SACCSIV – blog ortodox

Sondaj: O TREIME dintre tinerii americani între 18 și 24 de ani NU SUNT SIGURI dacă PAMANTUL E ROTUND

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 20, 2018

CBS Pittsburgh: A Third Of Millennials Aren’t Sure The Earth Is Round, Survey Finds

Traducerea OrtodoxInfo:

O treime dintre mileniali nu sunt siguri dacă Pământul e rotund conform unui sondaj de opinie

Un nou sondaj de opinie a arătat că o treime din tinerii mileniali din Statele Unite nu sunt convinși că Pământul e rotund. Sondajul de opinie național dezvăluie că tinerii între 18 și 24 de ani sunt cel mai mare grup din țară ce refuză să accepte faptele științifice în ceea ce privește forma lumii.

YouGov, o firmă britanică de studii de piață, a intervievat 8.215 adulți din Statele Unite pentru a afla dacă au dat vreodată crezare mișcării “Pământului plat”. Numai 66% din tinerii mileniali au răspuns că “au crezut dintotdeauna că planeta e rotundă”. Profesori de știință de-a lungul Statelor Unite își vor clătina capetele aflând că 9% din tinerii adulți au răspuns că au “crezut dintotdeauna” că planeta e plată.

Alți 9% din tinerii adulți au răspuns că cred că planeta e sferică dar au dubii în această privință. Într-o expresie tulburătoare de indecizie, 16% dintre mileniali au spus că nu sunt siguri ce formă are planeta.

În ansamblu, numai 2% dintre respondenți au spus că au crezut dintotdeauna că Pământul este plat fără nici un dubiu. YouGov a descoperit că vârsta e direct conectată cu opiniile americanilor asupra formei lumii. 66% dintre adulții cu vârste între 25-34 au spus că au crezut dintotdeauna că Pământul e rotund, în comparație cu 82% pentru vârstele între 35-44, 85% pentru vârstele între 45-54 și 94% pentru adulții de peste 55 de ani.

Venitul a jucat de asemenea un rol în părerile persoanelor. 92% dintre adulții câștigând peste 80.000 de dolari pe ani cred că pământul este rotund în comparație cu 79% dintre adulții ce câștigă sub 40.000 de dolari pe an.

 

Reclame

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sandel said, on aprilie 20, 2018 at 10:10 pm

  Adevărul e complex dar nu e chiar atât de departe de noi.
  Forma reală a pământului cu siguranță nu a a fost niciodată relevată oficial de ştiință
  dar nici noi nu ar trebui să cădem în rătăcire.
  Aşadar folosindu-ne de majoritatea dovezilor posibile directe şi indirecte existente forma pământului cea mai plauzibilă care explică foarte multe… inclusiv anumite referiri oarecum ,,tangente” din Sf.Scriptură rezultă o combinație fascinantă între sferoid şi toroid. Dovezile directe exista de zeci de ani (au fost si niste fotografii publice scăpate din greseală prin anii 70′) dar acum sunt cenzurate totuşi cine e curios poate sa faca o plimbare la poli cu siguramță va rămâne şocat.

  Apreciat de 1 persoană

 2. rr said, on aprilie 20, 2018 at 10:24 pm

  Cum explica ziarul Lumina (al Patriarhiei) cuvantul „tarie” din Geneza, folosind si niste citate ale Sfantului Vasile cel Mare:

  Facerea 1, 6: „Şi a zis Dumnezeu: «Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!»

  Şi a fost aşa.“

  Şi în versetul prezentat astăzi, observăm că lumea este creată de Dumnezeu prin puterea cuvântului. După ce a spus „să fie lumină!“, în ziua a doua a creaţiei, Dumnezeu face tăria şi desparte apele de ape.

  Pentru a explica noţiunea tărie, am apelat la scrierile Sfântului Vasile cel Mare: „Cuvântul tărie este folosit, de obicei, în Scriptură pentru cele ce au o tărie covârşitoare; de pildă, când se spune: «Domnul este tăria mea şi scăparea mea» (Psalm 17, 11) şi «Eu am întărit stâlpii lui» (Psalm 17, 11) şi «Lăudaţi-L pe El întru tăria puterii Lui» (Psalm 150, 1). Învăţaţii profani numesc «corp tare», corpul care este solid şi plin, în opoziţie cu corpul matematic; corpul matematic îşi are existenţa numai în dimensiuni, adică în lăţime, adâncime şi înălţime; corpul tare, pe lângă dimensiuni, are şi rezistenţă. Scriptura obişnuieşte să numească tărie ceea ce este tare şi rezistent. De multe ori, foloseşte acest cuvânt despre aerul condensat, ca atunci când spune la Amos capitolul 4, versetul 13: «Eu, Cel ce întăresc tunetul»“ (Comentarii la Hexaemeron). Pe scurt, cuvântul tărie capătă, în Sfânta Scriptură, două înţelesuri: acela de atmosferă terestră sau – cel mai răspândit sens – cer văzut.

  Cât despre expresia „să despartă ape de ape“, unii exegeţi ai Bisericii, având intenţia realizării unor comentarii duhovniceşti, au interpretat aceste cuvinte alegoric, zicând că, prin aceste ape, se înţelege, în chip figurat, puterile spirituale şi netrupeşti. Astfel, sus, deasupra tăriei, au rămas puterile cele mai bune, iar în jos, în locurile din jurul pământului şi în cele materiale, au rămas puterile cele rele. „Cu alte cuvinte, puterile cele de sus sunt vrednice, datorită curăţiei minţii lor, să dea Ziditorului lauda cuvenită; apele de sub ceruri însă sunt duhurile răutăţii care au căzut din înălţimea lor firească în adâncul răutăţii“, prezintă Sfântul Vasile cel Mare acest simbolism al interpretării alegorice. El, ca dealtfel şi majoritatea interpreţilor Sfintei Scripturi din Biserică, văd în această expresie, „să despartă ape de ape“, actul creator văzut al lui Dumnezeu, astfel încât „să înţelegem prin apă, apă; iar despărţirea făcută de tărie s-o interpretăm potrivit cauzei date de Scriptură“.

  Sursa: http://ziarullumina.ro/biblia-verset-cu-verset-ce-este-taria-59877.html

  Apreciază

 3. Ioan C. said, on aprilie 20, 2018 at 10:45 pm

  Metropolitan Hilarion of Volokolamsk receives chaplain of Anglican parish in Moscow
  https://mospat.ru/en/2018/04/19/news159300/

  Apreciază

 4. Vali said, on aprilie 21, 2018 at 7:30 am

  Deci saracii cred in reoria pamantului plat….

  Am o intrebare: exista un program care poate transforma un video in text?
  A aparut un video despre implicatiile GPA – mamele surogat si bebeii creati in laborator. Vreau sa-l traduc dar… Cum?

  Apreciază

 5. Ioan C. said, on aprilie 21, 2018 at 9:25 am

  Îmi explică și mie cineva de ce Biserica Ortodoxă Rusă e membră a Consiliului Mondial al Bisericilor?
  Lista cu membrii C.M.B. e aici: https://www.oikoumene.org/en/member-churches
  Căutați în listă la litera R „Russian Orthodox Church (Moscow Patriarchate)”.

  Apreciază

  • sherlock_holmes said, on aprilie 21, 2018 at 6:55 pm

   O mare greseala,poate o indreapta. Doamne ajuta !

   Apreciază

  • Mihai said, on aprilie 21, 2018 at 7:51 pm

   Atenție a nu se confunda B.O.Ru cu ,, ierarhia” apostata de la ei, deja observăm că l-au întrecut și pe Bartolomeu, același lucru se întâmplă și cu ai noștri
   Acum a revenit și Teodoct pe blogul său, dar ce poate sa debiteze și să inventeze, mai bine ar sta in banca lui, a se vedea in ultimile sale comentarii de pe blogul său

   Apreciază

 6. Emil said, on aprilie 21, 2018 at 9:55 am

  E suficient sa zbori cu un avion la cel putin 10.000 metri altitudine si sa te uiti pe hublou, la aceasta altitudine deja se poate observa curbura pamantului…

  Apreciază

  • A said, on aprilie 21, 2018 at 3:09 pm

   Emil, ai si niste dovezi care iti sustin afirmatia? Vorbesc despre fotografii ‘nelucrate’, ca lucrate si computerizate vedem peste tot. Hai sa iti spun ceea ce am vazut eu de la peste 10000 de metri din avion, si am zburat in avion ceva la viata mea, chiar pe 4 continente: pamantul este plat, ca o clatita. Linia orizontului este PLATA si ea. Si ca sa-ti mai spun ceva, tot legat de viata mea personala si spirituala daca vrei: prima oara cand am inceput sa citesc Biblia a fost prin adolescenta, cand invatasem deja la geografie despre univers, pamant care se-nvarteste etc. De la primele capitole citite din Biblie, am renuntat s-o mai citesc, pentru ca textul Ei contrazicea ‘stiinta’ invatata de mine la ora de geografie. La vremea aceea, din ignoranta, am considerat Biblia ca fiind un text eronat, demodat, daca vrei…Cam asta e efectul minciunilor stiintifice asupra vietii spirituale a oamenilor.

   Apreciat de 1 persoană

   • grig said, on aprilie 22, 2018 at 12:16 am

    Esti, cumva, preintre aia saraci de cred astfel de ineptii?

    Apreciază

  • tataia said, on aprilie 21, 2018 at 11:25 pm

   Nu stiu ce vorbesti tu..am zburat cu avionul de 3-4 ori..nu se vede nici o curbura. NU ar trebui sa se observe nici daca pamintul chiar ar fi sferic….lucru care este sustinut chiar si de cei care cred cu tarie in teoria oficiala, heliocentrica a pamintului sferic.

   Apreciază

  • A said, on aprilie 22, 2018 at 1:10 pm

   Despre curbura pamantului, imagini din spatiu, linia orizontului, intr-un video subtitrat in limba romana: https://m.youtube.com/watch?v=tYDZMVcTVuI&feature=share

   Apreciază

  • tataia said, on aprilie 22, 2018 at 11:28 pm

   @ grig Faptul ca milenialii nu se pricep la o gramada de chestii (cum ar fi sa faca poze cu un aparat foto clasic, sa porneasca o masina cu soc manual, sa schimbe o siguranta la un tablou electric din acela antic si de demult cu patroane de portelan..etc) nu inseamna ca nu au dreptate in nici una din privinte. Teoria pamintului plat a luat foarte mare avint in ultima vreme (desi parca incet incet incepe sa se estompeze…s-a cam plictisit lumea de ea). Eu unul nu as fi in stare sa iti dau un raspuns clar la intrebarea „ce forma are pamintul” deoarece sincer nu stiu….este plat…sferic, concav….habar nu am. Dar ignorant nu este cel care crede in forma plata a pamintului….ignorant este cel care nu analizeaza absolut toate dovezile pe care le avem pro si contra ambelor teorii.

   Apreciat de 1 persoană

 7. geo said, on aprilie 21, 2018 at 10:03 am

  Daca aceiasi copii ar fi fost dusi de parinti la biserica protectia copilului ar fi sarit de c*r in sus…asa tace ca mortu’n papusoi…

  Asteptam reactia dgaspc (sa nu uitam ca este subordonata politic primariei)! Iar lege invatamantului este categorica in privinta intruziunii politicului in viata scolii!!!

  Apreciază

 8. Ioan C. said, on aprilie 21, 2018 at 1:09 pm

  Patriarhul Teofil al Ierusalimului vine în România
  http://basilica.ro/patriarhul-teofil-al-ierusalimului-vine-in-romania/

  Apreciază

  • Mihai said, on aprilie 21, 2018 at 7:53 pm

   Teofilos eretic ca și Danutz

   Apreciază

   • Ioan C. said, on aprilie 21, 2018 at 9:16 pm

    Doar nu crezi că Kirill e mai bun.
    Mai bine ne-am vedea de păcatele noastre.

    Apreciază

 9. geo said, on aprilie 21, 2018 at 7:45 pm

  Apreciază

 10. Ioan C. said, on aprilie 22, 2018 at 2:12 am

  Văd că ortodocșii ruși s-au pus bine și cu neoprotestanții!

  Metropolitan Hilarion meets with leaders of Baptist organizations
  https://mospat.ru/en/2018/03/26/news158208/
  (saitul oficial al Patriarhiei ruse)

  Apreciază

 11. berlin said, on aprilie 22, 2018 at 7:58 am

  cred că sf. Grigore Palama care era luminat de Duhul Sfânt ne poate lămuri în privința formei pământului .

  5.Iar corpul ceresc nu are puterea sa inainteze sau sa se intinda in sus. Si aceasta nu fiindca nu mai este loc mai incolo, ci pentru ca si sfera eterului de dupa el este invaluita de cer. De aceea nu inainteaza in sus nu fiindca nu este niciun loc spre care sa inainteze, caci largimea cerului se acopera cu sfera eterului. Nu se intinde mai sus de ea, deoarece, fiind mai subtire, este mai sus prin firea sa. Asadar nu fiindca nu are loc mai sus decat sine, nu se inalta cerul mai sus, ci fiindca nu este niciun corp mai subtire si mai usor ca el.11. Eterul este cu mult mai limpede ca focul si se numeste si materie arzatoare. Focul are volumul inmultit al sferei aerului, aerul al apei, apa al pamantului, care avand cea mai mare desime, are volumul cel mai mic dintre cele patru stihii de sub cer. Deci sfera apei avand marimea inmultita a pamantului, daca ar fi revarsata peste toata suprafata pamantului, amandoua sferele s-ar misca in jurul aceluiasi centru, al pamantului si al apei. Apa n-ar ingadui dobitoacelor de pe uscat sa se foloseasca de nici o parte a pamantului, intrucat l-ar acoperi intreg si s-ar intinde in mare masura peste toata suprafata lui. Dar intrucat nu cuprinde toata suprafata pamantului, caci uscatul locuit de noi este neacoperit, sfera apei este in chip necesar nelegata de centrul pamantului. Prin urmare trebuie cautat cat de mult e ea in afara de centrul pamantului. E mai jos sau mai sus de noi ? Mai sus nu poate sa fie, caci vedem ca suprafata apei este, in parte, sub noi. Asadar centrul sferei apei este mai jos, in raport cu noi, chiar si de centrul pamantului. Ramane de cercetat cat este de departe acest centru de centrul pamantului.

  12. Ar putea cunoaste cineva cat de departe, adica cat de jos, din punctul nostru de vedere, este centrul sferei apei, de centrul pamantului, luand seama ca suprafetei sferei pamantesti, care e locuita de noi ii corespunde suprafata apei vazuta de noi si aflata sub noi, sub pa-mantul pe care-l calcam. Partea pamantului locuita de noi e o zecime din suprafata lui. Caci pamantul are cinci zone, iar noi locuim o jumatate a uneia din aceste cinci. Deci daca ar vrea cineva sa aplice acestei zecimi de suprafata o sfera in jurul pamantului, va afla sfera care i se potriveste. Ea va avea indoit diametrul sferei careia i se aplica din afara si pe care o cuprinde, iar marimea ei e de opt ori mai mare si centrul il are la marginea pamantului, care ni se pare cea mai jos. Acest lucru e limpede din desen.

  13. Sa zicem ca sfera pamantului este un cerc inauntru caruia e scrie A, B, C, D, iar in jurul lui e desenat in loc de sfera apei un alt cerc, care e tangent cu suprafata zecimei de sus a cercului din el. in cercul acesta e scris E, F, G, H. Marginea cercului din launtru, care din punctul nostru de vedere este cel mai de jos, va fi centrul cercului exterior. Acesta avand diametrul indoit, se arata prin demonstratii geometrice ca sfera al carei diametru es- G te indoit fata de al sferei care are diametrul pe jumatate, este de opt ori mai mare. Aceasta sfera lichida, care e de opt ori mai mare, e amestecata cu pamantul. De aceea tisnesc din el numeroase izvoare si rasar apele bogate si nesecate ale raurilor si se varsa sanurile nu putinelor mari ; multime de lacuri sunt raspandite si aproape nu este loc pe pamant, unde, sapand cineva, sa nu afle curgand pe dedesubt apa.

  Apreciază

 12. geo said, on aprilie 22, 2018 at 8:56 am

  Apreciază

 13. Ioan C. said, on aprilie 22, 2018 at 10:27 am

  Am și eu o întrebare pentru cititorii care sunt împotriva ierarhiei B.O.R.:
  Oare ce e mai grav, să participi la Sinodul din Creta, unde toți care au semnat documente sunt ortodocși sau să fii membru CMB (cum e BORu de ex.), alături de cei ce nu sunt ortodocși?

  Apreciază

 14. Ioan C. said, on aprilie 22, 2018 at 12:03 pm

  Ce rușine pentru o țară ortodoxă!

  Primul bordel cu roboţi sexuali din Moscova: cum funcţionează şi cât costă
  http://adevarul.ro/news/stiri-ciudate/primul-bordel-roboti-sexuali–moscova-functioneaza-costa-1_5adb7d4ddf52022f7515b3cb/index.html

  Apreciază

 15. Sorin S said, on aprilie 23, 2018 at 12:26 am

  referitor la teoria Pamantului plat…oare cei de pe statia orbitala ISS…prelucreaza non stop imaginile ca sa ne minta ca vezi tu Pamantul nu e plat….teoria Pamantului plat este o ineptie …iar daca cineva aduce argumente din Sfanta Biblie,,,insasi in cartea lui Iov…se vorbeste de curbura pamantului

  Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 23, 2018 at 4:43 am

   De ce nu scrie despre rotundul Pamantului in Bibliile 1688 sau 1914 sau Anania?

   https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/20/de-ce-nu-scrie-despre-rotundul-pamantului-in-bibliile-1688-sau-1914-sau-anania/

   Apreciază

   • sherlock_holmes said, on aprilie 23, 2018 at 7:33 pm

    Daca ar fi scris in Sfinta Scriptura ca Pamintul este rotund, acum mii de ani, cind oamenii vedeau clar ca este plat, cred ca multa confunzie s-ar fi creat,iar acest adevar nici nu este asa de important pentru unirea oamenilor cu Hristos si mintuirea lor.

    Nu am vazut nici o poza din spatiul cosmic in care toate continentele si oceanele sa se vada toate simultan,ca pe o farfurie,ca in teoria pamintului plat. Si cum orice corp plat are 2 fete, pe partea cealalta a pamintului plat ce este ? Ca daca este pamint,ce continent ar fi,daca este ocean, care acela? Cu atitia sateliti si avioane care zboara sau se rotesc in jurul lui unde sint pozele ?

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 23, 2018 at 7:49 pm

    sherlock_holmes

    Eu nu zic ca e plat. Eu doar demontez „argumentele” celor doua tabere.

    Apreciază

   • sherlock_holmes said, on aprilie 23, 2018 at 8:15 pm

    Ok.

    Apreciază

  • tataia said, on aprilie 23, 2018 at 11:43 am

   ISS ar putea fi o drona alimentata cu energie solara (deja exista asa ceva). Adica care de fapt nu orbiteaza nimic ci pur si simplu zboara in atmosfera asa cum o fac si avioanele obisnuite cu care am mai calatorit (unii din) noi. Iar daca nu se vede ca acele imagini sint CGI…eu ce sa fac..nu respecta legile perspectivei..etc. Sint multe inadvertente in acele imagini dar lumea le crede reale.

   Apreciază

 16. eplatnemiscat said, on aprilie 23, 2018 at 1:53 pm

  Interesant este totuși comportamentul soarelui dincolo de ecuator. O cunoștință care a călătorit acum două săptămâni în Indonezia, insula Bali, mi-a povestit că soarele rasare la 5 dimineata și apune la ora 6 dupa-amiaza. Interesant este că apune, citez:”zici că stinge cineva lumina”. Mărturia a fost dată într-o discuție în care îmi povestea cum a fost în concediu și nu a avut nici o legătură cu forma pământului. Și asta când soarele se afla aproape de ecuator, iar locația e la vre-o 15 grade dincolo de ecuator.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: