SACCSIV – blog ortodox

Rusia – China: un summit ignorat de mass-media

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 18, 2019

Pe 5 Iunie, proiectoarele  media s-au îndreptat către Preşedintele Trump şi liderii europeni ai NATO care, la aniversarea “Zilei  Z”, au autocelebrat în Portsmouth “pace, libertate şi democraţie în Europa,” jurând să le “apare oricând, indiferent cine le ameninţă”. Referinţa la Rusia este clară.

Russia-China: Summit-ul pe care Media l-a ignorat

de Manlio Dinucci

Global Research, June 12, 2019

Marile trusturi media fie au ignorat, fie au tratat la diverse, întâlnirea la varf ce a avut loc în aceeaşi zi la Moscova între preşedinţii Rusiei şi Chinei. Vladimir Putin şi Xi Jinping, la cea de-a treizecea întâlnire din ultimii şase ani, s-au abţinut de la a prezenta concepte retorice, dar au luat act de o serie de fapte.

Schimburile dintre cele două ţări, care anul trecut au depăşit 100 de miliarde de dolari, sunt acum extinse prin aproximativ 30 de noi proiecte chinezeşti de investiţie în Rusia, în special în sectorul energetic, pentru un total de 22 de miliarde de dolari.

Rusia a devenit cel mai mare exportator de petrol către China şi se pregăteşte să facă acelaşi lucru pentru gazele naturale: cea mai mare conductă de gaze naturale se va deschide în decembrie, urmată de alta prin Siberia, plus două secţii uriaşe pentru exportul de gaz natural lichefiat.

Planul SUA de a izola Rusia prin sancţiuni, aplicate si de UE, combinate cu interzicerea exporturilor către Europa, va deveni astfel inutil.

Colaborarea ruso-chineză nu se va limita la sectorul energetic. Proiecte de parteneriat au fost lansate în sectorul aero-spaţial şi în alte secoare cu tehnologie ridicată. Rutele de comunicare dintre cele două ţări (cale ferată, şosea, fluvial şi maritim) sunt dezvoltate puternic. Schimburile culturale şi fluxul de turişti se extind de asemeni cu repeziciune.

Aceasta este o cooperare la scară largă, a cărei viziune strategică este indicată de cele două decizii anunţate la finalul întâlnirii:

 • Semnarea unui accord inter-guvernamental pentru extinderea folosirii monedelor locale, (rubla şi yuanul), pentru schimburile comerciale şi tranzacţiile financiare, ca alternativă la dolarul încă dominant ;
 • Intensificarea eforturilor pentru integrarea noului Drum al Mătăsii promovat de China, şi Uniunea Economică Eurasiană (EAEU), promovată de Rusia, cu ţinta “de a crea un parteneriat Eurasian mai strâns în viitor.”

Faptul că ţintele nu sunt doar economice, este confirmat de “Declaraţia bilaterală de  consolidare a stabilităţii mondiale strategice” semnată la finalul întâlnirii. Rusia şi China împărtăşesc poziţii “identice sau foarte apropiate” care sunt de facto contrare celor de la SUA/NATO, privind Siria, Iran, Venezuela şi Coreea de Nord.

Ele lansează un avertisment: retragerea SUA din tratatul INF (cu scopul de a amplasa rachete nucleare cu rază medie în jurul Rusiei şi Chinei) poate accelera cursa înarmării şi poate creşte posibilitatea unui conflict nuclear. Ele au denunţat refuzul SUA de a susţine interzicerea totală a testelor nucleare.

Ele consideră de asemeni “iresponsabil” faptul că anumite state, deşi sunt semnatare ale Tratatului de neproliferare, practică  “misiuni de cooperare nucleară,” şi solicită  “întoarcerea în teritoriile naţionale a tuturor armelor nucleare din afara frontierelor”.

Această solicitare îngrijorează profund Italia şi alte ţări europene unde, violând Tratatul de Neproliferare, SUA au baze cu arme nucleare ce pot fi folosite de ţările gazdă sub comandă americană: bombe nucleare de tip B-61 care vor fi înlocuite din anul 2020 de mai periculoasele B61-12.

Marile trusturi media n-au zis nimic despre asta, dar au fost ocupate pe 5 iunie să descrie costumul splendid purtat de Prima Doamna Melania Trump la ceremoniile din Ziua Z.

Traducerea: Costin Ştirbu

 

Tagged with: ,

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Remus Satală said, on iunie 19, 2019 at 3:41 am

  Cât de repede ne înmulțim pe Pământ: statisticile ONU care te șochează
  https://playtech.ro/2019/cat-de-repede-ne-inmultimim-pe-pamant-statisticile-onu/

  Deci trebuie să mai murim cumva și să accelerăm avorturile. Niște vaccinuri ceva sau mâncare care să ne sterilizeze și să ne omoare mai repede. Fără astea, mai rămâne bineînțeles doar opțiunea războiului. Însă mai sunt și alte metode.

  Apreciază

 2. octavpelin said, on iunie 19, 2019 at 10:06 am

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

 3. Remus Satală said, on iunie 19, 2019 at 3:35 pm

  China, acuzată că recoltează „cu forţa” organele deţinuţilor / Subiecţii, executaţi sumar pentru a fi incluşi în „banca de transplanturi”
  https://www.gandul.info/international/china-acuzata-ca-recolteaza-cu-forta-organele-detinutilor-subiectii-executati-sumar-pentru-a-fi-inclusi-in-banca-de-transplanturi-18174916

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: