SACCSIV – blog ortodox

PRAF IN OCHI: Patriarhia Română și CNSAS au încheiat un acord de cooperare. Doar ca dosarele Ierarhilor au fost distruse inca din decembrie 1989 …

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 29, 2017

Iata ce putem citi la Patriarhia Română și Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității au încheiat un acord de cooperare de pe Libertatea:

Patriarhia Română a anunțat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că a încheiat un acord de cooperare cu C.N.S.A.S.

”În contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia Română și Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității au încheiat astăzi, 28 martie 2017, un acord de cooperare.

Obiectul acestui acord este studierea trecutului recent al Bisericii Ortodoxe Române și prezentarea acestuia în lucrări științifice și materiale audio-video.

Din partea Patriarhiei Române acordul a fost semnat de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod, iar din partea C.N.S.A.S. a semnat domnul Dragoș Petrescu, Președintele Colegiului”, se arată în comunicatul de presă.

Dosarele preoților, deconspirate doar cu aprobarea Bisericii

Oricare cetăţean al României poate solicita CNSAS să-şi vadă dosarul de urmărire. Dacă între copertele acestuia apar numele de cod ale unor informatori, atunci următorul pas legal poate fi deconspirarea acestora.

În funcţie de volumul de muncă, un informator poate fi deconspirat chiar şi după câteva luni, perioadă la finele căreia numele delatorilor sunt oferite celui care a cerut deconspirarea informatorilor din dosarul său.
În cazul feţelor bisericeşti, numai şefii cultului religios pot cere deconspirarea eventualilor colaboratori ai Securităţii. Dacă nu o cere cultul religios, preoţii turnători pot fi deconspiraţi doar indirect, dacă se regăsesc în alte dosare de urmărire.

   Comentariu saccsiv:

Conform articolului Dosarul de colaborator al Securităţii al Prea Sfinţitului Epifanie a fost distrus exact în ziua Revoluţiei Române, pe 22 decembrie 1989 din Adevarul, „Din ordinul col. (r.) Raţiu Gheorghe, fostul şef al Direcţiei I, motivate în fata cadrelor de unitate prezente, prin faptul că, datorită situaţiei create, trebuie prevenită producerea unor consecinţe negative pentru ţara, în ziua de 22 decembrie 1989 au fost distruse prin rupere şi introduse în saci următoarele materiale: 1) Dosarul personal al informatorului Argatu Constantin-Calinic; 2) Dosarul personal al persoanei de sprijin Norocel Gavril Epifanie; 3) Dosarul personal şi mapa anexa ale informatorului Cocoşel Ion Gherasim (“¦)”, scrie în documentul SRI, redactat de executantul acestui ordin, mr. Marin Nicolae, pe 9 iunie 1991.

Iata si ce putem citi in doua articole mai vechi:

Patriarhul nu a colaborat cu Securitatea, BBC Romanian

Colegiul Naţional s-a întrunit, luni, pentru a verifica mai multe dosare ale înalţilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Colegiul a dat verdict de necolaborare cu Securitatea pentru Patriarhul Daniel.

„Conform legii, neavând dosarele respective, trebuie să votăm că nu a făcut poliţie politică. Neavând la dosar decât o hârtie în care se menţionează că, alături de alţi câţiva prelaţi importanţi, i s-a ars dosarul pe 23 decembrie, nu am putut să votăm decât că nu a colaborat”, a declarat Mircea Dinescu, membru al CNSAS.

Potrivit domnului Dinescu CNSAS avea o listă cu 25 de dosare care au fost arse în decembrie 1989, dintre care 16 ar fi fost ale prelaţilor Bisericii Ortodoxe Române.

Verdict de necolaborare în lipsa dosarului

Mircea Dinescu a spus că toate dosarele aflate pe lista celor distruse sau secretizate în decembrie 1989 vor avea practic aceeaşi soartă cu cea a dosarului Patriarhului Daniel.

CNSAS, potrivit domnului Dinescu, nu mai poate face decât să dea un verdict de necolaborare în lipsa documentelor care ar fi putut fi cele mai evidente probe.

Angajamentul în sine, de colaborare, a precizat Mircea Dinescu nu este o probă suficientă pentru a da un verdict de poliţie politică. Angajamentul, adaugă el, poate să fie ruşinos dar nu incriminează o persoană.

În schimb alte trei dosare ale înalţilor prelaţi care nu făceau parte din lista celor 25 cu dosare secretizate se aflau pe ordinea de zi a Colegiului. Mircea Dinescu spune că s-a votat un singur verdict de poliţie politică:

„Calinic s-a votat că a făcut poliţie politică, dar are dreptul să facă contestaţie, ceea ce înseamnă că votul nu este definitiv”.

Pe masa CNSAS se mai află alte zece dosare care îi privesc pe înalţii prelaţi ortodocşi pentru care mai trebuie aduse probe, a completat Mircea Dinescu.

Audieri în lipsa persoanelor vizate

Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că înalţii prelaţi citaţi continuă să nu se prezinte la audieri.

„Este de necrezut, de exemplu, ca un om care a lucrat în străinătate pe vremea lui Ceauşescu, să nu se fi ciocnit cu Securitatea. Este imposibil. A fost trimis de autorităţile române zece ani în străinătate. Dar poţi să spui, dom’le, uitaţi în ce condiţii am plecat eu: am avut o bursă la Heidelberg şi am stat acolo 10 ani, şi m-am întors, n-am făcut carieră. Era foarte important, fiindcă oricum rămâne un semn de întrebare”, a mai declarat Mircea Dinescu.

De altfel, acesta a mai spus că fie că e vorba de lipsa unor probe edificatoare, fie că e vorba de lipsa unor audieri, CNSAS este nevoit să voteze practic ori în necunoştinţă de cauză, ori cu anumite rezerve.

El nu a ascuns faptul că ar fi vrut, ca, cel puţin în cazul dosarelor secretizate, sau arse, să fi fost audiaţi ofiţerii implicaţi, pentru că, a mai spus el, în momentul în care s-a decis arderea lor, trebuie să existe şi semnături pe un document.

Preocuparea CNSAS pentru dosarele înalţilor ierarhi s-a manifestat mai ales după moartea Patriarhului Teoctist, la sfârşitul lunii iulie.

Atunci CNSAS îşi propusese să analizeze situaţia înainte de alegerea noului patriarh. Ar fi tragic, spunea atunci unul dintre membrii colegiului, să fie ales noul patriarh şi apoi să descoperim că a fost colonel de Securitate.

Dar CNSAS nu a reuşit să-şi ducă cercetările la bun sfârşit înainte de 12 septembrie, când a fost ales noul patriarh.

În acest timp, Biserica Ortodoxă Română a protestat în mai multe rânduri declarând că preocuparea bruscă a CNSAS pentru dosarele ierarhilor nu ar fi decât încercarea de influenţare prin presiuni a alegerii noului patriarh.

Fericiti cei cu dosarul ars, Ziua, 2007

Securitatea a pus pe foc, in data de 23 decembrie 1989, trecutul a 16 inalti ierarhi, printre care si pe cel al Prea Fericitului Daniel Patriarhul Daniel a primit ieri decizie de necolaborare ca politie politica din partea Colegiului CNSAS, deoarece nu exista nici un dosar pe numele sau. Numele Preafericitului figureaza, insa, pe lista dosarelor de inalti ierarhi arse de Securitate la Revolutie.

Cele 16 dosare distruse pe 23 decembrie 1989 nu au mai fost gasite, SIE comunicandu-le celor de la CNSAS ca nu poseda nici un document referitor la persoanele de pe acea lista. Surse din cadrul Colegiului ne-au explicat ca pot exista doua motive pentru care dosarele au fost arse: fie s-a dorit conspirarea inaltilor ierarhi, care este posibil sa fi ramas in sistem, ca ofiteri acoperiti; fie Securitatea a distrus dosarele pentru ca nu erau finalizate, protejandu-si oamenii care au lucrat la ele. Tot ieri, episcopul de Arges, Calinic Argatu, a primit verdict de politie politica, iar dosarul episcopului de Arad, Timotei Seviciu, si cel al episcopului de Sibiu, Visarion Rasinareanul, au fost amanate pentru saptamana viitoare.

Surse din CNSAS ne-au declarat ca alaturi de Patriarh, pe lista dosarelor arse la Revolutie, mai apar Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit romano-catolic de Bucuresti, Nifon Mihaita, arhiepiscop de Targoviste, dar si rectorii institutiilor teologice din perioada comunista si alti inalti ierarhi care au trait in diaspora inainte de 1989. Mircea Dinescu a anuntat in urma cu doua luni ca a gasit o copie a unui proces verbal al SIE, in care se precizeaza ca un numar de 16 dosare ale unor inalti ierarhi au fost arse pe 23 decembrie 1989. Dinescu a spus in repetate randuri ca procesul de conspirare a dosarelor la Revolutie face imposibil ca CNSAS sa cunoasca situatia din aceste dosare.

25 de decizii de necolaborare

Lipsa unor informatii suplimentare din aceste dosare a facut posibil ca CNSAS sa dea ieri 25 de decizii de necolaborare ca politie politica pentru inalti ierarhi, intre care si Patriarhul Daniel. Cazimir Ionescu a declarat ca, in sfarsit, se dovedeste ca s-a exercitat in mod nejustificat o presiune asupra inaltilor ierarhi. In schimb, Mircea Dinescu l-a contrazis chiar pe scarile Colegiului pe colegul sau si a spus ca „este de necrezut cum un om care a lucrat in strainatate sa nu se fi ciocnit de Securitate si ca ramane un semn de intrebare asupra acestor dosare”. El a spus ca deciziile de necolaborare au fost date pentru ca SIE nu a mai trimis nici un document care sa ii vizeze pe cei pentru care s-au luat decizii ieri. In cazul in care apar elemente noi, CNSAS are posibilitatea de a le redeschide pentru a da noi verdicte.

Si episcopul de Arges a turnat

Episcopul de Arges, Calinic Argatu, a primit decizia de colaborare ca politie politica cu fosta Securitate, conform unor surse din CNSAS. Acesta are dreptul sa depuna o contestatie la decizia Colegiului in termen de 30 de zile. Sursele citate ne-au declarat ca pentru episcopul Timotei Seviciu, voturile au fost impartite in mod egal, iar in cazul episcopului Rasinareanul au fost cinci pentru politie politica, trei impotriva si doua abtineri. Cazurile celor doi au fost amanate pentru saptamana viitoare.(Cristian ANDREI)

De ce s-au ars dosarele

Arderea dosarului Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane pe 23 decembrie 1989 a dat nastere la multe speculatii pe marginea unei posibile colaborari a acestuia cu fosta Securitate. Surse din serviciile secrete ne-au precizat ca, teoretic, distrugerea de catre fosta Securitate a unor dosare se putea face in functie de mai multi factori.

Daca dosarul respectiv era unul de urmarire, acesta putea fi distrus doar in situatia in care, dupa efectuarea unor cercetari, „nu rezultau elemente care sa confirme informatiile care au stat la baza deschiderii dosarului de urmarire”. In situatia in care unei persoane i se deschidea dosar de retea, decizia distrugerii acestuia se lua in momentul in care „persoana vizata nu mai prezenta interes operativ sau in urma relatiilor de colaborare intre persoana careia i se deschisese dosar de retea si organele de Securitate se dovedea ca sursa respectiva nu mai era credibila sau nu mai executa sarcinile primite din partea ofiterului care il avea in responsabilitate”. Din datele ajunse la CNSAS nu rezulta ce tip de dosar ii fusese deschis PF Daniel. Avand in vedere faptul ca acesta a calatorit in strainatate inainte de 1989 este posibil sa fi fost vorba de un dosar de urmarire. Numai ca fosta Securitate incerca sa racoleze pe oricine pleca in strainatate, in mod special in statele occidentale. In acest scop, persoanele vizate de Securitate care plecau peste granita erau obligate la intoarcere sa dea note explicative despre tot ceea ce au facut in perioada cat s-au aflat peste granita. Unele persoane au dat curs solicitarilor Securitatii, altele nu. In functie de natura informatiilor oferite de cei vizati de Securitate in notele date la intoarcerea in tara, se lua decizia racolarii sau abandonarii posibilei surse. In ziua de 23 decembrie 1989, din arhivele Centrului de Informatii Externe (CIE), subordonat Departamentului Securitatii Statului (DSS), au fost distruse foarte multe dosare, printre care si cele care apar pe lista trimisa de Serviciul de Informatii Externe la CNSAS. Avand in vedere perioada tulbure din decembrie 1989, nu este exclus ca printre documentele arse sa se fi aflat si multe dosare ale unor ofiteri acoperiti sau colaboratori ai fostei Securitati. (Doru DRAGOMIR)

15 ani peste hotare

Fostul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Daniel, s-a nascut la data de 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, in perioada 1970-1974, apoi a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, dupa care si-a continuat studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania). In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg. Din anul 1980, Daniel a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elvetia, unde intre anii 1986-1988 a fost si director adjunct. In acest timp a detinut si functia de profesor asociat la Geneva si Fribourg, in Elvetia.

Excesele Securitatii, conspirate

Cazimir Ionescu, membru al CNSAS, ne-a declarat intr-un interviu in exclusivitate ca dosarele anumitor inalti ierarhi au fost distruse si nu arse la revolutie, iar scopul acestui demers a fost pentru a se conspira cazul si nu neaparat respectivele fete bisericesti.

Cine a avut interesul sa arda dosarele inaltilor ierarhi in timpul Revolutiei din 1989?

La CNSAS exista o copie a unei note interne a fostei Securitati, in care se vorbeste de anularea unui numar de dosare, intre 12 si 14 dosare. Trebuie specificat ca in nota scrie ca dosarele au fost distruse si nu arse, asa cum s-a vehiculat in ultima perioada. Distrugerea s-a facut dupa o hotarare la nivel inalt a Securitatii, in scopul conspirarii cazurilor. Se pune in mod firesc intrebarea ce inseamna conspirarea cazurilor? Conspirarea persoanelor care au semnat angajamentul sau conspirarea celor care au obligat oamenii sa semneze angajamente. Acestia din urma aveau tot interesul sa ascunda cazul si practic sa se ascunda astfel pe el. S-au putut conspira astfel anumite fapte care au depasit anumite limite chiar si din partea Securitatii si avem dosare in care fosti securisti au fost dati afara pentru ca au exagerat.

CNSAS a trimis catre SIE o cerere prin care solicita date suplimentare despre aceasta lista. Ati primit vreun raspuns pana acum din partea SIE?

Nu am cunostinta sa fi venit la sediul institutiei noastre vreun raspuns, dar orice document care apare ulterior poate conduce la redeschiderea cazului.

Noi nu suntem o institutie de judecata, ci de apreciere morala, care da un punct de vedere daca cineva este compatibil cu functia detinuta. Numai instanta de judecata da o decizie definitiva.

Patriarhia ii cere lui Dinescu sa probeze acuzatia

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Costel Stoica, a declarat ieri ca este o calomnie informatia oferita de Mircea Dinescu, conform careia Patriarhul Daniel se afla pe lista de dosare distruse de SIE la Revolutie. „Atunci cand se face o acuzatie, trebuie probata. Pana in momentul de fata, nu cred ca este vorba de asa ceva, dar incercam sa o maculam. Asta cred ca este intentia celor care arunca pe piata astfel de zvonuri”, a declarat preotul Stoica, citat de Rompres. El a precizat ca daca mergeai la studii in strainatate nu inseamna ca automat aveai si dosar la Securitate. „Atunci cand se incearca sa se analizeze atitudinea unuia sau altuia dintre preoti, in perioada regimului comunist, trebuie sa se tina cont de contextul care a fost extrem de ostil BOR. Una este sa fi cedat presiunilor fostei Securitati pentru a salva viata unei comunitati si alta este sa faci acest lucru pentru foloase personale”, a mai explicat preotul Stoica. (C.A.)

Distruse de frica sovieticilor

Colonelul in rezerva Ioan Rusan, fost sef al Compartimentului anti-STASI din UM 0110, dezvaluie, intr-un interviu acordat istoricului Alex Mihai Stoenescu, publicat in Jurnalul National, ca ofiterii romani de contraspionaj au ars dosare la revolutie de frica sovieticilor. „Cred ca din ordinul generalului Vlad. Va explic. Pentru ca in 1968, cand au intrat rusii in Cehoslovacia, i-au luat rusii pe toti ofiterii de la UM 0110 a lor, serviciul cehoslovac anti-KGB, i-au pus cu fata la fisete si i-au impuscat in ceafa. Asta ne astepta si pe noi, ca noi aveam toata schema de spionaj sovietica in Romania si le stiam retelele. Ei nu puteau supravietui cu retelele in Romania democratica, infiltrate in viata politica, in stat si noi sa stim cine sunt. Au gasit fisetele goale. Unele informatii se gasesc si in alta parte, ei insa nu au stiut daca le-am distrus sau le-am dus in alta parte. Asa am scapat. (…) Dosarele noastre contineau probe asupra legaturilor cu spionajul sovietic, asta era problema, nu numele spionilor romani, cat legaturile lor cu spionii sovietici, cu nume, functii, asta ii interesa cel mai mult”. (O.B.)

Dinu Zamfirescu, presedinte INMER : Ofiterii trebuiau protejati

„Ierarhia BOR a sprijinit din plin regimul Ceausescu. S-a dovedit ulterior ca inalti ierarhi au colaborat cu Securitatea. Probabil ca unii dintre ei erau chiar ofiteri si de aceea trebuiau protejati prin distrugerea dosarelor. Dar la noi in tara nu sunt deconspirati ofiterii, ci informatorii. S-a inceput prost. Trebuia inceput cu cei care au implementat sistemul. Am vazut in dosarul meu nume de ofiteri care luau initiativa si propuneau organelor Securitatii sa fie recrutati anumiti membri PNL. Unul este Constantin Stanciu, locotenent-colonel de Securitate. Revenind la cler, o buna parte dintre preoti au suferit pentru ca si-au pastrat credinta. Clerului <<mic>>, preotilor obisnuiti, nu li se poate reprosa nimic. Dar cei care erau inalti ierarhi, toti colaborau din plin cu regimul Ceausescu. E foarte probabil ca numele lor sa fie in continuare ascunse pentru a nu fi cunoscuti. Pot sa confirm ceea ce a spus Mircea Dinescu despre acel mitropolit de la Sibiu, Plamadeala, care se plangea lui Ceausescu ca nu a fost promovat la gradul de general ca si alti colegi ai lui. Mi-a aratat copia scrisorii un avocat, in ’90. Pacat ca n-am facut si eu o copie”. (O.B.)

Stelian Tanase, politolog „Biserica era infestata de informatori”

„Distrugerea dosarelor de Securitate ale inaltilor ierarhi a fost prima urgenta in zilele de 22-24 decembrie 1989. Aceasta graba arata importanta acestei arhive pentru fosta Securitate, deoarece ei stiau ca in Germania populatia a blocat arhivele STASI. Biserica era infestata de informatori in perioada comunista si multi preoti si-au datorat cariera colaborarii cu Securitatea. Unii dintre ei erau racolati din seminar si din acest motiv sunt foarte multi la varf care apar cu dosare. La noi, fenomenul de distrugere a unor dosare a continuat pana in martie 1990. Dosarele insa vor aparea intr-o forma sau alta, denunturile regasindu-se mai ales in dosarele celor turnati. In acest moment, ramanem insa la stadiul de suspiciune nu si de invinuire. (C.A.)

Comentariu saccsiv:

   Foarte multi Ierarhi au studiat in vest in acea perioada iar unii chiar au ocupat functii acolo:

LISTA MEMBRII SFANTUL SINOD (BOR) scoliti in occident, cu functii in organismele ecumeniste din occident sau participanti la intrunirile ecumeniste

Evident ca Securitatea ii avea in vizor. Asa ca sigur i-a urmarit pe toti iar cu unii dintre ei poate chiar colabora.

   Intrebari la nivelul varfului ice-bergului:

De ce au fost distruse atat de multe dosare in decembrie 1989? In cazul Ierarhilor securisti sau doar colaboratori, raspunsul este evident. In cazul celor doar urmariti, insa? Ce informatii trebuiau ascunse? Ce faceau acei Ierarhi in occident si noi nu trebuie sa stim?

   Dar sa studiem si partea ascunsa sub ape a ice-bergului

Papusarii cei grei, ce edifica ultimele etape ale NOII ORDINI MONDIALE, au doi stalpi fundamentali pe care se bazeaza: ecumenismul si formidabilul angrenaj documente cu cip – card bancar – eGuvernare – internetul obiectelor – disparitia banilor cash. Iar pentru ecumenism au pregatit terenul demult.

Mai mult, acestor papusari nu le-a scapat niciodata total din mana blocul comunist (caci doar ei l-au creat). Altfel nu ar fi putut sa-l puna pe Gorbaciov la momentul ales de ei, pentru ca acest bloc sa se prabuseasca.

Deci nici Romania lui Ceausescu n-a scapat. Au avut mereu unde trebuie oamenii de care aveau nevoie. Aici, la acest nivel trebuie sapat in chestiunea Ierarhilor. Dar cine sa o faca? Caci vedeti voi, fratilor, Securitatea, sa-i zicem obisnuita (sau ordinara, de nivel secund), se ocupa cu protejarea lui Ceausescu, a partidului si a unui soi de patriotism. Era impotriva acestor interese sa trimita tineri la pregatiri ecumeniste. Ca doar atata lucru stiau si ei, ca ecumenismul nu le serveste interesele, ci din contra. Puteau eventual sa incerce sa-si trimita oameni in centrele ecumeniste pentru a spiona. Dar oare au si reusit acest lucru? Si daca da, oare ce au aflat? Sunt astfel de informatii si in unele dintre acele dosare distruse? Daca da, e evident motivul pentru care securistii loiali realilor papusari mondiali le-au distrus: ca sa nu aflam si noi detalii despre agenda de lucru a ecumenismului. Ce s-a intamplat dupa decembrie 1989 cu securistii de nivel secund care stiau despre acele informatii? Poate ca au murit. Cine sa stie de ei? Ce s-a intamplat cu tinerii preoti ce in ipoteza noastra spionau ecumenismul? Poate ca au murit si ei. Cine sa-i stie? Nu stim decat de Ierarhii scoliti in vest, nu-i stim pe cei ce n-au ajuns Ierarhi si care s-au pierdut pe drum. E posibil insa ca o parte dintre acesti actuali Ierarhi sa fi spionat ecumenismul in tinerete? Consider ca da, caz in care dosarele lor au fost doar “distruse”, intre ghilimele”, pentru a fi folosite ca santaj daca incearca sa evadeze din tabara ecumenista.

In cazul celorlalti Ierarhi insa, care au fost alesi de tineri inca din Romania pentru a fi scoliti in ale ecumenismului in vest si care se aflau sub protectia oamenilor papusarilor, conteaza foarte mult ce fel de dosare erau. Daca erau de urmariti (urmariti de securistii de nivel second), au fost distruse pentru a nu se afla detalii despre pregatirea lor ca viitori Ierarhi ecumenisti. Caci acei securisti de nivel secund nefiind de incredere pentru noua era in care tocmai intra Romania, poate faceau ce nu trebuie cu ele. Daca erau insa doar dosare normale de marionete ale papusarilor (caci absolut toate marionetele de pe Pamant au astfel de dosare) atunci foarte probabil ca au fost doar “distruse”, intre ghilimele, dar suficient de distruse pentru a nu putea fi gasite de CNSAS.

Asa ca acordul ala de cooperare din titlu e praf in ochi.

 

 

Reclame
Tagged with: ,

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Matiu Cosmin said, on martie 29, 2017 at 1:26 pm

  Din pacate pentru ei nu pot distruge „arhivele din cer” si in drum spre cer exista „24 de comisii”

  Apreciat de 1 persoană

 2. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on martie 29, 2017 at 1:56 pm

  Apreciază

 3. guti flo said, on martie 29, 2017 at 2:32 pm

  Corect!…Praf in ochi!

  Apreciază

 4. Raluca said, on martie 29, 2017 at 8:51 pm

  Socoteli lumești penibile.
  Dosarele tuturor sunt intacte și vor rămâne neșterse în veșnicie cu toate faptele săvârșite, și fiecare va avea parte de DREAPTA judecată a lui Dumnezeu care va separa oile de capre. Toate eforturile și tertipurile sunt inutile și ridicole, și denotă doar frica de oameni
  ”Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om.
  Căci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele.”(Ecclesiastul 12, 13-14).

  Apreciază

 5. sica said, on martie 29, 2017 at 9:26 pm

  http://www.wnd.com/2017/03/female-athletes-crushed-by-women-who-were-once-men/#! -Atletele zdrobite in concursuri de „femeile care au fost odata barbati”!

  http://www.geoengineeringwatch.org/trump-administration-backs-geoengineering-full-disclosure-of-the-climate-engineering-atrocities-grows-near/ -70 de ani de cand crime sinstre se fac asupra mediului inconjurator prin sprayerile de chimicale in atmosfera in scopul modificarii climei, dar se pare ca se apropie momentul cand toate vor fi date in vileag!

  https://www.youtube.com/watch?v=6ToSEYrhuGQ – Zeci de mii de copii ( majoritatea hispanici, asiatci, etc) violati, torturati, apoi ucisi, au fost tocati si au ajuns in „hamburgerii si meniurile lanturilor de restaurante sau de furnizori de carne din US”!

  http://gizmodo.com/this-dystopian-riot-control-truck-is-the-vehicle-of-the-1793656046 – Camionul viitorului pentru „controlul manifestantilor”…

  https://www.theguardian.com/world/2017/mar/27/tensions-flare-greece-turkey-answer-provocation-erdogan
  -Tensiuni si scantei intre Grecia si Turcia unde dincolo de razboiul declaratiilor, Grecia avertizeaza ca „e pregatita sa raspunda la orice provocare!”

  Apreciază

 6. Ioan said, on martie 29, 2017 at 10:49 pm

  Va spuneam cu ceva timp in urma despre inselarea in care a fost monahul Proclu. Uitati ce spunea el despre Parintele Justin mai demult:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/16/cuvantul-parintelui-pustnic-proclu-despre-ispitele-grele-ale-lumii-si-ale-bisericii-de-astazi-cum-va-fi-sfarsitul-lumii-si-ce-avem-noi-de-facut-fara-sfatul-duhovnicului-sa-nu-faca-niciun-pas-ca/

  Ce spunea despre situatia post-cretana:

  „Cât putem, să ne rugăm: „Doamne, luminează-le mintea să vină înapoi la Biserică!” Doamne, nu ne lăsa! Doamne, nu ne lăsa! Ai văzut că unii Părinţi au plecat din mănăstire, şi e foarte rău. Vai de mine! Noi trebuie să îi iertăm pe toţi şi să ne rugăm: „Doamne, ajută-le să ajungă în Biserică”. Biserica e a lui Dumnezeu, şi noi am lăsat Biserica.”

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2017/03/07/parintele-proclu-ultimul-cuvant-tulburarile-din-biserica-dupa-sinodul-din-creta-conditiile-mantuirii-smerenie-rugaciune-iertare-familia-ortodoxa/

  Dumnezeu sa il ierte si sa nu-mi socoteasca aceasta rugaciune un pacat. Am adus aminte despre inselarile lui deoarece multi rataciti il cred acum sfant si se iau dupa sfaturile lui proaste si rele.

  Apreciază

  • Mihai said, on martie 30, 2017 at 6:32 am

   Este suficient să vezi unde și când și-au făcut dumnealor ,,doctorate” căci astea spun multe, cu atît mai mult cu cât în acea perioadă perioadă era o restricție ft mare de a trece granita, ce ,,bafta” pe ei, categoric că au sifonat înainte de 89 și în timp ce ei erau intr-un răsfăț tot în acele vremuri de desfășurau tot soiul de prigoane asupra preoților și monahilor mărturisitori

   Apreciază

 7. Mario said, on martie 29, 2017 at 10:54 pm

  Offtopic
  Poze noi cu avioane chemtrails pe tot facebook ul pe tot felul de site uri dubioase

  http://inspireloveandhealth.com/chemtrail-planes/

  Apreciază

 8. Raluca said, on martie 30, 2017 at 10:10 am

  După 1990 Părintele Iustin a devenit o țintă de de grad zero din momentul în care a hotărât să întemeieze Mănăstirea Petru Vodă. În tinerețile lui și în timpul regimului comunist fusese o țintă pentru că era monah și legionar, sau măcar simpatizant legionar, asta fiind suficient pentru a reprezenta un mare pericol pentru acele vremuri. Detractorii lui din ultimii ani, fie cei din ierarhia bisericii, fie unii credincioși cu misiune, nu puteau să-l lovească pe față având în vedere autoritatea morală uriașă pe care o reprezenta, și atunci au inventat tot felul de metode meșteșugite de atac prin învăluire, prin răstălmăciri și prin dezinformări pentru a-l decredibiliza. A avut pr. Iustin dușmani mulți și în conducerea oficială a bisericii, a avut și infiltrați în mănăstire, a avut și detractori printre credincioșii ce pactizaseră necondiționat cu reprezentanții bisericii, aceia care nu mai reprezentau de mult învățătura dreaptă ortodoxă și nici interesele neamului, ceea ce s-a vădit a fi atât de clar și de adevărat în Creta. S-a văzut ce au făcut ei acolo”din avion”. Trebuie să fi cel puțin ticălos ca să nu-ți dai seama sau să recunoști. A fost așadar pr. Iustin înconjurat de multe cozi de topor. Presiunea a fost uriașă, miza foarte mare, și atacul pe măsură. Și care este de fapt miza? Trezirea unui număr cât mai mare credincioși în fața pericolelor și capcanelor multiple ale vremurilor pe care le trăim, și despre care biserica oficială prin reprezentanții ei ierarhi, preoți și călugări nu vorbește nimic. De aceea a fost părintele atât de urât și de atacat, pentru că ceea ce făcea și spunea el avea greutate, și ceea ce era da, era da, și ceea ce era nu, era nu. Nu era căldicel. S-a ținut ferm pe poziție chiar și ultimii ani în care era grav bolnav și atacat cu vicleșug meșteșugit din interiorul bisericii de către „high ranking officials”. Printre motivele pentru care a fost atât de urât a fost și acela că a vorbit despre pericolul documentelor biometrice. S-a încercat ridiculizarea semnalului de alarmă tras de el, s-a încercat să se spună că exagerează, că se grăbește, că nu e timpul să vorbim despre asta și că dacă nu primim implantul putem primi pe celelalte fără grijă. A fost atacat și pentru poziția lui fermă antiecumnistă și naționalistă, în timp ce mulți reprezentanți oficiali ai bisericii erau băgați în ecumenism până în gât sau până peste cap. A fost ultimul mare duhovnic de care s-au împiedicat, și după ce au trecut la domnul și ceilalți mari duhovnici, au avut, în sfârșit!, cale liberă să facă ceea ce fac astăzi. Nimeni nu le mai stă în cale. Nici o autoritate morală. Sunt pe linia dreaptă în pregătirile febrile pe care le fac pentru bătătorirea căii venirii antihristului. Pentru că lepădând credința cea dreaptă și înfruntându-L astfel pe Dumnezeu, cui i se mai închină ei astăzi, în ce fel mai ”învață drept cuvântul adevărului” așa cum ar fi datoria lor să o facă?

  Apreciază

  • Mihai said, on martie 30, 2017 at 7:44 pm

   Da Raluca aici ai punctat ft bine, și la P. Vodă au pătruns tot soiul de viruși mortali cu fațetă umana, care prin faptele lor și-au dat arama pe fata și la care ei l-au urât de moarte pe Părintele Iustin

   Apreciază

 9. Ionut said, on martie 30, 2017 at 10:53 am

  Off-topic:

  Foarte tare!
  http://m.evz.ro/dragnea-tariceanu-toader-kovesi-targ.html

  Apreciază

 10. Ionut said, on martie 30, 2017 at 12:38 pm

  Decizia de azi a CCR poate insemna inceputul recapatarii demnitatii Romaniei si poporului roman sau poate insemna inceputul sfarsitului.
  Cred ca e momentul sa ne rugam.
  E foarte ciudat cum un individ, primul lider al fundatiei „ABJECT”, plecat in America, apoi angajat (unde altundeva?) la institutiile europene, se intoarce in Romania pentru a demola, in tara noastra, INSTITUTIA CASATORIEI.
  Toata mizeria este imbracata intr-un ambalaj induiosator.
  Cine i-a incredintat aceasta misiune? Si pana unde vor merge lasitatea si lipsa de demnitate a detinatorilor de functii in statul roman?
  Sa nadajduim in mila si dreptatea lui Dumnezeu.
  Maica Domnului sa pazeasca aceasta tara!
  Sa-mi fie cu iertare mie, pacatosului si fatarnicului.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: