SACCSIV – blog ortodox

1 IANUARIE: Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 1, 2017

De la Sfinţii Părinţi am luat obiceiul să sărbătorim, după încheierea anului calendaristic, Tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Domnul a primit aceasta, ca să înlăture rânduiala Legii Vechi şi să pună în loc tăierea împrejur cea după Duh cea nefăcută de mână. Deci, sărbătorim această zi ca pe un praznic împărătesc.

Căci Domnul, după cum ne-a cinstit pe noi, luând trup omenesc, întru totul asemenea nouă, afară de păcat, tot aşa a binevoit să primească şi tăierea împrejur. Întâi, ca să astupe gurile ereticilor care îndrăznesc a zice că Domnul n-a luat trup, ci că S-a născut ca o nălucire. Dar dacă n-ar fi luat trup, cum S-ar fi tăiat împrejur? Şi al doilea ca să astupe gurile iudeilor celor neînţelegători, care îl cleveteau că nu păzeşte sâmbăta şi că strică Legea.

Pentru aceasta, după opt zile de la naşterea Lui cea sfântă din Fecioară, a binevoit să fie adus de Maica Sa şi de Iosif, în locul unde, după obicei, iudeii se tăiau împrejur. Şi a fost tăiat împrejur; şi I s-a dat numele Iisus, nume adus din cer de îngerul Gavriil, mai înainte de zămislirea Lui în pântecele Fecioarei. Şi iarăşi întorcându-Se Domnul cu părinţii Săi acasă, a vieţuit omeneşte, crescând cu anii, cu Înţelepciunea şi cu harul, pentru mântuirea noastră.

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/ianuarie/ianuarie01.htm

Cititi va rog si:

Predica Sfantului Ioan Gura de Aur

 

Reclame

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ioana said, on ianuarie 1, 2017 at 10:02 pm

  pateric.ro Patericul de la Optina
  viaţa marelui stareţ Paisie Velicicovski, iniţiatorul stăreţiei în Rusia, în sec. XVIII–XIX
  http://www.pateric.ro/a-viata/

  https://saccsiv.wordpress.com/2010/09/03/cat-de-pacatosi-suntem-pacatele-care-opresc-de-la-sfanta-impartasanie-si-canonisirea-lor-dupa-sfintele-canoane/ CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane

  Apreciază

 2. Ioana said, on ianuarie 1, 2017 at 10:07 pm

  David said, on Ianuarie 1, 2017 at 7:08 pm
  Dacă un om este binecredincios, dar nu are cunoștință de cele întâmplate la Creta și se spovedește/împărtășește la un preot pomenitor, mai lucrează harul la el?
  Răspuns: Nu.
  Intrebare: De ce?
  Răspuns: Fiindcă la preotul eretic nu mai lucrează harul deloc. Altfel, și la catolici, pentru unii oameni care se pocăiesc sincer, ar mai lucra harul. Insă, pentru motivul explicat mai sus, aceștia nu mai pot fi dezlegați de păcatele lor, ei nemaiavând Sfinte Taine in biserica căzută din har de aproape e o mie de ani de erezie.

  Acum, dacă omul respectiv n-ar avea păcate de moarte, pentru unul ca acesta se pot ruga alți frați binecredincioși sau un preot nepomenitor sau chiar el insuși, și acele păcate, care nu sunt de moarte, se iartă prin rugăciune.
  Exemplu: supărarea și zavistia. „Mâniaţi-vă, dar nu greșiţi” (Ps. 4, 4), adică păcatul ce nu devine patimă.
  Însă, dacă omul respectiv are păcate de moarte, chiar de se pocăiește sincer in inima lui, aceste păcate nu mai pot fi dezlegate prin punerea mâinilor preotului pomenitor, unit in cuget și rugăciune cu ereticii. Împărtășania nu va face decât să ii sporească osânda atât preotului cât și penitentului.
  Însă, dacă omul este sincer in căutarea lui, Duhului Sfânt il va ajuta să înțeleagă osânda dobândită prin impărtășania respectivă, și ii va descoperi intr-un fel sau altul un mijloc de mântuire și oameni cu credința nepătată. Altfel, necrezând aceasta, ne-am indoi de Pronia lui Dumnezeu care lucrează prin Duhul Sfânt, și ne-am increde doar in forțele noastre.

  Fraților, nu vă așteptați să luați Impărăția Cerurilor fără să vă siluiți! Creștinismul adevărat presupune luptă și prigoane, nu doar urmarea tipicului: spovedanie, impărtășanie, rugăciune și păcate la greu.
  Ia gândiți-vă, dacă e s-o luăm așa…ce s-ar fi făcut cei din închisori nespovediți de atâta timp sau Maria Egipteanca în pustie? I-a mântuit pe ei tipicul, deasa spovedanie și împărtășania la oricine, sau Cuvântul lui Dumnezeu? I-a lăsat Dumnezeu până la urmă nespovediți și neîmpărtășiți? Nu trebuie să uităm că împărtășania este de mai multe feluri. Mărturisirea dreptei credințe și mucenicia este împărtășania sângelui.

  Dar, nou suntem prea mici, și să nu mâniem pe Dumnezeu cu lenea noastră și cu neîncrederea in ajutorul Lui, să ne pocăim măcar acum in ceasul de pe urmă și să luptăm cu toate forțele să recuperăm ce mai poate fi recuperat.

  Domnul să ne miluiască! Domnul să ne mântuiască! Domnul să ne dăruiască bucurie duhovnicească!

  Apreciază

  • Theodor L. said, on ianuarie 4, 2017 at 3:57 pm

   Ai dreptate Ioana.

   Cei ce spun dupa atata vreme ca habar nu au avut de sinod, intra la categoria celor pe care i-a durut la basca de sinod. Cand la sinoadele ecumenice veritabile care se tineau mai des se discuta despre Hristos chiar si in toate carciumile, si pe sinodalii de la Florenta- Ferrara i-a asteptat de poporul cu sufletul la gura cu intrebarea „Ce ati semnat acolo?”, acum noi, la pestee 650 de ani de cand nu s-a mai tinut sinod in ortodoxie, si avem toata media la indemana, mai putem avea scuza ca nu am stiut?
   Domnul va spune, dandu-i pe aceia drept exemplu, ca nu merge raspunsul ca nu ati stiut, ci doar ca nu v-a pasat de ce s-a semnat in Creta si nu ati dat importanta vanzarii de acolo. Nu a zis El sa priveghem tot timpul? Unde e privegherea la acestia?
   Nu merge, fratilor, argumentul ca sunt tainele valide prin iconomie pentru cei care pretind ca vin la Biserica dar pe care nu i-a interesat deloc sa afle ce s-a petrecut in Creta la atata vreme si la atatea discutii dupa acel sinod blestemat. Pentru acestia, poate doar printr-o mare iconomie dumnezeiasca sa functioneze argumentul slugii care va fi putin batuta pentru ca nu a stiut ca greseste prin indiferenta ei si s-a lasatr amagita de cei care mult vor fi batuti pentru ca au facut raul cu buna stiinta.

   Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: