SACCSIV – blog ortodox

A doua varianta de MASINA DE GATIT

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 4, 2017

mircea.v vine cu o continuare la articolul Cum sa construim o masina de gatit (cu lemne) sau incalzit apa:

 

Asa cum am promis, revin cu informatii despre a 2-a masina de gatit – mg2. Prima, cea cu tava – mg1.

Pe mg2 am folosit-o pana azi doar pt prajit carne. O tigaie (de fonta si grea) cu 4 gauri (pt scurgerea grasimii in foc) deasupra, lemnisoare de 5-20mm diametru, si consum de sute de grame. La prajitul carnii folosesc si un capac de inox ce nu acopera total tigaia.(vezi poze). Nu se foloseste tabla cu multe gauri.

Pt ca multi m-au intrebat de ceva pe rotund pt gatit mancare, sa puna oala rotunda…, am zis sa o testez azi si cu… tot o tigaie (nu cu oala).

Mg2 are diametrul de 20cm si inaltimea de 20cm. Pereti dubli sau tripli (exceptie usita). Tigaie de capacitate max 2,5 litri, util 2 litri, cu diametrul de 24cm, inox, cu capac inox, fara acoperiri (ikea). Tubulatura de evacuare de 80mm, inox. In poze este cu diametrul de 100mm, ca asa a fost prima varianta, si eu cu asta am ramas. Greutate 1,3 kg fara tubulatura evacuare. Cu tubulatura aprox 2kg.
Rezultate ce privesc timpul pana in care incepe sa fiarba si consumul de vreascuri, mai jos.

Mg2
0,25 litri apa (ceai o persoana); timp 5min; 80 grame lemnisoare
0,5 litri apa (ceai 2 persoane); timp 8min; 120 grame lemnisoare
1, 0 litri apa ; timp16 min; 200 grame
2,0 litri apa ; timp 25 min; 250 grame

Pt o comparatie cu mg1
Mg1
4,0 litri apa ; timp 25 min; 280 – 300 grame

Timpul si consumul pt 2 litri par sa nu respecte o regula, si aceasta se datoreaza faptului ca la primele 3 teste am pus lemnisoare cu diametrul de 5-15 mm, iar la ultimul pt ca era cantitate mai mare de apa, am folosit lemnisoare cu diametrul de 10-20mm. La lemnsioare cu astfel de diametre, puterea calorica creste odata cu diametrul.

Orientativ cam asta e performanta lui mg2. M-a surprins in mod pozitiv. Odata ajunsa la fierbere apa fierbe, cu un consum mic de lemnisoare, fierbe si de la jar, deci e ok. Am facut si un orez sa vad daca se lipeste (tigaia are fund dublu), si nu se lipeste. Daca focul este mai tare spre final, atunci e posibil sa se lipeasca, dar nu distrugator. Pt mancaruri mai lipicioase se poate folosi tabla cu gauri multe. In rest, nu trebuie folosita.

Deci, se poate folosi pt un ceai, o mancare pt 2-4 persoane… Recomand tigaia tipul ikea descrisa mai sus, sau cratita (inox cu capac inox) cu o capacitate utila de max 2 litri si diametru 24 cm. Nu oala. Peste 2 litri timpul creste foarte mult pana sa inceapa sa fiarba si va creste mult si consumul. Si e posibil ca la o oala de un 4-5 litri chiar sa nu fiarba.

Mg2 este foarte simplu de facut. Obligatoriu tabla de inox. Nu o sa iasa asa aratoasa ca cele de la linkul de mai jos, da eu zic ca fac o treaba mai buna. Estimez un pret de 150lei (aprox) piese + manopera (orice atelier sau meserias nu cred ca ar trebui sa ceara mai mult) + cosul de fum. Un cot inox si un element de 1m, la romstal sant in jur de 160 lei. Total 310 lei. (Vasul 50-100lei, daca nu ai acasa asa ceva, rezulta un 360-410 lei) Tubulatura de la mg1 se potriveste si la mg2;i eu folosesc o singura tubulatura care o mut de la una la alta, ca nu poti gati in acelsi timp la ambele.

Concluzie: mg1 se poate folosi la facut mancare si incalzit apa pt dus, spalat vase… Volum util 5 litri. Mg1 este mai performanta si mai scumpa si mai greu de executat.
Mg2 se poate folosi la facut mancare si prajit carne; volum util 2 litri; carne se poate praji o data pt 2-4 persoane.

Cei care m-au rugat sa le fac mg1, daca dupa ce vad mg2 se razgandesc, nu e nici o pr, ca inca nu am inceput sa le fac, tocmai ca sa vada si mg2. Inca o data, interesul meu nu este sa fac eu bani de pe urma acestor masini de gatit ci sa existe cat mai multe mg1, mg2.

Oricine vrea cote, explicatii suplimentare referitor la construcita lor, ofer orice detalii si nu am nici o pretentie.

Pozele, 9 la numar, le voi trimite lui saccsiv, si il rog sa le posteze el.
Inca o data, mg2 este simplu de facut, si pozele spun totul.

Comparatie cu ceva asemanator – https://www.solostove.com/backpacking-stoves
Fac precizarea ca la 2-3 minute trebuie puse lemnisoare pe foc si la mg1 si la mg2, si la cele de la link. (la cea mai mare este posibil sa se puna cam la 5 min, ca asta permite un diametru mai mare al lemnisoarelor)

Diferenta esentiala: la mine exista cos de fum, la ei nu.
Eu alimentez pe usita, ei trebuie sa ia vasul de pe foc. Sa iei tigaia cu carne de pe foc sau cratita cu mancare la 2-3 minute, e cam naspa.
La ei se innegreste si fundul si manere si tot, ca nu au cos. La mine doar fundul vasului. Si daca mai trebuie sa iei si vasul de pe foc la 2-3 minute, si manerele sant cu funingine…
La ei caldura o ia si pe langa, la mine bate in fundul vasului.
Ei fac o foarte frumoasa teorie, dar nu imi spun ceva mai clar: atata apa, atatea lemne, atata timp (cu o aproximatie).

 

Alte foto:

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. doru valentin said, on octombrie 4, 2017 at 12:29 pm

    Chestia asta nu spun ca nu e ieftina sau buna,dar arata exact ca o tiganie tiganeasca,

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on octombrie 4, 2017 at 1:07 pm

      doru valentin

      Tu o vrei si frumoasa si laptoasa si devreme acasa.

      Apreciază

    • mircea.v said, on octombrie 6, 2017 at 12:00 am

      doru valentin,

      lasa ca pt tine o sa fac una wireless, touchscreen, cu tehnologie led, si cu prepararea mancarii in virtual 🙂
      Astea cu lemne, foc, sant cu cenusa, funingine, mancare reala… Naspa.

      masina de gatit: „foc inside”
      Da e si ea un pic high tech ca doar are 2 setari 🙂

      Apreciază

  2. sica said, on octombrie 4, 2017 at 5:44 pm

    http://femina.ro/trei-frati-au-murit-in-trei-zile-motivul-sfasietor-pentru-care-parintii-au-stat-neputinciosi-si-au-privit-cum-copiii-lor-se-sting-rand-pe-rand-ce-se-intamplase-cu-fratii/
    Aceasta ultima propozitie nu o inteleg ,, Pacienții trăiesc cel mult 20 de ani, însă recent, cercetătorii au reușit să încetinească progresia bolii. ,,

    Apreciat de 1 persoană

  3. Zeus Ludus said, on octombrie 5, 2017 at 7:49 am

    A republicat asta pe Zeus Ludus.

    Apreciază

  4. Ioana said, on octombrie 5, 2017 at 11:32 am

    mircea.v

    bine ca in salbaticie nu vor mai fi la dispozitie uleiuri de-astea 🙂 :

    Uleiurile vegetale polinesaturate încălzite, conțin cantități uriașe de toxine cancerigene denumite aldehide. Ele de asemenea predispun organismul la inflamații cronice prin distrugerea echilibrului de omega 3 și omega 6 acizi grași din organism.
    http://ortodoxinfo.ro/2017/10/05/conspiratia-colesterorului-7-dovezi-ce-demonstreaza-ca-ai-fost-mintit-legatura-cu-efectele-colesterolului/

    hrana la tara e mai simpla si mai sigura, grecii folosesc uleiul de masline, care e mononestaural, dar in special la salate, nu la mancare gatita pe foc. Iar grasimea din laptele de vaca de la tara e foarte buna pentru imunitate, la fel si grasimile saturate in general, din surse sigure, fara hormoni si omg…

    Apreciază

  5. Rozalia said, on octombrie 5, 2017 at 4:28 pm

    excelenta masina de gatit! Simplu si eficient. Atat de simplu ca nici nu poate sa-ti treaca prin cap, eu ma tot minunez…Multumim ,mircea v.’!

    Apreciază

  6. Marius said, on octombrie 6, 2017 at 8:10 pm

    As dori si eu detalii despre construirea mg1, dimensiuni, grosime tabla etc. Va multumesc

    Apreciază

    • mircea.v said, on octombrie 6, 2017 at 11:49 pm

      Marius,

      lasa o adresa de email si o sa-ti trimit mai multe poze din fazele de executie, si cu dimensiuni…
      Se pleaca de la dimensiunile tavii. Tava sa poata fi scosa usor, si idem pusa la loc. Tabla inox, o,4 mm grosime.

      Apreciază

  7. Marius said, on octombrie 7, 2017 at 12:03 am

    Doamne ajuta Mircea.
    Adresa mea de mail este maryopetri@yahoo.es daca vrei sa imidai detalii despre fabricarea mg1. Nu stau in Romania si mi-ar prinde bine sa am una aici unde sunt. Iti multumesc

    Apreciază

  8. mircea.v said, on aprilie 8, 2019 at 6:20 pm

    Cateva cuvinte de la un utilizator de mg2:

    „Am cumparat masinuta de gatit mg2, care uimeste prin simplitatea constructiei si performanta ei. Masina este extraordinara, trebuie sa avem rabdare la inceput pana ne obisnuim cu folosirea ei. In primul rand trebuie sa ne gasim un loc unde sa o instalam, pe o masa sub un acoperis sau intr-o magazie etc. Eu am asezat-o pe o masa si sub ea am pus caramizi pentru protectia mesei. Lemnele sunt foarte importante si dau randament maxim cand sunt uscate. Aceste lemne sunt de fapt niste vreascuri de 15-20 cm lungime de diverse dimensiuni care se aseaza pe hartie de la cele mici la cele mai groase. Cu 500 de grame de vreascuri se poate pregati orice, foarte repede, fierbi apa, prajesti sau frigi orice doresti in timp foarte scurt. Tot secretul consta in a invata sa controlam focul si aceasta se obtine exersand cat mai mult. Este si foarte usor de transportat plus ca inoxul din care este construita nu se arde ca tabla obisnuita. Practic „nu are moarte”.Este o placere sa gatesti cu aceasta masinuta ! „

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: