SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul bulgar își exprimă susținerea pentru Mitropolitul Onufrie, Întâistătătorul canonic ucrainean

Posted in Biserica Ortodoxă Bulgară, Ucraina by saccsiv on decembrie 11, 2019

Foto: news.church.ua

ORTHODOX CHRISTIANITY: BULGARIAN PATRIARCH EXPRESSES SUPPORT FOR CANONICAL UKRAINIAN PRIMATE METROPOLITAN ONUPHRY

Patriarhul bulgar își exprimă susținerea pentru Mitropolitul Onufrie, Întâistătătorul canonic ucrainean

Sofia, 10 decembrie 2019

Ieri, 9 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nikodim de Zhytomyr și Novograd-Volyn al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a fost primit la Sofia de Preasfinția Sa Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare, relatează serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Mitropolitul Nikodim l-a salutat pe Patriarhul Neofit în numele Preafericitului Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine, Întâistătătorul Bisericii Ucrainene, și a vorbit cu Patriarhul despre viața spirituală din Ucraina, și despre impresiile sale despre Bulgaria.

Ierarhul ucrainean a remarcat că a vizitat mai multe mănăstiri bulgare, și că a fost primit cu căldură peste tot.

Ierarhii au discutat și despre situația din ortodoxia mondială, și Patriarhul Neofit a menționat că este familiarizat cu situația din Ucraina, și l-a rugat pe Mitropolitul Nikodim să transmită salutul și sprijinul său Mitropolitului Onufrie, relatează Departamentul de Informare și Educație al Bisericii din Ucraina.

Mai înainte, în timpul vizitei sale, pe 6 decembrie, Mitropolitul Nikodom a slujit la Biserica Sf. Nicolae din Sofia, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gabriel de Lovech, și Preasfințitul Părinte Episcop Gherasim de Melnishsk al Bisericii Bulgariei.

În timpul Sf. Liturghii, Mitropolitul Gabriel a citit o rugăciune pentru pace în Ucraina. După slujbă, ierarhul bulgar a vorbit cu dragoste despre frații săi din Biserica Ucrainei:

Mă bucur în mod deosebit pentru că am slujit împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Canonice a Ucrainei. Sunt aproape de mine mai ales în acest moment, pentru că sunt mărturisitori și martiri, deoarece și-au dovedit devotamentul față de Biserică, de Biserica Canonică. Din întreaga componență a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Canonice Ucrainiene, doar doi dintre membrii acestuia nu au putut rezista presiunii, și s-au abătut în schismă, iar toți ceilalți au rămas fideli Ortodoxiei. Am avut o scindare și în Bulgaria, și înțelegem foarte bine cât îl costă pe cineva să facă asta. Pe vremea schismei, nu știam ce se va întâmpla până seara: Poate că oamenii vor veni să preia biserica noastră. Eram deosebit de îngrijorați de documentele pe care le păstram. Prin urmare, am un profund respect pentru reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Patriarhia Moscovei. Biserica este una – Biserica Ortodoxă unită. În mod convențional există Biserici Locale, dar este o singură Biserică, și capul său este Unul – Domnul Iisus Hristos. Cu toții primim Sfintele Taine, și fiecare îl primește în inima sa pe Domnul Iisus Hristos, conform vredniciei sale. Și există o legătură specială între noi, atunci când Harul lui Dumnezeu este prezent. Prin urmare, suntem frați și surori. Și când unul se bucură, toți se bucură, și când unul suferă, toți suferă.

Și îndreptându-și atenția spre Mitropolitul Onufrie, Mitropolitul Gabriel a declarat:

Domnul nu permite niciodată mai multe încercări decât poate îndura un om sau o Biserică. În aceste vremuri grele, Domnul a dat Bisericii Ortodoxe Ucrainene un astfel de ascet spiritual ca Mitropolitul Onufrie. Îl cunosc de mulți ani, de când am studiat la Academia Teologică a Lavrei Sfânta Treime a Sfântului Serghie. Este discipol al Arhimandritului Chiril (Pavlov), la care creștinii din toată Uniunea Sovietică obișnuiau să meargă pentru a-i cere ajutorul, ca să se roage pentru ei. Mitropolitul Onufrie are aceeași smerenie pe care a avut-o Arhimandritul Chiril. Și în slujirea lui încearcă mai presus de orice să se roage.

Deși Sinodul bulgar nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la situația din Ucraina, Mitropolitul Gabriel și-a exprimat în mod clar sprijinul său neclintit pentru adevărata Biserică din Ucraina.

12/10/2019

 

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ecumenism said, on decembrie 11, 2019 at 6:50 pm

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: