SACCSIV – blog ortodox

Ce a pățit Ieromonahul Hrisostom Filipescu?

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 2, 2018

Foto: http://schitulsfmariamagdalena.blogspot.com/2011/09/prohirisirea-intru-duhovnic.html

Constantin Sturzu:

Având în vedere că primesc multe interpelări cu privire la situația Părintelui Hrisostom Filipescu, că s-au ridicat extrem de multe nedumeriri și s-au stârnit sminteli pornind de la unele postări de pe contul său de Facebook și de pe cel al Schitului „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani – unde a fost egumen în ultimii ani -, sunt în măsură să vă comunic faptul că Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferință de ordin psihic și că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat).
În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia și-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit. De altfel, acum o săptămână a primit chiar rangul de protosinghel (și) pentru activitatea de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, unde activa ca psiholog clinician.
Unele antecedente din familie, poate și prea multa expunere mediatică, cu siguranță și din pizma și din lucrarea diavolului – toate acestea sau unele dintre ele au contribuit la aducerea Părintelui Hrisostom în această suferință psihică. Spun asta pentru cei ce se tot întreabă cum de este posibilă o astfel de situație pentru un monah. Ideea este să nu-l judecați ci, pe cât de mult puteți, să-l pomeniți la rugăciune, iar dacă-l întâlniți pe undeva, să-l sprijiniți și să-l sfătuiți să accepte ajutor de specialitate și asistență duhovnicească.
Noi ne dorim din tot sufletul ca Părintele Hrisostom Filipescu să revină și să-și revină, având încredere în purtarea de grijă a Domnului. Ca și până acum, în continuare îi va fi oferit tot sprijinul și toată dragostea, nădăjduind că Dumnezeu va tămădui sufletul său. 

Iar pe pagina https://www.facebook.com/pg/Hrisostom/posts/ apare si acest comentariul al lui Visarion Alexa:

Pr Hrisostom Filipescu a facut o cadere psihica grea. Este o recidiva. A plecat in Franta, nu se stie pe unde. In perioada aceasta a postat pe pagina personala de fb, lucruri care sunt rezultatul acestei caderi. Sa ne rugam pentru el.
V-as ruga sa va linistiti cu comentariile, curiozitatile inutile si rautatile gratuite. Ce spun nu este o dezavuare a parintelui , dealtfel prieten bun. Decat judecata, mai bine rugaciune. Sa speram ca e bine si ca se va intoarce in mijlocul nostru cu povetele blande si luminoase.
Mesajul acesta l-am postat pentru ca deja jurnalisti cunoscuti au postat cuvinte dezaprobatoare despre parintele.
O atitudine crestina din partea noastra, pentru un frate drag , n -ar strica.

Cele de mai sus i s-au intamplat dupa atacul furibund impotriva Radeniului:

Ieromonahul Hrisostom Filipescu: RADENIUL este o PATOLOGIE PSIHIATRICA periculoasa, o problema de SIGURANTA NATIONALA și rugăm autoritățile civile să-și facă datoria

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. contracurent said, on noiembrie 2, 2018 at 10:30 pm

    pai daca nu mai reprezinta cum se cuvine ortodoxia si calitatea de monah, de ce nu este retras din aceste demnitati, in loc sa i se tolereze luari de opinie gresite ?

    Apreciat de 1 persoană

    • gheorghe said, on noiembrie 3, 2018 at 7:17 am

      Nu stiu daca Ortodoxia are nevoie de reprezentanti… prin urmare, respectand cle spuse de Parintele Sturzu se cuvine sa nu condamnam ratacirea, inselarea si sa ne rugam pentru indreptarea tanarului Filipescu.
      Cred ca au fost caderi mult mai grave si lumea a inteles ca incercarile sint ingaduite si celor mai de incredere duhovnici….
      Nu era Staret sa administreze viata de obste, ce functie sa i se retraga?
      Sa dam crezare posibilitatii de infreptare prin descoperirea Adevarului… Se apropie sarbatoarea Arhanghelilor Mihail si Gavrila – sa-l apere si sa indeparteze duhurle minciunii care il chinuie!
      Doamne ajuta-l si ajuta-ne!

      Apreciază

  2. sherlock_holmes said, on noiembrie 3, 2018 at 2:10 am

    Dumnezeu sa ne ierte si sa-l ierte pe parintele Hrisostom!

    Poate ar trebui degrevat de unele sarcini,macar pentru o perioada,dupa ce se intoarce,poate ar trebui sa evite si polemicile,care nu sint deloc usoare si care rareori duc la ceva bun. ( daca nu este har si multa iubire pentru cel cazut intre tilhari )
    Domnul Dumezeu si Sfinta Maica Sa sa-l ajute si sa ne ajute!

    Apreciază

  3. best722014 said, on noiembrie 3, 2018 at 8:05 am

    Sfântul Macarie Egipteanul ne spune:

    „Un ascet înţelept, care trăia cu mine în aceeaşi casă, şi se ruga cu mine, era atât de bogat în har, încât vărsa lacrămi de pocăinţă când se ruga lângă mine.
    Într adevăr, harul fierbea în el. I se dăduse şi darul vindecărilor, alunga pe demoni şi vindeca, prin punerea mâinilor, pe cei care erau paralizaţi de mâini şi de picioare şi sufereau cumplit.
    Însă, în cele din urmă, s-a arătat neglijent: fiind slăvit de lume şi complăcându se în aceasta, s-a mândrit şi a căzut în cele mai adânci (abisuri) ale păcatului.
    Vezi că şi cel ce a avut darul vindecărilor a căzut?
    Vezi că înainte de a ajunge la măsura iubirii (desăvârşite) oamenii pot să cadă, pe când cel ce ajunge la măsura desăvârşită a iubirii se leagă şi se îmbată (de ea) este afundat în altă lume şi devine robul ei, ca şi când n ar mai simţi propria sa fire?
    Sfântul Macarie Egipteanul, Omilii Duhovniceşti, Bucureşti, 1992, p. 220.

    Părintele Efrem Filotheitul:

    Nu ştiţi oare ce spune Sf. Scriptură: „Fără de Mine nu puteţi face nimic.” Nu ştiţi oare că mulţi părinţi au căzut încrezându-se în ei înşişi? Cum au căzut marii asceţi, care renunţaseră la toate şi au ajuns la posedare demonică întorcându-se în lume, aşa încât monahismul să fie blamat? Ei au căzut deoarece au gândit că erau mai buni şi mai virtuoşi decât alţii şi pentru că credeau că făceau ceva. De la mănăstire mulţi vor pleca în lume sau în altă parte, unii vor lepăda rasa, alţii vor pleca şi vor ponegri stareţul. Stareţul însă să nu ia nimic în seamă în afară de conştiinţă.

    Gheron Iosif isihastul:

    La fel, mama ieromonahului să nu dispere. Este rău că fiul ei a părăsit mănăstirea de metanie fără binecuvântare şi acum se află în lume, dar să ştii că rugăciunile şi lacrimile mamei au multă putere în faţa Domnului. În loc să se întristeze, să se roage, şi Dumnezeu, o dată cu trecerea timpului, îl va lumina. Lucrările lui Dumnezeu nu seamănă cu cele ale oamenilor. Acesta, încet-încet, cu toată răbdarea, lucrează mântuirea tuturor celor care vor să se mântuiască. Cred că nici aici nu va lăsa lacrimile şi suspinele mamei fără rezultate.
    Pe omul cel dinlăuntru vrea harul lui Dumnezeu să-l unească cu Hristos. Atunci vei deveni folositor altora. Citeşte dacă vrei, Istoria Bisericească a lui Meletie, Arhiepiscopul Atenei, să vezi câţi mari învăţaţi, ca Origen şi mulţi alţii, au fost la început mari luminători ai Bisericii, cu multă ştiinţă de carte; dar s-au slobozit în oceanul cunoaşterii înainte de a primi în isihie curăţenia simţurilor, pacea şi liniştea Duhului; s-au afundat în oceanul Sfintei Scripturi crezând că este suficientă ştiinţa de carte şi nenumăraţi s-au pierdut şi au fost anatemizaţi de sinoade, sinoade din care mai înainte făceau parte.

    Părintele Sofronie Saharov:

    De multe ori să lăsăm să treacă neobservat când suntem întristaţi din cauza altora. Să nu cerem explicaţii, deoarece ceilalţi pot chiar să nu înţeleagă că ne-au făcut rău şi este cu putinţă, dacă căutăm iertarea lor, atunci să gândească la aceea şi să creeze probleme. Uneori clipele de lipsa harului vin pe neştiute. Atunci e nevoie de susţinere deoarece în situaţia aceasta mulţi monahi îşi aruncă chiar şi rasa, apostaziază. Sunt rari oamenii care au trecut prin adânca pocăinţă într-o durere adâncă, mare.

    Părintele Ioannis Romanidis:

    Harul nu lucrează, nu vine să vindece pe cineva, atunci când acesta nu are o conștiință dogmatică ortodoxă.

    Sfântul Petru de Atroa:

    „Un paralizat care zăcea de trei ani, a cerut copiilor să-l ducă la făcătorul de minuni Petru. Petru l-a spovedit întâi și apoi s-a rugat lui Dumnezeu pentru vindecarea bolnavului, dar rugăciunea a rămas fără răspuns. A început din nou rugăciunea și după puțin a întrebat pe bolnav: «Ce nelegiuire ai ascuns la spovedanie? Că văd un șarpe înfricoșat, care te-a încolăcit și te strânge și împiedică rugăciunea mea!»
    Bolnavul nu se închina la icoane și le disprețuia și nu spovedise păcatul ereziei iconoclaste. La porunca lui Petru, bolnavul a făcut o mărturisire de credință ortodoxă, a sărutat icoana Mântuitorului și s-a vindecat. A mers acasă pe picioare și toată familia a trecut la dreapta credință [căci nu se închinau la icoane și le disprețuiau]
    Sfinții și m-rile din Olimpul Bitiniei, IV, Sfântul Petru de Atroa, făcătorul de minuni, Huși, 1994, p. 95

    Apreciază

  4. mishi55 said, on noiembrie 3, 2018 at 12:21 pm

    Să ne ferească Dumnezeu! Într-adevăr, bine ar fi să nu judecăm! Să nu judecăm, ci să ne rugăm. Nu ştim cum poate veni căderea. Să-l ajute Dumnezeu pe ieromonahul Hrisostom, şi să ne ajute şi pe noi să ne ridicăm din căderile noastre! Doamne, ajută!

    Apreciază

  5. Alex said, on noiembrie 3, 2018 at 12:42 pm

    Se pare ca National Geographic, mare post de televiziune anti-crestin va sponsoriza o conferinta a „Crestinilor” Transhumanisti:
    https://www.christiantranshumanism.org/blog/2018-conference-announcement-national-geographic-mars

    Apreciază

  6. Mihai said, on noiembrie 4, 2018 at 6:26 pm

    Oricum îi dorim sa se vindece de tumoarea ecumenista

    Apreciază

  7. geo said, on noiembrie 4, 2018 at 8:43 pm

    eyJycF9jcmVhdGlvbl90aW1lIjoie1wibmFtZVwiOlwiY3JlYXRpb25fdGltZVwiLFwiYXJnc1wiOlwie1xcXCJzdGFydF95ZWFyXFxcIjpcXFwiMjAxOFxcXCIsXFxcInN0YXJ0X21vbnRoXFxcIjpcXFwiMjAxOC0wMVxcXCIsXFxcImVuZF95ZWFyXFxcIjpcXFwiMjAxOFxcXCIsXFxcImVuZF9tb250aFxcXCI6XFxcIjIwMTgtMTJcXFwifVwifSJ9

    https://www.facebook.com/search/str/hrisostom+filipescu+facebook/keywords_blended_posts

    https://www.facebook.com/search/top/?q=Hrisostom%20Filipescu%20bor

    Apreciază

  8. tristan7226 said, on noiembrie 7, 2018 at 12:46 am

    Sustin Categoric pe Parintele Hrisostom, Nu, Nu Este Nebun!

    Apreciază

  9. maria said, on noiembrie 8, 2018 at 11:11 pm

    Dumnezeu sa va ierte pentru minciunile sfruntate pe care le spuneti.Sunt fiica de preot decedat si stiu foarte bine de la tatal meu de pe vremea cand traia de toate mancatoriile din aceasta tagma preoteasca.Multi sunt preoti fara chemare,care s-au facut preoti fara a avea credinta in Dumnezeu si doar pentru castiguri materiale si pentru a face lucrarea diavolului de a-i discredita si de a-i batjocori si osandi pe preotii adevarati cu credinta.Multi sunt iude,Dumnezeu ai cunoaste si vor plati cand va veni vremea.
    Dumnezeu sa-i faca dreptate Parintelui Hrisostom si sa-l apere de iude!

    Apreciat de 1 persoană

  10. THALIA said, on noiembrie 10, 2018 at 7:26 pm

    cum sa-l faca nebun Pr.Constantin S. pe pr.Hrisostom? oare asa se procedeaza cand un monah pleaca sau poate e rapit? si de-ar fi asa un crestin adevarat ascunde neputintele aproapelui ca sa nu sminteasca! eu una personal chair nu ced ca-i nebun …Dumnezeu stie cel mai bine unde e si ce face…noi sa nu tot judeacam ci se ne rugam ,pt.P.HRISOSTOM caci aceasta ne e datoria!

    Apreciază

  11. THALIA said, on noiembrie 10, 2018 at 7:27 pm

    Dumnezeu va face lumina in acest caz controversat!

    Apreciat de 2 persoane

  12. john said, on noiembrie 14, 2018 at 3:40 pm

    Preotul stareț Hrisostom Filipescu a fost găsit în viață! Cum s-au mobilizat enoriaşii pentru a da de urma părintelui din Neamț dispărut de două săptămâni
    https://www.b1.ro/stiri/eveniment/preotul-staret-hrisostom-filipescu-a-fost-gasit-in-viata-cum-s-au-mobilizat-enoriasii-pentru-a-da-de-urma-parintelui-din-neamt-disparut-de-doua-saptamani-248983.html

    Apreciază

  13. Dobrita Duma said, on decembrie 30, 2018 at 10:32 am

    Oameni buni !Parerea mea este,ca acest preot cu chip de inger,este perfect sanatos mintal.Problema este ca aici avem de a face,cu ,,SFINTA INVIDIE”.Inteligenta lui si carisma dumnezeeasca, au contribuit la atragerea a multor credinciosi si probabil ca a deranjat o parte din cler.Nu trebuie sa uitam,ca si marele preot Arsenie Boca,supranumit ,,Sfintul ardealului”a sfirsit -martir.A aparut informatia ca ar fi fost asasinat .Sincera sa fiu cu multa durere in suflet va spun ,ca nu m-ar surprinde nimic tinind cont la citi masoni si homosexuali sint chiar in inima bisericii ortodoxe.Traim vremurile din urma,lumea a innebunit complet,nu stiu ca in duminici si sarbatori trebuie sa ne aflam in SF biserica ,sa dam slava lui Dzeu ptr toate.Desi am aproape 20 de ani decind am plecat din Románia,inima mea este tot acolo unde am copilarit, tara unde sunt biserici pe la toate colturile.Rominul nostru nu apreciaza nimic,este foarte trist ce se intimplat.in final,mi-as dori,sa se faca lumina in acest caz ,sa se spuna ADEVARUL.Ma rog la bunul Dzeu,daca intr’adevar acestui parinte i s-a intimplat ceva rau,ca cei vinovati sa plateasca si pe lumea asta.(Dobrita -Madrid).

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.