SACCSIV – blog ortodox

Sfantul ANTIMIS

Posted in Uncategorized by saccsiv on Noiembrie 19, 2016

Iata ce putem citi despre Antimis la https://ro.orthodoxwiki.org/Antimis:

Antimisul (gr. αντιμηνσιον – „în loc de masă”) este o bucată de pânză de in sau mătase și este de formă pătrată sau dreptunghiulară (50/60 cm) pe care este imprimată [1] icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În Antimis se găsesc cusute părticele de sfinte Moaște. Pe Antimis se pun Potirul și Discul în timpul Liturghiei și numai pe el se face sfințirea Darurilor. Fără antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În biserică, antimisul se păstrează în altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, el ține locul Sfintei Mese (după cum îi arată și numele).

[…]

Prin urmare, la început Antimisele se foloseau doar în para­clisele particulare[6] și în bisericile cu Sfânta Masă nesfințită (fără Sfinte Moaște), iar începând cu secolul al XVII‑lea întrebuințarea Antimiselor s‑a extins și la bisericile cu Sfânta Masă sfințită, pro­babil mai mult din motive practice, de a putea ușor aduna miridele, dar și din motive canonic‑administrative, căci Antimisul trebuie obligatoriu să fie semnat de episcopul locu­lui, iar retragerea Antimisului înseamnă lipsa dreptului de a sluji Sfânta Liturghie în biserica respectivă.[7]

Comentariu saccsiv:

   Asadar, pana in secolul al XVII‑lea nu avea importanta pe care o are acum, cand, cica, trebuie obligatoriu să fie semnat de episcopul locu­lui.

Iata si ce spune parintele Sava Lavriotul:

Prezbiterul care aplică întreruperea pomenirii numelui Episcopului locului nu va trebui să primească pedeapsa caterisirii de la Episcop sau de la Sinod, lucru care neîndoielnic este o urmare firească, ci să continue să săvârșească Dumnezeiasca Liturghie, chiar și în vreo casă oarecare, dacă i s-a interzis folosirea vreunei biserici, prin folosirea unui antimis simplu, pe care nu va fi înscris numele Arhiepiscopului locului, nici nu va purta pecetea Mitropoliei locului, nici nu va fi fost sfințit, dar neapărat va avea cusute pe el moaște de martir. Caterisirea din motivul opririi nepomenirii in acest caz (de erezie) este lovita de nulitate dupa cum vedem din faptul ca nici un Sfant Parinte nu a acceptat aceasta „caterisire” si „anatematizare”mincinoasa (vezi Sfantul Ioan Damaschin anatematizat de patru Sinoade Locale.)

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

La Sfintele Slujbe, preotul care intrerupe pomenirea Episcopului ecumenist spune urmatoarele

 

Tagged with:

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Constanta said, on Noiembrie 19, 2016 at 9:50 am

    Predica completa a Părintelui Theodoros Zisis la Mănăstirea Răciula 29 iunie/12 iulie 2016 :

    Apreciază

  2. Mihai said, on Noiembrie 19, 2016 at 6:04 pm

    Jidovii au vandalizat Metocul mormântului Maici Domnului din Ierusalim, sursa https://ganduridinortodoxie.wordpress.com

    Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: