SACCSIV – blog ortodox

Fanarul: Prezența catolicilor este un simbol al efortului pentru unitate

Posted in NOUA ORDINE MONDIALA, ORTODOXIE by Vali on decembrie 8, 2019

Sursa: https://spzh.news/ro/news/66821-fanar–delegacii-rima-vashe-prisutstvije–simvol-stremlenija-k-jedinstvu

 Solemnitatea în cinstea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat. Imagine: romfea.gr

 

Capul Fanarului a declarat că prezența delegației catolice la sărbătoarea în cinstea Sf. Andrei este simbolul dorinței de unitate deplină a catolicilor și ortodocșilor.

La 30 noiembrie 2019, în cadrul ceremoniilor săvârșite în cinstea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, pe care Patriarhia Constantinopolului îl consideră ca întemeitor al său, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a declarat la adresa delegației Bisericii Romano-Catolice că prezența lor este un simbol al dorinței de unitate deplină a „bisericilor – surori”, informează „Romfea”.

La Sfânta Liturghie delegația Bisericii Romano-Catolice a fost reprezentată de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine.

În discursul său, Patriarhul Constantinopolului și-a exprimat satisfacția că Comitetul internațional mixt pentru dialogul teologic între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă, care a funcţionat timp de 40 de ani, a realizat progrese semnificative în discuțiile sale.

„Un aspect important al dialogului iubirii și adevărului în prezent este considerat „universalismul simplu”, adică folosirea regulilor și a altor dispoziții canonice ale Bisericilor noastre în căutarea unui acord la nivel de doctrină, care constituie centrul dialogului nostru teologic”, a menționat capul Fanarului.

Patriarhul a subliniat importanța „dezvoltării dialogului teologic între cele două biserici-surori” și a declarat că „tradiția canonică comună din primul mileniu constituie baza teoretică și practică care completează dialogul nostru al adevărului și al iubirii început cu multă vreme în urmă”.

Potrivit Patriarhului, „dreptul canonic nu este doar un mediator al dialogului ecumenic, ci și un aspect vital al său”.

Sanctitatea Sa a amintit că Papa Francisc a iniţiat dialogul teologic ortodox-catolic „bazat pe moștenirea noastră canonică comună din primul mileniu”.

Patriarhul Bartolomeu a menționat în mod special momentul dăruirii Patriarhiei de la Constantinopol a unei părțicele din moaștele Sfântului Apostol Petru. „Acest dar al Papei Francisc este o nouă etapă în apropierea față de noi”, a menționat Patriarhul Bartolomeu.

În încheierea discursului său Primatul Fanarului i-a cerut cardinalului Koch „să-i transmită cele mai cordiale salutări și mulțumire” Papei Francisc: „Fie ca Dumnezeul Cel Atotputernic prin binecuvântarea Sfinților Apostoli Petru și Andrei să binecuvânteze și să consolideze eforturile noastre comune pentru restabilirea comunicării unitare între cele două biserici-surori ale noastre”.

La rândul său, cardinalul Kurt Koch a citit mesajul Papei Francisc, în care acesta a exprimat cele mai calde urări Patriarhiei Constantinopolului ci ocazia sărbătorii patronului său – Sfântul Apostol Andrei. „Dorința de a restabili comunicarea deplină între catolici și ortodocși nu se limitează doar la dialogul teologic, dar se referă și la alte domenii ale vieții bisericeşti”, a menționat cardinalul Koch.

UJO a informat anterior despre declaraţia Papei Francisc că este hotărât să restabilească comunicarea deplină cu Constantinopolul.

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Puterea civilizatoare a paganismului said, on decembrie 8, 2019 at 5:54 pm

  Apreciază

  • v3b0y said, on decembrie 8, 2019 at 6:49 pm

   Ai mare dreptate . Asa zisa modernizare a oamenilor , cu precadere a tineretului naiv dar orgolios nevoie mare duce , putin spus la paginism , duce la satanism , chiar daca indivizii o contesta .

   Apreciat de 2 persoane

 2. Moisa Ioana said, on decembrie 8, 2019 at 8:11 pm

  Situatia e foarte grava

  Apreciat de 1 persoană

 3. Apatrizi noi ordini mondiale said, on decembrie 8, 2019 at 9:40 pm

  Apreciază

 4. Duhul Căpitanului said, on decembrie 8, 2019 at 10:17 pm

  Prezenta catolicilor este un simbol al efortului pentru lepădare!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: