SACCSIV – blog ortodox

Transcriptul emisiunii realizate de Eugenia Voda, despre Corneliu Zelea Codreanu. Invitat Ion Cristoiu

Posted in CORNELIU ZELEA CODREANU, Ion Cristoiu by saccsiv on septembrie 13, 2019

UPDATE

O sora a gasit totusi inregistrarea la:

http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/presa/ion-cristoiu

Pe 13 septembrie 1899 se nastea Corneliu Zelea Codreanu.

Pe 21 noiembrie 2010, Televiziunea Romana difuza emisiunea realizata de Eugenia Voda, invitat fiind Ion Cristoiu.

Nu mai gasesc inregistrarea pe youtube. Iata insa transcriptul pe care l-am facut pe 24 septembrie 2015:

Ion Cristoiu:

“Corneliu Zelea Codreanu a fost condamnat pe baza codului penal al lui Carol al II-lea. Pentru asta, om serios ce eram, m-am dus sa citesc codul penal al lui Carol al II-lea. De acolo m-am dus la Carol al II-lea. De la Carol al II-lea m-am dus la istoria Romaniei. De la istoria Romaniei la istoria universala.”

Eugenia Voda:

“Dar dupa doi ani de lucrat la aceasta substanta privita de multa lume ca o substanta exploziva, Corneliu Zelea Codreanu … Doi ani ai citit despre … Il vezi ca pe un personaj interesant, ca pe un personaj pozitiv, mai mult negativ, malefic, benefic?”

Ion Cristoiu:

“Il vad ca pe un personaj tragic si cred ca este o greseala, toti cei care-l judeca pe Corneliu Zelea Codreanu dupa formula “ce-ar fi fost daca”. Corneliu Zelea Codreanu nu a fost niciodata la putere.”

Eugenia Voda:

“Deci, dupa tine, era un om de buna credinta?”

Ion Cristoiu:

“Da”

Eugenia Voda:

“Sau era un fanatic?”

Ion Cristoiu:

Era un om de buna credinta. In dosarele de la Siguranta, 24, le-am citit si le-am si tras la xerox, nu exista nici o nota in legatura cu coruptia. Si … aia cautau. Deci nu exista nimic, nimic, nimic, din ceea ce ar putea sa arate ca a fost corupt sau ca a fost tentat. Si in al doilea rand a fost sigurul politician roman care n-a fost manevrat de Carol al II-lea deoarece nu vroia puterea. Carol al II-lea i-a manevrat pe toti, inclusiv lideri taranisti, liberali.”

Eugenia Voda:

“Dar ce vroia de fapt el?”

Ion Cristoiu:

“Cred ca se temea sa ia puterea. Adica imi dau eu seama ca chiar si atunci in ’37 putea s-o ia, n-a vrut. Cred ca prefera puterea pe care i-o dadea fagaduiala ca va face un mare lucru. Probabil ca avea intuitia aceasta ca ajungand la putere ar fi dezamagit si ar fi compromis tot ce afirma el.”

Eugenia Voda:

“Sau ca puterea perverteste.”

Ion Cristoiu:

“Nu. Automat puterea dezamageste.”

[…]

Eugenia Voda:

“Deci dupa doi ani de lucru la o carte despre Zelea Codreanu, cu asta ai ramas.”

Ion Cristoiu:

“Da. Ca nu vroia sa ajunga la putere, deoarece prefera sa fie un personaj idolatrizat decat sa fie un personaj detestat. Cred ca pe undeva intuia ca in momentul in care ajunge la putere va trebui sa faca si lucruri pentru care il vor detesta. Cand, asa, in faza aia de romantism … Si mai spun un lucru, cred ca viata … Dumnezeu l-a ajutat sa moara la timp. Sunt oameni pe care moartea la timp … si in chipul ala … e …”  

Eugenia Voda:

“Decat o degradare.”

Ion Cristoiu:

“Da”

Eugenia Voda:

“Decat sa devii un Coriolan Draganescu …”

Ion Cristoiu:

“Asa. Armand Calinescu a fost un ticalos. Deci spre deosebire de ce se spune, ca ministru de interne al lui Carol al II-lea a fost ticalos. Dar pentru ca a murit in mod tragic, i s-a iertat. Se rescrie trecutul.”

Eugenia Voda:

“Te-am intrebat: Zelea era un fanatic sau nu? Ai scris biografia unui fanatic sau nu?”

Ion Cristoiu:

“Dar nu era un fanatic al ideilor legionare. Iar o greseala. Era un fanatic al ideii de onoare, de demnitate. Era un fanatic al altor idei. Era un personaj mai aparte, poate mai romantic din acest punct de vedere.”

Eugenia Voda:

Te-ai indragostit de Zelea Codreanu? Ti-a cazut cu tronc?”

Ion Cristoiu:

Da. Pentru ca nu am gasit nimic din ce fac politicienii de acum si din ce au facut politicienii de atunci. N-a facut compromisuri, n-a fost corupt. Una este faza Horia Sima … nici nu ma intereseaza … Acolo chiar ca au fost catastrofali si chiar au fost criminali. Deocamdata vorbim de un personaj care n-a ajuns la putere. Ii reprosezi unui om politic numai cand ajunge la putere. In momentul in care ajungi la putere faci crime cu ajutorul masinariei de stat.”

Eugenia Voda:

“Deci citind despre Zelea Codreanu, concluzia ta?”

Ion Cristoiu:

El a fost ca o necesitate intr-o lume interbelica in care politicianismul ajunsese sa dezguste pe tineri. Succesul lui urias la tineri …”

Eugenia Voda:

“Si la tineri de calitate …”

Ion Cristoiu:

“Pai da’ de ce erau sedusi acei mari intelectuali? Pentru ca venea un om intr-o lume in care toti liderii politici erau invartiti pe degete de Carol al II-lea. Erau in stare de orice compromis pentru a ajunge la putere. Da? Si a venit un om care a zis: ma intereseaza onoarea.”

Eugenia Voda:

“Cum iti explici ca peste decenii de pilda, Cioran, care a scris o tableta despre Capitan, ai citit-o, nu? Ei, pe urma nu si-au pastrat parerea.”

Ion Cristoiu:

“Pentru ca s-a pus pe seama lui si … ce-a facut Hitler …”

Eugenia Voda:

“Pe seama lui Zelea Codreanu?”

Ion Cristoiu:

“Da. Adica …”

Eugenia Voda:

A fost o miscare fascistoida sau nu?

Ion Cristoiu:

Nu. In cazul nostru nu. A fost o miscare mai degraba nationalist crestina.”

Eugenia Voda:

“Nae Ionescu ti-a placut?”

Ion Cristoiu:

“Da.”

Eugenia Voda:

“Mai mult decat Zelea Codreanu?”

Ion Cristoiu:

“Nae Ionescu mi-a placut ca gazetar pentru ca …”

Eugenia Voda:

“Dar ca om?”

Ion Cristoiu:

“Nu ca om. Vreau sa spun ca gazetar. Este magistrul meu deoarece el isi incepea foarte multe editoriale cu “Iata faptele”. Adica el este mai mult ca niciodata valabil astazi. Adica intr-o presa de trancaneala nimeni nu spune “Domne, iata faptele”.   

[…]

 

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Viorel said, on septembrie 14, 2019 at 12:35 am

  Ce trist este drumul spre București când treci pe DN1 prin Tâncăbești acolo sa stricat viitorul României

  Apreciază

 2. octavpelin said, on septembrie 14, 2019 at 2:06 pm

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

 3. vlad tepes said, on septembrie 14, 2019 at 8:47 pm

  Marii Parinti si duhovnici, Iustin Parvu si Adrian Fageteanu, poetul Radu Gyr au fost in tinerete membrii ai Legiunii, deoarece considerau ca aceasta pastreaza credinta ortodoxa nealterata, spiritul ancestral si traditiile poporului roman.De asemenea , marii savanti , N.Iorga si N. Paulescu(descoperitorul insulinei), economistul si scriitorul Mircea Vulcanescu , marele istoric la religiilor, Mircea Eliade,  marele filozof si eseist  Petre Țuțea , poetul si politicianul O. Goga si multi alti intelectuali de marca interbelici,  au simpatizat si colaborat cu Legiunea.Si atunci, ca si acum, tara era guvernata de niste cozi de topor ale masonilor adunate in regimul dement al  „regelui playboy”, Carol al II-lea , care se lucrau pe fatza,  impotriva neamului romanesc.  Insa , atunci, spre deosebire de acum, o mare parte dintre romani a reusit sa se solidarizeze intr-o miscare de factura pur-romaneasca, si anume,  Legiunea Arhanghelul Mihail, numita mai apoi, Garda de Fier, fiind condusa de un om patriot, credincios , carismatic si martir al neamului romanesc,  Corneliu Zelea Codreanu. Nu exista sat din Romania acelor vremuri care sa nu aiba flacai legionari, condusi de un sef de cuib,  ceea ce  spune multe despre fascinatia pe care a avut-o aceasta miscare in mentalul colectiv al poporului roman.  Bineinteles ca, astazi toata mass-media vanduta unor interese oculte straine de acest neam, urla din toti rarunchii,  etichetand  pe oricine e nationalist(adica  isi iubeste si  isi apara neamul si patria) cu epitetele de legionar, nazist si extremist,  pt ca fortele straine care conduc din umbra Romania,  nu vor in ruptul capului sa mai apara vreodata pe aceste meleaguri, o astfel de Miscare eminamente romaneasca, la care sa  adere marea masa a romanilor. 

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: