SACCSIV – blog ortodox

Modul în care schismaticii sunt folosiți de Guvernul SUA împotriva Bisericii Ortodoxe

Posted in Biserica Ortodoxa Rusa, CIA, CIPRU, RUSIA, Ucraina by saccsiv on septembrie 22, 2019

John Herbst. Photo: ukrinform.com

ORTHODOX CHRISTIANITY: HOW SCHISMATICS ARE BEING USED BY THE U.S. GOVERNMENT AGAINST THE ORTHODOX CHURCH

Modul în care schismaticii sunt folosiți de Guvernul SUA împotriva Bisericii Ortodoxe

Alexander Voznesensky

Deoarece grupurile schismatice par să apară pe teritoriul Bisericilor Canonice precum ciupercile, trebuie să ne întrebăm: Se întâmplă totul de la sine, sau cineva cultivă cu grijă acest lucru? Următoarea investigație a unei situații ciudate din nordul Ciprului, ne face să ne punem întrebări…

*   *   *

„Un număr mare de publicații din mass-media religioasă și laică dintr-o serie de țări, discută cu aprindere situația din sfera religioasă cipriotă, în timp ce pentru ciprioții înșiși acest lucru a devenit practic subiectul nr. 1. În prim planul atenției se află preotul schismatic Alexei Ivanov, care a înființat o parohie în nordul Ciprului, și în acest moment încearcă să-și asigure dreptul de a sluji în bisericile aparținând Bisericii Ciprului. Subiectul este discutat în cele mai înalte cercuri, și chiar Întâi-Stătătorul Bisericii Ciprului Arhiepiscopul Hristostom al II-lea a anunțat în urmă cu câteva zile că intenționează să se adreseze autorităților solicitând informații despre această parohie schismatică. Deoarece ciprioții, în general, știu foarte puține despre rușii schismatici, o serie de medii au reacționat la numele grupului, ROCOR (Biserica Ortodoxă Rusă din străinătate), ajungând la concluzia că aceasta este aceeași structură care a semnat actul de recunoaștere cu Biserica Ortodoxă Rusă și, prin urmare, a acuzat Biserica Ortodoxă Rusă și pe ruși de a fi cumva în legătură cu schismaticii din nordul Ciprului. „

Acestea au fost cuvintele care mi-au fost adresate în calitate de expert în probleme religioase, de un reprezentant al partidului EOP / Εγώ ο Πολίτης – „Partidul Rus”*, Alexei Voloboev. El a vrut să-i dau câteva informații despre ce este această structură, ce face, și despre ce se întâmplă în general. Am fost de acord să mă ocup de acest subiect, deoarece are legătură directă cu criza din Biserică; Am acceptat să o fac gratis, deoarece nu iau niciodată bani pentru investigații legate de problemele bisericii. Ce mare a fost surpriza când am aflat că această problemă depășește cu mult granițele Ciprului.

Am ajuns la concluzia că diplomați americani și membri ai serviciului de informații militare, lucrează prin schismatici pe teritoriul mai multor biserici din acea regiune, făcând astfel presiuni asupra Bisericilor Canonice.

Pentru a înțelege cine sunt acești schismatici și ce fac, trebuie să înțelegem cum au apărut, în ce condiții și cine îi influențează.

După cum știm, în data de 17 mai 2006, în Catedrala Hristos Mântuitorul, Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei și a întregii Rusii, și Întâi-Stătătorul ROCOR Mitropolitul Laurus, au semnat un act de unitate canonică, care a legalizat practic ROCOR, și a anunțat reunificarea acestor două structuri.

Mitropolitul Agafangel (Pașkovsky)

Cu toate acestea, chiar dacă acest document a fost pregătit din timp, a existat un număr de persoane din ROCOR care s-au raportat extrem de negativ la apropierea ROCOR de BORu. Liderul acestei opoziții a fost considerat a fi Mitropolitul Agafangel (Pașkovsky), care se află în Odesa. În Wikipedia [limba rusă], citim despre el:

„În data de 27 martie 1994, în Catedrala Sfântul Constantin din Suzdal, fără a avea acordul Sinodului Episcopilor ROCOR, a fost sfințit ca Episcop de Simferopol de către doi episcopi ROCOR care au fost retrași pentru că intraseră în schismă: arhiepiscopul Lazăr (Zhurbenko) și Valentin (Rusantsov), și Feodor (Ginevievski) pe care primii doi l-au sfințit (ca episcop). ROCOR nu a recunoscut sfințirea întru epicop a lui Agafangel de la bun început. Prin decizia Sinodului ROCOR din 11/24 februarie 1995, Ieromonahul Agafangel, împreună cu alți inițiatori ai schismei, au fost suspendați de la slujire. Pentru a testa încrederea lui Agafangel și a celorlalți care fuseseră sfințiți ca episcopi fără aprobarea Sinodului ROCOR, s-a propus să se recunoască decizia împotriva lui Lazăr (Zhurbenko) și a lui Valentin (Rusantsov) ca fiind justă, și ei să trăiască în SUA o perioadă de probă sub controlul episcopilor ROCOR. Agafangel (Pașkovsky) a fost singurul care a fost de acord cu aceste condiții, și a stat nouă luni în SUA. Pe 9 decembrie 1995, a depus jurământul în Catedrala Sinodală a Buneivestiri din New York, și a primit un document prin care primea titlul de „Episcop de Simferopol și Crimeea.”

Astfel, Pașkovsky a ajuns în rândurile episcopatului ROCOR. Cu toate acestea, chiar cu un an înainte de semnarea Actului unității canonice, lucruri ciudate au început să se întâmple în jurul persoanei lui Pașkovsky. El s-a declarat  împotriva structurii unificate, iar în 2006 a apărut o scrisoare de la un preot care înainte fusese sub ascultarea lui, acuzându-l pe Pașkovsky de colaborare cu serviciile secrete ale SUA. În scrisoare, se spune:

„Niciun popor normal și mai ales preoții BORu nu sunt capabili să îndure ura ta agresivă față de Rusia, față de autoritățile și oamenii săi, precum și calomnierea sistematică a ierarhilor și a clerului Patriarhiei Moscovei.”

Ulterior, această scrisoare a apărut pe o serie de website-uri, și chiar pe site-ul BORu. Următoarele cuvinte atrag atenția:

„De câte ori ați spus că CIA este cea mai umană organizație din lume, pentru că„ se îngrijește de binele oamenilor”, spre deosebire de KGB-FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse)… Aproape că toți clericii, inclusiv enoriașii activi, au ghicit cine este protectorul dvs. Toți au comentat fără echivoc despre conexiunile dvs. cu serviciile speciale din SUA. Și, de fapt, nici dumneavoastră înșivă nu ați ascuns asta… În cele din urmă, ați afirmat că există oameni care m-ar putea ajuta, și să aranjați o întâlnire cu un anume domn John, care s-a prezentat ca lucrând pentru Ambasada americană din Ucraina, și mi-a oferit nimic altceva decât colaborarea cu serviciile speciale ale Statelor Unite. El m-a sfătuit să mă gândesc bine la asta, și după ce am luat o decizie pozitivă să-l contactez prin intermediul dvs. ”

Desigur, s-ar putea presupune că acest preot nu s-a înțeles bine cu acest episcop, și că a decis să-l calomnieze, iar BORu a susținut această critică știind că Pașkovski a predicat dușmănie împotriva BORu. Cu toate acestea, faptele indică contrariul. Și aici trebuie să menționăm doi oficiali americani care au avut o influență deosebită asupra lui Pașkovsky – unul dintre ei un diplomat și ambasador american, iar celălalt un colonel al serviciului de informații militare americane. Vorbim despre John Herbst și Evgeny Magerovsky.

[Deoarece schisma (provocată de) Pașkovsky a luat în mod confuz numele ROCOR, Biserica care s-a reunit cu Patriarhia Moscovei fiind denumită ROCOR (L), de la numele mitropolitul Laurus, în timp ce grupul schismatic „ROCOR” se referă la ROCOR (A), de la numele Agafangel (Pașkovsky) .]

John Edward Herbst (născut în 1952) are un CV bogat ca diplomat. În 1974 a obținut diploma de licență a Școlii Serviciului de Externe a Universității Georgetown, iar cinci ani mai târziu a început să lucreze în serviciul diplomatic. Suntem informați că din 1997 până în 2000 a lucrat ca Consul General al Statelor Unite la Ierusalim. Acolo a și fost botezat, și a devenit enoriaș al bisericii respective, conform reprezentanților bisericii ROCOR schismatice. Acest lucru a fost relatat parțial pe site-ul Vertograd în articolul „Ambasadorul SUA în Ucraina, John Herbst, încearcă să ajute eparhia ROCOR (L) ”[în rusă], citând o anumită notă de pe site-ul oficial al acestei structuri din Odesa, care a fost condusă de Pașkovsky:

„Potrivit site-ului eparhiei din Odesa, John Herbst a fost botezat ortodox în timp ce a fost ambasador american în Israel, în timpul transferului forțat al mănăstirii Ierihon de la ROCOR la BORu. El a fost botezat de un preot al ROCOR din Iordania.”

După Israel, Herbst a fost trimis în Uzbekistan, unde a funcționat ca ambasador între 2000 și 2003. Am găsit următorul comentariu în acest sens:

„Această perioadă este semnificativă din cauza operațiunii americane din Afganistan, și al începutului ocupației din Irak. Uzbekistan devine prima dintre republicile din Asia Centrală care și-a oferit bazele militare Pentagonului. Nu este un secret faptul că acest lucru a fost precedat de lucrările diplomatice delicate avute cu președintele Karimov, care este condus de Herbst.”

În perioada 1 iulie 2003 – 26 mai 2006, Herbst a îndeplinit funcția de ambasador al SUA în Ucraina. În această perioadă, începând cu 2004, a avut loc în Ucraina Revoluția portocalie, iar mulți l-au indicat pe Herbst drept „conductorul” acestui proces. Dar, din punctul de vedere al Bisericii, ceea ce este interesant este altceva. În această perioadă, Herbst și Pașkovsky au fost foarte apropiați. Se știe că, în calitate de ambasador al SUA, Herbst a purtat negocieri cu procurorul general al Ucrainei, în care, printre altele, procurorul general Sviatoslav Piskun a promis să retragă o acuzație împotriva unui cleric. S-a arătat că, din aceste negocieri care au devenit publice, „se poate trage concluzia că urmărirea penală ucraineană a acționat în mai multe cazuri conform dispozițiilor Washington-ului.”

Dar a mai existat încă un om care a avut influență asupra lui Agafangel și a formării schismei ROCOR (A).

„Este acceptabil să spunem despre americani că nu au dus niciodată războaie pe propriul lor teritoriu. Două războaie mondiale în Europa și Oceanul Pacific, apoi Coreea, Vietnamul și acum Irakul și Afganistanul susțin această opinie. Dar cineva poate rămâne cu impresia că Evgeny Magarovsky a avut propriul său război, iar participarea la el a fost stimulată de înțelegerea faptului că acest război se desfășoară pe teritoriul său; adică în SUA.  (Ca și cum) Patriarhul Moscovei, loial Kremlinului, ar fi invadat Occidentul, inclusiv America, prin ROCOR. Viața lui Magerovsky a fost legată neîntrerupt de ROCOR – era Rusia lui. Și-a întâlnit viitoarea soție, Katya, la tabăra de vară din Long Island a Fundației Sf. Serafim din Sarov, condusă de unul dintre reprezentanții cei mai colorați ai Bisericii Ruse din străinătate, Părintele Alexander Kiselev – chiar omul care a fost împreună cu Generalului Vlasov [1] al Armatei de Eliberare pe tot parcursul său tragic. După ce s-a mutat la Quincy, tânăra familie Magerovsky a frecventat parohia ROCOR de acolo. Fiica lor mergea sâmbăta la școala (catehetică) a bisericii.

Iată o poveste interesantă de pe un website după moartea lui Magerovsky. Desigur, cineva a observat imediat un pasaj despre un preot care a slujit în armata de eliberare rusă în timpul celui de-al doilea război mondial, dar în acest caz, ceea ce este interesant este altceva. Iată descrierea participării lui Magerovsky la crearea schismei ROCOR (A), când susținătorii lui Pașkovsky au refuzat să se reunească cu BORu:

„După semnarea la Moscova a actului de reunificare a BORu cu ROCOR (L), Magerovsky a devenit membru al Consiliului Temporar al Bisericii ROCOR din America de Nord, [2], participând activ la munca sa, precum și la activitatea celui de-al al cincilea Consiliu a toată Diaspora**. Întâlnirile au fost aprinse, opiniile exprimate în mod liber și Magerovsky a urcat de mai multe ori în fața prezidiului, sprijinindu-se puternic în bastonul său, pentru a-și spune cuvântul. El a fost întotdeauna ascultat cu atenție, deoarece a fost respectat în cercurile bisericii nu numai ca un cunoscut autor, ci și ca unul care a exprimat părerea laicilor care au refuzat să se arunce în brațele Moscovei după conducerea acum regretatului mitropolit Laurus. Deși rezultatele Consiliului nu au satisfăcut pe toată lumea, iar pe culoare se puteau auzi critici la adresa noului mitropolit al „ROCOR” Agafangel (Pașkovksy), Magerovsky a remarcat în cadrul discuției noastre foarte laconic și încrezător că: „Lasă-i să spună ce vor; Agafangel a salvat Biserica. ”Și, de asemenea, am auzit din nou de el după Sinod:„ Asta este totul, acum Biserica noastră este salvată! ”În această frază se poate auzi oboseala unui om care a muncit din greu și a fost mulțumit de roadele ostenelilor sale.”

Evgeny Magarovsky

Deci, cine este acest Evgeny Magarovsky, care a fost atât de influent în crearea ROCOR (A), și care s-a opus reunificării cu BORu? În același timp se întâmplă să fie și colonel în serviciile de informații ale SUA. Citim din surse publice:

„Evgeny Lvovich Magarovsky (11 decembrie 1934 – 18 ianuarie 2009) – specialist american în studii ruse; o figură de stat, publică și religioasă de origine rusă. Doctor în științe politice, profesor al catedrei de studii ruse al Universității Georgetown din Washington, colonel al personalului general al serviciului de informații militare al SUA, vicepreședinte al Grupului Academic Rus din SUA.

Adică, schisma Pașkovsky s-a format sub influența a doi oficiali americani care au acționat în același timp, ambii fiind strâns legați de forțele armate ale SUA – diplomatul John Herbst și colonelul de informații Evgeny Magerovsky. Mai mult, după cum reamintesc anumite note, Magerovsky a fost chiar reprezentantul lui Agafangel în SUA.; cu toate acestea, el a spus despre el însuși că este un om fără religie. Adică pentru el, ca agent de informații profesionist, scena bisericii nu a fost decât un instrument pentru atingerea scopurilor sale:

„După cum singur a recunoscut, a fost un om complet lipsit de credință. Și nu deținea nici o cunoaștere a normelor canonice, sau chiar cea mai elementară cunoaștere a domeniului vieții Bisericii ”(F. Sergeyev [S.U.A.] Nasha Strana, nr. 2859, 17 ianuarie 2009, p. 8).

Aici ar trebui să ne amintim, de asemenea, cât de strânsă era legătura lui Pașkovski cu acești oficiali americani. Două întâmplări ilustrează destul de clar acest lucru: trimiterea delegaților către consiliu în 2006, și o scrisoare a ierarhilor ROCOR către conducătorul vechilor calendariști din Bulgaria.

1) 27.02.2006, reprezentanții Consiliului au protestat împotriva participării lui Herbst, subliniind că a lucrat mult timp având contacte susținute cu CIA.

3) 04.2006: „În urma unui apel telefonic între ierarhii ROCOR, John Herbst a fost recunoscut ca fiind ales de către eparhia din Odesa ca delegat la al patrulea Consiliu a toată Diaspora.”

Adică Pașkovsky a încercat să impună la Consiliu un inamic evident al reunificării, cu scopul de a distruge negocierile. Această idee s-a lovit de obiecția rezonabilă față de o persoană care deține funcția de ambasador american care controlează toate problemele – de la cele mai elementare, până la colaborarea cu Agenția Centrală de Informații, și că prezența unei astfel de persoane la Consiliu este inacceptabilă. În sfârșit, Agafangel, în ciuda tuturor argumentelor contrare, a susținut dreptul lui Herbst de a merge la Consiliu în calitate de delegat al eparhiei Odesa. Acest lucru arată cât de aproape a fost Herbst de Agafangel. Și aici de interes sunt notele lui Magerovski despre asta. În martie 2006, el scrie că episcopii ROCOR nu sunt suficient de patrioți în ceea ce privește SUA, își exprimă nedumerirea cu privire la motivul pentru care le displace CIA, și parcă cu dezgust le aruncă în față faptul că Sinodul primisese bani de la CIA prin Episcopul Gregory Grabbe.

„Da, un ambasador ar trebui să supravegheze toate aspectele relațiilor de stat externe, și să reprezinte toate agențiile din țara sa, de la Departamentul de Pescuit și Vânătoare, până la CIA. Ce este atât de rușinos în legătură cu asta? La urma urmei, CIA este o agenție oficială a guvernului american. Și Sinodul a fost într-o relație strânsă cu această agenție, cel puțin în primii treizeci de ani de prezență în America. Regretatul Vlădică Gregory (George Grabbe) a avut relații excelente cu ei. A reușit chiar să primească o sumă de bani destul de bună pentru Sinod în războiul său cu bolșevismul. Evident, sub influența „prietenilor” lor recent dobândiți, au uitat vremurile vechi, și, din anumite motive, au început să se înstrăineze de organizația pe care o considerau cândva salvatoare. Mai mult, doar la Moscova CIA întrunește dezaprobare, în timp ce pentru noi este un lucru obișnuit. În general, Moscova are o relație foarte interesantă cu astfel de organizații. De exemplu FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) este foarte apreciat de ei, Patriarhul însuși acordă tot felul de premii șefilor săi, dar, din anumite motive, tratează instituția noastră CIA cu dispreț”.

Nu este nevoie de niciun comentariu aici – totul a fost exprimat foarte clar. Magerovsky consideră că fiecare cleric american cinstit ar trebui să colaboreze cu CIA, și nu ar trebui să-i fie rușine să primească bani pentru asta. Acesta este omul care avea să devină mai târziu reprezentantul lui Agafangel în SUA.

Acum să ne îndreptăm atenția către scrisoarea episcopatului ROCOR semnată de mitropolitul Laurus și o serie de alți ierarhi. În această scrisoare adresată conducătorului vechilor calendariști bulgari, ierarhia ROCOR amintește că există o anumită opoziție la procesul de reunificare a BORu și ROCOR. În text sunt numiți trei lideri ai mișcării care se opune unificării cu BORu. Și două dintre cele trei sunt personalitățile deja cunoscute acum de cititor: Episcopul Agafangel Pașkovsky se află pe primul loc, iar pe locul trei se află colonelul american de informații Evgeny Magerovsky, cel care a fost ajutorul său de încredere.

Astfel, se poate observa că la momentul creării schismei ROCOR (A), ambii oficiali americani rusofobi Herbst și Magerovsky aveau o influență enormă asupra acestui proces, și ambii făceau parte din cercul apropiat al lui Agafangel. Acești bărbați erau atât de apropiați de Agafangel, încât la un moment dat, colonelul de informații al SUA a fost chiar reprezentantul său oficial în SUA.

Nerecunoscând unificarea dintre BORu și ROCOR, Agafangel Pașkovsky a creat „Guvernul bisericesc suprem temporar al Bisericii Ortodoxe Ruse de peste hotare”, iar în 2008 a declarat că toți cei care nu s-au alăturat BORu sunt adevărații credincioși și, prin urmare, a luat numele de ROCOR pentru structura sa. Ca urmare, schisma a primit numele ROCOR (A).

Ca răspuns la acest lucru, Sinodul ROCOR l-a caterisit pe Pașkovski.

Hotărârea Sinodului ROCOR de caterisire a lui Pashkovsky

Iar ulterior Sinodul i-a suspendat pe cei care au refuzat să accepte unificarea BORu cu ROCOR.

Hotărârea Sinodului ROCOR de a suspenda pe cei care au refuzat să accepte unificarea

Tocmai acestei structuri a ROCOR (A) aparține clericul Alexei Ivanov, care este activ pe teritoriul Ciprului de Nord.

De asemenea, este de remarcat faptul că ROCOR (A) este activă nu numai pe teritoriul Ciprului, ci și pe teritoriul Israelului vecin. Acolo a fost făcut episcop Roman Radaun, care a primit educația teologică la Seminarul Sfânta Treime din Jordanville.

Pe teritoriul Israelului, pe lângă Roman Radaun, mai sunt activi încă cinci preoți ai ROCOR (A). În această lumină, ne atrage atenția situația care s-a dezvoltat pe teritoriul Patriarhiei Ierusalimului. Episcopul Roman Radaun al ROCOR (A) nu numai că slujește pe teritoriul canonic al acestei biserici, dar s-a întâlnit și cu fostul patriarh Irineu.

Crucea Patriarhului. „Patriarhul Irineu răstignit de persecutori și de boli. Chiar și bolnav la pat continuă să mustre fărădelegea preoțească. Patriarhul Irineu în camera sa de spital. Lângă el se află episcopul Roman.”

Dar și alți membri ai schismaticei ROCOR se întâlnesc și cu el.

„Protopopul Mikhail Karpeyev și creștinii ortodocși de la Biserica Țarului Mucenic Nicolae, satul Zavyalov, vizitând pe Patriarhul Irineu la Ierusalim.”

Pe site-ul Patriarhiei Ierusalimului, Raduan este caracterizat ca un „episcop fals”, în timp ce schismaticii înșiși scriu că Irineu este patriarhul legitim. Rezultă că îl consideră că Patriarhul Teofil ca fiind ilegitim.

„Patriarhul legitim al Ierusalimului, Irineu. 2018.”

Remarcabil în această privință este comentariul unui episcop care este și el în schismă:

„În octombrie 2017, arhiepiscopul Andronik (Kotlyarov), despărțit la vremea respectivă de Agafangel (Pașkovski), a menționat: „Cu câțiva ani în urmă, Mitropolitul Agafangel l-a hirotonit episcop pe Roman pentru a sluji în Israel, pe teritoriul Patriarhiei Ierusalimului. Acest lucru s-a făcut cu presupusul acord al „întemnițatului” Patriarh Irineu, care nu era capabil să înțeleagă această chestiune. Acum Irineu s-a supus noului Patriarh al Ierusalimului, Teofil. Ce statut are episcopul Roman, care aparține Sinodului Mitropolitului Agafangel? A uzurpat teritoriul altei Biserici Locale? Am slujit douăzeci și cinci de ani ca misionar spiritual rus în Ierusalim, și cunosc bine regulile și obiceiurile acceptate acolo. Nu a existat niciodată un episcop rus în Țara Sfântă, nici măcar în timpul Imperiului Rus. Am confirmat status quo-ul și am recunoscut Patriarhia Ierusalimului. De aceea, conducătorii misiunii noastre aveau rang de arhimandrit și nu de episcop.

<…>

Până și celebrul blogger din Ciprul de Nord, Serghei Eletsky, care îl urăște pe Putin cu pasiune, și scrie constant în sprijinul politicii Ucrainei, l-a criticat dur pe Alexei Ivanov când a aflat că este un preot al unei structuri schismatice. Și Eletsky a subliniat că, atunci când Ivanov a ajuns pe teritoriul Ciprului de Nord, a avut un sprijin financiar bun, și i-a invitat pe localnici cu gesturi generoase:

„Fiecare persoană are dreptul să creadă sau să nu creadă în orice vrea. Oamenii au liber arbitru. Dar să te prefaci și te ascunzi sub o anumită religie este cu adevărat o altă chestiune. Ați văzut vreodată preoți falși care se plimbă prin trenuri și stații de navetă, strângând bani? Ei bine, acum au apărut în Ciprul de Nord. În urmă cu aproximativ doi ani, un anumit Alexei Ivanov a apărut în Ciprul de Nord. În mod evident, omul a venit cu fapte bune și idei și intenții creștine strălucitoare. Alexei nu a cruțat nici o cheltuială în a se înfățișa ca un binefăcător. În sărbătorile de Crăciun, el a închiriat unul dintre cele mai scumpe hoteluri din oraș, și i-a invitat pe copii cu părinții lor ca să celebreze sărbătoarea. Mâncarea a fost excelentă; au fost cadouri și o multitudine de interpreți … Toate bine făcute. A organizat mai multe excursii în alte orașe. A renovat o biserică nu departe de Cyrene. A încercat să organizeze o școală duminicală. A creat un site pe internet unde a reușit să îi convingă pe mai mulți oameni să scrie. Dar apoi a venit ca un tunet pe cerul albastru și senin, când Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat că Alexei Ivanov nu are nicio legătură cu Ortodoxia. „

<…>

Nu putem să nu observăm că, după ce schismaticii din Ciprul de Nord au primit autorizația de a oficia slujbe, activitatea ierarhiei ROCOR (A) a crescut considerabil.

Contul de socializare al lui Ivanov anunțând „veștile bune”, că parohia lor a fost înregistrată oficial în Republica Turcă a Ciprului de Nord, și că acum au toate drepturile și oportunitățile unei entități juridice.

Pe data de 24 mai 2017, șeful ROCOR (A) Agafangel Pașkovski a ajuns pe teritoriul Ciprului de Nord, unde a oficiat slujbe.

Postare pe contul de socializare a lui Ivanov, cu predica lui Agafangel Pașkovski în Ciprul de Nord

Pe data de 9 mai 2018, reprezentanții ROCOR (A) au slujit în Attica împreună cu Calendariștii Vechi din România și cu „Biserica Ortodoxă Adevărată” din Grecia. [3]

Postare pe contul de socializare al lui Ivanov cu privire la co-slujire

La data de 7 iulie 2019, Roman Radaun din ROCOR (A) a sosit din Israel în Ciprul de Nord și a slujit acolo.

Postarea lui Ivanov a slujbei ierarhice a lui Roman Radaun în Ciprul de Nord

Pe data de 22 august 2019, ca răspuns la o serie de publicații din mass-media despre activitățile schismaticilor de pe teritoriul Ciprului de Nord, Alexei Ivanov a publicat o înregistrare pe site-ul parohiei, spunând:

„A uzurpat vreo parohie a ROCOR din nordul Ciprului teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe din Cipru? Dacă analizăm această întrebare formal și superficial, atunci putem spune că așa a fost. ”

După care continuă să spună că nimeni altcineva nu oficiază slujbe în acest teritoriu, și că au primit documente de înregistrare de la autoritățile turce, care, potrivit lui, îi justifică activitățile pe teritoriul canonic al Bisericii Ciprului.

Pe data de 9 septembrie 2019, preotul ROCOR (A) Sergei Ivanov s-a adresat arhiepiscopului Ciprului Hristostom cu critici dure, ca răspuns la declarația lui cu privire la activitățile schismaticilor din Ciprul de Nord. El s-a descris pe sine ca aparținând populației ruse, și a încercat să prezinte situația ca și cum ar exista o discordie între Biserica Ciprului și ruși.

Aici este indicat să spunem că acești schismatici duc de fapt în rătăcire atât Biserica Ortodoxă a Ciprului, cât si populația vorbitoare de rusă din Cipru. Cert este că ROCOR (A), indiferent de nume, nu are nimic în comun cu întregul concept „rusesc”. Chiar și alți reprezentanți ai schismei care nu au recunoscut reunificarea cu BORu, au arătat spre rusofobia lui Agafangel Pașkovski, dar cel mai clar exemplu este faptul că celebrul radical ucrainean Dimitry Korchinsky, mulți dintre ai cărui adepți din organizația „Frăția” sunt naziști nestingheriți, a scris în 2006 că el și discipolii lui sunt enoriași ai structurii ROCOR (A) sub conducerea lui Agafangel Păkovski.

UNSO în munții din Cecenia

Acelaș Korchinsky care a râs de veteranii celui de-al doilea război mondial, care chiar înainte de revoluția Maidanului din 2013, s-au străduit să sprijine mișcările separatiste din Federația Rusă, și care au fost membri ai UNSO [4] pentru a ucide soldați ruși în Cecenia, ne amintește de legăturile lui cu ROCOR sub conducerea lui Agafangel.

„Mulți dintre cei din „Frăție ”sunt membri ai acestei parohii… M-am săturat să fac pace între frații noștri, și am spus: Deasupra există„ zarubezhniki ”[poreclă pentru ROCOR]. Nu există nimic mai canonic. Toată lumea îi recunoaște… Frații noștri din Moscova ne simpatizează, pentru că vor să se unească cu zarubezhniki. În plus, „zarubezhniki” sunt în mod tradițional nonconformiști – exact ceea ce avem nevoie… Parohia noastră încă nu are o clădire proprie. Cel mai ușor de găsit este să mergem la sediul Frăției, pe str.  Grushevsky 16. Consilierul nostru spiritual, la fel ca înainte, este părintele A. Slobodnyak. El este sub episcopul Agafangel, care guvernează toate afacerile ROCOR (L) din Ucraina. „

De fapt, mulți dintre schismaticii ROCOR au fost naziști. A existat chiar o discuție pe această temă între doi reprezentanți ai schismaticilor ROCOR (în special, periodicul „Vernost” [„Loialitate”], al cărui editor a fost acuzat de plagiat, a fost la un moment dat sub puternica influență a lui Pașkovsky, care a evocat indignarea reprezentanților altor schisme ROCOR), mai exact în legătura cu cine a rostit discursul de laudă la adresa lui Hitler în perioada celui de-al doilea război mondial. Dar ura față de Rusia este la urma urmei o anomalie printre ei, iar acest factor a făcut ca mulți reprezentanți ai ROCOR să-l respingă pe Agafangel și pe adepții săi. Iată ce spun ei despre asta:

„Dar chiar și aici s-a petrecut trădarea! Un om care se numește Primul Ierarh al ROCOR și-a trădat Biserica, a trădat speranțele ei, străduința ei rugătoare, misiunea sa în ceea ce privește poporul rus și Rusia: ROCOR s-a rugat pentru Rusia; a încetat să facă asta. ROCOR este mai presus de politică și a intrat în politică. ROCOR a fost creat de cei care s-au luptat „pentru Unica și Indivizibila Rusie”; el a susținut revoluția rusofobă din Ucraina. ROCOR a păstrat steagul rusesc tricolor în bisericile sale; el și-a împodobit altarul cu steagul Petliura [5] galben și albastru.

„Și după toate acestea, are îndrăzneala de a se numi pe sine primul ierarh Bisericii Ruse! Dar Mitropolitul Agafangel nu reprezintă ROCOR, ci episcopii credincioși ai Bisericii, preoții și mirenii care nu acceptă trădarea. ”

Captură ecran

Este de remarcat faptul că acei clerici care l-au părăsit pe Agafangel în noiembrie 2014, au declarat printre altele, că Pașkovsky a colaborat cu extremiștii ucraineni, printre care și extremiști ai Sectorului de dreapta, celebru pentru ura lor față de Rusia:

„Și în afară de asta, timp de mai mulți ani, a pus bazele, ca să spunem așa, susținerii autorităților ucrainiene, a forțelor portocalii și pro-americane, a extremiștilor (peste zece ani de asociere cu Korchinsky), a militanților Sectorului de dreapta, organizație a „Scutului Patriei” – care la urma urmei sunt lucruri foarte serioase. Am închis ochii la asta prea mult timp. Și a făcut toate acestea în mod ascuns. Aceste aspecte nu au fost aproape niciodată discutate. El a evitat întotdeauna orice întrebări specifice, directe. Și atunci totul a continuat ca înainte. ”

Și acum să revenim din nou la domnul John Herbst. Influența lui asupra situației politico-militare din regiunea mediteraneană nu poate fi decât observată tocmai din punctul de vedere al rusofobiei și a opoziției față de Rusia. Știm, de exemplu că, nu cu mult timp în urmă, SUA au propus retragerea embargoului împotriva Ciprului pentru vânzarea de armament, dar cu condiția ca Ciprul să refuze să deservească nave rusești. Ciprul nu a acceptat propunerea. Însă, interesant, Herbst promovase deja cu un an înainte ideea închiderii porturilor europene pentru navele ruse din Marea Azov. Înainte de asta, el propusese de multe ori ca SUA să furnizeze arme letale Ucrainei. Din poziția sa actuală, el poate accelera cu ușurință aceste agende. Cert este că, în iulie 2010, a fost numit director al Centrului pentru Operațiuni Complexe al Universității Naționale de Apărare, și este, de asemenea, directorul Centrului Euroasiatic al Consiliului Atlantic – o organizație care face agenda politică a Washingtonului în multe feluri. Pe site-ul Consiliului Atlantic, citim despre domeniile în care lucrează Herbst: „Securitate internațională, securitate în Orientul Mijlociu, NATO și partenerii săi, politica externă a SUA, relațiile americano-afgane”, precum și teritoriile desemnate peste care activitățile lui Herbst s-au extins în cadrul activității acestei organizații: Asia Centrală, Euroasia, Israel, Orientul Mijlociu, Palestina, Rusia și Ucraina. Printre altele, pe site-ul Consiliului Atlantic găsim un text din data de 31 martie 2019, despre modul în care se lucrează pentru a aduce Ciprul mai aproape de NATO.

Captură de ecran, website-ul Consiliului Atlantic

Din cauza activităților sale anti-rusești, și a colaborării cu serviciile speciale din SUA, în iulie 2019 Consiliul Atlantic a fost indentificat de procurorul general rus ca o organizație indezirabilă. Pe scurt, a fost expulzat de pe teritoriul Rusiei. Vă reamintesc că Rusia a fost una dintre țările în care subordonații lui Herbst au fost activi. Și acum se dovedește că un înalt oficial activ al guvernului american, care formează politicile Washingtonului, și care este legat de activitățile CIA și NATO, are o  influență directă asupra conducerii unei structuri schismatice care este activă pe teritoriul mai multor Biserici Canonice, și care desfășoară activități de rezistență împotriva Bisericilor respective. Mai mult, Herbst însuși, dincolo de activitățile sale politico-militare, se ocupă periodic de chestiuni legate de religie.

De exemplu, nu cu mult timp în urmă, el a ieșit în sprijinul tomosului autocefaliei din Ucraina, subliniind că acesta este un mijloc de opoziție față de Rusia și BORu.

„Aceasta este o lovitură uriașă împotriva Patriarhului Moscovei Kiril, și a aliatului său apropiat, președintele Vladimir Putin”, afirmă Herbst pe site-ul Consiliului Atlantic.

Adică pentru el, activitatea religioasă nu este altceva decât un alt mod de a lupta împotriva Rusiei, și de a executa obiective politice. Și oamenii săi din Cipru sunt acum ocupați chiar cu aceste obiective – clericul Alexei Ivanov de la ROCOR (A) încercând cu toată puterea să semene dușmănie între ruși și ciprioți, între Biserica cipriotă și BORu. În sens global, oamenii acestei schisme, asupra cărora Herbst are influență directă, creează presiune asupra unei serii întregi de Biserici din această regiune (până la urmă, activitatea schismaticilor pe teritoriul canonic al acestor Biserici este de fapt o agresiune deschisă împotriva Bisericilor Canonice): Este dușmănie împotriva Bisericii cipriote, a Bisericii grecești, a Bisericii din Ierusalim și a BORu.

Credeți că ipodiaconul lui Agafangel Pașkovsky ar putea avea o astfel de influență asupra acestei structuri? Să mori de ciudă – am lăsat cele mai bune pentru la urmă. În 2016, după un conflict prelungit, și după ce mai multe parohii și ierarhi ai acestei structuri l-au părăsit pe Pașkovski, el a avut o întâlnire în Grecia cu episcopii săi pentru a rezolva conflictul. John Herbst a fost prezent la această întâlnire. În urma negocierilor, relațiile au fost normalizate: arhiepiscopul Andronik a declarat că va recunoaște decizia Sinodului ROCOR (A), iar mitropolitul Agafangel și-a retras decizia de a-l înlătura pe Andronik.

Dar cu o lună înaintea aceastei întâlniri, mitropolitul Agafangel l-a numit pe Herbst asistentul său personal, și l-a făcut membru al sinodului ROCOR (A) !!!

Postare de pe website-ul ROCOR (A) care arată rezoluția sinodală prin care ipodiaconul John Herbst a fost numit ca asistent al președintelui Sinodului Episcopilor pentru afacerile din America de Nord

Și iată o fotografie a acestui ipodiacon John Herbst (fotografie din resursele schismaticilor din 2018):

Și o altă fotografie a politicianului de la Washington în rolul unui ipodiacon ierarhic:

Pe site-ul oficial al schismaticilor, Herbst se află pe lista membrilor Sinodului ca asistent al mitropolitului Agafangel. El se află, de asemenea, pe lista membrilor parohiei din Washington ca trezorier, ceea ce îi oferă posibilitatea de a influența fluxul de numerar al structurii. Pe lângă acest lucru, pe forumul schismaticilor se poate găsi textul unei scrisori a fostului președinte al Fondului de asistență al ROCOR, Dimtry Goncharov, care amintește că soția lui John Herbst, Nadezhda Herbst, a fost secretarul acestui fond (ar putea fi aceasta sursa din care au provenit banii pe care acel Alexei Ivanov i-a împrăștiat peste tot cu generozitate atunci când a venit în Ciprul de Nord)?

În listă sunt prezentați toți clericii acestei schisme, iar cei care doresc, îl pot găsi nu numai pe Alexei Ivanov, ci și pe restul clerului ROCOR (A) din diferite țări.

Și aici este site-ul parohiei din Washington, care-l arată pe Herbst ca trezorier:

După cum arată postările de pe diverse website-uri, Herbst a fost creatorul diferitelor inițiative și proiecte informaționale ale acestei structuri.

Și pe website-ul ROCOR (A) nu se poate să nu remarci adresa sinodului, acolo unde Pașkovsky a mutat-o: „Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse de peste hotare, 65 Lake Rd., Valley Cottage, NY 10989, SUA. Adică, în ciuda faptului că Agafangel este stabilit în Odesa, centrul unde se iau deciziile a fost mutat la New York, în timp ce în Ucraina, la Odesa, există doar o reprezentare a sinodului. O situație interesantă.

Desigur, pentru Agafangel Pașkovsky este mult mai complicat să controleze sinodul acum că se află la New York, decât atunci când se afla în Odesa. Probabil este mai complicat să mergem acolo pentru Agafangel, dar pentru Herbst și ceilalți oficiali este evident mai simplu (până la urmă, nu trebuie să apară în Ucraina și să atragă excesiv atenția din partea mass-media ucrainene cu vizitele lor). Dar se pune întrebarea: Este un schismatic neînsemnat cel care într-adevăr controlează un important oficial de la Washington, sau este invers? Herbst este cel care controlează această structură din partea guvernului și a serviciilor secrete, și are o influență atât de puternică, încât a fost făcut membru al sinodului fără să fie măcar cleric (el este singurul membru al sinodului fără rang clerical – ceilalți, conform listei, sunt episcopi).

Nu este greu de ghicit că activitățile unui astfel de oficial, care este legat de operațiunile SUA din Afganistan, de revoluția ucraineană din 2004, de operațiunile NATO și de reprezentanții militari americani, nu este probabil să aducă pacea în regiunea mediteraneană, și navigare lină către Bisericile Locale.

În ceea ce privește situația din Cipru și Israel, având în vedere faptul că schisma ROCOR (A) a fost creată cu participarea activă a diplomaților și agenților de informații ai SUA, care au devenit chiar membri ai Sinodului; și având în vedere că structura în sine este înregistrată în SUA, cred că singura cale de ieșire a Bisericilor Locale din această situație ar fi să se adreseze direct păpușarilor care au creat în esență această situație, și care continuă să susțină această schismă, cu intenția de a o folosi ca factor pentru aplicarea presiunii politice asupra diferitelor țări și biserici. Pe scurt, fără decizia lui John Herbst, mă îndoiesc că orice rezoluție importantă va fi adoptată în cadrul acestei structuri. Prin urmare, cea mai simplă și eficientă metodă ar fi ca șefii Bisericilor să se adreseze direct oficialului american sau superiorilor săi, și să solicite încetarea activităților lor îndreptate spre suprimarea și distrugerea Bisericilor Canonice.

În rezumat, acesta nu este de departe primul caz în care serviciile speciale ale SUA au folosit schismatici pentru a pune presiune, și a se opune Bisericilor Canonice și Ortodoxiei. Un exemplu clar în acest sens s-a întâmplat în data de 13 decembrie 2018, când s-au lansat informații conform cărora conducătorul schismaticei „Patriarhii a Kievului” Filaret, a premiat pe fostul vicepreședinte al CIA [6](!) „Pentru asistența acordată de Statele Unite în problema creării Bisericii Locale Unite din Ucraina”. Toate acestea au avut loc și continuă să se întâmple cu scopul de a pune presiune asupra Bisericii Canonice din Ucraina. În lumina acestei conexiuni cu serviciile de informații ale SUA, acești schismatici de pe teritoriul Ciprului de Nord nu sunt nici primii și probabil nu vor nici ultimii.

Alexander Voznesensky

Traducerea în engleză de OrthoChristiain.com

EurAsia Daily

9/16/2019

[1] Armata de eliberare rusă era formată dintr-un grup de emigranți ruși care la izbucnirea celui de-al doilea război mondial s-au aliat la început cu Hitler pentru a lupta împotriva regimului comunist din Uniunea Sovietică.

[2] Probabil un consiliu temporar organizat de cei care se opuneau reunificării.

[3] O biserică calendaristică veche.—

[4] UNA-UNSO: Adunarea Națională a Ucrainei – Autoapărarea Poporului Ucrainean, un grup politic de extremă dreaptă din Ucraina. A fuzionat cu Sectorul drept în 2014, dar continuă să acționeze independent

[5] Petliura a fost unul dintre principalii lideri militanți naționaliști ucraineni de la începutul secolului XX. Steagul galben și albastru este acum steagul național al Ucrainei

[6] Jack Devine. From Wikipedia: „Director interimar și director asociat al operațiunilor CIA în afara Statelor Unite, o poziție din care el avea autoritatea de supraveghere asupra a mii de angajați ai CIA implicați în misiuni sensibile din întreaga lume.”

* – Cunoscut drept „Partidul Rus” în mass-media greco-cipriotă, se presupune că EOP este condus de Alexei Voloboev, un rus-cipriot care deține un restaurant în Limassol, și care a primit cetățenia cipriotă, conform https://www.observercyprus.com/first-ever-russian-party-form-cyprus/

** – Consiliu a toată Diaspora: erau consilii ale Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei (ROCOR), care erau formate din episcopi și reprezentanți ai clerului și ai mirenilor, convocați de primul Ierarh și Sinodul Episcopilor. Rezoluțiile acestor consilii au forța legii bisericești, și au devenit eficiente la confirmarea Sinodului Episcopilor, conform https://orthodoxwiki.org/All-Diaspora_Councils

 

Comentariu saccsiv:

Asa o fi cu aschia aceea din ROCOR. Sau doar partial o fi asa.

Pe de alta parte, este de banuit ca serviciile americane sunt interesate inclusiv de miscarea traditionalista (anti ecumenista si/sau ingradita, nepomenitoare). Ca si surorile ei mai mici, serviciile romanesti, desigur. Ca atare, trebuie foarte mare bagare de seama cu cine ne insotim, ca sa nu dam peste intrusi macabri.

 

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Florian said, on septembrie 22, 2019 at 11:29 pm

  Atat ROCOR cat si OCA sunt mantuitoare, cu taine valide.

  Apreciază

  • Marcu said, on septembrie 23, 2019 at 8:33 pm

   Da, dar nu Rocor (A) cea schismatica. Sa fim atenti, pt ca schismaticii folosesc cu viclenie aceeasi denumire.

   Apreciază

 2. morosanu said, on septembrie 23, 2019 at 1:35 am

  Pe cand un articol bine documentat despre Asociatia Vatra, care apartine canonic de ROCOR (?). In America de Nord sant 2 episcopii BOR si Vatra. Este oare Vatra canonica?

  Apreciază

 3. Duhul Căpitanului said, on septembrie 23, 2019 at 11:12 pm

  Ce legătură au americanii cu Ortodoxia?! Se pare că aceeași legătură o au și schismatici cu Ortodoxia. De aceea sunt asa de prieteni între ei..

  Apreciază

 4. […] Modul în care schismaticii sunt folosiți de Guvernul SUA împotriva Bisericii Ortodoxe […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: