SACCSIV – blog ortodox

Cred ca daca mai traiau Parintele Justin Parvu si ceilalti Mari Duhovnici din Romania, Ierarhii nici acum nu si-ar fi tinut Sinodul Talharesc din Creta

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 31, 2017

Asta pentru astia de au organizat Marele Sinod nu sunt prosti de dorm in ghete.

Din anumit punct de vedere, spatiul romanesc a fost unic in Ortodoxia de pe intreg Pamantul: aici vietuiau Mari Duhovnici, toti trecuti prin multa puscarie grea, toti anti ecumenisti, majoritatea fosti legionari sau cu simpatii legionare, adica oameni care pricepeau cum functioneaza SISTEMUL, ca de aia si toti au fost si anti cip. Si a fost unic, pentru ca Miscarea Legionara a fost unica si nici rezistenta in munti, altii n-au mai avut dupa cel de al doilea razboi mondial. Ca de aia s-au umplut temnitele bolsevice la noi ca nicaieri si tot de aia si Sfintii Inchisorilor. Care Sfinti ai Inchisorilor au fost camarazi cu Marii Duhovnici, fiind cu totii precum un trup. De asa ceva celelalte tari ortodoxe n-au avut parte. O rezistenta acerba a fost intr-adevar si in Rusia, dar fiind cu multi ani inainte, supravietuitorii revolutiei bolseviste n-au mai apucat anii 2 000.

Iar poporul credincios asculta de ei, chiar daca le era mai greu sa si puna in practica intreaga invatatura ce o primeau. Dar cel putin stiau “a spus parintele ca aia nu e buna si ca ailalta e buna” si chiar daca mai calcau stramb, aveau mereu in minte vorbele repective, ca pe un soi de mustrare, ca pe un soi de clopot ce nu le lasa constiinta sa adoarma cu totul. Iar multi altii chiar se straduiau sa le urmeze toate sfaturile intocmai.

Pe de alta parte, cei cu figuri in cap de teologi sau formatori de opinie, daca aveau alte pareri decat ale Marilor Duhovnici, se cam fereau sa-si verse doctrina noii ere in public, caci se discreditau. Au existat desigur si exceptii, cum a fost in cazul cipurilor, cand intrusi cu foarte multa treaba si cu multa razvratire draceasca si-au permis sa trambiteze de pe case cum ca Marii Duhovnici nu zic bine. Dar mare parte din popor le-a intors scarbit spatele.

Evident ca toate acestea le stiau Ierarhii si stapanii lor papusari. De aceea zic ca pana acum 5 – 10 ani nu puteau sa-si tina talharescul sinod. Caci daca ar fi facut aceasta greseala, rezistenta anti sinod formata in jurul acestor adevarati stalpi ai Ortodoxiei ar fi fost atat de mare, incat, cu tot articolul lor 22, greu le-ar fi fost sa-si impuna directivele intr-o proportie satisfacatoare in randul maselor de credinciosi. Ba mai mult, rezistenta din Romania devenea un exemplu de urmat si pentru altii, stiut fiind ca Marii nostri Duhovnici erau repere si pentru multi mult dincolo de granitele tarii.

Si nu doar ca Marii Duhovnici ar fi vorbit impotriva Sinodului din Creta, dar indubitabil cu totii ar fi intrerupt si pomenirea Ierarhilor iar asta automat i-ar fi determinat pe multi alti preoti sa procedeze cu curaj aidoma. Astfel, acum am fi avut o multime considerabila de nepomenitori, nu doar cateva zeci. Caci vedeti voi fratilor, daca permiteti o comparatie, cand ai conducatori viteji si eroi pe langa tine, precum in vechime un Alexandru Macedon sau Ahile, parca altfel te misti in lupta.

Dar acum, nu-i mai avem printre noi pe cei ce doar cand vorbeau, li se parea Ierarhilor ca rag niste lei. Asa ca Episcopii nu se mai tem si nici papitoii de teologi ai iadului. Si isi fac de cap. In plus, nu mai e nici o ordine in randul actualei rezistente, care dupa ce ca s-a rarefiat, mai e si dezbinata. Unii zic ca Marii Duhovnici ar fi stat impasibili pana la potirul comun, altii zic ca ne-ar fi indemnat sa mergem la pomenitori iar altii din contra, zic ca ne-ar fi invatat sa nu mergem la pomenitori. Ba mai rau, au scos capul, in ultima vreme, tot soiul aiuriti, ce paliti fiind de inspite din dreapta, s-au apucat de o adevarata lucrare a sarpelui si au devenit neobositi in a le cauta noduri in papura tocmai acestor Mari Duhovnici: ca de ce au fost legionari, ca nu stiu ce au zis in tineretile lor, ca stiu ei povesti despre cum unul sau altul au facut si-au dres si sucite si invartite si te apuca greata cand ii auzi.

 

Reclame

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. evtodiev said, on martie 31, 2017 at 1:35 pm

  Postul Mare. Despre bucurie

  Discuția pentru folosul sufletului

  Binecuvântata nebunie

  Apreciază

 2. Lucian said, on martie 31, 2017 at 6:10 pm

  Frate Vasile ia te uita la asta !!!

  http://mobile.hotnews.ro/stire/21691490

  Apreciază

 3. suveranul said, on aprilie 1, 2017 at 4:40 am

  fratilor, priviti la fata ei… este posedata; toate legiunile tortionarilor au intrat in ea; fara numar.. http://revista22online.ro/70261315/corneliu-zelea-codreanu-la-rzboiul-de-esut.html

  Apreciază

 4. sky said, on aprilie 1, 2017 at 11:42 am

  E o concluzie hazardata din 2 motive: in primul rand nu toti marii duhovnicii erau legionari sau sustinatori ai legionarilor, (ex: pr. Cleopa, pr. Paisie, pr. Proclu, pr, Simeon); in al doilea rind nu ai cum sa sti, frate Vasile, ce ar fi facut ei pentru ca nu ai masura lor, nici harul care era in ei nu l-ai gustat si deci… nu ai cum sa sti, cel mult poti afirma ca presupui asta. In privinta miscarii legionare, e clar ca a fost o organizatie social-politica, in nici un caz o miscare duhovniceasca. Sunt chiar curios de ce a primit numele de „legiune” pentru ca in Sfanta Scriptura aceasta denumire avea 2 intelesuri: cea militara si cea a demonilor…. ma intreb de ce nu au numit-o „Fratie” sau altcumva mai crestineste…. nu stiu, poate gresesc in ochii multora, dar este doar o intrebare. Sfintii inchisorilor au ajuns la masura muceniciei pentru credinta lor in Dumnezeu, asta ia sfintit iar nu apartenenta la legiune, asta e clar; daca apartenenta la o organizatie ar fi conditie de mantuire atunci deja e erezie, e diferit si in plus, fata de ce ne invata Sfintii Parinti.

  Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on aprilie 1, 2017 at 3:45 pm

   In primul rand am scris clar: „majoritatea fosti legionari sau cu simpatii legionare”.

   In al doilea rand, tocmai datorita masurii lor e sigur ca ar fi fost impotriva Sinodului din Creta.

   In al treilea rand, habar n-ai ce-a fost cu Miscarea Legionara.

   Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: