SACCSIV – blog ortodox

Schismaticii ucrainieni fac presiuni asupra credincioșilor vorbitori de limba română pentru ca să li se alăture

Posted in Biserica Ortodoxa Romana, BOR, roman, Romania, Ucraina by saccsiv on septembrie 29, 2019
saccsiv

Foto: spzh.news

ORTHODOX CHRISTIANITY: UKRAINIAN SCHISMATICS PRESSURING ROMANIAN-SPEAKING FAITHFUL TO JOIN THEM

Schismaticii ucrainieni fac presiuni asupra credincioșilor vorbitori de limba română pentru ca să li se alăture

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit pe data de 21 februarie, pentru a discuta, printre altele, despre actuala criză bisericească ucraineană. În raportul lor, ierarhii au menționat că sunt preocupați mai ales de cele 127 de parohii cu enoriași vorbitori de limbă română din Bucovina, care se învecinează cu România, precum și de păstrarea etniei și limbii lor.

În acest scop, Sinodul a decis că „este necesar să se obțină garanții scrise de la autoritățile Bisericii, că… vor avea ocazia să se organizeze într-un vicariat român, și să își cultive legătura spirituală cu Patriarhia Română”, menționând că un vicariat ucrainean operează în România din 1990.

Sinodul nu a menționat în mod explicit dacă se referă la autoritățile Bisericii canonice ucrainene aflate sub conducerea ÎPS Mitropolitul Onufrie al Kievului și a toată Ucraina, sau la cele ale schismaticei „Biserici Ortodoxe din Ucraina” (BOU) (aflată) sub conducerea „Mitropolitului” Epifanie Dumenko, sau ambele, dar schismaticii au profitat repede de ocazie, anunțând la începutul lunii martie ca sunt pregătiți să creeze un astfel de vicariat.

Sinodul episcopilor BOU a hotărât pe data de 27 iulie să creeze acest vicariat, deși, până în prezent, nu include niciuna dintre cele 127 de parohii românești. Schismaticii intenționează să schimbe acest lucru cu ajutorul tacticii lor obișnuite.

O sursă din Biserica Ortodoxă Română a declarat pentru trustul de presa ucrainean Vesti, că „BOU exercită presiuni puternice asupra preoților și mirenilor pentru a face prozelitism în vicariatul românesc, care ar putea duce la crearea unor structuri rivale românești în Ucraina”.

Mișcarea schismatică ucraineană a funcționat ca un grup rival al Bisericii timp de 30 de ani, abia anul trecut câștigând binecuvântarea Patriarhiei Constantinopolului pentru această existență controversată. Așa cum ierarhii, preoții și credincioșii Bisericii ucrainene au atestat de mai multe ori, dacă BOU nu poate obliga oamenii și parohiile să li se alăture, atunci oamenii săi vor recurge adesea la confiscarea violentă a bisericilor, sau la reînregistrarea ilegală a acestora.

Potrivit sursei românești, diaspora românească intenționează să apeleze la București și la Biserica Ortodoxă Română pentru sprijin, și să-și declare loialitatea față de Biserica canonică ucraineană.

În urma sesiunii Sfantului Sinod BOR din februarie, anumite parohii românești din Ucraina au început să-și declare credința în Hristos în Biserica ucraineană condusă de Mitropolitul Onufrie.

Serviciul de presă al Eparhiei Cernăuți a Bisericii ucrainene, a mai raportat că România se teme de acțiunile agresive ale BOU împotriva diasporei românești din Ucraina.

După cum a explicat reprezentantul presei, românii și ucrainenii trăiesc împreună în armonie în Bucovina, și vin adesea unii în ajutorul celorlalți ca prieteni și frați ortodocși atunci când schismaticii lansează atacuri fizice împotriva bisericilor lor. El a menționat în mod special exemplul recent din satul Mikhalcha, regiunea Storozhinetsky, provincia Cernăuți, unde credincioșii români au venit în ajutorul fraților lor din Biserica Ucrainei, ajutându-i să-și apere biserica parohială locală.

El a amintit, de asemenea, tristul incident de la sfârșitul lunii martie din satul Tovtry, provincia Cernăuți, unde „preoții” și activiștii beți ai BOU au încercat să confiște o biserică și l-au atacat fizic pe preot, strigându-i să se întoarcă acasă în România. Nu numai că acest lucru demonstrează ura etnică a unora din BOU, dar dezvăluie și absurditatea totală a acestora, având în vedere că schismaticii nu au putut nici măcar să spună că preotul era, de fapt, un etnic ucrainean.

Uimitor, unui „preot” al BOU nu i-a fost nici măcar rușine să-i acuze pe românii (link) din Bucovina că au incitat la dușmănie etnică.

„Epifanie și Zorya [purtătorul de cuvânt al BOU – Ed.] manifestă intenția de a crea un vicariat român, dar pe teren există exemple de „iubire inversă”, a comentat reprezentantul presei.

Mai mult, după cum observă Vesti, există o agitație în mass-media românească în această privință.

„Comunitatea românească știe că în statul ucrainean există o politică de asimilare forțată a minorităților, care a culminat cu legea educației din 2018, și legea privind limba de stat din 2019 … Niciun preot român nu a mers la schismatici, deși (schismaticii) au anunțat că le vor permite să slujească în limba română. Cum pot fi ei crezuți după ce zeci de ani au spus contrariul?”, Se întreabă Iosif Mihaileanu, scriind pentru publicația românească Active News.

Credincioșii din Bucovina sunt acum îngrijorați că BOU și susținătorul ei zelos guvernatorul interimar al Cernăuțiului Mikhail Pavlyuk, va începe pur și simplu să reînregistreze parohiile românești la BOU, așa cum a făcut-o de multe ori cu parohiile ucrainene.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Limba Romana interzisa in Ucraina

 

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nume said, on septembrie 29, 2019 at 12:41 pm

  Acum 27 ani

  Apreciază

 2. Nume said, on septembrie 29, 2019 at 12:44 pm

  Am cautat nitel si se pare ca sunt 16 ani de atunci.

  Apreciază

 3. Adi said, on septembrie 29, 2019 at 12:48 pm

  5G si biometric in china (semnul fiarei)

  autobuz 5g(semnul fiarei), fara sofer


  masini care se conduc singure(semnul fiarei)

  Apreciază

 4. Adi said, on septembrie 29, 2019 at 1:40 pm

  wi-fi vede prin pereti daramite 5G (5G fiind wireless wi-fi cu viteza enorma) – semnul fiarei

  Apreciază

 5. Horia said, on septembrie 29, 2019 at 6:15 pm

  Nici preotii nu mai arata cum aratau, ala din mijloc din poza articolului, ara ca un valutist ordinar.

  Apreciază

 6. rr said, on septembrie 29, 2019 at 11:04 pm

  Mihail Saakashvili, fostul presedinte al Georgiei: ”Putin are planuri să anexeze Georgia, Armenia, Moldova, Belarus și o mare parte din Ucraina, mai puțin vestul.”

  Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/saakashvili-putin-vrea-sa-anexeze-moldova-si-sa-refaca-urss-pana-in-2024-2758801

  Apreciază

 7. Tipo said, on septembrie 30, 2019 at 1:59 am

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: