SACCSIV – blog ortodox

NOUTATI SCHIT ORASENI: Prefectul promite evacuarea preotului Ioan Ungureanu cu jandarmii / Câtorva săteni le-au sosit acasă amenzi de până la 3000 de lei

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 4, 2017

Mihai-Silviu Chirilă:

ACTUALIZARE: În urmă cu câteva minute, câtorva săteni din Schit Orășeni le-au sosit acasă amenzi în cuantumuri foarte mari, de până la 3000 de lei, pentru faptul că s-au opus acțiunii din 12 noiembrie, când inspectorul bisericesc preot Florin Chirilă și vicarul administrativ preot Marian Timofte au spart biserica parohiei cu ajutorul unor infractori neidentificați. Cu acea ocazie, Jandarmeria, care a asistat la această acțiune, nu a semnalat nicio încălcare a legii de către credincioși. Sătenii amendați sunt hotărâți să conteste amenzile în instanță. Măsura pare una de descurajare a cetățenilor să se opună acțiunilor viitoare ale jandarmeriei prevestite de prefectul județului, de vreme ce jandarmeria nu avea niciun mandat în acea zi, iar sătenii erau victimele agresiunii.


O delegație a sătenilor din Schit Orășeni, Botoșani, a adresat în această dimineață o petiție prefectului județului Botoșani, în care îl roagă să pună capăt abuzurilor contra parohiei lor și a preotului paroh Ioan Ungureanu, pe care le fac angajații Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și autoritățile locale din Comuna Cristești. Petiția este semnată de peste 200 de săteni și a fost înregistrată la Prefectură cu numărul de înregistrare 934 RP/04.12.2017.

Membrii delegației s-au deplasat la prefectură, unde au cerut o audiență prefectului, cu care au discutat despre ultimele evenimente din localitatea în care trăiesc.

Din relatările participanților la discuție, prefectul județului Botoșani i-a asigurat pe oameni că în zilele acestea Jandarmeria va interveni în forță, în baza unui ordin judecătoresc, și îl va evacua pe părintele Ioan Ungureanu. Întrebat cine a emis ordinul judecătoresc și în baza cărui dosar, prefectul ar fi spus că în cel mult în două săptămâni ordinul se va elibera fără probleme, iar evacuarea în forță va avea loc, fără a le spune și de unde are această siguranță că judecătorii din Botoșani îi vor îndeplini această dorință.

De asemenea, reprezentantul guvernului României în județ le-a spus sătenilor că dacă doresc, pot să continue să meargă la slujbele părintelui Ioan Ungureanu, în altă parte, în altă clădire, unde să înființeze o sectă”.

Prefectul ar fi făcut referire și la o conversație cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în care înaltul ierarh i-ar fi spus că părintele Ioan se face vinovat de faptul că nu a venit personal să discute cu înaltpreasfinția sa, pentru “a-i explica unde a greșit” la sinodul din Creta, deși Regulamentul instanțelor de judecată ale BOR prevede dreptul preotului de a se apăra în scris, fără a fi obligat să se prezinte fizic la judecata sa. Prefectul s-a arătat foarte convins de faptul că părintele Ioan trebuie să părăsească parohia și a adăugat că, în prezent, se află sub investigația unei anchete ordonate de către primul-ministru al României, ca urmare a sesizării făcute de către părintele Ioan Ungureanu și că acea anchetă se va finaliza foarte bine.

În ultimele zile, în satul Orășeni, cele câteva persoane care îl doresc evacuat pe părintele Ioan Ungureanu au fost văzute mergând la Mănăstirea Zosin, de unde s-au întors cu convingerea că până pe data de 5 decembrie părintele Ioan Ungureanu v-a fi evacuat cu jandarmii. Deplasările la Zosin au fost coordonate de către primarul și viceprimarul comunei. A fost văzut prin localitate și inspectorul bisericesc preot Florin Chirilă, în ciuda faptului că prefectul de Botoșani a afirmat că acesta nu ar mai fi fost prin sat din luna mai, cu o intermitență în noiembrie, când a dat spargerea la biserica parohială, după care s-a dus la consultații la prefectură.

Până în prezent părintele Ioan Ungureanu nu a fost informat de organele judiciare că ar exista un proces deschis contra sfinției sale de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în baza căruia să se poată emite o ordonanță președințială. Chiar dacă ar exista astfel de proces, nu există premisele emiterii unui astfel de act de urgență.

Există însă o înștiințare din partea Mitropoliei că apelul părintelui Ioan a fost respins de către Sinodul Mitropolitan în ședința din 28 octombrie 2017, când membrii Sinodului Mitropolitan se aflau de fapt la București, unde participau la ședințele Sfântului Sinod. Decizia sinodului nu i-a fost comunicată părintelui Ioan, ca acesta să aibă siguranța că sinodul mitropolitan chiar i-a respins apelul. Toate aceste nereguli au fost semnalate în recursul către Consistoriul Superior Bisericesc, pe care părintele Ioan Ungureanu l-a înaintat săptămâna trecută.

Mai există o serie de fapte comise de către autoritățile comunale și județene, care s-au pus trup și suflet la dispoziția Mitropoliei și Bucovinei pentru a face tot posibilul pentru alungarea părintelui Ioan Ungureanu din localitate, fără nicio preocupare pentru faptul că Legea 489/2006 prevede clar că autoritățile publice nu pot favoriza în vreun fel un anumit cult religios și că singura în măsură să medieze și să rezolve acest conflict este justiția. Faptele primarului și viceprimarului localității sunt surprinse în scrisoarea sătenilor și sunt tolerate de către prefectul județului, căruia părintele Ioan Ungureanu i-a trimis două memorii în care cerea încetarea acestui tratament. Se pare că la nivel de Schit Orășeni s-a decis o suspendare de fapt a tuturor drepturilor cetățenești ale părintelui Ioan Ungureanu și ale parohienilor sfinției sale, de către cei plătiți să i le apere.

Și mai există o mare nedumerire: ce fel de preoți pot pune la cale o astfel de agresiune fără niciun fel de respect pentru perioada de post prin care Biserica Ortodoxă trece, fără nicio considerare pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului, pentru care se pregătesc toți creștinii ortodocși? Ce semnificație teologică va da Înaltpreasfințitul Teofan, în Pastorala la Nașterea Domnului, pe care probabil că o va trimite cât de curând prin parohii, colindei îngerilor care spune: “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”, în timp ce binecuvântează strategia angajaților MMB de a tăbărî cu jandarmii peste un sat de creștini ortodocși cuminți, în preajma Nașterii Mântuitorului nostru, pentru simplul motiv că aceștia nu acceptă semnătura Înaltpreasfinției Sale pe documentele eretice din Creta?

Puteți citi scrisoarea locuitorilor din satul Schit Orășeni către prefectul de Botoșani, însoțită de semnăturile a peste 200 de persoane pe OrtodoxInfo, la:

Sătenii din Orășeni adresează o scrisoare prefectului, rugându-l să pună capăt abuzurilor contra parohiei lor. Prefectul le promite evacuarea preotului cu jandarmii

 

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Aurora said, on decembrie 4, 2017 at 6:08 pm

  BOR S-A TRANSFORMAT INTR-O INSTITUTIE TOTALITARA. DIN PACATE OAMENII NU VAD ASTA,.

  Apreciază

 2. CREANGA TEOFIL said, on decembrie 4, 2017 at 6:18 pm

  Nu trebuie sa se lase intimidati nici preotul nici satenii sub nicio forma. Pacea nu este buna in acest caz.

  Apreciază

 3. Valentin said, on decembrie 4, 2017 at 9:25 pm

  acest gen de oameni sunt ca Iuda

  Apreciază

 4. geo said, on decembrie 5, 2017 at 9:25 am

  Apreciază

 5. geo said, on decembrie 5, 2017 at 12:32 pm

  http://www.washingtonexaminer.com/new-claims-that-saudi-arabia-aided-sept-11-terrorists/article/2642439

  http://www.breitbart.com/london/2017/12/04/belgian-red-cross-demands-branches-remove-crucifixes/

  https://www.rt.com/news/411823-netanyahu-compares-iran-nazi-germany/

  http://realiran.org/jewish-community-in-iran-all-you-need-to-know/

  http://www.bbc.com/news/uk-42217132

  http://12160.info/profiles/blogs/relatives-of-berlin-terrorist-attack-victims-accuse-merkel-of-fai?xg_source=activity

  http://12160.info/profiles/blogs/george-soros-seeks-a-one-world-government-to-serve-oligarchs-not-?xg_source=activity

  http://www.theorganicprepper.ca/pmillion-people-in-puerto-rico-still-dont-have-power-12042017

  http://investmentwatchblog.com/aluminum-in-vaccines-may-cause-autism-according-to-experts-in-new-study/

  https://www.naturalblaze.com/2017/12/bacteria-turned-nanobots-fight-cancer.html

  http://www.webnewsys.com/2017/12/mummified-iceman-is-set-to-become.html

  http://rinf.com/alt-news/newswire/kushner-and-new-saudi-prince-has-secret-plan-for-palestine-could-plunge-middle-east-into-chaos-says-us-state-department/

  https://www.globalsecurity.org/military/world/israel/greater-israel-maps.htm

  https://www.activistpost.com/2017/12/visit-syria-silence-not-option.html

  http://12160.info/profiles/blogs/barack-obama-we-need-to-elect-more-women-because-men-are-having-p?xg_source=activity

  http://govtslaves.info/2017/12/hackers-can-exploit-load-planning-software-capsize-balance-large-vessels/

  http://rinf.com/alt-news/newswire/whats-the-truth-about-the-yellowstone-supervolcano-doomsday-theory-rt-us-news/

  Apreciază

 6. ada said, on decembrie 5, 2017 at 7:46 pm

  Ceea ce am înțeles în acest interval de timp e că oficialii BOR nu mai au frică de Dumnezeu, nu mai poartă de grijă sufletelor noastre.Invitație la întemeierea unei secte????? Strigător la cer.Părintele de la biserica la care am mers de peste 20 ani nici măcar nu mă privește.Pleacă ochii atunci când îl salut.Nu am primit nici măcar un telefon pentru a fi întrebată de ce nu mai trec pragul bisericii.Cu tristețe am constat că nu am contat deloc pentru dânsul.Am fost probabil……un contribuabil cu numărul n.
  Frați creștini de la Orășeni,vă doresc putere în mărturisirea credinței.Mulțumiți lui Dumnezeu că aveți Liturghie curată în duminici și sărbători!! Țineți aproape de părintele.Toată admirația pentru voi.Hristos a Înviat!

  Apreciază

  • Mihai said, on decembrie 5, 2017 at 9:13 pm

   Nu, nu mai au scrupule, în aceiași situație sunt și alții

   Apreciază

  • rr said, on decembrie 6, 2017 at 11:16 am

   Asta este unul din motivele pentru care unii credinciosi incepatori ajung la sectari, pentru ca aceia se ingrijesc de turma lor, aceia se implica si incearca sa-i ajute pe oameni in problemele lor, acolo se integreaza mai bine (evident ca acolo si dracii ii ajuta sa se integreze, iar pe aceia ii ajuta sa-si duca linistiti turma in prapastie). Preotii din trecut nu cred ca erau ca cei de acum.

   Probabil ca acesta va fi si unul din motivele pentru care si musulmanii vor castiga adepti, unii fiind din randul credinciosilor incepatori.

   Apreciază

   • Mihai said, on decembrie 6, 2017 at 2:06 pm

    Chiar domni ierarhi ai mână către sectari cu celebrul slogan Dumnezeu este unul pt toți

    Apreciază

 7. Radu said, on decembrie 7, 2017 at 3:10 pm

  A trecut in nefiinta Regele Mihai I de Romania pe data de 5 decembrie ora 13.

  Pacat nu am avut sansa sa se reinoade istoria si sa inchidem un cerc de 45 de ani de comunism si ateism.

  DUMNEZEU SA-L IERTE !

  Regele Mihai nu va fi uitat niciodata de adevaratii romani din tara si de peste hotare !

  Dumnezeu sa-i ierte pacatele si sa-l primeasca in Imparatia Sa !

  Sa ne rugam pentru sufletul lui !

  Apreciază

 8. Raluca said, on decembrie 8, 2017 at 4:36 pm

  Cunosc un preot care avea convingeri anti-ecumeniste dinainte de Creta, și care are și acum convingeri anti-ecumeniste. A aflat că merg de „pomenitori” și m-a felicitat, dar el îl pomenește în continuare pe ierarhul cretan. Evită discuții mai aprofudate pe tema asta, dar mă îndeamnă să trec pe la biserica unde slujește. Eu i-am spus că am de ales între două situații: de a merge la un preot „nepomenitor”, sau de a sta acasă. Nu crede că vorbesc serios. Nu știu ce metodă aplică pentru ca să-și liștească conștiința, și ce așteaptă să se întâmple.
  Sfinții Părinți ne îndeamnă să ne ținem departe de erezie pentru că este foarte molipsitoare, și odată contaminat, greu scapi de ea.

  Apreciază

 9. Raluca said, on decembrie 8, 2017 at 4:46 pm

  liniștească conștiința

  „Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori” (Mt. 7:15)
  „De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit” (Tit 3:10-11),
  „Nu vă înjugaţi la jug străin cu cei necredincioşi, căci ce însoţire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtăşire are lumina cu întunericul? Şi ce învoire este între Hristos şi veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios?” (II Cor. 6:14-15).
  „Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema!” (Gal. 1:8-9).

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: