SACCSIV – blog ortodox

Copiii fără CNP vor avea acces gratuit la servicii medicale dar reprezentantii unitatilor medicale vor anunta imediat autoritatile pentru a li se face certificat de nastere si CNP

Posted in Romania by Vali on septembrie 19, 2019

Sursa: https://adevarul.ro/news/societate/este-oficial-copiii-cnp-vor-acces-gratuit-nediscriminatoriu-servicii-medicale-1_5d81f7a8892c0bb0c6b5a9ec/index.html

Propunerea legislativă prin care se asigură gratuit accesul la servicii de sănătate pentru copiii fără CNP, iniţiată de deputata independentă Oana Bîzgan, a fost supusă la vot miercuri, 18 septembrie, în Camera Deputaţilor, şi a trecut 281 de voturi pentru, în unanimitate. Propunerea legislativă va fi trimisă Preşedintelui pentru a fi promulgată şi pentru a deveni lege.

Conform acestei iniţiative, toţi copiii din România vor avea acces gratuit şi nediscriminatoriu la servicii de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu. Aceste drept este prevăzut deja atât de Constituţia României, cât şi de legislaţia privind sănătatea şi drepturile pacientului, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate. De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, reprezentanţii unităţilor medicale vor anunţa în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare şi eliberare a unui certificat de naştere şi a unui cod numeric personal.

Intenţia noastră este aceea de a reduce cât mai mult posibil numărul copiilor care nu deţin un certificat de naştere şi, prin urmare, un cod numeric personal. Aceşti copii nu sunt vinovaţi cu absolut nimic pentru situaţia în care se află, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. După obţinerea acestor documente, copiii vor intra în legalitate şi vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constituţie, ca orice alt cetăţean cu acte.” susţine deputata Bîzgan, iniţiatoarea acestei propuneri.

Dintre efectele pe care le-au avut în vedere parlamentarii care au iniţiat această lege, merită amintite atât cele imediate, respectiv identificarea copiilor care nu au cod numeric personal şi care nu există din punct de vedere legal, cât şi efectele pe termen lung – lipsa documentelor de identitate afectează atât aceşti copii, cât şi întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie şi excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz şi violenţă sau trafic de persoane”, se arată în comunicatul de presă remis Adevărul.

Legislaţia în vigoare conferă tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani – dar acest drept nu poate fi exercitat de fapt în absenţa documentelor de identitate şi a CNP-ului”, a explicat Roxana Mînzatu, actual Ministru al Fondurilor Europene şi coiniţiatoare a acestei propuneri.

Acces nediscriminatoriu pentru cei vulnerabili

Concret, propunerea garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii şi persoanele aflate în condiţii de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP. Astfel, sunt clarificate o serie de situaţii des întâlnite, în care persoanele din categoriile menţionate primeau îngrijirile medicale dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistenţă. Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele care sunt victime ale traficului de persoane. Aceste persoane vor începe imediat procesul de înregistrare şi eliberare a documentelor de identitate, urmând ca apoi să beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetăţean cu acte, în condiţiile stipulate de lege.

Numărul persoanelor fără acte de identitate este în continuare necunoscut, deoarece aceste persoane nu sunt luate în evidenţă. În 2016, Ministerul Afacerilor externe a aproximat că în România există peste 160 000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10 000 nu au avut niciodată certificat de naştere. Cauzele sunt multiple: fie sunt copii ai căror părinţi nu au acte de identitate, fie sunt copii abandonaţi, fie părinţii au acte de identitate, însă nu fac demersurile necesare.

Această iniţiativă a fost semnată de peste 160 de parlamentari din toate formaţiunile politice, fiind unul dintre multiplele proiecte legislative propuse de deputata independentă Bîzgan care au avut susţinere transpartinică.

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ilegalist said, on septembrie 19, 2019 at 9:38 am

  După obţinerea acestor documente, copiii vor intra în legalitate şi vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constituţie, ca orice alt cetăţean cu acte.

  Cum asa, copilul care nu are CNP e ilegal?
  Sau se afla in ilegalitate?

  Apreciază

 2. FlorinCB said, on septembrie 19, 2019 at 10:02 am

  Așadar fără CNP nu pot deveni donatori de organe să se facă utili și ei și să se plătească datoria externă.

  Apreciază

 3. gheorghe said, on septembrie 19, 2019 at 10:52 am

  Copii „DIN” Romania???
  Adica, ar spune pro-GAY-sistii americani = un-documented, fara acte doveditoare …
  Daca nu e roman de ce s-i faci acte cu CNP (cat de contestata este metoda aritmetica de tinere a evidentei…)?
  Nu exista o conventie internationala pentru apatrizi?
  Sa-i faca documente de apatrid cu nume ne-romanesc.
  Cine il aduce sa fie imediat anchetat de Politie pentru a cunoaste situatia reala, clarificarea identitatii.
  Daca nimeni nu coopereaza, persoana umana ne-inregistrata sa fie internata in institutii specializate – orfelinat, centru de refugiati sau centu pentru persoane intrate ilegal in Tara.
  Daca un copil roman traieste cu parintii in strainatate, cand vine in Romania trebuie sa plateasca, daca nu este dintr-o tara a UE, nu-i asa?
  Pentru unii – muma, pentru altii…

  Apreciază

 4. Identitate electronica globala pana in 2030 said, on septembrie 19, 2019 at 12:19 pm

  intr-un caz din america, protectia sociala a luat doi dintre copii „inregistrati” de la un cuplu ajuns in strada si alti doi copii, ai aceluiasi cuplu, nu i-au putut lua pentru ca acestia nu erau „inregistrati”

  https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/22267-un-agenda-2030-a-recipe-for-global-socialism

  Apreciază

 5. vlad tepes said, on septembrie 19, 2019 at 6:22 pm

  Nimeni si nimic nu trebuie sa scape de controlul si supravegherea satanistilor neomarxisti! Iudele autohtone au primit ordin pe unitate, in acest sens!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: