SACCSIV – blog ortodox

Ieromonahul ONISIM BANU a fost CATERISIT

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 28, 2017

Dupa cum stiti:

Ieromonahul ONISIM BANU de la Manastirea Fagetel A INTRERUPT POMENIREA Episcopului Andrei Nicolae Moldovan al Covasnei si Harghitei. ANUNTUL PUBLIC

   Iata ce putem citi la http://www.episcopiacvhr.ro/index.php/15-stiri/184-comunicat-de-presa-2

Comunicat de Presă

Serviciul Prezidial

Consistoriul Eparhial Monahal

Ieromonahul Onisim-Adrian Banu, vieţuitor al Mănăstirii „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” – Făgeţel, judeţul Harghita, a fost deferit judecăţii Consistoriului Eparhial Monahal al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei pentru abateri grave de la rânduiala vieţii monahale şi disciplina canonică a Bisericii Ortodoxe Române.

Prin Hotărârea nr. 1/26.01.2017 Consistoriul Eparhial Monahal i-a aplicat pedeapsa “CATERISIRII, EXCLUDERII DIN MONAHISM ŞI INTERDICŢIA DE A PURTA HAINA MONAHALĂ”, conform art. 4 lit. p) şi lit. r) din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

Comentariu saccsiv:

   Cititi va rog si:

VIDEO: Preotul nepomenitor ONISIM BANU despre preotul NIL DOROBANTU …

 

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. el said, on ianuarie 28, 2017 at 4:49 pm

  pai asta e TOT ce pot sa faca APOSTATII, sa „CATERISEASCA ” din burta lor ,.. si sa arate cu degetul lumii lui anticrist LEPADATE ca si ei , pe cei care NU VOR sa fie ca ei !

  IEFTIN !… era de asteptat ! JENIBIL !.. dar desigur NEPUTINCIOS !

  Parintelui Onisim DOAR EL insusi si INSELAREA LUI vor/ar mai putea sa.i danuneze cu ceva… ca ce zic LEPADATII astia NOTORII e … ZERO BARAT !!! INVALID !

  ei DEMULT NU ai au pe Hristos , nici puterea Lui Hristos de la lega si dezlega conform rangului dat odinoara lor NU MAI ESTE CU EI !

  penibil !

  li se scutura la APOSTATI Scaunele „castigate” prin UZURPARE si NEDREPTATE de sub cur , … si ce sa faca si ei sarmanij de frica .. reactioneaza cum stiu : cu URA si VIOLENTZA DIAVOLULUI din ei !

  Apreciază

 2. Viorel said, on ianuarie 28, 2017 at 5:01 pm

  Parintele Onisim a aparat cat a putut drepturile elevelor care erau fortate sa treaca la catolicism

  La toate Casele de Copii CONCORDIA toti copiii adusi acolo sunt pusi de catre ingrijitori sa faca ora de rugaciune in fiecare zi dar rugaciuni de la papistasi acestea fiind ordinele patronilor austrieci ai CONCORDIA pentru personalul de acolo, iar din pacate nu se stie acest lucru care nu este normal intr-o tara majoritat ortodoxa.

  Apreciază

  • mihai said, on ianuarie 28, 2017 at 6:19 pm

   da viorel, este vorba despre internatul de fete din odorheiul secuiesc/harghita, acolo sunt si ortodocsi si din etnia maghiara, cei drept putini dar sunt totusi, dar ma intreb ce cauta ortodocsi la rataciti aceia ?! dar fugi frate de ei, ca o vorba din batrini zice; nu te duce sa lingi unde ai scuipat, scuzatimi expresia

   Apreciază

   • Viorel said, on ianuarie 28, 2017 at 8:06 pm

    problema in prahova este ca toate casele de copi Concordia iau copii si ii trec la catolicism, traiesc bine material primesc mereu ajutoare din elvetia, austria, germania dar ei sunt pusi la ora de rugaciune catolica toti copii impreuna cu ingrijitorii chiar daca ingrijitori sunt in dreapta credinta si copii probabil au fost botezati ortodox

    Apreciază

   • Viorel said, on ianuarie 28, 2017 at 8:07 pm

    http://www.concordia.org.ro/concordia/istoric/

    Apreciază

 3. Mr. mojon said, on ianuarie 28, 2017 at 6:18 pm

  – Acuza împotriva Episcopului se înaintează Mitropolitului, deci căpeteniei sinodului de care depinde acel Episcop. 6 ap.; 19 Cartag.
  – Cel ce pârăşte pe un Episcop e dator să-şi susţină pâra. dacă nu o susţine, se pedepseşte ca un calomniator. 6 II; 19 Cartag.
  – Reclamaţie împotriva clericilor poate face, în chestiunile particulare, orice persoană căreia i s-a cauzat de către clerici o nedreptate. În chestiunile bisericeşti, pot ridica acuza numai persoanele vrednice de credinţă. De aceea: ereticii, schismaticii, anatemizaţii, excomunicaţii, caterisiţii, cei ce dispreţuiesc canoanele, cei cu viaţa imorală şi cei ce au fost daţi în judecată şi nu s-au dezvinovăţit nu pot ridica acuza împotriva clericilor. 6 II; 21 IV; 74 ap.; 8, 128 Cartag. De asemenea, nici cei lipsiţi de drepturi civile şi nici oarecari persoane care «s-au spurcat cu fapte ruşinoase». 129 Cartag.
  – Cel ce a ridicat mai multe învinuiri împotriva clericilor, dacă nu poate dovedi una dintre ele, atunci nu i se permite să mai susţină pe celelalte. 130 Cartag.
  – Cel ce acuză pe Episcop, să dea în scris «că sunt gata a se supune aceleiaşi pedepse care s-ar da Episcopului acuzat, în cazul când la cercetarea lucrurilor se va dovedi că Episcopul este nevinovat şi că dânşii au calomniat numai pe Episcop», 6 II; 19 Cartagina.
  – Acuza ce se ridică împotriva cuiva trebuie cercetată în mod temeinic. 3, 6 Teofil. Alex.
  – Acuzatul sau acuzatorul pot cere, pentru motive binecuvântate, ca procesul lor să se judece în alt loc decât cel obişnuit. 30 Cartag.
  Se pedepseşte cu afurisire mireanul care:
  – Dispreţuieşte pe episcop sau devine schismatic. 31 ap.; 5 Antiohia; 13 I-II.
  – Defaimă conducerea de stat sau pe dregători. 84 ap.
  – Mireanul şi monahul care nu se supune Episcopului său. 8 IV.
  – Predică în public (în biserică) fără învoirea Episcopului. 64 VI.
  – Comunică cu clericul care liturghiseşte sau botează în paraclise particulare, fără învoirea Episcopului. 12 I-II.
  – Cel ce face reclamaţie împotriva clericilor, dacă se constată că aceştia sunt nevinovaţi, iar reclamantul este un calomniator, «să se lepede din comuniune». 19 Cartagina; sau să fie pedepsit cu pedeapsă cu care ar fi fost pedepsit reclamatul, dacă ar fi fost dovedit vinovat. 6 II.
  Se pedepseşte cu caterisirea clericul care:
  – Comunică sau se roagă cu un alt cleric caterisit. 1 Antiohia.
  – Dispreţuieşte pe Episcopul său şi se desparte de el. 31, 55 ap.; 5 Antiohia; 13-15 I-II.
  – Face conspiraţii contra stăpânirii de stat, contra Episcopului sau altor clerici. 84 ap.;18 IV;34VI.
  – Admite botezul sau jertfa ereticilor. 46 ap.
  – Nu săvârşeşte botezul în numele Sfintei Treimi. 49 ap.; sau nu-l săvârşeşte prin 3 afundări. 50 ap.
  – Defaimă stăpânirea de stat sau pe dregător. 84 ap.
  – Liturghiseşte sau botează afară de biserică, fără aprobarea Episcopului. 31, 59 VI; 10 VII; 12 I-II III.
  – Refuză să se supună judecăţii bisericeşti. 15 Cartagina.
  – Nu pomeneşte, la Liturghie, pe Episcopul său. De asemenea, şi Episcopul care nu pomeneşte pe Mitropolitul său. 13 I-II; 14 I-II, sau Mitropolitul care nu pomeneşte pe Patriarhul său. 15 I-II.
  – Cel caterisit în mod legal trece în rândul mirenilor şi nu mai poate îndeplini nici un serviciu clerical. 27, 28 Cartagina; 8 Nic. al Constantinopolului; 21 VI.
  – Cel care comunică cu un caterisit să fie lepădat din Biserică. 4 Antiohia.
  – Clericul care se roagă cu un cleric caterisit să se caterisească. 11 ap.
  – Episcopul nu poate fi caterisit de doi Episcopi, ci numai de sinodul episcopesc. 2 Sin. local din C-pol, din anul 394. Iar în lipsa sinodului, de 12 episcopi; presbiterul, de 6 episcopi, diaconul de 3 episcopi, iar ceilalţi clerici, de un Episcop. 12, 20, 100 Cartagina.
  – Episcopul poate fi caterisit numai de sinod. Ceilalţi clerici pot fi caterisiţi de Episcopul lor. 4 Antiohia; 20 Cartag.
  – Clericul care este învinuit de ceva trebuie citat în faţa forului judecătoresc competent, pentru a fi judecat. dacă nu se prezintă, va fi judecat şi pedepsit în lipsă. 74 ap.; 19 Cartagina
  – Cel caterisit, dacă îndrăzneşte să facă servicii divine, «să nu mai aibă nădejde… de reintegrare». 4 Antiohia; 28 ap.; 29 Cartagina.
  – Clericii sau monahii care se unesc cu cei ce dispreţuiesc sau vor să facă vreun rău stăpânirii de stat, sau altor clerici, să se caterisească. 31 ap., 84 ap.; 18 IV; 34 VI.
  – Episcopul care «va fi acuzat cu ceva de către oameni vrednici de credinţă» să fie judecat de sinod. în acest scop, el va fi citat şi audiat. Dacă însă nu se prezintă în faţa sinodului după prima citare, va mai fi citat încă de două ori, şi dacă nici după aceasta nu se prezintă, va fi judecat în lipsă. 74 ap.; 6 II. Dacă nu se poate întruni sinodul din diferite motive, atunci să se judece acel Episcop de 12 Episcopi, presbiterul (în apel), de 6 Episcopi, şi diaconul de 3 Episcopi. 12, 20, 100 Cartagina.
  – Dacă asupra sentinţei contra unui Episcop nu cad de acord toţi membrii sinodului, atunci Mitropolitul să mai invite câţiva Episcopi, din eparhiile învecinate, şi aceştia să judece, împreună cu Episcopii provinciei respective, chestiunea controversată. 14 Antiohia.
  – Episcopul are dreptul de a judeca pe clericii din eparhia sa. 32 ap.; 62 Cartagina. Cei pedepsiţi de Episcop, dacă nu sunt mulţumiţi cu sentinţa ce s-a dat împotriva lor, pot face apel la Mitropolit sau la sinod. 5 I; 6 Antiohia; 14 Sardica.
  – Judecata bisericeasca să se facă totdeauna în conformitate cu prescripţiile canonice. 1 Chiril Alex.
  – Libertinul nu poate acuza pe clerici. 129 Cartagina.
  – Poate fi numai un creştin ortodox, cu viaţă morală ireproşabilă. 75 ap.; 129, 131 Cartagina; 6 II; 9 Teofil Alex.
  – Un singur martor nu e suficient pentru a dovedi ceva, ci se cer cel puţin doi martori. 75 ap.; 2 I; 85 VI; 132 Cartagina.
  – Fiecare e obligat să mărturisească, atunci când e nevoie, tot ceea ce ştie sau ce a văzut pe cineva făcând. 71 Vasile cel Mare; 38 Ioan Postnicul.
  – Mireanul care defaimă stăpânirea de stat sau pe dregători să se afurisească. 84 ap.
  – Clericul pedepsit de Episcopul său, chiar dacă face apel, trebuie să rămână sub pedeapsa dată de Episcop până ce se rezolva apelul. 14 Sardica.
  – Poporul (credincioşii) are dreptul de a participa la alegerea clerului. 6 Sardica; 50 Cartagina.
  – Clericul care, după ce a fost caterisit, tulbură ordinea în biserică, să fie predeat autorităţilor civile, ca să-l pedepsească. 5 Antiohia.
  – Clericul care se desparte de Episcopul său, «neştiind nici o vină asupra Episcopului său în privinţa dreptei credinţe şi dreptăţii, să se caterisească»; mireanul să se afurisească. Aceasta să se facă după 3 admonieri. 31 ap.; 5 Antiohia; 10 Cartagina; 13-15 I-II.
  – Clericul care se ridică împotriva Episcopului său şi face schismă să fie anatema. 11 Cartagina; 6 Gangra.
  – Episcopii care se dezbină de sinod să se caterisească. 1, 2 III.
  – Schismaticii se numesc «cei ce se deosebesc în concepţii cu privire la unele chestiuni şi întrebări bisericeşti corigibile». 1 Vasile cel Mare.
  – Schismaticii nu pot ridica acuza împotriva clericilor. 6 II.
  – Succesiunea apostolică se întrerupe în Episcopii care devin schismatici sau eretici. 1 Vasile cel Mare.
  – Clericii sunt datori să se supună Episcopului (superiorului) lor. Cei ce nu se supun să fie pedepsiţi. 31, 39, 55 ap.; 8, 23 IV; 17 VI; 57 Laodiceea; 5 Antiohia; 10, 11, 31 Cartagina; 13-15 I-II. Atunci însă când superiorul lor predică în mod public o învăţătură condamnată de Biserică, nu sunt datori sa-l urmeze, ci au datoria de a se separa de el, rămânând pe linia Ortodoxiei. 15 I-II.

  Apreciază

 4. tom beron said, on ianuarie 28, 2017 at 7:02 pm

  http://thechristianmythbusterseries.com/the-mountains-of-israel-revealed/

  Foarte interesant! Nu am timp sa traduc dar sunt sigur ca se gaseste cineva s-o faca.

  Apreciază

 5. elenaadriana popa said, on ianuarie 28, 2017 at 7:44 pm

  A plecat la Domnul par PROCLU NICAU…

  Apreciază

  • Ioana said, on ianuarie 29, 2017 at 2:32 pm

   Dumneze să ăl ierte! Să îi rsocoteasca rugăciunile și cuvintele împotriva cipurilor si a ecumenismului….

   Apreciază

  • Aurora said, on ianuarie 29, 2017 at 4:50 pm

   Dumnezeu sa-l ierte !

   Apreciază

  • marinela said, on ianuarie 30, 2017 at 10:36 pm

   Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca sufletul in pacea cereasca a acestui monah rugator ,ca am avut bucuria sa-l cunosc personal si sa-i simt efectul rugaciunilor lui.

   Apreciază

 6. pamaio said, on ianuarie 28, 2017 at 8:35 pm

  Trump face zid intre S.U.A. si Mexic.Se pregateste cea mai mare inchisoare din lume sau ma insel ??? Cu deschidere la Canada….

  Apreciază

 7. Eu said, on ianuarie 28, 2017 at 8:41 pm

  Este adevarat ca a murit pr proclu nicau?

  Apreciază

 8. Ioana said, on ianuarie 28, 2017 at 9:53 pm

  am primit pe e-mail: Parintele Proclu a trecut la cele vesnice… oare el mai pomenea ? de aici se intelege ca era impotriva kakasinodului… https://youtu.be/oYtaMnUy73s dar sarmanul, ca si danielbLa erau cu Dorobantu… https://danielvla.wordpress.com/2016/05/12/parintele-proclu-despre-parintele-nil-dorobantu-dumnezeu-face-minuni-o-ajuns-om-sfant/

  Apreciază

 9. nela said, on ianuarie 28, 2017 at 9:55 pm

  https://tainacasatoriei.wordpress.com/2017/01/28/parintele-proclu/ – a plecat la Domnul .

  Apreciază

 10. sorin said, on ianuarie 28, 2017 at 9:58 pm

  uitati aici despre impartasanie https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2017/01/28/cum-ne-impartasim-1/

  Apreciază

 11. eulescu said, on ianuarie 28, 2017 at 10:23 pm

  Părintele Proclu Nicău a plecat la Domnul. ..??? Ce stiti ? Asa am vazut o stire!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 12. Ionut said, on ianuarie 29, 2017 at 12:39 am

  Tot ce se intampla in ultima vreme ma face sau dau tuturor p.c. preoti un sfat (din mintea mea proasta): gasiti-va o ocupatie alternativa si slujba de preot impliniti-o nu pentru a va castiga existenta, ci doar din dragoste de Dumnezeu si de oameni, astfel incat sa nu va poate infrange vrajmasul.
  Sf. Ap. Pavel spunea ca desi ar fi avut dreptul sa traiasca exclusiv din propovaduirea Evangheliei, a ales sa munceasca pentru a nu fi nimanui povara.
  Nu fiti partasi la faradelegea ce se savarseste impotriva fratilor vostri!
  Sa luam aminte!

  Apreciază

  • I said, on ianuarie 29, 2017 at 2:05 pm

   Chiar la un staret am auzit asta, ca preotul sa aiba si un serviciu alternativ, mai departe cum ati spus dumneavoastra.

   Apreciază

 13. Alexandru TM said, on ianuarie 29, 2017 at 1:42 am

  APEL LA RUGACIUNE

  Pentru dezvrajbire, nimicire a toata lucrarea potrivnica (ecumenista) si mantuirea noastra .

  Cu Binecuvantarea parintelui Ioan pentru urmatoarele 2 saptamani adica pana in 7 februarie . Iar dupa aceasta data ce a vrea Domnul cu noi.

  Nu mai avem mult pana terminam aceasta binecuvantata lucrare.

  Au fost 3 rugaciuni stabilite inainte. Acum cine poate si vrea, sa faca cele de mai jos in locul primelor, totul sa fie facut cu dragoste nu din silnicie.

  La ora 23:00 vom face Canonul de Pocainta catre Mantuitorul nostru IIsus Hristos si Acatistul Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

  Iar vineri ajunare pana la ora 12.

  Atat.
  Mantuire
  Irtatare

  Apreciază

 14. tom beron said, on ianuarie 29, 2017 at 4:47 am

  off topic
  De ultima ora: pe ‘hotz news’ scrie de un ‘program revolutionar’ in care s-a creat o ‘himera”..adica o combinatie om-porc!.NU GLUMESC ,CAUTATI STIREA! La a doua venire „..lumea va fi ca pe timpul lui Moise”! Asta scrie in NT!

  Apreciază

 15. Mihaela said, on ianuarie 29, 2017 at 8:23 am

  off topic
  Parintele Proclu Nicau a trecut la Domnul. Va rog sa il pomeniti!

  Apreciază

  • el said, on ianuarie 29, 2017 at 11:37 am

   Dumnezeu sa-l ierte pe parintele Proclu!
   FOARTE BINE ca l-a luat Dumnezeu inainte sa il strice diavolul si sa se piarda rasplata ostenelilor lui.

   Apreciat de 1 persoană

 16. Raluca said, on ianuarie 29, 2017 at 8:37 am

  Știe cineva dacă și în alte țări ale căror patriarhii au participat la sinodul din Creta, preoții și monahii nepomenitori sunt caterisiți, sau suntem singurii la care se întâmplă așa ceva?

  Apreciază

  • Mihai said, on ianuarie 29, 2017 at 7:48 pm

   La ruși de exemplu recent find o măicuță alungată, acolo Chiril &ci nu a participat dar sunt mai ecumeniști decât ecumenistii

   Apreciază

 17. saccsiv said, on ianuarie 30, 2017 at 8:44 am

  Muritor

  Ti-a dat voie sa-i publici numarul de telefon?

  Apreciază

  • Muritor said, on ianuarie 30, 2017 at 12:45 pm

   de fapt, nu l-am întrebat eu personal. Eu l-am primit pe email, dar nu știam cum să informez pe mai mulți despre asta din cei care ar fi interesați să ajute. De asta l-am scris doar aici, dar poate, într-adevăr, nu e potrivit.
   Dacă crezi că trebuie, nu ai putea să-l suni să afli dacă dă voie?
   Poate că e caraghioasă situația, dar nu am posibilitatea să-l sun personal azi și mîine.
   Nu m-am gîndit la chestia asta anterior, mi-a scăpat.
   Iertare!

   Apreciază

 18. […] Ieromonahul ONISIM BANU a fost CATERISIT […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: