SACCSIV – blog ortodox

Ce este PARALIZIA ÎN SOMN?

Posted in diavol, diavoli, draci, stiinta by saccsiv on octombrie 23, 2019

Paralizia în somn este un fenomen care presupune inabilitatea de a te mișca, deși te simți conștient. Este un fenomen mai des întâlnit decât ai crede.

Unii oameni spun că simt că mai este cineva în cameră. Ba mai mult, au senzația că văd siluete demonice. Alții aud anumite sunete – șoapte nedeslușite sau țiuituri.

Iata, mai pe larg, ce putem citi la Cele mai șocante șase adevăruri despre paralizia în somn de pe PLAYTECH:

Paralizia în somn este înfricoșătoare. Adeseori, este însoțită de halucinații, precum senzația că cineva mai este în cameră sau că te apasă ceva puternic pe piept. A fost chiar portretizată și în filme, precum „The Nightmare„. Acesta e un top, deloc exhaustiv, cu cele mai interesante și bizare lucruri de știut despre paralizia în somn.

Când se întâmplă paralizia în somn, e ca și cum te-ai trezi mort

Cei mai mulți oameni spun că atunci când experimentează paralizia în somn, se simt de parcă s-au trezit morți. Mai exact, este ca și cum mintea ta este trează, dar corpul tău nu, potrivit lui Michael Breus, psiholog și membru al American Academy of Sleep Medicine.

Paralizia în somn apare fie când adormi, fie când te trezești

Paraliza aceasta apare într-una din tranzițiile ciclului de somn. Atunci când dormi, corpul trebuie să treacă în stadiul REM (Rapid Eye Movement), iar când te trezești, să iasă din el. Atunci când corpul nu reușește să facă aceste tranziții, apare paralizia în somn. Dacă survine când vrei să adormi, se numește paralizie hipnagogică în somn. Dacă apare când te trezești, se numește hipnopompică.

De cele mai multe ori, vor apărea halucinații cu paralizia în somn

Poate cea mai urâtă parte a paraliziei în somn este că uneori vine cu halucinații. Aceste halucinații apar fie sub formă vizuală, fie auditivă. Unii oameni spun că simt că mai este cineva în cameră. Ba mai mult, au senzația că văd siluete demonice. Alții aud anumite sunete – șoapte nedeslușite sau țiuituri.

Nu prea ai cum să te trezești din paralizia în somn

Deși unii oameni spun că se pot trezi dacă își mișcă degetele de la picioare sau mușhii feței, trezitul din starea de paralizie nu este atât de ușor. Breus este de părere că nu există o cale universală sigură să te trezești, și că cel mai bine este să aștepți să treacă.

Nu se știe exact de ce există paralizia în somn

Fenomenului i-au fost atribuite mai multe posibile cauze, precum stres, depresie, anumite medicamente și materialul genetic. Deși au fost găsite nenumărate conexiuni, nu s-au găsit cauze exacte. Totuși, un fapt cunoscut este că paralizia în somn apare fie pe cont propriu, ca un incident izolat, fie ca simptom al altei boli, precum narcolepsia.

Paralizia în somn se poate întâmpla oricui

De fiecare dată când te culci, există un risc – mai mic sau mai mare – să te trezești paralizat, conform lui Breus. Cei mai mulți oameni au parte de cel puțin un astfel de episod pe parcursul vieții, fără să fie conștienți de acest lucru. Totuși, cei mai predispuși să experimenteze paralizia în somn sunt studenții și pacienții la psihiatrie. Cercetătorii spun că lipsa de somn influențează riscul de a trece prin așa ceva. Așadar, un somn bun ar putea să te țină la distanță de paralizia în somn.

 

Tagged with: ,

54 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. je said, on octombrie 23, 2019 at 3:32 pm

    Nu va suparati… dar un articol doar preluat de pe Playtech (site masonic) si atat, fara nici o completare duhovniceasca, explicativa, pare ceva lipsit de valoare!! Eu frecventez acest blog tocmai pentru ca spune lucrurilor pe nume (in cazul asta este vorba de demoni, ca de acolo vin tiuiturile si soaptele nedeslusite etc.). Nu cred ca Playtech (parte din grupul Mediafax, la fel ca ProTv si altele) stie sa explice aceste lucruri. La fel nu cred ca psihologia poate fi suficienta…

    Nu vreau sa critic ci sa incurajez, la comentariile bune, utile cu care m-am obisnuit, care sunt necesare!!

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 23, 2019 at 3:40 pm

      je

      Cand lucrurile sunt evidente iar eu presat de timp, nu mai comentez articolul. Sa mai comenteze si fratii.
      E cum zici cu Playtech, e cum zici cu psihopupu, fenomenul exista, unii cititori l-au si trait.

      Apreciat de 1 persoană

      • je said, on octombrie 24, 2019 at 6:49 pm

        Evident ca este real, cunosc si eu cazuri (nu dau detalii), insa o completare era chiar necesara! Daca nu aveti timp… nu este bine. Nu stiu cum sa spun sa nu sune rau: O fi mai bine incomplet? Sau o fi mai bine sa nu postati? 😦 Problema mea e cu Playtech… iar blogul imi place!!

        Apreciază

  2. Ce înseamnă că Iisus este Fiul lui Dumnezeu? said, on octombrie 23, 2019 at 5:43 pm

    Iisus este Fiul lui Dumnezeu, prin aceea că Fiul lui Dumnezeu este Dumnezeu. Iisus este Dumnezeu întrupat (Ioan 1:1,14). https://www.gotquestions.org/Romana/Iisus-Fiul-Dumnezeu.html

    Apreciază

  3. Yoyo said, on octombrie 23, 2019 at 7:53 pm

    Am experimentat de cateva ori acest „fenomen”. Inutil sa povestesc senzatiile pe care le-am trait, nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva.
    Motivul pentru care scriu este acela ca eu mi-am gasit „leacul”: spun rugaciunea Tatal nostru in gand si nici nu apuc sa termin ca starea aceea de cosmar dispare. Nu mi-a zis cineva sa fac asta sau sa fi citit pe undeva, pur si simplu, primul gand care imi vine este sa spun Tatal nostru si…functioneaza de fiecare data.

    Apreciat de 5 persoane

    • M M said, on octombrie 24, 2019 at 9:10 pm

      Si eu am trecut prin asa ceva si inca trec, in somn si ziua mai ales.Dar cu rugaciune si multa răbdare trece.

      Apreciază

    • ancamateir said, on iulie 20, 2023 at 3:43 am

      Și eu am experimentat fenomenul de câteva ori, și cel mai îngrozitor episod a fost când am trăit senzația ca necuratul ma trage jos din pat și nu pot face nimic. De fiecare data când se întâmpla și eu spun Tatăl Nostru și de cele mai multe ori odată cu rugăciunea dispare și senzația … întoteauna am trăit cu impresia ca nu e lucru curat și nici doar o simpla experiența pe care știință o poate explica… Doamne ajuta!

      Apreciază

  4. Duhul Căpitanului said, on octombrie 23, 2019 at 8:42 pm

    Paralizia temporara în somn =posedare temporara demonica (bineînțeles cu ingaduinta lui Dumnezeu)! Scopul :Domnul îl știe.

    Apreciat de 5 persoane

    • iulia20m said, on octombrie 23, 2019 at 10:31 pm

      Am trait si eu asa ceva in somn si in momentul in care in vis fiind am L-am chemat pe Iisus Hristos, am fost eliberata, evident ca Iisus Hristos m-a eliberat. Cred si eu ca aceasta paralizie este posesie demonica, dupa cum vedeam umbra de ma tinea asa incat sa nu pot face semnul crucii cu mana in vis.

      Apreciat de 4 persoane

  5. Vasâlas said, on octombrie 23, 2019 at 9:25 pm

    Da la sigur mi sa intimplat si mie si nu o data,ce vreau sa spun ca din aceasta amorteala,paralizie te scapa numai…
    Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluiestema pe mine pacatosu.
    Doamne ajuta!

    Apreciat de 5 persoane

  6. paralizii nocturne said, on octombrie 23, 2019 at 10:34 pm

    S-a gândit cineva că aceste „paralizii” nocturne s-ar putea întâmpla după ce persoana respectivă a făcut cu voie ceva rău? Și că atunci forțele întunericului o atacă cu mai multă îndrăzneală, pentru că respectiva persoană le-a dat îndreptățire să o facă?

    Apreciat de 2 persoane

    • Andrei said, on octombrie 24, 2019 at 4:12 am

      O persoana face ce face. Bune sau rele. Domnul este Cel care ingaduie duhului sa se apropie de om cu un anumit scop. De obicei bun pentru ca-i stimuleaza starea de trezvie si-l indeamna la rugaciune (ai vazut ce spun comentatorii de mai sus care striga catre Dumnezeu dupa ajutor). Omul este intr-o continua lupta pentru castigarea mantuirii iar diavolii au rolul lor in aceasta.

      In viata Sf Paisie Aghioritul tangalache (asa-l „alinta” Sfantul pe diavol) era o prezenta aproape continua pentru ca mereu cauta sa-l necajeasca cu ceva. Facea pana si pe mascariciul ca sa-l faca sa rada si sa-i intoarca mintea de la rugaciune.

      Sf Atanasie Athonitul ajunsese la masuri duhovicesti inalte si vazand demonii din jurul sau se apuca sa-i goneasca. La un moment dat Maica Domnului i s-a aratat si i-a spus „lasa-i Atanasie ca fara ei nu va mantuiti”.

      Chestia pe care o spui cu „drepturile” pe care le dam demonior asupra noastra prin pacatele pe care le savarsim are un sambure de adevar dar nu este in totalitate ortodoxa. Fiecare om are si caderi insa numai Domnul in atotstiinta si atotputernicia Sa ii da omului de fiecare data ceea ce ii este de folos pentru mantuire. Uneori poate fi si un astfel de contact demonic dar, slava Domnului, intr-o atat de mica masura (gandeste ce ar insemna ca Dumnezeu sa le ingaduie diavolilor sa faca ce vor in conditiile in care si cel mai prapadit dintre ei ar putea distruge intreg pamantul).

      E clar ca unul care a facut nu stiu ce magie si a chemat duhuri slujitoare are sanse mai mari ca unele dintre ele sa mai ramana prin zona o vreme si sa-i mai „ofere” surprize dar asta este oricum cu ingaduinta Domnului pentru inteleptirea omului.

      Apreciat de 3 persoane

  7. tataia said, on octombrie 24, 2019 at 4:58 am

    Paralizia nocturna este un atac demonic. Nu vreau sa creada cineva ca fac pe specialistul dar am trait si eu asa ceva. Adica a existat o perioada in care eram atacat de entitati demonice in somn destul de frecvent. Am chemat, de fiecare data in gind, numele Mintuitorului Iisus Hristos si am fost lasat in pace. Dupa o anumita perioada m-au lasat in pace de tot respectivele entitati…Nu vreau sa creada cineva acum ca as fi vreun sfint….sint departe rau .de asa ceva Poate sint mult mai pacatos decit multi de pe aici. Dar pina la urma daca am cerut ajutorul Mintuitorului l-am primit si eu.

    @paralizii nocturne. Ce intelegi cind spui ca respectiva persoana a facut rau cu voie? Adica a facut rau in mod intentionat ALTCUIVA decit propriei persoane? Sau a facut rau altcuiva decit propriei persoane fara ca persoanei careia i s-a facut rau sa stie acest lucru? Sau pur si simplu ai cedat unui viciu de care te-ai jurat sa scapi? Ca sint multe nuante aici….Spre exemplui sa zicem ca eu hotarit sa ma las de fumat. M-am lasat de mult de fapt…dar merge ca exemplu aici. Si ma ispiteste necuratul si mai trag o tigara. In rindul fumatorilor sint cunoscute aceste recaderi. Eu stiu ca fac rau si ca sint un om slab cind pun din nou mina pe tigara dar este suficient motiv sa fiu atacat apoi in somn de entitati demonice? Ca daca jefuiesc pe cineva pe strada este clar ca am facut rau ALTCUIVA CU INTENTIE iar acea persoana stie precis ca i-am facut un rau. Sau daca ma folosesc de unele cunostinte sau pirghii pentru a impiedica o persoana sa obtina job-ul mult dorit i-am facut rau cu intentie dar respectiva persoana nu este constienta ca cineva i-a facut un rau…Ambele aceste cazuri imi par mai grave decit acela de a cadea din nou intr-o ispita in care te-ai decis sa nu mai cazi….

    Apreciat de 2 persoane

    • RomeoB said, on octombrie 25, 2019 at 7:41 am

      „Am chemat, de fiecare data in gind, numele Mintuitorului Iisus Hristos si am fost lasat in pace.”

      Mi s-a intamplat in somn sa nu imi aduc aminte de rugaciune: paralizia memoriei a fost efectul atacului demonic: uitasem ca sunt insurat, …

      Cand mi-am adus aminte de rugaciune ( Tatal nostru, Doamne Iisuse ) am scapat imediat.

      Apreciază

      • RomeoB said, on octombrie 25, 2019 at 7:44 am

        In somn cand am fost „atacat” nu am avut luciditatea si memoria din stare de veghe…
        Uitasem multe detalii din viata mea. Probabil ca asa e si la boala altzeimer.

        Apreciază

  8. Tomescu said, on octombrie 24, 2019 at 9:24 am

    Sunt noua pe aici, prin rubrica de comentarii, dar blogul il urmaresc de mult timp cu interes. Ma regasesc in ceea ce se comenteaza la acest articol. Am experimentat recent si destul de des aceste cosmaruri cu paralizii. Majoritatea sunt asemănătoare, cu o prezenta care ma urmareste, diferenta fiind doar ca uneori simt ca sunt protejata de cineva in timp ce mintea/sufletul meu spune singur o rugaciune si nu imi este teama de acel rau desi stiu ca e puternic si ca trebuie sa ma feresc de el, e o stare de liniște. Dureros este atunci cand mintea mea e goala, nu pot sa zic nicio rugaciune si singurul mod de a lupta cu acel rau e asemănător cu acela in care te aperi de albine. E îngrozitor, e atat de aproape de tine si are atata putere, iar tu esti total neputincios. Numai gandul ca asa imi trebuie pentru ca nu ma gândesc la Dumnezeu in momentele acelea m-a salvat, dar m-am trezit socata.
    Am nevoie de ajutor si nu stiu ce sa fac, am zis ca vorbesc cu Parintele de la Parohia noastra unde ma mai spovedesc dar parca nu suntem pe aceeași lungime de unda, desi il cunosc de mica. Chiar mi-a spus ca daca vreau sa merg la altcineva nu se supara, asta fara ca macar sa ma fi gandit la acest lucru. Va rog sa imi dati si mie niste sfaturi ca ma simt singura, desi inconjurata de multi oameni, nu pot vorbi cu nimeni deschis pentru ca majoritatea au alte idealuri.

    Apreciat de 3 persoane

    • ciprian p. said, on octombrie 24, 2019 at 10:29 am

      Tomescu,
      încercati sa mereti la un duhovnic din manastire …
      pana atunci cititi Acatistul Sf. Ierarh Nectarie sau Sf. Ioan Rusul , sau Sf. Cuv. Parascheva …

      Apreciază

      • Tomescu said, on octombrie 25, 2019 at 2:09 pm

        Mulțumesc mult pentru sfat. Am fost o data, mai demult la manastire la Frasinei si m-am spovedit, era un parinte batran si m-a impresionat, nu stiam cine este, stiu doar ca m-am liniștit pentru ca treceam tot printr-o perioadă ca astfel de cosmaruri. Acum cred ca era chiar staretul Neonil, dar din păcate, nu am mai fost cu alta ocazie. E un mare regret din viata mea, mai ales ca sunt din zona si nu am scuza.

        Apreciază

      • ciprian p. said, on octombrie 25, 2019 at 5:18 pm

        …am auzit ca la Frasinei e un duhovnic bun pr. Ioanichie Popescu… da acolo nu intra femei !
        da leluati la rând pe toate :). :
        https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Categorie:M%C4%83n%C4%83stiri_din_jude%C8%9Bul_V%C3%A2lcea

        Apreciază

      • ciprian p. said, on octombrie 25, 2019 at 10:39 pm

        …auziti doamna/ domnisoara :
        data viitoare cand va mai chinuie duhul cel necurat sa-l trimiteti cu Numele Mântuitorului Iisus Hristos la ticălosul de Bartolomeu si la Daniel patriarhii nepatriarhi 🙂 si la toti ecumenistii purtători de ciuma ecumenistă !
        nu le-ar strica sa-i chinuie pe ei duhurile astea oleacă ! măcar in trei nopti 🙂
        Ma iertati … Doamne ajută !

        Apreciază

    • guti flo said, on octombrie 24, 2019 at 1:44 pm

      Este bine sa spui asta duhovnicului….dar pe langa asta ,sa fi sigura ca nu esti niciodata singura.
      Ingerul pazitor este prezent in orice moment din viata noastra daca ii cerem ajutorul….fie zi, fie noapte….el hotareste ce si cum..iar nu vrasmasul.
      Totul depinde de noi..in cel fel il lasam sa se implice in viata noastra. La Dumnezeu este cea mai desavarsita „democratie”…nimic nu se face cu forta, ci numai cu acordul nostru.
      Ingerul nostru abia asteapta sa-i cerem ajutorul.

      Apreciază

      • Tomescu said, on octombrie 25, 2019 at 2:42 pm

        Cred ca prezenta ingerului pazitor este cea care imi da o stare de siguranta si de bine, pentru ca asta simt de cele mai multe ori. Problema a fost ultima data cand am visat ca ma simteam singura si neputincioasa si foarte speriata. Iar prezenta demonica din vis chiar radea de mine cand o voce(asemănătoare cu a mamei) il intreba de ce nu ma lasa in pace daca ma rog iar el a zis: „asta se roaga?! Ca daca s-ar ruga nu as avea ce sa ii fac!” Atunci m-am rugat in vis si m-am trezit. Mi-am propus sa ma infranez sa mananc mult din ceva de imi placea si nu m-am abținut in ziua precedenta. Si sunt mai multe episoade „frumoase”, in sensul ca ma simt protejata si imi dau seama cat de puternica este rugăciunea si cat de scurta si fara de valoare este viata fara sa Il avem pe Dumnezeu in gand. Dar am nevoie de ajutor, de un duhovnic care sa ma asculte ca foarte greu imi este sa ma tin pe linia de plutire. Mentionez ca in perioada(acum 3saptamani) in care visam lucruri astea incepusem sa citesc filocalia 1 si tare mult mi-a placut, dar sunt foarte neputincioasa.

        Apreciază

      • guti flo said, on octombrie 25, 2019 at 5:57 pm

        Dumnezeu sa-ti ajute sa iti gasesti un duhovnic pe masura.
        Pana atunci…si nu numai, spune-i asta si lui Dumnezeu…
        Sfinti parinti ne indeamna sa vorbim cu Dumnezeu, ca si cu un parinte….chiar daca suntem plini de greseli.
        Prin simplitate si sinceritate , Il castigi cel mai repede pe Dumnezeu .
        Asa cum ne-ai spus noua aici pe blog…asa spune-i si Lui.
        Conteaza f mult intensitatea rugaciunii….si nu numarul lor.
        Daca am fi constienti ca in timpul rugaciunii se hotareste totul pentru vesnicia noastra….si este cel mai frumos si important moment din viata noastra…foarte placut lui Dumnezeu….am avea acea intensitate de care Sfintii Parinti ne vorbesc….si s-ar rezolva toate problemele din viata noastra.
        Acum daca nu avem trairea necesara in rugaciune…nu inseamna sa renuntam…ci sa o dorim…si sa-I cerem acest lucru.
        Sunt oameni care au avut paralizia asta nu in somn….ci treji..si nu au patit nimic..ci din contra, mai tare sau apropiat de Dumnezeu.
        Nimic nu se intampla fara voia Domnului…absolut nimic.
        Daca ne spovedim cu sinceritate…suntem garantat in mainile lui Dumnezeu.
        Chiar daca dureaza putin timp pana ce gasesti un duhovnic sa te spovedesti…asta nu inseamna ca pana atunci Dumnezeu nu iti ajuta…si vrasmasul face ce vrea. Totul depinde de sinceritatea noastra. Negresit iti ajuta Dumnezeu cand iti pui nadejdea in El.
        Vrasmasul trebuie ignorat, cu toate nalucirile lui…atentia noastra nu la el trebuie sa fie…ci la frumusetea lui Dumnezeu.

        Toti Sfinti Parinti pun accent pe felul in care traiesti rugaciunea…si nu pe timpul petrecut.

        Din Pateric;
        „Nimic nu lipeste pe om mai mult de Dumnezeu, decat rugaciunea”

        Dumnezeu sa-ti daruiasca rugaciune fierbinte….si sa uiti de toate intamplarile neplacute.

        Apreciază

    • Lastun said, on octombrie 24, 2019 at 7:06 pm

      Tomescu
      Daca vrei sa scapi de acesta paralizie in somn si de ce ti se intampla in acele momente vorbește cu parintele Ciprian Gradinaru din Bucuresti de la Paraclisul Catedralei Mântuiri Neamului, te va îndruma dansul ce sa faci. Zilnic vin zeci de oameni la el si ii ajuta si ii indruma in toate problemele lor. De obicei îl găsești zilnic in Paraclis după ora 12-13, asta dacă nu este plecat la Sihastria.

      Apreciază

      • Tomescu said, on octombrie 25, 2019 at 2:51 pm

        Va mulțumesc mult pentru indrumare, dar nu pot ajunge in București in perioada aceea pentru ca lucrez de luni pana vineri. Sunt din Valcea, poate cunoasteti pe cineva din apropiere, la noi sunt multe mănăstiri, vin foarte multi din alte zone, iar noi, aici, bolim cu doctorii langa noi. Nu stiu incotro sa merg si am tot stat dar nu mai vreau sa astept pentru ca, la cum trece timpul, sfârșitul e aproape, fie cel personal(nu am decat 27 de ani si nu sufar fizic de ceva anume, doar sufletul e bolnav), fie cel obstesc. Pana acum am avut ca indrumator doar cartile, in special cele ale Cuviosului Paisie Aghioritul, dar cred ca am mare nevoie si de un duhovnic bun.

        Apreciază

    • M M said, on octombrie 24, 2019 at 9:22 pm

      Si eu sint in aceiasi situatie ,În primul rînd nu te speria,Si eu am fost socata la început eram ca tine,Dar avem nevoie de rugaciune multa si incredere in Dumnezeu.eu si acum le mai am aproape zilnic,Dumnezeu nu ne lasa .Fara voia Domnului nimic nu se întîmplă.

      Apreciază

    • Magda said, on octombrie 25, 2019 at 10:17 am

      Mergi la slujba la diferite biserici pana intalnesti un preot care te odihneste. Relatia duhovniceasca este ca si casatoria: cauti pana intalnesti persoana potrivita. La fel cum este f greu sa gasesti un sot bun poate si mai greu este sa intalnesti un duhovnic bun. Cu rugaciune si rabdare se rezolva toate. Mantuire iti doresc.

      Apreciat de 1 persoană

    • Lastun said, on octombrie 25, 2019 at 9:09 pm

      Tomescu si cine are aceste atacuri demonice in somn dacă nu puteti veni in Bucuresti îl puteti contacta pe parintele arhimandrit Ciprian Gradinaru la numarul de telefon 0740488429.

      Apreciază

      • ciprian p. said, on octombrie 26, 2019 at 10:01 pm

        Lastun,
        chiar e nr de telefon al pr. Ciprian??
        vezi ca i-am trimis un sms împotriva sinodului cretan …oare îl citeste? poate ma bagă la ceva slujbe de mă iau toti aghiutzii 🙂

        Apreciază

    • AXA said, on octombrie 30, 2019 at 4:45 am

      Doamne miluiește!
      Fiind din Vâlcea, caută să ajungi la Pr. Ioanichie de la Frăsinei. Sfinția sa coboară la biserica de jos cam de 3 ori pe săptămână (și mai ales în zilele de post) pentru spovedit inclusiv femei, fie mirence sau maici. Dacă ai posibilitatea să te deplasezi și la distanțe mai mari, poți merge și la mănăstirile din Moldova, chiar în jud. Neamț la Secu, Sihăstria, Sihla, Petru Vodă, unde mai sunt duhovnici dispuși să te asculte. Mergi unde se face Sf. Maslu. Totul depinde de voința ta și de posibilități.
      Trebuie să fii foarte atentă la sfaturile primite aici în privința preoților pomenitori sau nepomenitori (în urma sinodului din Creta), pentru că mulți își dau cu părerea despre existența Harului în Biserica Ortodoxă Română, fără nici cea mai mică smerită cugetare.
      În privința a ceea ce citești (Filocalia în cazul acesta), trebuie să ții cont de faptul că trebuie cerută binecuvântare pentru citirea anumitor cărți (multă lume a uitat sau chiar ignoră de bună voie acest aspect al vieții creștinești), nu pentru că nu ar fi pentru tine să le citești, sau orice alt motiv, dar pentru că e posibil să nu fii încă pregătită să faci față războiului nevăzut care poate urma. Știu un frate care nu se mai înțelege cu nimeni după ce s-a apucat de citit Filocalia de capul său, fără să facă ascultare, pe lângă faptul că s-a lăsat și de bunul duhovnic pe care-l avea și a mai rămas și fără prieteni.
      Toate trebuiesc făcute cu dreaptă socoteală, și primul pas în acest sens e să te rogi pentru asta. Rugăciunea nu-ți va fi trecută cu vederea.
      Dumnezeu să te miluiască și să te călăuzească spre un duhovnic bun.
      Mântuire! Și iartă-mă!

      Apreciază

    • alex said, on ianuarie 2, 2020 at 8:48 am

      pentru tomescu.te pot ajuta sa scapi .sa imi scrii pe mail leuionutalex@yahoo.com

      Apreciază

  9. ciprian p. said, on octombrie 24, 2019 at 10:23 am

    …poate tre sa va rugati mai mult seara înainte de culcare !
    Paraclisul Maicii Domnului , vreun Acatist cu Sf..Gherasim Kefalonitul sau alt Sfânt !
    …o catisma doua din Psaltire zilnic cu rugăciunile de la sfarsit …
    …deci fiecare sa isi ia canon de la Duhovnic ! Sa fie spovedit curat din copilărie .
    Sa meargă la Sf.Maslu.
    Sa se închine la Sf. Moaste.
    Sa stropeasca in camera cu agheasma in fiecare luna….cine e ispitit mai des…in fiecare seara sa stropeasca cu Agheasma Mica …
    Sa insemnese in chipul Crucii pe perna, asternut .
    Sa aibă ceva vată sau batista atinsa de Sf. Moaste .
    Si sa aibă credinta si nădejde la PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu .
    Si sa aibă smerenie si dragoste fata de aproapele său .
    Si Cu Doamne Iisuse in gând mereu …
    Ma iertati…Doamne ajuta… Dumnezeu sa ne ajute pe toti in toate ispitele si incercarile din lumea asta .

    Apreciază

  10. Daphnis said, on octombrie 24, 2019 at 10:47 am

    Rugaciunile de seara ajuta mult!

    Apreciază

  11. kunta kinte said, on octombrie 24, 2019 at 3:25 pm

    Am avut si eu asa experiente. O data,noaotea, parca ” cineva” ma sugruma. Singurul lucru ce am putut sa fac a fost acesta:mi-am facut cruce cu limba si duhul rau a fugit in camera vecina. Mai tirziu am aflat ca vecinul citea ” Cartea tibetana a mortilor” si avea si un mic spiridus mostenit de la stramosi..

    Apreciază

  12. RomeoB said, on octombrie 25, 2019 at 7:36 am

    Din experienta mea, daca faci rugaciunile de seara, dormi fara probleme.
    Mi s-a intamplsat sa spiun ziua Acatistul Buneivestiri, Paraclisul si Canonul ingerului pazitor: NU A FOST SUFICIENT !
    Am intrebat doi duhovnici dar nu s-au putut pronunta pt ca ei isi faceau rugaciunile de dimineata si seara.
    PROBABIL CA RUGACIUNILE DE DIMINEATA SI SEARA SUNT SUFICIENTE PT CRESTINUL OBISNUIT, CA SA NU AIBA PROBLEME CU DRACII NOAPTEA !

    Dar e posibil sa ma insel: poate aflam si alte experiente !

    Apreciază

  13. isa said, on octombrie 25, 2019 at 10:14 am

    Sunt manifestari demonice. Am trait si eu asa ceva, am invatat lectia, cand se mai intampla spun Tatal Nostru, o data, de doua ori … de cate ori pot. De cum incep sa spun rugaciunea, INSTANTANEU simt ca prind putere, iar frica si alte cele dispar.
    Am primit sfat/indemn de la preot sa citesc si Acatistul Sfantului Nectarie; o vreme l-am citit, acum iar m-am lenevit …
    Da, duhurile exista, iar cele necurate chiar au mult de lucru in zilele noastre.

    Apreciază

  14. îndemnuri said, on octombrie 25, 2019 at 3:40 pm

    Îi îndemnați pe oameni să meargă la duhovnici. Unde și la cine, de vreme ce toți îi pomenesc pe cei care au semnat documentele din Creta. Iar preoții nepomenitori sunt în tot felul de schisme. Și dacă nu-i așa, atunci cum e?

    Apreciază

    • ciprian p. said, on octombrie 25, 2019 at 9:39 pm

      ..uite ce e…trebuie dreapta socoteala .
      adica sunt unii mireni care deocamdată se lupta cu dracii doar sa ajungă la un ” nivel” firesc de crestinism .
      acestia au nevoie neapărat sa se tina de slujbele Bisericii neîncetat , nu pot intra direct asa in lupta de întrerupere a comuniunii cu restul care pomenesc .
      aici e alt nivel si vor fi trasi la răspundere cei care trebuia sa se împotrivească falsului sinod.
      Adica Harul mântuitor lucrează prin ” uneltele ” lui Dumnezeu , nu S-a depărtat din Biserică .
      pt. probleme duhovnicesti personale si pt ispite din astea dracesti poti sa te duci la orice duhovnic ( numa sa nu fie ecumenist ) ! pt. sfaturi si spovedanie si dezlegari !
      apoi sunt unii care trebuie inca sa afle ce e aia ecumenism si ecumenist si sa se ferească de asa ceva ca fiind o patima care atinge Dreapta Credintă ,
      sa stie ce e aia ” erezie” si ” eretic” …
      trebe răbdare …
      deci se poate că la toti duhovnicii Dumnezeu le-a lăsat puterea de a lega si dezlega si astea duhovnicesti pt credinciosii care au nevoie insetata de ajutor…iar in particular sa-i judece pt ca n-au luat atitudine de apărare a Ortodoxiei constient sau inconstient .
      gandeste-te cum.ar fi fost sa se ia Harul automat la toti preotii dintr-o data…
      atatia credinciosi nestiutori s-ar spovedii degeaba?? atatia călugări, rasofori si frati/ surori de manastire care nici nu stiu ce s-a semnat/declarat la Creta !!!
      …insa cei care si-au dat seama si au simtit ca trebuie sa facă ceva…au facut !
      …ma iertati…e părerea mea personala a unui păcătos ….fiecare sa facă cumdoreste , cum.indeamna constiinta .
      Ca au sa sară unii la mine că acesta e un subiect fierbinte si ii arde si pe cei reci si pe cei calzi ,
      Roman o sa mă mănânce de viu 🙂

      Apreciază

      • îndemnuri said, on octombrie 26, 2019 at 8:45 am

        Da, așa e. Despre Creta preoții nu scot niciun cuvânt, iar dacă cineva îi întreabă răspund în particular așa cum s-a spus pe aici. De ce? Este obligația lor să informeze pe credincioși nu numai în legătură cu ce s-a întâmplat în Creta, ci și în legătură cu vacinurile, documentele electronice cu cip, documentele biometrice care există și care vor fi introduse, despre 5G, și multe alte probleme arzătoare, și să facă multă cateheză tinerilor și nu numai, care s-au îndepărtat de Dumnezeu. Este de datoria preoților și a călugărilor să se informeze în legătură cu toate astea și cu multe altele, și să explice poporului care este situația. Faptul că există preoți s-au călugări care nu știu ce se întâmplă cu Creta, și în lume în general la ora actuală, nu este o scuză. Răspunderea lor e uriașă.

        Și eu am nevoie să merg la slujbele bisericii ca oricare creștin. Fiecare are problemele lui, pe care le consideră a fi cele mai grave, și nu e bine să stai acasă și să aștepți. Dar dacă știi ce s-a întâmplat, ce să faci, să te duci șa slujbele pomenitorilor? Fiecare face cum crede … Când vezi ce se întâmplă în jurul tău, aproape că te apucă disperarea, pentru că nu poți face nimic. Totul pare a fi blocat. Blocajul e o situație foarte convenabilă pentru unii.

        Sunt oameni simplii care habar n-au ce se întâmplă, și care merg la biserică în continuare, și Harul lui Dumnezeu lucrează pentru ei în mod firesc, dar există și preoți și mireni care știu ce se întâmplă, și spun că e bine și așa, pentru că de fapt în Creta nu s-a întâmplat nimic. În cazul acesta nu știu cum acționează Harul lui Dumnezeu.

        Zici: ” pt. probleme duhovnicești personale și pt ispite din astea drăcești poți sa te duci la orice duhovnic ( numa sa nu fie ecumenist ) !” Cum știi dacă e ecumenist sau nu? Că n-o să stea preotul cu fiecare care-l întreabă să-i explice de ce nu e el ecumenist. Asta ar trebui explicat deschis prin predici, ca să fie toată lumea lămurită, nu la secret, în particular, ca nu cumva să se afle. Dacă tot îndemni pe oameni să meargă la preoți pomenitori, pentru că n-au unde se duce în altă parte, dă-ne și câteva exemple concrete de astfel de preoți care nu sunt ecumeniști. Hai să trecem de la etapa sfaturilor generale, la cea a sfaturilor concrete, cu nume, prenume și parohii ale acestor duhovnici, dacă tot vrei să ajuți.

        Apreciază

      • ciprian p. said, on octombrie 26, 2019 at 8:41 pm

        ” Îndemnuri” …
        pai io nu pot sa ajut asa oricum pe oricine pe net si sa încep sa dau nume de preoti ca pt unu e bun dar pt altul nu e asa bun ..
        si de unde sa ii stiu eu pe toti preotii , doar nu-s detector de duhovnici , eu fii un neluminat si păcătos .
        totusi poti sa verifici daca un preot e ecumenist sau nu.
        De ex. unde sunt eu… Pe preotul paroh l-am pus oleacă la întrebări cand am avut putina ocazie .
        apoi in functie de răspuns iti dai seama ca nu e ecumenist ci pomeneste ca tre sa pomeneasca.
        Nu le are el cu teologiile acelea înalte ca daca esti in comuniune cu episcopul semnatar devii sau nu devii una cu credinta episcopului…si pan la urma nici nu stii daca toti episcopii chiar cred ce au semnat la creta sau chiar au semnat numa ca trebe semnat…
        De ex. Andrei Amdreicut îl stii sigur ca e ecumenist si in fapte si in gândire…la fel ca si Constantin Necula… de acestia trebuie neapărat ferit ! si de cei ca ei !
        Însă sunt preoti care nu se supun in gândire acestora..dar deocamdată rabda asa fără sa intrerupa…( asa cred ) …acu nu stiu….
        nume…ce nume sa dau?
        Sunt preotii nepomenitori la care se poate merge …gen Pr. Claudiu , Ungureanu , Tripon ….apoi Ieronim si Antim care sunt mai stricti .
        Acu si dintre nepomenitori nu înseamnă ca daca au mărturisirea cea buna au si darul de a izgoni duhurile necurate sau de ati vedea sufletul ( darul stravederii) .
        Sunt fel si fel de daruri si la preoti.
        Unii dau sfat strict numai dupa canoane , dupa carte…gen pr. Cleopa Ilie
        Altii cum.era Pr. Paisie Olaru , pr. Iustin Pârvu ,,Arsenie Papacioc
        …acestia isi permiteau sa dea altfel de canon pt ca altfel erau in prietenie cu Duhu Sfânt.
        Adica iti cunostea sufetinta si era de ajuns canonul ala de răbdare a sufetintei. Iti zicea direct ce tre sa faci.
        Acu io nu-i stiu care cum mai sunt !
        De aia zic….ca am observat ca cei care ar avea daruri de astea mai duhovnicesti( de a alunga draci…de a vedea viată ta etc), aieștia vad ca nu au si darul de a mărturisi împotriva sinodului…aiestia n-au întrerupt…
        de ex. de care doar am.auzit.: Ciprian Gradinaru, Ioanichie Popescu, Macarie Besliu …zi care mai sunt ca ei..
        Iar din cate vad…cei care s-au sesizat împotriva sinodului nu cred sa aibă daruri din astea…
        au doar mărturia cea bună .
        Ii greu in ziua de azi sa fii duhovnic si sa ai toate harismele cu tine ! De ex. uitate la Sf..Iacov Tsalikis ce harisme avea .
        Dar el n-a fost supusla ispite de astea ca episcopul lui e ecumenist !
        Uite…mie cel mai de încredere duhovnic pt vremea de azi ar fi pr..Iulian Lazăr prodromitul .
        dar la el e greu sa ajungă oricine…si nici nu mai are mult de stat in lumea asta 🙂
        e vremea de apoi proorocita si de Staretii de la Optina ca o sa fie sete duhovniceasca ! dar si seceta de duhovnici buni !,
        si acolo am ajuns …
        Dar asta nu înseamnă ca tre sa renuntam la spovedanie ca nu mai sunt duhovnici buni…ei…
        Daca tu te rogi …da Dumnezeu la preotul tau sa-ti dea sfatul potrivit chiar daca e pomenitor.
        Deci nume nu pot da….la fiecare manastire exista un duhovnic care poate sa te lumineze !
        Fiecare va simtii in inima lui care e duhovnicul potrivit.
        Da nu degeaba avem Harul.Botezului in noi si Duhul Sfânt ne luminează oridecateori vom cere luminare , mai ales daca o avem si pe Preasfânta Stâpână cu noi si pe un Sfânt mijlocitor !
        E destul sa cerem de la un Sfânt ce sa facem ca ne va răspunde !
        Tre mai întâi sa ne curatim de toate păcatele , prin pocainta, plâns si sa fie toate spovedite la oricare duhovnic …dupa indreptarul de spovedanie….tot tot tot din copilărie…si.primesti dezlegarea si esti alt om…altfel inaintezi in viată duhovniceasca…si o sa stii mai bine ce ai de facut…prinzi putere contra păcatelor si contra ispitelor oricae ar fi ele . Dupa ce te-ai spovedit tot…apoi altfel poti lupta si cu ecumenistii si cu cipurile si ce o mai fii ! 🙂
        Da unu care e ispitit noaptea in vis …si e posedat si se teme si nu stie ce sa facă si cauta ajutor…pai acela cum sa lupte in linia întâi contra ecumenistilor?
        de ex. te duci la pr. Gradinaru…te spovedesti de păcate si iti iei canon pt păcatele personale …si apoi despre creta discuri cu el in alta linie…alta z…alta treaba e asta… ii spui ca…uitati domn părinte …eu sunt un păcătos cum.stiti…imi fac canonul va ascult va respect…dar nu sunt de accord cu părerea dvs. despre creta…despre faptul ca nu ati luat atitudine contra…ca aparati minciuna etc…
        Deci spovedanie e un front…
        Mărturisirea de Credinta e alt front !
        …iarta-ma…am scris prea multe…cred ca te-am zăpăcit 🙂
        Roaga-te pt.mine păcătosul…
        Doamne ajută.

        Apreciază

      • ciprian p said, on octombrie 26, 2019 at 9:08 pm

        P.S.:
        nu-i numa Pr. Ciprian G. la Sihastria… Doar ca i s-a dus numele prin mass media si vin la el multi…nu înseamnă cine stie ce…
        Mai sunt la Sihastria, Secu…duhovnici care nu-s asa cercetati…necunoscuti…si Harul tot asa lucrează !
        Cand mai mergi pela Sihastria intreaba ce duhovnici mai sunt pe acolo…Discuta cu cat mai multi …pana simti ca ” ăsta e”… simti o dragoste mai speciala …ceva launtric tre sa fie…nu numa asa ca ai auzit ca e mare duhovnic !
        tot tre sa dai de unu care sa-ti fie pe plac si sa poti sa vezi ce părere are si despre creta !

        Apreciază

    • îndemnuri said, on octombrie 26, 2019 at 9:01 am

      Da, părintele Ciprian Grădinaru este un preot bun. Am fost la el la Sihăstria în 2010, și mi-a dat o soluție la problema cu care venisem la el, dar o soluție parțială, și nu o rezolvare a problemei. Cât despre faptul că este sau nu ecumenist, te las pe tine să dai răspunsul, pentru că de ani de zile este mâna dreaptă a patriarhului Daniel la construirea Catedrala Neamului.

      Apreciază

  15. Tomescu said, on octombrie 25, 2019 at 9:58 pm

    Va mulțumesc mult tuturor pentru raspunsurile oferite, ma bucur asemenea unui copil de la orfelinat care primeste putina atentie si dragoste din partea unui vizitator cu suflet. Imi doream sa imi raspunda macar o persoana dar nu ma asteptam sa primesc atatea raspunsuri frumoase si folositoare; e o bucurie pentru mine! Multumesc mult si voi incerca sa tin cont de toate sfaturile. Din pacate, mai am o neliniste, o teama pe care nu o puteam exprima dar pe care am gasit-o in ultimul comentariu in legatura cu duhovinicii adevarati care sunt greu de gasit pentru ca sunt prigoniti din cauza ca nu mai vor sa pomeneasca pe cei care au participat la sinodul din Creta. Cand parintele nostru a fost intrebat de un enorias despre asta a răspuns ca ii va explica in privat; nu stiu ce sa zic, m-a pus pe ganduri. Am incredere in Bunul Dumnezeu ca ma va indruma pe drumul cel bun. De asta am scris pe acest blog pentru ca eu nu stiu cum sa aleg un duhovnic. Sunt ca un elev care sta binisor la teorie, dar la practica foarte rau.

    Apreciază

  16. Duhul Căpitanului said, on octombrie 26, 2019 at 6:17 pm

    @ciprian p,sunt întru totul de acord cu tine. Aceasta este calea împărătească.

    Apreciază

  17. RomeoB said, on octombrie 26, 2019 at 6:47 pm

    CONSIDER CA AICI ESTE REZOLVAREA PROBLEMEI:

    Rugăciunile serii: Rugăciunea a cincea:

    Doamne, Dumnezeul nostru, în Care credem și al Cărui nume mai mult decât tot numele Îl chemăm, dă-ne no­uă ier­tare sufletului și tru­pu­lui, celor ce mer­gem spre somn; pă­zeș­te-ne de toa­tă nălu­cirea și, fără întunecată dulceață, potolește pornirea pofte­lor, stinge a­prin­derea zbur­dării trupești și ne dă în curăție a viețui cu lu­cru­rile și cu­vin­tele, ca, dobândind viață cu fapte bu­ne, să nu cădem din bi­nele Tău cel fă­gă­duit, că binecuvântat ești în veci. Amin.

    CONCRET: dă-ne no­uă ier­tare sufletului și tru­pu­lui, celor ce mer­gem spre somn; PAZESTE-NE DE TOATA NALUCIREA și, fără întunecată dulceață,

    Apreciază

  18. Lastun said, on octombrie 26, 2019 at 9:44 pm

    Îndemnuri
    Am observat ca unii detinatori de bloguri si forumuri si comentatori de pe acest blog sau altele sant foarte porniți impotriva Patriarhului Daniel sau a altor ierarhi sau preoți după sinodul din Creta si cer neopmenirea lor si demisia patriarhului Daniel. Oare un om care ține la semenul său si si vede ca se afla intr-o situatie rea îl osandeste si ii arata greselile lui la alti si isi bate joc de el sau se roagă pentru el. Dacă cei care nu-i pomenesc pe ierarhi si pe Patriarhul Daniel sar ruga zi de zi pentru ei si ar îndruma pe cati mai multi la acest lucru si iar trece la Sfântul Maslu oare ce sar intampla ? Dacă se roaga o persoana pentru cineva e ceva dar dacă se roagă cu credinta zeci de mi de oameni zilnic pentru acele persoane oare nu va asculta Dumnezeu si Maica Domnului si sfinți acele rugăciuni? Oare Sfanta Monica sa rugat in zadar pentru fiul ei zeci de ani si cum a ajuns Sfântul Augustin după aceia ?

    Apreciază

    • guti flo said, on octombrie 27, 2019 at 1:38 pm

      Lastun,
      Tot ceea ce spui tu aici, este cuprins in Rugaciunea Domneasca….
      Orice crestin isi doreste ..si se supune voii Tatalui…si nu a lui.
      Daca intrerupi comuniunea cu un patriarh care se lupta impotriva voii lui Dumnezeu..(exemplu sinodul din Creta).asta nu inseamna ca nu iti doresti sa-si revina in fire..dovada sta in momentul cand spui Tatal Nostru…..si asta o spui in fiecare zi.
      Dar comuniunea trebuie intrerupta cand te lumineaza Dumnezeu si ai putere de discernamant….in felul asta il atentionezi …altfel te faci partas la faradelegile lui.
      Parintele Adrian Fageteanu si-a dat seama ca deviaza de la adevar…si la mustrat in direct..iar drept rasplata , actualul patriarh i-a dat cu carja in cap de la bagat in spital…la un pas de moarte….asta un caz „particular”!
      Iar un caz in care priveste toata Romania, este „sinodul din Creta” …care nu te baga doar in spital…ci direct in iad.
      Canoanele spun clar ca ai dreptul sa intrerupi comuniunea cu cel care propovaduieste erezia…nu o spune unul ca mine….si nici tu…ci Sfintii Parinti.
      Iata ce spune si Parintele Adrian Fageteanu :

      „Parintele Adrian Făgeteanu: Până-n prezent, niciodată Biserica noastră n-a fost condusă de eretici […]

      Voci feminine: N-a fost condusă? N-a fost.

      Pr. Făgeteanu: Deci erezia Patriarhului Daniel ne duce pe toţi la dezastru, la … Dacă ascultăm de el, nimeni nu se va mântui. Aţi înţeles? De toate păcatele te poţi pocăi, de erezie nu.

      Voci feminine: Şi cum să supravieţuim? Ce putem face? Ce trebuie să facem, părinte?

      Pr. Făgeteanu: Când eram elev de liceu, la Aron Pumnul, la Cernăuţi, a venit în piaţa din Cernăuţi cel mai mare erou … care se numea Grigore Cantacuzino. Erou, erou. Care a scăpat armata română dintr-o încercuire, când trebuia să fie omorâţi toţi şi i s-a pus întrebarea: „Dacă se va mai întâmpla aşa o încercuire din care nu poţi să ieşi cum ai ieşit, ce faci?” (răspunsul) „Comand armata română în genunchi, numai Dumnezeu ne poate ajuta, noi nu avem nicio salvare”. Eu vă dau următorul sfat: să nu bravaţi! Ce înseamnă „a brava”? Să spui ca Apostolul Petru „Doamne, dacă toţi Te vor părăsi, eu nu”, Dumnezeu ce i-a răspuns: „Nu va cânta cocoşul a doua oară şi te vei lepăda de mine de trei ori”. Ci să spui cu smerenie „Doamne, nu […] Biserica Ortodoxă, Binecuvântate Doamne, învaţă-mă; Stăpâne, înţelepţeşte-mă să înţeleg; Binecuvântate  Sfinte, luminează-mă! Doamne Dumnezeul nostru, Tu învaţă-mă, înţelepţeşte-mă, întăreşte-mă să nu Te părăsesc şi să rămân cu Tine şi cu Biserica strămoşească, Biserica Ortodoxă, să nu trec la erezia Patriarhului”. E clar?

      Voci feminine: Da.

      Pr. Făgeteanu: Nu. „Doamne, ajută-mă”, nu… dacă nu ceri de la Dumnezeu să te întărească, să te lumineze, degeaba îţi spune cineva verbal şi să te apuci tu singur să faci ceva. Să nu aştepţi ajutorul imediat. Da… Altceva? Deci, să nu bravezi ca Petru „Doamne, dacă toţi Te vor părăsi, eu nu”, ci „Doamne, Tu învaţă-mă, înţelepţeşte-mă, luminează-mă şi întăreşte-mă, ajută-mă, să nu Te părăsesc, să rămân în ortodoxie, să nu mă las păcălit de acest diavol care e Patriarhul ecumenismului”
      Daca nu-i doresc raul patriarhului…asta nu inseamna sa ii sustin devierile de la credinta…prin pomenirea lui la Sfintele slujbe.

      Apreciază

      • guti flo said, on octombrie 27, 2019 at 1:49 pm

        PS.
        Ceea ce am vrut sa spun…..daca Dumnezeu vrea sa indrepte pe cineva….iar respectivul se opune….crestinului ii este necesar sa se supuna voii Domnului..si nu dupa placul lui…asa cum o spunem in Rugaciunea Domneasca…..”Faca-se voia Ta”

        Apreciază

    • ciprian p. said, on octombrie 27, 2019 at 4:51 pm

      Lastun,
      iarta-mă.
      normal ca suntem porniti împotriva patriarhului Daniel si a tuturor celor ce apara minciuno-sinodul cretan !
      Da ce ai vrea ? Sa-i felicitam pt binefacerile lor ?
      Sa-i felicitam ca legifereaza ecumenismul si ti-l impune cu sila si încă spun ca cel care vrea sa tina la puritatea ortodoxiei sa fie înlăturat ?!
      pai mai poti sa te rogi laolaltă cu acestia?
      De unde stii tu ca cei care au întrerupt pomenirea nu se roagă pt ei?
      Da Sf. Maxim Marturisitorul cum a facut? Si Sf..Fotie si Sf. Marcu al Efesului ?
      Si toate Sinoadele care au anatemizat pe episcopi care au propovaduit o erezie !!! Arie. Nestorie..s.a. S-au întors aceia de la erezie?
      aieștea nu cred sa se mai indrepte degrabă …pt ca majoritatea episcopilor ( mitropoliti patriarh) nu sunt călugări adevarati…adica nu au ei in spate o calugarie cu adevărat in ascultare multi ani in.manastire…
      mi se pare ca unii dintre ei îs asa bagati la înaintare cu repezeala de către ” cineva” ca sa ajungă episcopi ! au studii mai toti in.apus la catolici.!
      Ce sa astepti de la ăstia?
      Poti sa te rogi tu cat vrei pt ei …ca nu vor sa inteleagă !
      Da Mântuitorul Iisus nu S-a rugat pt cărturari si farisei si arhierei…. S-au întors acestia?, nici dupa Înviere nu au vrut sa creadă ! NumaI Saul s-a întors.
      Doara Iisus nu a luat biciul si i-a scos afara din Templu pe aceia care făceau cele necuviincioase?
      Sa dea Dumnezeu sa se lepede acesti arhierei de Ecumenism , dar pana atunci e corect din pct de vedere teologic ca sa intrerupi pomenirea daca episcopul propovaduieste o erezie public !
      Altfel de ce e băgat canonul acesta ( 15 I II ) ? asa numa ca n-avea ce face Sf..Fotie ?
      Daca facem toti si nu.luam.atitudine…numa ne rugam…se rezolva situatia? sau mai tare se intelege ca suntem de acord cu ce zice patriarhul ?
      Iertati…Doamne ajută .cip

      Apreciază

  19. Alexandru TM said, on octombrie 27, 2019 at 8:52 pm

    Doamne ajuta @Tomescu,

    Iarta-mi netrebnicia de a comenta si voi ce-i ce cetiti, iertati..

    Tot ceea ce experimentezi este oarecum „normal” in tumultul nostru duhovnicesc.
    Pentru a trece peste toate cate vor veni asupra ta, fa-ti o pravila , o randuiala a ta de raguciune. Dimineata si seara.

    Pentru mine cat si altora cu care am vorbit functioneaza foarta bine Acatistul Sf, Ierarh Nicolae, Acatistul Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului , si in ori ce activitate care o faci in timpul zilei ” Doamne Iisuse Hristoase…. ” . Acestea facute pe lanaga pravila , atunci cand mai avem starea necesara de a le spune.

    Nu mai ai ce cauta la Bisericile Pomenitoare de eretici , pur si simplu daca intelegi ceea ce sa intamplat la Creta , iti vei face mare rau mergand la cei ce sunt in comuniune cu erezia , indifferent de numele lor.

    Inchide-te in camera (chilia ) ta si camera(chilia) si rugaciunea te va invata toate. sa nu Deznadajduiesti pentru ca Hristos nu te-a lasat, nu te lasa , si te va lasa in Veci. Doar cheama-I numele..

    Fi cu atentie la ce zice fratele @guti_flo.

    Manruire.

    Apreciază

  20. […] Pentru cititorii mai noi, repostez un material din 2019: […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.