SACCSIV – blog ortodox

Mergeti la bisericile pomenitorilor. Si stiti de ce?

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 13, 2016

Pai, pe ei cui ii lasam? Prada lupilor?

Nu mergeti in timpul slujbei, dar cumva trebuie vorbit cu respectivii preoti. Evident, nu de multe ori, ca-i pierdere de vreme.

Si mai ales, trebuie vorbit cu mirenii. Caci sa stiti, mai sunt care se trezesc. Si-s multi. Zilele trecute am asistat la o discutie in care cineva, la care nu ma asteptam, se straduia sa-l lamureasca pe altcineva cum e cu erezia din Creta si cardurile de sanatate cu cip. Si era … cadru medical.

Iar mesajele trebuie sa fie scurte, de tip lozinci. Daca cine devine interesat, se incepe cu explicatiile.

Pe mireni insa nu trebuie sa-i abordati doar in biserica.

Si nu uitati de rubrica de comentarii a mass-media on line. Postari scurte si clare la articolele cu tema BOR. Fara polemici cu habaucii.

 

109 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

    • Muritor said, on decembrie 13, 2016 at 8:51 pm

      @Pcmouse şi saccsiv,
      Cu privire la IPS Justinian, am o bănuială – nu am văzut/auzit/citit ceva vreodată despre aburi la înmormîntarea unui om mort, fie el şi sfînt. În schimb ştiu, că de multe ori se spune să verifici mereu dacă un „decedat” e într-adevăr mort punîndu-i o oglindă, o bucată de sticlă în faţa nărilor ca să vezi dacă nu se abureşte.
      Poate că IPS Justinian, de fapt, nici nu murise, dar a fost ingropat de viu şi asta e posibil prin inducerea unei simple come, chiar şi medicamentoase. Dacă asta ar fi adevărat, atunci toate celelalte lucruri – zîmbet, întredeschiderea pleoapelor sînt manifestări normale, însă vă daţi seama de grozăvia situaţiei – să fie îngropat de viu, pentru că era prea bătrîn, deci nu murea la timp, şi … poate incomod pentru apostaţi şi păpuşari.
      Încă o dată iterez – e doar o bănuială. Foarte des infarctul miocardic nu este cauza morţii şi nu e neapărat letală, chiar dacă un infarct poate fi şi indus.

      Apreciat de 1 persoană

      • Matiu Cosmin said, on decembrie 13, 2016 at 9:03 pm

        Am citit pe net ca avea o instalatie de climatizare (racire) care se foloseste la persoanele decedate, de acolo si condensul, dar Stefan Stancu, mare arsenist de la care au cam pornit toate astea este mare cautator de minuni. Vai de ortodocsii care umbla numai dupa minuni, unii erau vanatori de fantome altii de minuni.

        Apreciat de 3 persoane

  1. evtodiev said, on decembrie 13, 2016 at 10:50 am

    off topic:
    Sf. Nicolae Velimirovici – scrisori misionare
    Pădurarului Manoilo, despre aripile Sfântului Ioan

    Apreciat de 1 persoană

  2. Alexandru TM said, on decembrie 13, 2016 at 10:58 am

    Doamne ajuta,

    Fac asta însă doar la nivel de preoti, pt ca ei sunt invatorii, daca nu sunt siguri pe ei asupra nepomenirii sau la metoda de ingradire privitor ereziei din Creta ,le recomand ca dupa Sf. Liturghie sa adune din oamenii care doresc , la un grup de post negru si rugăciune in anumite zile pentru ca Dumnezeu sa lumineze mintea si sufletul celor ce cauta Adevarul , in sensul cum trebuie procedat.
    Momentan un preot a acceptat propunerea si o consulta cu duhovnicul.

    Trebuie si eu sa ma duc sa vad in ce stadiu a rămas propunerea.

    Important este sa vb, sa comunicam cu ei, asupra ereziei.

    Daca mai aveti idei de cum trebuie procedat , va rog Impartasiti.

    Mantuire

    Apreciat de 1 persoană

    • Mirela said, on decembrie 13, 2016 at 2:14 pm

      Părerea mea este că cel mai puţin merită să ne pierdem vremea cu preoţii, căci cei mai mulţi dintre aceştia nu din neştiinţă nu reacţionează, ci din laşitate, frică, iubire de confort, obşnuinţă cu compromisul. Spun asta din experienţă, nu din închipuiri. Preoţii, chiar dacă văd ce se întâmplă, preferă să se PREFACĂ, să mintă/să se mintă şi să rămână în „acultare” de ierarhi eretici, cu scuze precum Rafail Noica sau Ierotheos Vlachos.
      Înainte de Creta sau când era vorba de a lua atitudine faţă de actele biometrice, se tot zicea că se pregăteşte o mare opoziţie (cler şi monahi), că foarte mulţi sunt nemulţumiţi şi că aşteaptă momentul potrivit ca să reacţioneze. După Creta au aşteptat sinodul de la Bucureşti, iar acum aşteaptă ce??? Parusia? Unde sunt revoltaţii de odinioară, sau nici acum nu a venit vremea reacţiei? Înainte aveau motive de nemulţumire, iar acum e bine?
      Să fim serioşi! Preoţii nu vor să vadă. Cred că s-au făcut destule valuri cu apostazia din iunie, oare chiar putem să credem că cine vrea să afle nu a aflat? Nu e asta datoria preotului, să afle? Dacă nici despre un sinod epocal nu te informezi, despre ce te informezi, ca preot? Mie unul chiar mi-a zis că mirenilor le e mai uşor să vorbească, că ei nu pierd nimic, în timp ce preotul care nu pomeneşte PIERDE TOTUL! Şi să vorbim noi!
      De aceea, consider că lupta de informare trebuie dusă cu mirenii, dintre care mulţi chiar nu ştiu nimic. Asta nu înseamnă că după ce află sunt dispuşi să întrerupă legătura cu erezia sau să se sacrifice să meargă la nepomenitori (din nou o zic din experienţă, după multă muncă de informare a unora), dar cu ei poate să mai fie o şansă, dacă sunt dispuşi la oleacă de sacrificiu, dacă nu au mintea total ocupată cu grijile lumeşti, dacă înţeleg un pic vremurile şi dacă le pasă la modul serios, nu formal, de mântuire.
      Să nu uităm avertismentele profetice ale sfinţilor că trebuie să fim mulţumiţi dacă, pe această cale strâmtă, vom găsi un colaborator care să ne fie alături! Încercaţi, dar nu vă faceţi iluzii, e vremea lui „scapă cine poate”, nu a mântuirii în colectiv! Şi o spun după multă muncă de convingere, de multă vreme, de la A la Z, pe înţeles, nu după o încercare-două. Oamenii pot să înţeleagă uşor apostazia din Creta, dar nu vor să accepte că trăim vremuri apocaliptice, ca să trăiască liniştiţi în continuare, dându-şi conştiinţă bună că îi mântuieşte Dumnezeu din iubire.

      Apreciat de 5 persoane

  3. sorin said, on decembrie 13, 2016 at 12:07 pm

    Am vb aici in zona cu mai multi oameni preoti. Unii dupa multe discutii dadeau ca au inteles, dupa care s-au intors inapoi la ecumenisti. E pierdere de timp. Nu mai sunt cei care zic ca nu stiu, ci sunt cei care nu vor sa stie. Credeti voi ca Dumnezeu nu ii ajuta pe cei care inca nu stiu? Aia care nu stiu sunt sinceri, si Dumnezeu ii lumineaza si isi dau singuri seama.

    Apreciat de 2 persoane

    • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 12:21 am

      E cam adevărat ce scrie Sorin. Noi aici am încercat în ultimii 6 ani să-i convingem pe clericii noştri (Basarabia) să treacă la nepomenire. A fost mai mult un „bătut la cap” decît o convingere căci ei ştiau foarte bine ce se întîmplă în Ortodoxia Mondială şi cum se procedează în mod normal în caz de erezie. Au trecut la nepomenire anul acesta într-un sfîrşit, dar mi-a lăsat impresia că nu noi am fost motorul, ci clericii mai tineri, proaspăt hirotoniţi. Cei mai în vîrstă nu vroiau să treacă la nepomenire singuri, de aceea au făcut-o toţi împreună cei în vîrstă cu cei mai tineri.
      E mai mult vorba de trecerea la fapte. Lor le e frică de prigoană, asta îi opreşte. Se tem de crucea mărturisirii. Se ascund după pretextul pastoraţiei şi a familiei.

      Apreciat de 1 persoană

  4. unu1 said, on decembrie 13, 2016 at 1:18 pm

    Poate n-ar strica formulat si un „decalog” facut de unul dintre noi care-i mai priceput si mai in tema, astfel incat sa stim ce sa le transmitem.
    Adica ceva scurt si la obiect.
    In plus, astfel nu o sa vorbim aiurea unii dintre noi, incat sa ajungem sa incurcam mai mult lumea la cap.
    Pe de alta parte, daca-l formuleaza cineva, daca e pus pe site, vor putea si altii sa-si dea cu parerea daca e formulat corect sau nu.
    Doamne ajuta-ne si ne lumineza mintea, fratelui saccsiv si noua tuturor!

    Apreciază

  5. Adrian said, on decembrie 13, 2016 at 3:11 pm

    Frate Vasile, sunt de acord cu propunerea ta, deoarece cred că aşa trebuie să se comporte un adevărat creştin – cu durere şi dragoste faţă de aproapele său – sau cum spune Apostolul Iacov în Epistola sa sobornicească, cap.5, vers.19+20…
    19. Fraţii mei, dacă vreunul va rătăci de la adevăr şi-l va întoarce cineva,
    20. Să ştie că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui îşi va mântui sufletul din moarte şi va acoperi mulţime de păcate….

    Însă cu o mică observaţie (te rog să mă ierţi dacă greşesc !).
    Spui că „… Pe mireni insa nu trebuie sa-i abordati doar in biserica….”
    Eu cred că doar cu cei care vin la biserică ar trebui să abordăm această problemă/năpastă pe care au adus-o pe capul nostru (şi aşa apăsat de povara propriilor noastre păcate !) aceşti apostaţi de episcopi/preoţi/teologi şi toată legiunea lor !; altfel, mă tem să nu fim şi noi comparaţi cu sectarii eretici, care umblă ca hienele, chipurile să ne evanghelizeze ei pe noi (care, nu-i aşa, suntem învechiţi/rămaşi în urmă cu evoluţia/modernizarea Bisericii !!!).

    Iertare de îndrăzneală !
    Doamne ajută !

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on decembrie 13, 2016 at 3:29 pm

      Adrian

      Am comprimat in text. Iertare. Ai dreptate, evident ca nu abordam trecatori pe strada.

      Apreciază

      • Adrian said, on decembrie 13, 2016 at 5:40 pm

        Dumnezeu să-ți ajute în împlinirea gândurilor celor bune !

        Eu îți mulțumesc pentru toată jertfa ta, deoarece mult m-am folosit de experiența duhovnicească împărtășită, pe acest blog, de tine și alți oameni buni și frumoși la suflet, precum Mirela (este o adevărată comoară !) sau fratele -el-(care încearcă să ne trezească din lâncezeală, cu ”directa de dreapta” a mărturisirii adevărului de credință-ORTODOXIA- așa cum știe mai bine – FĂRĂ ECHIVOC !).

        Doamne ajută !

        Apreciază

      • mariani said, on decembrie 13, 2016 at 9:35 pm

        Frate Vasile,

        Ce parere ai daca, mergand la biserica duminica la liturghie, sa dam pomelnice si pe ele sa ii trecem pe episcopii si preotii marturisitori? In felul acesta daca tot mai multi mireni o fac nu se poate sa nu se miste constiinta preotilor ce pomenesc pe episcopul locului….

        La vii sa incepem cu EP. Longhin Jar, Pr. Elefterie Tarcuta …. Mh.Teodot … ce parere ai?

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 13, 2016 at 11:50 pm

        Mariani

        Părerea mea e că nu e bine, tocmai pentru că pomenirea numelui înseamnă că-i uneşti pe nepomenitori cu erezia de care vor să se îngrădească prin nepomenire. De ce nepomenitorii nu pomenesc eretici, nu ca să se delimiteze de unirea cu ei în erezie, ce rezultă din pomenirea numelui?

        Sfântul Theodor Studitul şi toţi sfinţii arată că împreuna împărtăşire cu ereticii sau simpla lor pomenire la liturghie înseamnă unul şi acelaşi lucru.

        Mărturia Părinţilor Aghioriţi din sec. XIII referitoare la pomenirea numelui:
        http://lumea-ortodoxa.ro/celor-ce-spun-ca-pomenirea-ecumenistilor-se-poate-face-din-iconomie-marturia-parintilor-aghioriti-din-sec-xiii/

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 12:24 am

        @mariani,
        Total de acord cu Mirela. Nu poţi trimite pomelnice la cei în comuniune cu ereticii cu numele nepomenitorilor. Parcă ar fi joacă de copii. Un ecumenist/indiferentist poate şi să pomenească numele lor, însă tocmai din asta e ideea ruperii comuniunii cu ereticii/erezia, adică lipsa de rugăciune împreună.

        Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 13, 2016 at 5:31 pm

      Adrian,

      saccsiv se referea la abordarea celor pe care îi ştim ortodocşi nu doar în bisericile la care continuă să meargă din neştiinţă, ci şi pe unde apucă fiecare: la vreo coadă, la ziua unui prieten, pe scara blocului, la serviciu etc.

      Celor care doresc să se implice în această muncă, cred că le-ar fi de folos să-şi printeze câteva idei esenţiale despre apostazia din Creta şi citate din Sfinţii Părinţi despre ce înseamnă comuniunea cu ereticii şi pomenirea ereticilor. În plus, cred că ar fi util să reţină (eventual print, tabletă) informaţii despre prigonirea celor care s-au îngrădit de erezie şi despre ce înseamnă concret ecumenismul.

      Apreciat de 1 persoană

      • mariani said, on decembrie 14, 2016 at 4:23 am

        @Mirela, @Muritor

        Va multumesc ca m-ati luminat si pe mine! Sa va dea Dumnezeu mantuire!

        Am inteles … Off … ma gandeam ca pot face ceva …. mi se pare tare groaznic sa nu mai ai unde merge la liturghie duminica …

        Unde sa ne mai spovedim si impartasi acum?

        Apreciat de 1 persoană

      • Mirela said, on decembrie 14, 2016 at 12:57 pm

        mariani

        Mulţumesc pentru urări, să te ajute şi pe tine Dumnezeu să te mântuieşti!
        Roagă-te lui Dumnezeu să te lumineze ce să faci, valorifică informaţiile de pe net despre nepomenitori şi încearcă să mergi la unul, când o fi. Dacă vrei, se poate, ţara noastră nu e cât Rusia. Şi chiar dacă ar fi fost, bine că încă avem nepomenitori.
        Să te lumineze şi să te întărească Dumnezeu!

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 5:29 pm

        @Mariani,
        Îţi recomand lectura cărţii „Sfinţii catacombelor Rusiei” compilată de Cuv. Serafim Rose (doar primele capitole sînt ale lui Ivan Andreev): http://prieteniisfantuluiefrem.ro/wp-content/uploads/2016/02/sfintii-catacombelor-rusiei.pdf
        Situaţia ruşilor din catacombe din sec. XX e foarte asemănătoare, chiar dacă nu identică, cu situaţia noastră de acum. Îţi va răspunde la foarte multe întrebări de genul ce e de făcut în cutare sau cutare situaţie.

        Apreciază

  6. diogene said, on decembrie 13, 2016 at 4:39 pm

    Eu am o prietena de familie,profa de religie,care in sufletul ei recunoaste oarecum erezia din Creta,dar spune ca nu are ce face,ca dansa a depus un juramant si ca nu poate face tulburare printre elevi sau cunostinte…E posibil ca acelasi lucru sa se intample si cu preotii.Am un amic preot intr-o parohie saraca lipata pamantului,cu doar 49 de familii in tot catunul care cauta fonduri sa acopere biserica. Nu gaseste.Am sa ii spun sa nu pomeneasca ierahul ecumenist si o sa vada dansul cum ii vor veni oameni la biserica si cum o sa aiba si fonduri de acoperit biserica.

    Apreciază

    • Muritor said, on decembrie 13, 2016 at 8:43 pm

      Ce fel de jurămînt a depus? Să rămînă iudă?
      Ce jurămînt poate depune un profesor şi mai ales faţă de cine şi pe ce?

      Apreciat de 1 persoană

    • Mirela said, on decembrie 13, 2016 at 9:10 pm

      Nu ştiu dacă de jurământ e vorba la prietena profesoară de religie, dar nu cred că jurământul o determină să tacă, ci faptul că profesorii de religie sunt acceptaţi pe un post doar cu binecuvântarea ierarhului. Deci, vorbind despre Creta şi despre nepomenirea ierarhilor, ar putea fi obligată să plece.

      Apreciază

  7. mircea.v said, on decembrie 13, 2016 at 6:13 pm

    Frate, numarul se micsoreaza pe zi ce trece. Am avut surpriza sa constat ca din cei ce au refuzat acte biometrice, dar care nu erau asa radicali impotriva celor ce taceau pe tema asta, acum cu sinodu zic ca sinodu’ e rau, dar preotii sant buni, ca ce sa faca, 1001 explicatii… Cu cat totul migreaza spre zero si unu, alb si negru, cu atat se raresc randurile. Deja simt o pedalare in gol. Dar nu am oprit pedalarea.

    Apreciat de 1 persoană

    • Matiu Cosmin said, on decembrie 13, 2016 at 9:08 pm

      Cu timpul intervine uitarea si amortirea duhovniceasca. Stiu elitele de ce lasa un timp sa treaca dupa ce impun ceva. Dupa aceea iar mai fac un pas si tot asa. Si cip isi vor implanta majoritatea. Cat e de greu acum sa renunti la unele lucruri cand inca mai ai altermativa:

      la permisul de conducere – transportul in comun
      la cardul de sanatate – adeverinta
      la cardul de la banca – sa ridici banii de la ghiseu

      Daca acum majoritatea cade, ce va face cand va fi cipul implantat si vor cadea toate alternativele ?

      Apreciază

      • Mihai said, on decembrie 14, 2016 at 5:18 am

        Cosmin, vedem cardul de sănătate care l-au luat marea majoritate, la fel va fi si cu cipul implantabil

        Apreciat de 1 persoană

    • Mirela said, on decembrie 13, 2016 at 9:24 pm

      mircea

      Asta văd şi eu: chiar dintre cei care au refuzat documentele biometrice şi sunt informaţi despre apostazia din Creta, cărora le-am trimis zilnic materiale cu de toate, nu au deloc/aproape deloc reţineri să meargă la pomenitorii de eretici. Ar merge la nepomenitori dacă le-ar sta sub nas, dar dacă trebuie să se urnească un pic, lasă, că merge ca înainte, n-o fi aşa de rău. Cu diverse scuze/explicaţii, că nu-s dificil de găsit. Nici măcar acasă nu vor să stea, ci i-a cuprins ducerea la biserică mai dihai ca înainte de apostazie şi afirmă că nu pot să nu meargă.
      Nu simt, nu-i strânge în spate, erezia deja i-a cuprins, orbit şi turmentat. Părerea mea e că nu e cazul să ne facem iluzii că tare trezim pe unii, când vedem cum cad şi cei care mai stăteau. Să luptăm mai mult ca să ne vadă Dumnezeu că ne silim, că facem ceva, căci altfel putem lesne să fim dezamăgiţi şi să abandonăm lupta.

      Apreciat de 3 persoane

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 1:27 am

        nu vă dezamăgiţi de asta, fraţilor!

        De fapt problema stă invers. Cei care erau anti-cip, nu erau neapărat şi antiecumenism. De fapt cauza tuturor problemelor cu care ne confruntăm este ecumenismul, erezia tuturor ereziilor, iar cipul e doar o consecinţă.
        „Pentru că nu ne luptăm cu ecumenismul, ei ne cipizează” e vorba părintelui Anatolie Cibric (Chişinău).
        Toate problemele din lumea asta au o cauză duhovnicească în primul rînd. Cel mai adînc sens şi rost a orice se întîmplă acum şi oricînd se găseşte doar în lumea duhovnicească, căci ea este generatorul a tot ce se întîmplă sau se va întîmpla, inclusiv prigoana prezentă şi viitoare.
        Ecumenismul e atît de simplist (în sensul de prostesc) că şi la mintea prostului satului e clar că este diferit de Adevărul Ortodoxiei. Deci nu e nimic complicat la nivel teoretic spre deosebire, ca exemplu, de monofizism şi difizism. Noi sîntem difiziţi, dar încercaţi să explicaţi unui armean de ce monofizismul e erezie, dar difizismul e Ortodoxie? Nu e aşa că e complicat?

        Ecumenismul este o erezie:

        1. clericalistă – adică a apărut ca urmare a pierderii soborniciei şi lipsa conştiinţei ei aproape totală la mireni, odată ce clerul a uzurpat drepturile neclericilor, poporului ortodox, care în primele veacuri alegeau clerul în sobornicitate. Clerul e conştient de asta. De asta ecumenismul e implementat în primul rînd de ierarhi care nu au fost aleşi de poporul ortodox, de ierarhi apostaţi ce deviau/deviază evident, că tocmai sare în ochi, de la învăţătura Sfinţilor Părinţi. Adică este o erezie de sus în jos. Vorba diaconului Evghenii Morgun: „noi mireni nu avem” – adică creştini mireni conştienţi de sine, de credinţa lor şi de rolul lor în Biserică cu toate funcţiile sale şi nu un creştinism exclusiv cultic, ce alienează conştiinţele şi rosturile fiecărui mădular în Biserică.

        2. ca urmare a indiferenţei religioase – el este interesant pentru cei care fug după neobişnuit, după supranatural, după unire şi toleranţă între „copiii lui Dumnezeu”, dar nu-i interesează deloc Adevărul, pentru că Acesta i-ar pune la treabă. Este prin urmare un socialism religios ce optează pentru pace cu oricine şi cu orice preţ în lumea aceasta, mai ales în păcat. Este posibil doar între cei care nu ţin la propriile valori religioase, nefiind sinceri cu sine înseşi în primul rînd. Credeţi că un musulman sincer are nevoie de binecuvîntările unui pseudopatriarh („PF” Kirill în speţă) sau de a unui rabin, respectiv un budist – de binecuvîntarea unui imam?

        3. mîntuirea este cu atît mai grea în vremurile acestea, din urmă, spre deosebire de alte vremuri, cînd era iconoclasmul de exemplu, căci ecumenismul este, în primul rînd, COMOD, adică nu cere nimic de la tine, nu-ţi impune nimic deosebit (cel puţin deocamdată), doar stai cuminte la tine în barcă şi nu fă valuri, taci. Deoarece este atît de simplist ecumenismul, că chiar şi ateii îl îmbrăţişează şi sînt gata să se încingă în hora asta, cu atît mai gravă e căderea şi degradarea omenirii de acum din zilele noastre. Cînd vezi cu ce se luptau Sfinţii Părinţi – Apostolii cu jidoviţii, Sinodul I cu arienii ce nu-l recunoşteau pe Hristos de Dumnezeu, Sinodul II cu pnevmatomahii ce nu-l recunoşteau pe Duhul Sfînt de Dumnezeu, Sinodul VII cu iconoclaştii ş.a.m.d., pe cînd ecumenismul – e la mintea găinii, dacă vrei să rămîi la demnitatea de om, e clar că vei fi anti-ecumenist. Nu cred că omenirea a fost vreodată mai degradată mental şi duhovniceşte ca în vremea de acum (poate doar înainte de Potop), încît e în stare să accepte o asemenea stupizenie ca ecumenismul

        Cipurile, vaccinurile, chemtrails-urile şi toate celelalte lucrări ale TAINEI FăRăDELEGII sînt doar consecinţa acestei stări comode lăuntrice de neîmpotrivire ecumenismului. Dumnezeu îngăduie lucrarea ecumenismului, precum a făcut-o mereu în istoria Bisericii, precum e scris în Sf. Scriptură, – „Căci trebuie să fie între voi şi eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercaţi.” I Cor. 11:19 – ca să se trezească conştiinţele adormite ale creştinilor amorţiţi şi adormiţi în comoditate şi în nemărturisire. Cine nu se va ridica, nu se va împotrivi şi nu va sta drept în această luptă contra ecumenismului care stă să înghită Biserica lui Hristos, precum balaurul din Apocalipsă, acela nu va mai avea nume nici în cer, nici pe pămînt, precum iudeii care au murit în pustie, căci s-au încrezut în călăuzele oarbe, iar nu în cele 2 călăuze care chemau la luptă pentru pămîntul făgăduinţei.

        De aceea nu vă miraţi dacă cei anti-cip nu vor recepta la fel ca voi tema ecumenismului, căci şi ecumeniştii pot fi anti-cip dacă îi doare mai mult libertatea personală decît viaţa de apoi.

        Al 3-lea război mondial bate la uşă ca urmare a apostaziei. Sfinţii Părinţi spun că va fi cel mai sîngeros, căci va avea un singur rost – măcelul. Toţi aceştia vor fi raşi de pe faţa pămîntului, iar alături de ei şi noi dacă nu vom avea nebunia mărturisirii.

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 2:17 am

        Chiar şi dpdv istoric ecumenismul e cu mult dinaintea cipului şi el era vădit demult în Ortodoxia Mondială, doar că noi ne purtăm indiferent/inconştient faţă de el şi, cu atît mai mult, nu ne interesa care sînt armele duhovniceşti de împotrivire – prima fiind ruperea comuniunii cu erezia.

        Apreciază

      • Raluca said, on decembrie 14, 2016 at 10:34 pm

        Muritor, subscriu. Ai prezentat ecumenismul sintetic, pe înțelesul tuturor. Ecumenismul ca socialism religios cu o dogmă simplistă pe înțelesul tuturor, care a dus la o indiferență religioasă prin pierderea conștiinței apartenenței la ortodoxie a poporului credincios, și a rolului lui într-o Biserică în care clerul a impus prin trădare erezia de sus în jos, fiind posibil acest lucru din cauza comodității și toleranței maselor care nu mai sunt dispuse să lupte cu orice preț pentru Adevăr. Da, cred că ne aflăm într-o situație asemănătore celei de pe vremea lui Noe, în care nesimțirea oamenilor era totală, și-l considerau pe Noe nebun. Lumea a fost atunci curățată prin apă. Acum se spune că va fi curățată prin foc. Cred că oamenii cer prin ceea ce fac o nouă curățire a lumii, și că un război devastator este foate posibil. Sincer mărturisesc că mi-e frică de ce o să urmeze, și cine știe câți dintre cei care zic astăzi că vor să reziste vor și avea tăria să facă asta până la sfârșit.

        Apreciat de 1 persoană

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 11:38 pm

        @Raluca,
        mulţumesc pentru răspuns! Cel puţin nu mă simt singurul pe pămînt (la modul figurat mă refer). Aş fi scris planetă, dar ştiu că Pămîntul nu e planetă.

        Apreciază

  8. Mirela said, on decembrie 13, 2016 at 10:40 pm

    Am constatat prin comentariile de pe acest blog că cine era neştiutor/derutat/nedumerit, dar căuta adevărul cu sinceritate, a priceput foarte repede cum stau lucrurile: a întrebat, i s-a răspuns ce spun Sfinţii Părinţi şi gata. Alţii, însă, par că pricep, apoi iar se întorc de unde au plecat. De ce? Nu neapărat pentru că ar fi mai proşti, ci pentru că, de fapt, caută scuze, subterfugii, ocoliri, excepţii, justificări etc., ca să poată trăi în aceeaşi linişte şi comoditate. NU VOR să vadă, nu vor să accepte, nu vor să piardă nimic, preferă să se mintă că nu s-a întâmplat nimic, că Rafail Noica, că Ierotheos Vlachos, că aia sau cealaltă.
    Vor o mântuire comodă, fără cruce, fără pustie, doar cu praznice şi „bucuraţi-vă!”, vor Împărăţia fără asalt şi fără năduf, considerând în intimitatea lor că Dumnezeu le e dator pentru mici gesturi pe care consideră că le fac pentru El.
    Alegerea trădării e vrere la cei mai mulţi, nu neştiinţă. Care caută sincer mântuirea e atent, ia aminte la ceea ce se întâmplă, are antene duhovniceşti, îşi întipăreşte în minte avertismentele şi profeţiile, sesizează pericolele, caută, are neliniştea bună, e treaz.
    Şi dacă nu e aşa, întreb: de ce înainte mulţi se dădeau viteji împotriva ecumenismului, cipurilor, Cretei, apostaziei etc., iar acum abia mai vedem câteva reacţii? Li s-a topit ştiinţa, ori şi-au adormit conştiinţa cu poveşti cu zâne? Părintele Simeon de la Sihăstria, duhovnicul lui Teofan cel NEVREDNIC de acest nume, de ce s-a sucit iar? Din neştiinţă? La fel şi Amfilohie Brânză, la fel pr. Aniţulesei şi atâţia alţii?

    Apreciat de 2 persoane

    • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 2:07 am

      Se tem de Cruce, Crucea mărturisirii! Mărturisirea are şi consecinţe, pătimirea, pătimire de care ei sînt conştienţi şi nu sînt pregătiţi să o accepte.

      Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 2:12 am

        Dar conştiinţa fiecăruia lucrează, doar că unii vor reacţiona ca Iuda Iscarioteanul la glasul conştiinţei (sinucidere, turnătorie, presiuni asupra mărturisitorilor, bătaie precum făceau torţionarii din închisori recrutaţi dintre cei închişi), iar alţii, mult mai puţini, se vor lăsa pătrunşi de glasul ei şi vor reacţiona ca Apostolul Petru – se vor pocăi şi vor lumina şi pe alţii. Cine crede că stă drept, să se uite să nu lunece!

        Apreciază

    • Mihai said, on decembrie 14, 2016 at 10:34 am

      Muritor, ai exemplu în acest sens filoxera aciuata de la Petru Vodă,care împreună cu roncea prin 2009 când apăruse pe la nashul tv când apăruse scandalul pașaportului biometric

      Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 5:34 pm

        @Mihai,
        Exact, bine punctat. E unul din exemplele cînd poţi fi anti-cip şi nu e, în acelaşi timp, anti-ecumenism, ci dimpotrivă, sînt ecumenişti anti-cip. Lupii în piei de oaie pot juca ca momeală pentru diferiţi creştini diferite roluri. Respectivii de la Petru-Vodă sînt cei cu eticheta de „tradiţionalişti” însă cei care cunosc Ecleziologia Ortodoxă foarte uşor îi demască ca iude.

        Apreciază

    • tanase said, on decembrie 15, 2016 at 9:55 am

      „la fel pr. Aniţulesei”? Cum asa, nu mai este marturisitor?

      Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 15, 2016 at 11:19 am

        Acum e pomenitor şi caută scuze.

        Apreciază

  9. Raluca said, on decembrie 13, 2016 at 10:43 pm

    M-am întâlnit în oraș acum vreo două-trei săptămâni cu un preot profesor la Facutatea de Teologie Ortodoxă din București, pe care-l cunoscusem acum câțiva ani, și față de care aveam mare respect. El un om la aproape 60 de ani stătea de vorbă cu un tânăr de vreo 30 și ceva de ani. M-am gândit să nu-i deranjez, dar m-am răzgândit, și m-am apropiat de ei și i-am salutat, l-am întrebat pe preot direct ce părere are despre sinodul din Creta. Mi-a spus că una bună. L-am întrebat dacă nu cumva cele semnate acolo recunosc ca și biserici diferite denominațiuni creștine, și dacă astfel nu sunt desființate câteva articole din Crezul Ortodox, și mi-a spus că nu vede nici o legătură. L-am întrebat dacă nu sunt recunoscute astfel ca și valide ”tainele” celorlalte denominațiuni creștine care au fost recunoscute ca și biserici, și mi-a spus că nu. L-am întrebat dacă nu este afectată familia ortodoxă prin recunoașterea reciprocă a acestor taine, și mi-a spus că în cazurile în care el a căsătorit un ortodox cu un catolic sau sectant, întâi l-a botezat, și apoi s-a făcut căsătoria. Dar eu nu-l întrebasem ce face el, ci întrebarea era dacă nu există un pericol general prin acceptarea de-a valma a căsătoriilor între ortodocși și ”creștini” de toate felurile, pentru că nu toți preoții botează, mirung și catehizează pe viitorul ortodox. Până să ne despărțim am mai apucat să-l întreb dacă în baza articolului 22 al sinodului din Creta nu există pericolul instaurării în biserică a unei dictaturi, și a faptului că cei care sunt de altă părere vor fi pur și simplu înlăturați. N-a mai apucat să-mi răspundă la această întrebare pentru că s-a urcat în mijlocul de transport pe care-l aștepta. Am rămas năucă și cu un gust amar, și disperată de calmul, siguranța și liniștea pe care le afișa. Vorbeam împreună și ne înțelegeam separat. Am mai schimbat câteva cuvinte și cu tânărul pe care-l văzusem vorbind cu preotul. M-a întrebat ușor surprins și amuzat că de ce mă interesează pe mine lucrurile astea, dar că de fapt e bine că mă interesează, și s-a abținut să mai facă alte comentarii.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on decembrie 13, 2016 at 11:42 pm

      Raluca

      Trebuie vorbit si despre:

      EREZIA din ARTICOLUL 19 al MARELUI SINOD. Ierarhii BOR elogiaza HULELE din DECLARATIA DE LA TORONTO, care reprezinta de fapt piatra de temelie a Sinodului lor din Creta …

      https://saccsiv.wordpress.com/2016/09/02/erezia-din-articolul-19-al-marelui-sinod-ierarhii-bor-elogiaza-hulele-din-declaratia-de-la-toronto-care-reprezinta-de-fapt-piatra-de-temelie-a-sinodului-lor-din-creta/

      Apreciază

      • Raluca said, on decembrie 14, 2016 at 12:12 am

        Da, biserica s-a delimitat de eretici prin anateme, iar acum, după sinodul din Creta, nu mai există nici eretici, nici anateme, ci toți sunt „biserici”.
        Eu l-am întrebat ce mi-a venit în minte în acel moment. Întâlnirea a fost întâmplătoare și foarte scurtă. Vroiam să aflu niște răspunsuri, și le-am aflat … Asta e situația.

        Apreciază

    • X said, on decembrie 13, 2016 at 11:49 pm

      Ce te intereseaza pe tine lucrurile astea? Ori vrei sa gandesti? De ce sa gandesti? Traieste, nene, ca o leguma! Nu vezi că-i rețetă in ziua de azi? E asa bine… sa fii leguma… Sa bei Cola, sa mananci McDonald’s si etc., etc., e asa bine! De ce nu incerci?! E… te-te… Las’ ca-ti fac eu o reeducare!!!…

      Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 14, 2016 at 12:45 am

      Să ia aminte cei care îşi lasă sufletele pe seama preoţilor, crezând că făcând ascultare oarbă de ei se vor mântui. Vi se pare că preotul şi, probabil, viitorul preot se frământă pentru salvarea voastră de apostazie? Vi se pare că le pasă că trădează, credeţi că-i interesează Hristos, viaţa veşnică, mărturisirea Adevărului?
      Câtă dreptate avea Părintele Justin când ne spunea că păstorii ne vor vinde, că un popor de 20 de milioane e dus spre iad şi că fiecare creştin trebuie să se pună singur la punct, adică să se informeze despre ce se întâmplă!

      Apreciat de 2 persoane

    • Mihai said, on decembrie 14, 2016 at 5:24 am

      Raluca, acel ,, profesor de teologie”, o fi pe la vreo ,,facultate” din asta gen Ștefan Gheorghiu, ceea ce ai făcut tu, nu ai făcut decât să încerci marea cu degetul, mai degrabă imblanzeai un leopard

      Apreciat de 1 persoană

      • Raluca said, on decembrie 14, 2016 at 9:24 pm

        Mihai, este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă de mulți ani. S-a ivit prilejul să-l întreb ce părere are despre Creta. Chiar mă interesa. Se pare că toți gândesc la fel. Înainte de Creta am auzit pe un alt profesor de la FTO lăudându-l pe patriarhul de tristă amintire Athenagoras, alt profesor împărtășea cu lingurițe de unică folosință, iar părerea pr. Coman despre documentele electronice cu cip este publică. Nu mai vorbesc că la paraclisul FTO biserica Sf. Ecaterina a fost permisă slujirea unui episcop copt din Egipt, iar biserica nu cred că a fost resfințită.

        Apreciază

  10. Ioana said, on decembrie 14, 2016 at 1:04 am

    unu1,

    cum ti se pare?

    https://drive.google.com/file/d/0B5UnAwbXz-IyOUU4MlMzbmFFTzg/view

    Broșură – Adevărul despre ECUMENISM și SINODUL din CRETA
    http://www.glasulstramosesc.ro/blog/brosura_adevarul_despre_ecumenism_si_sinodul_din_creta/2016-12-06-243

    Apreciază

    • Ioana said, on decembrie 14, 2016 at 1:12 am

      Ca sa nu fie polemici sa extragem foarte pe scurt ideile principale. (Cine spune, ce s-a intamplat, ce trebuie sa facem… UNDE MERGEM LA BISERICA etc)

      Apreciază

      • unu1 said, on decembrie 14, 2016 at 7:21 pm

        @Ioana
        Draga Ioana iti multumesc pentru linkuri. E foarte misto realizata brosura.’
        Dar ca sa-i explic „aproapelui” mi-ar trebui o varianta foarte scurta, de ai am zis „decalog”. Dar pana una alta e buna si varianta asta; o sa-mi extrag eu ideile principale.
        Ar fi bine daca fratele saccsiv ar pune brosura ca articol de sine statator.
        Merci inca o data si Dumnezeu sa va miluiasca pe tine si pe cei care au realizat-o ! :-)))

        Apreciază

    • Adrian said, on decembrie 14, 2016 at 4:06 pm

      Of !

      Iar A.B.?
      Mare duhovnic ?
      NU mai vreau !!!!!

      Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on decembrie 14, 2016 at 10:43 pm

        din pacate, il ocolim…. de-aia zic ideile principale SI SANATOASE

        Apreciază

      • Ioana said, on decembrie 14, 2016 at 11:01 pm

        ASTEA LE-AU PUS SI Astradromu’ sau Asociatia Sfantul Arhanghel Mihail la conferinte dupa plecarea athonitilor. Ma gandesc ca si acesta e un motiv pentru care marturisirea prin aceste conferinte s-a impotmolit un pic cu tema harului dand apa la moara caldiceilor nedumeriti…

        unde isi baga Boca coada…. macar de nu l-ar necinsti aceasta asociatie cu amintirea elogioasa a unui inselat notoriu, pe Sfantul Arhanghel Mihail, pe care l-au ales drept ocrotitor.

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 11:54 pm

        Ce e cu A.B., că nu am înţeles? e prin broşură sau cum?

        Apreciază

      • Ioana said, on decembrie 15, 2016 at 1:54 pm

        da, e un citat la capitolul Mari duhovnici impotriva ecumenismului, care e cel mai probabil ca nici nu era al lui. A.B. @Adrian a remarcat. Si asociatiile care au organizat conferintele athonitilor au promovat acel clipulet cu citatele care e si pe youtube. In rest brosura e ok, cu evenimente si fragmente de la Sfintii Parinti si preoti nepomenitori pe care le-am vazut si noi in acest timp de dupa „sinod”

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 15, 2016 at 2:24 pm

        Ioana

        Doamne ajuta!
        Iertare, e-mailul pe care-l vad eu aici e corect? Caci vreau sa-ti scriu ceva.

        Apreciază

      • Ioana said, on decembrie 15, 2016 at 8:34 pm

        Saccsiv

        Doamne ajuta!
        E corect email-ul. Anunt daca il primesc.

        Apreciază

    • ban said, on decembrie 14, 2016 at 8:39 pm

      Astia de la ”hristofor” sunt stilisti. Atentie cu ei.

      Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 11:25 pm

        @ban,
        mă ierţi de asociere, dar porţi ochelari de cal? vezi doar o singură direcţie, o singură etichetă, o singură culoare?

        Eu îl cunosc pe Hristofor personal. Da, ei sînt pe stilul vechi, aşa cum îi numesc patriarhiştii (cei care ţin mai mult la patriarhie decît la Biserica lui Hristos, să nu confundăm, cîteodată acestea sînt total opuse, aşa cum e acum) şi eu sînt, adică urmăm calendarul patristic. Asta nu-i face pe ei stilişti.
        Ei se luptă cu ignoranţa şi indiferenţa creştinilor şi clericilor de ani de zile în privinţa ecumenismului şi a propagandei neostiliste patriarhiste. Adevărul e că nu trebuie separată lupta anti-ecumenistă de revenirea la calendarul patristic, căci reforma calendarului a fost doar un prim pas în crearea schismei şi infiltrarea mai adîncă a ecumenismului între mădularele Bisericii Ortodoxe.
        Ai vreo dovadă concretă să afirmi că Hristofor şi cei care citesc cele postate pe blogul lui sînt stilişti? De ce întreb, căci ceea ce afirmi e osîndă.

        E groaznic cu cîtă uşurătate unii împart anateme şi-i despart pe unii fraţi de Hristos, nedîndu-şi seama cum îşi acumulează ei singuri osîndă.

        Spre ştiinţa ta, administratorul blogului respectiv e în nepomenire din 2010 şi nu a aderat la vreun sinod stilist pînă acum.

        Apreciat de 1 persoană

      • ban said, on decembrie 15, 2016 at 8:53 am

        Muritule
        Te contrazici singur, ba e schismatic, ba nu. Eu directia schismei, cu stilistii in iad, nu o vreau. Stii bine ca ei nu sunt recunoscuti nici in Athos. Ramai in Bor, cum fac si parintii nepomenitori.

        Apreciază

      • ban said, on decembrie 15, 2016 at 9:40 am

        Atentie, vb. de stilistii din Romania, nu de biserica din R. Moldova

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 15, 2016 at 3:13 pm

        @nene ban,
        nici eu, nici Hristofor nu sîntem pe terioriul actual al României, sîntem în Republica Moldova.
        Tu mai departe de nasul tău vezi şi altceva?
        Muntele Athos singur e pe „stilul vechi”, calendarul patristic.
        Şi unde mă contrazic?

        Apreciază

      • ban said, on decembrie 15, 2016 at 8:29 pm

        ”Hristofor.wordpress” ii sustin pe fata pe schismaticii stilisti de la noi, ce nu pricepi? Ar trebui sa-si vada de treaba lor.

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 15, 2016 at 9:40 pm

        @ban,
        scrii: ” ”Hristofor.wordpress” ii sustin pe fata pe schismaticii stilisti de la noi, ce nu pricepi? ”

        Ce dovezi ai în acest sens? Dă-mi măcar una.
        Hristofor şi obştea lui nu se află în comuniune cu stiliştii de la voi, nici cu ecumeniştii din BOR, BORu sau de oriunde altundeva sau cu vreun sinod stilist.
        Faptul că publică articole care condamnă reforma calendarului, cripto-ecumenismul (gen pr. Aldea, cuvântul kakodox, Petru-Vodă etc.), articole traduse în română ale ÎPS Averchie Tauşev sau alţi reprezentanţi ROCOR/BORuD, prin asta înţelegîndu-se revenirea la calendarul ortodox patristic, e dovadă de stilism?

        Încă nu aţi învăţat că autoritate în Biserica Ortodoxă nu e preotul X sau patriarhul Y şi toată propaganda renovaţionistă (neostilistă, serghianistă sau de alt gen) ce îi susţine din urmă, ci Sfinţii Părinţi cu învăţătura Adevărului revelat sînt AUTORITATE în Biserică? Respectiv, nu „patriarhul”, nu „episcopul”, nu „părintele” care tace cînd e strîmbată învăţătura Sfinţilor Părinţi sînt infailibili, ci Biserica Ortodoxă cu învăţătura Ei este Infailibilă.

        Cînd o să încetaţi să mai gîndiţi în tiparele/stereotipurile reeducării patriarhiste şi o să începeţi să descoperiţi pe Sfinţii Părinţi?

        Ia aminte:
        Deci zicea Iisus către iudeii care crezuseră în El: Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei; Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi. Ei însă I-au răspuns: Noi suntem sămânţa lui Avraam şi nimănui niciodată n-am fost robi. Cum zici Tu că: Veţi fi liberi? Iisus le-a răspuns: Adevărat, adevărat vă spun: Oricine săvârşeşte păcatul este rob al păcatului. Iar robul nu rămâne în casă în veac; Fiul însă rămâne în veac. Deci, dacă Fiul vă va face liberi, liberi veţi fi într-adevăr. Ştiu că sunteţi sămânţa lui Avraam, dar căutaţi să Mă omorâţi, pentru că cuvântul Meu nu încape în voi. Eu vorbesc ceea ce am văzut la Tatăl Meu, iar voi faceţi ceea ce aţi auzit de la tatăl vostru. (Ioan 8, 31-38).

        Cum să te facă liber pe tine Adevărul, dacă tu turbi numai cînd auzi pomenindu-se de calendarul patristic şi pui eticheta de „stilism”? Cum să rămînă în tine cuvîntul Adevărului dacă tu nu suporţi pe cei care sînt împotriva reformei calendarului şi asculţi mai mult de „tatăl tău”, care acum este propaganda neostilistă antipatristică, deci minciuna şi tatăl ei?

        Repet încă o dată, lupta anti-ecumenistă este de neconceput fără lupta contra reformei calendarului, căci reforma calendarului este primul bastion al ecumenismului în inima Ortodoxiei. Dacă ierarhii BOR vor mai reveni vreodată la Ortodoxie, este important ca BOR să revină la calendarul patristic şi să termine cu schisma calendaristică (precum a făcut de exemplu Biserica Ortodoxă a Poloniei în 2014).

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 16, 2016 at 12:32 am

        ca să mă fac lămurit, nu apăr persoana lui Hristofor şi nici nu mă pun chezăş pentru el, însă apar ceea ce e postat pe blogul lui care în ceea mai mare parte nu e de la persoana sa, ci e învăţătura patristică, învăţătura neştirbită a Sfinţilor Părinţi din vechime şi pînă în contemporaneitate, învăţătura autentic ortodoxă. Poţi uşor controla asta analizînd sursele sale.

        Apreciat de 1 persoană

  11. enkidu said, on decembrie 14, 2016 at 7:41 am

    Arhiepiscopul Averchie a văzut că, odată ce „sa­voarea” Ortodoxiei s-a pierdut, iar Biserica ajunge să fie privită în primul rând ca o organizaţie lumească, calitatea de mădular al Trupului tainic al lui Hristos este confundată cu calitatea de membru într-o grupare administrativ bisericească sau în alta. Atunci, vieţile oamenilor pot fi năruite sub pretextul „curăţirii Bisericii“, dacă aceşti oameni nu par prielnici organizaţiei. Preoti, mireni şi monahi sunt aţâţaţi şi făcuţi să nu se încreada unii în alţii, tocmai ca să apere avantajele lumeşti al respectivelor lor grupări. O grupare bisericească poate să se desprindă dintr-o alta şi să caute să îşi legitimeze poziţia cu nenumărate formule legale şi canonice. Diferite grupări pot să se unească, formând „supragrupări” ca să ajungă să se simtă mai legitime; pot sa vorbească de unitatea lor exterioară, ca şi când aceasta ar reprezenta unitatea duhovnicească adevărata a Bisericii, însă adeveresc că această unitate este de fapt pe de-a-ntregul politică, dacă ele resping sau întrebuinţează polemica împotriva acelor grupări ortodoxe care nu s-au alăturat organizaţiilor lor. Cei cu o „mentalitate partinică” pot pierde însăşi ideea de sfinţenie, ridicând în slavă personalităţile bisericeşti fie pentru ci sunt „recunoscute” de propria lor grupare, fie pentru ca sunt purtătorii ei de cuvânt cei mai de vază. „Canonicitatea”, o armă însemnată în polemica dintre grupări, ajunge să fie mânuită destul de discreţionar şi confundată în mod greşit cu „recunoaşterea” unui grup de către alte grupări. In felul acesta, pare să devină mai „canonic” cel care întrebuinţează propaganda cea mai eficace.

    si

    Unii vor zice: “Ascultaţi, ce tot vorbiţi, despre ce prăbuşire a Bisericii este vorba, când noi avem legământul hotărât al lui Hristos care spune: “Voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui” (Mt. 16,18). Foarte adevărat, cuvintele lui Hristos sunt fără îndoială de netăgăduit, însă nu se ştie de ce, uităm că prin aceste cuvinte Hristos nu arată hotarele Bisericii, pe care “porţile iadului nu o vor birui.” Nu se spune care anume Biserică va fi aceea: a Constantinopolelui, Rusă, Sârbă, Bulgară, Biserica Rusă din diasporă, sau oricare alta. Se spune simplu – “Biserica”, adică, până la sfârşitul veacului şi cea de A Doua Venire a lui Hristos, adevărata Biserică nu va disparea de pe faţa pământului, ci va subzista. Biserica va rămâne Biserică cu toate înaltele ei legăminte, împuterniciri şi drepturi binecuvântate ce-i aparţin, chiar şi în cazul, când în ea va rămâne un singur episcop şi minimum de credincioşi. Iar restul se va clătina şi va cădea, va fi “biruit de porţile iadului”, chiar dacă va continua să se numească “biserică”. Iată ce trebuie de avut în vedere pentru a evalua corect evenimentele care au loc în zilele noastre!

    Nu avem de unde aştepta restabilirea creştinismului” – scrie mai departe Episcopul Ignatie: “Vasele Sfântului Duh au secat definitiv pretutindeni, chiar şi în mănăstiri, aceste tezaure de evlavie şi daruri harice, or, substanţa Duhului dumnezeiesc poate fi suplinită şi restabilită numai prin uneltele Sale. Îndelungata şi milostiva răbdare a Domnului îngăduie să se prelungească şi să fie amânat deznodământul final pentru cei rămaşi, care se vor mântui, între timp, cei ce putrezesc sau au putrezit, vor atinge deplina putreziciune. Cei ce vor să se mântuiască, trebuie să înţeleagă bine acest lucru şi să folosească timpul dat spre mântuire, ‘căci timpul scurt este’, iar trecerea în veşnicie este aproape pentru fiecare din noi. Se cuvine să fim mai împăciuitori faţă de starea Bisericii şi totodată înţelegători. Această stare jalnică este îngăduită de Sus. Stareţul Isaia spunea: ‘Înţelege vremea! Nu aştepta buna orânduire în structura bisericească îndeobşte. Fii mulţumit că există posibilitatea mântuirii individuale a celor care vor să se mântuiască‘ “.

    Sfaturi care parcă ne sunt îndreptate direct nouă, pentru a nu ne descuraja, a nu cădea în deznădejde, văzând ce se petrece. Cel mai greu este, desigur, în aceste vremuri, după cum remarca Sfântul Ierarh Ignatie, de a suporta singurătatea spirituală.

    “Mântuieşte-te singur! Fii fericit, dacă vei afla măcar un colaborator adevărat în lucrarea de mântuire: acesta e cel mai mare şi mai de preţ dar al Domnului, în zilele noastre. Păzeşte-te, vrând să-ţi salvezi aproapele, să nu te tragă el în prăpastia pierzaniei. Acest din urmă lucru se întâmplă la tot pasul.” Iată ce vremuri grele vor veni pentru mântuire, şi aceste vremuri au şi venit!

    “Apostazia si Antihristul. Dupa invataturile Sfintilor Parinti”

    Apreciază

  12. Apa trece, pietrele rămân. said, on decembrie 14, 2016 at 9:32 am

    Cred ca trebuie sa găsim modalități de a fi din ce în ce mai exigenți cu noi înșine. E bine sa ne îngrădim de erezii, dar nu e suficient. Sfântul Lavrentie de Cerrnigov recomanda pentru aceste vremuri Rugăciunea lui Iisus. Sa fim uniți cu Dumnezeu în rugăciune. Cred ca la acest lucru se referea Părintele Adrian Fageteanu când spunea că trăim vremurile lui ,,Scapă cine poate „. Scopul nostru este sa ne mântuim. Dacă eu mor astăzi, voi scăpa de necurati când voi trece prin vămile văzduhului?

    Apreciază

    • el said, on decembrie 14, 2016 at 12:18 pm

      apa…

      „Dacă eu mor astăzi, voi scăpa de necurati când voi trece prin vămile văzduhului?”_______ NU DEFINITIV NU treci ! daca NU te lasi de INSELAREA boca !

      Apreciază

  13. ilioara said, on decembrie 14, 2016 at 9:56 am

    Imaginati-va sa mergeti la spovedanie la un preot de genul ala….Eu acum cativa ani am incercat niste discutii sa vad ce zice despre ecumenism viitorul meu preot. Sigur ca da a fost de acord cu mine, ba mai mult a zis ca el cu prima greseala renunta la post daca se persista in greseli. Sigur ca m-am bucurat, in gandul meu eram fericita ca gasisem preot bun si cu prima ocazie pentru niste ispite de ganduri, nimic iesit din comun mi-a dat un nr impresionant de sute de metanii pe zi. Nu mi-au prins rau dar oricum…a, si acum e un pomenitor convins si fericit..deci nu stiu despre ce vorbim….Ideea mea e ca daca am mai putea incerca ceva ar fi sa vorbim cu preotesele, pana la urma ele sunt in spatele acestor decizii. Daca ele ar fi hotarate si i-ar sustine…..cine ar mai putea sta in fata lor? Daca preoteasa nu a vrut sa beneficieze de concediul de maternitate sa-si creasca copilul, ca sa nu-si pericliteze cariera, nu a vrut sa stea la tara, s-a facut luntre si punte si l-a dus la oras…si multe altele..nu mai dezvolt…mai asculta preotul de mine acum daca ma duc sa-i zic de erezie??/Eu stiu ca acum moda in familiile de preoti este sotia cu cariera si copiii cu burse dincolo dar…..parerea mea este si ramane ca femeia care sta in fata lui Dumnezeu si ceea ce face face cu frica Lui, muta muntii, MAI ALES o preoteasa, cum de altfel si invers…ce nu face femeia cand vrea ea……

    Apreciat de 1 persoană

    • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 5:38 pm

      Asta e cînd preotul nu e capul familiei.

      Apreciază

    • mircea.v said, on decembrie 14, 2016 at 6:06 pm

      Nu pleaca Eva de la oras la sat… Da daca pleaca, e de 10 ori mai mare ca Adam.

      Apreciază

      • ilioara said, on decembrie 15, 2016 at 9:59 am

        ideea nu e sa fie Eva mai mare decat Adam si nici sa plece neaparat la tara…. Ideea e ca ei trebuie sa lupte impreuna pe un ANUME front. Din pacate se pare ca au facut alte alegeri….Puteau sa faca pana acum un plan de rezerva, puteau sa se pregateasca cumva, nu sa vina acum sa zica „a pai eu ce fac cu familia…”. Ceea ce zic eu e ca preoteasa si in general femeia are rol determinant in toata povestea asta , ea este AUTORUL MORAL…..

        Apreciază

  14. Apa trece, pietrele raman said, on decembrie 14, 2016 at 11:04 am

    http://www.sciencealert.com/this-is-how-much-your-body-is-worth

    Apreciază

  15. F said, on decembrie 14, 2016 at 12:54 pm

    Off-Topic

    Salut!
    Am si eu cateva intrebari… dupa toate ce se intampla acum, nu prea stiu ce sa fac…
    Daca ma spovedesc la un preot care are card, este spovedania valabila?
    Daca eu inca am card bancar, spovedania e valabila?
    L-am intrebat pe duhovnic ce parere are de sinod, nu e de acord, insa tot il pomeneste pe patriarh si cred ca o sa il pomeneasca in continuare… e cumva intre. I-am spus despre sinod, i-am dat articole si video-uri sa vada.

    De acte cu cip, mi-a zis: ce sa facem atlceva, ca nu avem ce face, si mi-a spus ca e bine daca pot sa nu le primesc.

    Ce sa fac, mai continui cu el sau sa cault altul?
    Sincer, nu am gasit un preot care nu pomeneste patriarhul si e anti-cip…

    Multumesc!

    Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 14, 2016 at 3:57 pm

      F

      Dacă te spovedeşti şi te împărtăşeşti la preotul pomenitor al ereticului Daniel, te uneşti cu apostazia/erezia lui Daniel şi a tuturor lepădaţilor şi antihritilor cu care el s-a unit.
      Du-te la preot nepomenitor, când poţi, chiar dacă e la sute de kilometri. Dacă vede că vrei, Dumnezeu te ajută, am simţit-o pe propria piele, ca şi alţii.

      Apreciat de 1 persoană

      • F said, on decembrie 14, 2016 at 4:23 pm

        @Mirela
        Multumesc pentru raspuns.
        La Cipian Staicu ar fi bine? Desi e cam departe de mine…

        Apreciază

  16. ins said, on decembrie 14, 2016 at 2:19 pm

    Cred că sîntem într-o fundătură. În principiu, și asta e de necontestat, unde e Episcopul acolo este Biserica. Suspendînd acest principiu ieșim din Ortodoxie. Nu există Biserică fără Episcop. Preotul e (doar) delegatul Episcopului. La modul absolut, Episcopul săvîrșește Liturghia. Nu poate exista Liturghie validă în afara comuniunii (prin pomenire) cu un Episcop, a cărui pomenire NOMINALĂ e obligatorie fie și cu „riscul” încălcării principiului teritorialității. Ori, la ora asta TOȚI Episcopii, chiar și cei ce-și spun anti-ecumeniști, se pomenesc între ei, direct sau indirect, conform a ceea ce în matematică numim principiul tranzitivității. Mergînd pe firul comuniunilor, vei observa un lanț neîntrerupt între Serafim de Pireu, bunăoară, și Bartolomeu cel ecumenic/ist. Trecînd firește și pe la prigonitorul părintelui Ciprian. La rîndul lor, toți patriarhii sînt în comuniune. Se pomenesc între ei. Prin urmare la ora asta, ca preot, pomenind pe ORICARE Episcop intri în comuniune cu toți și nepomenind pe niciunul ieși complet în afara acestei Biserici. Trebuie să-ți găsești o alta, structurată pe alt șir de pomeniri, ruptă complet de asta. Pînă atunci, nici mirean nu mai poți fi aici. Firește, există și aici Episcopi cu convingeri anti-ecumeniste ferme. Dar, repet, cu toate astea n-au întrerupt pomenirea/comuniunea cu ceilalți mai puțin sau deloc fermi. Abia cînd o vor face Ei, delimitîndu-se Ei de ceilalți, vom avea probabil Biserica în care ne vom regăsi. Pînă atunci, ori așteptăm momentul delimitării Episcopilor antiecumeniști de ceilalți și-l pomenim în continuare pe ierarhul locului, așa cum (încă) fac ei între ei, ori nu-l mai pomenim și ieșim afară cu totul, fie ca mirean, fie ca monah, fie ca preot, asemenea Sf. Maxim. Care a așteptat AFARĂ. Patru ani. Oricît ne-ar plăcea să credem că nepomenirea poate fi un instrument pedagogic, de semnalizare, ea nu e. E o soluție extremă. Și mai e încă ceva adevărat: cei mai adevărați părinți de la noi (ăia vreo 5), practic vorbind, nu puteau doar semnaliza, din lipsa instrumentarului eficient. Autismul șefilor lor e absolut. Ori ar fi vorbit singuri, ori după două trei petiții sîcîietoare ar fi fost excluși din cler. Fie că pomeneau, fie că nu pomeneau. Nu poți avea și conștiință dogmatico-eclezială și în același timp să poți și supraviețui într-o astfel de „construcție”! Și uite-așa s-a ajuns în situația paradoxală ca singurii clerici ortodocși autentici să fie în afara BISERICII datorită necomuniunii NOMINALE, PRACTICE cu un Episcop care să nu fie în comuniune cu colegii lui eretici, iar ceilalți, nici ei să nu fie în BISERICĂ datorită pomenirii și implicit comuniunii cu episcopii eretici. Așadar, pînă cînd cei 5 sau 6 își vor găsi un episcop valid în sensul în care ei îl doresc, Biserica concretă intră în stand-by. Iar ei nu pot nici sluji, nici participa la slujbe. Asta le-o cere consecvența. Dacă sînt suficient de curățiți și iluminați vor purta crucea asta. Dacă nu, atunci n-au decît să se întoarcă și să aștepte cu inima sfîșiată prima mișcare la vîrf. Altă cale nu există.

    Apreciază

    • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 6:08 pm

      @ins,
      ai cîteva afirmaţii greşite din punct de vedere ecleziologic. Nu am să le punctez pe toate, dar nici nu sînt în stare să-ţi răspund exhaustiv la toate problemele pe care le-ai ridicat şi la concluziile şi aluziile la care ai ajuns.
      În primul rînd nu este Biserică acolo unde ierarhii nu mărturisesc Ortodox, aceea nu este Biserică din motiv că ierarhii respectivi nu sînt ierarhi ci pseudoierarhi, uzurpatori, impostori care se îmbracă ca ierarhii dar mărturisesc strîmb, mărturisesc erezii. Orice preot care pomeneşte un pseudoierarh minte la fiecare Liturghie săvîrşită de acesta că „ierarhul” respectiv ar „învăţa drept cuvîntul Adevărului”.
      Criteriul canonicităţii unei biserici nu este doar succesiunea apostolică (căci dacă ar fi doar asta, atunci o găseşti şi la ereticii papistaşi, şi la uniaţii greco-catolici, şi la ereticii monofiziţi etc.), ci, în primul rînd, mărturisirea neştirbită, neîntinată, neschimbată a Adevărului revelat găsit în Sfînta Predanie şi în Sfînta Scriptura (care tot a fost scrisă ca moştenire a Sfintei Predanii). Deci vorbim de Adevăr, e Biserică aceea care mărturiseşte drept Adevărul ortodox.
      Preoţii care nu pomenesc un pseudo-ierarh, deci un „ierarh” care învaţă strîmb cuvîntul Adevărului, prin nepomenirea lui, prin ruperea comuniunii cu acesta, ei mărturisesc în primul rînd că s-au rupt de acea pseudo-biserică pe care o ţin aceşti pseudo-ierarhi.
      Ca un preot nepomenitor să fie în Biserica Ortodoxă, trebuie, în primul rînd, el să mărturisească ortodox, adică să înveţe drept cuvîntul Adevărului, iar problema unui ierarh ortodox se va rezolva de la sine, căci Dumnezeu le rînduieşte.
      Dacă nu ar fi aşa, atunci după gîndul tău, Biserica Ortodoxă din Constatinopol a dispărut odată cu moartea Sf. Ierarh Marcu al Efesului (în 1444 d.Hr.) şi nu mai rămăsese în viaţă nici un ierarh ortodox, ci toţi erau uniaţi greco-catolici, respectiv cel care a ajuns Patriarh al Constantinopolului după cucerirea Constantinopolului de către musulmani, adică Ghenadie Scholarios, ucenicul de drept şi într-un duh cu Sf. Marcu al Efesului (la momentul cuceririi oraşului Scholarios era doar monah), nu a mai avut continuitate apostolică, căci nu mai avea de la cine o lua, căci Biserica dispăruse.
      La fel şi în timpul Sf. Maxim Mărturisitorul, toată Biserica Ortodoxă dispăruse, căci după moartea Sf. Papă Martin al Romei (ortodox), toate Bisericile locale erau în erezie şi nu mai erau ierarhi ortodocşi în toată lumea, căci Ortodoxia a fost restabilită abia după moartea mucenicească în exil a Sf. Maxim Mărturisitorul (care era doar monah).
      Sînt multe alte momente de acest tip, dar repet, concluziile la care ai ajuns sînt greşite. Oricine cu o pregătire mai bună ţi-ar putea răspunde.
      Citeşte istoria Bisericii Ortodoxe în momentele cînd apăreau tot soiul de erezii şi vezi cum Sfinţii Părinţi le combăteau chiar dacă erau prigoniţi, omorîţi, exilaţi de eretici sau de puterea seculară. Biserica Ortodoxă mereu îşi recăpăta drepturile.
      De asemenea îţi recomand să citeşti şi cartea „Sfinţii catacombelor Rusiei”, căci situaţia ruşilor din catacombe, care tot au folosit nepomenirea ca armă de luptă duhovnicească contra serghianismului, e foarte asemănătoare cu a noastră de astăzi: http://prieteniisfantuluiefrem.ro/wp-content/uploads/2016/02/sfintii-catacombelor-rusiei.pdf

      Totodată, dacă găseşti a carte bună de ecleziologie ortodoxă în română, citeşte-o. Eu personal nu cunosc nici una în Română.

      Apreciază

      • el said, on decembrie 16, 2016 at 12:45 pm

        Muritor

        ai raspuns ft bine.
        si de asemenea despre problema calendarului FALS.: „Repet încă o dată, lupta anti-ecumenistă este de neconceput fără lupta contra reformei calendarului, căci reforma calendarului este primul bastion al ecumenismului în inima Ortodoxiei. Dacă ierarhii BOR vor mai reveni vreodată la Ortodoxie, este important ca BOR să revină la calendarul patristic şi să termine cu schisma calendaristică (precum a făcut de exemplu Biserica Ortodoxă a Poloniei în 2014).”___ e adaevrat asa trebuie facut si cei care NU mai pomenesc episcop ERETIC tinator de aclendar „nou” ar putea sa rezolve ( initial pt ei si mica lor comunitate de DREPT CREDINCIOSI care NU ÜRIMESC COMNUNIUNEA cu ERETICII) si problema calendarului patriastic adoptandu-l pentru ei si urmand timpurile liturgice randuite de acesta. parerea mea este ca asa va fi cu timpul, deocamdata sarmanii nepomenitori au de infruntat probleme mai acute si directe ( rigoana efectiva si alungarea lor) insa odata cu RUPEREREA de ERETCII ECUMENISTI se vor RUPE si de calendarul ECUMENIST satanist.

        Apreciat de 1 persoană

      • Muritor said, on decembrie 16, 2016 at 3:14 pm

        @el,
        Total de acord ce scrii. Tocmai de asta şi abordez tema calendarului patristic, căci cei ce au rupt comuniunea cu ereziarhii sînt primii care pot reveni la învăţătura autentic ortodoxă (şi pe asta trebuie insistat şi de convins) şi să se lepede de toate inovaţiile din ultimele 2 secole strecurate în sînul Ortodoxiei.
        Mă supără cînd văd creştini care parcă s-au mai dezmorţit din somnul cel de moarte duhovnicească, dar nu s-au lepădat încă de omul cel vechi reeducat, de haina cea ruptă şi cîrpită a învăţăturii strîmbate, în loc să se îmbrace în haina cea nouă neţesută de mînă omenească pe care ne-o oferă Adevărul Întrupat, Răstignit şi Înviat, ca să devină omul cel nou, adevăratul creştin ortodox.

        Apreciază

    • mircea.v said, on decembrie 14, 2016 at 6:15 pm

      Ai uitat sa mentionezi si capul Bisericii in toata aceasta minunata analiza. Ce parere ai, Iisus Hristos si Adevarul au si ei loc prin Biserica?
      Fii atent saritura din fundatura:
      il pomenesti pe Episcopul Longhin.
      Unde este Adevarul acolo e Biserica, nu unde e episcopul.

      Cum sa intre bre in stand-by Biserica lui Hristos?
      Numai tampenii spui.
      Citeste cartea „Sfintii catacombelor Rusiei”.

      Apreciază

      • ins said, on decembrie 14, 2016 at 9:05 pm

        „Nu vă poruncesc, ci vă sfătuiesc, feriti-va de ratacire. Unde-i episcopul, acolo-i Biserica, si unde-i Biserica si episcopul, acolo-i Liturghia cea adevarată” Sf. Ignatie Teoforul

        Apreciază

      • ins said, on decembrie 14, 2016 at 9:11 pm

        Episcopul Longhin își pomenește patriarhul, care îl pomenește la rîndul lui pe al tău. Și iacătă cum te-ai trezit în comuniune și cu episcopul pe care nu vrei să-l pomenești.

        Apreciază

      • mircea.v said, on decembrie 14, 2016 at 11:13 pm

        ins,

        aici e fundatura pt tine.
        Drumul tau e drumul ric. Drum bun!

        Te sfatuiesc sa lasi logica matematica cand e vorba de ortodoxie. Matematica e buna cand mergi la piata, la banca… la din astea lumesti.
        Noapte buna!

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 11:30 pm

        @ins,
        PS Longhin pomeneşte mitropolitul Kievului, nu patriarhul. Da, mitropolitul Kievului îl pomeneşte pe ereziarhul Kiril.
        În scrisorile Sf. Teodor Studitul e pomenit de asemenea cazuri şi zice că preoţii nepomenitori pot fi în comuniune cu preoţii care pomenesc un episcop ce nu pomeneşte ereziarhul dar pomeneşte alt episcop (în cazul dat ÎPS Onufrie al Kievului) ce pomeneşte ereziarhul, dacă aceştia mărturisesc ortodox.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 16, 2016 at 12:50 pm

        ins

        drum bun si calatorie sprancenata ereticule EPOSCOPOCENTRC Hristos NU te are in Cartea Vietii, meri la episcoparii tai ca partea lor vei mostenti si a popilor pomenitori de ERETICI si EPISCOPOLATRI!

        Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 14, 2016 at 7:18 pm

      ins rătăcit şi pervers

      “Cred că sîntem într-o fundătură.”___________Eşi în fundătură şi vrei să-i tragi şi pe alţii după tine.

      “unde e Episcopul acolo este Biserica.”__________Da, unde este episcopul, nu unde e minciuno-episcopul. Tot Sfântul Ciprian, pe care l-ai citat, nu îngăduie mai multor credinţe să coexiste simultan în interiorul Bisericii. Biserica are o singură credinţă. Nici nu le îngăduie ereticilor să fie în Biserică: dacă cineva devine eretic, prin definiţie se găseşte în afara Bisericii.

      Poate ne explici al 15-lea canon I II Constantinopol:
      “Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinți, adică, de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învață în Biserică, unii ca aceștia nu numai că nu se vor supune certării canonicești, desfăcându-se pe sineși de comuniunea cu cei ce se numește episcop chiar înainte de cercetarea sinodicească, ci (dimpotrivă) se vor învrednici și de cinstea cuvenită celor ortodocși. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudoepiscopi și pe pseudoînvățători și nu au rupt cu schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și de dezbinări.”______S-au silit să izbăvească Biserica rupându-se de Biserica lui Hristos şi de Hristos?

      Sf. Maxim Mărturisitorul a spus că: ”Biserica Sobornicească nu este o anume Biserică sau adunarea Bisericilor locale, care s-au îndepărtat de Adevăr, ci este cea care păstrează ”mărturisirea dreaptă și mântuitoare a credinței în Hristos.”______Reuşeşti să pricepi, sau nu e destul de clar? Sau poate ştii tu mai bine ori eşti mai credibil decât Sf. Maxim MĂRTURISITORUL?

      “Cred în una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”___________Asta spui, sau tu crezi în Biserică episcopală?
      Dacă Biserica e unde e episcopul eretic, înseamnă că erezia e sfântă şi apostolească? Biserica, trupul lui Hristos, e eretică? Tu de faptul că Sf. Ap. Pavel spune că cine vesteşte altă Evanghelie să fie anatema ai auzit? Erezie înseamnă altă evanghelie, iar dacă Biserica e unde e episcopul eretic, înseamnă că Biserica e anatema???
      Judeci?

      Cică, zici tu din iluminare luciferică, “Sf. Maxim. Care a așteptat AFARĂ. Patru ani”. ______Adică, după mintea ta, ereticii erau în Biserica lui Hristos, iar Sf. Maxim în afara ei???? Bravo, teologul lui antihrist!!!!
      Citim că “Sf. Maxim Mărturisitorul a fost un singur calugăr şi atunci când s-au apropiat de el oamenii patriarhului din Constant. care erau căzuti şi l-au întrebat : “Tu de ce biserică aparţii?” “Eşti cu Constantinopol., cu Alexandria , cu Ierusalimul , cu Roma ?” “Toti acestia sunt cu noi .Tu de ce biserică aparţii? ” Si ne spune Sf Maxim : “Eu aparţin de Biserica lui Hristos “ ___________Dar nu-l credem pe Sf. Maxim, ci pe insul care bate câmpii.

      Dacă vrei să ajungi în fundul iadului te priveşte, dar nu ne da nouă lecţii de teologie eretică, ca să te urmăm în gheena. Noi avem Scriptura şi Sfinţii părinţi care să ne călăuzească, nu ne trebuie orbi, perverşi, eretici sau altele de genul ăsta. Iar Sfinţii Părinţi spun:

      Sfantul Vasile cel Mare: „De cei care arată că mărturisesc credinţa ortodoxă, dar sunt în unire cu cei care i se împotrivesc, dacă după mustrare nu vor întrerupe această unire, de aceia trebuie nu numai să te desparţi, dar nici fraţi nu se cuvine să-i mai numeşti”

      Sfantul Teodor Studitul: “Hrisostom ii expune cu glas tare nu numai pe eretici, ci si pe cei care sint in comuniune cu ei ca vrajmasi ai lui Dumnezeu.” si in alt loc: „Dacă ar da cineva toţi banii lumii şi are părtăşie cu erezia, nu este prieten al lui Dumnezeu, ci vrăjmaş”_____Adică, vrăjmaşii lui Dumnezeu sunt Biserica, iar sfinţii care au intrerupt pomenirea sunt în afara Bisericii lui Hristos?

      Sfantul Teodor Studitul: “Avem poruncã de la însusi Apostolul Pavel cã, atunci cînd cineva învatã ori ne sileste sã facem orice alt lucru decat am primit si decat este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice si locale, acela urmeazã a fi osîndit, ca nefãcînd parte din clerul sfintit. Nici un sfant nu a încãlcat legea lui Dumnezeu; dar nici nu s-ar fi putut numi sfant, dacã ar fi cãlcat-o.”

      Sf. Ap. Iacov spune: ”Cel ce se arată că este prieten al lor (al ereticilor), vrăjmaș al lui Dumnezeu este”(Iacov IV,4).”

      Sf. Efrem Sirul: „Vai acelora care se întinează cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeieştile Scripturi! Vai de cei care murdăresc sfânta credinţă cu eresuri sau încheie vreo înţelegere cu ereticii!”

      Despre părtăşia cu ereticii, Sfântul Theodor Studitul spune: „În legătură cu cele rânduite de Sfinţii Părinţi trebuie spus că nici a petrece, nici a mânca, nici a cânta împreună, nici a avea vreo părtăşie cu ei nu am primit, ci ‹‹Vai!›› se rosteşte asupra celor care au părtăşie cu ei, fie şi doar la mâncare sau băutură sau simplă relaţie.”

      Sfantul Marcu al Efesului: „Toţi Dascălii Bisericii, toate Soboarele şi toate Dumnezeieştile Scripturi ne îndeamnă să fugim de cei ce cugetă diferit şi să oprim comuniunea cu aceştia”________Adică, ne îndeamnă să ieşim din Biserica lui Hristos???

      Sf. Grigorie de Nissa, ”Despre rugaciune”: ”Cand credinciosii si preotii pomenesc un episcop eretic, ei nu se adreseaza Tatalui ceresc, ci lui satan insusi”.

      Sf. Maxim Mărturisitorul: „Dacă, de dragul iconomiei, împreună cu credinţa cea rea este suprimată şi credinţa mântuitoare, atunci o astfel de formă de pretinsă iconomie este de fapt o separare totală desăvârşită de Dumnezeu şi nu o unire”. _________ Te separi de Dumnezeu prin erezie, dar rămâi în Biserica lui Hristos?

      Sf. Ioan Gură de Aur: „De aceea v-am amintit adesea despre ereticii cei fără de Dumnezeu şi vă rog şi acum: să nu aveţi nici un fel comuniune cu ei – să nu mâncaţi cu ei, să nu beţi, să nu legaţi prietenii, nici relaţii, nici dragoste, nici pace. Căci dacă cineva se învoieşte cu ereticii în acestea, acela se face străin de Biserica Sobornicească” .

      Sf. Atanasie cel Mare: „Fugiţi de cei care, prefăcându-se că nu sunt de acord cu Arie, de fapt slujesc împreună cu cei care îl urmează”

      Din viaţa Sf. Ipatie de Rufinian: „Cum am aflat că [Patriarhul Nestorie] spune erezii despre Dumnezeu, am încetat orice comuniune cu el şi nu-i mai pomenesc numele; pentru că nu este episcop”.

      Sf. Teodor Studitul zice: „Unii au suferit un naufragiu desăvârşit în materie de credinţă, iar alţii, dacă totuşi nu s-au înecat prin gânduri rătăcite, totuşi mor din cauza comuniunii cu erezia”

      Sf. Maxim: „Vă rog să fiţi aspri şi neînduraţi faţă de orice ar putea să ajute la dăinuirea credinţei lor nebuneşti, căci socotesc ură faţă de oameni şi despărţire de Dumnezeiasca dragoste ajutorul dat rătăcirii ereticeşti spre mai mare pierzanie a celor ce se ţin de această rătăcire”

      Sfantul Teofan Zăvorâtul spune: „Fie se pronunţă, fie nu se pronunţă asupra învăţăturii şi numelui tău anatema, tu deja eşti căzut sub ea atunci când cugeţi cele potrivnice Bisericii şi stărui în această cugetare.” (Sf. Teofan Zăvorâtul – Manuscrise din chilie, Cuvânt la Duminica Ortodoxiei)

      Sf. Marcu al Efesului: „Se învinovăţeşte acela care îl pomeneşte ca arhiereu ortodox pe acest papa şi pe cei ce-l vor urma în eres, şi latino-cugetătorul trebuie privit ca un trădător al credinţei. Prin urmare, fugiţi de aceşti lupi, fraţilor, ca şi de împărtăşirea cu ei, pentru că unii ca aceştia sunt apostoli mincinoşi, lucrători vicleni”.

      Cat priveste lucrarea celor ce singuri s-au blestemat prin partasia cu erezia, Sf. Maxim Marturisitorul se intreba retoric: “Aceia ce fel de taină săvîrşesc? Apoi ce duh vine asupra acelora care se hirotonisesc de unii ca aceia?” (Sursa: Viata Sf.Maxim)

      Sf. Ap. Pavel: “De omul eretic, după prima şi a doua mustrare depărtează-te, ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit”_______adică te depărtezi de eretic prin nepomenire, aşa cum porunceşte Sf. Ap. Pavel, şi ieşi din Biserică, adică te rupi de Hristos? Iar ereticul, cel “singur de sine osândit”, rămâne în Biserică?

      Sf. Teodor Studitul: “Așadar, dacă monahi sunt unii în vremurile de acum, să arate prin fapte. Iar fapta monahului este ca nici din întâmplare să nu sufere înnoirea Evangheliei, ca nu cumva, punând înaintea mirenilor pilda sa, să le dea motiv pentru erezie și pentru împărtășirea cu ereticii, spre a lor pierzanie. “

      “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.” (Sfântul Ciprian al Cartaginei)_________Reţine, fundul iadului!

      „Dacă episcopul tău este eretic, fugi, fugi, fugi ca de la foc şi ca de la un şarpe” (Sfântul Ioan Gură de Aur). „Dacă episcopul tău ar învăţa orice în afara orânduielii date, chiar de trăieşte în curăţie, sau de săvârşeşte semne, sau de prooroceşte, să îţi fie ţie ca un lup în blană de oaie, căci lucrează nimicirea sufletelor” (Sfântul Ignatie).

      Sf. Ioan Gură de Aur : ”Dacă cineva contraface o mică parte a chipului regelui pe moneda regală, în felul acesta o falsifică; la fel și în credința cea adevărată, acel care va schimba chiar cât de puțin în ea, o vatămă pe toată. Căci dacă pe de o parte, dogma este răstălmăcită, și înger de-ar fi, să nu-l credeți. Nimic nu folosește viață virtuoasă, dacă credința nu este sănătoasă.”

      Canonul 46 (BISERICILE ERETICILOR NU SUNT BISERICI) Sf. Nichifor Mărturisitorul (818): ”Vă sfătuim, că în bisericile luate în stăpânire de eretici să se intre ca într-o simplă casă și să se cânte numai din nevoie, așezându-se cruce la mijloc, iar în altar nici să nu se intre, nici să se tămâieze, nici să se săvârșească rugăciune, nici să se aprindă candele și lumânare.”________ cum se potriveşte cu peroraţia ta?

      Canonul 45 al Sfinților Apostoli precizează:
      „Episcopul sau preotul sau diaconul, dacă numai s-ar ruga împreună cu ereticii să se afurisească; iar dacă le-a îngăduit acestora să săvârșească ceva ca și clerici (să săvârșescă cele sfinte) să se caterisească.”____________Dar nu credem canonul, ci te credem pe tine că ereticul e Biserica!

      Cuv. Ghenadie Scholarul(1452): ”Să nu facem nici măcar tovărășie cu cei care au schimbat cugetul Dreptei Credințe.”

      Sf. Valsamon arată că de eretici ”trebuie să ne scârbim ca și de niște întinăciuni și să nu avem legături cu ei.”

      Sf. Ignatie Teoforul poruncește: ”De aceștia (de eretici) trebuie să fugiți ca de fiare (…). Trebuie să vă feriți de ei, fiindcă mușcăturile lor sunt greu de vindecat.”

      Sf. Vasile cel Mare afirmă: ”Trebuie să evităm orice părtășie cu ei (cu ereticii) și să le respingem cuvintele ca unele ce sunt otravă pentru suflete.”

      Sf. Chiril al Ierusalimului: ”Fugi, dar, de necucernicie și nici măcar să nu-l saluți pe unul ca acesta ca să nu fi părtaș la faptele cele neroditoare ale întunericului (Efeseni V, 11); și nici să nu te amesteci (cu ereticii), nici să nu voiești să intri în discuție cu ei.”

      Sf. Ignatie al Antiohiei, purtătorul de Dumnezeu, scria în Epistola sa către Sf. Policarp al Smirnei: ”Tot cel ce se pronunță împotriva celor hotărâte, chiar dacă ar fi vrednic de crezare, chiar dacă ar posti, chiar dacă ar trăi în feciorie, chiar dacă ar face minuni, să-ți fie lup în piele de oaie, care lucrează stricarea oilor.”

      Sf. Ioan Gură de Aur, tâlcuind cuvântul Apostolului Pavel: ”Dacă cineva va binevesti vouă, altceva decât ați primit, să fie anathema.”, observă că apostolul ”Nu a zis că, dacă propovăduiesc împotrivă, sau leapădă totul, ci chiar și ceva foarte mic dacă v-ar binevesti în afara celor primite, chiar dacă din întâmplare vor fi mișcați, anathema să fie.”

      Sf. Ioan Gură de Aur spune: ”Și eu, iarăși, vă voi spune cele asemănătoare: Vedeți să nu vă înșele careva, nici din cei dinăuntru (bisericii), nici din cei dinafară, nici episcopi, nici preot, nici diacon, nici citeț, sau oricare ar grăi cele strâmbe. Ei vor veni la voi în haine de oi, dar pe dinlăuntru vor fi lupi răpitori. Au înfățișarea dreptei credințe, dar tăgăduiesc puterea ei.”___________Despre unii ca tine vorbeşte!

      Sf. Gherman cel Nou al Constantinopolului (1224-1240), într-o scrisoare de a sa, din 1229, îi îndemna pe ortodocșii din Cipru: “Fugiți cu grăbire, depărtându-vă de preoții care s-au plecat stăpânirii latine. Să nu vă adunați cu ei în biserică, nici să nu primiți din mâinile lor vreo binecuvântare. Fiindcă este mai bine să vă rugați lui Dumnezeu, singuri în casele voastre, decât să vă adunați în biserică, dimpreună cu slugarnicii latino-cugetatori.”

      Sfântul Nicodim Aghioritul (1809) spunea: ”Se cuvine să ne îngrădim pe noi înșine și să ne separăm de episcopii care în chip vădit, stăruie în greșeală, privitor la cele ce țin de Credință și de Adevăr, așadar se vădesc a fi eretici sau nedrepți.”

      Sf. Chiril al Alexandriei (444): ”Dacă cineva schimbă ceva în sfintele și dumnezeieștile dogme patristice, acest lucru nu trebuie sa-l luăm drep clarviziune, ci drept crimă și abatere de la dogmă și păcătuire împotriva lui Dumnezeu.”

      Sfântul Ignatie Teoforul în cuvântările sale afirmă: ”Un episcop care a devenit eretic nu mai este episcop, dar dacă credincioșii continuă să-l considere pe el episcop ortodox, dacă continuă să vină la slujbele din bisericile ce îl pomenesc pe el, să primească “darurile” sau „binecuvântările” lui, atunci vor cădea cu toții în afara Bisericii.”

      La Sfântul Teodor Studitul găsim că ”Niciun sinod al ierarhilor ortodocși nu este canonic, dacă nu păzește cu totul, Sfintele Canoane instituite.” . Tot același sfânt sustine că ”cei care nu acceptă toate rânduielile canonice ale Sfintelor Sinoade, nu sunt pe deplin ortodocși, chiar dacă cred drept în toate dogmele ortodoxe.”

      Sf. Chiril, patriarhul Ierusalimului: ”Mai înainte ereticii își mărturiseau rătăcirea lor pe față; acum însă este plină Biserica de eretici ascunși. Oamenii s-au lepădat de Adevăr, și neadevărul le încântă urechile. Se grăiește ceva care desfată urechile? Toți oamenii ascultă cu plăcere. Se grăiește ceva folositor sufletului? Toți se îndepărtează. Cei mai mulți oameni s-au lepădat de învățăturile cele drepte; este ales răul mai mult decât binele. Aceasta este deci “lepădarea de credință”

      Sfântul Marcu Eugenicul: ”Fugiţi, fraţilor! Fugiţi de părtăşia cu cele de neîmpărtăşit, şi de pomenirea celor de nepomenit! Iată eu, Marcu păcătosul, vă spun că oricine pomeneşte pe papa ca pe un ierarh ortodox este vinovat. Iar cel ce cugetă dogmele latinilor (papistaşilor), cu latinii se va judeca şi se va socoti vânzător al Credinţei.”

      Lasă-ne, înaintemergătorul lui antihrist!!!

      Apreciază

  17. enkidu said, on decembrie 14, 2016 at 4:40 pm

    ins

    Și uite-așa s-a ajuns în situația paradoxală ca singurii clerici ortodocși autentici să fie în afara BISERICII datorită necomuniunii NOMINALE

    ce spui tu e serghianism:

    Arhiepiscopul Averchie a văzut că, odată ce „sa­voarea” Ortodoxiei s-a pierdut, iar Biserica ajunge să fie privită în primul rând ca o organizaţie lumească, ,b>calitatea de mădular al Trupului tainic al lui Hristos este confundată cu calitatea de membru într-o grupare administrativ bisericească sau în alta.

    Sfantul Maxim nu a asteptat AFARA. Restul erau AFARA deoarece marturiseau gresit.

    Apreciat de 1 persoană

    • ins said, on decembrie 14, 2016 at 7:38 pm

      Le trebuie episcop. Nu există Biserică fără Episcop. Nici Liturghie fără comuniune concretă și nominală cu un episcop. Asta o știe și pr. Ciprian. În schimb nu mă întreba unde-i Biserica.

      Apreciază

      • Claudiu said, on decembrie 15, 2016 at 7:15 pm

        Domnul „ins” ne „propovaduieste” episcopocentrismul, precum spune Gheron Sava..Liturghia d-le ins e HRISTOCENTRICA, nu episcopocentrica! Daca Dumnezeu mai ingaduie mult lumea aceasta, presimt o ANATHEMA data episcopocentrismului! Celor care spun ca Sf Liturghie nu e valabila deoarece nu se pomeneste numele episcopului ( vadit eretic ) sa fie ANATHEMA! Ceea ce spune Sf Ignatie este pentru vreme se pace in Biserica, nu in vreme de prigoane si cand majoritatea episcopilor sunt ecumenisti eretici!

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on decembrie 16, 2016 at 1:09 pm

        Claudiu

        insul e unul din gramada diforma si monstruoasa de MUTANTI ( din crestini ortodocsi cum au fos scsi din Crestelnita la Botez, in APOSTATI LEPADATI de Hristos) spalati pe creieri in laboratoarele REEDUCAREA ecuKAKAmenista din faKK-ultatile de teHUOlogie KAKAODOXA si de acolo iesit, produs propaspat fezandat/prepadat cu fermentii iadului si mortii , s-a trimis la „propovaduit ” scolastica ereziarhior taradotri de Hristos.

        frate PULULEAZA lumea de teHUOlogi si „Invatatori” mincinosi ca el, si de popi apostati care la fel gandesc si „Propovaduiesc” , e unul din GLOATA de pe Calea cea Lata despre care vorbea Evanghelia.

        iata acum s-au SEPARAT oile de CAPRELE cele obraznice si indracite si Biserica Lui Hristos S-A CURATAT si SE CURATESTE de IMPOSTRII si PACALICII care PAREAU ca fac parte din Ea.

        si , dupa cu ne-a invatat Dumnezeu CALEA cea LATA e PLINA , reprezinta MAJORITATEA, restul sunt Turma Tatalui CEA MICA impotriva careia se salbaticesc cu ura neasptamparata ei si legiunile de draci din ei.

        Apreciază

  18. enkidu said, on decembrie 14, 2016 at 5:44 pm

    Saccsiv
    Am si eu vreo 3 comentarii care inca asteapta moderare. Poate s-or fi dus la spam. Daca ai timp si chef sa verifici.

    Apreciază

  19. enkidu said, on decembrie 14, 2016 at 8:39 pm

    Muritor
    Din câte știu succesiunea apostolică e făcută prin episcopi ortodocși. Minciuni episcopii nu pot transmite nimic și ceea ce numesc ei sfinte Taine nu au efect.
    Cultele pe care le-ai menționat au o descendență crestina dar nu succesiune apostolică. Nu transmit Harul. Ori asta e succesiunea apostolică: de la Cinzecime până în prezent.

    Apreciază

    • Muritor said, on decembrie 14, 2016 at 11:15 pm

      @enkidu,
      exact, tocmai de asta şi am scris ca să se vadă mai bine diferenţa. Azi pseudoierarhii se pretind Biserică canonică, nimic mai fals. Exact ceea ce ai citat singur: „Arhiepiscopul Averchie a văzut că, odată ce „sa­voarea” Ortodoxiei s-a pierdut, iar Biserica ajunge să fie privită în primul rând ca o organizaţie lumească, calitatea de mădular al Trupului tainic al lui Hristos este confundată cu calitatea de membru într-o grupare administrativ bisericească sau în alta.”
      Deci azi eşti privit ca ortodox dacă eşti membru al acestui organism infestat cu erezii şi eretici, condus de pseudoierarhi eretici. Pe cînd, de fapt, în mod real şi normal este precum şi ÎPS Avechie Tauşev nuanţează, eşti ortodox şi aparţii Bisericii lui Hristos în momentul în care mărturiseşti ortodox, eşti în comuniune cu un episcop ortodox şi nu ai comuniune cu erezia, deci nici cu pseudoierarhii.

      Apreciază

  20. Elena said, on decembrie 14, 2016 at 10:41 pm

    Ca veste noua (dar nu una buna), la Lacul Frumos se va schimba staretul. Inainte era un staret care venea foarte rar, dar acum va veni unul care va sta tot timpul acolo. Nu mai comentez in rest, va dati si singuri seama cat de urata e situatia.

    Apreciază

    • Mihai Titi said, on decembrie 15, 2016 at 1:43 pm

      Elena, mai stii ceva despre parintele Grigore?

      Apreciază

      • Elena said, on decembrie 15, 2016 at 5:22 pm

        E tot acolo. Daca ai vrea sa mergi sa te spovedesti, el poate aproape mereu (duminica oricum poate). Are voie numai sa slujeasca Vecernia, sa faca Ceasurile, acatiste (dar nu in biserica, ci intr-o camera acolo la manastire). La un moment dat i se interzisesera chiar si acestea, dar a spus ca asteapta interdictia in scris ca el nu se ia dupa vorbe… si nu a primit nimic. Pana acum lucrurile au cam stagnat. Evident ca dupa venirea noului staret (duminica asta sau de Craciun, nu se stie exact cand), lucrurile se vor schimba.

        Apreciat de 1 persoană

  21. Ioana said, on decembrie 15, 2016 at 9:35 pm

    Am primit de la cineva pe email:

    Dintr-un text animat de reala compasiune al P. Sava Lavriotul, insa poate cam inegal (e bine de citit integral, desi citeaza putin din Parinti, lucru riscant cand la mijloc e lucru atat de gingas ca mai jos):

    …Asa cum stim, pana la condamnarea lui Nestorie, Patriarhul Constantinopolului, Sfintii si de Dumnezeu insuflatii Parinti ai Sinodului al III-lea Ecumenic au primit ca fiind lucratoare toate hirotoniile si slujbele savarsite de Nestorie pana in momentul condamnarii lui si a ereziei lui de catre Sfantul Sinod, chiar daca acesta propovaduia erezia in public si o impunea prin forta si violenta. De aceea si noi credem ca in Sfanta Liturghie savarsita in Bisericile unde s-a semnat Creta, Duhul Sfant vine si preface painea in Trupul si vinul in Sangele lui Hristos…

    http://www.aparatorul.md/ recomandam-mesaj-din-partea- lui-gheron-savva-lavriotul- legat-de-existenata-sau-non- existenta-harului-sfantului- duh-in-bisericile-ortodoxe- locale-care-au-acceptat-creta/

    Oare cum ar fi sunat textul daca ar fi trebuit sa citeze nemijlocit conglasuirea Parintilor (de exemplu cum a motivat efectiv Sf. Ipatie, expediat laconic in nota 2 de subsol a P. Sava, nepomenirea lui Nestorie)? P. Maximus Maretta a incercat candva acest exercitiu & cred ca merita citit si el integral, desi suna mai putin confortabil:

    …nu există canoane sau texte patristice care să afirme rămânerea în comuniune cu ereticii care nu au fost condamnaţi încă de un sinod. Este mai degrabă adevărat contrariul: Scripturile şi Părinţii declară că un eretic, prin simplul fapt că e eretic, s-a auto-condamnat. Sfântul Pavel, în epistola sa către Tit, declară în mod explicit: ,,de omul eretic, după întâia şi a doua mustrare depărtează-te, ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit”. [4] Acest fapt este dezvoltat din abundenţă în scrierile unor Părinţi ca Sfântul Ciprian al Cartaginei, care a formulat învăţătura definitivă a Bisericii pe acest subiect. El afirmă că un eretic este ,,de sine osândit [5] şi izgonit în afara izvoarelor raiului”. [6]
    Iarăşi,
    Dacă ereticii sunt pretudindenea numiţi nici mai mult nici mai puţin decât duşmani şi anticrişti, dacă sunt socotiţi ca fiind oameni demni de evitat, şi ca fiind stricaţi şi de ei înşişi osândiţi, pentru care motiv nu ar fi ei vrednici de condamnare de către noi, de vreme ce prin mărturie apostolică este vădit că sunt prin ei înşisi osândiţi? [7]
    Sfântul Ciprian nu îngăduie mai multor credinţe să coexiste simultan în interiorul Bisericii. Biserica are o singură credinţă. Nici nu le îngăduie ereticilor să fie în Biserică: dacă cineva devine eretic, prin definiţie se găseşte în afara Bisericii. Sfântul Firmilian de Cezareea adevereşte această învăţătură, scriind că ,,toți (ereticii), este vădit, s-au auto-osândit, şi şi-au atras asupra lor o condamnare de neînlăturat deja dinainte de Ziua Judecăţii”. [8]
    Sfântul Ciprian atinge această problemă centrală iarăşi şi iarăşi: eretici sunt în afara Bisericii prin însăşi erezia lor. Astfel,
    Apostolul lămureşte, învăţând şi poruncind ca un eretic să fie evitat… ca fiind de sine însuşi osândit. Căci acel om va fi vinovat de propria sa pieire, cel care, nefiind izgonit de episcop, ci prin propria sa voie abandonând Biserica, este osândit de sine însuşi prin îngâmfarea lui eretică. [9]
    Există multe pilde din istoria Bisericii şi din vieţile sfinţilor care arată lămurit că Biserica îi consideră pe eretici ca fiind în afara Bisericii chiar dinainte de a fi condamnaţi printr-un sinod.

    În Disputa cu Pir a sfântului Maxim Mărturisitorul, citim că patriarhul monotelit Pir s-a lepădat de această erezie, şi astfel ,,s-a unit cu Sfânta, sobornicească şi apostolească Biserică.” [10] Aceasta se petrecea în 645, înainte de sinodul local din Cartagina (ţinut mai târziu în acelaşi an) şi de cel din Roma (ţinut în 649), şi cu mult înainte de cel de-al şaselea Sinod Ecumenic din 681, dintre care toate au anatemizat monotelismul. [11] Din nou, Sfântul Maxim afirmă public, în ce-i priveşte pe monoteliţi,
    S-au excomunicat singuri din Biserică şi sunt cu totul nestatornici în credinţă. Mai mult, au fost separaţi şi dezbrăcaţi de preoţie de către sinodul local ţinut la Roma. Ce fel de Taine pot ei atunci săvârşi? Sau ce duh se coboară asupra celor hirotoniţi de ei? [12]

    Tot la fel, sfântul Ipatie, stareţul unei mănăstiri din Constantinopol, i-a spus ereticului Nestorie, ,,din momentul în care am aflat că a spus lucruri nedrepte despre Dumnezeu, nu am mai fost în comuniune cu el şi nu îi mai pomenesc numele; pentru că el nu este episcop.” [13] Aceasta s-a spus înainte ca Nestorie să fie condamnat la cel de-al treilea Sinod Ecumenic.
    Iarăşi, cu mulţi ani înainte de cel de-al şaptelea Sinod Ecumenic, Sfântul Ștefan cel Nou i-a spus episcopului iconoclast Teodosie,

    Aşa sunt şi hotărârile voastre împotriva cinstirii sfintelor icoane, care au fost proclamate nu de către fiii Bisericii soborniceşti, ci de către preacurvarii nelegiuiţi. Dreaptă este zicala proorocului: cârmuitorii popoarelor s-au unit cu păstorii mincinoşi şi cu năimiţii împotriva lui Hristos şi a scumpei Sale icoane! [14]
    De fapt, prima întrunire a celui de-al şaptelea Sinod Ecumenic a fost în întregime dedicată chestiunii despre cum trebuie primiţi iconoclaştii înapoi în Biserică. Ereticii erau consideraţi ca fiind deja în afara Bisericii dinainte de începerea sinodului, după cum se afirmă clar în cererile episcopilor eretici:
    Teodor, episcop al Mirei, a fost adus înainte. El a spus ,,chiar şi eu, un păcătos şi un nevrednic, după ce am căutat şi cercetat adânc, alegând partea cea bună, îl implor pe Dumnezeu şi pe sfinţiile voastre ca, printre ceilalţi, să mă unească şi pe mine cu Biserica sobornicească “. Eftimie, episcop al Sardesului a spus ,,binecuvântat fie Domnul, care l-a unit pe el cu biserica sobornicească”. Atunci Ioan, împuternicitul tronului Antiohiei a spus: ,,prea sfinţiţi părinţi, pentru mulţi dintre noi se ridică problema felului în care trebuie să îi primim pe cei ce se întorc din erezie; pentru care motiv cerem acestui sfânt şi sfinţit Sinod să poruncească să fie tipărite cărţile sfinţilor părinţi, ca mulţi dintre noi să le cerceteze şi să capete deplină siguranţă despre felul în care ar trebui primite aceste persoane, pentru că noi nu ne-am lămurit în această chestiune.” [15]
    Sinodul a citit atunci multe mărturii despre felul în care au fost primiţi ereticii în trecut, fără a face deosebire între cei care fuseseră condamnaţi de vreun sinod şi cei care nu fuseseră. Aceasta dovedeşte destul de limpede că Părinţii Sinodului nu au făcut nici o deosebire între ei in această privinţă. În timpul convorbirilor, Ioan, vicarul tronului Antiohiei a spus tare că ,,erezia îl desparte pe om de Biserică.” Sfântul Sinod a răspus ,,aceasta este foarte limpede” [16] Această constatare este încă limpede pentru adevăraţii ortodocşi, dar pr. Vasile şi ai lui par să o fi uitat.

    La finalul consfătuirilor, Sfântul Sinod a spus ,,episcopii să păşească înainte şi să îşi citească lepădările, de vreme ce voiesc acum să intre în Biserica sobornicească”. Tarasie a răspuns ,,să le citească (lepădările), acum că aceste două chestiuni de interes au fost cercetate – şi anume, primirea celor care vin din rândurile ereziei în Sfânta Biserică sobornicească, şi a celor care au fost hirotoniţi de către eretici.” [17]
    Ereticii şi-au citit lepădările, iar Tarasie a spus ,,de vreme ce şi-au făcut cunoscută mărturisirea de credinţă prin lepădarea de erezie, să aibă loc primirea lor într-una din şedinţele viitoare, dacă nu mai există şi alte obstacole.” [18]

    În final, Sinodul, în Crezul său, a făcut oficial cunoscută poziţia ortodoxă cu privire la ereticii care nu au fost încă condamnaţi de un sinod, afirmând ,,pentru că ei (iconoclaştii) au îndrăznit să defăimeze frumuseţea dumnezeiască a sfintelor Taine, fiind numiţi ,,preoți” fără să fie de fapt.” [19]
    Pentru că dezbaterile celui de-al Șaptelea Sinod Ecumenic oglindesc la nivelul cel mai înalt concepţia Bisericii cu privire la situaţia ereticilor necondamnaţi de vreun sinod, această concepţie trebuie să fie de necontestat pentru ortodocşi. A pretinde că astfel de eretici necondamnaţi rămân mădulare ale Bisericii […], contrazice total poziţia celui de-al şaptelea Sinod…

    https://ortodoxianecenzurata. wordpress.com/2010/10/15/de- ce-adevaratii-ortodocsi-sunt- cu-adevarat-ortodocsi/

    originalul aici:

    http://www. stseraphimstjohnsandiego.org/ St._Seraphim_of_Sarov_and_St._ john_of_Kronstadt_Orthodox_ Church/Defense_of_the_Faith/ Entries/2012/9/8_Red_Vines__ the_perfect_super_food.html

    Revenind la textul lui Gheron Savva, in privinta ‘impartasirii din Biserica Rusiei’ si altor sugestii cam grabite (corectate partial intr-o nota de subsol [mai pot urma altele?], dupa ce totusi autorul si-a declinat comentariile despre Anatema ROCOR din 1983 impotriva Ecumenismului, cu prilejul recentei vizite in Romania, sugerand ca poate inca stie prea putin despre Biserica Pravoslavnica Rusa), a nu se uita ca cei care se imparasesc cu Pat. Kiril in cunostinta de cauza, aleg comuniunea (un Domn, o credinta, un botez) cu vanzatorul Sf. Serafim de Sarov pe ‘moastele Sf. Francisc de Assisi’, cf. si P. S. Longhin, printre alti cunoscatori ai limbii ruse:
    ​http://www.pravmir.com/patriar ch-kirill-receives-piece-franc is-assisi-relics-birthday- gift-pope/

    http://nftu.net/non- commemorating-mp-bishop- longinus-metropolitan- hilarion-alfeyev-a-servant-of- antichrist/

    A Comparison: Francis of Assisi and St. Seraphim of Sarov

    mai sigura d.p.d.v conglasuirii cu Sf. Tradite poate ca este analiza ROCOR din 2001 a unei pozitii f. similare cu cea adoptata in prezent de Gheron Savva (din fericire abandonata intre timp de cei care o sustineau atunci):

    http://web.archive.org/web/ 20090222013212/http://rocor-v. com/rocor/mansonville1.html

    In fine, poate gresesc dar nu stiu sa existe motive patristice sa apelam la legalism scolastic pentru iconomia cuvenita ortodocsilor care inca sufera de ignoranta nevinovata si poate se impartasesc cu cine nu trebuie, fara a fi inca in deplina cunostinta de cauza, dupa cum arata chiar si cei mai acrivisti Parinti, (e.g. Sf. Teodor Studitul sau documetele Sin. V Ec. vorbind despre cum procedau Parintii cu cei care chiar nu intelegeau problemele f. ascunse ale lui Teodor de Mopsuestia, etc.)
    Pentru a evita neintelegerile, repet sugestia de a citi atent intreg textul lui Gheron Savva, care este fara indoiala animat de autentica compasiune crestineasca si nu poate decat sa beneficieze de o punere mai atenta in contextul Sf. Traditii, cu privire la acrivie si iconomie, pastrand tot ce este in conglasuire cu Parintii (cf. si Sf. Filaret de NY Marturisitorul despre soarta celor din afara Bisericii, http://orthodoxinfo.com/inquirers/metphil_heterodox.aspx s.a.m.d.)

    Apreciază

    • el said, on decembrie 16, 2016 at 1:26 pm

      Ioana

      Gheron Sava GRESESTE GRAV in Scrisorica( pierduta… vorba lui caragiale ) aia a lui INDREPTATIND EREZIA si exisetnta „harul” la ERETICI ( desi doar pentru DEBILI/INGORANTI/ect…. No comment ! 🙂 )
      ____ pe motiv de neanatematizare la oarece Sinod OMENESC .

      EREZIA e ANATEMA DINTOTDEAUNA de la Hristos si Sinodele omenesti nu fac decat sa comunice aceasta LUMII OARBE , deci NU Sinodul „indreptateste” sau ACUZA EREZIA ci Hristos Insusi si asta INDEPENDEANT de Sinoadele omenesti ,iar Sinodul doar COMINICA LUMII Invatatura cea DREAPTA a lui Hristos prin Duhul Sfant.

      SE RATACESTE GRAV Gheron Sava in acea Scrisoare INCOMPATIBILA cu Ortodoxia Sf Parinti.!
      GRAV GRAV !… si FOARTE TRIST ! … inca dibuiesc si nu au parasit gandirea dupa mintea lor nici macar cei cu intentie buna dintre parintii NEpomenitori de eretici. VAI NOUA pentru starea duhovniceasca JALNICA a lumii in care traim unde LUMINATORII sunt RARI …

      si pentru ca lumea iubeste MAI MULT INTUNECRICUL, de aia a fost lasata in BEZNA ei iubita si i s-au luat Luminatorii !
      de acum ne vom mantui DOAR cu Sf Parinti si cu Hristos , si BLESTEMAT TOT cel ce-si pune nadejdea in om ! … caci VA CADEA oricand !

      adica se cere de acum sa ne raportam la Ortodxia Sfintilor si sa facem INTICMAI 100% si SA NU PRIMIMM NIMIC de la NIMENI ( indiferent ce „RENUME” ar avea in ochii lumii) care ar marturisi ALTFEL fie si cat de putin SCHIMBAT fata de Sfinti !

      de aceea GREA si plina de primejdii e calea noastra ! se va mantui DOAR cel SMERIT si cu ACRIVIE DIAMANT la Dogme si Sf Parinti si care se tine pe viata si pe moarte de Hristos si de Ortodoxia Sfintilor !

      Apreciat de 1 persoană

    • Ioana said, on decembrie 17, 2016 at 8:35 pm

      el

      doar Sfintii Parinti mai sunt de urmat in vremurile de acum, si eu m-am mahnit tare mult ca nu si-au dus marturisirea pana la capat la conferinte, desi au zis sa mergem la nepomenitori, au scos alta eroare la inaintare, care l-a dus pe Gheron Sava la o amplificare a acestei GRESELI GRAVE si mai gra tragand si pe alti preoti in aceasta capcana, in loc sa se indrepte si sa vorbeasca in duhul Sfintilor Parinti in acea nefericita scrisorica….

      Mai bine a vorbit parintele Antim in acel comunicat spunand ca nu trebuie sa judecam starea de har, ci sa il alegem pe Hristos! :

      https://saccsiv.wordpress.com/2016/11/14/comunicatul-parintelui-antim-gadoi-fata-de-calomnia-aparuta-pe-blogul-monahului-teodot/

      „”Măsura nepomenirii ierarhului are ca scop îngrădirea preotului nepomenitor şi a credincioşilor pe care îi păstoreşte de erezie, iar aplicarea ei se face în funcţie de trezvia conştiinţei creştine a fiecărui preot sau credincios ortodox, care trebuie să se limiteze la a nu se face părtaş la erezie, FARA A JUDECA STAREA DE HAR.

      în care se găseşte Biserica ca urmare a deciziilor sinodale din Creta, pentru a evita riscul căderii în greşeli săvârşite de alţii în trecut (grupările stiliste etc.). Fiecare creştin are propria conştiinţă şi, în funcţie de adevărul de credinţă adus de Hristos şi stabilit de Sfinţii Părinţi, este liber să aleagă singur pe Hristos sau altă cale, propovăduită de cei de astăzi, fiind mereu atent la cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care atenţionează: „Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema!” (Gal. 1,8-9).

      Parintele Antim, din ce reiese din discutiile de pe fundal de la Conferinta de la Piatra Neamt,

      (VIDEO: Conferinţa monahilor athoniţi la Piatra Neamţ, despre sinodul din Creta,
      http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/12/video-conferinta-monahilor-athoniti-la.html)

      Parintele Antim nu a fost de acord cu tergiversarea REGRETABILA si jalnica pe tema „existentei harului” spunand ca:

      Sfantul Teodor Studitul spune sa nu te impartasesti acolo unde este pomenit un ierarh eretic, pentru ca te vei osandi. (!)

      Iar monahul Teodot face niste remarci nesimtite, punand grav paie pe foc si fiind obraznic cu parintele Antim care i-a explicat ce spun Sfintii Parinti despre erezie si mersul la „bisericile”lor

      monahul (debilul) Teodot: „Esti mata cu schism matale, negi haru-n Biserica!”
      (partea a 3-a minutul 27)

      jalnici si marturisitorii athoniti, era pregatit bine Gheron Sava in unele privinte si a dat-o in bara grav cu aceasta parere ce scuza erezia, GRESALA GRAVA, si asa m-am mahnit si e de la inceput cand i-am vazut ce fac in octombrie si cum schimba foaia…

      A venit o intrebare din Partea lui Teodot, o intrebare JALNICA si menita sa ii traga in jos pe multi debili slabi la minte. Pe langa asta, de multe ori monahii athoniti, ocolesc raspunsul direct si CLAR – NU mai mergeti, desi au spus in alte parti ale conferintei ca nu putem sa ii urmam pe cei care pomenesc pe eretici. Astfel, e posibil ca i-au indus in eroare pe unii dintre cei prezenti in sala la conferinte, pe cei care au luat-o de buna ca e har cu ghiotura pentru debili si nu au auzit raspunsul DIRECT la CEA MAI MARE FRAMANTARE si NEVOIE IMEDIATA a lor, DE A FI IN ADEVAR, de a se lepada de orice partasie si scuza vicleana pentru a ramane cu ereticii pomenitori__!

      INTREBARE JALNICA, TAMPITA

      „Parinte Sava, in aceasta lupta a noastra sunt CATIVA DUHONICI, NU SUNT MULTI, care spun ca nu mai sunt pomeniti ierarhii care au semnat in Creta nu mai este har, si invata credinciosii sa nu mai mearga la BISERICA acxolo unde sunt pomeniti cei care au semnat (ce voiai sa invete Teodot ?! , erezia ?! , groaznica intrebarea!) Ce parere aveti dumnezvoastra despre aceasta atitudine?

      made by monahul (debilul) Teodot:

      – (SI CARE DUCE LA AMAGIREA CELOR CU GAND CURAT DAR NESIUTORI – veti da seama toti care nu ati grait de la Sfintii Parinti, chiar daca fara intentie voita, luandu-va dupa mintea voastra debila si scolastica!), si pe langa alta calomnie asupra preotilor putini ce drept invata Cuvantul Adevarului, Iata cum Teodot s-a tinut langa. inchizand ochii si lansand direct sau indirect sa circule calomnii asupra parintelui Antim

      Dumnezeu sa-l intoarca din ratacirile si vicleniile lui, desi GREU, TARE GREU, se vor mantui, cu atatea justificari athonite ca umbla „harul” ca puhoiul unde sunt eretici. Se contrazic grav (“Bineinteles ca cei care sunt eretici in gandire, chiar daca nu o spun public, nu au Harul lui Dumnezeu.”) raspunzand la alta intrebare scolastic de influenta papistaseasca: „Exista har sacramental si har personal?” ei zic ca nu putem BLA-bl;a sa negam harul pan la o caterisire a unui sinod… bla bla…

      si chiar asa Sinodul din Creta ce-a fost? aderarea la alta „biserica”” (inadmisibil termenul de biserica pentru erezii), aderarea la viitoarea mega religie a lui Antihrist.

      Parera mea si a unor parinti (@maxim)

      CRETANII si partasii lor care tac, ERETICI TRDATORI, s-au auto-CATERISIT singurI prin aderare la RELIGIA LUI ANTIHRIST!!!!!!!!

      Sinodul din Creta a legiferat tot, daca inainte de Creta „hai ca mai, ca vai”, puteau fi socotiti niste Arie , Nestorie, si puteau preotii marturisitori sa faca de atunci INTRERUPEREA POMENIRII (Toronto, Balamand, slujbe in comun cu ereticii – astea ce sunt ? – nu EREZII CU CAPUL DESCOPERIT ? )

      Dupa Creta s-au lepadat de HRISTOS toti! nu doar unul, doi. Ce sinod mai vreti zabavnicilor, ce sinod mai asteptati ? Creta nu va e de ajuns, SOBORUL LEPADARII, schimbarea invataturii si trecerea intr-o CUMPLITA EREZIE MONDIALA nu va e de ajuns? ce mai STATI sa asteptati un sinod, ei sunt MAJORITATEA GRAVA, ei au trecut la religia lui Antihrist, e lepadarea de pe urma si asteptati sinoade, care parca ar pica ca ploile dupa mintea scolastica si intelenita a unora! Nu mai e un Arie sau Nestorie, CARE SA FIE SCOSI, ACUM N-ARE CINE SA-I MAI SCOATA, S-AU FACUT TOTI PAPI ARHICONI, E URICIUNEA PUSTIIRII IN LOCUL CEL SFANT !!!!!

      Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 17, 2016 at 9:24 pm

        @Ioana,
        rătăcirile unora ca monahul Teodot (dar el nu e unicul care se expune astfel) în materie de nepomenire trebuiesc combătute argumentat şi nu trebuie să-i osîndim noi după capul nostru (gen „debil” sau ceva asemănător).
        Ar fi de mai mare folos să enumeri pe teze ideile greşite ale m. Teodot şi a altora ca ulterior să găsim răspuns la Sfinţii Părinţi şi să publcăm unde se greşeşte. Eventual să i-o prezentăm ca să aibă posibilitatea să se îndrepte.
        Abia după două mustrări poţi eventual să-l acuzi de rătăcire şi să-l osîndeşti ca un rătăcit, precum scrie Sf. Apostol Pavel: „De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,/ Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit. ” (Tit 3, 10-11).
        Sau precum spune Mîntuitorul Hristos: „Astfel nu este vrere înaintea Tatălui vostru, Cel din ceruri, ca să piară vreunul dintr-aceştia mici. / De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. / Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. / Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.” (Matei 18, 14-17)
        „Debilismul” sau slăbiciunea minţii, aşa cum înţeleg că-l acuzi pe monahul Teodot, nu este un păcat, este o neputinţă în cel mai rău caz. A acuza ca ortodox pe altcineva de debilism, nu e dovadă de ortodoxie, ci de osîndă. Dacă vrei să-l acuzi pe monahul Teodot de erori în gîndirea ecleziologică trebuie s-o faci argumentat, adică trebuie să ştii ce e corect (adică ce spun Sfinţii Părinţi) şi ce enunţă m. Teodot greşit. Doar combătînd greşelile pe teze, citînd din Sfinţii Părinţi, vei putea să-i explici unde greşeşte (dacă faci asta nu o faci doar pentru el, căci el nu e singurul care gîndeşte la fel). Dacă m. Teodot nu se va lepăda ulterior de ideile sale rătăcite după prima şi a doua mustrare, atunci ai dreptul să-l osîndeşti şi să te depărtezi de el ca un păgîn şi vameş şi să anunţi şi pe alţii să se ferească de el. Doar acest fel de osîndire e permisă în Biserică: http://lumea-ortodoxa.ro/unica-osindire-ingaduita/ . Doar aşa vom acţiona ortodox şi bine plăcut lui Dumnezeu şi Sfinţilor Părinţi, doar aşa vom fi vrednici moştenitori ai credinţei lor, doar aşa vom acţiona soborniceşte.
        Scopul este cîştigarea aproapelui spre mîntuirea lui şi a ta.

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 18, 2016 at 1:14 am

        Ioana

        Sa nu mai folosim cuvinte gen „debil” la adresa monahului Teodot.

        Apreciază

      • Ioana said, on decembrie 18, 2016 at 8:10 pm

        @Muritor,

        am gresit prin acest comentariu cam acid, poate daca ma exprimam altfel era mai bine. M-a mahnit tare mult alunecaea aceasta si diverse judecati care zic ca duhovnicii marturisitori ce nu accepta altceva decat invatatura Sfintilor Parinti. Monahul Teodot i-a condamnat ca fiind schismatici si rataciti, tocmai pe cei marturisitori, asta poate i se trage si de la cinstirea unui inselat, Arsenie Boca. Atunci monahul Teodot a spus ca e bine sa mearga oamenii la Biserica. Eu am sugerat un fapt. Nu ma pricep tot timpul sa scriu sa argumentez, si multumesc lui Dumnezeu ca pe acest blog sunt multi care o pot face foarte bin e si folositor, @Mirela. @Theodor L., @Muritor 🙂 , @Pamvo, @Cosmin Matiu si multi altiii,

        Ce am vrut eu sa arat ca Gheron Sava prin portita cu harul la eretici, l-a tras in jos si pe monahul Teodot, si pe parintele Anitulesei s pe altii, oameni simpli, care nu erau lamuriti ce sa faca.’

        Si ca Gheron Sava nu e autoritatea absoluta pe care sa o urmeze romanii.

        Si ca au mai fost duhovnici ce au primit Cuvant bun, ramanand in duhul Sfintilor Parinti, cum a fost parintele Antim, care nu a fost de acord cu aceste intoarceri din condei, spunand ceea ce spune Sfantul Teodor Studitul: Sa nu te impartasesti la eretici! Sfintele lor taine sunt otrava, asa spun Sfintii Parinti, eu nu sunt de acord sa continuam mai departea cu iconomia „bisericilor” unde sunt pomeniti eretici, „ca ar fi har acolo, pentru nestiutori”.

        Apreciat de 1 persoană

      • Mirela said, on decembrie 19, 2016 at 12:42 am

        Ioana,

        Îţi înţeleg durerea şi mâhnirea, căci şi eu văd cât de nocive sunt afirmaţiile „împăciuitoare” ale lui Gheron Sava pentru cei care nu-s lămuriţi că de eretici/erezie trebuie să fugim. Iar celor care caută scuze ca să-şi continue viaţa duhovnicească în coordonatele cu care s-au obişnuit, mesajul le dă justificări de toate felurile. Nu-mi place.
        Dar ce să facem? Luptăm, ne mai supărăm, ne mai încearcă amărăciunea, sentimentul însingurării şi al inutilităţii eforturilor, răbdăm.
        Să ne ţină Dumnezeu şi să ne dea putere să luptăm şi să răbdăm până la sfârşit!
        Nu te mâhni pentru ce/cine nu merită!
        Doamne-ajută!

        Apreciat de 2 persoane

      • ilioara said, on decembrie 19, 2016 at 10:09 am

        Ioana, stai linistita, eu personal iti multumesc pentru comentariu, mi-a mers la inima in sensul ca simtim la fel. Si stai sa vezi ca vine Craciunul, sunt oameni care au mai postit si, cu toate ca ii incearca constiinta nu vor putea sa stea nespovediti si neimpartasiti ,si sfaturile astea…le vin minunat….Nu te intrista pentru cei care fac sminteala, vor fi din ce in ce mai multi si cu siguranta isi vor lua plata lor. Parintele Antim va fi incununat si rasplatit si mai mult pentru tot…..

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 20, 2016 at 11:26 pm

        @Ioana,
        Ai remarcat foarte bine un lucru pe care l-am simţit şi eu aici între comentatorii de pe saccsiv. Tot mai mulţi se dezmorţesc şi încearcă să-i cunoască pe Sfinţii Părinţi în lucrările lor şi intră în duhul lor, cum sînt @Cosmin, @Mirela şi ceilalţi pe care i-ai enumerat. Să le ajute Dumnezeu să se menţină tot aşa şi să ne întărească să nu călcăm noi strîmb şi să nu lunecăm.
        Tot la fel de bine ai remarcat erorile monahului Sava Lavriotul, pe care din păcate nu e doar la el (veţi remarca asemenea erori de ecleziologie ortodoxă şi la pr. Matei Vulcănescu, şi la ÎPS Serafim de Pireu, şi la pr. Theodoros Zisis ş.a.), ăsta e motivul pentru care nu am publicat scrisoarea lui legată de Har, căci precum spune: „Preotii care au oprit pomenirea sa nu judece, sa nu-i acuze pe cei care nu au oprit-o ci sa-i primeasca cu multa dragoste la Sfintele Liturghii si sa conslujeasca cu ei, cu condita ca atunci cand conslujesc sa nu pomeneasca pe ierarh.” (http://www.aparatorul.md/recomandam-mesaj-din-partea-lui-gheron-savva-lavriotul-legat-de-existenata-sau-non-existenta-harului-sfantului-duh-in-bisericile-ortodoxe-locale-care-au-acceptat-creta/ ) – partea a 2-a a acestei afirmaţii e o adevărată inovaţie pe care nu am întîlnit-o la Sfinţii Părinţi, cea legată de conslujirea preoţilor pomenitori cu cei nepomenitori. Din cel puţin 2 motive această afirmaţie e neortodoxă, lucru pe care n-o să-l desfăşor aici.
        Este important să le sesizăm, să aflăm răspunsul Sfinţilor Părinţi la asemenea chestiuni şi precum ai remarcat, nu Sava Lavriotul este autoritate în Biserică, ci Sfinţii Părinţi sînt autoritatea, iar ei au toate răspunsurile. Osteneala noastră este să dezgropăm din ignoranţă şi neştiinţă această comoară lăsată de ei, dar să fim şi îngăduitori cu neputinţele altora, ca să păstrăm dragostea. Doar îndărătnicia şi persistenţa în rău ne poate despărţi drumurile.

        De altă parte, mă gîndesc că atît saccsiv, cît şi noi avem oportunitatea să ne cunoaştem mai bine, căci astăzi distanţa nu mai e o problemă, cît timp sîntem într-un cuget şi o simţire.

        Doamne ajută!

        Apreciază

      • Muritor said, on decembrie 20, 2016 at 11:59 pm

        Ca să-mi continui gîndul şi ştiu că mă repet. Diaconul rus Evghenii Morgun (un foarte bun luptător anti-ecumenist, are lucrări importante, poate fi găsit aici https://www.facebook.com/Evgenij.Morgun?fref=ts , comunică şi în engleză) a spus o vorbă foarte bună (în privat): „Noi, mireni în Biserică nu avem”. Desfăşor: mireni conştienţi de propria credinţă sînt extrem de puţini, care să fie lămuriţi ce, de ce şi pentru ce face ceea ce face şi se face în Biserică şi care e rostul a toate, deci mireni cu conştiinţă ortodoxă. Ăsta e motivul pentru care noi nu avem nici parohii, căci parohii sînt doar bisericile unde sînt creştini conştienţi, creştini care în orice timp, de pace sau prigoană, sînt responsabili de propria credinţă, ştiu ce e aia Ortodoxie şi sînt oricînd gata să-şi verse sîngele pentru Ea, dacă timpurile o cer; creştini care îşi asumă Ortodoxia spre deosebire de „creştinii de cult”, care pleacă la biserică doar din obicei, doar pentru slujbe, dar care e lipsit de conştiinţa ortodoxă, „creştini” care nu vor da niciodată seama de propria credinţă, dar vor fi primii care-l vor primi pe antihrist.
        Iar acum se vede cu mult mai bine, că nu am fi ajuns astăzi în asemenea timpuri de apostazie generală dacă ar fi mult mai mulţi mireni cu conştiinţă ortodoxă, căci CONşTIINţA ORTODOXă E DUşMANUL DE MOARTE AL ECUMENISMULUI!
        De aceea este important să trezim în sufletul fiecărui creştin conştiinţa ortodoxă acolo unde e posibil, iar asta nu o putem face dacă singuri nu ne vom osteni să-i cunoaştem şi să-i urmăm pe Sfinţii Părinţi.

        Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.