SACCSIV – blog ortodox

Sunteti pro sau contra animalelor la circ?

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 16, 2017

De la 1 martie, spectacolele cu animale vor fi amintire la Circul Globus din Bucuresti:

Poftiţi la ultimele show-uri cu animale în arena circului!

Iata ce putem citi la Desființați dresajul din circ ! Dresați doar copiii! de pe AMPress:

Cineva – cine? – își bate joc de tot și de toate.

”Știind că între termenii unei scăderi există relația d+s+r = 8000, ce valori poate lua a din inegalitatea 7.333 mai mic/egal d+aaaa mai mic 10.000?” Am copiat un exercițiu matematic ”banal” al fiicei mele din clasa a III-a, la Scoala sătească Sângeru, primit ieri la o verificare numită COMPER. Unele semne matematice au fost înlocuite de mine, neieșindu-mi din  taste, cu cuvinte (mai mic/egal). Cineva din ministerul culților în cap, cel al Educației, încearcă să dreseze, agresiv și aproape criminal, animăluțul pus pe joacă al copilului meu. Nimeni nu se revoltă pentru dresajul asasin la care sunt supuși copiii de azi, privându-i de starea naturală de sălbăticiune, sărind etape și obligându-i să-și autodevore copilăria, făcând-o instantaneu academică.
N-am firește, ca părinte, nimic împotriva educării, mimând joaca, a copiilor. Încet, cu o pedagogie discretă și miloasă. Trebuie dresat și omul, vietate coborâtă din jungle, ca tigrul și maimuța, pentru a ști să facă apoi tumbe de metaforă pe hârtie, să descopere avionul cu reacție și detaliul, obținut prin chirurgie, că burta maimuței digeră, ca și a lui, alimente, iar leul are inimă chiar dacă ronțăie căprioare și gazele.
Am avut în copilărie un cățel, Tiți, înnebunit să se joace. Învățase singur să stea pe fund, cu labele de sus petrecute sub gât, ca un popândău. Ne amuza. ”Tiți iar vrea să ne cucerească stând frumos”, zicea tata. Era în culmea fericirii să ne producă această bucurie, iar spunerea ”Stai frumos!” și-a însușit-o și stătea frumos ori de cite ori i-o ceream, jucându-ne cu bășica de gumă pe pajiște. Cățelul, mic prin rasă, de-l băgai în buzunarul paltonului, era nefericit doar când nu aveam timp de el și nu-i admiram giumbușlucurile. Înțeleg, din protestul unor doamne, însoțit de protestul ierarhic al doamnei din fruntea primăriei Capitalei, că azi va fi luată decizia umană a scoaterii animalelor din circ. Păi de ce ar mai merge copiii la circ? Să vadă dansatori/dansatoare la bară și trapez? Dansatoare vor vedea din belșug când vor deveni mari, la bar, sau alegând varianta stilată a baletului clasic.
Iată o știre la zi care n-a stârnit revolta niciunui ONG intrat eroic în lupta  pentru scoaterea animalelor din circ. A căzut și se află într-un fel de comă, acrobatul de 66 de ani, Ionel Orzan, ”dresat” să facă tumbe în aer.

„Acrobatul este Ionel Orzan, are 66 de ani și a început să lucreze în spectacole de circ cu o trupă de zburători (numere de trapez la înălțime) în anul 1972. Este căsătorit cu partenera sa, Ana, 62 de ani, cu care intra în Roata Morții. A căzut de la cinci metri înălțime la ultima ieșire, când i-a alunecat mâna. Este conștient, cu o tensiune bună și se află la Floreasca pentru mai multe investigații”, precizează Primăria Capitalei, menționând că omul, la pensie, este colaborator al circului.
Iată și o altă știre care – a nu se înțelege că decurge din prima:
”Dresura de animale ar putea fi interzisă la Circul Globus. Potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a ședinței de luni a Consiliului General al Municipiului București, dresura de animale nu va mai fi inclusă în obiectul de activitate al Circ&Variete Globus București. Decizia ar putea fi luată după incendiul în care mai multe animale ale circului și-au pierdut viața, la începutul lunii ianuarie.
Potrivit documentului, Circ&Variete Globus București va fi „producător de spectacole și de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituția realizează partea de creație, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât și costume, decoruri, recuzită, cu artiști salariați și colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din țară și străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice”.
Totodată, animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. În această perioadă, administrația circului va asigura animalelor condițiile de bunăstare”.
Nimic despre ”bunăstarea” fizică și sufletească a acrobatului care, ieșit la pensie, încă se dădea în Roata Morții spre a-și rotunji, muncind, puținele venituri.
Sunt, de când mă știu, iubitor de animale. Nu prin ONG, ci crescându-le și îngrijindu-le – câini, rațe, pisici, porumbei. Am, pentru joaca celor mici, un ponei, patru capre cameruneze pitice, bibilici, două oi țurcane. Cu toate mă joc și toate-mi mănâncă din palmă. Iubesc și animalul, încă înrudit cu jungla, numit om, trecut prin lungi operații de autoeducare. Curtea mea din Sângeru numără aproape 200 de vietăți de toate felurile, iar grădina are vietăți numite pomi fructiferi, lobodă sau lăptuci. Pe unele le fac salată și le mănânc crude. Nu pot renunța la această sălbăticie. Știu că într-o roșie așteaptă viitoarea germinare zeci de semințe, pui cărora eu le distrug viitorul prin digerare, dar nu mă pot abține. Asta-i soarta unui bob de fasole, să fie strivit de frumoșii dinți ai unei doamne care iubește căinele, ca și mine, dar nu acceptă să nu mai omoare viitorul cu frunze și lujeri al unui bob dicotiledonat. Mila ei se rezumă la pisică, fiindcă în porție are și un biftec pe care nu-l iartă.
De ce să desființăm circul cu animale care a dat o formidabilă literatură în veacuri și este marea bucurie a copiilor?
Și apoi cât de fericit va fi bătrânul leu care primește aplauze de la mii de copii, pentru o tumbă, eliberat din circ în cușca unui ONG iubitor de animale, fiindcă în pădure nu mai poate fi lăsat? În junglă va fi mâncat de șacali, fiind un leu care și-a pierdut facultatea ferocității și chiar dinții.
În timpul ăsta mă uit tâmp la o problemă matematică sinistră, bună pentru profesorii de liceu pregătiți pentru acest sport și care asasinează liniștea unui minor care se joacă încă în lumea colorată a păpușilor. Școala pendulează între două extreme: dezmățul total, în care profesoara fuma la geam cu elevii clasei ei de liceeni (scena se petrecea zilnic în București, la liceul de arhitectură din spatele casei mele) și schingiuirea copiilor din clasele mici cu matematici severe, mai severe decât bătutul cu nuiaua la fund. Cine rezolvă simplu problema cu care am început însemnările mele din această dimineață, să-mi zică și mie. Nu cum se rezolvă, ci că e ușoară și indispensabilă viitorului dresat al unui copil din clasa a treia. Despre circ nu mai întreb nimic, fiindcă avalanșa organizatorică a iubitorilor de animale e uriașă. Un primar, pentru a ajunge președinte de țară, are nevoie și de acest vot. E bun și votul pinguinilor care pot face diferența.
P.S.
Plânge cineva căderea acrobatului de 66 de ani care juca încă la Roata Morții, cu nevasta lui de 62 de ani, pentru a supraviețui? E cea mai dură știre a ultimelor zile și luni! Desființează primăria circul din pricina acestei tragedii?

Tagged with: ,

54 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Alin Samson said, on februarie 16, 2017 at 4:22 pm

    Contra, pentru ca ele trebuie sa fie libere. Sunt contra si pentru Zoo.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ana Maria said, on februarie 16, 2017 at 4:43 pm

    De de cand ma stiu, mi-au placut animalele. Copil fiind, la bunica-mea in curte am facut pasarile sa-mi ciuguleasca din palma, catelul ma conducea tot satul, mangaiam, alintam purcelul si-l adormeam. Am adunat tot felul de catei si pisicute de pe strada si le aduceam acasa.Acum, fiind deja la maturitate am strans 10 pisici (gasindu-le aruncate de cineva la ghena, saracutele abia aveau ochi) si 2 catei(salvati de la hingherii care i-ar fi omorat). Am ajuns sa cunosc firea si comportamentul lor. Stiu ca Dumnezeu le-a dat inteligenta, dragoste, sensibilitate, iar unele dintre ele au o anumita salbaticie a firii pe care omul nu o poate ingenunchea.Circul nu mi-a placut niciodata, am avut tot timpul senzatia ca e ceva nefiresc.Am avut ocazia o data, circul fiind in oras, sa trec pe langa o cusca plasata pe un spatiu public, in care era inchis un leu matur.Cusca nu era foarte mare si nu-i oferea spatiu de miscare. Leul avea o privire atat de trista cum n-am vazut in viata mea.Nu va spun ce mila mi s-a facut….Si ma gandeam la cat de mare, maiestuos il facuse Dumnezeu si cum zacea el inchis, pe cand defapt el era menit pentru salbaticie, spatiu.Credeti-ma si animalele sufera, fie ele domestice sau salbatice.Ce vreau sa spun e ca poate unele animalele domestice nu sufera la dresaj, (cum e cainele care o face cu placere, bucurie chiar), sau spatiu inchis.Dar animalele care sunt salbatice, sau au o anumita salbaticie din fire (ex.pisica), trebuie lasate in pace, sa ramana in locul si cum le-a lasat Dumnezeu.Ele vor interpreta dresajul ca pe un lucru ostil lor. Dresorul incearca sa demonstreze ca el ,omul” poate transforma firea data unui animal de catre Dumnezeu.Dar omul trebuie sa invete sa nu mai intervina peste tot, peste orice, oricine.

    Apreciat de 1 persoană

    • Ana Maria said, on februarie 16, 2017 at 5:08 pm

      Uitati-va aici cat de fericite sunt, ce salturi fac niste vacute care sunt eliberate dupa ce au fost crescute toata intr-un grajd intunecat. Ti se rupe sufletul!
      http://www.wowbiz.ro/video-au-crescut-toata-viata-in-grajd–dar-au-evadat-uite-cum-reactioneaza-o-cireada-de-vaci-cand-vad-pentru-prima-data-soarele-si-iarba_76744.html

      Apreciat de 1 persoană

      • Spaceman said, on februarie 17, 2017 at 1:01 am

        @Ana Maria

        Acele vaci au scăpat de grajd nu și de cercei.

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2017 at 4:44 am

        Spaceman

        lasa ca vacile acelea NU AU A DA RASPUNS pentru „cerceii” cu pricina !

        ele sunt NEVINOVATE si ASA se vor RASPLATI in regnul/taxonul lor de la Dumnezeu Atottiitorul!

        OMUL INDRACIT este HULA si RUSINEA Creatiei ( pt el SUFERA NEVINOVATE si animalele, dar ele SE VOT`R SALVI MAI MULT ca oamneii INDRACITI si PACATOSI!! tine minte asta, VEI VEDEA SINGUR !! … cum GLOATA VA REGRETA SOARTA animalelor in vesnicie !!) , si omul INDRACIT e ROBUL si fratele DIAVOLULUI , … dar va fi INFINIT MAI CUMPLIT PEDEPSIT VESNIC decat diavolul insusi !

        … iar de „cerceii” vacilor, tot ANIMALELE INDRACITE cu 2 picioare numite „oameni” VOR DA SOCOTEALA!

        Apreciază

  3. aurelian said, on februarie 16, 2017 at 4:44 pm

    http://www.activenews.ro/stiri-politic/Europarlamentarul-Laurentiu-Rebega-explica-de-ce-a-votat-impotriva-CETA-si-ce-reprezinta-acest-acord-pentru-Romania-141077
    legat de animalele de la circ si zoo sunt bune, ne arata starea noastra de fapt, inchisi in custi, executand miscarile invatate la comanda si multumindu-ne resemnati cu ratia de mancare primita.

    Apreciază

  4. Ioan said, on februarie 16, 2017 at 6:07 pm

    http://marturieathonita.ro/ereticule/

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 16, 2017 at 8:31 pm

      Ioan

      Tu ce parere ai despre acest articol din link-ul pus de tine?

      Apreciază

      • Ioan said, on februarie 17, 2017 at 12:10 am

        Este un articol rauvoitor si batjocoritor la adresa ortodocsilor. Deja ereticii ecumenisti preiau „pilde” de la fratii lor cei buni, sectantii. Trist este cine a postat articolul. La aceasta ora oamenii se afla intr-o mare tulburare alimentata de aceasta erezie.

        Apreciază

  5. rum1 said, on februarie 16, 2017 at 6:08 pm

    animalele trebuiesc ocrotite , dar sa nu dam mai multa importanta animalelor de cat oamenilor.
    Cum sunt uni care isi transforma animalele de companie in copii lor. sa radicam animalele la nivelul omului .
    As fi de acord cu interzicerea circului. In alte tari sunt asa numitele safari (un fel de gradini zoologice cu custi mai mari si in aer liber )unde ii poti vizita trecand cu masina prin abitatul lor si chiar dandule de mancare . cu animale batrane sau care nu ar supravetui in libertate . Exemplu safari madrid Asa ceva miar place si in Romania.
    Poate gresesc

    Apreciază

  6. Neica nimeni said, on februarie 16, 2017 at 6:54 pm

    Animalele sunt in parlamentul Romaniei, nu la circ…Cu animalele alea nu sunt de acord…

    Apreciază

  7. maria c said, on februarie 16, 2017 at 6:58 pm

    cum adica dc sa se desfiinteze circul? dvs ati vazut unde sunt cazate animalele in custi mici plus dresajul care include bataia zilnica? cum va puteti numi iubitor de animale stiind prin ce torturi sunt supuse animalele ? Sastati dvs in custile alea mici si sa fiiti batut zilnic si dupaia sa vedem daca va convine. Animalele trebuie lasate in mediul lor natural nu sa fie fortate sa faca trucuri in afara naturii lor. Sunteti jalnic si un mare ipocrit. cel care ati scris articolul

    Apreciază

  8. maria c said, on februarie 16, 2017 at 7:02 pm

    si legat de dresori nu merita nici-o mila. Ei fac meseria asta ca vor si pentru niste bani care ii pot face foarte bine in alte joburi. Mai scutiti-ma cu pierderea jobului al dresorilor. Cine iubeste animalele iubeste si oamenii nu ca dvs numai omul si animalele n=au decat sa fie torturate si sa li se refuze dreptul la libertate. Nu meritati sa va numiti crestin sunteti un mare ipocrit !!!!

    Apreciază

    • Ionut said, on februarie 16, 2017 at 10:12 pm

      Articolul este PRELUAT de pe un alt site, pentru a fi comentat.

      Apreciază

  9. Calator said, on februarie 16, 2017 at 7:08 pm

    Cand noi, oamenii, am perturbat deja atat de grav ordinea fireasca a lucrurilor si am ajuns sa murdarim si sa otravim lumea (in toate sensurile materiale si duhovnicesti ale acestor cuvinte) pana dincolo de masura, nu stiu daca mai are importanta daca animalele traiesc la circ, in gradini zoologice, in ferme, in ceea ce a mai ramas din natura sau chiar in curtea sau casele noastre, pentru ca oriunde s-ar afla, tot vor avea de suferit. De ani de zile ma intreb cum ar putea avea animalele o viata buna intr-o lume atat de bolnava, gandindu-ma in primul rand la cele cateva de care incerc eu sa ma ingrijesc, pentru ca le-am gasit in situatii in care singure cu greu se puteau descurca. Si in timp ce imi tot chinui mintea, cautand zadarnic solutii omenesti, ma gandesc cu jind la lumea cea de inceput, in care toate se gaseau in mod firesc exact acolo unde era locul lor. O viata libera, in mijlocul naturii, alaturi de oameni care sa le priveasca drept ceea ce sunt cu adevarat – niste daruri minunate ale lui Dumnezeu pentru om, e ceea ce mi-as dori eu pentru toate animalele. Eu chiar am incercat sa le dau animalelor din jurul meu o viata cat mai libera si fara suferinta, dar am sfarsit prin a vedea atatea chinuri si orori ca nu le pot descrie in cuvinte. Noi transformam intreaga lume intr-un loc de nelocuit si numai pocainta si rugaciunile noastre fierbinti catre Dumnezeu pot usura putin suferinta creaturilor nevinovate din jurul nostru, prin luminarea mintii noastre si imbunarea inimilor noastre fata de animale si intreaga Creatie.

    Apreciat de 1 persoană

  10. el said, on februarie 16, 2017 at 7:12 pm

    CONTRA CHINUIRII ANIMALELOR = dresajului PERVERS al animalelor la circ pentru distractia dobitoceasca a unor oameni prosti !
    animalele TERBUEI sa fie lasate libere , in habitatele lor dat de Dumnezeu sa isi urmeze firea lor in mod FIRESC.

    daca as avea copii NU LE-AS PERMITE sa mearga la circ ca PROTEST si din respect pentru viata animalelor CHINUTE de oameni salbatici si prosti ca castige bani pe seama lor si sa distreze pe alti PROSTI la fel de iresponsabili ca ei !

    animalele sa fie lasate libere, sa fie DESFIINTATE LEGAL circurile, aceasta RUSINE a ANIMALULUI om care se crede superior altor animale, dar traiste MAI DOBITOCESTE si MAI PERVERS ca animalele insesi, si dovedeste ca este MULT DEDESUBTUL lor prin asemenea fapte rusinoase,

    animalele detinute de circuri sa fie intretinute pana la sfarsitul vieti lor in rezervatii in conditii corepsunzatoare(/macar decente) felului lor de vietuire si nevoilor lor si LIBERE !!!

    Apreciază

    • marinela said, on februarie 17, 2017 at 6:53 pm

      @el
      De-acord cu tine,ca nici eu nu sint de-acord cu chinuirea animalelor,mai ales a celor de la circ care au o viata mizerabila si lipsita de libertatea fireasca a oricarei fiinte rinduite de Dumnezeu in habitatul ei.Chiar si cele de la gradina zoologica n-o duc mai bine,ca sint chinuite si alea,vai de capul lor si infometate .

      Apreciază

  11. unu1 said, on februarie 16, 2017 at 7:16 pm

    Eu am mers prima data la circ cu animale cand eram mic copil; poate eu sunt mai sensibil, dar de atunci am asa o stare de neplacere (subconstienta) cand aud de circ. Parca „simt” ca sunt chinuite animalele.
    Deci sunt CONTRA animalelor la circ (desi mi-e mila de oamenii care sunt deja circari si trebuie sa manance si ei o paine)

    Apreciază

  12. Jackson said, on februarie 16, 2017 at 7:57 pm

    Este o tema f importanta pt mine, foarte sensibila si foarte cu greutate. Sunt impotriva distractiei animalelor cu doua picioare prin chinuirea celor cu patru picioare. Este foarte simplu. Este o manifestare absolut abjecta a humanoizilor, aceea de a se distra pe seama animalelor sechestrate si chinuite. Locul animalelor este acolo unde au aparut ele si unde traiesc, in salbaticie. Acela este locul lor by default. As trimite toti oamenii care tin animalele in locuri inchise (custi, circuri) in locul lor in salbaticie. Confortul pe care-l au oamenii in salbaticie il au si animalele in locurile unde sunt tinute prizoniere. Iarasi este foarte simplu. Omul ar trebui sa-si foloseasca ratiunea altfel, spre ridicarea deasupra animalelor, nu spre injosire. Omul care chinuie un animal se situeaza mult, mult, sub rolul sau in aceasta lume si constituie o bataie de joc la adresa luisi. Daca as putea, as elibera intr-o secunda toate animalele sechestrate din aceasta lume.

    Apreciază

  13. gheorghi said, on februarie 16, 2017 at 8:08 pm

    „”Dresura de animale ar putea fi interzisă …… Decizia ar putea fi luată după incendiul în care mai multe animale ale circului și-au pierdut viața, la începutul lunii ianuarie.”
    Asta echivaleaza ca gandire cu interdictia de a mai „face” copii dupa ce au ars unii „colectiv”…
    Aberant. si in primul si in al doile caz, DESIGUR!
    … bine ca raman la circ aia cu magia – sa vada toti ca „se poate” cand lucrezi cu dracu’ dar nu e frumos sa lucrezi cu animalele!
    Faptul ca animalele sint antrenate sa efectueze actiuni nespecifice „firii” lor nu este ceva rau, ele nu sint CONTRA FIRII, cum este cazul cu ce face omul „modern”, – domesticit sa execute orice ii „cere” propaganda, omul-cetatean fiind – de fapt – dresat mult mai dur si …. continuu, „progresiv” sa gandeasca si sa faptuiasca din ce in ce mai multe….
    Omul dresat „bine” – adica, … civilizat, modern, pro-GAY-sist… executa CONTRA FIRII – chiar la comanda!, vezi reality show-ul anti ordonanta – si asta fiindca are creierul „trainuit” imoral.
    Asta este adevarata tortura – presiunea psihologica, mediatica, legislativa, educationala… pana la modificarea valorilor crestine.
    Nici un dresor de animale nu reuseste sa lucreze cu animalele care manifesta opozitie totala si nici poate profesa daca nu are o reala afectiune fata de animale.
    De aceea unii sint omorati de animale – fiindca le sint/devin prea dragi si le confera – nerealist – calitati morale, cand se stie ca animalul nu are suflet, constiinta, gandire ci instincte, reflexe – conform firii lasate prin Creatie.
    ….
    Asa, cu sensibilitati artificial exacerbate, vom ajunge …. ca yoghinii aia care umble goi, desculti, nespalati, netunsi/nebarbieriti care merg incet, incet… sa nu calce vreo insecta ca nu cumva sa „supere” pe „mama natura”…. supusi falsei credinte a reincarnarii, a karmei, …. a nimicniciei.

    Apreciat de 2 persoane

  14. gheorghi said, on februarie 16, 2017 at 8:40 pm

    citez din http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/animalele-au-suflet
    „Animalele au suflet?” –
    22 Ianuarie 2016 Pr. Eugen Tănăsescu

    O precizare interesată vine de la Sf. Maxim Mărturisitorul care, vorbind despre sufletul animalelor, spune așa: „Sufletul are trei puteri:
    – prima este cea prin care se hrăneşte şi creşte.
    – a doua, cea a imaginaţiei şi a instinctelor,
    – iar a treia este cea a inteligenţei şi raţiunii.

    Plantele se împărtăşesc numai de prima din aceste puteri.
    Animalele din primele două.
    Oamenii din toate trei”.

    Precizarea este foarte utilă, pentru că face distincție între
    – viața biologică, aplicabilă plantelor și animalelor,
    – și instincte, care țin doar de animalic.

    Apreciază

    • el said, on februarie 17, 2017 at 4:51 am

      gheorghi

      ANIMALELE VOR FI si in veacul viitor !
      oamenii rai si INDRACITI NU !

      sa luam aminte sa NU cadem DEDESUBTUL animalelor, ca ratiunea INDRACITA NU foloseste nici diavolului PRIMUL care a DOVEDIT ca e INUTILA „cinstea” inteligentei si ratiunii cand e intoarsa IMPOTRIVA Ziditorului !

      …asadar animalele SUNT BUNE ca NU pot fi altfel !

      … dar OMUL INDRACIT /separat de Dumnezeu prin PACATUL NEPOCAIT / INSELAREA/ EREZIA lui NU !-..
      … si asta e situatia MAJORITATII omenirii/ GLOATEI IADULUI !…

      .. asa ca si animalele sunt DEASUPRA omului CAZUT !

      Apreciat de 2 persoane

      • el said, on februarie 17, 2017 at 4:55 am

        gheorghi

        …iti dai seama ce JALNIC a ajuns omul, ANIMALUL cu 2 picoare INDRACIT s ASEMENEA DIAVOLULUI ?

        va regreta amarnic si VESNIC pana si starea vitei/porcului/gainii pe care a mancat-o DEGEABA , ca sa ajunga „vreasc” de ARS VESNIC in IAD si bataia de joc VENSICA a diavolului ! 🙂

        Apreciază

      • gheorghi said, on februarie 17, 2017 at 5:48 am

        Nu ne contrazicem … insa si „celelate” au cazut cu omul, si animalele. Altfel nu ne-ar zgariia spinul, nu ne-ar musca animalele – nu doar fiarele, rechinii, serpii ….. nu ne-ar intepa tantarii.
        Acelasi „bine facut” ca si la omul de inceput, Adam si Eva, stare si conditie nemaiintalnita azi, de fapt de atunci – de la „cadere”.
        Astfel, toate-n jur ar fi …. „raiul” iar omul e „drac impielitat”… si nu este asa!
        Sigur ca in Imparatia Tatalui sint mai multe – din toate cele, si mai multe! – decat gandim si vor fi fiind si animale, pasari, copaci…. alte creaturi semanand dar si de neinchipuit de catre noi…
        Dar nu animalele de aici, de acum …. sa nu ne facem iluzii ca Hristos a rascumparat animalele ca ele nu aveau (si nici nu au) pacat de rascumparat.
        Da, omul cazut e mai rau decat dobitoacele fiindca STIE ce face in contra firii sau impotriva Tatalui, are spirit in sufletul sau (psiche cum ziceau grecii), fiindca ARE RATIUNE si nu o foloseste ca sa isi faca poftele si sa-si implineasca pornirile din ispitirea demonica. Si spun „ratiune” care semnifica putere de a gandi, de analiza, si nu de a rastalmaci cuvintele care denota viclenie.
        Viclenia, ca si smecheria au ca fundament minciuna si ca tel – intentia dusmanoasa, de hotie.
        Ratiunea include discernamantul care spara gandirea buna, smerita de cea rea, demonica.
        Caci gandul este duh, si de unde isi are natura, intr-acolo te duce chiar daca ai doctorat in stiinte sau esti rege.

        Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2017 at 10:55 pm

        gheorghi

        „au cazut” /s-au degradat fata de starea lor intiala pentru ca ASA A MERITAT OMUL CAZUT sa primeasca IMPOTRIVIREA Creatiei (necuvantatoare) , dar ele raman NEVINOVATE !!! … NU ele au gresit, ele NICIOADAT NU gresesc urmeaza LEGEA pusa lor de Dumnezeu CONFORM cu starea (de DEGRADARE a) omului , stapanul lor !

        Apreciază

    • Calator said, on februarie 17, 2017 at 3:02 pm

      Despre animalele de azi si viata de apoi…

      Nu am cultura teologica suficienta si nici starea duhovniceasca necesara sa fac afirmatii categorice in privinta asta, dar gandul asta ma framanta de multa vreme. Imi cer iertare pentru ignoranta si greselile pe care le fac in gandirea mea. Cred ca exista totusi temeiuri Scripturistice pentru sustinerea posibilitatii unei vietuiri in vesnicie a animalelor de azi, alaturi de oamenii mantuiti. Faptul ca Dumnezeu a permis ca niste creaturi care nu poarta asupra lor acea vina fundamentala a omului care a dus la caderea Creatiei sa sufere impreuna cu omul in lumea cazuta din greseala omului, nu doar ca ajutoare pentru supravietuirea trupului dar si ca instrumente in salvarea sufletului lui, mi se pare un bun motiv ca Dumnezeu, fiind printre altele si Drept, sa rasplateasca suferinta lor din lumea asta pamanteasca printr-o alta viata lipsita de chinul venit din caderea de care ele nu sunt vinovate. Cred ca unul din motivele pentru care Dumnezeu a lasat animalele in lumea asta trecatoare e ca sa le dea sprijin si motiv in plus unora dintre oameni sa se mantuiasca. Nu stiu cum se intampla in cazul altora, dar eu simt ca in cazul meu Dumnezeu lucreaza foarte mult prin animale pentru mantuirea mea. Si-atunci cum ar putea tocmai Dumnezeu sa lase nerasplatita stradania lor? Mi se pare ca asta ar putea fi vazuta ca o reparatie in ochii lui Dumezeu, care nu e doar Drept dar le iubeste si pe ele si le tine in socoteala Lui pana la ultima dintre ele.

      Iertare

      Apreciază

      • el said, on februarie 17, 2017 at 10:37 pm

        Calator

        asta spune Sf Luca al Crimeei in cartea lui „Puterea inimii” ( se traduce altfel dar asa a fost tradus titlul in ro)
        si asa imi spune si mie gandul meu…. (am citit si alte pareri!… vezi Sf Paisie Aghioritul care zice ca pt animale aici pe pamant e si raiul si iadul lor ! 😦 )
        Dumnezeu e DREPT si MILOSTIV cu TOATA zidirea Sa ! … animalele care sufera/ au suferit NU sut rasplatite pe pamant unde vin DOAR ca sa SUFERE si asta NEVINOVATE fiind ! … asa ca ramane sa isi primeasca si ele RASPLATA lor CANDVA !

        Apreciază

      • Calator said, on februarie 18, 2017 at 1:29 pm

        el

        Poate ca Sf. Paisie Aghioritul spune asta ca sa le dea oamenilor mai putin milostivi si credinciosi (care sunt foarte multi, din pacate) un motiv in plus sa aiba mai multa grija de animale. Cei care iubesc intr-adevar animalele si se considera raspunzatori de viata lor in fata lui Dumnezeu oricum vor face tot ce le sta in putinta. Poate ca Sfintii spun uneori oamenilor ceea ce ei considera ca e de folos pentru mantuirea lor, nu neaparat ceea ce cred ei ca e Adevarul, pentru ca oamenii care nu pot sa accepte acel adevar ar putea reactiona altfel decat e de dorit.

        Eu cred in ceea ce spuneam mai sus si pentru mine asta e de mare ajutor, pentru ca ma impinge sa ma straduiesc mai mult pentru propria mantuire. Pentru mine, bucuria deplina a veacului viitor inseamna a fi si langa Dumnezeu, si langa animalele pe care le iubesc atat de mult pe lumea asta.

        Apreciază

  15. Riko said, on februarie 16, 2017 at 9:10 pm

    Eu cred ca circul cu totul e o forma de distractie stupida si draceasca din toate punctele de vedere inca de la origini. La zoo e altceva.

    Apreciază

  16. Aliosa said, on februarie 16, 2017 at 9:31 pm

    Contra chinuirii animalelor ! ca sa fie dresate sa faca niste lucruri care pe noi ne amuza, sunt supuse la chinuri inimaginabile.
    Cititi romanul „Mihail caine de circ” de Jack London scris acum un secol.
    Poate sa ramana circul doar cu acrobati si cu clowni.

    Apreciază

    • el said, on februarie 17, 2017 at 5:00 am

      Aliosa

      DOBITOACELE omenesti ( dresori, circari IMDRACITI ) care au ajuns sa DECADA intr-atat sa isi castiga painea cea de toate zilele pe seama CHINUIRII animalelor (care NU pentru asta le-au fost date de Dumnezeu) pot sa DISPARA ! .. si sa ia aminte TOT DOBITOCII !

      ISI MERITA SOARTA, … SA CRAPE acestia ca niste GUNOAIE si REBUTURI ale omenirii , caci NU au fost in stare sa se ridice la starea data lor !

      Apreciază

  17. Ionut said, on februarie 16, 2017 at 10:22 pm

    N-as putea sa spun ca sunt 100% pro sau contra. Depinde foarte mult de metodele de dresaj, de conditiile in care traiesc animalele, de afectiunea cu care sunt tratate si de soarta pe care o au dupa iesirea la „pensie”.
    In principiu, animalele salbatice (leii, tigrii, chiar si elefantii) parca nu prea sunt potrivite pentru asa ceva.
    Caii sau cainii, da. Exista terapia prin echitatie, de exemplu, dupa cum exista caini folositi in caz de dezastru Sau delfinii – nu se poate spune ca o duc rau la delfinariu.

    Apreciază

  18. Spaceman said, on februarie 16, 2017 at 10:34 pm

    Mare atenție, ca nu cumva din dragoste creștinească față de animale, de natură, în care creștinul vede frumusețea creației lui Dumnezeu și a Edenului pierdut, să o dați în vegetarianisme și ecologisme – că vă treziți prieteni cu ȚAPUL!

    Ca Nadia-Masoudi, activistă a vegetarianismului.

    ‘Don’t eat me’ (Nu mă mânca)

    Fluturele monarh este folosit ca simbol în programele de control al minții, după proiectul Monarh MK-Ultra.

    Vegetarianismul, ca formă de protest împotriva lui Dumnezeu, ecologismul ca ideologie, sunt mijloace prin care oamenii să fie încredințați că închinându-se lui Antihrist o fac pentru binele comun.

    Așa cum…tot pentru binele comun, vor să convingă – în numele științei și a tehnologiei – oamenii să-și piardă libertatea și să se închine lui Antihrist – trecând pe SmartID (dosare electronice, coduri de identificare biometrică electronică, acte de identitate biometrice electronice) .

    De exemplu: Ziua internaţională a eliberării animalelor (Animal Freedom Day) – marş – 2011

    Program de… ‘responsabilizare’!

    Duminică, 24 iulie 2011, am serbat Ziua internaţională a eliberării animalelor (Animal Freedom Day) prin marş şi proiecţie de filme educative şi demonstrative. Marşul a început la Muzeul Grigore Antipa şi a continuat pe Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Pod Operetă -Tribunal – Parcul Unirii.

    Am purtat bannere şi pancarte cu inscripţii referitoare la drepturile animalelor, stil de viaţă vegetarian, dragoste faţă de animale.

    În Parcul Unirii am vorbit despre Ziua Internaţională a eliberării animalelor şi am proiectat filmul „Pământenii”.

    Prin organizarea acestui eveniment am urmărit să responsabilizăm cât mai mult oamenii faţă de dreptul la viaţă al animalelor de companie, al „animalelor din farfurie”, din crescătorii, din canişe, al celor de la circ, din pădure, din sălbăticie, din aer sau din apă. Toate animalele au dreptul la o viaţă decentă.

    Ce înseamnă „ELIBERAREA ANIMALELOR”?

    – Pentru ANIMALELE DE COMPANIE cu stăpân înseamnă „eliberarea” de rele tratamente (oferindu-le libertate de mişcare, apă, mâncare, ajutor medical la nevoie), prevenirea abandonului, sterilizarea animalelor pentru a nu avea pui nedoriţi iar pentru animalele de companie fără stăpân înseamnă legi bune, programe de sterilizare, construirea de adăposturi, campanii de educare a oamenilor.

    – Pentru ANIMALELE DE SACRIFICIU înseamnă condiţii decente de deţinere (spaţiul în care sunt crescute să fie suficient de mare şi în general să îşi poată desfăşura acţiunile naturale), transport, sacrificare şi, nu în ultimul rând, diminuarea treptată a consumului nostru de carne (mai ales că se aruncă importante cantităţi!) până la suprimarea totală a cărnii din alimentaţia noastră;

    – Pentru ANIMALELE DIN PĂDURE înseamnă să nu mai fie vânate pentru simpla plăcere a vânătorului şi nici capturate pentru blana lor (înlocuirea blănii naturale cu cea sintetică drept materie primă pentru industria uşoară), să li se respecte habitatul (să nu li se mai distrugă arealul prin defrişări masive, construcţii), etc.

    – Pentru VIEŢUITOARELE DIN APĂ se impune diminuarea pescuitului până la suprimarea lui completă, ape curate (reducerea contaminării apelor), etc

    – Pentru ANIMALELE EXPLOATATE ÎN INDUSTRIA SPECTACOLELOR (circ, curse de animale, lupte de animale) înseamnă interzicerea acestor forme de exploatare.

    – Pentru ANIMALELE DIN CRESCĂTORII înseamnă condiţii decente de deţinere reducerea consumului de blană naturală şi înlocuirea ei pe cât posibil cu blană sintetică.

    Să nu uităm!
    Tot ce înseamnă agresiune asupra mediului înseamnă şi agresiune asupra animalelor (asupra habitatului, asupra sănătăţii animalelor, etc.)

    Organizatori:
    Voluntar Antonela Pascale (protector de zonă), organizaţiile „Cuţu, cuţu”, Ute Langenkamp „Iubiţi Maidanezii”, „Lolek şi Bolek”, „Societatea Vegetarienilor din România”, „Natura, moştenire pentru viitor”, „Caleidoscop”, „Cu sufletul”.

    Apreciază

    • el said, on februarie 17, 2017 at 5:10 am

      Spaceman

      oamenii de speta asta JOSNICA care CHINUIESC animale ca sa distreze alte ANIMALE omenesti INDRACITE ca si ei sunt INFINIT DEDESUBTUL animalelor insesi , sunt RUSINEA Creatiei si GUNOIUL IADULUI !…

      .. ceea ce ANIMALELE NU VOR FI NICIODATA!

      imi pare dar TREBUIE sa-ti amintesc :

      OMUL pacatos nepocait/ INSELAT/ ERETIC / INDRACIT( CHINUITORUL Creatiei fie ea si NEcuvantataore !!!) e HULA VESNICA a Ziditorului si pe drept GUNOUL VESNIC al IADULUI !…
      NICIODATA un animal NU poate decadea la starea asta !..

      asadar STAREA VESNICA a animalelor va RUSINA STARE VESNICA a GLOATEI/ MAJORITATII omenirii SPURCATE de diavol si INRUDITE prin HULA de Dumnezeu cu el !

      IA AMINTE caci ASA VA FI !

      animalele NE HRANESC, NE IMBRACA, AU PALTIT PACATELE omenirii inainte de Hristos pentru NEVINOVATIA lor !!!…

      oamenii ce au facut ???… le OMOARA si le CHINUIESC INUTIL/GRATUIT si se fudulesc apoi (sustinuti si de tine) DEGEABA ca ar fi rationali, ….. dar NU SUNT prin faptele/purtarea lor !!!

      Apreciază

      • Spaceman said, on februarie 17, 2017 at 11:26 am

        @el

        Nu înțeleg de unde reiese că eu susțin pe aceia care omoară și chinuiesc inutil/gratuit animalele. Eu am explicat de ce nu sunt de acord cu vegetarianismul și ecologismul, nu am participat și nu sunt de acord cu mișcarea Animal Freedom Day, textul este dat ca exemplu și preluat de la adresa de youtube al videoclipului inserat în mesaj.

        În rest să știi că eu am crescut într-un loc unde animalele sau păsările nu erau chinuite în niciun fel, vacile aveau nume, erau considerate membri în familie și cutreierau libere dealuri, păduri și mâncau mere în poieniță, apoi știau să vină singure acasă, nici vorbă să poarte cercei sau să fie stresate în vreun fel.

        Cât despre răspunsul dat @Ana Maria, m-am referit la aceia care își fac pașaport biometric pentru turism și odată ajunși în locuri exotice se bucură ca acele vaci scăpate din grajd și li se pare că sunt… liberi.

        Apreciază

    • Calator said, on februarie 18, 2017 at 2:12 pm

      Spaceman

      Eu nu vad vegetarianismul (alimentatia fara produse animale) ca pe un protest impotriva lui Dumnezeu. Dimpotriva. E modul in care se hranea omul si toate animalele inainte de cadere si e ceva spre care ar fi de dorit sa tindem. De asta hrana de post e predominant vegetala, de asta hrana Sfintilor si calugarilor e de cele mai multe ori vegetala. Pentru ca hrana vegetala ne ajuta sa ne curatam organismul de patimi si sa ne limpezim mintea la cele duhovnicesti. Vegetarianismul nu e in mod intrinsec o interdictie, nu intra in contradictie cu libertatea omului de a face ceea ce doreste. E doar o alegere mai buna pe care omul o poate face in ce priveste alimentatia, si implicit, credinta lui – vezi Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel, 14:21- „Bine este să nu mănânci carne, nici să bei vin, nici să faci ceva de care fratele tău se poticneşte, se sminteşte sau slăbeşte (în credinţă). ”

      Faptul ca unii se folosesc de asta ca sa piarda suflete e altceva. Pe unii incearca sa-i piarda castigandu-le increderea prin promovarea unui lucru bun (vegetarianismul, de exemplu) pe care apoi o folosesc ca sa ii expuna la tot felul de sminteli (cum e LGBT-ul sau ocultismul). Multi activisti LGBT sau practicanti de ocultism se folosesc de activismul in zona vegetarianismului sau protectiei animalelor ca sa castige simpatie si adepti.

      O alta viclenie e asocierea vegetarianismului cu ocultismul (asa cum se intampla in posterul de mai sus) ca sa ii sperie pe „cunoscatori”. Multi potentiali vegetarieni care mai degraba cunosc semnele oculte decat adevarata Credinta, ajung sa fuga mancand pamantul de ideea de vegetarianism vazand asocierea asta de fatada, si cad in capcana care le-a fost intinsa cu dibacie. E o alta modalitate de a indeparta omul de ceea ce ar mai bine pentru el iar ei sunt perfect constienti ca vegetarianismul e un lucru care mai degraba il apropie pe om de Dumnezeu si de Creatia Lui si nu il indeparteaza. Eu o vad ca pe o mare inselare.

      Apreciază

      • Spaceman said, on februarie 21, 2017 at 12:34 pm

        @Calator

        Postul creștin ortodox – înțeles în general ca o practică de abținere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică, nevoință sufletească și atenție sporită, trezvie, reținerea de la gânduri rele, vorbire multă și fără rost, fapte rele, de la relațiile conjugale, care se însoțește cu rugăciunea, mulțumirea pentru toate și spovedania, cu scopul de a pregăti persoana în întregul ei pentru a se împărtăși cu Trupul si Sângele Domnului Iisus Hristos.

        Vegetarianismul – este practica pe timp nelimitat a unei diete ce exclude toate produsele animale, printre care mezelurile, peștele, stridiile, crustaceele și alte produse obținute prin măcel incluzând ouăle și/sau alte produse obținute de la animale, precum lactatele, icrele și mierea iar veganismul exclude tot ce ține de produse animale, din motive etice dar și religioase (de ex. adesea vegetarienii completează stilul lor de viață cu yoga), ca parte dintr-o practică mai mare de înfrânare de la folosirea animalelor pentru orice scop (ex. piele, blană etc.), deseori din suport pentru drepturile animalelor.

        În concluzie: vegetarienii nu țin post creștin ortodox, deoarece scopurile lor sunt diferite!

        Esența vegetarianismului, a veganismului, este redată și concentrată în această imagine creată de artistul Mark Ryden numită – ‘A Dog Named Jesus’

        Apreciază

  19. marchis91 said, on februarie 16, 2017 at 10:47 pm

    Un iubitor de animale niciodata nu va fi de acord cu animalele din circ. Daca dresajul unui caine e destul de greu si se cere rabdare, nu vreau sa imi imaginez cum e a unui leu. Nu cred ca ii arunca un os si asteapta sa il aduca. Sa nu ne amagim. Se foloseste violenta… In filme vechi se observa cum dresorii foloseau un bici pentru baga panica in leu. De la animale se poate invata multe lucruri. Un caine, iti este loial, se multumeste cu apa si putina mancare nu are pretentii si chiar daca il certi sau il bati el te iarta. Da-i o bataie la un om sa vezi cat de loial iti va deveni dupa si ce repede te uita…

    Apreciază

    • Radu said, on februarie 21, 2017 at 2:15 pm

      te-nseli bataia face minuni si la oameni cu moderatie si masura

      si Domnul nostru in sfantul Templu a avut o dreapta pornire de bataie/mustrare singura de altfel impotriva celor care luau in ras Casa Domnului.

      Un caine se dreseaza intr-un fel leul in altfel e la mintea cocosului

      daca ai proceda cu leul cum e cu cainele nu ar functiona
      animalele nu au ratiune si constiinta sa inteleaga cu mai mai si lugulugu…

      pot sa iubesc animalele si sa ma si bucur de stradania lor de invata trucuri si a fi altfel decat celelalte din salbaticie

      Apreciază

      • Maria said, on martie 2, 2023 at 6:35 am

        Cum adică bătaia face minuni? Hai sa lovim copii,femei și bătrâni pentru orice greseala. Cum poți spune ca iubești pe oameni dacă tu ești de acord cu violenta fizica ? Scuza-ma ca îți zic dar te contrazici singur. Sfinții nu au lovit niciodată animalele și nu le-au folosit pentru circ ,paza etc. Animalele știu ce trebuie sa facă și cum sa își arate recunostinta fata de cine le hrănește comparativ cu noi oamenii. Eu respect În mod egal viata umana cât și cea animala si nu sunt de acord cu violenta în vederea supunerii fata de mine asta. Ai niște frustrări cam.mari

        Apreciază

  20. ilioara said, on februarie 16, 2017 at 11:48 pm

    Am avut un pisic, un diliu si jumatate, toata ziua miorlaia, ori de foame ca era sacu fara fund, ori voia alintat, deci nu te puteai intelege cu el, si prin gradina, se tavalea ca purcelu prin tarana, macar cu picioru sa-l managai, ma tragea de papuc sa-l dau jos, si frumos, si niste ochisori albastri….Intr-o seara citeam o carte si in carte aveam o iconita, el de obicei venea si se aseza la mine in brate insa atunci avea chef de joaca si a inceput sa dea cu labuta peste carte,i-am anticipat miscarea, am ferit cartea si l-am indepartat dar el nimic, moment in care i-am pus iconita in fata. Gestul lui a fost incredibil si neasteptat pentru mine si Dumnezeu mi-e martor ca va spun adevarul, s-a linistit brusc, si-a aplecat capul pana a atins covorul, ceva ce nu am mai vazut la el vreodata si a plecat din camera. Azi m-am gandit la el si mi-a venit dor…of

    Apreciat de 3 persoane

    • el said, on februarie 17, 2017 at 5:14 am

      ilioara

      ca sa cinstesti amintirea micului pisoi CINSTITOR de Dumnezeu TREBUIE sa ajuti cat mai multi pisoi care se chinuiesc sa supravietuiasca azi in condttiile lasate lor in mod NEDREPT de INDRACITUL ANIMAL numit DEGEABA om !!!

      Apreciază

  21. Cosmin said, on februarie 17, 2017 at 12:25 am

    Nu sunt de acord cu incarcerarea animalelor si supunerea lor, unor tratamente ce nu au nici o legatura cu natura lor.

    In schimb sunt de acord cu autorul articolului la partea cu matematicile complexe predate in clasele primare si gimnaziale.

    Simt in interiorul meu ca, chinuirea micutilor cu materii prea complexe la varste la care ar trebui dezvoltata logica copilului si nu fortata peste masura si impotriva firii a capacitatii de calcul a tanarului creier, nu e altceva decat o uniformizare si o preparare, o prefabricare, a unui anumit tip de gandire colectiva.

    Individul astfel lobotomizat din frageda pruncie, ajunge obedient, un bun executant, ajunge sa nu mai poata gandi singur, ajunge sa nu mai aiba incredere in fortele proprii, ajunge sa isi autosubestimeze potentialul cu care a fost binecuvantat, asteapta mereu ca cineva sa-l impulsioneze inspre a face ceva, sta atent si asteapta un semn pentru a avea voie sa faca ceva, iar cand are totusi un licar de idee, trece la actiune cu jumatate de potential si superinhibat. Iar daca totusi ajunge sa se afle in fata unui obiectiv aproape atins, nu-i vine sa creada ca el, cel lobotomizat si uniformizat, se afla in acel loc si in acel moment si chiar el este cel special care are succes, moment in care clacheaza si rateaza reusita.

    Am observat aceasta trasatura la poporul nostru, iar exemplul cel mai reprezentativ e in meciurile de fotbal ale echipelor romanesti versus echipe straine. Joaca bine, dribleaza bine, dar cand sa concretizeze clacheaza. Nu mai vorbim de faptul ca daca primesc un gol in primele minute ale partidei, moralul jucatorilor devine praf.

    La cealalta extrema poporul german: invata ecuatiile de gradul doi abia in liceu. In primii 8 ani de scoala se marseaza pe dezvoltarea logicii si a mentalului individului. Abia din liceu se orienteaza fiecare in domeniul care-i place. Totusi, la sfarsitul clasei a 8-a, obligatoriu toti stiu sa manevreze strungul.

    Iar cand vine vorba de fotbal, aici putem vedea trasatura de baza si anume cea de luptatori: daca oricate goluri ar primi si oricat i-ar dezavantaja scorul, lupta ca si cum ar fi in avantaj, pana in ultimul minut.

    Frate Vasile, poate faci pe viitor un articol referitor la programa scolara romaneasca si aici ma refer in special la complexitatea materiillor reale predate inca din clasele primare si rolul distructiv al acestora asupra psihicului micutilor nostrii

    Personal consider ca, cel cu matematica trebuie lasat cu matematica, cel cu desenul, cu desenul, iar cel cu poezia, cu poezia.

    Apreciază

    • Radu said, on februarie 18, 2017 at 10:16 pm

      de ce vrei sa fie copii prosti? ca aia din vest?

      foarte bine ca si eu si multi alti am invatat si matematica si limba romana si istorie stramosilor si geografia si toate

      copiii trebuie sa stie multe sa aiba initiativa sa fie independenti in gandire

      ceea ce evident nu se vrea de catre cei care conduc lumea ca noi sa gandim ganditul e periculos atunci cand nu e cum vor ei sa fie

      despre sporturile de masa nici nu vorbesc…
      paine si circ ca sa ne distraga atentia de la problemele importante din lume si din tara

      Apreciază

      • Cosmin said, on februarie 19, 2017 at 1:46 am

        @ Radu

        Scoala nu te face nici mai prost nici mai destept, dar cu siguranta isi lasa amprenta asupra psihicului.

        Mai prost sau mai destept, nu te nasti.

        Mai prost sau mai destept, te face educatia primita de la parinti, iar mai apoi anturajele pe care le frecventezi, toate astea intr-o oarecare masura.

        Dar un rol hotarator si fara indoiala, in a fi mai prost sau mai destept , te face lipsa sau prezenta fricii de Dumnezeu.

        Daca citeai cu atentie ceea ce am scris si nu numai prima fraza, probabil nu ai mai fi scris ceea ce ai scris.

        Doamne ajuta.

        Apreciază

  22. Ioana said, on februarie 17, 2017 at 8:50 am

    Îmi amintesc de circurile romane, care chinuia și bietele animale, și îi schingiuiau pe creștini, iar mulțimea căzătură se hlizea… Hlizeala de acum la circ…. pentru care plătesc animăluțe nevinovate. Dumnezeu a făcut pe om să stăpânească toate animalele, adică să le poarte de grijă, să le ocrotească și să Îi dea slavă lui Dumnezeu pentru minunile pe care le-a creat. Nu să își bată joc de ele și să le schingiuiască…. animăluțele sunt tratate ca niște sclavi, umilite si bătute pentru o distracție pervertită

    Sunt mult mai fericite în mediul natural, și mai grațioase și curate, nepervertite, așa cum le-a creat Dumnezeu, deși firea lor a avut de suferit din pricina păcatelor și a răutății după cădere…
    Le poți prinde, cînd sunt în pericol, dar ca să ai grijă de ele, să le tratezi și apoi să le dai drumul în sălbăticie, așa cum a făcut Noe cu animalele salvate în arcă, ascultându-L pe Dumnezeu

    Apreciază

  23. isa said, on februarie 17, 2017 at 9:12 am

    Copil fiind, animale salbatice precum lei, tigri, elefanti, etc an avut ocazia sa vad doar la circ, deoarece cea mai apropiata gradina zoo era la sute de km distanta. Acum intr-adevar cred ca nu e aceasta natura lor. In schimb, animalele domestice (si nu numai!) pot fi dresate si trebuie sa se continuea sa fie dresate, spre folosul nostru. Un exemplu este cel de aici: http://www.digi24.ro/regional/digi24-timisoara/caine-de-salvare-la-avalanse-vreni-are-primul-brevet-national-pentru-acest-tip-de-interventie-obtinut-in-romania-597060. Un alt exemplu interesant pe care l-am vazut odata a fost cu sobolani antrenati in depistarea minelor antipersonal.

    Apreciază

  24. Radu said, on februarie 18, 2017 at 10:13 pm

    Eu sunt pentru faptul ca animalele sa fie la circ…

    Este o forma de distractie pentru copii si pentru batrani

    Nu sunt de acord cu lipsa de respect si bataile sau lucruri de genul asta evident dar cred ca se poate sa avem si oameni care sa se mai bucure si ei cu ceva in lumea asta care ne ofera in fiecare zi doar motive de ingrijorare si suparare.

    Cei care iubesc animalele decat oamenii sunt vicleni si sunt de partea diavolului
    diavolul este aratat ca fiind un monstru asemanator fie cu tapul fie cu capra etc

    Animalele le lasat Domnul sa dea ascultare si sa slujeasca oamenilor credinciosi care implinesc si respecta poruncile si invataturile Domnului

    Apreciază

    • el said, on februarie 19, 2017 at 12:55 pm

      Radu

      „Este o forma de distractie pentru copii si pentru batrani”__
      desconsidearea animalelor injosite la stadiul de OBIECT de DISTRACTIE pentru PROSTI e o HULA la adresa Ziditorului lor.

      „Nu sunt de acord cu lipsa de respect si bataile sau lucruri de genul asta evident”_____ vise rozalii din vederea prin ochelarii de cal al VISTRILOR ! Si cum crezi tu ca poti CONVINGE un leu/alt animal salbatic sa faca lucurile aberante care li se impun spre disractia TEMBELILOR ? Il orgi frumos sa se urce pe scaunel si sa stea in 2 labe, nu?!
      Asculta oare leul/animalul salbatic doar la cuvantul tau/OMULUI CAZUT SPURCAT si PACATOS ? Delirezi.

      „diavolul este aratat ca fiind un monstru asemanator fie cu tapul fie cu capra etc”____ ergo/ asadar capra/tapul sunt rai in opina ta nu? sunt si animalele draci nu?

      Si DACA „Animalele le lasat Domnul sa dea ascultare si sa slujeasca oamenilor credinciosi care implinesc si respecta poruncile si invataturile Domnului” ___ atunci DOAR ATUNCI vor asculta animalele de om, cand omul va fi SFANT ! si Sfantul NU se distreaza DOBITOCESTE pe seama anmalelor ! Cu asta ti-ai ai raspuns singur la problema ! … nu cuvma sunt porcarii si desorii ABJECTI si CRUZI PERVERSII crcari niscaiva Sfaniti sa porunceasca animalelor?

      Radu fa un efort sa gandesti te rog ca altfel dracul se bucura de cei slabi la minte !

      Apreciază

      • Radu said, on februarie 21, 2017 at 2:10 pm

        nu ai inteles ce am vrut sa spun

        e o libertate fireasca atata vreme cat nu sufera si sunt tratate cu respect si se poate daca se vrea

        eu iubesc oamenii mai mult ca animalele asa cum e firesc

        interpretezi cum vrei e opinia ta pana la urma

        azi se desfiinteaza circul cu animale maine poimaine imi ia cainele din curte unde il tin

        eu mi-am dresat cainele si ce am mai avut
        si da trebuie si sa mai ii articulezi cateva

        nu se la noi ca bataia e rupta din rai?
        pai de ce nu s-ar aplica asta si la circ nu?

        atata vreme cat cu masura fireasca nimic exces e normal atlfel nu se poate

        multumesc de raspuns

        Apreciază

  25. Maria said, on martie 2, 2023 at 6:29 am

    Eu sunt contra Circului indiferent ca e vorba de oameni sau animale. Abuzurile sunt aceleași din partea unora asupra oamenilor la fel ca și asupra animalelor. Un circ care pot spune ca are spectacole cu adevărat frumoase este Cirque de Soleil iar șefii de acolo au grija de angajați fata de cei care folosesc animale. Într-adevăr nu se mai folosesc animale sălbatice în schimb se folosesc cai,caini etc ii tine în custi înfometați și bătuți. . Personal,nu vad nimic frumos la un spectacol de circ și nu înțeleg de ce copii sunt forțați sa meargă la asa ceva.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.