SACCSIV – blog ortodox

Papusarii au pregatiti o revolutie in Iran? Dupa sanctiunile impotriva Iranului, a urmat saracirea populatiei iar acum proteste mai sangeroase decat cele din 2009

Posted in IRAN, proteste by saccsiv on noiembrie 21, 2019

CRONOLOGIE

Radio Europa Libera: Proteste în Iran. Cât mai e până la revoluție din 18 noiembrie 2019

La zece ani după ultimul mare protest din Iran, oamenii se revoltă din nou, după ce guvernul de la Teheran a anunţat o creştere de cel puţin 50% a preţului la benzină la pompă, care era până acum fixat la 10.000 de riali, adică mai puţin de opt eurocenţi. Preţul va fi acum de 15.000 de riali (11 eurocenţi) pentru un maximum de 60 de litri pe lună. Fiecare litru suplimentar va fi cu 300% mai scump. În Iran salariul mediu net este de 322 $/lună, utilitățile pentru un apartament mediu sunt de 30 $/lună, iar internetul 18$/lună. O garsonieră în centrul orașului costă peste 400 de dolari lunar, iar la periferie peste 250 de dolari.

Pentru ca veștile despre proteste să nu ia amploare, guvernul ar fi decis restrângerea accesului la internet pentru o anumită perioadă, scrie Reuters.

Tensiunile rămân la cote înalte luni, 18 noiembrie, după trei zile de proteste în mai multe orașe de-a lungul țării. Autoritățile au anunțat că șase persoane au murit până acum în ciocnirile cu poliția, dar relatările din surse diferite sugerează că ar fi mai multe victime.

În plus, Teheranul a acuzat Washington-ul de amestec în afacerile sale interne, după ce Statele Unite şi-au exprimat susţinerea faţă de ”poporul iranian” în contextul violentelor manifestaţii împotriva creşterii preţului la benzină din ultimele zile. Într-o postare pe twitter, Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a scris: „ SUA sunt alături de voi”

Aceste cuvinte reprezintă „expresia sprijinului arătat de secretarul de stat american pentru un grup de rebeli”, răspunde Ministerul de Externe din Iran într-un comunicat dat publicităţii în noaptea de duminică spre luni. Ministerul ”condamnă aceste afirmaţii intervenţioniste”, se mai spune în text, potrivit căruia „nobilul popor iranian ştie bine că afirmaţii ipocrite de acest gen nu relevă de fapt niciun semn onest de simpatie”.

Combustibilul va fi raționalizat, iar achiziționarea lui se va face pe bază de cartele, într-o țară în care contrabanda cu benzină este estimată între 10 și 20 de milioane de litri pe zi, cea mai mare cantitate luând drumul Pakistanului. Acest fenomen a crescut odată cu scăderea monedei naționale (rialul), ca efect al sancțiunilor economice impuse de Statele Unite anul trecut, după retragerea Washington-ului din acordul nuclear semnat în 2015.

Preşedintele de la Teheran, Hassan Rohani, susține că majorarea prețului combustibilului va intra în buzunarele săracilor. Rohani a insistat că 60 de milioane de iranieni dintr-un total de 81 de milioane vor beneficia de ajutoare sociale provenite din aceste încasări și că primii bani vor fi distribuiți chiar săptămâna viitoare. Ajutoarele sunt însă mici față de nevoile oamenilor: un cuplu va primi 550.000 de riali, aproximativ 4 euro, iar o familie cu 5 copii va fi sprijinită cu 2 milioane de riali, ceea ce înseamnă 15 euro.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de majorarea preţului la benzină, iar parlamentul a anulat, în urma acestei declarații, o moţiune prin care legislativul intenționa să facă un pas înapoi, conform relatărilor agenției de presă ISNA.

Khamenei a mai declarat că, de două zile, anumite entităţi care se opun puterii actuale ”se bucură”, sugerând că ar fi vorba despre dinastia Pahlavi, care a căzut în urma revoluției islamice în 1979, şi despre gruparea de opoziţie iraniană Mujahedinii Poporului (MEK), considerată o organizaţie ”teroristă”.

Protestul vine pe fondul reluării acuzațiilor internaționale referitoare la lărgirea proiectelor nucleare ale Iranului. Organizaţia pentru Energia Atomică din Iran a anunţat în urmă cu două săptămâni că au început lucrările la a doua centrală nucleară a ţării. Șeful acestei agenții, Ali Akbar Salehi, a declarat, preluat de Reuters, că în acest fel Iranul va economisi 11 milioane de barili de petrol.

Uniunea Europeană (UE) s-a declarat „foarte îngrijorată” la începutul lunii noiembrie, imediat după ce Iranul a anunţat reluarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului, şi a estimat ca fiind „din ce în ce mai dificil” să fie susţinut acordul asupra programului nuclear iranian, încheiat în 2015. Centrala în curs de construcţie se află în portul Bushehr din sudul Iranului, iar proiectul beneficiază de asistenţă din partea Rusiei, care în mod tradițional este activă în regiune și încearcă să-și lărgească sfera de influență.

Pe de altă parte, revoluția islamică din 1979 a dat jos un guvern proamerican. Structura de vârstă a iranienilor ar putea arăta, dacă luăm în calcul analizele mai vechi făcute de Samuel Phillips Huntington, că o nouă revoluție ar putea avea loc în următorii ani: aproape 40% din populație e formată din tineri și copii sub 24 de ani, iar femeile sunt din ce în ce mai educate, ponderea lor în universități fiind mult mai mare decât cea a bărbaților.

 

rfi: Proteste Iran: ONU îngrijorat de numărul mare al persoanelor decedate din 19 noiembrie 2019

Guvernul iranian susţine că va restabili funcţionarea internetului doar când va avea certitudinea că el va fi folosit «cu discernământ».

[…]

ONU s-a declarat alarmat de informaţiile  privitoare la numărul important de morţi care s-ar fi înregistrat în aceste proteste declanşate după ce guvernul a majorat cu 50% preţul la carburant.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului denunţă utilizarea de muniţie reală împotriva manifestanţilor din Iran şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de informaţiile vehiculate privitoare la numărul «important» de morţi.

„Utilizarea de gloanţe adevărate ar fi cauzat un număr important de decese în întreaga ţară”, susţine purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite, Ruppert Colville. El a citat presa iraniană şi «alte surse», fără să le menţioneze însă, care susţin că «mai multe zeci de persoane» şi-au pierdut viaţa în proteste. „Cerem autorităţilor să evite utilizarea forţei pentru a dispersa manifestanţii paşnici iar în cazul în care protestele devin violente să reducă la minimum posibil intervenţiile în special cele care ar putea determina pierderea de vieţi omeneşti,” a explicat Ruppert Colville.

Forţe de ordine sunt în continuare prezente pe străzi în ciuda faptului că «situaţia a revenit la calm», după mai multe zile de manifestaţii, a reacţionat, la rândul său, un responsabil iranian.

De altfel, guvernul încearcă să minimalizeze de la bun început situaţia şi a anunţat că aproximativ o mie de manifestanţi au fost reţinuţi. Preşedintele Hassan Rohani spune că puţine persoane au participat la revolta derulată în aproximativ 100 de localităţi.

Ultimele proteste de această anvergură au avut loc la finele lui 2017, împotriva costului tot mai ridicat de trai.

Acum, majorarea preţului la carburant a determinat toate clasele sociale să iasă în stradă iar imagini cu jeturi de apă direcţionate spre protestatari, pentru a-i determina să evacueze străzile, puteau fi văzute vineri. De sâmbătă însă, informaţiile nu mai pot fi verificate deoarece guvernul a decis să blocheze accesul la internet astfel că este aproape imposibil să fie cunoscută amploarea mişcării contestatare ori intensitatea represiunii. Riposta regimului iranian este fără precedent, consideră analiştii.

Gardienii Revoluţiei – armata regimului iranian, au anunţat marţi că patru membri ai forţelor de ordine au fost ucişi în apropiere de Teheran.

Odată cu această cenzură a internetului creşte riscul producerii unei băi de sânge, se teme Reza Moini, responsabilul biroului iranian al Reporteri Fără Frontiere. Iar Amir Rashidi – cercetător specialist în securitate informatică pentru un ONG cu sediul la New York susţine că de când există internetul în Iran nu a mai fost luată o astfel de decizie şi adaugă: „autorităţile au înţeles că pentru a controla populaţia trebuie să controleze de fapt internetul”. Reacţia regimului împotriva utilizatorilor de internet, rapiditatea şi violenţa sunt rezultatul unei pregătiri de lungă durată, este de părere cercetătorul.

Iranul şi-a învăţat lecţia odată cu protestele din 2009 iar apoi la cele din 2017 şi 2018 când reţelele sociale au fost intens utilizate pentru a face cunoscute manifestaţiile din ţară.

În iunie, regimul iranian anunţa că implementase 80% din internetul naţional, o reţea independentă de cea mondială, centralizată şi aflată sub controlul autorităţilor locale.

Această logică de fragmentare profundă şi de control al reţelei de internet este utilizată şi de Rusia şi China.

[…]

 

MEDIAFAX: Presedintele Hassan Rouhani si-a anuntat victoria asupra miscarii de protest din Iran din 20 noiembrie 2019

 

Comentariu saccsiv:

Despre Revolutia Verde din Iran de acum 10 ani, cititi va rog si:

VIDEO – BRENT SCOWCROFT (fost US National Security Adviser): SUA are agenti secreti ce lucreaza in Iran

VIDEO: Cum mass-media occidentala sustine revolutia verde din Iran

Sa-si fi bagat si acum coada serviciile din SUA? Sa ne amintim si de:

Obama recunoaste implicarea CIA in rasturnarea de guvern din 1953 din Iran. Care este semnificatia discursului sau de la Cairo?

Oricum, chiar daca nu si-au bagat-o, sanctiunile pot fi suficiente pentru declansarea unei revolutii oriunde in lume. Schema e simpla: sanctiunile impotriva unei tari duc la zdruncinarea economiei sale, iar consecinta directa este saracirea populatiei care mai apoi se rascoala impotriva conducatorilor.

Schema a functionat pana acum in multe cazuri, insa este o miscare criminala. Iata un fragment din articolul Sancțiuni de distrugere în masă: Războiul SUA împotriva Venezuelei:

Sancțiunile sunt, în mod clar, cea mai mortală armă de distrugere în masă, a secolului al XXI-lea.

În 2001, administrația SUA ne-a spus că Irakul avea arme de distrugere în masă; Irakul era un stat terorist; Irakul avea legături Al-Qaeda. Dar nimeni nu a demonstrat nimic [din toate acestea]. De fapt, America știa deja că singurele arme de distrugere în masă pe care Saddam le-a avut nu erau de natură nucleară, ci mai degrabă chimice și biologice. Singurul motiv pentru care au știut acest lucru în prealabil, a fost că America i-a vândut armele lui Saddam, să le folosească împotriva Iranului, în 1991.

Ceea ce administrația americană nu ne-a spus, a fost că Saddam Hussein fusese un aliat puternic al Statelor Unite. Principalul motiv pentru răsturnarea lui Saddam și impunerea sancțiunilor asupra populației din Irak, a fost faptul că Irakul s-a descotorosit de vânzările ”Dolari pentru Petrol”.

Organizația Națiunilor Unite estimează că 1,7 milioane de irakieni au decedat din cauza sancțiunilor lui Bill Clinton; dintre care 500.000 erau copii. În 1996, un jurnalist a întrebat-o pe Madeleine Albright, fost secretar de stat american, despre aceste rapoarte ale ONU, în special despre copii. Principala responsabilă a politicii externe a Americii, Albright, a răspuns:

”Cred că este o alegere foarte grea, dar prețul – credem că merită prețul.”

În mod evident, politicile de sancțiuni ale U.S. nu sunt, pe scurt, decât sancțiuni de stat, tip genocid.

În ultimii cinci ani, sancțiunile au determinat scăderea cu 40% a veniturilor pe cap de locuitor în Venezuela, ceea ce reprezintă un declin similar celor care au îndreptat spre război Irakul și Siria, până la escaladarea conflictelor armate. Milioane de venezueleni au trebuit să fugă din țară. Dacă America este atât de preocupată de refugiați, Trump ar trebui să înceteze să continue politicile externe dezastruoase care le creează efectiv. Sub Chavez, Venezuela a avut o politică de primire a refugiaților. Președintele Chavez a transformat Venezuela în cea mai bogată societate din America Latină, cu cea mai bună egalitate a veniturilor.

Un alt lider mult mai discreditat, care a folosit bogăția petrolului pentru a-și îmbogăți poporul, doar pentru a fi supus unor sancțiuni severe, este Muammar Gaddafi. În 1967, colonelul Gaddafi a moștenit una dintre cele mai sărace țări din Africa; totuși, până când a fost asasinat, Gaddafi a transformat Libia în cea mai bogată națiune din Africa. Poate că cea mai mare crimă a lui Gaddafi, în ochii NATO, a fost încercarea lui de a renunța la vânzarea petrolului libian în schimbul dolarilor americani și de a stabili vânzările de țiței într-o nouă monedă comună africană, acoperită în aur. De fapt, în august 2011, președintele Obama a confiscat 30 de miliarde de dolari de la Banca Centrală din Libia, pe care Gaddafi i-a alocat pentru înființarea unei bănci centrale africane și a monedei Dinarul African, cu acoperire în aur.

Africa are cea mai rapidă creștere a industriei petroliere din lume, iar vânzările de petrol într-o monedă comună africană ar fi fost deosebit de devastatoare pentru dolarul american, economia Statelor Unite și, în special, pentru elita responsabilă de sistemul petro-dolar.

Din acest motiv, președintele Clinton a semnat infamul ”Act al Sancțiunilor Iranului și Libiei”, despre care Fundația pentru Copii a Națiunilor Unite a spus că a provocat suferințe pe scară largă în rândul civililor, prin ”limitarea severă a livrărilor de combustibil, a accesului la numerar și la mijloacele de refacere a stocurilor de alimente și medicamente esențiale”. În mod evident, sancțiunile SUA sunt arme de distrugere în masă.

Nu cu mult timp în urmă, Irakul și Libia au fost cele mai moderne și seculare două state, din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cu cele mai înalte standarde regionale de trai. În zilele noastre, intervenția militară a Statelor Unite și sancțiunile economice au transformat Libia și Irak în două dintre națiunile cele mai eșuate din lume.

“Ei doresc să profite de petrolul Libiei și nu le pasă de viața poporului libian”, a remarcat Chavez în timpul intervenției occidentale în Libia în 2011.

În septembrie 2017, președintele Maduro a înfăptuit promisiunea lui Chavez, de a lista vânzările de petrol în Yuan, în locul dolarului american. Săptămâni mai târziu, Trump a semnat o serie de sancțiuni criminale împotriva poporului din Venezuela.

Luni, consilierul american pentru securitatea națională, John Bolton, a anunțat noi sancțiuni ,care în mod esențial au furat 7 miliarde de dolari companiei petroliere proprietate de stat a Venezuelei. La acea conferință de presă, Bolton a luminat cinic un notepad care afișa amenințător ”5.000 de militari pentru Columbia”. Când a fost confruntat de către mass-media, cu privire la aceasta, Bolton pur și simplu a spus:

“Președintele Trump a declarat că toate opțiunile sunt pe masă.”

Presa americană este, fără îndoială  cea mai coruptă instituție din America. Mass-media acestei națiuni se poate bălăcări pentru politicile interne ale lui Trump, dar când vine vorba de începerea războaielor pentru petrol în străinătate, ei cântă într-un unison remarcabil. Fox News, CNN și New York Times, toate au îndemnat națiunea la război împotriva Irakului, pentru armele fictive de distrugere în masă, în timp ce America folosea de fapt sancțiuni de distrugere în masă împotriva poporului irakian.

 

Tagged with: , ,

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dumitru said, on noiembrie 21, 2019 at 8:04 am

  Idiotii astia din Iran, au mintea scurta. Au uitat de 89 Romania cu Ceausescu, iote ce bine o ducem acum, au uitat de Saddam in Iraq, iote ce bine o duc aia acum, au uitat de Gaddafi in Libia, iote ce bine o duc aia acum.
  Ii mananca undeva, da daca o cer vor primi.

  Apreciază

 2. vlad tepes said, on noiembrie 21, 2019 at 11:56 am

  Daca in actualul regim de la Teheran nu exista fisuri, atunci n-are cum sa reuseasca „revolutia” Papusarilor!
  In caz contrar, se va instaura imediat acolo o democratie exportata „made in US”, cu control si supraveghere totala, LGBT si identitate de gen, vaccinuri ucigase obligatorii, „”statul de drept(i)” condus de noua securitate, lupta impotriva coruptiei, stergerea identitatii nationale, preluarea economica a statului de catre corporatiile occidentale, Codex alimentarius, etc! Ca si noi, romanii, si iranienii vor primi de indata statutul de, „sclavi pe propriile plantatii”!

  Apreciază

 3. adrenallin said, on noiembrie 21, 2019 at 1:07 pm

  „Ca si noi, romanii, si iranienii vor primi de indata statutul de, „sclavi pe propriile plantatii”!”
  Exceptional comentariu si foarte corect!!

  Apreciază

 4. Duhul Căpitanului said, on noiembrie 21, 2019 at 9:30 pm

  Cine sapa groapa altuia… S-ar putea ca odată schimbat regimul în Iran, acesta să atace Israelul…

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: