SACCSIV – blog ortodox

MITROPOLITUL TEOFAN FARA MASCA: Parintele Pamvo este oprit de la slujire si este chemat in judecata Consistoriului

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 12, 2017

Mitropolitul Moldovei a decis sa treaca la caterisirea parintilor care se opun sinodului eretic din Creta. Prima caterisire este propusa a fi cea a Parintelui Pamvo Juganaru, egumenul Schitului Radeni.

Printre acuzele care i se aduc Parintelui Pamvo sunt si unele insolite: instigarea la atitudini si fapte negative sau insulta, calomnia, defaimarea si clevetirea in public. Aceste acuzatii se refera la fapte ce tin de convetuirea sociala a preotului, iar demonstrarea lor de catre consistoriul monahal din Iasi va trebui facuta cu probatoriul specific acestor fapte.

Cu privire la celelalte acuzatii, Parintele Pamvo s-a exprimat in fazele anterioare ale sanctiunilor ce i-au fost aplicate, cand a aratat ca oprirea pomenirii pentru cazul de participare la erezie a episcopului nu poate fi considerata schisma, nici neascultare, cu atat mai putin contrazicerea pozitiei oficiale a Bisericii, de vreme ce prin oprirea pomenirii episcopului partas la erezia din Creta se marturiseste pozitia oficiala a Bisericii dintotdeauna.

Foto documente la:

http://ortodoxinfo.ro/2017/03/12/parintele-pamvo-este-oprit-de-la-slujire-si-chemat-judecata-consistoriului/

 

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

    • saccsiv said, on martie 13, 2017 at 6:18 am

      sica

      E intr-adevar stupid sa nu mai poti folosi canepa, dar despre droguri ce parere ai?

      Apreciat de 1 persoană

      • Ionut said, on martie 13, 2017 at 9:47 am

        Si mie mi se pare ca se face o confuzie rau-intentionata intre „canepa” si „canepa indiana”.
        E clar ca drogurile trebuie sa ramana interzise, dar cu toate „sfortarile” autoritatilor, se pare ca problema se agraveaza mai ales in randul liceenilor.
        Si iarasi, suspectez decidentii politici de exces de „inteligenta” in privinta tutunului. Dupa parerea mea, fumatul ar trebui INTERZIS complet (statisticile afirma ca fumatul face 33.000 de victime anual in Romania).
        Dupa ce s-a adoptat interdictia de a fuma in spatii publice inchise, a scazut incidenta anumitor afectiuni (e fapt dovedit).

        Apreciază

      • Riko said, on martie 13, 2017 at 7:36 pm

        E vorba de bani. In restul europei se fabrica diverse produse si materiale de constructie din canepa, dupa care ajung in piata Romania.

        Apreciază

      • suveranul said, on martie 13, 2017 at 11:38 pm

        Saccsiv, ce numesti tu droguri? Ceea ce Dumnezeu a facut „bune toate”… care poarta samanta in ele ca sa fie spre hrana noastra, numesti drog? Dar toata medicina chimica cum o fi fiind numita, daca nu drogherie?!

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 13, 2017 at 11:44 pm

        suveranul

        Te faci ca nu pricepi. Stupefiante, bile, pe vena, pe nas, bagate in tigara.
        Zi-mi o lista de din astea ce le consideri bune.

        Apreciat de 1 persoană

      • suveranul said, on martie 13, 2017 at 11:51 pm

        parca era vorba de canepa…. sau esti de acord cu aberatiile gen: ” tras marihuana pe nas” 🙂

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 14, 2017 at 12:31 am

        suveranul

        Baietel, ce tot vrei?

        Apreciat de 2 persoane

      • Iuliana said, on martie 14, 2017 at 10:32 am

        * ca sunt sub-specii diferite, cu efecte diferite, este una,
        * ca s-a scos intentionat „de pe piata” canepa buna (ca deh, se faceau multe lucruri bune cu ea, fibre textile sanatoase, nu plastice care se topesc pe tine vara; se faceau automobile din fibre de canepa – primul prototip Ford era asa, fiind super-rezistent in caz de accident si avea drept combustibil ethanol din canepa… http://in5d.com/wp-content/uploads/2015/09/Ford-Hemp-Car.jpg

        * ca e cea mai buna izolatie pentru case (rezistenta foarte buna la foc, antimucegai, nu dezvolta acarieni, nu ai senzatia de aer uscat ca la izolatia cu polistiren, etc…) https://www.naturalpaint.ro/termoizolatii/izolatii-din-canepa/8-termoizolatie-din-canepa-thermo-hanf-premium-saltele.html#ideal-image-0

        * ca „de cea rea” au nevoie illuminatii intunecati ca sa faca praf tot tineretul (dar si adultii in mod egal, mai nou), ca doar de aia se apucase acum vreo 3 ani tatuca Soros „aparatorul tuturor libertatilor” sa sustina initiativa „Weed like to talk” pentru legalizare in UE. Billionaire George Soros behind major push for marijuana legalization: https://www.rt.com/usa/soros-mpp-times-marijuana-189/ …cu siguranta intentia lui era sa ne vindecam toti de cancer :)))

        * ca intre timp sa mai faca soldatii NATO un banut muncit cinstit pe plantatiile din Afganistan si alte tari din Orient unde au adus „democratia” … si acum le pazesc campurile.

        http://www.strangedangers.com/images/content/120372.jpg ) …

        * pentru ca deja ne-au obisnuit cu filme despre o lume utopica/distopica in care toata lumea (eventual putina, ce a ramas dupa WW3, precum in filmul Equilibrium) este sub influenta drogurilor, care sunt acum legale. „Everyone is so much happier now” (citat din filmul Narcopolis – lansat acum vreo 2 ani, in care arata pe un cesulet cu cifre care se deruleaza ca pana in 2024 asta e „planul”)

        Bunul Dumnezeu sa ne miluiasca pe toti! …ca de fapt, nici nu ne imaginam cum va fi cand cei nebuni si multi vor striga celor care nu sunt ca ei „nebunule!”…in curand.

        Apreciază

      • tataia said, on martie 16, 2017 at 1:31 am

        Nici un fel de drog nu e bun. Asta include tigarile, cafeaua, alcoolul. Care de altfel sint 100% legale. Este doar o conceptie a unora ca cele legale nu sint atit de periculoase in timp ce restul sint extrem de periculoase. Cu alte cuvinte iar luam autoritatea drept adevar….sau mai bine zis „stiu ei ce stiu daca pe unele le-au lasat legale iar pe altele le-au interzis prin lege…”Legea umana are prea putine tangente cu morala crestina…iar noi stim asta cu totii. Dupa mine le pot face pe toate legale de ce m-ar interesa? Nu am de gind sa ma ating de ele nici atita timp cit sint ilegale si nici daca le vor legaliza. Nu ma intelegeti gresit nici eu unul nu sint sfint deoarece si eu mai beau din cind in cind….categoric nu in post. dar de restul de droguri nu ma ating….nici macar tigari sau cafea. Bine sa zicem…cafeaua o inlocuiesc din cind in cind cu cola.

        La o adica si zaharul poate fi considerat un drog…ceea ce vreau eu sa spun aici este ca eu nu fac diferenta intre cele legale si cele ilegale…toata lumea porneste de la premisa ca drogurile legale sint putin periculoase in timp ce drogurile ilegale sint deosebit de periculoase. Oare asa sa fie? Absolut toate drogurile (legale sau ilegale) pot afecta sanatatea fizica sau mentala si pot periclita mintuirea in cazul in care facem o patima pentru acestea.

        Sint de asemenea la ora actuala multi fumatori de „iarba” care cu mare placere ne vor „demonstra” ca iarba este cu mult mai putin periculoasa si decit tutunul sau alcoolul. Acestia afirma ca atit alcoolul cit si tutunul dauneaza mai grav sanatatii FIZICE decit „iarba” iar alcoolul chiar poate duce la comportament agresiv si antisocial. In timp ce iarba nu are nici unul din aceste efecte. Ceea ce nu stiu ei insa este ca desi s-ar putea intr-adevar ca „iarba” sa nu iti prajeasca plaminii atit repede precum tutunul si nici ficatul atit de repede precum alcoolul iti va praji creierul de doua ori mai repede decit alcoolul si tutunul la un loc…Cu alte cuvinte fumatorul de iarba in scurt timp nu va mai avea capacitatea de gindire critica caracteristica oricarui om….el va lua totul la misto, va face caterinca de orice si in final va lua viata ca pe o gluma….exact ceea ce vor mai marii lumii, niste zombie decerebrati care sa fie „fericiti” cu viata lor mizera. De asemenea dupa o oarecare perioada de fumat „iarba” multi fumatori devin paranoici. Iar alcoolul nu provoaca comportament agresiv sau antisocial. Alcoolul doar inlatura inhibitiile. Daca cineva manifesta comportament agresiv sau antisocial sub influenta alcoolului este pentru simplu motiv ca a avut in el tot timpul acel comportament agresiv sau antisocial…dar i-a dat friu liber doar cind s-a aflat „sub influenta”.

        Apreciază

  1. Mirela said, on martie 13, 2017 at 12:59 am

    Teofan, pe care ignoranţii îl consideră om duhovnicesc, nu şi-a găsit să îi caterisească decât pe preoţii nepomenitori. Rugătorii cu ereticii sunt OK, cei care oficiază cununii mixte sau cu păgâni sunt tot OK, la fel şi cei care recunosc botezul ereticilor ca fiind valid şi îi primesc pe aceştia la „ortodoxie” prin mirungere. Deşi canoanele spun despre astfel de clerici „să se caterisească”, a auzit cineva de vreo caterisire? Nuuu, cu călcătorii de canoane se practică iubirea, iar cu cei care le respectă, caterisirea. Nici simonia, nici, preadesfrânarea, nici divorţul acompaniat de recăsătorire, nici hoţia, nici nimic nu e vrednic de caterisire, doar respectarea canoanelor!
    Să ia aminte toţi cei care se împărtăşesc de „harul” pomenitorilor de eretici că se vor umple de „harul” făţărniciei celui pomenit şi de ura împotriva dreptmăritorilor creştini. Oare degeaba spun atâtea profeţii că adevăraţii creştini vor fi prigoniţi de cei care, ucigându-i, vor crede că aduc laudă lui Dumnezeu?

    Apreciat de 1 persoană

    • Raluca said, on martie 13, 2017 at 7:15 pm

      Pe Teofan în consideră om duhovnicesc din păcate nu numai ignoranții, ci și aceia care vor unitate cu orice preț, adică o unitate cu încălcarea credinței adevărate. Mai bine unitate în minciună și erezie, decât schizmă în Adevăr. De fapt adevărații schizmatici sunt cei care DEJA s-au separat de biserica ortodoxă și s-au lepădat de dreapta credință astă vară în Creta.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Mirela said, on martie 13, 2017 at 1:16 am

    Dubla măsură a ecumeniştilor: cu ereticii avem îndelungă răbdare şi purtăm dialoguri SECOLE, dar pe ortodocşi îi prigonim şi-i caterisim rapid, în întreaga ţară. Hristos a predicat trei ani şi jumătate, apostolii la Cincizecime au convertit mii de oameni într-o zi, dar ecumeniştii consideră că trebuie să le vorbim ereticilor despre ortodoxie la nesfârşit. În schimb, pe ortodocşii care respectă canoanele şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi îi urăsc de moarte şi-i vor dispăruţi de urgenţă.
    Ce om care nu e de tot orb mai poate să creadă că această acţiune concertată de distrugere a ortodoxiei nu e rodul acceptării apostaziei de către toţi ierarhii bor? Se opune vreunul? Auziţi vreun glas? Aflăm că monahii prigoniţi într-o eparhie au găsit refugiu în alta? Auzim vreo vorbă a unui episcop împotriva apostaziei din Creta şi a prigoanei actuale?
    RUŞINE IERARHILOR ŞI PREOŢILOR CARE PARTICIPĂ LA RĂSTIGNIREA CELOR CARE ÎL URMEAZĂ PE HRISTOS!

    Apreciază

    • vali said, on martie 13, 2017 at 6:46 am

      Da, bine zis Mirela. Pentru unii muma, pentru altii ciuma.

      Apreciază

    • Adrian said, on martie 13, 2017 at 8:40 am

      Dragă doamnă Mirela,

      Un adevărat strigăt de durere sufletească … „Oferiţi-le şi ortodocşilor o fărâmă din dragostea şi grija pe care le-o arătaţi ereticilor!” … http://www.glasulstramosesc.ro/blog/oferiti_le_si_ortodocsilor_o_farama_din_dragostea_si_grija_pe_care_le_aratati_ereticilor/2016-12-29-258

      Celor cărora, întru dreptate şi adevăr, dvs. le spune-ţi să le fie ruşine, eu le spun că sunt nişte IMPOSTORI, LEPĂDATURI şi IUDE !

      Doamne iartă-mă !

      Apreciază

      • Mirela said, on martie 13, 2017 at 12:04 pm

        Dragă Adrian,

        Văzând gravitatea lucrurilor care se petrec, cred că un creştin nu poate să nu simtă multă durere şi că nu poate să nu se întrebe dacă tuturor acestor tartori moderni nu le e frică de judecata lui Dumnezeu şi de chinurile iadului. Căci se pare că doar de stăpânitorii acestei lumi se tem şi doar lor se silesc să le placă, în timp ce pe Hristos Îl dispreţuiesc. Sunt uimită cu cât tupeu ierarhii eretici pretind ascultare şi supunere, deşi ei nu ascultă de Hristos şi nu se supun canoanelor, ceea ce mă face să-i suspectez de ateism, de foarte slabă credinţă sau de papism (a te pune în locul lui Dumnezeu/mai presus de Dumnezeu şi a da legi după capul tău, chiar contrare Legii Lui). ERETICUL învechit în rele Teofan consideră că e insultat şi calomniat, căci el vrea slava şi supunerea lumii, ca papii. Cum să nu-i numească fraţi pe papi, când sunt asemenea lor în pretenţii şi în fărădelege? Cum să-l numeşti părinte pe aşa un pervers lepădat? Ce asemănare e între el şi Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Marcu Eugenicul sau atâţia mari ierarhi? A-l cinsti pe Teofan e asemenea cu a-l cinsti pe Arie, pe Nestorie, pe Athenagora sau pe Meletie Metaxakis, toţi luptători împotriva lui Dumnezeu. Iar cine îl cinsteşte pe un luptător împotriva lui Dumnezeu nu-L cinsteşte pe Dumnezeu.
        Repet ceea ce m mai zis: Iuda mi se pare nimic pe lângă aceşti trădători moderni. Să ne dea Dumnezeu putere să suportăm atâta scârbă!

        Doamne-ajută!

        Apreciază

  3. ayeaye20 said, on martie 13, 2017 at 2:31 am

    Anathema pe veci sa fi teofane si tuturor care puneti in aplicare judecata falsa

    Apreciază

    • Ionut said, on martie 13, 2017 at 9:50 am

      Nu este ingaduit mirenilor sa pronunte anatema. Pe mitropolitul Teofan il va judeca Dumnezeu. Eu, unul, inca sper sa se indrepte, pana nu e prea tarziu.

      Apreciază

      • ayeaye20 said, on martie 13, 2017 at 11:38 am

        Mai sa fie si mirenii in Duminica Ortodoxiei nu au dat anathema??
        Nu mai veni cu parei singulare uite conglasuirea Bisericii Ortodoxe ============Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Etolianul (1779)“Noi avem o porunca ce spune sa anatematizam pe oricine adauga sau nu crede în ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre.”–-Sf Amonie şi Donat 4 septembrie“Creştini suntem, şi nu vom jertfi; ci anatema să fii tu şi zeii tăi”.–-Sf. Nichifor Mărturisitorul: „Îi anatemizez pe cei care au lepădatpredania sfinţilor, alipindu-se de învăţăturile cele pervertite şiaducătoare de moarte, şi care au îndrăznit să semene neghină peogorul credinţei ortodoxe, şi pe toţi cei ce-i urmează, ca pe oocară a Bisericii lui Hristos, mă scârbesc de ei şi îi anatemizez”.–-Pr AugustinCreştinii laici pot încă să afurisească sinoade locale şi ecumenice,când sinoadele acestea nu exprimă adevărul Credinţei Ortodoxe.______ Sf Fotie : „Care dintre sfintii si vestitii nostri Parinti a spus ca Duhul purcede de la Fiul? Care Sinod a sprijinit si a evidentiat aceasta prin marturisirile ecumenice? Dimpotriva, ce adunare de preoti si arhierei, de Dumnezeu reunita, nu a condamnat, prin insuflarea Duhului Preasfint, aceasta idee chiar inainte de a aparea? Caci acestia, initiati potrivit mistagogiei Stapinului, propovaduiau cu voce limpede si tare ca Duhul Tatalui de la Tatal purcede. Mai mult, pe cei ce nu gindeau astfel ii dadeau anatemei ca pe niste ofensatori ai Bisericii universale si apostolice. Din vremuri vechi vazind dinainte, cu ochi profetici, aceasta rea evlavie, recent aparuta, au condamnat-o si in scris, si cu cuvintul, si cu gindul, laolalta cu apostazia multipla care a precedat-o.” (Mistagogia Duhului Sfint, 5)______Sf. Maxim Marturisitorul– Anatema asupra lui Origen şi a dogmelor lui şi a oricui gândeşte ca el!______________Papa Damasus I : ” Fiindcă după Sinodul de la Niceea s-a ivit rătăcirea încât unii cuteazau cu gură spurcată să spună că Duhul Sfânt a fost făcut prin Fiul, ….Dacă nu spune cineva că Duhul Sfânt e în chip adevărat și propiu din Tatăl ca și Fiul, din fiinţa dumnezeiască și Dumnezeu adevărat, să fie anatema!”––––-Sfantul Sofronie al Ierusalimului : ” Ca sa spun, intr-un singur cuvant,eu aprob si imbratisez toate cate aproba sfanta noastra Biserica soborniceasca si ,iarasi, le resping,le anatematizez si socotesc ca sunt de dispretuit toate cate le-a dovedit ea,in atotintelepciunea ei, ca trebuie respinse cu groaza, si pe cele pe care ea le socoteste dusmanoase credintei noastre,nu numai cartuliile si micile cuvantari,ci si invataturile luptatoare impotriva lui Dumnezeu, si cele scrise pe alaturi de adevar,in acelasi timp resping si anatematizez si persoanele eretice,de trista amintire,care au fosr urzitoarele ereziilor”.Sf Sofronie al Ierusalimului : Noi nu recunoastem insa ca sunt trei dumnezei….pe cel care are astfel de cunoastere,sau cugeta,sau stie acesta,il dam anatemei.––-Sinaxar 2003, 30 Noiembrie Sfântul Părinte Frumențiu episcopul Indiei pag.157 coloana 2 sus : …iar pe alții îi da Satanei. După cum a făcut apostolul, care zice : «Dați-l pe el Satanei spre pierzarea trupului, ca să se mântuiască duhul lui».––Pag.164 coloana 2 mijloc, 5 Decembrie Sfântul Mucenic Anastasie : iar pe idolii voștri și pe cei ce se închină lor îi dau anatemei și-i urăsc––-oarecare Mirax, 11 DecembriePag.175 colana 1 sus : și vă dau anatemei și pe voi și credinta voastra».––Pag.177 coloana 1 sus, 12 Decembrie Sf.Alexandru arhiepiscopul Ierusalimului : și a dat anatemei cu glas plin de îndrăznire pe cei ce cinstesc pe idoli.––Pag.200 coloana 2 jos , 26 Decembrie, Sf.Eftimie Mărturisotorul , episcopul Sardelor( doi împărați anatemizați ): l-a dat anatemei pe împărat…. „strigând : «Dacă cineva nu se închină Domnului nostru Iisus Hristos zugrăvit în icoană, anatema să fie».––Pag. 248 coloana 1 jos , 29 ianuarie,Sf. Mc. Silvan episcopul, Luca diaconul și Mochie citețul : și că dădeau anatemei pe slujitorii idolilor––Sf.Ioan Damaschin :Hristos n-a dat împăraților puterea de a dezlega și a lega, ci Apostolilor și urmașilor acestora, păstorilor și didascalilor. Chiar dacă înger, spune Apostolul Pavel, vă va vesti altceva decât ceea ce ați primit…și voi tăcea restul versetului deoarece voim să cruțăm pe cei care nădăjduim că se vor întoarce.Dar dacă vom vedea că se încăpățânează, lucru pe care ne rugăm să nu-l dea Dumnezeu, atunci vom pronunța și restul versetului. Dar mai bine să nu se întâmple aceasta.Sfântul Ioan Damaschin pag.103 : De asemeni, dacă cineva va îndumnezeii icoana oamenilor sau a zburătoarelor sau a târâtoarelor sau a altei zidiri, îl anatematizăm.Pag.134; 11. Unde ai găsit, în chip precis și cuvânt cu cuvânt, în vechiul Testament sau în Evanghelii, numele Treimii sau cuvintele: de aceeași ființă sau o singură fire a Dumnezeirii sau trei ipostasuri sau un singur ipostas al lui Hristos sau două firi? Dar pentru că Sfinții Părinți le-au hotărât pe acestea din cuvintele echivalente, care se găsesc în Scriptură, le primim; iar pe cei care nu le primesc îi anatematizăm.––Episcopul Ambrozie a zis:….Anatema să fie cel ce nu-și explică limpede credința.Toți episcopii au zis : Anatema să fie.Fiul lui Dumnezeu este Dumnezeu adevărat….Fiul Unul-Născut al lui Dumnezeu este Dumnezeu adevărat…Cel ce nu mărturisește aceasta este pe drept condamnat și prin aceasta te acuz, chiar dacă tăgăduiești în glumă adevărul.––-R.O.C.O.R.: „Anatema celor ce se ridică împotriva Bisericii Ortodoxe şi susţin că Biserica s-a împărţit în aşa zise ramificaţii ce diferă una de alta după doctrină şi moduri de viaţă, sau că Biserica nu a existat în chip văzut, ci se va constitui abia în viitor când toate ramificaţiile sau părţile sau confesiunile şi chiar toate religiile se vor uni într-un singur trup! Anatema şi celor care nu deosebesc Preoţia şi Tainele Bisericii de preoţia şi tainele ereticilor, şi afirmă că botezul şi euharistia ereticilor pot mântui. Anatema şi celor ce au legături cu ereticii sau susţin, propovăduiesc şi iau apărarea ereziei ecumeniste a acestora, sub pretextul pretinsei dragoste frăţeşti sau a presupusei uniri a creştinilor despărţiţi”.––Sa ne pazim sa nu cadem in anathema Sfintilor Parinti de la Sinodul general (1166):„Cei ce nu înteleg corect cuvintele sfintilor Dascali ai Bisericii lui Dumnezeu, si încearca sa rastalmaceasca si sa întoarca (întelesul) celor zise în acestea limpede si lamurit prin harul Sfantului Duh, sa fie anathema. ”–-sinaxar pag 475 colana 2 susSfinții zece Mucenici, care au mărturisit ptr sfânta icoana a Mântuitorului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos…Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia…și au anatematizat și au blestemat pe împărat.––Sinaxar pag.517, coloana 2 mijloc , Duminica Întâia a Postului Mare, Împărăteasa Teodora : „Împărăteasa…spunând: Să fie anatema toți cei care nu se închină și nu sărută icoanele, nu ca pe un Dumnezeu, ci ca pe niște chipuri ale acelora care au iubit pe Dumnezeu!––Sf Grigorie Palamas Pag 263 Și totuși, dacă am permite să fie determinate cele ce au fost teologhisite nedeterminat de către sfinți, atunci aceasta ar putea fi și modificat cu ușurință de către oricine ar dori însă de îndată acesta, dacă nu se pocaiește, va fi supus anatemei, căci se spune „dacă cineva propovăduiește o altă evanghelie decât cea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema”(Gal.1,8).–– Sf. Ioan Gură de Aur: „chiar dacă ceva puţin însemnat vor binevesti ce nu se potriveşte cu ce am binevestit noi, să fie anatema!” (Sf. Ioan Gură de Aur – Tâlcuire la Epistola către Galateni)––Dreapta Credinţă în scrierile Sfinţilor Părinţi- Sfântul Theodor Studitul, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Amfilohie de Iconium”; traducere din limba greacă veche de pr. Marcel Hancheș- Bucureşti, Editura Sophia 2006, volumul 1. Sfântul Theodor StuditulIar dacă ar zice că se pocăieşte şi ţine un canon, să arate aceasta prin mărturisire scrisă, dând anatemei pe eretici, împreună cu erezia, şi nemaiavând nicidecum legătură cu ei. Dar până nu face aceasta, să vă lepădaţi de el, voi care vă temeţi de Domnul. Căci este viclean când se preface că se întoarce, rănindu-vă pe ascuns şi împrăştiind pe ascuns cuvinte vătămătoare, ca şi cum ar fi, fără îndoială, din partea potrivnicilor” (nota traducătorului- “Mimează dreapta credinţă, iar afirmaţiile eretice, pe care le crede în adâncul său, le pune pe seama ereticilor”)pag. 114.

        Apreciază

      • ban said, on martie 13, 2017 at 12:40 pm

        Ce vorbesti, Ioane? parca disparusei un timp

        Apreciază

      • Aurora said, on martie 14, 2017 at 1:48 am

        Pai cum sa se indrepte daca e condus de masonerie ?

        Apreciază

      • Ionut said, on martie 14, 2017 at 10:09 am

        In Duminica Ortodoxiei, mirenii nu au dat anatemei de capul lor, ci au repetat doar ce a spus IPS Serafim de Pireu.
        Nu gasesc acum pe net textul care sustine ceea ce am afirmat (ca mirenilor nu le este ingaduit sa pronunte anatema), dar am gasit alte texte (sub rezerva ca sunt luate tot de pe net):

        1.

        „- Părinte, ce înseamnă anatema?

        – Trei pedepse are Biserica! Afurisenia, pe care o dezleagă duhovnicul la spovedanie; caterisirea, la persoane sfintite – diaconi si preoti -, pe care o poate dezlega episcopul; iar anatema o poate dezlega, cu mare greutate, Sfântul Sinod. Anatema înseamnă pogorâre de viu în iad cu dracii si tăiere de la Trupul tainic al Bisericii lui Iisus Hristos. Numai pe sectari poti să-i dai anatema, că s-au rupt de la Trupul lui Hristos, care este Biserica.” (http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou30.htm)

        2. https://www.ioanguradeaur.ro/426/despre-anatema/

        Parerile difera, din cate am vazut, considerandu-se in unele cazuri ca anatema reprezinta un act de aparare a Bisericii, pana la pocainta celui impotriva caruia a fost pronuntata, pana la ideea ca reprezinta un blestem, o abandonare a celui anatemizat in intuneric.

        Din purtarea de grija a lui Dumnezeu, pana acum n-am avut nici o legatura cu masoneria si nici nu vreau sa am.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 14, 2017 at 10:48 am

        Ionut

        DATORIA MIRENILOR cand Ierarhii sunt dusmani ai lui Hristos. Nu plecam si NU FACEM SCHISMA. Strigam “NEVREDNICILOR” si AFURISIM sinoadele talharesti. Iata ce ne invata SFANTUL TEODOR STUDITUL si MITROPOLITUL AUGUSTIN

        https://saccsiv.wordpress.com/2016/04/18/datoria-mirenilor-cand-ierarhii-sunt-dusmani-ai-lui-hristos-nu-plecam-si-nu-facem-schisma-strigam-nevrednicilor-si-afurisim-sinoadele-talharesti-iata-ce-ne-invata-sfantul-teodor-s/

        Apreciază

      • ayeaye20 said, on martie 14, 2017 at 4:53 pm

        Ionut , ciobotea e eretic sau nu , e sectar sau nu?

        Apreciază

    • Rozalia said, on martie 13, 2017 at 10:51 am

      Nu stiu cat mai poate indura Cuvioasa Parascheva sa-l vada pe Teofan sluga la diavoli! Si lingaii apostati de langa el taratoare unsuroase!
      Iarta-ne Doamne si nu ne lasa!

      Apreciază

  4. Adi said, on martie 13, 2017 at 8:49 am

    https://youtu.be/-suZJKlccC4. Ce am gasit pe net.

    Apreciază

    • Nicoleta said, on martie 13, 2017 at 10:28 am

      Dar cu vaci capsate la ureche. De ce nu si oamenii, ca tot traiesc ca niste legume fara Dumnezeu?. Sant morti de-abinelea, Adi.

      Apreciază

  5. Angela said, on martie 13, 2017 at 12:38 pm

    off

    un articol esential ca sa intelegem ce va mai fi cu europa si cu noi in ea: http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-13-martie-2017/

    Apreciază

  6. Angela said, on martie 13, 2017 at 12:47 pm

    Este canonica oprirea pomenirii pe motiv de constiinta intr-o situatie de potentiala erezie (nu avem dreptul sa spunem mai mult decat potentiala – greseste cine se avanta si spune mai mult fara judecata unui sinod si, ca atare, poate fi sanctionat pe drept).

    Nu este canonica prigonirea sub diverse forme ca urmare a opririi pomenirii pe motiv de constiinta intr-o situatie de potentiala erezie.

    Cine greseste? Uite asa se radicalizeaza pana si cei care asteptau o rezolvare linistita. Astfel de atitudini duc sigur la schisma.

    Apreciază

    • Mirela said, on martie 13, 2017 at 5:59 pm

      Angela,

      Dogmatica ortodoxă nu este ca jocul de zaruri sau ca alba-neagra, ci are învăţături clare şi neschimbătoare, pe care măcar unii le cunosc. Situaţia cu Creta nu e de potenţială/presupusă erezie, ci de EREZIE, aşa cum au demonstrat şi subliniat destui teologi şi ierahi de marcă. Dacă ţie nu-ţi sunt clare aspectele dogmatice, nu înseamnă că nu sunt destui oameni în măsură să vadă că în Creta s-au semnat erezii, care acum ne sunt băgate pe gât drept ortodoxie curată. Nu sinodul decide dacă o învăţătură e eretică, ci conformitatea acelei învăţături cu revelaţia divină transmisă în Sf. Scriptură, Sf. Tradiţie, canoanele sinoadelor (adevărate), învăţătura Sfinţilor Părinţi, mărturisirile de credinţă ale Bisericii.
      Mergând după părerea ta, cum îţi explici faptul că în istorie au existat sinoade tâlhăreşti? Poate pricepi că un sinod este sfânt, ortodox, doar dacă ia decizii în conformitate cu revelaţia divină din sursele despre care am vorbit, altfel e tâlhăresc.
      Cum îţi explici că Sf. Ap. Pavel spune: „Dacă noi înşine sau înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie, să fie anatema”? Zice ceva de sinod? Zice că dacă sinodul spune anatema, e anatema, altfel nu e? Părerea mea este că ar fi bine să nu te mai bagi în chestiuni care te depăşesc.

      Apreciază

      • el said, on martie 13, 2017 at 9:05 pm

        Mirela

        angel(ic)a „suava” ( cine poate respinge ceva „suav/angelic” ?) 🙂 ) e trimisa „la propovaduire” de fratiorul ei danutz ( cel cu copita despicata din deal) .. 🙂 !

        … sa ne invate invataturi „angelice” de la ingerii iadului !

        Apreciază

      • el said, on martie 13, 2017 at 9:14 pm

        angela ne invata angelic ca e ok sa mergem la ERETICI linistiti ca nu au fost judecati de un sinod !… se preface ca NU a auzit de Sinodul ROCOR, si daca ar fi vreun alt Sinod, la fel l-ar IGNORA in mod „angelic” si pe acela , …din acelasi „motive ” !! 🙂

        angelica este REPREENTANAT politicului CORRECT si INDOCTRINARII soft cu aparentze de „ortodoxie” :
        …lasa ca e ok sa nu.i pomenesti daca asa iti spune tie gandu´__adica STRIC opina ta , se prefac eca ti-o repsceta dar NU ADMITE ca ai DREPTATE condform Dogmei ___ ( si DOAMNE FERESTE sa crezi ca europopii si gasca SinodulAPOSTATbor.srl sunt ERETICI, .. CEL MULT ca se afla in „POTENTIALA greseala „… 🙂 )

        e clar acum cum sta treaba cu Angela si parerie ei PSEDO angelice?

        e soft femeiusca, „mironosita” PRECAUTA si VIPERA pervesa.

        ia sa vezi cum o sa sara ca arsa … ca ea e „femeie cinstita” si noi aia cu „ochiul rau”/musca de pe … 🙂

        Apreciază

      • Angela said, on martie 14, 2017 at 9:47 am

        @saccsiv

        Iti multumesc pt ca nu mi-ai publicat raspunsul. Chiar daca lupta antiecumenista este corecta in sine ea nu se poate folosi de exagerari si de neadevar. Nu poti combate o minciuna cu alta minciuna. Nu putem rastalmaci ceea ce au spus Sf Parinti dupa cum ne convine. DA, ecumenismul este erezie. DA, sinodul cretan este ecumenist insa acest lucru nu poate fi confirmat 100% decat dupa o judecata soborniceasca dupa cum marturisim si in Crez. Amalgamul din capul tau cred ca mai mult dauneaza. Nu este de mirare detasarea parintilor marturisitori de acest blog.

        M-ai ajutat sa ma conving de extremismul si nesinceritatea ta. Nemaicitind blogul tau o sa salvez astfel timp pretios.

        Multumesc inca o data.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 14, 2017 at 10:38 am

        Angela

        Hai ca minti ca dracul cand spui ca „Nu este de mirare detasarea parintilor marturisitori de acest blog”.

        S-au detasat doar preotii „marturisitori”, intre ghilimele. Ceea ce este foarte bine, ca sa nu fie ghiveci.

        Oricum insa nici nu-mi pasa si de ar fi ca toti preotii marturisitori devin „marturisitori” si sa se detaseze. Ca n-am pornit acum 10 ani lupta anti ecumenista cu ei la brat, de majoritatea am aflat de abia de curand si nici unul nu e reper pentru mine. Reperele mele sunt gigantii batrani mutati intre timp la Domnul. Care si ei sunt repere in masura in care au tinut de linia Sfintilor Parinti.

        Apreciază

    • ban said, on martie 13, 2017 at 6:56 pm

      Ce spui tu, Angelush, ca albul e negru, pana se intrunesc cercetatorii si spun ca albul e alb?

      Apreciază

    • el said, on martie 13, 2017 at 7:46 pm

      Angelica „invatatoarea” KAKODOXIEI

      ” (nu avem dreptul sa spunem mai mult decat potentiala – greseste cine se avanta si spune mai mult fara judecata unui sinod si, ca atare, poate fi sanctionat pe drept).”______ Eucmenismul de care BOLESC TOTI episcopii bor si popii pomenitori de episcopi ERETICI este PANEREZIE iar NU greseala ponetntiala!

      i-auzi la ea , diplomata lui danutz din deal : ecumenismul e „greseala potentiala ” !! 🙂 cat te plateste bor sa aburesti lumea pe aici cu postari mieroase ca sa arunci apoi PASTILA OTRAVTITA?

      ce tracanesti tu aici e din aburii beznei tale?

      si à propos : dupa atatea postari iscusite ca sa castigi increderea naivilor, UNDE mergi tu la beserica?
      asa-i ca la danutz si pomenitorii de ERETICI? .. hai fii sincera ca nu ne suparam ca STIM ca esti iscoada. 🙂

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 13, 2017 at 8:46 pm

        el

        Din cand in cand explica, te rog, ce inseamna KAKODOXIE. Sa nu zica lumea ca-i injuri.

        Apreciază

      • el said, on martie 13, 2017 at 9:02 pm

        saccsiv

        🙂

        KAKO-doxie inseamna REA cinstire/SLAVIRE= opinie ERETICA/invatatura perversa , prin ANTAGONISM cu ORTODOXIE(orthos=drept in limba greaca care) insemana DREAPTA cinstire /SLAVIRE a Lui Dumnezeu.

        doxia=slava, parere/opinie

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 13, 2017 at 9:55 pm

        el

        Bine, nu mie trebuia sa-mi spui. Din cand in cand, cand il mai folosesti, pune in paranteza rea credinta sau pe scurt ceva.

        Apreciază

    • ayeaye20 said, on martie 14, 2017 at 4:48 pm

      Din ce zici nici macar nu ai citit canonu 15 …

      Apreciază

  7. George said, on martie 13, 2017 at 6:50 pm

    Dacă merge careva spre schitul Radeni in zilele urmatoare, il rog din toata inima să mă anunte şi pe mine, păcătosul! Doamne ajută!

    Apreciază

  8. tataia said, on martie 15, 2017 at 5:34 am

    NU sint de acord cu ideea acestui articol….”Uneori nu oamenii se schimba…masca este aceea care cade”. Adica oamenii au fost dintotdeauna rai doar ca pina acum s-au ascuns! Complet fals! Oamenii au fost dintideauna buni doar ca de curind dracul a reusit sa puna laba mai abitir ca pina acum pe ei…acesta este adevarul Deci nu este o masca care cade..ci din contra….este o masca pe care oamenii si-o pun….

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 15, 2017 at 9:02 am

      tataia

      Uneori oamenii au o masca de oameni cumsecade. Ei erau rai dar pareau ok din cauza mastii. Apoi masca le-a cazut si se arata asa cum sunt de fapt in realitate. E cazul Mitropolitului Teofan. El e ecumenist de tanar. Dar purta masca traditionalista. Acum i-a cazut.

      Apreciază

    • Mirela said, on martie 15, 2017 at 1:16 pm

      tataia

      Cum se potriveşte ideea ta cu cea a Sf. Evanghelist Matei:
      ”Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt LUPI răpitori. “(Matei 7,15)?

      Apreciază

    • tanase said, on martie 16, 2017 at 7:16 pm

      tataia, din pacate modul tau de gandire e ori copilaresc ori invechit in rele.

      „NU sint de acord cu ideea acestui articol….”Uneori nu oamenii se schimba…masca este aceea care cade”.
      „Crezut-am, pentru aceea am grăit, iar eu m-am smerit foarte. Eu am zis întru uimirea mea: „TOT OMUL ESTE MINCINOS!” (Ps. 115; 1-2)

      „Adica oamenii au fost dintotdeauna rai doar ca pina acum s-au ascuns! Complet fals!” – citeste de mai multe ori
      „Ps. 115; 1-2″, iar daca vei continua tot pe aceasta linie … vei avea o problema cu Duhul Sfant pentru ca-L contrazici! ” Iata un alt verset care se opune convingerilor tale; „Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos şi cuvântul Lui nu este întru noi.” (I In. 1-10), ti-o zice pe „sleau” ca esti ratacit! Cum poti sa sustii ca „oamenii dintotdeauna sunt fara pacat”?!?

      „Oamenii au fost dintideauna buni …acesta este adevarul.” – e clar ca ai un „adevar” al tau de care te tii cu dintii. Grija mare ca … „e pericoloso sporgersi”! I-auzi cum conglasuiesc Sfintii Apostoli Marcu si Matei; „Iar Iisus i-a răspuns: De ce-Mi zici bun? NIMENI NU ESTE BUN decât unul Dumnezeu.”

      In cazul „teofan & co …” – astia sunt niste slugi care doar raspund la comenzi pentru a-si pastra facilitatile si rangul, nu au nici o treaba cu „slujirea Adevarului si pastrarea lui cu pretul vietii”!

      Apreciază

      • tataia said, on martie 17, 2017 at 3:04 am

        Modul meu de gindire copilaros? Poate. Adica daca mai crezi inca in bunatatea din oameni esti pueril. Asa o fi cum ziceti voi…eu prefer sa cred in bunatate nu in rautate. Eu invechit in rele? Imi place foarte mult ca pe aici e plin de „judecatori”.

        Am sustinut eu ca oamenii sint dintodeauna fara de pacat? Asta este o rastalmacire a vorbelor mele….asa cum fac toti cei care vor cu orice pret sa demonstreze ceva..

        Nu am spus niciodata ca sint de acord cu mitropolitul Teofan. Am sustinut doar ca el face ceea ce face nu pentru ca asa a fost dintotdeauna ci pentru ca dracul a pus gheara pe el. Si eu cind ma cert sau doar ma contrazic cu diverse persoane pe teme religioase sau de alta natura imi dau seama ca de fapt nu cu acele persoane ma cert ci cu dracii care s-au urcat in circa lor….si din nefericire acestia nici macar nu isi dau seama. Voi spuneti ca au fost dintotdeauna asa…credeti ce vreti dar EU UNUL NU CRED ca asa au fost dintotdeauna.

        Apreciază

      • tanase said, on martie 17, 2017 at 8:25 pm

        @tataia, sunt necesare cateva precizari; cand spui „…daca mai crezi inca in bunatatea din oameni esti pueril.”, consider ca exprimarea cu caracter general este gresita, deoarece, ar trebui sa stii ca, in oameni nu predomina bunatatea iar cei buni sunt exceptii. Cand am zis „invechit in rele” m-am referit DOAR la modul de gandire, am folosit „invechit” e cu sensul de „deprindere – obisnuinta” in ACEST mod de a gandi. Eu nu am de unde sa stiu ce „fapte” sau „binefaceri” ai facut sau faci!
        „Am sustinut eu ca oamenii sint dintodeauna fara de pacat? Asta este o rastalmacire a vorbelor mele….asa cum fac toti cei care vor cu orice pret sa demonstreze ceva..” – vezi tu, “talmacirea” sau “rastalmacirea” este o compozitie semantica folosita de structura gândirii celui ce o exprimă. Biblia trebuie inseleasa semantic EXACT cum a exprimato Duhul Sfant, de aceea insusi Hristos vorbind in pilde, a fost nevoit sa “talmaceasca”.
        Cand afirmi ca „Oamenii au fost DINTODEAUNA BUNI …ACESTA este adevarul.” – SEMANTIC VORBIND e totuna cu a spune ca “oamenii au fost dintodeauna fara greseala”. Inteleg morala ortodoxa care spune ca “toti oamenii trebuie sa-i vedem ca fiind buni si doar noi sa ne vedem rai, sau pacatosi!”, dar in cazul lui “teofan & co…” ACEASTA NU STA IN PICIOARE. Evanghelia menționează doar o singură categorie de oameni care au suferit o condamnare puternică din partea lui Hristos; inalții preoți, cărturarii și fariseii au fost numiți de Hristos “serpi” și “pui de vipere” (Matei XXIII,33), pentru ca ei trebuiau sa fie “lumina” pentru oameni!
        Din punct de vedere semantic, o propoziție este enunțarea unei judecăți. Unii oameni “priceputi” abuzeaza pana la exasperare de sintagma “nu judeca sa nu fii judecat” fortandu-te astfel sa-ti anihilezi facultatea ratiunii. Explicatia clara e ca “trebuie urat pacatul nu si pacatosul” insa va fi “vai de cei prin care vine sminteala”.
        Saccsiv zicea; “E cazul Mitropolitului Teofan. El e ecumenist de tanar. Dar purta masca traditionalista” – aratand practic ca ACESTA e un FATARNIC!
        Sfântul Luca al Crimeii defineste fățarnicul ca fiind “cel care poartă masca evlaviei, dar dincolo de această evlavie nu se află nimic duhovnicesc întrânsul. Fățarnicul este cel care poartă masca dragostei și a loialității, a atașamentului sincer față de celalalt, dar dincolo de această mască nu se afla decât starea de ură și capacitatea continuă de trădare. Fățarnicul este cel care poartă masca curăției, iar dincolo de aceasta se afla multă nuanță necurată, multă necurăție și putere a întunericului. De accea, în fața unei asemenea stări, Hristos Domnul spune “fățarnice”, “șarpe”, “pui de năpârca”,“mormânt văruit”, sau “vulpe”.

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.