SACCSIV – blog ortodox

Cum sa construim o masina de gatit (cu lemne) sau incalzit apa

Posted in SUPRAVIETUIRE by saccsiv on Septembrie 23, 2017

Iata comentariul fratelui mircea.v postat la Furtuna din Bucuresti – EXPERIMENT DE PANICARE A POPULATIEI? Cine si de ce a facut-o?:

 

Pt cine sta la casa eu zic ca e de folos.
Performante: 300grame de lemne aduc la fierbere 5 litri apa (cu jarul ce ramane se mai incalzesc 2 litri apa pt spalat vase ). Randament in jur de 70%. Ca si comparatie, o oala pe focul de aragaz, in cel mai fericit caz (focul pe la jumate, oala mai mare de 2 ori in diametru ca si ochiul aragazului, oala de inox…) e undeva pe la 40%. Tot ca si comparatie, mai sant unele pe youtube, „racheta” – astea au randament undeva pe la un max 20%, si sant mult mai mari (pt acelasi volum util de gatit) Folosesc lemne de ordinul kilogramelor.

– 300-500grame faci o mancare
– gabarit: incape intr-o sacosa mare de supermarket sau de ikea;
– are 6-7 kg, deci e transportabila usor
– capacitate max 6,5 litri; util 5 litri
– se poate gati si felul 1 si felul 2, fara sa se lipeasca mancarea

Trebuie sa fii un pic meserias ca sa o construiesti, dar e de dificultate medie.
Eu am facut-o din inox (inclusiv suruburi, piulite…), aluminiu, doar o componeneta este din tabla zincata. Cu exceptia acestei componenete care e un 2% din masina, practic e indestructibila.

Pretul pt materiale e undeva pe la 600 – 650 lei, (varianta inox). In banii astia sant incluse si 2 tavi de inox de la ikea, si tubulatura de inox evacuare gaze. Se gateste doar in aceasta tava, apoi se muta mancarea in altceva. Daca se foloseste tabla zincata iese mai ieftin, si cu performante nu mult mai mici. Inoxul are si el un rol la izolare, adica izoleaza mai bine radiativ.
Normal ca nu e asa comod ca aragazul, aici trebuie sa stai langa masina sa bagi lemnisoare pe foc. Dar e chiar placut. Timp are omul destul. Plus, ca vine vremea cand utilitatile vor fi o pr pt ortodox. La mine e intr-o magazie.
Pe acelasi principiu am facut si pt prajit carne… Asta e chiar ca o jucarie si mult mai simplu de facut. Ai nevoie de o tigaie mai grea, de fonta, cu niste rizuri, se gaureste tigaia sa se scurga grasimea in foc, si la fel, 300-500grame lemne, ca ordin de marime. Se foloseste tubulatura de la masina de gatit. Aici e pretul tigaii (si un capac de inox de la vreo oala mai mare, care sa acopere partial tigaia) + inca vreo 50-60 de lei.

Raspund la orice intrebari legate de constructie. Nu am nici o pretentie.
Lumea in general e speriata de pret si spune ca la banii astia poate sa-si cumpere aragaz. E corect, dar la aragaz nu poti face mancare cu o cracuta gasita pe jos.

 

Tot de la fratele mircea.v cititi va rog si:

Reteta de paine de casa

De la fratele Matiu Cosmin:

SUPRAVIEȚUIREA ORTODOCȘILOR ÎN VREMURILE DE PRIGOANĂ

Etapa I: SUPRAVIEȚUIREA până la FUGA din vremea ANTIHRISTULUI

Iar de la fratele Un razes:

SUPRAVIETUIREA in doua etape: Prima – ETAPA URBANA.

SUPRAVIETUIREA in doua etape: A doua – ETAPA DIN SALBATICIE

 

Anunțuri

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mircea.v said, on Septembrie 23, 2017 at 5:43 pm

    Pt o apreciere a dimensiunilor masinii de gatit, tronsonul vertical al cosului de fum are 1m.

    Structura este din cornier de aluminiu: 20x20x1,5 mm si 15x15x1,5mm
    Suruburi si piulite M5
    Diametru tubulatura evacuare – 80mm
    Tabla de inox, tabla de aluminiu si tabla zincata.
    Filosofia:
    Sa se dirijeze cat mai multa caldura in sus, si cat mai putina in lateral si jos.
    Lateral sant 3 straturi de tabla inox.
    Jos, 2 straturi tabla inox.
    Capacul tavii este si el dublat.
    Inoxul reflecta radiatia termica, nu radiaza, si atunci este f bun pt izolare radiativa. Transferul de caldura este predominant radiativ de la T peste 100grdC.

    Tava nu se spala niciodata pe partea dinspre foc, pt a nu se indeparta funinginea care se depune.
    Dupa prima folosire tot ce e la interior devine negru, nu mai e asa frumos ca in poza :).

    Raspund la intrebari.

    Apreciază

    • Nicoleta said, on Septembrie 23, 2017 at 11:07 pm

      Bine, îmi dau seama că se face mai ușor cu tabla dreaptă, că nu mai tb să o îndoi. Iertare, îmi dau și eu cu părerea.

      Apreciază

  2. sica said, on Septembrie 23, 2017 at 10:48 pm

    Cum sa iau legatura cu mircea.v

    Apreciază

    • mircea.v said, on Septembrie 24, 2017 at 1:47 am

      Raspund aici, sau dai o adresa de email.

      Apreciază

      • NIMENI said, on Septembrie 24, 2017 at 8:57 pm

        mircea.v
        Cumpar una, cat costa?

        Apreciază

      • mircea.v said, on Septembrie 25, 2017 at 10:08 am

        nimeni,

        600-650 materiale, cu manopera vreo 950 (aprox).
        Scopul meu nu este sa fac bani din asa ceva, ca se lucreaza destul de greu inoxul, si le fac „pe genunchi”, adica nu am prese, scule de lucrat productie de serie. De ex, este o tabla gaurita. Se vede in poze.
        Tabla aia se pune cand se face felul 2 si astfel nu se lipeste mancarea. Nici nu trebuie sa mesteci in ea. E beton. Daca incalzesti apa sau faci ciorba, fierbi cartofi, tabla trebuie sa o iei ca nu e necesara.
        Tabla asta are vreo 650 de gauri. asa ceva nu se gaseste in comert (ce bine era) si atunci dau cu bormasina 650 de gauri. Da la fel, dau o data si apoi nu se mai lipeste mancarea 10 ani:). Cand fierbe orezul de ex, vezi 650 de bule de fierbere, care sant exact in dreptul fiecarei gauri:).
        Deci, masina are 2 setari: cu tabla si fara tabla:).

        Pot sa fac 1-2/luna. daca cineva nu are atatia bani, as putea sa-i fac pt un 750lei, adica sa mai pun doar benzina cat mai umblu dupa materiale, ca unele le iau de la 50km de unde stau.

        In pret intra si 2 tavi inox, tubulatura de evacuare, adica tot ce e in poza.
        Dpdv al meu e super-scula, si face banii. Adica e un rolls-royce. Ca poate fi si trabant si dacie si renault. Trabant am vazut pe la kaufland la un moment dat, era pe la 300lei. Tabla ordinara,vopsita, eficienta pe la un 20-30%. Mergea cu lemne mai groase , nu cu vreascuri de diametru 1-2 cm.
        Mai este si varianta asta.

        Apreciază

  3. Nicoleta said, on Septembrie 23, 2017 at 11:02 pm

    Prima întrebare. Ce părere ai de una rotundă? – se curăță mai ușor la interior, iar vase rotunde de gătit se găsesc mult mai ușor.
    A doua întrebare. Nu ar fi mai bună o sobiță care să dea și căldură în timp ce faci mâncare/încălzești apă?

    Apreciază

    • mircea.v said, on Septembrie 24, 2017 at 1:45 am

      1. Rotunda e cea pt prajit carnea. O sa am poze peste vreo 2 saptamani cu ea. Poti pune pe ea vas rotund sau ce vrei tu, numai ca nu are asa randament ca cea din poza. Si s-ar putea sa stai cam mult paana sa fiarba apa.
      S-a incercat maximizarea randamentului, minimizarea timpului de fierbere. Si alt vas in afara de tava aia nu poti pune. In constructia ei de la tava se porneste. Trebuie sa ai 2 tavi si aia e. Eu folosesc doar o tava de 3-4 ani si nu e nici un semn de degradare la ea. Tava asigura o suprafata f mare de schimb de caldura, adica incalzire rapida. Faci focul in stg si gazele ies prin dr astfel ca au timp sa transfere energie mai multa in miscarea lor… La rotund e mai naspa un pic.

      Deci, se poate si rotund, dar tot cu un vas dedicat. Si chiar s-ar putea sa incerc sa fac una pe rotund si cu o cratita tot asa de vreo 6 litri. Posibil sa aiba niste performante mai mici, dar inca foarte bune.

      La interior nu se curata.

      2. Sobita e alta poveste. Normal orice casa ar trebuie sa aiba in bucatarie o soba de bucatarie cu plita, care da si caldura, se poate si gati. Dar soba o folosesti doar in sezonul rece. si nu e transportabila in rucsac.

      Eu am si soba cu plita.

      Apreciază

      • Nicoleta said, on Septembrie 24, 2017 at 2:50 pm

        Soba cu plită e făcută de tine? Ne pui o poză?

        Apreciază

      • mircea.v said, on Septembrie 25, 2017 at 9:48 am

        Sobe cu plita se gasesc in comert. Sant multe tipuri, si metalice si de teracota, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Daca te pasioneaza subiectul, pot sa-ti povestec cate ceva.
        A mea e metalica, am dat pe ea vreo 900 lei, are o usa cu sticla, deci vezi si focul, si in partea de sus are o plita cam de 32/32cm care se incalzeste pe la 150-200grd, suficient cat sa fierbi apa/faci mancare. Cam 80% din caldura o da pe laterale, 20% pe sus. Pt mine e ok. E o soba mai inalta si subtire. E mica.

        Ce se poate cumpara din comert e mai ieftin sa cumperi de la magazin. Doar daca nu se gaseste (la nivelul de performanta dorit) atunci ne incordam muschii noi:).

        Apreciază

      • Cosmin said, on Septembrie 25, 2017 at 10:24 am

        Foarte tare instalatia. Felicitari!

        Eu am in proiect sa construiesc ceva similar, rotund, dar nu pentru ca ar fi mai bun. Nu fac aceasta afirmatie, pentru ca nu stiu. Pur si simplu am materialele la indemana, respectiv inox si facand curat in debara, mi-am zis: hai sa nu arunc si sa fac ceva util cu ele.

        Am un butoi de bere din acelea cum se folosesc la dozatoarele de bere, din inox, de asemnea teava de inox de 80mm si m-am gandit sa imi construiesc ceva similar cum sunt cele din comert destinate pentru ceaune, doar ca cele din comert sunt din tabla subtire de fier, uneori smaltuite, dar nu intotdeauna si nu au viata lunga. Odata tabla infocata si expusa la intemperie dar nu neaparat necesar, rugineste.

        Dezavantajul unui astfel de butoi insa, il constituie incomoditatea transportului.

        Practic inoxul este indistructibil in principiu(depinde si de componenta aliajului), nu rugineste, mai ales daca esti atent atunci cand confectionezi. La inox, e important ca atunci cand il debitezi, daca folosesti polizor unghiular, sa folosesti disc de taiere dedicat pt inox. De asemenea, inoxul e important sa nu fie expus la scantei rezultate de la polizorul unghiular atunci cand debitezi alte materiale din fier de exemplu, sau sa nu fie stropit, atunci cand sudezi alte materiale. Doar atunci, inoxul poate sa inceapa a ruginii.

        Felicitari Mircea inca o data!!!

        Apreciază

      • mircea.v said, on Septembrie 25, 2017 at 1:17 pm

        Cosmin,

        merci; in 2 saptamani o sa postez ce am eu pe rotund pt tigaie. Acuma, merge sa pui deasupra ce vrei. Randament mai mic, da tot vreascuri de 1-2cm in diametru folosesc.. O sa vezi acolo si ce solutii am folosit eu ca sa micsorez pierderile de caldura.
        E cu usita pe lateral. Asa ca, eu zic sa astepti un pic pana pun pozele.
        Eu zic sa nu faci ceva prea mare. Sa fie pt un 5-6 litri volum util de gatit, ca mai mult nu ai nevoie.

        Apreciază

      • NIMENI said, on Septembrie 26, 2017 at 10:30 pm

        mircea.v
        Multumesc pentru raspuns. Ai incercat sa pui azbest intre straturile de tabla de inox, aluminiu si zincata?
        Eu stau in Bucuresti, pana la tine cati km sunt?
        Daca Vasile este de acord facem schimb de mailuri.

        Apreciază

  4. Orthodox said, on Septembrie 24, 2017 at 1:11 am

    Apreciază

    • Nicoleta said, on Septembrie 25, 2017 at 10:17 pm

      Știați că anul ăsta de Florii, părintele a fost atât de bolnav, încât nu a oficiat slujba de Florii? Cineva spunea că ar fi fost otrăvit. Eu nu cunosc amănunte și nici starea dânsului în acest moment.
      Să-i dea Dumnezeu sănătate și viață lungă.

      Apreciază

  5. Zeus Ludus said, on Septembrie 24, 2017 at 7:24 am

    A republicat asta pe Zeus Ludus.

    Apreciază

  6. Nicoleta said, on Septembrie 24, 2017 at 2:54 pm

    mircea v, dar cu sticlele alea puse la soare, ce faci?

    Apreciază

    • mircea.v said, on Septembrie 25, 2017 at 9:39 am

      dus 🙂

      Apreciază

      • Nicoleta said, on Septembrie 25, 2017 at 8:30 pm

        cu „sticluțe”? 🙂

        Știi, îmi place tare mult mașinuța ta. Dar, că are și un dar, nu este „îndestulătoare”. Ar trebui să îmi fac:
        una pentru gătit/încălzit apa, una pentru copt pâine (că eu fără asta nu pot trăi), una pentru încălzire. Cred că este cam mulț pentru mine. Ce zici? Te gândești și la o „combinație”?
        Alte întrebări: Câți litri are tava de inox? Pot fi făcute/puse două tăvi, în loc de una – cu protecție între ele, ca să nu iasă fumul printre ele? Se pot folosi mai adânci?
        Mă gândesc că se poate încălzi apă într-o tavă, iar în cealaltă se poate găti. Ideea de bază este că nu întotdeauna gătești 6 litri de mâncare. Uneori, ai nevoie de doar 2-3 litri. Pentru atâta cantitate mi se pare cam mare suprafața. Apoi, chiar dacă nu încălzești apă, se pot găti două feluri în același timp.
        Pentru cei care vă duce capul (că pe mine nu mă duce), în natură, cum pot face un cuptor improvizat pentru copt pâine? – întreb și eu. Că făina știu sigur că nu o voi găsi acolo. Dar…, cine știe? 🙂

        Apreciază

      • Nicoleta said, on Septembrie 25, 2017 at 8:42 pm

        Vin cu o idee. Mircea, ce părere ai de tăvile adânci pe care le folosesc cei de la împinge tava/sau pizzerii pentru a ține mâncarea în ele? Acelea au un inox foarte bun, sânt suficient de mari pentru gătit, au avantajul că sânt adânci, putând astfel să pui în ele cam ce cantitate vrei pentru gătit/încălzit și se pot mânui foarte ușor. Și, zic eu (off, iar îmi dau cu părerea…) se poate face suport de susținere a acestor tăvi, după modelul ceaunului din cazan.

        Vasile, te rog din suflet, dă-i adresa mea de e-mail lui Mircea. Mircea, vorbim mai multe pe e-mail. Mulțam frumos. Atuurile la această mașinuță sânt posbilitatea montării și demontării ei, și consumul f. mic de lemne.
        Doamne ajută să se folosească cât mai mulți de această bijuterie.! Eu zic că merită.

        Apreciază

      • saccsiv said, on Septembrie 25, 2017 at 8:54 pm

        Nicoleta

        Daca vrea, i-o dau.

        Apreciază

      • mircea.v said, on Septembrie 26, 2017 at 12:01 am

        saccsiv,

        ok, da-mi adresa lui Nicoleta.

        Apreciază

      • mircea.v said, on Septembrie 26, 2017 at 12:34 am

        Nicoleta,

        mai trebuie sa ai si incredere in cineva care se pricepe la ceva. Adica, si au am incredere in prietenii mei care se pricep la unele de nu ma pricep eu. Astea de povestesc eu pe aici sant ce am invatat eu pe la scoala. Si mai am si ceva experienta practica, cu ele si cu altele. SI mai imi si place, ca daca nu te pasioneaza, nu poti face din astea.

        Concluzie.

        Suprafata nu e mare, nici pt 1 litru, nici pt 3 nici pt 5. Tocmai asta e smecheria, trebuie sa fie mare.
        Poti incalzi si apa de ceai, si sa faci si orez cu 3 pahare apa si unul orez, sa faci si 4 litri de ciorba, si sa incalzesti si 6 litri de apa, sa fierbi si porumb si cartofi… O folosesc de 4 ani.
        Mai citeste o data: am spus ca tava are vol max 6,5 litri, si util cam 5, ca atunci cand fierbe, mai trebuie sa ramana un pic de spatiu pana la capac.
        Orice alt vas nu merge. Asa e construit.
        Hai sa-ti dau exemplu cum e cuptorul meu de paine care e facut dupa aceleasi principii termotehnice ca si masina de gatit, ca sa-ti dai seama de ce nu se poate ce vrei tu: Sau mai simplu, ai vazut ca si aragazul are cuptor si ochi. Incalzesti la cuptor apa de cafea, sau faci ciorba…? Nu. La fel, nu poti face painea la ochi.
        Cuptorul de paine lucreaza la 200-250grade, e alt principiu. De ex cuptorul meu are 30kg. masina de gatit cam 6-7. Cuptorul eco din comert are 60kg.

        Dar, exista ceea ce vrei tu in comert:
        Sant sobe metalice, care au in partea de sus si cuptor, care mergea cam pana pe la 250 parca. Acolo poti si incalzi, face mancare, poti sa faci si paine. Dar, cum „dar” ne insoteste peste tot, asemenea scula are cam 100-120kg, mai da si 80-90% din caldura in casa, adica e pt sezonul rece si nu e transportabila.

        In toate povestile astea e vorba si de inertia termica.
        Si eu as putea sa fac mancare de ex in cuptorul de paine, dar, ala are 30kg, si ca sa aduc 2litri de apa la 100 de grade, trebuie sa aduc si 30kg fier cel putin la un 150grade. Pe cand la masina de gatit e vorba doar de 6kg.
        iti dai seama la soba de 100kg? Adica, in loc sa folosesti lemn pt ce ai nevoie, il folosest sa incalzesti zeci de kg de metal, adica risipa, timp mare de asteptare…

        Asa ca, nu poti sa ai un vehicul eficient, sa mergi si la piata o persoana, sa ari si pe camp, si sa fie si TIR. Cam asta vrei tu.

        Clar 🙂

        Apreciază

      • Moisei George said, on Septembrie 27, 2017 at 6:46 pm

        Mircea dragă, ești tare ingenios. Jos pălăria în fața ta. Spui că ai un cuptor de 30 kg și o mașină de gătit de 7 kg. Ai putea să ni le arăți și nouă ? Vremurile astea nu ne lasă să așteptăm prea mult așa că e bine să ne punem la adăpost cu toate. Mântuirea pe primul loc.

        Apreciază

      • Nicoleta said, on Septembrie 26, 2017 at 11:58 am

        Vasile, iertare și mulțumesc. Trebuia să îi cer acceptul înainte, lui mircea.v.
        Mulțumesc, mircea.v.

        Apreciază

  7. ioanide said, on Septembrie 24, 2017 at 3:00 pm

    Mai este o varianta de sobita pt preparat ‘mancare’ , foarte simpla pt oricare ce detine un aparat de sudura , facuta din teava rectangulara [patrata] , se gaseste filmuletul pe youtube.

    Apreciază

  8. Timiana said, on Septembrie 24, 2017 at 4:33 pm

    Mircea.V.
    Noi, doamnele mai greu ne putem descurca cu constructia sobitei. Ce spui nu esti de acord sa o faci si pentru noi, bineinteles contra cost, cat timp mai avem ce face cu banii. Astept un raspuns pe anaexpertsrl@yahoo.com

    Apreciază

    • Moisei George said, on Septembrie 25, 2017 at 7:39 pm

      Mircea. V.
      Este fabulos. Foarte interesant. Doresc să-mi faci și mie un exemplar la orice preț. Răspunde-mi pe email : gmoisei@yahoo.com

      Apreciază

      • Maria M. said, on Septembrie 26, 2017 at 10:05 pm

        Doamne ajuta! Frate Mircea, slava Domnului pentru darul tau si pentru ca ai inima buna de a ne sprijini si pe noi in aceasta necesitate pt. vremurile care vin; daca se va putea te rog fa-mi si mie o sobita din aceasta, cand vei avea posibilitate; de multa vreme ma gandeam la asa ceva, am mare nevoie de ea si timpul este limitat; daca ma poti trece si pe mine pe lista pentru aceasta masina de gatit, te rog da-mi un raspuns; daca vrei, il rog pe fratele Vasile sa iti dea adresa mea de email; multumesc.

        Apreciază

      • marinela said, on Septembrie 26, 2017 at 10:55 pm

        mircea v
        Mester mare ca de obicei,frate drag:)).Ma uimesti mereu cu cite ceva nou si practic pt fiecare doritor de economisire de:timp,bani si efort.Felicitari din inima si multumesc mult pt generozitatea ta, de a impartasi cu noi aceste secrete de supravietuire.Tin sa te anunt ,ca incepind cu luna octombrie ,cind incepe vremea rece ,ma apuc sa fac pituta aia buna-buna,ca pe timpul verii a fost prea cald sa o mai fac.Am s-o fac semi,juma`faina alba si juma`faina neagra,ca e mai potrivita pt silueta mea:))).Aia cu faina neagra de tot ,nu mi-a prea placut gustul,chiar daca a crescut la fel de frumos,gustul e mai deosebit de cel al piinii albe sau semi,deci nu-i pe gustul meu aia neagra-neagra.In rest ce sa-ti spun frate,spor la inovatii cit mai practice si economice,iar noi sa „profitam ” din plin de munca ta, contra cost ,bineinteles.In viitor e posibil sa te rog sa-mi faci si mie una ,dar pina atunci…spor la treaba ,ca ai sa ai de lucru berechet din cite am citit aici la comentarii!Doamne ajuta si mintuire!

        Apreciază

  9. mircea.v said, on Septembrie 27, 2017 at 12:15 am

    saccsiv,

    te rog trimite-mi adresele la cei ce vor sa mi le trimita, adica la
    @nimeni
    @Maria M

    @nimeni,

    lucram ecologic frate, fara azbest 🙂
    Am facut sa fie in acelasi timp si simpla, si demontabila total. Nu e nimic sudat, totul e cu surub piulita. Oricum, daca mai puneam azbest sau vata minerala intre straturile de inox, nu obtineam mare lucru, si era o complicatie in plus. Adica, la temperaturile alea, cum am mai zis, transferul de caldura la ext este preponderent prin radiatie (80%), si atunci pe asta m-am focusat.
    Doar tabla cu multe gauri este din tabla zincata.
    Daca esti in Bucuresti e ok. Adica mai simplu.

    Apreciază

  10. mircea.v said, on Septembrie 27, 2017 at 12:20 am

    Marinela,

    multumesc, si ma bucur ca nu ai renuntat la facutul painii :).

    Apreciază

  11. Bu_Florin said, on Septembrie 27, 2017 at 11:39 am

    Doanne ajuta si iertati-ma pt intarziere.
    Eu apreciez toate proiectele home made si bineinteles ca si masinutele de gatit si sobite de tot felul. Ba chiar cand eram mai tanar am fost ucenicul unui sobar care facea sobe de teracotă. Acum doresc sa va prezint si alt fel de masinute de gatit, foarte ieftine si simple dar cu inconvenientul ca functioneaza doar cu soare. Nu stiu sigur daca ar merge si iarna in zile cu soare. Metodele de constructie sunt mult mai multe decat am prezentat mai jos.

    https://www.google.ro/amp/www.instructables.com/id/Parabolic-solar-oven/%3Famp_page=true

    Apreciază

  12. Ion said, on Septembrie 28, 2017 at 7:34 pm

    Bună seara!
    Aș fi și eu interesat de această minunăție.
    adresa mea de mail este, netherspite1@gmail.com

    Multumesc!

    Apreciază

  13. Cristiana said, on Septembrie 28, 2017 at 10:13 pm

    mircea,v
    Tare necesara mi-ar fi aceasta sobita! Te rog sa-mi faci si mie un exemplar. Multumesc.
    serbanoiucristiana@yahoo.com

    Apreciază

  14. […] mircea.v vine cu o continuare la articolul Cum sa construim o masina de gatit (cu lemne) sau incalzit apa: […]

    Apreciază

  15. […] mircea.v vine cu o continuare la articolul Cum sa construim o masina de gatit (cu lemne) sau incalzit apa.: […]

    Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: