SACCSIV – blog ortodox

Eu merg pe linia Sfantului Maxim Marturisitorul, adica mi-e suficienta intreruperea pomenirii Ierarhului cretan

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 1, 2018

La inceput, dupa Sinodul din Creta, ma gandeam si eu ca aproape toti dintre cei ce n-au fost de acord cu documentele semnate acolo, cum o fi cu Harul? Si am permis si comentatorilor sa-si dea cu presupusul. Dar imi pare rau ca am facut-o, chiar daca uneori am folosit spamul in cazul celor ce au sarit calul si chiar daca n-am facut parte din cele doua grupari ce postulau cum e cu Harul la cei ce ii pomenesc pe Ierarhii cretani, grupari despre care puteti citi la:

OrtodoxINFO se delimitează de preoții semnatari ai Sinaxei de la Roman

Si-l rog pe bunul Dumnezeu sa ma ierte, caci tare nu doresc sa hulesc impotriva Duhului Sfant si sa ajung in iad.

Asa ca voi ramane pe linia pe care sunt deja de multe luni, adica pe linia Sfantului Maxim Marturisitorul. Sa ne amintim:

 

Mai apoi, când Patriarhul Romei care era încă ortodox, a condamnat monotelismul Patriarhilor Răsăriteni, Sfântul Maxim a mărturisit că, fiind lipsiţi de Credinţa Ortodoxă, Patriarhii acestor aşezări şi-au pierdut continuitatea Apostolică, deci şi „puterea de a lega şi a dezlega”. Ei (care susțin erezia) ce singuri de la sine sunt blestemați și lepădați, și de Preoție sunt înstrăinați, aceia ce fel de Taine săvîrșesc? Apoi ce duh vin asupra acelora care se hirotonesc de unii ca aceștia?

Vrăjmaşii lui au încercat să-l facă să spună vorbe de prisos, întrebându-l astfel:
– Atunci, doar tu te vei mântui, în timp ce toţi ceilalţi se vor pierde?
Iară Sfântul Maxim, cu mare înţelepciune de la Duhul Sfânt care se odihnea întru el, răspunse:
– „Dumnezeu mă opreşte să osândesc pe cineva sau să pretind că doar eu mă mântuiesc! Acestea fiind zise, voi alege mai degrabă să mor decât să apostaziez în vreun fel de la credinţa cea adevărată şi să sufăr apoi chinurile conştiinţei.”

Zis-au lui:
– Dar ce vei face, de vreme ce cei din Roma sunt uniţi cu cei din Constantinopol? Căci aseară au sosit de la Roma două delegaţii şi mâine dimineaţă, în ziua duminicii, se vor împărtăşi cu Patriarhul din Preacuratele Taine. Cuviosul răspunse:
– Chiar dacă tot Universul va fi în comuniune cu Patriarhul, eu nu voi fi în comuniune cu el. Precum ştiu că Sfântul Duh prin Apostolul Pavel spune că îngerii înşişi vor fi anatema dacă ar propovădui într-alt chip, aducând ceva nou în credinţă(Galateni 1,8).

 

Adica, voi intreba si eu precum Sfantul la inceputul acestui citat dar atat. Sub nici o forma nu ma voi apuca sa osandesc sau sa pretind ca doar eu sau cei de un cuget cu mine ne vom mantui.

Altfel spus, imi este suficient Canonul 15 al Sinodului I-II al Sfantului Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului (861 d.Hr.):

 

”Cele ce sunt rânduite pentru preoți, episcopi și mitropoliți, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun preot sau episcop sau mitropolit ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh și nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât și rânduit în dumnezeiasca slujbă tainică, ci mai înainte de înfățișarea înaintea sinodului și de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acela să fie cu totul străin de toată preoția, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Și acestea s-au hotărât și s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovății se depărtează de întâii lor stătători și fac schismă și rup unitatea Bisericii. Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinți, firește, adică, de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învață în Biserică, unii ca aceștia nu numai că nu se vor supune certării canonicești, desfăcându-se pe sineși de comuniunea cu cel ce se numește episcop chiar înainte de cercetarea sinodală, ci se vor învrednici și de cinstea cuvenită celor ortodocși. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi și pe pseudo-învățători, și nu au rupt prin schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și dezbinări”.

 

Ca parere personala, nu cred ca va mai fi un astfel de Sinod, precum cele din vechime, care sa analizeze cum e cu ecumenismul, cu incepatorii sai si ce anateme trebuie date.

Pe linia asta deci voi continua sa vorbesc si sa scriu. Ce nu imi este insa clar: ce comentarii sa permit pe blog sau portal? Ce articole scrise de altii sa postez pe blog sau portal? E vorba despre aceasta tema, desigur. Pentru ca este evident ca multi antiecumenisti nu vor merge pe aceeasi linie cu mine, adica nu se vor abtine sa se limiteze la cele de mai sus, ci vor simti o acuta nevoie sa spuna vorbe de prisos. Iar daca nu mai permit astfel de vorbe, ei sigur vor merge sa dezbata prin alte parti si cine stie peste ce serpi dau pe acolo. Dar daca le permit, nu cumva se vor sminti si altii? Astept sugestiile fratilor de bun simt si buna credinta.

Iar pentru ca unii m-au intrebat una alta la rubrica de comentarii, raspund si aici, ca sa vada toata lumea. Voi folosi termenul scurt de nepomenitor atat pentru preotii care au intrerupt pomenirea Ierarhului ce a semnat in Creta sau a aprobat cele semnate acolo, cat si pentru mirenii ce participa la slujbele acestora si nu participa la slujbele celorlalti (pentru care voi folosi termenul scurt de pomenitori). Asadar:

N-am mai participat la Slujbele pomenitorilor inainte ca majoritatea dintre actualii preoti nepomenitori sa devina … nepomenitori.

Nu-mi voi boteza copilul a doua oara iar ce copii imi va mai da bunul Dumnezeu, ii voi boteza la preoti nepomenitori.

Pe cei pe care ii consideram frati, ii voi considera tot astfel, chiar daca deocamdata inca sunt pomenitori. Si voi sta la masa cu ei, indiferent ca sunt preoti sau mireni.

Ma inchin si ma voi inchina cand trec pe langa orice biserica ortodoxa, indiferent ce fel de preot slujeste acolo.

Am intrat si voi intra in orice biserica pentru a ma inchina la Sfintele Icoane si a saruta Sfintele Moaste. Nu insa in timpul slujbei pomenitorilor.

Doamne ajuta!

 

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. nicu said, on februarie 1, 2018 at 3:36 pm

    Asa zic si eu…si raman in limitele Rezolutiei de la Botosani.Iertati

    Apreciază

  2. geo said, on februarie 1, 2018 at 3:53 pm

    Apreciază

  3. Theodor L. said, on februarie 1, 2018 at 4:20 pm

    Scriptura este cea care ne incurajeaza sa vorbim despre har pentru ca e plina de versete despre har. Daca tu nu intelegi ce este cu harul, atunci arunci la spam pe cei ce vorbesc despre har? E ca si cum ai arunca Scriptura la cos daca nu aprobi dezbaterea despre har.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on februarie 1, 2018 at 6:34 pm

      Theodor L.

      Ziceam ca astept sugestiile fratilor de bun simt si buna credinta. Tu nu esti printre ei:

      GLASUL STRAMOSESC prezinta Calendarul pe stil vechi realizat de THEODOR LEONTESCU
      http://ortodoxinfo.ro/2018/01/10/glasul-stramosesc-prezinta-calendarul-pe-stil-vechi-realizat-de-theodor-leontescu/

      Apreciază

      • Aurora said, on februarie 1, 2018 at 8:45 pm

        Bunul-simt este cel care ne spune ca trebuie sa stim ce e cu Harul si ce e cu Calendarul. Daca trecem aceste doua chestiuni sub tacere, sub pres si ne vom tine doar de sinaxe si rezolutii, vom bajbai ca hotii care au furat candva moastele Sfantului Dimitrie Basarabov, fara sa facem nici macar un pas inainte. Aceste doua lucruri sunt foarte clare : LA ERETICI NU MAI EXISTA HAR, IAR CALENDARUL PE NOU NU ESTE AL NOSTRU, CI AL LUI MIRON CRISTEA CARUIA I-AU CRESCUT COARNE SI COPITE DUPA CE L-A ADOPTAT (secret bine pastrat in arhivele Dealului). Teama de schisma e o prostie, ca si teama superstitiosilor cand le trece o pisica neagra pe dianainte.

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 1, 2018 at 9:14 pm

        Aurora

        Sora draga, pe drumul lui marian tudor nu voi merge in veci.

        Apreciază

      • Raluca said, on februarie 2, 2018 at 5:40 pm

        Surioară Aurora, chestia asta cu coarnele și cu copitele trebuie și demonstrată. Unde sunt dovezile? Un link, un document, o mărturie ceva. Nici mie nu mi se pare deloc în regulă despărțirea lumii ortodoxe după calendar, care oricum a rămas deocamdată pe planul doi după apostazia din Creta, dar nici să facem afirmații de astea șocante fără susținere nu e OK.

        Apreciază

  4. guti flo said, on februarie 1, 2018 at 7:40 pm

    Si eu la fel.

    Apreciază

  5. Corneliu said, on februarie 1, 2018 at 7:41 pm

    Doamne ajuta Vasile(saccsiv)!
    Subscriu si imi asum conduita ce ai creionat-o. Este in duhul Sinaxei botosanene, unde , slava Domnului, cu drag am luat parte si, cu regret, consider ca e din ce in ce mai greu a se petrece o reeditare. Te imbratisez, frateste, pentru linia echilibrata (bine placuta Domnului) pe care ai fost luminat sa mergi.
    Dumnezeu sa ne lumineze calea!

    Apreciază

  6. Liviu Soare said, on februarie 1, 2018 at 8:36 pm

    Atentie, Sf. Maxim Marturisitorul a dat acele replici la 4 ani dupa sinodul de la Roma (!), iar Sf. Maxim impreuna cu Papa Martin percepeau acel sinod ca fiind unul ecumenic, desi nu a participat decat un singur episcop rasaritean la sinod, iar posteritatea nu a receptat acel sinod ca fiind unul „a toata lumea”. Atentie la context. Din partea mea poate sa faca oricine orice cu mantuirea sa, am simtit doar sa fac aceasta precizare, poate ajuta pe cineva la ceva. Saccsiv, chiar daca nu imi vei publica comentariul, cerceteaza serios sursele legate de Sfantul Maxim si vei vedea ca asa este… sa fiti sanatosi!

    Apreciază

  7. STOP RFID (Viorel Ghica) said, on februarie 1, 2018 at 9:19 pm

    Apreciază

  8. STOP RFID (Viorel Ghica) said, on februarie 1, 2018 at 9:24 pm

    saccsiv

    Frate Vasile, din pacate sora Aurora se rataceste cu acest asa zis preot Marian Tudor, care ii este si duhovnic. Acest Marian Tudor e un ratacit notoriu, eu am vazut din materialele sale ca este eretic, nu numai schismatic.

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 1, 2018 at 9:37 pm

      STOP RFID (Viorel Ghica)

      Si culmea, pe ea o injura cel mai mult la comentatorii acest „preot duhovnic” (cum se semna marian tudor demult).

      N-am crezut niciodata ca aceasta sora draga a noastra va face un asemenea pas. O iubesc si ma doare aproape fizic pierderea ei. Ma rog bunului Dumnezeu sa se intoarca.

      Apreciază

      • el said, on februarie 2, 2018 at 10:23 am

        saccsiv

        NU pe pntru publicat:

        ai luat-o razna DEFINITIV, NU dupa mintea ta ci INSELAT fiind de Chirila.

        Ti-am spus de la inceput ca ai sa te RATACESTI daca umbli dupa insul asta MARSAV , dar ai preferat sa ma banezi ( mi-e EGAL ce faci tu cu comentariile mele).
        NU TREBUIE sa publici asta, sunt doar pentru stiinta ta
        Sora Aurora NU GRESESTE , VOI GRESITI cei care tineti trena INSELATULUI ( IUDA VANDUT) MSC din NESTIINTA ( Dumnezeu sa va ierte, eu NU TE UIT la rugaciniue mele , din pacate NU POT sa trec peste libertatea ta care alege GRESIT !!!) .

        Eu NU AM NIMIC cu situatia din Ro, am Parinti SFINTI si FARA ABATERE DOGMATICA, Stareti, NU romani.
        Tu isna tu daca vei urma pe MSC TE VEI PIERDE DEFINITIV spre DUREREA mea care strig staendig pentru tine.( popa staciu si KAKODOXULA VANDUT popa vulcanic, un biet ins MINCINS si SCARBOS sunt de aceeasi teapa !!!)

        PRECIZARI

        PS:
        ca sa nu crezi ca-s vreun „ucenic” de-l lui popa Staicu spun CLAR : NU SUNT si il consider ca si tine un VICLEAN LUCRATOR al diavolului.
        dar NICI iubitul tau teHUOlog Chirila (VANDUTUL) NU este altceva !
        Staicu, Vulcanescu si Chirila au aceeasi LUCRARE: DARAMAREA BOR !!!
        daca vrei sa pricepi sau NU e treaba ta !

        EU oricum „te am pe raboj” la rugaciuni (ale mele si ale Staretilor mei) si se va alege de tine : … DOAR CE VEI VREA / VOI TU !
        Ai inecput lucrarea diavolului FARA sa pricepi pe unde te afli, FRATE esti SINGURUL de acolo pentru care MA DOARE !!!
        Maica Domnului Arhistratega NEBIRUITA sa aibe grija de tine, insa a stii ca NIMENI NU TE POATE AJUTA daca tu NU PRIMESTI Adevarul INTREG !

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on februarie 2, 2018 at 10:37 am

        el

        Eu n-am pornit la drum acum peste 10 ani cu niciunul dintre ei si cu niciunul dintre ceilalti preoti nepomenitori. Dar i-am publicat pe toti atunci cand mi se parea ca zic bine.

        Cand mi se va parea ca Mihai-Silviu Chirila zice rau, ma voi delimita de el. Dar ce zici tu ca zice rau?

        Si ce zici tu ca marian tudor zice bine?

        Apreciază

      • Matiu Cosmin said, on februarie 2, 2018 at 11:43 am

        Cand e vorba de credinta nu ai voie sa te lipesti de nimeni indiferent cine ar fi el.

        Daca noi care am intrerupt comuniunea si stim despre ce este vorba am merge la pomenitori este clar ca pentru noi nu exista har. Daca exista sau nu pentru altii care merg la pomenitori numai Dumnezeu stie.
        Schimbarea calendarului este clar ca a fost grava dar asta nu inseamna ca trebuie sa trecem pe vechi.

        Si eu personal ma voi delimita de orice persoana daca nu va urma dreapta credinta sau va sustine idei gresite.

        Apreciază

      • Raluca said, on februarie 2, 2018 at 5:56 pm

        Ei, frătzioare „el” dacă n-ai fi avut tu bafta asta să pleci prin străinătățuri ca atâția alți fii risipitori ai României, și să te lauzi că ai „Părinți sfinți și fără abatere dogmatică”, care bineînțeles NU SUNT ROMÂNI, și ai fi rămas tu în țara în care Dumnezeu a rânduit să te naști, ce ai fi făcut? Hai, te rog, luminează-ne! Dacă se poate să ne dai un răspuns civilizat, fără jigniri și fără violență ar fi de apreciat. Dar dacă nu se poate, să știi că pot să duc și un răspuns plin de înjurături. Dar te rog, indiferent cum te pricepi să răspunzi, spune-ne ce ai face dacă ai trăi în România? Care este varianta corectă de ales din punctul tău de vedere?

        Apreciază

  9. Cristian said, on februarie 1, 2018 at 10:51 pm

    Eu cred ca asta tine si de credinta fiecaruia in parte si de situatia si imprejurarea in care se afla. Eu personal merg la o Biserica din oras unde se pomeneste episcopul, dar aici oamenii abea stiu reguli elementare nu poti sa-i iei cu subiecte dogmatice. Ar fi nepotrivit. Oricum garantez pentru parinte. In predici da exemple de vietuire ale sfintilor din Pateric, din Muntele Athos, nu vorbeste baliverne. Dar pentru cineva ca tine cu deschidere si influenta mare spre public cred ca e bine sa spui adevarul Sfintilor. Canoanele sunt canoane. Este important ca oamenii sa stie ca nu e de jucat cu adevarurile Bisericii. Altfel ai propovadui alta Evanghelie. Poate ar trebui explicat putin si de ce trebuie o atitudine drastica in problema asta. Daca nu ar fi atitudinea asta atunci nu mai erai aici cu blogul si portalul si nu te mai diferentiai de partea ecumenista. Poate nu e bine nici eu ca merg la pomenitor, poate si parintele in cauza e documentat si stie ce face si ii cere iertare lui Dumnezeu. Din cauza asta ziceam ca depinde si de imprejurari. Oricum trebuie oameni care sa faca greva si sa arate cu degetul. Vizavi de cenzura commenturilor asta ramane la latitudinea ta. Ar fi bine sa mai fie triate putin dar cred ca esti destul de bun sa stii cand sa faci asta. Doamne ajuta. Iertare.

    Apreciază

    • Raluca said, on februarie 2, 2018 at 6:52 pm

      Cristian, să știi că ține și conștiință credința fiecăruia.
      Dacă tu mergi la o biserică unde se pomenește episcopul cretan, și oamenii de acolo abia știu reguli elementare despre subiecte dogmatice, cine crezi tu că ar fi avut datoria sa-i învețe, în afară de efortul lor propriu de a se informa?
      Tu garantezi pentru părintele pomenitor? La ce fel de garanție faci referire când în același timp spui: „canoanele sunt canoane”, că „e bine să spui adevărul Sfinților”, și că „este important ca oamenii să știe că nu e de jucat cu adevărurile Bisericii”? Încâlcită treabă, nu-i așa?

      Apreciază

  10. gabriel said, on februarie 2, 2018 at 2:22 am

    ,, Fiecare dintre voi, cei aflați în această încăpere ştie, undeva în adâncul inimii lui, că nu este har în Patriarhia Moscovei”. (Mitr. Vitalie Ustinov al ROCOR)

    Apreciază

  11. Ramona said, on februarie 2, 2018 at 8:14 am

    Doamne ajuta!

    Ne ingradim de erezie prin nepomenire si atat.
    Harul este un bun al Lui Dumnezeu si numai El stie cui, cand si cum il da.
    Consider ca nu e treaba noastra sa studiem tainele Lui Dumnezeu si sa ne dezbinam la nesfarsit din cauza unor teorii care nu ne ajuta la mantuire.
    Si inca ceva: Ortodoxia are 3 mari teologi sfinti. Cei de astazi nu se pot numi teologi atata timp cat nu au rugaciune neincetata, curata, cu lacrimi. Sunt doar invatacei cu dinti de lapte.
    De ce sa ne dezbinam din cauza unor slabiciuni omenesti?
    Mai multa rugaciune cu lacrimi si un dram de smerenie ne-ar apropia mai mult de Dumnezeu si intre noi.
    O zi cu pace!
    Iertati!

    Apreciază

  12. Rozalia said, on februarie 2, 2018 at 1:04 pm

    frate ,,el”, Slava Domnului ca esti bine! Mult ne lipsesti. Tare ne-au folosit comentariile tale si mult ne-ar fi de trebuinta acum. Dumnezeu sa te ocroteasca

    Apreciază

  13. ines said, on februarie 2, 2018 at 1:23 pm

    VĂMILE — în acest film autorul, redă în detalii prin propria experiență, toate trăirile și suferințele, la care este supus sufletul de către duhurile rele, după ieșirea lui din trup, la trecerea de la pământ spre cer.

    O asemenea descriere amănunțită avem, în istorisirea „Vămile văzduhului” în vedenia despre cuvioasa Teodora scrisă în viața Sf. Vasile cel Nou de către ucenicul său Grigore.

    Istorisirea „Vămile” este o descriere artistică, ce redă o experiență în timpurile noastre, a trecerii sufletului prin cumplitele vămi ale văzduhului.

    Această istorisire este folositoare atât celor din Biserica Ortodoxă, cât și tuturor care se pregătesc pentru primirea Sf. Botez.

    Apreciază

  14. Un frate ingrijorat said, on februarie 2, 2018 at 5:22 pm

    Inspirat de el, zic si eu ca nu am incredere in domnul Chrila. Recunosc nu prea pricep textele lui, probabil si de aici mi se trage neincrederea. Scrie prea mult si prea elevat pt mn. O sa mai intreb Parintele duhovnic sa vad ce imi zice in legatura cu ultimele evenimente. Stiu ca e impotriva partsiei la erezie ca o stare intermediara. Acum, i-au dat un nou inteles, care mi se pare fortat si cam tarziu. Daca nu erai tu, sacciv, cu ei nici nu le mai citeam rezolutiile. Zic asta ca sa sti ca vei raspunde si pt noi, astia mici, carora le-ai castigat increderea si dragostea. Chiar nu stiu, nu m-am sintit niciodata asa neputincios, incat sa megrg dupa instinct. Nu pot rationa la o problema de mantuire, lucrurile sint grave. Mie frica si sa aflu ca Parintele o sa il numeasca pe domnul chirila inselat, si odata cu el si pe tn. Mai ales de tn, mie durerea. Eu am mare incredere il Parinte, dar mie teama de raspuns, dasta nici nu am intrebat inca. Cei care sint in jurul meu, mireni, zic ca greseste si domnul chirila si p. Staicu.

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 2, 2018 at 6:27 pm

      Un frate ingrijorat

      Asta-i necazul, ca nu va pricepeti, asa ca intrebati pe duhovnic. Care duhovnic, nu stim daca se pricepe …
      Si va mai mirati ca multimile n-au nici o reactie referitor la Sinodul din Creta. Pai sunteti la fel. Si ei intreaba pe duhovnic …
      De preotul Arsenie Boca ce zice duhovnicul tau?

      Apreciază

      • Raluca said, on februarie 2, 2018 at 7:20 pm

        saccsiv, îți vine să crezi sau nu, există printre creștinii nepomenitori și unii care au o nesfârșită „evlavie” la guru Boca. Am fost șocată. Nu știu dacă au auzit ce au afirmat pr. Adrian Făgețeanu și Pr. Arsenie Papacioc (fără să se vorbească între ei) despre Boca, dar se pare că pentru ei nu are nici o importanță. Mi-e și frică să-l întreb pe părintele nepomenitor la care merg ce părere are despre Boca, pentru că dacă aflu că are „evlavie” la el, cred că n-am unde să merg în altă parte, cel puțin pe o rază de câteva sute de kilometri.

        Apreciază

  15. mircxea.v said, on februarie 2, 2018 at 7:04 pm

    Imi dau si eu cu parerea.

    Dupa ce am citit cartea „Sfintii catacombelor Rusiei” m-am lamurit. Nu am mai avut nevoie de nici o explicatie de-a lui pr Staicu sau M S Chirila. Daca era un text mai mic, citeam, cand erau sinaxe…, daca era textul lung si filosofie prea multa, nu ma interesa. Am simtit ca e prea multa politica, cand de fapt lucrurile sant simple.

    Orice compromis, este pierzator, mai ales acum.

    saccsiv,

    simt ca esti cam incordat cand e vorba de M S Chirila.
    Nu stiu ce a zis Chirila de e „el” asa nervos pe Chirila, da cat o fi el de mare teolog (sa nu uitam cine e cel mai mare teolog), cuvantul lui nu are greutate. Ca nu are cum. Adica, o solutie care ar trebui urmata, daca e spusa de un Sfant al Inchisorilor, de un Sfant Rus de dupa 1917, de orice sfant care s-a confruntat cu pr din astea, apoi pe astia ii urmez cu ochii inchisi.

    Nu prea mai urmaresc disputele astea teologice, dar faptul ca zici ca stai la masa cu un pomenitor care stie teoria, asta e cam naspa, dpdv al meu.
    Am mai zis, este ca si cum ai sta la masa cu unul care spune ca Iuda e nemernic, dar care in acelasi timp il slaveste si pomeneste pe Iuda ca pe un ceva foarte bun. Il slaveste pe vanzatorul lui IIsus, pe vanzatorul Ortodoxiei. Cum sa stau la masa cu un asemenea personaj ? Cu cel rau nici o legatura, nici sa sustinem ca 2+2=4, nici sa semnam ca exista Dumnezeu. Parca asa zicea Steinhardt, nu?
    Pai unul din asta e nebun, si sminteste la maxim. E nebun si max de pervers in acelasi timp. E duplicitar, e alunecos, e fricos, e cel mai bun model in rau…

    @el,

    ce a zis Chirila de te-a suparat asa tare, ca nu am mai citit ce spune?
    Oricum, ma bucur ca esti viu :).
    Am mai intrebat de tine pe aici, da ai stat pitit :).

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 2, 2018 at 7:58 pm

      mircxea.v

      Nu sunt incordat, ci mult mai mult. Sunt relativ aproape de limita rabdarii. Si nu doar referitor la Mihai-Silviu Chirila. Si asta din mai multe motive, care pe majoritatea ii lasa rece. Modul cum a fost judecat la sinaxa. Am explicat asta la:

      Teologul MIHAI-SILVIU CHIRILA n-a fost la JUDECATA DE LA ROMAN (asa zisa sinaxa) deoarece acuzatorii sai au refuzat sa-i prezinte rechizitoriul
      https://saccsiv.wordpress.com/2018/01/29/teologul-mihai-silviu-chirila-n-a-fost-la-judecata-de-la-roman-asa-zisa-sinaxa-deoarece-acuzatorii-sai-au-refuzat-sa-i-prezinte-rechizitoriul/

      Modul cum au pregatit terenul acestei judecati, aruncand pe piata “informatia” ca este evreu iar mie soptindu-mi la ureche ca m-a vorbit de rau. Am explicat asta la:

      OrtodoxInfo se delimiteaza de preotii semnatari ai Sinaxei de la Roman
      https://saccsiv.wordpress.com/2018/01/31/ortodoxinfo-se-delimiteaza-de-preotii-semnatari-ai-sinaxei-de-la-roman/

      Unii dintre acuzatori nici macar nu si-au anuntat Ierarhii ca ei au interupt pomenirea dar il acuza pe parintele Claudiu Buza ca … a fost la Consistoriu.
      Si-au pus cuvantul “acrivie” pe frunte si il acuza pe parintele Ioan Ungureanu ca a fost la inmormantarea pomenitoare a unei rude dar l-au pus pe post de regina balului pe preotul Ciprian Ioan Staicu, cel cu fapte despre care Sfintii Parinti s-au exprimat foarte clar:

      DOCTOR ÎN TEOLOGIE (!!) Ciprian Ioan Staicu despre MUZICA SATANICĂ: “Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place” / ATENȚIE MARE la ce zice Sfântul Nicodim Aghioritul: Să nu mai vorbiți și să nu mai aveți legături cu cei ce vă îndeamnă să ascultați muzica clasică. Ei se vor duce în iad ca să se muncească
      http://ortodoxinfo.ro/2017/10/27/doctor-teologie-ciprian-ioan-staicu-despre-muzica-satanica-ce-frumos-si-lui-dumnezeu-ii-place-atentie-mare-la-ce-zice-sfantul-nicodim-aghioritul-sa-nu-mai-vorbiti-si-s/

      Referitor la masa, mi-ai mai spus-o. Eu ma bazez pe ce spun Sfintii:

      Părintele MIHAI VALICĂ este pomenitor. MAI PUTEM MÂNCA CU EL LA MASĂ?
      http://ortodoxinfo.ro/2018/01/19/parintele-mihai-valica-este-pomenitor-mai-putem-manca-cu-el-la-masa/

      Tu ii contrazici pe Sfinti …

      Apreciază

      • mircxea.v said, on februarie 2, 2018 at 9:13 pm

        saccsiv,

        pai cu cel rau oricum nu ai cum s-o scoti la capat. Aia fac manevrele lor, viclesugurile lor…

        am sa recitesc sa vad pe ce sfinti ii contrazic eu.

        Pana atunci:

        Din „Sfintii Catacombelor Rusiei”

        Dă clic pentru a accesa sfintii-catacombelor-rusiei.pdf

        Pg 308

        „Fiind o adevărată fiică a stareţilor de la Optina, cu care se afla permanent
        în legătură, ea a judecat cu dreaptă socoteală adevărata natură a
        Revoluţiei sovietice şi a ştiut la ce trebuie să se aştepte de la aceasta.
        Astfel, când a izbucnit asaltul „Bisericii Vii”, mănăstirea ei a fost una
        dintre primele care a ripostat, deşi ea însăşi fusese deja arestată. Un
        episcop de stil nou a fost impus în mănăstire de către agenţii GPU,
        pentru a sluji Liturghia. Când femeile care au participat au venit să sărute
        Crucea la sfârşit, una după alta au scuipat mâna episcopului care ţinea
        Crucea şi astfel s-a pus capăt „renovaţionismului” în Mănăstirea
        Acoperământului şi episcopul şi-a învăţat lecţia şi s-a pocăit. Auzind
        despre aceasta, episcopul Damaschin Cedrick a exclamat cu amărăciune:
        „Dacă n-ar fi femeile, cine altcineva ar apăra Biserica? Să le lăsăm cel
        puţin să o apere aşa cum pot!”

        Sau, daca tu dai exemplul Sfantului Nicodim Aghioritul, oare ce e mai grav, „aţi cântat din organe, aţi jucat şi aţi cântat din gură, nu ca nişte creştini sfinţi şi fii ai lui Dumnezeu, ci ca nişte necredincioşi şi păgâni;a canta din organe”, sau a trada dogma ortodoxa, a schimba cuvantul lui Dumnezeu?

        Si daca pt cantarea de mai sus spune sfantul „iar dacă obrăznicesc cu defăimare şi fac tot pe aceleaşi, să nu mai vorbească sau să aibă legătură cu ei”, oare ce ar spune pt cel ce il slaveste si il pomeneste pe Iuda?

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 2, 2018 at 9:44 pm

        mircxea.v

        S-a discutat despre masa acolo, nu mai am timp sa reiau discutia si aici.

        Apreciază

      • mircea.v said, on februarie 2, 2018 at 9:15 pm

        acum am vazut ca a mai aparut un „x” pe acolo

        Apreciază

  16. Angela said, on februarie 3, 2018 at 12:35 am

    draga „L”

    Incepusem sa uit „dulceata” mesajelor tale dar uite ca saccsiv a publicat mesajul pe care l-ai dorit personal si … bine a facut pentru ca, dupa cum marturiseste, a facut si rau inainte. In atare situatie se simtea nevoia de precizari si iata ca le-a facut spre bucuria multora si desumflarea altora. Nu te acuz asadar de limbaj. Probabil ca daca gandeai sa fie public l-ai fi scris mult mai civilizat. Sau nu?

    Am vazut asadar ca-i injuri si defaimi pe toti ca la usa cortului. Crestineste desigur. Fara ordine, fara logica, fara … doza minima de bun-simt.

    Saccsiv si-a definit in sfarsit pozitia si a enuntat foarte clar 2 idei:
    1 – s-a ingradit 100% de erezie;
    2 – nu este al lui sa judece situatia si lasa totul in mana Domnului sa lucreze El cum stie mai bine ca sa limpezeasca lucrurile.

    Ambele sunt fara cusur. Care-i baiul tau? Unde a gresit?

    Eu traduc asa:
    1 – nu-i ecumenist;
    2 – nu-i schismatic.

    Acesta este duhul parintilor Efrem Filotheitul din Arizona, Theodoros Zisis, Iulian Prodromitul si multi, multi altii care inca sunt in toate mintile si nu cred ca se joaca acum la batranete cu mantuirea lor dupa o viata de autentica lupta duhovniceasca.

    Da, vremurile sunt cum sunt insa NIMENI nu indrazneste sa rupa Biserica. Inca. Va veni cu siguranta si momentul cand se vor curata uscaturile iar Biserica va ramane frumoasa si stralucitoare cu episcopi si norod drepcredincios pentru a-L putea intampina cum se cuvine pe Domnul la A Doua Sa Venire.

    Urletele tale sunt mai degraba ale vrajmasului care-i scapa din gheare pe cei care au tendinte de-a dreapta.

    ps – pt pasul facut de Aurora cine va da socoteala? tu pentru ce ai scris pe aici radicalizand oamenii sau saccsiv care ti-a ingaduit s-o faci? De aceea intrebarea lui este legitima: sa las toate comentariile sau numai pe cele potrivite? Iar raspunsul este unul singur: asa cum stim ca vom da socoteala pentru fiecare cuvant spus in desert asa si el va da socoteala pentru cuvintele pe care le ingaduie sa apara (scrise de el sau de altii). Asa ca este clar responsabilitatea lui in fata lui Dumnezeu sa apara numai ceea ce este spre zidire/folos iar nu spre pierzare.

    Apreciază

  17. mircea.v said, on februarie 3, 2018 at 10:59 am

    saccsiv,

    mai este un comentariu la moderare

    Apreciază

  18. ilioara said, on februarie 3, 2018 at 1:01 pm

    – Raluca, tie trebuie sa-ti creasca coarne si copite ca sa stii ca gresesti ?Si de ce il provoci pe el, si-a spus punctul de vedere, oricum incep sa inteleg aversiunea unora fata de tine
    – Vasile, eu inca sper ca tu joci la cacealma, ca ai un plan b, ca ai o strategie ceva in toata treaba asta….
    – in privinta Harului eu m-am delimitat de erezie si eretici pentru ca o consider pagubitoare nu ca sa bravez aiurea sau asa ca sa ma aflu in treaba, si m-am delimitat cu durere…..Cine vrea senzatii tari face o cursa la liniuta ceva…ce stiu eu, calca masina pe coada pe linia de tramvai…..
    – da si eu cred ca exista trei stari, CURATI, MURDARI SI MANJITZI……adica: curati, murdari din cap pana in picioare si altii care numai si-au patat obrazul , ca daca nu sunt declarati ce este pe sub haine nu se vede…..
    – in privinta calendarului ii multumesc lui Dumnezeu ca avem preoti care sunt dispusi sa miste in front. Deci stim ca este o greseala si ca trebuie ca Dumnezeu sa aplice iconomia in cazul asta deci daca depinde de mine sa fac ceva…..VOI FACE. Deci cum frate sa fie zilele Sfintilor mei , care mijlocesc pentru scoaterea mea din mocirla in care ma balacesc, cum frate sa fie ziua Stapanei mele minunate, cum frate sa fie ziua MANTUITORULUI meu Drag si eu sa zac…..adica ce crestin sunt eu daca e ziua lui Hristos si eu…..n-am nicio treaba in schimb sarbatoresc cand vrea papa…….
    – schisma au facut astia cand au semnat si ceilalti care ii pomenersc si as face si eu daca as declara ca nu a mai fost iconomie pana in sinod, in sfarsit Dumnezeu sa pazeasca picioarele noastre pe cararile Lui, cand ne vom impiedica SA NU CADEM !!!

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 3, 2018 at 3:43 pm

      ilioara

      Tu esti stilist? Ca nu mai stiu si nu stau sa caut invechile tale comentarii.

      Apreciază

    • Raluca said, on februarie 3, 2018 at 5:22 pm

      Ilioara,

      „oricum incep sa inteleg aversiunea unora fata de tine”.

      Aversiunea cui, când și de ce? Dezvoltă cu exemple concrete.

      Apreciază

  19. kosk said, on februarie 3, 2018 at 3:54 pm

    din pacate (si o spun cu oarecare tristete caci il simpazizam) fratelo @el a cam rupt prietenia cu fratii sai (chiar si virtuali) de aci. si a gasit cica „parinti fara abatere dogmatica” NU romani hmm..pai te rugam fratie @el sa ni faci cunoscuti si noua (astora mai bolovani) pe acesti super sfinti ca sa i urmam si noi ca dupa cum vezi situatiunea e grava si ducem lipsa de repere (unii, nu eu ). deci te rog fa un pic de lumina in comentariul tau criptic.
    merci anticipat.

    Apreciază

    • mircea.v said, on februarie 3, 2018 at 8:39 pm

      da frate, acum citii si eu, ca saccsiv e singurul de acolo de care il doare; acuma nu stiu ce inseamna „acolo”.

      Da eu cred ca vom trece peste obstacolul asta, adica prea multa vorba si politica, si vom intra pe fagasul normal, fagasul dreptei credinte.

      Mai ales acum, reperele trebuie sa fie nu oameni in viata. Deoarece, spune, Demostene Andronescu, si stie ce vorbeste:

      “Sa nu-ti faci idoli din oameni în viata!“.
      Omul se poate schimba, ceda presiunii, santajului… Si atunci daca ti-ai facut stalp din el, ramai fara sustinere. Da un Parinte Justin, Calciu, Papacioc, Fageteanu nu mai au cum sa se schimbe, un Sfantul Paisie si toti ceilalti Sfinti idem.

      Apreciază

  20. Aurora said, on februarie 3, 2018 at 4:20 pm

    Angela, imi pare rau, mergi pe o logica gresita. Nu porni de la ideea ca Saccsiv are dreptate sau El sau eu ! Aici nu suntem la „STII SI CASTIGI” , unde ti se permite sa mai suni un prieten sau sa intrebi publicul. Putem gresi fiecare dintre noi. Am vazut cu totii in unele filme replica ”te voi urma si in iad”, spusa de un personaj foarte atasat de un alt personaj, in semn de fidelitate. Noi nu trebuie sa ne asumam iadul de dragul lui X sau Y sau ca sa-i fac in ciuda lui Z sau W. Zice Saccsiv mai sus „pe calea lui Marian Tudor nu voi merge in veci”., Nici eu nu as merge pe calea lui Calistrat Chifan, dar daca vine cu idei bune si le reneaga pe cele gresite, nu voi mai fi atat de pornita contra lui. Nu fac o comparatie intre cei doi parinti, caci pana acum numai unul e parinte, celalalt e omul Sistemului. Saccsiv a muncit enorm ca sa ne trezeasca. Si a reusit. Dar vrajmasul , invidios pe munca lui, i-a trimis in cale, ca si lui Harap-Alb, pe Spanul cel viclean, pe post de consilier in probleme de teologie. Ca orice Span, el este foarte abil si stie sa te imbarlige ca sa zici ca el. Eu nu sunt desteapta. Am o inteligenta medie si nu dau lectii la nimeni, dar pe imbarligatori am invatat sa-i recunosc.
    Deci: IN CRETA S-AU SEMNAT HULE. NOI NU AVEM VOIE SA STAM LA UN LOC CU HULITORII SI CU CEI CARE II POMENESC PE ACEST HULITORI. DACA LASAM O CAT DE MICA MARJA – CUM CA AR MAI AVEA UN PIC DE HAR, DIN ICONOMIE, PENTRU BABE SI COPIII MICI, ATUNCI INTRAM IN DUHUL LOR SI NU MAI IESIM DIN EL. Daca poporului ignorant ii vindem gogoasa ”Noi nu ne pronuntam asupra HARULUI, dar va sfatuim sa va ingraditi de preotii pomenitori ca sa nu fiti partasi la erezie”, el va intelege ca nu e chiar grav sa mai mearga la liturghie, caci noi n-am stiut sa-l lamurim daca preotii respectivi mai au sau nu har. Deci toata stradania noastra de atatia ani se topeste ca un fum datotrita directiei date de Span.

    Apreciază

  21. kosk said, on februarie 4, 2018 at 4:51 am

    suntem in acord ca in Creta s au semnat erezii de catre IERARHI (subliniez IERARHI) ai BOR spune tu surioara Aurora in conditiile in care nepomenitorii sunt o minoritate infima (eu oricum m am ingradit de pomenitori dupa Creta dar nu mi PERMIT -ca sint praf si cenusa-un pacatos- sa ii consider lipsiti de HAR (asta numai Dumnezeu judeca) pe ceilalti (pomenitorii practic 99% din preoti BOR). ia zi mai au Taine valide? adica sa intelegi..botezurile nuntile inmormantarile mai sint valide? mai exista HAR (caci problema Harului vad ca i preocupa pe induhovniciti neturilor) in BOR DA sau NU? daca NU (cine cunoaste asta decat Dumnezeu) ar trebui sa urmam Bisericii din catacombe ( sau exemplu ROCOR) cu Ierarhi precum cei ai ROCOR care sa dea anathema biserica oficiala pricepi? vaz ca ii gasiti hibe si lui IPS Serafim de Pireu , pai veniti voi cu altii mai induhovniciti sa ii urmez si eu (personal) daca nu gasiti macar aveti bunu simt si luati o pauza de reflectie…

    Apreciază

  22. enkidu said, on februarie 4, 2018 at 6:40 pm

    https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2010/10/23/voi-zidi-biserica-mea-%C8%99i-por%C8%9Bile-iadului-nu-o-vor-birui-pe-dansa-matei-1618/
    Sa spui ca biserica a cazut dar prin iconomie mai e har e ca si cum ai spune ca portile iadului au biruit-o dar Hristos inca trimite harul in ciuda apostazierii.
    Poate si la arieni mai trimite, sau la monofiziti, sau la Bisericile Ortodoxe orientale (ce-or fi alea?) sau cine stie..ca doar „nu exista deosebiri de doctrina””
    http://ziarullumina.ro/bisericile-ortodoxe-vechi-orientale-istorie-si-prezent-30317.html
    E ca si cum ai spune ca Hristos a mintit sau poate a fost neputincios si nu a putut sa o pazeasca pe ea „” ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană.””Efeseni 5, 26-27
    „”sfanta si fara prihana””….

    Apreciat de 1 persoană

  23. ioana L. said, on februarie 7, 2018 at 2:11 pm

    frate el, unde ai disparut? ce faci? esti bine? in ce tara traiesti?

    Apreciază

  24. Radu said, on februarie 13, 2018 at 7:42 pm

    Am o intrebare daca vreau sa ma marturisesc si sa ma impartasesc dupa ce am primit canonul si nu stiu prin preajma niciun preot nepomenitor ce sa fac?
    E pacat/rau daca ma duc la preotul meu duhovnic care deocamdata inca pomeneste?

    Apreciază

  25. […] Eu merg pe linia Sfantului Maxim Marturisitorul, adica mi-e suficienta intreruperea pomenirii Ierarh…. […]

    Apreciază

  26. […] Eu merg pe linia Sfantului Maxim Marturisitorul, adica mi-e suficienta intreruperea pomenirii Ierarh… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.