SACCSIV – blog ortodox

Studiu – NOU NĂSCUȚII din apropierea zonelor de FRACTURARE HIDRAULICĂ au o sanătate fragilă și greutate corporală redusă

Posted in FRACTURARE HIDRAULICA by saccsiv on ianuarie 6, 2018

Cei 29.000 de copii născuți anual în SUA, ale căror mame locuiesc la maxim 1 Km de locul puțurilor rezultate în urma fracturării hidraulice, sunt sub riscul efectelor adverse grave asupra sănătății, cel mai probabil din cauza poluării produse de tehnologia de fracturare hidraulică – pretinde un studiu vast.

Iata ce putem citi la Babies born near fracking sites suffer lower birth weight, poorer health – study de pe RT, traducerea OrtodoxInfo:

Efectuat de o echipă de cercetare de la Princeton, UCLA și Universitatea Chicago și publicat în Science Advances., studiul a analizat impactul fracturării pe 1,1 milioane de nou născuți din Pensylvania între anii 2004 și 2013.

„Rezultatele analizei noastre sugerează că introducerea fracturării afectează sănătatea nou născuților ale căror mame trăiesc în aria de 3 Km a unui puț de gaze pe timpul sarcinii. Pentru mamele ce trăiesc la 1 Km găsim o creștere de 25% a probabilității de apariție a greutății scăzute (sub 2,5 Kg) precum și un declin semnificativ al greutății generale a nou născuților combinat cu o sănătate redusă.” scriu autorii.

Studiul spune că este imposibil să identificăm exact mecanismul ce produce acest efect dar aruncă vina pe apa poluată ce rezultă din contaminarea resurselor locale, aerul poluat rezultat de la „fluidul de fracturare”, folosit pentru a produce puțurile de gaze și emisiile ce provin de la puțurile însăși.

Cercetătorii spun că daunele potențiale produse bebelușilor – în mod particular cei 0,7% din copiii SUA ale căror mame trăiesc în apropierea puțurilor de fracturare – sunt importante deoarece fetușii sunt sensibili la poluare.

Cercetătorii spun că s-au decis să studieze nou născuți deoarece sunt ușor de comparat. Fracturarea ar putea avea o listă mai mare a bolilor produse asupra adulților și copiilor, dar relația acestor boli cu fracturarea este greu de cuantificat.

„Deoarece fetusul este în uter 9 luni, este posibil să indicăm durata expunerii. Nu este aceeași situație ca în cazul altor boli precum cancerul, ce se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp” explică studiul.

Fracturarea hidraulică este un proces prin care apa și chimicalele sunt turnate în pământ creând presiune și determinând astfel pământul să pleznească pentru a face loc gazului și petrolului să iasă la suprafață. Această tehnică a cunoscut un boom rapid în ultimii 15 ani. În anul 2000 erau doar 23 000 de puțuri de fracturare. Acel număr a crescut la peste 300 000. Aceste puțuri asigură două treimi din producția de gaz natural și jumătate din cea de petrol.

NOTĂ OrtodoxINFO:

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Humor said, on ianuarie 6, 2018 at 6:27 pm

    Tot legat de copii, mai bine zis de educaţia lor :
    Că tot suntem în sărbători….. 😉
    MARIUS TUCĂ, jignit în ultimul hal de o jurnalistă cunoscută!
    Jurnalista Petronela Rotar l-a criticat în termeni duri pe Marius Tucă după ce acesta a scris un mesaj pentru Norvegia în cazul familiei Bodnariu :
    “Da, dragă Norvegie! Şi eu îmi îndoctrinez copilul! Şi ca mine sînt mulţi alţii. Copilul meu ştie Tatăl Nostru, Crezul şi Ȋnger-Ȋngeraşul meu de la un an şi opt luni. Copilul meu e împărtăşit în fiecare duminică şi sărbătoare. Copilul meu ştie că Sărbătoarea Crăciunului nu e despre un moş gras care circulă prin aer, tras de reni, e despre Naşterea Domnului, venirea Lui în trup pe Pămînt. (Apropo, te-ai gîndit vreodată, dragă Norvegie, ce onoare ne-a făcut Domnul că S-a coborît printre tîmpiţii de noi?)

    Copilul meu ştie să-şi facă cruce de cînd a învăţat că are control asupra mîinilor lui. Pe Maica Domnului o iubeşte “de nu poate să numere”, la fel şi pe sfinţi şi pe îngeri.

    La noi, în Romȃnia, există copii care ţin post de la vîrste foarte mici. La noi, în Romȃnia, copiii ştiu să se abţină de la un dulce dacă trebuie să se împărtăşească peste o oră. Ştiu că după o oră pot să-l mănînce. Copiii cîntă colinde la noi, în Romȃnia, şi nu se gîndeşte nimeni “muaaaamă, ce îndoctrinaţi sînt copiii ăştia!”.

    Dragă Norvegia, să ţi se pună pata pe o familie de romȃni care-şi creşte copiii în duhul creştin, singurul, al Adevărului atît de mult, încît să-i rupi din matca lor, să-i dai printre străini, să le furi dreptul suprem la Mamă şi la Tată! Iată adevăratul abuz!

    Dragă Norvegie, te acuz de abuz nu împotriva unei familii de romȃni creştini, te acuz de abuz împotriva Creştinătăţii, te acuz de abuz împotriva Vieţii şi Adevărului, de acuz de abuz de prostie şi ignoranţă! Laicitatea ta e stupidă şi fără sens. Grija ta pentru copii e lipsită de subiect, e o pseudogrijă, e ilară şi subdimensionată.

    Dragă Norvegie, ştiu că nu l-ai citit pe Dostoievski, da’ lasă, că l-am citit io şi-ţi fac un rezumat! Ȋn Jurnalul lui, Dostoievski scrisese un articol despre cum o bonă fusese dată afară din familia de al cărei copil avea grijă pentru că stăpîna casei a surprins-o pe aceasta povestindu-i micuţei despre Maica Domnului. Familia respectivă era dintre cele noi, vezi bine, dintre cele moderne, dintre cele care adoptaseră repede Programul European de Laicizare, care nu e de ieri-de azi, e, iată, mult mai vechi. Să intri cu bocancii într-o familie de creştini, ba să-i iei copiii şi să-i dai printre străini, pe motiv că preocupările ei nu se opresc la Imediat! Iată abuzul! Ce diferenţă e între tine şi ISIS? Nici una! Sînteţi ambii, la fel de intoleranţi, de sălbatici şi reduşi. Unde sînt valorile europene în virtutea cărora ai adus atîta durere într-o familie? Unde sînt valorile toleranţei şi diversităţii, pe care te baţi cu pumnii-n piept că le împărtăşeşti? Unde e spiritul tău european? Ȋn ce se colţ de lume trăieşti? Ce cărţi ai citit?

    Dragă Norvegie, valorile Europei îi învaţă pe copiii tăi că imediateţea e tot ce există şi tot ce contează cu adevărat, pe cîtă vreme, aici, în partea asta de Europă, copiii noştri învaţă să-şi sublimeze imediateţea în spirit. Copiii noştri gîndesc, copiii tăi sînt învăţaţi să mănînce. (Tot Dostoievski vorbea despre “copiii care gîndesc versus copiii care mănîncă”). Nu ştiu ce înseamnă pentru tine Crăciunul, dar mai ai timp, mai ai timp ca acum, de Crăciun, să refaci abuzul şi să reuneşti familia Bodnariu. Pentru că nu ai, nu ai nici un drept asupra nimănui! Şi pentru că abia atunci abuzezi, cînd vrei ca toată lumea să-ţi împărtăşească valorile“, a scris Marius Tucă, citat de expunere.com.

    Imediat după încheierea mesajului, critici dure la adresa jurnalistului Marius Tucă nu au întârziat să apară: “Tucă nu e doar un poet prost. E prost, pur și simplu. Și periculos. Grețos text, juri că a fost scris de Puric. Ce nu ne-a spus poetul e dacă își bate și el copiii, între două rugăciuni și posturi, că doar bătaia e ruptă din Rai, nu?

    PS: Nu discut cazul din Norvegia, nu îl cunosc, ci doar afirmațiile tocșoului.”, este reacția Petronelei Rotar.

    Şi iată şi unul dintre comentariile pe care am considerat de cuviinţă să-l aduc aici :

    Mic Cornel · Peterhouse, Cambridge
    Majoritatea celor care, astazi, au acces la butoanele unui calculator, si-si exprima o asa-zisa „opinie publica”, habar nu au sa dialogheze, nu stiu ce-i un argument, eventual, un contra-argument. Bineinteles ca toata lumea are dreptul de a se exprima liber, mai ales cand respecta un anumit limbaj de exprimare sau normele morale minime, chiar daca nu poseda tehnicile oratoriei. Insa, sa te declari „jurnalista”, sa pretinzi a fi chiar mai mult decat atat, scriitoare, si sa ataci, in public, pe cineva, neutilizand niciun argument sau contra-argument, ci, limitandu-te doar la postarea unor insulte camuflate in adjective, mi se pare un act reprobabil ce nu-i demn de un statut de profesionist in domeniul jurnalismului. Sa afirmi, ca esti jurnalist roman, si, in acelasi timp, sa spui ca n-ai auzit de cazul tragic al familiei Bodnariu, din Norvegia, inseamna ca, inca odata, nu-ti meriti statutul de jurnalist, deoarece stirile importante din cotidian iti sunt complet necunoscute. Exista in cultura vulgatei de astazi, nu numai romaneasca, parerea ca educatia unui copil este de cel putin doua feluri, cea „traditionalista”, bazata pe „violenta”, pe „coercitie”, si cea „moderna”, „emancipata”, „progresita”, bazata pe discutie, pe explicatie, pe intelegerea verbala dintre parinte si copilul sau, o viziune pe cat de „democratica”, a egalitatii de statut dintre acestia, pe atat de utopica si de ineficace. Ori, educatia, nu numai cea dintre parinti si copiii acestora, dar chiar si educatia pe care statul insasi este obligat sa o faca, nu inlatura, nicaieri in lume, oricare ar fi acest stat, nici recurgerea la coerciune, nici la forta, nici la violenta. Cate manifestatii, in lumea democratica, civilizata, nu se sfarsesc, in mod legal, cu jeturi de apa lansate de catre organele de ordine, eventual, cu bastonade, cu arestari, cu sange, chiar daca protestatarii, cel mai adesea, nu sunt violenti sau nu fac proba de violenta. Se spune, adesea, ca „democratia se apara cu bastonul”, prin urmare, se recunoaste un rol ultim, al statului, de a interveni violent, in solutionarea multor probleme de lipsa de educatie. Toate acestea fac parte din normele de civilizatie occidentala, caci, toate se regasesc in normele legale ale tarilor considerate cel putin dezvoltate, daca nu democratice. Pai, daca traim intr-un „stat de drept”, unde, chiar si statul trebuie sa respecte legea, unde, chiar si statul si organele sale sunt egale in drepturi cu ultimul cetatean, un parinte de ce n-ar avea aceleasi drepturi precum statul, dreptul sa intervina in educatia propriului sau copil, intr-un mod coercitiv, in forta, curativ, mai ales atunci cand copilul este minor, cand nu are dezvoltate capacitatile relationale, cele de discernamant, cele de comprehensiune, cele de exprimare, etc.? Intamplator, in cazul familiei Bodnariu, cel care a dat dovada de violenta, chiar si fizica, in aplicarea asa-zisei legi norvegiene, netinand cont nici de interesul copiilor, nici de vointa mamei, nici de vointa copiilor care nu pregetau a explica ca nu doresc sa traiasca separati de mama lor, a fost insusi statul norvegian, reprezentat de catre angajatii sai. Lucru cel mai grav, care m-a deranjat in interventia asa-zisei „jurnaliste”, fata de cazul familiei Bodnariu, este ca doamna jurnalista probeaza in mod public ca n-a inteles, pana in prezent, nici ce poate reprezenta conceptul de „libertate”, nici care sunt pasii spre libertate sau care sunt limitele acesteia. Nu poti pretinde acelasi grad de libertate unui copil minor, fata de un adult, caci, o mare parte din libertate ti-o castigi, in mod legal, abia dupa depasirea varstei majoritatii, dupa dobandirea unei anume capacitati de discernamant ori de exercitiu. Ba, chiar si dupa depasirea varstei de 18 ani, tot nu poti pretinde, ca individ ce traieste intr-o societate, mai ales democratica, ca ai atins „libertatea absoluta”, caci, tot legal, nu poti face tot ceea ce doresti intr-o societate, trebuie sa-i respecti normele legale in vigoare. Prin ce ar aduce atingere societatii, faptul ca un parinte si-ar educa proprii copii, intru credinta mistica, oricare ar fi aceasta, intru credinta in Dumnezeu, chiar si in anul de gratie 2018? Oare, libertatea de constiinta, cea de expresie, au devenit atat de caduce, incat nu mai reprezinta nimic in opinia unei „jurnaliste”?
    · 1 · 2 Ianuarie 2018 03:37 ·

    Apreciat de 1 persoană

  2. Diaconu florentin said, on ianuarie 7, 2018 at 1:18 am

    Fratilor e de zis DOAMNE FERESTE NE si APARENE de rautatea vrasmasului.

    Apreciază

  3. Calator said, on ianuarie 7, 2018 at 10:48 am

    Din tot ce am citit pana acum pe subiectul exploatarilor de tip petrolier (care le includ si pe cele de gaz de sist), am inteles ca toate pot produce poluare foarte periculoasa. Copiii si adultii sunt expusi la ea chiar si in cazul exploatarilor clasice. Atunci cand sonda sparge subsolul, diverse tipuri de gaze eliberate astfel se ridica la gura sondei, care, desi ar trebui sa fie prevazuta cu un ventil, se pare ca e lasata de obicei deschisa pentru ca sonda sa „traga” mai bine. Gazele care ies la suprafata sunt toxice si chiar radioactive, atunci cand subsolul contine minereu radioactiv. Unele dintre ele se ridica in atmosfera, altele sunt mai grele decat aerul si raman la nivelul solului, unde sunt inhalate de catre oameni si se acumuleaza in spatiile de locuit, ducand la o crestere a incidentei cancerelor (cum se intampla de exemplu la Dudestii Vechi, Timis) sau altor boli. Inhalarea gazelor din imediata apropiere a unei sonde de gaz poate duce la moartea imediata, cum s-a intamplat in cazul baietelului Marian Furcelea, un copil de 9 ani care a murit la sfârşitul lui februarie 2014 lângă sonda de extracţie ţiţei nr. 536 din Ariceştii Rahtivani aparţinând OMV Petrom. Medicii legişti au constatat că decesul s-a produs din cauza unui edem pulmonar toxic, provocat de o intoxicaţie acută cu gaz de sondă. Baiatul s-a apropiat prea mult de sonda care nu era împrejmuită in nici un fel si care se afla la aproximativ 300 de metri de locuinţa familiei lui.

    https://www.observatorulph.ro/exclusiv/60903-povestea-lui-marian-copilul-de-noua-ani-ucis-de-sonda-omv-petrom-la-aricesti

    Industria petroliera in ansamblul ei este extrem de poluanta. In Romania, de exemplu, se pare ca Petrom OMV e cel mai mare poluator de suprafata, iar in lume Chevron e cel mai mare poluator privat din istorie, dar si mai ingrijorator mi se pare faptul ca poluarea pe care o produc incepe sa fie masurata din ce in ce mai mult in paradigma incalzirii globale (ca emisie de carbon) si ca scandalurile in care sunt implicate companiile petroliere avanseaza astfel falsa agenda „verde”, in loc sa duca spre rezolvarea adevaratelor probleme pe care le creeaza.

    Apreciază

  4. octavpelin said, on ianuarie 7, 2018 at 11:08 am

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

  5. Calator said, on ianuarie 7, 2018 at 11:51 am

    Tocmai am gasit un articol.despre un proiect de lege interesant pe care doi deputati au incercat sa-l propuna colegilor lor la sfarsitul lui 2017. E vorba de o iniţiativă legislativă vizând modificarea şi completarea Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului, justificata de faptul ca poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România. Propunerea e ca la săvârşirea a trei contravenţii grave de mediu într-o anumită perioadă de timp sa duca la suspendarea activităţii agenţilor poluatori de către autorităţile competente, până la certificarea soluţionării problemei.

    http://epochtimes-romania.com/news/pentru-aer-curat-doi-deputati-usr-propun-sanctiuni-drastice-pentru-poluatori–265869

    Din pacate, initiativa nu a prea starnit interesul altor parlamentari.

    In schimb se forteaza continuu modificarea Legii petrolului in asa fel incat „problemele” pe care le au statul si companiile private cu privire la accesul pe terenurile private, concesionate pentru explorare si exploatare, sa nu mai existe.

    https://lege5.ro/Gratuit/gu3dkoju/legea-petrolului-nr-238-2004

    Si se dau pe banda rulanta hotarari de guvern de aprobare a unor acorduri de concesiune a unor perimetre de dezvoltare-exploatare petrolieră si de emitere de acte aditionale in aceste acorduri.

    HG nr. 711/2017 – aprobarea unor acorduri petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare şi a unor acorduri petroliere de concesiune pentru exploatare, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Naţională de Gaze..

    https://legeaz.net/monitorul-oficial-776-2017/hg-711-2017

    HG nr. 709/2017 – aprobarea unor acorduri petroliere de concesiune pentru dezvoltare-exploatare, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Naţională de Gaze Naturale „ROMGAZ” — S.A. şi „AMROMCO ENERGY” — S.R.L.

    https://legeaz.net/monitorul-oficial-776-2017/hg-709-2017

    HOTĂRÂRE nr. 948 din 28 decembrie 2017 privind aprobarea unor acte adiţionale la acordurile de concesiune a unor perimetre de dezvoltare-exploatare petrolieră, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Naţională de Gaze Naturale „ROMGAZ” – S.A. şi AMROMCO ENERGY – S.R.L.

    https://www.ilegis.ro/oficiale/index/act/196293

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.