SACCSIV – blog ortodox

Episcopul Varlaam Ploiesteanu despre schismaticii din Ucraina

Posted in Biserica Ortodoxa Romana, BULGARIA, Ucraina by saccsiv on decembrie 9, 2019

Foto: spzh.news

ORTHODOX CHRISTIANITY: UKRAINIAN SCHISM IS A POLITICAL ACT, WORK OF THE DEVIL—ROMANIAN, BULGARIAN HIERARCHS TELL UKRAINIAN PILGRIMS

SCHISMA UCRAINEANĂ ESTE UN ACT POLITIC, LUCRAREA DIAVOLULUI – SPUN IERARHII ROMÂNI ȘI BULGARI PELERINILOR UCRAINENI

România și Bulgaria, 2 decembrie 2019

Credincioși din Eparhiile Rivna și Sarna ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, inclusiv enoriașii persecutați prin sechestrarea bisericilor de către activiștii „Bisericii Ortodoxe din Ucraina”, în frunte cu Preasfințitul Părinte Episcop Pimen din Dubna, vicar al Eparhiei Rivna, au început un pelerinaj de 5 zile la locurile sfinte din România și Bulgaria, la 24 noiembrie.

După cum s-a raportat anterior, pelerinii au fost primiți cu căldură de Mitropolitul Teofan (Savu) al Iașiului, Moldovei și Bucovinei din România, care i-a asigurat de sprijinul său pentru biserica canonică ucraineană condusă de Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și a toată Ucraina.

În timp ce își continuau călătoria, pelerinii au avut ocazia să viziteze multe lăcașuri sfinte și să se întâlnească cu alți ierarhi ai Bisericilor române și bulgare, care și-au exprimat sprijinul pentru Biserica canonică. De asemenea, delegația ucraineană a avut ocazia să le spună ierarhilor despre confruntările violente din Ucraina provocate de activiștii național-schismatici, relatează Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși.

Pe 27 noiembrie, pelerinii au fost primiți de vicarul patriarhal, secretarul  Sfântului Sinod și președinte al Departamentului pentru relații bisericești externe al Bisericii Române, Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam, care a arătat un mare interes pentru situația din Ucraina, în special vorbind de multă vreme cu cei care au fost martori la sechestrări bisericești violente.

Foto: spzh.news

De asemenea, și-a exprimat regretul pentru cum se dezvoltă problema în Biserică. „Știm despre problema voastră. Fără îndoială, OCU este un mare act politic și este trist că a fost adeverit de unii oameni ai Bisericii. Unda zbuciumului s-a simțit în România. Și noi avem probleme”, a spus el, menționând că „Patriarhul” Filaret Denisenko a trimis la un moment dat pseudo-preoți în România.

„Salutăm poziția Bisericilor din Albania și Ierusalim. Biserica Română o susține și consideră că problema actuală a Ucrainei ar fi trebuit rezolvată la nivel pan-ortodox chiar înainte de acordarea tomosului. Ne rugăm ca Domnul să vă dea curaj și răbdare să apărați Biserica”, a spus Ep. Varlaam.

Atât Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului, cât și Preafericitul Părinte Arhiepiscop Anastasie din Albania au vorbit recent despre nevoia unui sinod pan-ortodox cât mai curând posibil. Patriarhul Teofil i-a invitat chiar pe frații săi întâistătători să se adune în Iordania pentru a găsi o soluție la problema unității Bisericii, dar arhiepiscopul Ieronim al Atenei a anunțat imediat că va boicota un astfel de sinod.

Foto: spzh.news

A doua zi, pelerinii s-au întâlnit cu starețul Mănăstirii Sf. Ioan al Rilei din Rila, Bulgaria, Preasfințitul Părinte Evlogie, care i-a întâmpinat cu căldură și le-a promis sprijinul său în rugăciune.

Pelerinii din provincia Rivna au vizitat și Eparhia Veliko Tarnovo a Bisericii Bulgariei, unde au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Episcop Grigore, care, potrivit credincioșilor ucraineni, a fost șocat să audă povești despre acțiunile extreme ale activiștilor OCU care atacă clerul și femei bătrâne și preiau violent bisericile.

„Ne rugăm pentru frații noștri ortodocși din Ucraina. Știu cum este o astfel de schismă; am experimentat și noi acest lucru; este lucrarea diavolului. Nu cunosc altă biserică decât cea condusă de Mitropolitul Onufrie. Stați alături primatul vostru și de preoții lui”, i-a încurajat Ep. Grigore pe credincioșii ucraineni suferinzi.

Tot pe 28 noiembrie, la sărbătoarea Sf. Paisie Velicikovski, o delegație a Bisericii Române, în frunte cu Arhimandritul Benedict, stareț al Mănăstirii Neamț, unde marele sfânt a slujit ca stareț, a con-slujit Sfânta Liturghie la Poltava, Ucraina, locul de naștere al sfântului.

 

Comentariu saccsiv:

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Merticariu Ploieșteanul este secretar al Sfantului Sinod. Cursuri de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey (lângă Geneva), octombrie 1991-mai 1992; mai târziu, stagiu de specializare la St. Stephen’s College Oxford, Anglia (aprilie-iunie 2004).

A fost membru al delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române ce a participat la Sinodul din Creta.

Cititi va rog si:

Video. „PS” Varlaam Ploieşteanu nu îşi retrage semnătura din Creta si nu e de acord cu ANATEMIZAREA ECUMENISMULUI

Cred ca atunci cand i se va cere, oficial ii va recunoaste si pe acei schismatici ucrainieni.

Cititi va rog si:

Neoficial, Mitropolitul Teofan Savu a spus ca nu recunoaste schismaticii ucrainieni. Eu cred ca oficial ii va recunoaste

 

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Daniel said, on decembrie 9, 2019 at 11:06 am

  Am fost de fata pe 30 august 2016 pe treptele catedralei patriarhale cand mai multi credinciosi i-au cerut socoteala episcopului Varlaam cu privire la sinodul din creta. S-a balbait si a zis despre catolici ca au sfinte taine. A cam fost pus la colt de o mana de mireni care din ce vorbeau aveau mai multe cunostinte decat episcopul Varlaam. Declaratia asta cu privirea la schismaticii ucrainieni nu valoreaza nimic, pentru ca si in 2016 spuneau de sinodul din creta ca mai corecteaza textele ca nu e definitiv, si totusi l-au primit si l-au pus in aplicare

  Apreciat de 2 persoane

  • Aurora said, on decembrie 10, 2019 at 10:54 pm

   Si eu am fost acolo pe treptele Patriarhiei. Cunosc bine acel moment. Varlaam era atat de rosu la fata (probabil de la vin) incat m-am temut sa nu faca un infarct.

   Apreciază

 2. HD said, on decembrie 9, 2019 at 6:14 pm

  Enoriașii persecutaţi din Ucraina au venit ,cu tot cu vlădica lor ,la ierarhii persecutori din România.
  Ciudate vremuri !
  Fug de schismatici și dau de …ecumeniști ! Din lac în puţ!
  De-a dreptul caragialesc : persecutaţii din Ucraina sunt compătimiţi de cei care la rândul lor prigonesc pe ortodocșii din România.
  Sau …persecutorii ortodocșilor de aici nu sunt persecutorii ortodocșilor de acolo …

  Apreciază

 3. cca70 said, on decembrie 9, 2019 at 6:50 pm

  ” Episcopul vicar patriarhal Varlaam Merticariu Ploieșteanul ..blabla..” daca impostorul asta se mai considera episcop dupa tradarea din Creta 2016 inseamna ca e un monument de tupeu…specific tuturor ereticilor

  Voi insa cei de la Ortodoxinfo nu aveti nici o scuza…Voi stiti ca asta numai e decat o iuda …Si totusi continuati sa il prezentati ca pe un ierarh…Macar daca puneati ghilimele cand ii ziceati episcop…

  Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on decembrie 9, 2019 at 7:35 pm

   cca70

   In primul rand, eu sunt la singular si nu la plural. In al doilea rand, eu nu mai sunt la Ortodoxinfo de luni de zile. In al treilea rand, poti sa-i spui Episcop chiar daca il consideri eretic, asa cum spui, de exemplu, Arhiepiscopul de Canterbury sau Papa Francisc, chiar daca acela nu are cum fi Arhiepiscop si nici ultimul nu este cu adevarat Papa.

   Apreciază

   • cca70 said, on decembrie 9, 2019 at 8:06 pm

    @saccsiv

    ok, am inteles primele 2 puncte…scuze daca te-am considerat a fi Ortdoxinfo….
    Dar despre partea cu „episcopul” aici lucrurile trebuiesc clarificate de asa natura incat sa priceapa si unul care abia a descoperit siteul asta .
    La astia trebuiesc folosite ghilimele de aici inainte ….pentru ca au ajuns atit de jos incat nu trebuiesc lasati nici o clipa sa se autolinisteasca ca mai sunt ce au fost.
    Trebuie sa li se strige in fata ce statut au : ERETICI …Sunt doar niste mireni imbracati in haine de arhiereu.

    Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on decembrie 9, 2019 at 8:25 pm

    cca70

    Si inca ceva: e o traducere. Iar intr-o traducere se respecta exact cuvintele.

    Apreciat de 1 persoană

 4. Vasile said, on decembrie 9, 2019 at 7:44 pm

  Episcopul bulgar a recunoscut explicit pe Mitropolitul Onufrie. ĂȘTIA din Romania au oferit ca vulpoii doar niste sustineri si sarutari ala Iuda. Cand o sa vina ordinul de la Istanbul vor fi si ei mai ”expliciti.”

  Apreciază

 5. Duhul Căpitanului said, on decembrie 9, 2019 at 8:49 pm

  Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește! Varlaam, Vasile Merticaru, mi-a fost profesor de patristica la Facultatea de Teologie din Iași. Era băiat bun pe atunci. Era un mirean necăsătorit. Apoi, când a plecat Daniel la București, l-a momit cu episcopia. N-a înțeles nimic din tratatul „despre preoție” al sfântului Ioan Gura de Aur. Păcat! Ar putea să se împotrivească măcar în ceasul al unsprezecelea. Doamne, da – i pocăință!

  Apreciază

 6. HD said, on decembrie 10, 2019 at 12:07 am

  Bine a observat dl. Vasile cum că episcopul bulgar a recunoscut explicit pe Mitropolitul Onufrie. Cinste acestui episcop !
  Întrebarea este : din motive de acrivie de învățătură ortodoxă a făcut acest lucru? Sau din motive de sprijinire a fraţilor slavi/ruși ?
  De ce întreb acest lucru?
  Pt. că nu cred că primează motivele de acrivie, de credinţă , în această poziționare
  Căci, aceiași ierarhi bulgari ,care de altfel bine au semnalat erorile adunării din Creta 2016 , nu au întrerupt comuniunea cu Patriarhul ecumenist Bartolomeu, nu s-au delimitat de el și de susţinătorii lui ,așa cum se delimitează de schismaticii ucraineni ,deși ar fi avut suficiente motive de acrivie de învățătură ortodoxă, pt. care să se delimiteze de Patriarhul ecumenist Bartolomeu. Dar…,le-au trecut cu vederea.
  De aceea ,motivaţia acestei poziţionări cred că ţine mai mult de alte aspecte decât cel privitor la învăţătura de credinţă.
  Căci, dacă în cazul acesta se poate, în celălalt de ce nu ?
  Căci problemele sunt la fel de grave în ambele cazuri. Ba mai mult : cazul Creta generează celelalte cazuri/probleme. Pe fondul problemelor cauzate de adunarea din Creta, se produc celelalte probleme. Ele sunt efectul adunării de la Creta.
  Atunci, de ce nu se taie răul de la rădăcină? Adică ,de ce nu se aplică tratamentul plecând de la cauză ,nu de la efect? De ce aici se poate, iar dincolo nu ?
  Cine le dă nas,cine-i ocrotește ,cine-i potenţează ,cine -i susţine necondiţionat pe schismaticii ucraineni? Cine-i mama lor ? Nu Fanarul cu Ierarhia de acolo și cu ceilalți acoliţi ai lor?
  Păi dacă nu poţi fi în comuniune cu schismaticii ucraineni, cum poţi fi în comuniune cu tata lor ?
  Patriarhul Bartolomeu cu toţi ai lui pot fi în comuniune cu schismaticii ucraineni. Bulgarii nu – cinste lor! Dar atunci …,bulgarii cum pot fi în comuniune cu Patriarhul Bartolomeu – cauza/ provocatorul/susţinătorul schismei ?! Instrumentul prin care ea se desfășoară sau cu ajutorul căruia ea se aplică, se implementează ?!
  Poate cineva va invoca statutul canonic diferenţiat al ucrainenilor schismatici , faţă de cel al ecumeniștilor fanarioţi și al acoliţilor lor.
  Dar totuși să nu uităm că, canonicitatea nu-ţi oferă ,,privilegiul ” de a nărui așezămintele /rânduielile apostolicești ,ale Sfintelor Sinoade și ale Sfinţilor Părinţi. Nu-ţi oferă ,,privilegiul ” de a sabota unitatea Bisericii și de a schimba învăţătura ei de credinţă.

  Sunt întrebări firești care se nasc într-un asemenea context…

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 10, 2019 at 9:09 am

   HD

   Patriarhul Chiril nu-l mai pomenește pe Patriarhul Bartolomeu din septembrie anul trecut iar din noiembrie anul acesta a întrerupt pomenirea Arhiepiscopului Greciei.
   In ritmul acesta, daca bulgarii se iau dupa rusi, probabil ca o vor face si ei intr-un viitor apropiat.

   Apreciat de 1 persoană

   • Vasile said, on decembrie 13, 2019 at 5:34 pm

    Plus ca nici Rusia, nici Bulgaria nu recunosc sinodul cretan.

    Apreciază

 7. HD said, on decembrie 10, 2019 at 10:06 am

  De asta am insistat asupra motivaţiei care stă la baza necomuniunii bulgarilor cu schismaticii ucraineni.
  Căci dacă aceasta nu este una de natură strict teologică , adică ce ţine de o abordare legată de probleme de credinţă, de acrivie de învățătură ortodoxă, ci ţine doar de sfere de influență sau de calcule diplomatice, atunci este f. grav ,pt. că asistăm la o năruire din interior a sistemului de autoapărare a Bisericii împotriva ereziilor și a promotorilor acestora , vrăjmași ai Adevărului ,ai lui Hristos.
  Înseamnă că nu ne mai pasă de credința noastră, de ce anume mărturisim ,ci ne pasă doar de calcule politicianiste sau de altă natură ,care nu au nici o legătură cu lucrarea mântuirii, cu mântuirea sufletului.
  Rușii ce motive au avut de întrerupere a comuniunii cu Fanarul și cu grecii?
  E adevărat că au acoperire canonică ,dar cum mărturisesc? Aici e problema !!!
  Atunci când pe Sfântul Maxim îl sileau să se împărtășească cu ei ,să intre în comuniune cu ei (cu monoteliţii), pe Sfântul Maxim nu-l interesa canonicitatea lor (care bineînțeles că are importanţa ei și pe care Sfântul nu o ignora ) , ci Sfântul avea în vedere credința mărturisită de ei , căci ,,ceea ce condiționează în mod absolut comuniunea ,este mărturisirea dreptei credinţe (mărturisirea aceleiași credinţe-n.m. )”, învață Sfântul.
  S-au dezis rușii de ecumenism ? De Sinodul din Creta? (din câte știu ,în ședinţele presinodale toţi au fost de acord cu cele abordate în Creta ,toţi le acceptau …). Condamnă rușii ecumenismul și Sinodul cretan ?
  Bine ar fi…
  Dar se pare că rușii suportă încercările cauzate de propria lor trădare , suportă consecințele propriei lor afundări în erezia ecumenistă.
  Dar ,poate că până la urmă vom ieși cu bine din aceste încercări.
  La Dumnezeu orice e posibil…
  Dar să vrem și noi ,să conlucrăm și noi…

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 10, 2019 at 11:47 am

   HD

   Pana una alta, rusii n-au fost in Creta iar Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse consideră problematice formulările „Sinodului din Creta” şi nu îl primeşte ca Ecumenic, NICI DECIZIILE SALE CA OBLIGATORII
   Bulgarii aidoma, Sfantul Sinod al BISERICII ORTODOXE BULGARE respingand documentele MARELUI SINOD

   Apreciază

 8. HD said, on decembrie 10, 2019 at 1:02 pm

  Ecumeniști sunt și grecii și rușii.
  Unii cu antet sinodal marca Creta ,alţii fără (conjunctural și din motive ce nu ţin de credinţă ci, din varii motive/interese/obiective. ..).
  Și unii și alţii sunt în aceeași oală -CMB.
  Și unii și alţii cred la fel ,chiar dacă unii își proclamă credinţa la Creta ,alţii la Havana. Aceeași credinţă.
  Un ex. simplu : de ce PreaSfințitul Longhin a întrerupt pomenirea Patriarhului Chiril ?! Nu pt. ecumenism?!
  Dar, în sfârșit… . Dumnezeu poate să scoată ceva bun din neînţelegerea aceasta iscată între ecumeniștii notorii. Poate să le dea planurile peste cap , să-i bată cu propriile lor arme. Să-i învrăjbească pe unii împotriva altora și astfel să-i silească să mărturisească adevărul.
  Vom vedea…,să avem răbdare….

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: