SACCSIV – blog ortodox

Un mesaj din Muntele Athos: ROLUL MIRENILOR si MARELE SINOD

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 28, 2017

Iata si un transcript facut de cititorul Calator la rubrica de comentarii a articolului Pana la urma, CARE-I TREABA CU ZOMBIE? „Zombie Walk” la Atena:

Am facut eu un transcript, cum am putut mai bine. Iertare de greseli. Doamne-ajuta.

(Cuvinte intelepte ale unui calugar athonit catre un grup de pelerini, in timpul unei discutii informale care a avut loc la sfarsitul anului 2016. Identitatea acestul calugar athonit nu e dezvaluita in acest video. Ce e important de spus e ca e un descendent spiritual al Cuviosului Iosif Isihastul. Motivul acestei anonimitati e recenta persecutie si amenintarile impotriva Ortodocsilor (celor care se impotrivesc „conciliului” Cretan) care are loc acum in interiorul diverselor Biserici Ortodoxe. Scopul acestui video este sa informeze, nu sa duca la persecutarea unui om sfant.)

––––––––––-

Acest conciliu ne-a divizat aici, in Sfantul Munte (Athos)! E o divizare foarte puternica, care se mentine. Ce durere! Ce durere a inimii uriasa! Spun asta intr-un sens metaforic, dintr-o perspectiva spirituala, bineinteles, aceasta durere e foarte mare. Nu ne temem deloc, pentru ca stim ce e foarte probabil sa se intample, dar tocmai de aceea simtim atata durere.

Astazi, un numar foarte mare de mireni poseda o formatie perfecta in materie de credinta. Intelegeti? Chiar si in privinta subiectelor teologice, ei inteleg lucrurile foarte bine! Trebuie sa dam foarte mare importanta acestui lucru! Chiar acum, in aceasta camera, suntem cativa calugari printre voi, suntem doi sau trei printre voi… Spuneti-mi, din cine e alcatuita Biserica? Doar din noi, doi-trei oameni ai clerului? Nu! Din noi toti, impreuna. Sa spunem ca urmeaza sa avem o Sinaxa (intrunire), opinia fiecaruia ar trebui sa fie auzita in privinta fiecarui subiect si apoi inregistrata in minuta. Stiti ce spuneau Apostolii, pe vremuri? „Caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua (Apostolilor SI intregii Biserici).” Toti erau prezenti si vorbeau si hotarau
impreuna in Duhul Sfant, nu? Toti, impreuna, nu-i asa? Nu doar cei doisprezece Apostoli sau cei saptezeci, ci intreaga Biserica! Daca ar fi sa excludem mirenii, care reprezinta majoritatea, care sunt trunchiul copacului, fundatia, e ca si cum am imparti oameni in grupuri, ca grupul A si grupul B. Intelegeti?

Vedeti cum lumineaza si invata Duhul Sfant oamenii Lui, spre deosebire de ceea ce se intampla astazi, mai ales in ceea ce s-a intamplat in privinta subiectului heterodoxiei si deciziilor recente luate in Creta, care ne-au ingrijorat si ne-au scandalizat pe multi dintre noi. Asa cum spuneam, mai ales in cazul subiectului heterodocsilor…

Acum, fie vorba intre noi – dialogurile inter-crestine au loc de atata vreme, de aproximativ 40 de ani, nu? A trecut unul dintre ei la Ortodoxie? A fost vreunul dintre ei botezat in Dreapta Credinta? Ma refer la clerul acelor confesiuni heterodoxe – rar (se intampla asta). Extrem de rar! Laicii heterodocsi se convertesc deseori la Ortodoxie. Pe multi dintre ei ii botezam aici in Athos. Dar eu vorbesc despre liderii lor oficiali / clericii acelor confesiuni. Au denuntat vreodata in mod sinodal si in documente credintele lor gresite si eretice? Se va intampla asta vreodata? Nu, nu se va intampla asta niciodata! Faptul asta ne intristeaza foarte mult, pentru ca aceste lucruri nu sunt sunt doar niste simple deosebiri intre noi si ei. Erezia nu e doar o simpla chestiune de opinii diferite…

Sa spunem ca va ofer un pahar de apa rece, umplut direct dintr-un izvor, si pun in ea o picatura de cianura (erezie) si va spun: „Uitati cat de multe picaturi de apa de izvor umplu acest pahar, haideti! Pentru o picatura de cianura, o sa le negati?” Totusi, vorbim de cianura, pana la urma! Ortodoxia nu accepta nici adaugiri, nici excluderi. Pe masura ce lucrurile au fost revelate cu mare precizie si inregistrate (si Slava Domnului ca au ramas si in forma scrisa), nu mai poti adauga si scoate nimic. Asa cum multe din cele spune de Hristos au fost scrise…

Ce diavol a adaugat aceasta invatatura blasfemica (filioque)? Asta e o problema, asta trebuie sa fie scoasa indiferent cine o spune. Nu conteaza daca o spun eu, sau voi, sau altcineva – e blasfemie! E erezie si trebuie sa fie respinsa. Greselile sunt respinse oriunde, nu inseamna ca Rasaritul a fost sau e scutit de erezii. Intelegeti? Nu inseamna ca suntem impotriva unor indivizi. Cu pozitia lor avem o problema.

Adevarul a fost revelat de Hristos si de Apostolii Lui si a fost inregistrat dogmatic. Dogmele principale ale credintei noastre au ramas scrise in istorie, avem si Sfanta Traditie, dar Dogma e scrisa. Nu putem adauga sau scoate nimic!

Hristos s-a pogorat pe pamant sa ni-l descopere pe Tatal, cea mai mare revelatie care a fost data omului. De fiecare data cand Hristos vorbea despre Tatal, vedeti cu cata smerenie vorbeste. Spune: „Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci de la Tatăl” si „Nu am vorbit de la Mine; ci vorbesc dupa cum M-a invatat Tatal” si „Stiu că porunca Lui este viaţa veşnică. Deci cele ce vorbesc Eu, precum Mi-a spus Mie Tatăl, aşa vorbesc.” Aici Dumnezeu vorbeste lui Dumnezeu.

Priviti la smerenia si ascultarea Uneia dintre Persoanele Sfintei Treimi catre Cealalta. Ceea ce ne intristeaza intr-adevar despre ceea ca s-a intamplat la Kolymbari – Creta e ca: Papistasii, Protestantii, Anglicanii, Monofizitii (in special monofizitii, fiti atenti la cuvantul „monofizit”): Armenii si toate confesiunile Orientale eretice (Coptii, Siriacii, Etiopienii, Eritreeni, Malankara Sirio-Iacobitii, etc), sunt priviti ca biserici egale; constiinta Ortodoxa nu poate accepta asta in nici un fel!

Ce voi face eu? Nu o strig la nimeni si nu o sa disciplinez pe nimeni, pur si simplu o sa renunt si o sa stau pe margine, nu e nevoie sa ma cert. Mai presus de orice, noi credem ca Hristos s-a pogorat pe pamant pentru ca sufletele noastre sa poata ajunge in Cer. Nu o sa-mi pierd sufletul, nu o sa-l tradez pe Hristos! Nu intentionez sa am o „cariera ecleziastica” sau sa ma tin de vreun „scaun al puterii”, nu o traim vesnic pe pamant. Nu ne-a dezvaluit Hristos Adevarul Lui, Ortodoxia? Asta e singura noastra siguranta, singura noastra implinire. Este drumul nostru catre Rai! Ne unim cu Hristos prin Ortodoxie, nu? Avem scrierile Sfintilor Parinti si Sfanta Traditie, care nu pot fi alterate si sabotate fara sa-mi pun mantuirea in mare primejdie.

Exista perceptia cum ca noi, Ortodocsii, sau cel putin unii dintre noi, suntem impotriva unui mare numar de Latini (Papistasi).. Se spune: „Cum e posibil sa urati atat de mult alti oameni?”. In Ortodoxie, nu ar trebui sa avem manie nici impotriva unei furnicute, ganditi-va cat de multa dragoste ar trebui sa avem pentru altii. Problema nu e cu oamenii, ci cu falsa lor doctrina…

Ortodoxia nu are nevoie de „aditivi”. E nevoie doar de praxis (fapte), nimic altceva…

Acum trecut la cele vesnice, Sfant Efrem Katounakiotul spunea odata: „Chiar daca Sfantul Marcu al Efesului ar fi semnat, fiind de acord cu unirea, alaturi de toti ceilalti, mirenii ar fi reactionat puternic si ar fi facut nule aceste semnaturi, tot Constantinopolul, toti mirenii din Constantinopol!!!” Nici macar un singur episcop nu ar fi ramas pe uscat ci ei ar fi fost aruncati in Bosfor – ce tradatori! Ce cred ei ca e Ortodoxia? Un targ pe care il negociaza de capul lor? Intreaba macar mirenii ce cred ei sau le cer parerea? Subestimeaza rolul mirenimii? Cred ei ca ii pot folosi doar ca pioni sau sclavi pentru a-si mentine „numerele parohiei” si pentru a colecta bani, pentru asta e mirenimea? Nu!

Asteptati si vedeti ce se va intampla cand se vor hotari toti sa se impotriveasca, atunci ei vor prelua conducerea si asta trebuie sa se intample. Veti avea parohii sincretist-ecumeniste din care nimeni nu va mai dori sa faca parte. Voi face la fel, ce credeti?
„Nu vreau Liturghie si comuniune” fara Ortodoxie, vreau Ortodoxie! Despre asta e vorba: va veni ziua in care Crestinii de pe urma nu vor mai stii la ce Dumnezeu se inchina, nu vor mai fi siguri ca sunt Crestini Ortodocsi si in cazul asta spuneti-mi ce fel de Ortodoxie va fi asta?

Cum pot explica asta mai simplu: va avea loc o bastardizare a Ortodoxiei contemporane si a credinciosilor – o idiotenie spirituala; vor fi diluati, contaminati. Ce se va intampla? Trebuie ca lucrurile sa ia un curs mai dinamic si mai reactionar. De vreme ce au fost luate asemenea hotarari in privinta heterodocsilor, asta ne-a intristat foarte, foarte mult! E foarte probabil sa urmeze mult mai multe sinoade false dupa Kolymbari (Creta), cand si unde, nu stim.

Nu ati observat comportamentul Papei de la sinod incoace? Ati urmarit ultimele evenimente? Vizita lui recenta in Assisi? Nu ati vazut ce s-a intamplat? Am fost informat despre toate astea. Acum Papa actioneaza ca si cap al Bisericii, nu ca frate catre frate, asa cum au facut pana acum (Bartolomeu si Francis).

Acum, ce cautam noi in restul de viata care ne-a mai ramas aici pe pamant? Vrem sa ne pierdem sufletele? Sa ne plecam in fata unor ideologii inselatoare? Sa suferim? Sa-i acuzam pe altii sau sa fim in permanenta ocupati cu discutarea acestor treburi suparatoare? Sau am putea sa discutam despre lucruri mai de folos (de exemplu, despre razboiul duhovnicesc, rugaciunea mintii, Sfintele Taine, indumnezeire, patimi). Cum de nu o facem? Pentru ca toti ne simtit extrem de tulbuati si impovarati de ceea ce se intampla si totusi intelegem ca nu o iasa mare lucru bun din aceste ingrijorari. Nu va asteptati ca aceste sinoade recente sa schimbe ceva, orice am spune noi! Si trebuie sa am grija de sufletul meu si voi la fel. Intelegem ca deja incep sa apara divizari intre noi, de asta nu a participat nici Rusia nici Georgia. Ei si-au spus dinainte ca nu pot accepta declaratiile cu privire la heterodocsi, care ii numesc ca (presupuse) „biserici”. De asta nu ar fi trebuit sa aiba loc o Sinaxa „Mare si Sfanta” ci o intalnire pre-conciliara finala care ar fi pregatit mai bine lucrurile pentru un viitor Sinod, poate peste un an sau doi. Asa ceva ar trebui sa includa pe toata lumea. Dar va rog nu incercati sa ne pacaliti declarandu-i pe heterodocsi ca „biserici”. Pentru ca asta nu e adevarat. Ei spun: „Unde va e iubirea?” Tocmai din cauza iubirii noastre spunem ca nu putem sa ii recunoastem. Ei trebuie sa respinga si sa renunte la credintele lor Papiste, in mod oficial si sinodical.”

   Comentariu saccsiv:

Nu stiu daca vorbele sunt spune de cine ni se zice ca sunt spuse. Nu stiu nici macar daca vorbele le spune cineva din Muntele Athos.

Analizati insa textul.

 

Reclame

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. nimic nu sunt said, on februarie 28, 2017 at 10:43 pm

  Macar o petitie ar putea semna orice ortodox caruia ii pasa de viitorul ortodoxiei.
  Daca noi, mirenii, vom tacea, se va trece la pasul urmator.

  https://www.petitieonline.com/signatures/cerem_respectarea_dreptului_de_a_ne_apara_credinta_ortodoxa/start/450

  Apreciază

  • Calator said, on martie 3, 2017 at 7:25 pm

   Ca trebuie sa facem ceva, asta ar trebui sa fie evident pentru toata lumea. Dar nu cred ca petitiile sunt modalitatea potrivita. In general, semnatul de petitii mi se pare cam fara rost. In plus, petitia asta chiar nu reusesc s-o inteleg. De ce ar trebui sa cer cuiva dreptul de a-mi apara Credinta Ortodoxa? Daca cerem cuiva, om sau institutie, dreptul asta, recunoastem faptul ca nu il avem. Ori nu e asta un drept al meu dat de Dumnezeu, pe care nimeni nu mi-l poate lua vreodata fara consimtamantul meu?

   Apreciază

 2. abolescu said, on martie 2, 2017 at 11:31 pm

  poate si cei ecumenisti si precum cei antiecumenisti se vor linisti si vom realiza toti cat de pacatosi si inselati suntem in fata lui Dumnezeu
  Doamne ajuta!
  http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2017/03/02/sinaxa-panortodoxa-care-va-condamna-sinodul-din-creta

  Apreciază

 3. Calator said, on martie 3, 2017 at 8:13 pm

  Orice razboi e castigat cu-adevarat doar in momentul in care e castigat la nivelul talpii (fie ea a tarii sau a Bisericii). De asta e mirenimea atat de importanta. Dupa Sinodul din Creta s-a vorbit foarte mult despre caderea Ierarhilor si altor clerici, dar mai putin despre caderea mirenimii. E-adevarat ca starea capilor Bisericii poate avea o foarte mare influenta asupra celorlalte parti ale Bisericii, dar asta in masura in care si ele sunt deja slabite. Asta cred ca spune si mesajul de mai sus prin exemplul cu mirenii din Constantinopolul din vremea Sfantului Marcu al Efesului. Ei erau intr-o cu totul alta stare duhovniceasca decat noi. Si de aici si starea Bisericii actuale.

  Putem sa ii certam pe ierarhi pana la sfarsitul lumii daca starea noastra duhovniceasca e proasta. Nu vom avea nici un folos. De fapt, asta e unul din motivele caderii lor. Felul in care oamenii din tarile ortodoxe au cedat, in marea lor majoritate, in fata monstruozitatii satanice numita comunism, a dus in ultima intanta si la coruperea profunda a Bisericii. Atata vreme cat nici noi, mirenii, nu ne rupem de oranduirea asta, care nu face decat sa o continue pe cea dinaintea ei, nu putem spera intr-o indreptare a ierarhilor nostri, oricat de mult ne-am ruga pentru asta.

  Chiar a venit momentul sa ne rupem in mod concret de sistemul asta nenorocit, care distruge si trupul si sufletul celor care il hranesc. Nu e de ajuns sa strigam prin Biserici, pentru ca cei rataciti oricum nu ne aud. Nu e de ajuns sa semnam petitii sau sa scriem pe bloguri pentru ca cine vrea sa inteleaga situatia are deja de un miliard de ori mai multa informatie decat ar fi necesar pentru asta. Nu e de ajuns sa ne rupem doar partial de sistem, pentru ca vom continua sa fim partasi la ceea ce se intampla. Asta e piatra de incercare a credintei noastre si vietuirea adevarata in Biserica. Daca nu avem credinta adevarata, cum sa fim auziti de Dumnezeu atunci cand ne rugam pentru indreptarea clericilor nostri?

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: