SACCSIV – blog ortodox

Norvegia refuză să reunească pe mamă cu fiul ei, în ciuda victoriei obținute la Instanța Superioară Europeană

Posted in CEDO, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Norvegia, PROTECTIA COPILULUI by saccsiv on octombrie 12, 2019

THE CRISTIAN POST: Norway refuses to reunite mother with son despite victory at top European court

Norvegia refuză să reunească pe mamă cu fiul ei, în ciuda victoriei obținute la instanța superioară europeană

Ministru al guvernului spune că femeia trebuie să se întoarcă pentru a doua oară la sistemul instanțelor norvegiene pentru a-și recăpăta fiul

De Samuel Smith, reporter CP | Sâmbătă, 05 octombrie 2019

Guvernul norvegian refuză să-i reunească pe o mamă cu fiul ei, în ciuda hotărârii judecătorești a instanței superioare europene pentru drepturile omului, în vigoare de luna trecută, potrivit căreia agenția de servicii pentru copii a țării a încălcat drepturile părintești ale mamei, permițând unor părinți adoptivi să-i adopte fiul împotriva voinței sale.

Potrivit avocatului pentru drepturile omului, Marius Reikeras, pe numele mamei Trude Lobben a fost emis de către poliția locală un ordin de restricție de șase luni, împiedicând-o să-și contacteze fiul în vârstă de 11 ani, pentru a-i spune că au fost victorioși în fața Camerei superioare a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Fiul lui Lobben a fost luat în custodie de către o controversată agenție norvegiană de servicii pentru copii, Barnevernet, pe când avea doar câteva săptămâni.

La aproximativ o lună de la naștere, copilul a fost luat în mod obligatoriu în îngrijire, din cauza îngrijorărilor cu privire la abilitățile de parenting ale lui Lobben, și dacă copilul primește suficientă hrană. Copilul a fost plasat în asistență maternală, și a fost adoptat câțiva ani mai târziu, în 2011, de către părinții săi adoptivi.

Hotărârea Curții Supreme din 10 septembrie, afirmă că în cazul lui Lobben „încă de la început autoritățile n-au avut ca scop să reunească pe copil cu mama sa”, ci „au avut mai degrabă în vedere că va crește în casa de plasament”.

Drept urmare, instanța a constatat că Barnevernet a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează respectarea dreptului la „viața privată și de familie”.

Hotărârea arată că este prima dată când Camera superioară a constatat că Norvegia încalcă drepturile părinților, într-un caz de îndepărtare și adopție, deși Barnevernet a fost criticat mai demult de către avocații internaționali pentru drepturile omului, pentru îndepărtarea copiilor de la părinții lor pentru îngrijorări arbitrare.

Camera superioară a ordonat guvernului norvegian să plătească lui Lobben echivalentul a aproximativ 27 000 USD în daune, și aproximativ 10 000 USD pentru plăți și cheltuieli de judecată.

Cu toate acestea, există un dezacord între familie și guvern, și anume dacă hotărârea impune guvernului să reunească pe copil cu mama sa biologică.

Reikeras a declarat pentru The Christian Post într-un interviu, că hotărârea instanței este în favoarea lui Lobben, și impune statului să acorde custodia fiului, mamei sale biologice.

Însă ministerul norvegian al copiilor și familiei a menționat într-o scrisoare către Parlamentul norvegian la sfârșitul lunii trecute, că va plăti amenda emisă de instanță, dar nu va acorda lui Lobben custodia copilului, a explicat Reikeras.

„Acest lucru înseamnă că ministrul a dat un răspuns specific Parlamentului, spunând că singura consecință a hotărârii este achitarea a [27 000 USD]”, a spus Reikeras. „Afirmând acest lucru, ei spun că nu au nicio intenție de a reunifica pe mamă cu fiul ei.”

„Asta înseamnă că ei continuă să (le) încalce drepturile”, a continuat el. „Hotărârea este foarte clară. Au fost constatate infracțiuni. Norvegia a încălcat chiar și cele mai fundamentale drepturi, și trebuie ca Norvegia să înceapă să respecte hotărârea. ”

Ministerul norvegian al copiilor și familiei a spus CP într-o declarație, că ia hotărârea „foarte în serios”. Ministerul a subliniat că „esența hotărârii este că tribunalul local norvegian nu a efectuat o evaluare suficient de amplă a cazului”.

„Mamei biologice i s-au acordat compensații, care vor fi plătite”, se arată în declarația ministerului. „Acestea sunt consecințele legale ale hotărârii”.

Ministerul susține că această hotărâre a CEDO „nu înseamnă că ordinul de adopție pronunțat de instanțele norvegiene a fost revocat, sau că copilul va fi înapoiat în îngrijire mamei sale biologice”.

„Depinde de mama biologică a copilului dacă va încerca să modifice ordinul de adopție prin instanțele din Norvegia”, se explică în declarație. „În caz afirmativ, instanțele norvegiene vor trebui să decidă dacă există motive pentru acordarea unei noi audieri.”

Ca răspuns la declarația ministerului, Reikeras susține că Marea Cameră „a găsit Norvegia vinovată de încălcarea drepturilor unui băiat de 11 ani, de a-l priva de familia sa biologică, și de a nu face nimic pentru a-l înapoia familiei sale”.

„Autoritățile norvegiene au încălcat drepturile băiatului aproape toată viața lui, iar încălcările continuă pentru fiecare zi care trece”, a spus Reikeras. „Dacă CEDO ar fi considerat că cel mai bine pentru băiat ar fi fost ca să rămână în familia sa adoptivă, Norvegia nu ar fi fost condamnată în privința băiatului. Cu alte cuvinte, Norvegia este găsită vinovată de răpirea băiatului din familia sa biologică, iar Norvegia continuă să încalce legea „.

Potrivit lui Reikeras, ceea ce a determinat recent ordinul de restricție împotriva lui Lobben a fost faptul că Lobben a mers la școala fiului ei la o zi după hotărârea CEDO, și a prezentat documentația care arată că CEDO a hotărât în favoarea ei.

Reikeras nu este sigur dacă copilul a conștientizat faptul că are o familie biologică care se luptă în instanță de ani de zile pentru a-l vedea.

„Cred că nu conștientizează deloc că are o familie biologică, și că a câștigat în instanța europeană”, a spus Reikeras.

Reikeras a declarat CP că, conform Constituției norvegiene, CEDO este, în esență, instanța superioară din Norvegia, iar nerespectarea de către guvern a deciziei instanței este o încălcare a articolului 46 din Convenția Europeană.

„Această regulă este foarte clară. Aceasta spune că solicitanții cărora li s-au încălcat drepturile, trebuie să fie puși în situația în care încălcările drepturilor lor să nu se mai repete niciodată”, a explicat el. „În cazul lui Trude Lobben, ea și fiul ar trebui să fie reuniți ca și cum aceste încălcări nu s-ar fi întâmplat niciodată. Aceste încălcări ale drepturilor lor se întâmplă în cazul lor de opt ani. ”

Reikeras se teme că nerespectarea de către guvern a deciziei instanței, ar putea cauza o „criză constituțională” în țara scandinavă, deoarece există în prezent cel puțin 26 de alte cazuri de îndepărtare a copiilor (de părinții lor) în atenția CEDO.

Reikeras a spus că echipa juridică a lui Lobben începe procesul de apel la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care este format din toți miniștrii de afaceri externe din statele membre. Deoarece a fost o decizie a Camerei superioare, Reikeras consideră că va exista o presiune mai mare asupra Comitetului Miniștrilor, pentru a acționa mai rapid decât în mod normal.

Reikeras speră că Comitetul Miniștrilor va trimite „mesaje clare” Norvegiei.

„În cel mai rău caz va trebui să ne întoarcem la tribunal pentru a găsi din nou Norvegia vinovată pentru că nu a respectat hotărârea”, a spus el. „Acest lucru este foarte grav, deoarece Norvegia nu doar că nu respectă drepturile omului, dar nu respectă nici Constituția norvegiană.”

„Curtea, precum și Parlamentul European și alte instituții europene, sunt conștiente de faptul că Norvegia nu respectă încă hotărârea”, a adăugat el. „Acest lucru creează de asemenea o problemă diplomatică între Norvegia și restul Europei.”

În 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a dat publicității un raport  care critica Barnevernet, și care solicita garanții mai puternice împotriva separării forțate de familie.

Anul trecut, Polonia a oferit azil pentru protejarea unei mame și a fiicei sale în vârstă de 2 ani care au fugit din Norvegia, după ce agenția de servicii pentru copii a încercat să-l îndepărteze pe copil din îngrijirea mamei.

„O altă situație și mai gravă este, de asemenea, aceea că Norvegia ar trebui să demisioneze din Consiliul European pentru că nu respectă normele de drept internațional”, a subliniat Reikeras.

Deși este primul caz norvegian de îndepărtare a copilului de mamă care a fost decis de Camera superioară, alte cazuri norvegiene de îndepărtare a copiilor (de familie) au fost soluționate de jurații CEDO.

Pe data de 6 septembrie 2018, Norvegia a fost condamnată în unanimitate pentru încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul Jansen împotriva Norvegiei, deoarece nu a luat măsuri pentru a facilita reunirea unei familii.

„Chiar dacă acest caz a fost pronunțat acum mai bine de un an, Norvegia nu l-a respectat încă nici pe acesta”, a spus Reikeras. „Începem să vedem aici un șablon care, indiferent de câte hotărâri am avea, ei vor plăti banii și vor continua să încalce drepturile omului. Ei nu au nicio intenție, cel puțin nu în această etapă, de a respecta oricare din hotărârile care defavorizează Norvegia. ”

Joi, Reikeras a vizitat Parlamentul pentru a face lobby pentru ca organul legislativ să responsabilizeze guvernul în funcție. Reikeras a spus că o modalitate de a transmite un mesaj guvernului norvegian, este ca Parlamentul să solicite guvernului să demisioneze.

În Norvegia, Parlamentul este din punct de vedere constituțional deasupra miniștrilor guvernului, și are o „influență decisivă asupra formării și a demiterii guvernelor”. Actualul partid de guvernare al Norvegiei este Partidul social-democrat al muncii.

Reikeras a spus că este încrezător că Parlamentul va lua măsuri.

„Parlamentul îl poate pune sub acuzare pe ministru, sau poate solicita demisia guvernului, deoarece au încălcat Constituția Norvegiei. Sper că Parlamentul este conștient de faptul că are cea mai înaltă responsabilitate legală în Norvegia, și că guvernul nostru va demisiona ”, a spus el. „Acest lucru poate duce, desigur, la o criză constituțională în Norvegia. Partidul de opoziție poate profita de faptul că avem un guvern actual care este în contradicție cu constituția și cu drepturile omului.”

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

POLONIA este o solutie pentru cei ce fug de Barnevernet?

Ministrul Educatiei din Norvegia: „Credinta ca parintii sint cei mai potriviti pentru a-si creste copiii este gresita”

 

Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: