SACCSIV – blog ortodox

Video. ECUMENISM TOTAL la Patriarhia Ierusalimului: RICHARD GERE in vizita la PATRIARHUL TEOFIL

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 20, 2017

   Iata si ce putem citi la ACTOR MR. RICHARD GERE VISITS THE PATRIARCHATE de pe JERUSALEM PATRIARCHATE Official News Gate, traducerea OrtodoxInfo:

În seara zile de vineri 25 februarie / 10 martie 2017, actorul Richard Gere a vizitat Patriarhia Ierusalimului escortat de doi apropiați ai săi și ai Patriarhiei, dl. Jamal Narsi și dl. Zahi Houri.

Dl Richard Gere a fost primit de PF Părinte și  Patriarhul Ierusalimului Theophilos alături de părinți hagiofiți, vicarul patriarhal, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Isychios de Kapitolias, Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Aristarhos al Constantinei, Arhimandritul Bartolomeu și Arhidiaconul Mark.

În cadrul acestei vizite, Preafericitul Părinte a purtat o conversație cu dl. Richard Gere pe tema ascezei ortodoxe: despre pocăință, despre purificare, luminare și îndumnezeire. Dl. Gere și-a exprimat aprecierea și respectul pentru Dalai Lama iar Preafericirea Sa a spus că s-a întâlnit cu Dalai Lama în trecut.

Preafericirea Sa i-a spus, de asemenea, dl-ui Gere, că pentru Biserica Ortodoxă, omul este “marea rană”, care este vindecată de Biserică prin Tainele săvărșite în ea de către Domnul nostru Iisus Hristos, care Și-a luat asupra Sa toată firea umană prin întruparea Sa.

Preafericitul Părinte a menționat, de asemenea, cartea domnului John Tleel – “Eu sunt Ierusalimul”, în care scriitorul dovedește că Patriarhul Ierusalimului este succesorul patriarhilor Vechiului Testament, Avraam, Isaac, Iacov, etc. Mai mult, Preafericirea Sa a spus că Biserica Învierii este cel mai sfânt altar al creștinismului, unde adepții tuturor religiilor vin, fără discriminare și fără încetare.

Ca un suvenir al acestei vizite, Preafericirea Sa i-a oferit domnului Gere, o icoană a Maicii Domnului, o icoană a Sfântului Mormânt, o medalie dedicată celor 2000 de ani de creștinism și emblema “Gărzile Mormântului” (Φ.Τ) din directiva Patriarhiei. Dl. Gere i-a mulțumit călduros Preafericitului Părinte pentru binecuvântările și darurile primite.

   Comentariu saccsiv:

Conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Teofil_al_III-lea_al_Ierusalimului

Teofil al III-lea al Ierusalimului este din 22 noiembrie 2005, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului, după ce la succedat pe Irineu I.

A fost consacrat ca episcop la doar șase luni înainte de a fi ales Patriarh în 2005. A fost numit pe arhiepiscop de Tabor. În luna mai a aceluiași an, predecesorul său, Patriarhul Irineu I, care a fost acuzat de implicarea într-o serie de tranzacții imobiliare controversate care nu au putut fi dovedite, a fost suspendat de primul Sinod și apoi de Catedrala Pan-Ortodoxă din Fanar. Pe 22 august 2005 a fost ales în unanimitate de către Sfântul Sinod și înscăunat la 22 noiembrie a acelui an. În data de 16 decembrie 2007 a fost recunoscut în funcție de autoritățile israeliene, după ce în 12 iunie 2007 fusese recunoscut în funcție de autoritățile iordaniene.

În perioada 1523 septembrie 2014 este gazda celei de-a 13-a sesiuni plenare a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox, care se desfășoară la Amman, în Iordania.[1] In anul 2014,a vizitat Patriarhia Romana,fiind invitat de Preafericitul Patriarh Daniel al Romaniei!

Sa ne amintim ca tot in 2014, cu ocazia rugaciunii comune cu papa Francisc la Sfantul Mormant, Patriarhul Ierusalimului îl numea pe ereticul de la Vatican Preafericit si îl recunostea drept întâistătător canonic al Bisericii.

Astfel, Patriarhul Ierusalimului, Teofil, în opoziție cu fericitul patriarh Benedict, care a fost împotriva întâlnirii Papei Paul VI cu patriarhul Atenagora (acum cincizeci de ani), a îngăduit rugăciunea în comun dintre Papa și Patriarhul ecumenic, deși primul este pironit în ereziile și rătăcirile Papismului.

Cititi va rog mai multe la:

Jefuirea Ortodoxiei de către Patriarhul ecumenic, cel al Ierusalimului și cel al Americii

Cat despre Richard Gere, acesta este de foarte multa vreme prieten cu Dalai Lama:

Foto: http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-4121010/Richard-Gere-longtime-friend-Dalai-Lama-spotted-deep-conversation-India-final-day-religious-event-Kalachakra.html

 

 

186 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pąʍvo said, on martie 20, 2017 at 5:27 pm

    Am mai spus-o în public și în particular, dar în general am evitat acest subiect nădăjduind la Mila și Purtarea de grijă a Lui Dumnezeu care poate să lumineze pe orice suflet smerit, doritor sincer de adevăr și mântuire.
    În aceste vremuri tulburi când libertatea de exprimare nu mai ține cont de propriile patimi care aduc întunecime minții și drepturile omului sunt inoculate fiecărui păcătos să poată deveni peste o noapte de dezbateri și inovații geniu sau sfânt, tot mai mulți creștini de-ai noștri care cu siguranță ar fi mai potoliți de zel dacă politica ar fi mai severă, se întrec în afirmații și contradicții – fiecare după religia sa proprie care fără să-și dea seama a luat ființă în cugetul lor, credință pervertită de părere de sine, egoism, mândrie, disperare sau alte patimi.
    Constatarea tristă este că acești zeloși sunt mai mult sau mai puțin îndoctrinați cu duhul mișcării legionare, o gașcă înființată la disperare ca și altele care a făcut în decursul istoriei mai mult rău Sfintei Ortodoxii (Creștinismului) – credința singură mântuitoare stabilită de Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu cel răstignit și Înviat, neschimbabilă și fără a fi compromisă de elemente ideologice extremiste, progresiste sau acedice.

    „Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.” (Luca 21; 33)
    „Biserica Mea nici porţile iadului nu o vor birui!” (Matei 16; 18)

    Faptul că naționalismul a fost pus de legionari pe aceeași linie cu Ortodoxia sau deasupra acesteia i-a transformat pe unii în suflete lipsite de discernământ, de răbdare, de înțelepciune și de corecta mărturisire.
    Acești așa ziși mărturisitori de astăzi care au mai frecvent armură „sfânta” tastatură sau „cucernicul” mouse – iată se dezbină și se urăsc între ei aducându-și reproșuri și acuze spre bucuria dracilor și comoda satisfacție a ecumeniștilor.
    Mai mult de atât, având zeificat în subconștient pe primul criminal politic din România – Corneliu Zelea Codreanu și pe „marele” duhovnic Iustin Pârvu îndrăznesc sărmanii de ei induși și de duhul răzvrătit al acestora să critice mai nou pe duhovnicii și adevărații părinți ai Ortodoxiei din România. Părintele Cleopa este acuzat de unii preoți excesiv de tradiționaliști că nu ar fi mărturisit așa cum ar fi trebuit (după mintea lor) împotriva ecumenismului și a ereziilor, constatare falsă, pentru că marele duhovnic a avut poate cele mai tranșante afirmații în acest sens:

    „Sectarii sunt draci fără de coarne și înaintemergătorii lui Antihrist, iar de la catolici nu avem ce lua pentru că Ortodoxia este Biserică întreagă !”

    Un om cu o viață total afieorisită Lui Dumnezeu și Maicii Domnului este judecat de unii care toată viața lor au făcut parte din lumea aceasta deșartă – cu femeie sau bărbat pururea lângă ei, cu satisfacții la tot pasul, șoferi și teologi doar la dezbateri și mai puțin la trăire…
    Recent și părintele Iulian de la Prodromu, alt ascet cu viață sfântă care de peste 50 de ani nu a mai ieșit din Athos este văzut ca dezertor, pentru simplul fapt că s-a retras și mai mult la liniște. Nu m-aș mira să înceapă acești ortodocși cu spirit de protestatari legionari să se ia și de blândul părinte Paisie Olaru care toată viața nu a zis nimic de ecumenism… Sihastrul care stă în pustie și se roagă nu e un bleg ! Chiar dacă vremurile sunt pentru mărturisire, nu toți o fac la fel. Dacă Dumnezeu ar lucra rațional sau logic în viața noastră am fi rași demult de pe fața pământului. Rugăciunea e cea mai importantă mărturisire ! Pocăința este pentru toți și toți putem mărturisi în acest fel, dar darul dreptei cuvântări nu-l are oricine.
    Fraților, eu nu contest pătimirile și statura duhovnicească a părintelui Iustin, dar din păcate partea naționalistă i-a condus mai mult viața, ca dovadă că a fost primul care l-a criticat pe părintele Cleopa, duhovnicul nostru care prin discernământul, promtitudinea, puterea cuvântului plin de har și înțeleciunea sa – ținea lumea, cât a trăit, în pacea Lui Hristos, îndemnând oamenii la rugăciune și buna trezvie fără să judece pe nimeni. Cu toate că a deranjat și preacuvioșia sa sistemul comunist, diferența e că părintele Cleopa a fost prigonit doar în numele credinței. Iar când vorbea de voievozii români se axa numai pe viața lor exemplar ortodoxă. În acea vreme, când după revoluție flacăra credinței în România era ținută frumos de părintele Cleopa, de mărturisitorul din închisori nu se auzea mai nimic… Nici părintele stareț Neonil nu avea o părere prea bună despre părintele Iustin, care din nefericire nu s-a dezis nici la bătrânețe de mișcarea legionară.
    Martirii creștini nu se aruncau ca disperații la mucenicie, ci totul era rânduit de Providență, și nu de voia proprie.

    „Părintele Meu, de este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta! Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti. „(Matei 26; 39)

    Cel mai elocvent exemplu fiind Mântuitorul Iisus Hristos care s-a răstignit și pentru păcatele, orgoliile și fițele noastre, cele de astăzi.
    Sunt de acord că în conjuctura evenimentelor ce demoralizează bine stabilit societatea umană, o unire între popoare nu se poate face, pentru că diferențele de opinie, religie și cultură sunt în neconcordanță chiar și între ortodocși, iar o unire europeană sau mondială nu ar face altceva decât să resusciteze un Turn Babel mai depravat ca oricând. Dar normal ar fi ca toți să fim una.

    „Căci, câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat.
    Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.” (Galateni 3; 27-28)

    Fericit lucru ar fi să nu mai facem confuzie între eroi și sfinți, între sofism și înțelepciune, între senzațional și lucrarea Lui Dumnezeu în lume, între părerea de sine și voia Lui Dumnezeu, între dezvinovățire și pocăință sau între nebunie și mărturisire.
    Dacă tot s-a ajuns aici, am spus lucrurilor pe nume. Cu iertare celor ce-i voi supăra, nădăjuiesc la rugăciunile Sfinților Părinților noștri și la mijlocirea Maicii Domnului să lumineze pe toți frații ordodocși pentru a trăi în Adevăr și a ne mântui. Amin.

    Am scris aceste cuvinte în apărarea marilor noștri părinți ai Ortodoxiei, pe care cu voia Domnului i-am cunoscut indeaproape.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 20, 2017 at 5:59 pm

      Pąʍvo

      Tu ai scris asta?

      Apreciază

      • Raluca said, on martie 20, 2017 at 9:02 pm

        saccsiv, poți să fii mai explicit? Cine este cernut?

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 20, 2017 at 9:34 pm

        Raluca

        Chiar nu inteleg ce nu intelegi.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 2:35 am

        Chiar așa v-ați zăpăcit la pricepere încât nu vă mai înțelegeți nici între voi ?

        Trecând peste jignirile care deja mi s-au adus în stilul caracteristic legionar – trebuie să vă reamintesc că sunteți una din cele două extreme de care Ortodoxia nu are nevoie !

        Mă rog la Dumnezeu pentru îndreptarea voastră !

        Apreciază

    • mircea.v said, on martie 20, 2017 at 6:57 pm

      Pąʍvo, (oricine o fi el)

      Eu zic ca ai vazut doar filme ale lui Sergiu Nicolaescu si ai citit doar carti de istorie comuniste ref la legionari.
      Esti pe aratura total.

      Apreciat de 2 persoane

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 2:22 am

        @mircea.v

        La câte mizerii de cărți citești dumneata, mă mir că te mai dai ortodox.

        Apreciază

    • Aurora said, on martie 20, 2017 at 6:58 pm

      Pamvo, e bine ca ne spui si noua ce gandesti despre Miscarea Legionara ca sa stim si noi pe cine sa mai citim sau sa nu mai citim dintre postaci. Din zi in zi observ cu amaraciune ca linia de demarcatie intre bine si rau se estompeaza tot mai mult pana cand oamenii vor confunda cu totul notiunile.

      Apreciat de 2 persoane

      • saccsiv said, on martie 20, 2017 at 7:56 pm

        Aurora, mircea.v

        E vremea cernerii cumplite, fratii mei dragi.

        Apreciat de 2 persoane

      • el said, on martie 20, 2017 at 9:35 pm

        saccsiv, Aurora

        nu il judecati pe parintele Pamvo… ca NU este om care sa fie perfect, Par. Pamvo este omul Lui Dumnezeu si sa nu ne aflam dand cu pietre in Robii lui Dumnezeu, caci cu judecata cu care judecam vom fi judecati….

        … e vremea sa ne cunostem aliatii si dusmanii, si daca gresim in aprecieri poate fi MORTAL !..

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on martie 20, 2017 at 9:59 pm

        el

        Ma lasi frate cu limonada asta? Pai tu vrei sa tacem cand un pigmeu ca el se apuca sa judece stalpii Ortodoxiei si o intreaga generatie de tineri casapiti in temnitele celor ce-l urasc pe Hristos?

        Apreciat de 2 persoane

      • el said, on martie 20, 2017 at 10:24 pm

        saccsiv

        limonada sau nu , iata ca sunt unii care gresesc in teme LUMESTI ( si ML e o miscare LUMEASCA !!! oricati oameni sfnti ar fi iesit din ea, ei NU in ML s-au sfintit … ci in INCERCARILE INCHISORII si CERNERII pentru Hristos !)

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 12:40 pm

        el

        In inchisori si-au luat cununa muceniciei, dar n-au ajuns in inchisori pentru ca erau violatori.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on martie 20, 2017 at 10:42 pm

        el

        poate isi revine, sa speram 🙂

        am constatat ca in ortodoxie e esentiala puterea de a recunoaste ca ai gresit, si de a o lua de la capat, daca ajungi sa ai anumite alunecari, trebuie sa iti vii in sine, sa te repliezi, si sa cercetezi cu atentie. nu suntem fara pata, dar sa nu persistam in acea pata care se poate mari foarte mult… sa o stergem repede cu buretele, apeland la sfatuire si la ce ne-au invatat Sfintii, ca sa incercam sa nu gresim. mie cea mai mare minune mi se pare ca cineva sa isi recunoasca greselile, dupa ce le-a sustinut inainte cu fel de fel de argumente… e acest test al smereniei, dar, foarte important, si al discernamantului….

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 2:40 am

        saccsiv

        Mulți au pătimit în temnițe pentru fițele lor egoiste și ideologii naționaliste – nu pentru credința în Hristos.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 12:34 pm

        Pąʍvo

        Vorbesti in lozinci.
        Miscarea legionara o vezi dupa definitia Elie Wiesel.
        Nationalismul il consideri daunator. Asa cum il considera si serviciile secrete, chiar daca din alte motive.
        Aseara m-am uitat dupa comentariile tale mai vechi. Indemnai sa luam buletinele cu cip, caci si asa avem telefoane cu cip.
        Eu deja nu te mai consider doar ratacit, ci te suspectez a fi un intrus.

        Apreciat de 2 persoane

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 12:38 pm

        Gresesti. Nu am indemnat niciodata sa luam buletine cu cip. Pe vremea aia chiar aveam o nedumerire. Iar in privinta nationalismului citeste-ma atent. Acum este benefic (pentru ca de cuvantul apostolului Pavel suntem departe), in contextul la tot ce se petrece astazi cu uniunile astea demonice. Dar… Un nationalism subordonat credintei, cu mult mult discernamant.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 12:53 pm

        Pąʍvo

        Si atunci ce-ai cu Miscarea Legionara?

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 12:43 pm

        Asa ii suspectezi mereu pe toti. Esti la fel cu cei care vor sa puna cip omenirii. Si fiindca miscarea legionara este o secta, te pot numi pe buna dreptate: sectar.
        Iti plac apelativele, poftim… Iar ceea ce te caracterizeaza cel mai mult este frica asta prosteasca si disperata pe care o induci si bietilor tai cititori.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 1:00 pm

        Pąʍvo

        Minti. Nu suspectez mereu si nu suspectez pe toti.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 12:49 pm

        Blocheaza-ma atunci de tot si ai terminat cu mine. Asa cum a facut Teodot.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 1:01 pm

        Pąʍvo

        Asa voi si face.

        Apreciază

    • gheorghi said, on martie 20, 2017 at 7:11 pm

      ???
      „având zeificat în subconștient pe primul criminal politic din România – Corneliu Zelea Codreanu și pe „marele” duhovnic Iustin Pârvu îndrăznesc sărmanii de ei induși și de duhul răzvrătit al acestora …”
      ….
      Despre Codreanu, …
      „- Sustii ca te gaseai in legitima aparare cand ai descarcat focul de arma asupra Prefectului C. Manciu, explica cum iti era viata pusa in primejdie?
      – Sustin ca eram in legitima aparare deoarece eram inconjurat de un numar mai mare de patru, care s-au napustit asupra mea, unul din ei avand revolverul in mana si anume Comisarul Clos.
      – Cu ce ai fost lovit de Prefectul C. Manciu?
      – Cu pumnul.
      – Cine a iesit intai de la Judecatorie?
      – Intai am iesit eu si aproape fara nici un interval a iesit Prefectul C. Manciu.
      – Nu l-ati asteptat pe scara in scopul de a comite crima?
      – Nu, eu asteptam pe avocatul Dumbrava care pledase alaturi de mine ca sa iesim impreuna.
      – Cand l-ai intalnit pe scara Judecatoriei, la plecare, pe Prefectul C. Manciu, acesta ti-a adresat vreun cuvant?
      – M-a injurat si a spus catre acei care erau cu dansul, nu stiu cati erau, ca sa puna mana pe mine, iar pe cand eram, in sedinta, am auzit pe Prefectul de Politie spunand catre un avocat, mi se pare avocatului Rang, ca are sa traga palme, nu stiu, mie sau avocatului Dumbrava. Avocatul care sedea langa mine mi-a atras atentia asupra acestui fapt.
      – N-ati luat aceasta deciziune de a suprima pe Prefectul C. Manciu văzand in el persoana care vă stanjeneste miscarea contra evreilor?
      – Nu, intrucat faptele Prefectului C. Manciu mărea miscarea, iar nu o diminua. ”
      –-
      Despre Parintele Justin… daca spune ca a fost posedat/stapanit de duhul razvratit… ceva este fundamental gresit.
      Opozitia fata de hulitorii de Dumnezeu ar fi „razvratire”???
      Sigur altcineva poate detalia desi cred că este o afirmatie evident in contradictie cu realitatea si neindoielnic cu „fondul” articolului; nu poti „apăra” aducand acuzatii ci marturisind adevarul.

      Apreciază

    • Alexandru said, on martie 20, 2017 at 7:58 pm

      „mare” om esti.
      Omul stricat, stricat gandeste. Oamenii judeca lucrurile potrivir cu continutul pe care-l au inlauntrul lor.
      Gandurile rele pierd postul, nevointa, privegherea.
      „Nu judecati dupa fata, ci faceti judecata dreapta.”
      Tara fara populatie nu isi promoveaza valorile, nu rezista in razboaie, in competitii economice, isi distruge inteligentele (oamenii cu calitati).
      Brancoveanu a fost ucis ca a inmultit neamul romanesc.
      Fiecare popor este ceea ce ramane, nu ceea ce a fost.
      Cea mai mare pedeapsa este ca Dumnezeu sa te lase in mintea ta.
      Razboiul cel dintre noi = o razboire a pacatului cu noi care ne conduce sa ne razboim cu Dumnezeu si, dupa aceea cu aproapele nostru.
      Romanul ca persoana poate infaptui multe, romanii ca neam nu pot face nimic.
      Ortodoxia este insasi natura umana.
      Pregatirea in fiecare zi pentru moarte este cea mai buna pregatire pentru sfarsitul lumii.
      „Da sange si ia duh” (ingramadirea sangelui pricinuieste imprastierea duhului)

      Apreciază

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 2:50 am

        Ia priveste-te putin in oglinda !

        Apreciază

      • Alexandru said, on martie 21, 2017 at 1:39 pm

        Cu adevarat eu sunt mai rau ca toti, si chiar indracit de ganduri care ma bantuie si carora ma supun dupa o foarte scurta impotrivire, umplandu-ma de manie si nemaitinand cont ce nenorociri pot scoate pe gura, chiar daca si pe moment realizez ce spun. Dupa aceea regret foarte mult si de multe ori nici nu imi cer iertare, iar cand cer iertare nu o fac cum se cuvine, cu toata umilinta. Domnul sa ma miluiasca, si pe voi pe toti! Si ma iertati, in primul rand …
        Dar nu pot sa accept sa debitezi asemenea porcarii, omule. Nu mai zic cat rau faci celor carora le induci anumite stari negative, ca doar stii si tu.
        Ori a intrat ditamai dracu in tine de la prea multa mancare sau post peste masura; ori esti cu MARE treaba pe aici, scuipand rahat si venin intentionat pentru a se observa care si cum misca sa ia apararea singurei miscari adevarate a neamului impotriva blestematilor de slugi sioniste.

        Apreciat de 4 persoane

    • Ioana said, on martie 20, 2017 at 8:51 pm

      Pąʍvo

      Corneliu Zelea Codreanu a fost un martir al neamului romanesc, la fel ca Valeriu Gafencu, Ioan Ionalide, Virgil Maxim, Mircea Vulcanescu…

      http://www.apologeticum.ro/2011/11/sfintenia-vietii-si-lucrarii-lui-corneliu-zelea-codreanu/

      http://www.carti-online.com/insemnari-de-la-jilava-p-4473.html

      https://youtu.be/w27Nfs61u2Q Viata unui martir ortodox Corneliu Zelea Codreanu

      Parintele ADRIAN FAGETIANU despre CORNELIU ZELEA CODREANU

      https://saccsiv.wordpress.com/2016/12/01/parintele-adrian-fagetianu-despre-corneliu-zelea-codreanu/

      Parintele Adrian Fageteanu:

      Da, da. Era preşedintele studenţimii pe toată ţara, un om minunat, Şerban Milcoveanu, care trăieşte şi acum, în Bucureşti. Are foarte multe scrieri tipărite despre cel pe care- l urăsc cel mai mult francmasonii şi jidanii – el era cel mai apropiat de Corneliu Codreanu. Eu mergeam la Rarău când eram elev. Părintele stareţ Efrem totdeauna- mi spunea: „Măi Alexandre, ce mă fac? N- am decât două chilii şi bucătărie, şi, când vin credincioşii aici, unde să- i culc când plouă, când e frig, când e ceva?” Eu mai glumeam cu el, de multe ori, zicând că eu mi- am ales „hotelul fân”. Odată el a zis: „Măi, acuma a venit la mine Căpitanul cu o echipă de tineri. Ei taie copaci din pădure, cioplesc şi- mi fac o cabană. Acuma am să pot primi sute de credincioşi. Mâine să te scoli şi tu mai de dimineaţă, să mergi să- i ajuţi la treabă!” „Bine, părinte, mă duc!” Dimineaţă m- am sculat, m- am dus acolo. Deodată, văd că vine cineva, într- un pulover modest, un om înalt, frumos, şi ei încep să- i cânte Ştefan Vodă al Moldovei. El îi opreşte – dar nu îi opreşte ca militarii. Eu, când am auzit că a venit Căpitanul, am crezut că e un domn căpitan de la militărie. Şi dimineaţă, când mă duc acolo şi încep ei să cânte Ştefan Vodă, el îi opreşte, dar foarte fin. Militarii spun: „Tăceţi!”, însă el a spus: „Vă rog frumos să cântăm ceva lui Dumnezeu, nu mie”. Şi el începe aşa: „Cu noi este Dumnezeu. Înţelegeţi, neamuri, şi vă plecaţi”. Eu n- am de lucru şi spun: „Domnu’ Căpitan” – au râs toţi când m- au auzit; eu nu ştiam cine- i – zic: „Domnu’ Căpitan, ăsta e un cântec al evreilor!” „Tinere, nu! Evreii cântă aşa: «Înţelegeţi, neamuri, şi vă plecaţi nouă, evreilor». Ăsta e cântec ortodox, că noi spunem: «Înţelegeţi, neamuri, şi vă plecaţi lui Dumnezeu, nu nouă»!” Am rămas paf. Mi- a închis şi gura şi am înţeles că nu e vorba de un căpitan militar.
      Ce fel de om era Căpitanul?
      Vă spun: tot ce a făcut, a făcut împotriva ateismului comunist. Şi el, şi Moţa. Şi Şerban Milcoveanu era unul dintre cei mai apropiaţi de el. L- am cunoscut pe urmă pe Sebastian Erhan. Sebastian Erhan era cel mai vechi în Mişcarea Legionară. Pe mulţi i- am cunoscut. Iar Căpitanul, după ce mi- a spus: „Nu, tinere, ăsta e cântec creştin ortodox, să ne închinăm lui Dumnezeu”, mi- a explicat multe lucruri. Mai târziu l- am căutat eu, când plecase de la Rarău. Am ajutat şi eu la clădirea din Bucureşti. L- am cunoscut pe generalul Zizi Cantacuzino. Am cunoscut pe multe din căpeteniile Mişcării. Când au murit Moţa şi Marin, eu i-am petrecut cu trenul de la frontieră, de la gara Grigori, până în Bucureşti, unde au fost înmormântaţi. Aşa m- am apropiat mereu, mereu de Mişcare, şi acuma nu-i zi în care să nu mă rog pentru ei.
      N- aţi intrat în Mişcare, totuşi, la Suceava, la congresul legionar?
      Eu nicio secundă n am făcut parte din partid. Am fost numai dintre cei care se rugau pentru ei, dintre cei care luau parte la a clădi ceva, a face ceva. La congrese, la lucrări chiar riscante. V- am spus că am fost la înmormântarea lui Moţa şi Marin. Iar în puşcărie ei mă considerau de al lor.
      Dar de ce n- aţi aderat, de ce n- aţi intrat în Mişcare atunci, la Suceava, la congres?
      Păi, nu eram cu ei?
      Dar n- aţi aderat oficial…
      Ce înseamnă oficial?
      Ca membru.
      La congres nu era niciun nelegionar. Numai legionari. Şi la Suceava, şi la Craiova, cu Şerban Milcoveanu, erau numai şi numai legionari. Şi în închisoare, şi după închisoare, toţi cu comandant am lucrat. Am lucrat şi în Fălticeni, tot cu ei. Şi- n alte părţi, tot cu ei. Dar nu făceam paradă.

      […]

      Am mai citit cărţi despre cum a fost în închisoare. Şi eu nu înţeleg cum au rezistat acolo… Ştiu că mulţi au cedat, sub tortură. Cum se poate rezista în astfel de condiţii?
      Chiar mulţi preoţi, la Aiud, s- au dezis, au spus: „Noi am făcut pentru salariu, am propovăduit Evanghelia, nu credem în Dumnezeu!”
      Dumneavoastră cum aţi rezistat, părinte?
      Nu ştiu, n- am rezistat eu. Nu ştiu. Nu vă pot răspunde. Nu e constituţia fizică care a rezistat. În antichitate şi- n vremurile vechi, când o armată biruia pe alta, scotea amândoi ochii la toţi, numai unuia îi scotea un singur ochi, să meargă acasă, să spună ce au păţit ceilalţi, ca să nu se mai opună ţara la duşmanul respectiv. Părintele Daniil [Sandu Tudor] a fost bătut până ce l- au omorât şi l- au aruncat la groapa cu gunoi. Or, Dumnezeu vrea ca unul să nu moară, să spună la alţii ce s- a întâmplat. Nu e rezistenţa mea. Eu n- am ştiut că o să mi dea atâţia ani Dumnezeu, nici n- am cerut.
      Atunci când vă aruncau cruciuliţa la gunoi…
      Da, o aruncau mereu în coşul cu gunoi. Şi eu de şapte ori m- am dus şi am luat o. Ei îmi dădeau şi peste mână, peste toate, eu nu mă lăsam. Şi i- am obosit eu pe ei.
      Şi v- au lăsat- o, până la urmă?
      Mi- au lăsat- o.
      Unde era asta? La care închisoare?
      La Aiud.
      Acolo a fost cea mai cruntă închisoare? La Aiud?
      Nu. Cea mai cruntă a fost la Piteşti, unde tot doi jidovi, Nikolski, general, şi încă un colonel jidan, i au pus să se omoare ei între ei.
      Aţi fost la Piteşti?
      Nu. M- aţi întrebat care a fost cea mai cruntă închisoare.
      Dar care a fost cea mai rea în care aţi fost închis sfinţia voastră?
      Aiudul. Şi la Poarta Albă, la Ostrov, Dunăre Marea Neagră, când s- a făcut canalul acela… Ne- a trimis să facem noi canalul. Şi acolo au murit foarte mulţi.

      […]

      Acum zece ani, în ’96, aţi fost achitat de 37 de judecători. Tribunalul militar a dat o sentinţă de achitare…
      Curtea supremă!
      Dar doi dintre judecători au avut o opinie diferită de ceilalţi.
      Doi, doi! Nu împotriva sentinţei, ci altă motivare.
      Altă încadrare, la alt punct.
      Altă încadrare, da. N- are valoare. Nicio judecătorie n- a avut în vedere acest lucru.
      Dar sentinţa de achitare e valabilă, aţi fost reabilitat.
      Păi, reabilitat. Dar terenul pe care l- am cumpărat eu, când mi- a trimis tata bani, ca să- mi fac casă cu pomi, cu tot ce am vrut eu, mi s- a luat şi nu se mai dă…
      Cu cei din alte loturi v- aţi întâlnit în închisoare? Pe Nicu Steinhardt, pe părintele Steinhardt, l-aţi cunoscut?
      Pe el nu l- am cunoscut.
      Nici pe Valeriu Gafencu?
      Ba da. L- am cunoscut şi pe [pastorul Richard] Wurmbrandt şi, spre deosebire de toţi care l- au cunoscut, eu mi- am dat seama că- i şarlatan. Spre deosebire de toţi ceilalţi, eu am afirmat şi- am dovedit şi la toţi ceilalţi: e viclean şi şarlatan!
      Ştiţi că era să iasă pe locul întâi, dintre cei mai mari români?
      El, când suferea cu plămânii, ceilalţi, deşi nici ei n- aveau mâncare să supravieţuiască, i- au dat lui. El a spus: „Prima dată când ies din puşcărie, am să mă botez ortodox!” – a spus o numai de formă. Pe urmă, ştiţi ce a declarat el? Dacă eu sunt evreu şi puteam să primesc pachete câte vreau de la JOINT [sistemul mondial de ajutorare a evreilor], de ce să iau eu de la un legionar mâncare? Vedeţi ce fals?
      Şi pe Valeriu Gafencu cum l aţi cunoscut?
      L- am cunoscut, dar am stat foarte puţin lângă el. Pe cine am admirat eu cel mai mult dintre toţi puşcăriaşii a fost un ţăran, Ilie Imbrescu, din comuna Socetu, de aici, aproape, lângă Roşiorii de Vede. Pentru că, orice i- ar fi făcut, ori îl băteau, ori îl omorau, el niciodată nu şi- a schimbat poziţia lui de creştin şi român. Român, român! Cea mai mare pildă de statornicie. Mântuitorul a spus aşa: „Ce aţi ieşit să vedeţi în pustie, la Ioan Botezătorul? O trestie bătută de vânt? Nu! Un stâlp care, orice ai face împotriva lui, nu se mişcă şi nu se schimbă”.
      L-aţi cunoscut pe Mircea Vulcănescu?
      Nu. Adică ştiam de el, dar n am stat în aceeaşi celulă.

      […]

      Cu părintele Sofian aţi fost în celulă?
      Nu.
      Nici cu părintele Stăniloae?
      Cu părintele Stăniloae am fost. Cel mai mult am stat cu Vasile Voiculescu, poetul, împreună.
      Ce fel de om era Vasile Voiculescu?
      Nu numai smerit, modest, dar de o blândeţe serafică. De o bunătate şi o blândeţe serafică. Odată, nişte caralii – ăia erau securiştii care ne păzeau – l- au pus să ducă un butoi mare, or, el era slab, firav, nu putea. Şi i- au spus: „Dacă nu poţi să munceşti, n- ai dreptul nici să mănânci”. Şi l- au oprit să- i se dea mâncare de la bucătărie. Şi aşa, cu mâncarea aceea, mulţi au murit de foame. Nici aceea n- au vrut să i- o dea. Şi atunci noi, vreo câţiva de lângă el, am vrut să-i dăm din pâinea noastră – pâinea era cel mai consistent aliment, dar era atât de subţire, că noi spuneam, nu ştiu dacă în glumă sau în serios, că se vede prin ea. Adică o felie de pâine cât palma era de trei ori mai subţire decât degetul. Şi noi rupeam dintr- a noastră, câţiva, trei, patru, cinci, şase, ca să- i dăm lui. El nu voia şi eu l- am forţat: „Asta e sinucidere. Dacă nu primeşti, faci un păcat mai mare!” Şi până la urmă, a primit.
      Pe părintele Mina Dobzeu l -aţi întâlnit, părinte?
      L- am cunoscut.
      Dar pe Valeriu Gafencu?
      N- am stat cu el, dar mereu primeam ştiri prin perete, ştiţi cum aveam, telegrafie fără fir la pereţi, ştiam morse…
      Deci, comunicaţi cu ceilalţi…
      Da, comunicam.
      Şi cum era Valeriu Gafencu?
      Nu era numai el! De el s- a vorbit mai mult, dar erau mulţi de ăştia. V- am spus că eu am stat cu un ţăran de lângă Roşiorii de Vede, din satul Socetu, pe care l- am admirat mai mult decât pe Gafencu şi pe toţi. Ăsta era ţăran simplu, dar atât de altruist şi atât de hotărât, de statornic, orice îi făceau, ori îl băteau să- l omoare, orice, el nu şi schimba atitudinea deloc, niciodată.
      Dar Arsenie Papacioc?
      Cu el de trei ori am fost împreună în închisoare.
      Şi cum era părintele?

      El era mai… Hai să vă spun şi asta, deşi n- aş fi vrut. Mişcarea Legionară ştiţi de cine a fost înfiinţată, nu?
      [Corneliu] Zelea Codreanu.
      Da. Şi v- am spus că el ne- a tâlcuit de ce a făcut- o: a făcut- o pentru apărarea Ortodoxiei. El nu era antisemit niciodată, niciodată, nici o secundă în viaţa lui! Dar, între legionari, mai ales după moartea lui Codreanu, s- au ivit alţii, care nu erau de acord cu Zelea Codreanu. Mai ales când a venit Horia Sima la conducere, s- au ivit şi antisemiţi. Când eram eu elev la Cernăuţi şi student la Cernăuţi şi la Drept şi la Teologie, antisemiţi erau foarte puţini studenţi, numai cei ai lui A.C. Cuza. A.C. Cuza ştiţi cine era, da? Un profesor universitar care, fiind descendent din familia Cuza, era un fel de reacţie la francmasonul care a fost domnitor – şi care a secularizat averea mănăstirească! Şi fiindcă acela, în Franţa, a absolvit academia cea mai mare, Moulin Rouge – deci, nu era numai cel mai mare beţiv şi destrăbălat, curvar, şi tot antihrist, anti, anti, antihrist –, de aceea l- au ales francmasonii domnitor. Şi atunci el, făcând parte din familia Cuza, a vrut să facă ceva împotriva francmasoneriei şi a ateilor. Şi el a dat la tineri zvastica. Nimeni n- a vrut zvastica, nici legionarii, nici alt partid din ţara noastră, numai A.C. Cuza. De aia a avut foarte puţini partizani, câţiva de unde era el profesor universitar. Fiind mulţi legionari în puşcărie, foarte puţini erau antisemiţi, foarte puţini. Abia târziu, după revolta aceea a lui Horia Sima împotriva lui Antonescu, s- au ivit antisemiţi. Până atunci nu erau.

      Cititi va rog mai multe la:

      Prima parte din cartea „Parintele Adrian Fageteanu – Viata mea. Marturia mea”
      https://saccsiv.wordpress.com/2011/10/25/prima-parte-din-cartea-%E2%80%9Eparintele-adrian-fageteanu-viata-mea-marturia-mea%E2%80%9D/

      __In privinta comparatiei cu parintele Cleopa si parintele Paisie Olaru, ortodoxia nu e cu excludere si dat la o parte pe ceilalti ca asa pricepem noi….

      ………………………………………………………………………………………………………………………………………….

      10. Vă îndemn, fraţilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ci să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere.
      11. Căci, fraţii mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit ştire că la voi sunt certuri;
      12. Şi spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!
      13. Oare s-a împărţit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-aţi botezaţi în numele lui Pavel?
      14. Mulţumesc lui Dumnezeu că pe nici unul din voi n-am botezat, decât pe Crispus şi pe Gaius,
      15. Ca să nu zică cineva că aţi fost botezaţi în numele meu.
      16. Am botezat şi casa lui Ştefana; afară de aceştia nu ştiu să mai fi botezat pe altcineva.
      17. Căci Hristos nu m-a trimis ca să botez, ci să binevestesc, dar nu cu înţelepciunea cuvântului, ca să nu rămână zadarnică crucea lui Hristos.
      18. Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.
      19. Căci scris este: „Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o”.
      20. Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia?
      21. Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.
      22. Fiindcă şi iudeii cer semne, iar elinii caută înţelepciune,
      23. Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.
      24. Dar pentru cei chemaţi, şi iudei şi elini: pe Hristos, puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu.
      25. Pentru că fapta lui Dumnezeu, socotită de către oameni nebunie, este mai înţeleaptă decât înţelepciunea lor şi ceea ce se pare ca slăbiciune a lui Dumnezeu, mai puternică decât tăria oamenilor.
      26. Căci, priviţi chemarea voastră, fraţilor, că nu mulţi sunt înţelepţi după trup, nu mulţi sunt puternici, nu mulţi sunt de bun neam;
      27. Ci Dumnezeu Şi-a ales pe cele nebune ale lumii, ca să ruşineze pe cei înţelepţi; Dumnezeu Şi-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le ruşineze pe cele tari;
      28. Dumnezeu Şi-a ales pe cele de neam jos ale lumii, pe cele nebăgate în seamă, pe cele ce nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt,
      29. Ca nici un trup să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.
      30. Din El, dar, sunteţi voi în Hristos Iisus, Care pentru noi S-a făcut înţelepciune de la Dumnezeu şi dreptate şi sfinţire şi răscumpărare,
      31. Pentru ca, după cum este scris: „Cel ce se laudă în Domnul să se laude”.

      – Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel. Capitolul 1

      Apreciază

      • gheorghi said, on martie 21, 2017 at 1:00 am

        Am vazut si parcurs repejor cartea scrisa in engleza despre perioada inchisorii din Romania de sectantul Wurmbrandt… si se vede clar acolo si aroganta religioasa si inselarea si lipsa de corectitudine cu privire la ajutorul sacrificului lui Valeriu Gafencu, nici macar mentionat.
        Este prima data cand vad o atat de cara prezentare:
        ” L- am cunoscut şi pe [pastorul Richard] Wurmbrandt şi, spre deosebire de toţi care l- au cunoscut, eu mi- am dat seama că- i şarlatan. Spre deosebire de toţi ceilalţi, eu am afirmat şi- am dovedit şi la toţi ceilalţi: e viclean şi şarlatan!…”

        Apreciat de 1 persoană

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 2:52 am

        Au fost cel mult niște eroi ai națiunii, nicidecum sfinți !
        Și nu de la mine spun aceasta.

        Apreciază

      • guti flo said, on martie 21, 2017 at 4:05 pm

        Ioana
        Din pacate sunt putini cei care iau aminte la cuvintele sfantului apostol Pavel! ..majoritatea cautam „intelepciunea” noastra..lucru care duce la dezbinare dupa cum se vede! Dar totusi trebuie sa tinem cont de acest lucru primordial. F bine ai adus aminte.

        Apreciază

      • guti flo said, on martie 21, 2017 at 5:43 pm

        Pamvo
        am mai scris un coment asemenea…vad ca nu a aparut, prob. o eroare…reiau
        A refuza sa recunosti si sa cinstesti eroii neamului, este ca si cum ai refuza prima treapta care te duce la sfintenie!
        Citez de la pr Arsenie Papacioc: „nu poti sa ajungi la sfintenie daca nu esti mai intai erou”. Numai un om egoist si gandire sectara poate sa creada ca ajunge in fata lui Dumnezeu fara sa cinsteasca pe cei care sau jertfit pt tara…nu spune nimeni sa-i consideri ca pe sfintii canonizati..ca asta numai Dumnezeu stie care dintre ei au ajuns la gradul sfinteniei…dar nici sa-i faci criminali! Un erou iti inspira barbatie , curaj, demnitate ( bineinteles toate acestea cu Dumnezeu, caci fara El nu facem nimic) lucru care in momentul de fata noua ne lipseste, in primul rand vina este a fiecaruia dintre noi, a acelora care ne lipseste acest dar …ca nu l-am cerut de la Dumnezeu, ..iar apoi din cauza ca am fost adormiti si mintiti…cum ca ML au fost criminali, razvratiti, sectari precum zici si tu dealtfel…Un lucru este cert…toti cei de la conducere se straduiesc din rasputeri sa stearga acest lucru din inimile noastre..curajul , demnitatea ..impreuna cu credinta! Poate nu-ti dai seama..dar si tu contribui la acest lucru , cu stiinta sau fara stiinta(vb de demn. si curaj)Dumnezeu stie…cu voia lui Dumnezeu ca simplu crestin te rog sa te gandesti bine inainte sa spui asemenea lucruri despre eroii neamului sau preotii care si-au inchinat in totalitate viata lui Dumnezeu……nu de asta e nevoie acum! …..altfel…asa cum am mai spus ..pt mine pers. nu mai valoreaza niciun cuvant al tau… nimeni nu pune mai presus ML ca Dumnezeu sau sfintii, dar jertfa lor impreuna cu credinta, duce la sfintenie..lucru de care vom avea toti nevoie pt a dobandi pe Dumnezeu.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on martie 22, 2017 at 12:18 am

        el, si eu cred ca e bine sa urmam calea sfinteniei si smereniiei, me nu imi place sa judec oamenii si sper ca unele mici divergente si dezbinari sa se limpezeasca si sa ii ingaduim pe ceilalti, pe cei sinceri…. asa e, trebuie sa luam seama la noi.
        despre sfintii inchisorilor, nici eu nu ma pricep la ML, dar ii iubesc foarte mult, cata curatenie sufleteasca si noblete au avut in acele chinuri, eu cred ca ei au avut si un fond bun de la inceput, un filon in suflet, curat nepervertit… EXISTA INSCRISURI CA MERGEAU SI CITEAU CARTILE SFINTILOR PARINTI IN GREACA LA BIBLIOTECA NATIONALA, SE POT VEDEA SI ACUM IN ARHIVE…. eu asta am vazut la marturiile despre ei, ca au avut un suflet curat si pur de la inceput, si preocupari pentru scrierile sfintilor, habar nu am eu cum e cu miscari din acestea istorice si militare, dar sufletul lor bun si curat razbate inca de la inceput, si din marturii,, e o mare jertfa sa poti sa rejisti asa nobil si frumos pentru credinta in inchisori, fara sa cartesti, cu atata nevinovatie. La ML nu ma pricep, dar observ sfintele lor moaste care izvorasc mir, observ si trairea patristica pe care au avut-o in inchisori, nu cred ca miscarea i-a sfintit, ci ei au fost niste oameni cu suflet nobil, dincolo de miscare si alte lucruri lumesti, sau alte greseli copilaresti pe care se poate sa le fi avut cand erau atat de tineri… ii cinstesc ca si pe monahii cuviosi care au sfintit muntii si padurile si stancile noastre, tot asa ii vad si pe ei, cu o viata dupa model ingeresc….
        sper ca Pamvo sa ne ierte daca l-am necajit, toti avem greseli, oricum mi-au mai folosit si sfaturi ale sale in trecut, apreciez cum i-a portretizat pe parintii Paisie Olaru, si pe parintele Cleopa, (pe care parintele Antim l-a cunoscut), cu multa duiosie, cat despre ce ai zis, sa stii ca parintele Antim il lasa pe Dumnezeu sa decida, nu spune sa ne inversunam in subiecte din acestea delicate, sa nu ii punem afirmatii nici din stanga nici din dreapta, habaucii, chiar dintre nepomenitori, in special cei cu ratacirea boca, spun deja multe neadevaruri si defaimari mincinoase despre el, dar asta se intoarce impotriva lor si nu il ating cu nimic pe parintele Antim, dar scris este „Toti cei ai lui Hristos Iiisus vor fi prigoniti si defaimati” ….si sper din tot sufletul ca e adevarat ca parintele Iulian e de partea nepomenitorilor! Stiu Pamvo ca iti e duhovnic si daca mai scrii pe undeva pe net vreodata, sau poate ii dai sorei mihailavl un mesaj sa ne transmita… ce mai face parintele Iulian… tare m-as bucura sa nu fie pentru pomenit ereticii si sa se fi dus la pustie, sa nu faca nici un compromis cu obolul ereticilor… mie niste comentarii cu invataturi de la sfintii din pateric mi-au fost de folos. mi-a mintesc niste comentarii mai vechi din august, la vremea cand se strangeau usor usor si nepomenitorii, care apoi sa treaca si sa trecem cu totii si de proba inselarilor….(s-a dovedit ca cei cu inselarile au scrantit-o rau si acum indeamna si indirect pe cei mai slabi sa fie partas prin mersul la slujbe, ereziei..) multumesc el si pamvo pentru darul din ziua aceea, pentru cuvinte!
        Pąʍvo said, on August 17, 2016 at 10:24 am
        (…)Se spunea despre avva Sisoe, că şedea odată şi a strigat cu glas tare: O, ce ticălosie!
        Ucenicul îi zise:
        – Ce ai, părinte?
        – Caut un om cu care să vorbesc, şi nu găsesc.(…)

        „Pe cand eram copil am facut un pelerinaj la una din marile manastiri ale Moldovei. Acolo un mare traitor intru cele sfinte, vorbind despre sfarsitul lumii, spunea: ,,Stiti cand va fi sfarsitul lumii? Cand nu va mai fi carare de la vecin la vecin, adica atunci cand nu va mai fi dragoste intre cestini”(Arhimandrit Ilie Cleopa). Acesta este cel mai minunat raspuns pe care l-am auzit cu privire la sfarsitul lumii.”

        Si de la sfantul Ioan Gura de Aur: Tu posteşti! Bine, dar arată-mi aceasta prin fapte ! Prin ce fapte ? – întrebi tu. Iată: când vezi un sărac, fie-ţi milă de dânsul; când vezi un vrăjmaş, împacă-te cu dânsul.

        Apreciază

    • Ioan said, on martie 20, 2017 at 9:01 pm

      @ Pamvo- Parintele Justin este sfant dupa parerea mea. Gresesti foarte mult. Eu l-am cunoscut destul de bine. Tu ai fost vreodata la dansul?

      Apreciază

      • el said, on martie 20, 2017 at 9:37 pm

        Ioan

        TOTI avem slabiciunisi greseli …

        Apreciază

      • el said, on martie 20, 2017 at 9:40 pm

        si cine este FARA de pacat sa arunce cu piatra !

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 20, 2017 at 10:00 pm

        el

        Frate, nu vorbim aici de curve sau alcool. Las-o incolo de piatra.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on martie 20, 2017 at 10:08 pm

        Lumina iesea din fata Parintelui Iustin.

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on martie 21, 2017 at 1:04 am

        el,

        imi pare rau ca vorbesti fara sa stii. Ti-am recomandat din toata inima niste carti si nu ai citit nimic. Ceea ce stii despre Parintele Fageteanu, inmulteste cu 10000, cu 100.000

        Si pt tine si pt Pamvo ca sa va faceti o imagine despre ce a fost ML si despre Sfintii Inchisorilor va recomand urmatoarele carti.

        Viata Parintelui Calciu
        Intoarcerea la Hristos
        Imn pentru Crucea purtata – Virgil Maxim
        CUmplite incercari Doamne – Marcel Petrisor
        Drumul crucii – Aurel State
        Reeducarea de la Aiud – Demostene Andronescu
        Marturisiri din mlastina disperarii – Dumitru Bordeianu

        si Cartea Parintelui Fageteanu, si din cartile Parintelui Justin.

        Citind aceste carti iti faci o imagine 360 grade.
        Apoi mai trebuie cautat cate ceva despre epoca respectiva, despre duhul epocii, care erau pr ei… de intrat asa, un pic in atmosfera.

        orice roman ar trebui sa citeasca aceste carti, si nu doar vorbe urate despre neamul tau, draga „el”, ca nu asa te-a invatat Parintele Fageteanu.
        Pana una alta vad ca ai venit pe un blog ortodox din Romania. Daca ii iubesti asa tare pe altii, te du frate acolo si salveaza-i pe aia, ca dupa cum vezi si tu, aici e redundanta la max. vrei sa faci misiune ortodoxa in franta si germania, apoi fa acolo, ca Romania si asa e pierduta, nu? salveaza-i pe aia. Exprima-te liber acolo, ca acolo e libertate si bine. Vorbesti despre romani ca si cum tu ai fi de pe alta planeta. „voi acolo, o sa faceti si o sa dregeti…” Poate chiar esti. Dar toate astea sant doar justificari pt compromisurile care le faci (toti facem compromisuri), si asa speri sa te autolinistesti. Dar sufletul tau nu e linistit. Argumentatii si atitudini de genul asta am intalnit la multi care au plecat din tara, bineinteles pe diverse nivele, ca unul e mai prostut, altul mai destept…

        Piatra zici?

        Pamwo ar trebui palmuit pt ceea ce spune. De mine poate zice orice. Despre Sfintii Inchisorilor si despre ML nu, si eu sant dator sa sar in apararea acestora. Parca asta e invatatura ortodxa, nu?

        Habar nu are Pamvo, iar tu o dai cotita de cate ori vine vorba de Sfintii Inchisorilor, de eroii neamului romanesc, de ML. Ai zis ca nu te intereseaza ML si nu stii, atunci nu vorbi.

        Apreciat de 3 persoane

      • mircea.v said, on martie 21, 2017 at 1:16 am

        el,

        ziceai ca ai citit Cuvinte duhovnicesti – Sf Paisie Aghioritul.
        Nu stiu ce sa zic. Vezi cum vorbeste Sf Paisie de eroii neamului si de sfintii neamului, de cei ce mor in razboaie pt apararea neamului si tarii, si apoi compara cu ceea ce spui tu aici, „ca piatra, ca toti avem pacate…”.
        Pai Sf Paisie sarea la gatul unora de ziceau astfel de cuvinte, cand era vorba de eroii si martirii neamului. Citeste vol2.

        Frate, ma dezamagesti.

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on martie 21, 2017 at 1:21 am

        el si Pamvo,

        si mai cititi si niste poezii de Radu Gyr, Demostene Andronescu, C Oprisan, V Maxim si poezii scrise si de alti Sfinti ai Inchisorilor, ca sa fie lucrarea completa.

        Apreciat de 4 persoane

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 3:05 am

        @mircea.v

        Daca asta te face sa te simti mai bine, iti intorc si celalalt obraz.

        Apreciază

      • Nicoleta said, on martie 21, 2017 at 10:15 am

        Eu cred că acel comentariu nu e scris de Părintele Pamvo.

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 21, 2017 at 4:41 pm

        el

        piatra aia e valabila si pentru cei care arunca cu piatra in sfintii inchisorilor…. nu crezi ca face c cineva sa vorbeasca cu ura espre sfintii inchisorilor, sa le gaseasca vina ca sunt legionari si sa arunce cu minciuni si noroi in ei? asa ca sa mai taca cei care dau cu noroi in Sfintii Inchisorilor si sa nu critice asa razvratit si cu indrajire miscarea legionara, pentru ca avea idealuri frumoase… daca au mai gresit si ei, cei de la inceput, eu nu stiu, stiu doar ca s-au comportat ca niste ostasi bravi ai lui Hristos in inchisori… si sunt multi.. nu extrem de putini… asa ca datul cu piatra in nationalism si sfintii inchisorilor, face foarte foarte rau… cel fara de pata, cel desavarsit, sa arunce cu piatra in sfintii inchisorilor ca au fost legionari, daca nu e desavarsit, mai bine sa taca, decat sa ajunga sa se comporta ca tortionarii comunisti si ca elie wiesel…. trebuie cu mare atentie si noblete sufleteasca sa ne purtam, sicanele si acuzele neintemeiate fac foarte rau, ba lovesc ca pe o indoita tradare, inca o data, in cei care au suferit pentru ca erau romani si au murit cu sufletul lor in bratele lui Hristos!

        Apreciază

    • guti flo said, on martie 20, 2017 at 9:38 pm

      Nu ma asteptam la asa ceva!..aproape ca nu-mi vine sa cred!….intrun fel e bine, ca pana la urma stim cu cine stam de vorba…f trist sa auzi asta de la el.
      Dumnezeu cu mila.

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 20, 2017 at 10:50 pm

      Pamvo

      nu iu daca iti va folosi la ceva marturia mea, TOTI GRESIM sa nu uitam.. ..

      l-am cunoscut PERSONAL si asta pentru ceva ani, ca si copil nepervertit, pe Avva Adrian Fageteanu cel FARA GERSEALA in Dogme , si care mi.a vorbit despre MULTE din problemele Bisericii Ro ( INSELAREA boca, vladimiresti, maglavit, argatu ) , … si el era admirator al ML… desi mie copilului de atunci ( si sunt SIGUR ca si adultului de azi ) NICIODATA NU mi-a impus punctul lui de vedere ca un om SFANT CE ERA , … caci STIA ca eu NU REZONEZ cu miscari genul ML, caci ele sunt CONTRARE structuriii mele duhovnicesti …

      dar NU POT sa NU marturisesc ca Avva Adrian avea simpatie pentru ML… eu NU AM PRIMIT parerea lui pe tema aceasta nici atunci ( o intuiam ca copil si citisem cartile date de Avva altor cunostinte ale mele pe tema ML) nici azi , caci ERA si ESTE INCOMPATIBILA cu mine !

      asa am cunoscut, ASA MARTURISESC !.. eu ca om sunt insa INCOMPATIBIL cu miscari gen ML, Dumnezeu STIE asta … pentru care motiv NCIODATA NU am citit macar Istoria ML ca neinteresanta pentru mine… dar CINSTESC pe Sfintii Inchisorilor … preferatul inimii mele fiind Costache Oprisan !

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 12:36 pm

        el

        Daca nu asculti de Parintele Arsenie Boca si nu citesti despre Miscarea Legionara, atunci de ce nu taci?

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 12:45 pm

        De acord ca unii s-au sfintit in inchisori, dar sunt putin acestia… Parintele Adrian nu e un parintele CLEOPA ! Sa fim onesti.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 1:00 pm

        Pąʍvo

        Esti dezbinator.

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 21, 2017 at 2:12 pm

        „Vă îndemn, fraţilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ci să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere.”

        „Şi spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!
        Oare s-a împărţit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-aţi botezaţi în numele lui Pavel?”

        „Din El, dar, sunteţi voi în Hristos Iisus, Care pentru noi S-a făcut înţelepciune de la Dumnezeu şi dreptate şi sfinţire şi răscumpărare,

        Pentru ca, după cum este scris: __________„Cel ce se laudă în Domnul să se laude”. ”

        Pamvo

        ___„Cel ce se laudă în Domnul să se laude”.

        nu face bine dezbinarea intre noi, cutare parinte e bun, cutare e rau… nu asa. greselile le recunoastem, dar greselile si le punem in context, nu dam la o parte pe alti parinti, sau zicem ca doar cutare e bun…. de ce sa ne dezbinam asa…? fiecare mai gresim, dar in numele Domnului sa ne laudam! nu in numele oamenilor…

        eu apreciez ca trebuie sa ii cinstim si pe Valeriu Gafencu, Ioan Ionalide, Mircea Vulcanescu, Constantin Oprisan, si cei care au suferit in inchisori pentru credinta… sa nu ne apucam sa dam cu piatra cand nu cunoastem. aici are dreptate saccsiv, decat sa dam cu pietre, mai bine tacem cand nu cunoastem cu adevarat. eu sunt de parere ca sfinti sunt intodeauna smeriti si nu au nevoie de slava noastra, deci sa asteptam sa se vada voia Domnului… stiu ca de multe ori sfintii parinti cuviosi, se aratau in vis ucenicilor lor, ca sa nu le spuna oamenilor despre sfintele lor moaste, si sa le ascunda, cum au facut ucenicii sfantului Irodion de la Lainici atata timp. Haideti sa aflam imreuna adevarul, cu pace, nu sa aruncam cu noroi….

        Eu nu stiu nici eu multe despre miscarea legionara, dar au fost niste oameni curati, ortodocsi, care au suferit in inchisori, nu stiu cum a fost in sine miscarea, avea un ideal frumos la inceput, dupa ce a venit Horia Sima, a fost altceva… sa nu ii nesocotim pe cei care s-au jertfit pentru a-L pastra in sufletul lor pe Hristos! dar ei sunt niste martiri ai neamului nostru, si e trist sa avem aceeasi ura fata de ei cum au avut-o comunistii si sa improscam inca o data in ei cu ura….

        sa nu spunem ca eu nu sunt ca vamesul acesta…… sa fi ingaduitori si cu rabdare… sa bagam de seama ca atitudinea asta nu sunt ca voi legionarilor, de fapt arata ca acuzand pe nedrept si cu nerabdare, poti fi exact la fel, intr-un duh care dezbina si nu ingaduie si pe aproapele…

        daca NU STIM si nu avem evlavie la cineva, sa NU DEFAIMAM, doar daca putem dovedi EREZII sau LUCRURI DMONSTRATE FARA ECHIVOC IMPOTRIVA INVATATURII LUI HRISTOS, atunci sa vorbim, sa nu plecam urechea la toate zvonurile, sa fim siguri vcand afirmam ceva, nu sa o facem dintr-un duh ar certei cu aproapele si al mandriei ascunse….

        Sfântul Ioan Gură de Aur – Omilii la Postul Mare – Despre post şi despre patima defăimării
        https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2017/03/21/sfantul-ioan-gura-de-aur-omilii-la-postul-mare-despre-post-si-despre-patima-defaimarii/

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 21, 2017 at 2:33 pm

        @el,

        in cartile recomandate nu este vorba de istoria ML. Este vorba de istoria Romaniei, pe care orice bun ortodox trebuie sa o stie. Cu atat mai mult cu cat evreii talmudisti, masoneria si ailalti nemernici vor sa o ascunda, sa o falsifice si au si facut lucrul asta. Si atunci, datoria ta de om destept si de bun ortodox roman e sa stii, ca sa-i poti lumina pe altii, datoria ta e sa scoti adevarul la lumina intr-o discutie. Te faci purtator de adevar si Adevar. Dar vei vedea ca si adevarul a fost subordonat Adevarului. Minciuna trebuie aratata. Nedreptatea trebuie aratata. Cartile astea se refera la perioada 1941-1964.
        Istoria Romaniei nu este incompatibila cu nici un ortodox roman. Adevarul istoric nu este incompatibil cu nici un ortodox roman. Cu atat mai mult cu cat inchisorile astea nu au fost politice, ci de fapt au fost religioase. Ultimul care li se cerea era lepdarea de Dumnezeu. Lupta acolo a fost intre Adevar si minciuna, intre Adevar si diavol.
        Adevarul despre perioada 1941-1964 din aceste carti l-am aflat, eu fiind educat lntr-o totala minciuna despre aceasta perioada.

        Scuza ta are valoare zero. Si chiar te pune intr-o lumina proasta.
        Da chiar asa, nu te deranjeaza minciuna si nedreptatea? Nu tremura nimic in tine cand auzi ca tineri de 18-20 de ani au facut un sfert de secol de puscarie pe nedrept? (si in ce conditii) Nu tremura nimic in tine pt cei morti acolo?
        Nu vrei sa participi si tu la indreptarea acestor nedreptati?
        Nu vrei sa inveti nimic din cuvantul acestor martiri si sfinti?
        Nu vrei sa le dai peste bot la cei ce isi bat joc de numele lor?

        Daca da, de ce nu vrei sa citesti?

        Apreciază

      • el said, on martie 21, 2017 at 6:57 pm

        saccsiv

        nu ai inteles ce spun.

        eu AM ASCULTAT de Parintele Adrian Fageteanu ( presupun ca la el te refereai) ,

        EL IINUSUSI NICIODATA NU mi-a vorbit presonal despre ML, nici nu mi-a facut vreun comentar pe tema asta, ii cunosc parerea de la CUNOSCUTI ai mei cu care Parintele abordase tema, cu mine NICIODATA NU a discutat despre ML ( pe vremea aia nu aveam habar in General ce a fosr ML si nici interes pentru ea, DEZIN`TERES care s-a pastrta pana azi cand a mai aflat cate ceva despre ML).
        eu spuneam ca Avva ca OM DUHOVNICESC NU discuta cu cineva cele ce nu i erau potrivite acelui om ( cu mine de exemplu despre NU a abordat niciodata tema ML caci stia cu intelepciunea lui ca NU ar fi prielnic mie dupa cum ma cunostea dansul ca structura!!!) …desi cunosc pe unii carora le-a dat carti sa se informeze despre ea)

        am aflat despre parerea lui mai exacta pe tema asta ulterior din carti/intreviuri ale lui si de la altii, NICIODATA de la el insusi, desi Avva a vorbit PRESONAL despre MULTE cu mine, despre ML NICIODATA (si nu cred ca e „intamplator”.)..

        asa ca nu aveam cum sa ascult de ceva care niciodata NU imi fusese evocat /propus de Avva! si deci NU POTI spune ca NU am ascultat de Avva Adrian cum concluzionezi eronat
        sper ca e clar acum.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 9:01 pm

        el

        Eu asa intelesesem. Cum ca ti-a explicat si tie. Acum am inteles.
        Oricum, e bine sa te abtii pe tema Miscarii Legionare.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on martie 21, 2017 at 7:22 pm

        Mircea.v

        desigur ca ma revolta orice nedreptate, dar de aici pana la a merge sa face eu singur dreptate e Cale imensa.
        eu am obicieul saobserv/cercetez/caut sa pricep EXACT cele ce se intampla cu mine si altii … dar si sa las TOTUL in seama Lui DUmnezeu, eu ma pazesc de insleare/erezie/rautate/pacat cat pot eu d emult si cele ce vin peste mine sau peste altii NU le judec eu, cel mult ma straduiesc sa nu le atrag/provoc ( pe cele rele).

        NU PUTEM noi sa schimbam lumea in bine altfel decat daca NE SFINTIM PE NOI INSINE, ..
        restul ( miscari, actiuni,politica.etc) sunt SECUNDARE si FARA prima conditile INDEPLINITA ( sfintenia proprie) si inutile/ sau sortite unui esec partial sau total. Una e sa fii SILIT sa iti aperi tara sau credinta si FIZOC ( razboi, navalirea altor neamuri barbare asupüra ta) si alta e sa-ti faci tu planul cum ai putea sa „indreptezoi” lumea cu actiuni LUMESTI !

        nici Hristos NU a venit sa aduca idei sociale noi/ miscari/ lupte de masa propice credintei lor iudaice batjocorite de majoritatea , etc… desi PUTEA ,… ci a venit sa se rastigneasca pe Sine si sa ne invete CALEA SIGURA in care ne putem Salva si putem si inbuntati lumea de langa noi, …..

        … si asta NU trece prin miscari de EXTERIOARE NOUA , ci prin METANOIE !

        iar SECUNDAR si IN EXTREMIS DOAR daca esti PROVOCAT poti sa si lupti pana si fizic ( ca Sf Stefan cel Mare) pentru neam si Credinta !… dar NU sa cauti tu cu planul tau lumesc sa „scoti raul afara din tara/lume” cu MISCARI EXTREIOARE omului.

        in fine, nici Sfintii NU s-au prea sinchist de politica si mersul lumii din vremea lor ( ca erau tiranii sau regi sau alte asezari sociale cu nedreptatiile lor inerente) ci s-au ocputa si ESENTIALUL : Dreapta Credinta si sfintirea proprie ! … si facand asa au ajuns sa schimbe si pe cele lumesti( nedreptati sociale) din jurul lor macar temporar…

        Apreciat de 2 persoane

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 9:13 pm

        el

        Pai tocmai asta au incercat majoritatea legionarilor in primul rand sa faca. Si doar in secundar au fost cu „miscari, actiuni,politica.etc”.
        Dar si acest secundar are la un moment dat importanta sa. Sa ne amintim de:

        Sfantul Teodor Studitul a fost in SCHISMA sau in “SCHISMA”?

        https://saccsiv.wordpress.com/2017/03/09/sfantul-teodor-studitul-a-fost-in-schisma-sau-in-schisma/

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 21, 2017 at 11:58 pm

        @el,

        Nu vorbesc de miscari, actiuni, politica.
        stii cum spune Sf Paisie, „fa ceea ce poti, si ce nu poti lasa pe seama lui Dumnezeu”.
        Pot de exemplu sa ma pun eu la punct si macar prietenilor sa le vorbesc, nu?
        Pot sa le dau o carte pe tema asta, nu? Dar asta dupa ce am citit-o eu.
        Pot cand se iveste o ocazie sa le dau peste bot hulitorilor.
        Pot sa fac un blog, cum sant multe pe tema Sfintii Inchisorilor.
        Pot da carti la biserici.
        Pot organixza conferinte.
        e bine, e rau?

        adica, daca am evlavie la C Oprisan, si vine cineva si il huleste datorita faptului ca a fost seful Fratiilor de Cruce pe tara, sa il pot apara cu argumente pertinente. Sau, chiar sa ii dau o carte pe tema asta.

        Normal ca Dumnezeu e sus si Atotputernic, dar, si omul trebuie sa faca ceea ce ii sta in putere, nu doar sa se roage.
        Ca asa, nu mai era nici acest blog, nu mai erau nici cartile de mai sus scrise de chiar acesti marturisitori si oameni ai lui Dumnezeu, nu mai scriai nici tu aici…
        Este vorba de marturisirea Adevarului. Asta e porunca. Nu sa stam doar sa ne rugam, ci sa si facem ceva.
        Fa milostenie, „de-ale gurii si de-ale sufletului”. Si spun sfintii si e si f logic, ca mult mai importanta e milostenia legata de suflet. A spune Adevarul, a spune adevarul despre niste eroi si martiri si sfinti, a spune lumii din cuvintele acestor oameni ai lui Dumnezeu, a arata lumii invatatura acestor oameni dobandita prin practica nu din teorie, este o forma de milostenie. De foarte mare folos cuvintele acestor oameni, pt ca sant contemporani cu vremurile din urma. Degeaba crezi ca cei care s-au ridicat impotriva cipurilor, ecumenismului sant Parintii Justin, Papacioc, Fageteanu? Ei au trait pe viu ceea ce se pregatea pt noi.

        Hai ca le stii….

        Politica i-a interesat mai putin. Uite ce i-a interesat, ca un exemplu la ceea ce spune si Vasile.

        Dialog in inchisoare, intre Virgil Maxim si un evreu.

        – Domnule Maxim, a zis Litman care ascultase foarte atent explozia mea sufleteasca, am inteles ca dumneata esti condamnat pentru legionarism. Ce raport este intre ceea ce spui acum de pe aceasta pozitie crestina si conceptia sau ideologia , daca-i putem spune asa, legionara? […]
        – Credeam ca ati inteles. Raspunsul consta tocmai in trairea conceptiei crestine in mod viu, nu numai ca ceva abstract, ca o speculatie filosofica, ci ca o forma vie, in care existenta fiecaruia intruchipeaza existenta hristica. Aceasta o propune Miscarea Legionara si incearca sa desavarseasca sub auspiciile Bisericii.
        – De ce Miscarea Legionara?
        – Pentru ca Miscarea Legionara s-a constituit ca o scoala care a dus caile Bisericii oamenilor; scoala oficiala nu mai lucreaza cu metode crestine de cunoastere si luminare, nu mai propune si nu mai dirijeaza actul virtutii in vederea mantuirii. Astfel, Miscarea Legionara suplineste ceea ce Biserica nu mai poate face prin scoala, scoala fiindu-i smulsa din tinda, integrand fiecare suflet romanesc in trupul Bisericii lui Hristos, ca pe un fiu scos din ratacirea conceptiei materialiste, iudeo-masonice, pe care o propagati subtil, dar cu multa perseverenta, intregii omeniri, prin falsa libertate a omului, libertate in robia patimilor, nu in Dumnezeu. „

        Vezi ce frumos ?!
        De citit si recitit.

        Apreciază

    • mihailavl said, on martie 21, 2017 at 12:59 am

      Îmi pare rău Pamvo că s-a ajuns aici în urma discuției. M-ai înțeles total greșit cu toate că am vrut să îți explic ca eu nu-l judec pe părintele Cleopa și nu am ceva impotriva sfinției lui chiar l-am trecut pe pomelnic mereu și m-am rugat să mă ajute duhovnicește o perioadă când am avut nevoie considerându-l sfânt. Nu am zis decât că nu s-a pronunțat mai ferm impotriva ecumenismului și a peceții 666, eu nu cred că asta este judecată și de Corneliu Zelea Codreanu că este de apreciat ce a făcut si pentru ce a făcut. Eu nu sunt supărată, Bunul Dumnezeu să ne lumineze și să ne ierte pe toți.

      Apreciază

      • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 2:08 am

        V-am inteles destul de bine, iar dvs nu sunteti decat o mica constatare… Intrati pe blogul monahului Teodot sa vedeti ce scrie impotriva lui Vasile, vedeti la pr Staicu cum nu se mai intelege cu pr Macarie si alti antiecumenisti, spuneti despre duhovnicul dvs Grigorie de la Lacul Frumos cum a trecut de partea arsenistilor, ca sa nu mai amintesc de diferentele de opinie fataliste si faultari reciproce de pe acest site.

        Acesta este rodul unei lupte incorecte, sora draga !

        Apreciază

    • guti flo said, on martie 21, 2017 at 8:08 am

      Se poate sa fie o ispita grea pt el asa cum spun unii, nu este exclus….Dumnezeu stie!….nu il judecam, caci lucrul asta ii apartine numai lui Dumnezeu..noi ne aparam eroii si sfintii nostri fara de care eram cu totul in bezna!…..sa-i aducem aminte cat de mare a fost jertfa lor? oare sa nu stie Pamvo acest lucru? ?….daca nu isi revine in fire si nu realizeaza cat de grav este coment lui, de acum incolo poate sa scoata aur pe gura acest Pamvo ca pt mine nu mai valoreaza absolut nimic…vb lui Saccsiv..nu este vb de alcool sau curvie! Aici este vb de neamul nostru, caci ca neam ne vom prezenta in fata lui Dumnezeu…nu asta se incearca de catre NWO? sa desfiinteze neamurile? asta mai lipsea!? ca si Pamvo sa contribuie din plin la asta? Dumnezeu sa-l lumineze si pe noi toti..ca pt astfel de sminteli ne spune Mantuitorul nostru „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.”

      Apreciază

    • Ionut said, on martie 21, 2017 at 10:14 am

      Sa nu cadem in ispite si sa nu facem loc gandurilor de tulburare, par. Pamvo.
      Oamenii din lume n-au nici pe departe satisfactii la tot pasul, nu stim incercarile fiecaruia.
      Cat priveste „politica mai severa”, am avut parte de asa ceva si sper ca acele vremuri (sau mai rele) sa nu revina. Dar deja au revenit, intr-o anumita masura.
      Iar daca il punem pe Pr. Cleopa sub „microscop”, sigur ii gasim ceva, „ca nu este om care sa fie viu si sa nu greseasca”. Asta daca ne intereseaza cu tot dinadinsul greselile si nu indemnurile.

      Apreciază

      • Popsy said, on martie 22, 2017 at 5:57 am

        Fratilor, lamuriti-ma si pe mine:
        1. este acest Pamvo care semneaza si comenteaza aici, preot?
        2. si daca da, este pr. Pamvo de la Radeni?
        Sunt complet confuz.

        Doamne-ajuta!

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 22, 2017 at 11:52 am

        Popsy

        Comentatorul Pamvo de aici nu e Parintele Pamvo de la Radeni.

        Apreciază

    • guti flo said, on martie 21, 2017 at 3:32 pm

      A refuza sa-ti recunosti eroii neamului, este ca si cum ai refuza prima treapta care te duce la sfintenie!
      „Nu ai cum sa ajungi la sfintenie daca nu esti mai intai erou” (pr Arsenie Papacioc). Numai un om egoist si cu gandire sectara (vb la modul gen) poate sa creada ca ajunge la Dumnezeu fara sa tina cont de jertfa inaintasilor lui. Si aici nu amestecam sau uitam de jertfa Mantuitorului nostru Iisus Hristos , care nu poate fii comparata cu nimic…vb de eroii nostri ,care Dumnezeu le-a dat aceasta barbatie de a muri pt tara noastra ortodoxa . Nu ai cum sa stai in fata lui Dumnezeu daca nu iti iubesti tara si pe cei pt care sau jertfit pt ea! Eroii iti inspira barbatie..curaj.demnitate, (bineinteles toate acestea cu Dumnezeu, caci fara de el nu facem nimic)..Eu personal pe cel care vorbeste astfel despre preoti si eroi, il cataloghez cu cei care vor sa ne adoarma si sa faca din noi ultimele carpe…oameni fara curaj , fara demnitate, fara niciun fel de atitudine!….oare nu la asta se lucreaza din plin in zilele noastre?
      „Pomul dupa roade se cunoaste”

      Apreciază

  2. sky said, on martie 20, 2017 at 5:30 pm

    Si-a dat duhu David Rockefeller :
    https://www.rt.com/usa/381433-banker-david-rockefeller-dies/

    Apreciază

  3. Calator Astral said, on martie 20, 2017 at 5:47 pm

    A plecat la tac’su unul dintre liderii dracilor iluminati
    https://m.ro.sputnik.md/International/20170320/11728757/david-rockfeller-mort-sua-miliardar.html

    Apreciat de 1 persoană

  4. evtodiev said, on martie 20, 2017 at 5:47 pm

    off topic:
    Patriarhul Chiril despre iubirea de stăpânire

    Pilda starețului Ambrozie de la Optina despre zgârcenie

    Apreciază

    • paul said, on martie 20, 2017 at 7:47 pm

      Cand si cine a legalizat avortul? Lenin si Stalin. Istoria legalizarii avortului in Europa.

      https://bucovinaprofunda.wordpress.com/2017/03/20/cand-si-cine-a-legalizat-avortul-lenin-stalin-si-contemporanii-nostri-istoria-legalizarii-avortului-in-europa/

      Apreciază

      • gheorghi said, on martie 21, 2017 at 1:12 am

        La un pas dupa ei, in Ungaria – Gyorgy Lukacs ajuns ministru in republica bolsevica din 1919 (dar si dupa razboi, sub Nagy Imre!?!) cu introducerea „educatiei sexuale” in scoli…
        L-a fugarit Armata Romana si … dus in URSS a fost chiar inchis, ca prea exagera depasind chiar si aberatiile bolsevice, de fapt ideologia khazarilor.
        Este unul din mentorii degenerarii mentale apusene, fondator al „marxismuluii cultural” care conduce globalismul si are ca obiectiv principal de-crestinarea individului si societatii, respingand caracterul moralei crestine si relativizand-o, astfele incat fiecare isi „face” adevarul sau …. pana la urma devenind o fiinta smintita care crede ca se auto-mantuieste, fara responsabilite caci isi „justifica” relele prin propriul „bine”…
        Uitati-va la [neo]liberalism, la tarile vest-europene… la SUA, Canada si altele unde este promovata minciuna drept adevar si perversitatea drept normalitate…

        Apreciază

  5. Ioana said, on martie 20, 2017 at 6:39 pm

    Apreciază

  6. gheorghi said, on martie 20, 2017 at 7:28 pm

    Off topic…
    Din categoria „nu faceti ca ei!”:
    S-a petrecut la crematoriul de la Morga: un angajat a fost „trimis” pe lumea cealalta, din greseala!?!
    https://worldnewsdailyreport.com/morgue-employee-cremated-by-mistake-while-taking-a-nap/
    Dupa ce a lucrat 16 ore fara intrerupere, s-a intins sa doarma si l-a gasit un altul care l-a confundat si l-a bagat in cuptor… au auzit strigate dar cand si-au dat seama ca e cineva „la prajit” era tarziu, omul murise si era deja cenusa…

    Apreciază

    • Aurora said, on martie 20, 2017 at 9:32 pm

      Aoleuuu ! Mi-a taiat rasuflarea ! Cum s-a putut intampla asa ceva sa fie omul ars de viu ? Draceasca inventie este incineratorul. Din cauza asta se intampla astfel de confuzii !

      Apreciază

      • el said, on martie 20, 2017 at 10:31 pm

        Aurora

        NIMIC NU se petrece FARA Voia /INGADUINTA Lui Dumnezeu…

        cine stie ce JUDECATI dumnezeiesti au fost cu omul ala ars de viu (PACATE( LE lui ) GRELE de ispasit, rasplata de castigat, etc) ! .. si nu va mai agitati AIUREA, ca NIMIC NU POATE a atinga pe Omul Lui Dumnezeu( nici dracovenia incineratorlului, nici alta iscodire draceasca) , dar pe omul lumesc TOATE il darama !

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 12:38 pm

        el

        E hoax. Am pus link-ul pe aici pe undeva.

        Apreciază

      • el said, on martie 21, 2017 at 7:03 pm

        saccsiv

        ok, ma bucur atunci, Salva Domnului.

        ceea ce spuneam e ca in principiu trebuie sa fim intelepti si sa nu ne aruncam cu „interpretarile”/”recatiile” ORICE s-ar intampla( noua sau altora ) caci la Dumnezeu NIMIC Nu este „intamplator”.
        din cauza asta eu demult nu ma mai strofoc sa „intrepretez” cele ce vad/aud( relativ la mine /aöltii) caci STIU ca toate au o cauzalitate ascunsa si ceea ce se petrece cu un om e legat de viata lui ( stiute si nestiute, pacate, patimi, virtuti, incercari primite spre inbunatatire/mantuire) si cele randuite Lui de Dumnezeu.

        Apreciază

  7. Claudiu said, on martie 20, 2017 at 9:23 pm

    pamwo,gresesti grav in judecatile pe care le faci cu privire la corneliu zelea codreanu.In primul rind sa te intrebi cit ai cercetat istoria interbelica?Dupa tine un crestin nu poate face apel la violenta sau la ucidere./Dupa tine crestinismul este pacifism.Crestinii au luptat in multe razboaie.Cu aceasta lupta presupun ca esti de acord.In epoca moderna diavolul a invatat pe slujitorii lui sa nu lupte pe fata.Inamicul care in trecut se arata din exterior si provova lupta deschis a schimbat tactica si acum ataca fara sa faca nici o declaratie deschisa,prin infiltrare prin racolarea de tradatori pe care oamenii ii presupun de buna credinta dar care de fapt si-au vindut credinta si neamul.Legionarii sunt studentii ortodocsi romini de la 1922.Legionarii nu au fost nationalisti ci pur si simplu crestini ortodocsi.Conflictul in care au fost prinsi a fost declansat de lucrarea iudeo masonica de pervertire a constiintei studentilor .aceasta lucrare a avut ca exponenti pe majoritatea profesorilor universitari din acea vreme,pe politicienii romini liberali in primul rindcare isi ziceau ca sunt crestini ortodocsi.Studentii au fost pusi in urmatoarea dilema;ori sa abandoneze lupta prefacindu-se ca nu vad nimic in jur si sa-si caute fiecare un loc caldut in sistem ori sa lupte pina la capat.Lupta dusa de legionari trebuia dusa de episcopii Bisericii Ortodoxe Romine.De ce?Pentru ca ei erau paznicii cetatii.Turma era atacata de catre iudeo masonerie in plan spiritual.Tinerii s-au aparat singuri iar ierarhii sunt vinovati ca nu au fost alaturi de ei.Nu vor avea nici un cuvint de dezvinovatire la judecata lui Dumnezeu.Lor ierarhilor nu le -a pasat ce educatie era raspindita prin universitati si inoculata ca si cum ar fi ceva nevinovat in mintile tinerilor crestin ortodocsi.Masoneria este in primul rind o societate educationala care are ca scop deformarea,pervertirea gradata a constiintei crestine.Ei au rabdare..Tradatorii din Biserica trebuiau aratati dse catre episcopi dar acestia au tacut ca si cum totul era in ordine.Tradatorii tarii trebuiau aratati de conducatorii tarii dar tocmai acestia erau parte naivi parte insisi tradatori infiltrati cu scopul distrugerii neamului rominesc.Asa ca in aceste conditii tinerii au luat hotarirea sa ucida pe unii tradatori.In Cartea Macabeilor vedem ca acestia vazind tradarea care se facea in jurul lor s-au umplut de rivna si au ucis atit pe tradatori cit si pe dusmani.De ce ?Pentru ca au socotit ca isi pierd mintuirea daca nu actioneaza cu violenta.
    Dar sa presupunem ca metoda utilizarii violentei este gresita si ca legionarii sunt criminali minati de patimi omenesti.Care este metoda crestinilor buni ca tine si ca cei care au trait in comunism1945-1989?Cu ce v-ati aratat crestini autentici?Sa luam numai un exemplu.Scoala comunista a educat pe copii botezati crestin ortodocsi cu ideile ateismului,comunismului care ucisese in rusia milioane de frati tot crestin ortodocsi,omul se trage din maimuta ,panourile acestea erau in toate scolile.Deci oricine a intrat in acest malaxor a apostaziat.Daca un copil la lectia de biologie a spus ca omul se trage din maimuta a apostaziat.In trecut mucenicii mureau decit sa arunce tamiie la altarele idolesti.In timpul comunismului crestinii au devenit frati cu dracul pina trec puntea si dupa aceea iar crestin ortodocsi infocati.Care sunt roadele crestinismului in poporul romin astazi?Rominii au abandonat de fapt pe Hristos tocmai pentru ca ierarhia Bisericii i-a lasat sa faca compromisuri.Noi suntem crestinii care am invatat in timpul comunismului ca pentru ati lua diploma de facultate trebuie sa mai zici ca ei chiar daca tu in sufletul tau nu esti de acord.Daca nu aduceai acest obol nu-ti luai diploma,nu aveai servici etc.Ce spunea vocea Bisericii?Spunea ca poti sa o faci ,nu este nici o problema.In indreptarul de spovedanie Parintele Cleopa nu trece la pacate si inca dupa parerea mea un pacat echivalent cu apostazia si anume acela de a fi comunist.Niciodata P Cleopa nu a avertizat ca un crestin care devine comunist practic apostaziaza.Deci daca legionarii au facut apel la violenta in mod gresit ei au aratat prin aceasta ca resing total comunismul precum si ideile umanismului iudeo masonic.Acestia nu au facut nici un compromis si au platit cu viata majoritatea dintre ei.Ei s-au simtit parasiti de Biserica pe care o vedeau ca facea compromisuri cind cu umanismul iudeo masonic ,cind cu comunismul..De ce P Cleopa nu a mers sa cerceteze pe crestinii din puscarii.Nu tyrebuia sa se ingrijeasca si de sufletele lor?Scris este :inchis am fost si m-ati cercetat.Adevaratii crestini ar fi trebuit sa respinga orice compromis cu umanismul iudeo masonic si cu comunismul.In afara de legionari nu prea exista altii.Nici din ierarhie nici din calugari.Cum poti sa accepti un decret prin care calugarii sa fie scosi din manastiri?Este aberant sa spui ca pentru a salva Biserica trebuie sa-i gonesti pe calugari din manastiri.Masoneria a vazut din experienta ca peste tot unde se desfiintau minastirile oamenii din vecinatatea ei se departau de credinta.Practic la nelegionari constinta crestina a devenit duplicitara:cind cu Hristos cind cu mamona,cind cu steaua cind cu crucea.Aceasta se numeste ipocrizie.
    Vedeti-va pacatele voastre si numai mai judecati pe Codreanu carea asa cum a gindit asa a vorbit asa a trait asa a murit.Parintele Iustin a pus in minastire o troita pentru Ionel Mota ,dupa tine probabil alt criminal..
    In alta ordine de idei daca nu stiai P.Iulian de la Podromu mi-a vorbit personal fata catre fata 30 de minute laudativ despre legionari despre Codreanu.A spus si-au iubit Biserica si si-au iubit patria si pentru aceasta au suferit tot ce au suferit.La fel si P.Arsenie Papacioc.

    Apreciat de 1 persoană

  8. daniel said, on martie 20, 2017 at 9:41 pm

    Billionaire philanthropist David Rockefeller dies at 101

    http://www.theglobeandmail.com/news/world/billionaire-philanthropist-david-rockefeller-dies-at-age-101/article34346637/

    Apreciază

    • gheorghi said, on martie 21, 2017 at 1:23 am

      „Bill and Hillary Clinton have led the tributes to deceased billionaire banker David Rockefeller, who has died at his New York home aged 101.
      The Clintons remembered Rockefeller Monday as a “kind, good man” and expressed their gratitude for his “friendship and his remarkable life” in a joint statement, published on the Clinton Foundation website.
      „David Rockefeller was a consummate businessman, a great humanitarian, and a serious scholar. He was a kind, good man to all who met him. Hillary and I are grateful for his friendship and his remarkable life,” the statement read.”
      –––––––-
      http://www.blacklistednews.com/Bill_%26_Hillary_Clinton_pay_tribute_to_late_%E2%80%98friend%E2%80%99_David_Rockefeller/57440/0/38/38/Y/M.html

      Apreciază

  9. Ioan said, on martie 20, 2017 at 10:36 pm

    „Vorbind cu unii dintre ucenicii lui apropiaţi, părintele (Iustin Parvu) le zicea aşa:

    „Acuma se pune problema mantuirii individuale. Vrei să te mantuieşti? Trebuie să treci barajul de artilerie! – cum există metoda aceasta de război a individului, să treacă printr-un baraj de artilerie. Acolo n-ai comandant de grupă, nici de pluton, nici de companie; eşti singur cu lopata Linemann şi cu arma ta. Aşa te strecori printre proiectilele care cad în dreapta şi-n stînga; da’ tot trebuie să pătrunzi acest zid de foc. Şi-aşa se strecoară şi Creştinul la ora aceasta. Vrei să te mîntuieşti? Trebuie să-ţi iei viaţa pe cont propriu. Să ţi-o orientezi în aşa fel, încît… Au venit vremuri cînd nu mai ai comandant. Atunci, trebuie să rezistăm, să ne rugăm să ne lumineze harul Domnului. Şi-aşa, privind în urmă la martiri şi mucenici, punem şi noi aicea o mică jertfă. Că, dacă aştepţi astăzi sfaturi sau metode, nu ieşi la liman. Pentru că iată: iese o Scriptură acuma, mai iese o Scriptură peste vreo patru-cinci ani, mai iese o Scriptură în înţelegerea comună cu toate matrapazlîcurile acestea iudaice, şi nu mai ai ce face.”

    Aici, părintele este întrebat: Păi va fi o Biserică fără preoţi, fără arhierei? La care el răspunde:

    „Da, iată că a fost şi în vremurile grele ale creştinismului, cînd te lua, te lăsa să îţi faci rugăciunea, şi îţi tăia capul. Acolo n-avea nici preot, nici… Avea [şi arată în sus cu braţul]…

    Iar cuvantul se încheie astfel:

    El zice:

    „Vom fi puşi la încercare, dar să nu ne temem, turmă mică! – fiindcă Domnul rămîne cu noi. Să nu ne gîndim însă că vom trece prin viaţă, prin viaţa creştină, şi nu ne vom asemăna cu durerile Mîntuitorului Hristos, cînd a spus: «Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?» Orice suferinţă îşi are menirea ei. Şi, dacă sîntem conştienţi de această menire, o putem primi cu toată inima. Să fiţi încredinţaţi că asta vi se cere de la Dumnezeu: să primiţi cu toată inima ceea ce vine! Căci, dacă e îndoială, nu mai e jertfă. Să fiţi pregătiţi în fiecare zi şi în fiecare clipă!””

    http://www.marturisitorii.ro/2015/08/06/profetiile-parintelui-justin-despre-vremurile-de-azi-transcrise-si-adnotate-de-ucenicul-sau-florin-stuparu/

    Apreciază

  10. m&v said, on martie 20, 2017 at 10:45 pm

    Patriarhul Irineu, la 13 august 2001 (31 iulie după calendarul bisericesc) în Biserica Sfîntului Mormînt a fost ales de către Sfîntul Sinod al 140-lea Patriarh al Ierusalimului, în acest cin urmînd după părintele său duhovnicesc, cuviosul Patriarh Diodor I, răposat în decembrie 2001. La 15 septembrie în Biserica Învierii Domnului a avut loc întronizarea lui.

    Noul patriarh a avut o atitudine critică faţă de participarea ortodocşilor la ecumenism, a încercat să facă ordine în interiorul Patriarhiei şi să îndepărteze persoanele compromise. De asemenea, de la bun început şi-a declarat susţinerea sa în lupta pentru independenţa Palestinei, a întreţinut relaţii amicale cu conducătorul autonomiei palestiniene, Yasser Arafat, din care motiv autorităţile israeliene au refuzat să recunoască noul patriarh timp de 3 ani. Patriarhul Irineu, de asemenea, a contribuit la întărirea comunităţilor ortodoxe arabe în interiorul Patriarhiei Ierusalimului şi a hirotonit pentru acestea preoţi de origine arabă, fapt ce a trezit nemlţumirea altor arhierei greci, atît în Biserica Ierusalimului, cît şi în cea din Constantinopol. A întreţinut, tradiţional, strînse relaţii frăţeşti cu Biserica Ortodoxă Rusă din Diasporă (ROCOR), fiind în comuniune euharistică cu ea.

    Toate aceste fapte au servit drept motiv de apariţie a multor răuvoitori Patriarhului. Încheind tranzacţii frauduloase pe după spatele său cu bunuri imobile ale Patriarhiei, persoane din anturajul său (cu precădere cei pe care Patriarhul a vrut să-i îndepărteze) l-au învinuit de vînzarea terenurilor bisericeşti din Ierusalim, fapt ce ulterior nu s-a demonstrat în judecată. Presa israeliană şi greacă a declanşat o campanie de denigrare a Patriarhului, acuzîndu-l de încheierea tranzacţiilor frauduloase cu imobilele bisericeşti, chiar dacă dovezi în acest sens nu s-au prezentat.

    În baza acuzaţiilor false, la 6 mai 2005, cu acordul Patriarhului Ecumenic al Constantinopolulului, Bartolomeu, Patriarhul legitim Irineu a fost îndepărtat din funcţie de către arhiereii greci ai Patriarhiei Ierusalimului. Tot atunci, la 11 mai 2005 site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei „patriarchia.ru”, citînd spusele Patriarhului Moscovei de atunci, Alexie (Ridigher), a scris deschis: „Ierusalimul are nevoie de un nou patriarh”. Deja la 24 mai 2005, sub preşedinţia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, în Constantinopol a fost convocat un „Sinod panortodox” în cadrul căruia a luat parte activ Departamentul de Relaţii Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei şi, în lipsa Patriarhului Irineu, a avut loc judecata sa în contumacie, stabilindu-se ştergerea numelui său din diptice şi interzicerea pomenirii sale.

    Considerînd acuzaţiile nefondate, iar imixtiunea Patriarhiilor ca ilegală şi necanonică, Patriarhul Irineu a refuzat să demisioneze şi a continuat să slujească ca Patriarh. La 07 iunie 2005 Sinodul Patriarhiei Ierusalimului a hotărît să aplice o mustrare Patriarhului retractat, astfel că el a fost „izgonit din cinul actual”. Patriarhul nu a recunoscut nici această ilegalitate.

    După cum indică Patriarhul Irineu în mesajul său din 2/15 septembrie 2010: „Îndepărtarea Noastră silnică din scanul Patriarhiei Ierusalimului după Paştele anului 2005 a avut loc în urma ameninţărilor şi agresiunilor din partea clericilor complotişti, ce au servit drept unealtă fără precedent în istoria Bisericii de imixtiune făţişă a politicii şi diplomaţiei greceşti, la presiunea căreia s-au şi produs cele întîmplate. Aceşti clerici au adunat un grup de opozanţi şi au comis o infracţiunie canonică”.

    De menţionat, că însăşi membrii sinodului patriarhiei Ierusalimului ce l-au descăunat pe Patriarhul Irineu, bazîndu-se pe Regulamentul Bisericii şi sperînd că patriarhul Irineu benevol va abdica din scaunul patriarhal, în mod cinic declarau: „patriarhii demisionează benevol. Nimeni nu-l poate destitui sau rechema pe patriarh, cu atît mai mult cei care se află în afara Bisericii (vezi site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei patriarchia.ru, 11 mai 2005).

    „Declaraţia membrilor frăţiei Sfîntului Mormînt cu privire la situaţia din Patriarhia Ierusalimului” cu atît mai mult mărturiseşte netemeinicia acuzaţiilor contra Patriarhului şi descoperă toată mizeria calomniilor aruncate împotriva lui de către funcţionarii patriarhali şi de către presă.

    După cum este cunoscut, acuzaţiile de bază contra Patriarhului Irineu se refereau la faptul că acesta ar fi vîndut patrimoniul Patriarhiei unor cetăţeni ai Israelului. Însă acest fapt niciodată nu a fost demonstrat şi Patriarhul nu a fost condamnat pentru comiterea acestui fapt. Pentru a da legitimitate înlăturării anticanonice a Patriarhului legitim al Ierusalimului, la 24 mai 2005, la Constantinopol, a fost convocat rapid aşa numitul „Marele Sinod”. În timpul acestuia împotriva Patriarhului Ierusalimului au votat Bisericile Constantinopolului, Alexandriei, Rusă (Patriarhia Moscovei – PM), Română, Eladei, Ciprului şi a Albaniei (de tot 7). În susţinerea Patriarhului Ierusalimului au votat Bisericile Antiohiei, Poloniei şi a Georgiei. Nu s-au prezentat la Sinod reprezentanţii Bisericilor Serbiei, Bulgariei şi a Cehoslovaciei, precum şi ai Bisericilor autonome locale ale Sinaiului, Finlandei şi Estoniei. Şapte voturi pentru înlăturare faţă de nouă voturi care au refuzat sau n-au luat parte la vot, de asemenea, mărturisesc fărădelegea săvîrşită la aşa numitul „Sinod Panortodox” şi deciziile luate în cadrul lui.

    În semn de protest faţă de deciziile nelegiuite şi anticanonice Patriarhul Irineu, refuzînd să accepte îndepărtarea lui, a fost “zăvorît” în una din micile chilii ale clădirii Patriarhiei Ierusalimului, unde e închis de peste 12 ani.

    Accesul la el din clădirea Patriarhiei a fost blocat prin zidirea unui perete de cărămizi, fiind lăsată doar o fereastră cu gratii. Patriarhul se află într-o mică chilie ce se învecinează cu un mic paraclis în care el săvîrşeşte regulat sfintele slujbe. În chilie nu e curent electric, accesul medicilor e limitat, iar hrana i se transmite cu funia prin acoperiş. De asemenea, are şi o mică curte de 3 x 4 metri înconjurată de ziduri. Cu un etaj mai sus de chilia patriarhului locuieşte o familie de arabi ce regulat îi transmite mîncarea cu funia. După 10 ani de temniţă, sănătatea patriarhului s-a înrăutăţit semnificativ, însă el continuă să-şi ducă crucea de mărturisitor, scoţînd la iveală ilegalităţile Patriarhiilor Constantinopolului, Ierusalimului, Moscovei şi a altora.

    În pofida condiţiilor de întemniţare, din cînd în cînd susţinătorii patriarhului au posibilitatea de a comunica cu Preafericitul prin fereastra apartamentului arabilor.

    Precum mărturiseşte F. Vinogradov din discuţia avută cu el, Patriarhul Irineu i-a povestit despre adevăratele motive de înlăturare din cinul său şi de izolare a lui. Motivul de bază a constat în tendinţa vladîcăi Irineu de a restabili ordinea canonică şi disciplina în mediul monahal – membrii frăţiei Sfîntului Mormînt. Obţinînd informaţii despre situaţii concrete de încălcare a jurămintelor monahale, de prezenţa între monahi a persoanelor de orientare sexuală netradiţională, Patriarhul a început o anchetă. Trei răufăcători i-a alungat din Biserica Sfîntului Mormînt al Domnului, iar investigaţia a continuat. Vinovaţii au început să se plîngă pe Patriarh, învinuindu-l de infracţiuni contra proprietăţii bisericeşti.

    Din informaţiile presei, Patriarhul Irineu îl consideră principalul vinovat în prigonirea lui pe şeful de atunci al Departamentului de Relaţii Bisericeşti Externe din Patriarhia Moscovei, Mitropolitul Kiril (Gundeaev), actualul Patriarh al BORu Patriarhia Moscovei. Anume el şi s-a înţeles cu întîistătătorii Bisericilor locale şi i-a convins să susţină şi să autorizeze îndepărtarea Patrirhului Irineu.

    De altfel hotelul bisericesc, de vînzarea căruia autorităţile israeliene l-au acuzat pe Patriarhul Irineu, încă se mai află în proprietatea Patriarhiei Ierusalimului. Precum scrie F. Vinogradov, „evident că motivul principal de înlăturare a Patriarhului din cinul său – fostul chileinic şi ucenic al Patriarhului Diodor – a fost dorinţa de a-l înlătura pe Întîistătătorul Bisericii Ierusalimului, ce putea deveni o piedică în implementarea hotărîrilor ecumeniste de la aşa numitul Sobor Panortodox ce urmează a avea loc în viitorul apropiat” [e vorba de sinodul tîlhăresc din Creta ce deja s-a desfăşurat în iunie 2016 – n.red.]..

    În Epistola sa din 2/15 septembrie 2010 Patriarhul Irineu scria: „Mucenicia conştiinţei Noastre – e mărturie în faţa fiecăruia şi a tuturor, că „acum este judecata acestei lumi” (Ioan 12,31)”.

    Cînd în 2007 a avut loc semnarea Actului de unire între ROCOR şi Patriarhia Moscovei, întemniţatul Patriarh Irineu în discuţiile telefonice cu clericii ROCOR a numit această acţiune necanonică şi i-a binecuvîntat pe ei să-i pomenească numele în locul arhiereilor ROCOR căzuţi în uniaţia ecumenistă.

    Precum a spus Patriarhul Irineu de nenumărate ori, „Biserica a început în catacombe, în catacombe va sfîrşi”.
    Ar trebui și noi românii să facem un efort și să ajutăm, pe alesul lui Dumnezeu Patriarhul Irineu, întemnițat chiar în patriarhia Ierusalimului, unde primește puțină hrană de la un patron arab, de 12 ani. Vom răspunde în fața Judecătorului Hristos, că am cunoscut de această întemnițare iar noi nu am intreprins nimic.

    Apreciază

    • Popsy said, on martie 21, 2017 at 9:02 am

      @m&v,
      Interesant articolul. Poti da un link?

      Doamne-ajuta!

      Apreciază

  11. Ioan said, on martie 20, 2017 at 11:17 pm

    Monahul Teodot nu imi permite nici macar un singur comentariu pe blogul lui! Si ii pun intrebari de bun simt. Saracul de el.

    Apreciat de 1 persoană

    • Riko said, on martie 21, 2017 at 12:18 pm

      Nici mie nu mi-a aprobat comentarile. Nu stiu la ce minuni se asteapta. BOR ar caterisi sute de preoti, dar la ecumenism nu ar renunta.
      Monahul Teodot zice sa nu mergem la preotii care sustin ecumenismul (ca nu e bine, nu de alta), dar la pomenitorii care sunt impotriva ecumenismului sa mergem ca ar avea har.
      E o eroare foarte mare de judecata, adica prin pomenirea ierarhului ecumenist il recunosti ca inaintemergatorul tau si ca arhiereu al biserici ortodoxe, dar cica ai fi impotriva ideilor lui.
      Teodot crede ca el e cumpatat si nu da in nici o extrema.
      Cred ca am vazut mai demul un video de la o conferinta la care era parintele Gheron Sava si monahul Teodot, si cineva a intrebat ca oamenii batrani si care nu stiu de sinod, ce se intampla cu ei daca merg la biserica in continuare, daca tainele mai au har, iar in timp ce intreba, Teodot spunea ca da, ca au har. Iar apoi parintele Gheron Sava a aprobat. (sper sa nu gresesc, nu am mai gasit videoul, si nu stiu cum sa-l caut). Monahul Teodot confuda doua situatii diferite, intre cei ce stiu de sinod, si cei ce nu stiu.
      Desi parerea mea personala e ca nu mai e har deloc, dar nu stiu.

      Apreciat de 1 persoană

      • Coprie said, on martie 21, 2017 at 5:30 pm

        Nu cred că ar trebuii să se pună problema harului când este vorba de a nu mai participa la slujbele pomenitorilor, pentru că este o problemă de mai mult de credință și de mărturisire. De exemplu ce mărturie dau eu, dacă m-aș duce la slujbele pomenitorilor, aș mărturisii că nu este nimic în neregulă cu ele, apoi dacă m-aș și împartași cu tainele pomenitorilor, nu aș mărturisi că e bine să te împărtășești cu ele, deși eu poate aș striga ‘nevrednic’ când se pomenește episcopul. Acum să ne uităm un pic la credință, eu care să zicem că știu învățăturile Sfinților Părinți, care ne învață să rupem comuniunea cu ereticii, eu participând acolo la slujbe oare nu încalc învățătura Dumnezeiește revelată prin Sf. Părinți, trăind în păcat, cum aș mai putea vreodată să mă împărtășesc din mâna acelui preot care mărturisește „Întâi pomenește Doamne, pe IPS…(eretic), care Drept învață cuvântul adevărului Tău”, cum ar mai putea fi conștiința mea curată, acceptând atât de eretic, și mincinos ca acela, și să mai mă împărtășesc și cu Trupul și Sângele Domnului. Dacă aș accepta un lucru eretic, ca acela înseamnă că mă pot duce să mă „împărtășesc” și de la papistași.

        Eu aș zice să ne smerim înaintea Sf. Părinți ca să nu facem ceva din ceea ce ei nu au făcut, să facem inovații în Biserică. Căci toate lucrurile acestea sunt inovații, despre care zice Sf. Apostol Pavel că și de ar veni de la un Înger din Cer să nu le primim.

        Eu nu vreau să întru în polemici asupra existenței sau non-existenței Harului la slujbele pomenitorilor, deoarece atât timp cât se procedează cum au făcut și au învățat Sf. Părinți adică să întrerupă comuniunea cu ereticii, apoi mi se pare nesemnificativ dacă se crede că e har sau nu.

        Dar vă mai spun ceva ce mie mi se pare o primejdie, adică am văzut pe unii, nu neapărat de aici, care ei înșiși au întrerupt comuniunea cu ereticii, dar învață pe alții să se ducă la biserici unde se pomenește în continuare, asta mi se pare cea mai mare fățărnicie; adică fățarnice, tu pentru tine ai considerat vătămătoare participarea la slujbele pomenitorilor, iar pe fratele tău îl trimiți acolo? Mai zici că iubești pe aproapele tău? Cel ce i se pare că se pocăiește astfel este ca unul care visează că aleargă în vis.

        Apreciază

      • Coprie said, on martie 21, 2017 at 5:44 pm

        Aș vrea să fac o completare, cred că ar fi mai de folos să nu se transforme problema neparticipăriii la slujbe într-o problemă asupra harului, deoarece ar fi foarte greu să demonstrezi neexistența harului, din moment ce încă se mai face Sf. Agheasmă și la slujbele pomenitorilor, cel puțin eu așa am auzit, iar oamenii fiind simpli la minte, din acel moment în care se vor gândi la Agheasmă că încă mai este bună, deja vor privi cu alți ochi cuvintele voastre, și se va uita mai mult la preotul pomenitor care are mai multă autoritate în ochii lui. Trebuie luată în considerare și această posibilitate.

        Apreciază

  12. Ioan said, on martie 21, 2017 at 1:22 am

    Ecumenismul este erezie? Daca el este erezie episcopul care este de acord cu ecumenismul devine eretic? Daca episcopul este eretic si propovaduieste in biserici erezia, cei care se afla in comuniune cu acesta cum sunt? Ei totusi spun ca sunt impotriva ecumenismului, dar nu au curaj sa vorbeasca si raman in comuniune cu episcopul eretic. Sunt pe calea cea buna? Nu prea, dar speram si asteptam marturisirea lor pentru a ne umple sufletele de bucurie.

    Daca in vechime un episcop devenea idolatru si se inchina la zei, iar preotul si credinciosii il pomeneau in slujba ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat credeti ca mai puteam vorbi astazi de crestinism?

    „Luaţi seama la câini, luaţi seama la furi. Căci cel ce nu intră pe uşă în staulul oilor, ci sare pe aiurea este fur şi tâlhar. Şi iarăşi spune despre ei: Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea (Mt. 12:30). Şi iarăşi spune către ei: Voi din tatăl vostru, diavolul, sunteţi. Vai vouă, că încuiaţi împărăţia cerurilor. Căci voi nu intraţi şi nici pe cei ce intră nu-i lăsaţi să intre (In. 10, 26)). Şi în altă parte iarăşi: Voi nu sunteţi dintre oile Mele (In. 10:26).”

    http://www.ioanguradeaur.ro/718/cuvant-despre-proorocii-mincinosi-i/

    Daca episcopii ecumenisti sunt furi si talhari ce cautam noi cu furii si cu talharii? Indraznim sa-L contrazicem pe Hristos?

    Nu putem compara situatia care a fost inainte de Creta cu ceea ce este acum. Acum tot sinodul BOR a cazut, toti s-au facut partasi ereziei. Se fac partasi, se murdaresc si cei care spun ca sunt anti-ecumenism, dar din frica si lasitate tac.

    Sfintii din Transilvania anilor 1700 indemnau poporul sa nu mai mearga la bisericile unitilor din cauza ereziei. De ce Sfintii nu indemnau poporul sa mearga in biserici si sa strige nevrednic la rostirea numelui „Athanasie”? De ce nu indemnau poporul sa lupte pentru bisericile luate de eretici? Pentru ca era vorba de ceva de mult pret si anume sufletele oamenilor. Acelea trebuiau salvate. Nu zidurile. Dumnezeu nu a crutat nici templul Sau, si mai tarziu nici bisericile sale atunci cand a fost vorba de mantuirea oamenilor. Sfanta Sophia lauda Ortodoxiei si a imparatilor bizantini unde e acum? In mainile agarenilor. De ce? Din cauza pacatelor romanilor pe care noi ii numim bizantini.

    Asadar sfintii invatau sa nu mai intre ortodocsii transilvaneni in biserica cladita de stramosii lor. Acolo indemnau sa nu mai intre.

    In biserica au ramas icoanele, sfintele vase, Evanghelia… Iar langa biserica mormintele parintilor si ale bunicilor….

    Ce tragedie, ce tristete trebuiau sa indure oamenii atunci. Ce tarie au avut in asa fel incat sa paraseasca biserica in care au intrat de mici copii, de biserica in care au ascultat atatea cantari frumoase.

    S-au despartit de parintele care a savarsit slujba botezului, care i-au tinut in brate de mic copii, de parintele care i-a spovedit, i-a cununat si din mana caruia s-au impartasit cu Trupul si Sangele lui Hristos.

    De toate acestea s-au lipsit din ravna pentru dreapta credinta. Si au biruit timpurile acelea grele.

    De ce au facut aceasta? Din cauza ereziei. Si vedem ca acum e vorba de ceva mai mare decat a fost atunci.

    Si noi ce facem?

    Daca Sfintii procedau asa in cazul acelei erezii, noi de ce nu putem lua exemplul lor? Daca vom face altceva decat au facut Sfintii de la diavol este. Nu pot fi doua cai. O singura cale exista – cea a Sfintilor Parinti.

    Sfantul Ioan Gura de Aur: „Luaţi aminte de voi înşivă din partea proorocilor mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt lupi răpitori; însă din roadele lor îi veţi cunoaşte (Mt. 7:15-16)zice, adică din cuvinte, din proorocia mincinoasă, din făţărnicia lor, din reaua lor credinţă, din hula lor îi veţi cunoaşte. Căci nu poate pom putred să facă roade bune.Căci tot pomul din roadă lui se cunoaşte. Aşa şi voi pe aceştia din roadele lor îi veţi cunoaşte (Mt. 7:20).

    Şi, cunoscându-i, nu-i primiţi în casă, nici nu vă întâlniţi cu ei, nici nu-i învredniciţi de cuvânt, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea lor; ci luaţi aminte la aluatul lor sau la erezia lor. Nimeni dintre voi să nu se scârbească sau să asculte în chip superficial, căci Dumnezeu e Cel ce vorbeşte: Ascultaţi, păstorilor, glasurile Păstorului celui Mare; ascultaţi cum descoperă si triumfa asupra lupilor celor ascunşi: ascultaţi şi luaţi aminte şi de voi înşivă şi de toată turma.

    Luaţi seama la câini, luaţi seama la furi. Căci cel ce nu intră pe uşă în staulul oilor, ci sare pe aiurea este fur şi tâlhar. Şi iarăşi spune despre ei: Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea (Mt. 12:30). Şi iarăşi spune către ei: Voi din tatăl vostru, diavolul, sunteţi. Vai vouă, că încuiaţi împărăţia cerurilor. Căci voi nu intraţi şi nici pe cei ce intră nu-i lăsaţi să intre (In. 10, 26)). Şi în altă parte iarăşi: Voi nu sunteţi dintre oile Mele (In. 10:26).

    Ai văzut cum pretutindeni Stăpânul înfierează şi vădeşte pe cei necredincioşi ca noi să nu fim amăgiţi? O, coborâre nespusă; o, bunătate neasemănată! Ce vom răsplăti Domnului pentru toate acestea? Ce vom răspunde Mai-marelui Păstorilor? O, păstori şi împreună-păstori, iată puţine din cele multe.

    Cum strigă peste tot Stăpânul, întărind prin curatele Evanghelii: Luaţi seama, privegheaţi, luaţi aminte, sârguiţi-vă, luptaţi-vă! Şi nu numai prin strigătul Evangheliilor ci si prin ale proorocilor purtători de Dumnezeu şi prin ucenicii cuvântători de Dumnezeul se vestesc cele asemenea, căci vorbeşte prin toţi aceştia precum socoteşte; şi-mi dă mărturie Pavel, care spune: Hristos Care vorbeşte prin mine (2 Cor. l3:3). Vino, aşadar, să aducem în mijloc pe cuvântătorii de Dumnezeu şi să ascultăm de la ei ce ne vestesc despre eretici.

    Zi, fericite Petre, pe care te-a fericit Domnul Dumnezeul nostru lisus Hristos, zi-ne nouă despre cei ce amăgesc şi urmează să amăgească turma lui Hristos, pe care ţi-a dat-o şi ţi-a încredinţat-o Păstorul cel Mare şi Episcopul sufletelor noastre; zi câte Duhul Sfânt ţi-a dat şi întăreşte turma Ta. Arată-ne pe lupii cei dintâi, după Povăţuitorul tău, Hristos Domnul.

    Petru a zis: Aceasta să cunoaşteţi întâi, că vor veni in zilele cele din urmă batjocoritori care vor umbla după poftele lor (2 Pt.2:1) Şi iarăşi spune: Şi între voi vor fi învăţători mincinoşi care vor strecura eresuri pierzătoare şi care tăgăduiesc pe Stăpânul Care i-a cumpărat pe ei (2Pt. 2:1). Şi mulţi vor urma neobrăzărilor lor pentru care judecata nu întârzie şi pierzania lor nu dormitează; fii ai blestemului. :care au părăsit calea cea dreaptă.

    Acestea le-a spus Petru, Petru cel fericit cu adevărat, Petru – piatra credinţei, pe care a clădit Hristos Biserica, Petru, cel ce are cheile cerurilor. Petru, care a mers împotriva valurilor, căldura dragostei Stăpânului Hristos, care pe Simon Magul în Roma l-a aruncat, ca un corifeu şi înainte-stătător pe întâiul tâlhar şi ucenicul diavolului întru erezii. Ioan a zis: Vădiţi sunt fiii diavolului.

    Vezi cum în toţi aceştia vorbeşte Hristos? Căci şi în Evanghelii cele asemenea a zis către ei: Voi din tatăl vostru, diavolul, sunteţi. Ştiu pe mulţi care spun că şi pe ei i-a plăsmuit Dumnezeu (căci fără de Dumnezeu, spun ei, nu s-a făcut nimic) neînţelegând nici cele ce spun. nici cele pe care le întăresc. Că pe mine m-a zidit Dumnezeu zic şi eu împreună, însă m-a zidit pentru fapte bune, ca întru ele să petrecem şi să ne facem fii ai lui Dumnezeu prin credinţa cea dreaptă.”

    http://www.ioanguradeaur.ro/718/cuvant-despre-proorocii-mincinosi-i/

    Sfintii Parinti spun: „fugiti de pastorii vicleni”. Nu spun: „asteptati sinoade care sa-i vadeasca si apoi fugiti”. Cum ne dam seama ca pastorii sunt lupi? Ne uitam in Oglinda Evangheliei si in scrierile patristice.

    Cand ne-au invatat Sfintii Parinti sa mergem in bisericile unde sunt pomeniti ereticii si sa strigam „nevrednic”?

    Nu cunosc asa ceva.

    Acesta este gandul meu. Se poate sa ma insel. Sa citim scrierile Sfintilor Parinti si sa le urmam sfaturile.

    Un parinte imbunatatit mi-a spus: „Biserica trebuie in primul rand sa porneasca din tine prin implinirea poruncilor lui Hristos.”

    Sfântul Paisie Aghioritul spune:

    „Dacă te îndrepți pe tine însuți, imediat se îndreaptă o părticică din Biserică. Dacă aceasta ar fi făcut-o toți, Biserica s-ar fi îndreptat. Însă astăzi oamenii se preocupă de toate celelalte subiecte, dar nu se preocupă de ei înșiși. Pentru că a te preocupa de alții este ușor.”

    Astept raspuns pe aceasta tema.

    Apreciază

    • ban said, on martie 21, 2017 at 8:35 am

      Nici la altii nu le publica comentariile.

      Apreciază

    • el said, on martie 21, 2017 at 10:36 pm

      Ioan

      daca te ajuta cu ceva iti spun ca si eu gandesc ca tine, asa cum ai expus aici !

      tu ai ajuns sa pui acum in discutzie pe RATACITUL teodot? eu demult am aratat inselarea lui si daca am vazut ca NU se vindeca/foloseste l-am IGNORAT TOTAL avertizand pe cei care au minte si NU au viclenie SA SE FEREASCA de el.
      mai mult e INUTIL, cine are urechi de auzit AUDE si se mantuieste !
      pai ce poti sa scoti LOGIC/COERENT/FOLOSITOR de la diavol si de la slugile lui /cei CALARITI de diavol?

      si CRED ca Par Justin era un om sfant si bunatatea lui lumina chipul lui cu har, din PREA MULTA lui Bunatate si DELICATETZE au ajuns azi pigmeii si ERETICII /INSELATII folosindu-se in mod FALS de numele lui ca sa raspandeasca INSELARI in poporul fara minte…

      parerea mea e ca lucrurile sunt SIMPLE si CLARE, dar oamenii NU VOR sa asculte Adevarul si umbla dupa mintea lor calauzita de diavol sau de oamenii diavolului.

      Apreciază

  13. Rozalia said, on martie 21, 2017 at 1:25 am

    @Pamwo, s-a intamplat ceva cu tine, nu se poate sa gandesti cele de mai sus.

    Apreciat de 1 persoană

  14. Rozalia said, on martie 21, 2017 at 1:33 am

    @Pamwo, tare rau imi pare de tine, ce ispita ai trecut de ai trantit asa cu ciuda mesajul de mai sus. Nu pot sa cred!

    Apreciază

    • Pąʍvo said, on martie 21, 2017 at 2:48 am

      Sora Rozalia, lupta buna nu se duce in duh razvratit, acuzator si fatalist. Eu zic ca mi-am revenit la normal.

      Apreciază

  15. Calator Astral said, on martie 21, 2017 at 1:35 am

    Lucrările de restaurare a Sfántului Mormânt a lui Iisus Hristos din Ierusalimi au fost terminate,iar obiectivul va fi redeschis miercuri:
    http://www.timesofisrael.com/historic-restoration-of-jesuss-burial-shrine-in-jerusalem-completed/

    Apreciază

    • Mihai said, on martie 21, 2017 at 4:00 am

      Da și ai văzut ce ,,ceremonie” va avea loc?! Că mai bine asi vedeau ,,de treburile lor”, sa vedem daca anul asta de SF Paști va mai veni lumina

      Apreciază

  16. Adrian said, on martie 21, 2017 at 7:56 am

    Am trimis acest link la monahul Teodot şi l-am întrebat dacă e adevărat ce scrie acolo şi … ce să vezi nici măcar nu a postat comentariul !!!
    Ce părere aveţi … despre ce se scrie în link dar şi despre Teodot !.

    http://www.apologeticum.ro/2017/03/marturia-mea-cu-parintele-justin-parvu-despre-parintele-arsenie-boca/

    Doamne ajută !

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 11:41 am

      Adrian

      Referitor la linkul postat de tine la:
      http://ortodoxinfo.ro/2017/03/18/ghiveciul-din-capul-lui-iulian-capsali/#comment-1841
      Cu sustinerea lui Iulian Capsali de catre preotul Ciprian Ioan Staicu.

      Iata si un comentariu interesant:

      • 19 martie 2017 at 0:32
      Răspunde
      De acord cu părintele Teodot.
      Din start nu mi-a plăcut distincția pomenitor-nepomenitor; nici nu mi-am asumat-o.
      În Biserică vorbim de ortodocși, iar cei care nu sunt din Biserică sau nu sunt în cugetul ei se numesc eretici. Alte distincții nu își au rostul.
      Însă să luăm aminte: să nu ne împărtășim cu ecumeniștii vădiți, că nu ne va fi spre mântuire.
      De harul lui Dumnezeu nu ne putem apropia oricum.
      Să ne apărăm credința, să o mărturisim. Sunt din ce în ce mai mulți preoți care se trezesc și nu se mai lasă târâți spre erezie. Și nădăjduim să ne dea Dumnezeu și ierarhi mărturisitori.
      Pr. Ciprian

      Daca tabara aceasta, a celor ce ne indeamna sa mergem la pomenitori, va inclina balanta la Sinaxa din Grecia din 4 aprilie, va fi deja improbabil ca la viitorul Sinod antiecumenist sa fie dat anatema Sinodul ecumenist din Creta cu tot cu Ierarhii sai.

      Referitor la preotul Arsenie Boca, eu am vorbit cu maicute de la Paltin care mi-au confirmat ca Parintele Justin Parvu nu era foarte entuziasmat de primul.

      Apreciat de 1 persoană

      • Adrian said, on martie 21, 2017 at 7:07 pm

        Cum bine spunea într-un comentariu, la un topic mai vechi, fratele ”el” (citez din memorie !) – așa pățesc toți cei care sunt admiratori ai celor de tipul lui Arsenie Boca, Nil Dorobanțu & Co., parcă li se pune o negură grea pe ochi și nu mai percep corect lumina DREPTEI CREDINȚE lăsată de Sfinții Părinți, așteaptă tot felul de minuni !

        Mă gândeam, că dacă Părintele Justin l-ar fi considerat ”sfânt” pe A.B., cred că ar fi pomenit de acesta în cuvântările sale (mărturii video/audio sau scrise) măcar de mai mult de o dată (așa cum spunea cineva că o să arate că există o înregistrare cu Părintele Justin cum îl ridică în slăvi pe NEFERICITUL de A.B.), însă eu unul nu am cunoștință de așa ceva; ba mai mult, cred că dacă ar fi fost așa, Părintele ar fi pictat biserica mănăstirii cu pictura lui A.B., sau în acel stil nou ”cu poruncă de sus” !, însă Părintele Justin a ales să asculte de Canoanele referitoare la pictura Bisericii (firesc, avea SMERENIE !)

        Goana după ”minuni” de tot felul care să ofere o mântuire facilă, ”minuni” care nu sunt decât miracole, iar miracolele sunt în ”fișa postului” POTRIVNICULUI ! – îmi aduc aminte că nici bine nu trecuse la cele veșnice Părintele Justin , că monahul Teodot ne și prezenta câteva din minunile Părintelui … https://www.youtube.com/watch?v=MZPdNLzKlRM (pe la min.4).

        Departe de mine gândul de al contesta în vreun fel pe Părintele nostru JUSTIN, însă mi se pare că mulți doar se folosesc de MARELE DUHOVNIC – deodată e o inflație de minuni ! …

        48. Deci Iisus i-a zis: Dacă nu veţi vedea semne şi minuni, nu veţi crede.
        49. Slujitorul regesc a zis către El: Doamne, coboară-Te înainte de a muri copilul meu.
        50. Iisus i-a zis: Mergi, copilul tău trăieşte. Şi omul a crezut cuvântului pe care i l-a spus Iisus şi a plecat.
        51. Iar pe când cobora, slugile lui, l-au întâmpinat spunându-i că fiul lui trăieşte.
        52. Şi cerea, deci, să afle de la ele ceasul în care i-a fost mai bine. Deci i-au spus că ieri, în ceasul al şaptelea, l-au lăsat frigurile.
        53. Aşadar tatăl a cunoscut că în ceasul acela a fost în care Iisus i-a zis: Fiul tău trăieşte. Şi a crezut el şi toată casa lui. … (Sfânta Evanghelie după Ioan, cap.4)

        Cea mai mare minune cred că este aceea că încă mai vedem lumina zilei, Dumnezeu, astfel în îndelunga Sa răbdare, așteaptă întoarcerea noastră de la calea păcatelor și fărădelegilor și așteaptă pocăința cea adevărată (întru ADEVĂR făcută !), că zice prin gura psalmistului David (Ps. 89, 14) ”Învaţă-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înţelepciune.”

        Iertare de îndrăzneală !
        Doamne ajută !

        Apreciază

  17. mircea.v said, on martie 21, 2017 at 10:28 am

    Pamvo, inca o data, spui tampenii si minciuni ref la nationalismul si ortodoxia legionarilor. Nu au pus nationalismul mai presus de Ortodoxie. Citeste cartile recomandate si vei vedea.

    Parintele Calciu:

    „Ortodoxia este cea care pazeste astazi romanismul. De aceea amenintarea, in ceea ce priveste Europa Unita, sta in distrugerea sentimentului ortodox si national. Cata vreme Ortodoxia va exista, va exista si romanism, si nationalism in toate tarile, nu ca o boala, ci ca o virtute divina. Boala este internationalismul, care egaleaza totul, care trece ca un tavalug peste constiinta si peste suflete, care face din toata lumea aceasta un fel de aluat din care conducatorii politicii internationale fauresc omenirea cum vor ei.
    Noi multumim foarte mult Bisericii Ortodoxe pentru tot ceea ce a facut pentru neamul romanesc. Sigur ca s-au intamplat si lucruri care ne-au indurerat la vremea respectiva, dar exista preoti si calugari care sustin ideea nationalista si care inteleg ca natiunea este o creatie a lui Dumnezeu si nu o entitate istorica, o categorie istorica aparuta dupa Revolutia franceza, cum spun unii. Nu este ceva ce a aparut in istorie dupa un eveniment, ci este o categorie a firii, ontologica. […] Noi avem structura noastra spirituala si ramanem credinciosi, santem consecinta crestinismului si Ortodoxiei si ramanem pe aceasta linie.”

    32. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre.

    Spune tot Parintele Calciu, ca nu vom fi judecati ca si ortodocsi universali, ci ca si ortodocsi romani. Vom fi judecati si ca romani, ce am facut noi bine in cadrul neamului nostru, ce am facut noi bine pt neamul nostru.

    Nu poti fugi de neamul tau la Judecata. Ca esti in Canada sau Australia, ca ai cetatenie (lumeasca) straina, tot ca si roman vei veni la Judecata.

    Apreciază

  18. mircea.v said, on martie 21, 2017 at 10:34 am

    Am mai postat cele de mai jos, dar cred ca multi nu inteleg.
    Voi mai posta o data, si voi completa cu un cuvant al Sfantului Paisie Aghioritul, poata asa lumea va intelge mai bine.

    Din momentul in care am inteles ceea ce se spune in cartea lui Aurel State, altfel trec pe linga cimitirele cu eroii neamului. Mi-am dat seama cat am fost de nemernic si nerecunoscator acestor eroi. Milioanele de eroi ce au murit de-a lungul istoriei (sa zicem incepand de la Decebal), au murit pt fiecare din noi. Milioane de romani si-au varsat sangele pt mine, si eu treceam cu nepasare pe langa mormintele lor.

    La varsta acestor eroi, eu (si multi de aici) ma jucam cu plastilina, adica mazgaleam pe hartie pe la scoli formule matematice, fizice, chimice si alte prostii, iar acesti eroi „mazgaleau” cu sangele propriu numele lor in Cartea Vietii.
    Iar altii faceau astfel de „mazgaleli” prin temnite si puscarii, in lagare, legionari fiind, si nu numai.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Un alt fel de basm “Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”, cu alti Feti-Frumosi. De data aceasta, totul este real.

    Din cartea “Drumul Crucii” – Aurel State.

    Aurel State, in 1941, la varsta de 20 de ani merge voluntar pe frontul de rasarit, in cadrul Batalionului de vanatori de munte – Sinaia, unitate ce era considerata unitate de elita; intotdeauna vanatorii de munte erau ori in linia intai, ori li se incredintau misiunile cele mai dificile.

    Un tanar este intrebat despre sansele care le au in misiunea foarte periculoasa ce urma. Raspunde: „avem sansa de a ramane mereu tineri cum santem acum”.
    Si tanarul, a doua zi, a ramas tanar pentru totdeauna, trecand in „viata fara de moarte”.

    Ultimele randuri din carte:

    „Imi rezervasem insa si incercarea de a realiza un vis, cel din urma si cel mai de pret dintre toate. Toata povestea de pana acum, insailata in cativa ani din noua existenta cu primejdia continua de a-mi pierde si acel soi de libertate, s-o urc pe un munte al Taborului. Sa capete prin har de sus vesmant si chip durabil pentru toti luptatorii. Sa straluceasca rascumparator pentru tineretea lor jertfita prin rasarit ori prin inchisorile de fier de acasa.
    Se vor aduna, inainte de a urca pe acel munte de taina, pe platoul batalionului din Sinaia, de deasupra Castelului Peles. Parola de recunoastere va fi neobisnuita pentru uzantele luptei: „Tinerete fara batranete”; iar raspunsul: „Si viata fara de moarte”.
    Trambitele ii vor chema din campurile de maci, de sub crucile surpate, de sub aurora boreala, din gropile comune, de oriunde s-au desprins din povestea vietii.
    Fane Negulescu, incheietorul plutonului, va raporta nedumerit celui in carje, dar ii va asculta ordinul, la fel ca odinioara, si va purcede la masurile de amanunt ca fiecare – asa cum se intampla in toate situatiile grele – sa urce muntele „pe socoteala lui”.
    Schiopatand, am sa-i urmez, suind pe creasta de unde voi spune lumii „Buna dimineata!”.
    Doamne, fi-mi de folos ca sa intocmesc, privindu-i in tabara de pe muntele Taborului, noua lor carte.”

    [cel in carje – Aurel State]

    Sfantul Paisie Aghioritul:

    „Moartea in razboi ispaseste multe pacate, pentru ca fiecare se jertfeste sa-i apere pe ceilalti. Cei care isi jertfesc viata lor din dragoste curata, ca sa-i protejeze pe semenii lor, Il urmeaza pe Hristos. Acestia sant cei mai mari eroi, pentru ca si moartea tremura inaintea lor, fiindca ei infrunta moartea din dragoste si astfel castiga nemurirea, luand cheia vesniciei de jos, de sub placa mormantului si inaintand neimpiedicati spre fericirea vesnica.”

    „Cei care mor cu barbatie nu mor”

    Apreciat de 1 persoană

  19. Iones said, on martie 21, 2017 at 12:25 pm

    Macedonia: Cetățenii contraatacă imperialismul cultural al lui George Soroș, în timp ce administrația Trump demarează investigații cu privire la folosirea fondurilor federale în proiectele acestuia din Europa de Est

    http://www.culturavietii.ro/2017/03/21/macedonia-cetatenii-contraataca-imperialismul-cultural-al-lui-george-soros-si-se-uita-cu-speranta-spre-administratia-trump/

    Apreciază

  20. Riko said, on martie 21, 2017 at 12:25 pm

    Saccsiv, adresa ta de email e saccsivnousaccsivnou@yahoo.com ?

    Apreciază

  21. mircea.v said, on martie 21, 2017 at 2:05 pm

    Pamvo,

    ma conversez cu un pastor protestant si asa are discursul si protestantul.
    Arunca cu noroi asa, in stanga si in dreapta, si cumva ca nu noroiul era subiectul principal ci era ceva minor dpdv al lui, si cand il tragi de urechi se face ca nu intelege, incepe sa o faca pe nevinovatul si victima, asa, ca tine. Ce sa mai, inca putin si-mi dau si lacrimile.

    Pamvo, baga la cap.

    Pitestiul a fost doar pentru tineri legionari. Cei de la Pitesti sant mai mari ca mucenicii primelor secole de crestinisim.
    Aiudul dupa 1956 a fost doar pentru legionari.
    Toata lumea stie de Pitesti si Aiud, dar asta nu stie, nu se spune.
    Parintele Staniloae a fost cu ei.
    Rusii au inceput sa-si faca temele in privinta legionarilor inca din 1942. Citeste si baga la cap.
    Fii atent ca nu vei mai putea spune „nu am stiut”, ci „nu am vrut sa stiu”.

    Steinhardt spune ca in puscarie cel mai bine s-au comportat legionarii.
    Iar Marcel Petrisor care nu a fost legionar dar a stat cu C Oprisan si Calciu in celula, si apoi la Aiud iar a stat cu legionarii, a zis asa:
    „S-or mantui si de la liberali si de la taranisti, dar care sa traga a sfinti eu nu am vazut decat la legionari” aprox.

    Pamvo, ai timp, nu ai obligatii lumesti, citeste, pune-te la punct si apoi poti vorbi.

    Cei ce arunca cu laturi in ML sant exact ca bolsevicii si comunistii. Pai bre, normal ca pe comunisti ii deranjau oamenii lui Dumnezeu. Dar, comunistii daca il aveau drept tata pe tatal minciunii, rezulta ca daca ii vorbeau de rau pe legionari, legioanarii erau buni.

    Hai, pune mana pe carte.

    Apreciază

    • Ionut said, on martie 21, 2017 at 11:29 pm

      Ehei, daca reusesti sa sadesti in sufletul unuia ca acesta (pastorul protestant) o samanta de indoiala buna referitor la dogma sa, e mare lucru.
      Eu am dat peste un predicator baptist pe internet, care avea cateva comentarii eronate. In rest, totul aproape perfect. Daca n-ar fi avut cele cateva comentarii si n-ai fi stiut de ce cult apartine, ai fi zis ca e un tanar ortodox plin de ravna. I-am atras atentia in privinta acelor comentarii eronate, sustinandu-mi argumentatia si cu cateva versete din Noul Testament. NIMIC. Cred ca si pietrele ar fi inteles. O tinea pe-a lui. Si dupa vreo doua-trei mail-uri, am abandonat discutia.
      De-aia zic, daca reusesti sa-i dovedesti unuia ca asta ca greseste, si e si el dispus sa accepte Adevarul, e mare lucru.

      Apreciază

    • mircea.v said, on martie 22, 2017 at 9:20 am

      Ionut,

      discutand cu acest protestant am inteles felul lor de a judeca, adica stramb. Sant alunecosi, incoerenti, iau doar ce le convine din Biblie. Sant f mandri si siguri pe ratacirea lor. Nu stiu daca se va schimba, dar, i-am zis cate ceva din cele ale ortodoxiei, . I-am trimis „Cum au murit Constantin Brancoveanu si fii sai”, i-am facut cunoscute ziceri ale Sfantului Ioan Gura de Aur, ale Sfantului Paisie, ceva istorie… , despre importanta faptului ca dogma nu trebuie schimbata cu un cuvant, cate ceva despre catolici… Avea o imagine total eronata despre ortodocsi si ortodxie.
      Acest protestant ii respecta pe cei ce au patimit in temnite, si il are drept model pe Wurmbrandt. Si ca sa-ti dai seama de mintea lor stramba, el credea ca intr-o tara cu 80% ortodocsi si 5% protestanti, in puscarii au fost 80%protestanti si 5%ortodcsi, si ca doar protestantii au suferit. Mie mi se parea f normal sa se respecte procentele si in puscarie. Si pt ca a aprut discutia asta am cautat, si am gasit procentele preotilor ortodocsi, „preotilor” catolici si pastorilor protestanti din puscariile comuniste. Aprox: 80%, 15%, 5 %. I-am inchis gura. I-am mai trimis „Intoarcerea la Hristos”, „Viata Sf Ioan Gura de Aur”, i-am spus ca facem ceva pe tema cipurilor si ca pe protestanti nu i-am vazut sa faca ceva…. Ma conversez cu el pt ca vede niste lucruri si pt ca a spus ca in Romania se simte mai liber ca in SUA. Are ceva bun in el.
      Un lucru e cert. Macar acum are alta imagine asupra ortodocsilor si a ortodoxiei.

      Apreciat de 1 persoană

      • Ionut said, on martie 23, 2017 at 11:27 am

        Doamne, ajuta!

        Apreciază

      • Aurora said, on martie 24, 2017 at 9:58 am

        Tot e ceva… Poate-l va milui Dumnezeu si-l va intoarce….

        Apreciază

  22. Mary said, on martie 21, 2017 at 4:30 pm

    Offtopic – nanoxyn este NANOTEHNOLOGIE dezvoltata chiar de doctori romani. Cu burse in afara ca sa aibe acces la tehnologie.
    Iata cum folosesc substante din VIN care sa activeze robotelul numit de acum incolo ‘substanta’. Si desigur… ‘vinul’ il misca nu aghiuta.
    NANOTEHNOLOGIE (adica inghiti o bucatica direct din iad):

    https://www.nanoxynalpha.com/ro/PrivateTestGroup/indexnano.html?utm_source=digi24&utm_medium=300x600_digi24_multiad_3_15_martie&utm_campaign=rodisplay&utm_expid=108725264-9.MJ4PuDmtRJ-nbcMQWO1iRg.0&utm_referrer=http%3A%2F%2Fro.adocean.pl%2Ffiles%2Fx%2Ftko%2Ftopqien%2Fzgrfeurpyf%2Fdigi24_300x600.html%3Fr%3Dhttp%3A%2F%2Fadro.hit.gemius.pl%2Fdot.gif%2Fid

    Apreciază

  23. Raluca said, on martie 21, 2017 at 8:41 pm

    Pąʍvo, oricât de îndârjit ai fi pe Mișcarea Legionară, limbajul tău agresiv și violent, și atitudinea ta disprețuitoare nu sunt firești pentru un monah ortodox. Așadar acest comportament nu cred că are scuză. Știi foarte puține despre ML și Mircea. V a făcut niște eforturi demne de toată admirația în ați oferi niște surse foarte credibile de unde poți să te informezi cât mai corect, dacă bineînțeles vrei să o faci. ML nu a fost fără greșeală, mai ales că a funcționat în niște timpuri foarte grele, aproape imposibile pentru țară, și s-a mai amestecat la un moment dat (inevitabil) și cu politicul, ceea ce i-a fost fatal, dar punând în balanță lucrurile pozitive cu cele negative, cele pozitive sunt pe departe mult mai numeroase. S-au scris și multe minciuni, au existat și multe diversiuni legate de ML. Le-ai putut tu crede fără a studia dacă lucrurile au stat chiar așa cum ne-au fost prezentate? Cunoști tu suficient de bine ML pentru ați da atât de categoric cu părerea? Nu ți se pare cel puțin bizar ca ML a fost dușmanul numarul unu atât al comuniștilor cat și al celor străini de neam și de credința ortodoxă? Nu te uiți în jurul tău ca să vezi că există și destui ”creștini ortodocși” care din păcate ca și comuniștii sunt dușmani înverșunați ai ML? Ia fii tu mai atent cine sunt acești ”creștini ortodocși”! Nu cumva sunt dintre cei mai activi și fățarnici ecumeniști? Nu mai vorbesc de ierarhia bor care fuge ca de foc de ML. Oare de ce? Crezi că din aceleași motive pentru care fugi tu? Nu, să nu fim naivi. Ei ȘTIU adevărul și de acea nu vor ca acesta să se afle. Ortodoxia și naționalismul au stat întotdeauna la baza existenței acestui neam. Nu ți se parte bizar că naționalismul este atât de demonizat în ziua de astăzi în care a spune că îți iubești țara și ești naționalist pare a fi ceva cel puțin ceva anacronic și depășit? Ești considerat dus cu pluta dacă spui că ești creștin ortodox, și crezi că Dumnezeul cel Adevărat este Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, și că ești mândru că ești român. Ei, cam așa au făcut și cei din ML și au plătit scump, foarte scump.
    Pąʍvo, spui la un moment dat (mai înfierbântat) că: ” trebuie să vă reamintesc că sunteți una din cele două extreme de care Ortodoxia nu are nevoie”. Te întreb dacă ești tu acela care stabilește de cine are nevoie ortodoxia și de cine nu are nevoie, și în ce extremă se încadrează exact fiecare, și pe ce criterii împarți tu în acest context pe cel drept de cel nedrept??? Mă opresc aici pentru că ne afundăm tot mai mult ”într-o cutie a Pandorei” pe care chiar tu ai hotărât să o deschizi taman în post.
    Și încă ceva, m-a mâhnit mult, foarte mult cele ce ai spus despre pr. Iustin Pârvu. Foarte nedrept ai fost cu părintele.
    În altă ordine de idei ai avut anumite comentarii în lunile din urmă pe acest blog cu care eu n-am fost de acord și mi-am și exprimat (delicat cred eu) la vremea respectivă punctul de vedere. Cred că știi la ce mă refer. Adică sunt sigură că știi. Ei, să-ți spun ceva, am observat de-a lungul timpului că TOȚI cei care și-au exprimat aceleași păreri ca și tine, fie ei clerici sau mireni au avut căderi. Eu sper ca tu să fi excepția care întărește regula. Îți doresc să ai forța să continui pe aspra cale a mărturisirii antiecumeniste, și să mai studiezi puțin și ML bineînțeles dacă dorești. În rest îți urez numai bine și pace, multă, multă pace.

    Apreciază

    • el said, on martie 21, 2017 at 10:43 pm

      Raluca

      gandeste-te ca in primul rand Parintele Pamvo este CALUGAR, adica URMEAZA Calea aratata noua ca SIGURA pentru mantuire de catre Hristos.

      daca Biserica Ro si-ar fi facut DATORIA NU mai era nevoie de ML in Istoria neamului ro!!
      Doar SFINTENIA MANTUIESTE si SCUTESTE si de lucrari EXTERIOARE INUTILE .

      asa ca e cumva FIRESC ca Par Pamvo sa aleaga SFINTENIA/CALUGARIA care sunt VALORILE VEACULUI VIITOR ca sa infrunte vicistitudinle istoriei , in locul miscarilor lumesti EXTERIOARE … ca ML.

      esti cumva MAICA? daca NU atunci abtine-te de la judecati.
      Parerea mea.

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 21, 2017 at 10:59 pm

        el

        Dar tu esti cumva calugar?

        Apreciază

      • el said, on martie 21, 2017 at 11:13 pm

        saccsiv

        nu, eu sunt un pacatos de rand.

        …dar par Pamvo ESTE ! si trebuie judecat in paradigma in care se incadreaza el!

        si daca neamul ro ar fi avut DESTUI sfinti ( calugari, pustnici, etc) NU era nevoie de ML !!…ar fi avut un destin/viitor DE NEATNIS de care diavol/ slugile lui !

        .. dar chiar ei si pacatosul cat de MARUNT si NESEMNIFICATIV sunt eu am/pretuiesc/respect aceleasi VALORI ca si calugarii desi NU ma ridic la MASURA/vietuirii lor !

        Apreciază

      • Raluca said, on martie 21, 2017 at 11:24 pm

        el,
        saccsiv a spus că acest „Pąʍvo” nu este pr. Pąʍvo de la Rădeni. Dacă au existat doi useri cu același nume de-a lungul timpului pe acest site, numai saccsiv știe. Sau dacă aceeași persoană folosește două IP-uri diferite cum poți să verifici? Nu știu ce să zic … Complicat. Așadar de unde știm că acest „ Pąʍvo” e călugăr? Păi nu știm. Și apoi chiar dacă ar fi călugăr, câți călugări după momentul Creta mai urmează calea arătată nouă ca sigură pentru mântuire de către Hristos, ca să ne uităm cu admirație chiar în gura tuturor, și să luăm de bune tot ce spune X sau Y pentru că presupunem că călugăr? Un pic mai mult discernământ n-ar strica …
        Și ție ți-ar prinde foarte bine să te abții de la judecăți, și pune mai bine mâna pe carte și mai citește câte ceva și despre ML, și apoi dă-ți cu părerea
        Și dacă ași fi fost maică putem să nu mă abțin de la judecăți?! Ești cam incoerent frătzioare și vorbești prea mult în șabloane. Las-o mai moale. Ia și tu o pauză. Părerea mea …

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 22, 2017 at 12:19 am

        @el,

        Adica toti calugarii se mantuiesc, asa, sigur, automat si fara tragere la sorti? Mai ales in aceste vremuri.

        Noi nu alegem acum intre monahism si ML, si nici pe Pamvo nu il pune nimeni sa aleaga, nu e vorba de o alegere, ci e vorba doar de a arata adevarul despre niste oameni. E atata de clar ca nici nu pricep de unde astfel de idei.

        Cati oameni sant sfinti? Te intreb, a face misiune ortodoxa e lucrare exterioara inutila? Asta a facut ML, pt ca in orice vremuri este nevoie de misiune ortodoxa. In orice vremuri.
        Ne nastem sfinti?
        Hai ca vorbesti teorie pura acum. Si mai ales in vremurile astea, cand stim ca sminteala cea mai mare pt mireni vine pe linie de preoti si monahi. De unde le scoti frate?

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 22, 2017 at 2:04 am

        mircea.v

        Fratele el vorbeste schiop caci incearca cu diperare sa-l apere pe Pamvo. De ce incearca el sa-si abureasca niste frati de ani de zile pentru cineva ce a aparut de niciunde de curand, nu stiu, dar poate pana la urma ne va spune sincer.

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 22, 2017 at 4:52 am

        Raluca, Pamvo exista in carne si oase, a lasat de mai multe ori si scrisori pe care le-a primit de la ierarhi pentru ca s-a ingradit de erezie, in Frasinei, ai observat acele comentarii cu care nu ai fost de acord, dar le-ai trecut pe acelea, cand, de cateva ori si-a aratat ce scrisori a primit de la ierarhi… (uite aici, Raluca – ________ https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/19/iata-si-portalul-ortodox-info/ – e comentariul 8 parca, si a mai avut vreo 4 sau cinci comentarii in care ne-a aratat cine este, nu mai stiu daca nu cumva este si schimonah, dupa cele ce spune, deci oricum il outem sti, ne-a dat numele sau acolo in acea scrisoare primita, si arata si ca s-a ingradit, nemaiparticipand la slujbele ereticilor, pe langa asta, sora mihailavl a spus ca i-a trimis un mesaj, deci Pamvo chiar e un parinte din Frasinei 🙂 )….eu am 2 ipoteze, ori e un biet calugar necajit care nu i-a inteles deloc pe Sfintii Inchisorilor si asculta niste minciuni din surse mai mult decat indoielnice, si pe de alta parte exagereaza sfaturile primite de la duhovnicii sai in chestiunea ML daca e asa si e sincer, eu nu il judec, fiecare cu greselle lui, desi EU NU POT SA TAC cand se spun neadevaruri despre sfintii inchisorilor pe care ii apreciez si cinstesc foarte mult. mie mi se pare tradare sa nu recunosti jertfa unor martiri, sa nu faci ceva sa spui si pentru ei ceva de bine, sa nu le ucizi memoria, asa te sinucizi ca neam… si iata ca neamul romanesc acum a ajuns plin de securisti, tradatori, mi se pare ca a da cu noroi in sfintii inchisorilor, e similar cu ce au facut rusii cu tarul lor, dar ei s-au pocait mai mult, si acum isi respecta martirii,,,, dar in ro… numai mizerii, chiar nu imi vine sa cred cand vad atatea mizerii despre sfintii inchisorilor… si ei chiar au sfinte moaste! cum se poate ca un neam sa isi urasca martirii, care cu sufletul lor curat, dincolo de greselile copilaresti (daca le-au avut), nu se compara cu viata ingrata pe care o ducem noi acum1?!
        Varianta 2. Pamvo e un infiltrat cu multa treaba si improasca venin, e de le securitate cu misiune, aceleasi suspiciuni le am si cu macarie banu si pr ciprian staicu, care paremi-se mie se cearta `de fatada~~ cu macarie dandu-se amandoi loviti in aripa,, vai ce piesa de teatru reusita…. ca apoi sa se faca farame faramele, toata miscarea nepomenirii…. caci iata ca si parintele ciprian ne trimite hopa hopa la eretici,,,,, deci treaba e grava, si daca e si pamvo amestecat, si astilalti doi cu ip-urile de un crestin si cu boca si dorobantul harry potter…. e doar ca sa nimiceasca miscarea nepomenirii, sa dezbine, sa faca totul bucati, trimitand turma mai nestiutoare si bajbaita inapoi la eretici si la vrajitori inselati….. acuma poate vor si sa ne desfinteze martirii, sa nu mai avem nici un reper, sa nu mai fie nimic la care sa ne raportam ca neam romanesc, sa nu facem pocainta pentru cei care au murit pe vremea comunistilor, cum au facut rusii pentru tarul lor…. sa fie totul tabula rasa. iete ce zice ciprian staicu de curand, o tranteste, la unison cu macarie, cu care chipurile e certat bibicu…. iertare de limbaj, dar conspiratia asta tot mi se leaga in cap, si daca asa e.. inseamna ca fortele secur sunt mult mai aproape de fiecare care vrea sa lupte cu molima ereziei, decat credeau unii….

        Monahul Teodot ne indeamna sa mergem la Biserica la Sfanta Liturghie.
        https://monahulteodot.wordpress.com/2017/03/18/mai-mergem-sau-nu-la-biserica-dupa-creta-minunea-p-justin/

        admin2
        19 martie 2017 at 0:32 Răspunde
        De acord cu părintele Teodot.
        Din start nu mi-a plăcut distincția pomenitor-nepomenitor; nici nu mi-am asumat-o.
        În Biserică vorbim de ortodocși, iar cei care nu sunt din Biserică sau nu sunt în cugetul ei se numesc eretici. Alte distincții nu își au rostul.
        Însă să luăm aminte: să nu ne împărtășim cu ecumeniștii vădiți, că nu ne va fi spre mântuire.
        De harul lui Dumnezeu nu ne putem apropia oricum.
        Să ne apărăm credința, să o mărturisim. Sunt din ce în ce mai mulți preoți care se trezesc și nu se mai lasă târâți spre erezie. Și nădăjduim să ne dea Dumnezeu și ierarhi mărturisitori.
        Pr. Ciprian

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 22, 2017 at 5:14 am

        Raluca, uite, chiar il cheama Pamvo…., vezi in link-ul dat, asa cum de exemplu avem un parinte Cleopa Ilie si un parinte Cleopa Jurj (cel care a spus despre anul nasterii lui antihrist) si pe cei doi parinti ii cheama Cleopa, desi sunt parinti, persoane diferite. La fel si cu comentatorul Pamvo de aici, cel mai sigur, dupa cele spuse, este monahul Pamvo din Frasinei, alta persoana decat ieromonahul Pamvo de la Radeni, cum eu sunt Ioana, si mai avem si alte surori Ioana pe aici, ca ioana L. daca e infiltrat nu stiu sigur, dar ma gandesc la amble variante de care am zis, imi pare rau ca sunt suspicioasa si conspirationista, dar cel putin fazele parintilor macarie si ciprian si basca ioan cu un crestin m-au lasat masca si ma astept la orice….

        Apreciază

      • el said, on martie 22, 2017 at 12:06 pm

        Raluca

        Pamvo e CALUGAR de la Frasinei, si a DOVEDIT cu acte pe blogul sinodultalharesc…( citatia lui pt data de 3 februarie) dar tu citesti si retii ce-ti convine sau pe sarite.
        asa ca mai degrbadespre TINE NU STIU daca esti cine pretinzi ca esti, despre Pamvo STIU !… si ai fi stiut si tu daca NU TE ORBEA atat mandria si JUDECATA !

        cat despre „Incoerente” ai face bine sa ranesti intai in batatura ta „inteleapto” !.. poate atunci ti s-ar mai lumina si ochiul mintii/intelegerii si ai dezlusi mai bine sensurile pe care ti se pare acum ca le pricepi in mod „stralucit”

        .. so so … Keep cool ! 🙂

        Pamvo e CALUGAR si un calugar TOTDEAUNA AJUTA neamul /lumea prin sfintirea proprie pentru ca lucreaza cu cele PURUREA de valoare, cu mijloacele DUHOVNICESTI de influenta asupra sinelui sau si a LUMII INTREGI … .

        … ceea ce ML NU PUTUT sa faca nici macar TEMPORAR pentru ca se folsoea de MIJLOACE OMENESTI in lucrarea ei. OK?? ____ asta invata Biserica : SFINTIREA PROPRIE schimba pe om si lumea intreaga , NU miscarile lumesti sociale oricat de noble le-ar fi idelile caci sunt mijloace/ LUCRARI STRICT OMNENESTI, TRECATOARE. Si Daca erau mai Multi SFINTI in neamul ro NU era nevoie de altceva ca sa NU POATA vrasmasii lui sa-l darame

        si mai cugeta si la cuvintele INTELEPTULUI Gamaliel :

        ” 38 Şi acum eu vă spun: „Nu mai necăjiţi pe oamenii aceştia, şi lăsaţi-i în pace! Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici;

        39 dar dacă este de la Dumnezeu, n-o veţi putea nimici. Să nu vă pomeniţi că luptaţi împotriva lui Dumnezeu”!!!
        (Faptele Apostolilor) _____ se aplica si la ML si la Pamvo!!!

        …. desteapto ! da afara din tine parerea de sine.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on martie 22, 2017 at 2:15 pm

        el, 🙂 http://sinodultalharesc.tk/parintele-grigore-de-la-lacul-frumos-refuza-sa-paraseasca-manastirea/
        comentariul al treilea, numarat de jos in sus….

        Apreciază

      • Raluca said, on martie 22, 2017 at 7:37 pm

        el,
        dacă este călugăr sau nu acest ”Pamvo” nu știu. Nu știu de fapt cine se ascunde în spatele acestui user. Și câți ”Pamvo” adevărați sau falși or fii? Tu știi? Și cum poți să fii atît de sigur că e sau nu călugăr și cine este el de fapt? În orice caz acest comentator a avut o atitudine de toată jena atât în ceea ce privește conținutul celor comentate, cât și maniera în care s-a exprimat. Iar dacă e cumva călugăr atunci cu atât mai rău pentru el că se comportă și gâdește așa. Dar dacă ție îți place, gusturile nu se discută. Știi că cine se aseamănă se adună.
        Mie poți să-mi spui ce vrei și câte vrei, poți să mă jignești să mă înjuri, orice, că nu mă deranjează absolut deloc. Descarcă-și sacul frătzioare dacă dă pe afară. Arată ce poți.
        În rest incoerența ta se transformă în delir. Doar vorbe goale, șabloane și clișee. Uneori e necesar să te mai trezeasă cineva din logoreea ta frenetică. Ia o pauză frătzioare, că ai mare nevoie!

        Apreciază

      • el said, on martie 22, 2017 at 9:02 pm

        Raluca

        la prostiile si nonsensurile insirate mai sus in comentariul tau fudul nu merita sa raspund, ar fi dealtfel inutil ca bolesti de „coerentza” ta PROPRIE ( speciala) intr-atat ca nu mai poti pricepe altceva in afara de tine !

        cat despre : „Ia o pauză frătzioare, că ai mare nevoie!”____ parerea mea e ca TU ai nevoie MAXIMA ca eu sa iau o pauza ! 🙂 .. ps: NU sunt „frătzior” cu nimeni , cu tine cu atat mai putin „scumpa” Ralucica ! 🙂

        dar daca te aranjeaza sa tac, am sa ma conformez, se vor bucura multe legiuni de „calcati de cozi” de mine dealtfel… 🙂

        ne mai auzim/citim poate DUPA Paste… sau poate nici atunci ! … mmmm, esti multumita ?
        mie imi face FT BINE sa ma retrag si voua va face bucurie sa fiti lasati cu idelile voastre confortabile indiferent cat de false sau ratacite ar fi .
        OK ! Fie !
        Adé !

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 22, 2017 at 9:07 pm

        Raluca, zic inca o data, poti sa te uiti aici sa vezi cine e parintele Pamvo , uite aici i-au trimis o scrisoare ca il dau afara din chilia din Frasinei pe motiv ca s-a ingradit de erezie. iar sora mihaelavl i-a trimis un mesaj, a vorbit cu el si poate sa comfirme ca este cu adevarat monahul Pamvo 🙂

        intra te rog aici, si mai sunt si comentariile de pe sinodultalharesc

        https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/19/iata-si-portalul-ortodox-info/

        Apreciază

      • el said, on martie 22, 2017 at 9:24 pm

        Raluca

        si..

        pps: sa pricepi sau nu cum a stat treaba exact cu ML e treaba LUMEASCA , nu de Dogma, nici nu vei da socoteala la Judecata ca ai inteles bine sau gresit tema asta. tu CATE idei/pareri GRESITE nu ai? Sau poate tu esti cumva „infailibila” ? Daca NU e vorba despre greseli de Dogma , nu e grav, tine de neputinte simple.

        asa ca DACA Par Pamvo greseste pe tema LUMEASCA ML, NU e EREZIE , nici INSELARE … cel mult parere gresita despre o chestiune lumeasca.

        pe tem asta pe care NU o cunosc nu-mi dau cu parerea dar faptul ca a fost o MISCARE LUMEASCA e SIGUR !
        Si faptul ca unul care a ales CALUGARIA care este CALE SIGURA de mantuire/SFINTIRE faptul ca respinge o miscare lumeasca nu e de mirare.

        Unul care a RENUNTAT la LUME si LUMESC evident ca NU pretuieste o cale/lucrare/miscare LUMEASCA, de la om, ca Hristos NU ne.a zis in Scritura sa ne facem leginoari…dar despre CALUGARIE a spus si inca cu cuvinte de MARIRE ca este o cale SUPERIOARA CEA MAI INALTA si ca NU e de nasul oricui !
        Calugaria este cale DUHOVNICEASCA INALTA , de la Dumnezeu,… iar ML e miscare LUMEASCA , de la om !

        Apreciat de 1 persoană

    • Nicoleta said, on martie 21, 2017 at 11:04 pm

      Raluca, voi chiar nu ați priceput? „Pamvo” care scrie acum pe sait NU e Pamvo. Băgați bine la cap.
      Altcineva scrie în locul dânsului. Vă veți convinge curând. Oleacă de răbdare.

      Apreciază

      • mircea.v said, on martie 22, 2017 at 9:01 am

        Nicoleta,

        este vorba de un monah tot cu numele de Pamvo, dar nu cel de la Radeni – ucenicul Parintelui Justin.

        Apreciază

      • ilioara said, on martie 23, 2017 at 8:46 am

        Nicoleta, Pamvo e calugar in Frasinei dupa cum marturisesc toti pe aici.
        el baiete, daca pun vreodata mana pe tine iti explic parinteste cum e cu bataia de joc si terfelirea Sfintilor din neamul meu care SIGUR nu este si al tau si de fratiorii mei care acum sunt in RAZBOI PENTRU TOT NEAMUL LOR NU NUMAI CEL DUPA TRUP CI SI PT CEL DUPA DUH, si stii tu bn la cine ma refer aici, la fratiorii mei cei mici, prunci botezati ORTODOX care umplu spitalele de oncologie si care sunt victime mute si nevinovate pentru tot NEAMUL LOR, dupa DUH SI dupa TRUP ADICA SI PT MINE , dintre care unii sunt abandonati si pe care tu ii numesti spurcaciuni, vai de capul tau de hoit…….el baiete, pamvo a spus clar ca NICIUN SFANT DIN INCHISORILE COMUNISTE NU MERITA CANONIZAT daca NU S-A LEPADAT DE ML
        Vasile tu nu intelegi de ce face el asa dar esti ca in poezia aia ” pe langa plopii fara sot”…….”…..doar tu n-ai priceput”
        el baiete, daca pamvo nu bestelea Sfintii inchisorilor te lasa rece ca e calugar ca doar ce mai conteaza la cati calugari ai bestelit…si daca e calugar ce??????????? te-nchini la el?????????????? a, da pentru reusita lui, de bucurie esti in stare s-o faci si pe asta……
        baiete, daca nu era ML-ul neamul meu acum era ateu,,si s-ar fi lepadat TOTAL de atunci, tu zici ca nu ai citit dar tu STII BINE ce vorbesti, iar despre lupta pe care tu o negi, o duc altii, nevinovati, pe care tu II BESTELESTI, DECI STAI LINISTIT, EROULE, CARE TE LUPTI CU RUGACIUNEA SI SCUIPI FINTII SI INGERASII NEAMULUI, deci eroule, chiar daca ar fi sa nu-mi sfintesc eu pumnul peste botul tau spurcat desi…., o SA FII in PRIMA LINIE tu cu toti eroii ca tine…….nu mai e mult……..sa nu zici ca nu ti-am spus….esti in prima linie „EROULE”……URMEZI.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 23, 2017 at 9:13 am

        ilioara

        Asta cu bataia nu e buna. Nici in cazul lui nici in general.

        Apreciază

      • ilioara said, on martie 23, 2017 at 8:57 am

        bai desteptilor, si daca nu vrem noi sa luptam ei oricum ne lovesc, ne extermina, , chiar daca nu pe mine personal, pe fratii mei dupa duh si dupa trup si nu se stie niciodata cine urmeaza, asta au inteles toti inaintasii nostrii, in frunte cu ML, eroi de catifea ce sunteti, vedeti s anu va sifonati, n-au mai fost de 2000 de ani rugatori in neam si nu au rezolvat NUMAI CU RUGACIUNEA….DECI DACA nu are cine sa
        lupte acum, NU MAI BESTELITI PE CEI CARE AU LUPTAT!!!!!!!!!
        R U S I N E !!!!

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 23, 2017 at 10:16 am

        ilioara

        toti gresm, poate ca pana la urma Pamvo nu e infiltrat si doar greseste si el ca asa a inteles, in plus cred ca il infrluenteaza niste indivizi mai dubiosi din grupul cu te lepezi de arsenie boca…. pe grupul ala se strecoara multe infiltrari si erezii chiar, e faza cu Ioana Andreea care trimite l;a eretici desi e impotriva Boca, cu patriciu Vlaicu, ba a avut tupeul sa zica si de maicile de la Varatec care au marturisit ca asa le trebuie sa le faca in miez de iarna ereticii, ca sunt niste schismatice, apoi acolo sustin teoria khazarilor, si ma e si unul Cristian Voda care poate il influenteaza pe Pamvo si care uraste sfintii inchisorilor, in plus mi se pare dubioasa si sarcastica poza lui…. eu cel mai mult inclin sa cred ca parintele Pamvo e un monah necajit si doar e influentat de unele lucruri si exagereaza niste sfaturi mai retinute (dar nu inversunate) ale duhovnicilor sai despre ML
        e bine ca am zis cate ceva ca sa aratam ca cinstim sfintii inchisorilor, eu zic ca trebuie chiar si pocainta sa facem pentru eu, cum le-a spus pr Nicolae Ragozhin rusilor…, dar nu il judecati asa aspru, pentru ca Dumnezeu a zis sa nu judecam, caci in ceea ce vom judeca, in aceea vom fi judecati, si nu vom putea sa ducem…..

        eu nu cred ca era musai nevoie de ML ca sa se salveze neamul, avem exemplu pocainta ninivitenilor, si daca fiecare s-ar fi rugat mai mult si ar fi sporit viata calugareasca nu ar fi fost asa caderi…. poate mult rugaciunea calugarilor, pentru ca Dumnezeu a ales cele nebune ale Sale ca sa rusineze pe cele intelepte” a ales pe cele slabe ca sa rusineze pe cele tari” – iar calugarul urmeaza calea care oppare nebunie inainte oamenilor

        lui sa stiti ilioara si Raluca ca nu ii faceti rau ca il ocarati pentru ca spune: „cine lauda pe calugar il trimite in ghearele diavolilor”, asa zice Sfantul Atanasie Athonitul, dar pentru cel care judeca nu e bine, pentru ca te va judeca DUMNEZEU CU ACEEASI MASURA, SI CUM PUTEM AVEA INCREDERE IN JUDECATILE NOASTRE cand „Toata dreptatea noastra este inaintea lui Dumnezeu ca o carpa lepadata….” ____ ?

        pentru mine ML, nu o inteleg prea bine, dar a avut idealuri frumoase…. si cel mai important, oamenii au sfintit lucrarea, ei au fost niste suflete nobile inca de la inceput, dincolo de miscare….. am spus se poate verifica ei citeau scrierile sfintolor parinti in greaca, sunt si acum si insemnuri la biblioteca nationala….. si cum spune pr Ioanichie Balan, atunci oricum ei erau mult mai curati ca noi, nu exista desfraul de atunci, si viata lor, chiar daca cu preocupari si lumesti, era mult mai demna, uin plus greco catolicii ne-au poluat istoria, la fel si jidanii si se spun multe mizerii neadevarate despre ei…. Pamvo e prins acum in niste tipare exterioare si s-a grabit cu cele zise, neintelegand, au facut bine cei car au spus lucruri de bine pentru Sfintii Inchisorilor, dar nici sa nu ne apucam acum sa sarim la batatie, daca e monah a avut crucea monahului si poate nu a avut cum sa cunoasca mai multe despre ML….. un monah nu citeste carti de istorie, el se roaga… si in rugaciunea pavecernitei asa frumos incepe . „sa ne rugam pentru pacea lumii”” dar ilioara si Raluca, daca voi nu stiti despre calugarie, nefacand parte din cin, nu sariti prea tare, poate asa a inteles, vom vedea, eu cred ca pr Pamvo isi va schimba atitudinea si ca nu a facut-o cu misiune, cel putin nu din voia lui…. se va vedea in timp. NU STITI CA calugaria e militarie? si calugarii sunt ostasi, iar lumina calugarului e ingerul, care face parte din ceata armatei nevazute ? razboiul nevazut e adevaratul razboi….. oricum e incurcata situatia ML si oamrnii din ea au fost oameni curati, nobili, mult nu o inteleg sau pur si simplu sunt urmasi de comunisti si asta e misiunea lor sa dea directive elie wiesel si sa nu ne canonizam sfintii…., ati facut bine toti care ati aratat despre sfintii inchisorilor, dar acum sa ne oprim LA A APARA, nu la a sari la judecata si la gatul cuiva chiar amenintand cu bataie…. nu ca i-ar face vreun rau lui Pamvo, dar daca judecam prea tare, pentru noi e rau, sa vedem daca vom putea duce…..?

        22. Zis-a lui Iisus: Nu zic ţie până de şapte ori, ci până de şaptezeci de ori câte şapte.
        23. De aceea, asemănatu-s-a împărăţia cerurilor omului împărat care a voit să se socotească cu slugile sale.
        24. Şi, începând să se socotească cu ele, i s-a adus un datornic cu zece mii de talanţi.
        25. Dar neavând el cu ce să plătească, stăpânul său a poruncit să fie vândut el şi femeia şi copii şi pe toate câte le are, ca să se plătească.
        26. Deci, căzându-i în genunchi, sluga aceea i se închina, zicând: Doamne, îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti ţie tot.
        27. Iar stăpânul slugii aceleia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul şi i-a iertat şi datoria.
        28. Dar, ieşind, sluga aceea a găsit pe unul dintre cei ce slujeau cu el şi care-i datora o sută de dinari. Şi punând mâna pe el, îl sugruma zicând: Plăteşte-mi ce eşti dator.
        29. Deci, căzând cel ce era slugă ca şi el, îl ruga zicând: Îngăduieşte-mă şi îţi voi plăti.
        30. Iar el nu voia, ci, mergând, l-a aruncat în închisoare, până ce va plăti datoria.
        31. Iar celelalte slugi, văzând deci cele petrecute, s-au întristat foarte şi, venind, au spus stăpânului toate cele întâmplate.
        32. Atunci, chemându-l stăpânul său îi zise: Slugă vicleană, toată datoria aceea ţi-am iertat-o, fiindcă m-ai rugat.
        33. Nu se cădea, oare, ca şi tu să ai milă de cel împreună slugă cu tine, precum şi eu am avut milă de tine?

        -Sfânta Evanghelie după Matei, Capitolul 18

        Apreciază

      • ilioara said, on martie 23, 2017 at 11:05 am

        Ioana, eu n-am treaba cu pamvo si desi stiu ca tii mult la el , era tocmai pentru el
        Deci daca mergem si cautam monahul pamvo are fix aceeasi parere cu Gheron Sava, si cu alti preoti nepomenitori adica : cei care stiu sa nu sE mai duca iar pentru cei care nu stiu mai e har, iar „el” pe Gheron
        Savva si pe ceilalti, nu ca as fi eu de acord cu ei, dar pe ei i-a balacarit la greu trecand PESTE TOT, IAR ACUM…..
        iOANA, NOI AICI VORBIM DESPRE SFINTI, SI DESPRE PERSOANE LIPSITE De APARARE, IN CAZUL COPILASILOR pe care noi, AVEM D A T O R I A SA-I APARAM CUM PURTEM, FIIN EI LUPSITI DE APARARE, chiar cu pretul; vietii, eu asa stiu ca e CRESTINESTE
        Haideti sa va traduc niste com de-ale lui „el” : „ma doare inima cand ma gandesc ca sunt atatea animale abandonate si ortodocsii nasc prunci, nuuuuu si ii mai si boteaza….nuuuu seee poooaaattteeee, sa faca cineva ceva….MA ARDE RAUUUUUUU” Deci lui pamvo i-am zis ce-am avut de zis, dar lui el ii zic sa aiba grija ca si tortionarii MOR si nu e o amenintare, e o realitate, IAR TUTUROR LE SPUN CA NU AVEM DREPTUL SA NE BALACARIM SFINTII IAR CEI CE FAC ASTA SE TRANSFORMA IN „EROI” TORTIONARI

        Apreciază

      • Aurora said, on martie 23, 2017 at 11:43 am

        Serios ???

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 23, 2017 at 1:37 pm

        ilioara, ma bucur mult ca tu, mircea v., Ioan si altii de pe aici ati vorbit despre Sfintii Inchisorilor, despre martirii nostriii, cand cineva arunca cu noroi in ei, sa se mai gandeasca ca promoveaza minciuni ijdanesti si sa se gandeasca daca macar o saptamana ar fi putut rabda ce au rabdat ei…. iar sfintii inchisorilor au rabdat pentru ca erau DE O NOBLETE SUFLETEASCA DEOSEBITA, sufletul lor era de la inceput intr-o cautare a lui Dumnezeu, si au sfintit si lucrarea si au ispasit si micile greseli, infinit mai mici ca ale noastre, ale lumii de azi destrabalate, TRADATOARE, AVORTATOARE, LEPADATE, tortionare secur, LINGATOARE DE BABILON OOCCIDENTAL.

        Pamvo era isihastu, acum mi-am amintit, da, greu se schimba un om… sau nu se schimba, cum a aratat saccsiv, din 2015….

        si teaba cu khazarii de la grupul apropiatilor lui Pamvo merge mana in mana cu treaba de a sustine chipurile in paradigma „ortodoxa”, pareri elie wiesel, cam ciudata gruparea asta cu ideile astea sioniste hm…..

        oricum comentariile impotriva sfintilor inchisorilor trebuiesc blocate. si trebuie respinsa orice manipulare din afara impotriva lor ( facuta de re-tortionarii moderni ai sufletului si memoriei unor suferinte pricinuite pana la urma tot de romani, ca erau romani tortionarii, frate pe frate a chinuit, teribil….), cum bine face saccsiv… ( sa nu dam in nici un chip curs mizeriilor acestea de minciuni si sa se faca un puroi molipsitor si la alti destepti interpreti de schingiure a adevarului !)

        cat despre opiniile despre har, pomenire etc,. Pamvo nu are o asa audienta ca gheron Sava, nu face conferinte, nu e sef de sinaxe, gheron sava are responsabilitte mai mare, a zis bine sa ne ingradim si sa mergem la nepomenitori, cu harul pentru nestiutori a cam lasat portite pentru cei slabi, cel mai bine era sa faca ca parintele Antim, sa nu judece daca e sau nu har…. dar din pacate cei ca Macarie si pr Ciprian si Astradrom nu l-au inteles pe parintele Sava, pentru ca totusi a accentuat sa mergem doar la nepomenitori, eu nu inteleg de ce l-o fi apucat grija pentru nestiutori, la astia nu trebuie sa ne batem capul, noi, stiutori fiind sa ne vedem de ale noastre asa au facut si Sfantul Teodor Studitul si Sfantul Maxim Marturisitorul….

        Apreciază

    • guti flo said, on martie 23, 2017 at 8:37 pm

      el…Raluca
      eu zic ca tunurile ar trebuii indreptate spre cine trebuie…nu intre noi!
      si sa nu renuntam la postari …facem jocul celor care ne vor izolati..este sfatul care l-am primit si eu de la fratele Gavriil…in cazul in care simti nevoia de liniste, este cu totul altceva.

      Apreciază

  24. dante said, on martie 21, 2017 at 10:33 pm

    mircea v
    Pamvo are mari incercari in aceasta perioada, se pare ca cohorte de draci se lupta cu dinsul. N-a citit nici o carte din cele pe care i le-ai recomandat si de aceea are idei preconcepute formate la scoala bolsevica.. In toate acele carti se vede clar, fara ochelari, batalia dintre Dumnezeu si diavol, batalie cistigata de Dumnezeu tocmai prin sfintii inchisorilor. Apoi daca Miscarea Legionara a fost o secta nationalista deraiata, cum de a dat din rindurile ei mii de sfinti? Cum se face ca cei care au iesit cu viata din iadul de la Pitesti si Aiud nu s-au dezis de legionari? devenind dupa moarte lor ceea ce noi numim Sfintii Inchisorilor.
    Dupa discernamintul lui Pamvo si martirii din gulagul rusesc sint tot o secta, care s-a pus de-a craca cu statul bolsevic, doar asa…de dragul bravarii umane si nationaliste.
    Iti dai seama draga parinte Pamvo, ca daca printr-o nefericita intimplare te-ai fi aflat in celula la reeducarea de la Pitesti, matale ai fi fost primul care ar fi sarit la gitul acelor „sectari nationalisti” .
    Nu stiu in ce fel de calitate i-ti poti permite sa-ti bati joc de mucenicia si sfintenia acelor oameni, care au facut parte din cea mai frumoasa miscare crestina si nationala romaneasca din ultimele sute de ani.
    Mai pune si mata mina pe o carte si afla, caci Sergiu Nicolaescu a murit.

    Apreciază

    • el said, on martie 21, 2017 at 11:19 pm

      dante

      vezi-ti de masura ta ! si NU judeca pe cei de deasupra ta !.. viata si incercarile tale LUMESTI de MIREAN sunt NIMIC fata de viata CALUGAREASCA.

      fratilor mai incercati sa va vedeti si propria voastra masura si sa NU va trufiti asupra celor ce va depasesc, ..

      ca HRISTOS ne va judeca pe TOTI !… nu as vrea sa fiu in pielea ta la Judecata…si daca crezi ca esti PERFECT arunca cu pietre in CALUGARUL Pamvo!..

      … oare tu ai JERTIFIT atat cat a jertfit Pamvo penrtru Hristos?..

      nu-i nimic, JUDECATA Lui Hristos ( pt MAJORITATEA prea tarziu!!) va va arata fiecaruia MASURA voastra !

      Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on martie 22, 2017 at 1:46 am

        el

        Dar incercarile acestui pigmeu de comentator Pamvo fata de Parintele Justin Parvu sau a celorlalti mari duhovnici care nu s-au dezis de Miscarea Legionara sau a Sfintilor Inchisorilor?

        Sa-si el de masura lui. Dar nu-i decat un prostanac de intrus cu foarte multa treaba.

        Apreciat de 1 persoană

      • ioana L. said, on martie 22, 2017 at 10:33 am

        Dragii mei.Ce se intampla? E Postul Mare si diavolul umbla ca un leu sa ne inghita….frate „el”, frate Vasile, frate mircea v.tare sunteti unul impotriva celuilalt. Chiar nu cred ca aveti motive de disputa.

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 24, 2017 at 3:12 pm

        saccsiv, daca chiar e un prostanac de intrus cu foarte multa treaba, o sa imi para rau ca l-am luat apararea, dar n avem dovezi incostestabile ca ar fi asa…. sora mihaila vl , ti-a cerut mailul pt ea aurora mai demult, a zis ca nu e decat un amarat de calugar, care atat il duce mintea sa inteleaga. asa am crezut cu totii de exemplu si de patriarhul Ilya ca e omul lui Dumnezeu, dar atunci cand s-a intalnit cu gunoiul reticilor de papa Francisc, s- aratat ca si patriarhul Ilya si-a vandut obolul ecumenistilor, un om al lui Dumnezeu nu ar fi facut asta niciodata…. sper sa se pocaiasca patriarhu Ilya pentru asta, dar nu stim de o va face….

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 24, 2017 at 3:30 pm

        Ioana

        Sora draga, cum sa-ti zic sa nu te superi? Mai lasa jos si te odihneste, ca prea ai trudit la subiectul acesta.
        Eu am zis ceva, tu ceva, altii ceva, fiecare am inteles ce au zis ceilalti. Eu unul nu mai particip la aceasta discutie, caci si asa sunt mult in urma cu lucrul.

        Apreciat de 1 persoană

    • mircea.v said, on martie 22, 2017 at 12:39 am

      dante,

      daca as avea o putere, as face ca toti romanii sa citeasca aceste carti, din 2 motive:
      1. pt adevar si pt suferinta si jertfa nobila a acestor oameni
      2. pt ca lumineaza omul referitor la vremurile de acum si cele ce vor veni

      Doar un exemplu, un sfat dat de Dumitru Bordeianu in Marturisiri din mlastia disperarii, mai ales pt cei ce au copii.
      Spunea ca pt vremurile ce vor veni, nu educatia-scoala inalta ar trebuie sa-i preocupe pe parinti in ceea ce priveste copiii, nu carierele universitare, stiintifice, ingineresti… le vor fi de folos, ci valorile morale, ortodoxia, sa fie pregatiti pt jerfa, sa creada absolut in Dumnezeu.

      Una e sa spun eu asa ceva, alta e sa spuna D Bordeianu si alti Sfinti ai inchisorilor asa ceva, si toate celelalte.
      Ei au autoritate prin capitalul imens de jertfa. Autoritatea mea e zero.
      S-au luptat cu diavolul direct, ei vorbesc din practica. Au aratat ca sant oamenii lui Dumnezeu.

      Apreciază

  25. acelas said, on martie 21, 2017 at 11:28 pm

    ca fapt divers, desi nu e o stire recenta..

    ce diferenta este intre sfintele moaste ale unui sfant in dreapta credinta, si zisele „moaste” ale unui catolic care a avut „stigmatele” in palme. Te ingretoseaza. Trupul este neatins, intact. Zici ca a murit acum 2 ore. Sau nici macar atat. Intr-o ora trupul unui mort normal, da semne de lividitati cadaverice

    http://www.evz.ro/moastele-calugarului-care-a-purtat-stigmatele-lui-hristos-arata-incredibil-galerie-foto.html

    nu e cazul acestui „cadavru” catolic. Acesta nu da nici un semn in general, este intact, „pufos”, nu da semne ca ar fi „iesit”din lumea asta si sa lase trupul sa se odihneasca, impreuna cu sufletul. Este ceva dubios, infiorator, morbid intr-adevar, mult mai morbid decat moartea insasi. E o moarte pe linie, din toate punctele de vedere. Ceva „pute” ingrozitor de la o posta, si infinit mai mult decat ar fi
    mirosit trupul unui mort normal. Ramai sa te intrebi cat de inept a devenit catolicismul in atata amar de secole de nu le vine in cap la modul elementar rational ca e ceva acolo care nu are nimic de-a face cu „sfintenia” si ca „pute” toata treaba, iti repugna pur si simplu. Adica ma gandesc ca si un om simplu, cel de pe trotuar, fie el si catolic, ar da din umeri si ar privi cu scepticism. Deci nu ramane decat varianta unei rele vointe a „prelatilor”, maleficul.

    un asemenea trup nu a suferit nicio „trecere”, precum arata trupurile sfintilor in intreaga istorie a crestinatatii. Moartea acestora arata o depasire, o trecere, o mutare, de la moarte la Viata si de pe pamant la Cer. Moartea ca trecere a lasat insa niste urme fine, rafinate, de o suplete sfanta, neapasatoare, neingrozitoare si prietenoasa cu privitorul, de asemenea nu mai putin incantator inmiresmata, ca dovada si mai palpabila si linistitoare a sfinteniei, a trecerii fiintei sale la lumea cea Vesnica, pe scurt un trup si suflet in care moartea a lucrat firesc si frumos, numai putin „minunat” – neputrezind in cel mai profund chip, asteptand vadit Invierea cea de obste in Imparatia lui Dumnezeu.

    Trupul aceluia, deopotriva cu sufletul, nu arata nici o „trecere”, nici o eliberare, de suflet si de viata aceasta careia i-a ramas prizonier, incarcerat, inchis si robit, blestemat. Este o complicitate vadita a trupului cu sufletul, pornita din viata, care dainuie, nestingherita, dar apasator si deprimant, implacabil pana dupa moarte… Trupul acesta intact dar paradoxal extrem de morbid, infioreaza tot omul si nu duce gandul la Invierea spre cele vesnice ale lui Dumnezeu.

    Apreciază

    • ilioara said, on martie 22, 2017 at 10:49 am

      ii scot de la naftalina fic pentru „ortodocsii” nostri ecumensti, sa te tii acum minuni si credinta…….

      Apreciază

    • mircea.v said, on martie 22, 2017 at 11:54 am

      pai „sfantul” asta e siliconat, e ceruit, e prelucrat, e „a la lenin”, nu e natur, ca sa zic asa.
      Incredibila e aranjarea lui, daca o mai fi si ceva din trupul ala acolo, sau e doar o papusa.

      Apreciază

    • el said, on martie 22, 2017 at 1:52 pm

      acelas

      FAKE, papusi de ceara… minciuni de la tatal minciunii sa obreasca prostii si credulii

      Apreciază

  26. Ionut said, on martie 21, 2017 at 11:38 pm

    Si eu am avut in trecut o parere gresita, trunchiata, despre legionari, influentata de regimul comunist, si tocmai un evreu are meritul de a-mi fi schimbat aceasta parere: parintele Nicolae Steinhardt.

    Apreciat de 1 persoană

  27. dante said, on martie 22, 2017 at 8:03 am

    mircea v
    exact asta spuneam si eu, autoritatea morala de a incrimina sau discrimina ML sint tocmai acei traitori care au fost in puscariile comuniste, care au MARTURISIT ADEVARUL cu pretul vietii. Ce ar mai fi de spus altceva??!!

    el i-mi spui ca:
    „… nu as vrea sa fiu in pielea ta la Judecata…si daca crezi ca esti PERFECT arunca cu pietre in CALUGARUL Pamvo!..”
    Stai linistit ca nu ai cum sa fii in locul meu meu, cum nici eu nu pot fi in locul tau, fiecare dupa ale lui, cit priveste aruncatul cu piatra, cred ca deja tu esti campion detasat la astfel de aruncari.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  28. mircea.v said, on martie 22, 2017 at 8:52 am

    Si, pt monahul Pamvo (nu cel de la Radeni, este vorba de alt monah care are acelasi nume), din partea unui rapper:

    „Ciocu mic, coane…!”

    95% din numele rostite in cantec sant ale unor legionari
    Ortodoxia nu e blegeala si prostie.

    Apreciază

  29. ilioara said, on martie 22, 2017 at 10:46 am

    Pamvo,
    Noi nu confundam Sfintii cu eroii, si demonstratia e simpla, daca tu acum nu esti musulman sau papistas, daca generatii intregi de sute de ani au avut ocazia sa moara ORTODOXE, datorita unor EROI care si-au dat viata IN LUPTE, asta inseamna ca acesti eroi sunt SFINTI, Diferenta dintre Stefan cel Mare si ML, este ca ML nu era la conducere cand s-a organizat, dar nu vad care-i culpa, mie dimpotriva mi se pare un act laudabil, si nu s-au organizat din exterior cum zic unii, s-au organizat din interiorul unei mocirle……..in sf, discutia e lunga…
    Ma bucur ca ai oferit ocazia unora sa-si exprime DIN NOU dragostea pentru neamul asta si pentru SFINTII lui……
    Despre caderea ta, ea poate fi din doua parti, ori esti infiltrat, ori ceea ce sper, este rezultatul luptei tale duhovnicesti si denota un lucru bun, faptul ca duhovniceste tu….lupti.Zici ca esti linistit, pai dupa ce si-a facut diavolul treaba cu tine, te-a lasat linistit.Eu sper, pentru tine nu pt noi, cu ajutorul lui Dumnezeu sa te ridici, ca nu e fatala caderea ci renuntarea……
    Si pentru tot omul, intelegeti omeneste ca daca stramosii nostri, care erau mult mai curati si mai credinciosi decat noi, si mai rugatori au trebuit SA LUPTE, SA-SI DEA VIATA, CU ATAT MAI MULT A FOST NEVOIE DE ML si AR FI NEVOIE DE SANGE ACUM, si nu va faceti iluzii, jertfele vor fi cum n-au mai fost vreodata tocmai pebtru nesimtirea si pacatele la care am ajuns, sa mancam copii avortati,…..dormim fericiti si vorbim despre al lll-lea razb dar acest razboi deja a inceput si secera suflete si trupuri…si prin vaccinuri, alimentatie, medicamente….si totul sub mana celor care ne conduc…..si asta nu e nimic fata de ce va sa fie….
    Pamvo, ti se pare ca mai avem ortodoxie, ti se pare ca daca parintii stiu de ecumenism, dar fac ascultare (la draci), si merg si boteaza copii la eretici, ce zici e valabil botezul?????ce zici, o fi din cauza nesimtirii acestui neam care ar lupta numai daca ii iei tv-ul din casa, si asta doar ca sa-l recupereze ? Ti se pare ca nu avem destui monahi care sa se roage pentru neam, eu zic ca sunt…….si?????mii de RUGATORI SI?????UNDE E LUPTA LOR???????????????.FRATILOR, vi se pare normal ce se intampla?????
    Dupa rationamentul tau putem spune ca ORTODOXIA a facut rau romaniei ca din cauza asta suntem sclavi si prazi in occident si in propria tara SI SA NU INDRAZNEASCA CINEVA Sa ZICA CA E DIN CAUZA PACATELOR PT CA OCCIDENTALII SUNT INFINIT MAI CAZUTI DECAT NOI, aia sunt INDRACITI SUB ACOPERIRE….
    Ar mai fi fost o sansa pentru neamul asta sa se delimiteze de erezie, sa-si puna cenusa in cap, sa strige la Dumnezeu, CEI CARE VOR SI POT SA TRAIASCA IN ABSTINENTA, ceilalti, copii pe banda rulanta….si ar scoate Domnul poporul LUI DIN MOCIRLA ASTA CUM A SCOS ISRAELUL DIN EGIPT SI L-AR TRTECE PRIN VALTOARE CUM I-A TRECUT PE EI PRIN M ROSIE IAR PE vrajmasi…………stie faraon mai bine……….dar…….ai mila, Doamne!!!!!.

    Apreciază

  30. mircea.v said, on martie 23, 2017 at 4:06 pm

    Pt cei ce il apara pe monahul Pamvo (isihastul?!), o intrebare:

    Ce monah isihast poti fi bre, daca nu intelegi ce intelege un rapper? E de ras si de plans.

    Nu citeste? Pai e obligatia lui sa citeasca, sa fie informat, ca orice monah isihast sau nu, citeste. Si Parintele Justin citea si Sf Paisie si orice sfant din epoca asta de dupa Gutenberg.
    Doar nu vorbim de „Gazeta sporturilor”.

    Apreciază

  31. Ioana said, on martie 23, 2017 at 6:00 pm

    mircea.v

    aici era isihastu 🙂 la nickname – https://saccsiv.wordpress.com/2016/07/04/video-rar-cu-sfantul-ioan-maximovici-1896-1966-binecuvantand/

    nu stiu ce monah poate fii unul de care zici… toti suntem in inselare, cine e mai intelept sa judece

    Inceputul intelepciunii Dumnezeiesti este linistea si blandetea, care tin de masura
    sufletului mare si intarit, de cel mai trainic chip al cugetarii si poarta neputintele omenesti.
    „Ci voi, cei tari”, spune Scriptura, „purtati neputintele celor neputinciosi” (Rom. l5, l) si: „pe
    cel ce greseste indreptati-l cu duhul blandetii” (Gal. 6, l ). Pacea si rabdarea le numara
    Apostolul printre darurile Sfantului Duh” (Cuvantul 89). In alt cuvant Preacuviosul Isaac
    graieste: „Sa nu urasti pe pacatos, caci cu totii suntem pacatosi. Daca tu pentru Dumnezeu te
    pornesti impotriva lui (a pacatosului), atunci varsa pentru el lacrimi. Dar pentru ce il urasti ?
    Uraste pacatele lui, iar pentru el roaga-te, si prin aceasta te vei asemana lui Hristos, care nu Sa
    maniat asupra celor pacatosi, ci se ruga pentru ei. Nu vezi, oare, cum a plans El pentru
    Ierusalim ? Si noi, in multe prilejuri, suntem batjocoriti de diavol. Si de ce sa uram pe cel
    batjocorit de diavol, ____care ne batjocoreste si pe noi ? Pentru ca, omule, urasti pe pacatos ?
    Pentru ca _____nu-i asa de drept ca tine ? ______Dar unde este dreptatea, daca nu ai dragoste ? De ce n-ai
    plans mai bine, pentru el,~ ci il gonesti ? Oarecari, ce gandesc despre sine ca judeca sanatos
    despre faptele pacatosilor si se manie pe ei, lucreaza astfel din nesocotinta” (Cuvantul 90)

    – sa nu uitam: ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Sf_I_Brenchanninov_Despre_inselare.pdf

    Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc;
    Iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre. – Matei 6 14-15

    Apreciază

  32. Ioana said, on martie 23, 2017 at 6:37 pm

    mircea.v – raspuns: un simplu monah din neamul de pe urma (care nu mai e la nivelul parintilor de care ai zis, toate virtutile scazand cu timpul, inclusiv dreapta socoteala – si e valabil si la noi ohoohoo), cum spune avva Ioan Colov in Pateric sau cum spun profetiile despre ultimii monahi, eu doar am incercat sa fac distinctia intre greselile lui si persoana lui

    daca cineva e infiltrat de la securitate, f.bine sa il punem cum trebuie la punct, sa se duca unde or vrea slugile celor ce viclenesc, , dar daca nu e cu misiune, a gresit, desi, si atunci, daca unii spun balarii e bine sa le blocam balariile la timp, sa nu se extinda infectia….

    si noi mai gresim…. Hristos i-a certat pe fariseii vanzatori, dar pe talhari si vamesi i-a iertat , sa nu uitam sa ne gandim ca fiecare are neputinta sa…..

    Apreciază

  33. Raluca said, on martie 23, 2017 at 8:00 pm

    Și încă ceva, apropo de călugărul de Frăsinei Pamvo, care de isihast ce e stă toată ziua pe internet, e de un misoginism desăvârșit, cum rar am întâlnit. Și TOȚI misoginii pe care i-am cunoscut până acum, mai devreme sau mai târziu au căzut. Așa că atenție, foarte mare atenție celor cei ce-i disprețuiesc, sau îi urăsc pe semenii lor, sau se consideră mai virtuoși decât aproapele lor.

    Apreciază

  34. Ioana said, on martie 23, 2017 at 8:57 pm

    mie nu mi se pare misogin, si chiar daca cineva ar fi, tema asta pe mine nu ma intereseaza, e mai bine sa rabzi oleaca, nu sa scoti ochii altuia ca e misogin, ca devii antimisoginist 🙂 si te asemeni cu misoginul, adica nu ai facut nici o diferenta si judecand esti aidoma cu acela ce il tot acuzi… eu chiar ii multumesc pt acele sfaturi ”misogine” ( ca sa fiu si aici gica contra si sa nu i convina Ralucai. sau altora ce se sensibilizeaza usor) 🙂 https://4.bp.blogspot.com/-oznTtcXPu8s/UPlxreiJTHI/AAAAAAAABbU/k29-24gUq2o/s320/240620121808.jpg

    Apreciază

  35. mircea.v said, on martie 23, 2017 at 9:19 pm

    ioana,

    Pamvo ii huleste pe Sfintii Inchisorilor, nu e vorba de curvie sau bautura – vorba lui saccsiv.
    Nu ii doresc sa ramana in inselare, de asta i-am recomandat cartile, care ti le racomand si tie. Nici nu iti imaginezi cat de folos sant. Sant carti duhovnicesti, sa stii.
    Si apoi vorbim daca puteam sa fiu de 10 ori mai dur cu Pamvo decat am fost.
    Raspusnul meu acum este ca am fost f bland cu Pamvo, da tu nu ai cum sa intelegi asta, ca nu stii.

    Putin poti intelege totusi, doar prin prisma faptului ca Pamvo zici ca e angajat ellie wiesel, al carui tata e diavolul.

    Te rog, citeste cartile recomandate.

    Uite, pt tine postez doar finalul unei carti, care, iarasi, daca nu ai citit toata cartea nu ai cum sa-i apreciezi greutatea adevarata. Pt mine sant printre cele mai impresionante cuvinte scrise de om care le-am citit.
    Este finalul cartii „Cumplite incercari, Doamne”


    Netulburati de amintirea nici celei mai mici concesii sau slabiciuni, pe aceiasi poarta pe care intrasera candva in Aiud ieseau acum, cu capul inaltat spre cer, si printul Ghyka, in hlamida-i verde de mucegaiul izolarii in care fusese zvarlit; si Aurel State, sprijinit, dar nu indoit pe cele doua carje pe care le purta, marturie a marelui „salt” facut de pe acoperisul Ministerului de Interne; si staretul Papacioc, nepasator la tot ce se petrecuse in anii de detentie si la ceea ce-l astepta afara… Cu vesnicul suras pe buze, cu chipul luminat si niciodata tulburat de ceea ce se abatuse peste el, se-ndrepta spre iesire, insotit doar de cineva nevazut, care nu-si ridicase niciodata degetul de pe el…
    – Iese „sfintenia” pe poarta! – ii spuse un gardian colegului sau care se mira doar de chipu-i ciudat.
    – Chiar crezi?
    – Stiu si eu? – ii raspunse gardianul din Aiud, care nu se dumirise inca de misterul Legiunii Arhanghelului Mihail si nici al staretului Papacioc, dupa toate cele vazute si auzite.
    Mai ieseau pe aceiasi poarta si cativa dintre cei care, cu mai bine de douazeci de ani in urma, intrasera copii pe ea… Unul dintre ei il intreba sfios pe grefierul care verifica numele de pe o lista daca nu cumva pe el l-ar mai putea lasa in inchisoare.
    – De ce? – il intreba mirat grefierul. Ce? Nu ti-e bine? Ce sa mai faci aici cand esti gratiat?!
    – Sa-i ingrijesc pe cei care vor mai veni aici dupa noi – ii raspunse acesta.

    In urma tuturor ramaneau insa gardienii ingrijorati de ce vor face ei dupa plecarea atator oameni care avusesera nevoie de paza, grefieri uluiti de cele auzite, procurori dezamagiti de refuzul unor ultime ”oferte”, si penitenciarul gol ca o gura flamanda, care cine stie cand si cu ce avea sa se mai sature.
    Si inca ceva: alaturi de oras, pe o coasta, un cimitir satul peste poate de mormintele fara cruci care il umpleau pana la refuz.”

    Apreciază

  36. mircea.v said, on martie 23, 2017 at 9:44 pm

    ioana,

    la articolul cu Ilie Tudor e ceva si pt tine ref la ML. Te rog citeste.

    Apreciază

  37. Ioana said, on martie 24, 2017 at 12:37 am

    mircea.v

    de acord cu tine. am mai citit din acele carti de care zici si o sa le mai reiau, 🙂 si ce zici am citit si eu ce a zis parintele Papacioc inca de ieri, inAinte sa postezi tu com si SUNT DE ACEEASI PARERE…. AI VAZUT CA AM ZIS CA EI AU FOST NISTE OAMENI CU PREOCUPARI INALTE INCA DE LA IN CEPUT, CITEAU VIETILE SFINTILOR, SCRIERI PATRISTICE IN GREACA LA BIBLIOTECA NATIONALA. SUNT SI ACUM INSCRISE SI MARTURII. CUM A MAI SPUS EU ZIC CA NOBLETEA SI DRAGOSTEA LOR PENTRU DUMNEZEU AU SFINTIT MiSCAREA, nu invers, ca si acum avem marsul pentru viata, george manu si e numai ecumenism fatarnic si hidos. OMUL; SFINTESTE SI SE SFINTESTE PRIN LUCRAREA SUFLETULUI SAU daca observi la inceput nu i-am luat apararea lui Pamvo, dar m-am axat pe adevaR pe sfintenie martirilor nostrii. dar cum Hristos a zis sa ii iubim si pe vrajmas, am spus, abea la sfarsit si cate ceva despre dinstinctia dintre greseli si persoana. SI mai ai un com care mi-a placut mult

    Dialog in inchisoare, intre Virgil Maxim si un evreu.

    – Domnule Maxim, a zis Litman care ascultase foarte atent explozia mea sufleteasca, am inteles ca dumneata esti condamnat pentru legionarism. Ce raport este intre ceea ce spui acum de pe aceasta pozitie crestina si conceptia sau ideologia , daca-i putem spune asa, legionara? […]
    – Credeam ca ati inteles. Raspunsul consta tocmai in trairea conceptiei crestine in mod viu, nu numai ca ceva abstract, ca o speculatie filosofica, ci ca o forma vie, in care existenta fiecaruia intruchipeaza existenta hristica. Aceasta o propune Miscarea Legionara si incearca sa desavarseasca sub auspiciile Bisericii.
    – De ce Miscarea Legionara?
    – Pentru ca Miscarea Legionara s-a constituit ca o scoala care a dus caile Bisericii oamenilor; scoala oficiala nu mai lucreaza cu metode crestine de cunoastere si luminare, nu mai propune si nu mai dirijeaza actul virtutii in vederea mantuirii. Astfel, Miscarea Legionara suplineste ceea ce Biserica nu mai poate face prin scoala, scoala fiindu-i smulsa din tinda, integrand fiecare suflet romanesc in trupul Bisericii lui Hristos, ca pe un fiu scos din ratacirea conceptiei materialiste, iudeo-masonice, pe care o propagati subtil, dar cu multa perseverenta, intregii omeniri, prin falsa libertate a omului, libertate in robia patimilor, nu in Dumnezeu. „

    Vezi ce frumos ?!
    De citit si recitit.

    stiu ca ai fost destul de bland cu Pamvo, nu de tine ziceam, chiar ai comentat f. bine! dar la un moment dat unii dintre noi au tinut la Pamvo, si daca nu e infiltrat de la wiesel, e si el un ingradit de erezie ca si noi, Dumnezeu a zis sa ii iubim pe vrajmasi… singurii pe care ii putem uri, sunt ereticii `pe calcatorii de lege i-am urat~”

    https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/19/iata-si-portalul-ortodox-info/

    sa stii ca daca nu era Raluca, cu incoerentele sale nici nu ii luam apararea, si nu ziceam nimic, sunt de acord cu tine in tot ce ziti de sfintii nostrii dragi pe care ii iubesc enorm, dar cum Raluca a retinut doar ce vroia ea si mai zicea ca nu avem noi cum sa stim cine e pamvo, ei bine stim, si a demonstrat in mai multe randuri, nu o data, dar Raluca are fite antimisogine, pe care eu nu le suport si nu le vad rostul, asa ca m-am apucat sa comentez mai mult, si cand te apuci, nu mai termini si spui de toate intr-o argumentatie frenetica…. 🙂

    aici a gresit Pamvo, dar uite aici – https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/19/iata-si-portalul-ortodox-info/ unii s-au bucurat, ca desi l-au dat afara din chilia de la Frasinei, in suflet ai bucuria ca alegi sa nu tradezi Credinta…. Cosmin Matiu a zis atunci ca sunt ca niste pagini din Pateric, blue, Cosmin Matiu, Ionut au tinut lael atunci… si pentru mine e ceva cpersonal, poate comentariile in data de 25 august ale sale si ale fratelui el mi-au salvat viata, asa ca aparare asta schiopatata am facut-o din recunostinta pentru ceva care pe mine m-a scos la lumina din intuneric….. si eu atunci nici nu aveam acces la net, cu greu am putut face rost, asa ca pentru mine ziua accea din august a fost o mana de ajutor sa ies la lumina cu ajutorull bunului Dumnezeu! iar viata unui monah, mai ales ca el e din adolescenta in monahism, are alte paradigme, alte lecturi, multa rugaciune, priveghere si munca neintrerupta, ca multe lucruri poti sa le mai omiti….. si dunt foarte putini care mai au capul pe umeri acum, ca acei parinti care au pomenit

    eu inchei subiectul co Pamvo si monahismull, am palavragit prea mult si fara rost. Dar ultumesc enorm mircea pentru commentarii.. mi s-a facut dor sa mai citesc despre sfintii inchisorilor! nevinovatia lor si chipul lor ingeresc si nobletea, si inteligenta, si tot ce au invatat, superioritatea lor intelectuala nu am mai intalnit-o asa deosebita nicaieri, la fel casi portretul lor ingeresc dupa acele suferinte, si chiar si dragostea pentru dusmani… au fost niste oameni cu lumini de ingeri….

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 24, 2017 at 9:01 am

      Ioana

      Cu atat mai mult ma vei intelege deci pe mine, ca sar in sus atunci cand il ataca cineva pe Parintele Justin Parvu. Caci nu-l stiu doar din scrieri, ci si personal. Iar cand zic personal, nu ma refer la faptul ca am trecut si eu pe acolo. Parintele m-a ajutat de multe ori in mod direct iar pe mama mea indirect. Cateva exemple, foarte pe scurt:

      – M-a ajutat cu doctorul ce m-a operat.
      – M-a ajutat cu bani, ca sa pot continua munca enorma la blog.
      – Avocata lua mereu binecuvantarea inaintea fiecarui termen al procesului. Caci au fost multe termene, contrar a ceea ce visam eu ca va fi o simpla formalitate si voi sta la puscarie maxim o luna, pana se termina contopirea pedepselor din trecut. De fapt el a fost cel ce a spus ca voi sta un an acolo …
      – Prin el s-a hotarat mama mea sa vina la Ortodoxie.

      Apreciat de 1 persoană

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 9:44 am

      saccsiv,

      sigur 🙂 si foarte bine faci, asa e ca Pamvo l-a atacat si pe parintele Iustin, foarte bine ca te-ai luat de el , asa si trebuie. si ati facut bine toti ca l-ati tras de maneca, eu am vrut doar sa pun o vorba buna, de fapt doar sa le arat acele comentarii cu dovezile, celor ce nu stiau cine este Pamvo, astfel nu as fi vorbit, pentru ca si Pamvo a luat-o pe aratura, dar vazand aceste neintelegeri, am pus si eu o vorba buna, nu ca nu as fi de acord cu cu faptul ca va luati de el, dar am zis sa pun sie o vorba buna, chiar daca este cineva care arunca cu noroi in memoria unor sfinti… eu ii dau o farama de iertare si nu le cer altora sa faca asta, si doar am pus o vorba buna, ca si fratele el, ca oricum era deja in mocirla Pamvo, si….

      si mie parintele Iustin imi este drag si ma doare foarte mult cand unii zic de rau de el, da, ma doare ca unii nu stiu decat sa arunce cu noroi si cu pietre, sa nu il crezi pe Pamvo despre parintele Antim, parintele Antim e altfel, e o inima mare si spune sa le lasam pe toate in grija lui Dumnezeu….

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 10:01 am

      si cat a suferit si parintele Iustin….., si datorita lui eu am capatat frica cea buna pentru orice document cu sip, parintele Antim m-a ajutat sa ma trezesc, prin interviul,NU LE LUATI TREZITI-VA PANA MAI E TIMP ! nu le … a fost momentul in care mi-am pus problema: ne mantuim daca avem CNP ? cateva saptamani in sir m-a simtit lepadata si cautam disperata o solutie, dar ma izbeam de ziduri, duhovnicul meu de atunci a tacut, atacut de frica, si acum se vede cat de mica e turma celor care sunt cu Hristos, si cat de mare este cea a preotilor si viitorilor slujitori ai lui antihrist…..iar parintele Iustin, prin lupta sa m- ajutat sa imi fie o frica mare de orice act al lepadarii si m-am ferit cum am putut apoi de toate, si pe viitor la fel cu ajutorul lui Dumnezeu….

      -diferenta aici e ca tu aperi un omm sfan, iar eu apar unul considerat pacatos, care mai si huleste pe deasupra, mis-a parut ca si pentru el trebuie o indurare si o vorba buna, pe care aproape toti nu aveau de ce sa o spuna…

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 12:08 pm

      saccsiv

      paralela intre parintele Mitra si Pamvo

      saccsiv said, on Ianuarie 31, 2017 at 1:52 pm
      calin

      Nu vreau sa fie numit astfel pe blogul meu. Chiar daca probabil ca ne vom desparti. Dar am tinut mult la el. Ca si la maicutele de la Paltin, de altfel.

      iar dupa mintea mea proasta, Pamvo e deasupra parintelui Mitra, pentru ca parintele Mitra e partas la pomenirae unui eretic , iar Pamvo, nu.

      (a intrerupt parintele Mitra pomenirea sau nu, parca stiam ca nu, nu stiu sigur)

      Apreciază

  38. Ioana said, on martie 24, 2017 at 3:12 am

    mircea.v

    inca ceva…

    pentru ca ai zis ca aici nu e vorba de curve si violatori, ci de hula, iata cum s-a comporta Mantuitorul Iiisus Hristos cu cei care Il huleau, si cum s-a comportat si intaiul mucenic si Arhidiacon Stefan, da e vorba de hula, nu de desfrau, dar nici de erezie! dar la asta nu o sa mai ai ce sa ripostezi:

    Mantuitorul pe Cruce catre cei care IL huleau – ”Parinte NU LE SOCOTI lor pacatul acesta !”
    Sfantul Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan: „Doamne, iarta-i, CA NU STIU CE FAC_______ !

    iar Saul care atunci le tinea hainele celor ce aruncau cu pietre, si cel ce ii prigonea pe crestini SI PE MARTIRI, mai tarziu s-a convertit: „Saule, pentru ce Ma prigonesti?, poate si rugaciunea Sfantului Stefan l-a ajutat….

    vezi ca si pentru hulitori avem dreptul sa cerem indurare ?

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 24, 2017 at 10:10 am

      Ioana

      Gresesti, sora draga, cand generalizezi.

      Sfantul Stefan a zis:
      “Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”
      Se referea la pacatul de a-l omori cu pietre.

      Iar Domnul de pe Cruce a zis:
      “Părinte, iartă lor, că nu ştiu ce fac”
      Era vorba de iertarea prigonitorilor si a zis-o in timp ce-i bateau piroane in maini.

      Iisus a spus:
      „Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta.
      Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie.”

      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=12
      Iata deci ca nu toate sunt iertate.

      Asadar, ce putem ierta noi si pentru cine putem noi ruga sa fie iertati?

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 10:13 am

      dar si Pavel hulea la inceput, poate si pentru un astfel de hulitor exista nadejdea unui viitor drum al Damascului….

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 10:15 am

      ”Pe hulitorul Tau, marele Pavel, prin pocainta L-ai primit… omul cat e viu poate, orice pacat ar face, chiar si hula, are posibilitatea pocaintei…. cred ca sunt niste invataminte de la Sfantul Ioan Gura de Aur pe tema de care ai zis

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 10:17 am

      singurul lucru care nu se mai poate face pocainta cat esti viu, e pecetluirea lui antihrist…

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 24, 2017 at 11:25 am

        Ioana

        De exemplu, tu te rogi ca Dumnezeul sa-l ierte pe ereticul care moare eretic? Ca despre asta era vorba in comentariul tau la care ti-am raspuns. Dar am ajuns departe cu discutia.

        De unde am plecat, de fapt? Ca nici nu mai tin minte. Parca de la faptul ca Pamvo a stabilit ca Sfintii Inchisorilor si Marii Duhovnici nu pot fi Sfinti daca nu s-au lepadat de Miscarea Legionara.

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 24, 2017 at 11:48 am

        exact, pentru eretic nu ne putem ruga, 🙂 si sa nu indrazneasca careva sa faca vreo metanie pentru gasca Danutz srl…. ca ereza nu se iarta, pana ereticul nu se intoarce de la ultimul si ce mai decazut om in sanul Bisericii. dar eu zic, pentru cei care nu recunosc sfintenia unor sfinti recenti, care nu au fost pe deplin cunoscuti oamenilor, putem sa cerem o mica iertare si sa ne rugam sa se pocaiasca, cred ca e asemanator cu ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur, la com fratelui mircea.v

        dar pentru unul care huleste pe Maica Domnului sau picteaza eretici dovedeti de jumatate de mileniu pe pereti ca Boca, eu nu ma rog

        Apreciază

    • mircea.v said, on martie 24, 2017 at 11:12 am

      Ioana,

      eu am spus in sensul de gravitate, de ierarhie a greselilor. Nu il bag pe Pamvo in Iad, ma rog pt toti, ca atunci cand spun Tatal Nostru e si pt Pamvo. Inca o data, am fost asa caustic pt acest moment. Ii vreau binele lui Pamvo. Nu cer indurare in sensul sa ramana in greseala si sa fie iertat, ci sa citeasca si sa cunoasca adevarul.

      E vorba de spunerea adevarului. Adevarul trebuie spus.

      Ti se pare ca recomandarea de a citit acele carti nu e vorba buna?
      Dpdv al meu esta cea mai buna vorba, in sensul de cea mai folositoare.

      Aaa, nu este o vorba in sensul de mangaiere pe cap, „lasa Pamvo ca tu esti copil mic si nu stii…”, ca asta l-ar incuraja in ratacirea lui. Nu poate fi vorba de asa ceva, pt ca a venit tepos (cum ar spune Parintele Justin) si cu nesimtire: „asta e nemernic, asta e criminal politic…”.

      Daca venea mai smerit, cu „gandul imi spune ca…, eu asa cred…, voi ce stiti, ce parere aveti…” alta era discutia.

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 11:23 am

      mircea v.

      inca o data, asa este, ai dreptate! dar nici tu nu ai inteles, ca eu doar am vrut sa spun o vorba buna, nu ca voi nu aveti dreptate in tot ce faceti, si am spus si eu ca a gresit, si eu i-am dat trimiteri sa citeasca despre Corneliu Zelea Codreanu si sa se uite la ce viata curata au avut ei, sfintii din inchisori, care citeau scrieri din greaca veche si aveau lecturi preocupari profunde pentru taina invataturii si implinirii Evangheliei,chit ca ii huleste i ii face fitosi (mare prostie, nu e dloc asa, ei au suferit pentru credinta, ii bateau sa se lepede de Hristos si nu se lepadau, nicidecum pentru fite cum obraznica a zis acolo…) dar i-am aratat anumite circumstante prin care a ajuns la aceasta greseala si totul a pornit de la a-i arata identitatea de calugar din Frasinei… daca era clara identitatea lui pentru unii, eu nu as mai fi vorbit….

      Apreciază

      • Raluca said, on martie 24, 2017 at 12:05 pm

        Dragă Ioana, ne-am lămurit care e identitatea lui, lucru semnificativ dealtfel.Mulțumesc pentru perseverența și strădania ta atât de însuflețită. Dar faptul că un călugăr spune astfel de cuvinte despre pr. Iustin Pârvu de exemplu, nu face ca acuzele pe care i le aduce să fie cu atât mai grave decât dacă acestea ar fi fost rostite de un simplu mirean?? Nu lansează el în spațiul public niște vorbe neadevărate despre pr. Iustin? Ți se pare un lucru neimportant? Ia gandește-te tu puțin? Cât de obiectivă poți fii în bunătatea ta?

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 24, 2017 at 2:41 pm

        Raluca

        nu mi se pare nesemnificativ, unde am zis asta? am zis ca a gresit si el…

        ok, aveti cu totii dreptate, am zis eu altceva? dar unii dintre noi am tinut la el la un moment dat, despre asta este vorba, despre nimic mai mult

        https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/19/iata-si-portalul-ortodox-info/

        Pąʍvo said, on Ianuarie 19, 2017 at 2:33 pm
        A venit şi ziua cea mare ! Răsplata după 23 de ani de mănăstire.

        Oh, Doamne, cât respect… 🙂

        Ioanichie stareţul actual impus a executat ordinul lui Irineu de la Craiova – supărat ca l-am acuzat de dublă erezie (Creta şi Hanuka)

        Varsanufie Gogescu e doar un aplicator diversionist ce îmbrăţişează erezia în blana sa de vulpe.

        „Am fost pe aici atâţia ani
        Cu bucurii, extazuri şi dezamăgiri profunde
        De’acum suflete al meu, cu idealuri mari
        Vei binecuvânta pe Dumnezeu oriunde!

        Amin.

        Apreciat de tine și 2 alte persoane

        Răspunde
        Pąʍvo said, on Ianuarie 19, 2017 at 2:40 pm
        PS: Există totuşi o dilemă: Mie îmi este adresată această hotărâre ? Acum mă numesc Pamvo.

        Apreciază

        Răspunde
        el said, on Ianuarie 19, 2017 at 4:02 pm
        Pamvo

        BRAVO Parinte Pamvo! MULT de iubeste Stapanul si Arhiereul nostru Hristos Dumnezeu!
        Frumoasa CUNUNA ai de astazi !

        Dumnezeu te-a invrednicit sa fii scos de ERETICI din DREPTUL tau pentru Dreapta Credinta si Numele Lui si CINSTEA o ai de la Dumnezeu NU de la ERETICI.
        ca nici noi NU ne bucuram/ cautam slava/cinstea /recunoasterea de la oameni ERETICI si PACATOSI ci NE SCRABIM de ea si nici „Pacea” cu ERETICII si INSELATII NU urmam!

        Apreciat de 2 persoane

        cosminml said, on Ianuarie 19, 2017 at 8:25 pm
        O sa ajungeti inger iar ei demoni. Dumnezeu sa va binecuvanteze. Parca citesc file de pateric

        Apreciază

        Ionut said, on Ianuarie 19, 2017 at 9:57 pm
        Nici eu nu inteleg: Calinic e numele de botez, nu de calugarie?
        Imi pare rau pentru IPS Varsanufie ca a ales aceasta cale.
        Stiu ca a luat anul trecut o decizie inexplicabila, a schimbat-o pe maica stareta de la Schitul Ostrov, din motive pe care nu le cunosc, desi era de 20 de ani acolo si, din cate stiu, a plecat undeva in Banat.

        Apreciază

        Mihai said, on Ianuarie 19, 2017 at 4:51 pm
        Da, acest irineu dar și alți ane și caiafe din b.o.r vor trece și la represalii, și ferească Dumnezeu și la asasinate

        Apreciază

        Răspunde
        blue said, on Ianuarie 19, 2017 at 11:03 pm
        „Cu frătească dragoste întru Hristos Domnul… vă dăm afară din chilie!” Incredibil câtă distanţă au pus între ei şi Hristos. Nici măcar nu realizează cum mizeria asta de adresă îi dă pe faţă. Am citit comunicate ale poliţiei mult mai prietenoase şi mai apropiate de Hristos. Părinte Pamvo, e bine aşa, nu aveţi ce căuta între ticăloşi. ŞI e bine că chilia va fi renovată, aşa ne-am liniştit cu toţii.

        Raluca, iertare, iarta-ma, parca eu sunt mai breaza, ce crezi ca am mare dreptate in mine? sunt si eu o neinteleapta, care cum ii tuna asa priicepe, fiecare cu logica sa

        Apreciază

  39. mircea.v said, on martie 24, 2017 at 9:03 am

    Ioana,

    la articolul cu Ilie Tudor era vorba de istoria ML f pe scurt in perioada interbelica

    Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 11:36 am

      mircea.v, asadar pentru eretici nu putem sa cerem indurare, care hulesc, pentru astia nici r

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 24, 2017 at 12:03 pm

      saccsiv, ce poracrii a mai zis si Pamvo, Miscarea Legionara nu a fost secta, si ei au fost chinuiti ca sa moara ortodocsi, asa zice si in screrile sfintilor, daca au murit chinuiti ca sa nu se lepede de credinta lor in Hristos, indiferent de ce mici greseli si pacate au avut ei sunt considerati martiri… sa mai taca ageamii in privinta asta, pentru ca sgintii inchisorilor au fost batuti cumplit zeci de ani ca sa se lpede de Hristos, si nu s-a lepadat….. si in plus nu oricine e ales sa fie mucenic, ci ei au fost alesi, pentru ca dintru inceput L-au cautat pe Hristos si desavarsirea prin toata viata lor, chiar si prin neinteleasa de unii miscare legionara….

      Apreciază

  40. mircea.v said, on martie 24, 2017 at 11:16 am

    Saccsiv,

    despre Hula impotriva Duhul Sfant, Sf Ioan Gura de Aur:

    „ Orice păcat şi defăimare se va ierta oamenilor; dar defăimarea Duhului
    nu se va ierta lor. Şi celui care va zice cuvînt împotriva Fiului Omului i se va
    ierta lui; dar celui care va zice cuvînt împotriva Duhului Sfînt nu i se va ierta lui
    nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie” . [Matei, cap 12; cuvinte adresate fariseilor.]

    – Ce vrea să spună Domnul prin aceste cuvinte?

    – „Multe aţi spus împotriva Mea! zice El. Că sînt un înşelător, că sînt
    împotriva lui Dumnezeu. Vă iert acestea, dacă vă pocăiţi, şi nu vă pedepsesc. Dar
    defăimarea Duhului nu se va ierta nici acelora care se pocăiesc”.

    – Cum e cu putinţă asta? Că a fost iertat şi acest păcat celor ce s-au pocăit.
    Mulţi din cei care au defăimat au crezut mai tîrziu şi toate păcatele li s-au iertat. Ce
    înţeles au, dar, cele spuse? Că dintre toate păcatele acesta singur nu se poate ierta?
    Pentru ce oare?

    – Pentru că despre Hristos iudeii nu ştiau cine este, dar despre Duhul aflaseră
    de multă vreme. Tot ce-au grăit profeţii au grăit prin Duhul Sfînt; toţi cei din
    Vechiul Testament aveau o idee foarte clară despre Duhul Sfînt.

    înţelesul cuvintelor lui Hristos este deci acesta: „Fie! spune El. Puteţi păcătui
    faţă de Mine, din pricina trupului cu care sînt îmbrăcat; dar nu puteţi spune şi de
    Duhul Sfînt: „Nu-L cunoaştem!”. De aceea defăimarea voastră nu vă va fi iertată şi
    veţi fi pedepsiţi şi aici şi dincolo”. – Mulţi au fost pedepsiţi numai aici; de pildă,
    desfrînatul din Corint şi corintenii care s-au împărtăşit cu nevrednicie cu dumnezeieştile taine – „Dar voi, continuă Hristos, veţi fi pedepsiţi şi pe lumea aceasta şi pe cealaltă. Vă iert toată defăimarea adusă Mie înainte de răstignire! Vă iert chiar răstignirea! Numai pentru necredinţa
    voastră nu veţi fi pedepsiţi!” – Că nici cei care au crezut înainte de răstignire nu
    aveau o credinţă totdeauna deplină. înainte de patimi Hristos poruncea să nu-L
    facă nimănui cunoscut; iar în timpul răstignirii a spus că le-a iertat lor păcatul
    acesta – „Dar cele ce aţi spus despre Duhul Sfînt, acelea nu vor avea iertare!”.

    Că Domnul S-a gîndit la defăimările aduse Lui înainte de răstignire se vede
    din cuvintele pe care le-a adăugat: „ Celui care va zice cuvînt împotriva Fiului
    Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice cuvînt împotriva Sfîntului Duh, nu i
    se va ierta lui”.

    – Pentru ce?

    – „Pentru că Duhul Sfînt vă este cunoscut, spune Hristos, pentru că aţi
    păcătuit faţă de fapte evidente. Chiar dacă spuneţi că pe Mine nu Mă cunoaşteţi,
    dar nu puteţi spune că nu cunoaşteţi pe Sfintul Duh, că scoaterea demonilor şi
    tămăduirile sînt lucrarea Sfîntului Duh. Deci nu M-aţi ocărit numai pe Mine, ci şi
    pe Duhul cel Sfînt. De aceea osînda voastră este de neînlăturat şi aici şi dincolo.

    Apreciază

  41. Ioana said, on martie 24, 2017 at 11:55 am

    saccsiv, mircea v., multumesc de discutie si ca ati avut rabdare cu mine si sa ma iertati pentru polologhii, pana la urma eu am invatat cate ceva din cea am discutat, asa ca Dumnezeu intoarce orice rau spre bine! 🙂

    Apreciază

  42. Claudiu said, on decembrie 6, 2019 at 10:12 am

    Teofil al III-lea a fost pus de masoni, deoarece este verișor cu fostul director CIA!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.