SACCSIV – blog ortodox

Video. GHERON SAVA despre parintii ARSENIE BOCA si NIL DOROBANTU: NU SUNT SFINTI / Si o nelamurire a mea: DE CE Sinodul Bisericii Ortodoxe din afara Rusiei ce a condamnat ecumenismul, nu este similar cu Sinodul de la Lateran (din timpul Sfantului Maxim Marturisitorul) ce a condamnat monotelismul?

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 26, 2016

In general, repeta ceea ce a mai spus si cu alte ocazii, dar cuprinde si noutati. Pe la minutul 11:04 ne vorbeste, de exemplu, despre o foarte frumoasa istorie cu o copila din Coreea de Nord ce a devenit mucenita.

Sectiunea de intrebari este insa si mai interesanta.

   La minutul 23:49 ne vorbeste despre parintii Arsenie Boca si Nil Dorobantu:

“Faptul ca se fac minuni, nu inseamna ca minunile sunt un criteriu al sfinteniei, pentru ca Dumnezeu poate si la o fetita mahomedana sa faca o minune din mila. Asta nu inseamna ca mahomedanismul ar fi bun.   

Vedem atatia mahomedani care se duc la Sfantul Gheorghe si se intampla minuni cu ei. Ce-ar insemna asta? Ca ei ar fi pe drumul cel bun?

Sfantul Simeon Noul Teolog ne da care sunt criteriile sfinteniei.

Ne spune ca un Sfant … primul lucru, trebuie sa aiba marturisirea credintei lui, cum ca este ortodox … sunt dogmele lui si ca urmeaza drumul Ortodoxiei.

Atunci cand Arsenie Boca picteaza pe Francis de Assisi, care nu este Sfant, atunci cand spune ca papistasii au taine, atunci cum putem spune ca e acesta Sfant?

Putea sa fie un om bun. Dar astfel de “Sfinti” noi nu avem in Biserica. “Sfinti” care nu fac marturisirea de credinta, care nu au fost prigoniti, noi nu stim in traditia Bisericii Ortodoxe.

Vedeti, ca toti Sfintii din toate Sinaxarele Bisericii au fost prigoniti. Si toti erau corecti in credinta ortodoxa. Ei drept invatau cuvantul Adevarului, nu schimbau, erau numai pentru adevarul Ortodoxiei care-i de la Dumnezeu descoperire.

Atunci cand exista acest lucru, si anume, dreapta Credinta, daca vedem ca a avut credinta ortodoxa de la A la Z, atunci acceptam si minunile lui, fie ca le-a facut inainte de moarte, fie ca le-a facut dupa moarte.

Dar de ce insa ecumenistii vor astfel de “Sfinti”? Pentru ca dupa aia o sa spuna ca daca acestia sunt Sfinti atunci nu trebuie sa mai tipam impotriva ecumenismului. Folosesc ecumenistii acest lucru. Dar sa stiti ca Sfinti ecumenisti, Sfinti masoni, n-avem in Biserica noastra Ortodoxa. Nu exista asa ceva.”

Oleaca mai inainte dar mai ales dupa minutul 1:17:00 are loc probabil cea mai importanta discutie din cadrul conferintei. La un moment dat se spune:

Parintele Matei Vulcanescu:

“Ce trebuie sa stim? Ca Sfantul (Maxim) a zis asta cand? In ce moment? Dupa ce s-a dus la Papa si au condamnat impreuna cu Papa monotelismul, a spus ca acestia nu mai au taine, pentru ca era condamnat de Papa si Sinodul. Deci, iata, si acolo, ca sa poata spuna lucrul asta, a avut un Sinod in spate.”   

Intrebarea unei crestine:

“Cand o sa aiba loc Sinodul asta care-l asteptam noi … ?”

Gheron Sava:

“Noi asta vrem. Vor fi Episcopi si din Antiohia sau Rusia, dar nu toti.”

Vizionati insa va rog si restul.

Referitor la parintele Arsenie Boca, a fost totusi prigonit, chiar daca nu atat de mult ca marii duhovnici. Raman insa problematice celelalte:

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

FOTO: De ce l-a pictat parintele ARSENIE BOCA pe ereticul ULFILA in biserica DRAGANESCU? Sau nu era eretic?

FOTO: De ce a pictat parintele ARSENIE BOCA Biserca Ortodoxa si Erezia Catolica in acelasi semicerc de raze la Biserica Draganescu?

DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de la Biserica din Draganescu?

AUDIO: Parintele ADRIAN FAGETEANU despre parintele ARSENIE BOCA, despre MISCAREA LEGIONARA, despre VERONICA de la Vladimiresti si alte amintiri din viata sa

Cat despre parintele Nil Dorobantu, cititi va rog:

Carti de pus pe foc? NIL DOROBANTU: “Petru de la Maglavit. Teofanie” / “Veronica de la Vladimirești – Teofanie”

Referitor la discutia despre Sfantul Maxim Marturisitorul, este vorba despre deja celebrul episod:

 Mai apoi, când Patriarhul Romei care era încă ortodox, a condamnat monotelismul Patriarhilor Răsăriteni, Sfântul Maxim a mărturisit că, fiind lipsiţi de Credinţa Ortodoxă, Patriarhii acestor aşezări şi-au pierdut continuitatea Apostolică, deci şi „puterea de a lega şi a dezlega”. Ei (care susțin erezia) ce singuri de la sine sunt blestemați și lepădați, și de Preoție sunt înstrăinați, aceia ce fel de Taine săvîrșesc? Apoi ce duh vin asupra acelora care se hirotonesc de unii ca aceștia?

Vrăjmaşii lui au încercat să-l facă să spună vorbe de prisos, întrebându-l astfel:
– Atunci, doar tu te vei mântui, în timp ce toţi ceilalţi se vor pierde?
Iară Sfântul Maxim, cu mare înţelepciune de la Duhul Sfânt care se odihnea întru el, răspunse:
– „Dumnezeu mă opreşte să osândesc pe cineva sau să pretind că doar eu mă mântuiesc! Acestea fiind zise, voi alege mai degrabă să mor decât să apostaziez în vreun fel de la credinţa cea adevărată şi să sufăr apoi chinurile conştiinţei.”

Zis-au lui:
– Dar ce vei face, de vreme ce cei din Roma sunt uniţi cu cei din Constantinopol? Căci aseară au sosit de la Roma două delegaţii şi mâine dimineaţă, în ziua duminicii, se vor împărtăşi cu Patriarhul din Preacuratele Taine. Cuviosul răspunse:
– Chiar dacă tot Universul va fi în comuniune cu Patriarhul, eu nu voi fi în comuniune cu el. Precum ştiu că Sfântul Duh prin Apostolul Pavel spune că îngerii înşişi vor fi anatema dacă ar propovădui într-alt chip, aducând ceva nou în credinţă (Galateni 1,8).

Patriarhul Romei, adica Papa, era Sfantul Martin. Iar Sinodul despre care se vorbeste in conferinta a fost cel de la Lateran.

Eu in istoria de mai sus vad similitudini cu ceea ce se petrece actualmente referitor la ecumenism.

Avem marturisitori, evident nu de acelasi calibru, cu Sfantul Maxim.

Idem, Episcopi precum Papa Martin.

Si avem si un Sinod local precum cel de la … Lateran. Anume:

ANATEMA data ECUMENISMULUI de catre canonicul SINOD al BISERICII ORTODOXE RUSE din afara Rusiei

Deci diferentele de care se vorbeste in conferinta, eu nu le vad.

Desigur, e excelent ca va avea loc un Sinod al traditionalistilor undeva prin ianuarie, februarie sau martie. Dar pana atunci, repet, eu nu vad de ce sa nu procedam si sa nu argumentam precum Sfantul Maxim Marturisitorul?

 

111 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on decembrie 26, 2016 at 8:50 pm

    Pe Gheron Sava il prosteste mega-ratacitul de Matei Vucanescu, care are o mie de carduri.

    Apreciat de 1 persoană

    • ban said, on decembrie 26, 2016 at 10:52 pm

      E cert ca si Boca si Dorobantu au avut rataciri.

      Apreciat de 1 persoană

    • Matiu Cosmin said, on decembrie 27, 2016 at 12:01 am

      Eu cand l-am intrebat (pe facebook) de cipuri a spus ca nu le sustine, ramane de vazut totusi ce va spune si face de acum incolo. In priviinta ecumenismului lupta bine, speram sa devina la fel si impotriva actelor biometrice.

      Aproape fiecare are cate un bai din pacate, tu de exemplu spui ca Boca si Dorobantu si probabil si Argatu sunt sfinti

      Apreciază

  2. David said, on decembrie 26, 2016 at 9:03 pm

    Legat de Boca: titulatura de „părintele” nu face decât să inducă lumea in eroare. Păi dacă așa-zisul „părinte” propovăduia intr-adevăr invățături eretice, atunci el numai părinte nu era. Apropo, cum ii numeau Sfinții Pătinți pe eretici? Păgâni și vameși, câini, dar in niciun caz „părinți”.

    2. Legat de prigoana inchisorilor: numai cei care au suferit pentru dreapta credință, s-au mântuit și au devenit martiri mărturisitori, ceilalți au fost doar osândiți pentru erezia lor.
    Apropo, cât a stat Boca in inchisoare? Două luni cu suspendare? Și vilă la Sinaia din ce bani a construit-o?
    El nici preot nu mai era, căvi singur a renunțat la preoție, așa că nu mai avea cum fie taică la mănăstire de maici, fiindcă asta chema parasinagogă.
    Și nu mai spun de mâzgâleala aia necanonică de la Sâmbăta. .cu Francisc pictat ca și sfânt Bătaie de joc la adresa celor care l-au anatemizat! Adică, ce să ințeleg de aici, că Sfinții Părinți care l-au dat anatemei pe Francisc se aflau in eroare, iar Boca „iluminatul” (cu lanterna) știa mai bine ca ei? Câtă obrăznicie!!

    Apreciază

  3. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on decembrie 26, 2016 at 10:24 pm

    Danutz SRL a dat drumul la satanisme in biserica.

    http://vestea.net/emotionant-haina-de-politist-biserica-cantat-pe-versurile-lui-radu-gyr-cu-iisus-celula/

    Apreciază

  4. mihai444 said, on decembrie 26, 2016 at 10:34 pm

    fenomenul boca e erezia ereziilor de la noi din tara. varful… si pe fondul acesta vine si caderea BOR consemnata pan’ ce au semnat in Creta. noi, romanii, am fost lucrati mai mult. eram un popor mare. ne-au distrus economic dupa 90 facand ca circa 3 milioane de romani sa plece la catolici sa castige un ban. 3 mil. inseamna 15% din populatia tarii. e firesc ca astia cand se intorc niveleaza oarecum din diferentele istorice care exista intre noi ortodocsii si vestul eretic.mai avem si Ardealul cu atatea minoritati…aceste motive au facut ca Romania sa fie poate cel mai expusa la ecumenism dintre popoarele ortodoxe.

    Apreciază

    • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 4:37 am

      @mihai,
      Noi sîntem de vină. Nimeni altcineva, doar noi ca popor român. Nu ei, duşmanii noştri, căci ei doar îşi fac treaba lor, şi cum se vede că o fac foarte bine pe spatele nostru. Doar noi nu o facem pe-a noastră. Nu că prost n-o facem, noi n-o facem deloc. Asta e mai grav! Că să vrea Dumnezeu să ne ajute, nu are pentru cine.

      Apreciat de 1 persoană

  5. Raluca said, on decembrie 26, 2016 at 10:52 pm

    Legat tot de Boca, după 1990 s-au tipărit foarte multe cărți cu mărturii despre viața lui ale celor care l-au cunoscut, încât ”cultul” pentru AB a început să se răspândească cu mult înainte de a apărea și propaganda agresivă în favoarea lui la televiziunile tabloide. Pe lângă asta au fost tipărite sub îngrijirea maicilor de la Prislop, în ediții de lux, cele două cărți pe care se presupune că le-a scris în tinerețe: Cărarea Împărăției și Cuvinte vii, plus tot în ediție de lux o carte care înfățișează TOATĂ pictura de la Drăgănescu. De asemenea au apărut și în diferite publicații articole laudative despre el. Eu am aflat de AB din revista formula AS pe care o citeam pe atunci mai mult pentru diferite rețete naturiste pe care le publica. Și pe mine m-a păcălit la început și pentru o vreme acestă bocolatire. Partea proastă este că mărturiile audio ale pr. Arsenie Papacioc și pr. Adrian Făgețeanu, cartea pr. Paulin Lecca, informațiile din arhivele securității despre viața lui civilă, precum și alte informații care au apărut pe internet și care prezentau și cealaltă față a lui AB au apărut MULT MAI TÂRZIU, după ce curentul în favoarea lui era deja foarte bine consolidat. Așa că nu e de mirare că prin defazarea informațiilor pro de cele conta adepții lui AB au câștigat teren fiind foarte numeroși și pe alocuri și foarte agresivi.
    Lumea s-a îndepărtat de la credință și vrea doar semne și minuni, ceea ce AB oferă din belșug.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Timiana said, on decembrie 26, 2016 at 11:02 pm

    off topic
    Puteti sa-mi spuneti de care manastire de la Athos tine parintele Hariton? M-a intrebat cineva si nu am gasit, i-am spus doar ca e de la Athos.

    Apreciat de 1 persoană

    • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 4:40 am

      probabil e de la vreo chilie, nu de la vreo mănăstire, dar mi-e interesant să aflu şi eu unde se află dacă se poate.

      Apreciază

  7. Prahovean said, on decembrie 26, 2016 at 11:30 pm

    Foarte importantă precizare. Sfântul Martin, patriarhul (nu papa) Romei, a condamnat în sinod monotelismul. Dar, patriarhul care a venit după la Roma a căzut și a reluat comuniunea cu monoteliții. Mare atenție. Că am auzit pe unii că ziceau că același patriarh care i-a condamnat sinodal ar fi trimis după delegați să fie în comuniune euharistică cu monoteliții. Confuzie gravă.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Andrei Creacico said, on decembrie 26, 2016 at 11:58 pm

    De fapt nici în viaţa Sf. Maxim, nici în actele procesului nu spune Sfântul că nu primeşte comuniunea cu monoteliştii din motiv că au fost condamnaţi de Sinodul din Roma. Spune: „Cât timp vor fi într-însa [Biserica Bizanţului] smintelile eretice şi smintitorii arhierei, până atunci nici un fel de cuvânt sau lucru nu mă va pleca să mă împărtăşesc cu dânşii vreodată”. Putea spune: „nu mă împărtăşesc cu dânşii pentru că sunt daţi anatemei”. Erezia este principalul motiv pentru care nu ne putem împărtăşi cu ecumeniştii, iar nu condamnarea Sinodală, care vine doar să întărească acest lucru.

    Apreciază

    • el said, on decembrie 27, 2016 at 10:11 pm

      Andrei

      CORECT !

      ma abtin sa nu postez la articolul asta, a devenit de-a dreptul SUFOCANTA propaganda cu „harul” la ERETICI pe „motiv” de lipsa de Sinod magic ! .
      pe Gheron Sava il prosteste si popa vulcanescu si iubirismul sau pe tema asta.

      Apreciază

  9. Emil Baciu said, on decembrie 26, 2016 at 11:58 pm

    Aceasta nelamurire o am si eu de mult timp:
    – De ce nu este recunoscuta Anatema data de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Granitelor (ROCOR) ? Nu a fost Biserica canonica ? Sfantul Tihon Patriarhul Rusiei, datorita prigoanei rosii de dupa 1917, a emis un decret ” prin care toţi creştinii ortodocşi ruşi din afara graniţelor, aflaţi în acel moment sub autoritatea şi păstorirea Patriarhiei sale erau autorizați să se organizeze şi guverneze ei înşişi, independent de Biserica Mamă, până când Patriarhia avea să fie din nou liberă.” ROCOR a fost in comuniune euharistica cu alte Biserici Ortodoxe Locale, deci a fost o Biserica canonica.
    Asadar cum spune Preafericitul Daniel (ultimul comunicat al Sinodului) ca ecumenismul nu a fost condamnat de nici o Biserica Ortodoxa Locala ?!

    – Avand in vedere ca pana si Gheron Sava este nevoit sa ne atraga atentia asupra ratacirii arseniste dar si a celei niliste ( in speranta ca doar, doar ne vom trezi) ar fi bine de stiut, daca printre preotii marturisitori impotriva ecumenismului si mai ales printre nepomenitorii ierarhilor semnatari de erezii in Creta, sunt sustinatori ai acestor demonii, plus Maglavit, Vladimiresti, etc. Scapare nu este decat la preotii cu adevarat ortodocsi ! Ar fi de dorit sa-i stim pe acestia si rog pe cei care cunosc sa o faca public, astfel incat in incercarea de a scapa de un rau, sa nu dam peste altul la fel de rau. Insa nadajduiesc din toata inima, sa nu fie nici un preot nepomenitor intr-o astfel de inselare. Multumesc,
    Doamne ajuta !

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on decembrie 27, 2016 at 2:03 am

      Emil Baciu

      Parintele Macarie de la Oituz e activist pro parintele Nil Dorobantu.

      Apreciat de 2 persoane

      • Emil Baciu said, on decembrie 27, 2016 at 4:28 pm

        Multumesc frate Vasile. Doamne, izbaveste-l pe parintele Macarie de idolatria nilisto-arsenista, care este o alta cale catre iad !

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 4:46 am

        Pr. Macarie de la Oituz a fost informat de voi despre rătăcirile pr. Nil Dorobanţu? Dacă nu, atunci e cazul.

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 28, 2016 at 5:11 am

        Muritor

        De „voi”? Ce inseamna „voi”? Si daca exista un „voi”, atunci cine sunt „noi”?

        A fost informat de multi.

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 5:29 am

        @saccsiv
        ia-o niţel mai moale. Mă refer la voi cei care ştiaţi că Pr. Macarie îl cinsteşte pe Nil Dorobanţu ca sfînt. Şi încă o dată voi, cei care vă aflaţi în România, căci distanţa şi telefonul vă costă mai puţin decît pe mine. Pentru mine, subiectul Nil Dorobanţu încă este o noutate. Încă nu am citit nici o scriere de-a lui ca să fiu clar lămurit că e într-adevăr un înşelat şi precum nu mă dau în vînt după tot felul de carismatici şi minuni, persoana şi subiectul Nil Dorobanţu nu este un punct prioritar în agenda mea de studiu. Mă feresc să afirm ceva despre cineva mai ales, dacă nu sînt sigur de ceea ce afirm.
        Dacă cineva din voi, cei care ştiţi de Nil Dorobanţu, s-a lămurit pe deplin că Nil Dorobanţu e înşelat şi poate argumenta asta cu dovezi, e dator să-l informeze personal pe pr. Macarie despre asta. Iar asemenea lucruri, adică cinstirea unui înşelat este, în primul rînd, un păcat personal şi ca orice păcat personal se începe iniţial cu o mustrare/dojană/încercare de îndreptare personală, nu publică. Asta e o atitudine normală nu doar faţă de un preot care s-a îngrădit de erezie, ci faţă de orice frate de credinţă care greşeşte cu păcate personale pe care tu le-ai văzut.
        Dacă pr. Macarie după ce află de ereziile/rătăcirile/înşelările şi falsele minuni ale lui Nil Dorobanţu de la 1-2 fraţi şi nu se îndreaptă, atunci acest păcat personal devine un defect de credinţă ortodoxă.

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 28, 2016 at 6:05 am

        Muritor

        Inceteaza a mai vorbi de pe deal. De ce nu-ti trece prin cap ca poate stim si noi atata lucru? De fudul ce esti sau de ce? N-ai citit ca i s-a spus?

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 6:01 am

        apropo,
        mie-mi nu are decît să-mi pară bine că mă vezi în categoria „noi” 🙂

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 28, 2016 at 6:10 am

        Muritor

        Asa te vad.

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 6:23 am

        da, mă, sînt fudul şi mai am şi alte păcate. Sînt şi mîndru, şi sarcastic, şi nu doar atît. N-o fac pe falsul smerit. Mai dă-i cu piatra ca să mă simt mai bine. Mulţumesc pentru diagnostic.
        Ţi-am răspuns ca să fie clar că păcatele personale nu se fac publice, asta e problema. Este o deosebire între defăimare şi clevetire. A dezvălui un lucru rău dar adevărat în public despre cineva este defăimare. A spune lucruri neadevărate în public, adică minciuni despre cineva e clevetire. Deşi în dex au sensuri extrem de apropiate pînă la confuzie, în Predania Bisericii ele au sensuri diferite, însă amîndouă sînt păcate.
        E cu totul altceva cînd e vorba de mărturisirea de credinţă, căci unica judecată pe care trebuie să ne-o asumăm e cea referitoare la erezie şi eretici: http://lumea-ortodoxa.ro/unica-osindire-ingaduita/ . Altă formă de osîndire decît asta este păcat.

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 28, 2016 at 7:36 am

        Muritor

        Ce pacate personale? Vorbim despre un activism pro parintele Nil Dorobantu. Activism extrem de nociv, caci prin promovarea acestui parinte se promoveaza automat si cumplitele rataciri de la Maglavit si Vladimiresti.

        Cand suntem calomniati (Episcopul Longhin, parintele Antim, Mihai Silviu Chirila, saccsiv si “rataciti de prin Moldova”) pe blogurile preotului Ciprian Ioan Staicu si monahului Teodot, nu te mai agiti atata si in apararea noastra. Ba din contra, ma indemni sa nu arat ca sunt calomniat, ca sa nu stric unitatea.

        Doar ca unitatea n-o stric eu. Au inceput s-o strice ei.

        La inceputul toamnei, parintele Ciprian Ioan Staicu ne avertiza pe telefon sau e-mail sa ne ferim de parintele Mihai Valica, caci e intrus. Eu intrus nu-l consider pe parintele Mihai Valica si iata ca de Craciun a intrerupt si el pomenirea.

        Mai inainte, pe blogul sau si prin telefon, ii combatea dur pe anti ecumenistii ce se strangeau pe Dealul Patriarhiei.

        In toamna, pe blogul monahului Teodot incepuse un jihad impotriva tuturor celor ce nu-l considera mega Sfant pe Arsenie Boca. Jihad fara scrupule, cu calomnii, atacuri de cea mai joasa speta la persoana si indemnuri la puscarie.

        Tot in toamna, parintele Ciprian Ioan Staicu se deplasa chiar si pana in Germania pentru a da canon … sa nu mai fie citit saccsiv.

        Tot el a fost cel mai activ in a cere parintelui Antim sa dea o dezmintire la o ticalosita calomnie la adresa Episcopului Longhin, parintelui Antim, Mihai Silviu Chirila, saccsiv si a “ratacitilor de prin Moldova”. Cu amenintarea ca altfel il scoate din Sinaxa nationala de la Sfantul Gheorghe.

        La 15 decembrie a avut loc o Sinaxa la Sfantul Gheorghe, unde n-au fost invitati “rataciti de prin Moldova” si unde doua teme importante au fost promovarea parintelui Nil Dorobantu si … combaterea saccsiv si ale celorlalte bloguri cica de tip ”ortodoxie sforăitoare”.

        Si sunt multe. Am insirat doar cateva.

        Apreciat de 2 persoane

      • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 8:04 am

        mda, urît ce se petrece, dar am impresia că doar cîţiva oameni număraţi pe degete ştiau de lucrurile astea. Dar cînd te referi la calomnii pe blogurile lor, te referi la articole sau la comentarii?
        Despre Arsenie Boca, nu am ce comenta, că e clar cu el. Îmi pare rău pentru monahul Teodot.
        Dar iată dacă nu te deranjam, nu scoteai noutatea: că pr. Mihai Vălică a întrerupt pomenirea – asta chiar e inedită. La faţa lui de cleric ras ca moderniştii, n-aş fi zis niciodată ca va trece în nepomenire. Da, tot omul e mincinos cum zice Scriptura, dar după faza cu „să le dăm timp de pocăinţă ierarhilor” care a spus-o la Petru Vodă era clar pentru mine că e doar cripto-ecumenist. Dacă e adevărat că s-a îngrădit de erezie, să-l întărească Dumnezeu şi să aibă mereu neliniştea cea bună ca să poată mărturisi drept şi deplin Adevărul, nu doar cu jumătăţi de măsură. Aştept să văd o declaraţie publică, o scrisoare deschisă, o dovadă clară că s-a îngrădit de erezie.

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on decembrie 28, 2016 at 10:22 am

        Muritor

        Si eu astept. Va veni probabil dupa Sarbatori, poate chiar dupa Sfantul Ion.

        Apreciază

      • tanase said, on decembrie 28, 2016 at 10:13 am

        Ups! Daca parintele Ciprian Ioan Staicu a ajuns sa faca acest gest incat „sa se deplaseze chiar si pana in Germania pentru a da canon … sa nu mai fie citit saccsiv.” … inseamna ca duce o lupta crancena cu ”ortodoxia sforăitoare”!
        Saccsiv, cred ca lucrul asta trebuia specificat in titlu si nu doar in comentariu pentru o mai buna si corecta informare.

        Apreciază

    • Ioana said, on decembrie 28, 2016 at 4:54 pm

      Muritor,

      citeste TOT, cu atentie: 🙂 https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/05/11/anatomia-unui-hristos-mincinos-chemat-dela-drq-prin-boca/

      Acum stii?

      Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 29, 2016 at 12:28 am

        Ioana,
        Mulţumesc de grijă. Eu critica asta de film am citit-o, asta nu e consistent. De asta nu te poţi folosi pentru a argumenta într-o polemică că Dorobanţu e un rătăcit. E ceva, dar nu e de ajuns. Dacă dai de un polemist mai tare ca tine, mai ales care se întoarce peste cap şi răstoarna raţionamentele (gen Calistrat, Noica, Filotheu), ai dat-o în bară. De asta e important de ştiut ce a lăsat în urmă Dorobanţu, mă refer la învăţături scrise sau învăţături prin viu grai, dar certe ale lui, ca să poţi vedea fiecare rătăcire pe care o promova. Comparaţia Sfinţii Părinţi vs rătăciţii e cea mai potrivită pentru o polemică. Dar nu poţi duce o polemică dacă doar ştii ceva acolo pentru tine, iar asta e doar critică de film. Asta poate trezi într-un urmaş al lui Dorobanţu doar amuzament, nu mustrări de conştiinţă.
        Dacă vrem să mărturisim despre o înşelare/un înşelat, nu e suficient doar să afirmi asta, trebuie să poţi apăra asta cu argumente. Să nu uităm că Sfinţii Părinţi erau nu doar minunaţi predicatori şi învăţători ai poporului, dar şi foarte buni polemişti cu ereticii/rătăciţii. Anume aşa, polemizînd, Sf. Marcu al Efesului l-a convins în timpul sinodului pe filosoful filopapist Gheorghe Scholarios favorabil unirii să ajungă ortodox convins şi să nu mai semneze la Ferrara-Florenţa, după revenirea în patrie fiind un luptător cu multă rîvnă contra uniaţiei şi unul din nepomenitorii episcopilor vremii după adormirea Sfîntului Ierarh Marcu (luînd schima monahală între timp cu numele de Ghenadie). Mai departe ştim că a ajuns Patriarh al Constantinopolului după căderea oraşului sub turcii musulmani la 1453. Nu e suficient doar o viaţă în Hristos cu rugăciune, post şi celelalte, dacă vrei să mărturiseşti, dar nu poţi deschide gura.

        Asta e lucrarea care trebuie s-o deprindem pentru mărturisire, mintea rece, inima caldă şi sufletul gata de ispită/încercare ca să dea răspuns argumentat la orice e întrebat, iar unde nu ştie să nu se avînte cu limba înainte, că acolo-i moartea.

        Să nu uităm de puterea limbii:
        Aşa şi limba: mic mădular este, dar cu mari lucruri se făleşte! Iată puţin foc şi cât codru aprinde! (Iac. 3,4-5).
        În puterea limbii este viaţa şi moartea şi cei ce o iubesc mănâncă din rodul ei. (Pilde 18,21).
        Cel ce-şi păzeşte gura şi limba lui îşi păzeşte sufletul lui de primejdie (Pilde 21, 23).
        Dacă nu greşeşte cineva în cuvânt, acela este bărbat desăvârşit, în stare să-şi înfrâneze şi tot trupul (Iac. 3, 2)

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on decembrie 29, 2016 at 11:25 am

        Muritor

        Doamne ajuta!
        In cronica sunt si cateva pasaje din cartile lui si pentru mine sunt suficiente sa vad inselrea evidenta. Dar cred ca ai dreptate, si trebuie sa facem o analiza pertinenta a vietii si a scrierilor lui Nil, eidentiinnd inselarile.

        Eu cu mijloacele unui om nepriceput si nevrednic, am dat si eu din gura, Dumnezeu sa ne ajuta sa fim mai ravnitori pentru dragostea catre El. Sa ne inteleptim si sa se arate parinti si povatuitori intelepti care sa combata aceste GRAVE INSELARI, mai ales atunci cand au de a face cu parinti vicleni in cuvant sau cazuti in inselare.

        Eu am scris si eu cate ceva aiurea, pentru ca ma mahneste intelenirea in cinstirea unor inselati, stiu ca sunt lucruri marunte, dar punandu-le cap la cap si implcandu-ne mai mult poate vor fi macar de un umil folos cuiva.

        Apreciat de 1 persoană

  10. Orthodox said, on decembrie 27, 2016 at 12:01 am

    Asta am vrut sa-l postez !!!!

    https://www.facebook.com/pg/romanidin/videos/?ref=page_internal

    Apreciază

    • gavriil said, on decembrie 28, 2016 at 12:34 am

      victor rebengiuc?
      crezi ca este potrivit sa luam lectii de la un actor?
      actorul este ….actor.
      il apreciam mult pe vremea studentiei,mai ales ca eram vecini.
      ….pana s-a etalat gol pusca pe scena prin anii 90,asa …intr-o totala daruire.
      jumatate din sala s-a ridicat si au plecat.
      comentariul sau?-neemancipati,draga.
      tot tin la dansul,dar nu il mai pot respecta ca pe un barbat integru.
      eu nu m-as dezbraca in public nici daca mi s-ar oferi un munte de bani.
      ne numim totusi ortodocsi! decenta face parte din structura demnitatii,ai scos o caramida,se prabuseste.
      pacat….o carcasa interesanta,vezi cum ne luam dupa aparente?

      iar filumletul??ce reprezinta,un proiect unesco?e irelevant.

      Apreciază

  11. Riko said, on decembrie 27, 2016 at 12:02 am

    „Faptul ca se fac minuni, nu inseamna ca minunile sunt un criteriu al sfinteniei, pentru ca Dumnezeu poate si la o fetita mahomedana sa faca o minune din mila. Asta nu inseamna ca mahomedanismul ar fi bun.

    Vedem atatia mahomedani care se duc la Sfantul Gheorghe si se intampla minuni cu ei. Ce-ar insemna asta? Ca ei ar fi pe drumul cel bun?”

    …pai da, cam asta inseamna, ca sunt pe drumul cel bun, au mers cu nadejde la icoana Sfantul Mare Mucenic Gheorgie, nu la un nonortodox.
    Exemplul nu are nici o relevanta, putea sa zica de ceva locuri unde se fac ‘minuni’ pe la catolici sau altii, nu la un adevarat sfant. Foarte neinspirat. Ba chiar arata cat de capabil este parintele Gheron Sava sa-si sustina „parerea” fata de un parinte despre care nu stie nimic. Adica dupa spusele lui, minunile sunt autentice, sunt facute de Dumnezeu, dar la un inselat, iar Dumnezeu face asta din mila ca sa induca lumea in eroare si sa vina el mare destept sa ne zica ca parintele Arsenie Boca nu era sfant. Sa-i trimita cineva un link cu minciuni mai bune, ca se face de ras. Da crezare la tot ce-i zice parintele Matei Vulcanescu fara sa cerceteze si apoi vorbeste in numele lui, grav. Antiecumenist marturisitor, dar are slabiciunile lui.
    Totusi a zis „Atunci cand exista acest lucru, si anume, dreapta Credinta, daca vedem ca a avut credinta ortodoxa de la A la Z, atunci acceptam si minunile lui, fie ca le-a facut inainte de moarte, fie ca le-a facut dupa moarte.”
    Si avem sfinti care nu au fost prigoniti.
    Sa-l ajute Dumnezeu, ca-l ataca ala rau pt ca nu tace.

    Apreciază

    • Matiu Cosmin said, on decembrie 27, 2016 at 7:46 am

      CIne a cercetat stie ca Arsenie Boca a fost un inselat si nu este sfant:

      https://extraterestriidemascati.wordpress.com/pr-arsenie-boca-nu-este-sfant/

      Apreciază

    • ban said, on decembrie 27, 2016 at 8:46 am

      Si parinti de la noi au zis ca A. Boca a avut rataciri, poti vedea si citi si tu. Recunosc ca avea si merite, dar de erezii nu s-a lepadat public, ca altfel stergea pictura.

      Apreciază

    • David said, on decembrie 27, 2016 at 10:45 am

      Riko

      „..iar Dumnezeu face asta din mila ca sa induca lumea in eroare si sa vina el mare destept sa ne zica ca parintele Arsenie Boca nu era sfant…” ____poți să explici mai bine ce ai vrut să spui aici? Cum adică „Dumnezeu face asta ca să inducă lumea in eroare?”

      Apreciază

      • Riko said, on decembrie 27, 2016 at 12:55 pm

        David
        adica asta se intelege din ce a zis parintele Gheron Sava. Am scris acolo „Adica dupa spusele lui” (ale parintelui Sava)

        Vreau sa inteleaga lumea de la inceput ca parerea parintelui Gheron Sava vis-a-vis de p. Arsenie Boca nu are nici o baza si in nici un caz nu e de la Duhul Sfant, ca sa nu apara peste tot apoi ca si p. G. Sava sustine ca p. A. Boca e inselat.

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 4:50 am

        @Riko,
        noi, de fapt, nu am înţeles care e atitudinea ta faţă de pr. Arsenie Boca. Care e aceasta?

        Apreciază

      • Riko said, on decembrie 28, 2016 at 2:06 pm

        Atitudinea mea nu e fata de parintele Arsenie Boca, ci fata de minciunile care ii sunt atribuite cu atat de multa patima. Daca nu a gasit dracul destule metode sa ii traga la el pe cei mai puternici in credinta si nu numai, a nascocit fenomenul anti parintele Arsenie in care minciuna, tupeul, zicala: scopul scuza mijloacele si gandul dracesc pe care nu il constentizeaza aproape nimeni ca-l are, si anume ca: Eu nu ma incadrez in societate pentru ca nu fac anumite compromisuri si nu cred ce crede toata lumea, verific, pun la indoiala si orice urma de neadevar nu o accept, hai totusi sa fac un compromis ca sa ma incadrez mai bine in lume, ca doar sigur e asa. Mandria sau alte slabiciuni au pus stapanire pe acestia.
        Cei care sustin cu atata indarjire minciunile sunt deja beti de cap, uita de la mana pana la gura si isi amintesc doar ce le convine lor. E chiar penibil ca cineva poate sa creada minciunile de pe linkurile din siteul ala, sunt asa de pline de minciuni incat unele se si contrazic, o data iau de bun ceva dupa care zic ca nu e asa, iar voi va spalati pe creier si absorbiti tot ce scrie acolo, nici vorba sa pui la indoiala o iota. Eu nu pot sa accept asa ceva, la mine unde e si doar o singura minciuna, e tot stricat. Si mai zic unii ca-s antiecumenisti.

        Apreciază

      • Ioana said, on decembrie 28, 2016 at 8:18 pm

        Riko,

        in cartile lui Boca si in picturile lui sunt destule erezii si hule vizibile. Minciunile si tampeniile lui nu le vezi? Macar una, sa fie totul stricat.

        Exact tactica ecumenista, lasa inchidem ochii pentru bOCA, TREBUIE SA IL IUBIM PE „SFANTULET”.
        iDENTIC, CU CE SPUN CRETANII SI APARATORII LOR, NOI NU AM GRESIT CU NIMIC N-AM SCHIMBAT NIMIC, SUNTEM „LUTATORI ORTODOCSI” greselile lui Boca de ce nu le vezi? vezi raspinsurile lui David la intrebarile lui anghel

        Apreciază

      • Riko said, on decembrie 28, 2016 at 11:13 pm

        Ioana
        am vazut raspunsurile lui David, e aceiasi poveste.. Nu cred ca e cazul, dar alt cuvant nu stiu, nu fi vicleana cu cuvintele, e total altceva, sau imi zici tu un om fara greseli? E alteva cand afirmi o minciuna fata de o persoana.
        Doar ai pasat inapoi o treaba.
        Daca eu zic trei lucruri despre Muritor, iar unul din lucruri ti-a zis Muritor ca nu e adevarat, tu o sa le crezi pe celelalte doua? Nu e clar ca nu stiu nimic despre Muritor? sau o sa faci ca la p.A.B., o sa le crezi pe toate 3

        Apreciază

      • David said, on decembrie 29, 2016 at 9:46 am

        Riko,

        Nu vreau să te jignesc. Dar pe tine logica te cam lasă. Așa că nu o mai face pe Ioana „vicleană” pt că nu ai contraargumente.

        Iți explic simplu unde greșești (ca și logică, asta ca să nu vii să-mi spui că orice om are greșeli). uite, care e treaba: una este păcatul și alta e erezia. Erezia este hulă impotriva Duhului Sfânt, nu se iartă nici in veacul ăsta nici in veacul viitor. Excepție: doar dacă omul respectiv s-a dezis de ea public (pt că public a și afirmat-o sau expus-o, vezi pictura).

        Pictura zace și acum pe pereții de la Drăgănescu, așa că nu putem trece peste ea. Nu este greșeală, Riko, este hulă. Te rog să vezi diferența gravă!

        Intenția mea și a celorlați nu este de a-l denigra pe acest om, de a-l desființa ca persoană, ci de a arăta abaterile lui, astfel incât oamenii să se ferească și să nu cadă și ei in erezie și astfel să Il hulească pe Dumnezeu.

        Uite, nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, pe mine sau pe Ioana sau pe alții de aici, ci studiază, citește și pune argumentele cap la cap. Nu fi incăpățânată: e sfânt și gata, că s-ar putea să te osândești singură.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on decembrie 29, 2016 at 11:15 am

        evorba de greseli de INVATATURA DREAPTA ORTODOXA, care contravin cu ORTODOXIA NEINDOIELNICA, NU DE UN OM FARA GRESEALA, e vorba de incalcarea Sfintei Predanii si de erezii, sfintii nu aveau probleme cu ele. In ce priveste credinta erau desavarsiti. E ultima data cand imi bat capul cu tine. viclenia o observ din plin la altii….

        Apreciază

      • Ioana said, on decembrie 29, 2016 at 11:18 am

        cum ar fi parintii activisti pro Arsenie Boca si pro Nil Dorobantu, acum cand avem de luptat cu ecumenismul, si cu pogoramintele caldute facute uneori din ravna prea multa de Gheron Sava

        Apreciază

  12. Orthodox said, on decembrie 27, 2016 at 12:04 am

    Apreciază

  13. nimeni said, on decembrie 27, 2016 at 12:17 am

    Un video puternic despre ecumenismul global (urmarit de cei din umbra):

    Apreciază

  14. diogene said, on decembrie 27, 2016 at 10:51 am

    Doar in privinta parintelui Arsenie Boca as avea de facut un comentariu.Haideti sa nu mai punem la indoiala sfintenia parintelui.Un parinte si cand e viu e sfant,daca ne gandim ca ne adresam cu Sfintia Sa…Apoi e o contrazicere undeva,pt ca parintele Arsenie Boca chiar a suferit in inchisoare pentru ca a fost un preot deosebit…Cei care spun ca a [ictat ce a pictat,sa merga la Prislop,sa vada pictura de acolo.Credinte si Sfintenia Parintlui Arsenie Boca i-o stie mai bine Dumnezeu,asa ca daca e SFANT,tot SFANT ramane,oricat si-ar da unii sau altii cu parerea.Punct.

    Apreciază

    • David said, on decembrie 27, 2016 at 12:40 pm

      diogene

      „Un parinte si cand e viu e sfant,daca ne gandim ca ne adresam cu Sfintia Sa…” FALS

      Apelativul „Sfintia Sa” nu indică deloc sfințenia, ci faptul că a fost sfințit ca și preot, ierominah, călugăr. Ca și apelativul „Preasfinția Sa” sau „Inalt Preasfinția Sa” care nu indică mult prea sfințenia ierarhului, ci doar recunoașterea lui in rangul superior scara ierarhică (atâta timp cât acesta se află in dreapta credință; altfel i se atribuie apelativul de ereziarh).

      Nu este nicio contrazicere pe niciunde. A suferit in inchisoare pt legături cu legionarii, după care a fost eliberat pt că a colaborat cu securitatea și a turnat pe unul și pe altul, așa cum arată declarațiile lui din arhivele securității. Desigur, tu poți spune că acestea au fost falsificate, dar la fel de bine iți pot spune și eu că declarațiile despre el cum că era un „părinte deosebit” nu sunt conforme cu realitatea. De ce? Pentru simplu motiv că el nu mai era părinte, singur renunțând la preoție și nerevenind niciodată asupra acestui fapt. De aici, apelativul „sfinția sa” sau „părintele” sunt impropriu folosite. Cum poți numi părinte pe cineva care este simplu mirean, se imbracă și se poartă ca un mirean (vezi pozele cu el la cămașă cu mânecuță scurtă și pantalonași scurți), are proprietăți (in București și la Sinaia) – impotriva votului fecioriei, și locuiește cu o femeie in casă (nu am zis ca nevastă) – dar impotriva a ceea ce au stabilit Sfinții Părinți ca regulă pt călugări de a nu locui cu o femeie sub același acoperiș).

      Așa, și legat de treaba că DACĂ ar fi sfânt, tot sfânt ar fi (Dumnezeu știe), eu zic să o iei mai ușor, pentru că problema este așa cum ai zis tu cu DACĂ. Deci există posibilitatea să NU FIE. Și atunci ce-ai făcut? Ai cinstit pe unul care nu e sfânt? Ai supărat pe Dumnezeu și pe Sfinții Părinți care l-au anatemizat pe Francisc, și peste care a trecut el când l-a pictat pe pereți ca și sfânt? Diogene, DACĂ la Boca nu se știe incă de a fost sfânt sau nu, crede-mă că la Sfinții Părinți e garantată sfințenia. Altfel inseamnă că treci peste toată Predania Bisericii, peste Sfintele Sinoade cu anatemele lor cu tot. Biserica este hristocentrică, nu bococentrică („adică ce a spus Boca e sfânt și bun, nu mă mai interesează restul. Punct”) Ai grijă cu acel PUNCT. Eu iți dau un sfat, tu faci și crezi ce vrei.

      Apreciat de 1 persoană

      • David said, on decembrie 27, 2016 at 12:45 pm

        * are proprietăți (in București și la Sinaia) – impotriva votului sărăciei de bunăvoie, și locuiește cu o femeie in casă – impotriva votului fecioriei (nu am zis ca nevastă, dar impotriva a ceea ce au stabilit Sfinții Părinți ca regulă pt călugări de a nu locui cu o femeie sub același acoperiș).

        Apreciază

    • ban said, on decembrie 27, 2016 at 2:11 pm

      La preoti le zicem ”sfintia ta” pt. ca e sfintit prin taina preotiei, nu pt ca e sfant deja.
      Daca o fi sfant; dar daca invata rataciri, tot ratacit e.

      Apreciază

    • marinela said, on decembrie 27, 2016 at 2:44 pm

      Diogene
      Spui ca”daca e Sfint e Sfint,tot Sfint ramine,oricit si-ar da unii sau altii cu parerea,Punct”.Pai si daca nu e sfint ce te face, frate?

      Apreciază

    • Ioana said, on decembrie 27, 2016 at 7:37 pm

      PACATUL GRAV AL CANONIZARII UNUI NESFANT
      https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/pacatul-grav-al-canonizarii-unui-nesfant/

      Apreciază

  15. elenaadriana popa said, on decembrie 27, 2016 at 4:32 pm

    iertati-ma ….nu se picteaza o biserica ortodoxa …dupa cum gandeste fiecare ”pictor .”..
    O biserica ortodoxa se picteaza dupa anumite canoane …care trebuiesc respectate ..si sinodul VII da anatema asupra celor care nu respecta aceste canoane …
    Stie cineva la cine se spovedea par .Arsenie Boca ???

    Apreciază

    • David said, on decembrie 27, 2016 at 5:25 pm

      Se spovedea la un duhovnic mort de 200 de ani, care i se arăta lui in vedenii.
      DECI, PRACTIC NU SE SPOVEDEA LA NIMENI!
      El cică avea doar vreo două păcate mici, că era sfânt din mă-sa, și pe ălea le-ar fi „spovedit” la un inger, care i s-a arătat tot in vedenie și i-ar fi făcut cu ochiul.

      Apreciază

    • gavriil said, on decembrie 28, 2016 at 12:38 am

      foarte,foarte bine punctat elena!

      Apreciază

  16. Ioana said, on decembrie 27, 2016 at 7:40 pm

    Fratiorul de breasla, Dorobantu – ANATOMIA UNUI HRISTOS MINCINOS
    -transcript de octoviv si comentarii pe marginea inselarilor…

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/05/11/anatomia-unui-hristos-mincinos-chemat-dela-drq-prin-boca/

    Apreciază

  17. anghel said, on decembrie 27, 2016 at 8:01 pm

    Doamne ajuta !

    Va rog sa aratati ce invataturi ratacite scrise a propovaduit pr Arsenie Boca ? Unde ? Cand ?
    (marturii audio am auzit de la mai multi parinti: Arsenie Papacioc, Ioanichie Balan, Adrian Fageteanu, p Anitulesei, etc) …dar exista ceva scris care sa dovedeasca ca p Arsenie Boca a dus la ratacire pe poporul roman ortodox ? Indemnuri ? sau alte intentii pro magie, orientalism, paganism, ecumenism ???

    Va rog sa aprobati si sa postati in intregime acest comentariu, altfel voi ramane cu trista impresie ca retraim timpurile marxist-leniniste ale anilor ’46-’89. Adica de inchizitie si cenzura.

    ……apoi, mai jos, vreau sa postez un comentariu al user-ului Artion, de pe blogul monahului Teodot.

    Iata-l !

    https://monahulteodot.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/

    artion
    16 NOIEMBRIE 2016 LA 20:37
    As vrea sa-mi raspunda hulitorii parintelui Arsenie la urmatoarele intrebari :

    1) de ce este acuzat ca a practicat yoga, spiritism , vrajitorie cand toate aceste practici sunt condamnate in cartea „Cararea imparatiei”:

    Citate :

    „Odată Mântuitorul atrăgea aminte celor ce se izbăvesc de rele, că duhul cel rău (recunoscut de noi prin muncirea unei patimi), fiind alungat de pocăinţa omului unită cu darul lui Dumnezeu, neavând acela unde petrece, mai ia cu sine alte şapte duhuri, mai rele decât sine şi se întoarce la casa de unde a fost alungat. Deci, dacă află casa curată, dar stăpânul – mintea, sufletul – umblă pustiu, plecat deacasă prin cine ştie ce excursii astrale după informaţii, lăsând geamuri şi uşi deschise – că nu pot rămâne altfel – sigur că cele de pe urmă ale omului aceluia vor fi mai rele decât cele dintâi.” (Cararea Imparatiei – pag 70)

    „Aşadar, fărădelegea vorbirii cu morţii, sau spiritismul, are vechime mare. în zilele noastre, a ajuns o adevărată modă de lume mare, şi, fiind cea mai subţire dintre amăgiri, e şi cea mai primejdioasă rătăcire. Să fim înţeleşi: Biserica nu tăgăduieşte spiritismul, ci-l opreşte.” (Cararea Imparatiei – pag 67)

    „Viaţa Sf. Ciprian, care înainte de a fi creştin era mare vrăjitor şi înşelător de oameni, ne poate sta mărturie şi în privinţa spiritismului. Altă pricină, pentru care Biserica îşi opreşte fiii de la calea lăturalnică a spiritismului şi a vrăjitoriei de toate treptele, e şi aceasta: s-a băgat de seamă că practica spiritismului duce la nebunie.” (Cararea Imparatiei – pag 68)

    „Tot cu acest prilej se mai nimereşte o observaţie asupra spiritiştilor fără voie, sau mai bine-zis asupra celor posedaţi de spirite, mai mult sau mai puţin cu sau fără voia lor: sunt o seamă de oameni sănătoşi la aparenţă, dar „lor le grăieşte duhul” multe prăpăstii.” (Cararea Imparatiei – pag 72)

    „Sfinţii Părinţi, într-un gând, previn turma credincioşilor de ispitele iscodirilor lăturalnice; astfel Sfântul Ciril al Ierusalimului strigă: „Fugi de orice lucrare diavolească… Nu da atenţie la astrologi… Nu primi nici măcar să auzi despre farmece, descântece şi de faptele ” (Cararea Imparatiei – pag 72)

    „In vremea noastră circulă multe cărţi care cuprind comunicări de dincolo. Aceste comunicări, mai ales cele care se dau pe sine a fi din partea sfinţilor sau chiar ale Mântuitorului însuşi, fără voie ne conduc la comparaţia lor cu Sfintele Evanghelii. La o atare confruntare se dau de gol. Puse pe două coloane, aceste splendide platitudini şi mărunţişuri, cu o pagină din Evanghelii, sublimul şi ridicolul sunt şi mai evidente. Calitatea literară, fondul, înălţimea gândirii, totul dau de gol un fals neruşinat şi nemaipomenit de îndrăzneţ ” (Cararea Imparatiei – pag 75)

    „Biserica e datoare să-şi cruţe fiii de ispita căderii între tâlharii cei de duh” (Cararea Imparatiei – pag 75)

    „El e om şi Dumnezeu deodată. Noi putem fi deodată doar oameni credincioşi în Dumnezeu, cel mult purtători de Dumnezeu – spre deosebire de Yoga.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 276)

    „După căi lăturalnice şi îndoielnice de învăţătură, umblă numai oamenii cărora nu le place smerenia. Pentru aceşti oameni, care ţin să rămână orbi, scrie sfântul Pavel următoarele: (vezi II Tesaloniceni 2,3-12). Cheia osândei e dată tocmai în ultimele cuvinte ale Apostolului: Dumnezeu le trimite amăgiri puternice, celor ce îndrăgesc căi lăturalnice, aparenţe de adevăr.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 394)

    „Sfinţii s-au ferit să „vadă” altceva decât neputinţele lor. Sfântul Pavel zice limpede că „nu în vedeniile sale se lăuda, ci întru crucea Domnului” (Galateni 6,14).” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 394)

    ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Arsenie_Boca/Arsenie%20Boca%20-%20Cararea%20Imparatiei.pdf

    La fel si la Draganescu, yoga, spiritismul, magia sunt pictate in randul invataturilor gresite.

    2) de ce este acuzat ca a pictat pe Francisc de Asissi , cand la vremea aia in romania multi duhovnici il considerau Sfant pe Francisc de Asissi, chiar si parintele Arsenie Papacioc :

    „Referitor la sfintii catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparatie între Sfântul Serafim de Sarov si Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinti prin rugăciune, prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. (Arsenie Papacioc – Ne vorbeste parintele Arsenie Papacioc vol. 3 editia veche)”

    Daca parintele Arsenie era filocatolic de ce nu a pictat si alti sfinti catolici?

    3) De ce este acuzat ca a avut relatii intime cu maica Zamfira (Julieta) ? Daca au avut relatii intime , de nu au prunci? se stie din carti si din marturii ca parintele Arsenie a luptat aspru asupra pacatului desfranarii si al nezamislirii de prunci

    4) De ce este acuzat ca nu a avut duhovnic ? Aici sunt referinte ca a avut duhovnici:

    pe parintele Părintele Nicodim Zaharie
    http://vladherman.blogspot.ro/2013/10/pe-urmele-parintelui-arsenie-boca.html#.WCyapilRFBk
    pe parintele Savian Bunescu
    http://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/616/despre-părintele-savian-bunescu-şi-câteva-mărturii-cu-părintele-arsenie-boca

    5) De ce considera ca ecumenista scena picturii Bisericii Sf. Sofia de la Constantinopol in acelasi semicerc de raze cu Bazilica Sfântul Petru din Roma, cand in realitate scena este o marturisire de credinta ortodoxa. Se observa foarte clar diferenta . Biserica ortodoxa este invaluita de razele soarelui si are forma este bine definita, este spiritualizata,nu este legata de pamant, in timp ce bazilica Sf Petru nu este bine definita si are culoarea pamantului.

    https://saccsiv.files.wordpress.com/2015/05/dsc01896.jpg?w=720&h=540

    Cuvintele parintelui Arsenie referitor la primatul papal :

    „Sfântul Apostol Petru e pus de Biserica romano-catolică, nu numai primul Episcop al ei în Roma, ci şi „temelia” Bisericii lui Hristos.După ei, Biserica se întemeiază pe Petru, pe un om.Pe omul care tremura de frică în faţa unei servitoare, pe omul care s-a lepădat cu jurământ, că nu-L cunoaşte pe Hristos. Căderile acestea i-au fost o smerire a firii sale prea pripite. Din reintegrarea sa în apostolie, romano-catolicii au scos prerogativele de drept divin ale supremaţiei papale asupra întregii Biserici a lui Hristos.- Poate că nu e numai o întâmplare, faptul că romano-catolicii şi-au legat atât de mult soarta de Apostolul Petru. De la a declara că Petru este temelia Bisericii şi până la infailibilitatea Papei nu e nici un pas; dar până la declararea Papei ca temelie a Bisericii, iarăşi nu e decât prea puţin. E curentă expresia: „Biserica este unde e Papa !” Toate acestea sunt deducţii şi dezvoltări logice, dar dintr-un principiu greşit: că Petru e temelia Bisericii. Temelia Bisericii e divinitatea întemeietorului.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pagina 219)

    6) De ce este acuzat ca este filocatolic si ca dorea unirea cu catolicii, cand asemenea afirmatii sunt dezmintite in scrierile parintelui Arsenie :

    „De data asta, poate că sabia Papei va fi frântă. Altă cale de unificare a Bisericii nu rămâne.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 220)

    „Aşa că pe faţă, întoarceţi-vă acasă la confesiunea ortodoxă şi aşa tot neamul prinde putere pentru ziua care are să vie. N-aşteptaţi s-o zică Domnii, ci ascultaţi ce zice Domnul.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 148)

    7) De ce portretul parintelui Arsenie Boca a plans in ziua de 23 aprilie 2015 (de ziua Sfantului Gheorghe) cand a fost asezat intr-o troita si de ce minunea s-a repetat ? Daca e o inselare, cum demonstreaza hulitorii ca e o inselare?

    http://www.romaniatv.net/icoana-lui-arsenie-boca-din-vaslui-plange-din-nou_251749.html

    7) De ce acestia se smintesc de scrierile parintelui Arsenie referitoare la „tinerii casatoriti” ?

    Sfaturile date in cartile „Ridicarea casatoriei la inaltimea de taina” si „Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi” sunt sfaturi date pentru cei casatoriti nu pentru monahi si monahii.. Insusi subtitlul pe care acestia il contesta se numeste „Sfaturi pentri tinerii casatoriti” . Daca explicatiile medicale date in carte sunt sau nu gresite prea putin conteaza, in aceea carte e condamnata desfranarea, (ferirea de a zamisli prunci), avorturile etc.. Acestia fac precum fariseii care il acuzau pe Mantuitorul ca mananca cu mainile murdare. Aceeasi hulitori contesta si cuvintele parintelui Arsenie „in convietuire nu-i bun nici abuzul, nici refuzul” , citat care la fel se refera la cei casatoriti..

    Oare au citit acestia talcuirea Epistolei I catre corinteni data de Sfantul Ioan Gura de Aur:

    „Femeii bărbatul datornica dragoste să-i dea, la fel si femeia bărbatului” (I Cor. 7,3). Dar ce va să zică datornica dragoste? „Femeia trupul său nu-si stăpâneste” (I Cor. 7, 4), ci ea este si roaba si stăpâna bărbatului. Deci dacă tu te lepezi de acea robie cuvenită, te împotrivesti lui Dumnezeu. Iar de voiesti să te lepezi chiar pentru un timp scurt, fie că ar îngădui bărbatul, acelasi lucru este. Pentru aceea apostolul a numit acest fapt datorie, ca să arate că nici unul nu este stăpân pe sine, ci unul altuia robi.

    „Să nu opriti datoria unul altuia, fără numai din bună întelegere” (I Cor. 7, 5). Dar ce vrea să spună el aici? «Să nu se înfrâneze femeia, zice, dacă bărbatul nu voieste, si nici bărbatul, dacă nu voieste femeia.» Si pentru ce? Fiindcă din astfel de înfrânare se nasc mari rele, căci si preacurviile, si curviile, si chiar stricarea caselor de aici se trag de multe ori.

    […] Deci pentru ce te miri dacă el din această pricină curveste, sau dacă nu curveste, apoi este posomorât, vesnic tulburat, vesnic în luptă si pricinuind femeii mii de neajunsuri? Care este folosul postului si al înfrânării, dacă dragostea este sfâsiată? Nici unul. Câte batjocuri nu ies de aici, câte vorbe proaste si câtă luptă nu se desfăsoară în asemenea împrejurări!

    […] Fiindcă era firesc – ceea ce si astăzi se petrece – ca bărbatul să voiască si femeia să nu voiască, si invers, priveste cum el vorbeste cu fiecare. Sunt unii cari zic că cuvântul lui aici este îndreptat către preoti, însă eu având în privire cele ce urmează, nu cred că este asa. Dar dacă el ar fi scris acestea numai pentru preoti, nu ar fi pus sfătuire de obste, ci ar fi zis: «Bine este dascălului să nu se atingă de femeie.» Dar acum el nu a zis asa, ci spunând: „Bine este omului”, si nu numai preotului, vorbeste îndeobste. Si iarăsi: „Dezlegatute-ai de femeie? Nu căuta femeie” (I Cor. 7, 27). Nu a zis: «Tu, preote sau dascăle», ci în chip nehotărât. Si în sfârsit, mergând mai departe cu vorba, el tot îndeobste zice: „Dar din pricina curviei, fiecare femeie să aibă”, cu care prilej o dată cu pricina învoirii el aduce înfrânarea.

    (OMILIA XIX Talcuirea Epistolei I catre Corinteni)

    si cartea „Puterea Inimii – Duh – Suflet – Trup” a sfantului Luca al Crimeii este contestata de unii in Rusia, si cu toate astea Sfantul Luca este Sfant, nu poate nimeni sa contesta sfintenia lui..

    8) De ce parintele Arsenie este acuzat de mandrie pentru ca ii sfatuia pe tineri sa fie precum el (El nu fuma, nu bea,ducea o viata curata, etc)

    Oare si apostolul Pavel era mandru cand a zis : „Că voiesc ca toti oamenii să fie precum sunt eu” (I Cor. 7, 7). Talcuirea Sfantului Ioan Gura de Aur : „Aceasta o face în multe locuri, când sfătuieste pentru lucruri greu de împlinit, căci se pune pe sine la mijloc, zicând: „următori mie să fiti. (OMILIA XIX Talcuirea Epistolei I catre Corinteni)”

    Oare parintele Arsenie nu stia ce e mandria si ce e smerenia? Daca cumva a gresit, si a avut mandrie, ce om nu a gresit ? Sa ridice piatra..

    Citate despre mandrie din „Cararea Imparatiei”:

    „Vremea de amărăciune ţine de obicei cât ţine aplecarea spre mândrie ; căci celui smerit nimic nu-i poate sta împotrivă: nici lucrurile, nici oamenii şi nici dracii. Inaintea lui Dumnezeu adevărata virtute e smerenia care tămăduieşte, curăţă, apără şi întoarce toate spre pace. Deci, când amărăciunea încercării şi-a împlinit lucrul, iarăşi întoarce Dumnezeu toate spre bucurie.”

    „Iată, unde e apărare nu e smerenie, deci nici mărturisire şi nici iertare; mândria tot stăpână rămâne; cu Dumnezeu nu poţi face diplomaţie sau compromis.”

    „Neascultători, oamenii tari de cap şi betegi la minte de fumul mândriei , nu au parte de darurile sfatului. Căci, părăsind sfatul cel bun dat la vreme, şi Dumnezeu îi părăseşte şi-i lasă în sfatul celui rău.”

    „Poate tocmai pentru că e aşa de smerită judecata aceasta milostivă, nu pot să vie la mântuitoarea ei binefacere aproape nici unul dintre cei cu mintea plină de „ştiinţă” şi afumată de mândrie .”

    „Căderea firii în ispită e tot una cu o sfărâmare, care l-a făcut pe om bucăţi. Astfel mintea i-a fost amăgită de mândrie şi slavă deşartă.”

    „Geniile care sunt ajutate şi de agentul nebuniei, mai toate manifestă o mândrie mare, o nesupunere faţă de Dumnezeu, un dezechilibru spiritual. Ei sunt cei ce zic: „Nu este Dumnezeu!”

    9) De ce hulitorii parintelui Arsenie pun poze cu acesta cand era fara barba, si de ce il batjocuresc ca purta costum si era barbierit?

    Ascultati marturia parintele Nicolae Bordasiu (care a locuit cu parintele Arsenie sub acelasi acoperis) despre perioada cand parintele Arsenie era imbracat la costum :

    „In casa isi ducea viata calugareasca. Iesit afara de pe poarta casei, era un civil oarecare. Un om care mergea ca toti ceilalti la serviciu.[…] Venind acasa isi imbraca rasa de calugar. Statea ca si cum ar fi fost in manastire. Noi il respectam toti. Si era si duhovnicul nostru, si preotul nostru si vreau sa spun ca votul saraciei pe care l-a depus ca si monah in viata calugareasca, l-a respectat pe mai departe. Avea 2 costume de haine si erau de culoare maronie, unu mai cafeniu unu mai inchis. Acasa imbraca alt costum mai modest, avea o singura reverenda. ”

    Le propun hulitorilor sa priveasca chipul smerit al sfantului parinte Ilie Lacatusu (si el tot barbierit si la costum), poate se mai potolesc :

    10) De ce hulitorii parintelui Arsenie il acuza pe acesta ca spunea pacatele oamenilor in public?

    Parintele Arsenie Boca il ia ca exemplu pe Sfantul Serafim:

    „Numai o pildă a Sfântului Serafim de Sarov te poate lămuri cum. La el veneau mulţi oameni cu tot felul de încurcături. Odată a venit şi un general. Mândru, încrezut, cu gând să râdă mai mult, decât să asculte. Sfântul Serafim a început să-i spună câte isprăvi nedrepte a făcut ca să ajungă general, câte vicleşuguri în viaţă şi câte păcate cu numele şi cu numărul, încât (sufleteşte) generalul a asistat la o adevărată degradare a sa, vădindu-i-se toate relele sale. Un ucenic al sfântului, care asistase la acest rechizitoriu, îl întrebă mai târziu pe sfânt: „Cum ai ştiut, părinte, toate ale generalului ?” – De la mine n-am ştiut nimic. Toate mi le-a spus Domnul Iisus, Care cunoaşte toţi oamenii şi toate ale lor.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pagina 436-437)

    E buna si mustrarea asta, pentru ca unii numai asa mustrandu i de fata cu ceilalti se cumintesc. Si la urma urmei parintele Arsenie nu urmarea decat indreptarea pacatosului.

    11) De ce parintele Arsenie este acuzat ca a tradat Miscarea Legionara ? Daca a facut-o, de ce legionarii au cuvinte frumoase despre el, il respectau si ii cereau sfatul :

    „Am fost tinut la securitate sase saptamani. Cu parintele Arsenie discutam numai cand ne gaseam singuri. Restul timpului fie ca ascultam discutiile din camera, fie ca ma duceam cu gandul departe. Intr-o zi se intampla sa ramanem amandoi in camera. Parintele Arsenie atunci imi spune: „Daca ar fi trait Capitanul ce lucruri frumoase am fi facut noi…”. Altadata imi spune: „Sa stii ca Legiunea nu va invinge pana nu se va completa numarul de legionari in cer”. Asta ar insemna sa moara toate generatiile din 1927 pana in 2000. Ar trebui sa treaca 60-80 de ani. Ar insemna sa nu mai traiasca nici un legionar din zilele noastre. „Dumnezeu va avea grija sa ramana si samanta pe pamant[/i]”, imi raspunde parintele Arsenie. A fost ultima discutie cu parintele Arsenie. Pe mine m-au luat si m-au dus la Penitenciar. M-au bagat singur intr-o celula la etajul trei, complet izolat de ceilalti legionari.(Mircea Puscasu, fost detinut politic, legionar)”

    La poarta Securităţii din Braşov lumea aştepta să predea mâncare gătită pentru părintele Arsenie, aflând că este arestat. Părintele împărţea mâncarea tuturor celor din arest. (Ion Gavrilă Ogoranu – Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc vol. III)

    La scurt timp după întâlnire, pe piedestalul crucii a fost depus un buchet de flori. Era buchetul de flori pe care Regina l-a găsit în camera ei. A fost primul buchet de flori care s-a depus în cinstea celor înscrişi pe cruce. Cu litere mari în relief, în marmură au fost săpate cuvintele: ”Ei au murit pentru credinţă, neam şi libertate”. În primul rând l-am trecut pe cel despre care vorbesc încă munţii, pădurile,izvoarele şi inimile oamenilor din partea locului, pe Părintele Arsenie Boca, stareţul mănăstirii până în 1948. Deşi plouase câteva zile şi munţii au fost în ceaţă, în Duminica sfinţirii vremea s-a răzbunat, munţii erau limpezi, soarele strălucea neaua de pe creştetul lor. Pădurile se prezentau gătite în toate culorile curcubeului ieşite de sub măiestria toamnei. La amiazi, biserica şi curtea mănăstirii erau neîncăpătoare pentru mulţimea sosită din toate satele şi din toată ţara. Era pentru prima dată când cei care am supravieţuit din lupta anticomunistă din ţara Făgăraşului ne aflam la un loc. (Ion Gavrilă Ogoranu – Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc vol. III)

    Cine împlineşte Cuvântul lui Hristos, realizează Maximum, Totul! Port o dragoste întreagă şi încredere neţărmurită în Părintele Boca. Prin voi îi comunic: „Toată iubirea sufletului în Domnul nostru Iisus Hristos, îi sărut mâinile şi tare mult doresc să-l cunosc”. Vă rog foarte mult să vi-l faceţi Duhovnic. Să vă spovediţi lui, căci e un preot unic. Mama îndeosebi. Din când în când mergeţi pe la Sâmbăta şi vă spovediţi Părintelui Boca. În toate situaţiile grele consultaţi-vă cu el, cereţi-i sfatul. (Sf Mucenic Valeriu Gafencu – Scrisori din inchisoare trimise celor dragi – Aiud, 15 mai 1946)

    În luna martie 1943 ne-am refugiat din Basarabia, mama cu trei fete, eleve, şi am ajuns in Făgăraş. Tata era deportat in Siberia, iar Vaieriu, fratele nostru, student, era deţinut politic la Aiud, de unde ne scria ocupându-se de educaţia surorilor mai mici. De ardeleni, care ne-au ajutat foarte mult, ne-am ataşat sufleteşte, petrecându-ne anii frumoşi ai adolescenţei mai ales ducându-ne la mănăstirea Sâmbăta, unde l-am cunoscut pe Părintele Arsenie Boca, cu care am participat la sfinţirea bisericii din Hurezu. Au trecut anii şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, Valentina, sora cea mare, a intrat în învăţământ, eu, Eleonora, am intrat ca asistentă la ASCAR (Institutul de cardiologie) iar Elisabeta – inginer. După mulţi ani a venit la mine la serviciu, pentru o consultaţie, Părintele Arsenie cu o călugăriţă. Am rămas surprinsă spunându-mi că ne cunoaştem. Era îmbrăcat civil, tuns, frumos şi bine dispus. L-am prezentat unui foarte bun cardiolog, dr. Caulea. Ştiam de la o prietenă că este foarte ocupat şi că pictează o biserică aproape de Bucureşti, dar n-am reuşit să-l vizitez şi regret. Am cântat în diverse formaţii muzicale şi mai ales la diverse biserici din Bucureşti. Avem o familie frumoasă şi unită, cu soţi şi copii, nepoţi, realizaţi aşa cum ne-au învăţat Valeriu şi Părintele Arsenie (Eleonora Gafencu-Colgiu / Sf Mucenic Valeriu Gafencu – Scrisori din inchisoare trimise celor dragi )

    Aspazia Otel Petrescu

    Parintele Arsenie si-a stiut data mortii asemeni altor sfinti si cuviosi.

    Marturia Parintelui Craciun Oprea :

    „Cu vremea, devenisem destul de apropiati, mai ales ca sotia mea il cunostea, si ea, inca din tinerete. Cu un an inainte de-a muri, de pilda, Parintele Arsenie m-a chemat la Prislop, impreuna cu preoteasa mea, ca sa schimbam, pe indelete, o vorba. Atunci am vazut si eu, cu ochii mei, crucea de lemn, pe care Parintele pusese sa i se ciopleasca data mortii, cu sase luni inainte de a muri. Stiuse exact cand va merge la Domnul. Iar cand a murit, copiii mei s-au numarat printre cei care i-au sapat groapa.”
    http://www.marturisitorii.ro/2014/04/10/sfantul-ardealului-evocat-de-parintele-craciun-oprea-17-iunie-1925-8-aprilie-2012/

    Din viata Sfintei Matrona din Moscova :

    „Sfanta Matrona din Moscova si-a prezis propria moarte cu trei zile inainte. Inainte de a trece la cele vesnice pe, 2 mai 1952, Sfanta a spus celor apropiati: “Toti, toti sa veniti la mine si sa-mi povestiti necazurile voastre, de parca as fi vie, caci eu va voi vedea, va voi auzi si va voi ajuta. Pe toti cei care imi vor cere ajutorul, ii voi intampina la moarte, pe fiecare in parte”.

    Parintele Arsenie a putut iesi din temnita desi usile erau bine zavorate, asemnea sfantului Vasile cel Nou sau sau a Sfantului Cuvios Iosif, scriitorul de cantari.

    Confesiunea colonelului care l-a arestat pe Părintele Arsenie Boca si care si-a dat demisia:

    „La un moment dat, am dat perdeaua si m-am uitat. Părintele era în genunchi în faţa Sfintei Mese. Se ruga. După ce s-o rugat Părintele, l-am luat, l-am dus, l-am încuiat. Trei rânduri de uşi erau! Un rând de gratii, un rând de uşi de fier şi un rând de uşi normale. O cheie era la mine, una la altul şi a treia cheie la celălalt. Nu puteam unul fără de ceilalţi doi să intrăm! Gratii la geam, peste tot gratii! L-am dus, l-am băgat pe Părintele acolo, l-am închis. A doua zi urma să vină generalul, să stea de vorbă cu dânsul acolo unde l-am închis, la palatul ăla brâncovenesc.Şi zice colonelul: Părinte, când am venit a doua zi cu generalul, no, deschidem uşa… şi nu era nimeni în cameră. Camera goală! Vai de mine! Ne venea nouă să ne facem cruce! Noi eram colonei de Securitate şi ne venea nouă să ne facem cruce! Generalul ne întreabă: „No, cum l-aţi luat? Unde l-aţi dus? Nu-i nimeni aici. E goală camera! No, duceţi-vă şi aduceţi-l!” Noi eram disperaţi: De unde să-l aducem? No, ne ducem înapoi la mănăstire; unde să ne ducem altundeva! Când ne ducem la mănăstire, Părintele era în slujbă şi tocmai spunea „Pace tuturor.!” Noi intram pe uşă şi numai pace nu aveam noi! Dar n-am avut voie să-l luăm, până nu o terminat. L-am lăsat, o terminat Sfânta Liturghie, frumos, şi apoi l-am dus. Şi continuă colonelul: Eu de atunci i-am zis generalului: „Să ştiți că eu îmi dau demisia din Securitate! Un om singur nu putea să facă aşa ceva! Că, uite, aici sunt colegii mei – o cheie e la unul, o cheie la celălalt, a treia era la mine. Cum de-o ieşit omul ăsta? Un om simplu nu face aşa ceva! Nu face aşa ceva!”
    http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/confesiunea-colonelului-care-l-arestat-pe-parintele-arsenie-boca

    Din viata Cuviosului Vasile cel Nou:

    „A doua zi, neîmblînzita fiară, Samon, şezînd la judecată, a poruncit să aducă pe cel închis. Şi ducîndu-se trimişii, au aflat uşile temniţei încuiate, iar pe acela stînd afară sănătos cu trupul şi aşteptîndu-i pe ei. Iar ei s-au mirat de aceasta foarte mult. Deci l-au întrebat pe el, zicînd: „Spune-ne nouă, cum ai ieşit din temniţă, fiind uşile încuiate?” Dar fericitul n-a răspuns nimic şi mergea cu ei, ca să stea înaintea patriciului. Atunci unii dintre dînşii, alergînd înainte, au spus lui Samon ceea ce se făcuse, adică cum îl aflaseră în afara temniţei. Samon s-a mirat şi toţi cei împreună cu dînsul, auzind unele ca acelea, şi nu credeau cele spuse. Iar alţii ziceau că este vrăjitor şi cu farmece a făcut o minune ca aceea. ”

    Vedem ca la vremea lui, si cuviosul Vasile cel Nou era acuzat de hulitori ca era vrajitor.

    Din viata sfantului Cuvios Iosif, scriitorul de cântări:

    „Deci, i-au ieşit înainte tâlharii, care pentru aceea erau rânduiţi pe mare, şi a căzut Cuviosul în mâinile potrivnicilor, care, jefuind corabia aceea şi prinzind pe toţi cei ce erau cu Cuviosul Iosif, i-au trimis în Creta la prigonitorii de icoane. Acolo Cuviosul, fiind pus în lanţuri grele, a fost aruncat în temniţă, unde mai erau o mulţime de legaţi, pătimind împreună cu dânsul pentru dreapta credinţă. […] Iosif, luând acea hârtie şi citind-o, a înghiţit-o cu bucurie şi a zis: „Cât sunt de dulci gâtlejului meu cuvintele acestea”. Şi i-a poruncit cel ce i se arătase ca să şi cânte acele cuvinte şi, cântându-le cu bucurie, îndată a văzut lanţurile şi obezile sale dezlegate şi căzute de pe grumaz, de la mâini şi de la picioare şi a auzit pe Sfântul Ierarh Nicolae, grăindu-i: „Scoală-te şi urmează-mă”. Şi, sculându-se, a ieşit din temniţă, deschizându-se uşile singure de la sine, iar străjerii temniţei nu ştiau nimic de aceasta. Apoi s-a văzut că era dus prin văzduh de o putere dumnezeiască nevăzută şi în puţin timp s-a aflat la Constantinopol, pe calea cea mare care duce în cetate, slăvind pe Dumnezeu pentru o minune ca aceea preaslăvită.”

    Apreciază

    • VioletaB said, on decembrie 27, 2016 at 10:29 pm

      Inainte sa pui atatea intrebari nu ar fi mai bine sa citesti cele 5 linkuri postate de Vasile in descrierea articolului? Mai e si brosura parintelui Anitulesei care explica f bine trecutul si viata lui Arsenie Boca… Marturii de la parinti induhovniciti ca parintele Cleopa si parintele Arsenie Papacioc. Roaga-te la Dumnezeu sa iti lumineze inima si mintea ca sa poti vedea adevarul si sa intelegi inselarea din spatele mult promovatului MIT Boca… Multumesc, Doamne, ca m-am trezit din aceasta inselaciune! Si de mare ajutor mi-a fost Sfantul Nectarie, am citit intr-o vreme in paralel marturii despre Sf. Nectarie si A. Boca si CE diferenta! Cata smerenie si delicatete reiesea din viata unui SFANT ADEVARAT CA SF NECTARIE, fata de nelinistitea si mandria care au aparut clar in scrierile despre Boca… cunoscut in tinerete prin satul natal ca vrajitorul… cu ochii reci si sfredelitori pana in suflet dar nu in sens pozitiv… pictat in „icoanele” idolatrilor doar ca tanar… si nu la varsta batranetii cand a murit de fapt… pantaloni scurti prin oras si sutana in casa??? Ce sfant ai mai auzit sa isi dezgoleasca trupul cu asa nonsalanta? Ce sfant a mai pictat urateniile blasfemietoare ca cele de la Draganescu?… ce sfant a incalcat canoanele ortodoxe legate de pictura icoanelor si a bisericilor? Ce sfant a mai spus despre sine ca la judecata va sta de-a dreapta lui Dumnezeu? Rau este de cel care REFUZA sa se trezeasca din inselare cu atat de multe dovezi…

      Apreciază

    • Riko said, on decembrie 27, 2016 at 10:37 pm

      anghel foarte bun comentariul lui ariton, dar din pacate cei anti parintele or sa vina iara cu linkurile lor 888 pline de minciuni si inventi neatestate de unde se hranesc ei.
      E foarte greu sa spui ca mari duhovnici au gresit in privinta parintelui Arsenie Boca, dar au gresit, asta e adevarul. Iar la unii efectul e ca in cazul parintelui G. Sava. Incredere fara discernamant.

      Apreciază

      • David said, on decembrie 28, 2016 at 4:34 pm

        Riko

        Cum iți permiți tu să dai verdicte de-astea: „mari duhovnici au gresit. Asta e adevărul”?! TU ȘTII ADEVĂRUL MAI BINE CA EI ADEVĂRUL, EI CARE O DATĂ SUNT MARI DUHOVNICI SI CARE L-AU MAI ȘI CUNOSCUT PE DEASUPRA!
        Cum iți permiți tu asta, te intreb?

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 29, 2016 at 9:42 pm

        David

        PuRiko vede „lumea” de la nivelul lui, „ortodoxia” şi toată „ştiinţa” lui sunt din ciupit, n-ai ce să-i ceri. Îşi umflă burta şi, plin de „cunoaştere” gastro-intestinală, emană pe aici „expertize” teologice. E client vechi, plod ifosat care se crede mai ştiutor şi mai cu discernământ decât marii duhovnici. Recidivează constant, nu-ţi pierde vremea şi nu aştepta nimic serios de la el! Atâta poate!

        Apreciază

    • Serban said, on decembrie 27, 2016 at 11:38 pm

      Saccsiv,

      Sunt chiar curios ce parere ai despre comentariul lui anghel. Sunt foarte pertinente intrebarile. De asemenea, as mai adauga la tot ceea ce a spus anghel si: http://manastirea.petru-voda.ro/2015/12/01/parintele-justin-despre-pictura-parintelui-arsenie-boca/
      De asemenea, o poza cu Pr Gheorghe Calciu, la Prislop: http://2.bp.blogspot.com/-JibAaoCt4KI/Us-yM-yyA6I/AAAAAAAAByM/iKhBjYLwdMo/s1600/DSCN8466.JPG

      As dori sa aflu o parere sincera la intrebarile puse de anghel si de cele mentionate de mine.

      Multumesc!

      Apreciază

      • David said, on decembrie 28, 2016 at 12:32 pm

        1) de ce este acuzat ca a practicat yoga, spiritism , vrajitorie cand toate aceste practici sunt condamnate in cartea „Cararea imparatiei”:

        R: pentru că spune chiar el insuși că atunci când se informa despre cele de mai sus menționate le și punea in practică. Le experimenta, da? Lumea zicea „hai la popa vrăjitorul”, chiar ceaușescu l-a numit tot așa, de ce? pt că pur și simplu așa i se spunea.

        2) de ce este acuzat ca a pictat pe Francisc de Asissi , cand la vremea aia in romania multi duhovnici il considerau Sfant pe Francisc de Asissi, chiar si parintele Arsenie Papacioc :

        R: pt că există o erminie a Bisericii care spune clar ce e voie să pictezi și ce nu. Indiferent de părerea unuia sau altuia nu ai voie să pictezi dupa capul tău. Asta inseamnă să te poziționezi mai sus de Sf Părinții și sfintele canoane.

        3) De ce este acuzat ca a avut relatii intime cu maica Zamfira (Julieta) ? Daca au avut relatii intime , de nu au prunci? se stie din carti si din marturii ca parintele Arsenie a luptat aspru asupra pacatului desfranarii si al nezamislirii de prunci

        R: nu este acuzat că a avut relații intime. Este acuzat că a locuit cu ea in București sub același acoperiș (vezi mărturii, arhivele securității). Iar unui călugăr ii este interzis să locuiască cu o femeie in casa, chiar de n-ar avea relații intime cu ea. Pt că aceasta este impotriva votului fecioriei.

        4) De ce este acuzat ca nu a avut duhovnic ? Aici sunt referinte ca a avut duhovnici:

        R: pt că s-a izolat ca și călugăr. La călugări nu este ca la mireni, iți găsești un călugăr și gata. Ei trebuie să aparțină de o obște, să se afle in ascultare față de u stareț, iar dacă sunt ei inșiși stareți să aibă in păstorire alți frați monahi, nu monahii. El nu mai era in ascultare, in ierarhie.

        5) De ce considera ca ecumenista scena picturii Bisericii Sf. Sofia de la Constantinopol in acelasi semicerc de raze cu Bazilica Sfântul Petru din Roma, cand in realitate scena este o marturisire de credinta ortodoxa. Se observa foarte clar diferenta . Biserica ortodoxa este invaluita de razele soarelui si are forma este bine definita, este spiritualizata,nu este legata de pamant, in timp ce bazilica Sf Petru nu este bine definita si are culoarea pamantului.

        R: Pentru că există doar o singură Biserică, una sfântă, apostolească și sobornicească, asa cum mărturisim noi in Crez. Restul nu au statut de Biserici. [vezi bazilica că inseamnă tot biserică]

        6) De ce este acuzat ca este filocatolic si ca dorea unirea cu catolicii, cand asemenea afirmatii sunt dezmintite in scrierile parintelui Arsenie :

        R: simplu. Pentru că impărtășea greco-catolicii.

        7) De ce portretul parintelui Arsenie Boca a plans in ziua de 23 aprilie 2015 (de ziua Sfantului Gheorghe) cand a fost asezat intr-o troita si de ce minunea s-a repetat ? Daca e o inselare, cum demonstreaza hulitorii ca e o inselare?

        R: „Hulitorii” nu pot să demonstreze dacă e o inșelare sau nu. Dar nici tu nu poți să demonstrezi dacă e intr-adevăr o minune autentică. Și diavolul se poate preface in inger de lumină.

        8) De ce parintele Arsenie este acuzat de mandrie pentru ca ii sfatuia pe tineri sa fie precum el (El nu fuma, nu bea,ducea o viata curata, etc)

        R: chiar sfinții din Pateric se văd pe ei ca cei mai mari păcătoși, deși unii deveniseră ca niște stâlpi de foc. In schimb, Boca se vedea curat. Chiar se dădea ca exemplu și ca model de preot. A afirmat odată că el s-a născut sfânt din maică-sa și că are mântuirea garantată, convins fiind că va sta de-a dreapta Tatălui și că ii va ajuta de acolo sau ii va osândi pe ceilalți oameni.

        9) De ce hulitorii parintelui Arsenie pun poze cu acesta cand era fara barba, si de ce il batjocuresc ca purta costum si era barbierit?

        R: Măi, omul lui Dumnezeu, tu ți-ai pierdut mințile definitiv? Pentru că era călugăr, de aceea, și nu avea voie asta conform canoanelor.
        Hai să zicem, dacă s-a intors in lumea mirenilor, atunci să se fi purtat ca un mirean, nu să nu se mai fi pretins călugăr, preot, stareț. Ai ințeles de ce?

        10) De ce hulitorii parintelui Arsenie il acuza pe acesta ca spunea pacatele oamenilor in public?

        R: pentru că pur și simplu le spunea, asta făcea. Toată lumea o știe. Și fără să aibă vreun rezultat.
        Chiar el declară la sfârșitul vieții: că degeaba le spunea oamenilor, că tot nu se pocăiau. Și normal. Vădirea păcatelor de către dracii pitonicești nu aduce cu sine pocăința.

        Apreciază

      • Ioana said, on decembrie 28, 2016 at 2:51 pm

        e de ajuns O SINGURA invatatura ERETICA, sa anuleze asa zisele pretentii la sfintenie. Prma conditie a sfinteniei e ortodoxia neindoielnica. Degeaba veniti cu sintagme din Cararea Imparatiei si alta maculatura de la bOCA, asa fac si CRETANII care vin cu citate de la Sfintii Printi si se dau ortodocsi. Cine a cazut intr-o EREZIE, se intineaza cu totul, INDIFERENT daca celelalte ziceri ale sale par ortodoxe

        @Rijko,

        nu meriti explicatii dar uite ca insasi scrierile sale il acuza, nu mai vin cu citate de pe 888, ca oricum nu pricepeti si sunteti in stare sa schimbati intreaga lume numai sa „iasa sfant” guru bOCA:

        Cuvinte vii (cuvinte stricate si stricatoare de suflet) la pag. 61:
        DU-TE SI CAUTA SI VEZI CU OCHII TAI. EXACT ASA FAC SI CRETANII DE SE PRETIND CEI MAI „ORTODOCSI”….

        🙂 🙂 https://invitatielaortodoxie.files.wordpress.com/2012/11/boca-arsenie-cuvinte-vii1.pdf

        ____Dar faptul istoric, petrecut pe planul realităţii omeneşti, a
        zămislirii şi naşterii Fiului lui Dumnezeu în Fiul Omului mai are şi alte
        semnificaţii. Cu Iisus apare în lume o nouă generaţie de oameni, neamul
        lui Iisus, care nu se naşte după legile firii numai, ci, peste ele se
        suprapune o naştere spirituală,___generaţia spirituală__ a lui Iisus.

        „Noul neam duhovnicesc, cel al lui Iisus, nu-i un neam care se
        naşte pe pământ, după legile lumii animale, un neam neîncetat ispitit de
        poftele inferioare. Desfacerea de odinioară a omului de Dumnezeu,
        însemnă pentru om pierderea integrităţii, a neprihănirii, pierderea
        chipului ______androgin _____________ !!! , care constituie
        chipul său ceresc, pacificat de ispitele lăuntrice.

        Hristos se naşte din Fecioara, ca să sfinţească din nou ________alcătuirea
        feminină şi s-o unească principiului masculin_________, ca bărbatul şi femeia să
        devină androgini_____ !!!!, cum a fost Iisus______________ !!!!!

        Cand ii citeaza pe Berdiaev, pe Steiner, ce e ? Nu un amagitor care se ia dupa filozofi apocrifi si ERETICI ? si BLASFEMIA despre Mantuitorul si SFANTA MIRONOSITA FECIOARA Maria Magdalena de la pag 89 🙂 (!!!!) – – TRECI DE CAUTA SI VEZI CE LIMBAJ TENDENTIOS SI CE CUGETARE SEMETA SI TRUPEASCA, PLUS neadevarul despre sfanta Magadalena care era fecioara, (tot cuvinte vii) ! Asa scrie un sfant? Degeaba acoperiti NOROIUL SCRIERILOR STRICATE CU BALAST SI SCUZE, cine a stricat cu O singura EREZIE, INVATATURA, a stricat-o CU TOTUL si NICI sfant NU mai este !

        Apreciază

      • anghel said, on decembrie 28, 2016 at 9:28 pm

        Comentariul lui David, de la orele 12:32, nu clarifica in nici un fel aceasta discutie pro-contra.

        Ceea ce am observat, personal, dupa ce am urmarit cu interes mai mult de 15 ani fenomenul, este ca atat mirenii, cat si parintii duhovnicesti (cu mici exceptii) sunt foarte inconstanti in pozitiile luate.

        Dintre cei mai cunoscuti …, parintele Justin a fost, asa cum i-a fost toata viata, foarte echilibrat. Nu a dat canoane si nu a emis sentinte.

        – Pr Adrian Fageteanu, spune pe youtube, ca pr Arsenie Boca a fost fermecat de Maica Zamfira, cu ceea ce avea Maica Zamfira intre picioare.
        Urât, foarte urât de la un mărturisitor al lui Hristos, dacă interviul e adevărat și nu trucat.

        https://www.youtube.com/watch?v=iUJRBgUB630 (pe la minutul 10:24 spune aceasta vorba lipsita de orice bun simț)

        – Pr Anitulesei spunea intr-o predică audio de marii duhovnici precum pr Cleopa, Papacioc, Argatu, etc ….dar mai încolo zicea că p Argatu dădea sfaturi vrăjitorești. Ori e albă, ori e neagră ?!?

        – Pr Arsenie Papacioc, explica cu vădite afecte emoționale, despre cum pr Arsenie Boca era mare spiritist și credea în reîncarnare, că era yoghin, etc, uitând destul de repede că toată viața ne-a învățat că vorbirea de rău este cauza pentru care majoritatea sufletelor se osândesc.
        Veți spune că voia să ne avertizeze, dar nu e deloc așa.

        – Pr Ioanichie Bălan, s-a lăsat atras, din păcate, în jocul reportoanelor împinse sub nas de tinerii ortodocși, dornici de senzație, vorbind oarecum zeflemitor despre cum …o Julietă (evă) trebuie să se bage în viața omului și să i-o dea peste cap.

        – În discuția anti p Arsenie Boca, ce a avut loc acum 2 ani, probabil în Rădăuți, între P Anițulesei si Pr Antim (de la Sihăstria), se vede clar că părinții pe lângă argumentele care le aduc, manifestă ușoare urme de invidie. Probabil că ar fi dorit ca numai pământul Moldovei să dea Sfinți, iar restul zonelor să dea mai puțini.

        Îi mulțumesc lui Dumnezeu, că în această problemă am evitat să dau edicte și sentințe, despre vremuri și lucruri pe care nu le-am trăit, nu îmi aparțin, și nu am drept să le clasific în vreun fel. Dacă mai trăia acum vreun om ceresc precum Sf Nicolae, ar fi făcut lumină în aceste dileme, însă nu mai sunt.

        MENȚIONEZ, că nu am fost niciodată la Prislop, și nu intenționez să mă duc. Nu locul îl mântuiește pe om, ci poziția sa de prezență continuă în Hristos.

        Adam a căzut în Rai, Iuda a căzut la 2 cm de Hristos, iar Sfinții Închisorilor s-au sfințit în lavrele României întemnițate, mâncând fecale și bând urină, odihnă fiindu-le patul durerilor și scuipările cerberilor atei.

        Pentru Sfinţii Închisorilor

        Neamul nostru chinuit,
        Vrut n-a vrut a plămădit
        Sute sau mii de morminte
        Ce-n adâncuri, poartă-n ele
        Bogăţii de oase sfinte.

        S-au clădit fără de vrere
        Lavre, peşteri şi chilii
        S-au format chiar caractere
        Din morţi, mulţi ajuns-au vii
        Învăţând de la durere.

        Toată floarea ţării noastre
        În subsoluri a pierit
        În beciuri, în mirosuri grele
        Nădejdea au înmulţit
        Chiar acolo-ntre zăbrele.

        S-au scris imne, poezii
        S-au spus Crezuri niceene
        S-au predat filosofii,
        Mii de versuri s-au ivit
        Toate, toate, din durere.

        Cu scrâşnete de măsele
        Şi cu carne dezghiocată
        Au primit prigoana toată
        Cei ce n-au vrut să le fie
        Azi, istoria furată.

        De granit şi diamant
        Au fost mulţi dintre „rebeli”
        Ce-au răbdat cu stoicism
        Toate hoardele atee
        Ce-au ieşit din comunism.

        Au răbdat ca mucenicii
        Au scris file-n sinaxar
        S-au luptat ca această ţară
        Niciodată să nu piară
        Nici să-şi piardă vreun hotar.

        Mulţi n-au mai văzut lucirea
        Soarelui de zi cu zi
        Căci au coborât în mina
        Ce le-a fost mormânt şi casă
        Doar HRISTOS le-a fost lumina.

        Chinuiţi cu foame cruntă
        Devenit-au moaşte vii
        Emanând o pace sfântă
        Din privirile lor calde
        De tineri, bătrâni, copii.

        Aiudul, Piteştiul, Gherla, Suceava
        Zdrobit-au pe voi la fel ca pe pleava
        Uliţelor şi satelor ce v-au născut..
        …Pentru a primi prigoana, ce-avea
        Osuarele cu voi să fi umplut.

        Pateric s-a scris cu sânge
        Cu sudori, cu nevoinţi
        Doamne cum inima mea plânge
        Când îi văd pe muribunzii
        Ce înalţă rugi fierbinţi.

        Grămădiţi în mici celule
        Fără aer de ajuns
        V-au răpit şi oxigenul
        Ce-n plămâni ar fi pătruns
        Dăruit de Cel de Sus.

        Sataniştii şi ateii
        Au pus, zic ei, stăpânire
        Pe lume, chiar pe zidire
        Dând edicte şi precepte
        Pentru-a lumii vieţuire.

        Îngâmfaţii şi-ofticaţii
        Puşi de mândrul lucifer
        Au scornit doar aberaţii
        Chinuri cât să-nmoaie-un fier
        Dar nu şi acel: „tot sper !”.

        Căci Nădejdea în mântuire
        Pe mulţi i-a însufleţit
        A doua dintre virtuţi
        Ce nu poate fi vreodată
        Înfrântă de nişte bruţi.

        Circulă o vorbă atee,
        Chiar absurdă ca idee,
        Cum că ultima ce moare
        E speranţa … ce eroare!
        Căci Nădejdea moarte n-are.

        Îmbrăcaţi în răni şi semne
        Răstigniţi şi abuzaţi
        Voi steagul l-aţi arborat
        Ca să vadă tot românul
        Că-n bernă nu l-aţi lăsat.

        Este steagul biruinţei,
        Al nădejdii, al credinţei
        Al dragostei dintre fraţi
        Căci deşi neînarmaţi
        I-aţi zdrobit voi, nu ceilalţi.

        Cu obrajii arşi de palme,
        Cu iertare-aţi răsplătit
        Iar cu tălpile umflate
        N-aţi fugit, ci aţi dorit
        Pe duşman să-l faceţi frate.

        Adunaţi din plaiul ţării
        Smulşi din câmpuri, de pe glii
        V-au abrutizat călăii
        Căci n-aţi mai văzut nici cerul
        Nici pe-ai voştri dragi copii.

        Aţi fost jertfa cea fierbinte
        Aţi fost ruga cea de seară
        Cu Hristos în trup, în minte
        Acum sunteţi ca din ceară
        Curge mir din oseminte.

        S-a ajuns din nou la vorba
        Sfântă, a lui Tertulian
        Căci sămânţa voastră pururi
        Va încolţi şi va da roduri
        Zi de zi şi an de an.

        „Sângele martirilor, sămânţa creştinilor”
        Doamne ce mai adevăr
        Cum te-nalţă şi-nfierbântă
        O dorinţă mare, sfântă
        De-a muri în Adevăr.

        Sfinţi români din închisori
        Ce-aţi suit acolo-n nori
        Azi nevoie avem de voi
        De-ale voastre dulci sudori
        De lăuntrice comori.

        Spus-aţi ruga lui Iisus
        Dobândit-aţi astfel taina
        De a iubi s-ajungeţi sus
        De-a-mbrăca şi voi azi haina
        Din hlamidă a lui Iisus.

        Martiraj, mucenicie
        Pentru-al nostru lut şi glie
        V-aţi unit, toţi, pe vecie
        Ocrotiţi de Maica Sfântă
        Şi-azi istoria vă cântă.

        Acest imn vreau să-l închin
        Celor ce prin al lor chin
        Au luptat cu pace sfântă
        Ca-n veci să nu fie-nfrântă
        Ţara mea şi-a ta. La luptă!

        Cuviosul Justin

        Cuviosul Justin
        E darul divin,
        E lumânarea aprinsă
        Ce nu poate fi stinsă.

        E stâlp şi pridvor
        Pentru toţi cei ce vor,
        La Dumnezeu să ajungă
        Cu sfinţit mir să se ungă.

        Ctitor de biserici
        Sfinte temelii,
        Dar mai mare ctitor
        De suflete vii.

        Dacă-n lume l-aţi închis
        Pe cel de Domnul trimis
        Azi, o mie de cătuşe
        Nu pot să-l mai înăbuşe.

        Că din Sfânta Veşnicie
        Ne este pururi solie,
        Neamului românesc
        Şi cinului îngeresc.

        Iar Cuvântul ce-a rostit
        În oameni s-a-ntipărit,
        Va rămâne-n noi pe veci
        Încălzind suflete reci.

        Cuvioase Părinte
        Să-ţi aduci aminte,
        De-al tău neam şi ţară
        Ca-n veci să nu piară.

        Fiu de bravi răzeşi
        Al ţării plăieş,
        Lupte ai purtat
        Te-ai încununat.

        Ai pornit cu vitejie
        Singur – lupta anti cip,
        Căci o neagră vijelie
        Este al fiarei chip.

        Ai chemat o ţară-ntreagă
        Ca pe oi i-ai adunat,
        Şi pe turma cea pribeagă
        De lupi mulţi ai apărat.

        Ai fost buciumul ce-n zare
        Ai sunat şi ai trezit,
        Peste mări peste hotare
        Şi acolo ai răzbit.

        Un chip al blândeţii
        Un Bunic smerit,
        Cu barba de lână
        Şi părul albit.

        48 şi 64
        Nu e o piesă de teatru,
        Ci sunt ani de umilinţă
        De sporire în credinţă.
        „Căci din apa umilinţii
        Au băut în viaţă Sfinţii” *

        O, ce rouă-nmiresmată
        Din raclă a izvorât,
        Iar în busuioc, minune
        Rămurele-au înfrunzit.

        Căci la Dumnezeu în sânuri
        Pe veci te-ai sălăşluit,
        Ai purtat lupta cea bună
        Şi în Cer te-ai odihnit.

        Dar eu cred că nici acolo
        Nu voieşti a lua odihnă,
        Câtă vreme-n ţara noastră
        Lupii ne sfâşie-n tihnă.

        Şi cum pururea te ştim
        Drept, cucernic, rugător,
        Tu pe Maica PreaCurata
        Vei ruga stăruitor.

        „ O, PreaSfântă Maică,
        Ce ne-ai înfiat,
        Ridică-ne astăzi
        Din greul păcat.

        Căci deşi cu minte,
        Din popor creştin,
        Ucis-u-ne-am pruncii,
        Cu un cumplit chin.

        Avorturi, pastile
        Sau otrăvuri lente,
        Sterilete, pază
        „Reţete” demente.

        Am ucis pe Sfinţii
        Ce-ar fi mijlocit,
        Iar PreaSfânta Troiţă
        Azi ne-a pedepsit.

        Căci la noi în ţară
        Plâng Icoanele,
        Cu sânge, cu lacrimi
        Se mişcă şi candele.

        Dă-mi să iau osândă,
        În veci, pe vecie,
        Dar avorturi-crime
        Nici să nu mai fie.

        Ţara mea greu geme
        Sub papuc străin,
        Vom fi sclavi în ţara
        În care trăim.”

        Roagă-te Sfinte Părinte
        Domnului Cel Sfânt te-nchină,
        Că sub hoarda păgânească
        Fiii tăi adânc suspină.

        Cere de la Tatăl, timp de pocăinţă
        Iară de la Fiul, sfântă umilinţă,
        De la Sfântul Duh, vie însufleţire
        Şi de la PreaSfânta, lacrimi-mijlocire.

        Părinte binecuvintează:
        „Pentru rugăciunile,
        Sfinţilor Părinţi
        Doamne al nostr Iisuse
        Tare-n nevoinţi,
        Primeşte-ne, nouă
        Rugile fierbinţi.

        Dă-ne-n dar putere
        Ca să rezistăm,
        Iar prigoana toată
        Cu drag s-o răbdăm.

        Milă să ne-arăţi
        Pacea să ne dai,
        Iar de vom fi vrednici,
        Cheamă-ne la Rai.

        Nu lăsa pecetea
        A lui antihrist,
        Să ne fure raiul,
        Ai tăi suntem Christ.”

        Nu primiţi pecetea
        Pe braţ sau pe frunte,
        De vă prigonesc
        Voi fugiţi în munte.

        Domnul va griji, de sufletul vostru.
        Când vă este greu, spuneţi: Tatăl Nostru.

        (* Sfântul Ioan Iacob – Glasul conştiinţei)

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 11:02 pm

        @anghel,
        da, mă, e drept, toţi care ştiu ce e aia viaţă monahicească şi l-au cunoscut pe Boca în viaţă au greşit şi s-au rătăcit, clevetindu-l şi defăimîndu-l. Ce invidioşi, nu? Numai ăştia care nu l-au cunoscut niciodată, dar ştiu de el doar din cărţi şi filme, ştiu mai bine ce viaţă avea şi ce sfînt era Boca. Ce să mai…
        dă-i cu guru Boca înainte, că ai drum bătătorit tot înainte, tot acolo. Fiecare cu dumnezeul lui: unul cu ţigara, altul cu paharul, altul cu paraşutele, celălalt cu Boca, etc. Sînt sigur c-ai să chiui de bucurie cînd ţi l-a canoniza la anul Patriarhia.

        Apreciază

      • David said, on decembrie 29, 2016 at 10:08 am

        anghel

        Iți mai răspund pt ultima oară la imtrebări. Eu poate pierd din timpul meu ca să iți răspund, chiar de nu ți s-ar părea pertinente răspunsurile, ai putea să ai cel puțin recunoștiință că un om a făcut un efort să te lămurească.

        La problema pe care ai ridicat-o tu cu „bârfa” despre viața lui, sunt de acord cu tine. Nu intrăm in astfel de dezbateri. (Acum tu ai formulat intrebările respective cu Julieta, ce vină am eu?)

        Deci, nu ne legăm de aspecte personale: un singur lucru nu poate fi justificat insă – hula impotriva Duhului Sfânt.
        Adică – pictura e eretică – reflectând o suprapoziționare față de Sfinții Părinți (care au fost insuflați de Duhul Sfânt) și față de erminia Bisericii (care este Mireasa lui Hristos). Grav, anghel, iți spun cu durere. Nu am nimic cu omul acesta! Dar, nici măcar nu a greșit, a hulit!

        Hula nu poate fi sinonimă cu greșeala.

        Apreciază

      • David said, on decembrie 29, 2016 at 10:55 am

        Ioana

        Foarte bine punctat. Ai scos in evidență una dintre cele mai mari hule ale lui Boca pe care a emis-o principiul androginității, expus in carte (Cuvinte Vii, pg 61) dar și in pictură.

        Principiul androginității se regăsește și la Baphomet și in cultura kabbalistă.

        De ce principiul dual: masculin/ feminin, soare/lună, alb/negru?
        Foarte simplu: pentru că acestea reprezintă lumea materială, profană, lume pe care diavolul vrea să o stăpânească. El era inger, deci imaterial, și prin cădere a luat formă materială, formă a păcatului.

        https://www.google.ro/amp/s/saccsiv.wordpress.com/2011/07/18/despre-baphomet-de-ce-se-inchina-masonii-diavolului/amp/

        Plus, in pictura de la Drăgănescu, Domnul este pictat fără barbă – ceea ce este hulă! ( barba reprezentând vârsta deplinătății spirituale), și lipsa bărbii mai indică totodată și natura duală masculin/ feminină (același principiu care ii motivează și pe homosexuali să iși schimbe sexul, un alt motiv pt care oculta insistă atât pe impunerea homosexualității).

        Nu mai vorbesc in pictură de cele 9 straturi spirituale in care este pictat Domnul – principiu Steinerian- adică, nu apare pictat cu trup, ceea ce este iarăși hulă, pt că Domnul a avut trup și când a fost pe pământ și înălțat la ceruri.

        Și, ca să fie complet satanică pictura, mai apare și un inger care are pictat deasupra capului 3 limbi de foc (ca la zeitățile hinduse), semnul de foc fiind asociat in Kabbalah literei vav care reprezintă cifra 6 (avem deci un 666

        Apreciat de 2 persoane

  18. Muritor said, on decembrie 28, 2016 at 5:42 am

    revenind la subiect. Eu chiar nu văd de ce Sinodul ROCOR din 1983 ce a condamnat ecumenismul şi pe cei ce conştient sînt în comuniune cu ecumeniştii nu ar fi de acelaşi statut precum Sinodul din Lateran ce a condamnat monotelismul. Pe mine m-a mirat că Sava Lavriotul nu ştia de sinodul ROCOR din 1983 la conferinţele din România. Înţeleg că te faci monah şi te retragi de lume, dar chiar aşa? Pe Athos a fost şi un schit al ROCOR distrus de ecumeniştii lui Bartolomeu, îmi pare că se chema al Sfîntului Prooroc Ilie. Mie îmi pare că monahii aghioriţi s-au retras de antiecumeniştii de la Esfigmenu şi nici nu-i interesează ce se întîmplă acolo, de aia nu ştiu mai nimic de ROCOR. Pr. Patric Ranson a scris o carte despre prigoana monahilor aghioriţi nepomenitori de la Esfigmenu şi din ROCOR de pe Athos.

    Apreciază

  19. Un crestin said, on decembrie 28, 2016 at 11:22 am

    Saccsiv stii ceva despre stirea asta ?

    Sinodul Bisericii Ortodoxe din Georgia…a respins in unanimitate Sinodul din Creta si Documentul semnat. Se cere din partea georgienilor corectarea de urgenta a Documentului in lumina invataturilor Ortodoxe…pentru ca sa se poata realiza comuniunea si consensul intre toate Bisericile Ortodoxe canonice

    Apreciat de 1 persoană

  20. seren said, on decembrie 28, 2016 at 11:26 am

    Doamne ajuta,

    nu am inteles de mai sus, care sunt ratacirile Pr Nil?
    De ce spun ca este inselat, ce canoane, dogme a incalcat?

    dar pana acum de curand nu a auzit mai nimeni de acest parinte … si acum stiu si cei din Grecia mai multe ca noi din tara?

    ma iertati!

    Apreciază

    • Ioana said, on decembrie 28, 2016 at 2:25 pm

      citeste tot articolul, in paranteza sunt trecute inselarile. oleaca de rabdare, fara putina stradanie nimeni nu pricepe:

      https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/05/11/anatomia-unui-hristos-mincinos-chemat-dela-drq-prin-boca/ 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

      Apreciază

    • maria said, on ianuarie 3, 2017 at 10:13 am

      pentru cei care susțin rătăcirile lui Nil vreau să aduc citeva din multimele de înșelări ale lui Nil….argumente din scrieirile lui

      „Nu era mai bine să ieșiți din mijlocul lor și să vă osebiți, să purtați Euharistia la sân,

      R:Care sfânt Părinte spune să păstrăm Euharistia la sân?!!

      „să vă împărtășiți zilnic, să primiți vedenia? ”…Dar dacă între voi n-ați mai lăsat măcar zece drepți care au vedenii,

      R:Care Sfânt părinte ne spune să primim vedeniile?

      „După care creiteriu dogmă scriptură canonisiți voi cu zecile de ani cînd Dumnezeu primește și un ceas al pocăinței!”

      R:Care canon este numai de un ceas?așa a dezlegat el o vrăjitoare pentr un ceas de căință…Care Sfânt Părinte ar fi făcut asta?

      uitați cum a împărtășit Nil o vrăjitoare

      mărturia unei femei:

      „Eu aveam 17 ani si am mers la schitul Tarnița cu 4 femei.Am intrat la părintele,și pe una dintre femei părintele a oprit-o si nu i-a dat voie să intre,si i-a zis :„tu nu!”…femeia a început să plîngă…a insistat,părintele i-a zis:
      „te duci acasă,mulgi vaca,și în fața casei tale este un păr,faci un șanț în jurul părului si tot laptele îl verși acolo în șanț,si dimineață,te duci să vezi ce e acolo”.
      Femeia a făcut ascultare a muls vaca a făcut șanțul a turnat laptele acolo și dimimneața cînd s-a dus acolo era plin de șerpi….femeia a alergat plîngînd la mănpăstitire părintele a așteptat-o și i-a zis:
      „de ce nu vă opriți acolo în casa voastră de a mai face vrăji?”
      dar ce vrăji facem?
      păi voi luați laptele credincioșilor din sat,umblați cu diavolul și cu vrăjile voastre?”
      Aspovedit-o pe femeie,a împărtășit-o și în 3 zile a murit”.

      deci:„a împărtășit-o”…a împărtășit o vrăjitoare fără nici un canon de pocăință?

      apoi să vedeți ce spune de pr Cleopa:

      „Iar noi am constatat că prisosință acest fapt din studierea amănunțită a Sfintelor Canoane. Dar intrând pe mâna lui Cleopa, Justinian etc, a agramaților și a profesorilor detractari, Sfintele Canoane au devenit instrumente de chin ale sfinților și prin ele au început toți fățarnicii a mai răstigni încă o dată pe Hristos. Ei însă au modificat Sfintele Canoane,

      R:deci pr Cleopa era agramat?a modificat pr Cleopa canoanele?nu zicem că pr Cleopa nu are abateri….dar a fost un mare fidel Sfintelor Canoane,chiar dacă a mai și greșit…

      „deși nu pot fi contra Euharistiei tămăduitoarea de patimi. Dar trebuie alese bine care sunt canoane adevărate și autentice. De aceea-i nevoie de teofanie. …ca Dumnezeu vorbeste prin teofanie”

      R:deci sfintele canoane unele sânt false?!!si pe bază de teofanie se pot proba?!!nici nu poti să crezi că poti auzi asa nebunie…dar un om care nu are habar de orodoxie poate spune astea.Cum să probezi canoanele pe teofanie?cînd Sfinții au spus să alungăm cu desăvîrșire orce vedenie si orce nălucire!!numai de aici se vede marea lui rătăcire…nu mai vorbim de alte nebunii ale lui….îmi pare rău că nu am timp să le postez toate rătăcirile lui….

      *****************

      „S¬a hotărât de Sfinţii Părinţi a se întrebuinţa şi după moarte a se anatematisi, cei ce ori în Credinţă, ori în Canoane ar păcătui (al V¬lea Sinod Ecumenic în trimiterea către Iustinian, foaia 392 al tomului al 2¬lea). Vezi iubitule înfricoşat cuvânt.”

      DECI INFRICOSATOR LUCRU ……CA NICI DUPA MOARTEA LOR NU TE POTI RUGA PTR CEI CE AU INDRAZNIT SI AU INCALCAT LEGILE DUMNEZEIESTI CARE AU FOST STABILITE DE TRAMBITELE LUI DUMNEZEU….

      „S¬a socotit de către Sfântul Sinod acesta, să rămână şi de acum adeverite şi întărite spre vindecarea sufletelor şi spre tămăduirea patimilor Canoanele cele primite şi întărite de către Sfinţii şi Fericiţii Părinţi cei mai înainte de noi, dar încă şi predanisite nouă, anume ale Sfinţilor şi slăviţilor Apostoli, şi ale Ecumneicelor IV Sinoade după nume, ale celor locale anume, şi cele ale părinţilor în parte anume.
      Şi numărul a¬i fi iertat rău a le schimba, şi a surpa Canoanele cele mai¬ nainte arătate.”

      „Iar de s¬ar prinde cineva că a chenotomisit [a izvodit din nou] vreun Canon Di n cele zise, ori că se apucă să răstoarne, vinovat va fi după Canonul cel de acel fel; precum acela hotărăşte, să primească certare şi prin acela în care greşeşte, să se vindece” (Canonul al 2¬lea al Sinodului VI)

      vedeti?si cum își permite unul ca Nil să tâlcuiască Sfintele Canone?Canoanele au fost Tâlcuite de Mari tîlcuitori purtați de duhul lui Dumnezeu nu un înșelat ca el care probează canoanele cu teofanii !!

      *************
      Toate Sfintele Scripturi se întemeiază pe vedenii și preconizează Sfânta Euharistie. Iar apostații atacă tocmai teofaniile și Sfânta Euharistie, în numele Sfintei Scripturi și ale canoanelor.

      R:după mintea lui bolnavă sărmanu…

      „Dar canoanele sunt acțiuni externe ale Sfintei Biserici, nu au tăria esoterică interioară a dogmelor”.

      R:mai e nevoie de comentariu?

      „Este departe de a fi contra teofaniei, Euharistiei

      Fariseii și cărturarii au tot greșit, pentru că s-au luat după pravila lui Matei Basarab și după greoiul și învechitul Pidalion, pe care le condamnă și Miron Cristea (pastorala I Ianuarie 1930 Rev. Apostolul, 2 – 1930 Bucur.).
      Ei au modificat canoanele, în mod necorespunzător Duhului Bisericii Ortodoxe, voind a linguși patimi omenești. Capriciul a cestor farisei, indivizi de orice treaptă ierarhică, a distrus atâtea suflete. Ei n-au ținut seama de necesitățile noi ale Sfintei Biserici.

      R:învechitul Pidalion,…DECI E LIMPEDE

      Adevărurile credinței și ale moralei sunt unice și niciodată nu pot fi modificate, ci rămân totdeauna aceleași, dar fariseii tocmai pe acestea le-au schimbat punându-le în slujba moralei plebeilor nicolaiți. Ei n-au ținut în socoteală modificarea pentru trebuințele Bisericii în epoca aceasta, ci pentru interesul ateilor prigonitori.
      Ei neagă tocmai teofania care inspiră și azi Taine, Dogme și Canoane. Că doar Sfântul Duh n-a murit vreodată, ci pururea lucrează viu prin cine vrea.

      R:UN LIMBAJ STRĂIN SFINȚILOR PĂRINȚI….CARE NU ARE NIMIC COMUN CU ORTODOXIA…UN GHIVECI DE CUVINTE CARE CU GREU LE POATE ÎNȚELEGE CINEVA ,SI APOI ȘI CELE PUTINE SÎNT NUMAI ABERAȚIII

      deși nu pot fi contra Euharistiei tămăduitoarea de patimi. Dar trebuie alese bine care sunt canoane adevărate și autentice. De aceea-i nevoie de teofanie. De aceea Canonul 2 al Sinodului VI Ecumenic, dispune că nu trebuie primite alte canoane care poartă numele de Apostolice, decât cele 85, iar altele, dimpotrivă, trebuiesc condamnate privite ca false și lepădate, că poartă titlu fals, sunt alterate și nu sunt primite în numărul celor confirmate de sfinții și Dumnezeieștii Părinți.

      R:Apoi i-am dat duhovnicului meu să citească tîlcuiri la canoane ale lui Nil că eu nu am timp….si mi-a zis că e prăpăd ce a putut el să scrie acolo!! a zis că femeia la perioada lunară se poate împărtăși….vă imaginați ce sfânt e?

      Apreciat de 1 persoană

      • maria said, on ianuarie 3, 2017 at 11:06 am

        ALTE CÎTEVA RĂRĂCIRI ALE LUI NIL DOROBANȚU

        32:40…„Ci voi teologilor, doar jonglați cu teologia și scindați pe Dumnezeu analizând și intrpretând cu scolastică și cu talmudism și cu canoane încât ați reușit să negați teofania centrala științei teologice,vorbesc de teofania vie și actual.Au oare nu ați prigonit voi mai mult cu scrisu și cu fapta pe Petru de la Maglavit,pe Veronica nu vă închinați voi doctorilor teologi aceluiași Dumnezeu smerit dar s-a mai schimbat Dumnezeu,nu e oare infinit și neonic(NEURÓNIC, -Ă adj. Neuronal.)Nu poate să vorbească să se arate să lucreze proniator și azi.Nu cumva cei ce negați teofaniile ați ajuns prooroci mincinoși,nu cumva v-ați erijat în zei ca și sampitrinul care a condamna chiar pe Dumnezeu cel viu la moarte.Iată prin cine vorbește hristos.N-are nici clasele primare complete.Nici Petru.Îmbrăcați-vă în toate sfintele ornate și veșminte și cercetați duhurile și luați aminte la teofaniile lui Dumnezeu”

        Tîlcuiri la canoane :
        „Dar voi nici măcar dezlegare cuminecarea și toate celelalte taine nu le dați celor ce mai au deosebită nevoie ci celor îngăduiți de atei care la rîndul lor nu vin în Biserici”…dar nici măcar voi nu vă împărtășiti…

        36:38
        „Este clar că voi fariseii prigoniți pe cei se împărtășesc precum și pe cei ce poartă Sfintele Taine la ei,pentru că nu vă plătesc și vă fac concuremnță la vînzarea Sfintelor Taine.Clerul și monahii sau monahiile care dau în dar Sfintele Taine nu fac comerț,ci fac apostolat și lucrează în via și ogorul lui Hristos paricipând prin părtășirea la comunicarea însușirilor și ducîndu-l pe Hristos euharistic pretutindeni”

        la minutul 38:Voi muriți în farmacia altarelor cu penicilina euharistică sau cu hristomicina cum o numea Ioan Iovan lîngă voi și tot buboși și netrebnici sînteți.Muriți de sete lîngă izvorul euharistic și vindeți euharistia fără nici o mustrare de conștiință și încă nici înțelepciune nu aveți ca să sfințiti mai multe elemente euharistice.Să slujiți în fiecare zi și să vș împărtășiți și în fiecare zi vai vouă!iată în ce stadiu ați ajuns!în ce situație netrebnică,iubiti mai întîi lăturile banilor în locul mărgăritarului Hristos că mai întîi îmi sînt cei simpli creștini care vin însetați după sfintele Taine decît voi care sînteți împătimiți după bani si de cele trecătoare”

        R:penicilina euharistică sau cu hristomicina CARE SFÂNT PĂRINTE A BATJOCORIT ÎN AȘA HAL SF EUHARISTIE?

        1500 de pagini de apologetică …2000 pagini de știință,500 de pagini de logică,500 de pagini de etică 700 de pagini de estetică,400 de pagini de apocalipsă,nu a lăsat cartea întreagă….a împărțit-o in 10 locuri…

        R:MULȚIME DE PAGINI CA SĂ AMĂGEASCĂ PE CEI SLABI ȘI NAIVI

        „preoților,să purtați și voi epitrafir la gît,pe dedesubt și cînd ieșiti afară în lumea aceasta să binecuvîntați pe toți,să iertați pe toți ,cînd intrați într-un magazin binecuvîntati mîncarea și băutura de acolo,cînd mergeți lîngă un pîrîiu binecuvîntți apa de acolobinecuvîntati tot,,…iertați dezlegați purtati-l la gîtul vostru și iertați lumea chiar dacă oamenii nu vă cer iertarea voi dezlegații pe toți,iertațile păcatele că așa ne-a trimis Hristos să iertăm păcatele în lumea aceasta.

        „ cînd intrați într-un magazin binecuvîntati mîncarea și băutura de acolo ”….

        R:da!binecuvîntăm tot și țigări și prezervative și droguri ….TOT!…nu?

        „și iertați lumea chiar dacă oamenii nu vă cer iertarea voi dezlegații pe toți
        DECI IERTATI PE TOȚI,SI PE DRACII CARE NU VOR ADICĂ PE TOȚI?

        40:50…el era f. acuzat de vedeniile sale,el la un moment dat nu era crezut de nimeni…..a fost ales de mic….pot să fac comparatia cu Sf Simion noul Teolog care și el a avut aceste apariții ale Harului Duhului Sfânt.Toți monahii nu-l înțelegeau,spuneau că e înșelat,că este eretic,că este nebun,pentru că părintele a ales să fie un nebun pentru Hristos, și făcea multe năzdăvănii…
        R: COMPARĂ DRĂCISMELE LUI CU VEDENIILE SF SIMION?

        Dădea canoane smintite.

        La Nechit o femeie a venit la spovedit,și avea păcate grele si părintele i-a spus:„120 de ani să nu te împărtășești”… femeia cînd a auzit a început să plîngă,a căzut în genunchi și plîngea,și plîngea,și plîngea,…după vreo oră a zis părintele:ai plîns?R:da…îți pare rău?….R:da….ai mâncat nu…hai la împărtășit!ți-au fost de ajuns 120
        .
        HALAL CANONISIRE?!!

        De asemenea punea pe unii să numere frunzele din copac… canoane ……îl lăsa o oră două….cîte frunze sînt?…aaa ai greșit…aîtea sînt ! Aceste canoane poate păreau smintite în ochii unora,dar eu cred că părintele vroia să-i sensibilizeze,să le cutremure ființa,să se pocăiască.

        R:NIMIC DUHOVNICESC!!

        De asemenea dădea canoane stranii

        Vreți să aveți descoperiri?deșteptați-vă și luați seama,cercați-vă pe voi pururea și vă ispitiți și vedeți.Mergeți oare voi oare pe urmele și pe calea fraților preacuvioșilor părinților noștri celor mai dinainte al căror nume șo orînduială ați primit,sau pe alt drum larg și într-altă parte rătăciți și mergeți.Și cunoscînd fiecare rătăcirea voastră din urmă și calea preacuvioșilor părinți îndată să vă întoarceți la calea și obiceiurile lui Hristos și ale Sfinților preacuvioșilor și fericișilor părinți și patristici.
        Și astfel Hristos vă va da vouă precum și noi am primit și noi cei prigoniți îndestulați darul Său în inimile noastre și cuvîntul ceresc în gurile clerului monahismului și creștinilor ca și părinților noștri cei mai dinainte și vă veți învăța și vă veți povățui și folosindu-vă unul pe altul vă veți mântui toți si nici unul nu va pieri.Iar de nu veți urma lui Hristos și Sfinților să știți că în zadar ați primit și purtați haina monahală și clericală și creștinească și mai trăiți și prin mănăstiri și pustii neavînd teofanii,răbdînd smerenie,iubire,în zadar vă e tăcerea,în zadar vă e pravila,citirea multă și canoanele în care vă nădăjduiți,și vă pare că aceia va va mântui pe voi.În zadar vă e ruga cea întru multă vorbă,și postul și înfrânarea voastră,acestea nimic nu vă vor folosi și cu toate acestea în pieire veșnică veți merge de nu veți urma Sfinților părinți și obiceiurilor și rînduielilor cu răbdare smerenie și iubire.

        48:Părintele era acuzat că are vedenii false Și el explică fenomenul prin el primea daruri de la Dumnezeu prin care avea teofaniile sale. Dumnezeu ne trimite și astăzi revelația supranaturală

        Lansare Carte IEROSCHIMONAH NIL DOROBANTU Filmare Televiziunea Literara ROMANIA

        Apreciat de 1 persoană

      • Muritor said, on ianuarie 3, 2017 at 5:43 pm

        @maria,
        poţi să dai te rog şi sursa a celor citate de la Nil?

        Apreciază

      • Muritor said, on ianuarie 3, 2017 at 6:17 pm

        e din ce în ce mai clar că Nil Dorobanţu era doar un înşelat. Se pare că unicul criteriu al autenticităţii unui creştin pentru Nil era doar teofania, nu conta ce credinţă ai, dacă ai teofanii atunci eşti creştin. Straşnică înşelare mai ales pentru clerul nepomenitor.

        Apreciază

      • Muritor said, on ianuarie 3, 2017 at 9:36 pm

        pentru a-l combate pe Nil Dorobantu alaturi de Arsenie Boca, Ioan Iovan (e pus în rîndul mărturisitorilor din închisori) e necesar de făcut acest lucru la pachet cu rătăcirile maicii Veronica de la Vladimireşti, Petru de la Maglavit. Din cîte am cercetat mai demult Veronica de la Vladimireşti a fost căsătorită (nu ştiu dacă doar de ochii sistemului) în timpul prigoanei comuniste cu un fost membru rătăcit al Rugului Aprins, George Vîsîi. După moartea lui Ceauşescu sînt înregistrări video la Vladimireşti, dovezi concrete de ecumenism, unde preoţii ortodocşi slujesc cu acel „preot” uniat sau papist Linus Dragu Popian ce a postat înregistrările. De asemenea, maica Veronica îi preţuia ca „mărturisitori” pe „episcopii” uniaţi greco-catolici.
        Toate înregistrările video şi audio le are un „preot” uniat sau papist de etnie română pe youtube, un alt carismatic, vă rog să le descărcaţi cît mai sînt disponibile: https://www.youtube.com/watch?v=l5BX-DjKewg şi https://www.youtube.com/watch?v=TUfRszihWBs

        Iată de exemplu ce spune maica Veronica despre Nil Dorobanţu (care se pare că nu era Nil după cele relatate): https://www.youtube.com/watch?v=nDGH0GGOUKk

        Iată ce scria unul din prietenii pr. Iustin Pîrvu despre maica Veronica, arhimandritul Ioasaf Popa: https://bisericasecreta.wordpress.com/2007/02/20/cazul-vladimiresti/

        Alte înregistrări video şi audio cu maica Veronica de la Vladimireşti de pe canalul youtube al ereticului Popian – https://www.youtube.com/user/costicapopian/videos merg în ordine consecutivă începînd cu partea a 3-a, căci primele 2 sînt înregistrările video cu slujbele în comun de la Vladimireşti care le-am pus mai sus:
        https://www.youtube.com/watch?v=cwrLm1asXAI – Maica Veronica Vladimiresti. Dezvàluiri minunate si periculoase.p. 3
        https://www.youtube.com/watch?v=z8_o9pCfrsw – Dezvàluiri minunate si periculoase p. 4.
        https://www.youtube.com/watch?v=8-bPXx7qn7Y – Alte dezvàluiri care schimbà istoria. p. 5.
        https://www.youtube.com/watch?v=SmP9933KtOE – Alte dezvàluiri senzationale. p. 6
        https://www.youtube.com/watch?v=nDGH0GGOUKk – p.7. Pr. Nil si Voltago
        https://www.youtube.com/watch?v=9-vSuSERCEM – P.8.Acatistul Vlahernei
        https://www.youtube.com/watch?v=pLh__kbMPU0 – p.9.Card. Hossu Petrache Lupu
        https://www.youtube.com/watch?v=JvuCK8rpmHU – p 10.Episcopi de azi.
        https://www.youtube.com/watch?v=wGjben1KWOk – p 11.Maica Teodosia Stàniloae potirul Cernica
        https://www.youtube.com/watch?v=JvohnWqD42M – P.12. Maica Mihaela Legionari.
        https://www.youtube.com/watch?v=3k7nk0HqWRM – p13. Inchisoare Teodosia Stàniloae
        https://www.youtube.com/watch?v=frCh02Q5sUU – P.14. Inchisoare, Stàniloae Voiculescu

        Pe canalul unui alt înşelat se pot cerceta înregistrările cu alte predici ale maicii Veronica, pr. Ioan Iovan şi rătăcitul George Vîsîi: https://www.youtube.com/user/4ochi/videos
        https://www.youtube.com/watch?v=ZWf9PT988tc – Parintele isihast GEORGE VASII. STEAUA RUGULUI APRINS – Radio Romania Cultural – part.1
        https://www.youtube.com/watch?v=u97EN8l_nLI&t=291s – part.2
        https://www.youtube.com/watch?v=lZJsFGicgAc – part.3

        https://www.youtube.com/watch?v=axEfh-mH6b8 – Maica Veronica predica la Vladimiresti 1
        https://www.youtube.com/watch?v=ZO7y7KdJfcc – Maicuta Veronica predica la Vladimiresti 2
        https://www.youtube.com/watch?v=-JaxcTADBzM – Maica Veronica ultima predica de Sf Veronica 1
        https://www.youtube.com/watch?v=TKO2x0QTUnQ – Maica Veronica ultima predica de Sf Veronica 2
        https://www.youtube.com/watch?v=rJSXxc2F_kg&t=5s – Maicuta Veronica interviu 1
        https://www.youtube.com/watch?v=YoqYY97pcoA – Maicuta Veronica interviu 2
        https://www.youtube.com/watch?v=yg3zPDjW_bU – Maicuta Veronica interviu 3

        https://www.youtube.com/watch?v=K_K0hSilLec – Minune legata de Sfanta Euharistie traita de Parintele Ioan Iovan
        https://www.youtube.com/watch?v=m-pOtwEzgxI – parintele Ioan de la Recea adevarat Duhovnic al Romanilor
        https://www.youtube.com/watch?v=QM-WQKfDL4s – Predica Parintelui Ioan Iovan din 08-09-2005
        https://www.youtube.com/watch?v=Zxwb2O3W1UM – Predica Parintelui Ioan Iovan din 08 09 2005
        https://www.youtube.com/watch?v=E1oGWlTP49g – 5. Părintele Ioan Iovan: Ultima predica la M Plumbuita (1991) – partea 2
        altele despre pr. Ioan Iovan aici https://www.youtube.com/channel/UCiQciVOmFmtN_Wa_WBk3hIA

        Cine vrea să se apuce temeinic de combaterea rătăcirilor lor trebuie să fie, în primul rînd, întărit duhovniceşte, să aibă o credinţă Ortodoxă temeinică bazată pe învăţătura Sfinţilor Părinţi şi să o facă doar cu binecuvîntarea duhovnicului. Cele mai înfricoşătoare rătăciri cu care m-am întîlnit sînt la George Vîsîi în forma scrisă. Despre Nil Dorobanţu nu am ajuns să citesc nici o scriere.

        Apreciază

  21. preotul said, on decembrie 28, 2016 at 12:06 pm

    dovada concreta a faptului ca Pr. Valica a intrerupt pomenirea unde este / Ierarhul nu a fost instiintat de asa ceva

    Apreciază

  22. Un crestin said, on decembrie 28, 2016 at 1:27 pm

    ,,Cu dragoste …” din partea parintelui Iustin

    Cu ani în urmă câţiva dintre noi l-am întrebat pe Părintele Justin despre Părintele Arsenie Boca câteva lucruri care ne nedumereau. Nu am fost singurii, multă lume a întrebat şi a primit răspuns după puterea fiecăruia. În deliberările pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca au apărut foarte multe mărturii, atît despre lucrările dumnezeieşti săvîrşite în vieţile oamenilor prin credinţa sa, cît şi contestări înverşunate. Mănăstirea noastră nu are o opinie unilaterală despre un subiect atît de complex precum viaţa, personalitatea şi activitatea Părintelui Arsenie Boca, însă ne vom aduce, încet încet, şi noi contribuţia de mărturii, în măsura în care ne va lumina Dumnezeu. Deocamdată însă nu ne exprimăm nicidecum opiniile şi mărturiile noastre personale, ci numai ceea ce ne-a răspuns Părintele Justin. Răspunsurile Cuvioşiei Sale sunt în număr mare, date multora dintre ucenicii şi ucenicele sale. Redăm doar cîteva, pentru început:
    Întrebare: Care sunt scrierile autentice ale Părintelui Arsenie, şi cum să le diferenţiem de sutele de scrieri care i se atribuie? Fiindcă nu poate fi judecată ortodoxia cugetării cuiva pe textele altcuiva.
    Răspuns: Cărţile scrise de Părintele Arsenie sunt numai două: Cărarea Împărăţiei şi Cuvinte vii. Restul sunt probabil compilaţii alcătuite de alte persoane, modificate sau cu totul inventate de aceia. Ortodoxia Părintelui Arsenie se poate căuta în cele două cărţi ale sale.
    Întrebare: Cum se explică mulţimea erorilor din erminia picturii de la Drăgănescu?
    Răspuns: Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva.
    Întrebare: Deci pictura de la Drăgănescu nu reflectă gândirea dogmatică a Părintelui Arsenie? Seamănă perfect cu pictura post-modernă din America şi Rusia anilor 50!
    Răspuns: Faptele lui, minunile lui, puterea lui Hristos din el, credinţa lui reflectă gândirea dogmatică a Părintelui Arsenie. Nu pictura de la Drăgănescu, care este cu totul aparte faţă de predania iconografică ortodoxă şi pe care n-o putem include în tradiţia ortodoxă, fiindcă este o artă înscrisă în curentul acesta post-modernist. La fel ca şi anumite texte imnografice ale lui Sandu Tudor, care n-a greşit dogmatic doar pentru că s-a exprimat cu un limbaj mai aşa… E pur şi simplu o latură a artiştilor din ei, necanonică, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste lucruri necanonice, pentru mărimea dragostei lor faţă de El.
    Întrebare: Şi cum să ne raportăm deci faţă de unicitatea aceasta a picturii de la Drăgănescu?
    Răspuns: Ca faţă de orice patrimoniu cultural, dar nu poate fi integrat în tradiţia artei patristice. O parte a poeziei lui Radu Gyr este diferită de atitudinea ortodoxă, canonică, dar existenţa acelor poezii nu înseamnă că Gyr nu era ortodox.
    Întrebare: Dar de ce sunt aşa de vehemenţi unii Părinţi împotriva Părintelui Arsenie?
    Răspuns: Păi, l-au judecat într-un anume moment şi au rămas la acel moment, nu au privit viaţa lui în ansamblu.
    Întrebare: Unii spun că Părintele Arsenie, cât era în închisoare, s-a dezis de ataşamentul său faţă de doctrina naţionalistă pe care o iubea.
    Răspuns: Dacă s-ar fi dezis, nu l-ar fi prigonit comuniştii toată viaţa.
    Întrebare: Părintele Arsenie Papacioc spune că nu respecta canoanele vieţuirii monahale – era apropiat de Maica Stareţă, purta haine mireneşti.
    Răspuns: Şi Părintele Arsenie (Papacioc) e apropiat faţă de Maica Stareţă. Şi eu sunt apropiat de Maica Stareţă! (Zâmbeşte) Orice duhovnic de mănăstire de maici trebuie să fie apropiat de cea care păstoreşte sufletele celor pentru care el se chezăşuieşte. Dar ce e important e că o viaţă în prigoană nu se judecă la fel cu o viaţă în care omul are libertate de mişcare şi de exprimare. Părintele Arsenie Boca n-a ales de bună voie să calce anumite canoane; a fost silit de împrejurări, la fel ca şi noi, cei din închisori. Noi n-am avut cum să ţinem canoanele, şi am purtat haine mireneşti vărgate ani de zile. E vorba de o situaţie grea, de prigonire. Părintele Arsenie era un mare ascet.
    Întrebare: Dar de ce şi-a pictat propriul chip în icoanele Sfinţilor?
    Răspuns: Neputinţa lui ca artist. Foarte mulţi iconari fac această greşeală inconştientă. De exemplu, marele şi neîntrecutul iconar Pansellinos! Toţi Sfinţii lui seamănă cu el!
    Întrebare: Cine este Părintele Arsenie Boca pentru Biserică, pentru noi ca ţară?
    Răspuns: Este un apostol cu o lucrare uriaşă, care creşte mereu. Toate greşelile lui i s-au iertat pentru această lucrare mare, şi nu numai că i s-au iertat, dar mijloceşte pentru iertarea greşelilor noastre.
    Întrebare: Şi ce facem totuşi cu aceste picturi neortodoxe, că lumea le ia ca direcţie de urmat, le multiplică, etc.?
    Răspuns: Le evităm. Icoanele adevărate făcute de Părintele Arsenie sunt oamenii pe care i-a întors la Hristos şi la Ortodoxie. Aceia sunt icoanele lui reale. Sunt şi unele din cele pictate, dar mai puţin.
    Întrebare: Dar cu mulţimea de fanatisme şi obiecte de cult care sunt folosite în comerţul acesta bisericesc cu privire la Părintele Arsenie ce e de făcut? Circulă nişte picturi pietiste, făcute de oameni credincioşi, dar tare netalentaţi. Tot felul de tablouri, brăţări, lucruri din acestea. Seamănă cu arta monofizită, n-au nici o legătură cu cea ortodoxă, ca şi cântarea bisericească din Ardeal.
    Răspuns: Standardizarea artelor bisericeşti e treaba ierarhilor. Noi avem doar datoria să încurajăm arta tradiţională ortodoxă.
    Întrebare: Cum să ne purtăm faţă de Părintele Arsenie?
    Răspuns: Cu aceeaşi evlavie ca faţă de toţi Părinţii Bisericii Ortodoxe. Nu cu mai multă, dar nici cu mai puţină.
    Întrebare: Dar cum să ne purtăm faţă de oamenii care au păreri extreme (pro sau contra) faţă de el?
    Răspuns: Cum să vă purtaţi? Cu dragoste, măi! Cu dragoste!…

    Apreciază

    • David said, on decembrie 28, 2016 at 3:04 pm

      Un creștin…sau Kogaion …..sau popa Aldea
      (unul și aceeași persoană)

      Bă, cre..ss..tinule!

      Unde a zis, bă, Părintele Justin toate lucrurile astea? De unde mai apăru și interviul ăsta peste noapte? NU VĂ E RUȘINE SĂ VĂ FOLOSIȚI DE NUMELE SFINȚIEI SALE CA SĂ
      SUSȚINEȚI TOATE INEPȚIILE ?!!
      ARĂTAȚI-NE ȘI NOUĂ unde e inregistrarea că vrem s-o auzim și noi!! Sau nu e? O aveți voi notată pe hârtie, nu?

      Argumentarea cu Pansellinos aparține 100% a lui Aldea, care se folosește CU OBRĂZNICIE de numele Părintelui Justin ca să iși argumenteze inepțiile pe care nu le-ar putea sustine cu numele lui!

      Apreciază

    • I said, on decembrie 28, 2016 at 3:14 pm

      Ii bun articolul ista. Precum se zice ca se fac multe minuni, chiar si cele spuse de el, multe bune, adevarate, si partea cealalta, cu picturile, da scrieri multe pot fi si falsificate sau schimbat putin si deja e alt sens si ca a avut greseli ca om, oricum Dumnezeu deja a pus punct pe dosarul lui (poate si ca este cum zicea Parintele Iustin, ca Dumnezeu l-a iertat pentru ca faptele bune au covirsit raul), noi nu putem afirma 100% ca este ratacit/sfint, daca la urma urmei nu suntem deacord, macar sa nu il hulim, multi iaca si zic asa ca de ce Stefan cel Mare e sfint, ce a facut, si inca altele nu bune despre viata lui pe care nu mai vreau sa le scriu, poate ca si asa a fost, dar faptele bune, credinta, mai mare a fost. Sau de fenomenul acesta ca se duc multi la mormint si il socot mai sus de Dumnezeu, asta nu doar la el e asa, chiar multi aud, personal si din rudele mele era asa caz, cind venea vreo icoana a Sf. Matrona repede: Matronushka, Matronushka, sa se duca sa se inchine ca sa primeasca vindecare de boli si altele, apoi la biserica nu mai calca, cind acolo este insusi Hristos Imparatul prezent. Asta deja nu e pr. A.B vinovat. In general, daca deranjeaza el cuiva, macar sa nu il ponegreasca, ca mai stii, se intoarce roata.

      Apreciază

    • David said, on decembrie 28, 2016 at 3:59 pm

      UITE, RĂSPUNSUL UNEI CREȘTINE ADEVĂRATE

      Mirela pe Decembrie 5, 2015 la 10:58 pm

      Despre ideea emisă de pr. Aldea că pr. Arsenie Boca i-a pictat pe Ulfila şi pe Francisc pt. că la facultate a învăţat de bine despre ei, consider că aşa ceva nu i se poate întâmpla unui sfânt.
      Ştim că sfinţii au greşit uneori, când au vorbit fără să se roage să le descopere Dumnezeu adevărul despre o chestiune. Totuşi, pictura bisericească se realizează, potrivit canoanelor, cu post şi cu rugăciune. În plus, Erminia dă indicaţii despre modul de a picta, tocmai pentru a fi în Duhul Adevărului.
      În plus, ca absolvent de teologie, pr. Boca ar fi trebuit să ştie ce spun mulţi sfinţi despre papistaşi şi alţi eretici, (nu doar Sf. Ignatie Briancianinov). Sau cum, avea timp de citit Bohme, Steiner, Sundar Singh, spiritualitate hindusă etc., dar de Sfinţii Părinţi nu avea?
      În acest context, putem să credem că un SFÂNT pictează la bătrâneţe, cu post şi rugăciune, eretici?
      Cum de în alte biserici ale vremii nu găsim figuri de eretici? Un iconar păcătos NU pictează eretici în biserici, dar un SFÂNT pictează eretici, deşi respectarea Erminiei l-ar fi ferit de aşa ceva?
      E normal???

      Apreciază

    • Ioana said, on decembrie 28, 2016 at 8:25 pm

      Parintele Iustin, din cate se stie, si-a dat seama de unele rataciri ale lui Arsenie Boca dupa aceea si nu a fost activist pro-A.B.

      Apreciază

  23. Ioana said, on decembrie 28, 2016 at 4:41 pm

    o simgura emisiune tv il duce iar la apogeu
    si pe nil la fel
    asta-i ortodoxie?

    il scuza unii pe boca, cum scuza cretanii erezia, ca „e bine sa iubim”

    vedeti cat a crescut audienta lui Nil de pe data de 15.04.2012 de la emisiunea lui Carmen Avram – „in premiera” ?

    dupa EMISIUNEA lui Carmen Avram interesul a crescut de la 2 la 100, prin mai:

    Google Trends
    https://www.google.ro/trends/explore?date=today%2012-m&q=Nil%20Dorobantu#GEO_MAP

    iata cum s-a ajuns la promovarea si la exploatarea unui interes fals si fortat pentru Dorobantu si Boca. Spre deosebire de duhovnicii nstrii cunoscuti, printre care aproape fiecare mai avea cate o scadere din CAUZA NECUNOASTERII CANGRENEI ECUMENISTE IN ACELE TIMPURI ( dar incomparabile cu enormitatile Nil si A.B), de Boca si Nil nu se auzise nimic prin anii 90 si inceputul anilor 2000. Totul a inceput sa „dea pe afara” prin 2012 cu explozia de articole prin revistele ecumeniste Lumea Credinte si Formula As. (pe o pagina horoscopul, pe una Yoga, pe una tibetani, pe una boca, cocktail mega-ecumenist !)

    Google Trends
    https://www.google.ro/trends/explore?date=2011-01-01%202016-03-01&q=%2Fm%2F043ns64#GEO_MAP

    anghel, un crestin
    SCRIERILE PARINTELUI PAPACIOC AU FOST SCHIMBATE SI-AU RAMAS DOAR DE NET – BLOGURI SI INREGISTRARI

    „sunt sfaturi date pentru cei casatoriti nu pentru monahi si monahii” – AVEM 2 ADEVARURI IN BIOLOGIE, PROBABIL

    ProTV cu reportajul despre „arsenizarea romaniei” a contribuit in toamna 2015 la dezumflare
    suntem capitala mondiala a horoscopului, ce sa mai asteptam?

    Google Trends
    https://www.google.ro/trends/explore?date=all&q=%2Fm%2F09y0l#GEO_MAP

    Despre parintele Cleopa – de la Criza nu mai cauta nimeni nimic
    l-a depasit NIl doar cu acea „emisiune”

    Google Trends
    https://www.google.ro/trends/explore?date=2011-01-01%202016-03-01&q=%2Fm%2F043ns64,Cleopa%20Ilie#GEO_MAP

    https://www.google.ro/trends/explore?q=Nil%20Dorobantu,%2Fm%2F04631sr#GEO_MAP

    astia sunt eroii televiziunilor CACASTOARE ( vorba fratelui el ), „sfinti” gurusi cu super-puteri de pe teleghinzoarele imapartiei antihristice!

    Apreciază

  24. Un crestin said, on decembrie 28, 2016 at 8:19 pm

    Ioana
    Trimite-mi te rog o adresa unde sa iti trimit un document din anul 1953 sa il citesti si sa imi spui parerea ta

    Apreciază

  25. preotul said, on decembrie 29, 2016 at 11:57 am

    anghel s-ar pute ca intro zi sa fie si altii pe care acum ii consider duhovnici buni sa ajunga contestati ca si Argatu. E clar ca sunt adevaruri pe care le poti afla in timp si-ti pot schimba opinia . Cat traim suntem in schimbare . Totul e sa fie in directia buna . Saccsiv nu mi-ai dat dovada despre pr Valica si eu iti spun ca nu e asa.M-am interesat ieri. Despre mine sa stii ca ma aflu intro situatie mai buna as indrazni sa zic decat Sinoadele Georgiei sau Bulgariei care desi au respins sinodul Creta cum fac si eu , pomenesc niste eretici mai mari si mai vaditi ca episcopul meu. Ei pomenesc pe cel mai mare ecumenist Bartolomeu , pe Irineu al Serbiei falsificatoru de semnaturi, pe Daniel , etc . Voi v-ati setat pe nepomenire si considerati ca cine nu-i ca voi e ratacit . Asta-i fanatismul. Folositi numai ce va place , llaudati pe bulgari, giorgieni ca au condamnat Creta . Dar la ce folos daca au ramas pomenitori de eretici vaditi ? Lasati pe Dumnezeu sa judece si nu mai dati pronosticte ca cine nu intrerupe pomenirea sa dat sau se va da cu ecumenismu

    Apreciază

    • ban said, on decembrie 29, 2016 at 10:54 pm

      Iertati, vreti sa va cocolosim, pt. ca nu aveti curajul sa faceti ce spun sfintii? Nu mai venim la slujbele dvs, asta e sigur. Mari sanse sunt sa se dea cu ecumenismu’. Dumnezeu sa ne ierte si sa ne intareasca.

      Apreciază

  26. anton said, on decembrie 29, 2016 at 3:51 pm

    MĂRTURIA UNUI ARSENIST:

    Știm cu toții că cele mai aprinse discuții se ivesc atunci când se deschide subiectul Arsenie Boca. Mulți îl vor sfânt, alții sunt convinși că e înșelat, iar cei mai mulți ar vrea ca Însuși Dumnezeu din ceruri să le descopere, căci, spun ei, nici măcar in Sindodul Bisericii nu mai au încredere, mai ales acum după Creta.

    Însă, cunosc pe cineva care a devenit arsenist convins, el un fost ateu. Împarte poze cu chipul părintelui și îndeamnă oamenii să meargă în pelerinaje la Prislop. Spunând că astfel li se va schimba viața. Când îl întreb ce anume l-a făcut să creadă în sfințenia lui Boca, evită să dea detalii și schimba repede subiectul. Sau, de cele mai multe ori, aducea ca simplu argument minunile intens mediatizate. Însă, ce mi-a atras atenția asupra acestui om, pe care îl a fost convingerea lui dezinteresantă. Ceea ce m-a făcut să aflu mai multe. Dar ce mă nedumerește este

    Într-o lume foarte materială, în care nu se mai întrezărește niciun dram de credință, oamenii caută repere. Ceva frumos, curat, sfânt. Nu contează dacă e sau nu de fapt, ceea ce contează este să nu fie totul profan, lumesc.

    Altă dată, reîntâlnindu-l, l-am întrebat ce anume a învățat de la Arsenie Boca legat de credință. Și mi-a răspuns teleportarea. Gândiți-vă că a răspuns un inginer, un om al faptelor concrete.
    „Păi cum, cum te-ai lăsat convins? intreb.
    „Văzându-l efectiv” mi-a răspuns.
    „In carne și oase?” întreb.
    „Nu, ca spirit” mă lămurește. „La început am crezut că am halucinații, dar după ce m-am dezmeticit, am realizat că era prezența respectivă era încă acolo. Mă privea cu niște ochi mari, albaștri, și avea corpul diafan. Apoi mi-a spus tot ce am greșit eu in relația cu prietena mea și de ce trebuie să mă îndepărtez de ea. Apoi mi-a indicat o bisericuță de la marginea orașului, unde în fiecare sâmbătă vine o femeie care dezleagă vrăjile. Căci, așa cum spunea el, eu aș fi fost legat. Mi-a atins fruntea cu mâna, in zona ochilor și a dispărut. Eram stupefiat. M-am îmbrăcat repede și am pornit spre bisericuța respectivă. Când am ajuns, preotul nu era acolo, iar biserica era închisă. Însă când am dat să plec am întâlnit o bătrână. Am crezut că este o cerșetoare și am căutat să ii dau niște bani. Când mă uit, dispăruse. Eram consternat. Nu putea să plecs atât de repede. Dar aud o voce din spate care imi spune că ‘ea este bătrâna’. Am căutat zilele următoare, dar nu am mai găsit-o. Deși incercam să uit, gândurile imi reveneau mereu in minte și mă copleșau.
    Am dat căutare pe internet și am găsit sute de linkuri și poze cu părintele Arsenie Boca. Avea aceeași ochi mari pe care eu ii văzusem in viziune. Să fi fost oare adevărat, să fi fost chiar el? M-am hotărât să merg in pelerinaj la Prislop, și deși nu prea aveam timp, m-am gândit că o ieșire in natură nu mi-ar strica. Am zis să nu merg singur și am luat și un prieten cu mine, care vroia însă să meargem la Sâmbăta. Zis și făcut. Ne-am urcat in mașină și am mers mai întâi la Sâmbăta. Acolo ne-a întâmpinat o maică, foarte rece de altfel, și ne-a intrebat dacă vrem să vedem pictura. Am intrat inăuntru și m-a cuprins ca un fior. Niciodată nu mai văzusem o asemenea biserică. Semăna mai degrabă cu o basilică renascentistă. Figurile de pe pereți parcă se uitau fix la tine. Asemenea apariției. M-am înfiorat. Prietenul meu răsfoia un album la intrare, iar eu conspectam pictura. Mă uimea asemănare trăsăturilor sfinților și mai ales asemănarea cu chipul părintelui. Parcă era el in toate figurile. Și mă privea acum din toate direcțiile. Nu am mai putut să suport această privire insiatentă și am vrut să ies afară să fumez o țigară. Dar am auzit „Măă…Nu e bine, mă!” Dumnezeule, nu eram decât eu în biserică. Era și sfântul. Dar de ce simțeam acea teroare în suflet, ca și cum aș fi fost dezgolit, expus? Ni știam ce se întâmpla cu mine.
    După câteva clipe, prietenul meu m-a strigat să vin să il ajut căci mașina se stricase. Mă gândeam că poate eu sunt de vină. Un fum mare se ridica de la motor.”
    „Și…” intrerup eu relatarea. „Ce te-a făcut să crezi că părintele e sfânt?”
    „Păi ochii ăia și faptul că știa totul despre mine, șo apariția neexplicată științific.”
    „Dar dacă a fost o înșelare? Dacă vrăjmașul te-a ispitit ca să te piardă?”
    „Nu, nicidecum. Eu știu ce am văzut.”
    „Păi uite, dacă e așa și tot ai devenit credincios, hai să mergem la Sihăstria, eu tot mă duc acolo.”
    Când a auzit de Sihăstria a avut o reacție foarte virulentă. A inceput să vorbească foarte urât la adresa preoților și călugărilor de acolo, deși nici nu-i cunoștea. A zis că nu vrea să aibă de-a face cu niște „impostori”, că el găsise „un călugăr adevărat.”
    Când s-a mai liniștit, i-am arătat pe internet poze cu părintele îmbrăcat mirean, și i-am spus că renunțase la călugărie și că spre sfârșitul vieții a fost doar pictor. Și că mai predica din când in când.
    „Nuu!” mi-a răspuns răstit. „Eu știu ce am văzut. Astea sunt minciuni.” Și mi-a scos din buzunar un teanc de poze cu părintele când era tânăr, imbrăcat călugăr.
    „Uite, vezi, a fost călugăr” mi-a zis.
    „Da, ii spun, dar el s-a lăsat și de preoție și de călugărie. Poza asta reprezintă doar un moment in timp.”
    Nu a fost chip să înțeleagă. Niciun argument nu era suficient de convingător pebtru el. Imi răspundea „E sfânt și gata, așa simt eu..”
    L-am lăsat in pace. Peste un timp insă l-am reîntâlnit. Aproape că nu l-am mai recunoscut. Nu mai era același om plin de viață și pragmatic așa cum il știam eu. Acum era întunecat și trist. Fusese diagnosticat cu o formă de depresie severă. Oscila între suicid și călugărie. Se indepărtase de toți cunoscuții, și se retrăsese in cochilia lui. L-am întrebat dacă in timpul ăsta se roagă. Mi-a spus că nu are putere, că e prea slab. Dar că in schimb se roagă pentru părintele el, cu care vorbește des.

    Mi-a părut sincer rău de un astfel de om, și aș fi vrut să il ajut cumva, dar imi dădeam seama că aveam toate porțile inchise. El spunea că nu are nevoie de nimeni și de nimic. Că părintele Arsenie „ii umpluse viața.”

    V-am povestit toate acestea din viața unui om care s-a distrus aproape, ca să vă gândiți de două ori inainte să vă luați după unii care dau verdictul „e sfânt și gata.”

    Apreciat de 1 persoană

  27. Efectul Boca | Saccsiv - Weblog said, on decembrie 31, 2016 at 5:39 am

    […] dupa foarte probabila sa canonizare, vor folosi la maxim desenele eretice de la Draganescu pentru promovarea ecumenismului […]

    Apreciază

  28. maria said, on ianuarie 3, 2017 at 1:17 am

    saccsiv

    La 15 decembrie a avut loc o Sinaxa la Sfantul Gheorghe, unde n-au fost invitati “rataciti de prin Moldova” si unde doua teme importante au fost promovarea parintelui Nil Dorobantu si … combaterea saccsiv si ale celorlalte bloguri cica de tip ”ortodoxie sforăitoare”.

    Ciudat?acum înțeleg de ce pr Ciprian s-a supărat așa de tare pe mine!!si mi-a trimis pe mail acestea:

    „Nu aveti iubire de oameni, sunteti in stare sa le dati cu Legea Domnului in cap, oriunde si oricand. Va compatimesc.
    O data am avut cu dvs rabdare cateva ceasuri, a doua oara iar peste un ceas. Chiar daca ati jignit in stanga si in dreapta, nu v-am stat impotriva, fiindu-mi rusine de lipsa dvs de rusine duhovniceasca.
    Este momentul sa va spun: Sunteti pe o cale gresita, suferiti de trufie
    Va recomand o analiza sincera, nu fatarnica a propriei dvs pacatosenii si aducerea aminte ca a doua porunca a lui Dumnezeu, egala cu prima (din Decalog), asa cum ne spune Hristos, este ”sa il iubim pe aproapele ca pe noi insine.” Si atunci sunt sigur ca avem ce invata de la toti.
    Sa nu uitam ca inaintea lui Adam si a Evei, inaintea patriarhului Avraam, a regelui David, a Sf. Prooroc Isaia etc, PRIMUL care a intrat in rai cu Hristos Cel inviat a fost ticalosul acela de talhar (ucigas, violator, hoț și cine stie cate mai facuse la viata lui, de ajunsese rusinea si ciuma societatii, ”bun” doar de pus pe cruce si scuipat)”.

    R:„Chiar daca ati jignit in stanga si in dreapta”,…da !!acum înțeleg!,ptr ca i-am spus de rătăcirile părintelui Macarie gîndind că pr Ciprian e în același gînd cu mine,dar acum mi se confirmă de ce era așa de supărat pe mine !!sărmanii !!dar lucru si mai trist că am auzit că pr Macarie umblă cu împărtășania după el,probabil că si el vrea să împărtășească asa cum se făcea la Vladimirești,dar și mai trist că eu acum sînt în Italia,si am auzit că și pr Ciprian a venit cu Împărtășania după el și a împărtăsit niște creștine deși una din ele nu avea voie să se împărtășescă dar cu putere de la el a dezlegat-o si a împărtășit-o…deși stia și el că nu are voie,dar a împărtășit-o!…. e bine de luat aminte la aceștia la dezlegările care le fac si cum împărtășesc lumea….că de fapt îi osîndesc !!….si-mi spune mie:”sunteti in stare sa le dati cu Legea Domnului in cap, oriunde si oricand”.

    de care iubire oare vorbește pr Ciprian?iubirea de a cinsti pe niște înșelați?…spunea de Arsene Boca,„că el stie ce minuni a simțit de la Arsene Boca”…f. trist să auzi așa ceva de la unuol ca el care se pretinde cu diplomă de doctor!!

    Apreciază

  29. […] Video. GHERON SAVA despre parintii ARSENIE BOCA si NIL DOROBANTU: NU SUNT SFINTI  […]

    Apreciază

  30. Florina said, on ianuarie 5, 2017 at 12:20 am

    Eu cred cu tărie că Pr.Arsenie Boca e un Sfânt pt că mulți se întorc la Dumnezeu citindu-i cărțile.Un exemplu elocvent în acest sens e și Iscru Emanuel (are pagina de FB) .Pr.Iustin care era văzător cu duhul a zis că pictura a fost greșită dar a fost iertat căci „Nu exista păcat care sa biruiască mila lui Dumnezeu” . Sigur că Pr.Sava e influientat de Pr.Matei Vulcănescu da va spun drept și adevărat prefer să-l cred pe Sfântul Iustin Pârvu Izvorâtorul de Mir.In Pr.Matei nu am încredere de când e pro-cip. Să fim serioși Pr.Arsenie nu a suferit în închisoare pt Hristos?!

    Apreciază

  31. David said, on ianuarie 5, 2017 at 8:33 pm

    Cristian said, on Mai 29, 2015 at 2:48 pm
    Un singur comentator, aici, a remarcat un lucru care m-a mirat și pe mine și anume că Arsenie Boca este întotdeauna prezentat în mod public, atât de media cât și pe bloguri cu fotografia aceea din tinerețe îmbrăcat în haină monahală. Mai firesc mi se părea, așa cum orice alt mare duhovnic este prezentat, a fi mai des văzut pentru ce a fost mai ales în anii din urmă ai vieții sale.
    O altă întrebare ar fi aceasta: mai era Arsenie Boca monah la vremea morții sale sau nu? Desigur că înțeleg situația în care s-au aflat și alții dintre care unii cu nume cunoscute care au fost dați afară din mănăstiri sau au fost condamnați la ani mulți de închisoare, dar atunci când Dumnezeu a îngăduit aceștia au revenit în monahism.
    A rămâne în lume, îmbrăcat cu haine mirenești și proaspăt bărbierit nu prea cade bine… Argumentul că era forțat să se radă e pueril. Călugărul nu-și dă barba jos cu mâna lui pentru că așa-i spune Securitatea. Mai presus de orice ”angajament” pe care ar fi fost ”forțat” să-l semneze, călugărul are deja un Angajament pe care l-a dat în fața lui Hristos de care va da socoteală la Judecată.
    Ar mai fi un lucru pe care vreau să-l pun în discuție și care a fost semnalat aici. Arsenie Boca pare că devine un subiect la fel de fierbinte ca și ecumenismul însuși. Nici nu e nevoie să intrăm în detalii de cum a fost pictată biserica de la Drăgănescu pentru că fiecare va vedea ce-i va place dar un lucru e sigur, că de se va sminti cineva din pricina ta vei da seama. Îmi amintesc de o întâmplare scrisă parcă în Pateric în care un bătrân și ucenicul mergând pe o plajă, bătrânul acoperea urmele pașilor din nisip pe unde trecuse o femeie zicând ca nu cumva văzându-le vreun frate să cadă în ispită. Iar unii ce spun aici? De se va sminti cineva din pricina Lui Arsenie Boca (pe un subiect de dogmă) e vina lui proprie?
    Partea cea mai înșelătoare când vine vorba de credință este legată în vremurile de astăzi de ”ce simt oamenii”. Mulți ascultă o predică sau citesc o carte și rămân încântați de cât de frumos s-a vorbit sau scris. Le merge la inimă… Și-și spun în sine: e de la Dumnezeu! iată ce sfaturi bune ne-a dat! sau, iată ce fapte bune face! Și în ruptul capului nu pot accepta că unei persoane ce face toate acestea, Hristos să-i spună: Nu te cunosc! De ce? Pentru că mai presus de fapte bune și sfaturi și mai bune este Adevărul. Pentru a nu cădea din acest Adevăr, pentru a nu te rupe de Hristos trebuie să respecți dogmele și canoanele stabilite la Soboarele ecumenice de Sfinții Părinți împreună cu Duhul Sfânt. Nu este destul să ”crezi în Dumnezeu” ca să te mântuiești ci să crezi după îndreptarul Bisericii, mărturisind Adevărul.
    Toate aceste pietre de poticneală de astăzi sunt îngăduite de Dumnezeu pentru a se cerne grâul de neghină. În Epistola a doua către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel scrie:
    Cap. 2
    11. Şi de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
    Cum aceasta? Să facă Dumnezeu așa ceva? Da, pentru faptul că nu ne luptăm să scoatem minciuna din inimă și trăim fățarnici și cu lumea și cu Dumnezeu vom cădea în amăgire.
    De va fi cineva cu duh curat dar în necunoaștere, Dumnezeu îl va înștiința și nimeni nu se va pierde nevinovat.
    Fiți ortodocși, nu doar creștini!

    Apreciază

    • David said, on ianuarie 5, 2017 at 9:59 pm

      Cristian said, on Mai 30, 2015 at 12:09 pm

      Observ un numitor comun la toate comentariile pro Boca și anume argumentația lumească. Se vede cu ușurință duhul lumesc și lipsa unei experiențe duhovnicești. Desigur că un adevărat creștin nu poate fi decât ortodox dar eu am vrut să subliniez ceea ce ne lipsește aproape tuturor și anume rigoarea vieții întru Hristos. Această rigoare se aseamănă foarte bine în unele privințe cu cea militară, adică un trai relativ auster, o viață ordonată și un efort permanent, o luptă neîncetată cu tine însuți de a-ți birui patimile, moleșeala sufletească și neputințele firii. Toate acestea le fac și militarii de carieră dar creștinii mai fac ceva în plus, se roagă. O fac cu râvnă și cer ajutor în lupta duhovnicească pentru a nu cădea în amăgire. Aceștia sunt ostașii Lui Hristos din prima linie a frontului de luptă.
      Mai sunt și ceilalți creștini care nu fac nimic din toate acestea dar ”cred”. Merg la biserică regulat, se închină, dau acatiste și fac, poate adesea, pelerinaje pe la mănăstiri. Prin ce se deosebesc, deci, aceștia de lumea cealaltă, necredincioasă? Printr-un singur lucru: prin fățărnicie. Cei care nu vor să știe de Dumnezeu își aleg un mod de viață lumesc și-l urmează perseverent. Muncesc mult, respectă legea, cumpără case la copii, fac împrumuturi, merg în excursii… își trăiesc viața conform crezului lor. Dar creștinii cum fac? La fel, exact la fel! nu se deosebesc cu nimic, nici măcar prin hainele la modă pe care le poartă. Duminica își iau fusta lungă și-și pun baticul pe cap la ușa bisericii. Bărbații vin și ei mai pe urmă, proaspăt rași, mirosind a after-shave. Copiii îmbrăcați elegant ca niște mici prințișori sau prințese. Singurul lucru în plus e drumul la biserică. Acasă au ”la mare evlavie” o icoană suvenir de prin Grecia sau de la Ierusalim. Vorbesc cu mult patos de ultimul pelerinaj pe care l-au făcut la mănăstirea cutare sau sfântul cutare. De cât de bine s-au simțit și cum au venit de acolo mai liniștiți și ”încărcați” de credință. Au poze, sute, și filmări făcute cu ultimul Samsung cumpărat cadou de ziua soției. Pe drum s-a întâmplat un necaz… mașina tocmai ieșită din Service s-a stricat dar cu ajutorul sfântului cutare a pornit ca din senin. Au luat pe drum și o creștină ce mergea și ea în aceeași direcție care le-a povestit atâtea întâmplări minunate despre sfântul cutare că ajunși la mănăstire s-au hotărât să facă o donație și au cumpărat multe cărți. A fost așa frumos… și era așa multă lume…
      Aceștia sunt cei care nu vor să se lepede de lume dar ar vrea și cu Dumnezeu. Ar vrea să câștige mântuirea așa cum cineva ar vrea să câștige la Loto. Dacă se poate… de ce nu? Se tem să fie catalogați în vreun fel, la urma urmei nu mai suntem pe vremea bunicii. Și nici confortul nu e de lepădat că doar toate au fost din muncă cinstită! Dar sunt buni creștini, nu fac rău la nimeni, n-au omorât, n-au dat în cap, fac chiar și câte o donație la biserica unde merg duminica! Primesc cu Botezul și se închină cu evlavie! Anul trecut au dat bani la o mănăstire ca să intre fata la facultatea aceea bună de management. Băiatul e deja aranjat, lucrează la o multinațională… a luat și o soție bună..
      Sunt sau nu buni creștini?
      Nu înțeleg prea multe din toate aceste canoane care oricum sunt pentru preoți și călugări. Ei nu au timp căci muncesc. La urma urmei trebuie să trăiești, nu? Nici Evangheliile nu le prea pricep dar mesajul e clar: să fie bine ca să nu fie rău. Dumnezeu este cam îndepărtat, știm noi vorba aceea: până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții, de aceea au nevoie de ceva mai concret, mai palpabil, un semn, o minune… ceva de care să se agațe, să vadă cu ochii lor. Într-un cuvânt, ar crede daca-r vedea măcar la alții. Și ”minunile” nu se lasă mult așteptate la cei care le cer.
      În acest univers diafan, plin de zâmbete și trăiri minunate, intră ca niște nepoftiți… talibanii! Oameni fără iubire, habotnici, care nu pricep că ”Dumnezeu e iubire” și că iartă! Culmea este că se împotrivesc ”unirii” pe care toți o caută împreună cu Dumnezeu. Sunt un fel de Moș Ion Roată. O tot țin cu canoanele și anatemele neînțelegând mersul vremii și nevoia de pace… a omenirii. Frânează progresul societății și neagă (din invidie) pe sfinții lui Dumnezeu.
      Acum revin la o persoană dragă multora: Arsenie Boca. Citeam undeva că fiind închis și murindu-i mama (mă iertați dacă greșesc amănuntele) a plecat cu duhul ca să fie prezent la înmormântarea ei, după care s-a întors în celulă. În altă parte, că ieșea foc din celulă sau cam așa ceva încât toți gardienii s-au temut de el. Aici se spune că unuia i s-a uscat mâna doar atingându-l pe umăr. Toate acestea sunt puse în legătură cu sfințenia sa și protecția pe care Dumnezeu i-o dădea lui Arsenie Boca. N-am de gând să neg aceste manifestări, se prea poate să fie adevărate dar după mine tocmai aceasta e buba, dacă sunt adevărate. Un sfânt al lui Dumnezeu nu face așa dragii mei. Vedeți pe Sfântul Pavel când a fost închis:
      Faptele Sfinţilor Apostoli
      Capitolul 16
      23. Şi, după ce le-au dat multe lovituri, i-au aruncat în temniţă, poruncind temnicerului să-i păzească cu grijă.
      24. Acesta, primind o asemenea poruncă, i-a băgat în fundul temniţei şi le-a strâns picioarele în butuci;
      25. Iar la miezul nopţii, Pavel şi Sila, rugându-se, lăudau pe Dumnezeu în cântări, iar cei ce erau în temniţă îi ascultau.
      26. Şi deodată s-a făcut cutremur mare, încât s-au zguduit temeliile temniţei şi îndată s-au deschis toate uşile şi legăturile tuturor s-au dezlegat.
      27. Şi deşteptându-se temnicerul şi văzând deschise uşile temniţei, scoţând sabia, voia să se omoare, socotind că cei închişi au fugit.
      28. Iar Pavel a strigat cu glas mare, zicând: Să nu-ţi faci nici un rău, că toţi suntem aici.
      Deci ce-a făcut Pavel? S-a supus și n-a căutat să fugă. Nici Domnului nu i-a cerut aceasta ci a lăsat totul în voia lui Dumnezeu. Ba mai mult, s-a grăbit să-l scape pe temnicer ca nu cumva acesta să-și ia viața? Iar la Boca ce vedem? Pleacă de capul lui la înmormântarea mamei și se întoarce, mâna unui slujitor al puterii se usucă iar flăcările îngrozesc pe temniceri.
      Ia să vedem ce pățește un pustnic din Pateric pentru o faptă mult mai nevinovată:
      Avva Antonie
      A auzit avva Antonie despre un monah mai tânăr care a făcut un semn (minune) ca aceasta pe cale: Văzând el (tânărul) pe niște bătrâni călătorind și slăbind pe cale, a poruncit unor asini sălbatici de au venit și au purtat pe bătrâni până au ajuns la Antonie. Deci bătrânii l-au înștiintat de aceasta pe avva Antonie. Și a zis lor: «Mi se pare că acest monah se aseamănă cu o corabie plină de bunătăți, care, însă, nu știu de va ajunge în port». Și, după un timp, avva Antonie începe deodată să plângă și să-și smulgă părul și să se tânguiască. Îi zic lui ucenicii: «De ce plângi, avvo?» Iar bătrânul a zis: «Mare stâlp al Bisericii a căzut acum (zicea despre monahul cel tânăr). Mergeți până la el și vedeți ceea ce s-a făcut». Deci s-au dus ucenicii și l-au aflat pe monah șezând pe rogojină și plângând păcatul pe care îl făcuse. Iar el, văzând pe ucenicii bătrânului, le-a zis: «Ziceți bătrânului ca să roage pe Dumnezeu să-mi dea numai zece zile și nădăjduiesc că voi da răspuns». Și după cinci zile a murit.
      Priceput-ați?
      Dar aici ce face Sfântul Petru?
      Sfânta Evanghelie după Ioan
      Cap. 18
      11. Deci a zis Iisus lui Petru: Pune sabia în teacă. Nu voi bea, oare, paharul pe care Mi l-a dat Tatăl?
      Acum vă întreb și eu: care e paharul pe care l-a băut Boca?
      De paharul lui Arsenie Papacioc știm, de-al lui Ilie Lăcătușu știm, al lui Făgețeanu, al lui Ianolide și Gafencu… și al altor mii de sfinți știuți și neștiuți dar paharul lui Boca care a fost? Nu-mi vorbiți de cărți frumoase, autentice sau nu, de picturi profetice sau nu că acestea nu mântuiesc.
      A mai amintit cineva aici de un lucru care nu se face de către un duhovnic: să-i strigi omului păcatele în public. Dragii mei, de nu știați, doar dracii fac aceasta prin gura îndrăciților. Taina Spovedaniei se face cu patrafirul pe cap ca să nu audă dracii, că de aceea e Taină. Mie îmi pare că Boca avea ceva ”puteri” ce nu le neg dar aduce izbitor cu puterile unui vrăjitor ce-și face voia și nicidecum cu ale unui om smerit.
      Susținătorii lui Boca dovedesc că nu au treabă cu Dumnezeu. Pentru ei aceasta e un aspect secundar. Boca, în ochii lor este un guru, chiar dacă nu recunosc, și sunt gata să-și dea viața în apărarea lui. Acesta este adevăratul fanatism! Dacă aici s-ar fi discutat despre un alt duhovnic, să spunem Papacioc, ar fi sărit cineva cu atâta vehemență să-l apere? Nu! De ce? Păi nu face minuni la momânt… Iar eu vă spun că acesta e sfântul lui Dumnezeu, nebăgat în seamă de popor. Sfințenia nu se măsoară în ”minuni” ci în smerenie că și dracul face ”minuni” și va umple cerul cu semne dar asta nu-l sfințește.
      Am scris toate acestea nu pentru susținătorii lui Boca. Aceștia ca să scape de amăgire, de vraja rea în care au căzut au nevoie de smerenie, dar n-au cerut-o încă Lui Dumnezeu și nici nu-i interesează. Ei vor spectacol, acțiune, iar viața în ascuns, cu Dumnezeu, este plictisitoare și nu oferă ”trăiri”.

      Apreciat de 1 persoană

      Apreciază

      • Riko said, on ianuarie 6, 2017 at 1:37 pm

        Daca incerc sa-i explic unui sectar ca ortodoxia este singura cale de mantuire, el imi va zice, da, dar acolo la voi la ortodocsi uite ce pacate mari fac ei, fumeaza, beau, desfraneaza, imi vine cu exemple de oameni etc…
        Sper sa inteleaga o data „marii luptatori in dreapta credinta”, ca si daca nu ar fi facut nici o minune Dumnezeu prin parintele Arsenie Boca, oamenii tot sfant il considerau prin sfatul si faptele sale. Dar Dumnezeu i-a dat darul faceri de minuni pentru ca sa-i intareasca pe oameni.
        Daca nu stie domnul Cristian cum sa intamplat, pai macar sa taca. Masoara cu doua masuri. Si acuza pe nedrept. Si de ar fi in fundul iadului p. A.B. e pacat sa vi cu asa ceva.
        De s-ar fi zis de parintele Arsenie Papacioc ca era vrajitor, ca facea minuni cu draci, ca credea in reincarnare, stiti cine ii tinea apararea si cine il huleau?

        Apreciază

  32. […] Video. GHERON SAVA despre parintii ARSENIE BOCA si NIL DOROBANTU: NU SUNT SFINTI  […]

    Apreciază

  33. ASTRADROM, incotro? | Saccsiv - Weblog said, on ianuarie 31, 2017 at 1:47 am

    […] Video. GHERON SAVA despre parintii ARSENIE BOCA si NIL DOROBANTU: NU SUNT SFINTI / Si o nelamurire a… […]

    Apreciază

  34. […] Video. GHERON SAVA despre parintii ARSENIE BOCA si NIL DOROBANTU: NU SUNT SFINTI  […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.