SACCSIV – blog ortodox

Operatiune FALSE FLAG? Drone din Yemen lovesc Arabia Saudita, scazand productia mondiala de petrol cu aproape 5%, iar vina cade pe Iran

Posted in ARABIA SAUDITA, drone, IRAN, Yemen by saccsiv on septembrie 16, 2019

Zero Hedge: Oil To Hit $100? Pompeo Blames Iran For „Unprecedented” Drone Attack That Crippled Largest Saudi Oil Processing Facility

Petrolul ajunge la 100 $? Pompeo acu Iranul pentru un atac cu drone “nemaiîntâlnit” care a paralizat cea mai mare rafinărie saudită

de Tyler Durden

09/15/2019 – 11:55

Update 2: Într-o escaladare tăioasă, secretarul de stat al SUA – acum fără John Bolton de partea sa – a scris pe tweeter la ora 4 pm sâmbătă, că, contrar raportărilor de mai devreme, „nu există nicio dovadă că atacurile au venit din Yemen” şi a acuzat în schimb Iranul de lansarea de astăzi a unui „atac fără precedent asupra sursei de energie a lumii” care a blocat pe termen nedefinit producţia de ţiţei de circa 5 milioane de barili pe zi.

Într-o postare ulterioară, Pompeo a spus că cere „tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile iraniene” ceea ce e ciudat devreme ce nici măcar Arabia Saudită nu a acuzat Iranul de agresiunile de astăzi (despre care mulţi presupun că puteau fi acţiuni de tip “steag fals” ale saudiţilor în speranţa că ar putea creşte preţul ţiţeiului înainte de IPO-ul Aramco (Oferta Publică Iniţială). Pompeo a concluzionat că Statele Unite vor colabora cu partenerii noştri şi aliaţii pentru a se asigura că pieţele de energie rămân bine aprovizionate şi că Iran-ul va fi tras la răspundere pentru agresiune.”

Va fi această pivotare a atenţiei de la Houthis la Iran ca „origine” a atacului suficientă pentru reinflamarea tensiunilor dintre SUA şi Iran, în special ca urmare a ştirii de săptămâna trecută că unul dintre motivele concedierii lui Bolton a fost atitudinea sa moale faţă de Iran chiar dacă Trump era dispus să se aşeze cu regimul de la Teheran la negocieri? De când deep state (statul subteran) tinde să facă mult mai mulţi bani din război decât din pace, ghicim că răspunsul este un “da” răsunător.

Cerem tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile iraniene. Statele Unite vor colabora cu partenerii noştri şi aliaţii pentru a ne asigura că pieţele de energie rămân bine aprovizionate şi că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune. — Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 14, 2019

* * *

Update: WSJ a ieşit cu un update apropo de cât de mult se pregăteşte preţul petrolului să crească când piaţa de petrol se redeschide duminică seara după atacul cu dronă al Saudi Houthi false-flag la cea mai mare rafinărie saudită:

Arabia Saudită îşi inchide aproape jumătate din producţia de ţiţei după ce drone teleghidate au lovit unităţile de producţie saudite, au spus oamenii familiarizaţi cu subiectul, în ceea ce rebelii din Yemen – Houthi au descris ca unul dintre cele mai mari atacuri din regat.

Inchiderea producţiei duce la o pierdere ce se cifrează la circa cinci millioane de barili pe zi, au spus oamenii, aproape 5% din producţia mondială de ţiţei. Regatul produce 9.8 milioane de barili pe zi.

Şi în timp ce Aramco dă asigurări că poate repune în funcţiune producţia repede, în cazul în care nu poate, lumea asistă la o reducere de producţie de 150 mil. de barili lunar, care în aceste condiţii ar putea ridica preţul petrolului la o cotaţie cu trei cifre. Exact ce s-a vrut de la lansarea IPO Aramco.

Pierderea de producţie din KSA ar putea fi de 150 mil. barili/lună. Petrolul ar putea atinge 100 de dolari per baril.

— Krishnan Viswanathan (@kxviswan123) September 14, 2019

* * *

Ceea ce pare cel mai devastator atac al rebelilor yemeniţi Houthi din Arabia Saudită de până acum, a avut loc peste noapte la cea mai mare unitate de procesare a patrolului din lume aşa cum arată filmul apărut cu exploziile masive care au clătinat marea fabrică Aramco Buqyaq.

saccsiv

Focul a izbucnit la orele dimineţii, cu explozii de asemeni raportate la câmpul petrolier Khurais, despre care Houthis au spus că a fost un atac reuşit implicând zece drone. „Aceste atacuri sunt dreptul nostru, şi noi îi prevenim pe saudiţi că ţintele noastre se vor înmulţi,” a spus un purtător de cuvânt militar la televiziunea controlată de Houthi- Al Masirah TV sursa.

Autorităţile Saudite — iniţial încete sau reticente în a identifica cauza flăcării majore sâmbătă a emis o confirmare prin Agenţia Saudită de Presă: „La 4.00 am (01:00 GMT) echipele de securitate industriala ale Aramco au început stingerea focurilor la două din unităţile sale din Abqaiq şi Khurais ca rezultat al … drone,” a declarat un ministru de interne aici, care mai apoi a spus că focurile sunt “sub control”.

Oraşul #Buqayq unde instalaţiile #Aramco ard. Foarte probabil să fi fost un atac devreme ce s-au auzit şi focuri de armă. #SaudiArabia #Saudi #arabtwitter pic.twitter.com/wkPB2xBKyi

— Ahmed Alsalman (@AAlsalman91) September 14, 2019

Totuşi, saudiţii s-au oprit brusc în a încuviinţa că Houthis se află în spatele atacului, pe care Riadul deasemeni îl va pune în cârca Iranului, care a promis recent că dacă ei nu pot exporta petrol, “nimeni nu va putea”.

Rămâne neclar potrivit primelor declaraţii dacă au fost morţi sau răniţi în atacurile gemene de la unităţile de procesare a petrolului.

Mai multe imagini cu focurile din #Buqayq şi #SaudiArabia#arabtwitter #Arab pic.twitter.com/2XvZL5Lgh8

Ahmed Alsalman (@AAlsalman91) September 14, 2019

În unele imagini filmate de privitori în faţa fabricii din Buqayq, s-au remarcat focuri de armă în şi în jurul complexului.

Impactul asupra pieţelor globale de petrol – închise peste weekend – ar putea fi semnificativ, dat fiind că unitatea din Khurais produce circa 1% din petrolul mondial (estimat la peste 1 milion de barili pe zi şi rezerve de peste 20 de miliarde barili) şi mai importantul Abqaiq, care pe baza uimitorului video filmat acolo a fost lovit în plin de atacul cu drone, rămâne cel mai important dintre unităţile de producţie din regat.

Amplasat la 37 de mile la sud-vest de sediul Aramco de la Dhahran, acesta controlează tot tranzitul de la câmpuri ca gigantul Ghawar până la terminalele de export de pe coastă ca Ras Tanura. Partea saudită a Aramco descrie unitatea Buqyaq ca „cea mai mare unitate de stabilizare a ţiţeiului crud din lume.”

Cea mai mare unitate de procesare a petrolului a fost lovită într-un atac cu drone.
Rebelii yemeniţi Houthi au spus că ei se află în spatele loviturilor de la unitatea Abqaiq din Arabia Saudită. Citiţi întreaga poveste aici: https://t.co/PIGqR4cB2o pic.twitter.com/0Zor9f3Eye

— Sky News (@SkyNews) September 14, 2019

Între timp, SUA au fost rapide în a “condamna cu fermitate” atacul pe fondul tensiunilor în creştere în golf după o vară a “războiului tancurilor petroliere” şi a ameninţării Iranului că părăseşte complet acordul nuclear din 2015 (JCPOA).

Trimisul SUA în Arabia Saudită a emis o declaraţie in care spune, “SUA condamnă cu fermitate atacul cu drone de astăzi asupra unităţilor de producţie a petrolului din Abqaiq şi Khurais. Aceste atacuri asupra infrastructurii critice pune în pericol civilii, sunt inacceptabile şi mai devreme sau mai târziu vor duce la pierderea de vieţi omeneşti inocente.”

Potrivit rapoartelor agenţiei Reuters, atacurile cu drone vor produce un impact de până la 5 milioane de barili pe zi producţie, ceea ce sugerează că preţul petrolului – déjà în depresie din cauza ştirii recente că John Bolton a plecat, făcând escaladarea cu Iranul mult mai probabilă, este pus pe creştere atunci când pieţele se redeschid duminică seara, exact ce are nevoie disperată lansarea IPO Aramco, care în schimb a făcut oamenii să se întrebe dacă atacul „yemenit” asupra Arabiei Saudite n-a fost de fapt orchestrat chiar de către interesele saudite. La 18 ani după 11 septembrie, asta n-ar trebui să sune atât de deplasat…

Traducerea: Costin Ştirbu

 

Tagged with: , , ,

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. roman said, on septembrie 16, 2019 at 9:47 pm

  E mare facatorie!Daca urmarim cu atentie,cica sambata s-a tras in sondele alea si tot sambata americanii DEJA aruncau vina in persi,deci americanii si nu arabii.Pai cum vine asta???!!!Nici nu se mai asteapta ca sa zica ceva si ,,victimele”,adica arabii,ca deja americanii tipa….iranul…iranul…La fel e si cu rusii sau chinezii…La orice tipa americanii &co ca astia-s de vina la orice….Numai ca, in timpul la aceste lucruri/inscenari/fals flag-uri, toata privirea este distrasa de la ISRAEL,care bombardeaza in siria,irak,palestina si…pe cine mai stie unde….cat doreste ,cand doreste si cat pofteste,iar NIMENI nu zice nimic .Chiar si cei bombardati ,iranienii din siria si irak,rusii din siria(ca jidovii sau americanii,care-i tot aia, le-au doborat avionul anul trecut,nu turcii,carora le-au si bombardat baza din siria,cu tot cu s-400 lor) NU zic nimic,jidovilor,de frica americanilor si de frica de a li se arunca vina inceputului unui IMENS razboi,care poate culmina cu unu’ mondial.Si in hong kong este tot o operatiune gen CIA,precum si puciul nereusit…sau nu, din turcia,ca acolo erdogan, la un moment dat multumea lu’ putin ca-l anuntase in ultimul moment,despre ce urma sa i se intample,chiar de atunci devenind ,,prieteni” precum sunt prieteni soarecele si pisica,dar pe moment se …inghit, unii pe altii.Razboiul este demult declansat,dar la nivel local, deocamdata si principalii AGRESORI sunt JIDANII sionisti ai Israelului,dar sunt bine acoperiti,mai ales de ,,stiristii” zilelor noastre.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Duhul Căpitanului said, on septembrie 16, 2019 at 10:29 pm

  Spurcaciunile de americani (jidani) forțează ww3… Sa ne spovedim si sa ne împărtășim!

  Apreciază

  • Florian said, on septembrie 17, 2019 at 12:24 am

   Propaganda oficiala a reusit sa creeze falsa impresie cum ca americanii si jidani „sunt una”.
   Am fi surprinsi daca am sti cat de mult ai uraste americanul de rand pe jidani.
   Ganditi-va numai la faptul ca grupuarile de extrema dreapta avand ca simbol zvastica si portretul fuhrerului sunt ca ciupercile dupa ploaie in SUA. Nu m-ar mira ca una din aceste grupari anarhiste sa-l lichideze pe Trump in viitorul foarte apropiat. America ar plonja intr-un haos si o debandada greu de imaginat dar asta se si doreste, „order out of chaos”. Nici o problema, va renaste ca pasarea phoenix si vom avea o lume mai „buna”…

   Apreciază

 3. Florian said, on septembrie 16, 2019 at 11:43 pm

  SUA nu sunt altceva decat bratul armat al statului Israel. Arabia Saudita este „partenerul de incredere al SUA” si „garantul stabilitatii” in Orientul Mijlociu, cam asa suna „troparul” oficial. Asa cum SUA au un presedinte cam batran care asculta orbeste de unul mai tanar – Jared Kushner – la fel si Saudi Arabia are un rege cam batran puterea fiind la altcineva: printul mostenitor Mohhamad Bin Salman. Cei doi lideri din umbra, Jared si Bin Salman se adreseaza unul altuia cu titlul de „printe” si „alteta”. Asemanarile sunt prea mari ca sa fie coincidente, daca citim si poezia „Fiara apocaliptica” de Sf. Ioan Iacob Hozevitul o sa vedem ca statul Istrael si Arabia Saudita sunt vazute ca fiind capetele aceleasi fiare.

  Apreciază

 4. Florian said, on septembrie 17, 2019 at 1:06 am

  Atat de bine le-a reusit „atacul cu drone” incat nu-i crede nimeni: pe burse pretul petrolului nu numai ca NU a crescut asa cum visau arabii ba mai mult, s-a dus in jos:
  http://oil-price.net/dashboard.php?lang=en#brent_crude_price_large
  Pana la urma jidanii vor falimentul auditilor ca stat si sa-i forteze sa privatizeze Aramco ca sa scape de default. Cine se baga cu jidanii va fi pacalit si in final va pierde lamentabil, cine credeti ca vor fi noii patroni ai Aramco?

  Apreciază

 5. Florian said, on septembrie 17, 2019 at 7:06 am

  Arabia Saudita va intra in faliment in 2020:
  https://www.veteranstoday.com/2018/10/28/saudi-arabia-could-be-bankrupt-by-2020-imf/
  Ce vedem pe burse se cheama „dead cat jump” adica pisica inainte sa moara mai sare o data, cat mai sus,
  „la impresie”. Compania nationala de petrol Aramco va fi privatizata de catre.. un grup de investitori.

  Apreciază

 6. geo said, on septembrie 17, 2019 at 7:23 pm

  https://www.zerohedge.com/geopolitical/missiles-used-aramco-attack-were-launched-inside-iran-report și dacă totul a fost regizat? Cum zice un comentator…au dat foc unor anvelope…iar satelitul din întâmplător trecea pe acolo…iar în direcția nord nord vest este altcineva de stat Iranul…

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: