SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Interviu cu MONAHUL SAVA, alungat de Staretul Hariton Negrea din Mănăstirea Petru Voda pentru că a mărturisit împotriva Sinodului Panortodox din Creta

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 20, 2017

Mihai-Silviu Chirila:

 

Luni seara, în curtea Schitului Rădeni, a parcat o mașină de la Mănăstirea Petru Vodă, care l-a debarcat, cu bagaje cu tot, pe monahul Sava Vulpe, în vârstă de peste 60 de ani, imobilizat într-un cărucior cu rotile, ca urmare a evoluției unei poliomelite pe care a contactat-o la vârsta de doi ani.

Motivul acestei decizii: în urmă cu mai bine de o săptămână, monahul Sava a difuzat prin mănăstire câteva foi volante în care se făcea o informare sumară cu privire la evenimentele legate de pseudo-sinodul din Creta, de anul trecut.

Din spusele monahului, starețul mănăstirii l-ar fi întrebat dacă are binecuvântare să împrăștie aceste foi volante, iar când acesta i-a spus că nu, l-a somat ca în câteva zile să își facă bagajul și să plece din mănăstire. Destinația – Schitul Rădeni. Perioada de canon – nelimitată.

Analizând, din relatarea părintelui Sava, pe care o puteți asculta integral în materialul ce însoțește această prezentare, modul în care au decurs lucrurile, se trag următoarele concluzii:

 1. Monahul Sava era călugăr de 15 ani în Mănăstirea Petru Vodă, fiind tuns în monahism cu binecuvântarea Părintelui Justin Pârvu, și nu a avut abateri disciplinare anterioare.
 2. Deși preocupat de propria mântuire și îngrijorat de situația legată de sinodul din Creta, nu și-a pus problema asumării întreruperii comuniunii bisericești și a plecării din mănăstirea de metanie, dată fiind condiția sa fizică.
 3. A continuat să participe la toate slujbele din mănăstire și nu a întrerupt pomenirea ierarhului, nici comuniunea cu obștea.
 4. S-a făcut“vinovat” de distribuirea, în câteva exemplare, a unui pliant de informare legat de sinodul din Creta.
 5. A fost alungat din mănăstire, printr-o decizie arbitrară a starețului mănăstirii, fiind la prima sa abatere, fără a primi o sancțiune prealabilă, menită să conducă la îndreptarea sa, fără nicio judecată a Consiliului Duhovnicesc al mănăstirii sau a Consiliului de Judecată, fără nicio decizie semnată și aprobată de sectorul Exarhat la Arhiepiscopiei Iașilor. Art. 38, lit. e) dinRegulamentul pentru organizarea vieții monahale prevede: “Pentru orice abatere a vreunui monah de la canoanele monastice, starețul, mai întâi, după învățătura Sfintei Evanghelii, îl va sfătui părintește și-l va povățui la îndreptare. Dacă vinovatul nu va asculta și va continua neorânduiala sa, starețul supune cazul Consiliului Duhovnicesc. Dacă vinovatul nu s-ar îndrepta nici prin sfaturile și povățuirile duhovnicilor, atunci starețul convoacă Consiliul de Judecată, pentru a se pronunța conform art. 245-248 din Regulamentul instantelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și conform art. 117 și urm. din acest Regulament”.
 6. Fără nicio grijă din partea stăreției pentru mântuirea sufletului său, părintele Sava a fost trimis la un schit despre care propaganda oficială a MMB afirmă, la unison cu conducerea Mănăstirii Petru Vodă, că s-ar afla „în afara Bisericii” și ar fi“schismatic”.
 7. În adoptarea acestei decizii,nu s-a ținut seama în niciun fel de cei 15 ani de participare la viața monahală a obștii, de vârsta și de suferința fizică a părintelui Sava.
 8. Trimițându-l la Rădeni, starețul Mănăstirii Petru Vodă a stabilit un precedent în Biserica Ortodoxă Română,transformându-l pe părintele Sava Vulpe în primul monah silit de către starețul său să întrerupă pomenirea ierarhului care a semnat documentele sinodului din Creta.
 9. Pe linia “teologumenelor” specificeMănăstirii Petru Vodă de după plecarea la Domnul a Părintelui Justin Pârvu, starețul Hariton ar fi afirmat că ierarhul va plăti pentru păcatul de a fi semnat în Creta, dar că mănăstirea Petru Vodă este în deplină ortodoxie, în ciuda faptului că, în conformitate cu art. 9 din Regulamentul pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, “Chiriarhul este conducătorul suprem al mănăstirilor, schiturilor și metocurilor care aparțin canonic de jurisdicția sa”, un principiu reflectat fidel de art. 75 din Statutul de funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, iar pomenirea ierarhului la slujbe înseamnă părtășie la învățătura pe care acesta o propovăduiește.

Această întâmplare greu de înțeles aruncă, dacă mai era nevoie, o lumină și asupra pretenției unora de a întrerupe pomenirea ierarhului, dar de a păstra comuniunea cu acesta și cu cei ce îl pomenesc, o contradicție în termeni, în realitate, deoarece întreruperea pomenirii înseamnă întreruperea comuniunii cu cel părtaș la erezie și cu cei care îl pomenesc la slujbe și sunt în comuniune directă cu el. Starețul Mănăstirii Petru Vodă le arată acelora cât de dispuși sunt preoții și ieromonahii care continuă să-și pomenească ierarhii participanți la sinodul din Creta sau susținători, într-un fel sau altul, ai deciziilor acestuia de a fi în comuniune chiar și cu cei care au obiecții măcar cu privire la sinodul din Creta, ca să nu mai vorbim de cei ce au întrerupt deja pomenirea ierarhului.

Părintele Pamvo Jugănaru l-a primit cu dragoste pe Părintele Sava Vulpe în micuța comunitate monahală de la Rădeni și l-a ajutat să se cazeze și să își reia în schit viața și preocupările de monah.

 

 

Reclame

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. gabrielanaghi said, on septembrie 20, 2017 at 3:17 pm

  Prigoana impotriva Marturisitorilor Sfintei Ortodoxii continua cu tenacitate,de catre inventatorii „crestinismului roz”,ai celor „impietriti la inima” ,care devin salbatici si nemilosi fata de aproapele.Diavolul preschimba mintea ierarhilor,facand-o asemanatoare bolsevicilor, din timpurile comuniste feroce ale anilor ’50.
  Spune Sf.Maxim:„Mintea despărţită de Dumnezeu se face dobitocească sau drăcească”,iar Sf.Grigorie Palama ne avertizeaza ca:”Mânia şi sălbăticia sa faţă de aproapele o fac asemeni Şarpelui. Şi astfel, deşi creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, omul se face „ucigaş de oameni”, asemănându-se uci­gaşului de oameni, diavolul. Şi, aşa cum scrie Sfântul Grigorie, aceasta se datorează unei singure pricini: faptului că mintea omului s-a abătut de la frica şi pomenirea lui Dumnezeu, deschizând calea împreună-lucrării cu începătorul răutăţii. Despărţirea minţii de Dumnezeu îl face pe om fie un diavol, fie o fiară.Astfel, din pricina relei funcţionări a minţii, atât pa­timile trupului, cât şi cele ale sufletului se dezlănţuie. Diavolii ştiu bine aceasta, astfel că se străduiesc „să întunece puterea noastră mintală”. Ei ştiu că, dacă întu­necă mintea, pot cu uşurinţă să-l împingă pe om să facă orice voiesc ei”(citate din Î.P.S. HIEROTHEOS VLACHOS Mitropolit de Nafpaktos, Boala și tămăduirea sufletului în tradiția ortodoxă, Editura Sophia, București, 2001, pp. 73-74)
  Un emotionant interviu cu Monahul Sava de la M.Petru-Voda,imbolizat intr-un carucior cu rotile, care a impartit foi volante anti-sinod Creta.realizat exceptional de catre distinsul teolog,dl.Mihai-Silviu -Chirila.
  Vrednic esti Parinte Sava,iubitor al Sf.Ortodoxii si urmator al invataturilor primite de la Duhovnicul neamului romanesc,Ingerul de la poalele Ceahlaului.
  Sfinte Cuvioase ,Marturisitorule Parinte Justin,roaga-te Domnului nostru Iisus Hristos,pentru noi pacatosii si pentru intregul neam romanesc.Amin

  Apreciază

 2. mircea.v said, on septembrie 20, 2017 at 3:26 pm

  Cam asta e rezumatul cu ce legi incalca cei ce au propus aceasta nemernicie.

  https://www.activenews.ro/stiri/Legea-vaccinarii-obligatorii-Legislatia-nationala-si-internationala-care-interzice-obligativitatea-unui-act-medical-asupra-unei-persoane.-Care-sunt-bolile-autoimnue-induse-de-vaccinuri-146209

  Asta e linia pe care trebuie mers:

  O lege ilegala, norme de drept penal… adica nu defensiv, ci ofensiv.

  Apreciază

  • Roman said, on septembrie 20, 2017 at 7:55 pm

   Incerc sa-mi imaginez ziua zero in care se va incepe haosul ,fiindca daca se va implementa aceasta anomalie cu forta ,ceva de aici sigur va iesi.Intr-adevar ,acest ,,proiect’’ de lege cu fortarea vaccinarii , va deveni lege in curand si se va aplica de la 1 ianuarie ’18.Aceasta noua ,,lege’’va anula cu siguranta legile anterioare!!Pe 2 ianuarie spre exemplu, doftorasii (aia care cred ca suntem maimute si…sunt multi tare dintr’astia) avand ca si ,,scut’’ aceasta noua lege ,care nimeni astazi din domeniul medical,politic ,alte forumuri de conducere sau din populatia care va fi fortata ,nu are nimic impotriva ei ,va incepe ,,inteparea’’ copilasilor prima data ,iar mai apoi a adultilor ,sa zicem.Ma gandesc la momentul zero,acela in care eu ca parinte nu sunt deacord cu ei ,cu doftorii.Ei trec la etapa doi :semneaza .. ca nu vrei !!…Daca nu semnez si nici nu vreau ,ce imi faci?..Incepe etapa 3 ??!!..Probabil ca voi fi ,,vizitat’’acasa sau chemat prin scrisoare in fata unei comisii.Daca nu voi da curs nici invitatiei ,probabil voi fi apt ptr etapa 4: vizita la domiciliu al institutiilor de forta (jandarm,politie,asistenta sociala etc)..Atunci ce va fi ??…Ma vor ataca,prin a incerca sa ma imobilizeze,ce vor face ?!…pe proprietatea mea sau la domiciliul proprietate personala…Ce va iesi in acest caz ?Oare va fi agresiune mea asupra ,,organelor’’ca ma apar in casa mea sau ma voi lasa ,,legat’’ ca o fata mare si dus la ,,justitie’’??..Poate ca majoritatea sunt morti si se vor supune organelor satanei,dar nu vor fi toti asa de slabi…Atunci ce va iesi ? Oare va fi America de sud sau se poate evita? Altfel cum sa fie ,ca ei astazi stiu exact si pozitia judecatorilor care judeca …si eu cred ca vor avea tot suportul lor,fiindca si ei sunt tot …maimute si ,,evoluati’’majoritatea, in aceasta chestiune a vaccinurilor,dandule ,,colegilor ‘’ din sistemul satanizat orice mandate sau titluri de care au nevoie,ptr a aplica legea…dom’le.Cati judecatori din ziua de azi cred in Dumnezeu si stiu ceva de cipuire sau de o ,,oculta internationala ‘’ care deja a subjugat toate populatiile lumii??Ca si ei. ca si doftorii si defapt ca si toata lumea (exceptie facand minuscula turma sau chiar armata de sacrificiu ,care incearca sa se ,,agate’’ de Adevar =Hristos ,in continuare) ei cred ca vaccinarea e cel mai cel lucru din lume….dar din lumea satanei,iar ei (judecatorii) nu stiu de asa ceva.In timpul in care dai tu ca si parinte(de exemplu) , acest sistem malefic in ,,justitia’’ malefica si intortocheata si incalcita sau chiar innodata ,daca ai multi bani ,fiindca iti trebuie cateva sute de milioane intr-un proces ce va dura 3,4,5 ani (ca sigur se fac recursuri la tot felul de tribunale si curti),iar avocatul iti tot cere comisioane (bani) ptr barou , in perioada asta ,copiii oare vor fi lasati in pace ,sa mearga la scolile lor,la gradinitele lor si la parintii lor,chiar crescand pana la anumite varste …In acest caz inseamna ca sistemul cu vaccinul obligatoriu nu prea e sigur pe el,iar eu nu cred ca nu stiu ei ce fac si fac la nimereala.Daca in perioada de proces sau deja copiii au fost rapiti din familia mea si dati mamonei ,iarasi nu am rezolvat nimic ,fiindca ii vor vaccina dementii in perioada asta ,a procesului.Nu e solutie cu justitia,ca e oarba si extrem de intortochiata si va deveni si mai …si..!!Base, Boc si panarama aia de roberta anastase au condus tara asta minim 4,5 ani numai pe fel de fel de ordonante si asumari de raspunderi ,cu toate ca ei trebuiau sa fie primii cei care sa apere constitutia si legile tarii ,dar din contra.Legea nu e lege ptr toti ,ci e lege cum vrea sistemul,iar sistemul nu poate fi batut cu una cu doua sau chiar deloc.

   Apreciază

 3. Diogene said, on septembrie 20, 2017 at 4:45 pm

  Sa ne rugăm la Dumnezeu să dainuiască Rădeniul,pentru ca acolo să se poată retrage toți cei care mărturisesc adevătata credință ortodoxă…Și om vedea noi la Dreapta Judecată cine se află în înșelare….Că deocamdată eu merg după Duhovnic.Doamne ajută!

  Apreciază

 4. Diogene said, on septembrie 20, 2017 at 4:46 pm

  Am vrut să spun să dăinuiască Rădeniul,vă rog corectați d-voastră caligrafi,că eu nu știu de unde.Mulțumesc.

  Apreciază

 5. Raluca said, on septembrie 20, 2017 at 6:45 pm

  Și totuși cei de la Petru Vodă l-au alungat la Rădeni, acolo unde trebuia de fapt să ajungă. Fără voia lor au recunoscut că prin mărturisirea lui antiecuemnistă, monahul Sava aparține Rădeniului. Așadar cei de la Petru Vodă au făcut, fără să vrea, și o faptă bună, ducându-l acolo unde poate mărturisi credința adevărată, fără a fi prigonit.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Matiu Cosmin said, on septembrie 20, 2017 at 8:28 pm

  Locurile de unde sunt alungati de catre ecumenisti calugarii si preotii nepomenitori devin cuiburi de draci.
  Daca cei care slujesc intocmai lui Dumnezeu conform canoanelor si Sfintilor Parinti sunt alungati, atunci cei care ii alunga sunt slujitorii diavolului.
  Dumnezeu nu se lasa batjocorit ecumenistilor de fricosi ca si voi care tremura in fata unor episcopi ce maine o sa fie mancare pentru viermi.
  Dumnezeu este singurul care poate arunca sufletul in gheena si voi va temeti de episcopi.

  Apreciază

 7. Mihai said, on septembrie 21, 2017 at 3:16 am

  Teodot deja sa dat cu șmecherii, adică hariton ridicat în slăvi, și că în opinia lui nu este adevărat ce se vorbește, iar o serie de tate ce asi fac veacul pe cuvântul kakadox ai dau apă la moară, și bineînțeles că nepomenitori de eretici categorisiti secta și schismaticii, iar pe Hariton il compătimea că vezi Doamne cat bine ia făcut el Pr Sava , și așa a răsplătit el ,,binefacerile” lui hariton, a se cutii în comentariile depe blogul său

  Apreciază

 8. Nicoleta said, on septembrie 21, 2017 at 8:52 am

  Cu părintele Sava am stat de vorbă acum un an sau doi. Mi-a dat și mai multe pliante pe A4 atunci, tot cu ecumenismul. Deci are mucenicul „antecedente” – Dumnezeu să-l ocrotească!. Și la un moment dat, când tocmai ieșea un alt preot din Biserică, părintele mi-a zis să tac și să plec de acolo, ca să nu mă ia la întrebări. Și ce să vezi, că acel părinte s-a ținut după mine ca să mă întrebe ce mi-a dat părintele Sava. Iată cum se dau de gol cei care nu intră în mănăstire pentru călugărie.

  Apreciază

 9. Diaconu florentin said, on septembrie 21, 2017 at 8:52 am

  Domnul are grija de oile sale si le aduna la pasiunea SA.

  Apreciază

 10. lucia said, on septembrie 21, 2017 at 9:25 pm

  Pastorul. Securist si. Ecumenist. Hariton. alunga. oile. ce apartin. turmei. adevaratei. credintei. ortodoxe. pastrata. cu. Pretul vietii de sfantul nostru. Parinte. Iustin

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: