SACCSIV – blog ortodox

O lege ar putea lua apa de la gura românilor

Posted in STIRI by Vali on august 21, 2019

Sursa: https://evz.ro/o-lege-ar-putea-lua-apa-de-la-gura-romanilor.html

Prin proiectul legislativ trimis de Guvern la Parlament se introduc accize pentru apa de masă și de izvor, ceea ce va duce la scumpirea la raft. Sindicaliștii de la Meridian se tem că „un împuternicit al statului” ne va pune să plătim pentru apa din fântâni.

Băutul liber din izvor ar putea deveni o amintire, căci, iată, legea ce va reglementa acest coșmar a fost elaborată de Guvern și este pe cale să fie adoptată în Parlament. Așa zisa Lege a resurselor hidrominerale. Astfel, apa de izvor va fi considerată o resursă minerală pentru consumul căreia statul va încasa o redevență similară redevențelor încasate pentru extragerea oricărui minereu”, anunță Confederația Sindicală Națională Meridian într-un comunicat cu titlul „Dreptul la apă – pericolul de a fi îngrădit”.
„Ne-am putea aștepta ca un împuternicit al statului să recunoască oficial că apa din fântâna din care a băut bunicul și acum beau s t r ă n e p o ț i i provine din izvor și ca urmare cine vrea să bea plătește. Oare pe când taxa și pe respirat aerul curat?
O intenție în acest sens a fost exprimată de curând și la Parlamentul European, însă state membre ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și altele au fost categoric împotriva unor asemenea tendințe care în definitiv duc la limitarea accesului la această resursă, pentru o mare parte a populației. Dar ce nu se acceptă la nivel european probabil că se poate la români”, mai arată Meridian.
„Este imperios necesar ca, înainte de a legifera un domeniu atât de sensibil, unde impactul social se presupune a fi semnificativ, Legislativul să consulte partenerii sociali și să țină cont de punctul de vedere al acestora. Cel puțin așa ar trebui să decurgă lucrurile într-o ţară ce se vrea democratică. Nu și la noi, pentru că deși Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și Guvernului unde sunt reprezentați partenerii sociali, a dat un aviz negativ proiectului de lege, Guvernul nu a ținut cont și a mers mai departe depunând proiectul spre aprobarea Parlamentului. Așa stând lucrurile ne mai rămâne o singură nădejdie, aceea ca Domnul să ne dea mintea ce-a de pe urmă”, mai scriu sindicaliștii de la „Meridian”.

O nouă urgență guvernamentală

Proiectul legii resurselor hidrominerale a fost înaintat de Guvern, cu procedură de urgență, către Senat pe 26 iunie.
Potrivit acestuia, Agenția Națională pentru Resurse Minerale este autoritatea competentă pentru aplicare a dispozițiilor legii, cu privire la gestionarea în numele statului a resurselor hidrominerale.
În Expunerea de motive se arată că legea minelor 85/2003, care re g l e m e n te a z ă și apele minerale naturale și pe cele terapeutice, nu mai acoperă specificul resurselor hidrominerale și nici situația existentă în domeniul acordării de licențe de exploatare.

„Începând cu anul 2007, practic licențele de exploatare nu au mai fost aprobate prin Hotărâri de Guvern și s-a ajuns la situația aberantă în care, conform datelor ANRM, la 18.09.2018 erau în vigoare 365 de licențe de exploatare resurse minerale și alte 523 de licențe de exploatare erau semnate de titular și ANRM, dar neaprobate prin HG. Doar în perioada 2016-2018 numărul licențelor de exploatare neaprobate a crescut de la 376 la 523”, se spune în Expunere.
„Conform datelor prezentate de Patronatul european al apelor îmbuteliate, acestea se ridică în România la aproximativ 1,9 miliarde litri. Față de media consumului european de circa 140 litri/persoana/an, consumul din România se situează la aproape 85 litri. În acest context, menționăm că în prezent apa de izvor și apa de masă îmbuteliate nu sunt taxate, în sensul plății unei redevențe”. „În sensul prezentei legi, prin resurse hidrominerale se înțeleg: apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă, apele minerale terapeutice, apele geotermale, căldura geotermală, gazele necombustibile, nămolurile terapeutice asociate în zăcământ cu apele minerale terapeutice”, se arată în proiect.

CES n-a avut acces la observațiile ministerlor Sănătății și Apelor
Consiliul Economic și Social (CES) a dat, pe 11 iunie, aviz nefavorabil proiectului, motivând că membrii săi nu au avut la dispoziție observațiile care au însoțit avizele Ministerului Sănătății și Ministerului Apelor și Pădurilor, iar resursele hidrominerale sunt de fapt resurse de apă subterană.
Mai mult, prevederile proiectului interferează cu legislația ce reglementează gestiunea patrimoniului național care precizează că apa e un patrimoniu național care trebuie protejat, tratat și apărat ca atare, fiind o resursă strategică de care depinde siguranța națională etc.

Redevențele pe care le va introduce legea
Redevenţa pentru exploatarea apei minerale, apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte astfel:
a) 4,0 Euro/ m3 pentru apa minerală naturală îmbuteliată;
b) 4,0 Euro/ m3 pentru apa de izvor îmbuteliată;
c) 4,0 Euro/m3 pentru apa de masa îmbuteliată;
d) 2, 0 Euro/m3 pentru apa minerală terapeutică îmbuteliată;
e) 0,1 Euro/m3 pentru apa minerală terapeutică utilizată în balneaţie;
f) 0,00 Euro/m3 pentru apa geotermală și pentru apa minerală naturală utilizată la buvetele publice.
Fac obiectul redevenței numai cantitățile de resurse hidrominerale comercializate; nu fac obiectul plății redevențelor cantitățile de apă deversată controlat în vederea menținerii caracteristicilor calitative ale acestora.
Noua lege îi obligă pe producătorii de apă de izvor și de masă să semneze contracte de concesiune și să plătească redevențe și taxe de exploatare, pe sistemul pe care funcționează acum îmbuteliatorii de ape minerale – acestea din urmă fiind incluse printre produsele al căror preț este reglementat de stat, mai exact de către Ministerul Finanțelor Publice.
Așa cum era de așteptat, îmbuteliatorii de apă de masă și de izvor au reacționat negativ la această inițiativă legislativă: „Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale aduce schimbări care vor afecta nu numai producătorii din industrie, ci mai ales consumatorii, prin scumpirea apei la raft”, se arată într-un comunicat al Asociației Producătorilor din Industria Apei.
O altă miză a noii legi ar putea fi eliminarea verigii intermediare SNAM (Societatea Națională a Apelor Minerale ce are ca acționar unic Ministerul Economiei) în relația companiilor îmbuteliatoare de apă minerală cu statul român.

Supărarea APEMIN
În trecut, Consiliul Con curen ței a fost sesizat de către Patronatul Apelor Minerale APEMIN cu privire la situația de pe piața de profil generată de existența unor agenți economici îmbuteliatori care dețin licențe de exploatare direct de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), în timp ce alți agenți economici îmbuteliatori achiziționează materia primă de la SNAM, în calitate de titulară a licențelor de exploatare a resurselor de apă minerală. Reclamația a venit după o majorare cu 17,7% a prețului apei minerale naturale la sursă, operată de SNAM spre finalul anului 2015.

Două abordări la nivel global
Dumitru Fornea, membru al Comitetului Economic și Social European și secretar general al Meridian, a declarat pentru Evenimentul zilei: „Trebuie reținut că există o bătălie la nivel global între două viziuni: o abordare care consideră că apa este un drept al omului și că serviciile ce țin de gestionarea acestei resurse vitale să fie asigurate de stat și de autoritățile publice și o altă abordare care consideră ca protejarea și utilizarea acestei resurse se poate face prin privatizare și stabilirea unui preț pentru accesul la apă pe acest subiect”.

Apele termale au scăpat netaxate la intervenția lui Vâlcov
Fostul director general al ANRM, Aurel Gheorghe,care a lucrat la proiectul de lege al resurselor hidrominerale, a declarat pentru Evenimentul zilei: „ANRM a început să lucreze la proiect în 2017. Ideea inițială a fost că tot ce ajunge la raft să se taxeze prin introducerea redevenței. Proiectul a fost preluat de Ministerul Economiei, după care nu mai știu ce s-a întâmplat. Ce pot să spun este că au existat intervenții făcute de Dorinel Ursărescu, consilier personal al preşedintelui ANRM Gigi Dragomir, președintele de la Borsec și patronate. Apele geotermale au redevență zero deoarece a intervenit Darius Vâlcov care are interese la SIF Transilvania, proprietarul Felix SA”.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Mai trebuie sa privatizeze apa si … e gata

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. gheorghe said, on august 21, 2019 at 11:09 am

  Dupa ce au indatorat romanii ca sa plateasca jidanilor pensii de holo-fantasme, acum trebuie tot jidanilor sa le dea banii inapoi si cu camata, adica dobanda.
  Asta este modalitatea saracirii goymilor, pentru astfel de manevre merge Dabcila (dupa Basescu, Ponta, Antonescu, Diaconu, Macovei, si porea multi altii) sa-si ia „agenda” sionista de distrugere a crestinilor.
  Sa nu-si imagineze pro-gay-sistii ca vor beneficia in vreun fel fin msnrvtr din sdyrs, ei fiind unelte ale sionistilor!
  ––
  Am mai spus despre acest exemplu:
  Jidanu da 100 de (sa zicem) euro cu imprumut goyimului.
  1. Nu are 100 de euro ci doar 10 ca i-au facut slugile lege pentru acoperire „fractionara”
  2. Numai jidanu – ma rog, talmudistii cu amicii satanisti, cica „iluminati”- tipareste cei 10 euro, oricine altcineva care incearca altceva este impuscat: Kennedy, Ghadafi, Sadam… si nu e nimeni pedepsit.
  3. Jidanu cere 10% dobanda, adica 10 euro pe care nu ai de unde sa-i obtii, cum nu ai nici ceilalti 90 peste 10 pe care – sa zicem – ca ti-i da, restul fiind cec, scrisoare de credit, card de credit, linie de credit…
  In concluzie, ai primit 10 euro si trebuie sa inapoiezi 20, dobanda reala fiind 200% si ramai dator cu juma’ de suma ca nu mai exista bani …
  Sigur, vi se pare greu sa nu mai fie bani dar priviti exemplu pentru situatia reala:
  ei – care fac banii si noi, ceilalti – masa de oameni, populatia privita ca un datornic.
  Ce continuitate are cazul?
  Nu ai bani… dai „in natura”: resurse minerale, terenuri, drepturi diverse de exploatare ori scutiri de taxe, …
  Pana la urma jidanu-ti ia tot ca asa zice la Talmud ca tot ii apartine lui, goyimul e animal cu chip de om care nu are drepturi iar tot ce exista este doar pentru jidan.

  De aia nu avem ce astepta de la politicieni, de la vreun Presedinte.
  Nu am vrut Regele si denigram Regina unui neam ratacit pe ‘net si imprastiat DUPA BANI prin lume, sa nu ne miram ca va fi data si o astfel de lege.
  Tot asa cum se tot pregatesc legi care fac pacatul drept norma sociala, urmand ideologia iudaica disimulata in marxism cultural.

  Apreciază

 2. Duhul Capitanului said, on august 21, 2019 at 11:44 am

  Soluția :mutat la casa, făcut fântână.

  Apreciază

 3. Nelutu said, on august 21, 2019 at 12:34 pm

  Un motiv in plus sa dispara psd-ul cu sustinatorii sai cu tot!

  Apreciază

  • Ion said, on august 21, 2019 at 1:40 pm

   SITU CU EI ȘI CU TOT NEAMUL TĂU și acelorlati care susțineți PICIOR DE POLITICIAN ȘI SECURIST POSTDECEMBRIST.
   AMIN!

   Apreciază

  • Un om said, on august 21, 2019 at 2:54 pm

   Doar împreună cu USR-ul, altfel este degeaba! Există ciumă mai rea ca PSD: USR!

   Apreciază

 4. mircea.v said, on august 21, 2019 at 4:06 pm

  „- Parinte, unii spun: “Mai bine tacere si rugaciune”.
  – Dar nu poti sa fii nepasator atunci cand toate ard in jurul tau. Trebuie sa stingi focul. Durerea nu te lasa sa taci. Desigur, lucrul cel mai de temelie este sa se straduiasca fiecare sa traiasca duhovniceste pe cat se poate. Iar daca va trebui sa ia pozitie intr-o problema serioasa, va lua pozitia pe care o va ingadui Dumnezeu.

  Sa traiti in chip smerit, simplu, duhovniceste, astfel incat intr-o clipa grea sa nu fiti nevoite sa faceti compromisuri.”

  Vol 2 – Cuvinte duhovnicesti, Sf Paisie Aghioritul

  Dupa mine, in ordinea vulnerabilitatii la compromisuri:
  – apartament oras
  – casa oras
  – casa sat/loc mai izolat
  – casa munte sat/loc mai izolat
  – casa la marginea padurii munte sat/loc mai izolat
  – casa la marginea padurii munte sat/loc mai izolat si fara a fi conectat la utilitatile sistemului

  Se poate trai duhovniceste si la oras, dar daca iti taie apa si nu ai unde sa iti faci nevoile, mai mult ca sigur ca rugaciunea iti va fi afectata.

  Apreciază

 5. […] via O lege ar putea lua apa de la gura românilor — SACCSIV – blog ortodox […]

  Apreciază

 6. vlad tepes said, on august 21, 2019 at 8:16 pm

  Cand se va ajunge la taxarea a fantanilor oamenilor, a apelor de izvor, a apelor de la manastiri, eu zic ca se va ajunge la revolte extreme si se vor forma grupuri inarmate de oameni, care fiind refugiati in munti si paduri, vor hartui continuu autoritatile locale ale statului, pana cand acestea vor ceda! Practic, va fi singura solutie cat de cat viabila, la acesta decizie criminala a autoritatilor statului, ce figureaza pe agenda globala a Ocultei Mondiale!

  Apreciază

  • saccsiv said, on august 21, 2019 at 8:39 pm

   vlad tepes

   Nu cred.

   Apreciază

   • vlad tepes said, on august 21, 2019 at 9:36 pm

    Vom trai si vom vedea! Mai sunt si profetiile, care mai toate vorbesc despre refugierea unor grupuri de oameni in munti, paduri si pesteri, vietuind dupa legi crestine sau dupa Legea Talionului!

    Apreciază

 7. […] cele ce se vor petrece intr-un orizont de timp destul de apropiat. Caci chiar din articolul O lege ar putea lua apa de la gura românilor, la care a comentat fratele, reiese ca ni se pregateste ceva, ca de exemplu, in viitor să plătim […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: