SACCSIV – blog ortodox

CANONUL 62 Trulan (PRAZNICELE ŞI DATINILE PĂGÂNEŞTI SĂ NU FIE ŢINUTE DE CREŞTINI)

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 2, 2017

Aşa-zisele Calende şi cele numite Vota şi cele chemate Brumalia, şi praznuirea care se face în cea dintâi zi a lunii lui martie voim ca de îndată să fie scoase din vieţuirea credincioşilor. Dar mai lepădăm şi jocurile obşteşti (dansurile publice) ale femeilor, ca necuviincioase, şi ca putând naşte (provoca) multă pagubă şi vătămare, dar încă şi jocurile (dansurile) jucate (executate), fie de bărbaţi, fie de femei, în numele (cinstea) celor nu­miţi în mod mincinos dumnezei de către elini (păgâni) şi slujbele (ceremo­niile) – ce se fac după un obicei vechi şi străin vieţii creştinilor, – orânduind ca nici un bărbat să nu se îmbrace în haină femeiască, sau femeia în cea care se potriveşte bărbaţilor, dar nici să nu puie asupra lor obraze (măşti) de haz (comice), sau de batjocură (satirice) închipuind satiri, sau de jale, (tragice), nici să nu se strige numele blestematului Dionisos, când se strivesc strugurii în teascuri, nici turnând vinul în vase să nu stârneas­că (provoace) râsul, făptuind cele ale rătăcirii diavoleşti, sub chipul neştiinţei sau a deşertăciunii.
De aceea, cei care de acum înainte s-ar apuca să facă ceva din cele zise mai înainte, după ce au fost puşi în cunoştinţă, poruncim ca aceştia, dacă ar fi clerici, să se caterisească, iar dacă ar fi laici, să se afurisească.
(24, 51, 65 TruL; 54 Laod.; 13 Gang.; 15, 45, 63 Cartag.)

   Comentariu saccsiv:

Intra oare si Martisorul aici?

MĂRȚIȘORUL – vechi simbol păgân specific meleagurilor noastre

Cititi va rog si:

CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane

 

Tagged with: ,

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lev said, on martie 2, 2017 at 8:37 am

  Intră și mărțișorul și toate superstițiile și prostiile care n-au nimic de-a face cu sfânta credință ortodoxă! Ce nevoie avem noi de prostiile astea, dacă-l avem pe Hristos? Doamne, scapa-ne de idolatrie!

  Apreciat de 2 persoane

 2. evtodiev said, on martie 2, 2017 at 9:37 am

  off topic:
  Treptele pacatului. Paguba păcatului și depășirea acestuia

  Apreciază

 3. Ionut said, on martie 2, 2017 at 9:47 am

  Depinde de semnificatia pe care i-o atribuim.
  Numarul 13 nu are o problema in sine, problema e in mintea celor care cred ca le aduce „ghinion”.
  Daca martisorul il consideri a fi un mic dar, o mica atentie la inceput de primavara, nu cred ca e nici o problema. Daca ii atribui si alte semnificatii, este o problema.

  Apreciază

  • Aliosa said, on martie 2, 2017 at 11:09 am

   Asa gandesc si eu. Daca il consideri ceva superstitios, aducator de noroc, etc, atunci e o provblema, dar daca il privesti ca pe un mic dar / podoaba si un obicei frumos la inceput de primavara, nu vad care ar fi problema. Nu toate obiceiurile au caracter religios si intra sub incidenta interdictiilor Bisericii.

   Oricum, nu asta e problema acum, problema este ca sunt caterisiti preoti vrednici si marturisitori de catre ierarhi masoni ! Asta e marea tulburare.

   Apreciază

 4. nimic nu sunt said, on martie 2, 2017 at 9:58 am

  GLOBALIZAREA ECUMENISTĂ ŞI ÎMPĂRĂŢIA LUI ANTIHRIST. Biserica APOSTATĂ – mireasa lui ANTIHRIST
  arturisitoare.wordpress.com/2017/03/01/globalizarea-ecumenista-si-imparatia-lui-antihrist-biserica-apostata-mireasa-lui-antihrist/

  Apreciat de 1 persoană

 5. Prahovean said, on martie 2, 2017 at 11:24 am

  Rămâne de căutat canonul specific. Interesant, la patiseria Misionarul, a patriarhiei, de pe dealul patriarhiei, se vând așa numitele Mărțișoare Dulci, niște prăjituri cu șnurulețul de mărțișor.

  Apreciază

 6. SAVONAROLA said, on martie 2, 2017 at 2:45 pm

  Frate Vasile, daca-i asa inseamna ca scuipam in numele Ortodoxiei pe toate traditiile ancestrale ale poporului roman, care l-au facut cunoscut in Europa si in lume. Ia sa ne gandim un pic: Cu Dragobetele nu e voie ca e paganesc, Martisorul la fel, Dragaica , Sanzienele, Paparudele la fel. Nici Calusarii nu sunt nevinovati. Sa nu mai vorbim de Plugusor sau de Capra sau de Urs. (Bine ca avem sarbatori si obiceiuri de import Valentine Day, Haloween, Iepurasul, Bradul de Craciun si altele asemenea!!! )Si atunci, ramane deschisa o intrebare: Daca toate aceste obiceiuri sunt pagane, atunci mai ramane in picioare afirmatia – lozinca „Poporul roman s-a nascut crestin”? Parerea mea este ca undeva avem o problema, in ceea ce priveste Imaginea noastra despre noi insine. Cat de corecti suntem ? Si atunci, ce sa mai creada strainii despre noi, care sunt net inferiori cand vine vorba de traditii, datini si obiceiuri stravechi, dar care se dau in vant dupa sarbatorile noastre cand vin in Romania. Concluzia ar fi ca acest canon ar trebui interpretat cu mult discernamant, in spiritul, iar nu in litera lui. Iertare!

  Apreciază

  • ban said, on martie 2, 2017 at 8:50 pm

   Asa interpreteaza si ecumenistii canoanele, in spiritul lor, ca sa-si faca poftele, nu in litera, cum ar trebui; si de aia sunt eretici.

   Apreciază

 7. Radu said, on martie 3, 2017 at 11:20 pm

  Da corect
  Pacat ca stramosii nostri nu au stiut de aceste invataturi sau daca au stiut au fost slabi si nu s-au putut lasa de obiceiurile adanc inradacinate.

  Daca oamenii simpli batrani de la tara si inca respecta martisorul si celelalte obiceiuri e deja o lupta cu morile de vant sa ii convingem noi ca nu e bine cu tot cu dovezile care sunt.

  Vina e si a preotilor ca nu le-a spus sau le-a fost frica mai mult sa nu supere traditiile antice si micile bucurii ale lor si au trecut cu vederea.

  Domnul iarta dar rasplata chiar si pentru micile abateri tot vine mai devreme sau mai tarziu.

  Daca ar fi sa fie tinute canoanele cu sfintenie pai cam 95% ar trebui sa nu se mai impartaseasca cativa ani de zile…
  Ceea ce nu mai vezi asa ceva cred ca la niciun duhovnic poate gresesc.
  Nu ar mai veni nimeni la ei ar zice ca sunt prea severi si asa au mai trecut cu vederea.

  Tot Dumnezeu si Harul Lui trebuie sa lucreze sa ii lumineze si sa se lase de prostiile astea seculare.

  Dar cred ca asta e o joaca de copil in comparatie cu examene precum documentele biometrice si ecumenismul.
  Daca le trec cu bine pe cele doua care sunt foarte importante asta cu martisorul e ceva minor si din mila Domnului le iarta micile abateri.

  Doamne lumineaza mintile tuturor romanilor sa trecem cu bine peste toate greutatile si pericolele lumii de azi!

  Apreciază

  • SAVONAROLA said, on martie 4, 2017 at 8:51 am

   La noi la biserică, părintele paroh, dăruiește cate un mărțișor doamnelor și domnișoarelor, după terminarea slujbei, iar la pangar de vând mărțișoare cu chipul Maicii Domnului.Martisorul este un simbol care ne diferențiază pe noi că popor și chiar daca avea conotații păgânești la origini, in zilele noastre el reprezintă un mic dar făcut persoanelor dragi la început de primăvară. Nimeni nu-i mai atribuie astăzi semnificația idolatră din vechime. Eu găsesc că sărbătoarea Mărțișorului este cea mai nevinovată dintre sărbătorile laice. Nici nu are rost sa facem vreo comparație cu sărbătorile de import, gen Valentine Day, sau Halloween. Și în ultimul rând, sa răspundem cinstit care e romanul care nu a oferit mărțișoare de 1 martie mamelor, surorilor sau altele rude, colegelor și prietenelor? Ortodoxul acela pur sânge care respecta 100℅ canoanele Sfinților Părinți ai Bisericii este rugat să iasă în față și să arunce primul piatra. Sper că am fost înțeles de data aceasta. Potop de har și mila de la Domnul va doresc tuturor. Să aveți o primăvară binecuvântată!

   Apreciază

   • saccsiv said, on martie 4, 2017 at 9:42 am

    SAVONAROLA

    Cine n-a dat martisoare sau n-a facut pom de Craciun etc in viata lui sau care nu le-a mai facut dupa ce-a aflat ce-i cu ele?

    Apreciat de 1 persoană

 8. SAVONAROLA said, on martie 4, 2017 at 11:14 am

  Ca sa fiu si mai „ortodox”, te-as intreba Frate Vasile daca s-a spovedit careva la duhovnic pentru urmatoarele pacate paganesti: facut bradul de Craciun, daruit martisoare fetelor, jucat capra si ursul de sarbatori, dansat Calusarii etc? Tu ai facut-o vreodata?

  Apreciază

 9. SAVONAROLA said, on martie 4, 2017 at 1:56 pm

  De 1 martie sa inteleg ca n-ai dat martisor la nicio fata, ca sa nu mai pacatuiesti? Sau ai recidivat si va trebui sa te spovedesti din nou la duhovnic pentru asta?

  Apreciază

  • saccsiv said, on martie 4, 2017 at 7:29 pm

   SAVONAROLA

   N-am dat.

   Apreciază

   • SAVONAROLA said, on martie 4, 2017 at 8:02 pm

    Acum sa-ti mai spun ceva, Frate Vasile. Sfinții Părinți ne învață că întotdeauna e bine sa nu exageram cu nimic și să alegem mereu calea de mijloc, daca nu vrem sa ne amintim. Concret, acum că tot suntem în Postul cel Mare spunea odata părintele la biserica că dacă suntem poftiți la o sindrofie unde se mănâncă de dulce, e bine sa nu spunem nimănui că postim și să gustăm și noi din bucatele de pe masa, urmând ca ajungând acasă la noi sa ne vedem liniștiți de rânduielile noastre. Extrapolând, am putea face la fel și în privința mărțișoarelor. E bine totuși să trăim în comuniune cu oamenii căci altminteri ne izolam. Lumea secularizată dar și cei mai puțin catehizati , (as spune cam 90 % dintre persoane) vor privi la noi că la niste ciudați văzând că nu dăruim mărțișoare nimănui. Eu am dăruit mărțișoare și o voi face in continuare, fara dă-mi fac probleme că ar trebui sa mă spovedesc pentru asta. Atâta timp cât faci un gest frumos, fara niciun fel de conotații idolatre, nu cred că îți pui in pericol mântuirea. Și oricum, daca vrei, poți oferi și mărțișoare ortodoxe, cu chipul Maicii Domnului sau al sfinților daca tii neapărat să fii în litera canoanelor. Ce te împiedică să o faci?

    Apreciază

   • saccsiv said, on martie 4, 2017 at 9:16 pm

    SAVONAROLA

    Alaltaieri un martisor, ieri un brad, azi un snur Kabbalah, maine o Ankh, iar poimaine direct o cruce intoarsa …

    De ce nu le dai tu alta data la fete cate o floare? De ce trebuie musai sa le dai de martisor un martisor?

    Apreciază

   • SAVONAROLA said, on martie 6, 2017 at 9:57 am

    Alaltaieri un martisor, ieri un brad, azi un snur Kabbalah, maine o Ankh, iar poimaine direct o cruce intoarsa …

    De ce nu le dai tu alta data la fete cate o floare? De ce trebuie musai sa le dai de martisor un martisor?

    Raspuns:
    Pentru ca poporul roman daca mai supravietuieste spiritual, o mai face doar prin traditii, datini si obiceiuri ramase din mosi-stramosi. Prea multi „prieteni” ai romanilor ne-au urecheat in anii din urma si au ras de noi aratandu-ne cu degetul ca suntem un popor de nimic, venit de-te-miri-unde. Alde Horia Patapievici, Lucian Boia, Neagu Djuvara si inca multi altii sunt demni urmasi ai tovarasului Mihail Roller, cel care ne-a falsificat istoria cat a putut el de bine, in vremea stalinismului. In clipa in care obiceiuri stravechi precum Martisorul, Capra, Ursul, Dragaica, Paparudele, Dragobetele, Plugusorul, Ignatul vor disparea, vom disparea si noi ca popor. Alaturi de credinta ortodoxa, aceste obiceiuri venite din timpuri stravechi ne vor aminti mereu de stramosii nostri atata timp cat nu vom uita de ele. In clipa in care ne vom uita trecutul,datinile, obiceiurile, credinta, matematic vom disparea ca popor , vom deveni o „etnie”, ca tot este la moda termenul si nu se mai folosesc termenii „natiune, nationalitate” in ziua de azi, daca ai observat. Globalizarea exact asta urmareste, sa ne transforme intr-o masa amorfa, intre alte mase amorfe, lipsita de identitate culturala. In momentul de fata avem nevoie ca de aer de toate aceste traditii atat de iubite de toti cei care au suflet romanesc! Cine nu intelege aceste lucruri elementare, ori e ticalos ori e slab de minte.

    PS
    De 1 martie am daruit si flori si martisoare fetelor. Daca este un pacat in asta, imi asum toate consecintele, la Dreapta Judecata.

    Apreciază

   • saccsiv said, on martie 6, 2017 at 11:04 am

    SAVONAROLA

    Esti ratacit.

    Apreciază

 10. mihailavl said, on martie 5, 2017 at 9:30 pm

  Savonarola. Dacă poporul român s-a născut ortodox știi care este rolul lui? După mintea ta iubitoare de cele lumești crezi că trebuie să satisfacă plăcerile occidentalilor iubitori de aiureli cum este și dracula, o batjocură neadevărata la adresa unui domnitor român. Asta vrea Hristos de la noi? Rolul poporului evreu după ce a fost scos din Egipt a fost să fie un model de credință curată in Singurul și Adevaratul Dumnezeu pentru popoarele păgâne. Ăsta este și rolul poporului ortodox, dacă mai este ortodox. Păi dacă în Postul Mare se fac sindrofii cu mâncare de dulce aia sunt ortodocși? Si ție ți-e rușine să mărturisești că postești, de niște oamenii lumești, că așa ți-a zis popa al tău lumesc. Ce este mai important? Eu nu aș călca postul pantru o falsă imagine față de rătăciți. Dacă spui că postești că-i Postul Mare este o mărturisire și ceilalți să ia aminte că și ei trebuie să postească, altfel este lepadare. Ce a zis Mintuitorul :””cel ce se rușinează de mine în fața oamenilor și eu mă voi rușina de el în fața Tatălui Meu și a îngerilor ”. Cum vrei să înțeleagă rătăciții ce trebuie să facă dacă și tu faci ca ei? Poți să trăiești în comuniune cu lumea și fără să faci ce face ea, să mărturisești că ești ortodox. Nu există cale de mijloc. Mântuitorul a zis că nu poti să fi și cu Dumnezeu și cu veliar. Afirmi că a ține dreapta credință în toate, este exagerare, la fel fac și ecumenistii pt. a-și liniști conștiința, ca să puteți sta liniștiți în placerile si rătăcirile voastre. Ce legătură este între Nașterea Domnului cu împodobirea bradului? Îți spun eu, nu este nici o legătură decât înlocuirea Nașterii Domnului cu bradul și cadouri și înlocuirea Învierii Domnului cu iepurașul și suveniruri. Cred că nu ai observat că nu prea te interesează adevărul decât surogatele ieftine și mai vi și cu argumente de doi bani. Chipul Maicii Domnului se cinstește in icoane nu se batjocorește pe suveniruri. Eu am lăsat demult mărțișoarele și nu dau socoteală nimănui de alegerea mea și nu dau bani la cei cu capra și cu ursul. Da, este adevărat că trebuie să spun la spovedit pt. că le-am făcut. Apropo de comuniune și eu trăiesc în lume fără să-i fac pe plac întru totul, îmi țin drumul atât cât pot și când este cazul cu ajutorul lui Dumnezeu mărturisesc Adevărul. Ps. – Popa al tău a luat atitudine impotriva sinodului din Creta și a ereziei ecumenismului ? Daca nu, înseamnă că a fost ocupat cu bradul, mărțișorul și iepurașul.

  Apreciază

  • SAVONAROLA said, on martie 6, 2017 at 9:23 am

   Frate mihailavl. Nu as fi vrut sa-ti raspund. Se simte ca ai un duh de cearta, nicidecum de pace, asa cum ar fi normal, mai ales acum in Postul cel Mare. Totusi as vrea o sa fac o precizare. Popa ala al meu lumesc, cum il numesti tu fara sa-l cunosti, a precizat inca de la inceput ca aceste sfaturi nu vin de la el ci de la Parintele Argatu de la Cernica, care la randul sau stia aceste lucruri din scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii. Cu ani in urma, Parintele Galeriu a recomandat exact acelasi lucru. Dar poate ca tu stii mai bine decat ei…Doamne ajuta!

   PS
   Si diavolul posteste, dar asta nu-l ajuta cu nimic, caci este plin de rautate. Degeaba postesti si tii toate randuielile si canoanele ca la carte daca ai chef de cearta. Dumnezeu sa te lumineze!

   Apreciază

 11. mihailavl said, on martie 6, 2017 at 10:57 pm

  Savonarola. Păcat că nu ai înțeles nimic, decât că am duh de ceartă. Poate că am avut un ton de a certa dar așa am putut eu să spun lucrurilor pe nume. Cu toată dragostea îți doresc să cauți numai și numai adevărul și Dumnezeu ți-l va da, numai așa te vei adăpa din izvoare curate. Nici un Părinte Sfânt nu te-ar indemna să calci postul ca să mai fi și sminteală. P. Argatu a avut multe rătăciri, să nu spui că nu știu nimic că știu, am citit și „sfaturile lui duhovnicești” și am fost acum vreo 10 ani la „moaștele lui”. Dacă am spus adevărul a apărut mânia in locul smereniei și mai asemănat cu diavolul dar te-ai înșelat că nu sunt vrednică ( sunt soră nu frate- mihaila. vl) nici de „vrednicia” diavolului pt. el nu mănâncă deloc dar eu mă îndop cu mancare de post și cred că nici canoanele nu le țin ca la carte. Fac după puterile mele atât cât pot și încerc la fel cât pot după Sf. Părinți sa nu supăr pe Dumnezeu. Dacă postesc degeaba sau cu folos numai Singurul Dumnezeu poate judeca pt. că numai El ne cunoaște gândurile, inimile și luptele. Sa nu ne mâniem cu păcat. Bunul Dumnezeu să ne ierte și să ne lumineze pe toți și să ne vedem la rai.

  Apreciază

 12. […] https://saccsiv.wordpress.com/2017/03/02/canonul-62-trulan-praznicele-si-datinile-paganesti-sa-nu-fi… Părintele Cornel Toma: „1 martie – Un succes al neo – păgînismului” https://is.gd/Qc4aEahttps://www.aparatorul.md/parintele-cornel-toma-1-martie-un-succes-al-neo-paginismului/ Face semnul coarne la final asa zisa victorie 1688 Isaia cap. 64, 6„Şi ne-am făcut ca nişte necurați toți noi, ca o cîrpă a ceii ce are pre sine – toată direptatea noastră…”Molitfelnic „toată dreptatea noastră este înaintea Ta ca o cârpă lepadată.” frati in erezia ecumenista […]

  Apreciază

 13. […] https://saccsiv.wordpress.com/2017/03/02/canonul-62-trulan-praznicele-si-datinile-paganesti-sa-nu-fi… Părintele Cornel Toma: „1 martie – Un succes al neo – păgînismului” https://is.gd/Qc4aEahttps://www.aparatorul.md/parintele-cornel-toma-1-martie-un-succes-al-neo-paginismului/ Face semnul coarne la final asa zisa victorie, si cum foarte bine a spus cineva: Vorbeste ca papa Francisc: „Cine sunt eu sa-i judec pe sodomiti?” a se vedea mai jos de ce are duhul dracesc al lui Francisco Duduia Dana falsificatoarea ce modifica dreptatea cu judecata; 1688 Isaia cap. 64, 6„Şi ne-am făcut ca nişte necurați toți noi, ca o cîrpă a ceii ce are pre sine – toată direptatea noastră…”Molitfelnic „toată dreptatea noastră este înaintea Ta ca o cârpă lepadată.” frati in erezia ecumenista […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: