SACCSIV – blog ortodox

Foto: CHILIA Monahului FILOTHEU BALAN

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 2, 2016

62 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. sorin said, on decembrie 2, 2016 at 10:57 pm

    Comentarii de pe facebookul marturisitorului Puscasu Mircea: Dragos Ion În pleiada „teologilor” mascati in nevinovati binevoitori sunt si „saccsiv” si „apologeticum”, cel citat ceva mai sus ca sursă de informatii despre „ecumenism”. In ce măsură indivizii astia pot fi credibili atunci cand raspandesc minciuni si ii judecă pe alții, rămâne de văzut.Cel puțin unul dintre cei doi este un (fost) infractor si unealtă a unui serviciu secret. Cat despre politică, e bine sa o faca si cel puțin un român care știe ce înseamnă har si credință.

    Nu este primul de acest gen.

    Apreciază

  2. sorin said, on decembrie 2, 2016 at 11:01 pm

    Un alt comentariu de pe facebokuul prietenului Puscasu : Dragos Ion Todea Eduard Mircea Puscasu a postat o informatie utila pentru cei interesati de ea. Incep dezbateri fara finalitate bazate pe niste pareri subiective. Tu, ca om educat, afirmi fara echivoc ca ai la indemana si curatenie sufleteasca si cunostinte de teologie si dogma ortodoxa incat ai aflat mai repede si mai usor adevarul ? Ecumenismul este o problema cauzata de niste cozi de topor, de niste vanduti imbracati in alte haine decat cele preotesti. Tu, urmarindu-l pe saccsiv, ai descoperit vreo corespondenta intre interlopul vasile vieru (alias saccsiv) si Parintele Cleopa ? saccsiv a ajuns etalon de cunoastere si informare ? Ajungem noi ca si chibiti de la fotbal sa ne dam cu parerea despre lucruri mai presus de intelegerea noastra ? Cand afirmi despre pacatele Parintelui Arsenie Boca esti sigur ca sunt doar doua ? nu mai multe, nu mai putine ? De unde ai dedus tu ca cineva de pe aici e plin de ura ? Oamenii au vorbit frumos si respectuos. In ultima vreme printre cei care injura si arunca cu mizerii sunt usor de identificat atei/ sectari/ stilisti/ catolici si tot felul de iluminati orientali care vin si dau lectii despre ortodoxism. Si toata lumea intreaba….am ajuns cu totii atat de departe incat nu mai avem bun simt, o limita a obrazniciei incat sa ne limitam in a judeca pe toata lumea ? Deja saccsiv, teodot, stancu stefan si alti labili sunt icoane de pus in rama. Hai sa lasam pe fiecare sa inteleaga cat poate si sa ii lasam omului bucuria de a posta ce isi doreste fara sa mai facem pe teologii, cand avem fiecare meserii care ne fac orice, mai putin sfinti si evlaviosi. Nu prelungesc discutia, din respect pentru Mircea si gestul frumos facut pe 28 Noiembrie. Fiecare simte si traieste cum vrea bucuria acestei zile. Sanatate maxima si bucurie in suflet!

    Apreciază

  3. sorin said, on decembrie 2, 2016 at 11:08 pm

    Mircea Puscasu il promoveaza intens pe Marian Munteanu si indeamna oamenii sa mearga la vot. Asta face parte din marturisire. Ba mai mult sustine ideea ca nu alegem un sfant, dupa ce mai multi oameni intelepti i au adus argumente ca nu trebuie sa votam pe nimeni mai ales pe Munteanu care este un intrus, dar Puscasu insista ca trebuie ales raul cel mai mic, chiar daca Munteanu a spus la Tv ca el va sustine parteneriatele civile , ca e deacord intr o oarecare masura cu homosexualii si altele. Cand domnul Chirila , acum cativa ani a vrut sa faca un partid crestin cu binecuvantarea duhovnicului, Puscasu a ras si a zis ca nu semneaza ceea ce imi da de gandit ca nu cumva acest individ sa nu fie un alt intrus. Stiu mult mai multe pe care nu am vrut sa le spun sa nu provoc suparare, dar acest Puscasu deja merge mult prea departe: jigneste daca nu esti deacord cu el, e arogant etcc… se crede superior. Promoveaza ecumenismul incat in Suceava multi se iau dupa Puscasu, in schimb deja sunt cativa oameni care si-au dat seama cine este acest om si nu vor sa mai auda de el.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on decembrie 2, 2016 at 11:40 pm

      sorin

      Tu ai un meci personal cu Mircea Puscasu.
      Eu il respect deoarece cand am fost la puscarie a fost printre extrem de putinii care mi-au luat apararea.
      Nu e ecumenist si nici dat pe spate de vreo salvare “nationalista”, insa e in relatii cu vechile “vedete” ce in timp s-au dovedit a fi si pro cip si pro Marele Sinod. Din cauza acestei tovarasii nefaste l-a promovat nu demult si pe Iulian Capsali iar acum nu mai e suficient de activ pe frontul anti ecumenist. De ce nu se rupe de ei, nu stiu, dar intrus nu e.

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on decembrie 3, 2016 at 11:02 am

        saccsiv

        de ce nu se rupe?

        iti spun eu : pt ca e FUDUL si MANDRU si A CAZUT in INSELARE( bocolatrie) !
        si ai sa vezi cu timpul ca NU iti este prieten, apele s-au mai cernut, asa si oamenii si s-a dat fiecare de partea „dumnezeului” sau.
        si sa stii ca Bisericii cel mai cumplit RAU si prigoana cea mai perversa si salbatica NU ereticii sau „iluminatii” de toate felurle i-o fac si i-o vor face , ci „amici” de teapa astuia , crestini „ortodocsi” INSELATI si salbaticiti de diavol mai abitir decat ucigasii lui Hristos.
        Tine minte ce-ti spun!

        iar faptul ca „pretenaru” tau mirciulica MERGE la pomenitorii de ERETICI il arata si mai mult decat inselat , ba chiar ERETIC VICLEAN care una zice si sub masca „coretctitudinii” HULESTE si INSEALA pe cei mai slabi, iar „antiecumenismul” hoardelor astora FATRANICE care fac declaratii fumigene si bombastice cu „jos ecumenismul”, dar se se imparatsesc si teologhisesc” harul cu „iconomie” la ERETCII ecumenisti pe care cumplea ipocriziei ii critica FATRANIC, nu dovedeste decat si mai CUMPLITA lor VICLENIE!

        cum a facut Sf Maixim Marturisiorul si ce replica a primit atunci la proces cand i s-a imputat ca nu mai are partasie ( nu s emai imprataseste) de la eretici : anume ca EXEMPLUL LUI FAPTIC , chiar faptul ca el NU mereg e cea mai STRASNICA marturie impotriva lor a ereticilor !

        OK?

        asa ca astia macane ca ratza de pe varza diavolului , morti, jumuliti di lipsiti de har…. iar macaneala lor e O HULA ca a celui care MINTE depsre cele sfinte si fatranceste drepatea PLIN fiin de EREZIE !

        „amici” „cerstini ortodosci” ca asta RATACESC mai mult oamenii decat ecumenistii insusi, de aia si sunt tolerati/ICURAJATI sa latre ( tocami ca ei FOLOSESC ecuenismului) iar Parintii VREDNICI si NEPOMENITORII de eretici CUMPLIT prigoniti !

        Apreciat de 2 persoane

      • saccsiv said, on decembrie 3, 2016 at 11:40 am

        el

        Voi vorbi cu el sa vad ce-mi spune.

        Apreciază

      • mircea.v said, on decembrie 3, 2016 at 2:38 pm

        @el,

        stai linistit ca nu se lasa pacalit Vasile asa usor. Le are prea clare in cap ca sa poata fi aburit, chiar daca la un moment dat a fost ajutat de MP.
        Una din marile lectii invatate de mine din cartile cu Sfintii Inchisorilor, este:
        cel mai periculos atac al diavolului este cand vrea sa se faca prieten cu tine/ se da prietenul tau, cand incepe cu laudele, cu vorbele bune…
        Si multi au rezistat la bate si batai, dar au cazut la cantecul de sirena. Cam ce spui si tu.

        Ref la Costache Oprisan, ca spuneai ca il ai la inima, uite ce vorba mare a spus, si dupa mine e esentiala pt a intelege aspecte legate de insemnare. Am mai postat-o de vreo 3-4 ori dar nimeni nu a comentat nimic. E spusa in jurul anului 1957, la Jilava, cand era in celula cu Parinte Calciu, Marcel Petrisor si Iosif V Iosif; regim de exterminare.

        ZIce asa Parintele Calciu:
        „Costache Oprisan spunea ca diavolul este numai analitic; analizeaza pana la distrugere. Dumnezeu este sintetic; El creeaza.”

        Si dintr-o data se face lumina in ce inseamna calculatoare, achizitie de date, prelucrare de date, control, insemnare, „omniscienta”, antihrist.

        Nu se intelege exact din carte daca a 2-a propozitie este spusa tot de Oprisan sau de Parintele Calciu. Dar prima este o mare cheie. Mai ales ca pe tema insemnarii nu sant prea multe spuse.
        Eu eram constient de lucrul asta, ca mi-am pus intrebarea „de ce nu se sterge nimic din info culese despre noi?”; totul ramane. Daca nu se sterg, inseamna ca e ceva mai adanc. „omniscienta” antihristului si consecintele ce decurg de aici (ca diavolul de la inceput a vrut sa fie si el omniscient, omnipotent, omniprezent, ca si Dumnezeu ). Da cand am citit si spusa lui Oprisan, totul a devenit cristal.
        Teoretic ar trebui sa renuntam la tot ce furnizeaza sistemului/diavolului info despre noi. Greu.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on decembrie 3, 2016 at 3:00 pm

        mircea.v

        Constantin Oprisan a fost un MARE Sfant , eu il am la inima, desi NU ma simt DELOC atins de duhul ML !
        acest OM s-ar fi SFINIT in ORICE conditii !

        Doamne ajuta!

        te am „pe raboj ” 🙂 pomeneste-ma si tu. multumesc

        Apreciază

      • mircea.v said, on decembrie 3, 2016 at 7:02 pm

        @el,

        Nu stiu daca exista un duh al ML. In toate e Duhul lui Dumnezeu. Nici pe mine nu m-a interesat prea tare ce a fost inainte de 1941 cu ML, dar am fost profund impresionat de ce s-a intamplat dupa. Adica, 1941-1964.

        Nu cred ca ai citit urmatoarele carti: „Cumplite incercari, Doamne” – Marcel Petrisor. Sant 3 carti intr-un singur volum. In prima este descrisa in amanuntime perioada Jilava, dialogurile, trairile lor (Calciu, Oprisan, Petrisor, Iosif)… Este f interesat.
        Toata cartea are de fapt ca actori principali numai unu si unu, C Oprisan, Calciu, M Petrisor, Printul Ghica, Aurel State, Papacioc, Staniloaie, Tutea…

        „Marturisiri din mlastina disperarii” – Dumitru Bordeianu. este descris Pitestiul si Gherla de unul ce a fost acolo, si nu a cedat. Lagarele sovietice erau o gluma fata de Pitesti.

        Nu sant relatari de fapte, asa, din exterior, ca in cazul „Sfintii catacombelor rusiei”. Cartea asta nu produce emotie, nu stoarce o lacrima, e ceva povestit din exterior, si cam sec. „Si a fost dus in siberia, si acolo nu avea cele de trebuinta, si a murit….”. Dar dramele interioare, trairile nu sant relatate.

        Cartile de mai sus prin asta sant speciale. Sant scrise de cei ce au fost acolo, si pun accent pt trairile interioare.

        Eu am putut sa-mi imaginez mai multe despre cele relatate in „Sfintii catacombelor Rusiei”, pt ca am citit cartea lui Aurel State „Drumul Crucii” in care e prezentata pe larg situatia din lagarele semideschise din extremul orient, de la cercul polar, cam cum era viata acolo…

        Revenind la ML, in cazul meu, drumul a fost invers. I-am descoperit pe Sfintii Inchisorilor, apoi am vazut ca majoritatea au facut parte din ML, apoi am vazut ce i-a determinat sa faca parte din ML si apoi am vazut si cate ceva din perioada de dinainte de 1941. Tu crezi ca Oprisan degeaba era seful Fratiilor de Cruce pe tara? Daca il iubesti pe Oprisan, apoi nu ai cum sa nu ai la inima si ML. Nu s-a dezis o secunda de ML. Erau tineri si puri. Ca au fost si greseli e clar. Dar inca de atunci erau singuri. Nici atunci biserica nu prea era langa popor. Din acele vremuri incepuse tradarea.

        Marcel Petrisor dupa ce a stat si el vreo 13 ani prin puscarii, si din astea dure (Jilava, Aiud) zice asa, aprox:
        „S-or mantui si de la liberali, si de la taranisti, dar care sa traga a sfinti eu doar la legionari am vazut”.
        Era atat de dur incat ziceau ca traiesc de dimineata pana la prinz si de la pranz pana seara.

        Si, tot in sens invers apreciez global ML. Daca roadele sant Sfintii Inchisorile, apoi pomul ML, a carui radacina e CZ Codreanu, nu poate fi decat bun.
        Oprisan probabil s-ar fi sfintit in orice conditii, dar cert e, ca a ales ML, si este produsul ML. Adica, de fapt, este produsul inocentei si puritatii proprii.

        Si ii mai am la inima si pt ca ei toata viata lor au fost nedreptatiti si prigoniti, inclusiv acum, morti fiind. De Carol2, de Antonescu, comunisti, cei de dupa „revolutie”. Lasa frate, daca toti i-au urat, macar noi sa-i iubim.
        Si ii mai am la inima si pt ca am fost crescut sa-i urasc, ca doar ei erau niste bestii si niste ucigasi, niste fiare… Si daca i-am urat atata timp pe nedrept, uite ca acum mai repar si eu din ce se mai poate repara.
        Sa-i iubim pe cei prigoniti pt dreptate, pe cei prigoniti pt numele lui Hristos. Ca la final asta li se cerea, lepadarea de Hristos, nu altceva. Nu erau puscarii politice de fapt, erau puscarii sataniste.

        Parintele Calciu, si el in Fratiile de Cruce, la iesirea din puscarie zicea asa:
        „Santem niste disperati. Avem nevoie de dragostea lumii. Un om, un singur om sa ne spuna „va iubesc!”, chiar daca nu va intelege. Si sa planga pt noi, fiindca nici noi nu ne mai intelegem”

        Nu-i judeca ca pe niste sfinti, la acel moment. Sau nu te gandi la ei asa cum ii stim noi la varsta batranetii, asa ca niste patriarhi, plini de intelepciune si duhul lui Dumnezeu. Au fost arestati cand aveau 16-25 de ani, si au iesit din puscarie (care au iesit) pe la 40. Pai frate, eu la varsta asta ma jucam cu masinute. Aici e marea minune. Erau tineri, curati, si Dumnezeu ie-a dat putere sa marturiseasca.

        Asa ca, te rog si eu, citeste cartile de mai sus, si „Viata Parintelui Calciu” si Intoarcerea la Hristos” – Ioan ianolide. Cred ca fiecare roman are datoria morala de a cunoaste adevarul acelor ani.

        Asta daca vrei sa te pomenesc:)
        Te pomenesc, te pomenesc, stai linistit, si ii pomenesc pe toti cititorii acestui blog, cei cu inima curata si fara viclesug.

        Doamne ajuta!
        Si iertare pt timpul rapit.

        Apreciază

      • Mircea Puşcaşu said, on decembrie 3, 2016 at 8:01 pm

        el

        Ca tine, bobocule, mai rar cineva!
        Cum le știi tu pe toate, cum le mai explici și nouă muritorilor . Nu doar despre mine, dar depre toate cele pe care nu le cunoști și depre care nu ai nici un habar. :))

        Apreciază

      • el said, on decembrie 3, 2016 at 9:22 pm

        mirciulica „amice” al lui saccsiv

        – te impartasesti la pomenitoii de ERETICI esti ERETIC!
        – promovezi pe INSELATUL INDRAIT si mascraicul VRAJIOR zian boca ca „fsnt” esti INSELAT !

        restul e IRELEVANT ! si PAGANII sia etii si ereticii ecuorpeni AU FACUT FAPTE mai bune ca tine !.. si NU se mantuiesc… dar TU?

        …mai vrei alte DOVEZI ?

        Apreciază

      • el said, on decembrie 3, 2016 at 9:31 pm

        mirciulica

        si daca NU ai partastie cu ereticii si NU te furajezi de la pomenitorii de eretici si te.-ai pocait de INSLAREA zian boca SA MA IERTI ca am hulit un drept ! 🙂

        Apreciază

      • Ionut said, on decembrie 3, 2016 at 10:03 pm

        Mircea Puşcaşu

        Daca Marian Munteanu e pentru „uniunile civile” NU TREBUIE SUSTINUT. Chestiunea cu „uniunile civile” e o stratagema, un pas spre nonmariajele homo si adoptia de copii. Vai saracii, sa se ocupe statul si de ei, sa le dea niste drepturi. Pai daca unul se imbolnaveste etc. etc. sau vor sa-si lase mostenirea unul altuia?
        NU E PROBLEMA STATULUI ROMAN sa legalizeze toate aberatiile. Mai degraba statul roman ar trebui sa se preocupe de marea masa a contribuabililor, pe care ii cocoseaza cu taxe, impozite si contributii si nu sa-si manifeste preocuparea pentru legalizarea perversiunilor.

        Apreciat de 1 persoană

      • Popsy said, on decembrie 5, 2016 at 1:15 pm

        @ mircea.v

        Citatul din cartea Pr. Calciu despre Costache Oprisan si explicatia ulterioara m-a facut sa inteleg mai multe. Mult mai multe.
        Dumnezeu sa-ti dea sanatate.

        Doamne-ajuta!

        Apreciază

    • Mircea Puşcaşu said, on decembrie 3, 2016 at 7:56 pm

      Sorin, aceast comentariu al tău seamănă cu denunțurile către tribunalul poporului, tendențios și insetat de sânge spre satisfacerea delatorului. Comentariile pe care le citezi de pe facebook nu imi apartin cum lași aici să se ințeleagă, ele sunt ale unui cititor de-al meu care se ceartă cu …tine, pe pagina mea de facebook, tu nu i-ai făcut față și te-ai gândit să pornești pe Saccsiv și cititorii lui impotriva mea. O tehnică curat după Sfinții Părinți.

      Si incă ceva: pe pagina mea de facebook si pe blogul asociatiei pe care o reprezint, promovez pe cine cred eu si ce idei consider eu si colegii de asociatie si imi pentru care imi asum connsecintele. La fel esti si tu, liber pe spatiul tău. Dar dacă vii cu certuri și atacuri pe pagina altuia, cu insistență și obrăznicie, nu te mira si nu te plânge pe bloguri dacă vei fi contrazis, ironizat sau pus la punct. Dacă zgândărești stupul și albinele te înțeapă, tu te plângi că-s arogante și se cred superioare?!

      Fii bărbat înțelept!

      Apreciază

  4. Raluca said, on decembrie 2, 2016 at 11:24 pm

    Ei! Așa, da. Ditamai căsoiul pentru un călugăr cu votul sărăciei de bunăvoie. O chilie în rând cu ceilalți călugări din mănăstire ar fi fost prea strâmtă. Fonduri europene, ceva? Călugării vremurilor de pe urmă, așa cum s-a prorocit. Dar e sigur ”chilia” lui Filotei, că pare o glumă bună .

    Apreciază

    • saccsiv said, on decembrie 2, 2016 at 11:44 pm

      Raluca

      Cei de la Petru Voda cu care am vorbit, zic ca da, e chilia lui.

      Apreciat de 1 persoană

      • Mirela said, on decembrie 3, 2016 at 4:07 pm

        Mă întreb şi eu sub ce formă (acte de proprietate personale sau pe numele vreunui apropiat, coordonarea lucrărilor executate pe şantier sau ce?) această vilă este a lui Filotheu? Ce se înţelege, mai exact, prin faptul că e a lui Filotheu?
        Mi s-ar părea prea de tot să aibă titlu de proprietate pe un edificiu construit de el ca monah, în timp ce bisericile ridicate pe pământurile credincioşilor, cu eforturile şi cheltuiala lor în exclusivitate, trec în proprietatea bor şi ajung la cheremul apostaţilor. Iar când aceşti ierarhi trădători îi alungă pe preoţi, oamenii care au construit biserica şi iau partea preotului prigonit rămân fără toată munca şi jertfa lor.
        Nedreptatea a ajuns lege în bor!
        Cum mai pot da ochii cu oamenii aceste iude? Când crede Filotheu că va mai apuca să „se bucure” de casa asta?

        Apreciază

    • el said, on decembrie 3, 2016 at 11:20 am

      Raluca

      vilutza…aaaa voiam sa spun chiliutza 🙂 pentru un propagandist vandut al „ortodoxiei” FALSIFICATE din trendul beserica.srl… l-au premiat pentru continuitate constanta, „merite deosebite” si succese in lupta IMPOTRIVA Dreptei Credinte !

      Apreciat de 1 persoană

  5. ban said, on decembrie 3, 2016 at 12:27 am

    O casuta corecta, corespunzatoare, nu ca a celorlalti amarati (calugari) care stau cate 2 in bordeie. Se ia la intrecere cu andrei versace. Asa e cand afacerile merg bine, daca nu sunt bani de furat mai merge si asa.

    Apreciat de 1 persoană

  6. ingrid said, on decembrie 3, 2016 at 12:54 am

    numai una? Sa fie sanatos sa mai finanteze cateva, ca la Petru Voda vor veni peste 1000 de vietuitori!

    Apreciază

    • el said, on decembrie 3, 2016 at 11:14 am

      ingrid ecumensita

      …. inca 1000 de ecuKAKAmenisti de-ai vostri desigur, trimisi de intaistatorii vostri intru EREZIE !

      Apreciază

      • ingrid said, on decembrie 3, 2016 at 1:11 pm

        Cu mainile goale mergem dincolo! La ce foloseste un astfel de duh de judecata plin de invidie? Daca maine e dat afara din monahism, nu pleaca impreuna cu vila. Ca Intaistatatorii Bisericii noastre vor aduce vietuitori mai mult sau mai putin ecumenisti, e din vina noastra ca n-am trimis la manastire mai multi fii si fiice verticali in ortodoxie, iar tu care esti de o alta confesiune si ai proprii ierarhi, ar trebui sa vezi de greselile lor si sa nu mai comentezi despre ai nostri! Noi comentam intre noi, problemele noastre, iar tu te bagi ca musca in lapte!

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on decembrie 3, 2016 at 6:45 pm

        ingrid

        RATACITA MICNINOASA!

        „iar tu care esti de o alta confesiune si ai proprii ierarhi, ar trebui sa vezi de greselile lor si sa nu mai comentezi despre ai nostri! „___ sunt CRESTIN ORTODOX BOTEZAT ( nu d emic MOCA ca voi) in Biserica Ortdooxa Romana ( care acum A APSOTAT in MAREA ei majortate „oficiala!”)

        si DEMULT NU MERG al besericile APOSTATE si NU am comuniune cu ERETICII, nici cu pomenitorii de ERETICI

        CRAPATI de ciuda ca sunt ( si nu numai eu, ci sunt MULTI) crestini ortodocsi NEPATATI de EREZIEI ecumeniste , nici de INSLEARE ca voi GLOATA bor.srl ale pomenitorilor vostri de ERETICI !

        ei bine, SA CRAPATI ca NU VETI BIRUI si la IAD veti merge cu HOARDA voastra numeroasa cu tot !

        iar Biserica Lui Hristos, Mireasa cea NEPATATA va merge FECIOARA CURATA dupa Mirele Ei VESNIC NEBIRUITA !

        Apreciază

      • Ionut said, on decembrie 3, 2016 at 10:13 pm

        Nu inteleg exact ce vrei sa spui : „sunt CRESTIN ORTODOX BOTEZAT ( nu d emic MOCA ca voi)”
        Ai grija la duhul mandriei…
        Iarta-ma…

        Apreciază

      • ingrid said, on decembrie 4, 2016 at 10:43 am

        @El

        esti foarte dulce! Ai candoare de copilas, baiat de cartier…

        ”CRESTIN ORTODOX BOTEZAT ( nu d emic MOCA ca voi)”
        Inteleg ca esti proaspat in ortodoxie si nici nu stii sa aperi invatatura Bisericii noastre impotriva celei protestante cu botezul din pruncie! N-ai fost catehizat suficient.
        Acela nu e botez ”moca” de dispretuit ci are valoare deplina. Harul Duhului Sfant se coboara si lucreaza in prunc, si este mai bine sa fie facut din pruncie decat atunci cand esti adult!
        Am o cunostinta care tot asa nu a fost ”botezata moca” din copilarie, ci a fost lutherana. Nu s-a obosit nimeni s-o catehizeze suficient, dupa trecerea la ortodoxie nu era convinsa nici ca Duhul Sfant este Dumnezeu!

        Nu te lasa amagit, batut de vant, sa nu stii nici tu exact in ce crezi, care este ortodoxia, studiaza mai mult, zi si noapte, vei avea o viziune mai matura. Nu este suficient sa inveti de la un singur preot-duhovnic. Calatoreste cu intrebarea.

        Nu sunt ecumenista, nici fan Arsenie Boca, dar asta nu este suficient pentru a fi ortodox

        Apreciază

      • el said, on decembrie 4, 2016 at 11:54 am

        Ionutz

        voiam sa spun ca ingrid e botezata MOCA degeaba si ignora/dispretuieste darul primit ca sa umble cu teologii iadului
        de la atata studii pe la eretici ( protestenti, ca(ca)tolici,etc) unii s-au dilit complet si din ortodocsi IGNORATI ce erau MOCA, s-au facut DESAVARSIT eretici din proprie alegere

        in rest te rog sa ma ierti daca a sunat a mandrie, sunt si mandru din pacate dar nu era vorba deste mine acolo…

        Apreciază

      • el said, on decembrie 4, 2016 at 2:45 pm

        ingrido

        nu sunt botezat recent si nici ERETIC ca tine , asa ca poetizeaza-ti pe la alte usi sfaturile si presupunerile despre mine la fel de exacte cat iti este si „HUO-rtodoxia” de „dreapta” !

        si nu uita :
        studiile „adanci” teHUOlgice la ERETICI lasa SECHELE IREVERSIBILE si SCHIMONOSESC sufletele proaste si fudule ( ca prostu pana nu e si fudul parca nu e prost detul !) …. mai ales cand sunt facute de insi/inse care HABAR NU AU si n-au avut vreodata ce este Ortodoxia.
        e plina beserica.srl de teHUO-logi ca voi !

        Apreciază

      • el said, on decembrie 4, 2016 at 3:03 pm

        hypantia ingridia „Staretza” de net

        „Nu te lasa amagit, batut de vant, sa nu stii nici tu exact in ce crezi, care este ortodoxia, studiaza mai mult, zi si noapte, vei avea o viziune mai matura. Nu este suficient sa inveti de la un singur preot-duhovnic. Calatoreste cu intrebarea.” _____ TZTZTZ, in afara ca da „iubirismul” si „stiinta on-stop ” afara din tine, mai esti si „vazatoare” cu duhu´ acum 🙂

        ti se trage de la atatea STUDII ALESE ….. si calatorii sprancenate in tari streine … 🙂
        hai PA !
        plimba si etaleaza-ti ursu´( scientziei teHUOlogicale) pe la „expozitii” mai aproapiate cu specialitatea ta fundamentala : EREZIA ECUMENISTA si teHUologia politic correcta a besericii.srl, noi aici suntem crestini Ortodocsi si invatam DOAR de la Sfintii Parinti nu de la voi „diortoristorii” !

        Apreciază

      • ingrid said, on decembrie 4, 2016 at 11:31 pm

        ”noi aici suntem crestini Ortodocsi si invatam DOAR de la Sfintii Parinti nu de la voi „diortoristorii” !”

        Dragul mamii, ii rastalmacesti si pe Sfintii Parinti daca nu esti in duhul Bisericii si nu cunosti in ansamblu intreaga traditie a Bisericii noastre! Ce crezi tu ca nu sunt destui protestanti si catolici care studiaza ”direct” pe Sfintii Parinti? Du-te la studii in vest si ii vei cunoaste, vei gasi bibliotecile pline de traduceri si de comentarii la textele patristice!!!!!!!!!!!!
        De fapt nici nu este nevoie sa mergi la studii in vest, nu se compara seriile Father of the church, sau Bibliothek der Kirchenvaeter, sau Sources Chretiennes (multe exista si la noi in biblioteci) cu volumul mic de traduceri patristice de la noi. Iar Textele Sfintilor Parinti sunt diortosite in limba romana din greaca, latina, siriaca, eventual copta tot de oameni cu studii inalte (de teologie si de limbi clasice) sau chiar de persoane comode si impertinente care nu stiu greaca si latina si traduc din surse catolice si protestante impreuna cu rastalmacirile si ereziile traducatorului neortodox.

        Cinste tie daca cercetezi pe Sfintii Parinti direct in limbile in care aceia au scris, eu siriaca nu o stapanesc suficient sa pot lectura vreun text al Sfântului Efrem Sirul, desi ma descurc cu dictionarul direct pe originalul Sfântului, iar copta nu stiu deloc.

        Mantuitorul nu a lasat degeaba pastori, si invatatori si talmacitori si altii cu alte daruri ale Duhului Sfant in Biserica, asa cum ar trebui sa stii bine de la Sfântul Apostol Pavel. Protestantii reneaga orice pastor …. imi pare rau de tine, pacat de botezul pe care-l invoci…. Duhul Sfant nu poate fi lucrator daca-l respingi!
        Nu te-am invitat sa mergi sa inveti de la cei din afara Bisericii, sau de la propovaduitorii ereziei din Biserica noastra!

        Daca i-ai fi citit pe Sfintii Parinti, macar Filocalia, nu mai spun de restul care s-a tradus si care nu s-a tradus in limba romana, ai vorbi cu mai multa smerenie si respect cu toata lumea. Ai avea mai multa maturitate daca ai imparti Scriptura astfel incat sa parcurgi VT 1 data pe an si NT de 4 ori pe an (4 pagini jumatate din NT, respectiv 4, 5 pg din VT pe zi). La fel si Filocalia imparte-o si mediteaza in fiecare zi la ce citesti impreuna cu programul de rugaciune de dimineata si de seara. Ajuta enorm.

        Apoi daca pe mine indraznesti sa ma acuzi de erezie, e limpede ca nici nu stii ce este aceea erezie. Chiar te rog, daca gasesti orice care nu intelegi sau ti se pare eretic in ce am publicat (editura sau orice interventie de pe internet), sa discuti cu mine, sa dezbatem, sa-mi atragi atentia, fara istericale si injuraturi, cu un limbaj decent, smerit, in duhul Sfintilor Parinti. Imi face deosebita placere.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 6, 2016 at 5:53 pm

        ingri? DIDA

        tanti dida tu chiar esti o ERETICA ecumenista reeducata in duhul ortodoxiei” INNOITE al politicului corect à la basilica.srl si cuvantulKAKODOX ( à propos ai putea sa-ti dispensezi MAI DEPARTE acolo „inaltele” sfaturi „duhovnicesti ” ca aia sunt in „duhu”l si la „nivelul” tau !! … aici ratacesti DEGEABA NU vei agatza nimic !)

        si cum nu meriti nici atentie nici o discutie serioasa , insa daca vii sa spracài aici sforaitor ratacirile voastre PSEUDOpatristice si indemurile „duhovnicesti” semidocte la virtute si „unitate” cu ERETICII si pomenitorii de eretici si cu „teologia” harului cu „iconome” dupa mintea ta sa nu te astepti sa te aplaud ci sa-ti dau peste bot !

        cat despre nivelul tau duhovnicesc de teHUOloaga penibila : te discalifica sa dai sfaturi oricui

        iar pt linistea iubirismului tau te asigur ca am avut dintotdeauna carmuire duhovniceasca BETON , nu duc lipsa de sfatuitori si oameni ai lui Dumnezeu … iar sfaturi nu primesc de la orice debila care-si da ifose de teHUOolog pe interent asa ca economiseste-ti „intelepciunea” CALPA cu mine !

        Apreciază

      • ingrid said, on decembrie 8, 2016 at 8:34 pm

        ”tanti dida tu chiar esti o ERETICA ecumenista reeducata in duhul ortodoxiei””

        Pe drept cuvant unii ca tine sunt numiti in fel si chip ”eretici”, ”spalati pe creier”, ”atei”. N-ai habar sa-ti argumentezi opinia (legata de Sinodul din Creta sau orice altceva), nu stii decat sa injuri ca ultimul nenorocit de pe strada. Din cauza unora ca tine sunt huliti si cei care marturisesc in mod civilizat. Nu cred ca binevoiesti sa te spovedesti nici macar o data pe luna, ca si un duhovnic ar fi reusit sa scoata om din tine.
        Tu dupa comportamentul acesta de pe internet fata de mine si fata de altii, cum indraznesti sa te impartasesti? Nu ti-e frica deloc de Dumnezeu??? Cum sa ramana Hristos pe asemenea buze pangarite?

        ”indemurile „duhovnicesti” semidocte la virtute si „unitate” cu ERETICII si pomenitorii de eretici si cu „teologia” harului cu „iconome””.

        Mai copilas, cine te-a indemnat la unitate cu ereticii si pomenitorii de eretici? Nu te-am indemnat sa te impartasesti, te-am indemnat sa nu lasi sa creasca mucegai pe Scriptura, Filocalie, cartile de rugaciuni si alti Sfinti Parinti. Nu se cunoaste ca ai pus mana pe asa ceva. Nu se cunoaste ca ai duhovnic la care te spovedesti regulat. Duhul Sfant care graieste prin Sfintii Parinti nu se simte si in modul tau de a vorbi, sau in argumentare, spre deosebire de vorbirea PS Longhin, Pr. Theodor Zisis, maicutele de la Varatec și multi altii.

        Chiar daca cineva de pe site te-ar indemna la asta, oricine ar fi el, si cu atat mai mult daca este de genul feminin, ar fi cazul sa raspunzi civilizat, sa fii vrednic de numele de crestin. Una este sa fii demn si neclintit in adevarul de credinta pe care-l aperi si alta este sa fii marlan.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 9, 2016 at 9:41 pm

        tanti DIDA

        doar atat meriti femeie stricata de draci :

        HAI SICTIR !

        Apreciază

  7. Sorin said, on decembrie 3, 2016 at 7:01 am

    daca cineva nu isi spune clar punctul de vedere despre sinod, ba mai mult sustine ca nu e normala intreruperea pomenirii si ii judeca pe preotii nepomenitori, cum se numestE? eu nu am nici un meci. Nu i am facut nimic, si eu l am sustinut si eram deacord cu dansul pana la un punct pana cand a inceput sa isi arate arama. este plin de mandrie. Il promoveaza pe Boca ca sfant si multe altele. Astea sunt lucruri grave. Chiar daca cineva ma ajuta nu stiu cand, daca mai tarziu o ia razna eu ma dezic de acea persoana pana se intoarce inapoi.

    Apreciat de 1 persoană

    • Mircea Puşcaşu said, on decembrie 3, 2016 at 5:20 pm

      Sorin, dragul meu, ai grijă să nu te faci specialist in deziceri. Ne știm de multă vreme, am încercat să-ți fiu alături când erai începător dezorientat. Nu sunt de acord cu tine in mai multe privințe, nici cu Saccsiv, dar pentru că ne cunoaștem personal, mi-ar fi foarte greu să fac ce faci tu acum, aici, acuzând și atacând persoana mea , nu ideile mele. Cândva te ve maturiza și vei înțelege. Timpul și asumarea neputinței și a suferinței personale ne vor izbăvi pe toți de ură și mândrie. Iartă-mă dacă ți-am greșit cu ceva. Ocolește-mă(și pe net și in viața reală), dacă nu mă poți suferi .

      Apreciază

      • el said, on decembrie 3, 2016 at 6:52 pm

        mirciulica „infailibilul ”

        TZTZTZ… esti patetic ! 🙂

        ai grija ca „incepatorul ” sorin SE MANTUIESTE, iar tu TE OSANDESTI ca INSELAT , ERETIC , VICLEAN si FUDUL dar parandu-ti-se ca esti … „destept” !

        Apreciat de 1 persoană

      • sorin said, on decembrie 3, 2016 at 7:31 pm

        Eu nu cunosc vreun incepator care sa nu fie dezorientat. Acesta este un atac din partea dvs in mod subtil. Dvs ati inceput si nu eu. Adica ma denigrati fiindca nu aveti dovezi la toate inselarile pe care le promovati.

        Apreciază

      • sorin said, on decembrie 3, 2016 at 7:43 pm

        Bine. Atac ideile celor ca Mircea Puscasu si nu persoana. Pentru atacurile la persoana imi cer iertare.

        Apreciat de 1 persoană

  8. David said, on decembrie 3, 2016 at 8:57 am

    Ținând cont că o geantă Hermes face 50 mii de euro, vilișoara lui nu e mult. Aproape 30 de arginți. Nici Iuda nu ar fi dat mai mult.
    Bine, că acum, s-au modernizat lucrurile. Nu mai pune el mâna direct pe bani. Are o „asistentă” ca la tv, nu altul decât locul lui preferat. Și Boureanu ar fi invidios, mă jur.

    Ce nu ințeleg e de ce s-or mai duce la mănăstire? In lume nu mai au loc? Că acuma concubinajele sunt legalizate, smecheriile sunt la mare cinste… Conștiință să n-ai! Că-n rest lumea permite orice, că doar e „tolerantă” nu ca noi, talibanii ăștia! Auzi nerușinare! Să-i criticăm noi pe ei „doi porunghei” că a și ei u o căsuță prăpădită acolo, să-i ducă traiul liniștit că timpul este scurt.

    PS. Zice-se că se inainte vreme, părinții se intrebau cum o să fie călugării veacului de pe urmă. Sf Moise Arapul le-a descris exact in profeția sa: „vor petrece monahii prin mijlocul lumii şi a lumenilor fără frică, cu mâncăruri şi băuturi, amâgindu-se de poftele trupului prin deşertăciuni în necurăţie şi fapte ruşinoase. În acele zile va fi urâciune, zavistie, sfezi şi bătăi în mânăstirile de obşte până la sânge, tot aşa şi în lavre, din răutatea unuia asupra celuilalt; şi pentru că s-au defăimat sfintele canoane şi nevoinţa cea duhovnicească, se vor pune egumeni şi stareţi oameni neîncercaţi în fapta bună, fără credinţă, nepricepuţi, de nici un folos şi simpli nedeosebind binele de rău, leneşi, fără fapte bune, grijindu-se numai de cele pământeşti, purtându-se cu neruşinare în slujbe…”

    Apreciază

  9. stone said, on decembrie 3, 2016 at 8:59 am

    Iată cum arată chilia Sfântului Nicodim Aghioritul: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/14/sf-nicodim-aghioritul-rusinarea-celor-care-defaima-asezamintele-sfintilor-parinti/

    Apreciază

    • David said, on decembrie 3, 2016 at 12:01 pm

      Stone,
      Diferența consta in termopane. La sfântul nu-s de-alea de 16 mii de euro, ca la șmecheri. In rest, tu vezi vreo diferență? Tot un loc retras, liniștit, numa’ bun de rugăciune.
      Apropo, are cineva vreo poză cu casa lui Rafail Noica? Nu de alta, dar după cum se vede treaba, ecumeniștilor ăstora le cam place traiul pe vătrai…!

      Apreciază

      • acelas said, on decembrie 3, 2016 at 11:51 pm

        cum ti se pare? (rafail noica – alba)

        .

        Apreciază

      • el said, on decembrie 4, 2016 at 2:53 pm

        acelas

        asta-i mai faina !
        are stil …. si peisajul e mirific … numai buna pentru „inspiratie ” 🙂

        Apreciază

  10. iRINA said, on decembrie 3, 2016 at 4:45 pm

    chilia monahului filotheu versus chiliile parintilor alungati din manastiri! diferenta e doar duhul lor!

    Apreciat de 1 persoană

    • sorin said, on decembrie 4, 2016 at 12:15 am

      Acest monah fiind unul din prigonitori, stapanii lui l-au recompensat cu o ”chilioara” superba.

      Apreciază

  11. Ionut said, on decembrie 3, 2016 at 10:05 pm

    Ar fi bine ca pr. Filotheu sa se intrebe cu ce intentii i s-a oferit aceasta constructie si daca nu cumva cei care i-au daruit-o il vor legat de cele pamantesti si indepartat de cele sufletesti.

    Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 3, 2016 at 11:09 pm

      Nu cred că i-a dăruit-o nimeni, ci că şi-a făcut-o. Dealtfel, e în construcţie.

      Apreciază

      • el said, on decembrie 4, 2016 at 12:03 pm

        Mirela

        evident ca el si-a facut-o.
        dar cu banii CUI/ DE LA CINE ca din cate stim NU munceste „calugarasul” asta „distins” in ale APOSTAZIEI si ecumenismului … 🙂

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 4, 2016 at 1:24 pm

        el

        Poate face traduceri si vinde carti. Poate multi oameni simpli considera utila lucrarea sa pe internet (are la calculatoare de zici ca-i redactie) si il ajuta. Nu de unde are banii e problema, caci sigur sunt cinstiti. Nici daca chilia e sau nu pe numele sau, nu e o problema. Ci faptul ca traind astfel ca monah, nu are cum gandi ca un real monah traditionalist.

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 4, 2016 at 2:49 pm

        saccsiv

        Părerea mea este că e o problemă şi cea legată de bani sau de eventuale acte de proprietate, căci orice monah depune jurământ de sărăcie. Iar dacă tu nu respecţi un jurământ pe care singur ai ales să-l faci, cum să te mai pretinzi părinte duhovnicesc şi să le dai sfaturi altora?
        Şi, sincer, mă întreb dacă toţi cei care se ocupă de tradus sau de vânzarea de cărţi au beneficii la fel de mari. Parcă nu cred. Iar dacă o parte din banii cu care a făcut „chilia” sunt de la pelerini (pomelnice), din punctul meu de vedere sunt bani necinstiţi, pentru că oamenii i-au dat cu credinţa că-i dau unui om al lui Dumnezeu, nu unui trădător al ortodoxiei.
        În plus, nu e jenant faţă de atâţia români săraci, pe care bor vrea să-i jupoaie de ultimul ban, ca un monah să aibă o astfel de „chlie”? Chilie e termenul utilizat pentru orice locuinţă a unui monah? Dacă Filoxera se mută la Mogoşoaia, Mogoşoaia devine chilie??? Ce înseamnă, totuşi, votul sărăciei?

        Apreciază

      • David said, on decembrie 4, 2016 at 4:37 pm

        Mirela, el e la fel ca orice mirean, din punctul ăsta de vedere, dacă nu și din celelalte două. Că ascultare știm, de la Părintele Iustin, că nu prea făcea, și mai rămâne votul fecioriei.

        Păi, nu îl au ei ca model pe Boca, care avea vilă la Sinaia, femeie „soră” alături de el, și ascultare făcea de un duhovnic de pe lumea ailaltă?

        Apreciază

      • el said, on decembrie 4, 2016 at 5:15 pm

        saccsiv

        in cazul asta castiga banii pe nedrept si prin abuz de incredere , ceea ce se numeste tot bani murdari

        ma rog e treaba lui, Dumnezeu sa ma ierte ca l-am judecat pentru casoiul asta . se cunoste pomul dupa roade… : iar roadele lui sunt TRADAREA; EREZIA si …. ctitoria de „case monahicesti” alese 🙂 … pentru sine

        si n-ar fi atat problema casoaiei daca din casoaia aia a lui ar rasuna Dreapta Credinta si Marturisirea lui …. dar in lipsa acestora , sau mai bine spus vazand la el CONTRARIUL acestora , si … in plus casoaia… e greu sa nu-ti pui un semn de intrebare .

        Apreciat de 1 persoană

      • Mirela said, on decembrie 4, 2016 at 6:12 pm

        David, *
        Părerea mea este că Filoteu nu e nici pe departe ca orice mirean, căci sunt deosebiri URIAŞE:
        1. Mirenii nu depun jurământ de sărăcie şi nu mimează desprinderea de deşertăciunile lumii şi alegerea vieţuirii asemenea îngerilor.
        2. Mirenii nu se pretind părinţi duhovniceşti şi nu au beneficii din asta
        3. MULŢI dintre mireni nu doar că sunt mult sub pragul acestei “sărăcii” a lui Filotheu, dar chiar sunt în sărăcie reală.
        Asemănarea e, şi în opinia mea, cea cu Arsenie Boca: ochiul/sufletul atent la detalii artistice, cheltuială fără restricţie, lipire de material, sărăcie lipsă. Şi mai e un monah similar: cel cu rucodelia poşetuţa SB şi cu paftalele călugăreşti din argint. Nu ne mai întrebăm despre chilia lui. Aripi duhovniceşti de plumb 😦

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 4, 2016 at 8:55 pm

        Mie situaţia lui Filotheu mi se pare de acelaşi gen cu cea a lui Anania şi a Safirei din Faptele Apostolilor (pentru cine nu ştie, aceştia şi-au vândut ţarina şi, după ce au ascuns o parte din câştig, au venit la Petru şi au donat restul de bani, minţind că suma donată era cea cu care îşi vânduseră pământul). Verdictul Sf. Ap. Petru a fost: “”Anania, de ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti Duhului Sfant? … Nu oamenilor ai mintit, ci lui Dumnezeu!”
        Oare nu i se potrivesc aceste cuvinte şi unui monah care, deşi depune jurământ de sărăcie fără să-l oblige nimeni (cum nici pe cei doi nu i-a obligat nimeni), îşi face o vilă care numai sărăcie nu înseamnă? Nu e asta o făţărnicie? Dacă eşti iubitor de material şi de lumesc, de ce să te călugăreşti? Oare pentru vreun câştig pe care astfel îl poţi obţine mai lesne sau pentru vreo lucrare “sub acoperire” diferită de cea a Duhului Sfânt?

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 5, 2016 at 1:21 am

        Văzând aceste „chilii” ieşite din tipare, m-am gândit că poate am eu o percepţie eronată asupra sensului cuvântului. Totuşi consultarea dicţionarelor nu mi-a confirmat supoziţia:

        CHILÍE, chilii, s. f. Odăiță în interiorul unei mănăstiri, în care locuiește un călugăr sau o călugăriță; p. ext. (fam.) cameră mică de locuit; cămăruță. – Din sl. kelija.

        Parcă nu se potriveşte cu ceea ce vedem în imagini.

        Apreciază

  12. sorin said, on decembrie 3, 2016 at 10:38 pm

    Comentariile sunt copy paste, fara nici o modificare si se vede clar ca sunt ale unor comentatori. Nu am lasat pe nimeni sa inteleaga altceva. EU pe pagina mea nu permit asemenea comentatori. Asta trebuia sa specific. Daca le-ati permis comentariile presupune ca sunteti deacord cu gandirea lor.
    Repet, nu atac persoana ci modul asta de gandire care nu este in duhul Sfintilor Parinti, indiferent din partea cui vine. Putea sa fie altcineva in locul dvs sau acelor comentatori.

    Apreciază

  13. ovidiu said, on decembrie 4, 2016 at 12:39 am

    Iubiti frati si surori
    Aceasta „chilioara „nu este pentru „fratele „filoteu ecumenistul ,ci pentru puturosiI de araboi ,pentru „dragostea ecumenista „.Si apropo ,autorizatie de constructie ,cadastru ,impozite sitoate celelalte cine le plateste ,ca doar filoeu tradatorul este sarac cu …DUHUL SFANT ,dar bogat cu duhul lumesc.

    Apreciază

  14. […] Foto: CHILIA Monahului FILOTHEU BALAN […]

    Apreciază

  15. Teofan Celofan said, on decembrie 4, 2016 at 6:47 pm

    Această vilă a fost făcută de Filoteu pe casa începută de Florin Stuparu, iar văduva lui Florin, Lorena Stuparu, nu a primit nici un leu… UPDATE pe Apologeticum

    Apreciază

    • el said, on decembrie 4, 2016 at 8:18 pm

      Teofan Celofan

      dupa up-date-ul asta e de domeniul telenovelei cu mafiosto istoria casei si inavutirii lui filoteu anarghirul( aferim bani din munca „cinstita” de „carturar” )…
      vorba aceea : viata bate filmul …

      Dumnezeu sa ma ierte ca am ajuns sa imi pierd vremea cu asa ceva si sa judec pacatele lumesti ale unora.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.