SACCSIV – blog ortodox

Mihai Silviu Chirila: PLIROMA este “CURTEA CONSTITUTIONALA”. Nu Sinodul. Pliroma constata CACODOXIA unei hotarari de ordin dogmatic, o respinge si o retrimite Sinodului

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 24, 2016

Am primit pe e-mail de la fratele  Mihai-Silviu Chirila:

Am citit un material scris de cineva care este susţinător înfocat al sinodului din Creta şi al episcopilor care au semnat documentele eretice ale acestuia. Dintre toate argumentările, care, în general, repetă toate raţionamentele insuficiente şi circumstanţiale ale părţii prosinodale, adăugându-le ca notă personală un limbaj “colocvial”, lipsit de stilul academic atât de necesar unor astfel de dispute cărturăreşti, mi-a atras atenţia totuşi o comparaţie între Sfântul Sinod al Bisericii şi Curtea Constituţională. Mai precis, autorul materialului crede că „Sfântul Sinod este Curtea Constituţională a Bisericii”.

Prin definiţie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este cea mai înaltă autoritate a acesteia, în toate domeniile ei de activitate. Sinodul ecumenic sau panortodox este autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe universale.

Prin definiţie, Curtea Constituţională este garantul respectării supremaţiei Constituţiei, însărcinată cu verificarea constituţionalităţii legilor emise de către puterea legislativă sau, după caz, a ordonanţelor emise de cea executivă. Curtea Constituţională constată neconstituţionalitatea unui articol de lege, a mai multora sau chiar a unei legi întregi, le anulează şi le retrimite spre Parlament, pentru ca acesta să le refacă în conformitate cu Constituţia ţării. Curtea nu legiferează, nu creează legi sau ordonanţe.

Mergând pe linia acestei comparaţii, în materie de învăţături dogmatice, Sfântul Sinod pare mai mult un “parlament” al Bisericii decât o “Curte Constituţională”, însărcinat cu definirea învăţăturii dogmatice sau cu corectarea ei, atunci când este cazul şi acea învăţătură i se trimite spre reexaminare de către „Curtea Constituţională” a Bisericii, care este pliroma, cea care poate constata cacodoxia unei hotărâri de ordin dogmatic, o respinge şi o retrimite Sinodului, care o reface şi o pune în acord cu învăţătura dogmatică a Bisericii. Desigur, ca şi Parlamentul statutului, şi Sfântul Sinod are mecanismele proprii pentru a se asigura că o învăţătură este ortodoxă, atunci când este promulgată, sau pentru a o corecta, atunci când nu este ortodoxă, dar, mergând pe linia propusă de autorul respectiv, este, în opinia mea, mai convenabil să atribuim calitatea de “Curte Constituţională” pliromei Bisericii, aşa cum i-o atribuie şi tradiţia bimilenară a sinodalităţii ortodoxe, decât să credem că Sfântul Sinod este singurul în măsură să constate o eroare pe care el însuşi o săvârşeşte.

Hristos se naşte, slăviţi-L!

Un an nou binecuvântat!

 

Reclame

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Apa trece, pietrele rămân. said, on decembrie 25, 2016 at 4:35 pm

    Total de acord cu semnatarul articolului. Nu trebuie sa permitem sa ni se ia dreptul de a veghea ortodoxia și de a o apara. Nu ierarhii au înroșit pământul tarii cu sângele lor pentru a apăra credință, ci înaintașii noștri și, poate, și ai lor. Prin hotărârîle lor necugetate, ierarhii se dezic pana și de strămoșii lor. Necuratul iubirii de arginti îi orbește de tot. Faptul ca ei își aroga ultimul cuvânt în materie de credință este grav. Înseamnă ca, la adăpostul acestei hotărâri, se pregateste ceva grav, la care preoții și creștinii ar urma sa se conformeze necondiționat, fără a avea drept sa-și apere credința.

    Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: