SACCSIV – blog ortodox

De ce simti cand te priveste cineva?

Posted in stiinta by saccsiv on octombrie 21, 2019

Playtech a abordat ieri o tema interesanta:

Creierul tău poate simți când cineva te privește. Cum reușește?

“Explicatia” lor:

Ei bine, specialiștii spun că ar fi vorba despre un sistem din creierul tău, care este devotat identificării locului în care se îndreaptă privirea celorlalți, potrivit Psychology Today. Anumite celule se activează atunci când privirea unui observator se îndreaptă asupra ta, după cum au indicat studiile realizate de specialiști, care au înregistrat activitatea celulelor cerebrale.

Totuși, de ce poți simți că privirea cuiva este îndreptată asupra ta, deși nu privești în direcția acestei persoane? De obicei, primele lucruri pe care le observi l o persoană sunt poziția corpului și a capului, iar dacă oricare dintre acestea este îndreptată spre tine, mai ales într-un mod nenatural, atunci îți poți da seama cu ușurință că cineva te are în vedere.

„În cazul în care poziția corpului și a capului nu ne oferă suficiente informații, vederea periferică vine în ajutor, căci ea poate detecta cu ușurință privirea altei persoane și asta se datorează sleroticii vizibile a omului”, au declarat cercetătorii.

Iar această abilitate despre care vorbim s-a dezvoltat cu mult timp în urmă și asta datorită nevoiii omului de a coopera și colabora cu ceilalți membri ai speciei. Asta pentru că, după cum știi, privirea poate exprima o multitudine de trăiri și senzații pe care limbajul verbal nu le poate transmite. De aceea, putem comunica foarte multe lucruri doar cu o simplă privire.

Tema este interesanta, insa “explicatia” lor este intre ghilimele, caci nu este o explicatie.

Doua cauze identifica ei:

 • vederea periferica

Dar nu sta in picioare deoarece simtim si cand persoana este in spate.

 • un sistem in creier

Si o lasa in aer. Iar la final adauga: “această abilitate despre care vorbim s-a dezvoltat cu mult timp în urmă și asta datorită nevoiii omului de a coopera și colabora cu ceilalți membri ai speciei”. Doar ca asta nu explica deloc cum simtim ci e din categoria: ce bine ca simtim plus oleaca de evolutionism natang.

Mai sus am aratat cum nu se explica, insa nici eu nu stiu cum se explica, asa ca m-am uitat oleaca pe google in limba romana. Dar tot nu m-am dumirit:

Libertatea pentru femei: De ce simți când cineva te privește lung! Este un efect paranormal al privirii

[…]

Este o senzație aproape paranomală, care combină intuiția, telepatia și deochiul. În termeni științifici se numește percepție extrasenzorială și aproape toți oamenii sunt sensibili la acest fenomen.

[,,,]

Capacitatea de a simți privirile altui om ar putea fi înscrisă încă de la începuturile omenirii în paleta largă de senzații care formează instinctul de apărare. Poți simți atenția și privirea cuiva, chiar dacă nu este în raza ta vizuală, ca să te aperi. În vremurile tulburi ale oamenilor preistorici, aceste senzații făceau diferența dintre viață și moarte.

Ne-am păstrat această capacitate, chiar dacă am evoluat timp de mii de ani, așa cum am păstrat și telepatia sau simțul echilibrului interior. În studiul său, ‘Sentimentul că ești privit’, psihologul Eduard Titchener sublinia faptul că studenții săi, care au participat la experimentele realizate de el, afirmau că aveau o senzație de rigiditate și de tensiune când se simțeau priviți. Tensiunea sporea preț de câteva secunde, ceea ce făcea ca organismul să reacționeze și să își miște capul sau privirile în direcția celui care îi privea, chiar dacă nu știau de existența lui.

Titchener considera, totuși, că nu este vorba de telepatie. În opinia lui, mișcarea noastră atrage atenția cuiva din preajmă care automat se uită spre noi și ne dă impresia că ne urmărește cu privirea de mai multă vreme.

Un biochimist de la Cambridge, Rupert Sheldrake, a condus și el o serie de studii în acest sens, iar o parte dintre subiecți au fost legați la ochi. Dintre cei care au avut ochii acoperiți, 55% au afirmat fără să dea greș că sunt priviți de cineva. Sheldrake a vrut să demonstreze că poți simți când cineva te privește, chiar dacă nu faci nicio mișcare și nu vezi absolut nimic în jur.

Ochii văd mai multe decât creierul. Așa simți când cineva te privește lung

Psihologul american Tom Stafford susține că ochii primesc mai multă informație decât poate procesa creierul, și mai ales cortexul vizual, acea regiune care descifrează imaginile transmise de vederea conștientă. Cu alte cuvinte, vedem mult mai multe lucruri cu coada ochiului, decât sunt conștienți și, astfel, putem percepe involuntar când cineva ne fixează cu privirea.

Într-un studiu din anul 2013 a fost implicată o persoană oarbă din punct de vedere cerebral, adică o persoană cu ochi sănătoși, dar incapabilă să proceseze imaginile transmise de ei. Când acestei persoane i-au fost arătat fotografii cu persoane care se uitau direct către ea, s-a constatat o anumită activitate sporită a amigdalei, glanda care declanșează emoțiile și teama. Ca atare, și creierul este cumva antrenat să recunoască când cineva ne privește, chiar dacă nu îl vedem efectiv.

Explicațiile sunt multe și diverse. Cert este că, de la vârsta de 4 luni, bebelușii simt prezența celorlalte persoane, aflate în spatele lor, iar această abilitate o păstrăm toată viața.

 

DESCOPERA: Ai uneori senzaţia că cineva te priveşte? Senzaţia este extrem de comună şi ar putea fi considerată al ŞASELEA SIMŢ

Multe persoane au senzaţia că cineva îi priveşte, chiar şi atunci când nu este nimeni în preajmă. Explicaţia ar putea consta în abilitatea creierului de a simţi ce se află în jurul nostru chiar şi atunci când nu putem vedea, spun cercetătorii.

Conform cercetătorilor, creierul analizează mult mai multe informaţii decât cele furnizate de cortexul vizual. În cadrul unui studiu din 2013, a fost analizat un bărbat al cărui cortex vizual era degradat. În cazul acestuia, deşi nu putea vedea, creierul încă primea informaţii despre ce se află în jur, informează Science Alert.

Bărbatului i-au fost prezentate două imagini, una în care o persoană se uita fix la el şi o altă imagine în care persoana evita să se uite către bărbat. Deşi bărbatul nu putea vedea imaginile, cercetătorii au detectat o creştere a activităţii amigdalei atunci când persoanele din imagini se uitau la acesta.

Anumite studii au dovedit că oamenii îşi pot da seama când cineva aflat în spatele lor îi priveşte. Conform ştiinţei, există unele explicaţii simple pentru senzaţia că cineva vă priveşte. Una dintre explicaţii sugerează că anumite indicii ne-au alertat că în prezenţa noastră se mai află cineva. Ar putea fi reflexia aflată în afara ariei vizuale sau un sunet slab.

Experţii susţin că senzaţia ar putea fi şi o parte a mecanismului de apărare a omului. În cadrul unui studiu din Australia, persoanele au avut tendinţa să afirme că sunt priviţi dacă indicii vizuali nu sunt decisivi (de exemplu, atunci când o persoană din apropiere poartă ochelari de soare pentru a-şi ascunde privirea).

 

SOUND of SCIENCE: AI SENZATIA CA ESTI PRIVIT?

Esti familiar cu senzatia ca ai fi privit de cineva? Nu stii de ce, dar deodata esti convins ca cineva se uita in directia ta chiar si atunci cand te afli singur in casa? Este o „eroare” a creierului sau simtim cu adevarat ceva ce chiar se intampla?

Potrivit stiintei, s-ar putea sa fie pe bune, datorita unor studii care au analizat persoanele cu deficiente de vedere. Acestea ne-au aratat cum creierul are aceasta abilitate de a simti ce se intampla in jurul sau chiar si atunci cand nu vedem.

Dupa cum a explicat foarte bine Tom Stafford pentru BBC Future, cercetarile au aratat ca ochii primesc mai multa informatie decat cea procesata de cortexul vizual, partea aceea din creier responsabila de vederea constienta si de cartografierea noastra a lumii.

Un studiu publicat in 2013 a analizat un individ orb din punct de vedere cerebral, ceea ce inseamna ca ochii ii functionau dar informatia nu putea fi procesata de cortex. Nu poate vedea in mod constient ce se afla in jurul sau, dar creierul primeste informatia de la ochi. Afectiunea aceasta ne ofera sansa sa aflam rolul ochilor dincolo de ceea ce stim ca putem vedea.

In acest caz, i-au fost plasate fotografii cu chipuri in fata. Unele il priveau direct, altele aveau ochii indreptati in alta directie. Individul nu a vazut constient aceste fotografii, asa cum le-am vedea noi, dar specialistii au observat o crestere a activitatii amigdalei, cand privirea celor din fotografii era indreptata spre subiect.

Amigdala este acea parte din creier care declanseaza sentimentul de frica si alte emotii. Tot amigdala se ocupa si de recunoasterea faciala. O fi creierul antrenat sa recunoasca subconstient persoanele care ne privesc, chiar daca acestea s-ar afla in vederea periferica?

Ideea ca putem simti cand cineva ne urmareste este sustinuta de un alt studiu care ne arata ca simtim diferenta intre o persoana care ne fixeaza cu privirea, sau care priveste in alta directie, aflata in raza noastra vizuala, inca de la varsta de 4 luni.

Contactul vizual este o abilitate sociala pentru ca ne ajuta sa comunicam si sa facem schimb de informatii, si poate ca acesta este motivul pentru care creierul ar fi dezvoltat un asemenea skill. Acestea fiind spuse, abilitatea de a simti ca suntem priviti s-ar aplica doar in cazul in care persoana respectiva se afla in raza noastra vizuala. Totul se intampla prin intermediul ochilor. Pana cand nu vom avea si unul in ceafa, nu putem sti daca suntem priviti atat timp cat persoana respectiva s-ar afla in afara razei vizuale.

Mai multe experimente au aratat ca nu putem simti cu adevarat persoanele care ne-ar privi din spate, desi stiinta ar avea cateva explicatii pentru acest sentiment, care ne determina uneori sa ne intoarcem pentru a verifica. O posibilitate ar fi aceea ca la un moment dat ai privit in spate, unde o persoana a facut contact vizual cu tine, dupa care ai simtit ca cineva te priveste mai tarziu. O alta explicatie ar fi ca ceva ar fi dat de gol existenta cuiva in spatele tau (poate un sunet slab). Un studiu din Australia a dovedit ca avem impresia ca suntem urmariti daca nu putem determina directia privirilor din jurul nostru, ca de exemplu a celor care poarta ochelari de soare.

[sursa]

 

Comentariu saccsiv:

Dupa cum puteti observa in ultimele articole, se merge pe principiul “ce nu putem explica, nu exista”, precum in celebrul banc cu englezul ce a vazut pentru prima data in viata o girafa.

Realitatea e insa ca, uneori, putem simti si cand cineva ne urmareste din spate…

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Duhul Căpitanului said, on octombrie 21, 2019 at 10:01 pm

  Asa este! Simți când te privește cineva.

  Apreciază

 2. mircea.v said, on octombrie 21, 2019 at 11:05 pm

  Din Viziunea a 2-a a Staretului Antonie:

  „Vreau sa mai spun cateva cuvinte, nu despre viziune, ci despre creatie, ca sa poata fi mai bine intelese cele ce vor urma. Dumnezeu creeaza tot ceea ce este viu intr-un sistem unitar, foarte dur. Tot universul este absolut legat, prin fiece actiune, pana in cele mai mici amanunte, de cea mai umila parte a sa, iar pentru o fiinta rationala cum este omul, chiar si printr-o actiune ce nu face parte din lumea materiala – gandul. Faptele fapturilor inferioare nu pot aduce nici o dauna universului. Ele sunt limitate la propriile instincte si acelor asemenea lor, la fel si prin proprietatile de autoreglare a naturii insasi. Altceva e omul. El este creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Si oricat am polemiza despre ce este chip si ce este asemanare, despre ce se sterge si ce nu, cu ce este inzestrat omul de la nastere si ce e chemat sa agoniseasca pe parcursul intregii sale vieti, in cazul de fata important este altceva – faptele sale, atat in lumea materiala, cat si in cea nevazuta, cum se reflecta ele asupra mediului inconjurator, asupra mediului in care traieste, cat si asupra intregului univers. ”

  Pai daca un gand al omului are influenta asupra integului univers, cu atat mai mult asupra celui pe care il privesti si te gandesti la el, ca doar nu il privesti neutru. Si eu cred ca acela simte gandul tau, si nu privirea ta. Ca daca te uiti la un om si te gandesti la altceva, acela nu intoarce capul in directia ta.

  Apreciază

 3. Cititor said, on octombrie 22, 2019 at 3:07 am

  „Omul este ceea ce gândește „. Privirea spune totul despre ce si cum gândim.

  Apreciază

 4. Cititor said, on octombrie 22, 2019 at 3:23 am

  Drumul de Marin Sorescu .

  Apreciază

 5. Vlad x said, on octombrie 23, 2019 at 9:46 am

  fratele de pe deveghepatriei cred ca are mai multe informatii in acest domeniu. Are ochiul foarte bine format cand merge pe strada

  Apreciază

 6. tataia said, on octombrie 24, 2019 at 5:06 am

  Eu nu simt

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: