SACCSIV – blog ortodox

SFANTUL MORMANT: L-au restaurat ca sa se prabuseasca? Ce ne pregatesc?

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 31, 2017

Sfântul Mormânt în pericol de prăbușire, deși tocmai a fost restaurat contra 3 milioane de euro, ne informeaza OrtodoxInfo, citand Dailymail.co.uk:

Mormântul se află pe o fundație instabilă, ințesată de tuneluri ascunse, canale și alte structuri, avertizează cercetătorii. De asemenea aceștia au făcut un studiu cu ajutorul radarelor de penetrare terestră și camere video robotice și au descoperit că mormântul este construit pe ruinele unei alte construcții.

Echipa care a executat restaurarea preciza că fundația este instabilă și poate ceda brusc. Când se va prăbuși, va fi un proces lent dar catastrofic.

Biserica mormântului a fost restaurată după mai bine de 2 secole. Dar acum cercetătorii vorbesc de nevoia a încă 5 milioane de euro pentru repararea fundației fracturate a edificiului ce înconjoară mormântul. Planul este să sape pe dedesuptul mormântului pentru a instala o rețea nouă de canalizare și scurgere a apei pluviale.Biserica are nevoie urgentă de atenție, după ani de zile de expunere la factori de mediu cum ar fi apa, umiditatea, fum de lumânări.

Trei confesiuni creștine sunt în secții diferite ale bisericii, dar acum au pus deoparte rivalitatea și s-au unit pentru a binecuvânta restaurarea.

În 2015, poliția israeliană a închis clădirea, pentru scurt timp, după ce autoritatea israeliană pentru antichități a considerat că este nesigură, iar reparațiile au început în iunie 2016. Echipa de restauratori de la Universitatea Națională Tehnică din Atena a injectat în pereți ciment pentru a întări zidăria și bolțari de titaniu. Fiecare dală a fațadei a fost curățată de funingine de lumânări și excremente de porumbei iar pictura a fost restaurată.

Pe timpul restaurării s-au făcut și unele descoperiri. Pe 26 oct. echipa de meșteri a intrat în camera unde a fost înmormântat Iisus și au ridicat primul strat de marmură ce stătea pe mormântul de piatră unde a fost pus trupul Lui. Sub acest strat, se afla o placă de marmură în formă de trandafir alb pe care era gravată o cruce. Specialiștii au datat această placă de marmură ca fiind din secolul 14. Sub această placă de marmură se află o alta, și mai veche, din marmură gri ce protejează mormântul de piatră iar cimentul de pe placă datează din secolul 4 de pe vremea împăratului Constantin cel Mare, atunci când a fost construită biserica sfântului mormânt. Restauratorii au lăsat o mică fereastră în peretele mormântului pentru a da posibilitatea pelerinilor să vadă pentru prima dată mormântul de piatră original.

Antonia Moropoulou, cea care a supervizat restaurarea remarca: Se pare că suntem în fața unor perioade istorice ce se validează.

 

Reclame
Tagged with:

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. guti flo said, on martie 31, 2017 at 9:20 am

    Avand in vedere ca sunt campioni in diversiuni si minciuni… putem sa ne asteptam la o „surpriza” din partea lor! …dar toate astea cu voia lui Dumnezeu!

    Apreciază

  2. Mihai said, on aprilie 1, 2017 at 8:53 am

    De acum ne putem aștepta la orice din partea lor, de la început era dubioasă așa zisa ,,restaurare” avind in vedere că erau implicați ecumeniști dirijati de perciunatii care sunt dușmani pe față a lui Hristos

    Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: