SACCSIV – blog ortodox

Pentru ce declaratii despre homosexualitate cercetează politia un Episcop cipriot! Un Ierarh il sustine, altul insa … il condamna in totalitate

Posted in HOMOSEXUALITATE by saccsiv on august 25, 2019

full-of-grace-and-truth.blogspot.com

ORTHODOX CHRISTIANITY: POLICE INVESTIGATING CYPRIOT BISHOP FOR STATEMENTS ON HOMOSEXUALITY

Poliția cercetează un episcop cipriot pentru declarații despre homosexualitate

Morphou, Cipru, 23 august 2019

Un ierarh al Bisericii Ortodoxe a Ciprului s-a aflat în încurcătură după ce declarațiile făcute în iunie cu privire la originea homosexualității au devenit recent publice.

La solicitarea Procurorului General, poliția din Nicosia a demarat chiar o anchetă cu privire la presupusul „discurs de ură”, și a anunțat că va lua o declarație Înaltpreasfințitului Mitropolit Neofitos de Morphou, ale cărui declarații au provocat agitație în mass-media atât în Cipru, cât și pe plan internațional.

Tulburarea a început după apariția unei înregistrări video, în care Mitropolitul Neophytos a relatat povestea unui tânăr care a renunțat la stilul său de viață homosexual păcătos, după ce a fost mustrat de un călugăr căruia Dumnezeu i-a dezvăluit păcatul omului. Când tânărul a întrebat cum știa călugărul despre faptele sale păcătoase, călugărul i-a răspuns că păcatele sale emiteau o duhoare.

După cum era de așteptat, mass-media n-a înțeles că ierarhul vorbea în sens spiritual, neafirmând că bărbații homosexuali au literalmente o igienă fizică precară. Astfel de povestiri sunt obișnuite în literatura ascetică. Un alt exemplu aproximativ recent provine din viața bătrânului Iosif Isihastul, care a înțeles că un anumit om a comis o eroare gravă scriind o carte în sprijinul evoluționismului, deoarece emitea o urâtă miasmă duhovnicească (din cartea Starețul meu Iosif Isihastul de Arhim. Efrem Filotheitul).

Mitropolitul Neophytos a transmis de asemenea o învățătură pe care a atribuit-o Sfântului Porfirie din Kavsokalyvia, marele sfânt al secolului XX, că patima homosexualității poate uneori fi urmarea unor acte sexuale nefirești comise de părinți în timp ce copilul se află în pântecele mamei. Tulburarea care se produce în sufletul mamei, are, prin urmare, un efect asupra copilului din pântecele ei.

Sfântul Paisie Aghioritul  învață în mod similar că puritatea sufletelor Sf. Ioachim și Sf. Ana au fost transmise copilului lor, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu -Theotokos1, la concepție (din cartea Viața Cuviosului Paisie Aghioritul  de Ieromonah Isaac).

Oficialii guvernamentali din Cipru au numit comentariile Mitropolitului Neophytos „insultătoare” și „injurioase”. Comisarul pentru drepturile omului din țară, a declarat că observațiile sunt discriminatorii, iar unii au cerut repercusiuni grave. “Vrem ca să retracteze ce a spus, și-l vrem caterisit“, a spus Zacharias Theophanous un inginer software, care a spus că va candida la primăria din Nicosia în 2021, relatează The Guardian.

În timp ce Preafericitul Părinte Arhiepiscop Chrysostomos de Cipru s-a distanțat de comentarii, Mitropolitul Neophytos a rămas pe poziții. Într-un interviu pentru Cyprus Mail, el a declarat: „Am exprimat poziția Bisericii și poziția sfinților.”

Mitropolitul Neophytos a spus că nu va mai face alte comentarii în această privință, respectând pe deplin ancheta poliției. Cu toate acestea, cel puțin un episcop, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ieremia de Gortynos și Megalopoleos, l-a apărat pe Mitropolitul Neophytos, afirmând că el „a vorbit despre efectele rele și dăunătoare ale păcatului”, în efortul de a-și conduce turma în Rai.

Mitropolitul Ieremia a continuat:

El a apelat la cuvintele unui sfânt părinte, Părintele Porfirie, care a spus că există cazuri în care părinții sunt responsabili pentru acest păcat al copiii lor. Și a explicat în ce fel sunt responsabili, repetând exact cuvintele Sfântului Porfirie. Și noi toți preoții, cei dintre noi care dorim ca poporul lui Dumnezeu să fie păstrat fără de păcat, fiecare în felul nostru, spunem cu toții aproximativ aceleași lucruri ca și cele spuse de Preasfințitul de Morphou. Desigur, Preasfințitul de Morphou a vorbit mai puternic și mai clar, întrucât tinde mereu să vorbească în conformitate cu harul lui Dumnezeu care locuiește în el. Îi mulțumim pentru cuvintele sale de mântuire.

Mitropolitul Ieremia continuă să compare cuvintele Mitropolitului Neophytos cu o serie de istorisiri din Sf. Scriptură care sunt prezentate ca avertismente împotriva păcatelor sexuale. El afirmă, de asemenea, că nu este nepotrivit ca un cleric să facă declarații publice despre astfel de fapte, „pentru a descuraja pe creștini să stea departe de obscenități, și să le spună cât de mult alungă astfel de obscenități harul lui Dumnezeu din familiile lor.”

„De ce deranjează aceste cuvinte, dat fiind că sunt cuvintele unui părinte sfânt, Sfântul Porfirie?”. Întreabă Mitropolitul Ieremia.

În schimb, Mitropolitul Natanael de Chicago al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Greciei din Chicago, a condamnat în totalitate declarațiile Mitropolitului Neophytos, spunând că: „Sunt întristat de răul emoțional și sufletesc care poate și chiar rezultă din afirmații ignorante care încurajează un interes excesiv pentru problemele sexuale, ca acestea. Pentru un astfel de eșec al discreției la un episcop, nu există nicio scuză; nici n-ar trebui ca nimeni să încerce să ofere justificări apelând la demnitatea sau autoritatea funcției sale.”

„Vă rog să-mi permiteți să subliniez că ceea ce s-a spus a fost greșit atât din punct de vedere faptic, cât și din punct de vedere moral, și este în totalitate incompatibil cu învățăturile Bisericii. Mitropolitul de Morphou nu vorbește despre spiritualitatea și gândirea Bisericii Ortodoxe pe această temă”, a continuat el.

De asemenea, el  interzice clerului său să propovăduiască la fel ca Mitropolitul Neophtyos.
Potrivit vimaorthodoxias.gr, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ciprului ar putea discuta problema în sesiunea viitoare.

 

Nota Traducatorului:

1 – Theotokos (Θεοτόκος) este un cuvânt grecesc care înseamnă „născătoare de Dumnezeu”. Este tradus și ca „Maica Domnului”. Acest atribut i-a fost acordat explicit Fecioarei Maria la al treilea Sinod Ecumenic întrunit la Efes în 431, în cursul disputei dintre Chiril, patriarhul Alexandriei, și Nestorie, patriarhul Constantinopolului. Cel din urmă preferase termenul de „christotokos” („născătoare de Hristos”) celor de „theotokos” sau „anthropotokos” („născătoare de om”) și a fost condamnat ca eretic la același sinod. https://ro.wikipedia.org/wiki/Theotokos

 

Comentariu saccsiv:

Nu stiu cat de mult se spala homosexualii, insa ceea ce fac ei in timpul sexului este extrem de murdar:

Text doar pentru cei cu stomacul tare: HOMOSEXUALITATEA si SCATOFILIA …

Cititi va rog si:

Curajosul Mitropolit grec Ambrozie de Kalavryta și-a anunțat demisia. În scrisoarea de demisie a mulțumit lui Dumnezeu pentru șansa de a fi persecutat de dragul Său. A fost condamnat la 7 luni de inchisoare pentru “discursuri de ura” impotriva homosexualilor

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. gheorghe said, on august 25, 2019 at 1:07 pm

  … e greu in America lui Natanael…. care are parohie in „grija” care a facut slujba religioasa la un caine…
  Cand vietuiesti intre degenerati e posibil sa ti se deregleze macar bunul simt, obiceiurile practicate zilnic pot parea normalitate iar aceasta falsa normalitate sa apara in minte drept firesc.
  Nu este firesc: Dumnezeu nu a gresit si nu s-a schimbat, condamna si poedepseste neascultarea si lipsa de pocainta dupa ispite cariora le cade omul.
  Nu-l opreste pe om sa comita ceea ce realitatea fizica ii ofera ca „grad” de libertate – „este ingaduit dar nu este de folos”, nu esti oprit sa iti faci rau cu stiinta si voie proprie.
  Dumnezeu este singur fara de gresala, infailibil si pedepsirea exemplara a homosexualitatii este de neschimbat, Dumnezeu nu a fost si nu este tampit sa se razgandeasca fata de ceea ce stie „ce si cum” este si inseamna pentru mantuire.
  Omul e smintit in aroganta sa de a schimba intelesul si talcul poruncilor, canoanelor, invataturii crestine – doar ortodoxa.
  ––
  Stau uimit is ma intreb – ce fel de credinta poate avea cineva care se razboieste nu doar in cuvant cu dumnezeul sau???
  Ori e un dumnezeu pe care il asculti si pe care nu vrei sa-l superi fiindca este ATIOTPUTERNIC, ori e un pretext caci – de fapt – te consideri supra-dumnezeul pervers, fals propavaduit!?!
  Ar fi trebuit sa existe un canon… administrativ – prelatul care contrazice vreun canon sa fie automat cazut din treapta, interzis sa slujeasca si trimis la schit cu post si nevointa pana isi revine!
  Cum se face cu nebunii, … ma rohg – cum se facea ca acum candideaza si sint alesi presedinte, parlamentari… devin ministri…

  Apreciază

 2. geo said, on august 25, 2019 at 5:28 pm

  https://m.mediafax.ro/life-inedit/financial-times-transilvania-noua-toscana-18317061 Transilvania NU a fost dată României. Transilvania ESTE România.

  Apreciază

 3. ovidiu said, on august 26, 2019 at 11:54 pm

  IATA CUM PREGATESC CIPAREA POPULATIEI LUMII ,CU NANOTEHNOLOGIE, EVENIMENTE PERVERSE SI ASCUNSE SUNT IN CURS.POPULATIA PAMANTULUI ESTE SUPUSA LA INFESTAREA CU NANOBOTI,CARE TE VOR UCIDE DE NU TE VEI SUPUNE FIAREI ANTIHRISTICE SI ITI VOR CONTROLA VOINTA DACA VEI LUA SEMNUL DIAVOLULUI PE MANA STANGA SAU PE FRUNTE. LUATI AMINTE SI INARMATI-VA CU ARMURA SI ARMELE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS .SA NU VA PRINDA satana NEPREGATITI.

  Apreciază

 4. […] Pentru ce declaratii despre homosexualitate cercetează politia un Episcop cipriot! Un Ierarh il sus… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: