SACCSIV – blog ortodox

CE ESTE LUMINA ALBASTRĂ, ȘI CARE SUNT PERICOLELE EI? Lămpile cu LED-uri din casă pot provoca leziuni ireversibile ochilor și pot duce la pierderea vederii

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 18, 2019
Agenția franceză pentru alimentație, mediu, sănătate și siguranță la locul de muncă (ANSES), a avertizat că expunerea la o lumină intensă și puternică de LED este „foto-toxică”.

Lămpile cu LED-uri din casă pot provoca leziuni ireversibile ochilor, și pot duce la pierderea vederii, avertizează autoritatea sanitară franceză

 

• ANSES1 a cerut oficialilor să revizuiască limita maximă de expunere la luminile LED-urilor
• Într-un raport de 400 de pagini, organismul a avertizat că luminile puternice ale LED-urilor sunt „foto-toxice”
• Ecranele telefoanelor, tabletelor și laptopurilor cu LED-uri nu prezintă riscul de deteriorare a vederii, a spus acesta
• Dar a cerut producătorilor de mașini să „limiteze intensitatea luminii farurilor”

De Stephen Matthews editor pentru probleme de sănătate pentru Mailonline și Afp

Publicat: 15:21 BST, 15 mai 2019 | Actualizat: 15:25 BST, 15 mai 2019 

Luminile LED-urilor pot afecta permanent retina, și pot perturba ritmurile naturale ale somnului, a afirmat autoritatea franceză guvernamentală de supraveghere a sănătății.

Agenția franceză pentru alimentație, mediu, sănătate și siguranță la locul de muncă (ANSES), a avertizat că luminile puternice ale LED-urilor sunt „foto-toxice”.

Într-un raport de 400 de pagini, organismul a avertizat că pot provoca o pierdere ireversibilă a celulelor retiniene, și că pot fi o cauză frecventă de orbire.

ANSES a cerut oficialilor să revizuiască limita maximă de expunere la luminile LED-urilor care emit „lumină albastră” în cantități mult mai mari.

Ecranele telefoanelor, ale tabletelor și ale laptop-urilor cu LED-uri nu prezintă riscul de deteriorare a ochilor – însă a sugerat că becurile intense utilizate la farurile mașinilor pot reprezenta acest risc.

Raportul face diferența dintre expunerea acută la lumina de înaltă intensitate a LED-ului, și „expunerea cronică” la sursele de intensitate mai mică.

Expunerea mai puțin periculoasă, chiar cronică, poate accelera îmbătrânirea țesutului retinei,și poate contribui la o vedere mai slabă, a spus agenția.

Tehnologia cu LED-uri care este durabilă, eficientă din punct de vedere puterii energetice și ieftină, a înghițit într-un deceniu jumătate din piața de iluminat general.

Și experții din acest domeniu, prevăd că ponderea acesteia va continua să crească atingând la 60% până la sfârșitul anului viitor.

LED-ul utilizează aproximativ 20% din energia electrică necesară pentru un bec cu incandescență cu o luminozitate comparabilă.

Tehnologia de bază pentru producerea unei luminii albe combină un LED cu lungime de undă scurtă, cum ar fi cea albastră sau ultravioletă, cu un înveliș de fosfor galben.

Cu cât lumina este mai albă sau mai „rece”, cu atât mai mare este proporția de albastru din spectru.

LED-urile sunt folosite pentru iluminatul caselor și pentru iluminatul stradal, precum și în birouri și în industrie. Acestea de asemenea se găsesc din ce în ce mai frecvent la farurile auto, lanterne și la unele jucării.

Ecranele cu LED-uri ale telefoanelor, tabletelor și laptop-urilor nu prezintă riscul de lezare a ochilor, a declarat oftalmologul Francine Behar-Cohen.

Ea a explicat că prezintă un risc mai scăzut, deoarece luminozitatea lor este foarte scăzută în comparație cu alte tipuri de iluminat.

Dar aceste dispozitive cu iluminare din spate – mai ales atunci când sunt utilizate noaptea sau într-un cadru întunecat – pot „perturba ritmurile biologice și, astfel și structura somnului”.

Deoarece cristalinul ochiului nu este complet format, copiii sunt deosebit de sensibili la astfel de perturbări, a remarcat ANSES.

Este de asemenea cunoscut faptul că perturbarea ritmului circadian2 al organismului poate duce la agravarea tulburărilor metabolice așa cum este diabetul, precum și bolile cardiovasculare și unele forme de cancer, a remarcat Dina Attia, cercetător și manager de proiect la ANSES.

În plus, efectul stroboscopic la unele lumini LED – provocat de mici fluctuații ale curentului electric – poate induce „dureri de cap, oboseală vizuală și un risc mai mare de accidente”, se arată în raport.

Pentru iluminatul casnic, ANSES recomandă să se cumpere LED-uri de tip „alb cald”, limitând astfel expunerea la surse de LED-uri cu o concentrație ridicată de lumină albastră, și evitând folosirea ecranelor iluminate cu LED-uri înainte de culcare.

ANSES a mai spus că producătorii ar trebui să „limiteze intensitatea luminii farurilor frontale ale vehiculelor”, unele dintre ele fiind prea luminoase.

În cele din urmă, agenția a pus la îndoială eficacitatea unor filtre „anti-lumină albastră” și a ochelarilor de soare.

Oficialul medical britanic dna Sally Davies a spus anterior că lumina albastră este un „domeniu important de investigație”.

CUM PUTEȚI REDUCE EXPUNEREA LA LUMINA ALBASTRĂ?

FOLOSIȚI un filtru de lumină albastră pe telefon, tabletă sau computer pentru a proteja pielea și ochii în timpul nopții, ne sfătuiește dr. Alejandro Sanchez de Miguel, cercetător în cadrul cursurilor post universitare ale Institutului de Mediu și Stabilitatea Universității din Exeter.

APLICAȚIILE care filtrează lumina albastră spre seara includ flux3 pentru computer și telefon. Altele, cum ar fi Twilight sau setarea „modului de noapte” pe dispozitivul dvs., vor reduce lumina albastră emisă în orice moment.

ORICINE ar trebui să folosească creme de soare cu factor 50, cu o protecție cu spectru larg de cinci stele, pentru blocarea luminii ultravioletede tip UVA și UVB, și să folosească și oxizii de fier, care protejează împotriva luminii albastre, spune Dr. Andrew Birnie, specialist dermatolog și specialist în cancerul de piele la Spitalele William Harvey din Kent și Canterbury.

Serurile cu VITAMINA C pot oferi, de asemenea, o protecție anti-oxidantă împotriva luminii albastre, spune dermatologul consultant Dr. Emma Wedgeworth.

EVITAȚI utilizarea telefonului sau a PC-ului pe întuneric, deoarece pupilele dumneavoastră se vor dilata și vor capta mai multă lumină albastră, spune dr. Ajith Karunarathne, profesor asistent la departamentul de chimie și biochimie al Universității din Toledo.

CE ESTE LUMINA ALBASTRĂ, ȘI CARE SUNT PERICOLELE EI?

Tehnologia cu LED-uri durabilă, eficientă din punct de vedere energetic și ieftină, a înghițit într-un deceniu,jumătate din piața de iluminat general.

Și experții din industrie prevăd că ponderea acesteia va continua să crească, atingând 60% până la sfârșitul anului viitor.

Cu toate acestea, lămpile cu LED-uri emit cantități mult mai mari de lumină albastră decât becurile incandescente standard cu luminozitate comparabilă.

Lumina albastră, care are una dintre cele mai scurte lungimi de undă, este de asemenea emisă de ecrane plate, smartphone-uri și tablete.

De mult timp s-a presupus că cei care lucrează noaptea, din cauza faptului că sunt expuși mai mult timp la lumina artificială, au un risc mai mare de cancer.
Lumina reduce producția de melatonină a organismului, care joacă un rol-cheie în reglarea ceasului biologic.

Aceasta poate perturba și producerea altor hormoni. Atât cancerul de prostată cât și cel de sân sunt cunoscute ca fiind legate de hormoni.

Cercetătorii de la Universitatea din Toledo au avertizat anul trecut că lumina albastră poate afecta vederea și poate accelera debutul orbirii.

Ei au descoperit că expunerea prelungită declanșează moartea celulelor foto sensibile din ochi – ceea ce poate duce la degenerescență maculară.

Lumina albastră poate pătrunde în stratul mai profund al pielii, făcând pielea mai subțire și mai fragilă, susțin și dermatologii.

1 – „Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail” -Agenția Franceză pentru Alimentație, Protecția Mediului și pentru Sănătatea și Securitatea Ocupațională este o instituție publică franceză a cărei misiune principală este de a evalua riscurile pentru sănătate în domeniile alimentației, mediului și muncii, în scopul de a lămuri politicile publice.

2 – Ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism (aflat în imposibilitatea de a sesiza alternanța între zi și noapte). – conform dex

3 -f.lux este un program de calculator care permite reglarea temperaturii culorii monitorului în funcție de locație și de ora din zi, oferind un răgaz funcțional pentru ochi. Programul este conceput pentru a reduce petele care pot apărea în ochila folosirea (monitoarelor) în timpul nopții, ajutând la reducerea perturbării ritmului somnului.

 

Tagged with:

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. noua ordine comunista said, on iunie 18, 2019 at 11:38 pm

  Apreciat de 1 persoană

 2. supravietuireaz said, on iunie 19, 2019 at 10:27 am

  Orice sursa de lumina alimentata de la reteaua publica de curent alternativ de 50Hz se comporta ca un stroboscop, adica se stinge sau se aprinde de 50x pe secunda ca la LED, sau isi modifica intensitatea luminoasa tot de 50x pe secunda ca la becurile cu filament incandescent. Aceste efecte ochiul nu le vede dar le suporta cu consecinte uneori dramatice in timp asupra vederii  Lumina cea mai buna este a becurilor incandescente, dar cum stim, tot ce e bun trebuie interzis: http://www.ziare.com/mediu/energie-electrica/becurile-incandescente-de-60-de-watti-interzise-in-ue-1117833

  Apreciază

 3. bulancea1 said, on iunie 19, 2019 at 11:43 am

  Prea bun acest articol.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: