SACCSIV – blog ortodox

Numeroase focuri din Australia au fost provocate de incendiatori

Posted in Australia, incendii, INCENDIU, STIRI by Vali on ianuarie 7, 2020

Sursa: http://periscop.org/2020/01/04/numeroase-focuri-din-australia-au-fost-provocate-de-incendiatori/

Raport de presă din 29 noiembrie 2019 — Un pompier voluntar a fost acuzat de stârnirea unui incendiu, cu ocazia crizei fără precedent a incendiilor care au cuprins o bună parte din Australia.

Conducerea pompierilor spune că incendiul provocat la sud de Sydney a fost o „trădare supremă” a echipajelor de urgență care își riscau viața pe prima linie. Ei au afirmat că acest act ar putea mânji reputația întregului serviciu. Anchetatorii sunt de părere că suspectul, un adolescent, a aprins focurile și apoi s-a întors mai târziu la echipa sa, ca parte a atribuțiilor sale de pompier voluntar.

Zeci de incendii continuă să ardă în statele Queensland și New South Wales, unde peste 50 de persoane au fost acuzate de incendiere premeditată începând din august. Alți 150 de suspecți sunt intervievați de anchetatori.

Peste 2 milioane de hectare de pământ, inclusiv suprafețe vaste de pădure, au fost pârjolite în această criză din estul Australiei. Sute de case au fost distruse, iar șase persoane au murit.

Institutul australian de criminalistică a estimat că aproximativ jumătate din incendiile națiunii sunt fie acțiuni premeditate, fie sunt considerate ca atare.

Majoritatea infractorilor sunt bărbați, iar mulți sunt copii. A fost întreprins un efort susținut de a determina motivațiile acestor piromani și o concluzie este aceea că unii au fost victime de abuzuri sexuale sau fizice.

„De obicei sunt marginalizați, sunt tulburați psihic. Se crede că au o inteligență foarte scăzută, dar bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că noi îi prindem doar pe cei care au inteligență scăzută”, a spus Paul Reid, un criminalist de la universitatea Monash. „Au tendința de a suferi de depresie profundă și sunt foarte neîndemânatici din punct de vedere social. De obicei au un istoric de consum de droguri și violență”.

Piromanii sunt responsabili de provocarea a mii de incendii în Australia în fiecare an și se pot confrunta cu pedepse lungi de închisoare dacă sunt găsiți vinovați. Totuși condamnările sunt rare, deoarece probele sunt adesea distruse de incendiu, iar martori sunt puțini sau deloc.

14 noiembrie 2019 – Reportaj australian de știri despre un adolescent care a fost reținut de autorități și acuzat de provocarea unui incendiu care a distrus 14 gospodării în zona centrală a statului Queensland. Din reportaj: ‘Începând cu luna septembrie în Qeensland s-au produs peste 200 de incendii care sunt considerate suspicioase, iar 66 de persoane au fost reținute de poliție.’

 

Raport de presă din 20 decembrie 2019 — Aproape 100 de persoane au declanșat în mod intenționat incendii în Queensland, care au distrus numeroase case și au mistuit mii de hectare de savană și pădure.

Aproximativ 65 de incendii continuau să ardă vineri în tot statul, depășindu-le în număr pe cele 55 semnalate joi, în timp ce pericolul se agravează pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul săptămânii.

În timp ce pompierii rămân într-o stare de alertă ridicată poliția a dezvăluit că 103 dintre incendiile distructive care au afectat Queensland, începând din septembrie, au fost stârnite în mod deliberat.

Cifrele obținute de Australian Associated Press dezvăluie că 98 de persoane – 31 adulți și 67 tineri – au fost puse sub acuzare de poliția din Queensland pentru declanșare intenționată de incendii.

S-a constatat că un adolescent în vârstă de 16 ani a provocat un incendiu care a ars 14 case din centrul statului Queensland. Tânărul a fost pus sub acuzare conform cu legislația Youth Justice Act din Queensland.

Alți doi adolescenți, în vârstă de 14 și 15 ani, au fost acuzați de punerea în pericol a proprietății prin incendiu, datorită unui foc care a distrus două case și a cauzat refugierea a sute de persoane.

Peste 120 de incendii se află în stadiul de investigare și mai multe persoane ar putea fi acuzate de inițierea acestora.

 

Iată o retrospectivă parțială, preponderent din presa australiană, a incendiilor declanșate de piromani:

 

„Trei adolescente au fost arestate pentru incendierea premeditată a câmpurilor acoperite cu tufișuri și iarbă, în urma a 13 focuri pe care poliția le consideră a fi fost cauzate în mod intenționat pe coasta nordică a provinciei New South Wales. Fetele, în vârstă de 12, 13 și 14 ani, au fost arestate miercuri în localitatea South Kempsey de către ofițerii de la Strike Force Tronto, o unitate înființată pentru cercetarea incendiilor. Nimeni nu a fost rănit datorită acestor incendii, care au distrus pajiștile înainte de a fi controlate de pompierii din mediul rural. Adolescentele vor fi tratate în conformitate cu Legea Tinerilor Infractori.

24 august 2019 — ABC News

Luni în jurul orei 17 poliția a localizat un băiat în vârstă de 12 ani din Queensland, care a declanșat un incendiu în mod intenționat datorită căruia au ars o porțiune de savană și o parte a unei instalații de depozitare din Slacks Creek, Logan. Băiatul se afla cu un grup de tineri pe câmpul din apropierea străzii Kingston, în spatele parcului Woodridge Skate Park, când a inițiat incendiul care s-a extins rapid într-o instalație de depozitare din apropiere, distrugând un gard, două containere de transport și conținutul acestora. Poliția spune că băiatul va intra sub incidența prevederilor Legii Justiției pentru Tineret. Alte două fete, în vârstă de 14 ani, cooperează cu poliția la anchetele în desfășurare, după ce se presupune că au declanșat în mod intenționat un incendiu în savana din Ormeau, pe Coasta de Aur, în această dimineață.

10 septembrie 2019 — News.com.au

Poliția din New South Wales consideră că 12 incendii care au afectat un areal larg de arbuști ar fi putut fi cauzate în mod deliberat de piromani, în contextul focurilor „catastrofale” de marți… Un suspect piroman a fost arestat după o urmărire cu un elicopter Black Hawk al armatei prin Parcul Național Regal, la sud de Sydney. Echipajul care pilota elicopterul, din regimentul 6 de aviație, a văzut un bărbat care „acționa în mod suspicios” în zona de nord a parcului, a informat ziarul The Daily Telegraph. Un incendiu începuse în apropiere. După coordonarea cu poliția de la fața locului bărbatul a fost arestat seara târziu și a fost interogat. A fost stabilită o zonă a infracțiunii în apropierea câmpurilor ierboase care au ars în perimetrul Turramurra de Sud, unde poliția investighează originile incendiului, pentru a confirma dacă a fost provocat de un piroman… Autoritățile cercetează și circumstanțele în care au izbucnit mai multe incendii suspecte atât la Katoomba din Munții Albaștri, lângă Berkeley, cât și la Moonbi, lângă Tamworth.

13 noiembrie 2019 — The Australian

Poliția susține că focul de arbuști din centrul provinciei Queensland, care a distrus 14 case, a fost inițiat de un adolescent… Poliția spune că băiatul în vârstă de 16 ani nu a fost acuzat de incendiere premeditată, dar va fi tratat în temeiul Legii privind Justiția pentru Tineret a statului. Incendiul de la Cobraball, în apropiere de Yeppoon, este încă activ la câteva zile după ce a distrus locuințe, șoproane și mașini.

14 noiembrie 2019 — The Guardian

Săptămâna trecută s-a aflat că incendiul de la Binna Burra care a distrus casa istorică Binna Burra Lodge, din sud-estul provinciei Queensland, a fost declanșat de o țigară aruncată neglijent. Iar focurile izbucnite cu o săptămână mai devreme în hinterlandul zonei Gold Coast se pare că au fost cauzate de o serie de exerciții de tragere cu muniție de război, a admis un purtător de cuvânt al forțelor armate australiene.

20 noiembrie 2019 — ABC News

Poliția a dezvăluit că mai mult de jumătate din cele 18 persoane care au fost reținute în urma recentelor focuri de savană din Queensland sunt copii. De când a fost declarată o stare de urgență în Queensland, pe 9 noiembrie, poliția a declarat că a luat măsuri împotriva a 18 persoane, pe motiv de stârnire deliberată de incendii. Dintre acestea 10 sunt persoane juvenile, care au fost puse sub acuzare în temeiul Legii Justiției pentru Tineret. În anii 2017 și 2018 au fost acuzați 136 de copii – datorită punerii în pericol a proprietății private prin declanșarea de incendii – însă numai 18 au fost condamnați.

20 noiembrie 2019 — ABC News

O serie de incendii de preerie suspecte din Victoria sunt cercetate de poliție. Un astfel de incendiu care a izbucnit ieri la ora 15:50, în Glenmore, a pârjolit aproximativ 10 hectare și a fost urmat la mai puțin de 30 minute de un alt incendiu suspect, în Marsh Bacchus. Un al treilea foc suspect a izbucnit apoi în Parwan, doar cinci minute mai târziu… Între timp poliția a acuzat un bărbat în vârstă de 71 ani pentru că ar fi aprins un foc fără autorizație, la nord-vest de Moruya pe coasta de sud a provinciei New South Wales, provocând un incendiu care a ars 40 de hectare de preerie și pădure în Wandera State Forest. Un alt bărbat a fost acuzat de provocarea a două incendii lângă Cessnock.

29 decembrie 2019 — The Australian”

 

În încheiere o analiză, din noiembrie 2019, a criminologistului Paul Reed de la universitatea Monash din Melbourne:

„O analiză, efectuată în 2015, a imaginilor din satelit a celor 113.000 de incendii din perioada 1997-2009 a confirmat ceea ce se știa de ceva timp – 40% din incendii sunt aprinse în mod deliberat, iar alte 47% sunt accidentale. Aceste statistici se potrivesc, în general, cu datele publicate cu un deceniu mai devreme, conform cărora aproximativ jumătate din totalul incendiilor sunt acte deliberate sau suspectate de premeditare și 37 la sută accidentale. Luate împreună, cele două cercetări ajung la aceeași concluzie: 87% [din incendiile australiene] sunt produse de om…

Dacă ar trebui să ghicesc aș spune că există aproximativ 10.000 de piromani, care se înșiră din partea superioară a provinciei Queensland până în extremitatea cea mai sudică a provinciei Victoria, dar nu toți sunt activi și unii cauzează incendii ușoare în timpul iernii. Cei mai periculoși aprind focuri în cele mai călduroase zile, în general relativ aproape de zone populate și cu ocazia altor incendii, ceea ce sugerează premeditare și intenție criminală. Doar o minoritate admiră distrugerea cauzată, profund fascinați și cuprinși de un sentiment de putere. Alții sunt captivați de emoția haosului și se comportă ca niște idioți impulsivi.

În ceea ce privește copiii, ei nu sunt întotdeauna răuvoitori. Copiii și tinerii urmează curba de vârstă a criminalității, în care delincvența crește odată cu atingerea adolescenței târzii. Joaca cu focul este doar unul dintre multe comportamente greșite. Marea majoritate se maturizează pe măsură ce înaintează în vârstă. Văd patru subgrupe, care se suprapun:

Jocul accidental cu focul, care scapă de sub control.
Victime ale abuzului asupra copiilor – inclusiv abuz sexual – și neîngrijire din partea părinților.
Copii cu autism și tulburări de dezvoltare.
În final tulburări de comportament de la o vârstă fragedă, care pot fi cu adevărat periculoase.
Arson, mischief and recklessness: 87 per cent of fires are man-made — Incendii premeditate, răutate și nechibzuință: 87 la sută din incendii sunt provocate intenționat.”

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mircea.v said, on ianuarie 7, 2020 at 5:32 pm

  off

  Virgil Maxim este arestat in calitate de membru al tineretului legionar – Fratiile de Cruce (era elev de liceu), si ajunge in decembrie 1942 la inchisoarea Aiud. In cartea sa „Imn pentru crucea purtata” spune:

  „Ni s-au luat datele autobiografice, amprentele digitale şi ni s-au dat numere de încarcerare. Eram 3203. ”

  Acum sistemul stie aproape totul despre noi, avem cnp, santem amprentati. Inchisoarea e alta.

  (Incepand de azi, voi posta acest mesaj in fiecare zi. Si asta, pentru ca sistemul lucreaza zi de zi in sensul celor de mai jos, adica, in fiecare zi sistemul amprenteaza oameni.)

  Temeiul Biblic pentru faptul ca nu trebuie sa acceptam sa fim amprentati, sa ni se preleveze ADN, si altele asemenea:

  Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
  Cap. 6
  19. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?
  20. Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

  Matei 22:
  15. Atunci s-au dus fariseii şi au ţinut sfat ca să-L prindă pe El în cuvânt.
  16. Şi au trimis la El pe ucenicii lor, împreună cu irodianii, zicând: Învăţătorule, ştim că eşti omul adevărului şi întru adevăr înveţi calea lui Dumnezeu şi nu-Ţi pasă de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor.
  17. Spune-ne deci nouă: Ce Ţi se pare? Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu?
  18. Iar Iisus, cunoscând viclenia lor, le-a răspuns: Ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?
  19. Arătaţi-Mi banul de dajdie. Iar ei I-au adus un dinar.
  20. Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el?
  21. Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.
  22. Auzind aceasta, s-au minunat şi, lăsându-L, s-au dus.

  Sfantul Ioan Gura de Aur spune in Omilii la Matei:
  „Cînd i-a întrebat: „Al cui este chipul de pe ea?” şi ei I-au răspuns: ”Al cezarului!“, Domnul le-a spus: „Daţi cezarului cele ce sînt ale cezarului“.
  Nu e vorba deci de un simplu dat, ci de o RESTITUIRE. Lucrul acesta îl arată şi chipul şi scrierea de pe ban. Apoi, ca să nu spună fariseii: „Ne porunceşte să ne supunem oamenilor”, Hristos a adăugat: „Şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu“. Se cade, dar, să dăm oamenilor cele ale oamenilor şi să dăm lui Dumnezeu cele ce datorăm lui Dumnezeu. De aceea şi Pavel zice: „Daţi tuturor cele datorate: celui cu darea, dare; celui cu vama, vamă; celui cu frica, frică”.
  Cînd auzi pe Hristos spunînd: „Dă cele ale cezarului cezarului”, află că îţi spune să dai cezarului numai acelea care nu vatămă cu nimic credinţa; altfel n-ar mai fi o dajdie şi o vamă dată cezarului, ci diavolului.”

  Sfantul Justin Popovici:

  „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.” Iată ce fel de coexistenţă a Bisericii şi statului a fost stabilită şi prescrisă de Atotştiutorul Domnul nostru şi Mântuitorul Hristos (Matei 22, 21).
  De aceea ea rămâne în veci obligatorie şi nestrămutată pentru Biserică. Cezarului – moneda, banii, cu efigia cezarului.
  Lui Dumnezeu? – şi sufletul şi trupul: căci pe trup şi în suflet este întipărit chipul lui Dumnezeu. Chipul lui Dumnezeu se află şi pe trup şi în trup, pentru că trupul trăieşte prin sufletul asemănător lui Dumnezeu. Deci, şi unul şi altul aparţin lui Dumnezeu – veşniciei, vieţii veşnice, Adevărului veşnic, Dreptăţii veşnice, Raţiunii veşnice. Prin urmare, cele ce aparţin lui Dumnezeu nu pot fi jertfite de dragul cezarului, şi aici întâietatea îi revine totdeauna lui Dumnezeu.
  În Dumnezeu – Omul, în lucrarea şi trupul Lui – Biserica, Dumnezeu totdeauna se află pe primul loc, iar omul – pe-al doilea; Dumnezeu totdeauna hotărăşte totul, şi nu omul. Acestea sunt atotvaloarea şi măsura a toate în Biserica universală. Iată de ce ea se apleacă asupra oricărei probleme „cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste.”…
  „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”- acesta este principiul coexistenţei dintre Biserică şi stat. Nu colaborare, ci coexistenţă între Biserică şi stat. Nu colaborare, cu atât mai mult atunci când „cezarul” prigoneşte toate cele ce sunt ale lui Dumnezeu şi nu vrea să ştie nimic din cele ce sunt ale lui Dumnezeu, ci ţinteşte doar să nimicească tot ce este al lui Dumnezeu. Aici lipsesc condiţiile principale pentru colaborare.
  Sau coexistenţa egală în drepturi a aşezămintelor, şi a persoanelor umane, sau calvarul Bisericii cauzat de către prigonitorii, chinuitorii, cotropitorii, care tăgăduiesc şi prigonesc pe Dumnezeu şi cele ale lui Dumnezeu.Iar prin dictatură impun pe potrivnicul lui Dumnezeu şi cele potrivnice lui Dumnezeu. În acest caz Biserica şi statul se despart, se separă fiecare cu ale sale. Nimeni să nu îndrăznească să se amestece în treburile lăuntrice ale Bisericii, să nu se atingă de sfintele şi veşnicele ei îndatoriri şi drepturi evanghelice.
  Este limpede că Biserica sub orice regim, chiar şi cel ateist, trebuie să-şi găsească un mod de a convieţui (modus vivendi), dar întotdeauna în duhul şi limitele principiului evanghelic de convieţuire: „cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”, şi asta sub controlul suprem al Atot-Evangheliei: „să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni”.
  Dacă însă acest lucru este cu neputinţă, nu-i rămâne Bisericii ca „modus vivendi”, decât principiul evanghelic: să pătimească pentru Domnul Hristos, să rabde, să sufere, luptând astfel pentru drepturile fundamentale ale credinţei, conştiinţei şi ale sufletului”.

  Esti proprietar pe ceea ce faci tu, si ai drepturi doar asupra a ceea ce faci tu. Nu statul ne-a facut, nu statul a luat atomi si a facut corpul nostru si ne-a dat viata, ci Dumnezeu ne-a facut, si doar El are drept asupra noastra. Nici macar noi nu avem drept asupra noastra, pentru ca nu noi ne-am facut.
  Amprente, ADN, retina, imagine faciala… sant ale lui Dumnezeu, nu sant ale noastre, cu atat mai putin nu sant ale cezarului/sistemului. Asa ca, nu avem ce restitui cezarului in cele ce tin de trupul si sufletul nostru.
  De aici rezulta ca nici imaginea faciala nu ar fi trebuit sa o dam sistemului, dar sa zicem ca am inghitit galusca asta asa cum am inghitit si galusca cnp-ului, si ca ne oprim aici.

  Refuzand amprentare, prelevare de ADN…, nu facem altceva decat sa respectam cuvantul lui Dumnezeu.

  Apreciază

  • mircea.v said, on ianuarie 7, 2020 at 7:35 pm

   Argumentatia de mai sus este valabila si in cazul vaccinarii obligatorii. Ai dreptul sa vaccinezi obligatoriu ceea ce ai facut tu, nu ceea ce a facut Dumnezeu.
   Asa ca, statul poate sa vaccineze obligatoriu diverse cladiri, strazi, canalizari, banii ce sant in circulatie, semafoare… Nu poate vaccina obligatoriu omul.

   Apreciază

  • Da. said, on ianuarie 8, 2020 at 12:51 am

   – “Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Mat. 22, 21; Marcu 12, 17; Luca 20, 25).

   Fraza e clara si regimurile totalitare, adaugandu-i si Rom. 13, cer credinciosilor sa le dea ascultare si respect. Iar multi crestini, care-si confunda religia cu prostia, sar si ei sa le aprobe: “e text!”.

   Numai ca nu citesc atent. Dam Cezarului – se talmaceste: Statului – ce este al sau, daca e in adevar stat si se poarta in consecinta. Cand statul (Cezar) se indeletniceste cu ale lui, cu intretinerea drumurilor, mentinerea ordinei, canalizari, transporturi, apararea tarii, administratie si impartirea dreptatii, i se cuvine respectul si tot ce este al sau: impozitul, serviciul militar, civismul. Atunci insa cand Statul nu mai e Cezar ci Mamona, cand regele se preface in medicine-man si puterea civila in ideologie, cand cere adeziunea sufleteasca, recunoasterea suprematiei sale spirituale, aservirea constiintei si procedeaza la “spalarea creierului”, cand fericirea statala devine model unic si obligatoriu, nu se mai aplica regula stabilita de Mantuitor, deoarece nu mai este indeplinita una din conditiile obligativitatii contractului: identitatea partilor (lui Cezar i s-a substituit Mamona). Mantuitorul nu numai ca n-a spus sa dam lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu si lui Mamona ce este a lui Mamona, ci dimpotriva (Mat. 6, 24; Luca 16, 13) a stabilit ca nu poti sluji si lui Mamona si lui Dumnezeu. Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, indemanarea nu este interzisa si Biserica, de-a lungul veacurilor, si-a avut politica ei. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, se aplica regula vaselor engleze care faceau piraterie sub pavilion strain: deindata ce bastimentul inamic deschidea focul, era inaltat steagul national. Cezarului, cele cuvenite. Cu Mamona nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare.

   Apreciază

   • mircea.v said, on ianuarie 8, 2020 at 6:11 pm

    Nicolae Steinhardt – monahul de la Rohia, in Jurnalul Fericirii

    Apreciază

 2. Duhul Căpitanului said, on ianuarie 7, 2020 at 8:51 pm

  Papusarii…

  Apreciază

 3. Radu Humor said, on ianuarie 7, 2020 at 10:27 pm

  Cum a ajuns România la un pas de război
  Fără nicio consultare și aproape fără niciun motiv, suntem ca și în război cu Iranul, o veche putere malignă care a supraviețuit istoric chiar și învingătorilor săi, ca Alexandru Macedon. E simplu: dacă americanii sunt considerați în război cu Iranul, la fel și noi, pentru că spre deosebire de vest-europeni, foarte rezervați sau pe față critici ai politicii lui Donald Trump de asasinare a unui general iranian aflat temporar în Irak, noi ne-am repezit să ne solidarizăm fără rezerve. Dacă mai era nevoie, pentru că trebuie amintit că am fost primii din Europa care și-au instalat o bază americană de rachete operațională contra unui atac din Iran, asta pe vremea când Iranul ar fi atacat pe oricine, doar pe noi nu, și astfel ne-am pus pe harta de agresiune singuri și nesiliți de nimeni.

  Desigur, această politică promovată la fel de entuziast de Traian Băsescu ca și de succesorii săi era menită să cîștige bunăvoința americană ca să ne apere NATO contra rușilor. Aceștia însă nu aveau niciun gînd să ne atace, fiind de peste patruzeci de ani retrași din România. Baza lor de rachete de unde pe timpul comunismului plănuiau să atace Europa este azi un monument istoric pe care l-am filmat, ruginind sub buruieni într-un sat moldovenesc, vizitat doar de cîini vagabonzi și echipa mea de filmare (vedeți aici), iar baza de submarine de lîngă Sevastopol a fost muzeu ucrainean cît Crimeea a aparținut Ucrainei (vedeți aici). Dacă azi Crimeea nu mai e a Ucrainei și alte submarine sau rachete sunt din nou proiectate spre Europa, e și din cauza rachetelor plantate de noi la Deveselu, să nu ne înșelăm și să nu îi înșelăm pe români, au jucat un rol major. Ceea ce era menit să ne apere de o amenințare prost percepută a creat o amenințare reală și din cauza mutării lui Trump, acest personaj din House of Cards (unde, probabil inspirat de o situație anterioară, președintele Underwood ordonă uciderea unui terorist cînd se pune problema suspendării lui…), și iată-ne în linia întîi. Noi, ultimii prieteni ai Iranului, de unde Ceaușescu se întorsese în ajunul Revoluției, suntem astfel, treizeci de ani după și doar prin alegerile liderilor noștri, vizați direct de amenințarea sa. Iranienii au anunțat că vor retalia ”asimetric”, vor lovi unde găsesc un front mai vulnerabil, nici într-un caz doar în americani sau pe fronturile apropiate din Orientul Mijlociu.

  Găsesc că această politică externă a fost lipsită de viziune și păguboasă, iar continuarea ei e iresponsabilă, chiar de sunt singura care o spune. Politicienii noștri nu ar fi putut-o promova dacă nu erau atît de amatori și pe fond nepatriotici – iar publicul, votanții adică, atît de absenți încît să ajungă să poată avea mîine atentate în România fără să priceapă că voturile în alb date în mod ignorant la alegerile prezidențiale au dus direct aici.

  Da, știu, mă abat iarăși de la linia populistă dragă azi tuturor canaliilor, că poporul are totdeauna dreptate. Mai ales cînd nu are idee despre ce e vorba, că nu îi spune nimeni. Nu, poporul nu are dreptate cînd pierde pacea construită cu trudă de alte generații din pură neglijență și indiferență.

  Numiți-mi dvs. o altă țară în lume în care, la alegerile prezidențiale, candidatul cîștigător umple lumea cu afișele lui cu președintele american Donald Trump, aflat deja în proces de suspendare. Trebuie să mizezi pe faptul că ai în față votanți complet stupizi și imorali, pentru care dreptul forței e unicul argument care contează, ca să pui în vitrină o astfel de poză ca să te faci ales, în loc să o ascunzi în debara. Și asta cînd candidezi sub flamura statului de drept iar ambasadorii americani, în loc să se ascundă în clădire de rușine că au un președinte care atacă în justiție agenția de integritate (Office of Ethics) ca să își apere conflictele de interese, dau sfaturi de integritate la națiuni mai mici ca a noastră (evident, nu se aplică aceleași standarde…).

  Credeți că Donald Trump l-a sunat pe prietenul lui din afișe, Klaus Iohannis, să îl informeze că pune România la risc prin decizia sa? Sau nu s-a ostenit, știind că, în slugărnicia lor, liderii românii se vor grăbi să îl aprobe, asta în timp ce germanii, englezii și francezii s-au delimitat?

  Nici măcar nu a remarcat vreun oficial american viteza cu care am sărit în linia de foc. Mike Pompeo a lăudat țările entuziaste din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, mult mai ”bună” ca Iranul deși taie capetele oamenilor în ambasade și sponsorizează nu știu cîte mișcări teroriste) și Israelul, în criză politică majoră, și a criticat pe ”Brits, French and Germans”, adică aliații din NATO pentru lipsa lor de entuziasm. Măcar pe vremea precedentei gafe americane, al doilea război din Golf, Rumsfeld ne-a lăudat (nu că asta ar compensa eroarea istorică majoră în care i-am însoțit). Azi, cînd arătăm că nu am învățat nimic din acea aventură catastrofală, nici nu mai remarcă nimeni consecvența noastră în eroare. Suntem prezumați ca aliniați fără judecată proprie, cum și suntem. Nu e nevoie să ne zică nimeni ”mulțumesc” sau să ne citeze pe ordinea de zi, oricum suntem singurii din NATO care finanțează apărarea la maxim cînd nu au elicoptere de stins incendii sau spitale aseptice. Loiali americanilor? Oare asta e loialitate, să nu tragi de mînecă un frate mai mare cînd face aceeași prostie și vă pune la risc pe amîndoi sau măcar să nu spui că de data asta măcar nu mai mergi și tu cu el?

  Cine ar fi putut face altfel? Klaus Iohannis a făcut mare caz de poziția noastră cu europenii și nu cu Trump pe vremea crizei cu ambasada din Ierusalim, dar numai pentru că era o ocazie să se lupte cu Dragnea, probabil. Altfel, ar fi rămas consecvent cu poziția europeană și la criza de azi. Dar parcă are el vreo poziție în chestiuni externe, l-a auzit cineva vreodată spunînd după cinci ani de președinție trei fraze despre amenințările externe? Nu există în zona de politică externă niciun om cu viziune și personalitate rămas în sfera publică, ca atare Meleșcanu și Lazăr Comânescu, doi foști diplomați comuniști, au părut niște titani pe lîngă civilii oferiți pe post de miniștri sau consilieri de politică externă de către PNL, PDL sau PSD. Spune multe despre nulitatea partidelor noastre tăcerea lor asurzitoare în orice subiect major de politică externă, deși cînd e vreun post extern disponibil fac coadă la el și au acoperiți de la SIE cît încape. M-aș mira însă ca printre oamenii inteligenți de la SIE sau din MAE să nu fie unii la fel de conștienți, deci la fel de îngroziți ca și mine, numai că ei gîndesc numai în privat.

  Unde nu e dezbatere și gîndire critică se pot face erori majore și țara să fie angajată pe un curs fără întoarcere, fără ca vreodată să o mai poată întoarce cineva. Lideri de-ai noștri, complet aliniați cu incompetenții americani din specia cea mai agresivă sau lideri complet incompetenți, ne-au adus azi la mare risc. Evident, sper, ca noi toți, că vom scăpa neatinși, dar speranța nu poate ține loc de viziune în interes național.

  Apreciază

 4. MihaiC said, on ianuarie 8, 2020 at 9:56 am

  Ce este scris de altii se pune intre ghilimele si se indica sursa. Ca asa este normal si … crestineste, desigur.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: