SACCSIV – blog ortodox

VREAU SI LA NOI! Grecia repune in vigoare Legile Blasfemiei: 2 ani INCHISOARE pentru cine înjură pe Dumnezeu sau Biserica Ortodoxă Greacă

Posted in blasfemie, Grecia by saccsiv on noiembrie 15, 2019

ORTHODOX CHRISTIANITY: GREEK GOV’T REINSTATES BLASPHEMY LAWS

Guvernul grec restabilește legile blasfemiei

Atena, 13 noiembrie 2019

Noul guvern conservator grec a repus în vigoare legile blasfemiei, care fuseseră abolite cu aproape 6 luni în urmă de guvernul anterior, de stânga, Syriza.

Cei care încalcă legea, s-ar putea confrunta cu doi ani de închisoare. Modificările au fost anunțate de ministrul Justiției Kostas Tsiaras, luni, relatează Keep Talking Greece.

Articolul 198 cu privire la blasfemia intenționată și aversiunea religioasă prevede: „Închisoare de până la 2 ani pentru oricine înjură cu intenție pe Dumnezeu, care înjură public și intenționat Biserica Ortodoxă Greacă, sau orice religie recunoscută în Grecia”.

Articolul 198 a fost încorporat pentru prima dată în codul penal grecesc în 1950, rămânând acolo până când SYRIZA l-a eliminat. „Serios, credeți că Dumnezeu are nevoie de protecția procurorului?”, l-a întrebat pe ministrul Justiției Spyros Lappas, membru SYRIZA.

Răspunzând criticilor, Tsiaras a spus „dorim să protejăm drepturile adevărate și libertățile adevărate ale oamenilor, indiferent de convingerile lor politice sau religioase și de doctrinele lor religioase”, respingând în același timp afirmația că legile privind blasfemia sunt o întoarcere anacronică în trecut.

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, președintele Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, a răspuns că: „Restabilirea în Codul penal a prevederilor privind infracțiunea de blasfemie intenționată și de ultraj adus religiilor nu este, evident, destinată protejării lui Dumnezeu, a clericilor, a Bisericii Ortodoxe sau a oricărei alte religii, întrucât nu au nevoie de protecție umană ”, relatează Romfea.

„Totuși, își propune să păstreze sentimentul religios al credincioșilor și interesul imperativ, în perioadele deosebit de tulburi de pace socială și coeziune socială – valori care nu pot fi călcate în picioare de logica „conservatoare” a libertății de exprimare, inclusiv abuzurile, fanatismul”, a continuat el.

„Dar, mai ales, întreaga problemă este o chestiune de cultură”, a spus Arhiepiscopul.

În același timp au fost introduse sancțiuni mai dure în ceea ce privește transportul imigranților, violul și abuzurile asupra copiilor, relatează Russian Athens.

 

Tagged with: ,

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Paul said, on noiembrie 15, 2019 at 7:07 pm

  Toate îmi sunt îngăduite dar nu toate îmi folosesc. Sf Pavel
  Dacă ai gândi la rece ai înțelege că asta sună a dictatură. Dumnezeu s-a lăsat răstignit, darămite înjurat!
  Si a conchis cu iarta-i părinte ca nu stiu ce fac!
  Cu extremisme din astea nu se se ajunge decât la schisme scandaluri si prilej celui rău de a se râde de oameni.

  Apreciază

  • Cosmin said, on noiembrie 15, 2019 at 7:45 pm

   @ Paul

   Gandesti ca un ateu.

   Nu e dictatura. Dumnezeu, intradevar nu are nevoie de protectie umana.

   Aici e vorba despre respectarea drepturilor si mai ales a crezurilor confesionale ale majoritatii, care sunt cam peste tot in lume terfelite sub auspiciul liberei exprimari.

   Apreciază

   • Paul said, on noiembrie 16, 2019 at 8:17 pm

    Trebuie să înțelegem un aspect legat de lege si de aplicarea ei imediată. Ex. Când Mântuitorul a fost ispitit cu legea în cazul femeii adultere, a conchis cu: cel care este fără de păcat să arunce primul cu piatra. Asa încât eu îl rastignesc în fiecare zi pe Hristos prin patimile mele, cu toate astea mă îngăduie si trăiesc si îmi îngăduie timp de pocainta. Ce s-ar fi întâmplat cu Sfântul Pavel dacă în loc să îl umple de Duhul Sfânt pe drumul Damascului , l-ar fi condamnat la trei ai de închisoare?
    Asadar litera ucide iar duhul face viu. (Pavel)Sau mai de preț este un câine viu decât un câine mort.
    ( Eclesiastul )
    Pe când se instaurează statul polițienesc pe de o parte cu actuala conducere, în același timp se instaurează pseudo acrivia despre cele sfinte în tagma asa zisei opoziții.
    Țineți cont de un aspect. Canoanele Sfinților Părinți si legea Noului Testament sunt prin definiție CĂLĂUZĂ, iar voi vreți să le transformați în EXCORTĂ.
    Dumnezeu nu ne vrea cu forța!
    Remember

    Apreciază

  • gheorghe said, on noiembrie 16, 2019 at 8:07 am

   Daca esti adeptul „laissez-faire” inseamna ca respingi regulile.
   Dumnezeu – Fiul NU S-A LASAT ci a suportat rautatea omeneasca dupa ce i-a invatat pe oamnei sa discearna si sa stie care e modelul de viata care sint de folos.
   Nu este extremism – priveste la libertatile pe care si le iau cei din degradata arta, literatura, stiinte sociale, educatie… nu mai spun de religie. Poti sa pui anti- sau pseudo- in fata ca se cultiva „uratul”, „raul”, „frica”, perversitatile sexuale si morale….
   Cumva talmudismul este respect fata de Hristos?
   Ori yoga (hinduismul mascat)?
   Ori marxismul fie politic, fie (cum s-a imprastiat peste tot) cel cultural – ca tot religie este (a vrajmasului lui Dumnezeu)?

   Apreciază

 2. Duhul Căpitanului said, on noiembrie 16, 2019 at 7:26 pm

  În Vechiul Testament erai omorât cu pietre. Acum măcar oleacă de pușcărie. Sfântul Ioan Gura de Aur spune că dacă-i dai o palmă unuia care-l înjura pe Dumnezeu ți se sfințește mâna. Oricum eu nu-i împărtășesc decât pe patul de moarte celor care îl înjura pe Dumnezeu (asta dacă mai apuca, de obicei nu), pentru că nu pot să ți-l dau pe Dumnezeu pe gura pe care tu Îl înjuri! Și blasfemia este un semn apocaliptic…

  Apreciază

  • Paul said, on noiembrie 17, 2019 at 12:02 am

   Nu doresc moartea pacatosului, ci să se întoarcă si să fie viu! Si acum care dintre ei îl va iubi mai mult.? Cel căruia i-a iertat mai mult. Nu? Islamul se declară o religie a păcii. Ortodoxia ce este prin astfel de atitudine? Cum să damnezi pe altul din moment ce spui cu gura ta că dintre cei mai păcătoși cel dintâi sunt eu? Oamenilor le este permis să judece si să condamne greselile care se fac impotriva oamenilor, asa încât în ceea ce privește calomnierea sau defăimarea lui Dumnezeu, lasati-L pe El să hotărască cine cum când trebuie pedepsit. Că asa au făcut si cei care l-au condamnat pe Hristos. Stiau scriptura pe de rost. Scoate bârna din ochiul tău ca să poți vedea paiul din ochiul fratelui tău. A crede în Dumnezeu înseamnă a te raporta la Dumnezeu. De vreme ce Dumnezeu este iubire cum putem concepe ideea de lege pentru pedepsire? Cel ce iubește cu adevărat pe aproapele nu vede nici o greseală la el. Nici măcar sfinții nu se puteau gândi la asa ceva. E incredibil. În condițiile astea de ură si pedeapsă si lege si acrivie si ce vreti voi, oare va mai găsi credință Hristos când va veni a doua oară?

   Apreciază

   • tataia said, on noiembrie 19, 2019 at 5:37 am

    @Paul Islamul se declara o religie a pacii si nu este. La urma urmei de ce ar trebui ca religiile sa fie pacifiste? Eu nu zic ca e ok sa mergi peste altii sa ii cuceresti si eventual sa le impui religia ta…dar daca vin altii peste tine cu scopul de a-ti impune religia lor? Daca inaintasii tai erau atit de pacifisti acum mergeai la moschee, nu la biserica. Trebuie sa stii si sa scoti sabia cind este nevoie. Iar Dumnezeu este iubire? Da, dar in acelasi timp este si JUSTITIE! Si ii va pedepsi pe toti cei care au gresit si nu s-au pocait! Altfel de ce ar mai exista iadul?

    Apreciază

  • ciprian p. said, on noiembrie 17, 2019 at 10:59 am

   cum adica nu-i impartasiti numa pe patul de moarte? pai daca vine unu la spovedit si spovedeste ca a înjurat si ii pare rau …atunci sfintia ta tre sa-l sfatuiesti, sa-i dai un mic canon care sa-l ajute sa scape de obiceiul injuraturii ! caci hula, injuratura către cele Sfinte e de la diavol si omul la mânie prinde soapta diavolului …si apoi ii intra in obisnuiță si mereu cand ii se întâmplă ceva rau( da cu capu de grinda, paseste strâmb, isi da cu ciocanu in deget , etc chestii de astea cand lucrezi ceva) zice o înjurătură din obisnuinta…dar apoi seara zice ” Doamne iarta-mă”!
   Deci trebuie ajutat omul la spovedanie ca sa se dezobisnuiasca de injraturi.
   si data viitoare la spovedanie ai sa vezi ca nu mai injura tot asa… si daca vezi ca încet încet fără sa vrea injura….atunci ii dai canon 3 zile de post si-l împărtășești ( daca nu are alte păcate opritoare ) ca sa prindă putere !
   Daca-l tii pana pe patul de moarte….pai i se leagă limba ! Trebe ajutat nu numa asa ca gata 20 de ani neîmpărtășit pt injuratura .

   Apreciază

 3. Paul said, on noiembrie 19, 2019 at 11:43 pm

  @tataia ceea ce ai spus tu este în regulă, Însă nu despre asta era vorba in general. Subiectul discutiei era dacă vrem sau nu vrem doi ani de închisoare ca pedeapsă pentru cei care înjură de Dumnezeu sau de biserică.
  Ideea este că, faptul de a injura pe Dumnezeu sau Biserica , din punct de vedere biblic se incadreaza la încălcarea poruncii a trei-a din decalog si anume : Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert.
  Adică asta înseamnă să nu folosești numelele lui Dumnezeu la toate nimicurile pe de o parte si pe de altă parte a vorbi despre Dumnezeu folosind si numele Lui fără responsabilitati.
  Evreii din VT foloseau foarte rar numele Lui adică Yahve ( Dymnezeu)si îi spuneau Adonai (Domnul )
  tocmai pentru a nu abuza de numele Lui astfel încât să fie catalogati la încălcarea poruncii a trei-a. Si noi ce facem pe site-urile astea sau în viața cotidiană? Vorbim despre Dumnezeu cu cea mai mare ușurință si astfel îi scădem din consistență. A folosi Doamne ajută în loc de bună ziua, zicând mecanic, ceea ce se întâmplă foarte des, consider că invoci numele Lui la toate nimicurile.
  Dacă vreți doi ani închisoare pentru înjurătură de Dumnezeu, mi se pare corect să vrem si o săptămână sau patru sau mai multe pentru faptul că vorbim de Dumnezeu fără responsabilitati si luăm numele Lui în deșert pe tot internetul si pe toate televiziunile si în viața cotidiană.
  Si expresia de: O Doamne este luarea numelui în desert.
  Vreți puscărie pentru porunca a trei-a?
  Ne condamnam singuri. Însă Domnul este indurator pentru faptele noastre.
  Hai să fim realiști. Sau cum vreți. Dacă mai pledati pentru tampeni de astea eu ies.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: