SACCSIV – blog ortodox

In Romania INTREBARILE de la REFERENDUMURI sunt STANDARD. Adica intrebarea de la Referendumul din octombrie era singura posibila. RASPANDITI prezenta opinie juridică cu privire la desfășurarea REFERENDUMULUI din 6-7 octombrie precum si răspunsurile la alte întrebări

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 20, 2018

Iata un material lamuritor scris de unul dintre colaboratorii portalului OrtodoxInfo:

În dreptul nostru intern există o lege sub incidența căreia se desfășoară un referendum. Este vorba despre Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului (poate fi consultată în întregime aici), cu modificările și completările ulterioare (OUG nr. 103/2009 și Legea nr. 341/2013). Deci orice referendum se face în această țară, se face în conformitate cu prevederile acestei legi. Până aici totul este clar.

Ce ne interesează pe noi acum (în speță o modificare a Constituției prin referendum) găsim în Capitolul al II-lea, Secțiunea 1, art. 7 alin. (1): Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

Interpretând cele de mai sus, rezultă:

  1. Există doar două răspunsuri posibile (DA/NU);
  2. Există o singură întrebare posibilă (Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?).

Mai clar, la orice referendum pentru modificarea prevederilor constituționale se poate pune DOAR întrebarea sus menționată, nu o altă întrebare (adică NU poate fi pusă întrebarea: Doriți înlocuirea termenului de „soți” cu „un bărbat și o femeie” prevăzut de art. 48 alin. (1) din Constituție?). Legal, este imposibilă schimbarea întrebării, indiferent de articolul, subiectul, tema etc. supus/ă schimbării. Este o întrebare standard.

Legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament

Se întreabă domniile voastre acum: Bine, bine, dar care e forma aprobată de Parlament a legii de revizuire a Constituției României? Întrebare firească.

Răspunsul îl aveți în imaginea acestui articol. Este un extras de pe site-ul Monitorului Oficial al României, Partea I, din data de 18 septembrie 2018.

Transcripția textului:

Art. I – Alineatul (1) al articolului 48 din Constituția României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:

„ARTICOLUL 48

Familia            (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul  și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Art. II – Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu respectarea prevederilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.

În altă ordine de idei, SINGURA lege recentă de revizuire a Constituției aprobată de Parlament e deja publicată în Monitorul Oficial al României și se referă la redefinirea noțiunii de famile, în sensul schimbării termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”, modificare adusă art. 48 alin. (1) din Constituția României.

Orice modificare a acestei legi este ilicită, lipsindu-i avizul Curții Constituționale a României.

Ce trebuie să înțelegem noi din toate acestea? Mergând la referendum și votând „DA”, sunteți de acord doar cu modificarea art. 48 alin. (1) (schimbarea termenului de „soț” cu sintagma „un bărbat și o femeie”), nimic mai mult, iar, în caz contrar, votând „NU”, vă dați dezacordul, în sensul că nu sunteți de acord cu acestă modificare.

Alte lămuriri

Art. 5 alin. (2) din Legea 3/2000 cu modificările și completările ulterioare ne spune așa: (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărulpersoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Prin urmare, pentru a fi valabil referendumul, trebuie să se prezinte 30% din numărul românilor cu drept de vot („Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.”). În conformitate cu cifrele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, 30% însemnă cam 6 milioane de votanți.

Art21 din Legea 3/2000 cu modificările și completările ulterioare ne spune așa: Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Prin urmare, cei care nu sunt în localitatea de domiciliu pot vota pe listele suplimentare dintr-o altă localitate, indiferent de secția de votare.

Diaspora: Potrivit hotnews.ro, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara celor menționate.

Acestea fiind spuse, mergeți la referendum, apărați FAMILIA și adevăratele valori creștine, votați din toată inima „DA”.

Doamne, ajută!

 

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Diogene said, on septembrie 20, 2018 at 9:08 pm

    Multumesc pt ca abia acum m-am lămurit….Eu aveam impresia că întrebarea a fost formulată în așa fel încât cei care ne conduc să poată obține votul DA de la noi pt ca apoi să poată vota și schimba în Parlament și alte articole din Constitutie,cum ar fi art 40 care are trimitere directa la interzicerea masoneriei pe teritoriul tarii…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: