SACCSIV – blog ortodox

Fereastra OVERTON sau cum prin inginerie sociala se ajunge de la “ilegal – de neacceptat” la “legal – interzis de criticat”

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 25, 2018

Mai întâi un banc despre homosexualitate:
Un bătrân, abia ținându-se pe picioare, vine grăbit la serviciul de pașapoarte.
– Vreau pașaport în regim de urgență, ca să plec cât mai repede din țară.
– Păi, n-aveți nevoie de pașaport în Europa.
– Europa e prea aproape… Vreau să mă duc la capătul lumii.
– Da’ de ce?
– Nu sunt de acord cu politica față de homosexuali!
– Cum așa?
– Pe vremea lui Antonescu îi împușcau, Gheorghiu-Dej îi închidea la pușcărie, Ceaușescu îi băga la balamuc. Acum, după revoluție, i-au lăsat în pace și le-au dat drepturi.
– Așa, și?
– Mi-e teamă să nu devină OBLIGATORIU…

Bancul conține un adevăr și poate are și un substrat teoretic.
Celebrul regizor și actor rus Nikita Mihalkov, a prezentat în emisiunea sa, Besogon TV, teoria Ferestrei Overton, considerată prototipul tehnologiei manipulării opiniei publice:
„V-am promis să vă prezint tehnologia folosită pentru a face lumea să se obișnuiască cu ceea ce, în mod normal, este Imposibil să poată accepta. Tehnologia „sădirii” în conștiința umană a ceea ce, aparent, nu poate fi inoculat. Din păcate… se poate. Se numește Fereastra Overton.
Joseph P. Overton (1960-2003), prim vice-președinte al Centrului pentru Politici Publice (Mackinac Center for Public Policy), a formulat această teorie, care i-a primit numele postum, după ce a murit în urma unei catastrofe aviatice.
În conformitate cu Fereasta Overton, pentru fiecare idee sau problemă, în societate există o așa-numită „fereastră de oportunități”. În cadrul acestei ferestre, ideea poate (sau nu) să fie discutată pe larg, susținută deschis, promovată, se poate încerca legalizarea ei. Fereastra e mutată, schimbând paleta posibilităților de la o fază de Neconceput, complet străină moralei publice, total respinsă, până la faza de Politică Curentă, care este deja discutată pe larg și adoptată de conștiința populară și susținută prin lege.
Nu e o spălare a creierului ca atare, ci o acțiune mult mai subtilă…

Pe scurt, „Fereastra OVERTON” reprezintă o fereastră de oportunități pentru cei care vor ca într-o societate să transforme o IDEE/PROBLEMĂ de neacceptat într-o lege normală!

De fapt, „Fereastra OVERTON” este foarte folosită de către cei aflați la putere și funcționează în ambele sensuri: de la IMPOSIBIL la LEGE, dar și de la LEGE la IMPOSIBIL!

Metoda de manipulare numită generic „Fereastra OVERTON” se poate desfășura și într-un interval scurt de timp! 

În concluzie, „Fereastra OVERTON” ne arată că o IDEE/PROBLEMĂ imposibil de acceptat într-o societate poate deveni LEGE personalizată dacă se urmează anumiți pași – șase la număr – într-un complex uriaș de manipulare. Și invers: de la LEGE la IMPOSIBIL!

.
Ca să nu vă bulversăm, o să dăm explicații doar pentru direcția “de la IMPOSIBIL la LEGE”!

Așadar, în timpul manipulării, lupa societății va fi luată de pe zona IMPOSIBILĂ și va fi focusată, pas cu pas, pe cele 6 etape, până ce se va ajunge în punctul culminant: emiterea unei LEGI personalizată!

Practic, dacă la început TOATĂ lumea era CONVINSĂ că IDEEA/PROBLEMA este IMPOSIBIL de ACCEPTAT/REZOLVAT, după ce se vor efectua cei 6 pași, majoritatea va accepta ca fiind o situație NORMALĂ și emiterea unei legi – o oportunitate politică firească.
Această TRANSFORMARE radicală de CONVINGERE a populației prin MANIPULARE că ce a fost considerat inițial IMPOSIBIL este de fapt ceva NORMAL, poate fi demantelată de Teoria „Fereastra OVERTON” care a… generat-o!

ATENȚIE! „Fereastra OVERTON” se mișcă precum peștele în apă într-o societate mămăligă, fără idealuri, unde separarea clară dintre bine și rău nu e… clară. România este o astfel de societate!

Schema generală a „Fereastrei OVERTON”: De la IMPOSIBIL la LEGE!

Iată, pe scurt, cum se traduce literar Schema „Fereastra OVERTON”:

 • Pasul 1. – Într-un moment de OPORTUNITATE politică se reîncălzește o ciorbă, adică i se prezintă opiniei publice o IDEE/PROBLEMA ce este cunoscută în societate ca fiind IMPOSIBILĂ, de NEACCEPTAT;
 • Pasul 2. – Se dezbate IDEEA/PROBLEMA de către specialiștii în domeniu ca fiind o soluție RADICALĂ, nu de neconceput, așa cum este cunoscută în societate;
 • Pasul 3. – Se arată că IDEEA/PROBLEMA poate fi ACCEPTABILĂ și poate funcționa în anumite circumstanțe;
 • Pasul 4. – Se mută „Fereastra OVERTON în zona RAȚIONALĂ, pas în care media începe să joace un rol foarte important în manipularea populației;
 • Pasul 5. – Se prezintă IDEEA/PROBLEMA ca fiind deja POPULARĂ, răspândită în societate – media și lobbyști fac tot jocul;
 • Pasul 6. – Se mută „Fereastra OVERTON în zona legalizării problemei ca fiind o oportunitate politică – adică politicienii promulgă o LEGE! Manipularea și-a atins scopul!

ATENȚIE! La nevoie,  dacă se observă o rezistență din partea opiniei publice, sunt scoase la lumină sondaje de opinie mincinoase. De asemenea, ne sunt prezentate cu titlul exhaustiv grafice, statistici și exemple – uneori din alte țări – care arată doar partea avantajoasă pentru IDEE a adevărului de pe teren!

Schema generală a „Fereastrei OVERTON”: De la LEGE la IMPOSIBILĂ!

Greu de dejucat, dar ușor de dibuit de către  “inițiați”

Așadar, după cum vedeți din cele două scheme„Fereastra OVERTON” funcționează în ambele sensuri: de la IMPOSIBIL la LEGE, dar și de la LEGE la IMPOSIBIL.

Manipulare în 6 pași prin tehnica „Fereastrei OVERTON” nu este una la îndemâna oricui. Iar demantelarea ei este extrem de costisitoare și greu de destructurat. De ce? Pentru că gradul de indulgență și de necunoaștere al populației este foarte mare. Nepermis de mare în România.
Evident că NU este o spălare pe creier și nici nu este un proces din seria Teoria Conspirației. NU!

Este mai mult: este subtil, este greu de observat și, pe cale de consecință, greu de contracarat într-o societate în care răul se confundă cu binele.

Iar când populația înțelege ce a permis, este prea târziu: IMPOSIBILUL a devenit POSIBIL printr-o lege personalizată!

Cetățeanul simplu este ușor de manipulat, din cauză că asupra necesității legalizării ideii sau rezolvării problemei se pronunță specialiști în domeniu.

Omul de rând nu are de unde să știe că specialiștii au fost cointeresați – prin mijloace financiare, prin funcții sau alte beneficii pe care procurorii le încadrează la “foloase necuvenite”!

A dat mură-n gură domnul Profesor, a confirmat domnul Consultant, ne-a explicat Specialistul, a punctat esențial domnul Doctor Docent, a parafat domnul Academician etc. etc. etc. Ce e, plebe, de neînțeles?!?

În acestă situație, cine ești tu, cetățean obișnuit, să NU fii de acord cu punctul de vedere exprimat academic de mințile luminate?

Tu, cetățene plătitor de taxe și impozite, ai următoarele obligații: să iei notă și să respecți legea!

Să abordăm ceva cu totul de neînchipuit.
Să ne imaginăm, de exemplu, legalizarea canibalismului, dreptul oamenilor de a se mânca unii pe alții. Destul de dur, nu?
Este evident că în prezent, în 2018, nu e posibilă desfășurarea unei propagande pro-canibalism, deoarece societatea ar exploda. Asta înseamnă că problema legalizării canibalismului se află la stadiul de oportunitate ZERO a ferestrei.
Acum vom simula modul în care ideea de NECONCEPUT va fi implementată, trecând prin toate etapele ferestrei de oportunități.
Astfel, subiectul va deveni nu doar acceptabil, ci chiar obligatoriu.
Tema canibalismului este încă dezgustătoare și absolut inacceptabilă în societate. A discuta acest subiect în presă sau într-o companie decentă e indezirabil. Ca atare, prima mișcare a FERESTREI OVERTON e mutarea subiectului canibalism din domeniul de NECONCEPUT în cel RADICAL.
Ne bucurăm de libertatea de exprimare, nu-i așa? Avem democrație… De ce să nu vorbim despre canibalism?! Oamenii de știință, în principiu, au dreptul să vorbească despre orice – pentru ei nu există subiecte interzise, ei trebuie să studieze toate temele. Și dacă așa stau lucrurile, atunci putem organiza un simpozion etnologic cu tema «Ritualuri exotice ale triburilor din Polinezia». Vom aborda istoria subiectului, îl vom introduce în circuitul științific și vom obține opinii autorizate despre canibalism.
Putem, deci, discuta despre canibalism și rămâne, în același timp, în limitele respectabilității științifice.
FEREASTRA OVERTON s-a mutat. A fost deja determinată revizuirea pozițiilor, asigurând astfel trecerea de la atitudinea intransigentă, de respingere, a societății, la o atitudine mai pozitivă.
Concomitent cu discuția pseudo-științifică, TREBUIE să apară undeva «Societatea Canibalilor Radicali». Chiar dacă vor fi prezenți doar pe internet, «Canibalii Radicali» vor fi observați și menționați de toată mass-media relevantă.
Rezultatul primei mișcări a FERESTREI OVERTON:
– tema inacceptabilă a fost introdusă în circulație, tabu-ul a fost „desacralizat”, a fost distrus caracterul univoc al problemei și s-au creat „tonuri de gri”.
Următorul pas al FERESTREI OVERTON mută tema canibalismului din domeniul RADICALîn cel POSIBIL. În acest stadiu continuăm să cităm „oamenii de știință”. Nu ne putem permite respingerea cunoștințelor despre canibalism… Oricine ar refuza să discute această temă, ar trebui înfierat ca fiind bigot și ipocrit.
Condamnând bigotismul, trebuie să găsim un nume elegant canibalismului.
Nu mai există canibalism! Acum se numește, de exemplu, „antropofagie”. Dar termenul în cauză va fi, curând, înlocuit din nou, considerând această definiție drept jignitoare. Scopul inventării noilor denumiri e devierea problemei de la esența ei, ruperea formei de conținut, privarea adversarilor ideologici de cuvânt. Canibalismul se transformă în „antropofagie” și apoi în „antropofilie”, la fel cum un criminal își schimbă numele și pașapoartele.
În paralel cu jocul numelor, are loc crearea unui precedent de referință – istoric, mitologic, contemporan sau pur și simplu inventat, dar cel mai important – legitimant.
Obiectivul principal al acestei etape, cel puțin parțial, este de a scoate mâncarea cărnii de om de sub incidența penalului. Eventual, prin găsirea unui exemplu în istorie. După ce a fost găsit precedentul legitim, apare posibilitatea de a muta FEREASTRA OVERTON din spațiul POSIBIL în domeniul RAȚIONAL.
„Dorința de a mânca carne de om e înscrisă în genele omului și e, deci, naturală”
„Uneori, să mănânci un om e necesar, există circumstanțe determinante”
„Există oameni care doresc să fie mâncați”
„Antropofilii au fost provocați”
„Gustul fructului oprit e mereu dulce”
„Omul are libertatea de a-și rezolva singur problemele”
„Nu ascundeți informațiile, astfel ca fiecare să poată decide dacă e antropofag sau antropofil”
„Are antropofilia aspecte negative? Există vreo dovadă?”
ș.a.m.d.
(Observați cum decurge procesul și suprapuneți-l peste evenimentele pe care le-ați trăit în ultimii 30, 20 sau 10 ani…)
În conștiința comunității se creează în mod artificial „câmpul de luptă” pentru această problemă.
Acum se trece de la RAȚIONAL la POPULAR.
În scopul popularizării temei canibalismului, ea trebuie să fie susținută de mesaje populare, „asezonată” cu personalități istorice și mitologice, și dacă e posibil, cu personalități media contemporane. Antropofilia pătrunde masiv la știri și în talk-show-uri. Oamenii sunt mâncați în filme de largă distribuție, în versurile cântecelor și în clipuri video.
Una din tehnicile folosite se numește „Uită-te în jur”:
– „n-ați știut că unul dintre cei mai cunoscuți compozitori e …antropofil???”
– „unul dintre cei mai celebri scenariști polonezi a fost toată viața antropofil, a fost chiar cercetat pentru asta. Unde e democrația?”
– „câți au zăcut prin balamucuri?”
– „câte milioane au fost deportați și li s-a retras cetățenia?”
– „ce părere aveți despre clipul „Eat me baby” al lui Lady Gaga?”
Tema aflată în prelucrare se aduce în top și începe să fie reprodusă în mod autonom în mass-media, show-business și politică.
Pentru justificarea subiectului, suporterii legalizării uzează de imaginea umanizată a criminalilor, creându-le o aparență pozitivă, prin intermediul argumentelor care bagatelizează faptele lor criminale.
De exemplu:
– „doar sunt oameni care creează… ce dacă au mâncat?”
– „ei își iubesc sincer victimele – mănâncă, deci iubește”
– „antropofilii sunt victime ei înșiși – viața i-a obligat, așa au fost educați”
– etc., etc.
Asta, pe de altă parte, e „sarea și piperul” manipulatorilor din talk-show-uri:
– „Vă vom povesti despre o tragică poveste de dragoste – el voia s-o mănânce, iar ea dorea doar să fie mâncată. Cine suntem noi, să-i judecăm? Poate că asta e adevărata dragoste. Cine vă credeți, ca să vă opuneți iubirii?”
Începe să vă „sune” cunoscut?
Trecerea la etapa a cincea se face atunci când tema s-a „încins” și se poate muta din categoria POPULARĂ în cea a POLITICII CURENTE.
Începe pregătirea bazei legislative. Grupuri de lobby, aflate în preajma puterii, se consolidează și ies din umbră. Sunt publicate sondaje care, chipurile, confirmă marele procentaj al susținătorilor legalizării canibalismului. În conștiința publică se introduce o nouă dogmă – „interdicția interzicerii canibalismului”. E un simbol al liberalismului – toleranța ca o interdicție a interzicerii tabu-urilor, interzicerea prevenirii și corecțiilor abaterilor dăunătoare pentru societate.
În timpul acestei ultime etape, societatea e deja „zdrobită”.
Se adoptă legi care schimbă (distrug) normele existenței umane. Tema se „rostogolește” inevitabil către școli și grădinițe. Asta înseamnă că următoarele generații vor crește lipsite complet de șanse de supraviețuire.
Așa s-a întâmplat și cu legalizarea pederastiei – acum „ei” pretind să fie numiți GAY.
Acum, sub ochii noștri, Europa încearcă legalizarea incestului și a eutanasierii copiilor.
FEREASTRA de oportunități descrisă de OVERTON se „mișcă” mai ușor într-o societate tolerantă. Într-o astfel de societate fără idealuri, nu există o delimitare clară între bine și rău.
– Vreți să vorbiți despre faptul că mama dumneavoastră e o târâtură?
– Vreți să publicați un articol despre asta?
– Să cântați un cântec?
– Să demonstrați, la urma urmei, că a fi târâtură e normal și chiar necesar?
E exact tehnologia descrisă mai sus și se sprijină pe libertinaj.
Dacă nu există tabu-uri, nu există nimic sacru.
Există așa-numita libertate de exprimare, transformată în libertatea de dezumanizare. Sub ochii noștri se elimină ultimele obstacole ce protejează societatea de auto-distrugere. Acum, calea e deschisă.
Crezi că nu vei reuși să schimbi nimic de unul singur? Ai perfectă dreptate. Singur, omul nu poate nimic…
Dar, personal, ești obligat să rămâi Om. OMUL e capabil să găsească o soluție oricărei probleme. Și ceea ce nu vei putea de unul singur, vor reuși oamenii uniți de o idee comună.
Uită-te în jur…”.

De fapt, Overton a observat un fenomen simplu:
În orice domeniu, la un moment dat, într-o societate se poate discuta un subiect sau o idee cu limite exterioare într-un spațiu îngrădit. Tema sau ideea e acceptată de societate ca atare doar într-un cerc restrâns, care se va putea constitui sau nu într-o „ferestră de oportunități” (fereastra Overton).
Spre exemplu, în urmă cu 50 de ani existența extratereștrilor era de neconceput. Fereastra Overton era în stadiul de inacceptabil. Au apărut apoi nenumărate imagini și filme cu „OZN-uri” și „ființe extraterestre” care au dus existența lor la stadiul de acceptabil. În ultimii ani, extratereștrii au fost puternic „umanizați”, devenind din inamicii ciudați din ceruri prietenii de pe alte planete. Acum ei nu mai vor să distrugă Pământul, ci să ajute civilizația umană în progresul său. Ba chiar este posibil să fi avut deja o contribuție esențială în acest sens în istorie. Filmele și documentarele au făcut deja posibilă existența lor, ducând tema în stadiul de popular, rațional. În viitorul apropiat este posibil să fie pregătite politici speciale pentru întâlnirea și conlucrarea cu extratereștrii.

Fereastra Overton are, deci, șase etape:
1. Inacceptabil – nu se poate deschide subiectul. Este inacceptabil și nociv, vine împotriva vieții și a societății.
2. Radical – se poate discuta despre idee, în cercuri excentrice, este insinuată în societate prin intermediul unor cercuri periferice, care au totuși dreptul la existență, nu?
3. Acceptabil – apar primele opinii mai degrabă favorabile din partea unor personaje considerate respectabile, dornice de afirmare, care vor oferi alternative de percepție asupra temei („vedete” și „formatori de opinie”).
4. Rațional – se produce departajarea clară, între opiniile pro și contra bazate pe argumente, ambele tabere înclinând într-o parte și cealaltă balanța.
5. Popular – mass-media promovează fără rezerve noul și originalitatea ideii, temei și produce o emulație în societate. Repetitorii se pun în mișcare și repetă fără să judece argumentele celor în care au încredere, producând un întreg curent favorabil.
6. Politică – acesta este momentul oportun pentru stabilirea unui întregi politici, odată cu care nu va mai fi posibilă reluarea subiectului. Se propune formal în dezbatere publică, se votează emoțional. Subiectul tabu din trecut a devenit o temă mereu actuală și toată lumea mimează fericirea și jubilează mare salt înainte al societății și depășirea prejudecăților. Toate avantajele noilor politici sunt larg recunoscute, toate dezavantajele sunt adânc îngropate…

«Adorarea diavolului și canibalism în America de Sud», de Caspar Plautius, 1621

Comentariu saccsiv:

 

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. rr said, on aprilie 25, 2018 at 2:31 pm

  Aici, cand spune „– Mi-e teamă să nu devină OBLIGATORIU…”, se refera doar la acceptarea homosexualitatii ca fiind ceva normal.

  Comunismul a fost si un fel de repetitie a ceea ce se doreste a fi in viitor. In Rusia, comunismul nu numai ca a impus defraul ca fiind ceva normal, dar il facuse si obligatoriu:

  … în guvernul provinciei Reazani, în 1918, s-a emis un decret ”Cu privire la distribuția femeilor”. În Vologda, sunt puse în practică, astfel de dispoziții: “Fiecare membră a komsomolului, studentă la cursurile de calificare sau orice altă studentă, care primește o ofertă de a intra în relații sexuale, de la un komsomolist sau student la cursurile de calificare, ar trebui să o ducă la îndeplinire. În caz contrar, ea nu merită titlul de studentă proletară”

  Şi iată cum îi descrie lui Constantin Constante, tatăl Lenei Constante, un militant al revoluţiei sexuale aflat în călătorie prin Rusia sovietică: „socializarea femeii între 20 şi 36 de ani” (fragment din memoriile acestuia): „Se va crea – mi-a spus el – pe lângă fiecare soviet câte un comisariat al dragostei publice. Fiecare cetățean sovietic va avea dreptul la un bon de dragoste pe zi.. Cu acest bon el se va prezenta femeii socializate care va fi obligată să i se pună la dispoziție, fără vreo opunere și fără plată, în schimbul bonului eliberat de comisariat. Ea este liberă în acea zi de a accepta sau refuza pe al doilea candidat la însurătoarea de-o clipă… Copiii născuți din aceste împreunări vor aparține Statului Sovietic care-i va crește și-i va îngriji până la vârsta când urmează să fie repartizați școlilor sovietice, sau atelierelor, după aptitudini… Acești copii – continuă interlocutorul meu –, neavând nicio afecțiune de familie, vor fi cei mai sinceri sprijinitori ai familiei sovietice care este Statul Sovietic.”

  Asa cum e descrisa situatia de mai sus, pare ca o femeie putea totusi sa scape scape de lucrul respectiv, daca un individ i-ar fi oferit bonul lui si atat. Dar in viitor vor avea ei grija si de acest lucru, caci pe vremea comunismului omul nu era supravegeat cum va fi in viitor.

  Si probabil ca aceasta modalitate se va aplica si in ceea ce priveste homosexualitatea, chiar daca individul caruia i se va face propunerea nu va fi homosexual. Iar refuzul va fi ilegal si pedepsit.

  Daca se va ajunge pana acolo, intr-o societate la genul ala, un crestin nu pare sa mai poata sta deloc.

  Apreciat de 1 persoană

  • bogster said, on aprilie 26, 2018 at 7:24 pm

   Pentru cultura personală, după ascensiunea lui Stalin s-a renunțat la ideile astea..Nici ca anecdota nu are sare.( Baliverne de neocupat cu idei divagante )..Despre dawking și singer era vorba )) acum!

   Apreciază

   • totedati said, on mai 5, 2018 at 10:39 pm

    Asta o spun chiar comuniștii, nu e nici o surpriză, stalinismul a deturnat și a compromis idealurile nobile ale comunismului! Ce a constatat stalin era banalul fapt că o societate puternic industrializată, așa cum vroia el să facă URSS-ul, era incompatibil cu societatea comunistă în care nu mai existau nici un fel de norme sociale. Ca să industrialiezi un stat în ritm accelerat aveai nevoie de unitatea de bază a societății, familia, singura capabilă să producă indivizi suficient de competenți și productivi pentru a fi exploatați eficient în viitoarea societate a muncitorilor. Acum ne-am reîntors la origini pentru banalul fapt că societatea post-industrială e atît de performantă la produs bunuri materiale încît nu mai are nevoie de atît de mulți muncitori care să supravegheze, regleze și controleze procesul de producție. O uriașă masă de indivizi sunt pur și simplu inutili, numai buni de cobai pentru tot felul de experimente sociale al căror rezultat e inrelevant pentru bunul mers al societății

    Apreciază

   • bogster said, on aprilie 16, 2019 at 3:41 pm

    „o spun comunistii” 🙂 – exprimarea COMPLETA si CORECTA este ” o spun capitalisto-comunistii” __ cred ca romanii o sa fie ultimii de pe planeta care o sa intelega asta

    Apreciază

 2. supravietuireaz said, on aprilie 25, 2018 at 3:13 pm

  foarte interesant ce prezentati dv aici.

  Apreciază

 3. evtodiev said, on aprilie 25, 2018 at 3:46 pm

  off topic:
  De ce se destramă familiile?
  Predica părintelui Andrei Lemeshonok, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Elisabeta din Minsk, Belarus, la Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor).

  Apreciat de 1 persoană

 4. Bancila said, on aprilie 25, 2018 at 6:55 pm

  theologiepatristica.wordpress.com Andrei Dinu si-a sters blogul

  Apreciat de 1 persoană

 5. Ioan C. said, on aprilie 25, 2018 at 10:03 pm

  În Bavaria, clădirile guvernamentale vor avea o cruce la intrare
  http://www.catholica.ro/2018/04/25/in-bavaria-cladirile-guvernamentale-vor-avea-o-cruce-la-intrare/

  Europa își redescoperă rădăcinile creștine și îi arată doamnei Merkel, la ea acasă, că greșește.

  Apreciază

 6. marian said, on aprilie 26, 2018 at 9:20 am

  Hristos A Inviat!
  Multumesc si pentru acest articol, si pentru comentarii!
  Iertare…

  Apreciază

 7. Ioan C. said, on aprilie 26, 2018 at 9:45 am

  Avertismentul unui înalt oficial ONU: Șefii Statului Islamic se aliază cu grupări africane pentru a crea un mare val migrator spre Europa, în care să se infiltreze
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-22415141-avertismentul-unui-nalt-oficial-onu-sefii-statului-islamic-aliaza-grupari-africane-pentru-crea-mare-val-migrator-spre-europa-care-infiltreze.htm

  Apreciază

 8. Ioan C. said, on aprilie 26, 2018 at 12:39 pm

  De ce au succes în România tot felul de rătăciri neoprotestanțe?
  Pentru că mulți dintre noi, ortodocșii, nu cunoaștem Sfânta Scriptură și, deci, nu știm să ne apărăm credința.
  Prezint ,aici mai jos o pericopă din Epistola Întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 15, versetele 1-11, și din care versetul 4 este preluat ad litteram în Crezul nostru Ortodox.
  Textul este după Biblia Vasile Radu, Gala Galaction (traducere ortodoxă) , ediția 1939:

  Apreciază

 9. berlin said, on aprilie 26, 2018 at 1:49 pm

  cine î-și mai amintește , Produsul verde , film artistic din anii ,,70, o viziune despre 2022 hrană produsă din proteină umană .

  Apreciază

 10. geo said, on aprilie 26, 2018 at 2:01 pm

  Apreciază

 11. geo said, on aprilie 26, 2018 at 2:01 pm

  Apreciază

 12. sherlock_holmes said, on aprilie 26, 2018 at 8:28 pm

  La ritmul in care se distruge fiinta umana si lumea, astia cu fereastra Overton or sa ramina someri intr-un viitor nu prea indepartat.
  Cind unii oameni or sa zica ca ei sint cuci si or sa stea in copaci si sa se comporte ca atare,altii ca sint ca Adam si Eva in Rai si nu poti sa-i imbraci ca le incalci drepturile, altul poate crede ca este Jack spintecatorul,altii ca sint pistolari celebri,altii arsonisti ( dau foc la cladiri ) etc. Si sa nu-i poti ajuta cu nimic,nici prin spitale de tot felul, nici izolati ca sa nu mai faca rau la altii…fereastra Overton devine redundanta,excesiva.
  Cred ca politica sau ingineria lumii lui antihrist este destul de simpla, ori innebuniti de buna voie ori cu forta ( rusofililor ).
  Mai zicea cineva ca virgula crestinii trebuie sa ramina in cetate ( poate cele medievale )…cred ca este putin cam visator si in afara realitatii, ce sa-i spui la un copil cind vede orori pe strada sau este murdarit la scoala, nu toti sintem precum Lot si familia lui. Cine nu are copii si crede ca sta binisor,poate sa ramina si in orase,dar si asa,pina la un punct….care vine,vine calca totul in picioare.

  Apreciază

 13. Raluca said, on aprilie 27, 2018 at 12:03 am

  Apreciază

 14. geo said, on aprilie 27, 2018 at 3:35 pm

  Apreciază

 15. octavpelin said, on aprilie 29, 2018 at 10:38 am

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

 16. […] Joseph P. Overton (1960-2003), prim vice-președinte al Centrului pentru Politici Publice a formulat această teorie, care i-a primit numele postum, după ce a murit în urma unei catastrofe aviatice. În conformitate cu Fereasta Overton, pentru fiecare idee sau problemă, în societate există o așa-numită „fereastră de oportunități”. În cadrul acestei ferestre, ideea poate (sau nu) să fie discutată pe larg, susținută deschis, promovată, se poate încerca legalizarea ei. Fereastra e mutată, schimbând paleta posibilităților de la o fază de Neconceput, complet străină moralei publice, total respinsă, până la faza de Politică Curentă, care este deja discutată pe larg și adoptată de conștiința populară și susținută prin lege. Nu e o spălare a creierului ca atare, ci o acțiune mult mai subtilă…, analizează saccsiv. […]

  Apreciază

 17. carla said, on iulie 22, 2018 at 1:35 pm

  Se mai poate accesa site-ul cu articolul, „anonimus.ro/2017/10/manipularea-pentru-toti-sau-fereastra-overton/”, că mie nu mi se mai deschide ?

  Apreciază

 18. […] Fereastra OVERTON sau cum prin inginerie sociala se ajunge de la “de neacceptat” la “interzis … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: