SACCSIV – blog ortodox

Din povestile parintilor mei (partea 1)

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 9, 2017

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Deportation_of_Germans_from_Romania_after_World_War_II

Sunt o corcitura. Mama mea e aproape nemtoaica iar tatal moldovean. Iata cateva povesti din viata lor.

   Mama

Mereu se lauda ca e nemtoaica si nu sasoaica sau svaboaica, caci neamul ei ar fi venit in Transilvania mult dupa ceilalti. Asa o fi, n-am stat sa cercetez vreodata.

Tatal ei a fost grec, insa i-a parasit pe cand mama mea inca era nenascuta. La cativa ani insa, a ramas orfana cu totul, caci cea care i-a dat viata a murit de leucemie.

Si a ajuns astfel s-o cresca o bunica. Mult a mai indragit-o pe batrana aceea si mult imi mai povestea despre ea. Cea mai frumoasa perioada din copilaria ei. De fapt unica …

Dar orice e frumos e si scurt. Caci, ce le-a trecut prin mintea aia de nemtalai reci rudelor ei? S-o ia de langa bunica, deoarece o batrana nu prea culta nu putea, nu-i asa, sa-i ofere educatia necesara. Dar nici ei nu puteau s-o creasca, caci deh, erau oameni cu multa treaba, asa ca au dus-o la un soi de orfelinat cu pretentii. Nemtesc si el si care aplica conceptii din categoria ultimului racnet ce deja bantuia continentul.

Acolo, de exemplu, toate erau la comun si nu se accepta nici o iesire din front. A acceptat si ea doctrina asta, dar doar pana la momentul palariutei, de care amintea si la batranete. Ca venise in vizita bunicuta ei, pe care o iubea atat de mult, si i-a facut cadou dragutul obiect vestimentar. Deci palariuta nu mai era o palariuta, ci legatura cu batranica indragita, de langa care fusese atat de brutal smulsa. Avea valoare de simbol. O alta fetita insa, n-a tinut cont de aspectul asta si dupa o vreme si-a pus-o pe cap, fudulindu-se cu ea prin curte. Cand a descoperit disparitia, nestiind cine i-a luat-o, i-a luat ceva vreme mamei mele pana s-o gaseasca, iar cand a gasit-o, n-a mai stat la poveste, ci i-a smuls-o de pe cap, plecand cu ea victorioasa. Victorie efemera si riposta crunta a personalului orfelinatului impotriva micii calcatoare a regulii fundamentale “toate la comun”. Iar de atunci, din te miri ce motiv, primea bataie. Si atata bataie a tot primit cat a stat pe acolo, ca sa-i ajunga o viata. Dar dupa fiecare astfel de bataie si mai hotarata devenea in a nu respecta socialistele reguli ale stabilimentului, asa ca, la un moment dat, unei asistente i se facu pana la urma mila si i-a contactat pe furis rudele, indemnandu-i: “luati-o de aici sau moare”.

Si au luat-o, iar dupa multe sfatuiri intre ei, au hotarat s-o creasca una dintre surorile mamei sale. Avea 9 ani, iar bunicuta ei intre timp murise.

Cativa ani a fost cat de cat bine in noua sa locatie, dar a venit razboiul si o data cu el si multe intamplari exceptionale. Voi mai aminti in acest articol doar de un singur episod.

Era deja o mica adolescenta foarte ravnitoare in a merge la ceea ce multi nemti numeau “biserica”: la lutherani. Si din cat ii invatau aia acolo pe enoriasi si din cate mai citea si din “Biblia” lor, bagase la cap ca nu trebuie sa curveasca si ca musai sa ramana fecioara pana la casatorie.

Dar cand colo, ce sa vezi? Pe cand national-socialismul era inca pe cai mari iar Romania aliata lui Hitler, taman de acolo de unde se astepta mai putin au inceput sa vina indemnuri la desfranare de cea mai joasa speta. Ca Germania dorea cat mai multi copii de rasa ariana, asa ca sistemul alese ofiteri germani considerati buni pentru raspandirea genei prin cat mai multe tinere nemtoaice bune de prasila. Si tocmai “biserica” aia a lor se gasise sa schimbe dogmele de asa natura incat sa gaseasca motive “intemeiate” cum ca nu e curvie ci o treaba nobila. Ba mai mult, cum aproape intreaga comunitate de germani trecea mai des sau mai rar pe acolo, “preotul” le-a convins pe toate adolescentele etniei sa se urce in camioanele pregatite special pentru deplasarea spre locurile orgiilor in numele binelui natiei. Nu insa si pe mama mea, care, dupa cum ati observat, era reactionara de mica. Asa ca “preotul” a pedepsit-o stergandu-i numele din catastifele “bisericii”, ceea ce pentru ei era un soi de excomunicare.

Si i-a prins bine. Caci nu dupa multa vreme, Germania a pierdut razboiul iar cand sovieticii au pus stapanire pe Romania, au stabilit ca un numar imens de nemti, sasi sau svabi din Transilvania trebuie sa ajunga in Siberia. Doar pentru ca etnia era germanica, necontand daca au colaborat sau nu cu armata germana in vreun fel sau cu national-socialistii sau indiferent de orice. Din motive de ei stiute insa, actiunea trebuia desfasurata rapid si cum nu-i interesa decat sa iasa la numar, au dat navala in “bisericile” lutherane, au luat catastifele si i-au saltat dupa numele gasite. Iar mama mea nu mai era scrisa acolo si nici matusa ei, care se maritase cu un roman si se botezase ortodox. In rest, cam toate rudele au ajuns in Siberia, de unde dupa ani de zile s-au mai intors doar cativa …

   Tata

Cum mi se pare ca am lungit cuvantul deja prea mult, ma voi limita la una singura din povestile ce mi le spunea in copilarie.

El a fost aviator si a facut ambele fronturi, atat de rasarit cat si cel de dupa 23 august. Si pe cand navaleam ei impotriva sovietelor, propaganda germana raspandea printre militari fotografii cu copii scheletici ce trebuiau eliberati din lagarele bolsevice.

Apoi au intors romanii armele si dupa ce sovieticii au ajuns in lagarele Germaniei naziste, propaganda de la rasarit a inceput si ea sa imprastie fotografii printre militari. Cu copii scheletici. Cu aceiasi copii scheletici.

Iar tatal meu si camarazii sai n-au stiut nici pana la batranete cum sa explice treaba asta. Erau convinsi ca au existat lagare in care sovieticii chinuiau oameni si erau la fel de convinsi ca si germanii au avut astfel de lagare. Dar de ce acele fotografii?

Daca v-a placut, o sa fie si o parte a doua. Sau chiar si alte parti.

 

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ion Volosincu said, on martie 9, 2017 at 2:13 pm

    „Sunt o corcitura. Mama mea e aproape nemtoaica iar tatal moldovean. Iata cateva povesti din viata lor.”
    Gresesti enorm Domnule!, aceasi greseala am facut-o si eu cu anii in urma…….!, numai ca un OM destept mi-a atras atentia in aceasta privinta. Si eu spuneam la fel ca sunt o „corcitura” (tata fiind oltean, iar mama din Muntenia, langa capitala) Acel OM destept a spus asa: Femeia este precum pamantul, ce samanta pui aia rasare. Si avea PERFECTA DREPTATE. Si el fiind tot oltean. 😉

    Apreciază

    • el said, on martie 9, 2017 at 9:40 pm

      Ion Volosincu

      „Acel OM destept a spus asa: Femeia este precum pamantul, ce samanta pui aia rasare. Si avea PERFECTA DREPTATE. Si el fiind tot oltean. „____ GRESEA acel oltean !… ca IN´JOSEA femeia la treapta de „pamant”!!

      PAMANT a fost Adam…. femeia a fost COASTA lui Adam si NU PAMANTUL ( Adam ) a primit PROMISIUNEA Rascumparatorului = Hristos Mantuitorul… cu FEMEA cea din COASTA lui , Ea SINGURA DINSAMANTA Ei a adus in lume pa Hristos Dumnezeu…

      asadar PAMANTUL e Adam , barbatul.. iar olteanul care „te-a luminat” pe tine …UN MISOGIN ! 🙂

      ca NU s-a ridicat din SAMANTA omneasca Hristos si DOAR din SAMANTA Femeii Panaghia Nascatoarea de Dumnezeu !

      …ps: ia vezi DE CE OARE evreii pana azi isi socotesc NEAMUL dupa SAMANTA femeii? ( e mama evreica, copilul e EVREU, … e tatal evreu…copilul poate fi si „BASTRAD” !!!) 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on martie 9, 2017 at 9:51 pm

        … BASTARD DACA nu e SI MAMA evreica !!!

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 10, 2017 at 1:27 pm

        el,

        da cica e si o explicatie genetica la treaba asta cu mama evreica > copilul e evreu. Nu am studiat pr, doar mi-a trecut pe la urechi. Cica in orice om exista si codul genetic doar al mamei, pe langa cel care te defineste pe tine si cu care practic lucreaza organismul tau; si codul asta al mamei e asa, latent, pe undeva prin nucleu…
        poate stie cineva mai multe pe tema asta.

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 10, 2017 at 4:59 pm

        stiam ceva de codul genetic din mitocondrii, niste celule care au legatura cu metabolismul, si se transmit doar de la mama la copil, in perioada sarcinii

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 10, 2017 at 7:39 pm

        ioana,

        da, da, cred ca despre asta e vorba; cand am citit erau si mitocondriile astea pe acolo…

        Apreciază

  2. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on martie 9, 2017 at 2:30 pm

    Apreciază

  3. Arhanghelul said, on martie 9, 2017 at 2:37 pm

    Buna asta … din citat …

    „” Tata

    Cum mi se pare ca am lungit cuvantul deja prea mult, ma voi limita la una singura din povestile ce mi le spunea in copilarie.

    El a fost aviator si a facut ambele fronturi, atat de rasarit cat si cel de dupa 23 august. Si pe cand navaleam ei impotriva sovietelor, propaganda germana raspandea printre militari fotografii cu copii scheletici ce trebuiau eliberati din lagarele bolsevice.

    Apoi au intors romanii armele si dupa ce sovieticii au ajuns in lagarele Germaniei naziste, propaganda de la rasarit a inceput si ea sa imprastie fotografii printre militari. Cu copii scheletici. CU ACEASI copii SCHELETICI.

    Iar tatal meu si camarazii sai n-au stiut nici pana la batranete cum sa explice treaba asta. Erau convinsi ca au existat lagare in care sovieticii chinuiau oameni si erau la fel de convinsi ca si germanii au avut astfel de lagare. Dar de ce acele fotografii?””
    _________________________________________________________________

    Sa nu uitam ca la Lovilutie … strainatatea stia ca Secu a lui Ceasca a omorat peste 40.000 de protestatari …
    pe cand ei au fost intre 1200 si maxim 2000 … a cum fu Ionele … pute sau pute …

    „”Radio Europa Liberă a fost una din sursele principale de informaţii pentru români în perioada revoluţiei. După revoluţie s-au răspîndit zvonuri despre „dezinformarea” pe care ar fi practicat-o acest post de radio în decembrie 1989, prin exagerarea intenţionată a numărului morţilor revoluţiei. „Cifra victimelor pe care, într-un prim moment, am luat-o drept bună, 60000 de morţi, nu exista decît în imaginaţia corespondenţilor de presă” scria Ion Iliescu în cartea sa „Revoluţie şi reformă. Iliescu nu indică cine sînt acei corespondenţi de presă care l-ar fi indus în eroare, dar am auzit deseori vorbindu-se că „Europa Liberă” ar fi fost cea vinovată de dezinformare. Eu cred altceva – Ion Iliescu vrea să-şi ascundă propria vină (de organizator al procesului Ceauşescu, unde s-a răspîndit oficial numărul de 60000 de morţi) dînd vina pe alţii, ca şi hoţul care strigă „prindeţi hoţul!”. Sigur că, după ce FSN a anunţat oficial 60000 de morţi, acest comunicat a fost preluat de ziarişti din întreaga lume, dar ziariştii sînt victimele dezinformării FSN, nu pricina acesteia. Un cititor al acestui blog mi-a semnalat că pe internet e disponibilă emisiunea de la radio „Europa Liberă” din 18 decembrie 1989. A fost o surpriză pentru mine, nu o mai ascultasem fiindcă la data respectivă eram în puşcărie, unde s-a omis să ni se dea aparate de radio. Cred că emisiunea respectivă merită ascultată (sau reascultată, pentru aducere aminte după 20 de ani) de cititorii acerstui blog.””

    https://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/13/radio-europa-libera-in-18-decembrie-1989-despre-revolutia-din-timisoara-audio/

    https://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/06/nyt-19-dec-89-despre-revolutia-romana/

    http://noinu.ro/2013/12/de-unde-a-plecat-deziformarea-zeci-de-mii-de-morti-al-revolutie/

    http://noinu.ro/2013/12/de-unde-a-plecat-deziformarea-zeci-de-mii-de-morti-al-revolutie/

    Apreciat de 1 persoană

  4. Grigore said, on martie 9, 2017 at 2:52 pm

    În procesul de la Nürnberg au fost aduse fotografii cu mormane de cadavre şi prezentate ca probe ale atrocităţilor din lagărele germane. Ulterior s-a dovedit că acele mormane de cadavre erau fotografiate în Dresda şi erau civili germani ucişi în teribilul masacru din februarie 1945 executat de americani şi englezi asupra unui oraş-spital deschis, lipsit de orice instalaţii militare şi în care erau aduşi răniţii de front.
    Probabil că aceeaşi medotă s-a folosit şi în propaganda cu copiii scheletici.

    Apreciat de 1 persoană

  5. NIMENI said, on martie 9, 2017 at 3:17 pm

    Mi-a placut. Ti-e dor de parintii tai?
    Mie mi-e dor de bunici si mai ales de tata …..

    Apreciază

    • el said, on martie 9, 2017 at 9:47 pm

      NIMENI

      FOARTE FRUMOS !!
      cu spunea un sarb Sf Nicoale Velimirovici. SLAVA Europei pana in vremurile astea de pe urma NU au fost zidarii de catedrale si fauritorii progesului stiintific modern din Europa apuseana cea CURVA si APOSTATA …ci TARANUL din Balcani ( sarb, grec, roman, bulgar ___ sau rus din Rusia „europeana” ) … ! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

    • Ioana said, on martie 10, 2017 at 5:35 pm

      si mie imi e dor de bunici si de tata… am si eu o istorioara, strabunica mea, care era din Ardeal, era tot asa un fel de corcitura, pe sfert unguroaica, pe sfert austriaca…. si ca sa scape de deportari s-a casatorit civil cu strabunicul care era ortodox. Ei au avut-o pe bunica mea, pe care imi povestea multe despre tata cand eram mica. Bineinteles ca de fapt nu a fost casatorie ci concubinaj, dar aceasta fuga din calea razboiului i-a fost de folos mai tarziu, strabunicii mele, la sfarsitul vietii… datorita tatei. Tata, desi s-a nascut intr-o tara exotica, care nu avea legaturi cu ortodoxia, a avut din partea bunicului meu, (care se pare dupa familia sa de origine era …moldovean stabilit pe undeva prin Muntenia), o bunica tare credincioasa, care l-a invatat de micut sa se roage, si de care era apropiat foarte mult. Iar in vremea comunistilor a facut o adevarata misiune de convertire in familie, si impotriva spalarii pe creier comunista. Si asa la sfarsitul vietii, strabunica mea era bolnava de cancer si el a convins-o sa se boteze. Se pregatise pentru acel moment, dar nu a mai reusit sa ajunga la preot. Si a fost botezata de tata iainte sa moara. Am citit ca e valid botezul facut de mireni in aceste situatii extreme, in Pidalion. Si nici strabuniculului meu nu i-a fost usor, a fost deportat la canalul Dunare Marea Neagra.

      Si o istorioara din partea mamei, mai precis cu bunicul meu.
      Bunicii din partea mamei sunt niste tarani frumosi, cu muta demnitate si noblete, care au indurat multe greutati si saracie pe vremea razboiului. Cand erau mici, familia bunicului meu, tatal mamei, adaposteau preoti refugiati din Basarabia. El e de meserie agricultor, si mi-a povestit o intamplare cu seful sau de la colectiv, un neamt care a fost militar in razboi si care a trait ascuns prin munti dupa razboi, vreo cativa ani pana s-a dat ordin de gratiere, altfel ar fi fost impuscat… Tiganii din localitatea apropiata l-au ajutat sa se ascunda, ii duceau mancare… si… il dadusera cu vopsea pe fata si mai pe tot corpul… ca sa para ca neamtul e tot tigan :), in caz ca l-ar prinde cineva. Si uite asa a ajuns neamtul nostru pustnic prin munti si a rezistat bine acolo prin zonele acelea impadurite si accidentate, de paduri neumblate, pe cand foarte multi din armata germana au fost gasiti si executati… Dupa ce s-a dat decretul, s-a intors din munti si comunistii i-au dat slujba de inginer agronom. Nu avea prea mult habar, dar fiind o fire organizata, germanica, a invatat foarte repede si a ajuns seful bunicului meu. Au fost buni prieteni…

      Doua istorioare de supravietuire….

      Apreciază

      • NIMENI said, on martie 10, 2017 at 7:29 pm

        Ioana,
        Amintirile noastre despre parinti si bunici asa cum ne-au fost povestite sunt un izvor …si despre bunicul meu chinuit de oameni pana prin anul 1983 multe am de povestit ….
        Cinste lui Vasile ca l-a deschis!

        Apreciază

  6. Angela said, on martie 9, 2017 at 3:39 pm

    Astea nu sunt simple povesti ci adevarate lectii de viata.

    1. Mi-a placut cum i-a ajutat Dumnezeu unei copile care a vrut sa-si pastreze curatia. Chiar daca aparent a suferit o nedreptate (excomunicarea) aceasta a ferit-o de siluire. Ce minunat! Dar avem noi oare puterea sa multumim lui Dumnezeu in orice clipa si pentru orice ne da, chiar si atunci cand ni se intampla ceva ce nu este dupa voia noastra?

    2. Daca atunci faceau astfel de manipulari (precum cele cu fotografiile – aceeasi, de necrezut) oare la ce manipulari suntem supusi astazi?

    Sigur ca ar fi binevenite cat mai multe astfel de intamplari cu miez care au marcat viata unor oameni reali.

    Apreciat de 2 persoane

  7. Basarabia e Romania said, on martie 9, 2017 at 4:08 pm

    mie mi-a placut

    Apreciază

  8. Basarabia e Romania said, on martie 9, 2017 at 4:09 pm

    in special ca tatal tau e moldovean 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 9, 2017 at 9:31 pm

      basarabia

      .. si mie si mai MULT ca mama lui e nemtoica si grecoaica !!! 🙂

      Apreciază

  9. Nathan said, on martie 9, 2017 at 5:51 pm

    Asistentul personal Alexa, conectat la internet, ramane fara reactie la intrebarea daca e conectat la servici. https://www.youtube.com/watch?v=QpDzW7YlgsQ

    Apreciază

  10. Ioan said, on martie 9, 2017 at 7:07 pm

    Mare atentie!! Cei care sunt impotriva adunarii din Creta trebuie sa fie foarte bine informati deoarece sunt tot felul de oameni care se prefac a fi anti-ecumenisti si care prin comentariile pe care le fac incearca sa insele lumea.

    Un exemplu de astfel de comentariu rau-intentionat care ar putea provoca indoiala in sufletul unui nestiutor:

    Andrei Danciu7 martie 2017, 22:55
    mi se pare normal sa meaga oamenii la biserica. Ce-ai vrea sa faca? sa mearga la adunarile sectare?sau unde sa mearga, la stilisti? sau la catolici? Nu vezi ce prostii vorbesti?Ce-ai vrea sa faca schisma ca sa fii tu multumit?…
    In ce priveste afirmatiile Sf Teodor Studitul iti spun ca aceasta nu este parerea Bisericii aprobata de sinoadele canonice, ci este doar o parere a sa personala. Poate nu stiai ca sf Teodor de care pomeneai a fost intr-o perioada in schisma, dar spre sfarsitul vietii si-a revenit.Din pacate ucenicii sai au ramas in schisma o perioada mai lunga.Vezi unde duc astfel de atitudini? Excesul de zel si pozitiile extreme ne „ajuta” sa intram in schisma. Tu asta cauti? Nu faci parte cumva din gruparea extremista a lui Vasile Vieru cu blogurile lui(Saccsiv, invatatura sfintilor parinti, ortodoxinfo etc.)care indeamna oamenii sa-si faca slujbele singuri acasa? Daca asa vedeti voi ortodoxia ma mir cum va mai rabda Dumnezeu in Biserica Lui.
    Nici eu nu sunt ecumenist, dar extremismul vostru nu face decat sminteala.

    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/03/video-predica-la-duminica-ortodoxiei.html

    La care am raspuns:

    @ Andrei Danciu – In ce schisma a fost Sfantul Teodor Studitul?

    Afirmi: „dar spre sfarsitul vietii si-a revenit.” Si-a revenit la ce?

    Sarpe viclean ce esti. Induci lumea in eroare spunand ca Sfantul Teodor a fost schismatic.

    Sa povestim pe scurt intamplarile nefericite care au dus la suferintele dumnezeiescului Teodor, egumenul Manastirii Studion:

    Imparatul Constantin al VI-lea (780-797) s-a casatorit cu amanta lui Teodota, dupa ce si-a inchis cu forta pe sotia lui Maria intr-o manastire. Nelegiuita casatorie a fost oficiata de preotul iconom Iosif de la Sfanta Sofia.
    Sfantul Teodor impreuna cu Sfantul Tarasie patriarhul (784-806), au mustrat cu indrazneala pe imparatul Constantin ca s-a despartit de sotie si a luat pe alta. Sfantul Tarasie a fost scos din scaunul sau, iar pe marele Teodor l-au batut si l-au exilat la Tesalonic.

    S-a intors din exil dupa ce imparatul Constantin si-a pierdut imparatia si a fost orbit in urma revoltei poporului. Mama lui Constantin, Irina a preluat conducerea imperiului iar Sfantul Tarasie a revenit si l-a caterisit pe Iosif si a intrat in comuniune cu Sfantul Teodor.

    In anul 802 logofatul Nichifor uzurpa tronul si devine imparat.

    Dupa moartea Sfantului Tarasie este ales Nichifor patriarh de catre imparatul care purta acelasi nume.

    Patriarhul Nichifor I (806-815) a convocat un sinod in anul 806 care l-a „reabilitat” pe Iosif, cel care a oficiat casatoria nelegiuita.

    In urma opozitiei ferme Sfantul Teodor e arestat impreuna cu fratele sau Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului in 808.

    In anul 809 patriarhul si imparatul convoaca un nou sinod (cunoscut mai tarziu sub numele de „adulterin”) care ii condamna pe Sfantul Teodor si pe cei de un cuget cu el.

    Sfantul Teodor impreuna cu fratele lui sunt exilati si tinuti in regim aspru de inchisoare. In inchisoare Sfantul scrie o serie de scrisori despre adulterul imparatului, despre falsul sinod din 809 si despre necanonicitatea iconomului Iosif.

    In anul 811 imparatul Nichifor moare iar pe tron urca Mihail I Rangabe (811-813) iar Sfantul Teodor este chemat sa revina in Constantinopol.

    Sfantul Teodor se impaca cu patriarhul, hotărârile sinodului din anul 809 anulate şi preotul Iosif excomunicat şi caterisit.

    Sa aperi dreapta credinta in fata puterii politice si bisericesti este schisma?

    Se poate numi schisma? A avut Sfantul Teodor cumva o pozitie gresita, schismatica?

    El a fost drept si a cugetat drept in ciuda opozitiei patriarhului si sinodului din vremea sa.

    Din cele de mai sus vedem ca patriarhii sau sinoadele nu sunt infailibile. Cand un patriarh sau un sinod greseste incalcand pravilele Sfintilor Parinti atunci datoria noastra este de a nu ii urma in greseala lor. Aceasta a facut si Sfantul Teodor.

    Aveti grija la oamenii rau-intentionati gen Andrei Danciu care batjocoresc viata si lucrarea unor mari sfinti acuzandu-i de schisma.

    Apreciază

    • Matiu Cosmin said, on martie 9, 2017 at 8:03 pm

      Peste 15500 de preoti au vorbit duminica de duminica despre mucenici si au tinut multe predici. Totul a fost frumos cat timp se cerea de la altii sa faca si parea ceva indepartat. Acum cand trebuie pus in practica rezultatul se vede.

      Pe Hristos cat a fost pe pamant au incercat in cateva randuri sa il ucida pentru ca le spunea adevarul in fata (ii mustra).

      CIine isi permite sa hotareasca si sa modifice ceva stabilit la cele 7 sinoade este sfatuit de demoni.

      Omul mandru si neascultator nu poate fi salvat si este timp irosit discutia indelunga cu el. Cred ca este valabila si cu ortodocsii ecumenisti prima si a doua mustrare ca si in cazul ereticilor.

      Apreciază

    • el said, on martie 9, 2017 at 9:29 pm

      Ioan

      da a ramas un „talhar” POCAIT ca Saccsiv intru care A BINEVOIT Hristos ca sa MARTURISEASCA Adevarul … si GLOATA cu popii si episcoparii ei CAZUTI cu tot (Betsaida si Horazinul) A APOSTAT de la Hristos !

      dupa Cuvantul :

      „21. Vai ţie, Horazine, vai ţie, Betsaida, că dacă în Tir şi în Sidon s-ar fi făcut minunile ce s-au făcut în voi, de mult, în sac şi în cenuşă, s-ar fi pocăit.
      22. Dar zic vouă: Tirului şi Sidonului le va fi mai uşor în ziua judecăţii, decât vouă.
      23. Şi tu, Capernaume: N-ai fost înălţat până la cer? Până la iad te vei coborî. Căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile ce s-au făcut în tine, ar fi rămas până astăzi.
      24. Dar zic vouă că pământului Sodomei îi va fi mai uşor în ziua judecăţii decât ţie.
      25. În vremea aceea, răspunzând, Iisus a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor.
      26. Da, Părinte, căci aşa a fost bunăvoirea înaintea Ta. „( Ev Ioan cap 11)

      Apreciat de 1 persoană

    • Coprie said, on martie 11, 2017 at 12:39 am

      „Te rog sa citesti cartea „Strajerii ortodoxiei” si la sfarsitul cartii vei vedea si despre schisma in care a fost Sf. Teodor Studitul o parte a vietii sale” Zice că e din cartea „Străjerii Ortodoxiei”, cred că trebuie cercetată, cine o are. Să vedem dacă nu cumva este este o carte înșelătoare, sau este interpretarea cuiva că ar fi fost schismă.

      Apreciază

  11. unu1 said, on martie 9, 2017 at 7:51 pm

    E vorba despre tine,, frate saccsiv?
    Ca sa stiu daca citesc sau nu?

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 9, 2017 at 8:10 pm

      unu1

      Despre mine.

      Apreciază

      • unu1 said, on martie 9, 2017 at 9:11 pm

        @saccsiv
        Atunci te rog nu folosi termenul de „corcitura”. Suna sub-uman. 😦
        Si chiar si la animale se foloseste intre specii diferite, ceea ce intre nemti si romani nu e cazul, fiind caucazieni.

        Apreciază

  12. […] Iata comentariul fratelui Ioan postat la Din povestile parintilor mei (partea 1): […]

    Apreciază

  13. Dorel said, on martie 10, 2017 at 12:12 am

    Povestirea explica multe despre tine.

    Apreciază

  14. Coprie said, on martie 10, 2017 at 12:27 am

    Cred că ar fi bine ca toți să postăm povestiri de pe vremea războiului de la părinți noștri, astfel adunându-se toate mărturiile vom înțelege mai bine acele vremuri, având mărturii reale și nu ceea ce găsim în cărți, sau alte articole care deformează adevărul.

    Apreciat de 2 persoane

  15. […] ca la nivel de stiristi, editori, traducatori si editori sa nu lucram cu ai nostri. Poate-i gena germanica din mine, dar nu […]

    Apreciază

  16. octavpelin said, on martie 16, 2018 at 10:42 am

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

  17. […] un fragment din articolul Din povestile parintilor mei (partea 1) ce l-am postat pe 9 martie 2017, despre mama mea, […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.