SACCSIV – blog ortodox

ASPAZIA OTEL PETRESCU s-a mutat la Domnul

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 23, 2018

Iata ce putem citi la A murit Aspazia Oţel, „sfânta“ din închisoare. „Am fost calificată drept irecuperabilă şi am crezut că merg să mă împuşte“ de pe Adevarul:

Aspazia Oţel, femeia care a pătimit 14 ani în temniţele comuniste, a murit în noaptea de luni spre marţi. Ea a fost naşa Zoei Rădulescu, fiica lui Gogu Puiu, liderul rezistenţei armate din Dobrogea.
Aspazia Oţel Petrescu s-a născut pe 9 decembrie 1923 la Cernăuţi, într-o familie de învăţători. După ce a urmat cursurile şcolii primare în comuna Ghizdiţa, a fost înscrisă la Liceul din Bălţi. Acolo a urmat un semestru, după care a fost retrasă din cauza unei hipocalcemii. Fiind pusă de părinţi să aleagă între Chişinău şi Cernăuţi, urmează cursurile Liceului de fete ortodox „Elena Doamna“ din Cernăuţi.

Între 1944-1948 urmează Facultatea de Litere şi Filosofie de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj; primul an la Sibiu, unde Universitatea era refugiată, şi apoi la Cluj. În timpul facultăţii, conferenţiază în cadrul FORS (Frăţia Ortodoxă Română Studenţească), cu lucrarea Iisus în poezia română. Este una dintre elevele preferate ale lui Lucian Blaga, care o va încuraja să-şi cultive talentul literar.
Între 1946-1948 a fost dactilografă la prestigiosul Centru de Studii Transilvane, condus de remarcabilul profesor academician, istoricul Silviu Dragomir. La 9 iulie 1948 este arestată în plină sesiune de examene, fără să fie absolventă şi fără posibilitatea de a susţine examenul de stat. Este condamnată la 10 ani de temniţă grea, pe care i-a executat în diferite închisori: Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc. Motivul arestării a fost aderenţa la Cetăţuia – organizaţia de tineret a femeilor din Mişcarea Legionară, similară Frăţiilor de Cruce – organizaţia de tineret a bărbaţilor – din cadrul „Liceul ortodox de fete” Elena Doamna din Cernăuţi.

La sfârşitul celor 10 ani de temniţă, Aspazia Oţel Petrescu a fost dusă la biroul de eliberare. „După ce am semnat biletul de ieşire m-au pus să ies afară şi m-au aşezat într-un pluton. Am fost calificată drept irecuperabilă şi am crezut că merg să mă împuşte“, povestea ea. În scurt timp, a aflat că pedeapsa i s-a prelungit cu patru ani şi că va fi dusă la Mislea. „M-au închis singură foarte mult timp, aproape că am uitat să vorbesc. Nu mă aşteptam să mai scap de acolo“, îşi aminteşte Aspazia Oţel.
Un alt episod greu din lagar este când a stat la izolator, pentru că nu a dorit să pârască. „Ne ţineau două zile flămânzi şi în a treia zi ne aduceau jumătate de porţie de mâncare, rece ca gheaţa. M-am făcut ca o vişină putredă“, a povestit ea pentru Adevărul.
După 14 ani de chinuri în lagăr, Aspazia Oţel Petrescu a văzut din nou lumina soarelui. „Lumea de afara era altfel, comunismul devenise victorios. Mi-a fost mai greu să mă acomodez cu acea «libertate», decât cu închisoarea“, mărturisea femeia.

În 1958 se stabileşte cu mama în oraşul Roman, tatăl fiind decedat. Cu foarte multă dificultate reuşeşte să se angazeje pe un post de contabilă la o cooperativă din Roman. În 1964 se căsătoreşte cu Ilie Alexandru Petrescu, căruia îi decedase soţia. Împreună cu acesta îi creşte pe cei doi copii orfani, care ajung calificaţi (fiul – inginer, iar fiica – medic).
După decembrie 1989 participă la toate comemorările martirilor şi mucenicilor din temniţele comuniste, fiind coorganizatoarea Sfântului Paraclis de la Mislea, locul de pomenire a tuturor sfintelor din temniţele comuniste.
Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Aspazia Otel Petrescu: TRAIM VREMURI APOCALIPTICE. „Eu zic ca lupta pe pamant este deja…, pare sa fie castigata de astia”

 

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. geo said, on ianuarie 23, 2018 at 10:01 am

  Bunul si Marele Dumnezeu sa o ocroteasca!

  Apreciază

 2. Adi said, on ianuarie 23, 2018 at 10:26 am

  Bunul Dumnezeu sa o odihneasca si sa-i dea un coltisor de Rai, asa cum spunea parintele Paisie Olaru. Si sa se roage de acolo de sus ptr. poporul roman! Doamne mantuieste pe cei bine credinciosi!

  Apreciază

 3. adriandirnescu said, on ianuarie 23, 2018 at 10:38 am

  Dumnezeu sa o ierte ! Dumnezeu sa o odihneasca !

  Apreciază

 4. Mihai said, on ianuarie 23, 2018 at 11:15 am

  Acum au scăpat de ea dumnealor
  Dumnezeu să o odihnească

  Apreciază

 5. Riko said, on ianuarie 23, 2018 at 11:58 am

  Dumnezeu sa o odihneasca.

  Apreciază

 6. mihay2016 said, on ianuarie 23, 2018 at 12:33 pm

  Dumnezeu sa o odihneasca !

  Apreciază

  • marinela said, on ianuarie 23, 2018 at 12:54 pm

   Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in ceata dreptilor ,sa se roage si pt noi pacatosii ,sa ne mintuiasca Dumnezeu cu mare mila Lui

   Apreciază

 7. Ioan C. said, on ianuarie 23, 2018 at 2:54 pm

  Gândindu-mă la doamna Aspazia și la mucenicia ei în temnițele comuniste, zic și eu împreună cu Psalmistul:
  „Bucuraţi-vă, drepţilor; celor drepţi li se cuvine laudă.” (Psalmul 32, 1).

  Apreciază

 8. Aurora said, on ianuarie 23, 2018 at 9:35 pm

  Dumnezeu s-o ierte pe d-na Aspazia !

  Apreciază

 9. petrupetru said, on ianuarie 24, 2018 at 9:33 am

  Dumnezeu sa o odihneasca in pacea Lui!
  Roaga-te pentru noi, sfintita doamna!!!

  Apreciază

 10. Eugen Serea said, on ianuarie 24, 2018 at 12:33 pm

  Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: