SACCSIV – blog ortodox

Theodor Leontescu: PAMANTUL NU E PLAT

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 11, 2017

111 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. vio said, on februarie 11, 2017 at 11:47 am

    pai si eu ce ii spuneam lui tataia.
    Vad ca nimeni nu isi da seama ca intrun model Pamant plat Soare ar lumina maxim, dar maxim o patrime,1/4, din suprafata Pamantului, iar restul de trei patrimi, 3/4, din suprafata Pamantului ar fi in intuneric. lucru care nu este real.
    Ma rog, am demonstrat chestiunea asta la articolele precedente.
    Deci in concluzie, fizic, faptic este imposibil ca Pamantul sa fie plat, caci te contrazice Soarele :)))

    Apreciază

    • Daniel said, on februarie 12, 2017 at 12:02 am

      Dacă dorește careva dintre noi sa redescopere adevarul despre forma reala a pământului fie ea plata sau cvasi-sferica fără a se ajuta de nici o stiinta sau scriere anterioara -e foarte șimplu fraților,
      -asta se poate realiza la nivel de amator, nu e nevoie de știință super avansata.
      Tot ce avem nevoie este de un plan,cateva ore de lucru în echipa si de o minte cu abilitati logice precum si dorinta de a afla adevarul, Intrucat sunt mai multe metode simple accesibile oricui.
      -totusi nu cred ca e bine sa provocați dispute pe nici o tema
      -nici in cazul care cineva dintre noi chiar ar vrea sa demonstreze, -dacă exista atomi sau nu…. ce ne-am fi făcut fratilor?
      Raspuns- chiar daca e ceva mai costisitor și acest lucru se poate redescoperi la nivel de amator.
      Părerea mea e sa avem mai putina teama de Adevăr indiferent care ar fi, si mai multa dragoste de Dumnezeu și vom afla mai multe, de nu,… nu vom fi în stare sa înțelegem mare lucru nici din Scriptura și nici din știință.

      Multe aprecieri insa pentru toti cei ce doresc redemonstrarea adevărului stiintific (si nu numai)care nu accepta imediat orice adevar de la oricine și neverificat.
      ( totusi sfatul meu în general e sa nu fim niciodata categorici pana nu suntem siguri)
      Cu stima.

      Apreciază

      • tataia said, on februarie 15, 2017 at 5:09 pm

        Ce intelegi prin a „accepta imediat orice adevar de oricine si neverificat”? Adica NASA este „cineva” si de la ei trebuie sa acceptam…restul sint oricine si de la oricine nu trebuie sa aceeptam, Se poate verifica oarecum forma pamintului prin experimente pe care le poate face omul de rind…dar rezultatele nu vor fi niciodata 100% sigure. Intodeauna vor exista contestatari cum ca nu s-a masurat corect, ca s-au strecurat erori etc:

        Dar problema este ca asemenea experimente s-au facut deja. Iti spune ceva experimentul acesta?

        https://en.wikipedia.org/wiki/Bedford_Level_experiment

        Si oricum stapinirea nu le-a validat….asa ca ce facem noi acum, reinventam roata? Heliocentrisitii au ajuns pina si sa spuna ca lumina nu se propaga in linie dreapta prin atmosfera pamintului pentru a-si proteja muribundul lor model de pamint sferic. Luati-va mingea acasa si jucati-va cu ea! Noi ne-am trezit la realitate.

        Apreciază

    • tataia said, on februarie 15, 2017 at 5:16 pm

      @ Vio Tu spuneai numai prostii. Cind incepi o demonstratie de la premise false ghici ce obtii? Obtii nimic. Adica o demonstratie invalida. Te intreb pentru ultima data: CINE TI-A SPUS TIE CA SOARELE LUMINEAZA DOAR UN SFERT DIN SUPRAFATA PAMINTULUI?

      Apreciază

      • vio said, on februarie 16, 2017 at 3:59 pm

        Matematica
        Matematica nu lasa loc de indoieli.
        Acolo ai 1+1 = 2 si doar atat.

        Pai nu ti-am explicat. La echinoptiu Soarele lumineaza de la Polul nord pana la Polul Sud. Adica un cerc cu diametru de fix raza Pamantului plat.
        Daca raza Pamantului plat este R, Suprefata Pamantului plat este S1= pi*R^2
        Daca raza Pamantului plat este R, Suprefata luminata de Soare este FIX S2=pi*(R/2)^2
        S2= S1 /4
        Fix si nimic mai mult, pentru ca Soarele lumineaza maxim 1/4 din pamant jumatate din an, cealalta jumatate a anului suprafata luminata de Soare este si mai mica de o patrime.

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 16, 2017 at 4:40 pm

        Si cine ti-a spus ca aria iluminata de soare este de forma circulara? Presupuneri, presupuneri si iar presupuneri. SI eu zic ca fizica nu lasa loc de indoieli..daca puteai demonstra ca pamintul nu este plat combateai argumentul cu giroorizontul aeronavelor. Dar nu poti. De aceea te tii scai de niste amanunte lipsite de orice importanta doar pentru a-i face pe altii sa creada ca tu ai dreptate.

        Apreciază

      • vio said, on februarie 16, 2017 at 7:00 pm

        Si fizica.
        Fizica, stiinta aia de iti spune ca lumina nu ia curba.
        Ea, lumina, se propaga in linie dreapta,. Ma rog uneori, uneori se mai reflecta, alteori se mai refracta, da daca nu i se opune cine stie ce materie in cale ea tinde sa mearga in linie dreapta, deci in cel mai rau caz, adica sa-ti dau dreptate tie si adeptilor teoriei plate, Soarele ar lumina un cerc de marimea R/2, asta daca crede cineva, ca fizicieni n-au cum sa creada veci vecilor, ca Soarele ca luminator ar lumina decat o anumita suprafata mai mica decat Pamantul intrun model plat.

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 17, 2017 at 3:09 am

        Acum ma inveti si fizica, ai? Lumina nu ia curba bineinteles…dar daca nu intelegi cum soarele poate lumina o arie eliptica, parabolica, hiperbolica, etc imi pare rau dar chiar nu ai idee de fizica….Soarele e precum o lanterna intelegi? Daca tii lanterna perpendiculara pe perete ai o pata luminoasa circulara. Daca o tii oblic pe perete ai o pata luminoasa eliptica….daca o tii paralel cu peretele si foarte aproape de acesta ai o pata parabolica….etc.Mai mult de atit punind lentile de diverse forme (nu sferice ci cilindrice, combinatie sfera cilindru, anamorfice) in fata fascicolului laternei poti altera si mai mult forma petei de lumina…..poti obtine inclusiv o elipsa luminoasa cu un cerc intunecat in interiorul ei. Sau o portiune intunecata de forma unei inimi in interiorul unei elipse luminoase…Posibilitatile sint nesfirsite….Dar la asta nu te-a dus gindul….stii doar sa urli la mine ca nu se poate! Ba se poate! Si asta fara ca lumina sa ia curba. Data viitoare fa experimetnul cu lanterna si apoi mai vorbim.

        Apreciază

      • vio said, on februarie 17, 2017 at 12:31 pm

        tataia,
        cum poate lumina Soarele altfel decat un astru ?
        adica cum ar lumina el eliptic, patratic, dreptunghiular si nu circular, asta daca dam crezare platistilor cu teoria lor de pierdere a luminii din cauza orizontului, teorie care desigur ca nu sta in picioare fiindca Soarele dupa aceeasi teorie a platistilor s-ar afla la 5.000 km inaltime. Doamne te si doare capu sa gandesti. Da ma rog, Soarele se afla la 5.000 km si nu lumineaza tot Pamantul ci doar o portiune din cauza fenomenului de unire a orizontului.
        Ok fie si asa.
        Intrebarea ramane: cum poate un corp total rotund, aflat deasupra unei suprafete plane, presupus Pamant plat, sa lumineze altfel decat perfect rotund ?

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 18, 2017 at 8:46 am

        @ Vio Si de unde stii tu ca Dumnezeu nu i-a pus niste lentile acelui soare? Ai tu toate raspunsurile referitoare la creatie? Asta numai mintea omului cazut in inselatoraia astronomiei si a „stiintei” in general o crede. Noi sintem perfect constienti de faptul ca nu avem toate raspunsurile. Dar le cautam! Tu nu le cauti….tu crezi ca le stii. Si ii mai amagesti si pe altii cu falsa ta „stiinta”.

        Apreciază

      • ileana said, on august 25, 2019 at 1:56 pm

        Aveti idee daca imaginile vazute de noi prin Centurile Allen pot fi distorsionate sau efect de lupa sau imagine micsorata, culori etc? Spun asta pentru ca nu prea se stie ce forte sunt (sunt magnetice sunt gravitaltionale, alte forme de forta?) . Daca imaginea difera inseamna ca cele transmise din cosmos sunt bazaconii. Imaginile pot diferi vazand de sub centuri cu cele de deasupra centurii? Ce vedem poate fi o reflexie a unor lucruri pe care nu le vedem de pe Pamant?

        Apreciază

    • Costica said, on februarie 24, 2017 at 4:29 pm

      Uite, Vio, cum luminează un soare pe un Pământ plat:

      şi să nu spui că e trucaj. Filmarea este continuă, nemontată şi baleiază aproape 180 grade (dinspre prova spre prora vasului şi invers). Dacă soarele ar fi de o imensitate nemăsurabilă, aflat la 150.000.000 km de un pământ mic-mic de tot (ca un sconcsuleţ – că aşa l-a făcut Dumnezeu !!! ), nu avea cum să iasă o asemenea imagine.
      Un astfel de soare, ar trebui să lumineze la momentul hh:mm:ss FIX JUMĂTATE DE PĂMÂNT DEODATĂ ÎN MOD EGAL (nu tu răsărit, nu tu apus). Ce mai zici ???
      Să mă ierte Dumnezeu, dar dacă tu ai fi fost în locul Său – după ce creai cerul şi apoi Pământul, atât de important încât Însuşi Domnul S-a-ntrupat pe el şi soarele în ziua a patra – făceai soarele mai mare decât Pământul ?? Şi-aşa făcându-le Domnul, tot au apărut idolatrii care se-nchinau la soare. Hai mai zi, mai caută nod în papură. Aştept.

      Apreciază

    • Cata said, on ianuarie 1, 2020 at 11:12 pm

      Lumina zilei nu e de la soare.

      Apreciază

      • Costica said, on ianuarie 2, 2020 at 2:56 pm

        La mulți ani, Cata !!!
        Cam târziu pt comentarii la acest articol. Eu însumi l-am văzut târziu și m-am apucat să încerc să le arăt și altora ceea ce numesc eu adevărurile mai mici ale lui Dumnezeu.
        BA DA: lumina zilelor noastre (și de fapt după ce Domnul a terminat Facerea Lumii) a lăsat-o Dumnezeu soarelui, asemenea și căldura (acestui soare care, conform psalmului 103 de la vecernie, „….și-a cunoscut apusul său”.
        Doar Lumina aceea de la Facere, din prima zi (DE 24 ORE: 12 ore Lumină și 12 întuneric), nu a fost de la soare.

        Apreciază

  2. Adrian said, on februarie 11, 2017 at 12:48 pm

    Eu cred ca pamantul e plat. Daca ne uitam ca toti astronautii sunt masoni, iar aterizarea pe Luna a fost facut intr-un studio de film, omul nu a fost niciodata acolo. Astronautii care au murit cand zburau spre spatiu in unele dintre misiuni cand a explodat, defapt traiesc cu alte nume. Intr-un video in care vorbeau astronautii din „spatiu” unul dintre ei in loc sa spuna ca sunt pe statia spatiala cutare, a zis orasul in care se aflau cu adevarat si se vedea pe el prin gesturile lui ca obsercat greseala. Mai sunt si videouri in care arata din spatiu pamantul in live si nu se vede nici un satelit desi sustin ca exista in spatiu mai multe mii. Tinand cont cat de mult se promoveaza evolutionalismul si faptul ca existand atatea galaxii si planete trebuie sa fie o specie mai evoluata ca si noi, desi scriptura spune ca Dumnezeu a creat ingerii animalele si omul si nu mai mult si ca se pregateste primirea extraterestrilor despre care spun sfintii parinti ca sunt draci. Mai am si ziarul in care scria cand s-a contruit primul obiect zburator „disc” in1922. Daca ne mai uitam ce lucruri marete se poate face cu Blue Beamul sigur ca multi vor crede ca aceea sunt cu adevarati extrateresti, defapt si papa a zis ca cand vor veni extraterestii atunci va trebui sa recitim scripturile si se vor avea alte intelesuri.
    Cei care spun ca sunt sateliti in spatiu ca iata folosim gpsuri, sa stie ca germanii au avut un dispozitiv cu acelasi folos desi in vremurile aceea nu existau sateliti
    Pe drapelul Nato se vede pamantul ilustrat ca fiind plat.
    Inca ceva interesant, cand o naveta spatiala se lanseaza de pe pamant la primele secunde se vede ca trage dupa ea o linie dreapta si dupa cateva secunde trage o linie stramba de parca ar fi schimbat directia. Multi explica acest fapt prin lucrul ca pamantul se roteste si de aceea se vede asa. Atunci daca pamantul e o sfera atunci avioanele de ce trag dupa ele linii drepte?
    Mai sunt ciudate si cursele de avioane. Din sudul africii de sud nu poti zbura direct in australia, trebuie mai intai sa urci in nord prin asia si dupa aceea sa cobori spre sud ca sa ajungi in australia, desi ar fi mai scurt zborul luand direct spre australia. Iar daca ne uitam cum arata linia de zbor pe pamant plat se vede ca linia zborului e aproape o linie dreapta si defapt nu poti ajunge din sudul africii pana in australia numai zburand deasupra asiei. Daca faci altfel zborul e de doua ori mai lung. Iata poza

    https://www.google.ro/search?client=ms-opera-mobile&site=webhp&source=hp&ei=X-SeWL1gy6uyAd2DhJAH&q=flat+earth+flight+paths&oq=flat+earth+flight&gs_l=mobile-gws-hp.1.0.0l5.2342.18651.0.19316.46.31.15.16.17.0.383.6657.2j12j13j4.31.16316….0…1c.1j4j5.64.mobile-gws-hp..4.42.2997.3..41j0i10k1.-Pqm8UcWMSE#imgrc=lQFwnjf9QRqSeM:

    Se vede si prin poze ca soarele nu e departe de pamant cu miliarde de km ci e foarte aproape
    https://www.google.ro/search?q=flat+earth+sun+rays&client=ms-opera-mobile&site=webhp&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiW_LTo7IfSAhXKWhoKHd8zCeYQ_AUIBygB&biw=360&bih=525#imgrc=pRAYVbiZjBOIzM:

    Si video

    Daca cercetam mai mult gasim si mai multe dovezi.
    Pentru mine astea sunt suficiente ca sa cred ca pamantul e plat

    Apreciat de 2 persoane

    • vio said, on februarie 11, 2017 at 1:21 pm

      adrian,
      in videoul de mai sus razele Soarelui creaza iluzia ca s-ar uni la 1/10 din distanta Pamant – Nori.
      Distanta Pamant – Nori = 5-8000 m (5-8 km).
      Conform iluziei distanta Nori – Soare = 1/10 * 8.000 m = 800 m
      Distanta Pamant – Soare = 8.000 m + 800 m = 8.800 m
      Adrian, tu sinceri crezi ca Soarele se afla la 8.800 m sau 8.8 km ?
      Serios, tu chiar crezi lucru asta ?

      Apreciază

    • vio said, on februarie 11, 2017 at 5:26 pm

      Adrian,
      bun tu crezi ca Soarele e undeva pe la 10-50 km distanta de Pamant.
      Bun.
      Nu te contrazic.
      Dar hai sa facem urmatorul experiment: Dute intro camera de 20 metri. Ia un bec cu un cablu si plimbal dintro parte in alta a camerei undeva la 5 cm de podea. Fixeaza trei bete de chibrite, un la inceputul camerei, un la mijloc si unu la sfarsitul camerei.
      Adrian, cum crezi ca va arata umbra celor 3 bete ?
      RAPUNS: In permanent luuuuuuunga cat jumatate din camera.
      De ce ?
      Fiindca becu e prea jos si doar cand becul este langa bat, PENTRU O FOARTE SCURTA PERIOADA DE TIMP SI SPATIU, umbra va arata normala, comparativa cu lungimea batului.
      Tot la fel si cu Soarele.
      Soarele lumineaza Pamantul de la rasarit pana la asfintit pe distanta a 20.000 km. Daca Soarele s-ar afla la 50 km ar fi exact experimentul de mai sus.
      Si apropo, nu ma iau dupa ce jmecherii fac unii si altii.
      Ceea ce spuneai tu mai sus nu au nimic a face fu forma sferica a Pamantului.
      Faptul ca ti se spune o minciuna cu zboruri cosmice, rachete ce au ajuns pe luna (binentales ca nu a ajuns nici picior de om pe luna) NU INSEAMNA automat ca Pamantul e plat.

      Adrian, te rog sa ma contrazici in ceea ce am afirmat aici si mai sus, nu sa spunem povesti cu zane.

      Apreciază

      • Adrian said, on februarie 11, 2017 at 9:47 pm

        Vio,
        Pentru mine teoria pamantului plat e mai credibil decat cea a sferica, pentru ca dintre cele doua, ultima duce la teorii ateiste.
        Daca m-am inselat Dumnezeu sa ma ierte.

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 15, 2017 at 5:22 pm

        Hai nu ma innebuni! Ce observam daca efectuam experimentul cu becul? Faptul ca la „rasarit” si la „apus” umbrele sint foarte luuuuuuungi? Si eu prostul de mine care credeam ca asa se intimpla si in realitate cu soarele de pe cer….Bine ca mi-a spus un „intelighent” ca la rasarit si la apus umbrele de fapt nu sint lungi. Muream prost ce mai!

        Si oricum nici distantele nu le-ai nimerit bine…soarele nu e la 50 Km deasupra pamintului ci la citeva mii. Nu dupa cum ni se pare noua ci s-a stabilit prin masuratori si calcul matematic.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on februarie 15, 2017 at 7:57 pm

        Sf Andrei Cel Nebun pentru Hristos – https://www.scribd.com/doc/223844221/Viata-Sf-Andrei-Nebun-Pentru-Hristos

        Dialog cu Epifanie – pag. 180-181
        „- Care este esenţa SOARELUI – a întrebat iarăşi Epifanie – şi care este înfăţişarea lui? Căci l-am văzut zugrăvit în biserică având formă de om. Unii, desigur, cred că are fată omenească.
        – Să nu le crezi pe acestea! – a răspuns Cuviosul. Soarele nu are înfăţişare omenească. Dacă vrei să înveţi despre esenţa lui, ascultă: „A zis Dumnezeu să
        fie luminători pe tăria ceruiui; şi a făcut Dumnezeu pe luminătorul cel mare pentru stăpânirea zilei” (Fac. 1, 14-16). Aici este vorba de soare, adică de focul material, de cercul de foc pe care l-a aprins Dumnezeu şi este nestins. Mulţi, cu oarecare meşteşug, au luat din el energie şi au întrebuintat-o pentru a aprinde foc, pentru a pregăti mâncare şi pentru alte folosinţe.
        Îți voi vorbi şi despre mărimea lui. Circumferinţa lui este incomparabil mai mare decât cea a Cetăţii împărăteşti. Pare însă mic, DEOARECE SE AFLĂ LA O DISTANȚĂ IMENSĂ DE PĂMÂNT. Înlăuntrul său se află îngerul Domnului care îl conduce. Ascultă de poruncile lui şi aleargă spre apus, urmând cale dreaptă, totdeauna cu aceeaşi mare viteză. Aleargă neobosit zi şi noapte. Când ajunge la apus, coboară din cer. După aceea, pe durata nopţii parcurge semicercul sudic al pământului, urmând râul circular pe care se sprijină cerul ca o boltă. Astfel ajunge la răsărit, când urcă iarăşi pe tăria cerului şi răsare.”

        Apreciază

      • vio said, on februarie 16, 2017 at 4:01 pm

        Serios, si cat sta umbra ta intinsa cat tot pamantul ? O ora, doua, noua. In experimentul acela ar sta cam MAI TOT TIMPUL CAT AR LUMINA SOARELE. Ia mai gandestete.

        Apreciază

      • vio said, on februarie 16, 2017 at 6:48 pm

        Conform experimentului de mai sus, pastrand proportia de 20 m a camerei, Soarele se afla undeva la km si daca el se afla la km distanta intrun model plat el ar fi vizib din orice punct de pe Pamant, dar fiindca nu-i vizibil de pe Pamant in modelul real, transformand totul in real de la scala de 20m, Soarele nu se poate afla decat undeva departe, fooooooooarte departe, incomparabil cu marimea razei Pamantului sau a distantei Luna – Pamant.
        Dar ma rog, e mult mai usor sa zici ca Pamantul e plat si gata.

        Te uita mai sus la ce zice Sf Andrei Cel Nebun pentru Hristos

        Apreciază

      • Theodor L. said, on februarie 17, 2017 at 2:03 pm

        Ioana,

        ma bucur mult ca ai dat si aceasta parte de povestire a Sfantului Andrei:

        „Îți voi vorbi şi despre mărimea lui. Circumferinţa lui este incomparabil mai mare decât cea a Cetăţii împărăteşti. Pare însă mic, DEOARECE SE AFLĂ LA O DISTANȚĂ IMENSĂ DE PĂMÂNT.”

        Pai aici Sfantul Andrei demoleaza si el ipoteza pamantului plat. Aceasta nu poate functiona decat cu un soare miniatural si foarte aproape de Pamant, or Sfantul Andrei ne spune ca e mare si la o distanta imensa de Pamant. Il trecem indata in tasul balantei alaturi de ceilalti Sfinti Parinti versus pamantul plat. Eu nu-l trecusem deoarece nu e vorba de o marturie directa a Santului precum in cazul celorlalti, ci prin intermediari. Daca stau bine sa ma gandesc, pana la urma il trec si pe Cosma Indicopleustes ca el ne prezinta pamantul plat dar dreptunghiular, iar baietii lui tataia au nevoie de pamant circular pentru „explicatii”… Deci niciun Sfant Parinte de partea lor.
        Cat despre razele acelea extrem de divergente, fii convinsa ca deasupra norilor se aflla un alt nor care reflecta lumina soareul in mod divergent. Uita-te pe net si vei descoprei cazuri de reflexii de lumina pe nori care pot face ca sa apara pe cer si trei sori (vezi recent).

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 17, 2017 at 4:08 pm

        @ Theodor L. Ceva nu e in regula in acel fragment…Ok acel fragment pare sa sustina teoria heliocentrica cu soarele imens aflata la o distanta imensa si care soare tine pamintul mult mai mic si de forma sferica pe o traiectorie circulara/eliptica in jurul acestuia, datorita fortei de gravitatie imense pe care o are soarele.Buuuun. Pina aici e bine.

        Dar de ce ar fi soarele mai mare decit Imparatia Cereasca? Ok..noi nu stim cit de mare sau de mica poate fi acea imparatie cereasca, nu avem idee…dar mai stim in schimb ca Imparatia Cereasca nu este iluminata de soare. Ca doar acolo lumina are alta sursa….Lumina din Imparatia Cereasca exista dinaintea soarelui Deci soarele a fost creat special sa ilumineze pamintul…iar in acest caz nu vad rostul pentru un soare imens. Imparatia Cereasca nu cumva face referire la toata creatia? Ok…nu face referire la toata creatia. Dar imi pare logic sa trag concluzia ca aceasta Imparatie cereasca este mai mare decit pamintul. Iar daca este mai mare decit pamintul de ce ar fi creat Dumnezeu un soare si mai mare decit acea imparatie cereasca daca unicul scop al soarelui era sa ilumineze pamintul? Atentie…doar pamintul, soarele nu lumineaza imparatia cereasca.

        Ok…poate am speculat putin aici dar tu sustii ca modelul pamintului plat nu functioneaza decit cu un soare miniatural….in realitate nu e deloc miniatural, are exact acele dimensiuni si se afla exact la acea inaltime care ar fi necesare pentru a putea ilumina intre 8 si 16 fuse orare simultan…Spui „miniatural” doar pentru simplul motiv ca tu il compari cu modelul care ti-a fost batut in cuie in creier de catre oculta mondiala…In cazul lipsei termenului de comparatie…notiunile de „imens” sau „miniatural” devin complet lipsite de sens. Rolul soarelui este acela de a lumina o anumita parte din pamint la un anumit moment dat. Acest lucru este perfect realizabil de catre un soare de 50 de km in diametru aflat la 5000 de km de suprafata pamintului. 50 de km nu este deloc miniatural…este dimensiunea de CARE ERA NEVOIE. Miniatural e un bec de lanterna daca vrei…

        Cit despre explicatia aceea cum ca razele solare se disperseaza datorita refractiei printr-un nor…chiar nu te deranjeaza faptul ca tot ceea ce omul de rind poate observa cu ochiul lui liber este explicat prin „iluzie oprica”, „miraj” eventual halucinatie? Deci noi nu trebuie sa ne credem niciodata ochilor nostri, trebuie doar sa credem stapinirea. Si asta numai pe baza cuvintului lor…intrucit alte dovezi in afara de faptul ca ei sint inteligenti, ei au studii, ei au diplome, ei au experimentat, ei au „dovedit”, ei au si niste poze trucate, eventual…in afara acestor „dovezi” nu exista nici o singura dovada adevarata….

        Apreciază

      • Ioana said, on februarie 17, 2017 at 8:21 pm

        Theodor L., tataia, multumesc pentru dezbatere! Cum intepretăm fragmentul de mai jos?

        „Lasă acum îndeletnicirea cu contemplarea celor de sus şi priveşte sub ape şi foc, unde o prăpastie urmează alteia şi sub aceasta există haos, abis, iad şi pierzare. încă mai jos există întuneric nesfârşit care, precum se spune, este cel mai negru; există un abis în cele mai dedesubt, adâncuri nesfârşite şi infernuri.
        De multe ori am coborât acolo cu duhul, ca să văd vreun oarecare sfârşit sub pământ, dar n-am aflat.
        Am coborât cu mintea şi am alergat ca fulgerul în locurile cele mai joase ale ultimului abis, am intrat în iad, am trecut din abis în abis şi m-am aflat îndată în haos şi în lărgime nesfârşită, înfricoşătoare, veşnică şi nemărginită. Deoarece însă nu am întâlnit vreun zid de nori sau oarecare altă margine, cu greutate mi-am readus privirea cea înţelegătoare din acea contemplaţie.
        După aceea am călătorit către răsărit, am pornit cu luare aminte şi iată, cu puterea Domnului Savaot,

        ______AM VĂZUT FOARTE CURAT MARGINEA PAMANTULUI UNINDU-SE CU MARGINEA CERULUI. (!!)

        După ce am trecut LĂȚIMEA RĂSĂRITULUI (!) AM ÎNTÂLNIT UN RÂU PE CARE SE SPRIJINĂ CERUL ȘI ÎNLĂUNTRUL CĂRUIA ESTE CUPRINS PĂMÂNTUL.
        Privesc spre răsărit, mai sus de cer şi pământ şi iată, văd multe ape luminoase, albe şi de nedescris. Urcând mai la înălţime, cu greutate am putut trece iutimea apei când, uimit, văd acolo o lumină ca o fulgerare dumnezeiască şi aud o voce spunându-mi: „Andrei, unde mergi?” Oriunde vei merge, nici vorbă să afli sfârşitul veacurilor celor nesfârşite! Şi spre apus de vei merge, nu vei afla sfârşit. Esenţa dumnezeieştii lumini a Dumnezeirii celei nematerialnice, asemenea unei palme înfricoşătoare a unei mâini înţelegătoare, ţine toate: şi cerurile, şi adâncurile, şi răsăritul, şi apusul. Aşadar te înştiinţez Eu – pentru că tu singur nu te poţi încredinţa – că făpturile cele nematerialnice care s-au plăsmuit în timp, de la cerul cel nesfârşit şi până la abisul cel nemărginit, au un oarecare sfârşit. Însă Dumnezeirea cea neînţeleasă, care înconjoară lumea, se întinde pe distanţe nesfârşite. Şi cine ar putea da vreo oarecare mărime Tatălui, Fiului şi Duhului Sfânt, de vreme ce numai strălucirea esenţei dumnezeieşti şi a Ipostasului său imaterial este abis nemărginit, mărime nesfârşită şi necercată? întoarce-te aşadar, acolo de unde ai pornit. De vreme ce ai cercat şi nu ai putut afla sfârşitul zidirilor, cum vei putea să afli sfârşitul Dumnezeirii, Care Se întinde dincolo de acestea?”

        Apreciază

      • Ioana said, on februarie 17, 2017 at 8:41 pm

        -Sf Andrei Cel Nebun pentru Hristos – https://www.scribd.com/doc/223844221/Viata-Sf-Andrei-Nebun-Pentru-Hristos – Dialog cu Epifanie

        Theodor L. razele alea sunt ca si cum nu ar fi din mOment ce nu spun nimic nici intr-un sens, nici in altul… Ceea ce ma preoupa mai serios: Icongrafia bizantina, fara acele sfere… , psalmii si ce zicea saccsiv – https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/20/de-ce-nu-scrie-despre-rotundul-pamantului-in-bibliile-1688-sau-1914-sau-anania/comment-page-1/ , SI BINEINTELES POSIBILITATEA MODIFICARII DE ILUMINATI, ALCHIMISTI A SCRIERILOR PE FILIERA OCCIDENTALA… https://saccsiv.wordpress.com/2015/08/19/copiati-cartile-de-aur-caci-vine-vremea-cand-vor-fi-interzise-iar-unele-deja-apar-cenzurate/
        -Copiati CARTILE DE AUR, caci vine vremea cand vor fi INTERZISE iar unele deja apar cenzurate …(sau modificate – si Sfintii Parinti ne-au avertizat ca multi vor indrazni sa le modifice, cu viclenii, adaugiri, sau eresuri…)
        in rest nu stiu care e forma pamantului, si am de invatat de la fiecare. 🙂

        Apreciază

  3. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:22 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea 1-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Ieri, am comentat în acest loc așa: https://saccsiv.wordpress.com/2016/09/28/vedem-sau-nu-vedem-stelele-si-soarele-cand-iesim-in-cosmos/comment-page-1/#comment-326488

    astăzi, cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, ceea ce, prin descoperire dumnezeiască, au mărturisit:

    Sfântul Vasilie cel Mare și Sfântul Grigorie Bogoslovul, Cuvinte puține oarecare din ceale multe, Editura Predania, București, 2012, pp. 22-24:

    Dă clic pentru a accesa Sf_Vasilie_cel_Mare_si_Sf_Grigorie_Bogoslovul_Cuvinte_putine_oarecare.pdf

    https://scribd.com/document/338775944/Sfantul-Vasilie-Cel-Mare-si-Sfantul-Grigorie-Bogoslovul-Cuvinte-putine-oarecare-din-ceale-multe#page=15
    […]
    Apoi încă și aceasta înțeleage-o, că de vreame ce Ceriul fireaște ține pre locul cel de sus, iar pământul iaste cea prea de jos parte, pentru că spre Ceriu să râdică ceale ușoare, și jos spre pământ ceale greale au fire a să atârna, iar susul și josul prea împrotivă una altiia sânt, pentru aceasta cel ce au pomenit pentru ceale ce după fire prea mult sânt depărtate una de alta, arătat iaste că și pre ceale ce împlinesc locul cel din mijlocul al acestora cuprinzătoriu împreună le-au însemnat. Drept aceaia nu căuta pre descoperirea a fieștecărora celor din parte pre rând, ci pre ceale ce s’au tăcut înțeleage-le prin ceale ce s’au arătat. [1]

    Întru început au făcut Dumnezeu Ceriul și Pământul. Cercarea cea pentru ființa a fieștecăruia lucru din ceale ce sânt, sau din ceale ce prin privire cad întru mintea noastră, sau din ceale ce sânt puse înainte supt simțirea noastră, lung și întins cuvânt aduce întru tâlcuire, atâta cât, întru ispitirea pricinii aceștiia, de s’ar pune înainte, să se cheltuiască mai multe cuvinte decât cealealalte câte să poate să se grăiască pentru fieștecare din ceale ce să caută. Lângă aceasta, nici ceva de folos iaste spre zidirea Bisearicii aceaia, ádecă a să îndeletnici cineva cu totul întru aceastea. Ci pentru ființa ádecă a Ceriului ne îndestulăm cu ceale ce s’au zis de Isaia, carele prin proaste cuvinte din destul au făcut întru noi pre înțeleagerea firii lui, zicând: Cela ce au întărit Ceriul ca pre un fum [2]; ádecă supțire fire, și nu tare, nici groasă, spre alcătuirea Ceriului au înființat. Încă și pentru închipuirea lui, din destul ne sânt noaoă ceale zise de dânsul, carele au zis întru slavosloviia lui Dumnezeu: Cel ce au pus Ceriul să stea ca o boltă, și l-au întins ca pre un cort a lăcui. [3] Însăși aceastea încă și pentru pământ să ne sfătuim pre înșine: să nu iscodim ființa lui carea iaste, nici să ne sfărâmăm cu cugetele, pre însăși materiia cercându-o, nici să căutăm pre o fire oarecarea pustie și goală de feliurimi, nefelurită fiind după al său cuvânt (ádecă după a sa ființă și fire), ci bine să știm că toate ceale ce să văd și să înțeleg întru dânsul, întru hotărârea ființii lui să numără, împreună-împlinitoare ființii lui fiind. [4] De te vei ispiti a lipsi și a scădea cu cuvântul pre fieștecarea din feliurimile ceale ce sânt într’însul, întru nimica vei ajunge. Că de vei depărta dela dânsul negreața, răceala, greotatea, desimea, feliurimile gustului ceale ce sânt întru dânsul, sau oricare altele ce să văd întru dânsul, nici o materie nu va rămânea. [5]

    [1] Ádecă nu căuta ca să ți le spue Prorocul pre toate lucrurile ori stihiile câte una, câte una pre amăruntul.
    [2] Is. 51: 6.
    [3]Is. 40: 22.
    [4] Ádecă întru cuvântul cel pentru ființa lui împreună sânt așăzate, și în loc de ființă sânt împreună numărate.
    [5] Ádecă de vei tot rădica câte una, câte una din feliurimile lui, până nu va rămânea pre urmă nimic.

    Deci aceastea lăsându-le, nici aceaia a o cerca te sfătuesc, ádecă pre ce stă pământul. Că și așa să va întuneca mintea, fiindcă către nici un hotar mărturisit nu va străbate cugetul. Că de vei zice cum că văzduh iaste așternut supt lățimea pământului, vei fi întru nepriceapere: cum firea cea moale și mult deșărtată sufere, de atâta greotate apăsându-să, și nu alunecă despre toate părțile, de lipirea și împreunarea cu el fugind, și pururea către partea cea deasupra a greotății ceiia ce o apasă pre deasupra vărsându-să? Iarăși, de vei pune în socoteală cum că apă iaste temeiul cel pus dedesuptul pământului, și așa iarăși vei căuta: cum lucrul cel greu și îndesat (ádecă pământul) nu să cufundă în apă, ci de firea cea mai neputincioasă să ține lucrul carele atâta covârșaște cu greotatea? Încă și a însăși apei starea, pe ce stă o vei căuta, și iarăși vei fi întru nedomirire, pre care lucru tare și sprijinitoriu fundul eiĭ cel mai de pre urmă iaste pus.

    Iar deaca alt trup mai greu decât pământul vei pune în socoteală cum că opreaște pământul de a să porni în jos, îți vei aduce aminte iarăși că și acela are trebuință de alt trup oarecarele care să fie tare și să nu-l lase pre acela să cază jos și să se surpe. Și de vom putea să plăzmuim ceva și să supunem și supt acela, pre a aceluia răzimare mintea noastră iarăși o va căuta, și așa întru nemărginire vom cădea, preste temeliile ceale ce pururea aflăm, altele iarăși izvodind. Și pre cât mai mult cu socoteala meargem înainte, pre atâta sântem siliți a aduce mai mare puteare una supt alta, carea să fie răzimătoare și carea să poată a sta împrotivă către toată povara ce iaste pusă asupră. Pentru aceasta hotară să pui asupra gândului, ca nu cumva cuvântul lui Iov să mustre pre multă iscodirea ta, fiindcă iscodești pre ceale neajunse, și să te întrebi dela dânsul și tu: Pre ce s’au înfipt belciugile lui? [1] (ádecă ale pământului). Ci măcar de și vei auzi vreodată în Psalmi: Eu am întărit stâlpii lui [2], să socotești cum că stâlpi s’au numit putearea lui cea împreună-țiitoare. Că aceaia ce zice: Pre mări l-au întemeiat pre dânsul, [3] ce însemnează? Fără numai că despre toate părțile firea apei vărsată iaste împrejurul pământului. Dar cum, curgătoare fiind apa, și spre locul cel în jos povârnit având fire a cădea, stă atârnându-să și spânzurând în slavă, și spre nici o parte curgând despre pământ? [4] Dar tu nu socotești că aceaiași, sau încă și mai mare nedomirire pricinuiaște socotealii pământul, fiind spânzurat singur de sineși neținut, de vreame ce iaste mai greu cu firea decât apa? Ci nevoe iaste, ori de vom da cum că pământul iaste singur de sineși neținut, ori de vom zice că pluteaște pre apă, nicăirea să nu ne depărtăm de blagocestiva înțeleagere, ci să mărturisim cum că toate împreună să țin de putearea celuia ce le-au zidit. Deci aceastea să cuvine și noao înșine a grăi, și celora ce ne întreabă pre noi pre ce iaste răzimată această nemăsurată și nesuferită greotate a pământului, cum că în mâna lui Dumnezeu sânt marginile pământului. [5] Aceasta iaste prea fără de primejdie noaoă către înțeleagere, și de folos celora ce aud.

    [1] Iov 38: 6.
    [2] Ps. 74: 4.
    [3] Ps. 23: 2.
    [4] Întrebare ca cum împrotiva Sfântului despre împrotivnicul, căci au zis Sfântul că apa iaste vărsată împrejurul pământului.
    [5] Ps. 94: 4.

    Dar oarecarii din iscoditorii firilor, mai nainte, cu cuvânt meșteșugos și împodobit, s’au iscusit a arăta cum că pământul stă nemișcat, și pentru niște pricini ca aceastea, ca cum ádecă pentru căci au apucat pre locul cel din mijloc al totului și, pentru cea întocma-depărtare ce are despre toate părțile către margene [1], neavând încotro mai mult să se povârnească, de nevoe stă nemișcat pre sineși, asemănarea ceaia ce despre toate părțile iaste pusă împrejurul lui cu totul neputincioasă pricinuindu-i lui pre povârnirea cea spre vreo parte. Iar locul cel din mijloc zic ei că nu l-au dobândit pământul cu soartă dat, nici din sineși, ci cum că firească iaste pământului această punere, și de nevoe. Că trupul cel Ceresc (ádecă crugul Ceriului), fiindcă, cât spre partea cea de sus, ține pre locul cel prea de la margine [2], pentru aceasta zic (ádecă filosofii) într’acest chip: oricare lucruri greale am fi socotit că cad dela părțile ceale de sus, aceastea despre toate părțile crugului celui rătund al Ceriului către mijlocul a toate, care iaste pământul, să vor aduce. Și deci spre care parte s’ar fi adus părțile, spre aceasta cu adevărat și totul cel alcătuit dintr’însele împreună să va împinge. Iar deaca pietrele și leamnele și ceale pământoase toate (care sânt părți, căci din adunătură a multora ca aceastea să împlineaște globul pământului), deacă aceastea, zic, să aduc către cea de jos parte, această stare ar putea fi potrivită și cuviincioasă pământului tot. Și deacă ceva din ceale ușoare să va porni dela mijlocul, cu adevărat către cea prea de sus parte [3] să vor mișca. Drept aceaia, potrivită a sa și cuviincioasă pornire celor greale iaste cea către partea cea de jos; iar jos, cuvântul nostru au arătat pre mijlocul. Deci dar să nu te minunezi deaca nicăirea nu cade pământul din locul său, carele loc după fire are pre mijlocul. [4] Că toată nevoia iaste a sta el pre al său loc, și nu afară de fire mișcându-să, din a sa stare a să depărta. Dintru aceastea ce s’au zis de dânșii, [5] de ți să pare ție cum că iaste ceva aseamenea cu adevărul, mută minunea la înțelepciunea lui Dumnezeu, ceaia ce într’acest chip le-au așăzat pre aceastea. Că nu să micșorează înspăimântarea cea pentru ceale preamari după ce chipul prin carele să face ceva din ceale preaslăvite să va afla. Iar de nu, măcar adevărul credinții mai tare fie decât dovezile ceale loghicești.

    [1] Ádecă către crugul cel Ceresc, carele jur-împrejur întocma iaste depărtat de pământ, căci iaste rătund.
    [2] Ádecă sfera ori crugul Ceriului hotăraște pre totul. Ádecă, după socoteala filosofilor, crugul cel ceresc iaste cea mai de sus parte preste toate ceale de supt dânsul.
    [3] Carea iaste Ceriul. Fiindcă el iaste cea prea de sus parte: precum mijlocul, ádecă Pământul, cea prea de jos.
    [4] Ádecă filosofii, când zic acest cuvânt, ádecă „jos”, nu zic și nu înțeleg alt, fără numai mijlocul, care iaste mai vârtos locul cel ca un chentru, ádecă ca o împuntură de vârful acului cât către sfera ceriului, întru care loc iaste starea pământului.
    [5] Până aicea Aristotel pentru pământ; apoi ceale de aicea înainte sânt ale Sfântului către norod.

    Acealeași încă și pentru Ceriu am putea zice, că prea-cu-multe-cuvinte cercări și ispitiri de înțelepții lumii pentru firea cea cerească s’au făcut. Și unii ádecă au zis că iaste el alcătuit din ceale patru stihii, ca cel ce iaste pipăit și văzut, și ca cel ce să împărtășaște de pământ ádecă, pentru că iaste vârtos, iar de foc, pentru că să veade, iar de cealelalte (ádecă de apă și de văzduh), pentru amestecarea. Iar alții, lepădând pre acest cuvânt ca pre un nepotrivit cu adevărul, a cincea oarecare fire de trup izvodind dela sineși, din singură părearea lor au adus-o întru alcătuirea Ceriului. Și iaste oareșce lucru, precum ei socotesc, trupul cel ceresc, care nici foc, zic ei, iaste, nici văzduh, nici pământ, nici apă, nici în scurt, ceaia ce iaste una din ceale sânguratice [1]. Căci celor sânguratice a sa cuviincioasă mișcare iaste cea de-a dreptul, ceale ușoare ádecă în sus având pornirea, iar ceale greale în jos. Deci nici susul, nici josul același lucru iaste cu învârtirea cea împrejur rătundă; și, în scurt, mișcarea cea de-a dreptul, către învârtirea cea împrejur preamultă depărtare are. Iar ale cărora lucruri mișcările ceale după fire sânt schimbate, ale acestora nevoe iaste, zic ei, să fie schimbate și ființele. Încă nici din trupurile ceale întâiu, pre care le numim stihii, nu ne iaste noao cu putință a socoti că iaste ceriul alcătuit, fiindcă ceale alcătuite din deosebite lucruri nu pot a avea neatedă și nesilită mișcarea [2], de vreame ce fieștecarea din ceale sânguratice (ádecă din ceale patru stihii) ce sânt întru ceale alcătuite dintr’însele, altă și altă pornire dela fire are. Pentru aceasta, mai întâiu ádecă cu osteneală să țin ceale alcătuite din stihii întru mișcarea cea necontenită, fiindcă o singură mișcare nu poate fi bine potrivită și iubită tuturor celor împrotivnice stihii, ci cea cuviincioasă și potrivită trupului celui ușor (ádecă focului), vrăjmașă și luptătoare iaste trupului celui greu (ádecă pământului și apei). Căci când în sus ne mișcăm, ne îngreuem de lucrul ce iaste pământos întru noi; iar când în jos ne pornim, silim pre lucrul cel înfocat dintru noi, afară de fire în jos pre acela trăgându-l. Iar tragerea într’o parte și într’alta a stihiilor către ceale împrotivă, pricină iaste a căderilor. Că lucrul cel silit și afară de fire, întru puțin suferind, și aceasta cu sila și deabiia [3], degrab s’au răsipit întru acealea dintru care s’au alcătuit, fieștecare stihie din ceale ce s’au adunat întru alcătuirea lui la al său loc întorcându-să. Deci precum zic ei, pentru aceaste nevoi ale socotealelor celor cu dovadă, pre cuvintele și socotealele celor mai nainte de dânșii netreabnice făcându-le, ș’au aflat loruși pre a sa stihie pusă înainte, cei ce a cincea fire de trup socotesc materie întru facerea ceriului și a stealelor celor de pre dânsul. Iar altul oarecarele din cei ce zburda în cuvântare-aproape-de-crezut [4], sculându-să iarăși împrotiva acestor mai sus ziși, pre aceastea le-au răsipit și le-au rumpt, și a sa păreare dela sineși au adus-o împrotiva acelora. Pentru care acum de ne vom apuca a grăi, întru aseamenea limbuție cu dânșii vom cădea. Ci noi pre aceia lăsându-i să se surpe unul de altul, înșine de cuvântul cel pentru ființă lăsându-ne, și încredințându-ne lui Moisì că au făcut Dumnezeu Ceriul și Pământul, pre preabunul meșter al celor ce cu înțelepciune și cu meșteșug s’au făcut să-l slăvim, și din frumseața celor ce să văd, pre cel ce covârșaște pre toată frumseațea să-l înțeleagem, și din mărimea acestor trupuri simțite și scriseîmprejur, să socotim pre cel nemărginit și carele covârșaște toată mărimea și treacerea mai presus de tot gândul cu mulțimea puterii sale. Că deși firea nu o știm a celor ce s’au făcut, dar măcar ceaia ce, prin întregul, chiar cade supt simțirea noastră, atâta de mare are minunea, încât și cea preasârguitoare și iute minte mai mică să se poată arăta decât cel preamic lucru din ceale din lume, spre a putea sau după vrednicie să treacă printr’însul cu înțeleagerea, sau lauda cea după datorie cuviincioasă să împlinească Ziditoriului: căruia să cuvine slava, cinstea și stăpânirea în veacii veacilor, Amin.

    [1] Ádecă din ceale patru stihii, care să numesc sânguratice, ádecă neamestecate; măcar că nu sânt neamestecate, căci toate sânt întru toate, ci cât către cealelalte trupuri, care să alcătuesc dintr’însele, sânguratece să socotesc.
    [2] Precum ádecă iaste a crugurilor cerești, care de-a pururea întocma să mișcă ca cum din sineși, lin și fără silă.
    [3] Precum focul a-l trage în jos, împrotivă îi iaste; și pământul a-l sui în sus, împrotivă îi iaste.
    [4] Gr. πιθανολογίαν, „limbaj persuasiv, limbaj amăgitor”. (N. ed.)

    […]

    Apreciază

  4. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:22 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 2-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Sfântul Ioan Damaschin în cartea Descoperirea cu amăruntul a pravoslavnicei credințe, Editura Predania, București, 2011, p. 57, 58, 59:

    Dă clic pentru a accesa Sf_Ioan_Damaschin_Descoperire_cu_amaruntul_a_pravoslavnicii_credinte.pdf

    https://scribd.com/document/338775354/Sfantul-Ioann-Damaskin-Descoperire-cu-amaruntul-a-pravoslavnicii-credinte#page=57
    […]
    (Părțile lumii ceale de sus și ceale de jos.) Deci toți câți au zis că ceriul iaste rătund spun că deopotrivă să depărtează el dela pământ, și în sus, și în laturi, și în jos. Iară în jos și în laturi zic eu, cât cătră simțirea noastră, fiindcă, precum urmează din ceale ce s’au zis, despre toate părțile ceriul ține locul cel de sus și pământul cel de jos. Și zic cum că ceriul încúnjură pământul de jur împrejur și poartă cu meargerea sa cea foarte iute și Soarele, și Luna, și stealele. Și cum că deasupra pământului fiind Soarele, să face aicea zioă iară supt pământ noapte. Iară de-desuptul pământului pogorându-să Soarele, aicea noapte, iară acolò zioă.

    (Unora s’au părut a nu fi ceriul rătund.) Iară alții au nălucit (a năluci, conform Dicționarului Etimologic Român, https://dexonline.ro/definitie/năluci/503616, înseamnă: 1. a-și închipui, a-și reprezenta. – 2. a-și imagina, a visa – n. n.) cum că ceriul iaste ca o jumătate de sferă (adică așa: http://wp.patheos.com.s3.amazonaws.com/blogs/exploringourmatrix/files/2012/11/Ancient-Hebrew-view-of-universe.png – n. n.), luând pricină a aceștii socoteli din ceaia ce au zis grăitoriul de ceale dumnezeești Davíd: „Cel ce întinzi ceriul ca o piiale” [1], prin care cuvânt să însemnează Cortul; și fericitul Isaia: „Cel ce ai pus ceriul ca o cămară” [2]. Și cum că apuind Soarele, și Luna, și stealele, încúnjură pământul dela apus cătră amiază-noapte, și așa iarăși merg la răsărit. [3] Însă ori întru acest chip, ori în celalalt chip de ar fi, toate cu porunca cea Dumnezeiască s’au făcut, și s’au întărit, și pre Dumnezeiasca voe și sfat o au temelie neclătită: „Că el au zis, și s’au făcut, el au poruncit, și s’au zidit; pusu-le-au pre iale în veac și în veacul veacului. Poruncă au pus, și nu va treace” [4].

    [1] Ps. 103: 2.
    [2] Is. 40: 22.
    [3] Gură de Aur, Voroava a 14-a și a 17-a cătră Evrei.
    [4] Ps. 148: 5-6.
    […]

    Apreciază

  5. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:24 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 3-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Sfântul Cosma Etolianul, sprijinitorul celor robiți, lauda etolienilor în cartea SFÂNTUL COSMA ETOLIANUL, Sprijinitorul celor robiți, Lauda etolienilor. Viața și învățături scrisă de Constantin V. Triandafiliu, Editura Evanghelismos, București 2010, pp. 66:

    […]
    Când a căzut prima ceată de Îngeri și au devenit demoni, atunci Preabunul Dumnezeu a făcut lumea aceasta. De atunci au trecut șapte mii două sute optzeci și opt de ani. Această lume este ca un ou. Și așa cum gălbenușul se află în mijlocul oului, tot astfel și pământul, prin porunca lui Dumnezeu, stă fără să se atingă de ceva. Precum albușul se află în jurul gălbenușului, așa și văzduhul înconjoară pământul. Soarele, luna și stelele sunt lipite în cer și cerul se întoarce împreună cu soarele. Pământul este rotund și acolo unde luminează soarele se face zi. Noaptea nu este altceva fără numai umbra pământului. Acum este seară în acest loc, dar este seară peste tot pământul. Într-un loc este miezul nopții, în alt loc dimineață, în altul amiază și oriunde luminează soarele se face zi. Distanța de la pământ la cer din acest loc este la fel și în partea de jos a pământului. Și așa cum sunt oameni aici, sunt oameni și în partea cealaltă. Pentru aceasta Sfinții Părinți au rânduit să vopsim ouă roșii de Paști ca să le vedem cu ochii trupești și să înțelegem că oul închipuie lumea, iar culoarea roșie Sângele lui Hristos al nostru, pe care l-a vărsat pe Cruce și a sfințit toată lumea. Trebuie și noi să ne bucurăm și să ne veselim de mii de ori pentru că Hristos Și-a vărsat Sângele și ne-a răscumpărat din mâinile diavolului. Însă trebuie să și plângem și să ne tânguim, pentru că păcatele noastre L-au răstignit pe Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru.
    […]

    Pentru cei care cunoașteți limba rusă, puteți citi, probabil aceeași text, în cartea despre Sfântul Cosma Etolianul:
    Равноапостольный Косма Этолийский, СЛОВА, Издательский Дом «Святая Гора», Москва, 2009, p. 82:

    Dă clic pentru a accesa Kosma-slova-4df975.pdf

    după cum scria în comentatorul a.r.t.i.o.n (Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, ale Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, ale Sfântului Părinte Cuvios Mărturisitor Cosma Etolianul și ale tuturor Sfinților Săi din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, să îl lumineze, dacă și el va vrea acest lucru, să se lepede de credința și înșelările lui Arsenie Boca) aici: https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/20/de-ce-nu-scrie-despre-rotundul-pamantului-in-bibliile-1688-sau-1914-sau-anania/comment-page-1/#comment-342348

    Apreciat de 1 persoană

  6. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:25 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 4-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Sfântul Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos (1929-1995). Viața. Mărturii. Învățături. Minuni, Editura Iona, București 2015, p. 107:

    […]
    Starețul a avut o vedenie: Dumnezeu ținea în mână globul pământesc cu o cruce mare pe el. Atunci a întrebat: „Cum se vor mântui oamenii înainte de A Doua Venire?” „Prin fapte bune (pentru a înțelege ce fel de fapte bune vrea Dumnezeu de la om, vă recomand, dacă vreți, să citiți: 1. cuvântul Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov din cartea Experiențe ascetice, apărută la editura Σοφια – Sophia, București în anul 2008, de la pagina 403 la pagina 410, intitulat Credința și faptele, https://scribd.com/doc/310691577/Sfantul-Ignatie-Briancianinov-Credinta-si-faptele și 2. o scrisoare a aceluiași Sfânt Părinte Ierarh, apărută în cartea De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu. Scrisori către mireni, apărută la editura Σοφια – Sophia, București, 2012, de la pagina 86 la pagina 98, Scrisoarea 28. Despre mântuire. De ce nu se pot mântui mahomedanii și ereticii. Despre erezii. Despre cunoașterea adevăratei învățături creștine, https://scribd.com/doc/310318880/Sfantul-Ignatie-Briancianinov-Scrisori-catre-mireni-Scrisoarea-28-Despre-mantuire-romana – n. n.) și dragoste”, s-a auzit Glasul Domnului.
    […]

    Apreciază

  7. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:26 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 5-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    De când am început să citesc pe acest site articolele legate de pământul plat dar și unele afirmații ale unor personalități ale vremii, cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, am citit, am cugetat și m-am întrebat despre aceste lucruri.

    De exemplu în articolul:
    Consensul Părinților Bisericești asupra: sfericității pământului:
    https://scribd.com/document/49043273/Consensul-Sfinților-Părinți-Bisericești-Pămantul-este-sferic

    citind următorul paragraf:
    […]
    Din cauza unor fraze din Biblie (de exemplu, „cele patru colțuri ale pământului”), unii susțin că Biblia adoptă ideile antice babiloniene, hinduse, egiptene și grecești despre un pământ plat înconjurat de un zid, dar nu este cazul. În realitate, aceste idei eronate au fost rezultatul lipsei atât a revelației divine cât și a studiilor științifice. Mărturia biblică și evreii care au tâlcuit-o au înțeles pământul ca fiind sferic. În ceea ce privește celelalte popoare antice, de abia când grecii au observat în secolul VI-lea î.Hr. că eclipsele lunare cauzează umbre circulare pe Lună au presupus pământul ca fiind sferic.
    […]

    observăm că în antichitate cosmologia împărțea lumea în două:
    1. păgânii: babilonienii, hindușii, egiptenii, și grecii care credeau că pământul este plat;
    2. Adevărul (Mărturia biblică) și evreii care au tâlcuit mărturia biblică și au înțeles că pământul este sferic.

    Iar odată cu scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolice avem:
    1. păgânii: babilonienii, hindușii, egiptenii, și grecii care credeau că pământul este plat – calea largă;
    2. Adevărul (Sfânta Scriptură, Biblia), Sfinții Părinți și evreii (care probabil vor fi cei ce vor primi Sfântul Botez creștin) care au tâlcuit mărturia biblică și au înțeles că pământul este sferic – calea îngustă.

    Oare nu cumva, prin promovarea asiduuă a teoriei pământului plat, se vrea o reîntoarcere la păgânism, la vechile basme păgânești??? Oare nu cumva se vrea o nivelare de tip New Age a credințelor cosmologice într-una singură a pământului plat???

    Oare pe cine vrea să mai tragă urâciunea pustiirii, prin simțuri, pe calea cea largă??? Oare nu cumva pe creștinii (ortodocșii) care cred în și se țin cu tărie de învățătura sănătoasă Sfinților Părinți ai Bisericii???

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 11, 2017 at 7:08 pm

      octoviv

      La intrebarile tale cu „oare”, daca inlocuim cuvintele „pamantul plat” cu „pamantul fix”, ce iese?

      Apreciază

      • octoviv said, on februarie 12, 2017 at 12:20 am

        saccsiv

        Păi dacă Pământul ar fi plat nu s-ar subînțelege că ar fi fix???

        flat earth = pământ plat

        flat:
        http://thefreedictionary.com/flat
        […]
        4. Fixed; unvarying: a flat rate.
        […]

        ……..

        plat:
        https://dexonline.ro/definitie/plat/347972
        […]
        PLAT ~tă (~ți, ~te) 1) (despre obiecte) Care are lățimea și lungimea cu mult mai mare decât grosimea; de formă lată și turtită; lătăreț. 2): Picior ~ v. PICIOR. 3) (despre forme de relief) Care este întins și neted; șes. 4) fig. Care este sărac în imagini artistice; lipsit de expresivitate artistică; fad; searbăd; banal. Stil ~. 5) (despre persoane) Care se caracterizează prin lipsă de personalitate; fără caracter personal. /<fr. plat
        […]

        „În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ ești și în pământ te vei întoarce.” (Facerea 3, 19)
        […]

        flat earth = pământ plat
        ________

        sphere earth = pământ sferă

        sphere
        http://etymonline.com/index.php?term=sphere
        […]
        sphere (n.)
        mid-15c., Latinized spelling of Middle English spere (c. 1300) „cosmos; space, conceived as a hollow globe about the world,” from Anglo-French espiere, Old French espere (13c., Modern French sphère), from Latin sphaera „globe, ball, celestial sphere” (Medieval Latin spera), from Greek sphaira „globe, ball, playing ball, terrestrial globe,” of unknown origin.

        From late 14c. in reference to any of the supposed concentric, transparent, hollow, crystalline globes of the cosmos believed to revolve around the earth and contain the planets and the fixed stars; the supposed harmonious sound they made rubbing against one another was the music of the spheres (late 14c.). Also from late 14c. as „a globe; object of spherical form, a ball,” and the geometric sense „solid figure with all points equidistant from the center.” Meaning „range of something, place or scene of activity” is first recorded c. 1600 (as in sphere of influence, 1885, originally in reference to Anglo-German colonial rivalry in Africa).
        […]

        espérer
        https://en.wiktionary.org/wiki/espérer
        […]
        French

        Etymology

        From Middle French and Old French esperer, from Vulgar Latin *espērāre, from Latin spērāre, present active infinitive of spērō ‎(“hope, expect”), from Proto-Indo-European *speh₁- ‎(“to prosper, to turn out well”).

        Verb
        espérer

        (intransitive) to hope
        J’espère réussir.‎ ― I hope to succeed.
        J’espère qu’il viendra bientôt.‎ ― I hope he will come soon.

        (transitive) to hope for
        J’espère un succès rapide.‎ ― I hope for quick success

        (intransitive) to have faith, to trust (with en ‎(“in”))
        Il faut espérer.‎ ― You must have faith.
        Il faut espérer en Dieu.‎ ― You must trust in God.

        (Louisiana, also) to wait
        Espere-voir un bout.‎ ― Please wait a bit.
        […]

        sphere earth = pământul sferă

        Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt; Treime Sfântă, slavă Ție!”

        Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin.”

        Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 12, 2017 at 12:22 pm

        octoviv

        Te intreba, ca nu cumva sa inteleg gresit. Tu nu consideri ca Pamantul e fix?

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 12, 2017 at 4:18 pm

        octoviv said, on Februarie 11, 2017 at 3:38 pm:
        […]
        Cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, că pământul este sferic și staționar (staționar, adică stă, e fix, nu se rotește – n. m.) aflat în mijlocul universului, după cum au mărturisit Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică: Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Cosma Etolianul, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos, așa după cum mărturisesc toți Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Cea „Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”, într-un glas, citați de fratele Theodor Leontescu în editorialul său.
        […]

        Apreciază

  8. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:26 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 6-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Sfinților Părinți, stâlpii Bisericii Ortodoxe Cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, prin rugăciune li s-a descoperit adevărul despre cosmos și pământ și ei mărturisesc într-un glas că pământul este sferic.

    Vă rog frumos, pe voi cititori sinceri ai acestui blog, căutători sinceri ai (A|a)devărului, care ați dat crezare ca și mine acestei teorii înșelătoare a pământului plat, să mă iertați pentru următoarea întrebare pe care mi-am adresat-o, retoric, nu se referă la voi:

    Oare nu cumva, duhul antihristic cuibărit în inima omului modern, trupesc – slujitor literei și nu Duhului Adevărului-, pătimaș, eretic, a nălucit teoria pământului plat pentru a încerca să dărâme stâlpii și temeliile Adevărului din inimile celor sinceri și astfel „să înșele de va fi cu putință și pe cei aleși” (Matei 24, 24; Marcu 13, 22)???

    De unde s-a ivit în mintea mea întrebarea de mai sus???

    Din următoarele motive:

    Apreciază

  9. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:27 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 7-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Motivul 1. Marea majoritate a susținătorilor mișcării Pământului plat sfârșesc prin a aduce ca dovezi ale argumentării lor vreunul din video-urile postate pe acest canal youtube:
    https://youtube.com/user/ericdubay77/videos

    Eric Dubay, deținătorul canalului youtube care îi poartă numele, se descrie ca:
    https://youtube.com/user/ericdubay77/about
    […]
    Description
    I’m a 34 year old American living in Thailand where I teach Yoga and Wing Chun part-time while exposing the New World Order full-time

    Links
    Atlantean Conspiracy, http://www.AtlanteanConspiracy.com
    Eric’s Esoterics, http://www.ericdubay.blogspot.com
    Bangkok Wing Chun, http://www.bangkokwingchun.com
    Google+, https://plus.google.com/114446283043110571468
    ________

    Descriere
    Un American în vârstă de 34 de ani locuind în Thailanda, unde predă Yoga and Wing Chun, parte-de-timp, în timp ce demască New World Order tot-timpul.

    Legături
    Conspirația Atlanteană, http://www.AtlanteanConspiracy.com
    Ezotericele lui Eric, http://www.ericdubay.blogspot.com
    Bangkok Wing Chun, http://www.bangkokwingchun.com
    Google+, https://plus.google.com/114446283043110571468
    […]

    Deci Eric Dubay este un sărac om înșelat de duhul antihristului care, zice el, demască tocmai viitoarea guvernare antihristică.

    Ce e mai dureros însă, este faptul că pe lângă faptul că este eretic, Eric Dubay mai este și antihrist.

    Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, Apostolul Iubirii, în cea de-a doua sa epistolă Sobornicească scrie, către „aleasa Doamnă și către fiii ei” (II Ioan 1, 1) în capitolul 1, astfel:
    […]
    7. Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul și antihristul.
    8. Păziți-vă pe voi înșivă, ca să nu pierdeți ceea ce ați lucrat, ci să primiți plată deplină.
    9. Oricine se abate și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învățătura Lui, acela are și pe Tatăl și pe Fiul.
    10. Dacă cineva vine la voi și nu aduce învățătura aceasta
    (II Ioan 1, 7 – n. n.), să nu-l primiți în casă și să nu-i ziceți: Bun venit!
    11. Căci cel ce-i zice: Bun venit! se face părtaș la faptele lui cele rele.

    […]

    ATENȚIE !!! Dacă nu sunteți întemeiați, întăriți în credința ortodoxă, cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, vă sfătuiesc să nu vizionați / ascultați următoarea mărturie video a lui Eric Dubay și ca argumente spre întărirea sfatului meu aduc:
    1.1. a 7-a poruncă bisericească din Învățătura de Credință Ortodoxă:

    1.2. cuvântul Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, din cartea Experiențe ascetice, apărută la Editura Σοφια (Sophia), București, 2008, de la paginile 93 la 95, Despre păzirea de cărțile care cuprind învățături mincinoase:
    https://scribd.com/document/339041671/Despre-pazirea-de-cartile-care-cuprind-invataturi-mincinoase

    1.3. cuvântul teologului Danion Vasile, Citirea cărților eretice și neghina din bibliotecă:

    Dacă vreți să primiți sfatul de mai sus: Slavă Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, împreună și Tatălui Său Celui fără de început și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Său Duh, iar dacă nu, vă asumați în veșnicie urmările, alegerea este a dumneavoastră.

    Apreciază

  10. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:27 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 8-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Motivul 2. Mă întreb și eu ca omul prost:
    2.1. De ce și-a șters președintele Donald J. Trump comentariile de pe Tweeter care păreau că oferă dovada biblică a pământului plat?
    Dacă mărturisește adevărul, de ce leapădă Adevărul, de ce se leapădă de Adevăr înaintea oamenilor (Matei 10, 32-33)???
    :
    http://cnn.com.de/news/donald-trump-says-earth-flat/
    […]
    Donald Trump Says The Earth Is Flat

    By Eric Plair, CNN – February 1, 2017
    […]
    In now deleted tweets, Trump also seemingly offered Biblical evidence of a flat earth.
    ________

    În acum ștersele tweet-uri, Trump de asemenea părea că oferă dovada Biblică a pământului plat.


    […]

    Citatele scripturistice (șterse de pe Twitter) la care face referire președintele Donald J. Trump sunt:
    Matei 4, 8: „Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor.”
    Isaia 40, 22: „El stă în scaun deasupra cercului pământului; pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl ușor și îl desface ca un cort de locuit.”

    SFÂNTUL TEOFILACT ARHIEPISCOPUL BULGARIEI, TÂLCUIREA SFINTEI EVANGHELII DE LA MATEI, București: Editura Σοφια (Sophia), Alexandria: Cartea Ortodoxă, 2007, p. 173:
    […]
    4,8-9: Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor. (9) Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie.
    (4,8) Iezechiil 40,2 / Luca 4,5 (4, 9) Daniil 3,5 / Luca 4,6-7

    Unii socotesc că „munte foarte înalt” este patima iubirii de argint, întru care vrăjmașul se nevoia să-L aducă pe Hristos, însă nu bine socotesc [cugetă]. Că în chip simțit I s-a arătat Lui diavolul, cu toate acestea Domnul gânduri nu a primit. Să nu fie! Deci în chip simțit I-a arătat Lui în munte toate împărățiile, aducându-le înaintea ochilor Lui în chip de nălucire, zicându-I „acestea toate Ți le voi da Ție”, căci din mândrie socotea că lumea ar fi a sa.

    Aceleași le spune și acum celor lacomi, întrucât cei ce se închină lui, aceia pe toate acestea le au.
    […]

    Aici: https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/24/de-ce-pamantul-plat-in-illuminati-card-game/comment-page-1/#comment-330230, ieri mă întrebam dacă nu cumva muntele foarte înalt pe care L-ar fi dus diavolul pe Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu ar fi fost Everest-ul, astăzi cred și mărturisesc că nu a fost dus în muntele Everest (care, după litera Sfinteii Evanghelii, pare că este cel mai înalt munte din lume) pentru că, mai sus scrie:
    „Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul. Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit.” (Matei 4, 1-2), deci după 40 de zile în pustiu, unde sunt temperaturi foarte ridicate, Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, cu firea omenească a flămânzit și deci firea omenească era slăbită din cauza postului; dacă Dumnezeu Tatăl ar fi îngăduit ca Fiul Său să fie dus de diavolul în muntele Everest, unde sunt temperaturi sub -30 de grade Celsius (http://mountain-forecast.com/peaks/Mount-Everest/forecasts/8850), atunci ar fi îngăduit ispită peste puterea firii omenești ceea ce ar fi intrat în contradicție cu: „Nu v-a cuprins ispită care să fi fost peste puterea omenească. Dar credincios este Dumnezeu; El nu va îngădui ca să fiți ispitiți mai mult decât puteți, ci odată cu ispita va aduce şi scăparea din ea, ca să puteți răbda.” (1 Corinteni 10, 13), cuvinte rostite de Sfântul Duh, „Duhul Adevărului”, „Care de la Tatăl purcede”, prin Sfântul Apostol Pavel.

    Sfântul Părinte Ierarh Teofilact, Arhiepiscopul Ohridei și al Bulgariei, tâlcuiește Matei 4, 8: „Deci în chip simțit I-a arătat Lui în munte toate împărățiile, aducându-le înaintea ochilor Lui în chip de nălucire sau altfel spus Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a văzut cu ochii trupești un film fictiv („în chip de nălucire”) cu toată slava mincinoasă a împărățiilor ce slujeau lumii păcatului; deci nu a văzut împărățiile ce se aflau înaintea muntelui foarte înalt, ca și cum ar fi văzut întreaga lume, după cum, în mod greșit, după literă, credeam a fi un argument în favoarea mitului Pământului plat, dar Pământul nu este plat.

    Isaia 40, 22 nu descrie un pământ plat ci mai degrabă unul sferic.

    Dacă vreți, desenați pământul așa cum apare reprezentat în imaginea universului (în mijloc înconjurat cu un fel de raze) din cartea Sfântului Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Descoperire cu amăruntul a pravoslavnicei credințe, https://scribd.com/document/338775354/Sfantul-Ioann-Damaskin-Descoperire-cu-amaruntul-a-pravoslavnicii-credinte#page=59
    adică așa:

    și dacă deasupra imaginii universului, de mai sus, fie veți scrie cuvântul Dumnezeu sau fie veți așeza o Sfântă Icoană a Preasfintei Treimi sau a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, veți obține o imagine similară cu cea care apare
    aici:
    http://www.luminarium.org/encyclopedia/gossuin.htm, Earth at the center of the Spheres, in Gossuin de Metz, L’Image du monde, 13th-century Copy (Pământul în centrul Sferelor, în Gossuin de Metz, Imaginea lumii, universului, Copie din secolul 13)

    sau aici:
    http://medievaliz.tumblr.com/post/36180985247/meridian-zero-theme-of-my-final-paper, diagramă din secolul 14 care prezintă concepția universului geocentric: sfera staționară a Pământului este înconjurată de sfera altor trei elemente, și apoi de sferele lunii, planetelor și a stelelor; în centrul diagramei este gura iadului.

    Isaia 40, 22: „El stă în scaun deasupra cercului (cuvântul ebraic pentru „cerc” – ח֣וּג / ḥūḡ / chûg – poate de asemenea să însemne o „sferă” – vezi http://morfix.co.il/en/ח֣וּג – n. n.) pământului; pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl ușor și îl desface ca un cort de locuit.”

    ……..

    2.2. De când a ajuns Internetul, o lume virtuală, să fie izvor de revelație al lumii create de Dumnezeul Cel Unul Viu și Adevărat, Preasfânta Treime: Tatăl Cel fără de început, Creatorul, Atotțiitorul și Fiul Unul Născut mai înainte de veci din Tatăl, Mântuitorul Iisus Hristos și Sfântul Duh de viață făcătorul, după cum afirmă același președinte Donald J. Trump în articolul mai sus menționat???:
    […]
    After declaring that the world is flat, Mr. Trump, as he has done before, again cited “the Internet” as his primary source of information. “There are people out there, many people, and I mean missile experts, sailors, you name it, folks, and this is what they’re saying. It’s all on the Internet, it’s there.”
    ________

    După ce a declarat că lumea (pământul – n. n.) este plată, Dl. Trump, așa după cum a mai făcut înainte, din nou a citat „Internet-ul” ca primă sursă de informare. „Sunt oameni acolo, mulți oameni, și mă refer la experți balistici, marinari, numiți-i voi, oameni, și asta este ceea ce spun. E totul acolo pe Internet, e acolo.”
    […]

    Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, Despre înșelare, Editată Schitul românesc Lacu, Sfântul Munte Athos, 1999, Ediție digitală, APOLOGETICUM, 2005, pp. 2-4:

    […]
    A cazut în înșelare mintea ta: a gustat din fructul oprit de Dumnezeu. Fructul a părut minunat privirii iscoditoare și nesocotite; minunat a părut el celui neștiutor, neîncercat și lesne crezător; sfatul cel cu gând rău, sfatul viclean îndemnând la gustare; gustarea fructului a adus moartea asupra celui ce a gustat. Amărăciunea mâncării otrăvite fierbe, încă, pe buzele tale; lăuntrul tău se sfâșie din pricina otrăvii care lucrează în el. Tulburarea, nedumerirea, întunecarea, necredința cuprind sufletul tău. Istovit, răvășit de păcat, te uiți „îndărăt”, după ce, mai înainte, erai „îndreptat spre Împărăția lui Dumnezeu” (Lc. IX, 62; Plânsul I).

    Episcopul IGNATIE (Briancianinov)

    […]

    Despre înșelare
    Partea I

    Ucenicul: Fă-mă să înțeleg întocmai și în amănunt cele despre înșelare. Ce este înșelarea?

    Staretul: Înșelarea este vătămarea firii omenești prin minciună. Înșelarea este starea în care se află toți oamenii, până la unul, stare născută din căderea protopărinților noștri. Cu toții suntem în înșelare (inceputul celui de-al treilea Cuvant al Preacuviosului Simeon, Noul Teolog, ed. Pustiei Optina, 1852). Conștiința acestui fapt este cea mai de nădejde pavăză împotriva înșelării. Cea mai mare înșelare este a te crede liber de înșelare. Cu toții suntem înșelați, cu toții suntem amăgiți, cu toții ne aflăm într-o stare mincinoasă, având nevoie să fim sloboziți de către adevăr; iar Adevărul este Domnul nostru Iisus Hristos (Ioan 8, 14-32). Să ne facem ai acestui Adevăr prin credința în El; să strigăm prin rugăciune către acest Adevăr – și El ne va scoate din prăpastia amăgirii de sine și a amăgirii de către demoni. Jalnică este starea noastră. Ea este temnița din care ne rugăm să fie scos sufletul nostru, „ca să se mărturisească Numelui” Domnului (Ps. 141, l0). Ea este acel pământ întunecat în care a fost surpată viața noastră de către vrăjmașul care ne pizmuiește și ne prigonește (Ps. 142, 3). Ea este cu­getarea trupească (Rom. 8, 6) și știința cea cu nume mincinos (1 Tim. 6, 20), de care a fost molipsită în­treaga lume, care nu-și recunoaște boala, numind-o sus și tare sănătate înfloritoare. Ea este „trupul și sân­gele”, care „nu pot să moștenească Împărăția lui Dumnezeu” (1 Cor. 15, 50). Ea este moartea veșnică, tămăduită și nimicită de Domnul Iisus, Care este „În­vierea și Viața” (Ioan 11, 25). Astfel este starea noas­tră. Priveliștea ei este o nouă pricină de plâns. Cu plângere să strigăm către Domnul Iisus ca să ne scoată din închisoare, să ne tragă din prăpăstiile pământului, să ne smulgă din fălcile morții. „Domnul nostru Iisus Hristos”, spune Preacuviosul Simeon, Noul Teolog, „de aceea S-a și pogorât la noi, pentru că a vrut să ne scoată din robie și din cea mai amarnică înșelare” (Începutui Cuvântului al 3-lea).

    Ucenicul: Această lamurire nu este destul de lesni­cioasă pentru înțelegerea mea: am nevoie de o lămu­rire mai simplă, mai apropiată de priceperea mea.

    Staretul: Drept mijloc de pierzanie a neamului ome­nesc a fost întrebuințată de către îngerul căzut, min­ciuna (Fac. 3, 13). Din această pricină, Domnul l-a numit pe diavol „mincinos, tatăl minciunii și ucigaș de oameni dintru început” (Ioan 8, 44). Domnul a unit strâns noțiunea de minciună cu cea de ucidere de oameni, întrucât cea din urmă este urmarea nemijloci­tă a celei dintâi. Cuvantul „dintru început” arată faptul că minciuna a slujit diavolului, chiar de la început, ca armă pentru uciderea de oameni, și îi slujește în chip statornic ca armă pentru uciderea de oameni, spre pierzarea oamenilor. Începutul răutăților este gândul mincinos. Izvorul amăgirii de sine și al amăgirii de­monice este gândul mincinos! Prin mijlocirea min­ciunii, diavolul a lovit omenirea cu moarte veșnică chiar în rădăcina ei – protopărinții! Protopărinții noștri „s-au amăgit”, adica au recunoscut minciuna drept adevăr și, primind minciuna ascunsă sub chipul adevărului, s-au vătămat pe sine, fără putință de tămă­duire, cu păcatul aducător de moarte, lucru mărturisit și de strămoașa noastră. „Șarpele m-a amăgit”, a zis ea, „și am mâncat” (Fac. 3, 13). De atunci, firea noas­tră pătrunsă de otrava răului tinde „cu voie și fără voie” spre răul care se înfățișează voinței pervertite, înțelegerii schimonosite, simțirii pervertite a inimii, în chipul binelui și al desfătării. „Cu voie” pentru că în noi mai este încă o rămășiță de libertate și de alegere între bine și rău. „Fără voie” – pentru că această rămășiță de libertate nu lucrează ca o libertate de­plină; ea lucrează sub înrâurirea de neînlăturat a strică­ciunii făcute de păcat. Ne-am născut așa; și nu putem să nu fim așa; și de aceea ne găsim cu toții, până la unul, în stare de amăgire de sine și de înșelare demo­nică. Din acest fel de a privi starea oamenilor în legă­tură cu binele și răul, starea în care se află, în mod obligat, fiecare om, reiese următoarea definiție a înșe­lării, care o lămurește în chip cu totul mulțumitor: înșelarea este însușirea de către oameni a minciunii luate de ei drept adevăr. Înșelarea lucrează mai întâi asupra felului de a gândi; după ce a fost primită și a corupt felul de a gândi, ea nu întârzie sa se împărtă­șească inimii, corupând simțirile inimii; luând stăpâ­nire asupra ființei omului, ea se revarsă în toată activi­tatea lui, otrăvindu-i și trupul ca pe unul care a fost legat în chip nedespărțit cu sufletul de către Ziditor. Starea de înșelare este starea de pierzanie sau de moarte veșnică.

    Începând din clipa căderii omului, diavolul a primit cale libera către el (Citat din Preacuviosul Simeon, Noul Teolog, în cuvântul lui Nichifor din Singurătate, Filoc.; Preacuviosul Macarie cel Mare, Omilia 7, cap. 2). Diavolul are dreptul la aceasta: supunându-i-se, omul a intrat sub puterea lui de bunăvoie, lepădând ascultarea față de Dumnezeu. Dumnezeu l-a răs­cumpărat pe om. Omului răscumparat i s-a lăsat liber­tatea de a (se – n. n.) supune fie lui Dumnezeu, fie diavolului; si ca această libertate să se arate nesiluită, diavolului i s-a lăsat cale liberă spre om. Firește că diavolul între­buințează toate sforțările ca să-l țină pe om în legătura de mai înainte cu sine, sau chiar să îl aduca într-o și mai mare înrobire. Pentru aceasta, el întrebuințează arma sa de mai înainte și de totdeauna – minciuna. El se străduie să ne amăgească și să ne înșele, sprijinin­du-se pe starea noastră de amăgire de sine; patimile noastre – aceste înrâuriri bolnăvicioase – el le pune în mișcare; cuvintele lor pierzătoare le înveșmântează într-o haină plăcută străduindu-se să ne plece spre să­turarea patimilor. Cel credincios Cuvântului lui Dum­nezeu nu-și îngăduie aceasta, ci își înfrânează patimi­le, împotrivindu-se năvălirilor vrăjmașului (Iacov 4, 7), lucrând, sub călăuzirea Evangheliei, împotriva pro­priei amăgiri de sine, ostoind patimile. Nimicind prin aceasta, puțin către puțin, înrâurirea duhurilor căzute asupra sa, el iese, încetul cu încetul, din starea de în­șelare, în ținutul adevarului și al libertății (Ioan 8, 32), a căror plinătate o aduce adumbrirea harului Dumne­zeiesc. Cel necredincios învățăturii lui Hristos, care urmează propriei sale voi și înțelegeri, se supune vrăjmașului, și trece din starea de amăgire de sine în starea de amăgire demonică, își pierde și rămășița de libertate pe care o avea, ajunge la o supunere deplină față de diavol. Starea oamenilor aflați în înșelare demonică e foarte felurită, potrivit cu patima de care a fost omul amăgit și înrobit și potrivit cu măsura în care omul a fost înrobit de patimă. Toți, însă, care au căzut în înșelare demonică, adica au intrat, prin dezvoltarea amăgirii de sine, în comuniune cu diavolul și în robie fața de el, se află în înșelare, sunt temple și unelte ale demonilor, jertfe sortite morții veșnice, petrecerii în închisorile iadului.
    […]

    Apreciază

  11. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:33 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 9-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Motivul 3. Știați că:
    3.1. Culmea teoriei pământului plat a fost atinsă odată cu Darwin???

    http://christiananswers.net/q-aig/aig-c034.html
    […]
    Flat-Earth HeyDay Came with Darwin

    The idea that the Earth is flat is a modern concoction that reached its peak only after Darwinists tried to discredit the Bible, an American history professor says. Jeffrey Burton Russell is a professor of history at the University of California in Santa Barbara. He says in his book Inventing the Flat Earth (written for the 500th anniversary of Christopher Columbus’s journey to America in 1492) that through antiquity and up to the time of Columbus, “nearly unanimous scholarly opinion pronounced the Earth spherical.”

    Russell says there is nothing in the documents from the time of Columbus or in early accounts of his life that suggests any debate about the roundness of the Earth. He believes a major source of the myth came from the creator of the Rip Van Winkle story-Washington Irving-who wrote a fictitious account of Columbus’s defending a round Earth against misinformed clerics and university professors.

    But Russell says the flat Earth mythology flourished most between 1870 and 1920, and had to do with the ideological setting created by struggles over evolution. He says the flat-Earth myth was an ideal way to dismiss the ideas of a religious past in the name of modern science.

    The Bible of course teaches the correct shape of the Earth. Isaiah 40:22 says God sits above “the circle of the Earth” (the Hebrew word for “circle” can also mean a “sphere”).

    Also, Luke 17:34-36 depicts Christ’s Second Coming as happening while some are asleep at night and others are working at day-time activities in the field-an indication of a rotating Earth with day and night at the same time.
    ________

    Culmea teoriei pământului plat a venit cu Darwin

    Ideea că Pământul este plat este o invenție modernă ce și-a atins culmea doar după ce Darwiniștii au încercat să discrediteze Biblia, a declarat un profesor American de istorie. Jeffrey Burton Russell este un profesor de istorie la Universitatea din California în Santa Barbara. El afirmă în cartea sa Inventând Pământul Plat (scrisă pentru a 500-a aniversare a călătoriei lui Cristofor Columb în America în 1492) că din antichitate și până în timpul lui Columb, „aproape în unanimitate părerea erudiților a declarat Pământul sferic.”

    Russell spune că nu există ceva în documentele din timpul lui Columb sau din cele ale vieții lui care să strecoare în minte vreo dezbatere legată de rotunjimea Pământului. El (profesorul Russell – n. n.) crede că o sursă importantă a mitului a venit de la creatorul poveștii Rip Van Winkle – Washington Irving – care a scris o luare de poziție fictivă a lui Columb pentru apărarea unui Pământ rotund împrotiva clericilor și a profesorilor universitari dezinformați.

    Dar Russell afirmă că mitologia Pământului plat a înflorit cel mai mult între anii 1870 și 1920, și a avut de-a face cu contextul ideologic creat de luptele contra evolutiei (teoriei evoluției, evoluționiste, evoluționismului – n. n.). El (profesorul Russell – n. n.) spune că mitul Pământului plat a fost(și se pare că încă mai este – n. n.) o cale ideală (mijlocul potrivit – n. n.) de a renunța, respinge, a renunța la, a încheia cu, ideile unui trecut religios în numele științei moderne.

    Biblia, desigur, învață forma corectă a Pământului. Isaia 40:22 afirmă că Dumnezeu stă deasupra „cercului Pământului” (cuvântul Ebraic pentru „cerc” poate de asemenea să însemne o „sferă” (vezi http://morfix.co.il/en/ח֣וּג – n. n.).

    De asemenea, Luca 17:34-36 prezintă A Doua Venire a Lui Hristos ca având loc în timp ce unii dorm noaptea și alții lucrează în timpul zilei activități la câmp – un indiciu al unui Pământ rotativ (a se citi: sferic staționar; site-ul ChristianAnswers este un site protestant, deci autorul articolului citat aici, este rupt de Biserica Ortodoxă Cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică și atunci fie nu cunoaște învățătura cosmologică a Sfinților Părinți ai Bisericii despre pământul staționar, fie o neagă, Dumnezeu să îl lumineze să se întoarcă la dreapta credință dacă și dânsul va vrea acest lucru; am citat articolul de pe acest site protestant pentru referința la legătura dintre mitul Pământului plat și teoria evoluționistă a lui Darwin – n. n.) cu zi și noapte în același timp.
    […]

    ……..

    3.2. Președintele Flat Earth Society este un evoluționist care, de asemenea, crede în încălzirea globală???
    http://blog.drwile.com/?p=12379
    […]
    English signwriter Samuel Shenton formed the Flat Earth Society in 1956. Its headship was passed to Charles Johnson in 1971, and it went out of existence in 2001. However, in 2004, it was resurrected in website form by Daniel Shenton, who is not related to Samuel Shenton. The Guardian recently published a story about his views, and guess what? He is not a creationist. In fact, he is an evolutionist, and he thinks the evidence for human-caused global warming is rather strong!

    He says that his society now has 60 members and his website’s discussion forums have been visited by 9,000 people. If you look at those forums, you find an interesting mix of views on global warming. For example, the Anthropogenic Climate Change forum starts with a graph of thermometer-based temperature measurements and the now-discredited “hockey stick” graph that supposedly show the reality of global warming. The discussion that follows contains those who believe it is real, those who believe it is not, and those who think it is real but mostly natural. Another forum is about the recent debate between Ken Ham and Bill Nye. There doesn’t seem to be a single creationist in on the discussion.

    Now, of course, those participating in the forum discussions might not be flat earthers, but that’s not the point. The point here is that while there are those who believe in a flat earth (despite strong evidence to the contrary), they don’t seem to have much in common with creationists or skeptics of human-caused global warming. In fact, I don’t know of a single creationist or global-warming skeptic who believes in a flat earth, but I do know there is at least one flat earther who believes in evolution and human-caused global warming!
    ________

    Scriitorul englez Samuel Shenton a format The Flat Earth Society în 1956. Conducerea ei (a societății – n. n.) a fost predată lui Charles Johnson în 1971, și s-a desființat în 2001. Totuși, în 2004, a fost ‘reînviată’ sub forma unui site de internet de Daniel Shenton, care nu este înrudit cu Samuel Shenton. Periodicul Gardianul recent a publicat un articol despre părerile lui, și ce să vezi? Nu este un creaționist. De fapt, este un evoluționist, și crede că dovada încălzirii globale de-om-cauzate este destul de puternică!

    (Legat de organizația The Flat Earth Society:

    Modern flat Earth societies (Societăți moderne ale pământului plat):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_flat_Earth_societies

    Modern flat Earth societies are modern societies that are based on the belief that the Earth is flat. Modern flat Earth hypotheses originated with the English writer Samuel Rowbotham (1816–1884). Based on conclusions derived from the Bedford Level experiment, Rowbotham published a pamphlet Zetetic Astronomy, which he later expanded into a book Earth Not a Globe, proposing the Earth is a flat disc centered at the North Pole and bounded along its southern edge by a wall of ice, Antarctica, with the Sun and Moon 3,000 miles (4,800 km) and the „cosmos” 3,100 miles (5,000 km) above Earth.

    (…)

    The International Flat Earth Research Society (IFERS), the first Flat Earth society organization, was founded by Englishman Samuel Shenton in 1956[9] and was later led by American Charles K. Johnson, who based the organization in his home town of Lancaster, California. The belief lacked representation after Johnson’s death in 2001, until the name was reclaimed in 2004 by Johnson’s self-proclaimed successor „Daniel Shenton”, a man claiming to live in Hong Kong.
    ________

    Societățile moderne ale Pământului plat sunt organizații moderne bazate pe credința că Pământul este plat. Ipotezele moderne ale Pământului plat își au originea în scriitorul englez Samuel Rowbotham (1816–1884). Bazat pe concluziile derivate din expermientul Bedford Level, Rowbotham a publicat un pamflet Astronomie Zetetică, pe care mai târziu a explicitat-o într-o carte Pământ Nu un Glob, propunând faptul că Pământul este un disc plat centrat la Polul Nord și înconjurat la marginea sudică de un zid de gheață, Antarctica, cu Soarele și Luna la 3000 de mile (4800 km) și „cosmos”-ul la 3100 de mile (5000 km) deasupra Pământului.

    (…)

    Societatea Internațională de Cercetare a Pământului Plat (SICPP), prima organizație de tip Flat Earth Society, a fost fondată de Englezul Samuel Shenton în 1959[9] și a fost condusă mai târziu de Americanul Charles K. Johnson, care a pus bazele organizației în orașul său natal din Lancaster, California. Credința s-a lipsit de reprezentanți (organizația The Flat Earth Society s-a desființat – n. n.) după moartea lui Johnson în anul 2001, până când numele (organizației – n. n.) a fost revendicat în 2004 de, de-sine-proclamatul succesor „Daniel Shenton”, un om care pretindea că locuiește în Hong Kong.

    Samuel Rowbotham:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Rowbotham

    Samuel Birley Rowbotham (1816–1884) was an English inventor and writer who wrote Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe under the pseudonym „Parallax”. His work was based on his decade-long studies of the Earth and was originally published as a 16-page pamphlet (1849), which he later expanded into a 430-page book (1881). According to Rowbotham’s method, which he called Zetetic Astronomy, the Earth is an enclosed plane, centered at the North Pole and bounded along its outward edge by a wall of ice, with the Sun, Moon, planets, and stars only several hundred miles above the surface of the Earth.

    Rowbotham started out as an organiser of an Owenite commune in The Fens, where he formulated his theories about the Earth.
    ________

    Samuel Birley Rowbotham (1816–1884) a fost un inventator și scriitor Englez care a scris Astronomia Zetetică: Pământ nu Glob sub pseudonimul „Parallax” (parallax ~ schimbare, alterare, unghĭ format în centru unuĭ astru de doŭă liniĭ care se trag una din centru Pămîntuluĭ, și alta din ochĭu observatoruluĭ așezat pe suprafața Pămîntuluĭ, http://etymonline.com/index.php?term=parallax&allowed_in_frame=0, https://dexonline.ro/definitie/paralaxă/691248 – n. n.). Lucrarea sa a avut la bază studii îndelungate de decenii ale Pământului și inițial a fost publicată ca un pamflet de 16 pagini (1849), pe care mai târziu l-a explicitat într-o carte de 430 de pagini (1881). După metoda lui Rowbotham, pe care a numit-o Astronomie Zetetică (zetetic conform http://thesaurus.com/browse/zetetic este sinonim cu: doubter (îndoielnic), cynic (nerușinat, foarte obraznic), sceptic, agnostic (agnosticism, https://dexonline.ro/definitie/agnosticism = punct de vedere potrivit căruia gândirea umană este incapabilă să ofere suficiente argumente raționale pentru a justifica existența sau neexistența lui Dumnezeu; doctrină filozofică care neagă posibilitatea cunoașterii realității obiective – n. n.), Pământul este un plan închis, centrat la Polul Nord și împrejumuit în exterior cu un zid de gheață, cu Soarele, Luna, planetele, și stelele doar la câteva sute de mile deasupra suprafeței Pământului.

    Rowbotham ca organizator al unei comunități Owenite („Owenism-ul este o filosofie utopică socialistă a reformatorului socialist al secolului 19 Robert Owen și a urmașilor și succesorilor săi, care sunt cunoscuți ca Oweniți. Owenism-ul țintea către o reformă radicală a societății și este considerat un predecesor al mișcării cooperativiste”, https://en.wikipedia.org/wiki/Owenism – n. n.) în regiunea Fens („regiunea Fens cunoscută de asemenea ca Fenland(s), este o regiune naturală mlăștinoasă în estul Angliei”, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fens – n. n.), unde și-a formulat teoriile sale despre Pământ.

    )

    El (Daniel Shenton, președintele The Flat Earth Society – n. n.) spune că organizația sa acum (la data publicării acestui articol, 21 aprilie 2014 – n. n.) are 60 de membri și forumurile de discuție ale website-ului au fost vizitate de 9000 de oameni. Dacă cercetezi acele forumuri, găsești un amestec interesant de păreri legate de încălzirea globală. De exemplu, forumul Schimbării Climatice Anthropogenice pornește cu un grafic bazat pe temperaturile măsurate cu termometrul acum discreditatul grafic „crosă de hochei” care se presupune că arată realitatea încălzirii globale. Discuția care urmează îi cuprinde pe cei care cred că acest grafic este adevărat, pe cei care cred că nu, și pe cei care cred că este adevărat aproape natural. Un alt forum este despre recenta dezbatere între Ken Ham și Bil Nye. Nu participă niciun creaționist la discuție.

    Acum, desigur, cei care iau parte la discuțiile de pe forum s-ar putea să nu fie flat earth-eri, dar nu asta e problema. Problema aici este că în timp ce acolo sunt cei care cred într-un pământ plat (în ciuda puternicei evidențe contrare), aceștia (cei care cred în mitul Pământului plat – n. n.) nu par că ar avea ceva în comun cu creaționiștii sau cu cei sceptici în privința încălzirii globale de-om-cauzate. De fapt, nu cunosc vreun creaționist sau sceptic legat de încălzirea globală care crede în pământul plat, dar știu că există cel puțin un flat earther care crede în evoluție și în încălzirea globală de-om-cauzată!
    […]

    Deci, fondatorul The Flat Earth Society, Samuel Birley Rowbotham, a fost un socialist owenit probabil agnostic (zetetic), iar cel care a reactivat, în 2004, The Flat Earth Society, Daniel Shenton, este un evoluționist care crede cu tărie în mitul încălzirii globale cauzate de om.

    Apreciază

  12. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 3:38 pm

    O părere despre teoria pământului plat. Partea ultimă
    Concluzii

    Cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, că pământul este sferic și staționar aflat în mijlocul universului, după cum au mărturisit Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică: Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Cosma Etolianul, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos, așa după cum mărturisesc toți Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Cea „Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”, într-un glas, citați de fratele Theodor Leontescu în acest articol, așa cum apare reprezentat în imaginile de mai jos:

    Vă rog să mă iertați dacă v-am supărat cu ceva și mântuire de la Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

    Apreciază

  13. Raluca said, on februarie 11, 2017 at 3:45 pm

    Iata ce spune Biblia despre forma pământului și despre firmament. Citate:

    La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.
    Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
    Şi a zis Dumnezeu: „Să fie lumină!” Şi a fost lumină.
    Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.
    Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.
    Şi a zis Dumnezeu: „Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!” Şi a fost aşa.
    A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
    Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.
    Şi a zis Dumnezeu: „Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!” Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.
    Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
    Apoi a zis Dumnezeu: „Să dea pământul din sine verdeaţă: iarbă, cu sămânţă într-însa, după felul şi asemănarea ei, şi pomi roditori, care să dea rod cu sămânţă în sine, după fel, pe pământ!” Şi a fost aşa.
    Pământul a dat din sine verdeaţă: iarbă, care face sămânţă, după felul şi după asemănarea ei, şi pomi roditori, cu sămânţă, după fel, pe pământ. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
    Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a treia.
    Şi a zis Dumnezeu: „Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii,
    Şi să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Şi a fost aşa.
    A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele.
    Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
    Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
    Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a patra. (Geneza, 1, 1-19)

    El zguduie pământul din temelia lui, aşa încât STÂLPII LUI se clatină. (Iov 9, 6).

    El singur este Cel ce ÎNTINDE CERURILE şi umblă pe valurile mării. (Iov 9, 8)

    El întinde miazănoaptea peste genune; El SPÂNZURĂ PĂMÂNTUL PE NIMIC. (Iov 26, 7)

    Când El privea până la MARGINILE PĂMÂNTULUI şi îmbrăţişa cu ochii tot ce se află sub ceruri. (Iov 28, 24)

    El atrage picăturile de apă, El le preface în aburi şi dă ploaia.
    Iar norii o trec prin sita lor şi o varsă picături peste mulţimile omeneşti.
    Cine poate să priceapă cum se desfăşoară norii şi cum bubuie tunetul în CORTUL LUI? (Iov 36, 27-29)

    Ascultaţi bubuitul glasului Său Şi tunetul care iese din gura Sa.
    Peste toată întinderea cerului El azvârle fulgerul Său şi fulgerul Său ajunge până la MARGINILE PĂMÂNTULUI. (Iov 37, 2-3)

    Iar norii, învârtindu-se în cercuri, aleargă după planurile Sale, astfel că îndeplinesc tot ce le porunceşte, ÎN LUNGUL şi ÎN LATUL lumii Sale pământeşti. (Iov 37, 12)

    Înţelegi tu plutirea norilor, minuni ale Aceluia a Cărui ştiinţă este desăvârşită?
    Tu, care te aprinzi în veşmintele tale, când PĂMÂNTUL SE ODIHNEŞTE sub vântul arzător din miazăzi,
    Poţi să întinzi la fel cu El boltitura cerului, ca o oglindă turnată din metal? (Iov 37, 16-18)

    Ca SĂ APUCE PĂMÂNTUL DE COLŢURI şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ? (Iov 38, 13)

    El va ridica steag pentru neamuri şi va aduna pe cei risipiţi ai lui Israel şi va strânge la un loc pe cei împrăştiaţi ai lui Iuda din cele PATRU COLŢURI ALE PĂMÂNTULUI. (Isaia 11,12)

    Iată voi întoarce umbra cu atâtea linii pe care soarele le-a străbătut pe ceasornicul lui Ahaz, să zic cu zece linii”. Şi soarele s-a dat înapoi cu zece linii pe care el le străbătuse. (Isaia 38, 8)

    Cine a măsurat apele cu pumnul şi cine a măsurat pământul cu cotul? Cine a pus pulberea pământului în baniţă şi cine a cântărit munţii şi văile cu cântarul? (Isaia 40, 12)

    El stă în scaun deasupra CERCULUI PĂMÂNTULUI; pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl uşor şi îl desface ca un cort de locuit. (Isaia 40, 22). (cerc nu sferă)

    Aşa grăieşte Domnul cel Atotputernic, Care a făcut cerurile şi LE-A ÎNTINS, Care a ÎNTĂRIT PĂMÂNTUL şi cele de pe el, Care a dat suflare poporului de pe el şi duh celor ce umblă pe întinsul lui (Isaia 42, 5).

    Aşa grăieşte Domnul, Izbăvitorul tău şi Care te-a zidit din sânul maicii tale: „Eu sunt Domnul, Care a zidit lumea; singur am făcut cerurile, Eu am ÎNTĂRIT PĂMÂNTUL, şi cine Mi-a fost într-ajutor? (Isaia 44, 24)

    Eu am făcut pământul şi omul de pe el Eu l-am zidit. Eu cu mâinile am ÎNTINS CERURILE şi la toată oştirea lor Eu îi dau poruncă. (Isaia, 45, 12)

    Că aşa zice Domnul, Care a făcut cerurile, Dumnezeu, Care a întocmit pământul, l-a făcut şi l-a întărit; şi nu în deşert l-a făcut, ci ca să fie locuit: „Eu sunt Domnul şi nu este altul!” (Isaia
    45, 18)

    Mâna Mea a întemeiat pământul şi dreapta Mea a desfăşurat cerurile. Eu le chem şi iată ele stau de faţă. (Isaia 48, 13)

    Şi să dai uitării pe Domnul, Ziditorul tău, Care a ÎNTINS CERURILE ŞI A ÎNTEMEIAT PĂMÂNTUL? Să te înfricoşezi mereu, în fiecare zi, de urgia asupritorului care umblă să te piardă? Unde este oare urgia asupritorului? (Isaia 51, 13)

    Aşa zice Domnul: „Cerul este scaunul Meu şi pământul aşternut picioarelor Mele! Ce fel de casă Îmi veţi zidi voi şi ce loc de odihnă pentru Mine?” (Isaia 66, 1)

    Iar Domnul a făcut cerul cu puterea Sa, a întărit lumea cu înţelepciunea Sa şi cu priceperea Sa a întins cerurile. (Ieremia 10, 12)

    El a făcut pământul cu puterea Sa, a întemeiat lumea cu înţelepciunea Sa şi cu mintea Sa a întins cerurile. (Ieremia 51, 15)

    Soarele răsare, soarele apune şi zoreşte către locul lui ca să răsară iarăşi. (Ecleziastul 1, 5) (așadar nu pământul se învârte în jurul soarelui).

    Prorocia, Cuvântul Domnului, despre Israel. Aşa vorbeşte Domnul, care a întins cerurile şi a întemeiat pământul, şi a întocmit duhul omului din el (Zaharia 12, 1)

    Când El a pus hotar mării, ca apele să nu mai treacă peste ţărmuri şi când El a aşezat TEMELIILE PĂMÂNTULUI. (Pildele lui Solomon 8, 29)

    În ziua aceea în care Dumnezeu a dat pe Amorei în mâinile lui Israel şi când i-a bătut la Ghibeon şi au fost zdrobiţi înaintea feţei fiilor lui Israel, a strigat Iosua către Domnul şi a zis înaintea Israeliţilor: „Stai, soare, deasupra Ghibeonului, şi tu, lună, opreşte-te deasupra văii Aialon!”
    Şi s-a oprit soarele şi luna a stat până ce Dumnezeu a făcut izbândă asupra vrăjmaşilor lor. Oare nu de aceea se scrie în Cartea Dreptului: „SOARELE A STAT ÎN MIJLOCUL CERULUI ŞI NU S-A GRĂBIT CĂTRE ASFINŢIT APROAPE TOATĂ ZIUA”. (Iosua 10, 12-13)

    Vedenia pe care am avut-o, când eram culcat în patul meu, a fost: „Mă uitam şi iată un copac în mijlocul pământului, înalt foarte.
    Copacul creştea şi era puternic şi vârful lui ajungea până la cer şi SE PUTEA VEDEA PÂNĂ LA CAPĂTUL PĂMÂNTULUI. (Daniel 4, 7-8).

    Şi m-am uitat când a deschis pecetea a şasea şi s-a făcut cutremur mare, soarele s-a făcut negru ca un sac de păr şi luna întreagă s-a făcut ca sângele,
    Şi stelele cerului au căzut pe pământ, precum smochinul îşi leapădă smochinele sale verzi, când este zguduit de vijelie.
    Iar cerul s-a dat în lături, ca o carte de piele pe care o faci sul şi toţi munţii şi toate insulele s-au mişcat din locurile lor.
    Şi împăraţii pământului şi domnii şi căpeteniile oştilor şi bogaţii şi cei puternici şi toţi robii şi toţi slobozii s-au ascuns în peşteri şi în stâncile munţilor,
    Strigând munţilor şi stâncilor: Cădeţi peste noi şi ne ascundeţi pe noi de faţa Celui ce şade pe tron şi de mânia Mielului;
    Că a venit ziua cea mare a mâniei lor, şi cine are putere ca să stea pe loc? (Apocalipsa 6, 12-17)

    Cutremuratu-s-a pământul şi toţi cei ce locuiesc pe el; Eu am întărit STÂLPII LUI. (Psalm 74, 3)

    Că Tu eşti Domnul Cel Preaînalt peste tot pământul; înălţatu-Te-ai foarte, mai presus decât toţi dumnezeii.(Psalmul 96, 10)

    Psalmul 148

    1. Lăudaţi pe Domnul din ceruri, lăudaţi-L pe El întru cele înalte.
    2. Lăudaţi-L pe El toţi îngerii Lui, lăudaţi-L pe El toate puterile Lui.
    3. Lăudaţi-L pe El soarele şi luna, lăudaţi-L pe El toate stelele şi lumina.
    4. Lăudaţi-L pe El cerurile cerurilor şi apa cea mai presus de ceruri,
    5. Să laude numele Domnului, că El a zis şi s-au făcut, El a poruncit şi s-au zidit.
    6. Pusu-le-ai pe ele în veac şi în veacul veacului; lege le-a pus şi nu o vor trece.
    7. Lăudaţi pe Domnul toţi cei de pe pământ, balaurii şi toate adâncurile;
    8. Focul, grindina, zăpada, gheaţa, viforul, toate îndepliniţi cuvântul Lui;
    9. Munţii şi toate dealurile, pomii cei roditori şi toţi cedrii;
    10. Fiarele şi toate animalele, târâtoarele şi păsările cele zburătoare;
    11. Împăraţii pământului şi toate popoarele, căpeteniile şi toţi judecătorii pământului;
    12. Tinerii şi fecioarele, bătrânii cu tinerii,
    13. Să laude numele Domnului, că numai numele Lui s-a înălţat. Lauda Lui pe pământ şi în cer.
    14. Şi va înălţa puterea poporului Lui. Cântare tuturor cuvioşilor Lui, fiilor lui Israel, poporului ce se apropie de El.

    Apreciază

    • pamaio said, on februarie 11, 2017 at 10:20 pm

      Zici asa:El stă în scaun deasupra CERCULUI PĂMÂNTULUI; pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl uşor şi îl desface ca un cort de locuit. (Isaia 40, 22). (cerc nu sferă)
      Ia priveste o sfera (indiferent de marime) de la distanta.Ce vezi: tot o sfera sau numai un cerc ? Mai gandeste-te…
      Am mai citit (pe aici parca) ca la marginea pamintului ar fi un cerc de gheata de 60 m inaltime care ar tine oceanele.Asa de inalt si nu avem nici o poza cu el ?

      Apreciază

      • tataia said, on februarie 13, 2017 at 4:10 pm

        Uite poza:

        Desigur ca nu pot proba veridicitatea ei, nu am cum sa garantez ca nu e fotoshopata. DAr desigur…daca tu crezi in mizeriile de CGI de la NASA de ce nu ai crede-o si pe aceasta?

        Apreciază

  14. Raluca said, on februarie 11, 2017 at 4:46 pm

    Câteva dovezi empirice ale pamântului plat:

    – Topografii, inginerii de drumuri și poduri, arhitecții, ofițerii de marină, etc. nu iau curbura pământului în considerare atunci când își trasează / planifică proiectele .
    – Apa își găsește întotdeauna propriul nivel, ea nu se curbează.
    – Piloții de avion nu trebuie să aplece continuu botul avioanelor lor pentru a le menține la aceeași altitudine, ceea ce ar fi absolut obligatoriu dacă acestea ar zbura, în jurul unei sfere.
    – Anumite râuri curg în sus neținând seama de așa zisă curbură a pământului
    – S-a crezut despre curbura pământului că era cea care făcea navele să dispară când se îndepărtau de țărm, dar acest lucru se întâmplă pur și simplu, datorită „legii perspectivei.” Toate navele care au dispărut de mult din vizorul ochiului liber, pot fi ușor zărite din nou cu ajutorul unui telescop, sau al unui dispozitiv de mărire similară.
    – Gravitația nu a fost niciodată demonstrată; aceasta trebuie să fie acceptată pe încredere, cu scopul de a adera la modelul glob. Gravitația este ceva pe care l-am luat drept adevăr de când eram copii (pentru că am fost îndoctrinați / spalați pe creier de sistemul „educațional”), dar, în realitate, această teorie nu are nici un fel de sens. Chiar putem să credem cu adevărat că există o forță magică numită „gravitație”, care este inimaginabil de puternică încât să poată fixa oceane întregi pe pământ, dar să nu poată constrânge cel mai mic nor de fum, sau chiar cele mai mici insecte? Chiar putem să credem cu adevărat că această forță imaginară numită „gravitație poate face să plouă invers sau poate face culturile să crească lateral? … toate acestea fără ca noi să fim conștienți de ele? (De altfel, cei care promovează teoria gravitației spun, de asemenea că Pământul se învârte cu 1,000 m/h, în timp ce se mișcă în jurul soarelui cu 67,000 mph, calatorind prin Univers cu 420,000 m/h. Cu toate acestea, nu simțim nici cea mai mică urmă de mișcare în timp ce stăm în fața calculatorului de exemplu. Pseudo știința modernă în esență spune „Ignorați Bibliile, simțurile, motivele și toate datele repetabile, testabile și observabile,… și credeți orbește ce vi se spune în cărți”. Cei care conduc lumea știu bine că, „Dacă spui o minciună destul de mare, și o spui frecvent, la un moment dat, aceasta va fi crezută.” (Adolf Hitler)
    – Orizontul este întotdeauna observabil (chiar și atunci când zburăm într-un avion la 10.000 de kilometri deasupra pământului. Nu există niciodată un punct în care observatorul trebuie să privească în jos pentru a găsi orizontul unei sfere curbate
    – Orizontul apare mereu perfect plat, și la nivelul privirii noastre indiferent dacă ne aflăm pe malul mării sau pe vârful muntelui.
    – Căpitanii de nave se confruntă cu dificultăți atunci când încearcă să navigheze spre „emisfera sudică” deoarece dacă pământul ar fi un glob, liniile de longitudine ar deveni mai apropiate odată cu îndepărtarea de Ecuator și apropierea de presupusul „pol sud .” Pe pământul plat, liniile de longitudine se extind continuu de la ”polul nord” spre exterior, ceea ce înseamnă că ele se lățesc în timp ce te apropii de sud.
    – Rapoartele exploratorilor din anii 1700 și 1800 estimează că au străbătut mai mult de 80000 de kilometri atunci când încercau să facă înconjurul Antarcticii, care este de fapt inelul de gheață exterior în teoria pământului plat (de exemplu, James Cook, James Clark Ross, expediția britanică “Challenger”), în timp ce în conformitate cu NASA, globul este de numai 40000 de kilometri în circumferință.
    – Rutele fără sens ale avioanelor comerciale de linie între orașe din diferite continente ale „emisferei sudice„.
    – Faptul că obiectele aflate la distanță, chiar și atunci când perspectiva le face să apară dincolo de orizont pentru ochiul liber, nu par a fi înclinate față de observator (cum ar trebui să fie dacă acestea sunt în afara presupusului punct de curbură pe un pământ rotund).
    – Pe un pământ rotund sub forța”gravitației”, baloanele cu aer cald ar trebui să zboare cu susul în jos, în timp ce dispar în zare.
    – Modelele meteorologice și ale curenților oceanici au mai mult sens în teoria pământului plat.
    – NASA (o societate secretă militarizată) nu a făcut o fotografie reală a pământului, toate „imaginile„ pământului fiind făcute pe calculator.

    etc.

    Apreciază

    • m&v said, on februarie 14, 2017 at 12:06 am

      are dreptate Raluca, pdf-urile cu forma pământului a multor Sfinți postate pe internet sunt ici și colo modificate și chiar editurile care au tipărit cărțile originale după 1990 au mai modificat câte ceva, ca exemplu la Sfântul Vasile cel Mare, unde nu-i om să nu-ți spună că a scris că pământul este drept și uite cum apar scrieri care spun că Marele Sfânt Vasile spune că e globul pământesc. Acest Mare Sfânt a stat în pustie 13 ani cu Sfântul Grigore, oare Hristos nu le-a arătat în duhul lor de rugăciune forma pământului? nu știa Iisus Hristos până unde se v-a dezvolta știința omenească? și cum v-a falsifica și înșela slugile antihristice popoarele? chiar trebuie să ispitim pe Dumnezeu cu nălucirile ereticilor? uite, cu știința și tehnologia actuală NASA a stopat zborul în cosmos de zeci de ani, deoarece oamenii au aflat de centura de radiații și de falsurile acesteia. cum poți să spui că ai fost pe lună acum 50 de ani, iar acum lucrezi la proiectul de trecere a stratului de radiații până la lună?

      Apreciază

  15. mircea.v said, on februarie 11, 2017 at 5:49 pm

    saccsiv,

    la articol pe ortodoxinfo vad ca apare chestia aia cu abonarea si nu dispare de pe ecran, nu are „cruciulita” pe care sa apesi sa–l inchizi. Dpdv al meu nu e bine. E ceva agresiv, si fara a avea optiune. Eu unde intalnesc asa ceva, parasesc instant pagina respectiva.

    Apreciază

  16. Ioana said, on februarie 11, 2017 at 7:39 pm

    multumesc, Theodor L., octoviv

    Apreciază

    • octoviv said, on februarie 12, 2017 at 1:15 am

      Slavă Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, împreună și Tatălui Său cel fără de început și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Său Duh, Preasfintei Treimi celei de o ființă și nedespărțite!

      Apreciază

  17. dante said, on februarie 11, 2017 at 9:07 pm

    @raluca
    Ai dat o sumedenie de citate din biblie, dar nicaieri nu reiese ca pamintul este plat, multe din acestea nici macar nu aduc aminte de forma pamintului. Eu cred ca le-ai bagat asa de multe ca sa creezi o pseudo demonstratie sufocanta.
    Te-am mai intrebat si data trecuta: daca pamintul este plat si are margini fizice, ce se afla dincolo de aceste margini??
    Poze, marturii, descrieri, ceva….
    Cum nimeni nu are asa ceva, si cum nici un marinar de citeva secole incoace, nu a descris pamintul ca fiind plat, ramin la parerea general valabila ca este rotund. ( hai ca nu or fi fost toti marinarii masoni). Mai mult decit atit, culmea e ca, matematic vorbind, distantele in kilometri, confirma teoria sfericitatii.
    Biblia este o culegere de pilde si metafore incit pentru marea masa a oamenilor ramine indescifrabila si de aceea avem nevoie de tilcuitori, adica de sfinti. Altfel ajungem sa o rastalmacim fiecare dupa mintea noastra cum fac protestantii si se alege praful.

    Apreciază

    • Raluca said, on februarie 11, 2017 at 11:03 pm

      Dante,

      Ai spus: „Ai dat o sumedenie de citate din biblie, dar nicaieri nu reiese ca pamintul este plat”.

      Dacă în Biblie ”marginile pământului”, ”lungul şi latul pământului”, ”cele patru colţuri ale pământului”, ” se putea vedea până la capătul pământului”, ți se pare că se referă la o sferă, cred că avem percepții diferite în legătură cu formele geometrice. Dar e OK. Nu-i nici o problemă.
      Dacă se fac referiri în legătură cu faptul că Dumnezeu a ”întărit stâlpii pământului”, a ”așezat temeliile pământului” și faptul că ”pământul se odihnește” se referă la faptul că pământul e o sferă care se mișcă, se învârte cu viteze amețitoare prin univers, înseamnă că tu crezi că o sferă poate funcționa în astfel de condiții. E de asemenea OK.
      Nu am avut deloc intenția să sufoc pe nimeni cu citatele din Biblie. Dacă tu crezi că aceste citate nu au legătură deloc cu forma pământului, e de asemenea foarte OK.

      Ai spus: ”daca pamintul este plat si are margini fizice, ce se afla dincolo de aceste margini?? Poze, marturii, descrieri, ceva….”

      Dumnezeu i-a alungat pe Adam și pe Eva din rai. Unde? Pe pământ. Dacă Dumnezeu ar fi îngăduit ca omul să cunoască ce este dincolo de marginile fizice ale pămîntului, nu crezi că s-ar fi întâmplat asta până acum indiferent care ar fi forma pământului, plată sau sferică??? Așa că nu ne este îngăduit să avem mărturii, poze, sau descriei. Nimic. Iar dacă tu crezi că ”NASA SGI photos of the earth” sunt adevăratele poze ale pământului luate din spațiul extraterestru, este problema ta, ca să spun așa. Oricum NASA e o companie de mare încredere.

      Ai spus: ” Mai mult decit atit, culmea e ca, matematic vorbind, distantele in kilometri, confirma teoria sfericitatii.”

      Culmea este că matematic vorbind, distantele in kilometri NU confirmă teoria sfericității, din contră. Urmărește acest documentar pentru mai multe informații:

      Nu a fost intenția mea să răstălmăcesc Biblia, dacă asta s-a înțeles din citatele pe care le-am adus. Nu am găsit însă nici o referire la sfericitatea pământului.
      Dacă tu însă consideri că pământul e sferic, e absolut extraordinar. Eu una n-am nimic împotrivă.

      Apreciază

      • timisorean1 said, on februarie 12, 2017 at 2:22 am

        Destul de bun filmuletul.

        Apreciază

  18. raduku 2 said, on februarie 11, 2017 at 10:44 pm

    Eu am o singura intrebare pentru cei ce cred in teoria pamantului plat. De ce, cei ce locuiesc in emisfera sudica nu pot vedea Steaua Polara? Daca pamantul ar fi plat, aceasta stea ar trebui sa fie vizibila din orice punct de pe pamant, caci nordul e chiar deasupra noastra (Polul Nord), conform hartii de mai jos:

    Apreciază

    • iulian121 said, on februarie 12, 2017 at 1:39 pm

      Te poti juca cu distantele si marimea/luminozitatea stelelor si a soarelui cum vrei tu.
      Poti pune steaua aia exact deasupra polului nord la o anumita distanta si sa o faci atat de luminoasa incat sa fie vazuta doar pana la unul din acele cercuri.
      Poti face soarele de 3 ori mai mare si sa il asezi la o distanta de 3 ori mai mare, sau in fine o distanta mai mare nu stiu cat trebuie astfel incat umbrele sa cada exact ca si acum asta pentru cei care cred ca pot calcula distantele astfel.
      La fel si cu rotatia soarelui si zilele/anotimpurile pe pamantul plat le poti face sa iasa exact asa ca pe ala rotund daca iti pui un pic mintea la contributie.
      Cu distantele pe pamantul plat sau rotund… la astea ai nevoie de acces la niste date imense cu masuratorile si apoi sa poti face tu masuratorile tale sa fi sigur astia pe youtube pot afirma orice vor ei.

      Pe youtube si pe multe situri astia cu pamantul plat ori is platiti sa discrediteze ideea ori is atat de fanatici incat si-au pierdut si gandirea logica de gradinita. Vin cu argumente tampite ca de nu ajusteaza avionu directia sau de ce nu ramane ceasu cu 12 ore in urma peste 6 luni.
      Dar stai, comentatorii asta cu pamantul plat is mai rai ca aia din evul mediu. Cum sa nu fie pamantul rotund si sa nu se invarta in jurul soarelui ca asa am invatat noi, asa stim toti, tu de ce nu vrei sa fi la fel ca noi ? pe rug cu tine… inca nu acuma ca nu putem mai incolo

      Apreciază

      • ovidiu said, on februarie 12, 2017 at 11:56 pm

        IDIOTULE INAINTE SADESCHIZI GURA TA DINN CAPUL TAU PROST URMARESTE ACESTEA
        http://www.testingtheglobe.com/

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 13, 2017 at 5:26 pm

        Am trait sa o vad si pe asta…un agramat care nu stie nici macar sa scrie corect romaneste ii face pe altii idioti, prosti…

        Apreciază

  19. octoviv said, on februarie 12, 2017 at 4:50 am

    Hristos a Înviat!

    sphere earth = pământ sferă

    sphere
    http://etymonline.com/index.php?term=sphere
    […]
    sphere (n.)
    mid-15c., Latinized spelling of Middle English spere (c. 1300) „cosmos; space, conceived as a hollow globe about the world,” from Anglo-French espiere, Old French espere (13c., Modern French sphère), from Latin sphaera „globe, ball, celestial sphere” (Medieval Latin spera), from Greek sphaira „globe, ball, playing ball, terrestrial globe,” of unknown origin.

    From late 14c. in reference to any of the supposed concentric, transparent, hollow, crystalline globes of the cosmos believed to revolve around the earth and contain the planets and the fixed stars; the supposed harmonious sound they made rubbing against one another was the music of the spheres (late 14c.). Also from late 14c. as „a globe; object of spherical form, a ball,” and the geometric sense „solid figure with all points equidistant from the center.” Meaning „range of something, place or scene of activity” is first recorded c. 1600 (as in sphere of influence, 1885, originally in reference to Anglo-German colonial rivalry in Africa).
    […]

    espérer
    https://en.wiktionary.org/wiki/espérer
    […]
    French

    Etymology

    From Middle French and Old French esperer, from Vulgar Latin *espērāre, from Latin spērāre, present active infinitive of spērō ‎(“hope, expect”), from Proto-Indo-European *speh₁- ‎(“to prosper, to turn out well”).

    Verb
    espérer

    (intransitive) to hope
    J’espère réussir.‎ ― I hope to succeed.
    J’espère qu’il viendra bientôt.‎ ― I hope he will come soon.

    (transitive) to hope for
    J’espère un succès rapide.‎ ― I hope for quick success

    (intransitive) to have faith, to trust (with en ‎(“in”))
    Il faut espérer.‎ ― You must have faith.
    Il faut espérer en Dieu.‎ ― You must trust in God.

    (Louisiana, also) to wait
    Espere-voir un bout.‎ ― Please wait a bit.
    […]

    Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt; Treime Sfântă, slavă Ție!”

    Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin.”

    ……..

    sphere earth = pământ sferă


    „Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.”
    _________________________________________________________________________________________

    „În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ ești și în pământ te vei întoarce. (Facerea 3, 19)

    flat earth = pământ plat

    flat
    http://thefreedictionary.com/flat
    […]
    flat 1
    adj. flat·ter, flat·test

    1. a. Having a smooth, even surface: a flat field. See Synonyms at level. (nivelat, dat cu șmirghel – n. n.)

    […]

    2. a. Being in horizontal position; lying down: flat on his back. (aflat în poziție orizontală, culcat sau adormit – n. n.)

    2. b. Being without slope or curvature: a flat line on a chart. (lipsit de înclinare sau curbură; lipsit de smerenie – n. n.)

    […]

    4. Fixed; unvarying: a flat rate. (fix, fixist, încăpățânat – n. n.)

    5. Lacking interest or excitement; dull (http://wordreference.com/enro/dull – n. n.): a flat scenario. (dezinteresat, prost, paralizat, adormit – n. n.)

    6. a. Lacking in flavor: a flat stew (tocană; a fierbe înăbușit; a fierbe la foc mic, http://wordreference.com/enro/stew – n. n.) that needs salt. (lipsit de gust, nesărat, lipsit de har: „Voi sunteți sarea pământului; iar dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? Întru nimic nu mai este de treabă, fără numai a se arunca afară și a se călca de oameni.” – Matei 5, 13; „Că fieștecine cu foc se va săra, și toată jertfa cu sare se va săra. Bună este sarea; iar de va fi sarea nesărată, cu ce o veți îndulci pre aceasta? Aveți întru voi sare, și pace aveți între voi!” – Marcu 9, 49-50, Sfânta Scriptură, 1914 – n. n.)

    6. b. Having lost effervescence or sparkle: flat beer. (care și-a pierdut efervescența sau strălucirea dumnezeiască – n. n.)

    7. a. Deflated. Used of a tire. (desumflat, descurajat, demoralizat, deznădăjduit – n. n.)

    7. b. Electrically discharged. Used of a storage battery. (descărcat electric complet, mort – n. n.)

    8. Of or relating to a horizontal line that displays no ups or downs and signifies the absence of physiological activity: A flat electroencephalogram indicates a loss of brain function. (lipsit de activitate psihologică, mort sufletește – n. n.)

    […]

    11. Unmodulated; monotonous: a flat voice. (lipsit de intonație, monoton – n. n.)

    12. Lacking variety in tint or shading; uniform: „The sky was bright but flat, the color of oyster shells” (Anne Tyler). (fără culoare, uniform – n. n.)

    13. Not glossy; matte: flat paint. (mat, lipsit de apărare, învins – n. n.)

    14. Music a. Being below the correct pitch. (aflat sub frecvența corectă, dezacordat – n. n.)

    14. Music b. Being one half step lower than the corresponding natural key: the key of B flat. (aflat cu o jumătate de pas mai jos decât nota naturală corespunzătoare, aflat cu un picior în groapă – n. n.)

    American Heritage® Dictionary of the English Language, Fifth Edition. Copyright © 2016 by Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. Published by Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. All rights reserved.
    […]

    ……..

    […]
    flat (flæt)
    adj, flatter or flattest

    […]

    2. even or smooth, without projections or depressions: a flat surface. (fără proiecții – nădejdi -, sau depresii – deznădejdi -, robot, zombie ??? – n. n.)

    3. lying stretched out at full length; prostrate: he lay flat on the ground. (to prostrate = a se prosterna, a se închina; care este unul din versetele celebre ale Sfintei Scripturi, al Legii Celei Noi, pe care îl citează și îl tâlcuiesc, după literă, toți flat eartheri spre argumentarea teoriei lor și pe care l-a citat și președintele Donald J. Trump pe Tweeter??? „Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor.” – Matei 4, 8; dar la Matei 4, 9 scrie: „Şi I-a zis Lui: Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie.” – n. n.)

    4. having little depth or thickness; shallow: a flat dish. (shallow – superficial, lipsit în adâncime de gândire, simțire – trăire -, și cunoaștere – n. n.)

    […]

    7. (of a tyre) deflated, either partially or completely (desumflat, descurajat, demoralizat, deznădăjduit parțial sau total – n. n.)

    […]

    10. without qualification; total: a flat denial. (descalificat, fără calificare – n. n.)

    11. without possibility of change; fixed: a flat rate. (fără posibilitatea de a se schimba, lipsit de pocăință; fixist, încăpățânat – n. n.)

    […]

    14. without variation or resonance; monotonous: a flat voice. (monoton – n. n.)

    15. (of food) stale or tasteless (rânced, putrezit, dezgustător – n. n.)

    16. (of beer, sparkling wines, etc) having lost effervescence, as by exposure to air (care și-a pierdut efervescența prin expunere la aer, care și-a pierdut harul prin părtășia cu erezia??? – n. n.)

    […]

    18. (of a battery) fully discharged; dead (complet descărcat; mort; nu este oare omul considerat o baterie vie??? – n. n.)

    […]

    21. (Art Terms) (of a painting) lacking perspective (lipsit de perspectivă – n. n.)

    22. (of lighting) diffuse (difuz, împrăștiat, confuz, imprecis, indefinit, neclar, nedefinit, nedeslușit, nelămurit, neprecis, vag, (fig.) surd, echivoc, haotic, încâlcit, încurcat, obscur, tulbure, vag, (fig.) întunecat, nebulos, neguros, palid, potolit, slab, stins – n. n.)

    23. (Music, other) music a. (immediately postpositive) denoting a note of a given letter name (or the sound it represents) that has been lowered in pitch by one chromatic semitone: B flat. (scăzut în intensitate sau frecvență cu un semiton cromatic – n. n.)

    23. (Music, other) music b. (of an instrument, voice, etc) out of tune by being too low in pitch. Compare sharp 12 (dezacordat prin lipsa de intensitate – n. n.)

    […]

    26. in or into a prostrate, level, or flat state or position: he held his hand out flat. (în sau într-o poziție de prosternare, închinare – n. n.)

    […]

    29. (Music, other) music a. lower than a standard pitch (sub intensitatea standard – n. n.)

    29. (Music, other) music b. too low in pitch: she sings flat. Compare sharp 18 (prea jos în intensitate – n. n.)

    […]

    31. b. totally exhausted (total epuizat – n. n.)

    Collins English Dictionary – Complete and Unabridged, 12th Edition 2014 © HarperCollins Publishers 1991, 1994, 1998, 2000, 2003, 2006, 2007, 2009, 2011, 2014
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Ce părere aveți, ce credeți, pământul este plat sau sferic???

    Vă rog frumos să mă iertați dacă v-am supărat cu ceva și mântuire de la Domnul Dumnezeul și Mântuire de la Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Sa Biruitoare.

    Hristos a Înviat!

    Apreciat de 1 persoană

    • Mary said, on februarie 12, 2017 at 5:24 pm

      Pamantul este plat sau semisfera cel mult. Are margini (in Psalmi se spune foarte clar ca are margini). Pamantul sfera este metaforic, cum ai aratat si tu. Sfera inseamna ca uneste totul. Aici pe pamant intre Rai si Iad.

      Apreciază

    • Ioana said, on februarie 12, 2017 at 10:18 pm

      Doamne ajuta, Mary!

      eu inca nu m-am lamurit care e forma Pamantului, frumoasa cartea lui Theodor L., dar eu sunt ca Toma necredinciosul, daca unii vicleni au moificat scripturile si scrierile sfintilor? iar augustin de hipona din editorial NU e sfant (eu stiu ca augustin de hipona are si multe nereguli, nici nu stiu cum trebuie sa se raporteze un ortodox la el…, oricum e din sec 4, dar era apusean, si filosof), daca toate aceste scrieri au fost modificate dupa renastere si nalucirile lui Bruno, Galilei etc.? si am si o indoiala subiectiva, acele citate in care se vorbeste de glob la sfinti par cam fortate, parca ar fi fost lipite acolo dupa aia de galileisti, special sa le iasa cum vor ei, dar nu sunt sigura, uneori mi se pare ca se poate sa fie si asa…. daca acele scrieri cu citatele vin initial de undeva din apus, de unde stim sigur ca sunt fara innoiri…?

      ca aici: https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/20/de-ce-nu-scrie-despre-rotundul-pamantului-in-bibliile-1688-sau-1914-sau-anania/

      https://saccsiv.wordpress.com/2015/08/19/copiati-cartile-de-aur-caci-vine-vremea-cand-vor-fi-interzise-iar-unele-deja-apar-cenzurate/

      -Copiati CARTILE DE AUR, caci vine vremea cand vor fi INTERZISE iar unele deja apar cenzurate …(sau modificate – si Sfintii Parinti ne-au avertizat ca multi vor indrazni sa le modifice, cu viclenii, adaugiri, sau eresuri…)

      asa ca de unde sa stiu eu daca pamantul e asa sau viceversa? la fel si icoanele… in iconografia bizantina de la inceput nu existau globurile pe care le arata acum picturi mai noi ca le-ar tine Mantuitorul Hristos.

      foarte frumos scrie in psalmi

      Psalmul 47
      1. Mare este Domnul şi lăudat foarte în cetatea Dumnezeului nostru, în muntele cel sfânt al Lui;
      2. Bine întemeiată spre bucuria întregului pământ. Muntele Sionului, coastele de miazănoapte, cetatea Împăratului Celui mare.
      3. Dumnezeu în palatele ei se cunoaşte, când o apără pe ea.
      4. Că iată împăraţii s-au adunat, strânsu-s-au împreună.
      5. Aceştia văzând-o aşa, s-au minunat, s-au tulburat, s-au cutremurat;
      6. Cutremur i-a cuprins pe ei acolo; dureri ca ale celei ce naşte. Cu vânt puternic va sfărâma corăbiile Tarsisului.
      7. Precum am auzit, aşa am şi văzut, în cetatea Domnului puterilor, în cetatea Dumnezeului nostru.
      8. Dumnezeu a întemeiat-o pe ea în veac. Primit-am, Dumnezeule, mila Ta, în mijlocul locaşului Tău.
      9. După numele Tău, Dumnezeule, aşa şi lauda Ta PESTE MARGINILE PAMANTULUI; dreapta Ta este plină de dreptate.
      10. Să se veselească Muntele Sionului, să se bucure fiicele lui Iuda pentru judecăţile Tale, Doamne.
      11. Înconjuraţi Sionul şi-l cuprindeţi pe el, povestiţi despre turnurile lui.
      12. Puneţi-vă inimile voastre întru puterea lui şi străbateţi palatele lui, ca să povestiţi neamului ce vine,
      13. Că Acesta este Dumnezeu, Dumnezeul nostru în veac şi în veacul veacului; El ne va paşte pe noi în veci.

      si un frumos citat de la sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos, primit de la @Coprie:

      Sf Andrei Cel Nebun pentru Hristos – https://www.scribd.com/doc/223844221/Viata-Sf-Andrei-Nebun-Pentru-Hristos

      Dialog cu Epifanie – pag. 180-181
      „- Care este esenţa soarelui – a întrebat iarăşi Epifanie – şi care este înfăţişarea lui? Căci l-am văzut zugrăvit în biserică având formă de om. Unii, desigur, cred că are fată omenească.
      – Să nu le crezi pe acestea! – a răspuns Cuviosul. Soarele nu are înfăţişare omenească. Dacă vrei să înveţi despre esenţa lui, ascultă: „A zis Dumnezeu să
      fie luminători pe tăria ceruiui; şi a făcut Dumnezeu pe luminătorul cel mare pentru stăpânirea zilei” (Fac. 1, 14-16). Aici este vorba de soare, adică de focul material, de cercul de foc pe care l-a aprins Dumnezeu şi este nestins. Mulţi, cu oarecare meşteşug, au luat din el energie şi au întrebuintat-o pentru a aprinde foc, pentru a pregăti mâncare şi pentru alte folosinţe.
      Îți voi vorbi şi despre mărimea lui. Circumferinţa lui este incomparabil mai mare decât cea a Cetăţii împărăteşti. Pare însă mic, deoarece se află la o distantă imensă de pământ. Înlăuntrul său se află îngerul Domnului care îl conduce. Ascultă de poruncile lui şi aleargă spre apus, urmând cale dreaptă, totdeauna cu aceeaşi mare viteză. Aleargă neobosit zi şi noapte. Când ajunge la apus, coboară din cer. După aceea, pe durata nopţii parcurge semicercul sudic al pământului, urmând râul circular pe care se sprijină cerul ca o boltă. Astfel ajunge la răsărit, când urcă iarăşi pe tăria cerului şi răsare.”

      Dumnezeirea cea neînţeleasă pag 222-225
      „Discutând iarăşi cu Epifanie despre taina Dumnezeirii celei neînţelese, Cuviosul spunea următoarele:
      – Dumnezeu este Duh, dar foarte deosebit, şi mai presus de toate duhurile pe care le-a creat. Este Duh ascuns şi nedestăinuit, nevăzut şi neajuns, mai nes-
      fârşit decât nesfârşitul, măreţ şi înfricoşător. Este Duh străvăzător şi preacurat şi de aceea nu putem cunoaşte chipul, firea şi măreţia Lui. Mu ne putem
      atinge, nici vorbi despre forma Lui. Este nehotărnicit şi de neînţeles. Putem gândi multe despre El, dar să vedem, putem puţine, deoarece pe Dumnezeu nu este cu putinţă a-L descrie, nici a-L vedea aşa cum este, deoarece nu încape în mintea omului, numai când harul Său se descoperă celor către care binevoieşte El, atunci se revarsă strălucirea Sfintei Treimi în inimile lor cu o pornire nebiruită, ca şi fulgerul care nu are o parte hotărâtă unde să stea. Şi atunci, precum este foarte firesc, aceste inimi cunosc în chip simţit noimele şi simţămintele pe care El însuşi le va descoperi lor despre Sine.
      Neînţelesul se face bine cunoscut precum urmează: Ceea ce există deasupra tăriei cerului, adică văzduhul, ajunge la o asemenea înălţime, încât nimeni nu poate pricepe. Oricât vei urca cu contemplarea, te afli încă foarte jos, pentru că este vorba despre abis. Şi dacă presupunem că te găseşti la o margine oarecare, ce crezi că există dincolo de aceasta? neapărat, o întindere nesfârşită şi o lărgime nemărginită.
      Lasă acum îndeletnicirea cu contemplarea celor de sus şi priveşte sub ape şi foc, unde o prăpastie urmează alteia şi sub aceasta există haos, abis, iad şi pierzare. încă mai jos există întuneric nesfârşit care, precum se spune, este cel mai negru; există un abis în cele mai dedesubt, adâncuri nesfârşite şi infernuri.
      De multe ori am coborât acolo cu duhul, ca să văd vreun oarecare sfârşit sub pământ, dar n-am aflat.
      Am coborât cu mintea şi am alergat ca fulgerul în locurile cele mai joase ale ultimului abis, am intrat în iad, am trecut din abis în abis şi m-am aflat îndată în haos şi în lărgime nesfârşită, înfricoşătoare, veşnică şi nemărginită. Deoarece însă nu am întâlnit vreun zid de nori sau oarecare altă margine, cu greutate mi-am readus privirea cea înţelegătoare din acea contemplaţie.
      După aceea am călătorit către răsărit, am pornit cu luare aminte şi iată, cu puterea Domnului Savaot,

      ______AM VĂZUT FOARTE CURAT MARGINEA PAMANTULUI UNINDU-SE CU MARGINEA CERULUI. (!!)

      După ce am trecut LĂȚIMEA RĂSĂRITULUI (!) AM ÎNTÂLNIT UN RÂU PE CARE SE SPRIJINĂ CERUL ȘI ÎNLĂUNTRUL CĂRUIA ESTE CUPRINS PĂMÂNTUL.
      Privesc spre răsărit, mai sus de cer şi pământ şi iată, văd multe ape luminoase, albe şi de nedescris. Urcând mai la înălţime, cu greutate am putut trece iutimea apei când, uimit, văd acolo o lumină ca o fulgerare dumnezeiască şi aud o voce spunându-mi: „Andrei, unde mergi?” Oriunde vei merge, nici vorbă să afli sfârşitul veacurilor celor nesfârşite! Şi spre apus de vei merge, nu vei afla sfârşit. Esenţa dumnezeieştii lumini a Dumnezeirii celei nematerialnice, asemenea unei palme înfricoşătoare a unei mâini înţelegătoare, ţine toate: şi cerurile, şi adâncurile, şi răsăritul, şi apusul. Aşadar te înştiinţez Eu – pentru că tu singur nu te poţi încredinţa – că făpturile cele nematerialnice care s-au plăsmuit în timp, de la cerul cel nesfârşit şi până la abisul cel nemărginit, au un oarecare sfârşit. Însă Dumnezeirea cea neînţeleasă, care înconjoară lumea, se întinde pe distanţe nesfârşite. Şi cine ar putea da vreo oarecare mărime Tatălui, Fiului şi Duhului Sfânt, de vreme ce numai strălucirea esenţei dumnezeieşti şi a Ipostasului său imaterial este abis nemărginit, mărime nesfârşită şi necercată? întoarce-te aşadar, acolo de unde ai pornit. De vreme ce ai cercat şi nu ai putut afla sfârşitul zidirilor, cum vei putea să afli sfârşitul Dumnezeirii, Care Se întinde dincolo de acestea?”
      Când am auzit lucrurile acestea, m-am întors şi am hotărât să nu mai ispitesc pe Dumnezeu, Care mi le-a descoperit pe toate. Oarecum, aşa se poate înţelege Dumnezeirea Cea necuprinsă, Epifanie. Când adică se află vreun oarecare hotar în materie, în văzduh, în natură şi în orice altceva care se întinde dincolo de lumea noastră, acesta va fi de neînţeles.”

      Apreciază

      • Theodor L. said, on februarie 13, 2017 at 1:02 pm

        Ioana,

        Augustin de Hipona este sigur sfant. Il ai in calendar la 15 iunie. Are greseli, precum cea cu irezistibilitatera lucrarii harului care cam duce spre predestinarea protestanta (la el este mult mai nuantat, e o greseala cam asa cum a avut si Sfantul Grigorie de Nyssa cu apocatastaza sau inmultirea ingerilor), dar Biserica il considera sfant. (Vezi si cartea Parintelui Serafim Rose despre Sfantul Augustin, in care acesta ia apararea sfinteniei sale. E o carte foarte buna. Parintele Serafim afirma acolo ca nu exista tratat despre umilinta mai bun decat Confesiunile Sfantului Augustin. Orice om sincer, in momentul in care Il gaseste pe Domnul, are dorinta de a povesti cu umilinta experienta lui de viata pana sa ajunga sa-L cunoasca pe Domnul – vezi si Saccsiv- si Sfantul Augustin a facut-o in chip minunat.)
        Cat despre faptul ca tu alegi sa crezi in pamantul plat, cel putin acum, nu este nicio tragedie ca tot cei mai buni prieteni suntem. In momentul de fata nu-ti afecteaza cu nimic mantuirea credinta in pamantul plat sau sferic, mai ales ca, din punct de vedere al unui observator aflat in centrul cercului liniei de orizont posibil oservabile de catre acesta, pamantul se arata a fi plat iar sfericitatea lui nu o poti cuprinde cu ochiul liber decat strabatand distante uriase, cu mult mai mari decat raza cercului liniei de orizont vizibile ( e si acesta un argument pentru sfericitatea Pamantului. Inchipuie-ti ca ai percepe sfericitatea lui cu ochiul liber. Ai avea un enorm sentiment de frica si nesiguranta. Ar fi la fel ca in cazul in care, in loc sa percepi cu privirea cerul nemiscat, cum il percepi de fapt, l-ai vedea rotindu-se evident de cum te-ai uita la el. Iti spun eu ca te-ai speria mama, mama).
        Credinta in pamantul plat va incepe sa-ti afecteze mantuirea doar in cazul in care pe baza acestei ipoteze luata drept axioma se vor construi „astronomii” potrivnice astronomiei geocentrice scripturistico-patristice expusa de mine, „astronomii” in care sa apara alte „echinoctii” decat cel in data unica de 21 martie in calendarul patristic, ”echinoctii” care ar conduce la o altfel de incalcare (decat prin pierderea zilelor prin inexistenta precesie echinoctiala, asa cum au decretat astrologii) a regulii stabilite de catre Sfintii Parinti de la Niceea pentru praznuirea Sfintelor Pasti. Numai daca vor aparea „teorii” ale pamantului plat in care sa fie mistificate echinoctiile si incalcata din nou regula niceeana de satabilire a Sfintelor Pasti (asa cum fac papistasii acum cu consecinte dezastruoase asupra propriei lor mantuire), si numai daca vei mai crede in astfel de „teorii” si le vei promova determinandu-i pe oameni sa creada in alte date decat data unica de 21 martie in calendar iulian pentru echinoctiul de primavara asa cum au lasat Sfintii Parinti de la Niceea si a carei corectitudine astronomica am demonstrat-o in lucrarea mea pe pamant sferic, sa stii ca, din cei mai buni prieteni cum suntem acum, vom deveni cei mai mari dusmani. Sunt convins totusi, ca in ciuda acestor divergente de viziune, vom ramane cei mai buni prieteni. Ca, atata vreme cat echinoctiul pe 21 martie in calendar iulian si regula niceeana pentru Sfintele Pasti raman aceleasi si sfinte pentru toti, exista la Judecata raspuns bun si pentru cei care cred in pamantul plat si pentru cei care cred in pamantul sferic.

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 14, 2017 at 3:05 am

        Cine este în spatele ‘religiei’ Pământului plat? Partea 1-a

        Maica Domnului pe tron sau Împărătească

        Ioana said, on Februarie 12, 2017 at 10:18 pm

        asa ca de unde sa stiu eu daca pamantul e asa sau viceversa? la fel si icoanele… in iconografia bizantina de la inceput nu existau globurile pe care le arata acum picturi mai noi ca le-ar tine Mantuitorul Hristos.

        Icoana Maicii Domnului pe tron sau Împărătească (2 martie):
        https://sfintisiicoane.wordpress.com/2012/03/01/icoana-maicii-domnului-pe-tron-sau-imparateasca-2-martie/
        https://invitatielaortodoxie.wordpress.com/2012/03/02/icoana-maicii-domnului-pe-tron-sau-imparateasca-2-martie/
        […]
        Icoana Maicii Domnului pe tron sau Împărătească (2 martie)

        Această icoană a fost aflată la 2 martie 1917, ziua abdicării sfântului nou mucenic Nicolae al II-lea, țarul Rusiei, în satul Kolomskoie, în apropiere de Moscova.

        În februarie 1917, bătrânei Evdochia i se arătă în vis Maica Domnului cerându-i să meargă la Kolomskoie să găsească în biserică o icoană înnegrită de vreme. Bătrâna însă nu dădu crezare visului. După ce visul de repetă de 3 ori, aceasta merse în satul Kolomskoie pentru a căuta icoana împreună cu părintele Nicolae.

        După ce căutară o vreme, în subsolul bisericii aflară icoana. După ce îndepărtară praful care o acoperise odată cu trecerea vremii, putură să vadă chipul Maicii Domnului purtând coroană pe cap și șezând pe tron. Îndată, părintele Nicolae făcu dinaintea icoanei rugăciuni de mulțumire și acatistul Maicii Domnului.

        În ciuda vremurilor tulburi de atunci, vestea aflării icoanei se răspândi în întreaga Rusie și începu a se săvârși minuni, iar unii bolnavi primiră tămăduire. O altă minune a icoanei fu aceea că odată cu trecerea timpului începu a se reface și a se înnoi singură, lucru vădit mai ales în culoarea veșmântului Preacuratei Maici care devenea tot mai purpuriu.

        Aflarea minunată a icoanei în ziua abdicării sfântului țar Nicolae fu socotită semn ceresc al purtării de grijă a Împărătesei Cerului pentru poporul rus.

        Cu timpul aflară că icoana se aflase mai înainte în Mănăstirea Înălțării Domnului din Moscova, iar în 1812, în timpul invaziei lui Napoleon, icoana aceasta și altele fură ascunse în Biserica Înălțării din Kolomskoie. Uitându-se de ele, rămaseră în biserica satului unde fură acoperite de uitare.

        În vremea sfântului Tihon, patriarhul Moscovei (plecat la Domnul în anul 1925), fu compus acatistul icoanei. Copii ale icoanei se răspândiră în întreaga Rusie, însă fură confiscate de bolșevici. Iar acatistul icoanei fu interzis a se mai sluji.

        Se spune că icoana originală este cea aflată în Muzeul Novodevici din Moscova, iar o copie se află în Biserica Icoanei Maicii Domnului din Kazan, aflată în Kolomskoie.
        […]

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 14, 2017 at 3:07 am

        Cine este în spatele ‘religiei’ Pământului plat? Partea a 2-a

        Învățătura Bisericii despre Sfintele Icoane

        Învățătura ortodoxă despre icoane:
        https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/09/13/arta-naiva/
        […]
        Învățătura ortodoxă despre Icoane:<<Icoana, imagine sacră, este una din formele Tradiției Bisericii, deopotrivă cu Tradiția scrisă și Tradiția orală […] Tocmai pentru aceasta este numită adesea “teologie în imagine”.

        Sfântul Vasile cel Mare precizează: “Ceea ce cuvântul împărtășește prin auz, pictura arată în tăcere prin imagine” [“Cele trei tratate contra iconoclaștilor” – Sfântul loan Damaschin, traducere din grecește cu un studiu introductiv de Pr. D. Fecioru, București, 1998, p. 72.].>>
        […]

        http://impantokratoros.gr/icoane_1.ro.aspx
        https://ganduridinortodoxie.wordpress.com/2016/02/13/invatatura-ortodoxa-despre-icoane/
        […]
        Cinstirea iconanelor ocupă un loc foarte important în învățătura ortodoxă. Aceasta pentru că icoana nu este o simplă imagine, nici o ilustrație a Sfintei Scripturi. Ea este ceva mai mult: mesajul evanghelic, un obiect de cult care face parte integrantă din viața liturgică. Așa se explică importanța pe care Biserica o dă imaginii (icoanei); se înțelege că nu oricărei imagini (reprezentări), ci imaginii specifice (icoanei), pe care ea însăși a făurit-o în decursul istoriei sale în lupta împotriva păgânismului și a ereziilor, pe care a plătit-o cu sângele unui mare număr de martiri și mărturisitori în timpul perioadei iconoclaste (726 – 843 d.Hr.).

        În decursul istoriei sale, Biserica a biruit în toate împrejurările asupra ereziilor (învățături greșite). Însă dintre toate biruințele sale, numai biruința icoanei, a fost proclamată în chip solemn “Biruința Ortodoxiei”, pe care Biserica o sărbătorește în prima Duminică din Postul Mare, numită Duminica Ortodoxiei [1].

        În icoană, Biserica vede nu una din laturile învățăturii ortodoxe, ci expresia Ortodoxiei în ansamblul ei, a Ortodoxiei așa cum este ea (adică icoana; deci icoana este expresia Ortodoxiei, a Dreptei Păreri, a Dreptei Credințe; icoana este expresie a Adevărului – n. n.). Nu se poate deci nici înțelege, nici explica imaginea sfântă, icoana, în afara Bisericii și a vieții ei. Icoana, imagine sacră, este una din formele Tradiției Bisericii, deopotrivă cu Tradiția scrisă și Tradiția orală. Cinstirea icoanelor, a Domnului nostru Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a îngerilor și a sfinților este o dogmă a credinței creștine, formulată la Sinodul al VII-lea ecumenic (787); ea decurge din dogma fundamentală a Bisericii: mărturisirea că Dumnezeu S-a făcut om (Ioan 1, 14). Chipul Acestuia (icoana Cuvântului – Hristos) este o mărturie a întrupării Sale adevărate, reale și nu închipuite, iluzorii. Tocmai pentru aceasta este numită adesea „teologie în imagine” (teologie = cuvântare despre Dumnezeu și lumea Lui în imagine – n. n.). Sfântul Vasile cel Mare precizează: „Ceea ce cuvântul împărtășește prin auz, pictura arată în tăcere prin imagine” [2].

        Sfinții Părinți de la Sinodul al VII-lea ecumenic repetă aceste cuvinte și precizează: “Prin aceste două mijloace, imaginea (icoana) și cuvântul, care se completează unul pe altul… noi primim cunoașterea despre aceleași realități” [3] (deci icoana este un izvor de revelație a Adevărului – n. n.).

        Învățătura ortodoxă a Bisericii a fost formulată de Sfinții Părinți, întemeindu-se pe Sfânta Scriptură cu toată limpezimea.
        […]
        La întrebarea: „Pentru care motiv icoana trebuie cinstită?”, Sfântul Ioan Damaschin răspunde: „Orice icoană scoate la iveală și arată ceea ce este ascuns. De exemplu: pentru că omul nu are cunoștințe complete despre ceea ce este nevăzut, deoarece sufletul este acoperit cu corpul, nici despre cele ce vor fi după el și nici despre cele distanțate și îndepărtate în spațiu, ca unul ce este circumscris în spațiu și timp, a fost creată icoana pentru conducerea cunoștinței și pentru arătarea și punerea la iveală a celor ascunse. În general, icoana a fost făcută spre folos, binefacere și mântuire, pentru ca prin faptul că sunt scoase la iveală și vădite lucrurile nevăzute, să cunoaștem cele ascunse și, astfel, pe cele bune să le dorim și să le râvnim, iar pe cele contrare, adică pe cele rele, să le evităm și să le urâm” [5].
        […]
        Putem sa ne rugam, la caz de mare nevoie si fara icoane si în afara de biserica, dar în rugaciunile noastre în fata acestei ferestre deschise catre cer, care este icoana, vedem, întelegem, ne împartasim din plin de harul îndumnezeitor care a înnoit chipul si lumea din icoana în fata careia ne aflam.
        […]

        Împăratul Ceresc, Mângâietorul, Duhul Adevărului este Cel care sfințește toate, deci o pictură este o Sfântă Icoană, este sfințitoare, purtătoare de har și făcătoare de minuni, dacă reprezintă (A|a)devărul.

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 14, 2017 at 3:08 am

        Cine este în spatele ‘religiei’ Pământului plat? Partea a 3-a

        Globus cruciger

        https://duckduckgo.com/?q=Икона+«Державная»&ia=images&iax=1

        http://pravicon.com/icon-91

        ……..

        Our Lady Derzhavnaya:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Our_Lady_Derzhavnaya
        […]
        Upon her arrival, the parish priest took Evdokia at her word and together they searched until they found, in an old storage room, an icon covered with candle soot. But as they took the icon outdoors, the sunlight revealed that the Mother of God was wearing the scarlet robes of a monarch. She also wore the Imperial crown and held a sceptre and globus cruciger — the symbols of regal authority.
        ________

        La sosirea ei (Evdokia Adrianova – n. n.), preotul paroh a crezut-o pe Evdokia pe cuvânt și împreună au căutat până când au găsit, într-un vechi depozit, o icoană acoperită cu funingine de la lumânare. Dar îndată ce au scos icoana în aer liber, lumina soarelui a scos la iveală că Maica lui Dumnezeu purta veșminte stacojii împărătești. De asemenea purta coroană Imperială și ținea un sceptru și un globus cruciger – simbolurile autorității împărătești.
        […]

        ……..

        https://duckduckgo.com/?q=icons+orb+symbol+of+the+universe&ia=web

        Astronomical symbols:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Astronomical_symbols
        […]
        Name: Earth

        IAU abbreviation: E

        Symbol:
        Unicode codepoint: U+2641 (dec 9793):

        Unicode codepoint: U+1F728 (dec 128808):

        Unicode display: ♁

        Represents: a globus cruciger,[42]
        ________

        Nume: Pământ

        Abreviere IAU: E

        Simbol:
        Codul caracterului Unicode: U+2641 (dec 9793):

        Codul caracterului Unicode: U+1F728 (dec 128808):

        Afișaj Unicode: ♁

        Reprezintă: un globus cruciger,[42]
        […]

        ……..

        Globus cruciger:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Globus_cruciger
        […]
        The globus cruciger (Latin, „cross-bearing orb”), also known as the orb and cross, an orb (Latin globus) topped (Latin gerere, to wear) by a cross (Latin crux), has been a Christian symbol of authority since the Middle Ages, used on coins, in iconography, and with the sceptre as royal regalia. The cross represents Christ’s dominion over the orb of the world, literally held in the hand of an earthly ruler (or sometimes it is held by an angel). In the iconography of Western art, when Christ himself holds the globe, he is called Salvator Mundi, the Saviour of the World; his statue is the Infant Jesus of Prague.
        ________

        Globul cruciger (Latină, „glob de-cruce-purtător”), cunoscut ca și glob și cruce, un glob (Latină globus) încununat (Latină gerere, a purta) cu o cruce (Latină crux), a fost un simbol Creștin al autorității începând cu Anii de Mijloc (Evul Mediu – n. n.), utilizat pe monezi, în iconografie, împreună cu sceptrul ca accesorii vestimentare regale. Crucea reprezintă împărăția lui Hristos asupra globului pământesc, tinut la propriu în mâna unui conducător pământesc (sau câteodată este ținut de un înger). În ‘iconografia’ Vestică, când Hristos însuși ține globul, este numit Salvator Mundi, Mântuitorul Lumii; o astfel de reprezentare este statuia Copilul Iisus de la Praga.

        […]

        With the growth of Christianity in the 5th century, the orb (in Latin scriptures orbis terrarum, the ‘world of the lands’, hence the word „orb”) was topped with a cross (hence globus cruciger), symbolising the Christian God’s dominion over the world.
        ________

        Odată cu răspândirea Creștinismului în secolul al 5-lea, globul (în Latină scris orbis terrarum, „lumea pământurilor”, de unde și cuvântul „glob”) a fost încununat cu o cruce (de unde și globus cruciger), simbolizând împărăția, stăpânirea, Dumnezeului Creștin asupra lumii.
        […]

        Globul cruciger (Globus cruciger) în Bizanț:
        Justinian I, 527-565:
        https://sandsoftimedc.com/products/ca301
        https://cdn.shopify.com/s/files/1/0234/5339/products/ZCA301_1200x.jpg?v=1469894727

        Constantin al VI-lea și Irina, 780-797:
        https://coins.ha.com/itm/ancients/byzantine/ancients-constantine-vi-and-irene-780-797-ad-solidus-438g-7h-constantinople-c-792-797-ad-obv-irinh-aand-915-ovsti-bust-of-irene-f/a/3011-526.s?ctrack=1995926&type=topten-1-coin-news-tem060913

        https://dyn2.heritagestatic.com/lf?set=path%5B6%2F4%2F9%2F7%2F6497792%5D%2Csizedata%5B612x600%5D&call=url%5Bfile%3Aproduct.chain%5D

        https://dyn3.heritagestatic.com/lf?set=path%5B6%2F4%2F9%2F7%2F6497793%5D%2Csizedata%5B612x600%5D&call=url%5Bfile%3Aproduct.chain%5D

        ……..

        O and T or T and O map – Orbis Terrarum map (Harta O și T sau T și O – Harta Orbis Terrarum):
        https://en.wikipedia.org/wiki/T_and_O_map
        […]
        A T and O map or O-T or T-O map (orbis terrarum, orb or circle of the lands; with the letter T inside an O), is a type of medieval world map, sometimes also called a Beatine map or a Beatus map because one of the earliest known representations of this sort is attributed to Beatus of Liébana, an 8th-century Spanish monk. The map appeared in the prologue to his twelve books of commentaries on the Apocalypse.
        ________

        O hartă T și O sau O-T sau hartă T-O (orbis terrarum, glob sau cerc al pământurilor; cu litera T în interiorul literei O), este un tip de hartă medievală a lumii, numită de asemenea, uneori, o hartă Beatină sau o hartă Beatus deoarece una dintre cele mai timpurii reprezentări cunoscute de acest fel este atribuită lui Beatus de Liébana, un călugăr Spaniol al secolului 8. Harta a apărut în introducerea la ale sale douăsprezece cărți de comentarii la Apocalipsă.
        […]

        O-T Map From a 12th c. copy of Etymologiae:

        This T and O map, from the first printed version of Isidore’s Etymologiae, identifies the three known continents as populated by descendants of Sem (Shem), Iafeth (Japheth) and Cham (Ham):

        Continent
        https://en.wikipedia.org/wiki/Continent
        […]
        European arrival in the Americas

        Christopher Columbus sailed across the Atlantic Ocean to the West Indies in 1492, sparking a period of European exploration of the Americas. But despite four voyages to the Americas, Columbus never believed he had reached a new continent—he always thought it was part of Asia.
        ________

        Cristofor Columb a navigat peste Oceanul Atlantic către Indiile Vestice în 1492, începând o perioadă de explorare Europeană a Americilor. Dar in ciuda celor patru călătorii către Americi, Columb niciodată a crezut că a atins un nou continent – întotdeauna l-a gândit ca făcând parte din Asia.
        […]

        ……..

        Triumphant and Orb Cross also called Globus Cruciger (Biruitorul și Globul Cruce numite de asemenea Globus Cruciger):
        http://seiyaku.com/customs/crosses/triumphant.html
        […]
        The Triumphant Cross is a cross atop an orb. The cross represents Christ’s sacrifice and the orb (often with an equatorial band) represents the world. It symbolises Christ’s triumph over the world, and prominent in images of Christ as Salvator Mundi – the Saviour of the World.
        ________

        Crucea Biruitoare este o cruce deasupra unui glob. Crucea reprezintă jertfa lui Hristos și globul (adesea cu o bandă ecuatorială) reprezintă lumea. (Globul Cruce – n. n.) simbolizează biruința lui Hristos asupra lumii („Acestea am grăit vouă, ca întru Mine pace să aveți. În lume necazuri veți avea; ci îndrăzniți, Eu am biruit lumea, Sfânta Scriptură, 1914, Ioan 16, 33 – n. n.) și este vizibil în imaginile (icoanele – n. n.) lui Hristos ca Salvator Mundi – Mântuitor al Lumii.
        […]

        Cross – Triumphant, of Victory, & Orb (Cruce – Triumfătoare, a Biruinței, și Glob):
        http://planetgast.net/symbols/crosses/crosses.html
        […]

        This cross symbolizes the final triumph and reign of Christ over the world. It is often used in Christian art atop the scepter of Jesus as He reigns in glory.
        Season: Christ the King Sunday
        ________

        Această cruce simbolizează biruința finală și împărăția lui Hristos asupra lumii. Este adesea folosită în arta Creștină în vârful sceptrului lui Iisus pentru că împărățește cu slavă.

        Perioadă: Hristos Împăratul, Duminica
        […]

        THE CROSS AND ORB (CRUCEA ȘI GLOBUL):
        http://christiansymbols.net/god_4.php
        […]

        THE CROSS AND ORB – 1. A cross sitting atop a ball, globe or orb symbolizes Jesus conquering all the sin in the world. It is often seen held in the hand of Jesus, either as a child sitting in the lap of Mary or as an adult seated on a throne. 2. The cross and orb symbolize the work of missions taking the Gospel message around the world.
        ________

        CRUCEA ȘI GLOBUL – 1. O cruce stând în vârful unei mingi, glob sau sfere simbolizează biruința lui Iisus asupra tuturor păcatelor lumii. Este adesea ținut de mâna lui Iisus, reprezentat fie ca un copil stând în poala Maicii Sale Maria sau ca un adult stând pe tron. 2. Crucea și sfera simbolizează lucrarea misionară a răspândirii mesajului Evangheliei în întreaga lume.
        […]

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 14, 2017 at 3:11 am

        Cine este în spatele ‘religiei’ Pământului plat? Partea a 4-a

        Simbolul centrului universului

        Cuvinte si intamplari minunate din viata Sfantului Gavriil Georgianul cel nebun intru Hristos:
        http://corortodox.blogspot.ro/2016/03/cuvinte-si-intamplari-minunate-din.html
        […]
        Într-o zi, Părintele Gavriil a avut o viziune: Dumnezeu ținând un glob deasupra căruia era o cruce. Părintele Gavriil întrebă: „Cum vor putea oamenii sa fie mântuiți înainte de Parusie?”. O voce i-a răspuns: „Prin fapte bune (pentru a înțelege ce fel de fapte bune vrea Dumnezeu de la om, vă recomand, dacă vreți, să citiți: 1. cuvântul Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov din cartea Experiențe ascetice, apărută la editura Σοφια – Sophia, București în anul 2008, de la pagina 403 la pagina 410, intitulat Credința și faptele, https://scribd.com/doc/310691577/Sfantul-Ignatie-Briancianinov-Credinta-si-faptele și 2. o scrisoare a aceluiași Sfânt Părinte Ierarh, apărută în cartea De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu. Scrisori către mireni, apărută la editura Σοφια – Sophia, București, 2012, de la pagina 86 la pagina 98, Scrisoarea 28. Despre mântuire. De ce nu se pot mântui mahomedanii și ereticii. Despre erezii. Despre cunoașterea adevăratei învățături creștine, https://scribd.com/doc/310318880/Sfantul-Ignatie-Briancianinov-Scrisori-catre-mireni-Scrisoarea-28-Despre-mantuire-romana – n. n.) și dragoste”.


        […]

        emblema manastirii Essex:
        https://rafailnoica.wordpress.com/2008/12/31/selectie-de-poze-cu-fericitul-parinte-sofronie-saharov-duhovnicul-par-rafail-noica-si-cateva-poze-cu-manastirea-din-essex/ioaprodessex/

        SIMBOLUL CENTRULUI UNIVERSULUI LA MÂNĂSTIREA DIN ESSEX:
        https://scribd.com/document/73766173/Simbolul-centrului-universului-la-manăstirea-din-Essex

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 14, 2017 at 3:12 am

        Cine este în spatele ‘religiei’ Pământului plat? Partea a 5-a

        Cine credeți că se află în spatele ‘religiei’ Pământului plat??? Cui nu-i place și pe cine îl arde Crucea???

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 14, 2017 at 3:13 am

        Cine este în spatele ‘religiei’ Pământului plat? Partea ultimă

        Concluzii

        Cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, că Pământul este sferic și staționar (fix, stă, nu se învârte) și se află în mijlocul universului, așa după cum au mărturisit și mărturisesc: Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Cosma Etolianul, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos și toți Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei „Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”, într-un glas, citați de fratele Theodor Leontescu în editorialul Sfinții Părinți ai Bisericii versus pământul plat dar și în cartea sa O piatră pentru Goliat.

        Depinde numai de voința noastră liberă dacă în acest veac apocaliptic alegem să ne plecăm sufletul la animații făcute de alții pe net (internet – n. n.) sau să dăm ascultare învățăturilor Sfinților Părinți ai Bisericii. (Sfinții Părinți ai Bisericii versus pământul plat)

        Vă mulțumesc frumos pentru timpul și atenția acordate citirii comentariului de mai sus și vă rog frumos să mă iertați dacă v-am supărat cu ceva.

        Mântuire de la Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Sa Biruitoare.

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 14, 2017 at 4:52 am

        ERRATA la Partea 1-a (pentru a nu se înțelege ceva greșit despre Maica Domnului, Preasfântă, Preacurata și Preabinecuvântata Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria):

        Cine este în spatele ‘religiei’ Pământului plat? Partea 1-a

        Globul din Icoana Maicii Domnului Împărătească

        Ioana said, on Februarie 12, 2017 at 10:18 pm

        asa ca de unde sa stiu eu daca pamantul e asa sau viceversa? la fel si icoanele… in iconografia bizantina de la inceput nu existau globurile pe care le arata acum picturi mai noi ca le-ar tine Mantuitorul Hristos.

        Icoana Maicii Domnului pe tron sau Împărătească (2 martie):
        https://sfintisiicoane.wordpress.com/2012/03/01/icoana-maicii-domnului-pe-tron-sau-imparateasca-2-martie/
        https://invitatielaortodoxie.wordpress.com/2012/03/02/icoana-maicii-domnului-pe-tron-sau-imparateasca-2-martie/
        […]
        Icoana Maicii Domnului pe tron sau Împărătească (2 martie)

        Această icoană a fost aflată la 2 martie 1917, ziua abdicării sfântului nou mucenic Nicolae al II-lea, țarul Rusiei, în satul Kolomskoie, în apropiere de Moscova.

        În februarie 1917, bătrânei Evdochia i se arătă în vis Maica Domnului cerându-i să meargă la Kolomskoie să găsească în biserică o icoană înnegrită de vreme. Bătrâna însă nu dădu crezare visului. După ce visul de repetă de 3 ori, aceasta merse în satul Kolomskoie pentru a căuta icoana împreună cu părintele Nicolae.

        După ce căutară o vreme, în subsolul bisericii aflară icoana. După ce îndepărtară praful care o acoperise odată cu trecerea vremii, putură să vadă chipul Maicii Domnului purtând coroană pe cap și șezând pe tron. Îndată, părintele Nicolae făcu dinaintea icoanei rugăciuni de mulțumire și acatistul Maicii Domnului.

        În ciuda vremurilor tulburi de atunci, vestea aflării icoanei se răspândi în întreaga Rusie și începu a se săvârși minuni, iar unii bolnavi primiră tămăduire. O altă minune a icoanei fu aceea că odată cu trecerea timpului începu a se reface și a se înnoi singură, lucru vădit mai ales în culoarea veșmântului Preacuratei Maici care devenea tot mai purpuriu.

        Aflarea minunată a icoanei în ziua abdicării sfântului țar Nicolae fu socotită semn ceresc al purtării de grijă a Împărătesei Cerului pentru poporul rus.

        Cu timpul aflară că icoana se aflase mai înainte în Mănăstirea Înălțării Domnului din Moscova, iar în 1812, în timpul invaziei lui Napoleon, icoana aceasta și altele fură ascunse în Biserica Înălțării din Kolomskoie. Uitându-se de ele, rămaseră în biserica satului unde fură acoperite de uitare.

        În vremea sfântului Tihon, patriarhul Moscovei (plecat la Domnul în anul 1925), fu compus acatistul icoanei. Copii ale icoanei se răspândiră în întreaga Rusie, însă fură confiscate de bolșevici. Iar acatistul icoanei fu interzis a se mai sluji.

        Se spune că icoana originală este cea aflată în Muzeul Novodevici din Moscova, iar o copie se află în Biserica Icoanei Maicii Domnului din Kazan, aflată în Kolomskoie.
        […]

        Apreciază

    • Ioana said, on februarie 13, 2017 at 5:28 pm

      Doamne ajuta, Theodor L.!

      EU am spus ca nu stiu care e forma pamantului, nu cred ca pamantul e sigur plat. Inerc sa caut argumntele pro si contra. Adica sa le compar un pic, dar capul meu nedumerit nu le da de cap 🙂 )). De fiecare data am zis ca nu sunt lamurita cu forma, eu asa prefer uneori, sa nu ma pronunt daca e plat sau sferic, imi place sa scotocesc., bine nici sa ajung cum bine zicea fratele @Spaceman intr-un comentariu, la relativizarea totala pe care o presupune conspiratia asta cu pamantul plat. adica pamantul poate fi in mai multe feluri, depinde cum privesti, la fel e si cu ecumenismul… deci asta se urmareste, o dizolvare totala a logicii si Adevarului. Doar ca uite, am dat de vorbele Sfantului Andrei cel Nebun pentru Hristos si de articolul lui saccsiv care intreaba de ce nu se scrie in Biblia de la 1600 despre rotundul pamantului… si incerc si eu sa le intorc pe toate partile… Taree mi-e teama ca la firea mea indoita nu ma voi dumiri vreodata, sau cine stie… 🙂

      o sa caut mai multe despre Fericitul Augustin, o sa ma documentez, daca asa spune parintele Serafim Rose, voi cerceta si eu mai multe, si voi intreba si un parinte bun.

      Multumec tare mult pentru raspuns. Dupa ce termin de citit cartea, nu am terminat-o inca, o sa iti povestesc ce am inteles si cat de mult m-a ajutat sa intleg calendarul Sfintilor Parinti. Ai mare dreptate, problea e complicata, trebyuie sa respectam intocmai reperele astronomice de la SFINTII PARINTI, ECHINOCTIILE, CRUGURILE, CALENDARUL,,,

      Oricum are dreptate octoviv, ca aceasta conspiratie a pamantului plat este facuta de oculta si sustinuta de invatatori yoghini si pagani, pentru ca lumea sa se intoarca la basmele antichitatii.

      dar ma gandeam sa nu fie si taman cum ziceau alti frati. adica sa ne prezinte aceasta teorie cu pam plat, chiar daca ar fi reala, pentru a face diversiune si a contamina totul prin conspiratii. Poate ma avant eu cu scotocelile si din comentariile mele lungi reiese altceva, dar eu nu m-am lamurit care e forma, si tare important mi se pare ca PAMANTUL E FIX. e sigur si multumim mult pntru explicatiile din cartea O piatra pentru Goliat, care lovesc definitiv gugumania cu heliocentrismul.

      O sa fac si eu observatii cu micul meu telescop la vara, cu pisicii din curtea bunicilor prin preajma… dar sa vedem care va fi voia Domnului cu semnele vremurilor si cu rucsacul pe care trebuie sa ni-l pregatim… se agita mult ocultele cu inaintarea pecetluirii…
      stii, si eu stiam ca M31 era Galaxia Andromeda! imi placea asa mult sa pirvesc cerul instelat din iarba, sunt rare locurile unde il poti vedea, dar intr-un satuc micut mai gasesti cate o oaza de-asta cu cer instelat si greieri… faceam tabele cu galaxiile si stelele observate cand eram copil, si era o bucurie sa evadez cu fratele meu pe fereastra la miezul noptii si sa observam stelele…Minunate sunt lucrurile lui Dumnezeu! ma gandesc ca ersa bine sa fiu mai inteleapta si sa nu scriu niciodata nimic pe subiectul acesta, dar fiind o preocupare de cand eram copil pe bancile scolii, m-a prins si pe mine microbul 🙂

      Multumesc foarte mult pentru grija si pentru prietenie!

      – si pentru editoriale si carte, pentru lupta buna in care Dumnzeu a biruit, prin aratarea adevarului despre calendraul patristic!

      Apreciază

      • Theodor L. said, on februarie 14, 2017 at 12:18 pm

        Fara telescop, Ioana. Mai bine cu ochiul liber ca vezi mult mai mult din cer. Si acum, nu vara, ca noaptea e mai lunga si vezi mai multe stele pe cer. In 5 minute le descoperi pe cele mai importante. Urmareste intai Steaua Polara si Carul Mare si Casiopeea rotindu-se in jurul ei. Mergi dupa aceea mai spre sud sa descoperi constelatiile zodiacale care se vad acum, Gemenii mai ales, cu Castor si Polux. Apoi descopera Orionul ca acum se vede minunat noaptea ca tot e cerul frumos ca n-au dat astia cu chemtrails. Vezi-i centura celor 3 magi si prelungeste linia in jos pana dai de Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cer. Mai sunt si alte multe constelatii si stele splendide de vazut, dar tu depisteaza-le mai intai pe acestea ca sa stii mereu unde sunt pe cer si cand pot fi vazute. Ai sa vezi cata invatatura primesti numai contemplandu-le putin. Si cum ti se va bucura sufletul, intr-un chip cu totul nou fata de cum deja stiai, pentru Domnul nostru Care le-a pus acolo.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on februarie 14, 2017 at 1:19 pm

        Multumesc pentru sfaturile bune, da, ma bucur si iarna de stelele scanteietoate, pacat ca cerul e mai mult noros anul acesta lunile de iarna. se vede si Leul :), iar acum noptile au fost foarte luminoase pentru ca straluceste luna, si zapada alba reflecta lumina, e ceva minunat, dar stelele palesc…. stiu si eu harta pe dinafara aproape, imi placea sa identific constelatiile pe dinafara, e si iepurasul la picioarele lui Orion cu urechile ca două antenuțe, si uneori bolta e asa stralucitoare si acel albastru inchis-inchis, e chiar minunat cum Domnul nostru le-a zidit asa, sa mearga ca un ceas exact de la zidirea intregii lumi…

        Apreciază

      • Ioana said, on februarie 14, 2017 at 1:26 pm

        Leul ca o secera mare, 🙂 e inconfundabil si acopera o portiune mare din cer, stele stralucitoare Algieba si Regulus… o sa ma gandesc mai bine la ipotezele cu forma pamantului, iti povestesc dupa ce termin de citit cartea 🙂

        Doamne ajuta! si multumesc mult!

        Apreciază

  20. dante said, on februarie 12, 2017 at 1:26 pm

    @raluca
    Din capul locului sa stii ca nu voi face niciodata apologia NASA, stiu cine e si cu ce se ocupa, insa una e una si alta e alta. Intr-adevar, dupa caderea lui Adam omul a fost exilat pe pamint ca intr-un loc de penitenta, loc in care omul trebuie sa dea examenul mintuirii si plecind de aici te intreb: tu crezi ca are vreo importanta pentru mintuirea omului, forma pamintului? Ca e rotund, sau ca e plat omul tot cu o moarte e dator. Eu cred ca pamintul e rotund cu toate legile fizicii ce-l guverneaza, care sint lasate tot de Dumnezeu si la fel cred ca omul nu va putea evada niciodata fizic din acest univers concentrational. Singura lui „evadare” se face spiritual dupa moarte.
    Spui ca”…dacă în Biblie ”marginile pământului”, ”lungul şi latul pământului”, ”cele patru colţuri ale pământului”, ” se putea vedea până la capătul pământului”, ți se pare că se referă la o sferă, cred că avem percepții diferite în legătură cu formele geometrice…”
    Da, in Biblie este specificat lungul si latul sau colturile pamintului, dar asta nu inseamna ca pamintul este plat. Cele patru colturi ale pamintului pot fi foarte frumos repezentate prin cele patru puncte cardinale, si crede-ma ca Lui Dumnezeu nu-i este foarte greu sa „vada” in acelas timp viata pe intreaga sfericitate a globului terestru.
    Aici nu este vorba de geometria lui Thales sau Euclid si la viziunea strict marginita a omului vis a vis de spatiu, ci la creatia divina.
    In fond care ar fi problema umana daca pamintul este rotund??

    Apreciază

    • Raluca said, on februarie 12, 2017 at 4:03 pm

      Dante,

      Cred că orice minciună, oricare ar fi ea băgată pe gâtul creștinilor în ultimele sute de ani, nu face bine mântuirii. De ce ar face oare NASA și alte țări cu „programe spațiale” ca Rusia sau China niște cheltuieli uriașe pentru ne demonstra că au ieșit în spațiul cosmic, că au aselenizat, că au trimis sonde pe Marte, că au plasat sateliți fără număr pe „orbita terestră”, și că au fotografiat ”planeta albastră”, nu te-ai gândit? Este și asta o piesă din planul de descreștinare al omenirii, pentru că, nu-i așa, vine la pachet cu civilizațiile extraterestre mai avansate care ne vor vizita cât de curând, a spus-o chiar papa, și ne vor salva de noi înșine. Apropo, ai observat ca logo-ul NASA este foarte asemănător logouri-lor celorlalte țări care au ”programe spațiale”? Ciudat, nu-i așa? Parcă sunt vorbiți.
      Până la urmă să creadă cine ce-o vrea. Eu mă opresc aici cu discuția. Dumnezeu ne-a dat darul cel mai de preț: libertatea de a alege, așa că fiecare să aleagă ce consideră el că e bine.

      Apreciază

      • m&v said, on februarie 14, 2017 at 9:59 am

        Adevărat și frumos răspuns, precum Antonie cel Mare l-a dat celor doi filozofi elini, voind să-l ispitească: „Voi ce ziceţi, ce este mai întîi, mintea ori cartea? Şi care este pricină a celeilalte, mintea a cărţii, ori cartea a minţii?” Ei răspundeau: „Că întîi este mintea, ea este aflătoare a cărţii”. Antonie a zis: „Căruia mintea îi este sănătoasă, nu-i este nevoie de carte”. Deci prin gura proorocilor Duhul Sfânt ne spune că tot ochiul pământean îl v-a vedea pe Mântuitorul la a doua venire. Dacă ar fi pământul sferă cum l-ar vedea cei cu capul în jos pe cealaltă parte a sferei?

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 15, 2017 at 2:07 am

        m&v said, on Februarie 14, 2017 at 9:59 am

        Deci prin gura proorocilor Duhul Sfânt ne spune că tot ochiul pământean îl v-a vedea pe Mântuitorul la a doua venire. Dacă ar fi pământul sferă cum l-ar vedea cei cu capul în jos pe cealaltă parte a sferei?

        Cu adevărat Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cu Duhul Său cel Sfânt în Sfânta Scriptură (ediția aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 1914), în Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, în capitolul 24 rostește următoarele:

        „Și atunci se va arăta semnul Fiului Omului pre cer, și atunci vor plânge toate semințiile pământului; și vor vedea pre Fiul Omului venind pre norii cerului, cu putere și cu slavă multă. Și va trimite pre îngerii Săi cu glas mare de trâmbiță, și vor aduna pre cei aleși ai Lui din cele patru vânturi, dela marginile cerurilor până la marginile lor.” (Matei 24, 30-31)

        Sfântul Teofilact, Arhiepiscopul Ohridei și Bulgariei, Tâlcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei, editura Σοφια (Sophia), București, 2007, p. 369:
        […]
        24, 30 Atunci se va arăta pe Cer semnul Fiului Omului și vor plânge toate neamurile [28] pământului și vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere și cu slavă multă.
        (24, 30) Daniil 7, 13-14 / Zaharia 12, 10 / Marcu 13, 26; 14, 62 / Luca 21, 27 / Apocalipsa 1, 7

        „Atunci se va arăta pe Cer” Crucea, strălucind mai mult decât soarele, spre mustrarea iudeilor. Căci, după cum dacă ar fi cineva rănit de piatră, ar arăta piatra [ca temei al învinuirii], așa va îndrepta Domnul Crucea împotriva iudeilor. Și numește Crucea „semn”, ca una ce este purtătoare de biruință și steag împărătesc. Atunci „vor plânge toate semințiile pământului”, iudeii plângându-și nesupunerea lor. Dar și toți cei care cugetă cele pământești, măcar de ar fi și creștini, vor plânge și ei, căci „seminții ale pământului” se numesc cei ce sunt alipiți de cele pământești. Iar Domnul, deși va veni împreună cu Crucea, va veni și „cu putere și cu slavă multă”.

        24, 31 Și va trimite pe Îngerii Săi, cu sunet [29] mare de trâmbiță, și vor aduna pe cei aleși ai Lui din cele patru vânturi, de la marginile cerurilor până la celelalte margini.
        (24, 31) Psalm 49, 5 / Daniil 12, 2 / Marcu 13, 41 / 1 Corinteni 15, 52 / 1 Tesaloniceni 4, 6

        Va trimite Îngerii să-i adune pe Sfinți și pe cei care vor învia din morți, ca să-L întâmpine pe El „în nori”, cinstindu-i pe ei și cu chemarea prin Îngeri. Iar dacă Pavel spune că „vor fi răpiți în nori”, nu este nici o nepotrivire, căci după ce îi vor aduna Îngerii „vor fi răpiți în nori” (1 Tesaloniceni 4, 17).
        Iar „trâmbița” va fi spre mai multă înspăimântare.

        [28] În ediția de la 1805, în loc de „neamurile”, se găsește „semințiile”.
        [29] În ediția de la 1805, în loc de „sunet”, se găsește „glas”.
        […]

        iar în cartea Apocalipsa a Sfintei Scripturi, Sfântul Duh, prin Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, Sfântul Apostol al Iubirii, de ale cărui rugăciuni să avem parte toți, rostește următoarea veste bună:

        „Iată, vine cu norii, și va vedea pre El tot ochiul, și cei ce au împuns pre El, și să vor tîngui asupra Lui toate fealurile pământului. Așa. Amin.” (Sfânta Scriptură, 1688, Apocalipsa 1, 7)

        „Iată, vine cu norii, și-l va vedea pre el tot ochiul, și cei ce l-au împuns; și vor plânge înaintea lui toate semințiile pământului. Așa, Amin.” (Sfânta Scriptură, 1914, Apocalipsa 1, 7)

        Pr. Ioan Sorin Usca, Prof. Ana Usca, TÂLCUIREA APOCALIPSEI DE LA SFINȚII PĂRINȚI PÂNĂ ÎN ZILELE NOASTRE. Cu două studii complementare de Pr. Gheorghe-Calciu Dumitreasa, editura Christiana:
        https://ioanuscateol.wordpress.com/2011/05/09/comentarii-la-apocalipsa-1-3/
        […]
        7: Iată, El vine cu norii, și fiece ochi Îl va vedea, și cei ce L-au împuns; și din pricina Lui se vor tângui toate semințiile pământului. Da! Amin!

        „La sfârșitul timpurilor, Iisus Hristos le va apărea tuturor ca Judecător al lumii” [24]. „Atunci lumea va vedea pe Domnul, venind pe norii cerului” [25]. „Cel ce a venit din ceruri este Același cu Cel care a pătimit, iar Cel ce Se va arăta tuturor este Același Care a înviat […]. Fără îndoială, Îl vor vedea cu același trup împotriva căruia s-au dezlănțuit, fără de care nu ar putea fi El Însuși, nici nu ar putea fi recunoscut, așa încât să fie rușinați și cei ce afirmă că trupul Său stă în ceruri lipsit de simțire, precum un înveliș gol al lui Hristos, ori că trupul și sufletul sunt același lucru, ori că este numai suflet, iar trup deloc” [26]. „Prin nori se înțeleg Puterile cele fără de trup sau și norii aceia care L-au acoperit pe Iisus și pe sfinții Săi ucenici în Muntele Taborului” [27].

        [24] NTEP ([4] Noul Testament, tradus și adnotat de Emil Pascal (în continuare, abreviat: NTEP), ediția a IV-a, Éditions du dialogue; Société d’éditions internationales, Paris 1992), p. 736
        [25] Învățătură a celor 12 Apostoli (Didahia), XVI, 8
        [26] Tertulian, Despre trupul lui Hristos, XXIV, 4
        [27] Sfântul Andrei al Cezareii Capadociei, Tâlcuire la Apocalipsă, I
        […]

        A Sfîntului Părintelui nostru ANDREI, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, TÎLCUIRE LA APOCALIPSĂ adică la descoperirea Sfîntului Apostol și Evanghelist Ioan Bogoslovul (Teologul) împodobită cu felurite însemnări din mai mulți Sfinți Părinți. Îndreptarea tălmăcirii și notele ediției: Florin Stuparu, editura Σοφια (Sophia), Editura Cartea Ortodoxă, București, 2007, p. 27-28:
        […]
        (stih 7) Iată, El vine cu norii, și orice ochi îl va vedea; și-L vor vedea și cei care L-au împuns și se vor jeli din pricina Lui toate semințiile pământului. Așa! Amin!

        Aici, grăiește de Cel ce este ca un miel junghiat. Iată, întru mărirea Părintelui, Judecătorul va veni pe nori. Prin „nori” se înțeleg Puterile cele fără de trup sau și norii aceia care l-au acoperit pe Iisus și pe sfinții Săi ucenici în Muntele Taborului. Și, când El va veni cu mărire, tot ochiul va vedea, și „cei ce L-au împuns”, care sînt Iudeii și ostașii lui Pilat. Și toate semințiile pămîntului care au rămas întru necredință (deci nu toți locuitorii de pe toată suprafața sferică a Pământului – n. n.) vor plînge. Iar „Așa! Amin!” e în loc de: Cu adevărat, amin! – prin care este arătat adevărul în limba elină și în cea evreiască, fiindcă „amin” se tîlcuiește „așa să fie” [2].

        [2] Despre aceasta, Cuviosul Nicodim Aghioritul zice așa: „În toată Scriptura Veche, zicerea «amin» se află numai în trei părți: în Cartea întîi Paralipomena 16:36 și în Cartea a doua a lui Neemia 5:13 și 8:8. Iar întru Scriptura cea Nouă se află de multe ori și însemnează «așa», «cu adevărat», precum însuși Pavel a tîlcuit arătat, zicînd: «Căci toate făgăduințele lui Dumnezeu, în El, sunt da; și, prin El, amin» (2 Corinteni 1:20)” (în tîlcuirea epistolelor lui Pavel).

        ……..

        [La care Sfințitul Averchie adaugă: „Aici este înfățișată cea de-a doua venire a lui Hristos întru slavă, după cum împreună-glăsuiesc Evangheliile (vezi Matei 24:30 [1] și 22:31 [2], Marcu 13:26, Luca 21:27; vezi și Ioan 19:37 [3]). După salutarea din primele stihuri, Sfîntul Apostol vorbește de îndată /…/ despre cea de-a doua venire a lui Hristos și Înfricoșătoarea Judecată, pentru a-i pregăti pe cititori să primească marea și înfricoșătoarea descoperire pe care a primit-o în legătură cu acestea.”]

        [1] „Atunci, se va arăta pe cer semnul Fiului Omului, și vor plînge toate semințiile pământului și-L vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere și cu slavă multă” (Matei 24, 30). „Atunci – zice Teofilact – se va arăta pe cer Crucea, strălucind mai mult decât soarele, spre mustrarea Iudeilor. Atunci își vor plânge Iudeii nesupunerea lor. Dar și toți cei ce cugetă cele pământești, măcar de ar fi și Creștini, căci «toate semințiile pământului» se numesc cei alipiți de cele pământești. Iar Domnul, deși va veni împreună cu Crucea, va veni și «cu putere și cu slavă multă».”

        [2] „Iar cînd va veni Fiul Omului întru slava Sa și toți sfinții Îngeri cu El, atunci va ședea pe tronul slavei Sale. Și se vor aduna în fața Lui toate neamurile, și-i va despărți pe unii de alții precum desparte păstorul oile de capre.”

        [3] „Și, iarăși, altă scriptură zice: «Vor privi la Acela pe care L-au străpuns» (Ioan 19:37). Despre aceasta zice și Prorocul: „Iar peste casa lui David și peste locuitorii Ierusalimului voi turna duhul darului și al îndurării; și ei vor privi la Mine, Cel pe Care L-au batjocorit, jucîndu-se; și plîngere vor face asupră-I, ca pentru cel iubit, și cu durere se vor văita, ca pentru un întîi-născut” (Zaharia 12:20).”
        […]

        Mă întreb, te întreb și întreb pe toți cititorii sinceri ai acestui blog, și eu, ca omul prost:

        Oare când va veni Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, „cu slavă să judece viii și morții, a Cărui Împărăție nu va avea sfârșit”, întreaga suprafață sferică a Pământului va mai fi locuită așa cum e locuită acum, vor mai fi continentele așa cum sunt acum???

        ……..

        Tot Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cu Duhul Său cel Sfânt rostește în Sfânta Scriptură (ediția aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 1914), în Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, în capitolul 19:

        „Iar Iisus căutând, au zis lor: la oameni aceasta este cu neputință, iar la Dumnezeu toate sunt cu putință.” (Matei 19, 26)

        iar în Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, în capitolul 18:

        „Iar El au zis: cele ce nu sunt cu putință la oameni, sunt cu putință la Dumnezeu.” (Matei 19, 26)

        Deci ce se pare că vrea să facă vicleanul, urâciunea pustirii și nerușinatul, cu religia Pământului plat???

        Folosindu-se de cuvintele Sfintei Scripturi, vrea să îl arate neputincios, deci nedesăvârșit (SĂ NU FIE!!!), pe Cel la care „toate sunt cu putință”, nouă oamenilor care, într-adevăr, „fără El nu putem face nimic” (Ioan 15, 5).

        sau după cum zicea Cuviosul părinte Adrian Făgețeanu în cuvintele de folos rostite în cartea Părintele Adrian Făgețeanu, Viața mea. Mărturia mea. Interviuri de Andrei Dârlău. Volum coordonat de Ciprian Voicilă, Editura Areopag, Editura Meditații, București, 2011, de la pagina 112 la pagina 113:
        […]
        Lupta împotriva lui Dumnezeu

        [Cuviosul părinte Adrian Făgețeanu:] La ruperea catapetesmei templului în două, apostolii, femeile mironosițe, toți mucenicii, două mii de ani, toți mărturisitorii, toți drepții, nu numai clericii, orice creștin care a dus o viață de… care a respectat poruncile lui Dumnezeu – din Vechiul Testament, vorbesc – s-au mântuit, nu? Toți ceilalți au format sinagoga satanei.

        Prima dată a pornit Lucifer peste tronul lui Dumnezeu, împotriva lui Dumnezeu, numai în fruntea cetei a doua de draci. A doua oară, însă, a pornit, s-a unit cu domnii zidari – zidari, ăia care fac ziduri – care au făcut turnul Babel. Au pus piatră peste piatră, iar pe urmă au pus cărămidă peste cărămidă, împotriva lui Dumnezeu și peste tronul lui Dumnezeu. Şi piatra și cărămida nu e numai cea materială. Deci, tot ce făceau și gândeau și vorbeau cu alții și tot, era totul împotriva lui Dumnezeu. Adică și împotriva lui Dumnezeu, și peste tronul lui Dumnezeu. Zidar, în limba franceză, înseamnă mason. La revoluția franceză, francezii de rând au strigat: Égalité! Fraternité!, iar urmașii celor de la Turnul Babel au strigat: Écrasez! Striviți-L, distrugeți-L pe infamul Dumnezeu, Care nu ne lasă o libertate absolută! „Dacă eu, cel mai bun român votat de dumneavoastră, vreau să fac parada homosexualilor, să nu vie Dumnezeu și nici Biserica Ortodoxă să mă amenințe cu Sodoma!” Cine a înțeles să tacă. Cine nu, să întrebe. Deci, nu toți francezii au strigat la fel. Numai inițiații, urmașii celor care au făcut turnul Babel, au strigat: „Striviți-L, distrugeți-L pe infamul Dumnezeu, Care nu ne lasă să avem o libertate absolută, adică libertinaj!”
        […]

        ________

        Sfânta Scriptură, ediția aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 1914, Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Apostolul Iubirii, de ale cărui rugăciuni să avem parte toți, capitolul 20:

        „Și după opt zile iarăș erau înlăuntru ucenicii lui și Toma cu dânșii, venit-au Iisus, fiind ușile încuiate, și au stătut în mijloc și au zis: pace vouă. Apoi au zis lui Toma: adu’ți degetul tău încoace și vezi mâinile mele, și adu mâna ta și o pune în coasta mea, și nu fii necredincios, ci credincios. Și a răspuns Toma și a zis lui: Domnul meu și Dumnezeul meu. Zis-au Iisus lui: căci m’ai văzut pre mine, Tomo, ai crezut; fericiți cei ce n’au văzut și au crezut.”

        ……..

        m&v said, on Februarie 14, 2017 at 9:59 am

        Deci prin gura proorocilor Duhul Sfânt ne spune că tot ochiul pământean îl v-a vedea pe Mântuitorul la a doua venire. Dacă ar fi pământul sferă cum l-ar vedea cei cu capul în jos pe cealaltă parte a sferei?

        ……..

        Sfântul Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celje, CUM ȘI DE CE SĂ CITIM SCRIPTURA, din Lupta pentru Credință, vol. IV, Comori ale spiritualității ortodoxe sârbe, traducere din lb. sârbă de Arhimandrit Theodor Mika și Pr. Dr. Ștefan Scott (Grayslake, IL: The Free Serbian Orthodox Diocese of United States of America and Canada, 1989), Traducere de Radu Hagiu</strong:
        http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/cum_si_de_ce_sa_citim_scriptura.htm
        […]
        Cum ar trebui să citim Biblia? Cu rugăciune și evlavie, căci în fiecare cuvânt de acolo se găsește câte un strop din adevărul veșnic, și toate cuvintele împreună alcătuiesc marea cea nemărginită a Adevărului celui Veșnic.
        […]

        ……..

        Sfânta Scriptură, ediția aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, capitolul 4 (în paranteză, am scris traducerea în limba română cu edițiile Sfintei Scripturi 1688 | 1914):
        […]
        „Καὶ (Și | Și) ἔλεγεν (zicea | zicea) αὐτοῖς (lor | lor)· (: | 🙂 βλέπετε (vedeți | vedeți) τί (ce | de) ἀκούετε (auziți | auziți).” (Μάρκον 4, 24)

        „Și zicea lor: vedeți ce auziți.” (Sfânta Scriptură, 1688, Marcu 4, 24) (adică vedeți ceea ce auziți; vederea are legătură cu auzul, cu sunetul – n. n.)

        „Și zicea lor: vedeți de auziți.” (Sfânta Scriptură, 1914, Marcu 4, 24) (adică vedeți dacă auziți; vederea are legătură cu auzul, cu sunetul – n. n.)
        […]

        Documentar ortodox. ‘îngerul digital’. Partea a 2-a, de la începutul filmului până la minutul 16:17:

        […]
        [minutul 5:42] Totul este sunet, chiar și bătăile oamenilor, și frecvența interactivă care permite aceasta:

        [minutul 9:17] Vedem – pentru că ochiul nostru conduce vibrațiile la organul vizual…

        [minutul de la 9:36 la 9:43] Acest pahar este spart de sunet la o frecvanță determinată:

        [minutul 12:26] Dacă ne-am baza numai pe simțuri, ar reieși că soarele în fiecare noapte se scaldă în ocean:

        [minutul 12:37] Totul în univers este energie, frecvență, sunet…

        [minutul 16:10] Întregul univers este o centrală uriașă a gândurilor: (pentru deslușire, dacă vreți, fie vedeți cuvântul de folos al Starețului Tadei de la Vitovnița, Cum ne sunt gândurile așa ne este și viața: https://youtube.com/watch?v=B5NDTsjifFY, fie vedeți cartea Starețul TADEI DE LA Mănăsirea Vitovnița, Cum îți sânt GÂNDURILE AȘA ÎȚI ESTE ȘI VIAȚA, apărută la Editura Predania în anul 2010, în colecția „Părinți duhovnicești”: http://predania.ro/editura_parinti-duhovnicesti/ – n. n.)
        […]

        Cine a fost Christiaan Huygens:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Huygens
        […]
        Christiaan Huygens, FRS (/ˈhaɪɡənz/ or /ˈhɔɪɡənz/; Dutch: [ˈɦœyɣə(n)s] ( listen)) (Latin: Hugenius) (14 April 1629 – 8 July 1695) was a prominent Dutch mathematician and scientist. He is known particularly as an astronomer, physicist, probabilist and horologist.

        Huygens was a leading scientist of his time. His work included early telescopic studies of the rings of Saturn and the discovery of its moon Titan, the invention of the pendulum clock and other investigations in timekeeping. He published major studies of mechanics and optics, and pioneered work on games of chance.

        Early life

        Christiaan Huygens was born on 14 April 1629 in The Hague, into a rich and influential Dutch family,[3][4] the second son of Constantijn Huygens. Christiaan was named after his paternal grandfather.[5][6] His mother was Suzanna van Baerle. She died in 1637, shortly after the birth of Huygens’ sister.[7] The couple had five children: Constantijn (1628), Christiaan (1629), Lodewijk (1631), Philips (1632) and Suzanna (1637).[8]

        Constantijn Huygens was a diplomat and advisor to the House of Orange, and also a poet and musician. His friends included Galileo Galilei, Marin Mersenne and René Descartes.[9] Huygens was educated at home until turning sixteen years old. He liked to play with miniatures of mills and other machines. His father gave him a liberal education: he studied languages and music, history and geography, mathematics, logic and rhetoric, but also dancing, fencing and horse riding.[5][8][10]

        In 1644 Huygens had as his mathematical tutor Jan Jansz de Jonge Stampioen, who set the 15-year-old a demanding reading list on contemporary science.[11] Descartes was impressed by his skills in geometry.[4]
        ________

        Christiaan Huygens, FRS (/ˈhaɪɡənz/ sau /ˈhɔɪɡənz/; Olandeză: [ˈɦœyɣə(n)s] ( ascultă)) (Latină: Hugenius) (14 Aprilie 1629 – 8 Iulie 1695) a fost un proeminent matematician Olandez și om de știință. Este cunoscut în mod special ca astronom, fizician, probabilist și horologist.

        Huygens a fost un conducător om de știință al timpului său. Lucrarea lui a inclus studii timpurii telescopice ale inelelor lui Saturn (deci a ales ca punct de referință și l-a studiat pe ‘lord of the rings’ – n. n.) și descoperirea lunii lui (‘lord of the rings’ – n. n.) Titan, invenția ceasului cu pendul și alte cercetări în domeniul preciziei. El a publicat studii majore de mecanică și optică, și a pus a făcut muncă de pionierat în jocurile noroc.

        Copilărie

        Christiaan Huygens s-a născut pe 14 aprilie 1629 in Haga, într-o familie Olandeză bogată și influentă,[3][4] al doilea fiu al lui Constantijn Huygens.

        Christiaan a fost numit după bunicul patern.[5][6] Mama lui a fost Suzanna van Baerle. A murit în 1637, la scut timp după nașterea sorei lui Huygens. [7] Cuplul a avut cinci copii: Constantijn (1628), Christiaan (1629), Lodewijk (1631), Philips (1632) și Suzanna (1637).[8]

        Constantijn Huygens a fost un diplomat și consilier al Casei Portocalii, și de asemenea un poet și muzician. Printre prietenii săi erau incluși Galileo Galilei, Marin Mersenne și René Descartes.[9] Huygens a fos instruit acasă până la împlinirea vârstei de 16 ani. Îi plăcea să se joace cu miniaturi de mori sau de alte mașini. Tatăl lui i-a oferit o educație liberală: a studiat limbile străine și muzica, istoria și geografia, matematica, logica și retorica, dar de asemenea dansul, scrima și echitația.[5][8][10]

        In 1644 Huygens a avut ca profesor de matematică pe Jan Jansz de Jonge Stampioen, căruia i-a stabilit tânărului de 15 ani o exigentă listă de lectură legată de știința contemporană.[11] Descartes a fost impresionat de aptitudinile sale în geometrie.[4]
        […].

        Deci Christiaan Huygens a fost un om de știință al cărui punct de referință, după câte scrie în biografia lui de mai sus, nu a fost Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ci ‘stăpânul inelelor’; păcat, căci numele lui Christiaan Huygens însemna Cristian cel Sănătos, dar fiecare om este liber să își aleagă orice punct de referință vrea în această viață și Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a respectat, respectă și va respecta alegerea fiecărui om.
        ……..

        Cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, că Pământul este sferic și staționar (fix, stă, nu se învârte) și se află în mijlocul universului, așa după cum au mărturisit și mărturisesc: Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Cosma Etolianul, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos și toți Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei „Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”, într-un glas, citați de fratele Theodor Leontescu în editorialul Sfinții Părinți ai Bisericii versus pământul plat dar și în cartea sa O piatră pentru Goliat.

        Depinde numai de voința noastră liberă dacă în acest veac apocaliptic alegem să ne plecăm sufletul la animații făcute de alții pe net (internet – n. n.) sau să dăm ascultare învățăturilor Sfinților Părinți ai Bisericii. (Sfinții Părinți ai Bisericii versus pământul plat)

        Vă mulțumesc frumos pentru timpul și atenția acordate citirii comentariului de mai sus și vă rog frumos să mă iertați dacă v-am supărat cu ceva.

        Mântuire de la Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Sa Biruitoare.

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 15, 2017 at 4:06 pm

        @Octoviv Sigur nu este sferic! Va aflati in inselare fratilor! Si chiar nu va inteleg de ce aparati cu atita inversunare modelul helicentric sferic pentru ca oricum va fi cit de curind distrus! Si va fi distrus dintr-un singur motiv. Acela ca nu este real!

        Christian Huygens a fost un mare inventator. Pe principiul descoperit de el functioneaza si in ziua de azi ceasul meu cu pendula din sufragerie. Dar ca orice om si el poate fi supus greselii. A spus el cumva ca pamintul este sferic? Esti sigur de asta? Nu cumva masonii i-au pus in gura vorbele astea? E cam ca si cu idolatrizarea lui Tesla…Contestatarii lui Einstein au facut un cult al lui Nikola Tesla. Adica scapi de o inselare si cazi in alta cu alte cuvinte. Cei care vor sa apare modelul helicentric cu pamint sferic jura ca cel mai mare geniu al tuturor timpurilor, Nikola Tesla a afirmat si a demonstrat si blah blah ca pamintul este sferic. Cu atit mai ciudat cu cit flat eartherii sustin si ei sus si tare la rindul lor ca Nikola Tesla stia ca pamintul este plat…ca toate inventiile lui cu „energie gratis” se bazeaza pe misterioasa forta electromagnetica care tine soarele si luna la citeva mii de km deasupra pamintului. Si de aceea inventiile lui au fost tinute sub cheie…pentru ca daca erau facute publice se afla ca pamintul este plat…

        Asa ca nu mai dati exemple de inventatori care cica au sustinut ca pamintul este sferic. Faptul ca au inventii care chiar functioneaza si de care ne folosim zilnic nu ii face infailibili. Si ei pot gresi. Iar atita timp cit nu i-ai cunoscut personal sa stii ce parere aveau despre heliocentrism vs geocentrism…nu cred ca are rost sa comentam. Evident in teorie este posibil geocentrism cu pamint sferic….doar ca geocentrismul cu pamint sferic este la fel de logic ca o lanterna cu alimentare solara. Deci pentru mine geocentrism = pamint plat.

        Apreciază

      • octoviv said, on februarie 16, 2017 at 12:54 am

        @Tataia

        tataia said, on Februarie 15, 2017 at 4:06 pm

        @Octoviv Sigur nu este sferic! Va aflati in inselare fratilor! Si chiar nu va inteleg de ce aparati cu atita inversunare modelul helicentric sferic pentru ca oricum va fi cit de curind distrus! Si va fi distrus dintr-un singur motiv. Acela ca nu este real!

        1. Zici tu: „că sigur nu este sferic”; te rog frumos să mă ierți că te întreb și să nu te superi pe mine: cât L-ai rugat pe Dumnezeu să te lumineze în această problemă a Pământului plat?

        Te întreb, din două simple motive:

        1.1. El, Dumnezeul nostru, Preasfânta Treime: Tatăl, Atotțiitorul, Cel fără de început și Unul-Născut Fiul Său Iisus Hristos, Mîntuitorul și Sfântul Duh, Duhul Adevărului, Dumnezeul nostru este Singurul care știe ce formă are Pământul pe care chiar El l-a creat, deci dacă vrei să știi adevărul în această problemă Îl întrebi cu post și rugăciune, fie prin mijlocirea Maicii Domnului, fie prin a Sfinților la care ai evlavie, nu pentru că am fi noi vrednici să ne răspundă, dar Îl întrebăm ca să ne ferim de a cădea în înșelare, mai ales că:

        1.2. modelul pe care toată lumea îl arată când vorbește de Pământul plat este:
        Ancient Hebrew Conception of the Universe: Anticul concept Evreiesc al Universului:

        Ne mai aducem noi oare aminte ce a pățit ucenicul Sfântului Părinte Cuvios Paisie cel Mare, prăznuit de Biserică la data de 19 iunie, atunci când vorbind cu evreul acela pe cale, a fost de acord cu o minciună protivnică învățăturii Bisericii???

        Noi, după cum rostește Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Veșnic Viu și Adevărat, toți „suntem pământ și în pământul din care suntem luați ne vom întoarce” (Facerea 3, 19), fiecare persoană în parte; dacă tu vrei să fii doar o suprafață fără volum, atunci asta e alegerea ta și o respect, dar adevărul este că Dumnezeu nu ne-a creat așa, doar suprafețe.

        După cât a ajutat Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, căruia nu avem cuvinte să Îi mulțumim pentru tot cât ne ajută în fiecare zi, am citit și eu, minunatul Cuvânt înainte, de la Psaltirea Sfântului Proroc și Împărat David care spune cam așa:

        „Ce este Soarele între celelalte lumini ale Cerului, aceea este Psaltirea între celelalte cărți insuflate de Dumnezeu. Soarele luminează toate marginile lumii; Psaltirea luminează toate simțirile inimii, toate cugetele sufletului și toate mișcările minții, în acest μικρός κόσμος – mikros kosmos, că așa se tâlcuiește omul: lume mică; îl încălzește și-l veselește, îl luminează prin cunoștința adevărului și prin descoperirea dumnezeieștilor taine; îl aprinde cu dragoste către Dumnezeu, cu căldura Duhului Sfânt și cu umilința lacrimilor; îl veselește cu aducerea aminte de Dumnezeu și cu făgăduința veșnicelor bunătăți ale Ierusalimului ceresc.”

        Deci fiecare om, în parte, creat de Dumnezeu, este un microcosmos, un univers în miniatură, tu ești un microunivers, eu sunt un microunivers, fiecare persoană în parte, cititoare a acestui blog, este un microunivers. („Dobândește pacea și mii de oameni se vor mântui în jurul tău” – Sfântul Serafim de Sarov).

        Nu știu la alții cum este dar la mine, observ un cap sferic, un trunchi cilindric, deci corpuri tri-dimensionale (cu înălțime, adâncime și lățime), create de Dumnezeu din pământ; dacă frăția ta ai ajuns să fii ca o foaie de hârtie din pământ, și când afirm asta mă gândesc la îngeri, atunci metanie mare înaintea ta din partea mea, eu încă mai am de dat jos kilograme :).

        Prescura (pâinea dospită, tri-dimensională), care, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Ortodoxă, se preface, prin pogorârea Sfântului Duh, în Trupul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu:
        http://crestinortodox.ro/images/965/96406_prescura-prescurea-dxn.jpg?&w=180
        ________

        Azima nedospită a papistașilor (cam plată):

        Simbolul astronomic al Pământului:

        ……..

        2. Mai zici că: „Va aflati in inselare fratilor!”.

        Eu sunt în înșelare, toți suntem în înșelare de când ne naștem pe pământul acesta, după Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, deci părerea mea poate fi greșită, dacă nu este în acord, nu se supune și nu ascultă de învățătura adevărată a Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe „Cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”

        Fratele nostru, tu zici de noi, cei care îl cităm pe:

        2.1. Sfântul Părinte Ierarh Vasilie cel Mare, Unul din cei Trei Sfinți Ierarhi cei mai aproape de Tronul Preasfintei Treimi, a cărui Sfântă Liturghie o săvârșește Biserica în fiecare Duminică a Postului cel Mare, autor al Sfintelor Molitve de care se cutremură și fug dracii și care în cartea sa „Hexaimeron” spune clar că Pământul e sferic

        în conglăsuire cu:

        2.2. Sfântul Părinte Cuvios Ioan Damaschin, melodul Maicii Domnului, care în cartea sa „Descoperire cu amăruntul a pravoslavnicei credințe” sau „Descoperire amănunțită a dreptei credințe” sau „Dogmatica”, deci doi Sfinți Mari ai Bisericii spun același lucru, nu mai zic și de ceilalți Sfinți citați, mai bizantini sau mai contemporani, care toți afirmă într-un glas că Pământul nu este plat,

        că suntem în înșelare; oare???

        ……..

        3. „de ce apărați cu atîta înverșunare modelul heliocentric”

        Te rog frumos, în Numele Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, să mă ierți dacă în toate comentariile postate până acum la acest articol, nu am fost destul de clar că: nu sunt de acord și nu mărturisesc modelul heliocentric (helios = soare + centric = în centru heliocentric = soarele în centru); pentru aceasta voi mai scrie încă odată, fără supărare, ceea ce am mărturisit la finele fiecărui comentariu împărțit în mai multe părți:

        Cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare și a tuturor cititorilor creștini sinceri, cititori ai acestui blog, că Pământul este sferic și staționar (fix, stă, nu se învârte) și se află în mijlocul universului, așa după cum au mărturisit și mărturisesc: Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Cosma Etolianul, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos și toți Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei „Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”, într-un glas, citați de fratele Theodor Leontescu în editorialul Sfinții Părinți ai Bisericii versus pământul plat dar și în cartea sa O piatră pentru Goliat.

        Depinde numai de voința noastră liberă dacă în acest veac apocaliptic alegem să ne plecăm sufletul la animații făcute de alții pe net (internet – n. n.) sau să dăm ascultare învățăturilor Sfinților Părinți ai Bisericii. (Sfinții Părinți ai Bisericii versus pământul plat)

        ……..

        Christian Huygens a fost un mare inventator. Pe principiul descoperit de el functioneaza si in ziua de azi ceasul meu cu pendula din sufragerie. Dar ca orice om si el poate fi supus greselii. A spus el cumva ca pamintul este sferic? Esti sigur de asta?

        Eu am ajuns să îl aduc în comentariu pe Huygens pentru că
        m&v se întreba sau întreba:

        „Dacă ar fi pământul sferă cum l-ar vedea cei cu capul în jos pe cealaltă parte a sferei?”

        și mi-a venit în minte imaginea unui obiect care plutește pe o mare în valuri.

        Cum Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, va veni cu putere, El fiind Cuvântul lui Dumnezeu Cel întrupat, și cum imaginea este o undă sau o sumă de unde atunci principiul lui Huygens poate explica cum Îl vor vedea toți locuitorii de pe Pământul sferic în același timp și să nu uităm că: „ceea ce la oameni este cu neputință, la Dumnezeu toate sunt cu putință” (Matei 19, 26)

        Oare nu cumva pe toată suprafața sferei Pământului se va forma, ca valul unei mări, o undă vizuală, ce va face posibil ca toată suprafața Pământului să Îl vadă pe Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în aceeași clipă???

        Nu am cunoștințe așa avansate în fizică, însă întrebarea de mai sus mi-am adresat-o retoric, după ce am vizionat filmul acesta (Dumnezeu să te lumineze să înțelegi ce am vrut să zic!):

        Deci pentru mine geocentrism = pamint plat.

        Dacă așa vrei tu să crezi, este alegerea ta, așa credeam și eu până acum câteva zile, când, citind și din cartea Sfântului Ioan Damaschin și în cea a Sfântului Vasilie cel Mare și articolul fratelui Theodor Leontescu cu consensul Sfinților Părinți, dar și cartea lui „O piatră pentru Goliat”, Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, m-a luminat legat de gravitatea religiei Pământului plat și cine e în spatele ei.

        Îți respect alegerea, așa după cum și Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ne-a învățat și ne învață să facem unii cu alții, însă îți spun sincer, m-aș bucura dacă te-ar lumina și pe tine Domnul, să vezi care e problema cu Pământul plat.

        Te rog frumos să mă ierți pentru tot ce te-am supărat și mântuire de la Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Sa Biruitoare.

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 16, 2017 at 3:02 pm

        @Octoviv Frate nu stiu de ce iti ceri atita iertare Pentru ca, pe mine personal nu m-ai suparat cu nimic. Acum cu teoria asta aa pamintului plat…cum sa iti spun eu. Pentru mine a venit ca o revelatie. Poti sa ma crezi sau nu…poti sa spui ca „revelatia” pe care am avut-o eu este de la dracul…poti sa crezi ce vrei. Dar eu cred ca teoria aceea cu „memoria genetica” este adevarata. Avem toata istoria umanitatii in ADN-ul nostru doar ca cei mai multi dintre noi nu stiu sa o acceseze. Si atunci prefera minciunile oficiale.

        Modelul oficial este cel heliocentruic cu pamint sferic (sau cvasi-sferic nici macar ei nu sint lamuriti 100% dersi cica l-au vazut din spatiu). Pe linga modelul oficial pe internet au mai circulat nenumarate teorii. Cu pamintul jumatate de sfera sau pur si simplu o oarecare calota sferica, cu pamintul gol inauntru, cu pamintul concav, etc. Dintre toate aceste teorii una singura a luat mare avint. Aceea cu pamintul plat. Oare de ce? Oare nu cumva pentru ca aceasta teorie este singura care „rezoneaza” cu simtamintele launtrice ale multora dintre noi? Oare nu pentru ca este cea mai logica cu putinta? O tipa comenta pe internet ca in momentul in care a aflat ca pamintul este plat s-a pornit pe plins. Pentru ca intr-un fel si-a „adus aminte” ca asa este. Si din moment ce si-a adus aminte s-a eliberat de toate minciunile si de toata propaganda oficiala. Un fel de memorie genetica, un fel de memorie ancestrala, cum vrei sa ii spui.

        Noi am discutat mult timp pe acest blog modelul geocentric cu pamint sferic…si problema pe care o aveam atunci era aceea ca nu puteam sa ne explicam existenta satelitilor geostationari. In conditiile in care pamintul era stationar nu puteau exista sateliti geostationari. Desigur ca puteau exista sateliti…dar nu geostationari. Teoria pamintul plat a rezolvat si acest aspect eliminind complet existenta satelitilor.

        NU mai insir aici dovezi bazate pe fizica, optica geometrica sau pe scrierile din Sfinta Scriptura. S-au discutat deja de prea multe ori. O singura intrebare…Luna si Soarele se vad pe cer avind aproximativ aceeasi dimensiune. Asta este oare din cauza faptului ca luna se alfa la o distanta mai mica si este ea in sine mai mica iar soarele la o distanta infinit mai mare dar este exact proportional mai mare incit noi de pe pamint sa il vedem aproximativ de aceeasi dimensiune cu luna sau de fapt ambele sint la aceeasi inaltime fata de pamint si au dimensiuni similare? In care caz este vorba de o „coincidenta” mai mare?

        Esti geocentrist…foarte bine. Dar dupa cum spuneam mai sus s-a discutat si modelul geocentric cu pamint sferic dar s-a depasit acea etapa. Nu explica anuminte lucruri. Si in cele din urma desi la nivel teoretic este posibil si modelul geocentric cu pamint sferic in realitate este la fel de logic ca o lanterna cu alimentare solara. Adica se poate fabrica o lanterna cu alimentare solara? Desigur! Foloseste cuiva la ceva? La absolut nimic, lanterna este necesara cind e intuneric nu cind e soarele pe cer. Probabil nu ai citit atent comparatia cu lanterna pe care am scris-o si mai sus sau nu ai reflectat asupra ei. Este posibil un pamint sferic nemiscat? Este…dar daca este nemiscat nu este nevoie sa fie sferic…iar daca nu este nevoie de ce ar fi creat Dumnezeu un lucru inutil precum o lanterna cu alimentare solara?

        S-ar putea sa ma insel ca doar tot om sint si eu, desi nu cred. Eu cred ca intuitia noastra ne duce in directia corecta ca doar de la Dumnezeu o avem. Nu sint 100% sigur de forma pamintului, dar dintre toate teoriile cea cu pamint plat pare cea mai plauzibila. Daca ma insel sper ca bunul Dumnezeu sa ma ierte. Dar nu cred ca ma insel. NU ii inteleg pe unii de ce le este atit de frica sa renunte la toate minciunile si toata propaganda oficiala. Ba se mai si erijeaza in niste cerberi care apara cu o indirjire demna de o cauza mai buna propaganda si minciunile oficiale. Mie pot sa imi spuna 100 de profesori universitari de la medicina ca omul prin evul mediu traia vreo 40 de ani pentru ca era rapus de boli…niciodata n-am crezut baliverna asta. Crea cumva Dumnezeu un om atit de vulnerabil in fata bolilor incit sa aiba nevoie de pastile si injectii pentru a-si prelungi viata? Evident ca nu! A creat Dumnezeu un pamint ca o bila pe care sa isi desfasoare oamenii activitatile cind era mult mai logic sa creeze un pamint plat ca o masa? TU cind desfasori o activitate nu o faci la masa de lucru? Omul cind a inventat masa de ce a facut-o plata? Nu pentru ca asa iti este cel mai usor sa lucrezi pe ea? Sau creezi o masa ca o bila dar o faci din fier si toate obiectele pe care vrei sa le pui pe acea masa le prevezi cu magneti ca sa poata sta in orice pozitie pe acea masa?

        Apreciază

  21. vio said, on februarie 13, 2017 at 9:31 pm

    Aici sunt camere online, sunt niste nenorocite de camere, nu sunt inregistrari ci online, adica in timp real.
    https://www.skylinewebcams.com

    Pentru sustinatorii Pamantului plat:
    1. Tenerife, Spania, pe coasta Africii ora 19 Soarele isi arunca lumina sa https://www.google.ro/maps/place/Tenerife/@25.1521891,-39.7609955,3.75z/data=!4m5!3m4!1s0xc4029effe8682ed:0xb01a4bf1c84baf3c!8m2!3d28.2915637!4d-16.6291304

    2. Copacabana, Brazilia, Coasta dinspe Africa ora 16 – 16, 21 Soarele isi arunca lumina sa https://www.google.ro/maps?q=Copacabana&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ved=0ahUKEwjhi7rd5Y3SAhVDDJoKHRxUBzkQ_AUICSgC

    3. Sydney, Australia, ora 6. Soarele isi arunca lumina sa pe Pamantul Australiei https://www.google.ro/maps?q=sydney&bav=on.2,or.&bvm=bv.146786187,d.bGs&biw=1309&bih=700&sns=1&um=1&ie=UTF-8&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjew_Sr5o3SAhXjCcAKHbsFBJ0Q_AUIBygC

    Acesta-i modelul plat https://takethisskepticalblog.files.wordpress.com/2015/09/flat-earth-map.png

    Fratilor, aveti cap si judecati. Cum ar putea ca intrun model plat Soarele sa-si arunce lumina sa dupa coasta Africii, prin America de Sud, America de Nord si pana in indepartata Australie DAR FARA SA LUMINEZE POLUL NORD.

    Va rog doar sa ganditi un pic, atata doar.

    Apreciază

    • Costică (Constantin) said, on februarie 25, 2017 at 4:04 pm

      @vio / În primul rând eşti bărbat sau femeie ? Ce-i aia vio ? Scrie numele clar, chiar dacă e un pseudonim!
      Da, ştiu şi eu de https://www.skylinewebcams.com . Chiar m-am uitat în câteva rânduri bune săptămânile trecute, făcând o paralelă între apusul soarelui în Bucureşti şi aici: https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/south-africa/kwazulu-natal/kwadukuza/ballito-beach.html
      Amândouă locaţiile sunt pe acelaşi meridian. Prin ianuarie se vedea clar cum la noi se-ntunecă mai devreme decât la ei. Şi să-ţi mai spun că în Europa (că aici locuim; poţi, spre exemplu, să consideri paralela 45 de jur-împrejurul emisferei nordice în comparaţie cu cea din emisfera sudică) crepusculul durează mai mult decât în Chile, Argentina şi Noua Zeelandă ?? Tocmai pt că în aşa-zisa emisferă sudică, soarele se-nvârte mai repede; altfel nu s-ar păstra ziua de 24 ore. Ştiai asta ? Cum se poate pe un glob ? Tot o dai pe aia cu soarele care ar lumina doar 1/4 de Pământ. Eşti deja hilar/ă (bărbat sau femeie?? Nu ştiu cum să mă adresez)
      Şi da, acel link pe care l-ai dat reprezintă o vizualizare perpendiculară a Pământului (făcând abstracţie de tărie etc) dinspre Steaua Polară.
      Uită-te, te rog, pe link-ul de mai jos şi spune-mi unde este acest ADÂNC?

      http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=ad%C3%A2nc&carte=-3

      Spicuiesc:
      Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
      În anul şase sute al vieţii lui Noe, în luna a doua, în ziua a douăzeci şi şaptea a lunii acesteia, chiar în acea zi, s-au desfăcut toate izvoarele adâncului celui mare şi s-au deschis jgheaburile cerului;
      Când El a întemeiat cerurile eu eram acolo; când El a tras bolta cerului peste faţa adâncului…
      Când a întărit norii sus şi izvoarele adâncului curgeau din belşug…
      Când El a pus hotar mării, ca apele să nu mai treacă peste ţărmuri şi când El a aşezat temeliile pământului…
      Iadul şi adâncul sunt cunoscute Domnului, cu atât mai vârtos inimile fiilor oamenilor…
      Precum înălţimea cerului şi adâncul pământului sunt lucruri nepătrunse, tot aşa şi inima regilor…
      Iadul şi adâncul nu se pot sătura, tot aşa şi inima omului e de nesăturat…
      „Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău, în adâncurile iadului sau în înălţimile cele de sus”.
      Şeolul (iadul) se mişcă în adâncurile sale, ca să iasă întru întâmpinarea ta. Pentru tine el deşteaptă umbrele, pe toţi stăpânitorii pământului; el ridică de pe jilţurile lor pe toţi împăraţii pământului.
      Şi acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului!
      Mai caută tu în continuare şi IDENTIFICĂ-L.

      Apreciază

  22. Coprie said, on februarie 16, 2017 at 2:15 pm

    Am cercetat și eu destul, despre modelul acesta plat, sau sferic, însă nu am găsit nimic o dovadă care să demonstreze, într-un fel în care să fie de netăgăduit, că pământul este sferic sau plat. Dar nu cred că aceasta este problema de bază, mai ales în demonstrațiile care le-am văzut pe net. De fapt ce am văzut este că „globiștii”, și nu mă refer la cei de pe acest site care cred în pământul sferic, apară în mod exclusiv modelul nasa adică heliocentric, iar „flat eartherii” apară în mod exclusiv modelul pământului plat, adică geocentrismul în esență, dar nu iau în considerare că ar putea exista și un geocentrismul cu pământ sferic, și încearcă să aducă tot felul de argumente pentru a susține acel model.

    Eu însă nu am lepădat cu totul, teoria pământul plat, însă am ajuns să înclin spre pământul sferic, deoarece majoritatea Sf. Părinți așa au teologhisit, și îmi pare bine că ați adus atâtea argumente patristice. Deoarece cu forța rațiunii, nu vom putea rezolva această problemă. De aceea nu cred că e greșit a crede în oricare model atâta timp cât crezi că Dumnezeu este făcătorul Cerului și Pământului, și că Pământul nu l-a făcut oricum, ci este staționar și nemișcător.

    Deci a crede că e sferic, nu e greșit, deoarece Sf. Părinți au crezut în asta, și nu le-a fost piedică spre mântuire, deci chiar de ar fi și plat. Asta e o taină pe care nu îndrăznesc să o iscodesc mai mult. Îmi vin în minte cuvintele din Scripturi „De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.”(I Cor. 13,1-2)

    De aceea eu nu vreau să pun cuvintele falșilor prooroci de YouTube mai presus de Sf. Părinți, adevărații profeți ai Adevărului Hristos. Deși da, au și ei o parte din adevăr, deoarece vorbesc despre geocentrism(Dar întreb care fals prooroc nu a împletit adevărul cu minciuna?). Cât despre celelalte lucruri eu nu sunt convins, deoarece nu sunt susținute la Sf. Părinți, adevărații văzători cu Duhul.

    Aceasta este părerea mea.
    Iertați-mă fraților!

    Apreciază

    • tataia said, on februarie 16, 2017 at 3:21 pm

      Vezi ce am scris mai sus….

      Apreciază

      • Theodor L. said, on februarie 17, 2017 at 2:24 pm

        Logica a la tataia

        „Noi am discutat mult timp pe acest blog modelul geocentric cu pamint sferic…si problema pe care o aveam atunci era aceea ca nu puteam sa ne explicam existenta satelitilor geostationari. In conditiile in care pamintul era stationar nu puteau exista sateliti geostationari. Desigur ca puteau exista sateliti…dar nu geostationari. Teoria pamintul plat a rezolvat si acest aspect eliminind complet existenta satelitilor.”

        De unde deduci ca daca pamantul plat stationar elimina complet existenta satelitilor, atunci pamantul sferic stationar nu are voie sa o elimine si el, ci trebuie neaparat sa o admita astfel incat sa poti veni cu argumenjtul impotriva lui ca nu poate explica existenta lor?

        Te faci de ras, frate… mai ales atragand atentia la ce ai scris tu mai sus.

        Apreciază

      • tataia said, on februarie 17, 2017 at 5:44 pm

        @Theodor L . Imi cer iertare ca nu ti-am citit cartea pentru a comenta mai in masura ….dar explica-mi si mie in ce fel de geocentrism crezi tu? Intr-unul in care se pastreaza dimensiunile „astrilor” si distantele dintre acestia existente in teoria heliocentrica? Iti atrag atentia ca acest lucru este complet imposibil din punct de vedere fizic. Un pamint de dimensiunile oficiale, o sfera cu raza de 6000 de km nu ar putea pastra niciodata prin propria sa forta gravitationala un soare de milioane de ori mai mare pe o orbita in jurul sau. Din contra este exact invers…soarele fiind imens ar pastra pamintul pe orbita in jurul sau…

        Exista desigur teorie heliocentrica cu pamint sferic…ca doar nu esti primul care o sustii. Dar in teoria geocentrica fie ea cu pamint sferic fie cu pamint plat soarele ESTE MAI MIC DECIT PAMINTUL, nu mai mare. Tu sustii cumva un soare mai mare decit pamintul care se invirte in jurul acestuia? Imposibil! Deci vezi ca eroarea de logica este a ta, nu a mea.

        Se pot elimina satelitii si in teoria geocentrica cu pamint sferic? Evident…nimeni nu a spus ca nu. Dar atunci de ce nu au facut-o geocentristii cu pamint sferic? Pentru ca nu i-a dus capul! Daca i-a intrebat cineva: „Si cum explici satelitii geostationari?” ei au raspuns pauza. Eu unul la vremea aceea macar am incercat sa dau o explicatie acestui fenomen. Si am zis ca probabil gravitatia scade nu cu patratul distantei ci cu puterea a zecea….ce stim noi…a treizecea daca vrei. In asa fel incit la distanta la care se afla satelitii este foarte slaba..Si de aceea cind satelitul incepe sa „cada” la inceput se misca foarte incet…in asa fel incit prima data este nevoie de ani sa observam o miscare vizibila….dar o data pus in miscare va tot accelera in asa fel incit dupa zeci ani se va fi miscat vizibil..dupa inca zeci ani va fi cazut deja pe pamint….ceea ce oricum face (cel putin conform teoriei oficiale). Flat earth-erii au rezolvat problema spunind ca nu exista sateliti. Deci au gasit explicatia. Din moment ce ei au gasit o explicatie iar tu nu ai gasit nici una inseamna ca i-a dus capul mai mult decit pe tine. In momentul in care vezi ca cineva are dreptate intr-o privinta iti este mai usor sa presupui ca are dreptate si intr-o alta. Ok..recunosc, daca nu exista sateliti nu rezulta ca pamintul e plat. Implicatia este de fapt inversa…daca pamintul este plat inseamna ca nu avem sateliti. Dar cum am spus….este mai credibil unul care gaseste o explicatie decit unul care nu gaseste nici una. iar faptul ca ai ajuns sa imi vinezi aceste minuscule greseli dovedeste ca esti disperat sa aperi teoria cu pamint sferic…Care teorie geocentrica a ta este a ta si numai a ta..ca oficiala este teoria heliocentrica cu soare imens…geocentrismul cu pamint sferic inseamna oricum ca soarele este mai mic si relativ aproape de pamint….si apoi nu prea mai crede nimeni in geocentrism cu pamint sferic…toti geocentristii s-au „convertit” la pamint plat…deci teoria sustinuta de tine nu o mai sustine aproape nimeni din lumea asta in afara de tine…asa ca…

        Am mai spus, de unde disperarea asta sa aperi modelul heliocentric? Sau mai degraba un model geocentric inventat de tine si sustinut numai si numai de tine. Ai vreo misiune de a impiedica crestinii sa stabileasca adevarul? Faptul ca s-au facut modificari si adaugiri in Sfinta Scriptura este regretabil..daca s-au facut asemenea modificari si in scirerile Sfintilor Parinti este de asemenea grav. Este datoria noastra sa restabilim adevarul…

        Apreciază

  23. vio said, on februarie 17, 2017 at 10:43 pm

    saccsiv, traiesc impresia cum ca aici pe blogul tau sunt vreo doi useri cu treaba pe aici si vreo cateva clone ce dialogheaza cu respectivi doi useri.
    Eu ma retag din acesta discutie.
    Sa fiti sanatosi.

    1. Inca odata va spun: INTRUN MODEL PLAT PAMANTUL POATE FI LUMINAT MAXIM DAR MAXIM 1/4 DIN SUPRAFATA SA.
    In iarna emisferei nordice Pamantul este cum muuuuuult mai putin de 1/4 din suprafata sa luminata.

    2. Daca Soarele s-ar afla la doar cativa km de pamant, umbra obiecteleor pe pamant ar fi APROAPE PERMANENT intinsa cat vezi cu ochii si doar cateva minute pe zi ar fi comparabila cu marimea obiectelor.

    3. Daca Soarele se afla la distanta mare de pamant, conform pct. 2 el, Soarele, ar fi vizil pe un intreg Pamant plat.


    Fiindca vorbesc cu clone, sau mai bine zis userii vorbesc cu clonele lor, eu ma retrag din aceasta discutie.

    Sa fiti sanatosi.

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 17, 2017 at 10:52 pm

      vio

      tataia nu e clona. E tataia.

      Apreciază

    • tataia said, on februarie 18, 2017 at 2:15 pm

      Probabil unul dintre userii cu „treaba” esti tu. Cum se abordeaza vreun subiect referitor la pamintul plat cum vii tu aici sa ii „inveti pe nestiutori”…Pe undeva erai foarte fericit crezind ca nu mai apar eu pe aici sa iti incurc planurile SI asa este…am aparut mai tirziu, ca eu mai am si alte treburi spre deosebire de tine. Dar nu puteam sa imi permit sa las toti cititorii doar pe mina ta si a lui Theodor Leontescu care v-ati erijat in aparatorii minciunilor oficiale. NU suporti sa fii combatut si atunci ameninti ca iti stringi jucariile si pleci…du-te nu iti va simti nimeni lipsa!

      Apreciază

      • Theodor L. said, on februarie 20, 2017 at 1:01 pm

        Tataie, uita-te putin in oglinda si spune-mi ce vezi. Dupa ce in cartea mea am demolat, logic, fenomenologic si pe baza de documente istorice heliocentrismul, numai unul ca tine putea sa ma acuze ca apar cu disperare herliocentrismul.
        Daca vei citi vreodata cartea mea, ceea ce nu cred, si te vei uita atunci in oglinda, de-abia atunci vei intelege cine esti de fapt acum. Poate atunci iti va parea rau de toate mizeriile pe care mi le-ai pus in spate fara niciun argument logic. Eu te-am iertat, sper sa te ierte si Domnul la Judecata.

        Apreciază

    • Costică (Constantin) said, on februarie 25, 2017 at 5:27 pm

      Să nu uităm că lumina soarelui, până ajunge pe Pământ, trece prin tărie şi întreaga atmosferă a Pământului.
      Uite: https://www.youtube.com/watch?v=Xx8tMHbOzPg

      Apreciază

      • Costică (Constantin) said, on februarie 25, 2017 at 5:31 pm

        comentul meu de mai sus a fost pt „vio” (bărbat, femeie ???)

        Apreciază

  24. vio said, on februarie 18, 2017 at 12:42 pm

    Consider ca-i poate fi util lui Theodor L.

    Ca tot limitam creatia Lui Dumnezeu la cum am crede noi…………………………..

    Acest material a fost publicat la începutul secolului XX în revista „Moscovskie Ventomosti” (Timpurile Moscovei). Mai târziu a fost tipărit de Lavra Cuviosului Serghie în ediţie separată. Editura lavrei a luat legătura cu scriitorul cărţii, care a adeverit evenimentul descris în text, spunând totodată că omul căruia i s-au întâmplat acestea, mai târziu s-a făcut monah.

    Ediţia de faţă retipăreşte textul care a fost publicat în oraşul Kaluga, în anul 1911.

    …………………………………………………….
    …………………………………………………………
    Afară se însera şi ningea uşor. Vedeam asta, dar nu simţeam frigul şi, în general, nu simţeam diferenţa dintre înăuntru şi afară. Evident, unele lucruri îşi pierduseră semnificaţia pentru corpul meu modificat. Am început repede să urcăm spre înălţimi. Cu cât urcam mai sus, cu atât mai mult spaţiu se deschidea în faţa ochilor mei. La urmă, acest spaţiu a luat dimensiuni atât de mari încât m-a cuprins frica văzând cât de nesemnificativ eram eu în faţa acestui pustiu nesfârşit.

    Aici am observat noile însuşiri ale vederii mele: mai întâi, pe când în jurul meu era întuneric absolut, eu vedeam totul clar, prin urmare ochii mei aveau însuşirea de a vedea prin întuneric. Apoi puteam să cuprind cu vederea un spaţiu foarte mare, lucru care nu l-aş fi putut reuşi nicicând în viaţa mea pământească. Dar încă nu înţelesesem că am aceste însuşiri. Ceea ce pricepeam e că spaţiul era în realitate mult mai mare decât ce vedeam eu şi că posibilităţile vederii mele erau limitate. Înţelegeam foarte bine acest lucru şi când mi-a venit acest gând m-a apucat groaza.

    Da, este foarte firesc pentru un om să se supraestimeze pe sine. Mi-am dat seama de micimea mea, că sunt o persoană neînsemnată, a cărei apariţie sau dispariţie va rămâne neobservată în această lume infinită. Însă în loc să găsesc o mângâiere, o siguranţă în acest gând, mă temeam… că voi pierde, că lumea aceasta infinită mă va înghiţi ca pe un fir neînsemnat de nisip. Acest fapt cred că este un răspuns bun la stăruinţele unora care vorbesc despre legea universală a catastrofei, şi totodată este şi o dovadă semnificativă a autocunoaşterii omului, care se crede pe sine nemuritor, veşnic şi persoană nobilă!
    …………………………………………………………………………………………………
    Eram stăpânit de frică şi nu ştiu dacă am continuat sau nu mersul spre înălţimi în toată această vreme, din clipa când diavolii s-au apropiat de noi şi până ce ne-au lăsat. Am înţeles că înaintăm spre înălţimi doar atunci când în faţa mea s-a întins iarăşi spaţiul infinit.
    …………………………..
    Peste puţin timp am văzut deasupra mea o lumină puternică: era ca lumina soarelui nostru, dar mult mai intensă. Era împărăţia luminii.
    ………………………………..
    Dintr-o dată am intrat cu mare viteză în această regiune a luminii, care propriu-zis mă orbea. Mi-am închis ochii şi mi i-am acoperit cu mâinile. Dar asta nu m-a ajutat deloc deoarece lumina trecea prin mâinile mele.
    ………………………………….
    Nu am înţeles rostul adevărat al cuvintelor acelora că trebuie să mă întorc din nou pe pământ şi să trăiesc ca şi până atunci. Credeam că mă vor duce în alt loc. O senzaţie de revoltă s-a trezit în mine când în faţa mea au început să apară la început nedesluşite, ca şi când ar fi fost învăluite în ceaţă, apoi foarte clare, oraşul şi străzile cunoscute.

    Iată şi clădirea oraşului, pe care o ţineam minte foarte bine. Ca şi mai înainte, m-au trecut prin ziduri şi uşi încuiate şi m-au dus într-o cameră care îmi era total necunoscută.

    https://ro.scribd.com/document/37402956/O-intamplare-incredibila-dar-adevarata

    Apreciază

    • vio said, on februarie 18, 2017 at 12:45 pm

      textul, Ca tot limitam creatia Lui Dumnezeu la cum am crede noi………………………….. , utilizat in comentariul de mai sus, a fost copiat dintrun alt context si nu-i este adresat lui Theodor L.

      Apreciază

    • Theodor L. said, on februarie 20, 2017 at 1:18 pm

      Vio,

      Stiu textul, Il gasesti integral in Sufletul dupa moarte a lui Parintelui Serfaim Rose pe care eu o consider gresita ca invatatura. Nu sunt de acord cu astfel de viziuni de decorporalizare, adica sa cred ca omul a murit cand de fapt el nu a murit. Nu cred in invatatura cu suflet care e in stare sa descrie lumea reala cu simturi independente de cele ale trupului a Sfantului Ignatie Briancianinov (combatuta la vremea ei si de Sfantul Teofan Zavoratul) ci cred in invatatura despre moarte a Sfintilor Efrem Sirul si Afraat Persul care ne spun ca dupa moarte sufletul e mul slabit din punct de vedere al perceptiilor senzoriale trupesti si tot ceea ce poate sa perceapa este activarea constiintei sale interioare sub forma unei viziuni simbolice daruite de Dumnezeu.

      Apreciază

    • vio said, on februarie 21, 2017 at 9:24 pm

      Theodor L.
      ce gasesti comun la cele doua povestiri ?
      Despre un tânăr întors din lumea de apoi, cu părintele arhiepiscop Iustinian Chira al Maramureşului


      Învierea lui Alexandru
      Am avut un tânăr de 22 de ani, student la medicină, care a avut probleme grave de sănătate şi a mu­rit. Alexandru l-a chemat. După ce a murit, s-a întors din morţi. A în­viat. Eram stareţ aici, la Rohia. Şi a trimis vorbă – el era din Târgu Lăpuş – să merg să-l vizitez imediat. M-am dus la el şi, când am ajuns, era pe pat, stând — nu era culcat. Şi zice:

      – „Aţi venit, părinte stareţ?”

      – „Am venit”’

      – „V-am chemat, pentru că vreau să mă spovedesc şi să mă cuminec, şi apoi sa mă întorc înapoi la lumea pe care am văzut-o după ce am murit”.

      Apoi mi-a povestit ce i s-a întîmplat.

      „Atunci când am vă­zut că nu mă pot salva din moarte, am căzut într-o mare deznădejde şi revoltă împotriva lui Dumnezeu şi L-am înjurat pe Dumnezeu şi L-am blestemat pe Dumnezeu: „De ce-mi iei viaţa? De ce nu mă laşi să trăiesc?” Şi după clipa morţii au venit doi şi m-au luat şi m-au dus până la un orizont. De acolo, am văzut lu­mea aceasta care a rămas, iar în faţă am văzut cealaltă lume. Dar când a fost gata să mă trimită dincolo de orizont, am auzit o voce care a zis: «Nu-l putem primi la noi, pentru că ne-a blestemat şi s-a lepădat de noi. Dar nu-l putem arunca în iad, pentru că e tânăr şi e curat, fără păcat. Duceţi-l înapoi, să se spove­dească şi să se împărtăşească, şi apoi va veni la noi!»”

      Aşa mi-a spus acest tânăr, care terminase doi ani de medicină, deci nu era un om fără carte:

      „Şi aşa m-am pomenit din nou aici, pe pat. Şi de aceea am trimis după dumneata să vii, să mă spovedesc, cum auzit porunca. Să mă spove­desc, să mă împărtăşesc, şi apoi mă voi întoarce înapoi la lumea pe care am văzut-o dincolo de orizont”.

      Şi eu, ca oricare om, am încercat să-l mângâi:

      „Lasă, Alexandru, o să te faci sănătos!”

      Şi atunci, m-a refu­zat şi a spus:

      „Nu! Eu nu cer să mă fac sănătos! Nu aceasta o cer! Eu îţi cer dumitale, părinte stareţ, să vii să-mi faci înmormântarea. Şi am o rugăminte, pe care ţi-o fac” — mi-a spus Alexandru — „după ce o să-mi faci înmormântarea, întotdeauna să le spui oamenilor, în toată viaţa ta, şi mai ales la tineret. Întâi, să creadă în Dumnezeu. Doi, să creadă că are suflet nemuritor. Trei, să creadă în viaţa veşnică, în lumea cealaltă.”

      Alexandru mi-a dat această po­runcă si de atunci ascult de această poruncă. Şi, într-adevăr, eu am venit înapoi la mănăstire şi peste câteva zile, am fost chemat la înmormântarea lui Alexandru. Era la începutul lui martie… Dimineaţa. Peste noapte căzuse zăpadă şi tot oraşul Târgu Lăpuş era îmbrăcat în alb… Însă era un cer atit de senin şi de frumos! Şi erau toate şcolile, atunci, pe timpul regimului co­munist, in urmă cu 25 de ani în urmă…, şcolile, colegii lui de la facultate, profesorii de la Facultatea de medicină din Cluj toţi au fost la înmormântarea lui Alexandru.

      http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/08/minunea-invierii-din-morti-a-tanarului-alexandru-marturia-ips-iustinian-chira/
      ps: saccsiv lasa te rog linkul acesta. Stiu ca nu permiti linkuri spre ric da linkul acesta lasa-l sa se foloseasca fratii.

      Apreciază

  25. timisorean1 said, on februarie 18, 2017 at 2:37 pm

    @vio, T. Leontescu, etc

    am si eu o intrebare simpla: daca sedem pe malul unui lac(sa presupunem lacul Balaton(20km+) intr-o zi cu luciul apei oglinda) cu inaltimea de vizualizare h 60cm, linia orizontului (pe apa) e la 2,7 km? Oficial asa este dar parca mie nu-mi vine a crede. O barca de agrement gonflabila nu mai e vizibila la 5 km(acelasi h60cm! la h10 e 3,5km). Asa o fi? Cu prima ocazie o sa incerc sa ma conving. Sau poate facem o deplasare la Balaton pentru un super articol:)))). Deja anul trecut am facut niste filmari pe plaja(h80cm, zoom 120x) la niste vapoare aflate la mare distanta(din pacate nu stiu sa aproximez distanta precis) si mi se parea ca se vad complet.

    p.s. nu stiu sigur ce forma are pamantul.

    Apreciază

    • tataia said, on februarie 18, 2017 at 3:57 pm

      Stai linistit ca nu iti va raspunde nici unul dintre ei la aceasta intrebare complet legitima si justa…Vor veni iar…unul ca trebuie sa ii citesti cartea sau cum indraznesti sa contrazici scrierile Sfintilor Parinti caci in acest fel esti deja eretic, schismatic si nu mai ai cum sa te mintuiesti iar altul ca soarele nu poate lumina decit 1/4 din pamintul plat (nu un sfert, nu 25% ci 1/4 🙂 ). Repeta ca niste placi stricate.

      Apreciază

    • Theodor L. said, on februarie 20, 2017 at 1:47 pm

      Timisoreanule,

      imi place ca vrei sa cercetezi. Tu esti mai aproape de lacul Balaton decat mine asa ca poti face mai usor experimentul. Iti doresc succes si sa ne comunici rezultatul fara insa a considera tabu raza Pamantului din astronomiile heliocentrice. Eu pot admite usor si 10.000 km pentru ea, daca acesta este adevarul, ca nu sunt legat de heliocentrism.
      Cat despre mine sa stii ca promovez geocentrismul cu Pamant sferic si nemiscat in centrul universului, Pamant inconjurat de o tarie rotitoare in jurul lui, tarie in care Domnul a pus luminatorii cei mari si stelele. Totodata, vreau sa stii ca nu promovez dimensiunile Pamantului sau altor astri date de astronomiile heliocentrice pentru simplul motiv ca nu pot sa le verific iar sa le cred de bune nu vreau, mai ales dupa atatea minciuni care ni s-au bagat pe gat. Prin urmare, toate demonstratiile din cartea mea sunt de natura calitativa la nivelul explicarii fenomenelor si mai putin de natura cantitativa. Vei gasi insa si cateva marimi cantitative date acolo precum ziua de 24 de ore, anul de 365,25 zile, Crugul Lunii de 19 ani si Crugul Soarelul de 28 de ani si Crugul Sfintelor Pasti de 532 de ani, inclinarea eclipticii fata de planele ecuatoarelor ceresc si pamantesc cu unghiul de 23,5 grade, etc. Nu vei gasi gasi insa date despre dimensiunea precisa a Pamantului, a luminatorilor si a stelelor si nici despre distantele de la Pamant pana la ele pentru simplul motiv ca nu le pot verifica.
      Cat despre tataia nici macar nu te poti supara pe el. Numai atat il duce pe el mintea.

      Apreciază

      • timisorean1 said, on februarie 22, 2017 at 6:32 pm

        Pentru finantele mele, Balaton e departe 😦 . Si trebuie vreo 3 oameni si ceva aparatura. Plus ca nu am calitatile intelectuale pentru asa ceva. Pot fi si eu acolo… ca ajutor 🙂 . Intrebarea mea e o intrebare care poate fi pusa de orice om inclusiv cel care nu stie multa fizica.

        p.s.
        pe tataia il duce mintea mai mult decat pe mine. Cel putin intelectual.

        p.p.s.
        am spus ca nu stiu ce forma are pamantul. Dar parca simt ca este plat. Nu pot explica ce inseamna acest „simt”. Poate e doar o ura pe care o am impotriva a tot ce este mainstream. Sper ca nu.

        Apreciază

  26. timisorean1 said, on februarie 18, 2017 at 3:07 pm

    F. foarte interesanta piatra de mormnt a lui Wernher Von Braun!

    Von Braun’s gravestone mentions Psalms 19:1: „The heavens declare the glory of God; and the firmament sheweth his handywork”

    Apreciază

  27. vio said, on februarie 18, 2017 at 8:40 pm

    timisorean1,
    Mai sus si in alte articole, am fost un gigi contra al teoriei Pamantului plat si am combatuto fix cu armele sustinatorilor Pamantului plat.
    Mai exact platistii afirma ca Pamantul este plat, este ca o pitza rotunda, cu o maslina in centru, polul nord si cu niste margini de gheata, adica polul sud.
    Mai sus am explicat de ce aceasta teorie nu sta in picioare. Tataia intelege faptul ca sustine o aberatie si vine cu fel si fel de idei stupide. Ba ca pamantul nu mai e plat ci ar fi un fel de ciuperca sau un fel de lighean, ba ca e plat da Soarele are fel si fel de lentile pe care le schimba in functie de anotimp (le lasa pe undeva pe la coltu sistemului solar primavara si le ia toamna din nou).
    Deci timisorean1, eu sustin doar atat:
    1. Pamantul nu este plat fiindca intrun astfel de model Soarele ar lumina MAXIM (in vara emisferei nordice) doar 25% (1/4, un sfert) din acesta (in iarna emisferei nordice pamantul ar fi luminat doar 20 % din Pamant).
    2. Soarele nu se poate afla aproape de Pamant fiindca umbra oamenilor ar fi permanent foarte, foarte mare pe Pamant si doar o mica perioada din zi, VREO CATEVA MINUTE, ar fi comparabila cu marimea oamenilor.
    3. Daca Soarele este departe de Pamant, intrun model plat ar fi vizibil de pe intreg Pamantul.
    Cam lucrul acesta il sustin.

    Totusi, pana acum n-am discutat nimic de marimea Pamantului. Nu stiu ce sa cred paote ca Pamantul este mai mare decat se spune. Poate ca are o raza mai mare de 6.400 km.

    PS: am zis ca nu mai raspund dar vad ca am fost inteles gresit, am fost inteles ca-s un sustinator al teoriei heliocentriste.

    Apreciază

  28. timisorean1 said, on februarie 19, 2017 at 10:23 pm

    @vio

    Eu am pus o intrebare simpla. Ceva ce si tu si eu si oricine poate vedea cu ochiul liber(sau binoclu). Lucruri mai complicate… nu sunt in masura sa dau un raspuns… inca. Vad ca totusi mi-ai raspuns mai pe ocolite si ai avansat posibilitatea unei r>6300km(deci, intr-un fel, ai fi de acord ca s-ar putea sa fie ceva neinregula vis a vis de curbura pamantului 🙂 ). Totusi, ca sa nu sesizam curbura pamantului prin experimente relativ simple, raza ar trebui sa fie destul de mare zic eu. Bedford s-a dus 10km si nimic. Sper ca-ti dai seama cu cat se mareste suprafata pamantului in cazul unei r de 12000-15000km.

    Apreciază

  29. akedia said, on aprilie 28, 2017 at 10:39 am

    Sfantul Paisie Aghioritul:
    „Fie ca esti oglinda, fie capac de cutie de conserva, nu stralucesti daca nu cad razele de soare peste tine. Sfintii au stralucit cu razele harului lui Dumnezeu, precum stelele stralucesc cu lumina de la soare!” – vol2 Cuvinte Duhovnicest
    Cred ca e important nu sa aflam ce cred sf parinti despre forma pamantului, ci cum interpreteaza, cei care interpreteaza, acele pasaje din Scriptura in care este vorba despre asta. Si in general, ei numesc pamant partea de uscat, care sta pe ape, nu pamantul cu tot cu ape, varianta in care apa il acopera. Deci ei, chiar cand spun ca e in centru se refera la varianta pamant plat, nu sfera caum considera unii care interpreteaza gresit si scor din context.

    Sf. Ioan Gura De Aur
    Atunci cine e aşa de ticălos şi nenorocit, încât văzând cerul, văzând marea şi pământul şi amestecul aşa de bine orânduit al anotimpurilor, şi rânduiala neclintită a zilei şi a nopţii, să socotească cum că acestea se întâmplă de la sine, şi să nu se închine la acel care a orânduit toate acestea cu o înţelepciune potrivită?

    Şi pot spune mai mult: nu numai mărimea şi frumusuţea, ci chiar felul facerii arată pe Dumnezeu care rândueşte şi cuprinde toate. Pentru că noi nu eram de faţă de la început când El zidea şi făcea totul, şi chiar dacă am fi fost de faţă nu puteam şti cum se făcea (lumea), deoarece însăşi puterea nevăzută pregătea totul, Dumnezeu întocmind toate cele ce se făcea, cu o potriveală peste fire a făcut ca însuşi felul facerii să ne fie nouă cel mai bun dascăl Poate că nu e destul de desluşit ceea ce am spus: de aceea trebue să vă spun iarăşi mai lămurit. Toţi mărturisesc că în fire este o potriveală, că, de pildă, apa e peste pământ, şi nu pământul peste apă. Căci pământul fiind vârtos, tare, des şi trainic, uşor poate să ţie firea apelor; apa însă fiind moale şi lichidă, gingaşă şi curgătoare, dându-se la o parte din faţa tuturor ce-i ies in cale, nu poate să ţie nici un lucru, cât ar fi de uşor; căci adesea chiar când cade o pietricică, ea se dă înapoi şi fuge, lăsând-o să cadă la fund. De aceea, când vezi că nu o pietricică, ci tot pământul e purtat pe ape şi că nu se cufundă, minunează-te de puterea peste fire care face aceste minuni. Dar de unde ştim noi că pământul pluteşte deasupra apelor? Proorocul ne-o spune prin cuvintele (Ps. 23. 2) : „El l-a întemeiat pe ape, şi peste râuri l-a gătit”; şi iarăşi (Ps. 135, 6): „Cel care a întemeiat pământul peste ape”. Ce zici? Apa nu poate ţine la faţa ei o pietricică, şi poartă totuşi pământul atât de mare, cu munţii, dealurile, oraşele, plantele cu oamenii si dobitoacele, şi nu se cufundă? Şi ce zic: mi se cufundă? Cum, când îi stă în jur mai jos de el atâta apă, cum de nu s’a topit şi nu s’a prefăcut totul în nămol ? Dacă lemnele stând numai puţin în apă, se strică şi putrezesc; dar ce zic, lemnele? Ce poate fi mai tare ca fierul? Dar adesea şi acesta se iroseşte când stă mai multă vreme în apă. Şi cu drept cuvânt; căci şi el îşi are fiinţa lui din pământ. De aceea mulţi robi fugiţi, după ce au fugit cu lanţurile şi cătuşele lor, venind la malurile apelor şi băgând în apă picioarele încătuşate, şi astfel făcând fierul mai moale, îl frâng uşor izbindu-l cu o piatră. Aşadar fierul se iroseşte, lemnele putrezesc şi pietrele se strică de pe urma apei; iar namila de pământ atât de mare, stând atâta vreme în apă, nici nu s’a cufundat, nici nu s’a fărâmiţat, nici nu s’a prăpădit.

    4. Şi cine să nu se uimească şi să nu fie cuprins de nespusă mirare, sau să nu spuie cu încredere, că astea nu sunt fapte de ale firii, ci de ale Proniei care întrece firea? De aceea spune cineva (Iov 26, 7): „Care a spânzurat pământul pe nimic”. Şi iarăşi altul: „În mâinile lui sunt hotarele pământului” (Psalm. 94, 4). Aşijderea: „Pe mări l-a întemeiat” (Psalm. 23, 2). Şi toate acestea parcă hse bat cap în cap deşi sânt potrivite între sine. Căci cel care a zis: „Pe mări l-a întemeiat” (a spus acelaşi lucru ca şi cel ce a zis că a spânzurat pământul pe nimic: căci a sta pe apă e tot una cu a sta pe nimic. Atunci unde a fost aşezat şi atârnat? Auzi-l pe acelaşi zicând: „În mâinile lui sunt hotarele pământului” nu că Dumnezeu ar avea mâini, dar ca să înveţi tu, că puterea Lui se gândeşte la toate şi că ea e aceea care stăpâneşte şi poartă trupul pământului. Poate că nu crezi vorbele mele? Crede în ceea ce vezi, căci această minunată lucrare o poţi găsi şi în altă stihie. Focul, din firea lui, cată spre locurile înalte şi se sue mereu spre înălţimi şi are de la fire darul de a se sui; şi orice l-ar sili şi l-ar înteţi, el nu rabdă să meargă în jos. Căci uneori, luând o făclie aprinsă şi ţinând-o cu capul în jos, silim vlaga tocului să o ia în jos, dar şi aşa el aleargă în sus şi de jos se zoreşte spre înălţime; cu soarele, Dumnezeu face tocmai dimpotrivă, căci întoarce razele spre pământ şi face lumina să pornească în jos, ca şi cum i-ar spune: Cată în jos şi luminează oamenilor, căci pentru ei ai fost făcut. Ci lumina candelii nu rabdă acest lucru, iar o stea aşa de mare şi minunată cată în jos şi priveşte spre pământ — împotriva firii luminii — din pricina aceluia care i-a poruncit. Vrei o altă pildă asemănătoare? Spatele acestui cer pe care îi vedem sunt cuprinse din toate părţile de ape care nici nu curg, nici nu trag înapoi, deşi nu aceasta e firea lor, ci uşor se strâng în locuri scobite, iar când dau de un corp rotund curg de pe el în toate părţile şi nici o mică părticică din ele nu poate sta pe un astfel de loc. Ci uite, această minune s’a făcut cu cerurile şi la aceasta se gândea iarăşi proorocul când zicea: „Lăudaţi pe Domnul, ape care sunteţi deasupra cerurilor” (Psalm. 148, 4). ŞL nici apa n’a stins soarele, şi nici soarele mergând atâta timp dedesupt, n’a uscat apa. Vrei să te aducem iar pe pământ şi să-ţi arătăm un lucru de mirare? Nu vezi această mare plină de talazuri şi vânturi turbate? Dar această mare întinsă şi mare şi năvalnică e ţinută pe loc de şubredul nisip, ca de un zid. Şi cugetă la înţelepciunea lui Dumnezeu; n’a îngăduit să fie liniştită nici domoală, ci ea, rămânând în zăgazurile sale, urlă, se înfurie, răsună năpraznic şi înalţă talazuri la nespusă înălţime, dar când a ajuns la ţărm, la nisip, se întoarce îndărăt frântă, prin amândouă aceste lucruri învăţându-te că nu firea o ţine în propriile ei hotare, ci puterea lui Dumnezeu o înfrânează. De aceea a făcut acest zid şubred de nisip şi n’a pus in jurul ţărmurilor lemne, pietre, nici munţi, ca nu cumva să crezi tu că acestea ţin în frâu marea. Tocmai cu aceasta îi ocăra odată pe Iudei, zicându-le: „Nu vă veţi teme de mine, care am pus nisipul ca hotar mării, şi nu-l va trece?” (Ierem. 5, 22) şi nu numai aceasta e vrednic de mirare, că a făcut lumea mare şi minunată, şi că a întocmit-o cu o potriveală peste fire, ci că a alcătuit-o din lucruri protivnice, cald şi rece, umed şi uscat, foc şi apă, aer şi pământ: şi aceste stihii protivnice, din care a alcătuit întregul, măcar că se războesc între ele, nu se mistuesc una pe alta: nu vine focul şi aprinde toate, nici apa nu vine să înnece pământul. Dar acelaşi lucru se întâmplă şi în trupurile noastre: când sporeşte fierea, se nasc frigurile, ce vatămă toată fiinţa: şi când se face prea mult suc, se ivesc o mulţime de boli ce prăpădesc fiinţa; însă în lume nu se întâmplă nimic asemănător, ci fiecare lucru stă la locul lui, ca ţinut de lanţ sau de un frâu, păzind hotarele proprii prin mila Ziditorului, şi lupta lor se face pentru pacea întregii lumii* Oare nu e limpede şi pentru un orb, şi lesne de înţeles chiar pentru un nerod că acestea sunt făcute şi stăpânite de o pronie? Căci cine e aşa de nebun şi de nesimţitor, încât, văzând această namilă de trupuri, atâta frumuseţe şi o asemenea alcătuire, o astfel de luptă necurmată, împotrivire şi trăinicie a stihiilor, să nu cugete în sine şi să zică: Dacă n’ar fi o pronie să înfrâneze năpraznicele trupuri, să împiedice întregul de a cădea, ele nici n’ar dăinui, nici n’ar fiinţa? Această mare rânduială a timpurilor anului, această minunată potrivire a zilei şi a nopţii, aceste multe neamuri de dobitoace fără judecată, de plante, de seminţe şi ierburi merg pe drumul lor, şi până In ziua de azi nimic n’a căzut, nici nu s’a mistuit de tot.

    http://www.ioanguradeaur.ro/530/predica-a-ix-a-despre-statui/

    Apreciază

  30. akedia said, on aprilie 28, 2017 at 10:41 am

    http://www.statemaster.com/encyclopedia/Flat-earth#Early_Christian_Church

    From Late Antiquity, and from the beginnings of Christian theology, knowledge of the sphericity of the Earth had become widespread.[36] There was some debate concerning the possibility of the inhabitants of the antipodes: people imagined as separated by an impassable torrid clime were difficult to reconcile with the Christian view of a unified human race descended from one couple and redeemed by a single Christ.

    Saint Augustine (354–430) argued against assuming people inhabited the antipodes:
    But as to the fable that there are Antipodes, that is to say, men on the opposite side of the earth, where the sun rises when it sets to us, men who walk with their feet opposite ours, that is on no ground credible. And, indeed, it is not affirmed that this has been learned by historical knowledge, but by scientific conjecture, on the ground that the earth is suspended within the concavity of the sky, and that it has as much room on the one side of it as on the other: hence they say that the part which is beneath must also be inhabited. But they do not remark that, although it be supposed or scientifically demonstrated that the world is of a round and spherical form, yet it does not follow that the other side of the earth is bare of water; nor even, though it be bare, does it immediately follow that it is peopled.[37]
    Since these people would have to be descended from Adam, they would have had to travel to the other side of the Earth at some point; Augustine continues:
    It is too absurd to say, that some men might have taken ship and traversed the whole wide ocean, and crossed from this side of the world to the other, and that thus even the inhabitants of that distant region are descended from that one first man.
    Scholars of Augustine’s work have traditionally assumed that he would have shared the common view of his educated contemporaries that the earth is spherical. That assumption has recently been challenged, however.[38][39]

    Some authors and artists less prominent in the Church’s history directly opposed the round Earth. After his conversion to Christianity, Lactantius (245–325) became a trenchant critic of all pagan philosophy. In Book III of The Divine Institutes[40] he ridicules the notion that there could be inhabitants of the antipodes „whose footsteps are higher than their heads”. After presenting some arguments which he claims advocates for a spherical heaven and earth had advanced to support their views, he writes:
    Cosmas Indicopleustes’ world picture – flat earth in a Tabernacle.
    Cosmas Indicopleustes’ world picture – flat earth in a Tabernacle.
    But if you inquire from those who defend these marvellous fictions, why all things do not fall into that lower part of the heaven, they reply that such is the nature of things, that heavy bodies are borne to the middle, and that they are all joined together towards the middle, as we see spokes in a wheel; but that the bodies which are light, as mist, smoke, and fire, are borne away from the middle, so as to seek the heaven. I am at a loss what to say respecting those who, when they have once erred, consistently persevere in their folly, and defend one vain thing by another;
    In his Homilies Concerning the Statutes[41] St.John Chrysostom (344–408) explicitly espoused the idea, based on his reading of Scripture, that the Earth floated on the waters gathered below the firmament, and St. Athanasius (c.293–373) expressed similar views in Against the Heathen, though in context he is clearly speaking of the landmasses of the earth floating upon the ocean. As he supports the assumption in chapter 27 that the Sun revolves around the earth, this is unlikely to be support for a flat earth.[42] Diodorus of Tarsus (d. 394) also argued for a flat Earth based on scriptures; however, Diodorus’ opinion on the matter is known to us only by a criticism of it by Photius.[43] Severian, Bishop of Gabala (d. 408), wrote: „The earth is flat and the sun does not pass under it in the night, but travels through the northern parts as if hidden by a wall”.[44] The Egyptian monk Cosmas Indicopleustes (547) in his Topographia Christiana, where the Covenant Ark was meant to represent the whole universe, argued on theological grounds that the Earth was flat, a parallelogram enclosed by four oceans.

    At least one early Christian writer, Basil of Caesarea (329–379), believed the matter to be theologically irrelevant.[45]

    In the Middle Ages

    Apreciază

  31. akedia said, on aprilie 28, 2017 at 10:43 am

    Urmând Biblia și atmosfera culturală elenistică a epocii lor, Sfinții Părinți ai Bisericii Creștine Timpurii au împărtășit și ei ideile geocentriste, așa cum se poate constata, de exemplu, din scrierile Sfântului Vasile cel Mare.[13][14] Sfântul Ioan Gură de Aur, nu avea nici el o concepție diferită de aceea biblică, așa cum se poate constata din a 4-a sau a 12-a sa omilie[15][16], după cum și Sfântul Grigore de Nazianz avea și el o opinie tot în conformitate cu sugestia Scripturii[17], ca și Grigore de Nyssa.[18]
    Sfântul Ioan Gură-de-Aur, literalist convins[19], împărtășea integral concepția biblică despre lume, fiind convins că Pământul este nu numai static și situat în centrul lumii, ci și plat, plutind pe ape.[20][21][22] Părintele Lactanțiu (sfetnicul Sfântului Constantin cel Mare și profesorul fiului lui) a scris violente pagini contra celor care considerau că Pământul este rotund[23], la fel ca și Sfântul Ieronim[24], care și el credea și promova ideea Pământului nu numai aflat în centrul Universului (geocentrism), ci și ideea de origine biblică[25] că Pământul este plat; astfel de idei va manifesta în aceeași epocă și călugărul bizantin geograf Cosmas Indicopleustes, și nici măcar Isidor din Sevilia nu poate fi exclus dintre adepții Pământului plat, căci deși era un teolog care dispunea de numeroase surse păgâne, va compila enciclopedii pe baza lor rămânând prea confuz în chestiunea sfericității Terrei, pentru a putea trage azi o conlcuzie certă[26]. De altfel, Sfinții Părinții ai bisericii creștine timpurii nu s-au înșelat atunci când au interpretat Biblia ca fiind o scriere a cărei cosmologie este geocentrică și a cărei opinie despre forma Pământului este că acesta este plat, întrucât înțelepții iudaismului care au interpretat și ei Biblia (evreiască) de-a lungul timpului, n-au ajuns deloc la o concluzie diferită.[27]

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Geocentrism

    Apreciază

  32. akedia said, on aprilie 28, 2017 at 10:47 am

    Grecii antici stiau ca Pamintul este sferic, chiar i-au calculat raza cu o precizie destul de buna. Aberatia ca pamintul ar fi plat a fost introdusa de sfintii parinti pe baza argumentelor biblice.
    O parte din parintii bisericii influentati de teoriile pagine ale lui Aristotel si Platon inclinau spre parerea ca Pamintul nu ar fi plat. In apararea dogmei crestine au sarit Lactantius si episcopul Eusebius din Cezareea, parintele istoriei crestine mincinoase, supranumit „Herodotul crestin”, unul din cei mai importanti teologi crestini. Sfintul Ioan Crisostom s-a opus si el cu indignare ereziei cum ca Pamintul ar fi sferic. La fel a facut si sfintul Efraim Sirianul, „lauta Duhului Sfint”.

    Eminentii parinti si episcopi Teofil din Antiohia in secolul II si Clement din Alexandria in sec II-III nu s-au multumit numai sa se opuna unei teorii pagine vechi, cum ii spuneau ei, ci au avut grija sa elaboreze o teorie stiintifica crestina noua. Pornind de la Geneza 1:7 si alte versete din Biblie, cum ar fi cele enumerate de paginul Apollo_11, ei au insistat asupra claritatii declaratiilor Scripturii asupra acestui subiect si au demonstrat ca Pamintul este plat si ca deasupra lui se arcuieste o bolta din substanta solida, asa-numitul „firmament”. La aceasta au adaugat, pe baza pasajelor din Isaia si Psalmi, ca cerurile sunt intinse ca o „cortina” si „ca un cort”. Conform acestei teorii stiintifice crestine, Universul era exact ca o casa: Pamintul este podeaua, firmamentul este tavanul sub care Dumnezeu a atirnat soarele, luna si stelele. Acest tavan (firmamentul) este de asemenea podeaua apartamentului de deasupra, in care se afla o cisterna care contine „apele de deasupra firmamentului”. Aceste ape sunt lasate sa cada pe Pamint de catre Dumnezeu si ingerii lui prin „ferestrele raiului”.

    In secolul VI este elaborat un model stiintific ce se pretinde complet si detaliat al Universului, model bazat pe Scriptura, avind ca autor pe calugarul egiptean Cosmas Indicopleustes. Acesta este autorul lucrarii „Topografie crestina” care contine printre altele cele mai vechi harti din lume.
    Conform lui Cosmas, Pamintul este un paralelogram plat inconjurat de 4 oceane, caruia are bunavointa sa ii dea dimensiuni destul de exacte. Astfel, Pamintul este lung cit un drum de 400 de zile si lat cit un drum de 200 de zile. La marginea exterioara a celor 4 oceane exista ziduri care impiedica apa sa se scurga, ziduri pe care se sprijina firmamentul facut dintr-o substanta solida (bolta cerului). Aceste ziduri plus firmamentul inchid Pamintul si toate corpurile ceresti.
    Cei care au citit Noul Testament, mai ales Evrei, capitolul 9, nu vor avea nici o dificultate sa inteleaga modelul stiintific al lui Cosmas, intrucit acesta si alti autori crestini ai epocii spun ca acest capitol este cheia intelegerii intregii constructii a lumii, incepind cu descrierea cortului marturiei. Universul este deci construit dupa planul cortului respectiv, ca o cutie si dreptunghiular.
    Pentru intelegerea suprafetei Pamintului, Cosmas spune ca a urmat metodele de interpretare a Bibliei stabilite de Origen si alti sfinti parinti. Doar nu era sa ia in considerare teoriile pagine ale grecilor antici, acestea vin probabil de la Satana. Suprafata mesei painii punerilor inainte este dovada zdrobitoare ca Pamintul este plat, iar proportiile mesei sunt dovada ca Pamintul are lungimea de 2 ori mai mare decit latimea. Cele 4 colturi ale mesei simbolizeaza cele 4 anotimpuri etc. Cosmas mai declara ca „am vazut inainte cu Isaia ca cerul este o bolta, cu Iov ca cerul atinge Pamintul si cu Moise ca lungimea Pamintului este mai mare decit latimea”.

    Lucrarea lui Cosmas se incheie cu afirmatia absolut incintatoare ca nu numai Moise si ceilalti profeti, dar si ingerii si apostolii sunt de acord cu adevarul teoriei sale, si ca la Judecata Dumnezeu va pedepsi pe toti cei care nu accepta teoria.

    Teoria lui Cosmas Indicopleustes a fost imbratisata de biserica si a fost privita ca o fortareata a adevarului cuprins in Sfinta Scriptura. In curind alti autori crestini au adaugat acestei teorii noi argumente teologice si rationale.

    Aceasta teorie a ramas dogma oficiala pina spre finalul Evului Mediu. In secolul XIV calugarul dominican John San Gemignano, autorul „Summa de exemplis et similitudibinis rerum” (1323) afirma inca aceasta teorie si face incercari disperate de a o salva in fata criticilor. Ca si Cosmas, el pleaca de la textul din Noul Testament (Evrei, cap. 9) si demonstreaza convingator cum toate ideile noi pot fi reconciliate cu relatarile biblice.

    De la acest model al Universului ca o casa, in care Raiul era etajul de deasupra si Iadul era un fel de pivnita, a pornit si Dante Alighieri cind a scris „Divina Comedie”.
    Acest model a fost unul din principalele obstacole in calea explorarilor geografice. Multi marinari care infruntau cu curaj furtunile si piratii, tremurau de teama de a se indeparta prea mult de coastele Europei de teama de a nu nimeri intr-o deschizatura spre Iad, deschizaturile acestea se presupunea ca sunt undeva in Atlantic la departare de coastele Europei. Aceasta teroare a marinarilor a fost de fapt principalul obstacol pe care a trebuit sa il depaseasca Columb. Se credea ca soarele este rosu la asfintit deoarece se uita in Iad prin acele deschizaturi.

    In ciuda putinelor voci critice chiar din sinul bisericii (Origen, Isidor din Sevilla, Bede, Toma d’Aquino, unul din cei mai mari filozofi si teologi crestini) care s-au simtit obligati de logica si de bunul simt sa accepte sfericitatea pamintului, curentul dominant in biserica a ramas cel dogmatic.
    Nici Reforma nu a adus mare lucru din punctul asta de vedere. Luther, Calvin si Philipp Melanchthon erau foarte stricti in ceea ce priveste aderenta lor la interpretarea literala a Bibliei. Zwingli adera la doctrina Sfintilor Parinti si spunea ca un mare firmament solid separa Pamintul de ceruri, deasupra acestui firmament sunt apele si ingerii, dedesubt sunt Pamintul si oamenii. Vechea dogma.
    Cind Georgius Calixtus s-a aventurat in sec XVII sa interpreteze Psalmii si sa puna la indoiala dogma cu apele din ceruri care sunt continute de o cisterna sprijinita de firmamentul solid a fost imediat denuntat pentru vederi eretice.

    Chiar si in ziua de azi unii ortodocsi cred cu tarie ca Pamintul este plat. Pentru doritorii de amuzament pe seama idioteniei unor ortodocsi recomand posturile userului orthodoxia.i.thanatos pe forumul crestin-ortodox punct ro. Argumenteaza destul de convingator ca Pamintul este un disc plat.

    Episcopul Grigore Teologul (Sfintul Grigore din Nazianz), parinte al Bisericii si recunoscut ca sfint atit de catolici cit si de ortodocsi, prieten personal cu Sfintul Vasile cel Mare a demonstrat convingator ca nu se poate naviga dincolo de Gibraltar.
    Lactantius, in incercarea sa reusita de a demonstra neadevarul sfericitatii Pamintului, a pus intrebarea retorica: „Is there any one so senseless as to believe that there are men whose footsteps are higher than their heads?. . . that the crops and trees grow downward?. . . that the rains and snow and hail fall upward toward the earth?. . . I am at a loss what to say of those who, when they have once erred, steadily persevere in their folly and defend one vain thing by another.” Se referea bineinteles la antipozi, daca sfericitatea Pamintului ar fi fost adevarata 🙂

    Desi sfintul Ambrozie si sfintul Vasile erau indeajuns de toleranti incit sa admita ca un om care crede ca Pamintul este locuit la antipozi poate ajunge in Rai, majoritatea parintilor bisericii nu credeau ca astfel de eretici se pot salva. Unul din acestia era sfintul Augustin din Hipona, care spunea ca oameni nu pot exista pe partea cealalta a Pamintului si ca scriptura nu vorbeste de astfel de descendenti ai lui Adam si ai Evei, ca Atotputernicul nu poate permite ca oamenii sa traiasca acolo, pentru ca daca ar fi asa ei nu il pot vedea pe Hristos coborind prin aer la a doua venire a acestuia pe Pamint. „As to the fable that there are Antipodes, that is to say, men on the opposite side of the earth…men who walk with their feet opposite ours, there is no reason for believing it. Those who affirm it do not claim to possess any actual information: they merely conjecture that, since the earth is suspended within the concavity of the heavens, and there is as much room on the one side of it as on the other, therefore the part which is beneath cannot be void of human inhabitants. They fail to notice that, even should it be believed or demonstrated that the world is round or spherical in form, it does not follow that the part of the earth opposite to us is not completely covered with water, or that any conjectured dry land there should be inhabited by men….and it is too absurd to say that some men might have set sail from this side and, traversing the immense expanse of ocean, have propagated there a race of human beings descended from that one first man (City of God, XVI.9).”
    Argumentul zdrobitor al lui Augustin este bineinteles citatul din Psalmi : „Their line is gone out through all the earth, and their words to the end of the world.”

    In 1631, exasperat de ereziile lui Copernic, Giordano Bruno si Galilei, teologul iezuit Melchior Inchofer spune pe fata: „The opinion of the earth?s motion is of all heresies the most abominable, the most pernicious, the most scandalous; the immovability of the earth is thrice sacred; arguments against the immortality of the soul, the existence of God, and the incarnation, should be tolerated sooner than an argument to prove that the earth moves.”

    Deci argumentele impotriva imortalitatii sufletului, impotriva existentei lui Dumnezeu si ale incarnarii sunt mai putin eretice decit argumentele in favoarea miscarii Pamintului :wallbash:

    Argumentul si mai zdrobitor al lui Augustin este insusi cuvintul Sfintului Apostol Pavel Romani 10:18: „Dar întreb: Oare n-au auzit? Dimpotrivă: În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii cuvintele lor”.
    Deci din moment ce predicatorii cuvintelor divine nu ar fi putut ajunge la antipozi, viata umana acolo ar contrazice direct cuvintele apostolului Pavel. Ceea ce este desigur imposibil.

    Acest argument al lui Augustin a ramas valabil 1000 de ani datorita marii autoritati a lui Augustin, pentru toti crestinii, de la cei care urmau tendintele de interpretare alegorica din Alexandria, interpretii literali ai Bibliei din Siria si teologii din Europa. Nici o fiinta umana nu poate trai pe partea cealalta a Pamintului, chiar daca s-ar dovedi ca Pamintul ar avea astfel de parte. Oricine ar sustine contrariul il contrazice direct pe regele David (citatul din Psalmi), pe Apostolul Pavel si deci pe Sfintul Duh. Erezia contra Sfintului Duh este singurul pacat care nu poate fi iertat.

    Teoria eretica a existentei antipozilor este atacata si de Procopie din Gaza in sec VI. El spune ca daca ar exista oameni pe partea cealalta a Pamintului, Isus ar trebui sa se duca acolo si sa sufere pentru a doua oara pentru a-i salva si pe acestia. Deci ar trebui sa existe si acolo, ca preliminarii necesare pentru venirea lui, duplicate pentru Eden, Adam, Eva, sarpele care a ispitit-o si potop.
    Cosmas Indicopleustes ataca si el existenta antipozilor folosind un citat din Luca care demonstreaza ca existenta antipozilor este teologic imposibila.

    Sfintul Isidor din Sevilla, care la sfirsitul secolului VI a indraznit sa afirme ca Pamintul este sferic, afirma totusi ca nu poate exista si nu trebuie sa existe viata umana la antipozi. Psalmii, sfintul Apostol Pavel si Sfintul Augustin l-au convins de aceasta.

    https://forum.softpedia.com/topic/591015-biblia-si-pamantul-plat/

    Apreciază

  33. akedia said, on aprilie 28, 2017 at 11:19 am

    Este un lucru clar, evident, ca sf parinti considerau pamantul plat. In general acest lucru a fost folosit pt a-i discredita pe acestia. Trebuie citita toata opera lor, nu doar spilcuiri de pe net.
    http://ziarullumina.ro/sinteza-neo-patristica-si-viziunea-teologica-moderna-73233.html

    Apreciază

  34. Thinker said, on februarie 26, 2019 at 3:15 pm

    „Şi oarecare cuprindere împrejur este cerul a tuturor zidirilor celor văzute şi nevăzute. Că înlăuntrul lui se cuprind şi puterile îngerilor cele înţelegătoare şi toate cele simţite, stelele şi toate celelalte, împreună cu care şi însuşi pământul, care este ca un punct şi centru către toată lumea. …Căci cu adevărat, sau sferă, sau în chipul sferei, întru care se zice că este şi petrecerea fericiţilor. A căruia partea cea mai de sus este rotocolul lui cel despre toate părţile, iar cea mai de jos este mijlocul, unde cum că şi pământul ca un centru şade nemişcat, şi întelepţii cei de afară de demult învaţă şi Dumnezeiasca Scriptură de asemenea. Iar acum filozofi cei mai noi ai Europei, ai socotelii celei împotrivă şi s-au făcut şi sunt, centru punându-l ei pe soare, iar planetă (adică rătăcit) împrejurul soarelui pe pământ adică pe toată sfera cea rotundă”. „Dogmatica” Sfântul Atanasie de Paros. DOAMNE AJUTĂ! Sfântul Atanasie de Paros dă un răspuns în legătură cu forma pământului: „CĂCI CU ADEVĂRAT, SAU SFERĂ, SAU ÎN CHIPUL SFEREI, întru care se zice că este şi petrecerea fericiţilor.”

    Apreciază

  35. ileana said, on august 30, 2019 at 4:21 pm

    Erata: refractie.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.