SACCSIV – blog ortodox

Doi Ierarhi greci fac apel la toți întâistătătorii pentru convocarea unui Sinod pan-ortodox, chiar și fără Patriarhul Bartolomeu

Posted in Mitropolitul Serafim de Pireu, Patriarhul BARTOLOMEU, Ucraina by saccsiv on noiembrie 12, 2019
saccsiv

Mitropolitul Serafim de Kythira (stânga), Mitropolitul Serafim de Pireu (dreapta). Foto: agionoros.ru

ORTHODOX CHIRSITANITY: GREEK HIERARCHS CALLING ON ALL PRIMATES TO CONVENE PAN-ORTHODOX COUNCIL, EVEN WITHOUT PATRIARCH BARTHOLOMEW

Ierarhii greci fac apel la toți întâistătătorii pentru convocarea unui consiliu pan-ortodox, chiar și fără Patriarhul Bartolomeu

Pireu, Grecia, 1 Nov 2019

După un an de relații tensionate între diferitele biserici locale și persecuții împotriva Bisericii Canonice a Ucrainei dar și după repetate apeluri către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului de a convoca un Sinod Pan-Ortodox, doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Grecia fac un pas înainte și cheamă toți capii bisericilor pentru organizarea unui consilui pan-ortodox, care să dezbată criza ucraineană cauzată de Patriarhatul Constantinopolului.

Mitropolitul Serafim al Pireului și Mitropolitul Serafim al Kythirei au avut dese declarații răsunătoare împotriva nelegalităților Constantinopolului în Ucraina și ei au fost cei care au dezvăluit că nu a existat vreun vot în privința recunoașterii schismaticei „Biserici Ortodoxe a Ucrainei” la Consiliul Episcopal din 12 octombrie al Bisericii Ortodoxe a Greciei.

În final, arhiepiscopul Ieronim al Atenei a recunoscut oficial pe schismatici prin trimiterea unei scrisori împăciutoare lui Epifanie Dumenco, capul așa-numitei Biserici Ortodoxe a Ucrainei.

Acum, așa cum declara mitropolitul Serafim de Pireu site-ului grecesc vimaorthodoxias.gr, cei doi Serafimi au redactat o scrisoare comună în care fac apel la toți capii bisericilor ortodoxe locale să organizeze un consiliu pan-ortodox care să rezolve criza ucraineană.

Toate bisericile locale vor primi această scrisoare în zilele care urmează. Potrivit Vima Orthodoxias, ierarhii cheamă la organizarea acestui sinod pan-ortodox chiar și fără participarea Patriarhului Bartolomeu, dacă așa va fi să fie.

Mitropolitul Serafim de Pireu a subliniat că legitimizarea fără precedent a schismaticilor din Ucraina este o crimă.

„Este absolut inacceptabil să spui că unitatea Bisericii este obținută pe calea «reabilitării» și introducerii în rândurile ei a unor apostați nerușinați, anatemizați și caterisiți, conspiratori secreți și schismatici” a subliniat Mitropolitul Serafim, notând că numai un sinod pan-ortodox are autoritatea de a acorda autocefalia.

Ierarhul de Pireu a mai adăugat că niciun alt patriarhat cu excepția Constantinopolului nu-i recunoaște pe schismatici și a subliniat că Consiliul Episcopal al Bisericii Ortodoxe din Grecia a făcut o greșeală de proporții istorice prin recunoașterea dreptului Constantinopolului de a acorda autocefalie in Ucraina și a-i conferi arhiepiscopului Ieronim autoritatea de a rezolva problema pentru Biserica din Grecia.

„Clerul” B.O.U nu are hirotoniri valide și de aceea nu poate să se constituie în temelie pentru o biserică auto-cefală iar emiterea unui tomos pentru ei de către Constantinopol este o greșeală majoră și o problemă.

Mitropolitul Serafim de Kythira a vorbit din nou, la rândul său, în urmă cu câteva zile, despre nevoia de a convoca un consiliu pan-ortodox. Comentând pentru RIA-Novosti, el s-a referit la starea Înaltpreasfinției Sale Mitropolitul Onufrie al Kievului și Întregii Ucraine și la Biserica Canonică Ucrainiană, pe care Constantinopolul pur și simplu a ignorat-o în ultimul an.

„Scriu despre acest subiect de luni de zile și cred că din punct de vedere canonic dar și din punct de vedere eclesiastic, canoanele Bisericii noastre nu au fost luate în considerare. Și mă supără în mod special, pentru că Biserica Canonică Ucraineană a Mitropolitului Onufrie și episcopii acestei țări sunt ignorați”, a spus Mitropolitul Serafim de Kythira.

„Rugăciunile noastre sunt pentru convocarea unui Sinod pan-ortodox, a unui Sinod Ecumenic, pentru a rezolva această serioasă problemă”, a mai subliniat el.

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Magda said, on noiembrie 12, 2019 at 10:53 am

  „Este absolut inacceptabil să spui că unitatea Bisericii este obținută pe calea «reabilitării» și introducerii în rândurile ei a unor apostați nerușinați, anatemizați și caterisiți, conspiratori secreți și schismatici” – asta este adevarata cheie in care trebuie inteleasa situatia din Ucraina. restul este doar praf in ochi.

  Apreciază

 2. a scoate tot răul din rădăcină said, on noiembrie 12, 2019 at 11:25 am

  De ce convocarea unui Sinod pan-ortodox nu include și rezolvarea problemelor generate de sinodul din Creta? Situația nefavorabilă din Ucraina a putut să se întâmple tocmai din cauza climatului ecumenist aprobat în Biserica Ortodoxă ca urmare a sinodului din Creta. Aceste situații sunt strâns legate între ele. Nu se poate rezolva o problemă fără avea în vedere rezolvarea tuturor problemelor grave care există, fără a scoate răul din rădăcină. Câte sinoade pan-ortodoxe separate să se organizeze pentru fiecare dintre relele care au apărut deja în Biserică? Toate problemele grave care există deja, inclusiv participarea anumitor Biserici Locale la CMB, ar fi de dorit să se rezolve de către un singur Sinod pan-ortodox, pentru a putea cu adevărat să scăpăm de tot răul.

  Apreciat de 2 persoane

  • saccsiv said, on noiembrie 12, 2019 at 12:28 pm

   Daca se va tine, poate se va aborda si chestiunea Creta, tinand cont ca multi dintre cei ce acum sunt anti schismaticii din Ucraina, nu au fost acolo sau au si criticat deja acel sinod talharesc.

   Apreciază

 3. Vasile said, on noiembrie 12, 2019 at 7:42 pm

  Doamne ajuta sa se tina! Personal nu cred ca va mai exista vre-un sinod bun pana la sfarsitul lumii. Stinta talmudista a manipularii e prea avansata.

  Apreciază

 4. Duhul Căpitanului said, on noiembrie 12, 2019 at 9:30 pm

  Nu vreau să vă descurajez sau să par pesimist, dar am mai multă încredere în proorociile sfinților părinți decât în orice. Și, la urma urmei, noi ce ne dorim mai mult, Împărăția pământească sau Împărăția lui Dumnezeu?! „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta” spune Hristos! Dacă lumea aparținea diavolului de acum 2000 de ani „închina-Te mie și toate acestea Ți le voi da Ție”, apoi, acum(în ziua de astăzi) ce sa mai zicem?! Sa ne pregătim pentru Împărăția lui Dumnezeu și sa ne lepadam de Împărăția lumii acesteia.. Sincer, nu am nici o așteptare de îndreptare în bine și asa va recomandam și vouă ca să nu fiți dezamăgiti… Mântuirea se joaca la nivel personal și numai cine și-o dorește o va obține!Nu există mântuire cu forța. Mântuind, mânuiește-te! Chiar nu ați văzut că aproape nu ai cu cine sa stai de vorba?!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: