SACCSIV – blog ortodox

“BUNUL CENZOR”: Un raport Google admite abandonarea libertății de exprimare pentru “siguranță și civilizație”

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 20, 2018

Breitbart: ‘THE GOOD CENSOR’: Leaked Google Briefing Admits Abandonment of Free Speech for ‘Safety And Civility’

‘Bunul Cenzor’: Un raport Google scurs admite abandonarea libertății de exprimare pentru ‘siguranță și civilizație’

Un raport intern realizat de Google și scurs exclusiv pentru Breitbart News argumentează că datorită unei game de factori, incluzând alegerea Președintelui Trump, “tradiția americană” a libertății de exprimare pe Internet nu mai e viabilă.

În ciuda unei înregistrări video scurse înfățișând directori de top declarându-și intențiile de a se asigura că ascensiunea lui Trump și a mișcării populiste este doar un “blip” în istorie,  Google a negat în mod repetat că prejudecățile politice ale angajaților s-ar reflecta în produsele sale.

Dar raportul de 85 de pagini, intitulat “The Good Censor”, admite că Google și alte platforme tech “controlează majoritatea conversațiilor online” în momentul de față și au luat calea unei “tranziții către cenzură” ca răspuns la evenimentele politice indezirabile de-a lungul lumii.

Exemple citate în document includ alegerile din 2016 și ascensiunea Alternative fur Deutschland (AfD) in Germania.

Ca replică la această scurgere, o sursă Google oficială a declarat că documentul trebuie considerat un studiu intern și nu o poziție oficială a companiei.

Raportul cataloghează idealul libertății de exprimare neîngrădite pe Internet drept o “narațiune utopică” ce a fost “subminată” de către recentele evenimente globale, precum și “comportamentul inadecvat” din partea utilizatorilor. Poate fi citit integral mai jos.

Se recunoaște că platformele tech majore, incluzând Google, Facebook și Twitter, au promis inițial libertatea de exprimare consumatorilor. “Idealul libertății de exprimare era întipărit în ADN-ul startup-urilor din Silicon Valley ce acum controlează majoritatea conversațiilor online”, se spune în document.

Raportul argumentează că Google, Facebook, YouTube și Twitter sunt prinse între două poziții incompatibile, o “piață nemediată a ideilor” vs. “spații bine ordonate pentru siguranță și civilizație”.

Prima abordare este descrisă ca produsul “tradiției americane” ce “prioritizează libertatea de exprimare pentru democrație, nu civilizația”. Cea de-a doua este descrisă ca fiind produsul “tradiției europene”, ce “favorizează demnitatea și civilizația peste libertate”. Raportul susține că toate platformele tech se îndreaptă acum către tradiția europeană.

Raportul asociază noul rol al Google ca garant al “civilizației” prin categoriile de “redactor” și “publicist”. Asta este ceva semnificativ datorită faptului că Google, YouTube și alți giganți tech susțin că nu sunt publiciști ci platforme neutre – o categorie ce le conferă anumite imunități legale speciale din partea Secțiunii 230 a Actului de Decență în Comunicații. Altundeva în cadrul documentului, Google admite că Secțiunea 230 a fost concepută pentru a se asigura că rămân platforme neutre pentru exprimarea liberă.

Trump, teoretician al conspirației

Unul dintre motivele pe care Google le invocă pentru presupusa deziluzie publică răspândită în privința libertății de exprimare este că “produce teorii ale conspirației”. Exemplul dat de Google? Un tweet din 2016 a candidatului de atunci Donald Trump, susținând că motorul de căutare Google suprimă rezultatele negative despre Hillary Clinton.

La momentul respectiv, Google a declarat că suprimă sugestiile de auto-completare negative despre oricine, nu numai Clinton. Dar era destul de ușor să găsești astfel de rezultate de auto-completare căutând despre Bernie Sanders sau Donald Trump. Un studiu independent al psihologului Dr. Robert a arătat de asemenea că rezultatele de căutare Google (dacă nu și rezultatele de auto-completare) au favorizat-o într-adevăr pe Clinton în 2016.

De două ori în document, Google juxtapune un factoid despre “interferența rusească” în alegerile americane cu fotografii ale lui Donald Trump. La un anumit punct, documentul admite că platformele tech își schimbă politicile anticipând o acțiune congresională asupra interferenței străine.

Documentul nu menționează faptul că conform psihologilor de frunte, impactul “boților” străini și a propagandei pe social media are un impact neglijabil asupra alegătorilor.

De la sugestii la politica companiei

Nu este clar pentru cine este adresat “Good Censor”. Ce este clar totuși e că Google a petrecut (sau a plătit pe cineva s-o facă) destul de mult timp și efort în elaborarea sa.

În raport se menționează că este produsul unui proces amplu implicând “mai multe straturi de cercetare”, incluzând interviuri cu redactorul-șef al MIT Tech Review, Jason Pontin, redactorul Atlantic Franklin Foer și profesorul Kalev Leetaru. 35 de observatori culturali și 7 lideri culturali din șapte țări și cinci continente au fost de asemenea consultați în producerea sa.

Ce e clar e că multe din recomandările raportului se reflectă acum în politica Google și a companiilor asociate.

De exemplu, raportul argumentează că companiile tech trebuie să-și cenzureze platformele dacă doresc să se “extindă global”. Google construiește acum un motor de căutare cenzurat pentru a pătrunde pe piața chineză.

Documentul deplânge de asemenea faptul că Internetul permite oamenilor obișnuiți să concureze pe picior egal cu “surse cu autoritate” precum New York Times. YouTube, deținut de Google, promovează acum “sursele cu autoritate” în algoritmul său. Compania nu a specificat ce surse va promova.

Puncte cheie se pot găsi la următoarele pagini:

 • P2 – Raportul afirmă că “utilizatorii se întreabă dacă deschiderea Internetului trebuie celebrată până la urmă” și că “libertatea de exprimare a devenit o armă socială, economică și politică”.
 • P11 – Raportul identifică Breitbart News ca publicația media cea mai interesată de subiectul libertății de exprimare.
 • P12 – Raportul afirmă că idealurile timpurii ale Internetului erau “utopice”.
 • P14 – Raportul admite că Google, alături de Twitter și Facebook, “controlează majoritatea conversațiilor online”.
 • P15 – Se face referire la Secțiunea 230 a Actului de Decență în Comunicații în legătură cu poziția Google ca platformă pentru libertatea de exprimare. Altundeva (p68), tranziția Google și a altor platforme către moderație și cenzură este asociată cu rolul de “publicist” – la care nu se extind protecțiile legale ale Secțiunii 230.
 • PP19-21 – Raportul identifică anumiți factori ce ar fi erodat încrederea în libertatea de exprimare. Alegerea lui Donald Trump și presupusa implicare rusească sunt identificate ca un astfel de factor. Ascensiunea partidului populist Alternative fur Deutschland (Alternativă pentru Germania) – ce este denigrat în mod fals ca fiind “alt-right” – e altul.
 • PP26-34 – Raportul explică felul cum “utilizatorii ce se comportă în mod inadecvat” subminează libertatea de exprimare pe Internet și permit “politicienilor mizerabili să-și extindă influența”. Raportul deplânge că “rasiștilor, misoginilor și asupritorilor” li se permite o voce alături de “revoluționari, denunțători și activiști”. Se avertizează că utilizatorii sunt “mai dispuși să încalce normele morale” sub protecția anonimității.
 • P37 – Raportul recunoaște faptul că China – pentru care Google a elaborat un motor de căutare cenzurat – are cel mai prost istoric în privința libertății Internetului.
 • P45 – După ce avertizează în privința discursului de ură online, raportul o citează aprobator pe Sarah Jeong, cunoscută pentru discursul ei de ură împotriva bărbaților albi (Google se confruntă în prezent cu un proces, acuzat că discriminează împotriva bărbaților albi printre alte categorii).
 • P45 – Raportul deplânge faptul că până nu de mult Internetul a fost un teren egal, avertizând că “dezbaterea rațională are de suferit atunci când vocile cu autoritate și comentatorii banali se află pe picior de egalitate”.
 • P49 – Documentul îl acuză pe Președintele Trump de răspândirea “teoriei conspirației” conform căreia sugestiile de auto-completare Google o favorizau în mod inechitabil pe Hillary Clinton în 2016. (Suspiciunile lui Trump erau de fapt corecte – cercetări independente au arătat că Google a favorizat-o într-adevăr pe Clinton în 2016).
 • P53 – Platforma liberă Gab este identificată ca o destinație majoră pentru utilizatorii nesatisfăcuți de cenzura prezentă pe alte platforme.
 • P54 – După ce a avertizat împotriva “hărțuirii” anterior în document, raportul descrie aprobator o campanie social media de stânga cu 27.000 de participanți drept un “flash mob digital” implicați în “contra-comentare prietenoasă”.
 • P57 – Documentul juxtapune un factoid despre “interferența rusească” în alegerile americane cu fotografii ale lui Donald Trump.
 • P63 – Raportul admite că atunci când Google, GoDaddy și CloudFlare și-au retras serviciile simultan de la website-ul The Daily Stormer, “în mod efectiv l-au exclus de pe Internet”, argument adus în discuție de către Electronic Frontier Foundation și FCC în avertismentele ulterioare privind cenzura online.
 • P66-68 – Raportul argumentează că Google, Facebook, YouTube și Twitter sunt prinse între două poziții incompatibile, o “piață nemediată a ideilor” vs. “spații bine ordonate pentru siguranță și civilizație”. Prima abordare este descrisă ca produsul “tradiției americane” ce “prioritizează libertatea de exprimare pentru democrație, nu civilizația”. Cea de-a doua este descrisă ca fiind produsul “tradiției europene”, ce “favorizează demnitatea și civilizația peste libertate”. Raportul susține că toate platformele tech se îndreaptă acum către tradiția europeană.
 • P70 – Raportul rezumă motivele pentru “tranziția către cenzură” din partea big tech, inclusiv necesitatea de a răspunde de cererile de reglementare și de “expansiune globală”, de “monetizare a conținutului”, “protejarea agențiilor de publicitate de conținutul controversat, [și] creșterea profiturilor”.
 • P74-76 – Raportul avertizează că preocupările legate de cenzura din partea platformelor tech majore s-au răspândit de la media de dreapta către mainstream.

Citiți “The Good Censor” integral mai jos. Opțiuni alternative de downloadare sunt disponibile aici.

https://www.scribd.com/document/390521673/The-Good-Censor-GOOGLE-LEAK

 

Reclame
Tagged with: , , ,

Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: