SACCSIV – blog ortodox

De ce nu scrie despre rotundul Pamantului in Bibliile 1688 sau 1914 sau Anania?

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 20, 2017

Adeptii Pamantului sferic aduc si un argument din Biblie, anume versetul 31 din capitolul 8 din Pildele lui Solomon:

Dezmierdându-mă pe rotundul pământului Lui şi găsindu-mi plăcerea printre fiii oamenilor.

Puteti citi aici:

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=63&cap=8

In Biblia de la 1688 scrie insa:

Cand Sa veseliia lumea savarsind, si Sa veseliia intru fiii oamenilor.

   Vedeti:

http://www.sfantascriptura.com/Biblia_Bucuresti_1688.pdf

In Biblia de la 1914 scrie:

Cand se veselea lumea savarsind, si se veselea intru fiii oamenilor.

   Vedeti:

https://www.scribd.com/doc/28749485/Biblia-Ortodoxa-1914

Iar la Biblia Anania scrie:

când El Se veselea desăvârşindu-ne i lumea şi întru fiii oamenilor Se veselea.

Cu nota:

synteléo înseamnă „a împlini (a isprăvi, a completa, a desăvârşi) o lucrare“, dar nu singur, ci împreună cu altcineva (syn-teléo). Un argument în plus pentru prezenţa şi împreună-lucrarea Logosului în actul creaţiei.

   Vedeti:

http://www.dervent.ro/biblia.php

Eu cred ca nici in celelalte variante vechi ale Bibliei, in oricare alte limbi, nu scrie despre vreun rotund al Pamantului. Si atunci, de ce scrie despre rotundul Pamantului doar in varianta moderna de pe internet? De ce aceasta adaugire? In alte variante noi, in alte limbi, gasim oare aceeasi adaugire?

Sigur, faptul ca nu scrie de fapt in Sfanta Scriptura, la acest verset, ca Pamantul e rotund, nu inseamna ca el e plat. Dar, repet, de ce aceasta adaugire?

Ba mai rau, nu doar ca s-a adaugat ceva, dar s-a schimbat cu totul intelesul primei parti a respectivului verset. Caci in variantele vechi se veselea savarsind (sau desavarsind, ispravind, completand) lumea iar in varianta noua doar se dezmierda pe un rotund …

 

96 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. unu1 said, on ianuarie 20, 2017 at 1:16 pm

    Dar hărțile astea plane (2D) sunt reale?? Stie cineva?
    Chiar azi cautam ceva pe harta lumii si ma gandeam la articolele de pe saccsiv despre Pamantul rotund.

    Apreciază

    • Daniel said, on ianuarie 20, 2017 at 7:02 pm

      Si eu a citit și studiat mai multe traduceri și versiuni ale Bibliei,romana,greaca și engleza și intradevar sunt unele diferențe chiar de sens nu numai de cuvinte. Motivele modificării și ele sunt diverse, unele sunt din cauza limbajului arhaic și traducere altele pot fi intenționate.
      Privitor la forma reala pamantului totuși astazi este usor de dovedit fără sa avem incredere in imagini din satelit sau sonde spatiale. E nevoie doar de putine cunostinte și putina logica tridimensionala. Deasemenea tot la nivel de amator putem măsură distanta reala pamant-luna. Insa distanta pamant-soare intrucat eprea mare e imposibil de masurat prin metode directe… Ca cercetător cu experienta de aproape 40 de ani va înțeleg care ar fi scopul firesc și motivat al acestor îndoieli fata de știință care pe drept cuvânt a cam prostit lumea prin tehnologie ca sa tina mintea omului ocupata prin ascunderea sau distorsionarea adevărului în scopul bine știut de negare sau denigrare a Lui Dumnezeu Creatorul întregului Univers vizibil și invizibil. Totusi pentru a contracara știință actuala e nevoie de cunoștințe extrem de solide în multe domenii. Pot sa va împărtășesc ca de foarte multe ori în studiul meu (in sute de domenii ale stiintei)am găsit foarte multe fisuri (contradicții grave sau chiar lipsa aplicarii logicii în știință!!!) In asa zisa știință fara de Dumnezeu care se pretinde a cunoaste și explica pe deplin toate lucrurile. În concluzie: părerea mea este ca știința adevarata (nu mincinoasa) oricât de avansata ar fi nu poate decât sa redescopere ce Dumnezeu a creat deci sa demonstreze existenta Lui Dumnezeu nu invers.

      Apreciat de 2 persoane

      • unu1 said, on ianuarie 20, 2017 at 9:30 pm

        @Daniel
        Draga frate Daniel, eu nu sustin ca Pamantul ar fi rotund, sferic sau plat.
        Eu doar am intrebat, avand in vedere ca unii sustin heliocentrismul, altii geocentrismul, pana la urma hartile plane 2D, sunt reale sau nu?
        Eu n-am zis ca hartile plane demonstreaza ca Pamantul ar fi plat. Eu am inrebat dpdv al corectitudinii dimensiunilor si locatiei tarilor.
        Adica Romania e mai mare decat Ungaria si e in Estul ei, sau nu. SUA e mai mica decat Canada si e in Vestul Romaniei samd.
        Poate nu m-am exprimat suficient de clar.

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 8:55 am

        @ unu1 Pai depinde ce intelegi prin reale sau nu. Pentru ca din moment ce oamenii le folosesc de mii de ani si pina acum i-au ajutat la ceva inseamna ca sint bune de ceva. Dar ca sa fim 100% corecti absolut toate hartile plane mint putin. Nu exista harta in plan care sa repecte 100% toate distantele, suprafetele si formele tarilor, oceanelor, etc. Asta pentru simplul motiv ca pamintul este sferic si drept urmare suprafata sa nu este desfasurabila in plan. Dar stii care este paradoxul? Pina si globurile pamintesti sint mincinoase….pina si acelea deformeaza distantele si suprafetele. Oare de ce? Poate pentru ca pamintul nu este nici sferic…

        Apreciază

    • unu1 said, on ianuarie 20, 2017 at 7:24 pm

      Deci chiar nu stie nimeni dintre toti cei care pun pe aici documentare despre Pamantul plat si nu sferic daca is reale hartile plane?

      Apreciază

      • Daniel said, on ianuarie 20, 2017 at 8:41 pm

        Draga frate ,,unu1”Hărțile plane nu dovedesc ca pământul ar fi plat
        precum o harta tip glob nu dovedește ca pământul e sferic.
        Hărțile plane(2D) sunt făcute de regula fie prin metode mai vechi topografice sau mai nou prelucrate pe computer după imagini din scanere de altitudine (avion) sau mare altitudine (sateliti). Sateliți se rotesc pe o orbiita in jurul pamantului la diferite înălțimi de regula sunt sateliți de foarte joasa altitudine aprox.270-300km sateliti de spionaj militari sau meteo,etc sau ISS la altitudine de aprox. 870km este cazul stației spatiale internaționale care se poate observa de pe pamant cu ochiul liber de oricine la fiecare 90 minute , doar trebuie sa știi ora și minutul…) cei mai departati sunt sateliții de telecomunicatii date si internet sau televiziune DVB geostationari aprox 35600km.
        Deci dacă satelitii si cei care au fost deja pe orbita nu mint, putem spune ca pământul e cvasi-sferic, însă ceea ce pot sa va spun sigur ca imaginile din satelit din zona polilor (nord și sud) sunt total cenzurate si manipulate publicului larg întrucât se spune ca ar dezvălui alte aspecte ale formei pamantului. (…) totuși cu foarte multi ani in urma din greșeală sau publicate informații si imagini care ulterior au fost cenzurate și sterse intrucat au caracter contradictoriu și șocant despre forma pământului. Acum a mai rămas doar povesti nesigure si dezinformare… Deci cine e doritor de noi descoperiri acolo e locul unde se pot afla ,,multe”

        Apreciază

      • timisorean1 said, on ianuarie 22, 2017 at 6:31 pm

        @Daniel
        Iss orbiteaza undeva pe la 400km. De ex, pe parcursul anului trecut a fost intre 401 si 406km dar a fost si la 395, etc. Am urmarit-o de multe ori(bine, e vb de o luminita, nu pot fi sigur ca iss e pe bune), mai ales cand magnitudinea e mare. Si iridium flares am urmarit de multe ori. Si toate trecerile corespun la secunda deci ceva e acolo sus. De ex, in 31 ian la 19.35 iss(sau ce-o fi) va avea o trecere cu mag. -3.4 si punct maxim alt 80 grade deci o supertrecere ca sa zic asa. In orice caz, daca sunt oameni in spatiu, inaltimea maxima e undeva pe la 400km. In unul din filmele despre falsa aselenizare ni se zice cum in anii ’90, una din navetele america a urcat pana la fabuloasa inaltime de… 460km iar echipajul a inceput sa aiba probleme din cauza radiatilor. Despre sateliti la 36000km parca m-as indoi.

        p.s. in ultimele zile m-am gandit daca totusi n-or fi reusit sa trimita vre-o sonda pe luna(presupunand luna la 3000-5000km inaltime) doar ca nu-s prosti sa ne dea si niste imagini 🙂

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 24, 2017 at 4:08 pm

        @timisorean1 ISS vizibil pe cer cu ochiul liber? Uite aici o posibila explicatie:

        Asa cum acest om a inconjurat pamintul intr-un avion cu alimentare solara, exact asa si ISS poate fi o drona cu alimentare solara care zboara la nesfirsit….NU este la 400 Km altitudine ci mai jos si este mult mai mica decit ni se spune. Probabil esteo drona de spionaj fara echipaj uman la bord. Deci nu „orbiteaza” pamintul ci de fapt zboara in atmosfera la fel ca orice alt aparat de zbor…

        Apreciază

  2. Roman said, on ianuarie 20, 2017 at 1:17 pm

    Cineva a dorit si a schimbat si limba srisa si vorbita de-alungul timpului sau poate in numele EVOLUTIEI sau nu a fost ceva PREMEDITAT ,calculat si gandit de asa natura, intrucat cuvintele vechi (arhaismele) nu mai stim ce inseamna ,nu le mai cunoastem sensul si ale lor sinonime fata de cele din ziua de astazi (decat daca stai sa studiezi un dictionar sau ,,n” dictionare lingvistice ,adica sa fie ceva tot COMPLICAT SI INTORTOCHIAT ca majoritatea sa renuntam la a mai cauta ORIGINALUL ,PRIMA TRADUCERE,TEXTUL INITIAL etc).Dupa traducerea Bibliei (din greaca veche) acel CINEVA a mai ,,tradus” de mai multe ori Biblia ,chiar de era din aceiasi limba,in cazul nostru lb. romana,dupa ce s-a modificat sensul si scrierile unor cuvinte in mod oficial.Oare or fi vreo intamplare aceste modificari aduse limbii ,la o anumita perioada de timp ptr a se da de treaba falsa la fel de fel de cercetatori si lingvisti si traducatori (copy paste sau….cum s-or chema ca eu nu ma pricep) si…etc sau e doar in imaginatia mea ?Poate limba e necesar a fi schimbata la o anumita perioada fiindca are un ROL si acest lucru,dar eu personal il gasesc acest ,,rol” atat de important precum schimbatul buletinului din 10 in 10 ani ,adica nici unul ci doar a fi cumva controlat si reactivat de sistemul LOR al …acelui cineva, care doreste sa ii confirm daca am crapat sau ii sunt sluga in continuare .Doamne ajuta!

    Apreciază

    • gheorghi said, on ianuarie 21, 2017 at 2:29 am

      Schimbari au fost de mai multe feluri o fi datorita „evolutie” „IN PRINCIPIU” – adica din trufia celor „cititi” ori din invechire si ne-utilizare… au fost facute si pentru simplificare, si pentru a modifica intelesul initial prin intelesul propriu al „modificatorului.
      Iata in engleza cateva modificari:
      Words Whose Meanings Have Changed Drastically Over Time
      https://www.scribblrs.com/words-meanings-changed-over-time/
      ––––––-
      Iata si modificari ale „genialului” King John… zeci de pagini:
      English Glossary of the KJV Bible
      http://www.cnm-vra.com/essays/kjvglossary/index.html
      –––––
      Mai „am” din astea, unde „una spune, alta face’.
      Cand au renuntat la taine, s-a schimbat gandirea, nici macar nu pricep sensuri datorita simplificarilor excesive.
      E unul Bradley care era fericit in scrierile sale (The Making of the English) ca a disparut genul (nasculin si feminin) din limba…
      De aia poate ca nu fac diferenta intre barbbat si femeie, la nivel subconstient nedeclansandu-se vreo separare fundamentala de intelesuri.

      Apreciază

      • gheorghi said, on ianuarie 21, 2017 at 2:55 am

        corectie KJV… King James

        Apreciază

  3. Muritor said, on ianuarie 20, 2017 at 1:29 pm

    Oare nu există nici o altă referinţă scripturistică în legătură cu sfericitatea pămîntului?

    Apreciază

  4. evtodiev said, on ianuarie 20, 2017 at 2:22 pm

    off topic:
    „Oamenii Bisericii pe care i-am cunoscut”
    În film sunt folosite unele fragmente din cartea Arhimandritului Grigorie (Zumis), Starețul Mănăstirii Dochiariu (Sfântul Munte Athos), „Oamenii Bisericii pe care i-am cunoscut” (tradusa in romana: Ucenic la oameni nevoitori) precum și conversațiile cu Gheronda Grigorie din săptămâna stâlpărilor a anului 2013 la mănăstirea Dochiariu

    Apreciază

  5. carlos said, on ianuarie 20, 2017 at 2:30 pm

    Kings James 1611 – ”Rejoicing in the habitable part of his earth; and my delights were with the sons of men.”
    New Kings James, dupa 1950, – ”Rejoicing in His inhabited world, And my delight was with the sons of men.”
    Orthodox Jewish Bible, 2002 – ”Rejoicing in the tevel of His Eretz; and my delights were with the Bnei Adam.”

    am mai verificat 4-5 variante in engleza si 2-3 in spaniola, nicaieri nu e un cuvant care sa insemne cerc sau rotund.

    Apreciază

  6. m&v said, on ianuarie 20, 2017 at 2:52 pm

    Această luptă a diavolului împotriva Domnului se v-a duce doar până la a doua venire a Sa, trecându-se la ziua a opta, care v-a fi veșnică. Când arhireii ortodocși care conduc bisericile calcă un Sfânt Canon a legii lui Dumnezeu, sau o poruncă din Sfintele Evanghelii, devin păgâni despărțiți de Dumnezeu, iar diavolul începe să-i conducă la schimbări de texte din scripturile insuflate de însuși Duhul Sfânt , la arderea lor, la tipărirea lor schimbând sensul sau modificând anii, după calculele astronomilor atei (păgâni) și chiar la uciderea drepților pentru a nu mai fi prooroc pe pământ. Falsificarea sau scimbarea textelor din scripturi, reprezintă ceva foarte grav, precum s-ar spune că ceea ce Duhul Sfânt prin sfinți și prooroci, scriind scripturile, acest scris este greșit, deci aducând o mare hulă împotriva Sfântului Duh. Dacă Duhul Sfânt vorbește prin gura Evanghelistului Ioan în Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
    Capitolul 1
    7. Iată, El vine cu norii şi orice ochi Îl va vedea şi-L vor vedea şi cei ce L-au împuns şi se vor jeli, din pricina Lui, toate seminţiile pământului. Aşa. Amin.
    Înseamnă că noi îl vom vedea pe Mântuitorul Iisus Hristos, cu ochii noștri și nu la televizor, deoarece nu știa Dumnezeu că noi la sfârșitul veacului ne vom face televizor, icoana lui antihrist? Iar Sfântul Efrem Sirul spune că v-a veni ca un fulger de strălucit:- Atunci va plânge tot pământul. Marea și aerul vor plânge împreună, și dobitoacele cele sălbatice cu păsările cerului. Vor plânge munții și dealurile și lemnele câmpului. Vor plânge și luminătorii cerului dimpreună cu stelele pentru neamul omenesc. Căci toți s-au abătut de la Dumnezeu Cel Sfânt și Ziditorul tuturor, și au crezut înșelătorului, primind pecetea spurcatului Antihrist, în locul făcătoarei de viață Cruci. Vor plânge toate bisericile lui Hristos cu plângere mare, că nu va mai sluji sfințirea și prinosul! Iar după ce se vor împlini trei ani și jumătate ai stăpânirii spurcatului și după ce se vor împlini toate smintelile în tot pământul, după cum zice gura Domnului, atunci va veni Domnul și Mântuitorul nostru ca un fulger strălucind, din cerul cel sfânt, cel preacurat și înfricoșat și preaslavit. Dumnezeul nostru și Împăratul și Mirele cel fără de moarte, pe nori cu slavă neasemănată, alergând înaintea lui îngerii și arhanghelii, toți văpaie de foc fiind. Heruvimii având ochii în jos, și Serafimii zburând și fețele și picioarele ascunzându-le cu aripile, strigând cu frică unul către altul: Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot. Și glas de trâmbiță grăind cu frică: Sculați-vă cei ce dormiți, iată a venit Mirele.
    Atunci se vor deschide mormintele și va auzi țarina cea putrezită acea mare și înfricoșată venire a Mântuitorului, și într-o clipă se vor scula toate semințiile și vor căuta la frumusețea cea sfântă a Mirelui. Și milioane și mii de mii de îngeri și de arhangheli și nenumărate oștiri se vor bucura cu bucurie mare. Atunci sfinții, drepții și toți care nu vor lua pecetea balaurului celui păgân, se vor bucura foarte mult. Și se va aduce tiranul legat de îngeri cu dracii împreună înaintea divanului. Iar cei ce vor fi luat pecetea lui și toți păgânii și păcătoșii vor fi aduși legați. Și va da Împăratul hotărârea asupra lor, aceea a osândei celei veșnice în focul cel nestins. Amin-.
    Dacă pământul ar fi sferă cum l-ar vedea pe Mântuitorul tot ochiul, rezultă că pământul este drept. La Iosua 10, găsim faptul că Domnul a oprit soarele în loc, până la nimicirea vrăjmașilor. Dacă se rotea pământul în jurul soarelui, nu-l corecta Dumnezeu pe Împăratul și proorocul Iosua?

    Iosua 10
    1. Adoni-Tedec, imparatul Ierusalimului, a aflat ca Iosua pusese mana pe Ai si o nimicise cu desavarsire, ca facuse cetatii Ai si imparatului ei cum facuse Ierihonului si imparatului lui, si ca locuitorii Gabaonului facusera pace cu Israel si erau in mijlocul lor.
    2. Atunci i-a fost foarte mare frica; fiindca Gabaon era o cetate mare ca una din cetatile imparatesti, mai mare chiar decat Ai, si toti barbatii ei erau viteji.
    3. Adoni-Tedec, imparatul Ierusalimului, a trimis sa spuna lui Hoham, imparatul Hebronului, lui Piream, imparatul Iarmutului, lui Iafia, imparatul Lachisului, si lui Debir, imparatul Eglonului:
    4. „Suiti-va la mine si ajutati-ma, ca sa batem Gabaonul, caci a facut pace cu Iosua si cu copiii lui Israel.”
    5. Cei cinci imparati ai amoritilor: imparatul Ierusalimului, imparatul Hebronului, imparatul Iarmutului, imparatul Lachisului si imparatul Eglonului s-au adunat astfel si s-au suit impreuna cu toate ostile lor; au venit si au tabarat langa Gabaon si au inceput sa lupte impotriva lui.
    6. Oamenii din Gabaon au trimis sa spuna lui Iosua, in tabara din Ghilgal: „Nu parasi pe robii tai, suie-te la noi in graba, izbaveste-ne, da-ne ajutor; caci toti imparatii amoritilor care locuiesc pe munte s-au strans impotriva noastra.”
    7. Iosua s-a suit din Ghilgal, el si toti oamenii de razboi cu el, si toti cei viteji.
    8. Domnul a zis lui Iosua: „Nu te teme de ei, caci ii dau in mainile tale, si niciunul din ei nu va putea sa stea impotriva ta.”
    9. Iosua a venit fara veste peste ei, dupa ce a mers toata noaptea de la Ghilgal.
    10. Domnul i-a pus in invalmaseala dinaintea lui Israel; si Israel le-a pricinuit o mare infrangere la Gabaon, i-a urmarit pe drumul care suie la Bet-Horon si i-a batut pana la Azeca si pana la Macheda.
    11. Pe cand fugeau ei dinaintea lui Israel si se coborau din Bet-Horon, Domnul a facut sa cada din cer peste ei niste pietre mari pana la Azeca, si au pierit; cei ce au murit de pietrele grindinei au fost mai multi decat cei ucisi cu sabia de copiii lui Israel.
    12. Atunci Iosua a vorbit Domnului, in ziua cand a dat Domnul pe amoriti in mainile copiilor lui Israel, si a zis in fata lui Israel: „Opreste-te, soare, asupra Gabaonului, si tu, luna, asupra vaii Aialonului!”
    13. Si soarele s-a oprit, si luna si-a intrerupt mersul, pana ce poporul si-a razbunat pe vrajmasii lui. Lucrul acesta nu este scris oare in Cartea Dreptului? Soarele s-a oprit in mijlocul cerului si nu s-a grabit sa apuna, aproape o zi intreaga.
    14. N-a mai fost nicio zi ca aceea, nici inainte, nici dupa aceea, cand Domnul sa fi ascultat glasul unui om; caci Domnul lupta pentru Israel.
    15. Si Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a intors in tabara la Ghilgal.
    16. Cei cinci imparati au fugit si s-au ascuns intr-o pestera la Macheda.
    17. S-a spus lucrul acesta lui Iosua, zicand: „Cei cinci imparati se afla ascunsi intr-o pestera la Macheda.”
    18. Iosua a zis: „Pravaliti niste pietre mari la intrarea pesterii si puneti niste oameni sa-i pazeasca.
    19. Si voi nu va opriti, ci urmariti pe vrajmasii vostri si bateti-i pe dinapoi; nu-i lasati sa intre in cetatile lor, caci Domnul Dumnezeul vostru i-a dat in mainile voastre.”
    20. Dupa ce Iosua si copiii lui Israel le-au pricinuit o foarte mare infrangere si i-au batut cu desavarsire, cei ce au putut scapa au intrat in cetatile intarite,
    21. si tot poporul s-a intors linistit in tabara la Iosua in Macheda, fara ca cineva sa fi cracnit cu limba lui impotriva copiilor lui Israel.
    22. Iosua a zis atunci: „Deschideti intrarea pesterii, scoateti afara din ea pe cei cinci imparati si aduceti-i la mine.”
    23. Ei au facut asa si au adus la el pe cei cinci imparati, pe care-i scosesera din pestera: pe imparatul Ierusalimului, pe imparatul Hebronului, pe imparatul Iarmutului, pe imparatul Lachisului si pe imparatul Eglonului.
    24. Dupa ce au adus pe acesti imparati inaintea lui Iosua, Iosua a chemat pe toti barbatii lui Israel si a zis capeteniilor oamenilor de razboi care mersesera cu el: „Apropiati-va si puneti-va picioarele pe grumajii imparatilor acestora.” Ei s-au apropiat si au pus picioarele pe grumajii lor.
    25. Iosua le-a zis: „Nu va temeti si nu va inspaimantati, ci intariti-va si imbarbatati-va, caci asa va face Domnul tuturor vrajmasilor vostri impotriva carora va veti lupta.”
    26. Dupa aceea, Iosua i-a lovit si i-a omorat; i-a spanzurat de cinci copaci si au ramas spanzurati de copaci pana seara.
    27. Pe la apusul soarelui, Iosua a poruncit sa-i coboare din copaci, i-au aruncat in pestera in care se ascunsesera si au pus la intrarea pesterii niste pietre mari, care au ramas acolo pana in ziua de azi.
    28. Iosua a luat Macheda chiar in ziua aceea si a trecut-o prin ascutisul sabiei; a nimicit cu desavarsire pe imparat, cetatea si pe toti cei ce se aflau in ea; n-a lasat sa scape niciunul, si imparatului din Macheda i-a facut cum facuse imparatului Ierihonului.
    29. Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Macheda la Libna si a dat lupta impotriva Libnei.
    30. Domnul a dat-o si pe ea impreuna cu imparatul ei in mainile lui Israel si a trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se gaseau in ea; n-a lasat sa scape niciunul si a facut imparatului ei cum facuse imparatului Ierihonului.
    31. Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Libna in Lachis, a tabarat inaintea ei si a inceput lupta impotriva ei.
    32. Domnul a dat cetatea Lachis in mainile lui Israel, care a luat-o a doua zi si a trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se aflau in ea, cum facuse cu Libna.
    33. Atunci Horam, imparatul Ghezerului, s-a suit ca sa dea ajutor Lachisului. Iosua l-a batut, pe el si pe poporul lui, fara sa lase pe cineva sa scape.
    34. Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Lachis la Eglon; au tabarat inaintea ei si au inceput lupta.
    35. Au luat-o in aceeasi zi si au trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se aflau in ea; Iosua a nimicit-o cu desavarsire chiar in ziua aceea, cum facuse cu Lachis.
    36. Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a suit din Eglon la Hebron si au inceput lupta impotriva lui.
    37. L-au luat si l-au trecut prin ascutisul sabiei, pe el, pe imparatul lui, toate cetatile care tineau de el si pe toti cei ce se aflau in el; Iosua n-a lasat pe niciunul sa scape, cum facuse cu Eglonul, si l-a nimicit cu desavarsire impreuna cu toti cei ce se aflau in el.
    38. Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a indreptat impotriva Debirului si a inceput lupta impotriva lui.
    39. L-a luat, pe el, pe imparatul lui si toate cetatile care tineau de el; le-au trecut prin ascutisul sabiei si au nimicit cu desavarsire pe toti cei ce se aflau in ele, fara sa lase sa scape vreunul; Iosua a facut Debirului si imparatului lui cum facuse Hebronului si cum facuse Libnei si imparatului ei.
    40. Iosua a batut astfel toata tara, muntele, partea de miazazi, campia si costisele, si a batut pe toti imparatii; n-a lasat sa scape nimeni si a nimicit cu desavarsire tot ce avea suflare, cum poruncise Domnul Dumnezeul lui Israel.
    41. Iosua i-a batut de la Cades-Barnea pana la Gaza, a batut toata tara Gosen pana la Gabaon.
    42. Iosua a luat in acelasi timp pe toti imparatii aceia si tara lor, caci Domnul Dumnezeul lui Israel lupta pentru Israel.
    43. Si Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a intors in tabara la Ghilgal.

    Apreciază

  7. CIprian said, on ianuarie 20, 2017 at 2:57 pm

    Doamne ajută să ne mântuim! Cred cu tărie că trebuie dezvoltat un ‘cerc’ de studiu al Sfintei Scripturi și cu siguranță sunt cititori ai acestui blog care ar putea ajuta. Eu sunt stupefiat de modificările ce s-au adus asupra edițiilor de dupa 1914. De ex: Matei cap.5, vers.22 – s-a scos cuvantul ‘în deșert’ care exista in edițiile mai vechi. Apoi rugăciunea Tatăl nostru.. nu știu de ce e tradusă ‘și ne iartă greșelile’ când defapt e ‘ne lasă datoriile’. Și mai sunt multe exemple. Din păcate eu nu cunosc limba greacă veche și spun doar din ce am găsit in edițiile mai vechi și în traducerea în engleză.

    Legat de adăugare. se pare că în cea din engleză nu există așa ceva: http://www.ellopos.net/elpenor/greek-texts/septuagint/chapter.asp?book=26&page=8

    Apreciază

  8. Vali said, on ianuarie 20, 2017 at 3:07 pm

    Draga frate Saccsiv, fii binecuvantat pentru minunatul cadou facut! O biblie din 1688!!!! chiar nu stiam ca se poate gasi asa ceva gratuit pe net!!!!! Am „luat” cele 3 Biblii si ma bucur nespus!!!!

    Am gasit Biblie franceza din 1910 si scrie la fel ca si in Bibliile noi romanesti
    8.31 Jucand pe globul pamantului sau si gasind placerea (fericirea) printre fiii omului.
    8.31 Jouant sur le globe de sa terre, Et trouvant mon bonheur parmi les fils de l’homme.

    BIBLE DE JERUSALEM (nu stiu din ce an! aici link: http://www.cerbafaso.org/textes/bioethique/bible_de_jerusalem.pdf)
    Jucand pe suprafata pamantului si gasind placerea printre copiii omului
    Proverbes 8, 31 m’ébattant sur la surface de sa terre et trouvant mes délices parmi les enfants des hom
    mes

    Am asit pe net o Biblie veche catolica in franceza si scrie, oarecum, ca si in Biblia veche romaneasca, nici o aluzie la vreun glob!

    Apreciază

  9. Gabriel said, on ianuarie 20, 2017 at 3:34 pm

    Biblia din 2009 Cluj – tot Anania – nu scrie „rotundul”. Într-adevăr și la http://www.biblia-ortodoxă.ro apare „rotundul”. Poetic vorbind „rotundul” poate să fie sinonim cu „împlinit, desăvârșit, isprăvit”, ceea ce Pământul are ca și creație a lui Dumnezeu. Forma lui este dovedită din vremurile de când nu exista internet 🙂 acum avioanele zboară de jur împrejur și nu mai avem nevoie de o corabie să-l înconjoare 🙂 Picătura de apă și pe pământ și în spațiul cosmic tot sferică stă 🙂 . Sănătate Doamne Ajută.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 20, 2017 at 3:41 pm

      Gabriel

      Aiurea poezie.

      Apreciat de 1 persoană

      • Augustin David said, on ianuarie 21, 2017 at 2:41 am

        Corăbierii greci spuneau că mai întâi dispare corabia și apoi catargul… Hai să fim serioși. Mărul cade din copac pe jos nu rămâne suspendat în aer, echilbrul gravitațional… Dumnezeu a creat o lume complexă nu una plată!

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 21, 2017 at 10:51 am

        Augustin David

        Gabriel a zis ca rotund e tot aia cu intelesul versetului din Bibliile vechi. Eu i-am zis ca-i o aiureala. Iar vii sa-mi spui de povestile marinarilor greci …
        Ma asteptam ca tu sa-mi spui ceva despre schimbarea versetului.

        Apreciază

      • Augustin David said, on ianuarie 23, 2017 at 12:46 pm

        Totul are o legătură în lumea asta. Fizica cu matematica, amândouă cu astronomia, amândouă cu filozofia… toate științele sunt guvernate de același Dumnezeu…

        Dragul meu domn Vasile, dacă presupunem că este plat Pământul. Ce înseamnă asta? O foaie de hârtie? Ce grosime are platul ăsta? Cum este? Ca o prăjitură cu mai multe straturi? Nu curge pe la margini din cremă? Apa, magma,… Și dacă este altfel, ajungem la concluzia că este un cub??? Deci are colțuri???

        Hai să punem un magnet pe o pilitură de fier!!! Apar niște linii drepte sau curbe?
        Parcă știm din clasele gimnaziale, că două drepte, fie ele paralele, se întâlnesc la infinit!
        Deci nimic în lumea asta nu este plan până la urmă…
        Dacă vorbim de microcosmos, la nivel de celule, atomi, etc sau macrocosmos la nivel de sisteme solare, nu prea văd suprafețe plane (perfect plane)

        Mai interesant ar fi să discutăm despre Teoria Fantelor.

        Doamne când văd pe aici că sunt unii care spun de Einstein că e un zero îmi vine să beau ceva tare 🙂

        Slavă Domnului că există oameni în lumea asta cu capul rotund pe umeri.
        Doamne Ajută
        cu respect,
        Gabriel Augustin

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 23, 2017 at 1:38 pm

        Augustin David

        Albert Einstein, deci …

        Herbert Dingle despre TEORIA RELATIVITATII: “Au acceptat-o dogmatic. Au învățat-o de la cei care au învățat-o de la cei care nu au reușit să o înțeleagă de la început”

        https://saccsiv.wordpress.com/2016/04/13/herbert-dingle-despre-teoria-relativitatii-au-acceptat-o-dogmatic-au-invatat-o-de-la-cei-care-au-invatat-o-de-la-cei-care-nu-au-reusit-sa-o-inteleaga-de-la-inceput/

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 24, 2017 at 4:20 pm

        @ Augustin David NU stiu cum sa iti explic dar asta este tipic pentru astia ca tine care se cred invatati si drept urmare nu mai au de gind sa studieze nimic..probabil le este suficient ceea ce li s-a turnat cu polnicul in cap in scoala. Pai noi avem pe aici printre noi un MATEMATICIAN care iti demonstreaza oricind ca teoria lui Einstein este falsa…

        Nu prea vad eu ce legaturi vezi tu…daca fizica lui Newton se confirma experimental inseamna ca si astronomia se confirma experimental? Esti deplasat. Unele parti din asa zisa „stiinta” pot fi confirmate experimental chiar si de catre un analfabet, pentru altele eu unul inca astept sa vad confirmarea experimentala. Ce legatura au liniile de cimp magnetic curbate cu forma pamintului? Adica daca pilitura de fier se aseaza in jurul magnetului dupa forma acelor linii de cimp inseamna ca masa pe care maninci este sferica? Ce are stampila primariei cu coada vacii? Comentariile tale nu au sens.

        In opinia mea Einstein este un PRODUS COMERCIAL la fel ca si ARSENIE BOCA. Toata viata lui a fost un mediocru (dat afara din facultate) dar fiind evreu a fost promovat si propulsat de elita evreiasca. A furat teoria lui Lorentz si a modificat-o la cererea ocultei mondiale…Dar sa nu cadem in cealalta extrema pentru ca mai toti contestatarii lui Einstein devin idolatrii lui Tesla…si sitiu ei sigur ca Tesla a avut inventii care produceau energie din nimic dar sint in mod sigur ingropate adinc in buncarele nu stiu care…

        Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 20, 2017 at 8:58 pm

      Pai tocmai aia….ca ceea ce numesti tu „dovedit” este de fapt bagat cu pumnul in gura…stii? Nu dovedit.

      Apreciază

      • Augustin David said, on ianuarie 21, 2017 at 2:57 am

        Frate acum ani de zile, tata l-a avut profesor pe domnul Mangeron în facultate. Savantul ăsta ROMÂN adevărat care nu a fost nici măcar membru de partid a calculat cu exactitate, cu creionul pe hârtie, traiectoria unei rachete(satelit) către lună, pentru savanții americani care nu se descurcau cu calculatoarele lor într-o situație critică. A luat în calcul tot, de la forma Pământului, la accelerația gravitațională, la vitezele de rotație, etc… Nu deveniți penibili.
        SLAVĂ SFINTEI TREIMI !

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 21, 2017 at 10:52 am

        Augustin David

        Deci tu consideri ca modelul heliocentric este cel corect?

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 8:40 am

        O fi calculat el doar ca din moment ce nimeni nu a fost pe luna nu vom sti niciodata daca acele calcule chiar functioneaza sau nu…

        Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 9:01 am

      @ Augustin David. Si marul cade din copac din cauza faptului ca pamintul e rotund?

      Apreciază

  10. tataia said, on ianuarie 20, 2017 at 3:40 pm

    „Când El privea până la marginile pământului şi îmbrăţişa cu ochii tot ce se află sub ceruri,” (Iov 28:24)

    „Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor.” (Matei 4:8)

    Vedenia pe care am avut-o, când eram culcat în patul meu, a fost: „Mă uitam şi iată un copac în mijlocul pământului, înalt foarte.
    Copacul creştea şi era puternic şi vârful lui ajungea până la cer şi se putea vedea până la capătul pământului.” (Daniel 4:7-8)

    „El zguduie pământul din temelia lui, aşa încât stâlpii lui se clatină.” (Iov 9:6)

    „El şade deasupra cercului pământului şi locuitorii lui sunt ca nişte lăcuste înaintea Lui; El întinde* cerurile ca o mahramă subţire şi le lăţeşte ca un cort, ca să locuiască în el.” (Isaia 40:22)

    etc…

    Apreciat de 3 persoane

    • michael said, on ianuarie 20, 2017 at 5:24 pm

      @tataia

      „El zguduie pământul din temelia lui, aşa încât stâlpii lui se clatină.” Care stilpi, tataie?? Ati vazut careva vreun stilp? Daca Pamintul se sprijina pe niste stilpi atunci stilpii pe ce se sprijina? Atirna in gol? Si atunci care mai e rostul lor?
      A fost cineva pina la capatul Pamintului sa ne spuna si noua, heliocentristilor, cum e acolo si cum arata marginile lui? Eventual cu poze, ceva…
      De ce nu se pomeneste in Biblie nimic despre briul de gheata care inconjoara Pamantul, pe margini? Oare nu cumva pentru ca cei care au scris Biblia nu au avut posibilitatea sa calatoreasca foarte departe? Existau pe atunci avioane, zeppelinuri sau spargatoare de gheata?
      Eu nu pricep un lucru. Daca tot sustineti, unii,ca oamenii de stiinta ne mint incontinuu cu un scop malefic, de ce nu renuntati fratilor la realizarile stiintei moderne- telefoane, televizoare, laptopuri, masini, etc.? Aruncati-le mai oameni buni la gunoi si continuati sa va traiti viata in simplitate si rugaciune precum stramosii nostri odinioara.
      Atitudinea voastra nu se cheama oare fatarnicie??

      Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 20, 2017 at 5:57 pm

        michael

        Deja ai dat-o in balarii.

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 20, 2017 at 7:48 pm

        Iar incepi? Daca esti heliocentrist ce cauti pe aici?

        Apreciat de 1 persoană

      • Aurora said, on ianuarie 21, 2017 at 1:30 am

        @michael
        Heliocentristule, tema nu e pentru tine. Ai gresit blogul. Tu ai un paralelipiped imens pe umeri in loc de cap si n-ai cum sa intelegi geocentrismul. Mai bine apuca-te de crosetat : un ochi pe fata, unul pe dos, ceva usor care sa nu-ti solicite creierii, caci cu ganditul stai cel mai prost.

        Apreciat de 2 persoane

      • michael said, on ianuarie 21, 2017 at 2:38 pm

        @tataia
        Faceam si eu trafic, atita tot. Nu am stiut ca daca esti heliocentrist iti pierzi automat dreptul de a mai fi ortodox si ti se anuleaza certificatul de botez. Daca toti cei care posteaza aici ar fi de aceeasi parere cu tine, atunci unde ar mai fi farmecul discutiilor? Unde ar mai fi polemica? Fara polemica viata e pustiu…

        @aurora
        Frumoase cuvinte de duh scrieti doamna/domnisoara Aurora… Aur curat. Asta cu „un paralelipiped imens pe umeri in loc de cap” din Sfinta Scriptura ati scos-o? Din cite stiu eu, crosetatul e o indeletnicire specifica femeilor, asa ca o sa le las pe ele sa se ocupe in continuare de acest vechi obicei. Va multumesc, totusi, pentru un lucru: sinteti prima femeie care imi spune ca cel mai prost stau cu ginditul; de obicei, mi se spune ca nu stiu sa ma distrez.

        Apreciază

      • Samson said, on ianuarie 21, 2017 at 3:33 pm

        @Michael
        Frate, amesteci lucrurile. Recitește-ți comentariu cu atenție și o să-și dai seama.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 21, 2017 at 11:19 pm

        michale

        mihaitza tata : „Din cite stiu eu, crosetatul e o indeletnicire specifica femeilor, asa ca o sa le las pe ele sa se ocupe in continuare de acest vechi obicei.”______ „crosetatul” MATANIILOR e obicei VECHI( de plida in Athos) la barbatii SFINTITI… dar tu in IMENSA ta FUDULIE/ mandrie esti doar un misogin ieftin … si (poate????) SI INSELAT ! 🙂

        …NU ai nimerit-o cu sora noastra Aurora … e DEASUPRA ta cu MULT , tu DEGEABA porti barba ( sau poate nici macar atat .. ???)

        Apreciază

    • F.t. said, on ianuarie 21, 2017 at 6:27 pm

      În Septuaginta la Isaia (40,22) este folosit cuvântul „gyros” pentru cerc, traducându-se corect ,exprimând forma rotundă, nu sferică. Acest cuvânt nu avea cum să fie adăugat în variantele românești, care sunt corecte, însă în bibliile protestante moderne, nu K.J. version, a fost într-adevăr î
      nlocuit cu cuvântul „glob”.

      Apreciază

  11. mihai said, on ianuarie 20, 2017 at 4:22 pm

    Posibil să fie vorba despre o traducere după textul masoretic, ci nu după septuaginta.

    Personal înțeleg că pot exista anumite nuanțe după adaptarea unui traducător sau a altuia, însă când schimbi sensul inițial al unei expresii sau a unui verset întreg din Scriptură este grav.

    Însă în contextul de față nu doar că s-a schimbat sensul versetului, ci pur și simplu au fost adăugate niște cuvinte din burta traducătorului. Dacă în textul original nu există cuvintele „rotundul pământului” Înseamnă că cineva „bine intenționat” a avut abilitatea de a le strecura. De ce?.. cu ce scop?

    Deja trăim vremurile care au fost profețite și anume că Sfintele Scripturi și cărțile bisericești vor fi modificate și răstălmăcite. La noi însă se doarme în pace după prostul obicei și vorba aceea „lasă bă că merge și așa”.

    Eiiii fraților nu o să mai meargă așa, dacă nu ne vom trezi să luăm atitudine se va alege praful de tot și de toate și ereticii vor pune mâna pe Biserica oficială și își vor numi slugile peste tot. După cum deja au început să și le numească.
    Și ce vi se pare că în mare parte nu au acaparat biserica oficială? Astfel vor înăbuși orice mișcare de rezistență autentică ortodoxă din interiorul Bisericii. Aceste au fost profețile de sfinții nu le-am inventat eu, ci doar le-am expus cu cuvintele mele!

    „Prigonirea Bisericii va fi pe fata si intr-ascuns, in taina si aratata, lovind in oameni luati in parte si lovind in toti, peste tot si prin toate mijloacele. Vor fi un anumit numar de mucenici: cati la numar, numai Dumnezeu stie; vor fi de asemenea si multi apostati, care vor primi pecetea Fiarei; intr-un numar foarte mare vor fi cei indiferenti, care si ei se vor supune in toate lui Antihrist. Puterile raului i-au pregatit pe acesti apostati cu mult timp in urma, pe aceste fiinte slabe si bune de nimic. Secole de-a randul puterile raului au sapat la temelia Bisericii. Asa cum a trebuit sa treaca secole pentru a se pregati venirea lui Hristos, tot asa si pregatirile pentru venirea lui Antihrist au inceput inca din primii ani ai crestinismului, dupa cum scrie Sfantul Apostol Pavel: Taina faradelegii se si lucreaza (II Tesal. 2:7).

    Dar sa stiti ca chiar si cele mai mari puteri ale iadului, portile iadului, nu vor birui Biserica (Mt. 16: 18), impreuna cu care Domnul nostru Iisus Hristos a fagaduit sa fie pana la sfarsitul veacului (cf. Mt. 28: 20). Aceasta Biserica va fi prigonita neincetat si fara mila; ea se va ascunde in pesterile si adancurile deserturilor. Harul lui Dumnezeu se va odihni peste slujitorii Ei, si Dumnezeu nu va ingadui ca marele vrajmas sa-i ucida. Dumnezeiasca Liturghie va fi savarsita pana in ultima zi a existentei acestei lumi. Fratilor, luati aminte la semnele venirii sfarsitului lumii, semne pe care Domnul Iisus Hristos ni le-a descoperit, si nu va slabiti credinta in Dumnezeu”. (din cartea ’’Cugetările unei inimi smerite. Un document din secolul al XVI-lea despre viaţa duhovnicească’’)

    Sf. Anatolie al Optinei a profețit:
    Ereticii vor pune mâna pe Biserică, îşi vor numi peste tot slugile, iar viaţa religioasă va fi lepădată. Însă Domnul nu lăsa pe robii Săi fără apărare şi întru neştiinţa. El a spus: „După roadele lor îi veţi cunoaşte“ (Matei 7, 16-20). Şi sârguieşte-te să-i osebeşti de păstorii adevăraţi; acei furi de cele ale Duhului, care sfâşie turma duhovnicească, „nu intră pe uşă în staul, ci sar pe aiurea“, după cum a spus-o Domnul, adică vor intra nelegiuit, nimicind cu dea sila dumnezeiasca orânduială- pe acestia Mantuitorul îi numeste „talhari” (Ioan 10, 1).

    După lucrare, adevărata lor slujire este prigonirea adevăraţilor păstori, întemniţarea lor, căci fără această slujire, turma duhovnicească ar putea să nu fie prinsă. Drept aceea, fiul meu, când vei vedea în biserică batjocorindu-se lucrarea dumnezeiască, învăţăturile Părinţilor şi orânduirea lăsată de Dumnezeu, să ştii că ereticii au şi apărut, chiar dacă pentru o vreme s-ar putea să-şi tăinuiască relele voiri sau vor strâmba pe nesimţite credinţa dumnezeiască pentru a izbuti mai bine, înşelându-i pe cei neiscusiţi.”

    Apreciază

    • Mihai said, on ianuarie 20, 2017 at 6:08 pm

      A început săptămâna de spurcăciuni cu masoni la SF Silvestru din București, după terminarea sau băgat la un restaurant cu specific italian

      Apreciază

  12. a.r.t.i.o.n said, on ianuarie 20, 2017 at 9:00 pm

    Cineva la un articol mai vechi il dadea ca autor al topografiei pamantului plat pe Sfantul Cosma Doctorul fara de arginti:
    https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/13/curbura-pamantului-si-geometria-in-spatiu-de-ce-curbura-din-imaginile-cu-pamantul-fotografiat-de-la-inaltime-nu-dovedeste-ca-acesta-este-o-sfera/#comment-341287

    http://heiup.uni-heidelberg.de/journals/index.php/transcultural/article/viewFile/6127/2962/9218

    Ceea ce e gresit. Nu Sfantul Cosma Doctorul fara de arginti care a murit in anul 287 e autorul, ci un alt Cosma, si anume Cosmas Indicopleustes (550 )

    „Cosmas aimed to prove that pre-Christian geographers had been wrong in asserting that the earth was spherical”
    http://www.historyofinformation.com/expanded.php?id=1866

    Voi ce intelegeti prin fraza de mai sus ? Eu inteleg ca pana la acest Cosma, ceilalti geografi crestini credeau in teoria pamantului sferic.

    Aici scrie ca opera lui Cosmas Indicopleustes a fost respinsa de Parintii Bisericii:

    „He claimed that the earth was flat and lay beneath the heavens, which consisted of a rectangular vaulted arch. He, too, rejected the pagan philosophers and a spherical earth, but his work was soundly rejected even in his own day by the actual Church Fathers.
    http://www.creationmoments.com/content/inventing-flat-earth
    http://christiananswers.net/q-aig/aig-c034.html

    http://www.johnsanidopoulos.com/2010/09/how-myth-of-flat-earth-dogma-started.html

    Si pana la urma topografia acestui Cosma este in contrazicere cu cealalta teorie, a pamantului plat ca un disc.

    Priviti pamantul pozat de satelitii rusesti (pozele se pot descarca si analiza) :

    http://electro.ntsomz.ru/en/
    http://eng.ntsomz.ru/electro

    Un alt Cosma, Sf Cosma Etolul spune:

    Lumea aceasta este ca un ou. Si, ca un galbenus de ou in mijlocul oului, asa si Pamantul isi are locul sau in univers.[…] Pamantul este rotund.

    Dă clic pentru a accesa Kosma-slova-4df975.pdf

    pagina (82)

    Atat timp cat pamantul sferic are sustinere si in geocentrism, eu zic a e suficient. Eu unu nu cred in teoria asta a pamantului plat.

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 20, 2017 at 10:42 pm

      Faptul ca tu nu crezi este una….nu inseamna ca nu este posibila.

      Apreciază

    • Geo said, on ianuarie 20, 2017 at 11:52 pm

      Doamne ajuta ! Mă adresez în special gazdei acestui site : va citesc de buna vreme, aveți subiecte interesante, dar totuși cu pământul „plat” mi se pare foarte exagerat. Romania are copii olimpici la astronomie. Chiar așa de ignoranți să fim ? Se insistă pe o teorie falsa care nu ajută la nimic. E chiar așa de greu să acceptăm că Pământul e sferic ?

      Apreciat de 1 persoană

      • Coprie said, on ianuarie 21, 2017 at 2:12 am

        Oare olimpicii aceștia la astronomie ce învață despre geocentrism sau heliocentrism? Factor de dovadă = 0

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 8:45 am

        NU este sferic…daca nu poti accepta asta cu atit mai rau pentru tine. Adaugirea din Biblie s-a facut pentru a se conforma „dogmelor stiintei moderne”. Este un fapt grav…oare cite astfel de adaugiri, omisiuni sau in general modificari or mai exista in Sfinta Scriptura? Astronomia este una din stiintele care este toata numai teorie….miliarde si miliarde de galaxii cu miliarde de „ani-lumina” si multe alte balarii. Teorie 100% nedemonstrabila experimental….aplicabilitate practica zero barat.

        Apreciat de 2 persoane

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 8:49 am

        SI in caz ca n-ai observat gazda acestui site abordeaza astfel de subiecte pentru ca a inceput sa isi puna intrebari in privinta formei pamintului…este bine sa iti pui intrbari. Este bine sa nu iei nimic de-a gata. Este semn de inteligenta. Sau intelepciune. Cum vrei tu. Poate ar fi cazul sa iti pui si tu intrebari. Dar tu nu vrei. Treaba ta. Lasa-i pe altii sa isi puna. SIngurul pericol in a-ti pune intrebari ar fi acela sa afli adevarul!

        Apreciază

  13. Prahovean said, on ianuarie 20, 2017 at 10:28 pm

    Există două surse principale pentru traducerea Vechiului Testament. Prima este Septuaginta, traducerea greacă din Alexandria după originalul ebraic și aramaic, astăzi pierdut. Traducerea se consideră în Tradiția Bisericii ca fiind inspirată, precum originalul. Mai există Textul Masoretic, făcut de învățații evreilor talmudici, numiți masoreți, ce a fost definitivat după redactarea Talmudului. Evreii pretind că este originalul antic, dar conține modificări față de Septuaginta. Biblia românească, la fel ca în alte țări Orthodoxe, se făcea după Septuaginta. După 1914, Gala Galaction, care se pare că era mason, a inaugurat o tradiție odioasă de face un text hibrid între Septuaginta și Textul Masoretic. Bartolomeu Anania a tradus numai Septuaginta. La Polirom s-a publicat o traducere a Septuagintei făcută de laici, dar e suspectă, din moment ce unul din traducători a fost Cristian Bădiliță. Cea mai bună este din 1914, după mine, chiar mai bună decât a lui Bartolomeu Anania.
    Flat Earth nu se susține, după mine este o diversiune aruncată pentru a compromite adevăratele conspirații.

    Apreciat de 1 persoană

    • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 9:05 am

      Este o diversiune aruncata pentru a distrage atentia populatiei de la conspiratiile mai grave, dar se sustine si cel mai probabil chiar este adevarata. Nici o diversiune de pe lumea asta nu poate genera atita controversa decit daca detine in mare parte adevar…

      Apreciază

  14. Coprie said, on ianuarie 21, 2017 at 12:18 am

    Ia uitați-vă aici, hărți vechi, deși nu știu dacă demonstrează ceva. http://www.myoldmaps.com/maps-from-antiquity-6200-bc/

    Apreciază

    • Prahovean said, on ianuarie 21, 2017 at 2:22 pm

      Cred că ești un troll diversionist. Copros în greacă înseamnă treaba mare pe românește.

      Apreciază

      • Coprie said, on ianuarie 21, 2017 at 4:15 pm

        Iartă-mă frate, nu am vrut să smintesc pe cineva cu pseudonimul acesta. Știu foarte bine ce înseamnă, dar să știi că am ales numele aceasta după Sf. Cuvios Coprie(http://www.doxologia.ro/sfantul-cuvios-coprie). Acum eu știu ca din unele fapte ale mele nu îi fac cinste Sfântului, că sunt om păcătos.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 21, 2017 at 10:58 pm

        Prahovean

        pute INFINIT mai CUMPLIT bocolaria ta si tu indraznesti sa mustri pe cei mai presus de tine !!

        Apreciază

  15. Marius Sebastian said, on ianuarie 21, 2017 at 1:42 am

    De luat in seama aceasta fresca realizata aproximativ pe la 1730 din biserica Sf Nicolae – Schei/ Brasov. http://1.bp.blogspot.com/-ndvj1PMlq3Q/UuRjgHwXnnI/AAAAAAAAqF4/aag99t1lg0k/s1600/fresca.jpg

    Apreciază

  16. hilohi bogdan said, on ianuarie 21, 2017 at 9:14 am

    Dar dacă omul nu este capabil să vadă adevărata faţă a Pământului ? Ce ar zice o furnică ce ar parcurge „banda lui Möbius dela un cap la altul şi ar ajunge de unde a plecat ?…că banda e rotundă…nu ?Există taine pentru oameni.Asta este.

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 11:00 am

      Paradoxul benzii lui Mobius ar fi acela ca tu mergi „drept” adica urmaresti doar o singura suprafata a ei si cu toate acestea le parcurgi pe „amindoua”. Buna comparatie…foarte buna comparatie…

      Prefer intodeauna sa am intrebari fara raspuns decit „adevaruri” care nu pot fi puse la indoiala.

      „I would rather preffer to have questions that I cannot answer than answers that I cannot question.”

      Apreciat de 1 persoană

      • Grigore said, on ianuarie 21, 2017 at 12:15 pm

        Ai dreptate, parcă şi maestrul Dem Rădulescu spune ceva asemănător: „Numai proştii nu au îndoieli“.

        Apreciază

      • michael said, on ianuarie 21, 2017 at 2:08 pm

        „I would rather have questions that can’t be answered than answers that can’t be questioned”. – Richard Feynman, fizician. A studiat fizica cuantica, a introdus conceptul de nanotehnologie, a ajutat la construirea bombei atomice, etc.
        Cam seamana ce spune tipul asta cu ce spui tu,acolo, mai sus, doar ca engleza lui e mult mai buna.
        Si apropo, daca „preferi intodeauna sa ai intrebari fara raspuns decit „adevaruri” care nu pot fi puse la indoiala”, cum ramine cu adevarul despre „geocentrism”? Poate fi pus la indoiala sau nu?

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 4:21 pm

        Totul poate fi pus la indoiala. Doar ca Sfinta Scriptura nu minte. Da’ nu trebuie sa ne crezi pe cuvint. Cerceteaza. Doar sa fie cercetare adevarata….nu pumn bagat in gura gen „asa au stabilit oamenii de stiinta”.

        Cit despre remarca referitoarele la cit de buna e engleza mea…ce sa zic? Sa zicem ca daca ma ratacesc pe strazile Londrei ma inteleg cu oamenii suficient de bine incit sa le pot cere ajutorul. Eu am citat din memorie si din cauza asta citatul nu este exact….

        Apreciază

  17. Grigore said, on ianuarie 21, 2017 at 12:20 pm

    O metodă destul de simplă prin care se poate verifica dacă pământul este sferic şi se roteşte: aşezăm un giroscop pornit cu axul de rotaţie pe direcţia est-vest. Dacă pământul este sferic şi se roteşte (aşa cum am învăţat la şcoală), ar trebui ca giroscopul să ajungă după 6 ore în poziţie verticală. N-am făcut experimentul, dar îl voi face imediat ce găsesc un giroscop cu suspensie cardanică.

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 1:59 pm

      Atita timp cit se roteste giroscopul nu se abate de la pozitia in care a fost pus in rotatie…Este un adevar universal valabil in fizica noastra. Sincer sa fiu nici eu nu inteleg de ce se intimpla asta cu toate ca am fost foarte bun la fizica. Dar nu inteleg giroscopul. Ma indoiesc ca sint prea multi care il inteleg in mare amanunt…Uitati aici ce poate face giroscopul:

      Aproape ca sfideaza gravitata, nu? Trebuie sa ne intelegem…acel giroscop a urcat in spirala impotriva gravitatiei nu pe baza fortei acelui om. CI pe baza energiei inmagazinate in el. O data ce a urcat la inaltime mai mare acea roata se invirtea mai incet. Dupa ce a coborit roata a revenit la turatia anterioara (Evident mai putin pierderile prin frecarea din lagar..) Deci nu este o masina de obtinut energie din nimic. Sa nu incepeti cu alea. Si totusi comportamentul sau pare a fi rupt de fizica intuitiva…cea pe care o intelege si cel care nu a dat pe la scoala..

      Am vorbit pe aceasta tema insusi cu Iustin Capra pe vremea cind traia. Mi-a confirmat ca si el a facut diverse experimente cu giroscoape si chiar asa se intimpla dar nici el nu intelege de ce. Si Iustin Capra are zeci de inventii…

      Giroscoapele sint folosite ca instrumente de bord in aparatele de zbor (asa-numitul giro-orizont) sint folosite pentru a asigura stabilitatea pe valuri a navelor maritime pentru croaziere de lux, etc. Si intotdeauna isi pastraza aceeasi orientare tor timpul drumului. Si atunci va intreb si eu pe voi. Se invirte pamintul sau nu? Este sferic sau plat?

      Apreciază

      • Grigore said, on ianuarie 21, 2017 at 3:47 pm

        Demonstraţia matematică a efectului giroscopic se face în anul I la facultatea de fizică (sau cel puţin aşa era odată). Este cel mai spectaculos efect din mecanică. Îi imprimăm giroscopului moment de rotaţie. Dacă axa de rotaţie este x, atunci când încercăm să-l rotim în jurul axei y el se va roti în jurul axei z.
        Astfel: dacă îl legăm cu sfoara de un capăt şi el este în poziţie orizontală, capătul celălalt nu va cădea. Greutatea tinde să-l rotească în jurul axei y, dar el se va roti în jurul axei z, adică în jurul sforii. Pe măsură ce frecarea îl încetineşte, momentul cinetic scade şi axul giroscopului coboară, descriind generatoarea unui con.

        Acum să vedem de ce ar trebui ca un giroscop orizontal cu axul pe direcţia est-vest să se ridice la verticală în interval de 6 ore, dacă pământul ar fi o bilă în rotaţie. Ne imaginăm bila văzută de la polul nord, iar giroscopul undeva pe paralela 45, adică pe un cerc. Giroscopul este tangenţial la cerc în momentul zero. Din moment ce giroscopul îşi menţine orientarea datorită momentului cinetic mare, după 6 ore (interval în care cercul, adică paralela 45, s-a rotit cu 90°) ar trebui ca axul giroscopului să ajungă perpendicular pe sol (adică perpendicular pe tangenta la cerc în punctul respectiv).
        Personal, n-am auzit să fi constatat cineva un asemenea efect. Iar dacă efectul nu există, înseamnă că pământul nu este o bilă în rotaţie. Dar merită verificat.

        Apreciat de 1 persoană

      • Grigore said, on ianuarie 21, 2017 at 4:06 pm

        Uitasem ceva: explicaţia ridicării giroscopului din film. Se vede cum prezentatorul îi imprimă iniţial o mişcare de rotaţie în jurul corpului său (care ar fi axa y din postarea anterioară). Ca urmare, apare un moment de rotaţie care roteşte giroscopul în plan vertical, în jurul axei z (axa imaginară care intră în pumnul prezentatorului, perpendiculară pe planul format din corpul prezentatorului şi bara giroscopului).
        Fără acea mişcare de rotire în jurul corpului imprimată la început, giroscopul nu urcă. Dacă se încearcă rotirea în sens invers, giroscopul coboară.
        În concluzie, giroscopul din imagine nu se ridică singur, ci roata metalică execută o mişcare de rotire în sus, pe un cerc având ca rază bara (axul său) şi ca centru pumnul prezentatorului. Dar asta numai după ce prezentatorul iniţiază acea mişcare de la început.

        Apreciat de 1 persoană

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 11:21 pm

        @ Grigore. Oricum multemesc de explicatii. Asa este..giroscopul este un fel de mister al mecanicii clasice care de altfel in rest este destul de normala si intuitiva..F=m*a, fortele actiunea si reactiunea, etc. Daca arunci o bila in sus intr-un avion in miscare cade tot in locul din care ai aruncat-o (in mina ta). SI asta nu doar pentru ca si aerul din avion se misca o data cu avionul….SI daca era vid se intimpla la fel…fata de avion obiectul aruncat descrie un segment de dreapta vertical…fata de pamint se compune vectorul vitezei liniare constante a avionului cu vectorul miscarii accelerate (frinate) pe veticala. Rezulta o traiectorie in forma de parabola a obiectului fata de sistemul de referinta inertial al pamintului.

        NU e interesant ca desi pamintul se roteste, in toata mecanica clasica pentru simplificarea problemei se presupune fix? Sau cel putin asa sustine stiinta mainstream ca se roteste…
        In fine cica Acceleratia Coriolis pusa in evidenta cu ajutorului Pendulului Focault ar dovedi ca pamintul se roteste. Desi poate exista alte explicatii. Sint multe aspecte ale problemei…

        Stiam si eu demonstratia efectului giroscopic…si anume ca se conserva momentul cinetic al acestuia…dar nu am INTELES-O niciodata cu adevarat. Stii nu ai cum se le spui unora de pe aici ca tu chiar stii fizica…te iau in deridere…cine crede in pamintul plat este prost incult, nu a dat pe la scoala…Ei nu au cum sa priceapa ca tu stii fizica pentru simplul motiv ca ei nu stiu….deci nu au cum sa aprecieze cunostintele altuia. Cam cum si-ar da cu parerea badea ION de la oi despre arta renascentista..

        Multumesc si pentru explicatia efectului din clip….mi-a scapat faza cum ca el il pune in rotatie initial…

        Evident ca ar merita facut experimentul cu giroscopul dar iti trebuie unul foarte precis…daca nu e bine echilibrat…deviaza. Si nu prea avem noi giroscoape care sa se roteasca in continuu ore intregi. Aia se poate doar daca e motorizat…ca altfel mai devreme sau mai tirziu se va opri din rotatie dupa un timp.

        Apreciază

      • Grigore said, on ianuarie 22, 2017 at 10:19 pm

        Mă bucur dacă cele câteva informaţiile ale mele ţi-au fost cu ceva de folos. Şi eu preiau din argumentele tale, încercând să le aşez într-o construcţie. Azi am găsit pe internet un producător de giroscoape de mare precizie:
        http://www.super-precision-gyroscope.com/
        Într-adevăr, în fizică se lucrează cu modele care devin ulterior în mod abuziv nişte dogme. Un fizician a primit misiunea de a face un cal să dea randament dublu. A început prin a aproxima calul cu o sferă.
        Revenind, cred că nu ne poate împiedica nimeni să punem la îndoială legitimitatea unor modele. Spre exemplu, Einstein este în opinia mea nimic mai mult decât un produs de marketing. M-am bucurat foarte tare citind recent că Tesla s-a exprimat despre teoria relativităţii generalizate cam cu următoarele cuvinte: „un magnific deşeu matematic”. Este exact impresia cu care am rămas după ce am citit-o în urmă cu ceva ani.

        Apreciază

  18. vio said, on ianuarie 21, 2017 at 4:13 pm

    Fiindca discutia duca catre panat plat vs pamant sferic, aduc si eu nsite chestiuni ce le-am discutat mai inainte cu un alt coleg de forum

    Priviti imaginea Pamantului Plat de mai sus.
    In modelul pamant plat raza pamantului o notam cu R si tine de la polul nord pana la “zidul” de gheata adica polul sud.
    Soarele poate lumina un cerc al carui diametru este egal distanta polul nord – polul sud sau pana la zidul de gheata cum numesc adepti teoriei pamant plat. Diametrul acestui cerc luminat de soare este dedus atunci cand la echinoptiu soarele arunca o geana de lumina atat la un pol cat si la altul, urmand ca de a doua zi dupa, numai unul dintre poli sa fie luminat pentru 6 luni.

    Conform calculelor avem
    Suprafata Pamant S1=pi*R^2
    Suprafata pamant luminat de Soare S2=pi*(R/2)^2=(pi*R^2)/4
    S2=S1 /4
    Suprafata luminata de Soare in model Pamant plat este MAXIM ¼ din Pamant. Spun maxim fiindca, conform teoriei pamant plat, in vara australa Soarele se deplaseaza spre zidul de gheata alias polul sud si implicit suprafata luminata de soare scade sub o patrime.
    Suprafata luminata de Soare in model Pamant sferic este intotdeauna jumatate din suprafata pamantului.
    Atentie nu conteaza ca pamantul este plat sau sferic conteaza doar aceste rapoarte: ¼ luminat sau ½ luminat din suprafata pamant.

    Acum sa analizam modelul de mai sus:
    Avem aici un link cu niste camera video din lumea larga.
    https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/maldives/north-male-atoll/meerufenfushi/meeru-island-beach.html
    1. Maldives – Meeru Island
    2. Abaco Islands – Bahamas
    Distanta intre ele este aprox 17.000 Km
    1. Maldive ora 17
    2. Bahamas ora 7
    Ambele sunt luminate de Soare

    Listati modelul pamant plat.
    Localizati cele doua puncte pe modelul listat (Bahamas, Maldive)
    Decupati un cerc cat vreti voi de mare sau de mic si suprapuneti-l peste modelul vostru. Acel cerc reprezinta lumina Soarelui.
    Plimbati acel cerc peste model astfel incat sa cuprindeti cu cercul cele doua puncte mai sus mentionate dar sa nu cuprindeti Polul nord (in vara australa, iarna emisfera nordica polul Nord este neluminat de soare timp de 6 luni).
    Sau ca sa coplicam putin lucrurile ia uitati-va aici la Ecuador – Ayangue Beach
    https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/ecuador/santa-elena/santa-elena/ayangue-beach.html
    deja la ora 7:00 e lumina.
    Ce ziceti ati gasit modelul ce se potriveste cerintelor de mai sus ?
    Acum luati acelasi model de cerc si suprapuneti-l pe imaginea pamant plat astfel incat punctual de origine al cercului ce reprezinta soarele sa fie pe longitudinea cu Las Vegas, Australia sa fie cuprinsa in acel cerc, DAR sa nu atingeti cu el Polul Nord.

    Alte camera video
    https://geocam.tv/#/

    Dupa ce vedeti unde este lumina pe glob ganditiva apoi cat ar putea lumina Soarele in model Pamant plat dar fara sa lumineze Polul Nord si apoi comparati cu model pamant sferic luminat intotdeauna jumatate.

    Model pamant plat
    https://4.bp.blogspot.com/-hWD7GvVQdKo/UVKr43kp3zI/AAAAAAAAEXo/8I65eV6XqI0/s1600/Flat_earth.jp

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 4:59 pm

      Pai cu mine ai „discutat”. De fapt nu era discutie ci chiar polemica inversunata. Da’ tu le stii pe ale tale…Ca aia e harta „pamintului plat”. Cind de fapt harta aia provine tot de le „ei”. O proiectie azimutal echidistanta pornita de la modelul sferic. Deci nu are cum sa demonstreze harta aceea ca pamintul e plat. Pamntul plat ar putea fi demonstrat eventual de alte dovezi.

      Ca soarele lumineaza maxim un sfert…Insasi faptul ca scrii mereu numai 1/4 dovedeste ca ai idei putine dar fixe. 1/4 se mai scrie si un sfert si o patrime si 25% etc…Ti-am explicat ca nu lumineaza doar un sfert ci poate lumina si mai mult de atit..dar tu nimic, Batman, batman. Ma intreb daca ai macar cunostintele de fizica pe care ni le-a furnizat comentatorul Grigore mai sus? Daca nu …eu nu iti mai spun decit un singur lucru….lasa-ne, lasa-ne!

      Apreciază

      • vio said, on ianuarie 21, 2017 at 9:02 pm

        tataia,
        Grigore vorbea mai sus de un experiment ce ar putea scoate in evidenta daca pământul este o bilă si se roteste.
        Daca experimentul esueaza, asta nu inseamna automat ca pamantul e plat, nu, ci inseamna ca pamantul poate fi o sfera care nu se roteste.

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 23, 2017 at 4:16 pm

        @ Vio Pai asta in mod evident…doar ca eu am mai spus si altele despre giroscop, da’ ai uitat!

        Apreciază

  19. vio said, on ianuarie 21, 2017 at 5:17 pm

    imagine pamant plat

    sau

    https://www.blogger.com/static/v1/jsbin/1696780003-lbx__ro.js

    Apreciază

    • vio said, on ianuarie 21, 2017 at 5:19 pm

      Saccsiv sterge ultimul comentariu si pune daca poti o imagine cu pamantul plat.
      Am incercat sa pun dar nu-mi iese

      Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 10:13 pm

        Uite cine vine sa ne dea lectii…cineva care nu stie nici sa dea un link la o poza. Te ajut eu:

        E bine? Doar sa stii ca aceea nu e o imagine cu „pamintul plat”. Este o proiectie azimutal echidistanta centrata in polul nord…acu’ pricepusi. Sa fiu al naibii…nu stiu cine esti dar am impresia ca vorbesc cu un copil de 5 ani.

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 10:21 pm

        Sa incerc cu una mai mica…aia de sus e prea mare pentru a fi incorporata vad eu…

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 10:23 pm

        Sau si mai mica…

        Apreciază

      • vio said, on ianuarie 21, 2017 at 10:59 pm

        Bun.
        Acum listeaza-l si fa experimentul ala pe care ti l-am propus.

        Apreciază

      • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 11:24 pm

        @ Vio Tu altceva mai stii? Ce experiment frate? Am facut cumva EU harta aia? Eu am pus-o de pe net…nu am facut-o. Sau ai tu vreo dovada cum ca in cazul in care pamintul este realmente plat „harta” aceea e chiar corecta?

        Apreciază

      • Coprie said, on ianuarie 21, 2017 at 11:54 pm

        tataia

        ” Sa fiu al naibii…” Mai bine nu.

        Apreciază

      • vio said, on ianuarie 22, 2017 at 1:21 pm


        tataia,
        fa tu atunci o harta a pamntului plat, un mare cerc cu polul nord in centru.
        Aseaza continentele si insulile cum vrei tu, ba chiar redeseneaza continentele cum vrei tu.
        Ia apoi un alt cerc de dimensiune a razei sale egala cu jumatatea razei primului cerc. Primul cerc reprezinta pamantul plat, cel de raza R, al doilea cerc reprezinta lumina aruncata de soare pe pamant si este egal ca raza cu jumatate din raza primului cerc, adica R/2.
        Apoi te uita la linkul cu camerele video de prin toata lumea.
        Aseaza acest al doilea cerc peste primul, peste modelul desenat de tine cu pamantul plat astfel incat al doilea cerc sa cuprinda toate locatiile din lume in care este ziua acum DAR sa nu cuprinda Polul Nord, fiindca acolo 6 luni este noapte.
        Inca odata iti spun deseneaza tu continentele cum vrei sa fie.

        Invitatia aceasta o lansez pentru toti sustinatorii pamantului plat

        Apreciază

  20. Un rob a lui Dumnezeu said, on ianuarie 21, 2017 at 7:58 pm

    Analfabeti functionali. Stiti sa scrieti si citi dar nu pricepeti nimic.vai de mama voastra. Daca aveti puterea de a invata ceva ia cititi voi ce scrie acest om pe ortodoxie.info

    http://ortodoxinfo.ro/2017/01/21/o-confruntare-intre-geocentrisme/

    eu instalez antene de satelit TV de 8 ani lucrez in domeniu.dar mie imi spune o cucuana de pe aici ca sateliti nu exista. Atunci eu spre ce pisicii ei indrept antena?
    Bai voi aveti idee cit rau faceti imprastiind timpeniile astea?

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 10:08 pm

      NU facem nici un rau…si eu am instalat antene de satelit in trecut…da’ nu am vazut niciodata vreun satelit…Iar daca tu ne consideri analfabeti…as putea sa te chem la mine acasa sa iti arat ce diplome am…Dar probabil ca tu daca ai avea vreo putere de decizie, inainte de a inmina o diploma vreunui olimpic l-ai intreba in ce crede…si daca credintele lui difera cumva de ale tale probabil te-ai razgindi si nu i-ai mai inmina diploma…indiferent de ce rezultate a obtinut respectivul…

      NU toti de pe aici sintem de acord cu articolul de pe ortodox.info. Omul acela a scris o carte ok…asta inseamna ca detine adevarul absolut?

      Apreciază

  21. bi3 said, on ianuarie 21, 2017 at 10:01 pm

    Eu mă gândesc că dacă pendulul lui Foucault se rotește cu aceeași viteză unghiulară la aceeași altitudine, atunci ar trebui să se rotească și axa giroscopului orientată spre soare, indiferent dacă aceste rotații sunt cauzate de „forța universală” care rotește universul în jurul pământului, sau de rotația pământului. Dacă se rotește unul, se rotește și celălalt, indiferent de cauză – cred eu.

    Cât despre conspirația cu pământul plat… oare cât de proaste ar trebui să fie elitele astea ca să spună asemenea minciuni, care pot fi ușor demontate de orice om sau orice organizație care dispune de câteva mii sau zeci de mii de euro pentru a trimite o rachetă cu o cameră foto la câteva mii de km altitudine, de unde să poată trimite poze cu pământul? Cine s-ar risca să fie deconspirat atât de ușor?

    Altă problemă: distanța până la Lună se poate măsura (aproximativ) prin metode optice geometrice, și dă câteva sute de mii de km. Ei bine, eu pot măsura unghiul la care se află Luna față de orizontală, și apoi sun un prieten din Lisabona sau din Novosibirsk și îl rog să facă același lucru. Unghiul va fi destul de diferit. Distanța până la prieten este minusculă comparată cu distanța până la Lună. Concluzia o trageți și singuri, după ce desenați triunghiurile (la scară) pe o foaie de hârtie.

    Totuși, adevărata problemă mie mi se pare a fi alta: voi chiar credeți că forma și rotația sau ne-rotația pământului au vreo semnificație teologică? Nu a scris Sf. Vasile cel Mare în Hexaimeron că forma pământului nu are importanță?

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 21, 2017 at 11:34 pm

      Nu prea inteleg ce vrei sa spui cu conspiratia pamintului plat….Pai elitele ne-au spus ca e sfera si tot ei se si deconspira singuri acum ca e plat…nu inteleg nici macar daca sustii pamintul sferic sau plat. Comentariul tau este ambiguu. Dar in fine nu conteaza. Au lansat si amatorii rachete in „spatiu”. Nimic din ceea ce au lansat amatorii nu s-a putut ridica la mai mult de 120 Km altitudine…asa ca rezultatele sint neconcludente. Oare ceea ce au lansat „oficialii” s-o fi ridicat mai sus de 120 Km?

      Distanta de la pamint la luna nu poate fi masurata decit tinind cont de curbura pamintului…deci din nou pornim de la presupuneri….

      Apreciază

  22. Ioana said, on ianuarie 22, 2017 at 1:14 am

    Doamne ajuta!
    Multumim autorilor editorialelor despre chemtrails si geocentrism!

    (arata f. bine portalul). Cu ajutorul lui Dumnezeu sa fie de folos la cat mai multi !

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 22, 2017 at 1:03 pm

      Numai ca e o mica problema….editorialul despre geocentrism este impotriva flat-eath-erilor…si nici macar nu este impotriva acestora pe „ton” moderat sustinut pe baza de argumente logice….ci pe un „ton” ironic, pe alocuri vehement si fara a fi sutinut cu argumente logice.

      Daca esti geocentrist oricum contrazici „stiinta” mainstream. De ce nu ai curaj sa o contrazici pina la capat? De ce sa jumulim frunzele buruienilor in loc sa le smulgem din radacina?

      Apreciază

    • Ioana said, on ianuarie 22, 2017 at 2:28 pm

      tataia, eu am inteles ca lasa loc si altor demonstratii bazate pe observatii directe, parca asa se exprima acolo. si titlul nu spune ca pamantul e sigur glob… sunt mai multe modele alternative. Eu tind sa imi pun niste probleme, nu m-am lamurit cu forma, dar ma gandesc ca nu prea are cum sa fie glob. E posibil ca si scrierile Sfintilor Parinti venite pe filiera apuseana in care se vorbestede vreun rotund sa fie tot falsificate, la fel ca noile Biblii….

      Apreciază

  23. vio said, on ianuarie 22, 2017 at 4:18 pm


    Tataia, Ioana si toti ceilalti adepti ai teoriei pamntului plat, daca voi imi puteti explica mie cum poate lumina Soarele intrun model plat jumatate din Pamant dar FARA sa lumineze Polul Nord eu de azi ma declar adept al acestei teori.
    Sau,
    Daca puteti sa-mi demonstrati cum daca Soarele aflat pe logitudinea cu orasul Las Vegas, poate lumina Sydney-ul DAR nu poate lumina Polul Nord eu tot de azi ma declar sustinator infocat al teoriei pamntului plat.

    Apreciază

  24. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:15 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea 1-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Ieri, am comentat în acest loc așa: https://saccsiv.wordpress.com/2016/09/28/vedem-sau-nu-vedem-stelele-si-soarele-cand-iesim-in-cosmos/comment-page-1/#comment-326488

    astăzi, cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, ceea ce, prin descoperire dumnezeiască, au mărturisit:

    Sfântul Vasilie cel Mare și Sfântul Grigorie Bogoslovul, Cuvinte puține oarecare din ceale multe, Editura Predania, București, 2012, pp. 22-24:

    Dă clic pentru a accesa Sf_Vasilie_cel_Mare_si_Sf_Grigorie_Bogoslovul_Cuvinte_putine_oarecare.pdf

    https://scribd.com/document/338775944/Sfantul-Vasilie-Cel-Mare-si-Sfantul-Grigorie-Bogoslovul-Cuvinte-putine-oarecare-din-ceale-multe#page=15
    […]
    Apoi încă și aceasta înțeleage-o, că de vreame ce Ceriul fireaște ține pre locul cel de sus, iar pământul iaste cea prea de jos parte, pentru că spre Ceriu să râdică ceale ușoare, și jos spre pământ ceale greale au fire a să atârna, iar susul și josul prea împrotivă una altiia sânt, pentru aceasta cel ce au pomenit pentru ceale ce după fire prea mult sânt depărtate una de alta, arătat iaste că și pre ceale ce împlinesc locul cel din mijlocul al acestora cuprinzătoriu împreună le-au însemnat. Drept aceaia nu căuta pre descoperirea a fieștecărora celor din parte pre rând, ci pre ceale ce s’au tăcut înțeleage-le prin ceale ce s’au arătat. [1]

    Întru început au făcut Dumnezeu Ceriul și Pământul. Cercarea cea pentru ființa a fieștecăruia lucru din ceale ce sânt, sau din ceale ce prin privire cad întru mintea noastră, sau din ceale ce sânt puse înainte supt simțirea noastră, lung și întins cuvânt aduce întru tâlcuire, atâta cât, întru ispitirea pricinii aceștiia, de s’ar pune înainte, să se cheltuiască mai multe cuvinte decât cealealalte câte să poate să se grăiască pentru fieștecare din ceale ce să caută. Lângă aceasta, nici ceva de folos iaste spre zidirea Bisearicii aceaia, ádecă a să îndeletnici cineva cu totul întru aceastea. Ci pentru ființa ádecă a Ceriului ne îndestulăm cu ceale ce s’au zis de Isaia, carele prin proaste cuvinte din destul au făcut întru noi pre înțeleagerea firii lui, zicând: Cela ce au întărit Ceriul ca pre un fum [2]; ádecă supțire fire, și nu tare, nici groasă, spre alcătuirea Ceriului au înființat. Încă și pentru închipuirea lui, din destul ne sânt noaoă ceale zise de dânsul, carele au zis întru slavosloviia lui Dumnezeu: Cel ce au pus Ceriul să stea ca o boltă, și l-au întins ca pre un cort a lăcui. [3] Însăși aceastea încă și pentru pământ să ne sfătuim pre înșine: să nu iscodim ființa lui carea iaste, nici să ne sfărâmăm cu cugetele, pre însăși materiia cercându-o, nici să căutăm pre o fire oarecarea pustie și goală de feliurimi, nefelurită fiind după al său cuvânt (ádecă după a sa ființă și fire), ci bine să știm că toate ceale ce să văd și să înțeleg întru dânsul, întru hotărârea ființii lui să numără, împreună-împlinitoare ființii lui fiind. [4] De te vei ispiti a lipsi și a scădea cu cuvântul pre fieștecarea din feliurimile ceale ce sânt într’însul, întru nimica vei ajunge. Că de vei depărta dela dânsul negreața, răceala, greotatea, desimea, feliurimile gustului ceale ce sânt întru dânsul, sau oricare altele ce să văd întru dânsul, nici o materie nu va rămânea. [5]

    [1] Ádecă nu căuta ca să ți le spue Prorocul pre toate lucrurile ori stihiile câte una, câte una pre amăruntul.
    [2] Is. 51: 6.
    [3]Is. 40: 22.
    [4] Ádecă întru cuvântul cel pentru ființa lui împreună sânt așăzate, și în loc de ființă sânt împreună numărate.
    [5] Ádecă de vei tot rădica câte una, câte una din feliurimile lui, până nu va rămânea pre urmă nimic.

    Deci aceastea lăsându-le, nici aceaia a o cerca te sfătuesc, ádecă pre ce stă pământul. Că și așa să va întuneca mintea, fiindcă către nici un hotar mărturisit nu va străbate cugetul. Că de vei zice cum că văzduh iaste așternut supt lățimea pământului, vei fi întru nepriceapere: cum firea cea moale și mult deșărtată sufere, de atâta greotate apăsându-să, și nu alunecă despre toate părțile, de lipirea și împreunarea cu el fugind, și pururea către partea cea deasupra a greotății ceiia ce o apasă pre deasupra vărsându-să? Iarăși, de vei pune în socoteală cum că apă iaste temeiul cel pus dedesuptul pământului, și așa iarăși vei căuta: cum lucrul cel greu și îndesat (ádecă pământul) nu să cufundă în apă, ci de firea cea mai neputincioasă să ține lucrul carele atâta covârșaște cu greotatea? Încă și a însăși apei starea, pe ce stă o vei căuta, și iarăși vei fi întru nedomirire, pre care lucru tare și sprijinitoriu fundul eiĭ cel mai de pre urmă iaste pus.

    Iar deaca alt trup mai greu decât pământul vei pune în socoteală cum că opreaște pământul de a să porni în jos, îți vei aduce aminte iarăși că și acela are trebuință de alt trup oarecarele care să fie tare și să nu-l lase pre acela să cază jos și să se surpe. Și de vom putea să plăzmuim ceva și să supunem și supt acela, pre a aceluia răzimare mintea noastră iarăși o va căuta, și așa întru nemărginire vom cădea, preste temeliile ceale ce pururea aflăm, altele iarăși izvodind. Și pre cât mai mult cu socoteala meargem înainte, pre atâta sântem siliți a aduce mai mare puteare una supt alta, carea să fie răzimătoare și carea să poată a sta împrotivă către toată povara ce iaste pusă asupră. Pentru aceasta hotară să pui asupra gândului, ca nu cumva cuvântul lui Iov să mustre pre multă iscodirea ta, fiindcă iscodești pre ceale neajunse, și să te întrebi dela dânsul și tu: Pre ce s’au înfipt belciugile lui? [1] (ádecă ale pământului). Ci măcar de și vei auzi vreodată în Psalmi: Eu am întărit stâlpii lui [2], să socotești cum că stâlpi s’au numit putearea lui cea împreună-țiitoare. Că aceaia ce zice: Pre mări l-au întemeiat pre dânsul, [3] ce însemnează? Fără numai că despre toate părțile firea apei vărsată iaste împrejurul pământului. Dar cum, curgătoare fiind apa, și spre locul cel în jos povârnit având fire a cădea, stă atârnându-să și spânzurând în slavă, și spre nici o parte curgând despre pământ? [4] Dar tu nu socotești că aceaiași, sau încă și mai mare nedomirire pricinuiaște socotealii pământul, fiind spânzurat singur de sineși neținut, de vreame ce iaste mai greu cu firea decât apa? Ci nevoe iaste, ori de vom da cum că pământul iaste singur de sineși neținut, ori de vom zice că pluteaște pre apă, nicăirea să nu ne depărtăm de blagocestiva înțeleagere, ci să mărturisim cum că toate împreună să țin de putearea celuia ce le-au zidit. Deci aceastea să cuvine și noao înșine a grăi, și celora ce ne întreabă pre noi pre ce iaste răzimată această nemăsurată și nesuferită greotate a pământului, cum că în mâna lui Dumnezeu sânt marginile pământului. [5] Aceasta iaste prea fără de primejdie noaoă către înțeleagere, și de folos celora ce aud.

    [1] Iov 38: 6.
    [2] Ps. 74: 4.
    [3] Ps. 23: 2.
    [4] Întrebare ca cum împrotiva Sfântului despre împrotivnicul, căci au zis Sfântul că apa iaste vărsată împrejurul pământului.
    [5] Ps. 94: 4.

    Dar oarecarii din iscoditorii firilor, mai nainte, cu cuvânt meșteșugos și împodobit, s’au iscusit a arăta cum că pământul stă nemișcat, și pentru niște pricini ca aceastea, ca cum ádecă pentru căci au apucat pre locul cel din mijloc al totului și, pentru cea întocma-depărtare ce are despre toate părțile către margene [1], neavând încotro mai mult să se povârnească, de nevoe stă nemișcat pre sineși, asemănarea ceaia ce despre toate părțile iaste pusă împrejurul lui cu totul neputincioasă pricinuindu-i lui pre povârnirea cea spre vreo parte. Iar locul cel din mijloc zic ei că nu l-au dobândit pământul cu soartă dat, nici din sineși, ci cum că firească iaste pământului această punere, și de nevoe. Că trupul cel Ceresc (ádecă crugul Ceriului), fiindcă, cât spre partea cea de sus, ține pre locul cel prea de la margine [2], pentru aceasta zic (ádecă filosofii) într’acest chip: oricare lucruri greale am fi socotit că cad dela părțile ceale de sus, aceastea despre toate părțile crugului celui rătund al Ceriului către mijlocul a toate, care iaste pământul, să vor aduce. Și deci spre care parte s’ar fi adus părțile, spre aceasta cu adevărat și totul cel alcătuit dintr’însele împreună să va împinge. Iar deaca pietrele și leamnele și ceale pământoase toate (care sânt părți, căci din adunătură a multora ca aceastea să împlineaște globul pământului), deacă aceastea, zic, să aduc către cea de jos parte, această stare ar putea fi potrivită și cuviincioasă pământului tot. Și deacă ceva din ceale ușoare să va porni dela mijlocul, cu adevărat către cea prea de sus parte [3] să vor mișca. Drept aceaia, potrivită a sa și cuviincioasă pornire celor greale iaste cea către partea cea de jos; iar jos, cuvântul nostru au arătat pre mijlocul. Deci dar să nu te minunezi deaca nicăirea nu cade pământul din locul său, carele loc după fire are pre mijlocul. [4] Că toată nevoia iaste a sta el pre al său loc, și nu afară de fire mișcându-să, din a sa stare a să depărta. Dintru aceastea ce s’au zis de dânșii, [5] de ți să pare ție cum că iaste ceva aseamenea cu adevărul, mută minunea la înțelepciunea lui Dumnezeu, ceaia ce într’acest chip le-au așăzat pre aceastea. Că nu să micșorează înspăimântarea cea pentru ceale preamari după ce chipul prin carele să face ceva din ceale preaslăvite să va afla. Iar de nu, măcar adevărul credinții mai tare fie decât dovezile ceale loghicești.

    [1] Ádecă către crugul cel Ceresc, carele jur-împrejur întocma iaste depărtat de pământ, căci iaste rătund.
    [2] Ádecă sfera ori crugul Ceriului hotăraște pre totul. Ádecă, după socoteala filosofilor, crugul cel ceresc iaste cea mai de sus parte preste toate ceale de supt dânsul.
    [3] Carea iaste Ceriul. Fiindcă el iaste cea prea de sus parte: precum mijlocul, ádecă Pământul, cea prea de jos.
    [4] Ádecă filosofii, când zic acest cuvânt, ádecă „jos”, nu zic și nu înțeleg alt, fără numai mijlocul, care iaste mai vârtos locul cel ca un chentru, ádecă ca o împuntură de vârful acului cât către sfera ceriului, întru care loc iaste starea pământului.
    [5] Până aicea Aristotel pentru pământ; apoi ceale de aicea înainte sânt ale Sfântului către norod.

    Acealeași încă și pentru Ceriu am putea zice, că prea-cu-multe-cuvinte cercări și ispitiri de înțelepții lumii pentru firea cea cerească s’au făcut. Și unii ádecă au zis că iaste el alcătuit din ceale patru stihii, ca cel ce iaste pipăit și văzut, și ca cel ce să împărtășaște de pământ ádecă, pentru că iaste vârtos, iar de foc, pentru că să veade, iar de cealelalte (ádecă de apă și de văzduh), pentru amestecarea. Iar alții, lepădând pre acest cuvânt ca pre un nepotrivit cu adevărul, a cincea oarecare fire de trup izvodind dela sineși, din singură părearea lor au adus-o întru alcătuirea Ceriului. Și iaste oareșce lucru, precum ei socotesc, trupul cel ceresc, care nici foc, zic ei, iaste, nici văzduh, nici pământ, nici apă, nici în scurt, ceaia ce iaste una din ceale sânguratice [1]. Căci celor sânguratice a sa cuviincioasă mișcare iaste cea de-a dreptul, ceale ușoare ádecă în sus având pornirea, iar ceale greale în jos. Deci nici susul, nici josul același lucru iaste cu învârtirea cea împrejur rătundă; și, în scurt, mișcarea cea de-a dreptul, către învârtirea cea împrejur preamultă depărtare are. Iar ale cărora lucruri mișcările ceale după fire sânt schimbate, ale acestora nevoe iaste, zic ei, să fie schimbate și ființele. Încă nici din trupurile ceale întâiu, pre care le numim stihii, nu ne iaste noao cu putință a socoti că iaste ceriul alcătuit, fiindcă ceale alcătuite din deosebite lucruri nu pot a avea neatedă și nesilită mișcarea [2], de vreame ce fieștecarea din ceale sânguratice (ádecă din ceale patru stihii) ce sânt întru ceale alcătuite dintr’însele, altă și altă pornire dela fire are. Pentru aceasta, mai întâiu ádecă cu osteneală să țin ceale alcătuite din stihii întru mișcarea cea necontenită, fiindcă o singură mișcare nu poate fi bine potrivită și iubită tuturor celor împrotivnice stihii, ci cea cuviincioasă și potrivită trupului celui ușor (ádecă focului), vrăjmașă și luptătoare iaste trupului celui greu (ádecă pământului și apei). Căci când în sus ne mișcăm, ne îngreuem de lucrul ce iaste pământos întru noi; iar când în jos ne pornim, silim pre lucrul cel înfocat dintru noi, afară de fire în jos pre acela trăgându-l. Iar tragerea într’o parte și într’alta a stihiilor către ceale împrotivă, pricină iaste a căderilor. Că lucrul cel silit și afară de fire, întru puțin suferind, și aceasta cu sila și deabiia [3], degrab s’au răsipit întru acealea dintru care s’au alcătuit, fieștecare stihie din ceale ce s’au adunat întru alcătuirea lui la al său loc întorcându-să. Deci precum zic ei, pentru aceaste nevoi ale socotealelor celor cu dovadă, pre cuvintele și socotealele celor mai nainte de dânșii netreabnice făcându-le, ș’au aflat loruși pre a sa stihie pusă înainte, cei ce a cincea fire de trup socotesc materie întru facerea ceriului și a stealelor celor de pre dânsul. Iar altul oarecarele din cei ce zburda în cuvântare-aproape-de-crezut [4], sculându-să iarăși împrotiva acestor mai sus ziși, pre aceastea le-au răsipit și le-au rumpt, și a sa păreare dela sineși au adus-o împrotiva acelora. Pentru care acum de ne vom apuca a grăi, întru aseamenea limbuție cu dânșii vom cădea. Ci noi pre aceia lăsându-i să se surpe unul de altul, înșine de cuvântul cel pentru ființă lăsându-ne, și încredințându-ne lui Moisì că au făcut Dumnezeu Ceriul și Pământul, pre preabunul meșter al celor ce cu înțelepciune și cu meșteșug s’au făcut să-l slăvim, și din frumseața celor ce să văd, pre cel ce covârșaște pre toată frumseațea să-l înțeleagem, și din mărimea acestor trupuri simțite și scriseîmprejur, să socotim pre cel nemărginit și carele covârșaște toată mărimea și treacerea mai presus de tot gândul cu mulțimea puterii sale. Că deși firea nu o știm a celor ce s’au făcut, dar măcar ceaia ce, prin întregul, chiar cade supt simțirea noastră, atâta de mare are minunea, încât și cea preasârguitoare și iute minte mai mică să se poată arăta decât cel preamic lucru din ceale din lume, spre a putea sau după vrednicie să treacă printr’însul cu înțeleagerea, sau lauda cea după datorie cuviincioasă să împlinească Ziditoriului: căruia să cuvine slava, cinstea și stăpânirea în veacii veacilor, Amin.

    [1] Ádecă din ceale patru stihii, care să numesc sânguratice, ádecă neamestecate; măcar că nu sânt neamestecate, căci toate sânt întru toate, ci cât către cealelalte trupuri, care să alcătuesc dintr’însele, sânguratece să socotesc.
    [2] Precum ádecă iaste a crugurilor cerești, care de-a pururea întocma să mișcă ca cum din sineși, lin și fără silă.
    [3] Precum focul a-l trage în jos, împrotivă îi iaste; și pământul a-l sui în sus, împrotivă îi iaste.
    [4] Gr. πιθανολογίαν, „limbaj persuasiv, limbaj amăgitor”. (N. ed.)

    […]

    Apreciază

  25. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:16 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 2-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Sfântul Ioan Damaschin în cartea Descoperirea cu amăruntul a pravoslavnicei credințe, Editura Predania, București, 2011, p. 57, 58, 59:

    Dă clic pentru a accesa Sf_Ioan_Damaschin_Descoperire_cu_amaruntul_a_pravoslavnicii_credinte.pdf

    https://scribd.com/document/338775354/Sfantul-Ioann-Damaskin-Descoperire-cu-amaruntul-a-pravoslavnicii-credinte#page=57
    […]
    (Părțile lumii ceale de sus și ceale de jos.) Deci toți câți au zis că ceriul iaste rătund spun că deopotrivă să depărtează el dela pământ, și în sus, și în laturi, și în jos. Iară în jos și în laturi zic eu, cât cătră simțirea noastră, fiindcă, precum urmează din ceale ce s’au zis, despre toate părțile ceriul ține locul cel de sus și pământul cel de jos. Și zic cum că ceriul încúnjură pământul de jur împrejur și poartă cu meargerea sa cea foarte iute și Soarele, și Luna, și stealele. Și cum că deasupra pământului fiind Soarele, să face aicea zioă iară supt pământ noapte. Iară de-desuptul pământului pogorându-să Soarele, aicea noapte, iară acolò zioă.

    (Unora s’au părut a nu fi ceriul rătund.) Iară alții au nălucit (a năluci, conform Dicționarului Etimologic Român, https://dexonline.ro/definitie/năluci/503616, înseamnă: 1. a-și închipui, a-și reprezenta. – 2. A-și imagina, a visa – n. n.) cum că ceriul iaste ca o jumătate de sferă (adică așa: http://wp.patheos.com.s3.amazonaws.com/blogs/exploringourmatrix/files/2012/11/Ancient-Hebrew-view-of-universe.png – n. n.), luând pricină a aceștii socoteli din ceaia ce au zis grăitoriul de ceale dumnezeești Davíd: „Cel ce întinzi ceriul ca o piiale” [1], prin care cuvânt să însemnează Cortul; și fericitul Isaia: „Cel ce ai pus ceriul ca o cămară” [2]. Și cum că apuind Soarele, și Luna, și stealele, încúnjură pământul dela apus cătră amiază-noapte, și așa iarăși merg la răsărit. [3] Însă ori întru acest chip, ori în celalalt chip de ar fi, toate cu porunca cea Dumnezeiască s’au făcut, și s’au întărit, și pre Dumnezeiasca voe și sfat o au temelie neclătită: „Că el au zis, și s’au făcut, el au poruncit, și s’au zidit; pusu-le-au pre iale în veac și în veacul veacului. Poruncă au pus, și nu va treace” [4].

    [1] Ps. 103: 2.
    [2] Is. 40: 22.
    [3] Gură de Aur, Voroava a 14-a și a 17-a cătră Evrei.
    [4] Ps. 148: 5-6.
    […]

    Apreciază

  26. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:17 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 3-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Sfântul Cosma Etolianul, sprijinitorul celor robiți, lauda etolienilor în cartea SFÂNTUL COSMA ETOLIANUL, Sprijinitorul celor robiți, Lauda etolienilor. Viața și învățături scrisă de Constantin V. Triandafiliu, Editura Evanghelismos, București 2010, pp. 66:

    […]
    Când a căzut prima ceată de Îngeri și au devenit demoni, atunci Preabunul Dumnezeu a făcut lumea aceasta. De atunci au trecut șapte mii două sute optzeci și opt de ani. Această lume este ca un ou. Și așa cum gălbenușul se află în mijlocul oului, tot astfel și pământul, prin porunca lui Dumnezeu, stă fără să se atingă de ceva. Precum albușul se află în jurul gălbenușului, așa și văzduhul înconjoară pământul. Soarele, luna și stelele sunt lipite în cer și cerul se întoarce împreună cu soarele. Pământul este rotund și acolo unde luminează soarele se face zi. Noaptea nu este altceva fără numai umbra pământului. Acum este seară în acest loc, dar este seară peste tot pământul. Într-un loc este miezul nopții, în alt loc dimineață, în altul amiază și oriunde luminează soarele se face zi. Distanța de la pământ la cer din acest loc este la fel și în partea de jos a pământului. Și așa cum sunt oameni aici, sunt oameni și în partea cealaltă. Pentru aceasta Sfinții Părinți au rânduit să vopsim ouă roșii de Paști ca să le vedem cu ochii trupești și să înțelegem că oul închipuie lumea, iar culoarea roșie Sângele lui Hristos al nostru, pe care l-a vărsat pe Cruce și a sfințit toată lumea. Trebuie și noi să ne bucurăm și să ne veselim de mii de ori pentru că Hristos Și-a vărsat Sângele și ne-a răscumpărat din mâinile diavolului. Însă trebuie să și plângem și să ne tânguim, pentru că păcatele noastre L-au răstignit pe Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru.
    […]

    Apreciază

  27. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:19 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 4-a
    „De vrei să te mântuiești cu Sfinții Părinți să călătorești”

    Sfântul Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos (1929-1995). Viața. Mărturii. Învățături. Minuni, Editura Iona, București 2015, p. 107:
    […]
    Starețul a avut o vedenie: Dumnezeu ținea în mână globul pământesc cu o cruce mare pe el. Atunci a întrebat: „Cum se vor mântui oamenii înainte de A Doua Venire?” „Prin fapte bune (pentru a înțelege ce fel de fapte bune vrea Dumnezeu de la om, vă recomand, dacă vreți, să citiți: 1. cuvântul Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov din cartea Experiențe ascetice, apărută la editura Σοφια – Sophia, București în anul 2008, de la pagina 403 la pagina 410, intitulat Credința și faptele, https://scribd.com/doc/310691577/Sfantul-Ignatie-Briancianinov-Credinta-si-faptele și 2. o scrisoare a aceluiași Sfânt Părinte Ierarh, apărută în cartea De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu. Scrisori către mireni, apărută la editura Σοφια – Sophia, București, 2012, de la pagina 86 la pagina 98, Scrisoarea 28. Despre mântuire. De ce nu se pot mântui mahomedanii și ereticii. Despre erezii. Despre cunoașterea adevăratei învățături creștine, https://scribd.com/doc/310318880/Sfantul-Ignatie-Briancianinov-Scrisori-catre-mireni-Scrisoarea-28-Despre-mantuire-romana – n. n.) și dragoste”, s-a auzit Glasul Domnului.
    […]

    Apreciază

  28. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:20 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 5-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    De când am început să citesc pe acest site articolele legate de pământul plat dar și unele afirmații ale unor personalități ale vremii, cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, am citit, am cugetat și m-am întrebat despre aceste lucruri.

    De exemplu în articolul:
    Consensul Părinților Bisericești asupra: sfericității pământului:
    https://scribd.com/document/49043273/Consensul-Sfinților-Părinți-Bisericești-Pămantul-este-sferic

    citind următorul paragraf:
    […]
    Din cauza unor fraze din Biblie (de exemplu, „cele patru colțuri ale pământului”), unii susțin că Biblia adoptă ideile antice babiloniene, hinduse, egiptene și grecești despre un pământ plat înconjurat de un zid, dar nu este cazul. În realitate, aceste idei eronate au fost rezultatul lipsei atât a revelației divine cât și a studiilor științifice. Mărturia biblică și evreii care au tâlcuit-o au înțeles pământul ca fiind sferic. În ceea ce privește celelalte popoare antice, de abia când grecii au observat în secolul VI-lea î.Hr. că eclipsele lunare cauzează umbre circulare pe Lună au presupus pământul ca fiind sferic.
    […]

    observăm că în antichitate cosmologia împărțea lumea în două:
    1. păgânii: babilonienii, hindușii, egiptenii, și grecii care credeau că pământul este plat;
    2. Adevărul (Mărturia biblică) și evreii care au tâlcuit mărturia biblică și au înțeles că pământul este sferic.

    Iar odată cu scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolice avem:
    1. păgânii: babilonienii, hindușii, egiptenii, și grecii care credeau că pământul este plat – calea largă;
    2. Adevărul (Sfânta Scriptură, Biblia), Sfinții Părinți și evreii (care probabil vor fi cei ce vor primi Sfântul Botez creștin) care au tâlcuit mărturia biblică și au înțeles că pământul este sferic – calea îngustă.

    Oare nu cumva, prin promovarea asiduuă a teoriei pământului plat, se vrea o reîîntoarcere la păgânism, la vechile basme păgânești??? Oare nu cumva se vrea o nivelare de tip New Age a credințelor cosmologice într-una singură a pământului plat???

    Oare pe cine vrea să mai tragă urâciunea pustiirii, prin simțuri, pe calea cea largă??? Oare nu cumva pe creștinii (ortodocșii) care cred în și se țin cu tărie de învățătura sănătoasă Sfinților Părinți ai Bisericii???

    Apreciază

  29. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:21 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 6-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Sfinților Părinți, stâlpii Bisericii Ortodoxe Cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, prin rugăciune li s-a descoperit adevărul despre cosmos și pământ și ei mărturisesc într-un glas că pământul este sferic.

    Vă rog frumos, pe voi cititori sinceri ai acestui blog, căutători sinceri ai (A|a)devărului, care ați dat crezare ca și mine acestei teorii înșelătoare a pământului plat, să mă iertați pentru următoarea întrebare pe care mi-am adresat-o, retoric, nu se referă la voi:

    Oare nu cumva, duhul antihristic cuibărit în inima omului modern, trupesc – slujitor literei și nu Duhului Adevărului-, pătimaș, eretic, a nălucit teoria pământului plat pentru a încerca să dărâme stâlpii și temeliile Adevărului din inimile celor sinceri și astfel „să înșele de va fi cu putință și pe cei aleși”???

    De unde s-a ivit în mintea mea întrebarea de mai sus???

    Din următoarele motive:

    Apreciază

  30. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:22 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 7-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Motivul 1. Marea majoritate a susținătorilor mișcării Pământului plat sfârșesc prin a aduce ca dovezi ale argumentării lor vreunul din video-urile postate pe acest canal youtube:
    https://youtube.com/user/ericdubay77/videos

    Eric Dubay, care se descrie:
    https://youtube.com/user/ericdubay77/about
    […]
    Description
    I’m a 34 year old American living in Thailand where I teach Yoga and Wing Chun part-time while exposing the New World Order full-time
    ________

    Un American în vârstă de 34 de ani locuind în Thailanda, unde predă Yoga and Wing Chun parte-de-timp în timp ce demască New World Order tot-timpul.

    Links
    Atlantean Conspiracy, http://www.AtlanteanConspiracy.com
    Eric’s Esoterics, http://www.ericdubay.blogspot.com
    Bangkok Wing Chun, http://www.bangkokwingchun.com
    Google+, https://plus.google.com/114446283043110571468
    […]

    Deci Eric Dubay este un sărac om înșelat de duhul antihristului care, zice el, demască tocmai viitoarea guvernare antihristică.

    Ce e mai dureros însă, este faptul că pe lângă faptul că este eretic, Eric Dubay mai este și antihrist.

    Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, Apostolul Iubirii, în cea de-a doua sa epistolă Sobornicească scrie către „aleasa Doamnă și către fiii ei” (II Ioan 1, 1) în capitolul 1 astfel:
    […]
    7. Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul și antihristul.
    8. Păziți-vă pe voi înșivă, ca să nu pierdeți ceea ce ați lucrat, ci să primiți plată deplină.
    9. Oricine se abate și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învățătura Lui, acela are și pe Tatăl și pe Fiul.
    10. Dacă cineva vine la voi și nu aduce învățătura aceasta
    (II Ioan 1, 7 – n. n.), să nu-l primiți în casă și să nu-i ziceți: Bun venit!
    11. Căci cel ce-i zice: Bun venit! se face părtaș la faptele lui cele rele.

    […]

    ATENȚIE !!! Dacă nu sunteți întemeiați, întăriți în credința ortodoxă, cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, vă sfătuiesc să nu vizionați / ascultați următoarea mărturie video a lui Eric Dubay și ca argumente spre întărirea sfatului meu aduc:
    1.1. a 7-a poruncă bisericească din Învățătura de Credință Ortodoxă:

    1.2. cuvântul Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, din cartea Experiențe ascetice, apărută la Editura Σοφια (Sophia), București, 2008, de la paginile 93 la 95, Despre păzirea de cărțile care cuprind învățături mincinoase:

    1.3. cuvântul teologului Danion Vasile, Citirea cărților eretice și neghina din bibliotecă:

    Dacă vreți să primiți sfatul de mai sus: Slavă Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, împreună și Tatălui Său Celui fără de început și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Său Duh, iar dacă nu vă asumați în veșnicie, urmările, alegerea este a dumneavoastră.

    Apreciază

  31. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:25 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 8-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Motivul 2. Mă întreb și eu ca omul prost:
    2.1. De ce și-a șters președintele Donald J. Trump comentariile de pe Tweeter care păreau că oferă dovada biblică a pământului plat?
    Dacă mărturisește adevărul, de ce leapădă Adevărul, de ce se leapădă de Adevăr înaintea oamenilor (Matei 10, 32-33)???
    :
    http://cnn.com.de/news/donald-trump-says-earth-flat/
    […]
    Donald Trump Says The Earth Is Flat

    By Eric Plair, CNN – February 1, 2017
    […]
    In now deleted tweets, Trump also seemingly offered Biblical evidence of a flat earth.
    ________

    În acum ștersele tweet-uri, Trump de asemenea părea că oferă dovada Biblică a pământului plat.


    […]

    ……..

    2.2. De când a ajuns Internetul, o lume virtuală, să fie izvor de revelație al lumii create de Dumnezeul Cel Unul Viu și Adevărat, Preasfânta Treime: Tatăl Cel fără de început, Creatorul, Atotțiitorul și Fiul Unul Născut mai înainte de veci din Tatăl, Mântuitorul Iisus Hristos și Sfântul Duh de viață făcătorul, după cum afirmă același președinte Donald J. Trump în articolul mai sus menționat???:
    […]
    After declaring that the world is flat, Mr. Trump, as he has done before, again cited “the Internet” as his primary source of information. “There are people out there, many people, and I mean missile experts, sailors, you name it, folks, and this is what they’re saying. It’s all on the Internet, it’s there.”
    ________

    După ce a declarat că lumea este plată, Dl. Trump, așa după cum a mai făcut înainte, din nou a citat „Internet-ul” ca primă sursă de informare. „Sunt oameni acolo, mulți oameni, și mă refer la experți balistici, marinari, numiți-i voi, oameni, și asta este ceea ce spun. E totul acolo pe Internet, e acolo.”
    […]

    ……..

    Citatele scripturistice (pe care le-a șters de pe Twitter) la care face referire președintele Donald J. Trump sunt:
    Matei 4, 8: „Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor.”
    Isaia 40, 22: „El stă în scaun deasupra cercului pământului; pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl ușor și îl desface ca un cort de locuit.”

    SFÂNTUL TEOFILACT ARHIEPISCOPUL BULGARIEI, TÂLCUIREA SFINTEI EVANGHELII DE LA MATEI, București: Editura Σοφια (Sophia), Alexandria: Cartea Ortodoxă, 2007, p. 173:
    […]
    4,8-9: Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor. (9) Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie.
    (4,8) Iezechiil 40,2 / Luca 4,5 (4, 9) Daniil 3,5 / Luca 4,6-7

    Unii socotesc că „munte foarte înalt” este patima iubirii de argint, întru care vrăjmașul se nevoia să-L aducă pe Hristos, însă nu bine socotesc [cugetă]. Că în chip simțit I s-a arătat Lui diavolul, cu toate acestea Domnul gânduri nu a primit. Să nu fie! Deci în chip simțit I-a arătat Lui în munte toate împărățiile, aducându-le înaintea ochilor Lui în chip de nălucire, zicându-I „acestea toate Ți le voi da Ție”, căci din mândrie socotea că lumea ar fi a sa.

    Aceleași le spune și acum celor lacomi, întrucât cei ce se închină lui, aceia pe toate acestea le au.
    […]

    Aici: https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/24/de-ce-pamantul-plat-in-illuminati-card-game/comment-page-1/#comment-330230, ieri mă întrebam dacă nu cumva muntele foarte înalt pe care L-ar fi dus diavolul pe Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu ar fi fost Everest-ul, astăzi cred și mărturisesc că nu a fost dus în muntele Everest (care, după litera Sfinteii Evanghelii, pare că este cel mai înalt munte din lume) pentru că, mai sus scrie că:
    „Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul. Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit.” (Matei 4, 1-2), deci după 40 de zile în pustiu, unde sunt temperaturi foarte ridicate, Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, cu firea omenească a flămânzit și deci firea omenească era slăbită din cauza postului; dacă Dumnezeu Tatăl ar fi îngăduit ca Fiul Său să fie dus de diavolul în muntele Everest, unde sunt temperaturi sub -30 de grade Celsius (http://mountain-forecast.com/peaks/Mount-Everest/forecasts/8850), atunci ar fi îngăduit ispită peste puterea firii omenești ceea ce ar fi intrat în contradicție cu: „Nu v-a cuprins ispită care să fi fost peste puterea omenească. Dar credincios este Dumnezeu; El nu va îngădui ca să fiți ispitiți mai mult decât puteți, ci odată cu ispita va aduce şi scăparea din ea, ca să puteți răbda.” (1 Corinteni 10, 13), cuvinte rostite de Sfântul Duh, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, prin Sfântul Apostol Pavel.

    Sfântul Părinte Ierarh Teofilact Arhiepiscopul Ohridei și al Bulgariei tâlcuiește Matei 4, 8: „Deci în chip simțit I-a arătat Lui în munte toate împărățiile, aducându-le înaintea ochilor Lui în chip de nălucire” sau altfel spus Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a văzut cu ochii trupești un film fictiv („în chip de nălucire”) cu toată slava mincinoasă a împărățiilor ce slujeau lumii păcatului; deci nu a văzut împărățiile ce se aflau înaintea muntelui foarte înalt, ca și cum ar fi văzut întreaga lume, după cum, în mod greșit, după literă, credeam a fi un argument în favoarea mitului Pământului plat, dar Pământul nu este plat.

    Isaia 40, 22 nu descrie un pământ plat ci mai degrabă unul sferic.

    Dacă vreți, desenați pământul așa cum apare reprezentat în imaginea universului (în mijloc înconjurat cu un fel de raze) din cartea Sfântului Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Descoperire cu amăruntul a pravoslavnicei credințe, https://scribd.com/document/338775354/Sfantul-Ioann-Damaskin-Descoperire-cu-amaruntul-a-pravoslavnicii-credinte#page=59
    adică așa:

    și dacă deasupra imaginii universului de mai sus fie veți scrie cuvântul Dumnezeu sau veți așeza fie o Sfântă Icoană a Preasfintei Treimi sau a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, veți obține o imagine similară cu cea care apare
    aici:
    http://www.luminarium.org/encyclopedia/gossuin.htm, Earth at the center of the Spheres, in Gossuin de Metz, L’Image du monde, 13th-century Copy (Pământul în centrul Sferelor, în Gossuin de Metz, Imaginea lumii, universului, Copie din secolul 13)

    sau aici:
    http://medievaliz.tumblr.com/post/36180985247/meridian-zero-theme-of-my-final-paper, diagramă din secolul 14 care prezintă concepția universului geocentric: sfera staționară a Pământului este înconjurată de sfera altor trei elemente, și apoi de sferele lunii, planetelor și a stelelor; în centrul diagramei este gura iadului.

    Isaia 40, 22: „El stă în scaun deasupra cercului (cuvântul ebraic pentru „cerc” – ח֣וּג / ḥūḡ / chûg – poate de asemenea să însemne o „sferă” – vezi http://morfix.co.il/en/ח֣וּג – n. n.) pământului; pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl ușor și îl desface ca un cort de locuit.”

    Apreciază

  32. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:31 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea a 9-a
    „De vrei să te mântuiești cu întrebarea să călătorești”

    Motivul 3. Știați că:
    3.1. Culmea teoriei pământului plat a fost atinsă odată cu Darwin???

    http://christiananswers.net/q-aig/aig-c034.html
    […]
    Flat-Earth HeyDay Came with Darwin

    The idea that the Earth is flat is a modern concoction that reached its peak only after Darwinists tried to discredit the Bible, an American history professor says. Jeffrey Burton Russell is a professor of history at the University of California in Santa Barbara. He says in his book Inventing the Flat Earth (written for the 500th anniversary of Christopher Columbus’s journey to America in 1492) that through antiquity and up to the time of Columbus, “nearly unanimous scholarly opinion pronounced the Earth spherical.”

    Russell says there is nothing in the documents from the time of Columbus or in early accounts of his life that suggests any debate about the roundness of the Earth. He believes a major source of the myth came from the creator of the Rip Van Winkle story-Washington Irving-who wrote a fictitious account of Columbus’s defending a round Earth against misinformed clerics and university professors.

    But Russell says the flat Earth mythology flourished most between 1870 and 1920, and had to do with the ideological setting created by struggles over evolution. He says the flat-Earth myth was an ideal way to dismiss the ideas of a religious past in the name of modern science.

    The Bible of course teaches the correct shape of the Earth. Isaiah 40:22 says God sits above “the circle of the Earth” (the Hebrew word for “circle” can also mean a “sphere”).

    Also, Luke 17:34-36 depicts Christ’s Second Coming as happening while some are asleep at night and others are working at day-time activities in the field-an indication of a rotating Earth with day and night at the same time.
    ________

    Culmea teoriei pământului plat a venit cu Darwin

    Ideea că Pământul este plat este o invenție modernă ce și-a atins culmea doar după ce Darwiniștii au încercat să discrediteze Biblia, a declarat un profesor American de istorie. Jeffrey Burton Russell este un profesor de istorie la Universitatea din California în Santa Barbara. El afirmă în cartea sa Inventând Pământul Plat (scrisă pentru a 500 aniversare a călătoriei lui Cristofor Columb în America în 1492) că din antichitate și până în timpul lui Columb, „aproape în unanimitate părerea eruților a declarat Pământul sferic.”

    Russell spune că nu există ceva în documentele din timpul lui Columb sau din cele ale vieții lui care să strecoare în minte vreo dezbatere legată de rotunjimea Pământului. El (profesorul Russell – n. n.) o sursă importantă a mitului a venit de la creatorul poveștii Rip Van Winkle – Washington Irving – care a scris luare de poziție fictivă a lui Columb pentru apărarea unui Pământ rotund împrotiva clericilor și profesorilor universitari dezinformați.

    Dar Russell afirmă că mitologia Pământului plat a înflorit cel mai mult între anii 1870 și 1920, și a avut de-a face cu contextul ideologic creat de luptele contra evolutiei (teoriei evoluției, evoluționiste, evoluționismului – n. n.). El (profesorul Russell – n. n.) spune că mitul Pământului plat a fost o cale ideală (mijlocul potrivit – n. n.) de a renunța, respinge, a renunța la, a încheia cu, ideile unui trecut religios în numele științei moderne.

    Biblia firesc învață forma corectă a Pământului. Isaia 40:22 afirmă că Dumnezeu stă deasupra „cercului Pământului” (cuvântul Ebraic pentru „cerc” poate de asemenea să însemne o „sferă” – vezi http://morfix.co.il/en/ח֣וּג – n. n.).

    De asemenea, Luca 17:34-36 ne prezintă A Doua Venire a Lui Hristos ca având loc în timp ce unii dorm noaptea și alții lucrează în timpul zilei activități la câmp – un indiciu al unui Pământ rotativ (a se citi: sferic staționar; site-ul ChristianAnswers este un site protestant, deci autorul articolului citat aici, este rupt de Biserica Ortodoxă Cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică și atunci fie nu cunoaște învățătura cosmologică a Sfinților Părinți ai Bisericii despre pământul staționar, fie o neagă; Dumnezeu să îl lumineze să se întoarcă la dreapta credință dacă și dânsul va vrea acest lucru; am citat articolul de pe acest site protestant, nu pentru a-i face reclamă ci pentru referința la legătura dintre mitul pământului plat și teoria evoluționistă a lui Darwin – n. n.) cu zi și noapte în același timp.
    […]

    ……..

    3.2. Președintele Flat Earth Society este un evoluționist care, de asemenea, crede în încălzirea globală???
    http://blog.drwile.com/?p=12379
    […]
    English signwriter Samuel Shenton formed the Flat Earth Society in 1956. Its headship was passed to Charles Johnson in 1971, and it went out of existence in 2001. However, in 2004, it was resurrected in website form by Daniel Shenton, who is not related to Samuel Shenton. The Guardian recently published a story about his views, and guess what? He is not a creationist. In fact, he is an evolutionist, and he thinks the evidence for human-caused global warming is rather strong!

    He says that his society now has 60 members and his website’s discussion forums have been visited by 9,000 people. If you look at those forums, you find an interesting mix of views on global warming. For example, the Anthropogenic Climate Change forum starts with a graph of thermometer-based temperature measurements and the now-discredited “hockey stick” graph that supposedly show the reality of global warming. The discussion that follows contains those who believe it is real, those who believe it is not, and those who think it is real but mostly natural. Another forum is about the recent debate between Ken Ham and Bill Nye. There doesn’t seem to be a single creationist in on the discussion.

    Now, of course, those participating in the forum discussions might not be flat earthers, but that’s not the point. The point here is that while there are those who believe in a flat earth (despite strong evidence to the contrary), they don’t seem to have much in common with creationists or skeptics of human-caused global warming. In fact, I don’t know of a single creationist or global-warming skeptic who believes in a flat earth, but I do know there is at least one flat earther who believes in evolution and human-caused global warming!
    ________

    Scriitorul englez Samuel Shenton a format The Flat Earth Society în 1956. Conducerea ei (a societății – n. n.) a fost predată lui Charles Johnson în 1971, și s-a desființat în 2001. Totuși, în 2004, a fost ‘reînviată’ sub forma unui site de internet de Daniel Shenton, care nu este înrudit cu Samuel Shenton. Periodicul Gardianul recent a publicat un articol despre părerile lui, și ce să vezi? Nu este un creaționist. De fapt, este un evoluționist, și crede că dovada încălzirii globale de-om-cauzate este destul de puternică!

    (Legat de organizația The Flat Earth Society:

    Modern flat Earth societies (Societăți moderne ale pământului plat):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_flat_Earth_societies

    Modern flat Earth societies are modern societies that are based on the belief that the Earth is flat. Modern flat Earth hypotheses originated with the English writer Samuel Rowbotham (1816–1884). Based on conclusions derived from the Bedford Level experiment, Rowbotham published a pamphlet Zetetic Astronomy, which he later expanded into a book Earth Not a Globe, proposing the Earth is a flat disc centered at the North Pole and bounded along its southern edge by a wall of ice, Antarctica, with the Sun and Moon 3,000 miles (4,800 km) and the „cosmos” 3,100 miles (5,000 km) above Earth.

    (…)

    The International Flat Earth Research Society (IFERS), the first Flat Earth society organization, was founded by Englishman Samuel Shenton in 1956[9] and was later led by American Charles K. Johnson, who based the organization in his home town of Lancaster, California. The belief lacked representation after Johnson’s death in 2001, until the name was reclaimed in 2004 by Johnson’s self-proclaimed successor „Daniel Shenton”, a man claiming to live in Hong Kong.
    ________

    Societățile moderne ale Pământului plat sunt organizații moderne bazate pe credința că Pământul este plat. Ipotezele moderne ale Pământului plat își au originea în scriitorul englez Samuel Rowbotham (1816–1884). Bazat pe concluziile derivate din expermientul Bedford Level, Rowbotham a publicat un pamflet Astronomie Zetetică, pe care mai târziu a explicitat-o într-o carte Pământul Nu un Glob, propunând faptul că Pământul este un disc plat centrat la Polul Nord și înconjurat la marginea sudică de un zid de gheață, Antarctica, cu Soarele și Luna la 3000 de mile (4800 km) și „cosmos”-ul la 3100 de mile (5000 km) deasupra Pământului.

    (…)

    Societatea Internațională de Cercetarea a Pământului Plat (SICPP), prima organizație de tip Flat Earth Society, a fost fondată de Englezul Samuel Shenton în 1959[9] și a fost condusă mai târziu de Americanul Charles K. Johnson, care a pus bazele organizației în orașul său natal din Lancaster, California. Credința s-a lipsit de reprezentanți (organizația The Flat Earth Society s-a desființat – n. n.) după moartea lui Johnson în anul 2001, până când numele (organizației – n. n.) a fost revendicat în 2004 de, de-sine-proclamatul succesor „Daniel Shenton”, un om care pretindea că locuiește în Hong Kong.

    Samuel Rowbotham:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Rowbotham

    Samuel Birley Rowbotham (1816–1884) was an English inventor and writer who wrote Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe under the pseudonym „Parallax”. His work was based on his decade-long studies of the Earth and was originally published as a 16-page pamphlet (1849), which he later expanded into a 430-page book (1881). According to Rowbotham’s method, which he called Zetetic Astronomy, the Earth is an enclosed plane, centered at the North Pole and bounded along its outward edge by a wall of ice, with the Sun, Moon, planets, and stars only several hundred miles above the surface of the Earth.

    Rowbotham started out as an organiser of an Owenite commune in The Fens, where he formulated his theories about the Earth.
    ________

    Samuel Birley Rowbotham (1816–1884) a fost un inventator și scriitor Englez care a scris Astronomia Zetetică: Pământ nu Glob sub pseudonimul „Parallax” (parallax ~ schimbare, alterare, unghĭ format în centru unuĭ astru de doŭă liniĭ care se trag una din centru Pămîntuluĭ, și alta din ochĭu observatoruluĭ așezat pe suprafața Pămîntuluĭ, http://etymonline.com/index.php?term=parallax&allowed_in_frame=0, https://dexonline.ro/definitie/paralaxă/691248 – n. n.). Lucrarea sa a avut la bază studii îndelungate de decenii ale Pământului și inițial a fost publicată ca un pamflet de 16 pagini (1849), pe care m-a târziu l-a explicitat într-o carte de 430 de pagini (1881). După metoda lui Rowbotham, pe care a numit-o Astronomie Zetetică (zetetic conform http://thesaurus.com/browse/zetetic este sinonim cu: doubter (îndoielnic), cynic (nerușinat, foarte obraznic), sceptic, agnostic (agnosticism, https://dexonline.ro/definitie/agnosticism = punct de vedere potrivit căruia gândirea umană este incapabilă să ofere suficiente argumente raționale pentru a justifica existența sau neexistența lui Dumnezeu; doctrină filozofică care neagă posibilitatea cunoașterii realității obiective), Pământul este un plan închis, centrat la Polul Nord și împrejumuit în exterior cu un zid de gheață, cu Soarele, Luna, planetele, și stelele doar la câteva sute de mile deasupra suprafeței Pământului.

    Rowbotham ca organizator al unei comunități Owenite (Owenism-ul este o filosofie utopică socialistă a reformatorului socialist al secolului 19 Robert Owen și a urmașilor și succesorilor săi, care sunt cunoscuți ca Oweniți. Owenism-ul țintea către o reformă radicală a societății și este considerat un predecesor al mișcării cooperativiste – https://en.wikipedia.org/wiki/Owenism – n. n.) în regiunea Fens (regiunea Fens cunoscută de asemenea ca Fenland(s), este o regiune naturală mlăștinoasă în estul Angliei – https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fens – n. n.), unde și-a formulat teoriile sale despre Pământ.

    )

    El (Daniel Shenton, președintele The Flat Earth Society – n. n.) spune că organizația sa acum (la data publicării acestui articol, 21 aprilie 2014 – n. n.) are 60 de membri și forumurile de discuție ale website-ului au fost vizitate de 9000 de oameni. Dacă cercetezi acele forumuri, găsești un amestec interesant de păreri legate de încălzirea globală. De exemplu, forumul Schimbării Climatice Anthropogenice pornește cu un grafic bazat pe temperaturile măsurate cu termometrul acum discreditatul grafic „crosă de hochei” care se presupune că arată realitatea încălzirii globale. Discuția care urmează îi cuprinde pe cei care cred că acest grafic este adevărat, pe cei care cred că nu, și pe cei care cred că este adevărat aproape natural. Un alt forum este despre recenta dezbatere între Ken Ham și Bil Nye. Nu participă niciun creaționist la discuție.

    Acum, desigur, cei care iau parte la discuțiile de pe forum s-ar putea să nu fie flat earth-eri, dar nu asta e problema. Problema aici este că în timp ce acolo sunt cei care cred într-un pământ plat (în ciuda puternicei evidențe contrare), aceștia (cei care cred în mitul pământului plat – n. n.) nu par că ar avea ceva în comun cu creaționiștii sau cu cei sceptici în privința încălzirii globale de-om-cauzate. De fapt, nu cunosc vreun creaționist sau sceptic legat de încălzirea globală care crede în pământul plat, dar știu că există cel puțin un flat earther care crede în evoluție și în încălzirea globală de-om-cauzată!
    […]

    Deci, fondatorul The Flat Earth Society, Samuel Birley Rowbotham, a fost un socialist owenit probabil agnostic (zetetic), iar cel care a reactivat în 2004 The Flat Earth Society, Daniel Shenton, este un evoluționist care crede cu tărie în mitul încălzirii globale cauzate de om.

    Apreciază

  33. octoviv said, on februarie 11, 2017 at 4:35 am

    O părere despre teoria pământului plat. Partea ultimă
    Concluzii

    Cu voia și ajutorul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cred, sunt de acord cu, și mărturisesc înaintea Lui, a Preacuratei Sale Maici Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și a tuturor Sfinților din Sfântă Biserica Sa Biruitoare, că pământul este sferic și staționar aflat în mijlocul universului, după cum au mărturisit Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică: Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Părinte Cuvios Ioan Damaschin, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Cosma Etolianul, Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Gavriil Georgianul cel nebun întru Hristos, așa după cum apare reprezentat în imaginile:

    Vă rog să mă iertați dacă v-am supărat cu ceva și mântuire de la Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.