SACCSIV – blog ortodox

Teologul Mihai-Silviu Chirilă: Răspuns la “minicatehismul ecumenist” editat de către Patriarhia Română

Posted in MIHAI SILVIU CHIRILA, Sinodul din Creta by saccsiv on septembrie 8, 2017

Cuvânt înainte

După un an de zile în care a păstrat o tăcere desăvârșită față de pseudosinodul1 din Creta, Patriarhia Română a decis să dea publicității o broșură de popularizare a tematicii referitoare la acesta, pe care probabil o va distribui în toate parohiile din țară, pentru informarea credincioșilor.

Broșura este realizată sub formă de întrebări și răspunsuri, motiv pentru care o consider un minicatehism de ecumenism, pe care credincioșii ortodocși sunt invitați să îl parcurgă, pentru a-și însuși viziunea oficială despre ce s-a întâmplat în Creta.

Răspunsurile la întrebări reprezintă, în linii mari, o sinteză a argumentărilor teologilor ecumeniști din toată perioada scursă de la pseudosinod, în care au încercat să convingă de faptul că ecumenismul este o atitudine de dialog inofensivă, că nu este erezie, că participanții la Creta au întărit Ortodoxia și au mărturisit-o etc.

Ceea ce atrage atenția este caracterul manipulator al întrebărilor, selectarea lor atentă, pentru a putea plasa răspunsul favorabil taberei ecumeniste. Dintre metodele de manipulare, cea mai ingenioasă este exagerarea unor tematici, pentru ca răspunsul să dea impresia unei normalități. De exemplu: se pune întrebarea dacă s-au adoptat căsătoriile homosexuale la sinod, pentru ca răspunsul, pe de o parte, să îi plaseze pe ecumeniști în postura de apărători ai normalității sexuale, pe de altă parte, să îi plaseze pe contestatarii imaginari care se presupune că ar fi ridicat astfel de problemă în postura de mincinoși ridicoli.

În același stil, se insistă pe ceea ce autorilor li se par realizări ale acestui pseudosinod, evitându-se cu grijă întrebările dificile, sau abordându-se unele dintre acestea, dar cu răspunsuri evazive, liniștitoare.

Din cele 60 de pagini ale broșurii, 40 epuizează întreaga tematică a pseudosinodului și ecumenismului, iar 20 abordează problema inexistentă a schismei în Biserica Ortodoxă Română. Acest dezechilibru sugerează că scopul fundamental nu a fost informarea onestă a credincioșilor ortodocși despre pseudosinodul din Creta, ci fidelizarea acestora față de deciziile eretice ale acestuia, prin prezentarea riscului de a cădea în schismă față de… ecumenism (!?).

Dincolo de toate, broșura Patriarhiei Române consemnează încă o mărturisire publică a ecumenismului la cel mai înalt nivel în Biserica noastră, în numele tuturor ierarhilor ortodocși.

Răspunsul la această broșură are cinci capitole:

 1. Despre sinodul ecumenic și sinodul panortodox.

 2. Despre “sfântul și marele sinod’ din Creta.

 3. Despre erezia aprobată de pseudosinodul din Creta.

 4. Despre documentele “sfântului și marelui sinod” din Creta.

 5. Despre întreruperea pomenirii.

Sperăm că răspunsurile oferite vor ajuta cititorii să își facă o opinie cât mai corectă despre problematica ecumenismului, a pseudosinodului din Creta și a întreruperii poemenirii ierarhilor participanți la acesta, contribuind la luarea deciziei corecte în privința poziționării corecte a fiecărui credincios ortodox față de situația creată în Biserică.

Mihai-Silviu Chirilă,
8 septembrie 2017,
Praznicul Nașterii Maicii Domnului

1 Folosim în tot textul termenul de „pseudosinod”, achiesând la condamnarea pe care a făcut-o sinodului din Creta Sinaxa interortodoxă din Tesalonic din 4 aprilie 2017, care l-a respins ca pseudosinod, ceea ce, din perspectiva modului în care înțeleg grecii termenul “pseudo” înseamnă că l-a respins ca sinod eretic; http://ortodoxinfo.ro/2017/04/05/rezolutia-sinaxei-din-4-aprilie-prin-care-sunt-condamnate-ecumenismul-si-pseudo-sinodul-din-creta/.

În consonanță cu sinaxa greacă, urmând și sfatul Sfântului Teodor Studitul, sinaxa națională română l-a numit pseudosinod, dar și “adunare eretică”; http://ortodoxinfo.ro/2017/06/21/rezolutia-sinaxei-de-la-botosani-impotriva-ecumenismului-si-pseudo-sinodului-din-creta/.

View this document on Scribd

DESCĂRCAȚI PDF

Reclame

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. RogojinaTareHD3D said, on septembrie 8, 2017 at 6:31 pm

  Apropo de tot acest angrenaj! Sa nu uitam de componenta religioasa! Tocmai m-am uitat peste niste studii si se pare ca Ateismul este in scadere! De la 4,5% din populatia mondiala in 1970 la 2,2% pe plan global in 2010. Adica asta se potriveste cu ceea ce ziceti voi: Lumea de maine nu va fi atee, ci un soi de religiozitate. Intre timp, in tarile comuniste cum e China, crestinismul creste foarte mult si va acapara societatea in aprox. 15 ani. Bun de vazut ar fi si video-ul asta:

  Apreciază

 2. Ecumensimul NU poate exista said, on septembrie 9, 2017 at 2:16 pm

  Discutam cu cineva recent care manifesta indignare ca de ce daca exista un singur Dumnezeu avem mai multe religii si i-am zis – pentru ca exista un singur Dumnezeu adevarat si mai multi dumnezei falsi. Bun imi zice persoana dar sunt religii care se inchina la aclasi dumnezeu – uite de ex catolicismul si ortodoxismul si atunci mi-a dat seama – Hristosul ortodox NU este acelasi cu hristosul catolic. De ce? Simplu, pentru ca de la Hristos ortodox nu purcede Sfantul Duh si deci NU ESTE ACELASI chiar daca si catolicii tot hristos il numesc. Ei bine, abia dupa aia am avut revelatia – ECUMNEISMUL NU ESTE CU PUTINTA! Nu se pot uni religiile oricat ar vrea uni si altii pentru ca SUNT DIFERITE – AURUL NU SE AMESTECA CU NOROIUL oricat ai incerca. Sigur poti sa-l lipesti, sa-l presezi sa faci tot felul de giumbushlucuri ca sa dai impresia ca l-ai amestecat dar la PROBA FOCULUI ……AURUL RAMANE AUR! E chestie de bun simt in gandire!

  Apreciază

  • mircea.v said, on septembrie 9, 2017 at 5:01 pm

   Parintele Arsenie Papacioc: „Iisus Hristos este ortodox”.
   „SIngur Ortodoxia”.

   Si mai mult, papa/catolicismul il fac mincinos pe Iisus cel Adevarat. Mai mare nebunie ca asta nu poate exista, adica sa-l contrazici pe Iisus. (filioque). Cu asta a inceput catolicismul.

   Apreciază

 3. iosif said, on septembrie 10, 2017 at 1:37 pm

  Sfaturile si Indemnurile lui Pimen Zainea catre stirpea lui:
  Incepand cu minutul 1:05:39 – Psalmistul David cere iertare lui Dumnezeu pentru pacatul nestiintei si al uitarii. Nu trebuie sa uitam nici cele bune si mai ales cele rele.

  Apreciază

 4. clement said, on septembrie 11, 2017 at 2:17 am

  Patriarhul Kiril a binecuvantat cele 350 de pagini ale noului catehism in care se precizeaza, la capitolul 6, ca „ecumenismul nu contravine principiilor ortodoxe”.
  Acest catehism „contemporan” este „favorabil apropierii de catolicism”. Surse: La Croix si Orthodoxie.com

  Numeroase surse media internationale au transmis informatia privitoare la faptul ca guvernul Ungariei a cedat Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol un grup de imobile situate in centrul istoric al Budapestei.
  Aici vor functiona Academia Patriarhala, Scoala greaca, Muzeul de arta ecleziala ,spatii pentru conferinte si hoteluri.
  In chip suspect, informatia nu a starnit interesul presei din tara noastra, cu toata complexitatea semnificatiei.
  Tratativele au inceput in urma cu 3 ani si au fost finalizate in luna august a acestui an.
  Stie cineva adresa la care sunt situate cladirile fundatiei”Gojdu” ?

  http://orthodoxie.com/le-patriarche-bartholomee-est-en-visite-officielle-en-hongrie/ si in cazul in care dispare stirea http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/16478-episimi-episkepsi-tou-oikoumenikou-patriarxi-stin-ouggaria

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: